Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μισθολογικά θέματα των Διπλωματούχων Μηχανικών

 

Αθήνα, 2/7/2021


Προς: 1. Υπουργό Οικονομικών

κ. Σταϊκούρα Χρ.

2. Αν. Υπ. Οικον. κ. Σκυλακάκη

Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Αίτημα Συνάντησης για τα Μισθολογικά θέματα των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Κύριοι Υπουργοί

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα. Με το παρόν αιτούμαστε ξανά συνάντηση μαζί σας – σε συνέχεια της πρώτης που είχαμε με τον κο Αναπληρωτή Υπουργό το 2019 - για πληθώρα μισθολογικών θεμάτων που απασχολούν τα χιλιάδες μέλη μας Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Α. Μισθολογική Αναγνώριση των Intergrated Master σύμφωνα με τις προτάσεις μας. Για το θέμα σας έχει απευθυνθεί και το πρώην Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το ΔΙΔΑΔ/Φ.31.65/2823/Οικ.41580 έγγραφο του. Τα Integrated Master μοριοδοτούνται και αναγνωρίζονται βαθμολογικά πλήρως από τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά εκκρεμεί ακόμη η μισθολογική τους αναγνώριση, παρά τις δεσμεύσεις, γεγονός που προκαλεί αίσθημα αδικίας στον κλάδο μας.

Β. Δημιουργία Κλαδικού Μισθολογίου που να αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου μας (αυξημένες ποινικές ευθύνες, υποχρεωτική εγγραφή σε Επαγγελματικό Επιμελητήριο και αποκλειστική χρήση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από το Δημόσιο, Πενταετείς σπουδές κλπ). Ειδικά οι πενταετείς σπουδές αμείβονταν διακριτά σε όλα ανεξαιρέτως τα μισθολόγια έως και το Ν.4024/11 όπου αναιτιολόγητα καταργήθηκε το πρόσθετο Μισθολογικό Κλίμακιο για τους αποφοίτους Πενταετών σπουδών.

Γ. Να προσμετρηθεί κανονικά ο εργασιακός χρόνος της διετίας 2016-2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η προηγούμενη κυβέρνηση με το Ν.4354/15 έχει καταργήσει. Να προστεθεί επιτέλους το Μισθολογικό κλιμάκιο που μας αφαιρέθηκε.

Δ. Να αποδοθεί πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου που αναγνωρίσθηκε με το Π.Δ.69/16. Οι γνώσεις και η εμπειρία των μηχανικών, από την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα που μεταφέρεται στο Δημόσιο, δεν πρέπει να μηδενίζεται. Ειδικά οι ελάχιστοι νέοι συνάδελφοι μας που διορίσθηκαν τα τελευταία χρόνια αμείβονται με εξευτελιστικές αποδοχές (περίπου 800 € το μήνα) παρά το γεγονός ότι πλέον διορίζονται σε μεγάλες ηλικίες και με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που δεν προσμετράτε πουθενά.

Ασυλία-σκάνδαλο για τις ιδιωτικές συντάξεις

Ασυλία-σκάνδαλο για τις ιδιωτικές συντάξεις

Στα πρότυπα των τραπεζικών στελεχών, του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων φορέων το ακαταδίωκτο των μελών του Δ.Σ. του νέου επικουρικού ταμείου ● Οξείες αντιδράσεις για το επίμαχο άρθρο 19 του νομοσχεδίου που τίθεται σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιουλίου.

Μια κατ’ ευφημισμόν «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά» και ένα κατά κυριολεξία προκαταβολικό ξέπλυμα αυτών που θα αναλάβουν να «τζογάρουν» τις εισφορές της τα επόμενα χρόνια αποτελεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική επικουρική σύνταξη, που από χθες και μέχρι τις 13 Ιουλίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μηνός.

Αναμετρώμενο με τον ίδιο του τον εαυτό και με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι οι σημερινές παροχές υπό το ισχύον αναδιανεμητικό σύστημα θα είναι εγγυημένες και στο νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ανεξάρτητα από τις «αποδόσεις» των επενδύσεων του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και το επίπεδο «ρίσκου» που θα επιλέγει κάθε ασφαλισμένος, το νομοσχέδιο προβλέπει ασυλία από κάθε αστική και ποινική ευθύνη για τα μέλη της διοίκησής του! Οπως έχει σπεύσει να προνοήσει νομοθετικά αυτή η κυβέρνηση για τα στελέχη των τραπεζών, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και του υπερταμείου και άλλα διοικητικά στελέχη του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα που διαχειρίζονται δημόσιους πόρους ή κρίσιμα θέματα δημοσίου συμφέροντος.

ADVERTISING

Το άρθρο 19

Από τα 74 άρθρα του νομοσχεδίου που παραδίδει στις ιδιωτικές εταιρείες τα 2,5 δισ. τον χρόνο των εισφορών επικουρικής ασφάλισης, χωρίς αμφιβολία την παράσταση κλέβει το άρθρο 19 που προβλέπει σκανδαλωδώς ότι τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΚΑ «α) δεν εξετάζονται, δεν διώκονται και δεν υπέχουν ποινική ή αστική ευθύνη έναντι του ΤΕΚΑ για αιτιολογημένη γνώμη που διατύπωσαν ή για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής, εκτός εάν ενήργησαν με δόλο ή με βαριά αμέλεια ή με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους ή σε τρίτο παράνομο περιουσιακό όφελος ή να βλάψουν το Δημόσιο ή άλλον κατά τις κείμενες ποινικές διατάξεις, καθώς και εάν παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, και β) δεν υπέχουν αστική ευθύνη έναντι ιδιωτών για πράξεις που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων τους».

Δηλαδή, εκτός από την ακραία περίπτωση που θα πιαστούν με τη γίδα στην πλάτη -π.χ. αν πιαστούν με μίζες για να ρίξουν τις εισφορές σε συγκεκριμένα επενδυτικά πακέτα μετοχών ή ομολόγων-, τα στελέχη του ιδιωτικού επικουρικού θα απολαμβάνουν το ακαταδίωκτο, ακόμη κι αν ρίξουν στα βράχια τις εισφορές και τις μελλοντικές συντάξεις. Και κανείς ασφαλισμένος δεν θα δικαιούται να διεκδικήσει αποζημίωση για τις ζημιές που ενδέχεται να υποστεί ο ασφαλιστικός κουμπαράς του.

Η διάταξη προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης. «Εν μέσω πανδημίας και κρίσης, η κυβέρνηση πλήττει το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την προκλητική διάταξη που απαλλάσσει τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων», τονίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το σχέδιο νόμου πλήττει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου, πλήττει τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς η χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων καθίσταται αβέβαιη και επισφαλής, πλήττει και συνολικά τους φορολογούμενους, καθώς με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό άνω των 56 δισ. ευρώ για τη χρηματοδοτική κάλυψή τους, επισημαίνει ακόμη η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ… ανακάλυψε θέμα για τις ευθύνες των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Ομως, είναι προφανές σε όποιον διαβάσει το άρθρο 19 του νομοσχεδίου, τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΚΑ διώκονται τόσο για δόλο όσο και για βαριά αμέλεια. Πού είδε ο ΣΥΡΙΖΑ το ακαταδίωκτο;», ήταν η απάντηση του υπουργείου Εργασίας στην αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι το επίμαχο άρθρο ακολουθεί τη δομή του άρθρου 33 του Ν. 4389/16 (του ΣΥΡΙΖΑ) για την ΑΑΔΕ με μία διαφορά: στον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται δίωξη για βαριά αμέλεια.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ παρουσιάζει δημόσια τις προβλέψεις του νέου ΠΕΣΔΑ, 5/7/201, Πετρούπολη

Δευτέρα 5/7/21 στην Πετρούπολη: το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ παρουσιάζει δημόσια τις προβλέψεις του νέου ΠΕΣΔΑ

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αναλαμβάνει να παρουσιάσει δημόσια τις βασικές προβλέψεις του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, που έχει εκπονηθεί για λογαριασμό του αρμόδιου φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) και το οποίο ο ίδιος (ΕΔΣΝΑ), παρότι το έχει παραλάβει, δεν το δημοσιοποιεί.

Για μια ακόμη φορά, οι ίδιοι οι πολίτες επωμίζονται το βάρος της δημοσιοποίησης και της ενημέρωσης για μια σειρά κρίσιμες επιλογές, άμεσα συνυφασμένες με την ίδια τους τη ζωή.

ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
τη Δευτέρα 5/7/2021, στις 8.30 το απόγευμα,
στην πλατεία ΗΡΩ, Πετρούπολη

Το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ έρχεται να επιβεβαιώσει τις χειρότερες προβλέψεις του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και των άλλων συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής και του Δυτικού Πειραιά. Ο συγκεντρωτισμός παγιώνεται, με τις πλέον ρυπαίνουσες δραστηριότητες να στοιχειώνουν τη δυτική πλευρά της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια, περίοδο κατά την οποία οι κάτοικοί της θα εξακολουθούν να βιώνουν το συνήθη περιβαλλοντικό ρατσισμό. Μερικά από τα ερωτήματα που θα επιχειρηθεί να απαντηθούν είναι τα παρακάτω:
· Πού θέλουν να κάνουν τους νέους χώρους ταφής και τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων;
· Τι κρύβεται πίσω από τον ψευδεπίγραφο όρο: «πάρκα κυκλικής οικονομίας»;
· Κλείνει στ’ αλήθεια η «Φυλή» ή δημιουργείται μια νέα «Φυλή»;
· Πόσο κοντά είναι η καύση και ποιους «καίει»;
· Γιατί μπαίνουν όρια στην ανάπτυξη της προδιαλογής των υλικών και της ανακύκλωσης;

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο

Πορεία ενάντια στην τουριστικοποίηση των Εξαρχείων


Πορεία ενάντια στην τουριστικοποίηση των Εξαρχείων

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια «ανάπλασης» και τουριστικοποίησης στα Εξάρχεια θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 7:00 με αφετηρία τα σκαλάκια του Αστέρα (Μπενάκη και Καλλιδρομίου).

Η ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη τονίζει ότι οι κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν τη γειτονιά τους στα χέρια του δήμου Αθηναίων και των μεγαλοεταιριών, που με τα σχέδια τους εκτοπίζουν την κοινωνική βάση της γειτονιάς.

«Κι ενώ βλέπουμε τη γειτονιά μας να γεμίζει τουριστάκια, air bnb και να γίνεται κόμβος "εναλλακτικής" διασκέδασης, ταυτόχρονα βιώνουμε και την αυξημένη παρουσία μπάτσων στη γειτονιά να εντείνει το κλίμα αυταρχικού ελέγχου» τονίζουν για να συμπληρώσουν το εξής:

«Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα καθώς ο Μπακογιάννης ξεπουλά με ζήλο όλο και περισσότερους δημόσιους χώρους στην Αθήνα σε ιδιωτικές εταιρίες, ενώ επιδίδεται σε όλο και πιο μεγαλομανή σχέδια ανάπλασης με αποκορύφωμα τη νέα γραμμή 4 του μετρό με σταθμό πάνω στην πλατεία Εξαρχείων. Το χτύπημα τριτώνει με το Πολυτεχνείο, σημείο αγώνων και ιστορίας πολλών χρόνων, να παραμένει όπως όλες οι σχολές κλειστό και με το σχέδιο μετατροπής του κτηρίου Γκίνη σε μουσείο να επέρχεται η σταδιακή αλλά σταθερή απονέκρωσή του»

Τα Εξάρχεια στο στόχαστρο


Η τελευταία ανακοίνωση της συνέλευσης

Η δημόσια αρχιτεκτονική σε διωγμό



ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 29.06.2021, 18:09
Η δημόσια αρχιτεκτονική σε διωγμό
Τάσης Παπαϊωάννου*

Η κενότητα και η ιδεολογική φτώχεια των ημερών μας σαρώνουν, δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα πάντα, στο όνομα ενός επίπλαστου εκσυγχρονισμού και μιας υποτιθέμενης αναβάθμισης.

Η αρχιτεκτονική αφηγείται, ίσως με τον καλύτερο και πιο παραστατικό τρόπο, την ιδεολογική συγκρότηση μιας κοινωνίας. Και τούτο, γιατί δεν είναι μια τέχνη που απλώς θεάται, αλλά αντιθέτως, μια κατ’ εξοχήν «εξυπηρετική» τέχνη, η οποία κυρίως βιώνεται. Αυτό το συλλογικό και ατομικό βίωμα εκφράζει στον χώρο. Το κτίριο, λοιπόν, είναι ένα «δοχείο ζωής», όπως συνήθιζε να λέει ο Αρης Κωνσταντινίδης, ένα δοχείο που παίρνει κάθε φορά τη μορφή του τρόπου ζωής αυτών που το κατοικούν.

Παρατηρώντας τις πόλεις μας, είναι σαν να παρατηρείς εμάς τους ίδιους. Πάνω στο σώμα τους αποτυπώνονται με τρόπο ανεξίτηλο οι συνήθειες, οι συμπεριφορές, οι αντιθέσεις και οι ομοιότητες, τα κυρίαρχα πρότυπα, εντέλει αυτός καθ’ αυτός ο πολιτισμός μας. Κάθε πόλη φέρει πάνω της το αρχιτεκτονικό παλίμψηστο πολλών παρελθόντων που συγκροτεί σε κάθε ιστορική συγκυρία το παρόν της.


Σήμερα, σε καιρούς δύσκολους –ίσως και σκοτεινούς– αναρωτιέμαι ποια είναι η δική μας αρχιτεκτονική. Τι, πώς και γιατί χτίζουμε όπως χτίζουμε. Ποια, κοντολογίς, είναι η αρχιτεκτονική που προτείνει η δική μας γενιά. Μια γρήγορη ματιά στην Αθήνα, για παράδειγμα, αποκαλύπτει πως τις τελευταίες δεκαετίες απουσιάζει παντελώς η δημόσια αρχιτεκτονική. Το ιδιωτικό έχει εξαφανίσει το δημόσιο και με δυσκολία πια διακρίνεις ανάμεσα στην παχύρρευστη αστική μάζα κάποιο νέο κτίριο να ξεχωρίζει και να εκφράζει στον χώρο τη δημόσια λειτουργία του και το συμβολικό του περιεχόμενο. Κι όσα υπάρχουν, είχαν χτιστεί σε παλαιότερες εποχές.

Σε αρκετά από αυτά δε, γίνονται εκτεταμένες σύγχρονες επεμβάσεις (ανακατασκευές, επαναχρήσεις, προσθήκες), οι οποίες συχνά αλλοιώνουν δραματικά τη φυσιογνωμία τους, έτσι που δυσκολεύεσαι να αντιληφθείς την αρχική μορφή τους, αλλά και τη λειτουργία που επιτελούσαν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης που «ντύθηκε» με κρύσταλλο, γυαλίζοντας ενοχλητικά κάτω από το δυνατό αττικό φως.

Η δημόσια περιουσία και κατ’ επέκταση η δημόσια αρχιτεκτονική μοιάζουν απροστάτευτες μπροστά στην επέλαση του ιδιωτικού, το οποίο εποφθαλμιά ακόμη και υπαίθριους δημόσιους χώρους, πάρκα, λόφους, αρχαιολογικούς χώρους. Η αξία του «κοινού» σταδιακά υποβαθμίζεται, ξεφτίζει και στο τέλος χάνεται. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ως άλλες μπουλντόζες, γκρεμίζουν το συλλογικό, εκθεμελιώνουν το δημόσιο και, όποτε δεν μπορούν να το εξαφανίσουν, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του, το μπασταρδεύουν, το εκχυδαΐζουν.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, παρατηρούμε ιδιωτικούς φορείς και ιδρύματα να «οικειοποιούνται» κι όσα παρέμεναν αλώβητα μέσα στον αστικό ιστό. Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στεγάζει πια στο νεότευκτο κτίριό του, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Δεν ξέρω αν σε λίγα χρόνια τα νέα παιδιά θα γνωρίζουν την ύπαρξη και την υπόστασή τους ως εθνικών ιδρυμάτων, κάτω από το όνομα του μεγάλου χορηγού.

Μέχρι την Ακρόπολη σκαρφάλωσαν ανερυθρίαστα η αμετροέπεια και η ευτέλεια των καιρών, έτσι όπως την καταντήσαμε σήμερα, πασαρέλα ραπτικής, ενώ το ανεκδιήγητο kitsch της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου πιστοποιεί ότι οι πολυδιαφημισμένες χορηγίες δεν αποτελούν a priori πετυχημένες και ενδεδειγμένες επεμβάσεις στον ζωντανό ιστό των πόλεων. Αντίθετα, αν παρακάμψουν τον δημόσιο έλεγχο, μπορεί να δημιουργήσουν τέρατα!

Η κενότητα και η ιδεολογική φτώχεια των ημερών μας σαρώνουν, δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα πάντα, στο όνομα ενός επίπλαστου εκσυγχρονισμού και μιας υποτιθέμενης αναβάθμισης. Η πόλη μετατρέπεται, ολοένα και περισσότερο, σε αστική ζούγκλα, όπου υπερισχύει και επιβάλλεται μόνον ο οικονομικά εύρωστος. Εξουσιάζει με τη δύναμη του χρήματος, σ’ ένα διαρκές αλισβερίσι με το κράτος και τις πολιτικές ελίτ. Ετσι γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο οι ταξικές αντιθέσεις, τις οποίες μάταια προσπαθούν να κρύψουν οι κυβερνώντες πίσω από λαμπερά εγκαίνια, κυριλέ δεξιώσεις και ψεύτικα μεγαλεία. Την ίδια ώρα, φοβούνται και απεχθάνονται κάθε ελεύθερο πολιτισμικό χώρο, κάθε καλλιτεχνική δημιουργία που δημιουργείται «από τα κάτω», όπως πιστοποιεί το τελευταίο σφράγισμα του αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, στου Ψυρρή.

Ο πολιτισμός χειραγωγείται, η τέχνη ποδηγετείται, χάνοντας την προαιώνια ανατρεπτική λειτουργία της και μετατρέπεται σε ακίνδυνο, άνευρο και ανούσιο μπιμπελό. Το ίδιο και η αρχιτεκτονική. Πίσω από τις αστραφτερές εντυπωσιακές μορφές, τα απαστράπτοντα υαλοστάσια και τα δήθεν ακριβά υλικά που μασκαρεύουν, κρύβονται συνήθως ά-σχημοι τενεκέδες.

Μια φωταγωγημένη αρχιτεκτονική του life-style, της επίδειξης και του πιο φθηνού νεοπλουτισμού ξεφυτρώνει παντού, εκφράζοντας πιστά το σύγχρονο πρόσωπο του μικροαστισμού και της αρχοντοχωριατιάς μας. Μια ιλουστρασιόν αρχιτεκτονική, που βασικό στόχο έχει να προκαλέσει και να διαφοροποιηθεί με κάθε κόστος, προκειμένου να πουλήσει στην καταναλωτική αγορά. Ενας μορφοπλαστικός αχταρμάς, δίχως νεύρο, δίχως ραχοκοκαλιά και, κυρίως, δίχως ιδεολογικό και πνευματικό περιεχόμενο.

Η κυβέρνηση, δέσμια των νεοφιλελεύθερων εμμονών της, επιθυμεί διακαώς να εξαφανίσει καθετί δημόσιο και, αν ήταν στο χέρι της, θα ξεπουλούσε και θα ιδιωτικοποιούσε τα πάντα. Μια πόλη, όμως, από την οποία απουσιάζει το δημόσιο, δεν μπορεί να θεωρείται μία δημοκρατική πόλη. Οσο μάλιστα καταστρέφουμε τα δημόσια εμβληματικά κτίρια που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές τόσο θα βυθιζόμαστε στην απόλυτη πολιτισμική φτώχεια, τόσο θα πνιγόμαστε στην αφόρητη ελαφρότητα του Τίποτα. Δίχως τα αυθεντικά κτίρια του χτες, πώς θα πορευτούμε με ασφάλεια στο αύριο; Πάνω σε τι θα πατήσει η νέα γενιά αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών, για να κάνει το μετέωρο βήμα στο μέλλον;

*Αρχιτέκτων - Ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

26/6/21 - Πορεία για την Ενέργεια

 

82 ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, 26.6.2021

Το Σάββατο 26.6 ήταν μια σημαντική στιγμή για τον κόσμο των κινημάτων που δίνει σημαντικές μάχες στο μέτωπο των κάθε λογής ενεργειακών δραστηριοτήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Με πρωτοβουλία του Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, που συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο 2020, πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία στην Αθήνα από την Πλατεία Μοναστηρακίου μέχρι το Σύνταγμα.

Το στίγμα της κινητοποίησης: ΒΑΖΟΥΜΕ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ «ΛΑΙΛΑΠΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Η κινητοποίηση δεν έγινε τυχαία καθώς οι αλλαγές στον τομέα της ενέργειας είναι καταιγιστικές. Η τεράστια διασπορά των έργων, το μέγεθός τους, ο χαρακτήρας και η σκοπιμότητά τους, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις έχουν μετατρέψει τις αντίστοιχες δραστηριότητες σε ανοιχτή πληγή. Δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή της χώρας που να μη βιώνει τις σχετικές παρεμβάσεις, γεγονός που διατηρεί στην επικαιρότητα το παλιό κινηματικό ερώτημα: την εκδήλωση υποστήριξαν 82 συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα που ήταν παρούσες στη μαζική πορεία από το Μοναστηράκι στο Σύνταγμα. Η πορεία χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΤΟ VIDEO ΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ (δείτε σχετικά)


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΣΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Λανθασμένες οφειλές ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε μισθωτούς μηχανικούς


Ενημερώσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για λανθασμένες οφειλές σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ

Αθήνα, 24-6-2021 

Αρ. Πρωτ. : 8530 

Προς: Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (για ενημέρωση των μελών) 

Θέμα : Λανθασμένες οφειλές ΕΦΚΑ 

Συνάδελφοι/σες 

Σχετικά με το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει με τις λανθασμένες οφειλές που αναρτά ο e – ΕΦΚΑ σε μισθωτούς Μηχανικούς και εν αναμονή ανταπόκρισης από το νέο Διοικητή του, από τον οποίο έχει ζητηθεί συνάντηση, αναρτούμε ενημέρωση από συναδέλφους που με μειλ ή δια ζώσης κατάφεραν – με κόπο - να τις διαγράψουν. Πρώτη Περίπτωση 

1. Κάνουμε αίτηση για διαγραφή μισθωτών από την ασφάλιση μη μισθωτών από εδώ (επισυνάπτεται) https://www.efka.gov.gr/el/e-ephka-elektroniko-aitema-exypereteses-kleisimoranteboy κάνετε είσοδο στην υπηρεσία —> νέα αίτηση, για το αίτημα χρησιμοποιήστε κάτι σαν αυτό που έγραψα 

«Σας ενημερώνω ότι είμαι ανελλιπώς μόνο μισθωτός από την αρχή του εργασιακού μου βίου, δεν είμαι αυτοαπασχολούμενος, δεν έχω κάνει ποτέ έναρξη επαγγελματικής ιδιότητας στη Δ.Ο.Υ., δεν έχω βιβλία στην ΔΟΥ και κατά συνέπεια αιτούμε τη διακοπή ως αυτοαπασχολούμενος βάση του άρθρου 20 του Ν 4488/2017, ώστε αφενός να μην επαναληφτεί στο μέλλον λανθασμένος καταλογισμός εισφορών, αφετέρου να διαγραφούν οι κακώς καταλογισθέντες εισφορές. Παρακαλώ για τις ενέργειες σας σύμφωνα με την αίτηση μου, ώστε να θεραπευθεί το πρόβλημα που μου έχει δημιουργηθεί αφού εκτός των άλλων εμφανίζομαι ασφαλιστικά 2 μη ενήμερος, με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται αυτό για εμένα και την οικογένεια μου.»

Λανθασμένες οφειλές ΕΦΚΑ .pdf 
Αίτηση Διαγραφής ΕΦΚΑ .pdf

Αρ. Πρωτ.: 8533 

Αθήνα, 29/06/2021 

 Προς: A ‘ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (για ενημέρωση των μελών) 

Θέμα: Παραμένουν λανθασμένες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ σε Μισθωτούς Δημόσιους Υπάλληλους Μηχανικούς. 

Συνάδελφοι/σες 

Επειδή τα προβλήματα μας με τις λανθασμένες οφειλές δεν έχουν τελειωμό και όπως ενημερωθήκαμε, σε κάποιες περιπτώσεις αυτές αφορούν και στο πρώην ΕΤΕΑΕΠ, ενημερώνουμε για τη διαδικασία διαγραφής τους που ακολούθησε συνάδελφος μας. 

Πρώτα ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να ελέγξει εάν έχει οφειλές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ στο https://www.eteaep.gov.gr/web/ και εκεί να επιλέξει Εισφορές μη μισθωτών ΕΤΕΑΕΠ δίνοντας τους κωδικούς του ΤAXIS. 

Για να διαγραφούν οι οφειλές προτείνουμε να σταλεί το παρακάτω μήνυμα (mail) στο tm.esodon.fepasf@efka.gov.gr και στο tm.esodon.eepasf@efka.gov.gr.

 “Παρακαλώ για την διαγραφή των εισφορών υπέρ ΕΤΕΑΕΠ που μου έχουν υπολογιστεί για τον ............ ποσού...........€ διότι είμαι δημόσιος υπάλληλος μηχανικός και έχω κάνει παύση εργασιών από τις .................... όπως εμφαίνεται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TaxisNET που επισυνάπτω». 

Στο mail επισυνάπτουμε τις τυχόν οφειλές καθώς και βεβαίωση από το TAXIS ότι έχουμε κλείσει ή ότι δεν είχαμε ποτέ ανοικτά βιβλία στην Εφορία.

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/29.6.2021_lanthasmenes_ofeiles_eteaep_8533.pdf

Ασφαλιστικό Μητσοτάκη: Μια «μεταρρύθμιση» από τα αζήτητα

Ασφαλιστικό Μητσοτάκη: Μια «μεταρρύθμιση» από τα αζήτητα

Η κυβέρνηση ανασύρει από τα αζήτητα της νεο-φιλελεύθερης οικονομίας το σύστημα επικουρικών που το 60% των χωρών που το εφάρμοσαν έχει εγκαταλείψει


Ενώ το 60% των χωρών που εφάρμοσαν το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια (υπό την πίεση συνήθως του ΔΝΤ) αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιγράφει ό,τι πιο κακέκτυπο εφαρμόστηκε και απέτυχε στις μπανανίες της Λατινικής Αμερικής αλλά και στις νεοκαπιταλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο Στάθης Σχινάς στην ΑΥΓΗ:

Στη Λατινική και Κεντρική Αμερική: Χιλή, Περού, Αργεντινή, Κολομβία, Ουρουγουάη, Βολιβία, Μεξικό, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ, Νικαράγουα κ.ά. Στην Ανατολική Ευρώπη: Ουγγαρία, Καζακστάν, Κροατία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Λετονία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ρωσία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία, Αρμενία - και σε δύο χώρες της Αφρικής: Νιγηρία και Γκάνα.

Από αυτές τις χώρες, έως το 2018, οι 18 απέρριψαν το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης της ασφάλισης, λόγω κυρίως των χαμηλών αποδόσεων και του υψηλού κόστους μετάβασης. Πρόκειται για τις: Βενεζουέλα (2000), Εκουαδόρ (2002), Νικαράγουα (2005), Βουλγαρία (2007), Αργεντινή και Σλοβακία (2008), Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία (2009), Βολιβία και Ουγγαρία (2010), Κροατία, Πολωνία και Βόρεια Μακεδονία (2011), Ρωσία (2012), Καζακστάν (2013), Τσεχία (2016) και Ρουμανία (2017). Πολλές εξ αυτών υποχρεώθηκαν να μεταβούν σε συστήματα που είναι εν μέρει ή εν όλω αναδιανεμητικά.

Ειδικά οι περισσότερες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπήρξαν και είναι προπύργια του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Όμως η οικονομία τους και οι αντικειμενικές συνθήκες στις αγορές τις ανάγκασαν να ανακρούσουν πρύμναν.

Αυτά σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Άρα το σύστημα που εισάγουν Μητσοτάκης - Χατζηδάκης - Τσακλόγλου είναι παλιό και σε πολλές χώρες είναι πλέον στα αζήτητα.

ΗΠΑ, Σουηδία και... Ελλάδα

Η υποκατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης, κύριας ή επικουρικής, με επενδυτικούς λογαριασμούς γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση τις εποχές του «καλπασμού» των δυτικών οικονομιών. Βεβαίως η περίπτωση της Σουηδίας (που την παρουσιάζουμε αναλυτικά σε παρακείμενες στήλες) δεν είναι ακριβώς ίδια, καθώς ισχύει η «αλληλεγγύη των γενεών» και οι νυν εργαζόμενοι καλύπτουν με τις τρέχουσες εισφορές τους τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του ρεύματος


EUROKINISSI ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 29.06.2021, 16:47
Από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του ρεύματος

Στα 144,64 ευρώ πωλείται σήμερα η μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ● Πώς το ράλι των τιμών χονδρικής θα περάσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών μέσα από τις ρήτρες αναπρο­σαρμογής που υπάρχουν στα «ψιλά γράμματα» των συμβάσεων ● Κίνδυνος για νέα «κανόνια» τύπου Energa στην αγορά.

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο συνεχίζει να καταρρίπτει η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, φέρνοντας πλέον με σιγουριά μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης αλλά και φόβους για κανόνια «τύπου Energa» στην αγορά λιανικής όπου πλέον δραστηριοποιούνται πλήθος ιδιωτών παρόχων.

Σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που εκδίδεται την προηγούμενη μέρα, η τιμή χονδρικής σήμερα στις 1 το μεσημέρι θα πετύχει την ανώτατη τιμή φτάνοντας στο πρωτοφανές ύψος των 144,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι μέσου όρου 50 ευρώ τον περασμένο Φεβρουάριο και 28 ευρώ τον Απρίλιο του 2020.



Το ράλι των τιμών χονδρικής που προκύπτουν από την προσφορά και τη ζήτηση φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα επηρεάσει άμεσα τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα θύματα θα είναι οι πελάτες της ΔΕΗ αλλά και ιδιωτικών παρόχων που έχουν συμφωνήσει να ισχύουν ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγιά τους.

Οι ρήτρες αυτές συχνά συνοδεύουν με «ψιλά γράμματα» τα τιμολόγια που παρέχουν υψηλότερες εκπτώσεις σε σχέση με εκείνα που έδινε κάποτε η ΔΕΗ.
Μόνιμες αυξήσεις

Η «Εφ.Συν.» ανέδειξε το διαφαινόμενο ράλι εδώ και μία εβδομάδα (23/6/21 - «Αύξηση σοκ στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος»), όταν τότε η μέση τιμή ημέρας έφτασε για πρώτη φορά στα 100 ευρώ. Ακολούθησε η μέση τιμή-ρεκόρ την Πέμπτη που ήταν λίγο πάνω από τα 128 ευρώ. Ομως ακόμη και εκείνη την ημέρα η ανώτατη τιμή στην αιχμή της ζήτησης δεν ξεπέρασε τα 140 ευρώ. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε τότε να σχολιάσει, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις συνδέοντας τις αυξήσεις με τον καύσωνα, την άνοδο σε άλλες χώρες και τις τιμές των πρώτων υλών.

Η πράξη όμως δείχνει ότι οι αυξήσεις ήρθαν για να μείνουν, καθώς όλοι πλέον παραδέχονται πως οι τιμές χονδρικής θα ακολουθήσουν συνεχή αυξητική πορεία ολόκληρο το 2021 λόγω της αυξημένης ζήτησης μετά την πανδημία, την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και άλλων παραγόντων μαζί με την επικράτηση μοντέλων που στηρίζονται αποκλειστικά στα αόρατα χέρια της αγοράς. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), τα οποία κυμαίνονται πάνω από τα 80 και 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για αγοραπωλησίες τους ερχόμενους μήνες.

Τι γίνεται όμως με τους λογαριασμούς λιανικής; Ενα σημαντικό στοιχείο αφορά το σημείο στο οποίο ενεργοποιούνται οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Για παράδειγμα η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει πως το όριο αυτό είναι στα 50 ευρώ για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από τον Αύγουστο. Αν λοιπόν τότε η μέση τιμή μήνα είναι στα 80 ευρώ, αυτό σημαίνει αυτόματη αύξηση 60%. Προφανώς η ΔΕΗ προέβλεπε αυτή την κατακόρυφη αύξηση και γι’ αυτό είχε προαναγγείλει έκπτωση 30%. Ακόμη κι έτσι όμως προκύπτει μια τελική αύξηση 30%.

Εάν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η χονδρική φτάσει αργότερα τα 90 ευρώ, αυτό θα επιφέρει αύξηση 80%, δηλαδή 50% μετά την έκπτωση. Οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και ποικίλες για τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς ανάλογα με τα όρια ενεργοποίησης της ρήτρας χονδρικής ή και την ύπαρξη άλλων ρητρών, όπως για τα δικαιώματα ρύπων που επίσης έχουν πάρει την ανηφόρα.

Τα Τμήματα Πωλήσεων ανησυχούν ότι αυτές οι αυξήσεις θα ενεργοποιήσουν μαζικές προσπάθειες καταναλωτών να αλλάξουν τιμολόγιο προς εκείνα που δεν έχουν ρήτρες. Ακόμη χειρότερες επιπτώσεις θα επιφέρει στην αγορά η απροθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς.
Οι πάροχοι

Στην περίπτωση αυτή, εκτός από τους ίδιους τους καταναλωτές, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα και οι εταιρείες που πωλούν ρεύμα χωρίς να το παράγουν οι ίδιες. Τέτοιοι πάροχοι προκειμένου να μπουν στην αγορά έχουν πουλήσει συμβόλαια σε τιμές ανεξάρτητες από τη χονδρική τιμή. Αν ένα τέτοιο συμβόλαιο έχει δοθεί στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η τιμή φτάσει στα 80 ή τα 90 ευρώ, η εταιρεία που λειτουργεί ως μεταπωλητής θα βρεθεί σε δυσχερή θέση.

Σε μια ανάλογη κατάσταση όταν οι τιμές αυξήθηκαν απότομα από την επιβολή φόρων και τελών, προέκυψαν και φαινόμενα εταιρειών όπως η Energa που βάρεσαν «κανόνι» κρατώντας όμως στα θησαυροφυλάκια των διαχειριστών τους χρήματα που είχαν ήδη πληρώσει οι πελάτες ακόμη και για λογαριασμό τρίτων (π.χ. δημοτικά τέλη).

Ελληνικό: Μεταβίβαση μετοχών αντί πινακίου φακής

 ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Δελτίο Τύπου

ΕΛΛΗΝΙΚΟ:

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ 

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 

ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ»



Η 25η Ιουνίου 2021 είναι μια πολύ κακή ημέρα για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, η πολύτιμη για όλο το Λεκανοπέδιο, μοναδική ελεύθερη έκταση ικανή να επιδράσει στο μικροκλίμα της Αττικής μέσω της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου, όπως είχε νομοθετηθεί αρχικά, παραδίδεται μαζί με τον υφιστάμενο αρχαιολογικό χώρο, χωρίς προϋποθέσεις, στην Lamda Development. Για προκαταβολή καταβλήθηκαν από την εταιρεία 300 εκ. €.

Η εταιρεία αποκτά το δικαίωμα να κατασκευάσει, σε βάθος χρόνου μέχρι και 25 ετών, στην περιοχή Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, μια ιδιωτική πόλη 27.000 πλουσίων κατοίκων, με σχεδόν αποκλειστική πρόσβαση στην ακτογραμμή και τις παραλίες της. Εξαγγέλλεται η κατασκευή κτηρίων 3 έως 3,6 εκατομμυρίων τ.μ., μεταξύ αυτών 6 ουρανοξύστες και άλλα ύψους 50 μ., κατεδαφίζονται υφιστάμενες κατασκευές και κτήρια μεγάλης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, ακόμα και κηρυγμένα ως διατηρητέα.

Η υπερδόμηση αυτή αντιφάσκει ευθέως με τη σημερινή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, η οποία απειλεί την επιβίωση του πλανήτη και για την οποία λαμβάνονται μέτρα διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η μελέτη της επένδυσης βαθμολογεί το έργο αρνητικά, με -2, ως προς τις επιπτώσεις του στην κλιματική αλλαγή.

Το «τίμημα» της υφαρπαγής.

Με το μνημόνιο του 2016 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda, το συνολικό τίμημα, με ονομαστική τιμή 915 εκ. €, θα εξοφληθεί σε βάθος 15 χρόνων και αντιστοιχεί σε πραγματικό τίμημα 575 εκ. €,  με τρέχουσα αξία του 2016 και με βασικό προεξοφλητικό επιτόκιο. Πρόκειται για υφαρπαγή, με «τίμημα» 2,5 ή 4 φορές μικρότερο από την πραγματική αξία της έκτασης, σύμφωνα με τις δύο πραγματογνωμοσύνες, που διέταξε το 2016 ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κ. Δραγάτσης και 5 φορές μικρότερο, σύμφωνα με αντίστοιχη πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας. Σύμφωνα με το ίδιο μνημόνιο, το ασήμαντο τίμημα συνοδεύεται από σωρεία πρόσθετων οικονομικών διευκολύνσεων και φοροαπαλλαγών στον «επενδυτή».

Σύμβαση μεταβαλλόμενη κατά τις απαιτήσεις του επενδυτή.

Σε κάθε περίπτωση είναι αμφίβολο πόσα από τα εξαγγελλόμενα έργα μπορούν σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνου να υλοποιήσουν. Γι’ αυτό τον λόγο και με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης ταγμένης στην εξυπηρέτηση των «επενδυτών», ζητούν και επιβάλλουν συνεχείς αναθεωρήσεις των όρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο του 2016 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, πάντα σε βάρος του Ελληνικού Δημόσιου και του δημοσίου συμφέροντος:

Το ποσοστό της έκτασης που αποδίδεται στην πλήρη ιδιοκτησία της Lamda Development αυξάνει σε βάρος των κοινοχρήστων χώρων, ενώ η πρόσφατη αλλαγή ορισμού του «δικαιώματος επιφανείας» περίπου το εξισώνει με το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Δημιουργεί έτσι σοβαρή αμφιβολία για το πόση έκταση από την παραχωρούμενη όντως θα μπορεί να επιστραφεί στο Δημόσιο 99 χρόνια από σήμερα. Επίσης στη Lamda εκχωρήθηκαν δικαιώματα νομής του χώρου, με περιφράξεις πριν καν τη μεταβίβασή του, ενώ προ διμήνου εγκρίθηκε η κατεδάφιση ιστορικών διατηρητέων κτηρίων, τα οποία η εταιρεία είχε προ πενταετίας δηλώσει ότι την ενοχλούν.

Οι χρήσεις γης εκχωρούνται απόλυτα στην επιλογή των επενδυτών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Οδυσσέας Αθανασίου δήλωσε ότι η κατασκευή του καζίνο δεν είναι δεδομένη και η τελική απόφαση θα ληφθεί το φθινόπωρο (όχι για κοινωνικούς λόγους, αλλά επειδή την εποχή της πανδημίας ο διεθνής τζόγος αποτελεί επισφαλή επένδυση).

Εξαγγελίες χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda εξήγγειλε για την πρώτη πενταετία έργα υποδομής αξίας 500 εκ. € και κτηριακά ύψους 1,5 δισ. €, σε όλη την ακτογραμμή και το εμπορικό τμήμα στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, Ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (ομολογιακό δάνειο 320 εκ. €, κοινοπρακτικός δανεισμός ύψους 1,2 δισ. € και αύξηση  μετοχικού κεφαλαίου  ύψους 650 εκ. €). Όμως η δυνατότητα αυτή είναι επισφαλής, λόγω της γενικής οικονομικής κατάστασης της Lamda. Γι’ αυτό τον λόγο ο Διευθύνων Σύμβουλός της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέου δανεισμού στο προσεχές δωδεκάμηνο.

Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη:

Να εντείνει τον αγώνα της για την ενημέρωση των κατοίκων της Αττικής, ιδιαίτερα των Νοτίων Προαστίων, τόσο για τις περιβαλλοντικές όσο και για τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις: Αντί για τις 10.000 νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η κυβέρνηση, η ανταγωνιστική λειτουργία των νέων έργων, τόσο ως προς τα υπάρχοντα εμπορικά κέντρα όσο και ως προς το υπάρχον απόθεμα χιλιάδων αδιάθετων διαμερισμάτων, θα οδηγήσει σε μαρασμό την οικονομία στους περιβάλλοντες δήμους και θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους.

Ο αγώνας των κατοίκων της Αττικής συνεχίζεται, περνώντας σήμερα σε μια νέα φάση. 


28 Ιουνίου 2021

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής Τμήμα Κυκλάδων: η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής

ΕΝΩΣH ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τμήμα Κυκλάδων

Επτανήσου 35, Ερμούπολη, ΤΚ 84100

τηλ: 2281360257,2281360240 e-mail: emdydas.cyc@gmail.com

Ερμούπολη, 25 Ιουνίου 2021

Αρ. Πρωτ. : 91

ΠΡΟΣ: - Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

ΚΟΙΝ: - Μέλη Τμ. ΕΜΔΥΔΑΣ Κυκλάδων

- Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

- ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

- Σωμ. Εργαζομένων

- Τύπο

Θέμα: Συνεργασία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Σχετ.: α. Το με αρ. πρωτ. 16/08.01.2021 έγγραφό σας.

β. Το με αρ. πρωτ. 20/26.02.2020 έγγραφό μας.

γ. Το με αρ. πρωτ. 76/08.05.20 έγγραφό μας.



Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

το Τμήμα Κυκλάδων της Ένωσης Μηχανικών Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής, χαιρετίζει την ίδρυση του Συλλόγου σας. Ως εργαζόμενοι τεχνικοί επιστήμονες, θεωρούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος οφείλει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ειδικά σε μια εποχή όπου οι εφαρμοζόμενες πολιτικές εστιάζουν σε ενός είδους οικονομική ανάπτυξη που στοχεύει αποκλειστικά στο κέρδος, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις ανάγκες, ακόμα και την υγεία των εργαζομένων.

Η αυτονόητη αλήθεια ότι η όποια οικονομική ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην ικανοποίηση πρώτα και κύρια των κοινωνικών αναγκών, στην προστασία του περιβάλλοντος και στον σεβασμό της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο από την πανδημία που πλήττει τόσο την χώρα μας όσο και ολόκληρη την ανθρωπότητα : χωρίς σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον που ζούμε, η οικονομία αργά η γρήγορα καταρρέει με ανυπολόγιστες ακόμη συνέπειες…

Αναφορικά με το εξαιρετικά σημαντικό θέμα του εντοπισμού μεγάλων συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων στο βυθό του λιμένα της Ερμούπολης ( περιοχή «Καρνάγιο»), θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παρά το έγγραφό μας από τον Φεβρουάριο 2020 ( β. σχετικό), προς τις αρμόδιες τοπικές αρχές ( Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Σύρου – Ερμούπολης), δεν έχουμε λάβει τεκμηριωμένη ενημέρωση με συγκεκριμένα στοιχεία. Η αδράνεια αυτή καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητική όταν, παρά το γεγονός ότι το θέμα έχει απασχολήσει ακόμα και την Βουλή των Ελλήνων (όπως πληροφορούμαστε δια του τύπου), καμία Δημόσια Αρχή δεν αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει, κατά τρόπο υπεύθυνο και τεκμηριωμένο, τους πολίτες της Σύρου και, μάλιστα, ένα και πλέον έτος από την γνωστοποίηση του θέματος.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Ακαδημία Πλάτωνα: Πάρκο πράσινο, ελεύθερο, δημόσιο, ανοικτό



Δημιουργός ψηφίσματος:
Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα - Παραλήπτες:
Υπουργείο Πολιτισμού, υπουργός Λίνα Μενδώνη, Δήμος Αθηναίων, δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης

Πάρκο στην Ακαδημία Πλάτωνα - Πράσινο, Ελεύθερο, Δημόσιο, Ανοιχτό

Η “Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα” ζητά να παραμείνει ο μοναδικός στο είδος του “αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος” ως χώρος Πράσινος-ελεύθερος-δημόσιος, ανάσα ζωής και ελεύθερης πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας. Με αρχαιότητες ενταγμένες στην καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

Ψηφίστε για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων-προτάσεων των κατοίκων

Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την “αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος”, μεταξύ υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη- δημοτικής αρχής Κ. Μπακογιάννη- Περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη, διαπιστώνουμε πως δεν έχει καμία σχέση με την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής. Ο σχεδιασμός τους δημιουργεί μια σύγχρονη υποβάθμιση για τους κατοίκους και τους πολίτες της Αθήνας. “Αρχαιολογικό Άλσος”, είναι ο όρος που αρμόζει στο χώρο. Κατοχυρώθηκε από την επιμονή της φύσης να ενσωματώσει, να φροντίσει, να πολλαπλασιάσει και να πλουτίσει όσα της δόθηκαν από τις μέχρι σήμερα ελάχιστες παρεμβάσεις. Αποτελεί συνέχεια του χαρακτήρα του από αρχαιοτάτων χρόνων ως χώρος “κάλλους”, πράσινος και ελεύθερος στη λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνα. Από το σχέδιο κυβέρνησης και δημοτικής διοίκησης αντιμετωπίζεται μόνο ως ευκαιριακή συνθήκη επιχειρηματικής τουριστικής ατραξιόν και ανάπτυξης real estate στη γύρω περιοχή με τα ακίνητα - φιλέτα, χωρίς συνολικό σχέδιο και
όραμα.

Διαπιστώνουμε πως θα κοπούν 580 δέντρα ζωτικής σημασίας για το πράσινο Πάρκο των 100 στρεμμάτων όπου μεταξύ άλλων φιλοξενείται πληθώρα διαφορετικών ειδών πτηνών (κοτσύφια, παπαγάλοι, καρακάξες, κουκουβάγιες, γκιώνηδες, τσαλαπετεινοί κ.α), καθιστώντας το ένα ζωντανό μικρό οικοσύστημα, θα χαθούν 30 στρέμματα για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, εξαφανίζοντας και δυο γήπεδα που καλύπτουν τις ανάγκες αθλητικών σωματείων και κατοίκων, εν ονόματι ότι θα καθαριστούν και θα ενοποιηθούν με μικρές ή μεγάλες ανασκαφές οι χώροι του Γυμνασίου, της Παλαίστρας, του Περιστυλίου περίπου 70 στρεμμάτων. Ο χώρος αυτός θα αλλάξει πλέον χαρακτήρα και κανείς δεν μπορεί διαβεβαιώσει πως μελλοντικά θα αποκοπεί, όπως η Ιερά Οικία από το “οικοσύστημα” του Πράσινου Πάρκου.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση – Πίσω από τη βιτρίνα



Η δημόσια παρουσίαση από κυβερνητικούς παράγοντες των πλεονεκτημάτων στην προτεινόμενη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, χαρακτηρίζονται από την παράλειψη επισήμανσης των μειονεκτημάτων και των κινδύνων που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι ασφαλισμένοι, που θα ενταχθούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα των ατομικών λογαριασμών.

Επιπλέον, παραλείπεται η αναφορά στην πρόκληση των ανισοτήτων μεταξύ των ασφαλισμένων, σε βαθμό που να παραβλέπεται η συνταγματική και νομολογιακή δέσμευση της θεμελιώδους αρχής της κοινωνικής ασφάλισης που είναι η ισότητα. Αυτή η προοπτική της αύξησης των ανισοτήτων που προδιαγράφεται στη χώρα μας (μετά την οικονομική κρίση, την ύφεση και την πανδημία), γίνεται την ώρα που διακηρύσσεται από αξιωματούχους η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών συρρίκνωσης των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης σημαντικού τμήματος του πληθυσμού.

Αντίθετα, σε πρόσφατες δημοσιεύσεις και συνεντεύξεις κυβερνητικών παραγόντων τα κύρια επιχειρήματα υπέρ της κεφαλαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, είναι, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Πρώτον, το προτεινόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ατομικών λογαριασμών θα εγγυάται τις εισφορές των ασφαλισμένων, αφού δεν θα επιτρέπει αρνητικές αποδόσεις. Αυτό υπερβαίνει την συνταγματική δέσμευση της μη καταστρατήγησης της αρχής της ισότητας (βασική αρχή της κοινωνικής ασφάλισης) μεταξύ των ασφαλισμένων. Με το σημερινό σύστημα οι άνω των 35 ετών που θα βρίσκονται στο παλαιό σύστημα επικουρικής ασφάλισης μπορεί να λάβουν αρνητικές αποδόσεις στην περίπτωση που υπάρχει ύφεση.

Έτσι, το επιχείρημα της εγγύησης των αποδόσεων προκαλεί επιπλέον αύξηση του κόστους μετάβασης των 62 δισ. ευρώ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, γεγονός που καθιστά το προτεινόμενο σύστημα μειονεκτικό σε σχέση με το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Κι αυτό γιατί το σημερινό σύστημα δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον Κρατικό Προϋπολογισμό, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη του Ν. 4670/2020. Άρα, για να μην υπάρχει άνιση αντιμετώπιση των ασφαλισμένων πρέπει το κράτος να εγγυάται τις αρνητικές αποδόσεις σε περίπτωση ύφεσης της οικονομίας και στους σημερινούς εργαζομένους άνω των 35 ετών.

Ανισότητες στην κεφαλαιοποίηση

Δεύτερον, η κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση θα διαφοροποιείται από την κύρια και την σημερινή επικουρική ασφάλιση και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους έναντι αυτών με την ρύθμιση ότι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να λάβει επιστροφή των εισφορών (με τον πληθωρισμό) στην περίπτωση μη συμπλήρωσης των 15 ετών ασφάλισης. Έτσι, η παραβίαση της συνταγματικής δέσμευσης της ισότητας και η πρόκληση ανισοτήτων συνίσταται στο γεγονός ότι θα υπάρχουν ασφαλισμένοι επικουρικής ασφάλισης που δεν θα λαμβάνουν επιστροφή εισφορών όταν θα έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης και ασφαλισμένοι που θα λαμβάνουν. Η άρση αυτής της ανισότητας προϋποθέτει ίδια ρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση των σημερινών εργαζομένων άνω των 35 ετών, γεγονός που θα προκαλέσει άλλη μία επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος της χώρας μας,

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Δελτίο Τύπου σχετικά με την κινητικότητα 2021 (Α’ κύκλος) Παραμένουν Τεράστιες οι ανάγκες σε Μηχανικούς

 

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                                                                            

Αθήνα, 25/6/2021

Αρ. Πρωτ. :

                                                 

Δελτίο Τύπου σχετικά με την κινητικότητα 2021 (Α’ κύκλος)

Παραμένουν Τεράστιες οι ανάγκες σε Μηχανικούς

                                                           

        Μια απλή ανάγνωση του καταλόγου των διαθέσιμων θέσεων για απόσπαση ή μετάταξη μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (ΕΣΚ) και για το 2021 (Α’ κύκλος) επιβεβαιώνει πλήρως αυτό για το οποίο φωνάζουμε, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε. Την ανάγκη χιλιάδων προσλήψεων μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

          Το σύνολο των διαθέσιμων θέσεων είναι  11.392 (12.221 το 2020) και κατανέμονται ανά κλάδο σε 2.024 ΥΕ (από 1.704), 3.763 ΔΕ (από 3.902), 1.989 ΤΕ (από 2.153), 3.559 ΠΕ (από 4.414) και 57 ΕΕΠ  (από 48). Από τις κατηγορίες ΠΕ και ΕΕΠ αναζητούνται συνολικά από τους φορείς 1.557 θέσεις ΠΕ Μηχανικού (από 1.505 το 2020) που ανέρχονται στο 13,67% περίπου των θέσεων (από το 12,3 % της προηγούμενης κινητικότητας), ενώ υπάρχουν και 350 αιτήματα για ΠΕ Πληροφορικής τις οποίες μπορούν να καλύψουν και ειδικότητες Μηχανικών. Αντίστοιχα, υπάρχουν και 529 αιτήματα για ΤΕ Μηχανικούς.

          Προκύπτει σαφώς ότι τα αιτήματα για Μηχανικούς έχουν αυξηθεί παρά το ότι:

          (α) πάρα πολλοί Δήμοι και ΝΠΔΔ δεν έχουν ολοκληρώσει περιγράμματα θέσεων και δε συμμετέχουν στην κινητικότητα

          (β) κάποιες θέσεις καλύφθηκαν (έχουμε ζητήσει τα σχετικά στοιχεία αλλά δε μας έχουν σταλεί από το Υπ. Εσ.)

          (γ) έχουμε επίσης στοιχεία από πολλές πλευρές ότι εκατοντάδες αιτήματα Μηχανικών από Φορείς (ακόμη και Υπουργεία) που κατατέθηκαν στο Υπ. Εσωτερικών δεν εντάχθηκαν τελικά στην κινητικότητα.

          Από ανάλυση που κάναμε στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι τουλάχιστον 1088 από τα 1.505 αιτήματα ΠΕ Μηχανικών του προηγούμενου κύκλου κινητικότητας (2020) μεταφέρονται αυτούσια στο νέο κύκλο (Α 2021) γεγονός που αποδεικνύει αυτό που ήδη είχαμε αναδείξει ότι η κινητικότητα είναι αδύνατο να καλύψει τα τεράστια κενά που δημιουργούνται (και διευρύνονται συνεχώς) ειδικά στις Τεχνικές Υπηρεσίες. Αυτά στην πραγματικότητα είναι ακόμη παραπάνω μια και πολλές φορές τροποποιείται ελαφρώς η ειδικότητα ή η περιγραφή της θέσης.

          Οι πρόσθετοι περιορισμοί που υπάρχουν (σύμφωνη γνώμη Δημάρχου ή Περιφερειάρχη και ελάχιστη στελέχωση 65% στο Φορέα προέλευσης) είναι προφανές ότι απαγορεύουν στη μεγάλη πλειοψηφία των Μηχανικών να συμμετέχουν στη διαδικασία μια και τα αιτήματα τους απορρίπτονται αυτόματα. Καταγράφουν όμως μια υπαρκτή τάση φυγής από πλήθος Υπηρεσιών προς Υπηρεσίες

          Επαναλαμβάνουμε αυτούσια την τοποθέτηση μας : Ακόμα και όλες οι θέσεις που εντάχθηκαν στο ΕΣΚ να καλυφθούν με μετατάξεις και αποσπάσεις, οι ίδιες ακριβώς θέσεις θα λείψουν από τους φορείς προέλευσης, δείχνοντας το μάταιο μιας διαδικασίας ανακύκλωσης των ελλείψεων, όπως η Κινητικότητα. Αν συνυπολογίσει κανείς και τον συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας όλου του προσωπικού, το αδιέξοδο που έχουμε μπροστά μας είναι προφανές.

          Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε την ανάγκη προσλήψεων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ.