Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Η μνήμη και η διεκδίκηση δεν σβήνουν!


Η μνήμη και η διεκδίκηση δεν σβήνουν!
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.» 01.03.24 08:54ΕΦ.ΣΥΝ.

Τα Τέμπη είναι ένα συλλογικό τραύμα βαθύ και ανεπούλωτο. Το πένθος των οικογενειών των θυμάτων ωστόσο δεν μπορεί να εξελιχθεί γιατί, πέρα από τη δυσβάσταxτη απώλειά τους, πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό κράτος που δεν απονέμει δικαιοσύνη.

Αλλά και το συλλογικό πένθος δεν λέει να κοπάσει, όχι μονάχα γιατί μοιραζόμαστε την οδύνη τους, αλλά και γιατί έναν χρόνο μετά από αυτήν την προαναγγελθείσα τραγωδία τίποτα δεν έχει αλλάξει στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Μετέωροι κι ανυπεράσπιστοι νιώθουμε όλοι μετά τα Τέμπη, αλλά και σε κάθε πλημμύρα, κάθε πυρκαγιά που το κράτος δεν αντιμετωπίζει. Χωρίς πρόληψη, χωρίς σχέδιο, χωρίς εκπαίδευση των πολιτών, τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι στην πρώτη βροχή ή μόλις μπει το καλοκαίρι. Μπαίνουμε στα τρένα κι όπου βγει, αρρωσταίνουμε και κάνουμε τον σταυρό μας. Με μανατζερίστικη λογική, μια κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη της στους πολίτες που οφείλουν μόνοι να αμύνονται έναντι παντός κινδύνου.

Ποια όπλα έχουν οι πολίτες; Τη μνήμη, τη γνώση και τον αγώνα. Κι αυτά επιστρατεύουν απέναντι στην πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης κάθε κυβερνητικής ευθύνης για το έγκλημα των Τεμπών. Γι' αυτό και τα ονόματα των νεκρών του δυστυχήματος, των θυμάτων αυτού του κρατικού εγκλήματος, έπρεπε να σβηστούν έξω από τη Βουλή. Η ιλαροτραγωδία που ακολούθησε για το ποιος έδωσε την εντολή αποδεικνύει πως, εκτός από παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, η Βουλή φέρθηκε μικρόνοα: αρκεί απλώς να σβήσουν την κόκκινη μπογιά με τα 57 ονόματα όταν έχουν χαραχτεί με το κόκκινο του αίματος στη συλλογική μας μνήμη;

Οι φοιτητές χτες ξαναέγραψαν τα ονόματα. Και οι πολίτες δεν έχουν σταματήσει να υπογράφουν το ψήφισμα που ζητά άρση της ασυλίας πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών - 1.204.147 είχαν υπογράψει έως χτες. Κανένας μας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται κι ακόμα κι αυτό το ξεχαρβαλωμένο κράτος υπό τη λαϊκή πίεση θα αναγκαστεί να αποδώσει δικαιοσύνη.

Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως αυτή η τραγωδία θα μπει στο μουσείο και θα περάσει στη λήθη. Εχει σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά που, αν και βάλλεται με πολλούς τρόπους, έχει δείξει ήδη αντοχή, δύναμη, κουράγιο και διεκδικεί στα ίσα αυτό που της αξίζει. Αυτή η νέα γενιά, που χτες έβαψε πάλι κόκκινη την πόλη, είναι η ελπίδα και η δύναμή μας.

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Τα τρία «θεμελιώδη προβλήματα» από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Τα τρία «θεμελιώδη προβλήματα» από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ
Δημήτρης Καλτσώνης


Την «πρόδηλη παραβίαση του Συντάγματος» στην οποία εναντιώνονται 12 Σύλλογοι Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) αναλύει στο άρθρο του στο ΒΗΜΑ ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου Πάντειο Πανεπιστήμιο, γραμματέας του ΔΣ συλλόγου ΔΕΠ Παντείου και μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, Δημήτρης Καλτσώνης.

Τρία είναι «τα θεμελιώδη προβλήματα» που ανακύπτουν από την «επιμονή της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ», επισημαίνει στο άρθρο του στο ΒΗΜΑ ο καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου Πάντειο Πανεπιστήμιο, γραμματέας του ΔΣ συλλόγου ΔΕΠ Παντείου και μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, Δημήτρης Καλτσώνης,τα οποία, προσθέτει, εξώθησαν δώδεκα Σύλλογους Μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) στην πραγματοποίηση, σήμερα (στη 1 το μεσημέρι,) κοινής συνέντευξης τύπου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διεκδικώντας «ένα πραγματικά Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο», δηλώνοντας εκ νέου κι από κοινού την εναντίωσή τους στην ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, και καταγγέλοντα«την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση του Πανεπιστημίου και το αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους προηγούμενους νόμους και θα ενταθεί με το τωρινό νομοσχέδιο»


Τα τρία θεμελιώδη προβλήματα από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, που αναλύει ο κύριος Δημήτρης Καλτσώνης είναι:

Α. Το πρώτο είναι ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βασίζονται στην αρχή «όποιος πληρώνει, παίρνει πτυχίο». Ειδικά στις συνθήκες της χώρας μας με τις κοινωνικές ανισότητες, την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και την κεκτημένη με λαϊκούς αγώνες παράδοση της δωρεάν παιδείας, η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι ο ορισμός της κοινωνικής αδικίας και της αναξιοκρατίας.

Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν επίσης ότι σε όλες τις χώρες τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ποιοτικά καλύτερα των ιδιωτικών. Γι’ αυτό άλλωστε σε επίπεδο ΕΕ το 83% των φοιτητών φοιτά σε δημόσια πανεπιστήμια. Ειδικά μάλιστα σε επίπεδο διδακτορικού -και αυτό δείχνει πολλά για το επίπεδο σπουδών- το 94% των υποψηφίων διδακτόρων εκπονεί τη διατριβή του σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, παρά τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, είναι από τα καλύτερα διεθνώς. Και μάλιστα η επιστημονική παραγωγή τους είναι συγκριτικά ανώτερη άλλων χωρών με μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Β. Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα φέρει περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια. Συνέπεια αυτού θα είναι η ακόμη μεγαλύτερη προώθηση της εμπορευματοποίησής τους. Από την «πίτα» της υπάρχουσας χρηματοδότησης ένα μέρος θα κατευθυνθεί στα ιδιωτικά, τα οποία παντού στον κόσμο είναι κρατικά χρηματοδοτούμενα ακόμη και σε ποσοστό που φτάνει ενίοτε το 70% και 80%. Επίκειται επομένως άμεσα η επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων ΑΕΙ. Ένα βήμα στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιεί ήδη το νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζω ότι το βασικό πρόβλημα των δημόσιων πανεπιστημίων είναι η πάγια υποχρηματοδότηση, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 1/3 εκείνης του 2008-2009 και η οποία ήταν ήδη ανεπαρκής. Στη χώρα μας η πολιτεία δαπανά ανά φοιτητή 1780 ευρώ έναντι 10.132 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η αναλογία καθηγητών/φοιτητών στην Ελλάδα είναι 1 καθηγητής προς 49 φοιτητές ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 1 προς 16. Από το 2009 το διδακτικό προσωπικό στη χώρα μας έχει μειωθεί κατά 22%. Η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου επιτάσσει τον πενταπλασιασμό των δαπανών της πολιτείας έτσι ώστε να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Γ. Το τρίτο σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ είναι καταφανέστατα αντισυνταγματική. Το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος ορίζει ξεκάθαρα ότι «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» και στην παρ. 8 ότι «Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται». Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρες οι διατυπώσεις. Καμιά ερμηνευτική ακροβασία δεν μπορεί να συγκαλύψει το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ δεν έχει αποκλειστική αρμοδιότητα επί των ζητημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης. Άρα αρμοδιότητα έχει το κάθε κράτος για την ανώτατη εκπαίδευση, όχι η ΕΕ. Αλλά και αν ακόμη η ΕΕ είχε αποκλειστική αρμοδιότητα, το ευρωενωσιακό Δίκαιο δεν μπορεί να υπερισχύει του Συντάγματος βάσει του άρθρου 28 παρ. 1. Επιπλέον, το άρθρο 28 του Συντάγματός μας στην παρ. 3 προβλέπει βέβαια τη δυνατότητα περιορισμών στην εθνική κυριαρχία (με παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην ΕΕ) με ψηφισμένο νόμο. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τούτο δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου. Και προφανώς η παιδεία είναι ένα από τα δικαιώματα αυτά, γι’αυτό εξάλλου το άρθρο 16 περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο του Συντάγματος με τίτλο “Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα”.

Η τόσο πρόδηλη παραβίαση του Συντάγματος εγείρει εκ των πραγμάτων ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους πάντες, ανεξάρτητα ποια γνώμη έχουν για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

*Οι 12 Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) που μετέχουν στη συνέντευξη τύπου κατά του Νομοσχεδίου για τα Ιδιωτικά ΑΕΙ είναι:
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΚΠΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΑΠΘ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΔΕΠ) ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΕΛΜΕΠΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΎ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΠ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Χαιρετισμός από το Κίνημα για την Στέγαση προς Συνελεύσεις Φοιτητών

 



Χαιρετισμός από το Κίνημα για την Στέγαση προς Συνελεύσεις Φοιτητών

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ “ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ”

Είμαστε μία νέο-αναδυόμενη κίνηση, μία πρωτοβουλία από άτομα, ομάδες και συνελευσεις προερχόμενες από διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας που ελπίζουμε να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Συστρατευόμαστε για την συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου με αιχμή το πρόβλημα της στέγασης.

Μας ενώνουν πολλά, στην παρούσα πρωτοβουλία όμως το κυρίαρχο σημείο τομής μας είναι η κοινή αγωνία που βιώνουμε για την απουσία προσιτής και ασφαλούς κατοικίας. Η αγωνία για τις εξώσεις, τον εκτοπισμο, τους πλειστηριασμούς, την φτωχοποίηση, για την εξάπλωση της τουριστικοποίησης, για την μείωση των ελεύθερων χώρων, για την αλλαγή του νοήματος των γειτονιών μας, για όλες τις βίαιες αλλαγές που αυτές και οι ζωές μας υφίστανται.

Θα θέλαμε να στείλουμε στις συνελεύσεις των αγωνιζόμενων φοιτητών ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Γνωρίζουμε πόσο κρίσιμη είναι αυτή η στιγμή στον αγώνα σας και θέλουμε να σας πούμε ότι η δυναμη και η επιμονη σας είναι εμπνευση για ολα μας και στεκόμαστε στο πλευρό σας μέχρι το τέλος. Μέχρι να πέσει το νομοσχέδιο. Έχουμε ο καθένας πιάσει μια πτυχή του αγώνα χωρίς να ξεχνάμε ότι είναι κοινός.

Το μοτο μας ειναι “Κάτοικοι Πάνω από τα Κέρδη”

Αλληλέγγυα με εσάς φωνάζουμε μαζί σας

“ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΑ ΚΕΡΔΗ”

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Το έγκλημα των Τεμπών, οι πολιτικές ευθύνες και το άρθρο 86 του συντάγματος!!





Το έγκλημα των Τεμπών, οι πολιτικές ευθύνες και το άρθρο 86 του συντάγματος!!
Με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών και την προσπάθεια κουκουλώματος των ευθυνών των πολιτικών, γίνεται καμπάνια και συλλογή υπογραφών, ώστε να δικαστεί το Ελληνικό κράτος στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο για το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Άρθρο που στην ουσία του, από το 1844 που εφαρμόστηκε, απαλλάσσει τους πολιτικούς όταν κυβερνούν από τις ευθύνες και τις παρανομίες τους, αφού οι πράξεις τους κρίνονται από συναδέλφους τους βουλευτές και όχι από τους φυσικούς δικαστές, δηλαδή « εν τοίς πράγμασι» απαλλάσσονται χωρίς οι υποθέσεις τους να πάνε σχεδόν ποτέ στο ακροατήριο!

Παίζοντας με τις λέξεις, όσες τροποποιήσεις του άρθρου και να έγιναν στα 180 χρόνια εφαρμογής του, το αποτέλεσμα ήταν πάντα ίδιο! Ατιμωρησία! Το κακό χειροτέρεψε μετά τις δίκες πολιτικών των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης το 1989, όπου στην επόμενη Αναθεώρηση του 2000 οι τότε κυβερνητικοί παράγοντες για να φυλάξουν τα νώτα τους ακόμη περισσότερο, έφτιαξαν μια ακόμη «σοφή» τροποποίηση του άρθρου 86, στην οποία αποφάσισαν ότι, όταν κάποιος δικαστής διαπιστώνει εμπλοκή υπουργών σε παράνομες πράξεις, ανωμοτί, δηλαδή χωρίς να συνεχίσει την έρευνα, αποστέλλει αμέσως τον φάκελο στη Βουλή, με στόχο κατά την άποψή μου, να μην εμπλουτιστεί ο φάκελος με περισσότερα ενοχοποιητικά στοιχεία και δεν «κλείνει» το σκάνδαλο! Αν δε τα εγκλήματα ή οι παράνομες πράξεις των υπουργών δεν εντοπιστούν εντός δύο κοινοβουλευτικών περιόδων, τα εγκλήματα παραγράφονται!

Έτσι είτε με εξεταστικές, είτε με προκαταρκτικές επιτροπές που ορίζει ο νόμος, τα πορίσματα παραμένουν πολιτικά και οι υποθέσεις συνήθως πάνε στα ράφια της Βουλής, ενώ πολύ σπάνια επιστρέφουν στην δικαιοσύνη. Άλλωστε πως να επιστραφούν στην δικαιοσύνη, αφού οι βουλευτές αυτών των επιτροπών, ούτε δικαστική εμπειρία έχουν αλλά κυρίως βρίσκονται εκεί εντεταλμένοι των κομμάτων τους και όχι της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Η εικόνα των Επιτροπών είναι ίδια με το χαμηλό επίπεδο και τους «καβγάδες» του Κοινοβουλίου όπου κανείς δεν στέκεται έστω και τυπικά στο ύψος των περιστάσεων του Νόμου!

Ενώ είναι εκ του νόμου ανακριτές με ισοδύναμη δικαστική εξουσία, αυτοί «σκοτώνονται» μεταξύ τους σαν κοινοί εχθροί με προσβολές και ύβρεις, βγάζοντας μια εικόνα στον δημόσιο χώρο, που μόνο σε αρένα προσομοιάζει, παρά σε ανακριτική αρχή! Κοινοβουλευτικό δικαστήριο του παραλόγου, της παράνοιας και της θλίψης για την δημοκρατία μας!

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Με την άδεια του ΣτΕ ανεμογεννήτριες στην καμένη Εύβοια


Με την άδεια του ΣτΕ ανεμογεννήτριες στην καμένη Εύβοια



Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ε΄159-165/2024) αδειοδοτήθηκαν 86 ανεμογεννήτριες στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, απορρίπτοντας συλλήβδην επτά αιτήσεις ακυρώσεως. Τα έργα αναπτύσσονται σε περιοχές καμένες από τις πυρκαγιές του 2021, σε σημείο της Κεντρικής Εύβοιας που παραμένει το τελευταίο φυσικό οικοσύστημα του νησιού και της Νότιας Εύβοιας με σημαντικά αρχαία μνημεία. Η απόφαση, όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης και του Συλλόγου Δασοπροστασίας και προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης «οδηγεί σε έναν παραλογισμό, γιατί εκτός από την καταστροφή του δάσους, αυτού του εκπληκτικού δάσους που υπάρχει στα ψηλά βουνά της Κεντρικής Εύβοιας, θα πρέπει ταυτοχρόνως τα αιολικά πάρκα με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνων υλικών και τα δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων (άνω των 110 χλμ) που θα κατασκευαστούν, να φτιαχτούν σε μία περιοχή που είναι γεμάτη με σπηλαιολογικούς σχηματισμούς. Πώς θα κατασκευαστούν; Είναι εντυπωσιακό και σοκαριστικό πως σε τίποτα από όλα αυτά δεν δόθηκε σημασία από την “συλλογική” απόφαση του ΣτΕ (θυμίζουμε πως πρόκειται για επτά αποφάσεις σε ένα). Κατόρθωμα. Όπως κατόρθωμα είναι και το γεγονός πως 50.000 φορτηγά αυτοκίνητα πρέπει να μετακινηθούνε για να μεταφέρουν τους όγκους των χωμάτων από τα έργα μόνο στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας (άνω του 1.000.000 τόνοι). Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για το πού θα εναποτεθούν αυτά τα χώματα. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν παρατεθεί κατ’ επανάληψη στις δημόσιες διαβουλεύσεις και με υπομνήματα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Φυσικά και ενώπιον του δικαστηρίου. Και όμως, θεωρήθηκε ότι τίποτα από αυτά δεν προσβάλει την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία και καλώς μπορεί να προχωρήσει το έργο. Για την προστασία των περιοχών Natura ή ΚΑΖ δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσουμε. Η προστασία αυτών των περιοχών είναι απλά ανέκδοτο για την ελληνική έννομη τάξη, διοίκηση και δικαιοσύνη!»

Ίος, Κυκλάδες, Europa Nostra

                                      Ίος, Κυκλάδες, Europa Nostra

 


Η πρόταση της Ελληνικής  Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ)    να   συμπεριληφθούν  οι Κυκλάδες στη λίστα  της EUROPA NOSTRA με τα *7 πιο απειλούμενα τοπία και μνημεία  ( Most Endangered)  της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ευρωπαϊκού Χώρου  το 2024, αναδεικνύει τις δομικές καταστροφές που συντελούνται στο περιβάλλον των τουριστικών αυτών νησιών   και την φέρουσα ανικανότητα των αρμοδίων ελληνικών αρχών να τα προστατεύσουν.

Η  ειδική αναφορά της ΕΛΛΕΤ στη Σίφνο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο σαν  νησιωτικά τοπία   ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που  η αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία τους κινδυνεύει άμεσα να αλλοιωθεί από την ασυδοσία στη δόμηση είναι μόνο ενδεικτική. Στη Ίο, νησί των Κυκλάδων χαρακτηρισμένο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στο σύνολο του ( ΦΕΚ 762/1977) οι  εικόνες της οικιστικής αναρχίας και καταστροφής εξοργίζουν.

Το πανέμορφο τοπίο της Ίου με τις παραδοσιακές πεζούλες του  αλλοιώνεται δραματικά,   οι  μπουλντόζες της κερδοσκοπίας ανωνύμων  εταιρειών  που δραστηριοποιούνται στην τουριστική εκμετάλλευση του νησιού διανοίγουν ανενόχλητες  παράνομους δρόμους, ξεκοιλιάζουν πλαγιές, ισοπεδώνουν υπερήφανες κορυφογραμμές,  μπαζώνουν  ρέματα και υδροβιότοπους ,  καταστρέφουν αιώνια βράχια στις ακτογραμμές και  κακοποιούν βάναυσα από άκρη σε άκρη το προστατευόμενο υποτίθεται ανάγλυφο του άμοιρου νησιού.  Παράλληλα οι  πανέμορφες παραλίες της Ίου ντε φάκτο ιδιωτικοποιούνται.    

Ο Σύνδεσμος Ιητών, έτος ίδρυσης 1924, με  τεκμηριωμένες καταγγελίες, επίσημα έγγραφα,   δικαστικές προσφυγές  και  με σειρά από  δημοσιεύματα στην  ιστορική εφημερίδα ¨Ίος¨ έχει ενημερώσει  την   υπηρεσία Δόμησης  Θήρας, την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, τους    αρμόδιους Δημάρχους, Περιφερειάρχες,  Βουλευτές, Υπουργούς και τις εισαγγελικές αρχές για τις παράνομες καταστροφικές για τον περιβάλλον της Ίου ενέργειες.

Δυστυχώς  σχεδόν όλοι οι   υπεύθυνοι για την οικιστική ασυδοσία στην  Ίο   κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούνε. Νόμοι  και διαδικασίες  ελέγχου της δόμησης που μέχρι σήμερα προστάτευαν  υποτυπωδώς το περιβάλλον στα νησιά μας καταργούνται καθημερινά. Δικαστικές αποφάσεις  που προστατεύουν το περιβάλλον του νησιού   όπως η  Απόφαση  1037/18 του Συμβουλίου Επικρατείας για την  Ίο  και ολοκληρωμένες επίσημες χωροταξικές μελέτες του ΕΜΠ για το νησί  παραμένουν στα συρτάρια των υπευθύνων και δεν υλοποιούνται. 

Οι  νομοθετικές επιλογές μετά-χρονισμού πολεοδομικών διατάξεων ώστε να προλάβουν οι ημέτεροι επιτήδειοι να χτίσουν  δημιουργώντας τετελεσμένα δόμησης που ακυρώνουν  στην πράξη κάθε έννοια   χωροταξικού σχεδιασμού στα νησιά μας   δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι εξαγγελίες  περί εκπόνησης    πολεοδομικών  μελετών  καθορισμού  φέρουσας ικανότητας  στην Ίο και τις  παράκτιες τουριστικές περιοχές της χώρας,  χρηματοδοτούμενες με 240 εκ Ευρώ  από τους φορολογούμενους Ευρωπαίους πολίτες,  δεν ενεργούνται  για την σωτηρία των μνημείων της φύσης και της αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας του νησιωτικού χώρου  αλλά  για  την  εξυπηρέτηση real estate  συμφερόντων και την   παράκαμψη  ευνοϊκών για την προστασία του περιβάλλοντος των νησιών Αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.  

Τα χρήματα του μόχθου των ευρωπαίων φορολογουμένων δεν μπορούν να μοιράζονται σε επιτήδειους  κερδοσκόπους   και να διατίθεται σε τουριστικά δήθεν αναπτυξιακά έργα που καταστρέφουν το περιβάλλον. Ο νόμος περί στρατηγικών επενδύσεων  Ν. 3894/2010 δεν μπορεί να χρησιμοποιείται προσχηματικά για την παραχώρηση προς αποκλειστική χρήση παραλιών του Αιγαίου και την  εξυπηρέτηση  επιλεγμένων  ¨επιδοτούμενων επενδυτών¨.

Οι σύλλογοι αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών, το ΙΚΟΜΟΣ, η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορούν να σιωπούν άλλο μπροστά στις καταστροφές ενός φυσικού και πολιτιστικού μνημείου παγκόσμιας αξίας όπως οι Κυκλάδες.

Η δημιουργία μια νέας Ανεξάρτητης  Αρχής   με την συμφωνία όλων των κομμάτων απαλλαγμένη από κάθε πολιτικό κόστος   για την έντιμη διαχείριση των οικιστικών  θεμάτων  σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους είναι η μοναδική επιλογή για  να σωθεί ότι έχει απομείνει από την ομορφιά και αξιοπρέπεια του ιστορικού πολιτισμού των Κυκλάδων και του Ελληνικού χώρου.

Ο Σύνδεσμός Ιητών καλεί όλους  τους  Έλληνες και τους ξένους φίλους της Ελλάδας να συμμετέχουν σε ένα ανένδοτο  αγώνα για ελεύθερες παραλίες στο Αιγαίο και  για την σωτηρία της  αιγαιοπελαγίτικης φυσιογνωμίας των Κυκλάδων.  Έναν αγώνα  για να μην περάσει ο  τουρισμός  των   νησιών  μας από τα χέρια των κατοίκων στα χέρια  ξένων και ντόπιων μονοπωλίων.  Έναν αγώνα  για να παραμείνουν  τα νησιά μας και οι παραλίες τους  αυτό που ήταν πάντα, ένας παράδεισος για όλους.

 

Ίος, 20-2-2024

Ανδρέας Νικολάου Ζαμάνος

Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιητών