Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

«Κείμενα» του Γιάννη Τσουκάτου


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «Κείμενα» του Γιάννη Τσουκάτου

29 Δεκεμβρίου, 2021 10:01 πμ

Από τις εκδόσεις «Ραδάμανθυς» κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Γιάννη Τσουκάτου «κείμενα»- εκτενείς επιφυλλίδες που δημοσίευσε στον τοπικό Τύπο των Χανίων, κυρίως στα “Χανιώτικα νέα” την περίοδο 1994 – 2021. Ο συγγραφέας είναι πολυσχιδής προσωπικότητα, αρχιτέκτων με δύο εκθέσεις ζωγραφικής στο ενεργητικό του και σίγουρα αρθρογράφος.
Το προϊόν της συγγραφικής του τέχνης ταξινομείται στα «κείμενα» σε 3 ενότητες:
Α. Αρχιτεκτονική, Β. Αντιρατσιστικά, Γ. Πόλη, Πολίτες και Πολιτική
Παρουσιάζει τα συμβάντα με την ένταση του εμπλεκόμενου ενεργού πολίτη που περιγράφει τη ζωή της πόλης του μέσα από στιγμιότυπα στον χρόνο και τον χώρο, συνθέτοντας ένα είδος βιογραφίας της πόλης και των κοινωνικών δράσεων που ταράσσουν την ακίνητη ομορφιά της. Γιατί τα Χανιά είναι μια όμορφη πόλη, χωρίς ομοιοχρωμία κατοίκων, αντιφατική, στην οποία λαμβάνουν χώρα κοινωνικές πρακτικές με μεγάλη πολιτισμική και πολιτική σημασία.
Οι τομές στην καθημερινή ζωή και την κανονικότητα παραπέμπουν σε συλλογικά επίδικα της πόλεως με την αρχαιοελληνική έννοια, δηλαδή της πόλης ως κοινότητας πολιτών. Κάθε συλλογική δράση ανασυστήνει το νόημα των κοινών. Η ταξινόμηση των αφηγημάτων σε 3 ενότητες βοηθά στην ανάγνωση του βιβλίου αλλά ο διαχωρισμός είναι τυπικός, καθώς τα συμβαίνοντα στους δύο πρώτους τομείς ή/και περισσότερους, που θα μπορούσε, αποτελούν αφηγήσεις των δράσεων των πολιτών για την πόλη τους.

Α. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται το κείμενο «Ποιους πνίγει η πλημμύρα;», Χανιώτικη Ελευθεροτυπία, 28/10/1994. Θέμα σταθερά στην επικαιρότητα οι πλημμύρες επανέρχονται διαχρονικά, ιδιαίτερα όμως σήμερα στον ορίζοντα της Κλιματικής Αλλαγής και των απροστάτευτων δασών από τις πυρκαγιές. Έζησα πρόσφατα, συμμετέχοντας στην Ομάδα Αλληλεγγύης στη Βόρεια Εύβοια με τα πανέμορφα χωριά, που έσωσαν μεν τα σπίτια τους έχασαν όμως τον πολύτιμο και αναντικατάστατο φυσικό τους πλούτο: δάση, καλλιέργειες, τοπία.
Στην ίδια ενότητα εντάσσεται το εκτενές κείμενο «Ταμπακαριά: Μια ακόμα θυσία στον τουρισμό;», “Χανιώτικα νέα”, 4/7/1999. Αφορά σε μια συνολική προσέγγιση της ιστορικής περιοχής της πόλης «Ταμπακαριά» που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της Αιγυπτιακής κατοχής της Κρήτης (1830-1840). Οι βυρσοδέψες και τα βυρσοδεψεία υπήρχαν από παλαιότερα στον Χάνδακα – αναφορές συναντάμε από το 1691.
Ο Μοχάμεντ Άλι, ηγεμόνας της Κρήτης, που συνέβαλε στην καταστολή της Ελληνικής Επανάστασης στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, έγινε ηγεμόνας του νησιού. Προχώρησε σε αφοπλισμό και εκτεταμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης με σημαντικά δημόσια έργα. Εισήγαγε και ανέπτυξε τη βυρσοδεψία και ενδιαφέρθηκε για την εκμετάλλευση των καρπών της βαλανιδιάς. Πλην όμως επέβαλλε σκληρή φορολογία στους Κρητικούς, προκαλώντας την αντίδρασή τους το 1833, που είχε ως αποτέλεσμα τη σκληρή τιμωρία τους. Με το πέρασμα του χρόνου, επί Τουρκικής κατοχής, ο Vittorio Simonelli περιγράφει συγκεκριμένες περιοχές των Χανίων όπου είχαν εγκατασταθεί τα στιβανάδικα και τα μαχαιράδικα, πουλώντας τα χαρακτηριστικά αυτά είδη, αναγκαία για τον εξοπλισμό των Κρητικών.
Τα «Ταμπακαριά» χαρακτήρισαν τη γεωγραφία της πόλης αναπτυσσόμενα στη βραχώδη περιοχή έξω από την τότε πόλη κάτω από τη Χαλέπα, δημιουργώντας μια τυπική μορφή «επαγγελματικής» συνοικίας. Τα κτήρια κατασκευάστηκαν από πέτρα, με ξύλινα μεσοπατώματα και στέγη με ξύλινα ζευκτά και κεραμίδια. Οι ντόπιοι τεχνίτες ήταν οι ίδιοι ταυτόχρονα αρχιτέκτονες και κατασκευαστές.
Η κατεργασία των δερμάτων, αρχικά με τα χέρια, εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια με νέες μηχανές στην παραγωγή.

Β. ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ
Εδώ σε μικρά κείμενα και λέξεις πηγαίες, μέσα από τη βαθιά σχέση του συγγραφέα με την πόλη και τους πολίτες της, παρουσιάζεται ο κόσμος των Χανιωτών εκείνων που ανοίγουν την αγκαλιά τους και τους χώρους της πόλης για να περιθάλψουν τους διασωθέντες των μεγάλων ξενιτεμών, ανέστιους χωρίς πατρίδα, χωρίς συγγενείς, χωρίς φίλους. Σταχυολογώ ορισμένα.
Το κείμενο «Χριστός και Ρατσισμός» αντικρούει τα γραφόμενα ενός ακραίου ρατσιστή που εξαπολύει μύδρους αποστροφής πάνω στην οδύνη της μετανάστευσης και εκατομμυρίων ανθρώπων που τούς στέρησαν την πατρίδα και τους έσπρωξαν στον θάνατο ή στην άκρη της γης. Η αναφορά στη ρήση του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους αποτυπώνει την κοινότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο δημιουργός Θεός «εποίησε τε εξ ενός αίματος παν έθνος ανθρώπων κατοικείν επί παν το πρόσωπον της γης».
Κείμενα– στιγμές πόνου εικονογραφούν ανθρώπινες ιστορίες που καταγράφονται μόνο στις στατιστικές ως αριθμοί.
«Ένα παλληκαράκι 20 χρονών», “Χανιώτικα νέα”, 26/6/2013
Δεν άντεξε την απάνθρωπη απόφαση επιστροφής στη χώρα του και κρεμάστηκε από τα σχισμένα του ρούχα σ’ έναν σωλήνα αποχέτευσης.
Ένα ολόμαυρο έγκλημα του πολιτισμένου κόσμου!
«Mare Nostrum» (Η θάλασσά μας), “Χανιώτικα νέα”, 25/6/2014
Από τη μια η θάλασσα των αποβλήτων των αεροπλανοφόρων, των σύγχρονων πόλεων, των στόλων και των κοντέινερς. Από την άλλη η θάλασσα της αλληλεγγύης, της άφιξης των εξορίστων που αναζητούν έναν τόπο να πατήσουν και μια αγκαλιά αλληλεγγύης. Το ετήσιο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στο Πάρκο των Χανίων είναι η αγκαλιά γι’ αυτούς που αναγκαστικά μεταναστεύουν.
«Η μάνα μου που είναι;», “Χανιώτικα νέα”, 29/2/2016
Ένα μικρό προσφυγόπουλο, με το όνομα Aϊλάν, Μουσταφά, Αἶσα γυρεύει τη μάνα του, ολομόναχο.
Σέρνει μια τσάντα πλαστική με όλη του τη ζωή. Πόσος είναι ακόμα ο δρόμος, κανείς δεν ξέρει. «Δεν είμαι παιδί, δεν έχω κουραστεί, αλλά η μάνα μου που είναι;». Υπάρχει μεγαλύτερος πόνος στον κόσμο;
«Τα Χανιά πόλη της αλληλεγγύης», “Χανιώτικα νέα”, 3/3/2016
Ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε ότι τα Χανιά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, γιατί δεν υπάρχουν χώροι· θα πνιγεί ο τουρισμός και τα λοιπά της θεσμικής αναλγησίας. Ο δήμαρχος δεν θέλει, αλλά οι ενεργοί δημότες μπορούν. Τα συσσίτια της Σπλάντζας, η Κοινωνική Κουζίνα, το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών που πρόσφερε μαθήματα και φαγητό, το Κύτταρο Χαλέπας, οι Γιατροί του Κόσμου, το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο είναι δομές αλληλεγγύης δημιουργημένες από την τοπική κοινωνία, η οποία γνωρίζει τι θα πει προσφυγιά, πολύ περισσότερο που πολλοί Χανιώτες κατάγονται από τη Μικρά Ασία και γνωρίζουν τον πόνο της.
«Κατεδάφιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», “Χανιώτικα νέα”, 2/6/2016
Ο δήμος Χανίων κατεδάφισε ένα παράπηγμα πίσω από το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο άστεγοι της πόλης. Ανάλογη «έξωση» έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Τα κτήρια ήταν εγκαταλελειμμένα αλλά έπρεπε να ευπρεπιστούν (!), έτσι επικράτησε ο νόμος και η τάξη σε βάρος ανθρώπων ανέστιων και φτωχών από ανάλγητες εξουσίες.
«Καλύτερα δέσμια παρά μόνη», “Χανιώτικα νέα”, 6/3/2017
Τα ονόματα των ανθρώπων είναι συνηθισμένα στις εμπόλεμες ζώνες. Όπως κι αν λέγονται, παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς για να βρουν ένα κόσμο ειρήνης. Ξέφυγαν από τον πόλεμο, αλλά γαντζώθηκαν στα συρματοπλέγματα της ειρήνης. Μια γυναίκα με μικρό παιδί βρίσκεται στον ξενώνα των κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Χανίων. Δεν είναι κακοποιημένη με την έννοια που χρησιμοποιείται ο όρος για τους δημότες. Είναι όμως βαριά πληγωμένη, γιατί άφησε φυλακισμένους τον γιο της και την αδελφή της. Θα τους ξαναδεί; Καλύτερα να φύγει να τους βρει κι ας είναι δέσμια!
«Δράσεις αλληλεγγύης στην πόλη: τί μέλλει γενέσθαι;», Αγώνας της Κρήτης, 21/5/2018, “Χανιώτικα νέα”, 22/5/2018.
Τα Χανιά είναι μια αλληλέγγυα πόλη. Παρά τις περιστασιακές δυσκολίες οι θεσμοί υποστήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη λειτουργούν διαχρονικά. Στον τομέα της σίτισης τα Συσσίτια της Σπλάντζας και η Κοινωνική Κουζίνα προσφέρουν φαγητό σε όλους, χωρίς θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις. Τα ΣΣ σερβίρουν εκατοντάδες μερίδες φαγητού καθημερινά και η ΚΚ λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα από τους αλληλέγγυους ενεργούς πολίτες. Δυσκολίες υπάρχουν σ’ ένα τόσο εκτεταμένο εγχείρημα σίτισης, πολύ περισσότερο που ο Δήμος δεν παίρνει ανάλογες πρωτοβουλίες ούτε συνδράμει αυτές των πολιτών.

Γ. ΠΟΛΗ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταχυολογώ ορισμένα κείμενα
«Μονοξείδιο του άνθρακα», “Χανιώτικα νέα”, 4/3/2013
Το μονοξείδιο του άνθρακα εκλύεται από τα ελάχιστα μέσα θέρμανσης που χρησιμοποιούνται σε φτωχικές κάμερες από παιδιά που δεν γνωρίζουν ότι ελλοχεύει ο θάνατος. Οι εύποροι έχουν ακίνδυνα μέσα να ζεσταθούν. Δύο νέα παλικαράκια, φοιτητές, έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση και άλλα πέντε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.
Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία στο Ρέθυμνο τα προβλήματα της θέρμανσης και στο δικό μας σπίτι και τις συνέπειες της άγνοιας ή της μοναδικής επιλογής με μαγκάλι. Ατυχήματα των φτωχών, ανυποψίαστες μικρές ζωές που χάθηκαν προσπαθώντας να μην κρυώνουν.
«Οδός Νίκου Μπελογιάννη»
Τα ονόματα των δρόμων της πόλης είναι φορείς της ιστορίας της. Διατρέχουν τη ζωή της στον χρόνο. Ήρωες, σημαντικές ημερομηνίες, ιστορικά τοπωνύμια συνθέτουν ένα παζλ δεκαετιών ή/και αιώνων.
Οι μεγαλουπόλεις των θηριωδών αριθμών όπως το Τόκιο, η Σαγκάη, το Κάιρο είναι δύσκολο να ονοματιστούν και να γίνουν προσιτές ως σύνολα και περιοχές στους κατοίκους ή τους επισκέπτες τους. Οι μικρές πόλεις έχουν την τύχη να αναγνωρίζουν στην ονοματοθεσία των δρόμων τους ιστορικά πρόσωπα και τοποθεσίες, αποτυπώνοντας έτσι την ενεργή βιογραφία τους.
Τα Χανιά αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι ονοματοθεσίες μεταβάλλονται εν μέρει στο χρόνο και αυτό είναι φυσική συνέπεια των επιλογών κάθε εποχής. Ομως τα ονόματα εξακολουθούν να συνθέτουν ένα διαχρονικό παλίμψηστο που κινείται αργά μέσα στον χρόνο.
«Ο έρωτας ο αιώνιος», “Χανιώτικα νέα”, 16/2/2015
Στο Δυρό η σκαπάνη των αρχαιολόγων έφερε στο φως ένα προϊστορικό ζευγάρι που είχε ταφεί αγκαλιασμένο 6000 χρόνια πριν. Ο άνδρας και η γυναίκα παραμένουν μαζί σε «αέναη τροχιά στη γη». Τα σκουριασμένα βέλη βρίσκονται κι αυτά εκεί, αλλά ο θάνατος δεν μπόρεσε να τους χωρίσει, έμειναν για πάντα ενωμένοι.
«Για τη μικρή Ελπίδα», “Χανιώτικα νέα”, 10/3/2015
Η μικρή Ελπίδα εμφανίστηκε μια μέρα στα Χανιά, ένας άγγελος που ήρθε από τον ουρανό και φώτισε τη μίζερη πόλη. Αλλά εκείνη δεν της άνοιξε την αγκαλιά της, δεν την πλησίασε στοργικά και έμεινε μόνη, παραμελημένη, ξυπόλητη στους λασπωμένους δρόμους, άστεγη στα παγκάκια της μοναξιάς. Χάθηκε χωρίς ένα χάδι, γιατί άνθρωποι έμπλεοι αλληλεγγύης δεν άνοιξαν αμέσως την αγκαλιά τους να δώσουν ελπίδα στη μικρή Ελπίδα.
«Υπερταμείο και Μνημεία»
Στο Υπερταμείο για το δημόσιο χρέος παραχωρήθηκαν ακίνητα- χαρακτηρισμένα μνημεία αλλά και ακίνητα που αποτελούν δημόσια περιουσία για ζωτικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης. Πάρκα και πλατείες στρατηγικοί χώροι, όπως το λιμάνι της Σούδας και άλλα κτήρια του δημοσίου, παραδίδονται σε ιδιώτες για να τους αποφέρουν κέρδη. Όμως η πολιτική των κυβερνήσεων κρίνεται πρωτίστως στην ευημερία των πολιτών και στους χώρους που πραγματώνεται η κοινότητα, όχι στην κερδοσκοπία των ολίγων και «εκλεκτών».

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τελειώνοντας την παρουσίαση του βιβλίου «Κείμενα» και ταξιδεύοντας στην πόλη του Γιάννη Τσουκάτου – τα Χανιά, επιστρέφω στη δική μου πόλη του Ρεθύμνου, που άφησα νωρίς στα 18 μου χρόνια όταν μετακομίσαμε οικογενειακώς στην Αθήνα για να σπουδάσω στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Η σχέση με τη μοναδική πατρίδα της πρώτης νεότητας δεν άλλαξε. Δεν έγινε ποτέ σχέση καταγωγής που συντηρείται με επισκέψεις. Αν «πατρίδα είναι η παιδική μας ηλικία», έχω πατρίδα! Τη γενέθλια πόλη που διαμόρφωσε τον συναισθηματικό μου κόσμο και μέχρι σήμερα τον χαρακτηρίζει. Διάβασα το βιβλίο «Κείμενα» με την ενθύμησή της- ένα δώρο που μού χάρισε ο συγγραφέας.
Να συστήσω το βιβλίο σε αναγνώστες/στριες που αγαπούν τις πόλεις τους και κατοικούν βιωματικά στην αγκαλιά τους. Γνωρίζοντας άλλες πόλεις θα μπορούσαν να βρουν ένα καθρέφτη και των δικών τους σχέσεων με την πόλη τους.

*H Ελένη Πορτάλιου γεννήθηκε και έζησε στο Ρέθυμνο. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας, όπου και δίδαξε μέχρι το 2014 ως Ομότιμη καθηγήτρια.
Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Ίχνη ζωής», Μικρή Άρκτος, 2014.

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Η βουβή συνεισφορά των γυναικών στην οικονομία της Αθήνας

Η βουβή συνεισφορά των γυναικών στην οικονομία της Αθήνας
Η Ντίνα Βαΐου ερευνά τον ρόλο της αθέατης γυναικείας εργασίας στη συγκρότηση της Αθήνας
«Η αθέατη εργασία των γυναικών, που επιτελείται ως “αγάπη, προσφορά και φροντίδα”, καθιστά την πόλη και επιμέρους περιοχές της χώρο βιώσιμο και βιωμένο», λέει η Ντίνα Βαΐου, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
29.12.2021 • 12:27

ΝΤΙΝΑ ΒΑΪΟΥ
Η αθέατη εργασία των γυναικών στη συγκρότηση της πόλης. Οψεις της Αθήνας μετά τη μεταπολίτευση
εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 208

Είναι αφηγήσεις από εκείνες που οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ή και ζήσει. Η πρώτη προέρχεται από την Καίτη, κάτοικο του Περάματος, παντρεμένη με εργαζόμενο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και μητέρα τριών παιδιών: «Η καθεμιά που ερχότανε σαν νεοσύστατο νοικοκυριό εδώ», λέει η Καίτη για τη σκληρή ζωή στο γεμάτο αυθαίρετα οικήματα Πέραμα της δεκαετίας του ’70, «προσπαθούσε να στηρίξει την οικογένεια για να βγούνε τα άλλα άτομα που μπορούσανε στην εργασία, για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Μερικές, αν μπορούσανε, πηγαίνανε στην Αθήνα, στα σπίτια που είχανε τις οικιακές βοηθούς, τις υπηρεσίες όπως τις έλεγαν τότε, αλλά ήταν λίγες αυτές».

Η δεύτερη αφήγηση είναι της Κικής, εργαζομένης σε βιοτεχνία ρούχων, παντρεμένης και μητέρας δύο παιδιών: «Ο άντρας μου», λέει η Κική για τη ζωή της στην κατά τα άλλα αναβαθμισμένη Ηλιούπολη του 1989, «δεν κάνει τίποτα αν δεν του το ζητήσω. Πρέπει να του το ζητήσω, αν και θεωρητικά συμφωνεί με το μοίρασμα των δουλειών […] Δεν πλένει ποτέ πιάτα, γιατί σιχαίνεται να ακουμπήσει το λίπος. Δεν πάει να απλώσει για να μην τον δει η γειτονιά να κάνει μια γυναικεία δουλειά. Ομως θα βοηθήσει τα παιδιά με τα μαθήματά τους και θα τα πάει στα αγγλικά, όταν εγώ δεν μπορώ».

«Πιστεύω», λέει η Ντίνα Βαΐου στην «Κ», «πως οι μεγάλες αφηγήσεις για την πόλη, κι όχι μόνο, χρειάζεται να αντλούν από τον πλούτο του τοπικού και του καθημερινού».

Αποφάσεις του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για τη Συνέλευση και το Νόμο Χατζηδάκη

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/29.12.2021_afofasi_ds_5013.pdf 


Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2021 

Αρ. Πρωτ.:5013 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ 

Συνάδελφοι/σες 

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 19/11/2021 δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε! Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΜΔΥΔΑΣ τέθηκε ένσταση απαρτίας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαδικασίες χωρίς προκήρυξη εκλογών και χωρίς έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού απολογισμού. Οι συνάδελφοι/σες που παρευρέθησαν δια ζώσης στη συνέλευση, σύμφωνα με τα στοιχεία ανέρχονταν σε 200, ενώ αυτοί που την παρακολούθησαν διαδικτυακά σε 30 Υπενθυμίζουμε ότι και σε προηγούμενες εκλοαπολογιστικές συνελεύσεις οι παρόντες ανέρχονταν μέχρι και σε 300 συναδέλφους και κανείς δεν είχε θέσει θέμα απαρτίας. 

Εν μέσω πανδημίας, σε μια δύσκολη ημέρα (με στάση εργασίας σε ΜΜΜ και βροχή) και στο πέρας της διαδικασίας, καθώς ψηφιζόταν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, τέθηκε από συνάδελφο, στέλεχος της Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας θέμα απαρτίας το οποίο, τελικά, απέσυρε. Αμέσως μετά έτερος συνάδελφος εκλεγείς με την ΔΚΜ στο ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής κατέθεσε ένσταση απαρτίας χωρίς καν να τοποθετηθεί. 

Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της 19ης Νοέμβρη 2021, πραγματοποιήθηκε κατόπιν απόφασης του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, λόγω της λήξης της θητείας του σημερινού Δ.Σ., έτσι ώστε στη συνέχεια να προκηρυχτούν σύμφωνα και με το καταστατικό μας εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης 

Στην συνέλευση αποδείχτηκε ότι μπορούν να πραγματοποιούνται συλλογικές διαδικασίες, τηρώντας με συνέπεια τα υγειονομικά μέτρα προστασίας των συναδέλφων. 

Θέλουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο να τονίσουμε προς όλους τους συναδέλφους/σες πως σχεδόν 3 χρόνια τώρα που διαρκεί η θητεία μας, με κόπο κι αμοιβαίες υποχωρήσεις υπερασπιστήκαμε μια ενωτική πορεία προς όφελος του κλάδου μας. Τη μαχητική αυτή πορεία της ΕΜΔΥΔΑΣ οφείλουμε να την υπερασπιστούμε, για να συνεχίσει να παράγει μικρά ή μεγάλα αποτελέσματα. Είναι ευθύνη όλων μας να δηλώνουμε εμπράκτως την παρουσία μας στις συλλογικές δράσεις, στις γενικές συνελεύσεις, στις εκλογές, στις κινητοποιήσεις, ώστε να συνεχιστεί η αυτόνομη, παρεμβατική και διεκδικητική πορεία της. 

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά, στην επόμενη εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όταν αυτή ανακοινωθεί. Μέχρι τότε το Δ.Σ. θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την μαζικοποίηση ενίσχυση και προάσπιση των συλλογικών διαδικασιών με περιοδείες και ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς. 

Μόνο η μαζική παρουσία και συμμετοχή μας θα εξασφαλίσει ότι η δράση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής θα συνεχιστεί με δυναμικότητα, μαχητική – διεκδικητική διάθεση και δεν θα μετατραπεί σε ένα ανίσχυρο σύλλογο σφραγίδα, εφαλτήριο για προσωπικές πολιτικές ή υπηρεσιακές καριέρες.

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2021 

Αρ. Πρωτ.:5009 

ΑΠΟΦΑΣΗ: 

Το Δ.Σ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στην συνεδρίασή του στις 26/11/2021 εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στις διατάξεις του Ν. Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) και ειδικότερα στις ρυθμίσεις για την λειτουργία των συνδικάτων. 

Η εφαρμογή του Ν. Χατζηδάκη με τις επεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων επιδιώκει τον έλεγχο και τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος με διατάξεις και πρόνοιες που δεν συμβαδίζουν με το καταστατικό της Ένωσης. 

- Όμως το εν ισχύ καταστατικό της Ένωσης είναι αποτέλεσμα και συνάμα ο συνδετικός κρίκος των πετυχημένων κινητοποιήσεων ενάντια στην υποβάθμιση των μηχανικών του Δημοσίου στη δεκαετία του ’80 Είναι εκείνο που εξασφάλισε την ομαλή και επιτυχή λειτουργία της Ένωσης και το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να το εφαρμόζει ενάντια στις προβλέψεις του Ν. 4808/2021. 

- Η διάταξη περί της εξ αποστάσεως συμμετοχής και ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις εκτός των τεχνικών δυσκολιών ,για το αδιάβλητο της ψηφοφορίας , ακυρώνει τις συλλογικές διαδικασίες και τις εκφυλίζει ενισχύοντας περαιτέρω τα φαινόμενα ανάθεσης και παραγοντισμού. Αντίθετα μόνο η φυσική παρουσία των μελών εξασφαλίζει τον διάλογο και μέσω της ανταλλαγής επιχειρημάτων την σύνθεση απόψεων και τελικά αποφάσεις προς το συμφέρον του κλάδου. Το ΔΣ είναι αντίθετο σε κάθε απόπειρα εφαρμογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις και την εκλογική διαδικασία. 

- Τέλος το Δ.Σ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την υποχρέωση εγγραφής των σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων) που προβλέπει ο Νόμος. Η διάταξη με πρόσχημα την τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών επιδιώκει την ηλεκτρονική καταγραφή και φακέλωμα των συνδικάτων τον έλεγχό και την αποδυνάμωσή τους. 

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής θα συμπορευθεί με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον αγώνα για την μη εφαρμογή του απαράδεκτου, αντεργατικού και αντισυνδικαλιστικού Νόμου Χατζηδάκη μέχρι την κατάργησή του.

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/21.12.2021_Apofasi_ds_5009.pdf


Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Τεχνολογίες παρακολούθησης εργαζομένων: Εκσυγχρονισμένοι «κυνηγοί συνδικαλισμού» στην υπηρεσία κράτους και εργοδοσίας

Τεχνολογίες παρακολούθησης εργαζομένων: Εκσυγχρονισμένοι «κυνηγοί συνδικαλισμού» στην υπηρεσία κράτους και εργοδοσίας

Απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων της «Walmart» στις ΗΠΑ

Στις αρχές του Δεκέμβρη, οι 27 εργαζόμενοι σε ένα κατάστημα «Starbucks» στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης έκαναν ψηφοφορία για την ίδρυση σωματείου. Με 19 ψήφους υπέρ, το πρώτο σωματείο σε κατάστημα της αλυσίδας, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1980, ήταν γεγονός | Μπάφαλο, ΗΠΑ: Πώς μια ομάδα εργαζομένων στα Starbucks νίκησε στον αγώνα της για συνδικαλισμό

Οπως και σε κάθε χώρο δουλειάς, η ίδρυση ενός σωματείου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στην προκειμένη περίπτωση, η εταιρεία πραγματοποίησε μια εκστρατεία 4 μηνών για να πείσει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν κατά της συγκρότησης σωματείου. Στην «καμπάνια» αυτή συνεργάστηκε με τη «Littler Mendelson», τη μεγαλύτερη νομική εταιρεία των ΗΠΑ στον τομέα των «κυνηγών συνδικαλισμού».

Υψηλόβαθμα στελέχη της πολυεθνικής, ακόμα και ο ιδρυτής της, πήγαν στην πόλη για να ασκήσουν πιέσεις, τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές συναντήσεις με εργαζόμενους. Εστειλαν εκβιαστικά μηνύματα, προχώρησαν ακόμα και σε προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων στην περιοχή, με πρόσχημα ότι έκαναν ανακαινίσεις1. Τέτοιο ήταν το μίσος τους για τη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων και τέτοια η αποφασιστικότητά τους να την εμποδίσουν.
Η βιομηχανία «κυνηγών σωματείων»

Η βιομηχανία των «κυνηγών σωματείων» γιγαντώθηκε στις ΗΠΑ, από τη δεκαετία του 1950, όταν «σύμβουλοι» και δικηγορικές εταιρείες προσλαμβάνονταν από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους για να εμποδίσουν την ίδρυση σωματείων, ή να διαχειριστούν τις διαπραγματεύσεις με τα ήδη υπάρχοντα σωματεία για λογαριασμό των εργοδοτών.

Μια ανάλυση δεδομένων του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, από το «Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής», κατέδειξε πως οι εργοδότες στις ΗΠΑ δαπανούν σχεδόν 340 εκατ. δολάρια ετησίως σε εταιρείες συμβουλευτικής για «εκστρατείες ενάντια σε συνδικάτα».

Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί τρομακτικά από την περίοδο 2014 – 2017, όταν εκτιμιόταν στα 100 εκατ. δολάρια περίπου. Βασιζόμενες σε έρευνες ή συνεντεύξεις εργαζομένων, οι εταιρείες αυτές συχνά παρέχουν τις λεγόμενες αξιολογήσεις «τρωτότητας συνδικαλισμού».

Αλλη έκθεση του ίδιου Ινστιτούτου δείχνει ότι η εργοδοσία επιστρατεύει ένα ευρύ φάσμα «νόμιμων» και παράνομων τακτικών για να περιορίσει το δικαίωμα στον συνδικαλισμό και τη συλλογική δράση.

Στο 41,5% όλων των εκλογών για την ίδρυση σωματείου (υπό την επίβλεψη και του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων – NLRB), οι εργοδότες παρέβησαν κάποιον ομοσπονδιακό νόμο προκειμένου να πιέσουν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν «κατά».

Αποχαιρετώντας το 2021: Απολογισμός και προοπτικές στον αγώνα για δικαιώματα και ελευθερίες

 


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ 2021 : ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Ο χρόνος που τελειώνει παραδίδει βαριές αποσκευές στον επόμενο όσον αφορά τον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αξίζει τον κόπο και επιβάλλεται μια ανασκόπηση – απολογισμός σε όσα συνέβησαν στην διάρκειά του, η συναγωγή συμπερασμάτων, ο προσανατολισμός και η εκπόνηση επιδιώξεων και διεκδικήσεων για τον επόμενο χρόνο.

Το 2021 ξεκίνησε σε συνθήκες απόλυτης καταστολής, ποινικοποίησης, διώξεων, προστίμων και θεσμικής αναβάθμισης του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών. Η βίαιη καταστολή της μεγάλης λαϊκής κοσμοπλημμύρας στην Λ. Αλεξάνδρας στις 07.10.2020 - ημέρα έκδοσης της απόφασης για τη Χ.Α, οι απαγορεύσεις των συναθροίσεων τις μέρες της 17 Νοέμβρη και, αργότερα, στις 06.12.2020, εκατοντάδες συλλήψεις, προσαγωγές, βίαιες διαλύσεις προσπαθειών συναθροίσεων, επιβολές προστίμων, παραπομπές και ποινικές και πειθαρχικές διώξεις αγωνιστών σε όλη την Ελλάδα που προσπάθησαν να διαδηλώσουν η ακόμα και γιατί εξέφρασαν άποψη εναντίον των απαγορεύσεων. Μια κυβέρνηση που δεν έκρυψε τις κατασταλτικές της προθέσεις από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε την εξουσία, θεσπίζοντας το νόμο για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου στη συνέχεια βρήκε απρόσμενο σύμμαχο την πανδημία, για να μπορέσει, με την επίκληση της αντιμετώπισής της, να απαγορεύσει την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων και να υποβάλει τους πολίτες σε ένα καθεστώς ανοχής, πειθαρχίας και περιορισμού που έφτανε μέχρι και σε ακραία αντισυνταγματικά μέτρα, όπως η απαγόρευση ατομικής κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας, αλλά και η κατά κανόνα απαγόρευση κυκλοφορίας στη διάρκεια της ημέρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας την πεποίθηση ότι απέναντι της δεν αντιμετωπίζει έναν ανερχόμενο εκλογικό αντίπαλο (όπως η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012-2015 είχε μπροστά της τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά, αντιθέτως, θεωρώντας ότι έχει πίσω της μια ηττημένη κυβέρνηση της «πρώτης φοράς», θεωρώντας ότι έτσι έχει νικήσει ολόκληρη την Αριστερά και ολόκληρη την κοινωνία, πίστεψε ότι η αίσθηση έλλειψης πολιτικής προοπτικής θα αποδυναμώσει τις κοινωνικές αντιστάσεις στον δρόμο και προχώρησε σε μία επέλαση της αστυνομοκρατίας και της καταστολής, νομίζοντας ότι είναι παντοδύναμη για να νικήσει. Αλλά δεν ήταν έτσι.

- Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις τον Ιανουάριο 2021 ενάντια στην ψήφιση του νόμου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, που οριστικοποιήθηκε τελικά και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 17.02.2021 (ν. 4777/2021) δεν απέτρεψαν την ψήφισή του, αλλά έδειξαν την αποφασιστικότητα του φοιτητικού κινήματος να μην επιτρέψει την πειθάρχηση των ΑΕΙ και την κλιμάκωση της κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Με μαζικές συγκεντρώσεις, που αψήφησαν τα χημικά, την αστυνομία, τα γκλομπ και τα δακρυγόνα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην Αθήνα και στις άλλες Πανεπιστημιουπόλεις και ήταν οι πρώτες που έθεσαν σε έμπρακτη αμφισβήτηση το ν. Χρυσοχοΐδη (ν. 4703/2020), που επίσης είχε ψηφιστεί εν μέσω συνθηκών πανδημίας (τότε που η κυβέρνηση νέκρωνε τις κοινωνικές αντιστάσεις με απαγορεύσεις, αλλά προωθούσε τις δικές της επιθέσεις μέσα κι έξω από την Βουλή).

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προσλήψεις Μηχανικών σε Δήμους και Περιφέρειες

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. 

Π Α Ν Ε Λ Λ Η Ν Ι Α Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α 

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ 

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr 

Αρ. Πρωτ.: 8677 Αθήνα, 28/12/2021 

Προς: A ‘ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (για ενημέρωση των μελών)

 Θέμα: Προσλήψεις Μηχανικών σε Δήμους και Περιφέρειες 

Συνάδελφοι/σες 


Όπως ενημέρωσε το ΑΣΕΠ: «Γνωστοποιείται ότι απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 13K/2021 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων τετρακοσίων εξήντα οκτώ (1468) θέσεων μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, …..». Οι θέσεις της ως άνω Προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στο παρακάτω συνοδευτικό αρχείο (Πίνακας Θέσεων). 

Σύμφωνα με επεξεργασία που πραγματοποιήσαμε ως ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στην Προκήρυξη υπάρχουν 688 θέσεις που αφορούν Διπλωματούχους Μηχανικούς, εκ των οποίων οι 75 είναι ΠΕ Πληροφορικής και ΠΕ Περιβάλλοντος και οι 613 ΠΕ Μηχανικών. Οι 109 θέσεις αφορούν στις 13 Περιφέρειες και οι 579 αφορούν σε 270 Δήμους (υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν συνολικά 332 ΟΤΑ Α’ Βαθμού). Αναλυτικά ανά φορέα και ανά ειδικότητα τις θέσεις μπορείτε να τις δείτε στο συνημμένο Φύλλο Επεξεργασίας Δεδομένων (Πίνακας με σύνολο θέσεων .xls)

Οι προσλήψεις αυτές αποτελούν τις πρώτες σχετικά μαζικές προσλήψεις μηχανικών εδώ και πάνω από 10 χρόνια και εκτιμούμε ότι αποτελούν μια αναμφίβολα θετική εξέλιξη αλλά και μια μικρή επιβεβαίωση και επιβράβευση του αγώνα που δίνουμε τα τελευταία χρόνια ώστε να πείσουμε ότι απαιτούνται προσλήψεις Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ. Όπως όλοι θυμόμαστε το αίτημα της στελέχωσης των Τεχνικών Υπηρεσιών αποτελούσε το κεντρικό θέμα σε όλες τις πρόσφατες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις μας, ειδικά στην περσινή μας Απεργία –Αποχή σε συνεργασία με άλλες Ομοσπονδίες, αλλά και σε κάθε παρέμβαση που κάναμε στη Βουλή, σε Υπουργεία, στην ΚΕΔΕ, στο ΤΕΕ κλπ. 

Είναι προφανές ότι δεν εφησυχάζουμε, δεν επαναπαυόμαστε. Οι προσλήψεις μεσοσταθμικά 8 μηχανικών ανά Περιφέρεια και 2 μηχανικών ανά Δήμο είναι προφανές ότι δε μπορούν να επιλύσουν τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί. Οριακά αναπληρώνουν τις αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις δύο μόλις ετών. Δεν επαρκούν ούτε για την ορθή και πλήρη στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, ούτε για τη λειτουργικότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού εν’ όψει Ταμείου Ανάκαμψης. Και φυσικά αντίστοιχες ελλείψεις σε Μηχανικούς υπάρχουν και σε Υπουργεία, ΝΠΔΔ (πχ Νοσοκομεία), Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές κλπ οι οποίες αντίστοιχα πρέπει να προγραμματιστούν. Όπως πολλαπλά έχουμε επισημάνει, οι επαρκώς στελεχωμένες με μέσα και προσωπικό Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά υπέρ των Δημόσιων Υποδομών, του Περιβάλλοντος και του Δημοσίου Συμφέροντος, οπότε δεν απαιτούνται άλλες - αμφίβολης αποτελεσματικότητας, νομιμότητας και κόστους - λύσεις όπως η ανάθεση σε ιδιώτες. 

Συνάδελφοι/σες κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος. Στη δύσκολη πραγματικότητα που όλοι και όλες βιώνουμε, η διεκδίκηση με επιχειρήματα αλλά και μαχητικότητα είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε αλλά και για να κερδίζουμε μικρές κατακτήσεις.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ: Σχόλια στον Τύπο σχετικά με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων για το θέμα με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ «ΔΙΔΥΜΟΥ» ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ – ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ – ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΚΑΖΑΝΑΚΙ, ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΤΟΥ Δ. ΒΟΛΟΥ»

Σχόλια στον Τύπο σχετικά με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων για το θέμα με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ «ΔΙΔΥΜΟΥ» ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ – ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ – ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΚΑΖΑΝΑΚΙ, ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΤΟΥ Δ. ΒΟΛΟΥ»
23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Α.Π 67127 / Αθήνα 23 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια στον Τύπο σχετικά με τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων για το θέμα με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ «ΔΙΔΥΜΟΥ» ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ – ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ – ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΚΑΖΑΝΑΚΙ, ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΤΟΥ Δ. ΒΟΛΟΥ»

Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων στηρίζει απόλυτα τα μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων για τη γνωμοδότησή τους στο θέμα με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ «ΔΙΔΥΜΟΥ» ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ – ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ – ΜΕΡΚΟΥΡΗ – ΚΑΖΑΝΑΚΙ, ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΤΟΥ Δ. ΒΟΛΟΥ».

Πριν περάσουμε στην επιστημονική άποψη που εκφράζεται στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων για το παραπάνω θέμα, πρέπει να τονίσουμε τα εξής:

Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής αποτελούνται από μέλη-επιστήμονες με εμπειρία και εξειδίκευση στο αντικείμενό τους, θεσμικά επιλεγμένα από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις.

Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής είναι γνωμοδοτικά όργανα και δεν έχουν ούτε κομματική, ούτε πολιτική ή αντιπολιτευτική εξάρτηση. Τα κριτήρια κρίσης και γνωμοδότησης είναι καθαρά επιστημονικά, ενίοτε κοινωνικά και λειτουργούν απόλυτα εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος και πάντα με γνώμονα το Δημόσιο Συμφέρον.

Είναι άτοπο, ανήθικο και προσβλητικό να αναπαράγονται χυδαία σχόλια στον Τύπο χωρίς καμία επιστημονική αιτιολόγηση, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων για επικοινωνιακούς λόγους.

Η ανταλλαγή επιστημονικών επιχειρημάτων πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και όχι μέσω ανακοινώσεων στον Τύπο.

Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής δεν έχουν ιδιοτέλεια, ούτε μέλη ομογενούς πολιτικής έκφρασης, επομένως, κατά τη γνώμη μας, είναι τουλάχιστο λαϊκίστικο να εκφέρονται τέτοιες απόψεις από τη Δημοτική Αρχή.

Όσον αφορά στο καθαρά τεχνικό μέρος, δηλαδή στη γνωμοδότηση, του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων, θεωρούμε ότι είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και με γνώμονα το υψηλό αίσθημα ευθύνης για την πόλη. Η πρόταση που εισήχθη προς γνωμοδότηση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν προέκυπτε ενταγμένη σε ολοκληρωμένη μελέτη για τη λειτουργία της πόλης, ούτε είχε λάβει υπόψη την ύπαρξη και λειτουργία του Μνημείου που βρίσκεται στο σημείο αυτό. Η προτεινόμενη λύση δεν βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά αντίθετα δυσχεραίνει την κίνηση των πεζών και την ευρύτερη λειτουργία της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή πριν εκφραστεί στον Τύπο θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτική και να ακολουθούσε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αυτές με σαφήνεια αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία περί Συλλογικών Οργάνων Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης

Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες

Δείτε εδώ και την αντίστοιχη του 2013 για σύγκριση. Είναι προφανές ότι η μελέτη δε λαμβάνει πλήρως υπόψη τις τεράστιες αυξήσεις που έχουν τα εγχώρια τιμολόγια, ειδικά του Φυσικού Αερίου, αλλά και της Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Ρήτρας Αναπροσαρμογής.


Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες • Τι αναφέρει η ανανεωμένη μελέτη του ΕΜΠ [Γραφήματα]

Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, πραγματοποίησε πρόσφατα μια σειρά από τεχνοοικονομικούς υπολογισμούς για ορισμένες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης στην Ελληνική αγορά.

Η παρούσα μελέτη περιλαμβάνει τα κυριότερα αποτελέσματα των υπολογισμών αυτών, τα οποία ισοδυναμούν με μια βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων, που παρατηρείται πανευρωπαϊκά, στην ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα εγχώρια τιμολόγια φυσικού αερίου παρουσιάζουν σήμερα (Δεκέμβριος 2021) ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 150-200% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Στο Διάγραμμα 1 αποτυπώνεται το κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος. Ειδικότερα, παρουσιάζεται τόσο το καθαρό κόστος της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας σε €/kWhth όσο και το σύνολο των φόρων & τελών, αναλόγως με το είδος καυσίμου ή την χρησιμοποιούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Ως εκ τούτου, η συνολική τιμή του κόστους ωφέλιμης θερμικής ενέργειας προκύπτει στο διάγραμμα ως συνδυασμός του καθαρού κόστους, της φορολόγησης και των λοιπών επιβαρύνσεων

Διάγραμμα 1: Κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος (μέσο νοικοκυριό με θερμικές ανάγκες περί τις 3.000 kWhth/4μηνο ή ισοδύναμα 4.500 kWhth/σεζόν).

Η σύγκριση του συνολικού κόστους της θερμικής ενέργειας των διαφόρων ειδών θερμικού συγκροτήματος με ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου παρουσιάζεται στο Διάγραμμα 2. Για τη σύγκριση αυτή έχει θεωρηθεί τιμή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση με 1,1330 €/lt

Διάγραμμα 2: Σύγκριση κόστους θερμικής ενέργειας (σε %), σε σχέση με το κόστος ενός συγκροτήματος συνήθη λέβητα – καυστήρα πετρελαίου (τιμή πετρελαίου ~ 1,1330 €/lt), ανά είδος θερμικού συγκροτήματος

Ερευνητική ομάδα:

Δρ. Εμμανουήλ Κακαράς
Δρ. Σωτήριος Καρέλλας
Δρ. Παναγιώτης Βουρλιώτης
Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης
Δρ. Πλάτων Πάλλης
Εμμανουήλ Καραμπίνης