Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Η κάθοδος των εννιά



Η κάθοδος των εννιά

Υπόθεση:
Καλοκαίρι 1949. Ο εμφύλιος έχει τελειώσει, οι αριστεροί αντάρτες ηττήθηκαν και μια ομάδα από εννέα άνδρες προσπαθεί κρυφά να κατέβει από τα ψηλά του Ταΰγετου, στην θάλασσα. Η πορεία είναι δύσκολη, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον στρατό και τους οπλισμένους χωρικούς.
Εννέα αντάρτες είναι το σημαινόμενο όλου του αντάρτικου στρατού. Παρακολουθούμε την απέλπιδη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον κλοιό των κυβερνητικών στρατευμάτων, να φύγουν από την Ελλάδα. Σε αυτή την ταινία διακρίνουμε τις ψυχολογικές συγκρούσεις στον κάθε ένα χωριστά και σε όλη την ομάδα, συνολικά. Αυτές οι συγκρούσεις είναι οι ψηφίδες που φτιάχνουν τον καμβά της αναπαράστασης αυτής της εποχής, με φόντο την ιστορική περίοδο των Δεκεμβριανών.

Σκηνοθέτης: Χρήστος Σιοπαχάς
Έτος Παραγωγής: 1984

Παίζουν:
Χρήστος Καλαβρούζος
Αντώνης Αντωνίου
Βασίλης Τσάγκλος
ΧρήστοςΤσάγκας
Λάμπρος Τσάγκας
Κώστας Χαραλαμπίδης

Π. Τατούλης : η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου «…αποτελεί πλέον το εθνικό μοντέλο για τη χώρα, είτε το θέλουμε είτε όχι» (να το θυμάστε αυτό!)




Aπό τη συνάδελφο Γ.Ασημακοπούλου και την ΑΕΚ ΕΔΣΝΑ.



Πριν λίγες ημέρες συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και ένα από τα καυτά θέματα ήταν η ενημέρωση για την ανακήρυξη του προσωρινού Αναδόχου της Σύμπραξης Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση τέλος Ιουλίου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την παρουσία 3 Υπουργών.

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης κράτησε μυστικό τι τελικά προβλέπει η προσφορά του Αναδόχου αλλά φρόντισε από την αρχή της ομιλίας του να στείλει το μήνυμα «Ο διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αναμφίβολα το μεγάλο μας έργο και αποτελεί πλέον το εθνικό μοντέλο για τη χώρα, είτε το θέλουμε είτε όχι».

Και μπορεί οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να μην έμαθαν τίποτα, αλλά οι δήμαρχοι και η διοίκηση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ καλά.

Ο χώρος των σκουπιδιών, δήλωσε ο κ. Τατούλης, λυμαινόταν μέχρι σήμερα από μεγάλη μαφία, «την οποία βάλαμε απέναντί μας και τη νικήσαμε» και η οποία δεν δίστασε να ρυπαίνει περιοχές φυσικού
κάλλους, αλλά και περιοχές μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Για να αναφερθεί στη συνέχεια στο κόστος διαχείρισης ανά τόνο, λέγοντας «ότι είναι περίπου 61 ευρώ μεσοσταθμικά, όταν μέχρι σήμερα διασπαθίζονται τεράστια ποσά με συνεχείς επί 3 έτη απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν σε κόστος τα 200 ευρώ/τόνο».
Ποιος μιλάει; Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που πάνω από τρία χρόνια όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, παρότι είχε υποχρέωση να δημιουργήσει υποδομές ασφαλούς διάθεσης απορριμμάτων, αλλά υποχρέωσε τους ΟΤΑ να συμμορφωθούν με την απαράδεκτη λύση των δεματοποιητών. Στη πράξη συντήρησε το αδιέξοδο των ΧΑΔΑ και η επιλογή του αυτή εξέθρεψε την παράνομη διακίνηση των απορριμμάτων ΟΤΑ. Έρχεται τώρα και θριαμβολογεί ότι με τη ΣΔΙΤ πέτυχε μικρότερο κόστος συγκρίνοντάς το με τη μπίζνα της παράνομης διακίνησης !!!

Στη ΣΔΙΤ που επιχαίρει ο κ. Τατούλης, ο Ανάδοχος δίνει ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ ότι θα είναι σωστός! Δηλώνει ότι θα κάνει οτιδήποτε για να πετύχει τους στόχους για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των νόμων, όπως είναι σήμερα και όπως μπορεί να αλλάξουν αύριο. Ακόμη και μη συμβατικά απόβλητα θα μπορούσε να πάρει. Ο Περιφερειάρχης, αντισυμβαλλόμενος για τα επόμενα 28 χρόνια, αναπαύεται στις δάφνες του… και μπορεί, αν και όποτε θελήσει, να ρίξει μια ματιά. Ναι, αυτό δεν απαγορεύεται! Και βέβαια θα μπορεί να έχει δίπλα του και τους συμβούλους του. Προφανώς, θα είναι ίδιοι με αυτούς που τον συμβουλεύουν να φυτεύει δεματοποιητές, να βάζει στην άκρη τις υπηρεσίες και την κοινωνία  …..



Το success story δεν αντέχει στην αλήθεια!

Όταν, από τη μια καταργούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δημοσίου (το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος φυλλοροεί, η Γενική Γραμ. Δημ. Έργων διαλύεται, οι δομές της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα για την περιβαλλοντική επιθεώρηση, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά  του… Καλλικράτη και οι εργαζόμενοι πάνε σπίτι τους). Από τη άλλη οι διαδικασίες ελέγχου από μέρους του δημοσίου επαφίενται στη βούληση της εκάστοτε διοίκησης και των ευφυών συμβούλων της... Θέλει πολύ φιλοσοφία που πάει το πράγμα;; 

Είναι ένα σχέδιο ξεπουλήματος! Σε αυτό το σχέδιο θέλουν ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ αλλά δεν θέλουν δημόσιες υπηρεσίες, τους είναι εμπόδιο  και τις διαλύουν!



Αφήστε τη δουλειά πάνω μας, όσα λιγότερα ξέρετε τόσο καλύτερα!!

Ο κ. Τατούλης έδωσε από νωρίς το στίγμα. Απόρρητες διαδικασίες (οδηγία της τρόικας) και Αποφάσεις με τις εισηγήσεις του Τεχνικού Συμβούλου και μόνο. Ενημερώνει τη Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και προχωρά χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Ακόμη και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνανε τα τεύχη του διαγωνισμού ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ και χωρίς να τα δούν (Αντί να παραιτηθούν ψηφίζουν,ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!).

Προσέξτε τις ημερομηνίες στα Αποσπάσματα από την Απόφαση για την έγκριση των όρων της Πρόσκλησης για υποβολή δεσμευτικών προσφορών (διαθέσιμη ΕΔΩ)




Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών των συναδέλφων,






Δήλωση των Σταμάτη Νικολάου και Σταύρου Τζιορτζιώτη, εκπροσώπων των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων Δ.Ε., στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Συνεδρίασε σήμερα, δεύτερη φορά, το ΔΣ της ΟΛΜΕ με θέμα τη συγκεκριμενοποίηση και πρακτική δρομολόγηση της απόφασης του 16ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ για απεργία διαρκείας το Σεπτέμβρη.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, στάθηκε κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών των συναδέλφων, και δεν κατέληξε σε πρόταση μάχης προς τις ΓΣ.

Απέδειξε ότι δεν κατανοεί την αναγκαιότητα των στιγμών, αυτό που αντιλαμβάνονται και ζουν οι συνάδελφοι μας και το απέδειξαν με τη δράση τους όλο το καλοκαίρι. Ότι η λογική ενός πραγματικού αγώνα σύγκρουσης με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, είναι μονόδρομος.

Η πολιτική εξανδραποδισμού της παιδείας και των εκπαιδευτικών, των διαθεσιμοτήτων – υποχρεωτικών μετατάξεων - απολύσεων, της διάλυσης της τεχνικής εκπαίδευσης και της ακύρωσης του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου, της ακύρωσης του μέλλοντος της νεολαίας μέσα από την απλήρωτη, φτηνή μαθητεία χωρίς δικαιώματα, του ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού, δεν αφήνει άλλα περιθώρια.

Οι εκπρόσωποι των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στη σημερινή συνεδρίαση τοποθετηθήκαμε αποφασιστικά, υπέρ της ανάγκης άμεσης έναρξης του απεργιακού αγώνα, στις 16 Σεπτέμβρη, με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες, που θα εκτιμούνται και θα επικυρώνονται από Γενικές Συνελεύσεις, κάθε εβδομάδα. Στήριξαν την ανάγκη συγκρότησης αγωνιστικού μετώπου και με άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δυνατότητα που φαίνεται ισχυρά ενισχυμένη μετά από τη σύσκεψη αντιπροσώπων από 16 ομοσπονδίες, που ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της ΟΛΜΕ, την Τετάρτη 28/8 και δήλωσαν ότι τη διάθεσή τους να προχωρήσουν σε αντίστοιχης μορφής κινητοποιήσεις.

Η σκυτάλη τώρα στις Γενικές Συνελεύσεις και στους συναδέλφους!

Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις 4 και 5 Σεπτέμβρη! Η αγωνιστική πρόταση του Συνεδρίου θα επικυρωθεί μαζικά!

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Περιοδικό Αρχιτέκτονες - τεύχος 3

Μια μάταιη σύρραξη

Του Βαγγέλη Πισσία από την ΕφΣυν


Κήρυξη πολέμου ενάντια στο συριακό καθεστώς, νέα σελίδα πολέμου στη Μέση Ανατολή. Εις το όνομα του ανθρωπισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ελευθερίας… σύμφωνα με την κατά Ομπάμα, Κάμερον, Ολάντ, Ερντογάν, Αλ Θάνι, Αμπντάλα, Νετανιάχου και άλλων ανθρωπιστών, δημοκρατική πολιτική πεποίθηση και ευαισθησία… Κι εμείς από την οθόνη μας θεατές, όπως τότε με τους πολέμους στο Ιράκ, στη Σερβία, στο Κοσσυφοπέδιο, στη Λιβύη, πολέμους μέγα θέαμα για τα ίδια πάντα μεγάλα της δυτικής μας δημοκρατίας ιδανικά…

Η αιτιολογία της χρήσης χημικών μέσων από το συριακό καθεστώς πριν από έναν χρόνο θα ήταν εύλογα πειστική παρά την προφανή εγκληματική απρονοησία της. Τότε το καθεστώς παρέπαιε, η πτώση του φαινόταν προδιαγεγραμμένη. Συγχρόνως, στον ενδο-καθεστωτικό συσχετισμό ισχύος, οι εγκληματικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί είχαν την υπεροχή και το απονενοημένο διάβημα ήταν αρκετά πιθανό.

Πέρασε όμως πολύς καιρός από τότε, τα δεδομένα στο πεδίο των συγκρούσεων άλλαξαν, ιδιαίτερα μετά την επιχείρηση στο Κουσέιρ. Τότε περίπου ο ενδο-καθεστωτικός συσχετισμός ανατράπηκε κι οι υποστηρικτές της (ανέφικτης) μιλιταριστικής τελικής λύσης παραχώρησαν την πρωτοκαθεδρία στους υποστηρικτές της ρεαλιστικότερης πολιτικής λύσης.

Για τους λόγους αυτούς –και άλλους πολλούς ακόμη– η συριακή κυβέρνηση αποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση για συνδιάσκεψη στη Γενεύη, με σκοπό την εξεύρεση πολιτικής λύσης. Συνέβαλαν βέβαια σε αυτό και οι συμμαχικές πιέσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο την ενθάρρυναν περισσότερο, το καθεστώς αισθανόταν έναν κάποιο ούριο άνεμο να το σπρώχνει, το μεγάλο, το δυσεπίλυτο πρόβλημα το είχε πλέον η άλλη πλευρά. Γιατί λοιπόν αυτό το καθεστώς να προσθέσει στους ήδη 80.000 νεκρούς αυτού του τόσο ανθρωποκτόνου πολέμου μερικές εκατοντάδες ακόμη νεκρούς, εξοντώνοντάς τους με τον πιο προκλητικό και εγκληματικό τρόπο; Ποιος ο λόγος να δώσουν με τόση απερισκεψία τη μεγάλη αφορμή στους αντιπάλους τους, υπερβαίνοντας την προαγγελθείσα από αυτούς «κόκκινη γραμμή»;

Δεν δεχόμαστε καμιά Απόλυση Διαθεσιμότητα συναδέλφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (περιοχής ΒΑ Αιγαίου)


Στις 31 Ιουλίου πληροφορηθήκαμε ότι 22 επιστήμονες (13 Αρχιτέκτονες Διπλωματούχοι Μηχανικοί, 5 Περιβαλλοντολόγοι και 6 Τεχνολόγοι Μηχανικοί) που υπηρετούν ως μόνιμοι υπάλληλοι στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, θα τεθούν σε λίγες μέρες σε διαθεσιμότητα, επειδή θα καταργηθούν οι οργανικές θέσεις που κατείχαν στα Τμήματα  και Γραφεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς
Όλοι είναι πτυχιούχοι και πολλοί με 2 πτυχία μεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώματα και έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.
Οι περισσότεροι δε, έχουν προϋπηρεσία και εμπειρία πάνω 10 χρόνια στα παραπάνω Τμήματα και Γραφεία και στο συγκεκριμένο αντικείμενο της αρμοδιότητας τους.
Είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν μόνιμοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί σε διαθεσιμότητα οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετέπειτα επαγγελματική τους αποκατάσταση σε περίπτωση απόλυσης.
Παρόλο που οι αρμοδιότητες των παραπάνω τμημάτων και οι επιτροπές ΣΧΟΠ δεν έχουν καταργηθεί θεσμικά και οι παραπάνω οργανικές μονάδες περιλαμβάνονται στο νέο αξιολογημένο οργανισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου όπου υπάγεται η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα τεθούν σε διαθεσιμότητα χωρίς καμία αιτιολογία οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτά.
Όσον αφορά τους συναδέλφους που υπηρετούν σε Τμήματα περιοχής ευθύνης του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, σας ενημερώνουμε ότι:
3 αρχιτέκτονες μηχανικοί μέχρι σήμερα υπηρετούν τοποθετημένοι στο Τμήμα Διατηρητέων κτιρίων της Δ/νσης Περιβάλλοντος( ένας εκ των οποίων έχει αναλάβει και χρέη προϊσταμένου του τμήματος και ένας στελεχώνει  το ΣΑ Σάμου και προέρχονται από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Λέσβου και Γραφεία Ικαρίας και Μήλου )
1 Αρχιτέκτονας Μηχανικός υπηρετεί μέχρι σήμερα στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Σάμου και στελεχώνει επίσης, το ΣΑ Σάμου στο οποίο και προεδρεύει  και την επιτροπή αυθαιρέτων για τους παραδοσιακούς οικισμούς.
Σημειώνουμε ότι πρόεδρος και ο αναπληρωτής του ΣΑ Σαμου βγαίνουν σε διαθεσιμότητα πράγμα που καθιστά προσωρινά αδύνατη τη λειτουργία του παραπάνω Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Ανάλογα προβλήματα και δυσλειτουργίες δημιουργούνται επίσης και στην περιφέρεια του Ν.Αιγαίου.
Επισημαίνουμε ότι ενώ στο νέο νομό για τα αυθαίρετα «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις»αρθρο 49 συγκροτούνται  στην ΓΓ Αιγαίου & ΝΠ Κεντρικά Συμβουλια ΚΕΣΑ Αιγαίου και ΚΕΣΥΠΟΘΑ Αιγαίου, η αρμόδια Δ/νση Περιβάλλοντος αποψιλώνεται από Αρχιτέκτονες Μηχανικούς οι οποίοι είναι αναγκαίοι στο Τμήμα Παραδοσιακών  Οικισμών και στο Τμήμα Διατηρητέων κτιρίων και για την υποστήριξη της λειτουργίας των νέων επιτροπών(στελέχωση και εισηγήσεις).
Σημειώνουμε ότι  η Δ/νση Περιβάλλοντος(τμήμα Διατηρητέων κτιρίων και τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών) θα μείνει με 3 αρχιτέκτονες μηχανικούς συνολικά (ένας είναι ο προϊστάμενος Διεύθυνσης, ένας ο προϊστάμενος Τμήματος Παραδοσιακών οικισμών και ένας  που έχει ήδη εγκριθεί η απόσπαση του.

Δεν δεχόμαστε  καμιά Απόλυση Διαθεσιμότητα συναδέλφων

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης ΕΜΔΥΔΑΣ ΥΕΘΑ

Αθήνα 28 Αυγούστου 2013
Αρ. Πρωτ.:127 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Γενική Συνέλευση του τμήματος ΥΕΘΑ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, ομόφωνα εκφράζει την αγανάκτηση της για τις παράνομες – πραξικοπηματικές σχεδιαζόμενες καταργήσεις οργανικών θέσεων και τις αθρόες διαθεσιμότητες – απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων του Υπουργείου, μεταξύ αυτών και ενδεχομένως δεκάδων μηχανικών (με Συμβάσεις αορίστου χρόνου) με πολυετή προσφορά και απαραίτητες γνώσεις σε κρίσιμες θέσεις εργασίας.
Η βαρβαρότητα αυτή έχει ως στόχο:
  • την τιμωρία των εργαζομένων αυτών στο βωμό των μνημονιακών πολιτικών και την καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας σε όλους τους υπαλλήλους
  • την παράδοση κρίσιμων δημόσιων τομέων στην ιδιωτική κερδοφορία
  • την αποψίλωση κρίσιμων υπηρεσιών της Εθνικής Άμυνας
Καλούμε:
  1. Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αποσύρει κάθε σκέψη για διαθεσιμότητες - απολύσεις υπαλλήλων του Υπουργείου και ειδικά μηχανικών
  2. Το ΤΕΕ να υπερασπιστεί τις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους μηχανικούς σε αυτές
  3. Τα σωματεία εργαζομένων του Υπουργείου να συντονιστούν και να υπερασπιστούν από κοινού τους εργαζόμενους του με κοινές κινητοποιήσεις – συγκεντρώσεις (πχ συγκέντρωση στην πύλη του ΥΕΘΑ).
  4. Τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της επόμενης περιόδου που θα αποφασίσει η ΕΜΔΥΔΑΣ.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Αντιπρόεδρος                        Ο Γεν.Γραμματέας

Αντιπαριώτου Καίτη                  Πετρόπουλος Δημήτρης
Πολιτικός Μηχανικός           Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Ταινία: Να μην ζήσουμε σαν δούλοι


Μια ταινία του Γιάννη Γιουλούντα (Αύγουστος 2013 Διάρκεια 89')

Διαθέσιμο σε ελεύθερη κυκλοφορία. Μπορείτε να αντιγράψετε την ταινία και οργανώσετε δωρεαν δημόσιες και ιδιωτικές προβολές (Creative Commons).

Μουσική: Τα Λιμάνια Ξένα, Cyril Gontier, Serge Utge-Royo, Jean-Francois Brient, Χασμωδία, Raoul Vaneigem, Madame Nesia, Martyn Jacques, Μεθυσμένα Ξωτικά, Horror Vacui, Alpha Bang

Ελληνικοί Υπότιτλοι: Λίζα Γιουλούντα
Συντονισμός Διάχυση: Μοντ Γιουλούντα και Λουκάς Γιουλούντας

Website: http://www.nevivonspluscommedesesclav...
Facebook: https://www.facebook.com/NeVivonsPlus...
Ελεύθερες δημόσιες προβολές θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη :

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ 21:30
(Λόγο αυξημένης προσέλευσης και περιορισμένων θέσεων στον Κ.Χ.Νοσότρος)

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 21:00 (Θεολογική Σχολη Α.Π.Θ.)

Η Μήλος βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο των χρυσοθήρων


Του Τάσου Σαραντή από http://www.efsyn.gr/?p=99500
Στο νησί εμφανίστηκε διά του Βασιλείου Καρελλά η Ortac Resources, εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η οποία δραστηριοποιείται στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στη Σλοβακία και επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα στο δυτικό μέρος του νησιού

Μετά τη Χαλκιδική, το Κιλκίς και τη Θράκη, οι χρυσοθήρες πολιορκούν στενά και τη Μήλο, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα χρυσοφόρα κοιτάσματα του νησιού. Πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται εκ νέου, αφού κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί και πριν από 14 χρόνια, και που βρίσκει ξανά αντιμέτωπη τη συντριπτική πλειονότητα των 5.000 κατοίκων της Μήλου.

Αυτήν τη φορά, οι επίδοξοι χρυσοθήρες ακούν στο όνομα Ortac Resources. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, η οποία δραστηριοποιείται στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στη Σλοβακία, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τα χρυσοφόρα κοιτάσματα δυτικής Μήλου που, σύμφωνα με έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί τη δεκαετία του ’90, ανέρχονται σε 22,2 εκατομμύρια τόνους, με περίπου 1,2 γραμμάριο χρυσού ανά τόνο. Η δε αξία του κοιτάσματος υπολογίζεται σε 1 δισ. δολάρια.

Προστατεύεται η περιοχή

Το παράδοξο, μα και προκλητικό σε αυτή την υπόθεση, είναι ότι η εταιρεία δηλώνει πως προτίθεται να προχωρήσει σε έρευνα και εκμετάλλευση του χρυσού σε μια περιοχή που με το σημερινό καθεστώς δεν επιτρέπεται καμιά εξορυκτική δραστηριότητα, αφού η δυτική Μήλος προστατεύεται ως περιοχή του δικτύου Natura 2000. Εκτός και αν οι χρυσοθήρες ποντάρουν στο γεγονός ότι αυτό το καθεστώς, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, είναι προσωρινό και, συνεπώς, αναστρέψιμο.

Η τελευταία απόπειρα της Ortac Resources να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της έγινε στις αρχές του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα στις 17 Ιουνίου, όταν οι επενδυτές επιχείρησαν να θέσουν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Μήλου «πρόταση συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του Δήμου Μήλου για την ανάπτυξη μεταλλευτικών ερευνών χρυσού στο νησί». Η πρόταση διατυπώθηκε σε επιστολή της εταιρείας προς τον δήμαρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη, σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου 2013. Σε αυτήν γίνεται λόγος για τη δημιουργία κοινοπραξίας με τον δήμο που θα αναλάβει τη διενέργεια μεταλλευτικών ερευνών για χρυσό σε δημόσια έκταση στο δυτικό τμήμα του νησιού. Και αποκαλύπτεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τον δήμαρχο του νησιού και άλλους τοπικούς παράγοντες κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο Πολυτεχνείο δεν περισσεύει κανείς

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ (Υ.Δ.) ΕΜΠ

Δευτέρα, 26η Αυγούστου 2013



ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την επιχείρηση κοινωνικής απερήμωσης που έχει εγκαινιαστεί εδώ και πάνω από τρία χρόνια, επιχειρώντας -μέχρι το τέλος αυτού του Σεπτεμβρίου- την ολοκλήρωση της διάλυσης του συνόλου του Κοινωνικού Κράτους και των εργασιακών κατακτήσεων ολόκληρων δεκαετιών.

Στο βωμό της εξυπηρέτησης των δανειστών και του Κεφαλαίου, υπό κυκεώνα γεγονότων και καταιγισμό αποπροσανατολιστικών επιχειρήσεων (βλέπε αστυνομική έφοδο στο Ε.Μ.Π. την περασμένη Τετάρτη 21/8/2013) επιχειρείται να δρομολογηθεί η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα.

Με προκλητικό περιτύλιγμα και “κινητικότητα” ευφάνταστων όρων και νομοθετημάτων “εξορθολογίζονται” ζωές ανθρώπων (που υπηρετούν σε όλο το φάσμα των δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών), οι οποίοι βρίσκουν τον εαυτό τους στον κοινωνικό Καιάδα της εργασιακής ανασφάλειας, μίας “νοερής” έννοιας “απασχόλησης”, πλήρους ανεργίας, οικονομικής αδυναμίας (κάλυψης καθημερινών αναγκών, εκπλήρωσης εισφορών και συνεπώς έλλειψης ασφαλιστικής κάλυψης και όχι μόνο), κοινωνικής απαξίωσης και οδηγούνται εν τέλει σε αργό, σίγουρο θάνατο. Όλα τα παραπάνω φυσικά, χωρίς να παύει ούτε στιγμή (!) η εκστρατεία εμπέδωσης κοινωνικών αυτοματισμών και κατασυκοφάντησης εργαζομένων την οποία συντονίζουν και εξυπηρετούν πρόθυμα τα Μ.Μ.Ε.

Το Υπουργείο Παιδείας πετά στο δρόμο σημαντική μερίδα Εργαζομένων των Πανεπιστημίων και του Πολυτεχνείου συγκεκριμένα, αδιαφορώντας πλήρως τόσο για το κοινωνικό κόστος όσο και για την ομαλή λειτουργία αυτών. Το σύνολο της Πολυτεχνειακής κοινότητας δεν πρέπει να υποκύψει στις άναρθρες κραυγές περί “εξυγίανσης του Δημόσιου Τομέα”, οι οποίες, απλά, αποτελούν το απαραίτητο άλλοθι για την διάλυση και αποδόμηση όλων των κοινωνικών δομών του Κράτους (δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια).

Στις προθέσεις της Κυβέρνησης για απόλυση εργαζομένων του Ε.Μ.Π. και απαξίωση του Ιδρύματος απαντάμε ότι στο Πολυτεχνείο δεν περισσεύει κανείς. Θα είμαστε στο πλάι των εργαζομένων που μπαίνουν στη μέγγενη των μνημονιακών & κυβερνητικών πολιτικών και καλούμε σε εγρήγορση και αποφασιστικότητα όλα τα Μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας. Οι εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουν ιστορική σημασία για τους Εργαζομένους και το Λαό. Ή θα υποκύψουμε στην ανθρωποφαγία ή μαζικά θα υψώσουμε τείχος αντίστασης και θα ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση.

15 Ομοσποδίες: Προχωράμε σε γενικευμένo απεργιακό αγώνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 28/8/2013 στα γραφεία της ΟΛΜΕ σύσκεψη των Ομοσπονδιών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μετά από πρόσκληση της ΟΛΜΕ.
Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι εκπρόσωποι των παρακάτω Ομοσπονδιών:
 ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΔΟΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΟΔΠΤΕ, ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ, ΠΟΣΕ ΙΚΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΔ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΕ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΟ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος για το εύρος των κινητοποιήσεων, που πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά της πανεργατικής διαρκούς δράσης. 
Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι αναπτύσσεται μια πρωτοφανής επίθεση ενάντια στην κοινωνία και τους εργαζόμενους από Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Αν υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, το αποτέλεσμα θα είναι ερείπια για τις κοινωνικές δομές, διάλυση υπηρεσιών που καλύπτουν βασικές ανάγκες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες εργαζομένων-ανέργων, ανεργία, απολύσεις, ανέχεια, φτώχεια, πλειστηριασμοί…
Κανείς δεν μπορεί να μείνει απαθής ή ακίνητος αντικρίζοντας το «κεφάλι της μέδουσας», την πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Με συντονισμένους, οργανωμένους, αποφασιστικούς αγώνες θα τους σταματήσουμε.
Εμείς που συμμετείχαμε στη σύσκεψη δεσμευόμαστε να ανοίξουμε διαδικασίες γενικών συνελεύσεων στους χώρους μας με σκοπό, περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, μια γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης-Τρόικας.
Καλούμε και τα υπόλοιπα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τις τριτοβάθμιες Συνομοσπονδίες να ανταποκριθούν σ’ αυτή την απαίτηση των καιρών.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Φτηνό κρέας - Για το λαό!

Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τον Λένιν στις 8 Ιούνη του 1913 (ακριβώς πριν από 100 χρόνια) και  δημοσιεύτηκε μια εβδομάδα μετά στην "Πράβντα", με την υπογραφή "Β." Το αλιεύσαμε από εδώ. Τί εντυπωσιακό Νέο! Ποιά ζωτική ανάγκη των εργατών βρίσκει την ικανοποίησή της! Φτηνό κρέας για το Λαό - πού; τί; πώς;

Στα δημοτικά σφαγεία της Μόσχας άνοιξε ένα "φράιμπανκ", δηλαδή ένα μαγαζί για την πώληση φτηνού, ακίνδυνου, σχετικά κατάλληλου κρέατος. Αυτά έγραψε η  "Ρούσκογε Σλόβο".

 Φτηνό κρέας, πάει καλά. Τί σημαίνει όμως αυτό το "ακίνδυνο", το "σχετικά  κατάλληλο" (επομένως, μπορεί να πει κανείς: "σχετικά ακατάλληλο!") κρέας;

 Να τι σημαίνει:
 
 Όταν το ζώο πηγαίνει για πώληση, το εξετάζει η κτηνιατρική υπηρεσία. Το  άρρωστο ζώο ξεσκαρτάρεται. Δεν επιτρέπεται το σφάξιμό του, επειδή με την  χρησιμοποίησή του για τροφή υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουν οι άνθρωποι  διάφορες αρρώστιες. Πάρα πολύ συχνά ξεσκαρτάρονται τα φυματικά ζώα (τα  χτικιασμένα), και τα ζώα που έχουν παράσιτα. Από τον συνολικό αριθμό των 450.000 ζώων που περνούν από τα σφαγεία της Μόσχας ξεσκαρτάρονται σαν ύποπτα κάπου 30.000.

 Έτσι λοιπόν, αυτά τα ζώα, που είναι ύποπτα για παράσιτα και φυματίωση, τα  καθιστούν ακίνδυνα, βράζοντάς τα επί τρεις ώρες περίπου σε ειδικό κλίβανο  κάτω από την επίβλεψη του κτηνίατρου. Τα παράσιτα και τα μικρόβια της  φυματίωσης εξοντώνονται με το βράσιμο.  Ίσως, λοιπόν, όλα, ή σχεδόν όλα, να εξοντώνονται εντελώς ή να εξοντώνονται  σχεδόν εντελώς! Κι έτσι έχουμε ένα ακίνδυνο, βρασμένο και φτηνό κρέας.

 "Για να πεθάνεις από αυτό - λέει ο λαός, σύμφωνα με το σχόλιο της "Ρούσκογε  Σλόβο" - φυσικά δεν πεθαίνεις, αλλά μπορείς ωστόσο ν΄αρπάξεις χτικιό ή να  χαλάσεις το στομάχι σου, γιατί το ζώο, όπως ξέρουμε, ήταν άρρωστο".

 Οι αγοραστές είναι πάρα πολλοί. Ακόμα κι΄από την Μόσχα έρχονται εργάτες. Οι  ουρές περιμένουν ώρες ολόκληρες. Στην πρωινή ουρά οι πιο πολλοί είναι  γυναίκες-νοικοκυρές, στην απογευματινή εργάτες, κυρίως οικοδόμοι.

Σκανδαλώδης ρύθμιση καταργεί την αρχιτεκτονική μελέτη στα διατηρητέα κτήρια και τα μνημεία

Αναδημοσίευση από ΕφΣυν

Εξωφρενικά σκανδαλώδης είναι η ρύθμιση που καταργεί την αρχιτεκτονική μελέτη στα διατηρητέα κτήρια και τα μνημεία. Στον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα, ψηφίστηκε διάταξη που επιτρέπει «εργασίες μικρής κλίμακας» στις όψεις και στο εσωτερικό των κτηρίων σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας και εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη. Αρκεί απλώς η υπογραφή ιδιώτη μηχανικού.
Φανταστείτε δηλαδή, όπως υποστηρίζουν οι αρχιτέκτονες, τις αισθητικές φρικαλεότητες που μπορεί να γίνουν εάν εφαρμοσθεί στην πράξη αυτός ο νόμος: εσωτερική ανακαίνιση, χωρίς άδειες και αρχιτεκτονικές μελέτες, στην Ακαδημία Αθηνών και την Εθνική Βιβλιοθήκη, επένδυση αλουμινίου στη Βουλή, σπίτια με τζαμαρίες στο Πήλιο και στις Κυκλάδες, είναι μερικά από τα παραδείγματα που σοκάρουν.
Δικαίως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του Νομού Αττικής αντιδρά έντονα στην προοπτική ολοκληρωτικής καταστροφής, η οποία απειλεί πλέον σοβαρά την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά σε όλους τούς χαρακτηρισμένους με Προεδρικά Διατάγματα παραδοσιακούς οικισμούς και τα διατηρητέα κτήρια της χώρας. Οσα πρόλαβαν δηλαδή να γλιτώσουν από τη βαρβαρότητα της άμετρης ανοικοδόμησης και της αντιπαροχής, της ανιστόρητης αρχιτεκτονικής προσέγγισης και της πρωτοφανούς αισθητικής ασχήμιας, που επικράτησαν στον τόπο επί πολλές δεκαετίες.
Η επίμαχη διάταξη εντάσσεται προφανώς στην ίδια λογική περί «απελευθέρωσης» των επαγγελμάτων, την οποία επιβάλλει η τρόικα ως αναγκαία προϋπόθεση για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ελληνική οικονομία. Τι όμως εξυπηρετεί στην πράξη η ιδιότυπη αυτή απελευθέρωση-κατάργηση της αρχιτεκτονικής εργασίας σε τόσο ευαίσθητους τομείς;
«Συντεχνιακούς και πελατειακούς λόγους» καθώς και την ενίσχυση της αυθαιρεσίας, καταγγέλλει ο σύλλογος αρχιτεκτόνων. Η ειρωνεία είναι ότι η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων! Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, το Δημόσιο θα βγει χαμένο, καθώς στις μικρές εργολαβίες δεν είναι υποχρεωτική η δήλωση ημερομισθίων και εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία!
Το κυρίαρχο θέμα εδώ είναι η αδιανόητη κυβερνητική επιλογή να αφήσει παντελώς απροστάτευτο και το τελευταίο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιλογή που έγινε εσκεμμένα, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν ενήμερη, ύστερα από αναλυτικό ρεπορτάζ της «Ε», για τις ολέθριες επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου στην ιστορική και αρχιτεκτονική φυσιογνωμία οικισμών και κτηρίων, που χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. Πρόκειται καθαρά για ακόμη ένα κρατικό έγκλημα εκ προθέσεως, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα. Ποιος θα πάρει πίσω αυτό το έκτρωμα;

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά του "τέλους επιτηδεύματος"

Αναδημοσίευση από εδώ
image
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του Συλλόγου “ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ” και άλλων φορέων, κατά της υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1167/02-08-2011 (ΦΕΚ 1835/B΄/17-08-2011) απόφασης του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, η οποία αφορά στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος.
Η αίτηση ακύρωσης είχε κατατεθεί στις 29 Αυγούστου 2011 και είχε εισαχθεί επειγόντως στην Ολομέλεια του Συμβουλίου και συζητήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2011.
Με την επιβολή του Τέλους Επιτηδεύματος, η τότε Κυβέρνηση, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε επιβάλει στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, να πληρώνουν έναν ετήσιο κεφαλικό φόρο 500 ευρώ, ανεξάρτητα το εισόδημά τους. Ο φόρος αυτός (επιμένουμε ότι πρόκειται περί φόρου και όχι περί τέλους) ήδη, την τρίτη χρονιά εφαρμογής του, αυξήθηκε στα 650 ευρώ.
Η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου, πλην όμως, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί (στην απίστευτη Ελλάδα του 2013, χρειάζονται μερικοί μήνες για να καθαρογραφεί ένα κείμενο) και συνεπώς δε μπορούμε να γνωρίζουμε το πλήρες σκεπτικό της. Όμως, κατά τα φαινόμενα, οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδέχθηκαν τα επιχειρήματα του Δημοσίου, σύμφωνα με τα οποία “ο ανταποδοτικός χαρακτήρας του τέλους, δύναται να θεμελιωθεί και απλώς επί της ετοιμότητας του αρμοδίου κρατικού οργάνου προς παροχή της δημόσιας υπηρεσίας στον βαρυνόμενο διοικούμενο”!

Για μία υπόθεση που αρχικά το ΣτΕ έκρινε ως “εξαιρετικά επείγουσα” και “μεγάλης κοινωνικής σημασίας” και για τους λόγους αυτούς όρισε -για πρώτη φορά στην ιστορία του- να συζητηθεί εντός διμήνου από την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης, χρειάστηκαν δύο περίπου χρόνια για να αποφασίσει! Και ενώ στο μεταξύ, η Κυβέρνηση κουρελιάζει κάθε έννοια δικαίου και επιβάλλει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τον συγκεκριμένο φόρο στους δυστυχείς πολίτες του.
Θα σχολιάσουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν αυτή “καθαρογραφεί” και εκδοθεί και τυπικά. Έως τότε, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, θα προετοιμάσει την προσφυγή μας για το ζήτημα αυτό σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ θα έρθει σε επικοινωνία με τα μέλη του τα οποία είχαν συμμετάσχει στην ομαδική προσφυγή που συντόνισε ο Σύλλογος, στα τέλη του 2011, για να τα ενημέρωσουμε για τις περαιτέρω νομικό χειρισμό της υπόθεσης.

Κλείνοντας, θέλουμε να παραθέσουμε ένα τμήμα από την ιστορική ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, την 17η Νοεμβρίου 1929. Ανέφερε τότε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, απευθυνόμενος προς τους δικαστές του νέου Δικαστηρίου: “...Βέβαια δεν σας υπόσχομαι ότι η κυβέρνησις εκ προθέσεως θα διαπράξη παρανομίαν δια να σας δώση την ευκαιρίαν ν΄ ακυρώσητε  την πράξιν της και την επαναφέρητε εις την τάξιν. Άλλωστε αν η αρχή της σοφίας είνε ο φόβος του Κυρίου, η λειτουργία του συμβουλίου της επικρατείας είνε η αρχή ίσως περισσοτέρας προσοχής εκ μέρους των κυβερνώντων όπως αποφεύγουν παρανόμους πράξεις. Αλλ΄ όσην προσοχήν και αν δείξωμεν είνε ανθρώπινον να υποπέσωμεν και εις παρανόμους ενεργείας. Όταν δε έστω και άνευ προθέσεως διαπράξη η κυβέρνησις καμμίαν παρανομίαν και έλθη το συμβούλιον της επικρατείας να της πη ότι της ακυρώνει την πράξιν της ταύτην, σας βεβαιώ ότι θα έλθω προσωπικώς να συγχαρώ και να σφίξω το χέρι του προέδρου και των μελών του συμβουλίου της επικρατείας, διότι υπενθύμισαν εις την κυβέρνησιν ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρανομή”.

Κύριοι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εσάς, κανείς δε θα έρθει να σας σφίξει το χέρι. Το Δικαστήριο το οποίο υπηρετείτε, έχει αποκλίνει από την αποστολή του. Αντί να αποτελεί τον “πυλώνα” που διασφαλίζει τη δίκαιη διακυβέρνηση της κοινωνίας, δρώντας σαν ένα “κυβερνητικό παράρτημα”, κατέληξε να συνιστά ένα δημοσιονομικό βάρος για τη χώρα και τους πολίτες της.

Συμμετοχή της ΠΟ στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 29/8

Η ΑΔΕΔΥ, το έκανε το θαύμα της για άλλη μια φορά, 3ωρη στάση εργασίας εν μέσω χιλιάδων απολύσεων.

Αθήνα, 27-8-2013
Αρ. Πρωτ.: 6607
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απεργιακές Κινητοποιήσεις
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Καλούμε τους Μηχανικούς να συμμετάσχουν :
  1. Στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ, από 11.00 μέχρι λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12.00.
  1. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει Εργασιακές Ομοσπονδίες.
Καταγγέλουμε την Κυβέρνηση για :
  • Τις χιλιάδες απολύσεις.
  • Τη διάλυση του Δημοσίου.
  • Την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Την εκποίηση του Δημόσιου πλούτου της χώρας.
Να απαιτήσουμε την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της Κυβέρνησης που την εφαρμόζει, εξαθλιώνοντας τον Ελληνικό λαό και διαλύοντας τη χώρα που την καθιστά αποικία των τοκογλύφων – δανειστών.
Αυτές οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι η αρχή ενός σκληρού και μαζικού αγώνα διάρκειας μέσα στο Σεπτέμβρη για να απαλλαγούμε από αυτή την βαρβαρότητα.

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Οι εκκενώσεις των καταλήψεων ως επαναφορά της ισοτοπίας

Του Νικόλαου Μιτζάλη* από την ΕφΣυν
Ο Λεφέμπρ[1] το είχε αντιληφθεί αλλά και διατυπώσει μοναδικά εδώ και δεκαετίες: Η ετεροτοπία των χώρων και πρακτικών της πόλης βρίσκεται σε διαρκή ένταση με την ισοτοπία της χωρικής ευταξίας τής εξουσίας. Οι ετεροτοπίες, ως παρεκκλίσεις της κανονικότητας που το κράτος επιβάλλει -κυρίως για την εύρυθμη λειτουργία των καπιταλιστικών σχέσεων και συσχετισμών-, συγκροτούν χώρους ανομίας που τελικά συνήθως ανακτώνται από την εξουσία. Και αυτό γιατί ό,τι είναι διαφορετικό στις κυρίαρχες πρακτικές είναι αυτομάτως ανατρεπτικό, ή δυνάμει ανατρεπτικό, για αυτές. Οι ετεροτοπίες, για τους μη μυημένους, είναι χώροι του έτερου, της διαφορετικότητας, εναλλακτικοί χώροι και τόποι έκφρασης, δημιουργίας, κουλτούρας, αλλά και κατοίκησης.

Ετεροτοπία μπορεί να είναι ένα αστικό κενό που μετατρέπεται λ.χ. σε πίστα πατινάζ (βλ. ταινία «Paranoid Park») εκπληρώνοντας μια συγκεκριμένη ανάγκη ατομικοτήτων και συλλογικοτήτων, ετεροτοπία μπορεί να είναι και μια κατάληψη ενός εγκαταλειμμένου κτιρίου και η μετατροπή του σε αυτοοργανωμένο χώρο ελεύθερης και εναλλακτικής έκφρασης (Αγορά Κυψέλης, Βίλα Αμαλίας κ.λπ.).

Η ετεροτοπία είναι μια διεκδίκηση του δικαιώματος στην πόλη, μια δήλωση και μια απόδειξη ότι είναι εφικτή μια διαφορετική χωρική προσέγγιση στον μονόδρομο που θέλει ο νεοφιλελευθερισμός να επιβάλει. Η εμπειρία που ξεκίνησε το 1975-77 και κρατά μέχρι και σήμερα στην Ιταλία, με τα δεκάδες κατειλημμένα, αντιιεραρχικά, κοινωνικά κέντρα, όπου βρήκαν χώρο συνελεύσεις γειτονιάς, θεατρικές ομάδες, συλλογικοί παιδικοί σταθμοί και βιβλιοθήκες, κέντρα απεξάρτησης και εναλλακτικές αγορές, ήταν μια πολιτική και κοινωνική απάντηση «από τα κάτω» στη λαίλαπα του νεοφασισμού και στη μη αντιπροσώπευση των θεσμών.

Η επίθεση των τελευταίων μηνών από το κράτος σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους, δηλαδή σε αμφισβητούμενους και εναλλακτικούς χώρους, με αποκορύφωση την πρόσφατη ταυτόχρονη σφράγιση των τριών κατειλημμένων χώρων της Πάτρας (Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο, στέκι ΤΕΙ), όχι μόνο επαληθεύει τον Λεφέμπρ ή τον Χάρβεϊ, αλλά και καταδεικνύει την αδυναμία της εξουσίας, η οποία δεν μπορεί να ανεχτεί την οπτικοποίηση μιας διαφορετικής κουλτούρας/ταυτότητας που εκφράζει η εικόνα ενός κατειλημμένου κτιρίου. Πόσο μάλλον όταν στους χώρους του γίνονται χωρίς αντίτιμο προβολές διαφορετικών ταινιών από εκείνες της τηλεόρασης, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις νέων δημιουργών, συζητήσεις, μαθήματα και συλλογικές κουζίνες και ιδιαίτερα εκδηλώσεις αλληλεγγύης για το περιβάλλον και για αγώνες άλλων κοινωνικών ομάδων (Κερατέα, Σκουριές, ΒΙΟΜΕ, μεταναστευτικό κ.λπ.).

Οι ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι είναι κοινωνικά προϊόντα συλλογικοτήτων και διαμορφωμένων συντροφικοτήτων -που σημειωτέον ποτέ δεν ενόχλησαν την όποια γειτονιά ή εμπόδισαν κάποιον να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τους-, παράγωγα υποκειμένων αποκλεισμένων και εκτοπισμένων από την κυρίαρχη κουλτούρα και πρακτική.

Η τελευταία, ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζει ευρεία κρίση, δεν επιτρέπει να διαμορφώνονται υποκουλτούρες αντίστασης και αντιπληροφόρησης και προσπαθεί διακαώς να διευρύνει το κυριαρχικό και αδιαμφισβήτητο πεδίο κυριαρχίας της. Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπει τη συγκρότηση δημιουργικής αυτονομίας υποκειμένων, απλά γιατί κυρίως από αυτά θα πηγάσει η μελλοντική ανατροπή της που θα συμπαρασύρει τα όποια διαπλεκόμενα συμφέροντα κοινωνικής και οικονομικής εκμετάλλευσης τη στηρίζουν. Ετσι, προσπαθεί αρχικά να απονοηματοδοτήσει τη σημασία των ελεύθερων κοινωνικών κέντρων με ολιγόνοες και παντελώς άδικες επιθέσεις προπαγανδιστικού τύπου (δήθεν φθορές κτιρίων, κέντρα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.). Δευτερευόντως, αναλαμβάνει ο «ορθοπεδικός» μηχανισμός του κράτους, για να θυμηθούμε τον Αμορός [2], ο οποίος, ασκώντας τη συντριπτική υπεροχή του, μπορεί ανά πάσα στιγμή να συνεχίσει τη βίαιη προλεταριοποίηση του αστεακού περιβάλλοντος και να επαναφέρει τις όποιες «αρρυθμίες» της ολοκληρωτικής πόλης.

Μονάχα όμως σε οπτικό επίπεδο, γιατί οι κοινωνικές αντιστάσεις δεν διαμορφώνονται από τα κτίρια ή τα υλικά πράγματα, αλλά από τις σχέσεις, την αλληλεγγύη, τη διατήρηση της αξιοπρέπειας, την αποσκίρτηση από τον κόσμο του εμπορεύματος και κυρίως από την προσωπική μεταβολή του καθενός. Αυτή η μεταβολή και η συνεπακόλουθη κοινωνική πράξη, όταν «οι άνθρωποι φοβηθούν λιγότερο να ζήσουν παρά να πεθάνουν», δεν μπορεί να «σφραγιστεί» από κανέναν τσιμεντένιο τοίχο ούτε να δια-κοπεί από κανέναν τροχό.

* Δρ Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
[1] H. Lefebvre, 1970, La Révolution Urbaine, Gallimard
[2] Miguel Amorόs, 2013, Η ολοκληρωτική πόλη, Εκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα, σ. 17

Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ΕΜΠ: Αντίσταση τώρα!



Δυο δραματικά γεγονότα σφραγίζουν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, προμηνύοντας με τους χειρότερους οιωνούς την εξέλιξή της. Η επιδεικτική, σχεδόν «θεατρική», απρόκλητη και απρόσκλητη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου στο ΕΜΠ κατακαλόκαιρα και η ανακοίνωση με διαδικασίες “fast track” 1700 διαθεσιμοτήτων - απολύσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το πανεπιστημιακό άσυλο, και μάλιστα ο ιστορικός χώρος του Πολυτεχνείου, είναι χαραγμένος στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μια ιερή εστία αμφισβήτησης και αγώνων.

Προσβεβλημένο και σκουριασμένο ίσως από τη συστηματική επιχείρηση φθοράς του από τους κρατούντες επί δεκαετίες, είναι ακόμη ζωντανό και ισχυρό, όπως όλα τα σύμβολα των καλύτερων στιγμών του λαού και της νεολαίας μας. Και πάντα “επικίνδυνο”. Ιδιαίτερα σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, όταν μια ολόκληρη κοινωνία συμπιέζεται μέχρις ασφυξίας, μέχρις εξαθλίωσης. Γι' αυτό και θέλουν να εξουδετερωθεί. Ξέρουν πολύ καλά ότι σε τέτοιες στιγμές οι υπόγειες διαδρομές μέχρι το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» γρήγορα ξανα-ανακαλύπτονται και απειλούν να διαλύσουν τα δεσμά του φόβου που κρατούν δεμένη την ελληνική κοινωνία.

Πάντως, όποιος ξέρει λίγη ιστορία θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα σύμβολα δεν καταργούνται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και αστυνομικές επιχειρήσεις. Η ανατριχιαστική εικόνα πάνοπλων αστυνομικών να ελέγχουν ακόμη και τα καμαρίνια όπου εκτελούνται οι διπλωματικές εργασίες φοιτητών του ΕΜΠ θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ελπίζουν.

Υπάρχει, όμως, και ένας πρόσθετος σημαντικός λόγος για την καλοκαιριάτικη «επίδειξη πυγμής» της κυβέρνησης. Όχι, βέβαια, το φαρισαϊκό «να παραδοθούν δυο αίθουσες στην Πρυτανεία» από μια κυβέρνηση που κυνικά εγκαταλείπει ολοκληρωτικά το δημόσιο πανεπιστήμιο στο μαρασμό και την παρακμή, αλλά για να παρουσιαστούν τα πανεπιστήμια ως «κέντρα ανομίας και παρανομίας» και να εξουδετερωθούν οι αντιδράσεις τους στο νέο συντριπτικό χτύπημα προκαταβολικά. Και, προφανώς, τα πενιχρά, στα όρια του τραγέλαφου, «ευρήματα» (μέχρι και USB και υπολογιστές … “ανακαλύφθηκαν”!) καθόλου δεν εμπόδισαν τον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων που ακολούθησαν στο ίδιο μοτίβο. “Αν η πραγματικότητα δεν βοηθάει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα…” Το νέο πλήγμα στο δημόσιο πανεπιστήμιο επιχειρείται κατ’ ευθείαν στην καρδιά του, στους ανθρώπους του.

Αν μέχρι τώρα οι υλικοί όροι για την ύπαρξή του στερεύουν συνεχώς, υπήρχαν οι άνθρωποί του που πάντα, από το περίσσευμα της φιλοτιμίας και της αίσθησης καθήκοντος, προσπαθούσαν να περιορίσουν τη ζημιά, να κρατήσουν το πανεπιστήμιο όρθιο. Τώρα ένα μεγάλο κομμάτι τους, ένα τεράστιο κομμάτι τους, θεωρείται περιττό και αποβάλλεται. Στα όρια της ειρωνείας, μάλιστα, το Υπουργείο θέλει αυτό να γίνει με επίφαση αντικειμενικότητας.

Παραγγέλλει μια “fast track” αξιολόγηση, μια ό,τι να’ναι αξιολόγηση, εντός μηνός, αρκεί να έχει ένα προαποφασισμένο αποτέλεσμα: να αποδειχτούν περιττοί 1700 άνθρωποι, με σημαντικό τμήμα τους, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, από το ΕΜΠ. Έχουμε καθήκον να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υλοποιηθεί η ερεβώδης αυτή προοπτική. Όχι μόνο ως έκφραση αλληλεγγύης σε συναδέλφους που αντιμετωπίζουν τον καιάδα των απολύσεων. Αλλά γιατί οι εκατοντάδες άνθρωποι που απειλούνται σήμερα αποτελούν οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας του ΕΜΠ. Η απομάκρυνσή τους θα σημάνει καθοριστικό πλήγμα στη λειτουργία του.

Το ΕΜΠ δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο, αν αυτοί οι άνθρωποι φύγουν. Η λογική της οριζόντιας αναλογίας (εργαζομένων ανά μονάδα, εργαζομένων προς μέλη ΔΕΠ ή φοιτητές κλπ.), η οποία χρησιμοποιείται για να αποδειχθούν κάποιοι εργαζόμενοι περιττοί, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων εκπαιδευτικών συνθηκών κάθε ιδρύματος, είναι καταστροφική για την ανώτατη εκπαίδευση και ειδικά την τεχνική.

Πολύ εύκολα δε και πολύ σύντομα θα στραφεί και εναντίον των ίδιων των μελών ΔΕΠ. Στο νέο χτύπημα, το ΕΜΠ πρέπει να σταθεί ενωμένο και αποφασισμένο να δώσει σκληρό και νικηφόρο αγώνα, με τα μέσα που αυτό απαιτεί. Ουσιαστική συλλογικότητα, ειλικρινή αλληλεγγύη και πάνω απ’ όλα ενότητα λόγων και έργων. Αλλιώς, η δίνη των εσωτερικών αντιπαραθέσεων ή ακόμη και του κανιβαλισμού θα μας καταπιεί όλους. Όμως, βρίσκεται σε ένα βαθμό και στα δικά μας χέρια ένα πολύτιμο πράγμα, μια μεγάλη ευθύνη, οι ελπίδες και οι προοπτικές των νέων ανθρώπων. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μη βυθιστούν στο σκοτάδι, μαζί με τις ζωές μας.