Σάββατο 8 Απριλίου 2023

ΕΦΚΑ: Την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν μηχανικοί, δικηγόροι και υγειονομικοί

ΕΦΚΑ: Την επιστροφή δεκάδων εκατομμυρίων διεκδικούν μηχανικοί, δικηγόροι και υγειονομικοί

7 Απριλίου, 2023



Την επιστροφή εισφορών πολλών εκατομμυρίων ευρώ από παρανόμως εισπραχθέντες εισφορές, περιμένουν – επί σχεδόν τέσσερα έτη -, χιλιάδες έμμισθοι δικηγόροι, καθώς και μηχανικοί αλλά και υγειονομικοί.

Το θέμα έχουν εγείρει οι έμμισθοι δικηγόροι (Ένωση Εμμίσθων Δικηγόρων), οι οποίοι απέστειλαν εξώδικο στον e – ΕΦΚΑ ζητώντας την επιστροφή των «αχρεωστήτως εισπραχθεισών εισφορών επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας ετών 2019 και 2020». Η εξώδικη δήλωση κοινοποιείται στον Εισαγγελέα, στο Συνήγορο του Πολίτη και στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας.
Η διεκδίκηση

Η διεκδίκηση αφορά ποσά ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, που – κατά την Ένωση – παράνομα επιβλήθηκαν και εισπράχθηκαν από τον e-ΕΦΚΑ, από χιλιάδες εμμίσθους δικηγόρους (αλλά και μηχανικούς και υγειονομικούς) και από τους εντολείς-εργοδότες τους. Το ιστορικό της διεκδίκησης – σύμφωνα με το εξώδικο – έχει ως εξής:
- Advertisement -

Στο τέλος του 2018 – επί υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου – με το νόμο 4578/2018 μειώθηκαν από 1.1.2019 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής των εμμίσθων δικηγόρων και μηχανικών. Με το νόμο 4670/2020 (επί Υπουργίας Βρούτση) επιβεβαιώθηκε η μείωση αυτή και επεκτάθηκε και στους εμμίσθους υγειονομικούς.

Ωστόσο ο e-ΕΦΚΑ καθυστέρησε να τροποποιήσει το σύστημα των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων γεγονός που εξανάγκασε τους εντολείς εργοδότες των ως άνω μισθωτών ασφαλισμένων να καταβάλουν υψηλότερες εισφορές από τις νόμιμες, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2020.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η παράνομη είσπραξη από χιλιάδες εντολείς – εργοδότες και ασφαλισμένους, εισφορών που δεν οφείλονταν επί 21 μήνες (Ιανουάριος 2019 έως και Σεπτέμβριος 2020), ύψους πολλών εκατομμυρίων.
Στρεβλό σύστημα

Σύμφωνα με το εξώδικο «ο e-ΕΦΚΑ αντί να μεριμνήσει για την άμεση επιστροφή των ποσών στους εργοδότες, ώστε αυτοί, αφού κρατήσουν την εργοδοτική εισφορά, να επιστρέψουν την εισφορά ασφαλισμένου στους εμμίσθους δικηγόρους, μηχανικούς και υγειονομικούς που απασχολούν, επέλεξε ένα στρεβλό σύστημα (βλέπε εγκύκλιο 65/2021) υποβολής τροποποιητικών Α.Π.Δ. από τους εργοδότες, το οποίο λειτούργησε με πολλά προβλήματα και πολλές παρατάσεις».

Μέχρι σήμερα, παρότι έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από την είσπραξη των ανωτέρω εισφορών, και παρά τη σειρά επιστολών και παρεμβάσεων των επαγγελματικών συλλόγων (ΕΕΔ, ΔΣΑ, ΤΕΕ κλπ) ο e-ΕΦΚΑ συνεχίζει να παρακρατεί παράνομα και να μην αποδίδει στους δικαιούχους εργοδότες και ασφαλισμένους εισφορές ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Εξώδικη δήλωση

Με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων εστάλη εξώδικη δήλωση και διαμαρτυρία στον e-ΕΦΚΑ με την οποία δίδεται δεκαήμερη προθεσμία για την επιστροφή των παρανόμως εισπραχθεισών εισφορών. Σε αντίθετη περίπτωση οι επαγγελματικοί σύλλογοι προειδοποιούν ότι θα κινηθούν εναντίον του ασφαλιστικού ταμείου με κάθε νόμιμο μέσο.

Τέλος, η Ένωση σημειώνει την αναντιστοιχία του ΕΦΚΑ. Δηλαδή όταν ο ασφαλισμένος οφείλει εισφορές προς τον e-ΕΦΚΑ επιβαρύνεται με τόκους από τον πρώτο μήνα καθυστέρησης, το χρέος διαβιβάζεται, χωρίς καμία προηγούμενη ακρόαση του ασφαλισμένου, στο ΚΕΑΟ και υπάρχει κίνδυνος λήψης αναγκαστικών μέτρων (κατασχέσεων κλπ.). Αντίθετα όταν ο e-ΕΦΚΑ οφείλει ποσά στους πολίτες, αυτά επιστρέφονται, ατόκως και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Σχολεία υπό κατάρρευση: «Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε!»


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 31.03.2023, 15:05
Σχολεία υπό κατάρρευση: «Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε!»

Προαύλια που πλημμυρίζουν, αίθουσες με υγρασία και μούχλα, πτώση σοβάδων, σπασμένα τζάμια, παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, εκτεθειμένα καλώδια, επικίνδυνα γήπεδα, ρηγματώσεις και άλλες σημαντικές φθορές που ευθύνονται για καθημερινά μικρά ή και σοβαρότερα ατυχήματα ● Η αγωνία έγινε οργή για τις πολιτικές υποχρηματοδότησης της σχολικής στέγης στη συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής.

Με τα μελανότερα των χρωμάτων έβαψαν οι γονείς μαθητών των σχολείων της Περιφέρειας Αττικής την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σχολικά κτίρια. Οι γονείς μιλούν για χρόνια υποχρηματοδότηση και ανύπαρκτη συντήρηση των σχολικών μονάδων, που έχει οδηγήσει σε καταστάσεις όπως προαύλια να πλημμυρίζουν και να μετατρέπονται σε πισίνες ή να γεμίζουν με λύματα από προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, υγρασία και μούχλα σε σχολικές αίθουσες, πτώση σοβάδων από οροφές και τοιχοποιίες, σπασμένα τζάμια που δεν αντικαθίστανται, λάμπες και φωτιστικά οροφής που αποκολλώνται, παλιές ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καλώδια εκτεθειμένα στους μαθητές, επικίνδυνα γήπεδα σχολείων και προαύλια με κακοτεχνίες, κατεστραμμένα ή ανύπαρκτα προστατευτικά καλύμματα σε μπασκέτες και στύλους, ρηγματώσεις και άλλες σημαντικές φθορές που ευθύνονται για καθημερινά μικρά ή και σοβαρότερα ατυχήματα.

«Οι σύλλογοι γονέων, οι ενώσεις μας, εμείς ως Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής εδώ και χρόνια κάνουμε παρεμβάσεις στους δήμους και στα υπουργεία. Πλέον όμως έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Δεν μπορούμε να γινόμαστε μπαλάκι στην πολιτική της υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων και για τη σχολική στέγη. Αλήθεια, πόσες είναι οι “Κοιλάδες των Τεμπών”, οι ζώνες δηλαδή των ανυπολόγιστων κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένα τα παιδιά μας στο σχολείο;» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, Στέλλα Βαλαβάνη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την Τετάρτη και πρόσθεσε: «Κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν ήξερε!».


7ο Δημοτικό Αιγάλεω: Τέσσερα χρόνια μετά τον σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019, το σχολείο παραμένει σε κατάσταση διάλυσης. Οι μαθητές κάνουν μάθημα στο μισό κτίριο, με μισές τουαλέτες και χωρίς κυλικείο.

1ο Γυμνάσιο & 1ο Λύκειο Βύρωνα: Παραμένουν για δεύτερη εβδομάδα κλειστά, μετά τον τραυματισμό ενός μαθητή όταν κομμάτια επιχρίσματος αποκολλήθηκαν από την ταράτσα του κτιρίου.

Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ για την διατήρηση των ιστορικών κινηματογράφων του Αθηναϊκού Κέντρου

ΑΠ 4033 Αθήνα 6 Απριλίου 2023

Προς
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Λεωφ. Μεσογείων 119
Αθήνα

2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Μπούμπουλίνας 20 – 22
Αθήνα

Κοινοποίηση :

• Μέλη του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ
• Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Περιφέρειας και τα Τμήματα ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
• ΜΜΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ για την διατήρηση των ιστορικών κινηματογράφων του Αθηναϊκού Κέντρου

Η προσπάθεια της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ να αξιοποιήσει επιχειρηματικά ακίνητα ιδιοκτησίας του, τα οποία στεγάζουν ιστορικούς κινηματογράφους του Αθηναϊκού κέντρου, απειλεί με κλείσιμο τους κινηματογράφους Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ, ενώ ορατός είναι και ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας και της Ίριδας, όπου πραγματοποιεί τις προβολές του ο Κινηματογραφικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά όπου στεγάζεται το Ιντεάλ, οδήγησε στην επικείμενη μετατροπή του σε μία ακόμα μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της πόλης, με τον ιστορικό κινηματογράφο να μετατρέπεται σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ξενοδοχείου.

Το κέντρο της Αθήνας μετασχηματίζεται γοργά τα τελευταία χρόνια με τις τουριστικές χρήσεις να το κυριεύουν, γεγονός που εκ των πραγμάτων προκαλεί επιπτώσεις στις τιμές των ακινήτων, με συνέπεια την αντικατάσταση χρήσεων που απευθύνονται στους κατοίκους, με χρήσεις που απευθύνονται στους τουρίστες και τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό κινδυνεύουν και χώροι πολιτισμού, όπως οι ιστορικοί κινηματογράφοι και κατά συνέπεια και η ιστορική μνήμη της πόλης.

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ υπερασπίζεται την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Αθήνας, η οποία υπηρετείται με ζωντανούς τους χώρους όπου προάγεται ο πολιτισμός και ενεργή την δυνατότητα οι κάτοικοι της πόλης να έχουν λόγο για την πόλη τους και την κληρονομιά της. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουμε τον αγώνα για την διάσωση των κινηματογράφων Ιντεάλ, Άστορ και Αελλώ και απαιτούμε από τα αρμόδια Υπουργεία ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟΑ, να κηρυχθεί διατηρητέα η χρήση τους, στο πρότυπο της Απόφασης 20768/4198/1997 του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ Δ’648) που διέσωσε τους θερινούς κινηματογράφους από την ανοικοδόμηση της εποχής αλλά και της πρόσφατης Απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ Δ’311/2019) που συμπεριλαμβάνει την διατήρηση της κύριας χρήσης του κινηματογράφου Αλκυονίς.

Παράλληλα, για να συνεχίσουν οι παραπάνω κινηματογραφικές αίθουσες να λειτουργούν και στο μέλλον, με γνώμονα την καλλιτεχνική αξία των ταινιών και των δημιουργών, προτείνουμε την υπαγωγή τους στην αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Απόφαση του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο και αναδρομικό «καπέλο» από Μάιο - Πόσο και γιατί αυξάνονται

Μειώστε την κατανάλωση, μας λέγανε.
Μείνετε άπλυτοι, μας λέγανε.
Κάντε οικονομία, μας λέγανε.

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέο και αναδρομικό «καπέλο» από Μάιο - Πόσο και γιατί αυξάνονται
Η ΡΑΕ άλλαξε τη μεθοδολογία υπολογισμού των ρυθμιστικών χρεώσεων και σύμφωνα με απόφαση της, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά



Επιπλέον 7,5 ευρώ το μήνα, θα πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Μάιο, λόγω των αυξήσεων στις χρεώσεις δικτύου που αποφάσισε η ΡΑΕ.


Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας άλλαξε τη μεθοδολογία υπολογισμού των ρυθμιστικών χρεώσεων και σύμφωνα με απόφαση της, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981 εκατ. ευρώ την φετινή χρονιά.

Οι ρυθμιστικές χρεώσεις, είναι τα τέλη για τη χρήση του δικτύου ενέργειας, με τα οποία οι καταναλωτές στηρίζουν το πρόγραμμα επενδύσεων του Διαχειριστή Δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ.

Η νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης, ώστε να μη μειώνονται τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ από την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη μείωση της ζήτησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει επιμερισμό των χρεώσεων σε ποσοστό 60% προς 40% ανάμεσα σε ισχύ και ύψος κατανάλωσης, αναλογία που θα αλλάξει το 2024 σε 90 προς 10.

Με τον τρόπο αυτό δεν μειώνονται τα έσοδα για το ΔΕΔΔΗΕ όταν μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος, λόγω μείωσης της ζήτησης ή καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας.
Πώς επηρεάζεται ένα μέσο νοικοκυριό

Σύμφωνα με υπολογισμούς των νέων χρεώσεων που έκανε το allazorevma.gr, ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή με 76 ευρώ το χρόνο ή 6 ευρώ το μήνα παραπάνω.

Για το 2023 η παραπάνω χρέωση θα είναι 7,6 ευρώ το μήνα, καθώς η χρέωση έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2023. Για να αναπληρωθεί η υποανάκτηση του πρώτου τετραμήνου του έτους, και το συνολικό ποσό που θα λάβει ο ΔΕΔΔΗΕ για το 2023 να είναι 981 εκατ. ευρώ το κόστος του πρώτου τετραμήνου θα μετακυληθεί και θα επιμεριστεί στους επόμενους 7 μήνες.
Γιατί αυξάνεται η χρέωση σύμφωνα με τη ΡΑΕ

Η αύξηση των επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ και η αυξημένη ανάγκη για νέες συνδέσεις σταθμών ΑΠΕ, δημιουργούν την ανάγκη αύξησης του ετήσιου εσόδου για τον Διαχειριστή των δικτύων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΡΑΕ στην αιτιολογική έκθεση, για την αύξηση του απαιτούμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ έλαβε υπόψη τα εξής:Το μεγάλο χρονικό διάστημα για το οποίο Μοναδιαίες Χρεώσεις Χρήσης του ΕΔΔΗΕ δεν έχουν μεταβληθεί μετά την υπ’ αριθ. 2/2020 απόφαση ΡΑΕ, παρά τη σημαντική μεταβολή στο Απαιτούμενο Έσοδο που σημειώνεται ιδίως το 2021,
Την αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021-2024 λόγω της οποίας προκύπτουν πρόσθετες υποανακτήσεις Απαιτούμενου Εσόδου και
Τον περιορισμό δημιουργίας περαιτέρω σημαντικών υποανακτήσεων του Απαιτούμενου Εσόδου.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τη Χωροθέτηση του «Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών» στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος


ΑΠ 4029 Αθήνα 4 Απριλίου 2023

Προς
τα μέλη του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ
τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Περιφέρειας και τα Τμήματα ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ
τα ΜΜΕ

ΨΗΦΙΣΜΑ του Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για τη Χωροθέτηση του «Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών» στο Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος

Το αρχαιολογικό άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος, αποτελεί σήμερα έναν απαραίτητο ελεύθερο δημόσιο χώρο πράσινου, σε μια περιοχή με πολλά πολεοδομικά προβλήματα, ο οποίος χρησιμοποιείται εντατικά από τους κατοίκους των γύρω περιοχών και της υπόλοιπης πόλης. Η ευρύτερη περιοχή του άλσους χαρακτηρίζεται σήμερα από την ύπαρξη οχλουσών ρυπογόνων δραστηριοτήτων, ασύμβατων με την κατοικία, εκτάσεις εγκαταλελειμμένες και εν μέρει εκτός σχεδίου, με αδιάνοικτες οδούς και έλλειψη δικτύου ομβρίων υδάτων και αποχέτευσης. Το ίδιο το αρχαιολογικό άλσος κατακερματίζεται από τη διέλευση διαμπερών οδικών αξόνων.

Η πολιτεία, αντί για την αναβάθμιση των βασικών υποδομών του άλσους, την άρση του κατακερματισμού του, τη διεύρυνσή του με απαλλοτριώσεις στο πλαίσιο και της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και της πολεοδομικής βελτίωσης του περιβάλλοντα αστικού ιστού, χωροθέτησε το 2002, με τροποποίηση ρυμοτομικού στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Έργων (παρ. 2, άρθρ. 80, ν.3057/2002 – ΦΕΚ Α’239) «χώρο ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών» εντός της έκτασης του πάρκου. Σήμερα, αντί για την άρση της απαράδεκτης αυτής χωροθέτησης, επιχειρείται η υλοποίησή της και μάλιστα με την πραγματοποίηση «Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών», ο οποίος, σε ένα περιβάλλον περιορισμού των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και ιδιωτικοποίησης του σχεδιασμού, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, με στόχο την αποδοχή από την αρχιτεκτονική κοινότητα της συγκεκριμένης χωροθέτησης. Χωροθέτηση που είναι μάλιστα αμφιβόλου νομιμότητας, καθώς γίνεται μέσω τροποποίησης ρυμοτομικού εντός αρχαιολογικού χώρου χωρίς Προεδρικό Διάταγμα.

Όμως η χωροθέτηση αυτή αφαιρεί 30 στρέμματα ζωτικού χώρου ελεύθερης χρήσης του πάρκου και αθλητικές εγκαταστάσεις λαϊκού αθλητισμού. Παράλληλα προϋποθέτει την κοπή εκατοντάδων δέντρων, τα οποία δεν αντικαθίστανται με «πράσινα κτίρια» και φυτεμένα δώματα. Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι πρασίνου, λείπουν έντονα από το μητροπολιτικό συγκρότημα της Αθήνας και ειδικά από τις περιοχές κατοικίας των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων. Πρέπει να επιδιώκεται η αύξησή και όχι η μείωσή τους.

Είναι σαφές ότι η ανάπλαση που επιχειρείται, δεν γίνεται με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των σημερινών χρηστών του άλσους και της ευρύτερης πόλης, αλλά για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων στους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων. Μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη τοποθετηθεί στον υποβαθμισμένο σήμερα περιβάλλοντα χώρο, διαθέτοντας μεγάλα αχρησιμοποίητα οικόπεδα πλησίον του πάρκου και περιμένουν την «αναβάθμιση» και την τουριστικοποίηση. Ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την γνωστή πλέον μέθοδο της δωρεάς εφοπλιστικού ιδρύματος.

Το τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην συγκεκριμένη χωροθέτηση, στην υλοποίηση του μουσείου εντός του αρχαιολογικού άλσους και στα δίκαια αιτήματά τους. Προτάσσει την ανάγκη ενός σχεδιασμού για το αρχαιολογικό άλσος και τον περιβάλλοντα αστικό ιστό προσανατολισμένη κατ’ αρχήν στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και των σημερινών χρηστών του. Προτείνει την αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης του μουσείου, αν η ύπαρξη του κρίνεται απαραίτητη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης δημόσιας μουσειολογικής πολιτικής, σε δημόσια ιδιοκτησία ή με απαλλοτρίωση ιδιωτικής έκτασης και πάντως εκτός του χώρου του πάρκου.

Απόφαση του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Όχι το νερό!



Περισσότερα και χρήσιμα εδώ

Δευτέρα 3 Απρίλη>> Δεν λέγεται ύδρευση ή/και αποχέτευση… Λέγεται «παροχή υπηρεσιών ύδατος»… Σ’ αυτές τις λεκτικές ακροβασίες συμπυκνώνεται και μυστικοποιείται η «επιχειρηματικοποίηση» των δικτύων ύδρευσης / αποχέτευσης. Η «επιχειρηματικοποίηση» είναι κάτι παραπάνω απ’ τον μισό δρόμο ως την καθιέρωση και εμπέδωση (απ’ τους «καταναλωτές των υπηρεσιών ύδρευσης») ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων για την «αξιοποίηση των υπηρεσιών»… Για την τιμολόγησή τους δηλαδή.

Υπάρχει εγκεκριμμένος ήδη ένας τέτοιος ιδιωτικοοικονομικός όρος, με νόμο του 2016 (φαιορόζ γκουβέρνο, για να μην έχετε αυταπάτες…). Λέγεται ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος: «… Ο προσδιορισμός των τιμολογίων γίνεται κατά τρόπον ώστε τα συνολικά έσοδα να καλύπτουν το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος του συγκεκριμένου παρόχου…» Σα να λέμε: ισολογισμένοι προϋπολογισμοί (στο λογιστήριο του «παρόχου»…).

Φαίνεται λογικό οι (ακόμα δημοτικές…) εταιρείες ύδρευσης / αποχέτευσης να συμπεριφέρονται σαν εταιρείες (χωρίς φανερή κερδοφορία μεν, αλλά…) και, κατά συνέπεια, τα έξοδά τους να καλύπτονται απ’ τα έσοδά τους, τελεία και παύλα; Φαίνεται λογικό οι υποδομές ύδρευσης / αποχέτευσης να βγαίνουν έξω απ’ τα (λεγόμενα) «δημόσια έργα», των οποίων τα έξοδα καλύπτονται απ’ την φορολογία;

Όχι, δεν είναι καθόλου λογικό! Επειδή η καθιέρωση λογιστηρίων στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά «κάτι» απόλυτα απαραίτητο όσο και αναντικατάστατο στην καθημερινή ζωή, άρα ανεκτίμητο∙ επειδή για την χρησιμοποίηση αυτού του ανεκτίμητου «κάτι» οι ανθρώπινες κοινότητες (στα χωριά του πλανήτη…) προσέφεραν επί αιώνες συλλογική εθελοντική εργασία (για το σκάψιμο και την συντήρηση καναλιών απ’ τις φυσικές πηγές ως τα χωράφια και τα σπίτια για παράδειγμα…), δηλαδή «συλλογικό έξοδο για το κοινό καλό» χωρίς κανένα χρηματικό έσοδο, και χωρίς να υπολογίζουν τον κόπο∙ επειδή, εν τέλει, ένα ποτήρι νερό σε κάποιον διψασμένο ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ να «γίνεται κατά τρόπον ώστε…»

Αλλά οι κερκόπορτες έχουν ανοίξει∙ σχεδόν διάπλατα. Είναι οι κερκόπορτες των «εξόδων» και του «κόστους» πάνω στο ιδιωτικοοικονομικό μοντέλο της «ανάκτησης»…

Στις 30 Μάρτη 2023 η καθεστωτική καθημερινή κάτω απ’ τον τίτλο ««Σήμα κινδύνου για τις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης» έγραφε μεταξύ άλλων:

Εκδίκαση Αγωγής Δημοσίου ενάντια στην Απεργία – Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης



ΘΕΜΑ : Εκδίκαση Αγωγής Δημοσίου ενάντια στην Απεργία – Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης

Συνάδελφοι/σες
Ενημερώνουμε ότι – σε επανάληψη όσων συνέβησαν με την Απεργία-Αποχή από τις ΥΔΟΜ – τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών έκαναν Αγωγή ενάντια στην Απεργία – Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, που προκηρύξαμε τόσο η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, όσο και άλλες Ομοσπονδίες.

Συγκεκριμένα ενώ την Τετάρτη 29/3 αποστείλαμε το σχετικό Εξώδικο, την Παρασκευή το μεσημέρι μας κοινοποιήθηκε Αγωγή, με στόχο να κηρύξει την κινητοποίηση μας ως παράνομη και καταχρηστική, αξιοποιώντας τόσο το αντεργατικό πλαίσιο του Νόμου Χατζηδάκη ενάντια στις Απεργίες, όσο και την πρόσφατη τροπολογία Βορίδη, με στόχο την ουσιαστική ακύρωση του μοναδικού εργαλείου που έχουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι για τις διεκδικήσεις τους. Η εκδίκαση έγινε χθες Δευτέρα το μεσημέρι και αφορούσε 5 καταρχήν Ομοσπονδίες (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΟΣΥΑΠΕ, ΟΣΕΑΔΕ, Υπ. Ανάπτυξης και Υπ. Γεωργίας). Οι δικηγόροι μας αντέκρουσαν με καίρια επιχειρήματα τις αιτιάσεις του Υπ. Εσωτερικών και αναμένουμε την έκδοση της απόφασης στα τέλη της βδομάδας ή τις αρχές της επόμενης. Μέχρι τότε η Απεργία – Αποχή είναι νόμιμη και καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν μαζικά. Η ΑΔΕΔΥ κάλεσε σε Στάση Εργασίας και στα δικαστήρια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση.

Όπως αναφέραμε και στη σχετική μας ανακοίνωση το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ θεωρεί ότι οι διακηρυκτικοί τόνοι για «μεταρρύθμιση – τομή», που η εφαρμογή της θα οδηγήσει στη «βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και φορέων του δημόσιου τομέα» (άρθρο 1) και στην επιβράβευση των «παραγωγικών»!!! Δημοσίων Υπαλλήλων με μπόνους είναι ψευδεπίγραφη, αφού και η «νέα» αξιολόγηση παραμένει αντιδραστική και μηχανισμός που στοχεύει στη «διάσπαση», στη χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων στην απαρέγκλιτη προώθηση υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής (άρθρο 23).

Η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων που προωθείται μέσα από το λεγόμενο «σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής», θα οδηγήσει στη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, στην εξέλιξη των αρεστών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εντατικοποίηση της εργασίας, με εργαζόμενους σιωπηλούς και φοβισμένους. Ταυτόχρονα ενώ στο όποιο παραγόμενο αποτέλεσμα μιας υπηρεσίας συμβάλουν όλοι οι «κρίκοι» η εφαρμογή της ρύθμισης αυτής (άρθρο 23) το παραβλέπει σκόπιμα, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε επιλεκτική κατανομή.

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Δημοσιεύουμε ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΠΜΕ

 




Δημοσιεύουμε ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΠΜΕ
Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ΚΕΦΕ τις επόμενες ημέρες.
Από την επεξεργασία των έως τώρα στοιχείων έχουμε για την ΠΡ.Ε.Σ.Α.
##ΚΕΝΤΡΟ: 194 (14.07%) από 121(9,51%) το 2016
##ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: 169 (4.54%) από 129(4,30%) το 2016
##ΣΥΝΟΛΟ: 363 (7.11%) από 250(5,82%) το 2016
## Διατηρούμε την εκπροσώπηση μας στο Διοικητικό Συμβούλιο με τη 1 έδρα από τις 15
## Έχουμε άνοδο σε αριθμό ψήφων 113 και σε ποσοστό ψήφων 1.29%
## Ειδικότερα στην Αθήνα (Κέντρο) το ποσοστό ψήφων έφτασε στο 14.07%, με αριθμό ψήφων 194.
## 4 περισσότερες ψήφους πήρε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία ψήφισαν τουλάχιστον 5 εν ενεργεία μέλη του κοινοβουλίου !!!
## 29 περισσότερες ψήφους πήρε η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, για την οποία ψήφισε μέχρι και ο αρχηγός του κόμματος !!!
## Για την παράταξη της κυβέρνησης της ΝΔ, έχουν στερέψει πλέον τα λόγια για το κατάντημα που έχει οδηγήσει το σύλλογο πολιτικών μηχανικών, με την αλυσίδα της διαπλοκής ΣΠΜΕ-ΤΕΕ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ-ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ κλπ να είναι για μια ακόμη φορά ο βασικός πρωταγωνιστής των εκλογών.
Ευχαριστούμε όλες και όλους που συμμετείχαν στην εκλογική αυτή αναμέτρηση και στήριξαν την ΠΡ.Ε.Σ.Α. - ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς Πολιτικών Μηχανικών - Συνεργαζόμενοι/ες αγωνιστές/ριες το μοναδικό ανεξάρτητο αριστερό ψηφοδέλτιο που συμμετείχε στις εκλογές του ΣΠΜΕ, απέναντι στους εκλογικούς μηχανισμούς των 4 κοινοβουλευτικών κομματικών παρατάξεων.
Η μάχη ήταν πολύ κρίσιμη για μας και το αποτέλεσμα μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε την παρέμβαση μας εντός του ΣΠΜΕ, όπως κάναμε και στην προηγούμενη θητεία του ΔΣ 2016-2023, εκπροσωπώντας τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους αλλά και εκτός συλλόγου ως ενεργά μέλη της αγωνιζόμενης κοινωνίας απέναντι στην κυβερνητική βαρβαρότητα.
Τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε και αναλυτικότερη αποτίμηση των εκλογών και επόμενα βήματα.

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

«Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού»


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού» την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αντικείμενο τα νέα νομικά και επιστημονικά ζητήματα που γεννά το πρόσφατο φαινόμενο της δωρεάς προς το κράτος χωρικών μελετών και σχεδίων που έχουν καταρτίσει ιδιώτες


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η Ιδιωτικοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού» την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αντικείμενο τα νέα νομικά και επιστημονικά ζητήματα που γεννά το πρόσφατο φαινόμενο της δωρεάς προς το κράτος χωρικών μελετών και σχεδίων που έχουν καταρτίσει ιδιώτες.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος και το Εργαστήριο Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικής Ανάπτυξης του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.