Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Ακρόπολη: Παρέμβαση ξένη με το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων

Ακρόπολη: Παρέμβαση ξένη με το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων

Ο «Ημεροδρόμος» παραθέτει την ανοιχτή επιστολή του Τάσου Τανούλα (αρχικτέκτων, δρ. ΕΜΠ, προϊστάμενος του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων 1984 – 2010 και επιβλέπων της αναστήλωσης στην νότια πτέρυγα των Προπυλαίων 2013 – 2016)

Μετά τον αντίκτυπο των φωτογραφιών από το έργο διάστρωσης νέων επιφανειών για την διακίνηση των επισκεπτών στην Ακρόπολη, οφείλω να διατυπώσω τις απόψεις μου επί του θέματος. Το καθήκον αυτό μου επιβάλλεται από το γεγονός ότι από τις 2 Ιανουαρίου 1977 εργάστηκα ως βοηθός του Γιάννη Τραυλού, για το έργο που του είχε ανατεθεί από την Επιτροπή Συντηρήσεως των Μνημείων Ακροπόλεως, εν όψει των αναστηλωτικών έργων που προγραμματίζονταν. Το έργο αυτό ήταν η μελέτη και εφαρμογή διατάξεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διακίνησης των επισκεπτών στην Ακρόπολη, την απρόσκοπτη διακίνησή τους σε ορισμένες περιοχές του αρχαιολογικού χώρου, την προστασία του βράχου και των αρχαίων στις περιοχές αυτές και, παράλληλα, την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία των εργοταξίων.

Υπό την διεύθυνση του Τραυλού, διεξήγα την επιστημονική τεκμηρίωση, μελέτη και επίβλεψη των εργασιών στην Ακρόπολη. Τα διάσπαρτα μάρμαρα που καταλάμβαναν τον βασικό άξονα της Παναθηναϊκής οδού από τα Προπύλαια έως την βορειοανατολική γωνία του Παρθενώνα αποτυπώθηκαν στις θέσεις τους και, στην συνέχεια, μετακινήθηκαν για την απελευθέρωση του βράχου ο οποίος αποτυπώθηκε λεπτομερώς. Κατά την μετακίνηση αυτή κάθε ένα από τα μάρμαρα φωτογραφήθηκε, σχεδιάστηκε, μετρήθηκε και ταυτίστηκε. Απέκτησε έτσι ένα δελτίο ταυτότητας με αύξοντα αριθμό, εγκαινιάζοντας το Αρχείο Διασπάρτων (ΑΑΔ) της Ακροπόλεως, στο οποίο σήμερα έχουν καταχωρηθεί περίπου 24.000 κομμάτια.

Στον Τραυλό οφείλεται η σύλληψη του όλου εγχειρήματος με σταθερό κριτήριο την αισθητική προσαρμογή στο περιβάλλον έδαφος αλλά και την δυνατότητα εύκολης και πλήρους αφαίρεσης της κατασκευής. Οι φυσικές κοιλότητες του βράχου γεμίστηκαν με αμμοχάλικο, η τελική διάστρωση έγινε λεπτή, χωρίς οπλισμό, με κονίαμα που περιείχε αδρανή διαφόρων μεγεθών, τσιμέντο και άφθονο ασβέστη, που θα εξασφάλιζε, στο μέλλον, την εύκολη θραύση και αφαίρεση του υλικού. ΄Οσο η επιφάνεια ήταν ακόμη νωπή, προστέθηκαν αδρανή που προσέδωσαν στην τελική επιφάνεια χρώμα συμβατό με τον βράχο και υφή συγγενή με τις επιχώσεις. Η τελική επίστρωση εξείχε ελάχιστα από τον παρακείμενο βράχο και τις επιχώσεις, ενώ το περίγραμμά της προσαρμοζόταν στις υψομετρικές διαφοροποιήσεις του γειτονικού βράχου. Μεγάλα τμήματα της επιφάνειας του αρχαίου δρόμου με τα παλαιά ίχνη των αλλεπάλληλων λαξεύσεων για την μείωση της ολισθηρότητας του βράχου παρέμειναν εμφανή ως μέρος του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης αποδεικνύοντας, έτσι, ότι το μεγαλύτερο μέρος του βράχου ήταν ακάλυπτο από κονιάματα στην Αρχαιότητα.

Στα σαράντα χρόνια της εργασίας μου σε καθημερινή βάση στην Ακρόπολη (1976-2016) οι πρώτες διαστρώσεις που έγιναν, αλλά και άλλες επεμβάσεις που μελέτησα και επέβλεψα με ανάθεση της Επιτροπής Ακροπόλεως, από το 1984 έως το 2000, για την βελτίωση της διακίνησης των επισκεπτών στο εσωτερικό της Ακρόπολης, στην κεντρική διάβαση των Προπυλαίων και στην δυτική πρόσβαση, λειτούργησαν αποτελεσματικά μολονότι πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο πνεύμα της ελάχιστης, κατά το δυνατόν, υλικής και αισθητικής παρέμβασης στο περιβάλλον. Όταν το 2004 κατασκευάστηκε ο

ανελκυστήρας για την διευκόλυνση των ΑΜΕΑ που συμμετείχαν στους παρολυμπιακούς αγώνες, απαιτήθηκαν μικρές περιστασιακές προσαρμογές στο ίδιο πάντα πνεύμα με τις οποίες, όμως, δεν είχα σχέση.

Οι διαστρώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στην Ακρόπολη δεν έχουν τίποτε κοινό με την επέμβαση που συνέλαβε και παρέδωσε ο Τραυλός. Κατ’ αρχήν, η νέα εγκατάσταση είναι από σκυρόδεμα οπλισμένο με μεταλλικό πλέγμα, η αφαίρεση του οποίου στο μέλλον θα επιβάλει την χρήση μηχανικών μέσων και, στην πράξη, θα προκληθεί τραυματισμός του βράχου. Ήδη, στην επιφάνεια του βράχου στα δυτικά του Παρθενώνα, παρατηρούνται εκδορές και θραύσεις που προκλήθηκαν από την πρόσφατη αφαίρεση της ογκώδους θεμελίωσης του γερανού που είχε στηθεί στην θέση αυτή.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων το δεύτερο lock down

Χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων το δεύτερο lock down, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Κι όμως, το δεύτερο lockdown που ξεκινάει το Σάββατο 7 Νοεμβρίου μπορούσε να είχε αποφευχθεί! Η έκρηξη των κρουσμάτων και των νεκρών βαραίνει 100% την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη. Οι συνάνθρωποί μας που έχασαν ήδη τη μάχη με τη ζωή κι όσοι δεινοπαθούν στα νοσοκομεία είναι θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αρχικά, η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δραματική. Μια πρόχειρη ματιά στα στοιχεία του ΕΟΔΥ πείθει ότι η υγειονομική κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ή, με άλλα λόγια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε να κρατήσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της νόσου.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης αφορούν την ολιγωρία ή αδιαφορία που επέδειξε σε πέντε συγκεκριμένα θέματα:

Πρώτο, του τρόπου που άνοιξε ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2020. Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει. Σε μια χώρα που το 21% του ΑΕΠ και το 2% της απασχόλησης εξαρτώνται από τον τουρισμό, ένα τουριστικό lock down θα ισοδυναμούσε με οικονομική αυτοκτονία. Όφειλε ωστόσο να ανοίξει με σχέδιο. Στην κυβέρνηση έφτασαν προτάσεις πολύ καλά επεξεργασμένων σχεδίων που μεταξύ άλλων προέβλεπαν: Είσοδος τουριστών μόνον κατόπιν εξετάσεων, άνοιγμα της αγοράς σε χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, αποφυγή διάχυσης των τουριστών και συγκέντρωσή τους ανά χώρα προέλευσης, πχ Γερμανοί στη Σαντορίνη, Αυστριακοί στη Ρόδο κ.λπ. και ώθηση του εσωτερικού τουρισμού σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας ή σε νησιά χωρίς αεροδρόμια. Τι έκανε η κυβέρνηση στον αντίποδα; Υπέκυψε στην TUI που είχε ένα και μοναδικό άγχος: να μη χρειαστεί να επιστρέψει τις προκαταβολές που είχε πάρει από τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2020…

Δεύτερο, του τρόπου που άνοιξαν τα σχολεία το Σεπτέμβριο του 2020. Από τον Απρίλιο ακόμη επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι ένα απότομο άνοιγμα των σχολείων θα μπορούσε να ανατρέψει την ισορροπία που επιτεύχθηκε. (βλ. συνέντευξη Άρη Κατζουράκη σε Ματθαίο Τσιμιτάκη τον Απρίλιο του 2020). Η κυβέρνηση τι έκανε; Αδιαφόρησε για συγκεκριμένες και εύκολα υλοποιήσιμες προτάσεις δημιουργίας επιπλέον τμημάτων στα σχολεία και πρόσληψης επιπλέον δασκάλων και καθηγητών, που θα δημιουργούσαν τμήματα 15 μαθητών, και άνοιξε τα σχολεία όπως άνοιξαν το 2019 και το 2018. Έντυσε μάλιστα την ιδεολογική της εμμονή να μην ενισχύει τα δημόσια σχολεία με γελοίες δικαιολογίες, σαν κι αυτές που εξέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας που υποβάθμιζαν τον κίνδυνο, λέγοντας ότι οι μαθητές δεν κολλάνε!

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.: Απάντηση μας σχετικά με την πρόσφατη Εγκύκλιο για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.: Απάντηση μας σχετικά με την πρόσφατη Εγκύκλιο για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση και το με αριθμό πρωτοκόλλου Φ1500/Δ17/25153/1309/03-11- 2020 απαντητικό σας έγγραφο.
05-11-2020 - Πηγή: emdydas.gr

Μόνο έκπληξη και δικαιολογημένη ανησυχία μάς προκαλεί το γεγονός ότι χωρίς
να έχει τροποποιηθεί το νομοθετικό καθεστώς – αντιθέτως με την πρόσφατη μεταρρύθμιση του ν. 4670/2020 βελτιώθηκε ο τρόπος υπολογισμού της δικαιούμενης σύνταξης των μελών μας, καθώς αυξήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης – με τις ως άνω εγκυκλίους επιχειρείται παράνομα η τροποποίηση νομοθετικών ρυθμίσεων και
ανακαλούνται αναδρομικά προηγούμενες εγκύκλιοι, που σημειωτέον έχουν ήδη εφαρμοσθεί, παρότι με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Φεβρουαρίου
του 2020 όχι μόνο δεν τροποποιήθηκε, αντίθετα επιβεβαιώθηκε η μέχρι τότε – ευνοϊκή κατά το μέρος αυτό – διαμορφωθείσα κατάσταση.
Παρά τα όσα παραπειστικά αναφέρονταιαι στο εν θέματι έγγραφο των Υπηρεσιών του  Υπουργείου των οποίων προΐσταστε, και υπό το προγενέστερο της ψήφισης του ν.4670/2020 καθεστώς, πολύ δε μάλλον υπό το καθεστώς που διαμορφώθηκε με την πρόσφατη ασφαλιστική σας μεταρρύθμιση, πέραν πάσης αμφιβολίας προκύπτει ότι ουδόλως έχουν επηρεαστεί είτε οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είτε ο τρόπος υπολογισμού της δικαιούμενης σύνταξης. Είναι συνεπώς πρωτίστως άξιο απορίας το γεγονός ότι παρά τις σαφείς νομοθετικές διατάξεις ακόμα και του ν. 4670/2020 επιχειρείται με εγκυκλίους η βάναυση προσβολή ακόμα και γεγενημένων ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα:
Ως προς το νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε από την ψήφιση του ν. 4387/2016 έως την έναρξη ισχύος του ν. 4670/2020:
Συναφείς νομοθετικές ρυθμίσεις: άρθρα 17 παρ. 4, 30 και 36 παρ. 5
Άρθρο 17:
Παράλληλη ασφάλιση
1. 2. 3. ……
4. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης των προσώπων του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται το άρθρο 8 και η επιπλέον παροχή, για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτήν την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς. Οι διατάξεις του άρθρου 14 εφαρμόζονται αναλόγως.
5. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου, πλην της παραγράφου 4, εφαρμόζονται από την 1.1.2017. ….».
Άρθρο 30

Οι εργαζόμενοι στην BIC απαιτούν μέτρα προστασίας ΤΩΡΑ | Το ΣΜΤ για τα κρούσματα

Οι εργαζόμενοι στην BIC απαιτούν μέτρα προστασίας ΤΩΡΑ | Το ΣΜΤ για τα κρούσματα
5 Νοεμβρίου 2020



Βρισκόμαστε στην δεύτερη φάση της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε καραντίνα η μία μετά την άλλη, και στη χώρα μας μετράμε πάνω από 2.000 κρούσματα καθημερινά με την καραντίνα προ των θυρών.

Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού και των εργαζομένων, παρότι είχε το χρόνο.
Η δημόσια υγεία, πάρα τα χειροκροτήματα, στενάζει από τις μνημονιακές περικοπές.
Τα ΜΜΜ λειτουργούν ως εκκολαπτήρια του ιού. Καθημερινά στοιβάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι στο μετρό και τα λεωφορεία.
Τα σχολεία λειτουργούν με υπεράριθμα τμήματα
Στη βιομηχανία δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας.

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα, θα έλεγε κανείς πως δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας.

Αδιαφορεί εγκληματικά απέναντι στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους εργαζομένους, προσπαθώντας να ξεπεράσει την υγειονομική και οικονομική κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Αυτό που προτάσσει είναι “η ατομική ευθύνη” προσπαθώντας έτσι να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες.

“Τα αυστηρά μέτρα” δεν αποδίδουν.

Ανακοινώνει μέτρα με δραματικούς τόνους πού είναι αναποτελεσματικά και τις περισσότερες φορές ανελεύθερα.

Με περίσσιο θράσος μοιράζει χρήμα στους καναλάρχες, πενταπλασιάζει τα ποσά για εξοπλισμούς, ανακοινώνει προσλήψεις στις δυνάμεις καταστολής.

Λεφτά υπάρχουν όχι όμως για γιατρούς, νοσηλευτές, δασκάλους, λεωφορεία.

Σ αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση θεσμοθετεί αντεργατικά μέτρα που καταργούν το 8ωρο απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις επιχειρούν να απαγορεύσουν το δικαίωμα της απεργίας.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Μπράβο, κ. Μητσοτάκη, για την πανεπιστημιακή αστυνομία

EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.11.2020, 17:32
Μπράβο, κ. Μητσοτάκη, για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Στράτος Γεωργούλας*

Τα φαινόμενα ανομίας σε δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και είναι απόλυτα σωστή η τοποθέτησή του γιατί τόσες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί όλες αυτές τις δεκαετίες έχουν κριθεί αναποτελεσματικές ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν μεγάλη κοινωνική βλάβη.

Ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί οι περιπτώσεις λογοκλοπής φοιτητικών εργασιών από το διδακτικό προσωπικό αλλά και η παραπαιδεία με την αγοραπωλησία εργασιών και διατριβών. Ουδέποτε έχει αντιμετωπιστεί η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων από τις εργολαβίες (outsourcing), όταν δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας πουλά υπηρεσίες στα πανεπιστήμια (καθαρισμός, τροφοδοσία, ασφάλεια, εταιρείες συμβούλων, «μεσάζοντες» ερευνητικών προγραμμάτων) και με αυτό τον τρόπο τα δημόσια χρήματα για τον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο μετατρέπονται σε ιδιωτικό κεφάλαιο, με αδιαφανείς διαδικασίες, διαφθορά και χαμηλότατη αποδοτικότητα.

Ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί φαινόμενα συνεχιζόμενης απουσίας καθηγητών από τη δουλειά τους (έχουν και άλλες εργασίες νομότυπες), η (αναγκαστική) πώληση αυτοεκδιδόμενων βιβλίων χωρίς αποδείξεις σε φοιτητές, οι αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεων –με τη μεσολάβηση φοιτητικής νεολαίας– ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού αλλά και επιλογής σε μεταπτυχιακά προγράμματα.


Ουδέποτε έχει αντιμετωπιστεί το καταναλωτικό ήθος σε όλους τους δρώντες στις πανεπιστημιουπόλεις, που εναντιώνεται στη γνήσια επιστημονική δημιουργία, η παραγωγή προϊόντων-αποφοίτων, μελλοντικών υπαλλήλων με ελλιπή ή και καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα, ώστε να είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμοι στην αγορά εργασίας, αντί για νέους πολίτες, ολοκληρωμένα μορφωμένους.

Ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί οι εξουσιαστικές καταστάσεων στο πλαίσιο του μικρόκοσμου των Πανεπιστημίων, οι διαδικασίες αποκλεισμού, σε κάθε εναλλακτική διδασκαλία, πρόταση έρευνας, πρόγραμμα σπουδών. Ουδέποτε έχουν αντιμετωπιστεί οι άνισες και επιλεκτικές, έμφυλες και ταξικές εκπαιδευτικές παροχές, οι δομές που δημιουργούν μια απόσταση με τις ηθικές έννοιες και παράγουν μαύρο χρήμα και οικονομικά σκάνδαλα, μέσα από την ανεξέλεγκτη λειτουργία των ειδικών λογαριασμών έρευνας.

Ακόμα όμως και αν δεν αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ανομικά φαινόμενα, εγώ συνεχίζω να λέω «μπράβο» στον πρωθυπουργό μας, ως εγκληματολόγος. Με τη δημιουργία μιας πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο πρότυπο άλλων χωρών που την λειτουργούν πολλές δεκαετίες (παρά το γεγονός ότι Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ξεσηκώνονται για να τη διώξουν), αυξάνεται το πραγματικό έγκλημα με τις δράσεις αυτών ακριβώς των οργάνων της τάξης, όπως έχουν δείξει μελέτες συναδέλφων μου σε άλλες χώρες.

Αυξάνεται με πράξεις όπως δολοφονίες φοιτητών, βιασμούς, σωματικές βλάβες κ.ά. Ετσι, ως επιστήμονας του χώρου, πάντα θα έχω υλικό να μελετώ, να διδάσκω, να γράφω βιβλία, πάντα θα είμαι χρήσιμος επειδή το έγκλημα θα συνεχίζει να αυξάνεται με τις πράξεις αυτών που έχουν κληθεί να το «αντιμετωπίσουν».

ΥΓ. Πού μπορώ να στείλω τα στοιχεία μου για ένα προγραμματάκι που θέλω ή έστω μια- δυο μελετούλες με απευθείας ανάθεση;

* καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Η παραπλανητική καμπάνια υπέρ της μετεγκατάστασης του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι

Η παραπλανητική καμπάνια υπέρ της μετεγκατάστασης του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι

Επιτροπή Αγώνα κατά της μετεγκατάστασης του καζίνο Πάρνηθας στο Μαρούσι
4 Νοεμβρίου 2020



Αμέσως μετά τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ), και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ, για τη μετεγκατάσταση του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι, ο όμιλος Regency επιδόθηκε σε μια επικοινωνιακή διαφημιστική «επίθεση» με σωρεία δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, σε μικρής και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και σε γνωστά τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας. Με την καμπάνια αυτή, ο όμιλος «Recency» προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη πως η απόφαση είναι οριστική και ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για τη μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας εντός του αστικού ιστού.

Το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, με νόμο του 2014, γνωμοδοτεί για σημαντικά έργα και επενδύσεις και εισηγείται προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σύνθεσή του όμως ορίζεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, δηλαδή από την κυβέρνηση. Στην ουσία, λοιπόν, η έγκριση της επένδυσης αποτέλεσε μια διαδικασία τυπική ενός οργάνου που ελέγχεται πλήρως από τη φιλική προς τον όμιλο «Regency» κυβέρνηση. Παράλληλα όμως εκκρεμούν ακόμη τόσο η έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) όσο και η έκδοση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που καθόλου δεδομένα δεν θεωρούνται όπως μπορεί να παρουσιάζει η προπαγανδιστική καμπάνια του ομίλου. Ενώ σκόπιμα αποσιωπάται και το γεγονός ότι ακόμη εκκρεμούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με τις αιτήσεις ακύρωσης που έχουν καταθέσει πολίτες, συλλογικοί φορείς και δημοτικές παρατάξεις και Δήμοι.

Τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ υπέρ της ανέγερσης καζίνο-ξενοδοχείου στη λεωφόρο Κηφισίας, δεν αποτελούν αντικείμενο κάποιας δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά μια πολυδάπανη διαφημιστική καμπάνια που παρουσιάζεται στην κοινή γνώμη απευθείας από τα τμήματα επικοινωνίας και marketing του συγκεκριμένου ομίλου, που στοχευμένα αποσιωπά τις αντιδράσεις συλλόγων, πολιτών, ακόμη και αποφάσεων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Η ουσία για την «επένδυση» είναι η θεοποίηση του τζόγου και είναι, βέβαια, τελείως παραπλανητική η υπερπροβολή της δημιουργίας ενός σύγχρονου πόλου τουρισμού και ψυχαγωγίας στο Μαρούσι. Προβάλλεται ο τζόγος, που γεμίζει τα ταμεία του καζίνο και αδειάζει την τσέπη του πελάτη.

Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη αγώνα την Παρασκευή 6 Νοέμβρη

Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη αγώνα την Παρασκευή 6 Νοέμβρη

Κάλεσμα σε ανοιχτή σύσκεψη αγώνα για το νέο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό Νομοσχέδιο

Παρασκευή 6 Νοέμβρη στις 6:00μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) με δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει καμιά ανακωχή. Παρά την πανδημία, παρά την εκτίναξη της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, συνεχίζει ακάθεκτη την επίθεση στον κόσμο της εργασίας καθώς προετοιμάζεται για την ψήφιση ενός προκλητικού αντεργατικού νομοσχέδιου που προβλέπει δεκάωρη δουλειά, πλήρης ευελιξία για τις επιχειρήσεις, κατάργηση της απεργίας, ποινικοποίηση των αγώνων και ριζική περιστολή του δικαιώματος στην συνδικαλιστική οργάνωση και δράση. Εντείνει την αστυνομοκρατία και την καταστολή των κοινωνικών αγώνων.



Συγκεκριμένα στο επίκεντρο του ΝΣ που παίρνει το δρόμο για τη δημόσια διαβούλευση και τη Βουλή βρίσκονται μεγάλες αντιδραστικές αλλαγές σε ωράρια, υπερωρίες και άδειες, με ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας αντί της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν προσωπικό 10 ώρες ημερησίως χωρίς έξτρα αμοιβή, εφόσον εντός έξι μηνών εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό! Ταυτόχρονα το Ν/Σ (συνεχίζοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ) στοχεύει στον ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και στην υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας, ενώ προϋπόθεση για την άσκηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος ακόμα και για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, τίθεται «η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο» δηλαδή η αποδοχή του ηλεκτρονικού φακελώματος για τους συνδικαλισμένους.

Προωθείται ακόμα η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού ασφαλείας που θα φτάνει το 40% στο δημόσιο, θεσμοθετείται «μηδενική ανοχή» σε καταλήψεις εργασιακών χώρων, ενώ με άλλες διατάξεις κάθε απεργία θα καθίσταται παράνομη.

Η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο. Την στιγμή που οι χώροι εργασίας και τα ΜΜΜ μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και η πανδημία καλπάζει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει τίποτα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, δημιουργία ΜΕΘ και ενίσχυση των δομών περίθαλψης, για μαζικά και δωρεάν τεστ και επίταξη της ιδιωτικής υγείας, για ενίσχυση των ΜΜΜ, για προσλήψεις στα σχολεία, για μέτρα προστασίας στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς. Ταυτόχρονα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα δρομολογεί την αρπαγή του σπιτιού για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση στο ΣΕΒ και στις επιχειρήσεις προσφέρουν απλόχερα οι παρατάξεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού με το παρατεταμένο συνδικαλιστικό lockdown και την απραξία.

Καμιά αναμονή! Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.

Μπροστά στην νέα επίθεση καλούμε εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις, σχήματα, ταξικούς συνδικαλιστές, κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια σε ανοιχτή σύσκεψη να συζητήσουμε την ανάγκη δυναμικής απεργιακής απάντησης ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα που προετοιμάζουν.

Κάλεσμα σε ανοιχτή εργατική σύσκεψη αγώνα την Παρασκευή 6 Νοέμβρη στις 6:00μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) 3ης Σεπτεμβρίου 48β & Μάρνη με δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Η στρατηγική κατάληψη της Ιου από εξωχώριες εταιρείες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.11.2020, 13:46
Η στρατηγική κατάληψη της Ιου από εξωχώριες εταιρείες

Το χρήμα φαίνεται να είναι υπεράνω των νόμων στο κυκλαδίτικο νησί. ● Σε ανώνυμες εταιρείες ιδίων ουσιαστικών συμφερόντων ανήκει πάνω από το 35% του νησιού με παράξενες πράξεις αγοραπωλησιών σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. ● Η Ιος γίνεται το πρώτο μέρος όπου η τουριστική εκμετάλλευση περνάει μαζικά από τα χέρια των κατοίκων μονοπωλιακά στα ανώνυμα χέρια offshore εταιρειών. ● Το μέλλον αυτής της υπόθεσης κρίνεται αυτές τις μέρες στο ΣτΕ.

Εκδικάζεται αυτές τις μέρες μετά από αναβολή στο ΣτΕ μια εξαιρετικά σημαντική προσφυγή κατοίκων και φορέων ενάντια στην πλήρη καταστροφή της Ιου από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η υπόθεση αφορά την περιοχή της Κουμπάρας και η απόφαση θα κρίνει την περιβαλλοντική αδειοδότηση ενός τεράστιου, σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Iο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έβαζε φρένο στην προσπάθεια παραγραφής των οικολογικών καταστροφών της Ιου της τελευταίας δεκαετίας.

Οπως είχαμε αναδείξει σε σειρά δημοσιευμάτων («Εφ.Συν.», 18.8.2019, «Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολιορκούν τις παραλίες της Iου», 22.4.2019 «Τα κατεχόμενα της Ιου»), στην τοποθεσία Κουμπάρα της Ιου, σε περιοχή αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος σε τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και η κατασκευή μπετονένιας γέφυρας πάνω σε αμμουδιά λουόμενων από την εταιρεία «105 Α.Ε.» του επιχειρηματία και πρώην χρηματιστή της Wall Street, Αγγελου Μιχαλόπουλου.

Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα και του νησιού Διακοφτό ευνοήθηκε από νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά (Ν.4179/2013) αλλά και από την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση του αιγιαλού τον Δεκέμβριο του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με «μπλοκάκια»,

Δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με «μπλοκάκια», φορολογούνται ως μισθωτοί και οι συνολικές αμοιβές που εισπράττουν υπερβαίνουν ετησίως τις 12.000 ευρώ κρύβει το μέτρο της προσωρινής αναστολής της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν θα ωφεληθούν από την προσωρινή κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης εντός του 2021, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 για να δουν οφέλη από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου!

Οι αμοιβές που εισπράττουν φέτος οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι με τα «μπλοκάκια» θεωρούνται «μισθοί» και δεν θα απαλλαγούν από την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αυτοί θα υποβάλουν το 2021 για τα εισοδήματα του 2020.

Ο λόγος είναι ότι για το φορολογικό έτος 2020 η κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης δεν θα ισχύσει για τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εκμετάλλευση ακινήτων και μερίσματα, καθώς επίσης και για τα κέρδη από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Επιπλέον, οι αμοιβές των συγκεκριμένων φορολογουμένων δεν επιβαρύνονται με μηνιαίες κρατήσεις Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, οπότε δεν θα υπάρξει για τις αμοιβές τους καμία μείωση φορολογικών κρατήσεων κατά τη διάρκεια του 2021, όπως θα γίνει με τους κανονικούς μισθούς του ιδιωτικού τομέα.

Η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης θα εξαλειφθεί και δεν θα επιβαρύνει τελικά τους συγκεκριμένους εργαζομένους στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν για να δηλώσουν τις αμοιβές που εισέπραξαν εντός του 2021!

Προκειμένου και αυτοί οι φορολογούμενοι να δουν τα οφέλη από την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εντός του 2021 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να τροποποιήσει τη σχετική διάταξη.

Πέντε προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι ένας εργαζόμενος που αμείβεται με «μπλοκάκι» φορολογείται για τις αμοιβές του με την ευνοϊκή κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών, δηλαδή θεωρείται «μισθωτός» και δικαιούται αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 364 ευρώ για ένα εξαρτώμενο τέκνο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο από το δεύτερο και μετά, εφόσον πληροί σωρευτικά τις παρακάτω 5 προϋποθέσεις:

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Κάλεσμα δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων της Αττικής για κινητοποίηση στο Υπουργείο Μεταφορών , την Πέμπτη 05 Νοέμβρη 2020

Κάλεσμα δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων της Αττικής για κινητοποίηση στο Υπουργείο Μεταφορών , την Πέμπτη 05 Νοέμβρη 2020


Κάλεσμα δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων της Αττικής για κινητοποίηση στο Υπουργείο Μεταφορών , την Πέμπτη 05 Νοέμβρη 2020



Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου είναι λίγο πολύ σε όλους γνωστή. Λεωφορεία και Τρόλεϊ που έχουν συμπληρώσει αρκετές δεκαετίες στους δρόμους, συρμοί του μετρό που δεν επαρκούν, οχήματα που δεν επισκευάζονται λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Ο στόλος της ΟΣΥ τραγικά γερασμένος, οι οδηγοί λίγοι και με τεράστιο φόρτο εργασίας, τα δρομολόγια αραιά και τα οχήματα ανασφαλή. Για αυτή την κατάσταση φέρουν τεράστια ευθύνη όλες η κυβερνήσεις που εφάρμοσαν τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών όμως το βιώνουμε οι πολίτες, οι νέοι και οι εργαζόμενοι που περιμένουμε για μεγάλα διαστήματα στις στάσεις και να συνωστιζόμαστε σε συρμούς και λεωφορεία και ταλαιπωρούμαστε καθημερινά. Κάτι τέτοιο είναι από μόνο του απαράδεκτο και προσβλητικό. Ιδιαίτερα όμως σε συνθήκες πανδημίας εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία και υποβοηθά την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί για την κατάσταση που επικρατεί, τα μόνα «μέτρα» που παίρνει είναι η επίκληση στην «ατομική ευθύνη» και οι δηλώσεις των υπουργών της ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε λεωφορεία. Πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, προκρίνει σαν λύση την συνεργασία με τους ιδιώτες ανοίγοντας την όρεξη για την ιδιωτικοποίηση.

Ας καταλάβει καλά η κυβέρνηση της ΝΔ ότι κάποιοι βασιζόμαστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι κίνδυνος για την δημόσια υγεία και έχουν την αποκλειστική ευθύνη.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ- ΤΑ ΜΜΜ-ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Διεκδικούμε: ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ:

Την εκπόνηση ενός οργανωμένου σχεδίου για σύγχρονες, ασφαλείς και δημόσιες συγκοινωνίες για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και τις όμορες περιοχές που θα εξυπηρετούν και δεν θα ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Την πύκνωση των δρομολογίων ώστε να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών.

Την άμεση ανανέωση του στόλου με την αγορά ικανοποιητικού αριθμού σύγχρονων λεωφορείων, τρόλεϊ και συρμών.

Την αγορά ανταλλακτικών για την επισκευή όλων των οχημάτων που σαπίζουν στα αμαξοστάσια.

Την πρόσληψη οδηγών και λοιπού προσωπικού με σταθερές εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις. Να προστατευτούν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες χωρίς να στερηθούν την κανονική τους άδεια.

Καμία σύμβαση με ιδιώτες. Επίταξη ιδιωτικών τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ. Να χρησιμοποιηθούν τα λεωφορεία των δημοσίων υπηρεσιών και οι δημοτικές συγκοινωνίες να συνδεθούν με κεντρικούς συγκοινωνιακούς σταθμούς.

Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου, σταθμός μετρό «Εθνική Άμυνα») την Πέμπτη 5 Νοέμβρη στις 12:00 το μεσημέρι.

Φοράμε μάσκες – τηρούμε τις αποστάσεις

Ζητάμε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Καραμανλή για την παράδοση των αιτημάτων μας.

Οι δημοτικές περιφερειακές παρατάξεις

Πώς διαμορφώθηκαν τα κόστη ηλεκτρικού ρεύματος πανευρωπαϊκά - Ποιες τάσεις κυριάρχησαν στη χώρα μας

30 10 2020 | 09:01



Η ετήσια έκθεση για τις ενεργειακές αγορές λιανικής και την προστασία των καταναλωτών ενέργειας, που εκπονήθηκε από τον ευρωπαϊκό Οργανισμό ACER και το Συμβούλιο των Ρυθμιστικών Αρχών της Ευρώπης (CEER), παρουσιάζει φέτος εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η ενδελεχής αποτύπωση και ανάλυση, που παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 2020, αφορά κυρίως στοιχεία του έτους 2019 αλλά ενσωματώνει και αναφορές στην πανδημία του covid-19, συνοψίζοντας μέτρα που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό των επιπτώσεων στον ενεργειακό τομέα. Εκτός από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έκθεση παραθέτει στοιχεία και για τα κράτη της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community), δίνοντας έτσι, μια πιο σφαιρική διάσταση των εξελίξεων. 

Οι αναλύσεις βασίζονται κυρίως σε δεδομένα που αντλήθηκαν από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές ή υποβλήθηκαν στην Eurostat από τους αρμόδιους εθνικούς φορείς. Μεταξύ των πολυάριθμων δεικτών και γραφημάτων, αξίζει να επισημάνουμε κάποιες τάσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι παραδοχές των μεθοδολογιών και η διαφοροποίηση των χαρακτηριστικών σε εθνικό επίπεδο (όπως η μέση ετήσια κατανάλωση ενέργειας) μπορεί να αποβούν σημαντικές παράμετροι κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
Για τους οικιακούς καταναλωτές, οι τελικές τιμές ηλεκτρικές ενέργειας (ως άθροισμα όλων των συνιστωσών των τιμολογίων, δηλαδή του ανταγωνιστικού σκέλους, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, πρόσθετων τελών, φόρων και ΦΠΑ), σημείωσαν αύξηση 3.7%, κατά μέσο όρο στην ΕΕ, το 2019 συγκριτικά με το 2018. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος διαμορφώθηκε έτσι, στα 21.6 cents/ΚWh. Σημειώνεται ότι σημείο αναφοράς για τους υπολογισμούς αποτελεί η ζώνη ετήσιας κατανάλωσης 2.500 έως 5000 ΚWh. 
Σε επίπεδο δεκαετίας, τα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν αισθητά, κατά 33% πανευρωπαϊκά, κατά μέσο όρο και σε ονομαστικούς όρους, συγκριτικά με το 2009. Καταλυτικός παράγοντας αυτής της εξέλιξης ήταν η αύξηση των χρεώσεων πέραν του ανταγωνιστικού σκέλους, όπως η χρέωση για τις ΑΠΕ, η οποία αντιστοιχούσε στο 6% των λογαριασμών το 2012 και εκτινάχθηκε στο 14% το 2019. 
Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις ελάχιστες χώρες που σημείωσε πτώση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος το 2019, εμφανίζοντας μείωση 5.2%, με την μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνεται στα 15.7 cents/ΚWh. Η χώρα μας κατατάσσεται έτσι 2η ως προς τις πτωτικές τάσεις, ενώ προηγείται η Δανία (-5.5%), η οποία όμως εμφανίζει το 2ο υψηλότερο επίπεδο τιμών στην ΕΕ (29.5 cents/ΚWh), αμέσως μετά την Γερμανία (29.8 cents/ΚWh). Είναι ωστόσο αξιοσημείωτο, ότι συγκριτικά με το 2009, η χώρα μας παρουσιάζει σημαντική ποσοστιαία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, η οποία ανέρχεται στο 43.9%.

Στα «χαρτιά» η δημιουργία πολεοδομίας σε κάθε δήμο

Στα «χαρτιά» η δημιουργία πολεοδομίας σε κάθε δήμο
Σε αρκετές πολεοδομικές υπηρεσίες η κατάσταση των αρχείων είναι χαοτική και οι υποθέσεις αμέτρητες. Αν σήμερα γίνει μια καταγγελία στο τμήμα ελέγχου κατασκευών, θα χρειαστεί ένα έτος πριν γίνει αυτοψία.
Γιώργος Λιάλιος02.11.2020 • 16:21





Τη Δευτέρα, οι 141 πολεοδομίες της χώρας θα έπρεπε να γίνουν 332. Μέσα από μια σειρά ακατανόητων τροποποιήσεων της νομοθεσίας, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε τον Ιούλιο ότι κάθε δήμος θα πρέπει να διαθέτει τη δική του υπηρεσία δόμησης (ΥΔΟΜ) από την 1η Νοεμβρίου για να ανακαλύψει τον Οκτώβριο ότι η υποχρέωση αυτή είχε αναβληθεί για το 2023 – και να καταργήσει την αναβολή. Προφανώς, οι δήμοι δεν είναι έτοιμοι και οι περισσότεροι δεν έχουν καν συνάψει τις προγραμματικές συμφωνίες που προβλέπει ο νόμος, ώστε να εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από άλλες πολεοδομίες, από σήμερα.

Αρμοδιότητες 

Η μεταβίβαση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στους δήμους προβλέφθηκε από τον «Καλλικράτη» το 2010. Μέχρι τότε κάποιοι μεγάλοι δήμοι (λ.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη) διέθεταν δικές τους πολεοδομίες και κάποιοι άλλοι δήμοι εξυπηρετούνταν σε ομάδες από τις λεγόμενες «νομαρχιακές». Με την κατάργηση των νομαρχιών, οι παλιές νομαρχιακές πολεοδομίες υπήχθησαν αναγκαστικά στον δήμο όπου βρισκόταν η έδρα τους και εξακολούθησαν να λειτουργούν ως είχαν. Η δε υποχρέωση των δήμων να ιδρύσουν τις δικές τους πολεοδομίες έπαιρνε αναβολές, με ελάχιστους δήμους να προχωρούν στην ίδρυση της δικής τους υπηρεσίας.
Ετσι, σε πολλές περιφερειακές ενότητες (νομοί), όλοι οι δήμοι εξακολουθούν να εξυπηρετούνται από μία μόνο υπηρεσία: τα Ιωάννινα (8 δήμοι), οι Σέρρες και τα Χανιά (7 δήμοι), η Καρδίτσα (6 δήμοι), η Δράμα (5 δήμοι), η Ξάνθη και η Ροδόπη (4 δήμοι), η Θεσπρωτία, η Καστοριά, η Πιερία, η Πρέβεζα και η Φλώρινα (3 δήμοι), τα Γρεβενά, η Ευρυτανία, το Κιλκίς και η Φωκίδα (2 δήμοι). Η πρακτική αυτή έχει πολλά παρεκλόμενα: λ.χ. στα νησιά, η μετακίνηση από το ένα νησί στο άλλο προϋποθέτει αρκετά έξοδα και χρόνο. Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα η πολεοδομία Ρόδου εξυπηρετεί την Τήλο, τη Χάλκη και το Καστελλόριζο, η Κως εξυπηρετεί και τη Νίσυρο, η Κάλυμνος εξυπηρετεί και την Πάτμο, το Αγαθονήσι, την Αστυπάλαια και τους Λειψούς, η Κάρπαθος και την Κάσο, ενώ δική τους πολεοδομία ίδρυσαν μόνο η Σύμη και η Λέρος.

Στην Αττική, το πρόβλημα είναι ο όγκος της δουλειάς. Για παράδειγμα, η πολεοδομία της Αγίας Παρασκευής εξακολουθεί να εξυπηρετεί Χαλάνδρι, Φιλοθέη-Ψυχικό, Παπάγου-Χολαργό, Πεντέλη και Βριλήσσια, η πολεοδομία της Νέας Ιωνίας τη Νέα Φιλαδέλφεια, το Ηράκλειο, το Γαλάτσι, τη Μεταμόρφωση, την Πεύκη-Λυκόβρυση, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη.
Το 2018, με τον ν. 4555 η πολιτεία προσπάθησε να επαναφέρει το ζήτημα. Προέβλεψε ότι όλοι οι δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν υπηρεσία δόμησης, εφόσον πληρούν κάποια βασικά κριτήρια. Εάν δεν είναι σε θέση, τότε θα εξυπηρετούνται υποχρεωτικά από τον δήμο που έχει την έδρα της περιφερειακής ενότητας. Τον Μάρτιο του 2020 το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να επανέλθει (με τον ν. 4674), ορίζοντας έναν μηχανισμό υποστήριξης των δήμων που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους πολεοδομία, αναβάλλοντας όμως την εφαρμογή του ν. 4555 έως τις 31.12.2023.

Λίγους μήνες αργότερα, το υπουργείο Εσωτερικών… αλλάζει γνώμη: τον Ιούνιο, με διάταξη στον ν. 4700/20, ορίζει ότι έως την 1η Νοεμβρίου οι δήμοι θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν δικές τους ΥΔΟΜ, ή να υπογράψουν μια προγραμματική σύμβαση με τον δήμο που τους εξυπηρετεί σήμερα. Ωστόσο ο νομοθέτης ξεχνάει την αναβολή που είχε δοθεί και έτσι την 1η Οκτωβρίου επανέρχεται… για να τροποποιήσει το ίδιο άρθρο για τρίτη φορά σε ένα έτος. Με τον ν. 4735/20 καταργεί την αναβολή που είχε δοθεί για το τέλος του 2023. Επιπλέον αλλάζει τις ειδικότητες των μηχανικών που πρέπει να έχει ένας δήμος για να ιδρύσει πολεοδομία.


Εκτός από παράδειγμα κακής νομοθέτησης, η όλη υπόθεση είναι και παράδειγμα έλλειψης… αντίληψης της πραγματικότητας. Σχεδόν κανένας δήμος δεν έχει ανταποκριθεί στον ελάχιστο χρόνο που είχε, ενώ οι περισσότεροι παλεύουν για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων που θα συνεχίσουν λίγο πολύ την ισχύουσα κατάσταση. «Οποιος έγραψε τη διάταξη αυτή, είναι σαν να μη γνωρίζει την πραγματικότητα της τελευταίας δεκαετίας για τους δήμους», λέει ο δήμαρχος Νέου Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος.
Προσλήψεις

«Το ανθρώπινο δυναμικό μας τη δεκαετία της κρίσης έχει μειωθεί. Επιπλέον, για να προσλάβουμε κόσμο πρέπει αυτό να γίνει μέσω ΑΣΕΠ. Αυτή τη στιγμή ο δήμος έχει έναν τοπογράφο, που είναι ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας και δεν μπορεί να αναλάβει και άλλα καθήκοντα, κι έναν ηλεκτρολόγο-μηχανικό που επίσης είναι σε υπηρεσία με μεγάλο φόρτο. Σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο εγώ πρέπει να προσλάβω επτά άτομα – δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσεις ανθρώπους με οκτάμηνες συμβάσεις, πρέπει να εκπαιδευτούν. Αρα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον 1-2 έτη ακόμα παράταση. Οσο για τον δήμο μας, συζητούμε με τη Νέα Ιωνία την υπογραφή σύμβασης για την παράταση της συνεργασίας μας».

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε προσωπικό μπορούμε να προσλάβουμε και να εκπαιδεύσουμε μέσα σε λίγους μήνες, ούτε καν να μεταφέρουμε το αρχείο», λέει η Δήμητρα Κεχαγιά, δήμαρχος Πεντέλης. «Στον ΑΣΕΠ, από τα 40 άτομα που ζητήσαμε πέρυσι για άμεσες ανάγκες του δήμου, μας ενέκριναν την πρόσληψη δύο. Πώς θα προχωρήσουμε έτσι; Προς το παρόν λοιπόν θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Αγία Παρασκευή και θα προσπαθήσουμε να αναλάβουμε ένα ακόμα μέρος των αρμοδιοτήτων, αφήνοντας μόνο το κομμάτι των οικοδομικών αδειών και των αυθαιρέτων». «Αυτή η ρύθμιση μόνο προβλήματα δημιουργεί», λέει ο Σωτήρης Κοσκολέτος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Εμείς σήμερα δεν έχουμε ούτε το προσωπικό, ούτε καν τον χώρο για να μετακινήσουμε ολόκληρο το αρχείο. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Αντίθετα, οι δήμοι του την τελευταία δεκαετία διαχειρίζονται τις παλιές νομαρχιακές πολεοδομίες επιμένουν ότι η ρύθμιση είναι σωστή και ότι οι υπόλοιποι δήμοι πρέπει να πιεστούν να δημιουργήσουν τις δικές τους υπηρεσίες. «Η πολεοδομία μας εξυπηρετεί οκτώ περιοχές», λέει η δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου. «Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο. Κατά τη γνώμη μου, για να υπογραφούν διαδημοτικές συνεργασίες πρέπει όλοι να αναλαμβάνουν μέρος του λειτουργικού κόστους και να διαθέσουν προσωπικό. Επιπλέον κάποιοι δήμοι, όπως η Κηφισιά, που έχουν ήδη ΥΔΟΜ θα πρέπει να απορροφήσουν τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου τους, όπως εν προκειμένω η Εκάλη και η Ερυθραία, ώστε αυτές να μην εξυπηρετούνται πια από τη Νέα Ιωνία».

Απροχώρητο 

«Η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο», λέει ο κ. Βασίλης Σάρκουλας, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών στην Αγία Παρασκευή. «Η πολεοδομία μας έχει 13 άτομα για να εξυπηρετήσει 7 δήμους. Η υπηρεσία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει: το αρχείο είναι χαοτικό, οι υποθέσεις αμέτρητες. Αν σήμερα γίνει μια καταγγελία στο τμήμα ελέγχου κατασκευών, θα χρειαστεί ένα έτος πριν γίνει αυτοψία. Αρα το σύστημα δεν λειτουργεί. Εμείς ήδη ειδοποιήσαμε τους άλλους δήμους που εξυπηρετούμε να στείλουν προσωπικό για εκπαίδευση και να αρχίσουν να παίρνουν το αρχείο τους. Ομως, μόλις δύο από τους επτά έχουν κάπως ανταποκριθεί. Κανονικά και εμείς δεν θα έπρεπε από Δευτέρα να εξυπηρετούμε και να στέλνουμε τους πολίτες στους δήμους τους. Αν το κάνουμε βέβαια αυτό θα την πληρώσουν και πάλι οι πολίτες, οι οποίοι δεν ευθύνονται».

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Μυστικά και ψέματα για το τσιμέντο στην Ακρόπολη

Ενημέρωση 01/11/2020


Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου φωτογραφίες που δείχνουν εκτεταμένα τμήματα του Βράχου της Ακρόπολης να έχουν τσιμενταριστεί.

Οι αντιδράσεις των χρηστών των διαδικτύου καθώς οι ώρες περνούν παίρνουν διαστάσεις, ενώ viral γίνονται εκφράσεις όπως “η τσιΜενδώνη τσιμενδώνει την Ακρόπολη” ή και λογοπαίγνια όπως “τσιμεντώνουν την Ακρόπολη για να μη καεί το πούσι της”, που παραπέμπουν σε άλλες πρόσφατες περιπέτειες σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας.

Μια προβληματική επίσημη ανακοίνωση

Η κατάσταση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται (κάθε άλλο) ούτε με την εσπευσμένη ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού. Με την ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά, με την ειρωνική αποστροφή πως “εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης”, αλλά και τη “λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο”.

Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει λάθος. Όχι μόνο διότι εκλαμβάνει τους χιλιάδες πολίτες που αντιδρούν στην σοκαριστική εικόνα της τσιμενταρισμένης Ακρόπολης ως πολιτικούς αντιπάλους που πρέπει, με αυταρχικό και αφ’ υψηλού ύφος, να τους λοιδωρήσει, να τους απαξιώσει δημόσια ή να τους κατακεραυνώσει ως άσχετους με το θέμα που δεν δικαιούνται να έχουν άποψη, αλλά και διότι ανάμεσα στους πολλούς διαμαρτυρόμενους συγκαταλέγονται και συχνοί επισκέπτες και λάτρεις του χώρου, όπως, άλλωστε, και εξ επαγγέλματος ή επιστημονικής γνώσης ασχολούμενοι και ειδικοί (αρχαιολόγοι, μηχανικοί, αρχαιολόγοι κ.ο.κ.).

Επί της ουσίας του ζητήματος, η ανακοίνωση του υπουργείου, επιχειρεί, όπως το συνηθίζει άλλωστε σε κάθε “δύσκολο” θέμα, να αποφύγει κάθε πολιτική ευθύνη, μεταφέροντας αλλού τις τυχόν ευθύνες και κάνοντας λόγο απλώς για βελτίωση των υφιστάμενων διαδρομών “με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο”.

Για το… εξανεμισθέν πλέον κύρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) δεν χρειάζεται παρά να θυμίσουμε τις πρόσφατες υποθέσεις με τις ανεμογεννήτριες στην Κοιλάδα των Μουσών ή τις μεθοδεύσεις για την υπόθεση των βυζαντινών αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, στις οποίες, φευ, εμπλέκεται και το όνομα του Μανώλη Κορρέ, όπως και του αδελφού του που ανέλαβε εργολαβικά την απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Όμως, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ προχωρά κι ένα βήμα παραπέρα. Επιχειρεί να απαξιώσει τους διαφωνούντες με μια φράση που συμπυκνώνει πατριδοκαπηλία και εμπόριο ευαισθησίας: “Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα [στον Ιερό Βράχο] προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες”. Με άλλα λόγια: όσοι αντιδρούν στο στρώσιμο του βράχου της Ακρόπολης με τσιμέντο θέλουν να αποκλείσουν “την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο”, να τους εμποδίσουν να μετάσχουν της… ημετέρας παιδείας!

Επικίνδυνες εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα

 Επικίνδυνες εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων

στην Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα

 


Η τελευταία πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Φυλής, υπενθύμισε για μια ακόμη φορά, την οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Με την ανακύκλωση να καρκινοβατεί και με το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων της Αττικής να κατευθύνεται στον ήδη κορεσμένο ΧΥΤΑ, οι πρόσφατες επιλογές τόσο της κυβέρνησης όσο και της περιφερειακής αρχής, χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Συνοπτικά, οι επιλογές αυτές αποτυπώνονται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέο Εθνικό Σχεδιασμό με ορίζοντα 10ετίας (!) τον οποίο έθεσε σε διαβούλευση στα μέσα Αυγούστου. Χωρίς κανένα συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης να προλάβει να πάρει θέση (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, ΠΕΔ, Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια), με καταγγελία από την ΠΟΕ ΟΤΑ και χωρίς τη Βουλή, το νέο Εθνικό Σχέδιο, επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι πιο βασικές διαφορές από τον προηγούμενο σχεδιασμό (που με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, εκπονήθηκε, μπήκε στο συρτάρι και υπονομεύτηκε από την πρώτη στιγμή με διαφορετικές επιλογές) είναι οι εξής:

·         Εισαγωγή της καύσης ως μεθόδου τελικής διάθεσης απορριμμάτων, προκειμένου να περιοριστεί το ποσοστό της ταφής στο 10%. Με 4 μεγάλες μονάδες στη χώρα, η μια εκ των οποίων σχεδιάζεται (που αλλού;) στη Φυλή.

·         Επιλογή της σύμπραξης με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή 43-46 εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών με το κύριο προϊόν τους να κατευθύνεται για καύση.

·         Αποθάρρυνση της ανακύκλωσης σε διακριτά ρεύματα με την συντήρηση του αδιαφανούς όσο και αναποτελεσματικού μπλε κάδου και των ιδιωτικών συστημάτων που διαχειρίζονται τις εισφορές ανακύκλωσης (προκύπτουν ως έμμεσος φόρος ενσωματωμένος στην τιμή των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές).

Η καύση, που εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα είναι μια επιλογή εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον καθώς από τη μια καταστρέφει πολύτιμα υλικά που θα έπρεπε να ανακυκλωθούν και από την άλλη παράγει ιδιαίτερα τοξικούς και καρκινογόνους ρύπους και υπολείμματα. Το ενεργειακό ισοζύγιο είναι επίσης αρνητικό, ιδιαίτερα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Όλες αυτές οι μονάδες, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις όσο και τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών, δεσμεύοντας την χώρα σε χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Το αγαπημένο παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών που επικαλούνται οι θιασώτες της καύσης, συνηγορεί στην πραγματικότητα ενάντια σε αυτή την επιλογή. Όταν οι χώρες αυτές πέτυχαν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, υποχρεώθηκαν να εισάγουν σκουπίδια από το εξωτερικό για να τροφοδοτούν τις πανάκριβες μονάδες καύσης τους. Στη δική μας χώρα, φαίνονται αποφασισμένοι να μην το διακινδυνεύσουν καν, επιβάλλοντας τη συνέχιση μιας κατάστασης που έχει καθηλώσει την Ελλάδα σε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης της Ε.Ε. Τελευταίο, αλλά καθόλου αμελητέο είναι το πολύ υψηλό κόστος της διαδικασίας (επεξεργασία και καύση) που αναμένεται να πολλαπλασιάσει 3 ή 4 φορές τα δημοτικά τέλη.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά την διαιώνιση της Φυλής ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου», όπως είχε περιγράψει γλαφυρά η έκθεση της Επιτροπής αναφορών του Ευρωκοινοβούλιου ήδη από το 2014. Η επέκταση – για άλλη μια φορά – του ΧΥΤΑ Φυλής, αποφασίστηκε πέρυσι εν μέσω θέρους και εν κρυπτώ από την απελθούσα περιφερειακή αρχή και συνεχίστηκε φέτος πάλι με τον ίδιο τρόπο. Η επιλογή αυτή είναι μακροχρόνια καθώς οι σχεδιασμοί για την πολύ επικίνδυνη καύση ακόμη και αν υλοποιηθούν, απαιτούν μεγάλη περίοδο προετοιμασίας.

Το τρίτο επίπεδο, το λιγότερο γνωστό, αφορά την τιμολογιακή πολιτικήμέσω της οποίας από τη μια αποθαρρύνουν τον διαχωρισμό και την ανακύκλωση και από την άλλη ελαφρύνουν το κόστος για τους κατοίκους των ακριβών προαστίων που παράγουν και τα περισσότερα σκουπίδια! Έτσι φέτος η διοίκηση Πατούλη - ΕΣΔΝΑ, ανέτρεψε την τιμολογιακή πολιτική της προηγούμενης διοίκησης με βάση την οποία οι Δήμοι ενθαρρύνονταν να διαχωρίζουν τα κλαδέματα με το κίνητρο της μηδενικής χρέωσης. Στο εξής τα κλαδέματα χρεώνονται με ενιαία τιμή είτε είναι καθαρά είτε αναμιγμένα με σκουπίδια. Παράλληλα όρισαν κόστος για τους Δήμους που παραδίδουν καθαρά υλικά ανακύκλωσης ! Δε σταμάτησαν όμως  εκεί.  Έδωσαν έκπτωση στο κόστος ταφής των σύμμεικτων σκουπιδιών για τους Δήμους που έχουν μεγάλες ποσότητες κλαδεμάτων οδηγώντας στο εξής «παράδοξο»: Οι κάτοικοι Δήμων με μεγάλο ποσοστό πρασίνου όπως Διόνυσος - Εκάλη, Φιλοθέη - Ψυχικό, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη κλπ που παράγουν κατά κεφαλήν πολλαπλάσια σκουπίδια απ’ ό,τι ο μέσος όρος της Αττικής, να πληρώνουν σημαντικά λιγότερο για να τα θάψουν στη χωματερή, απ’ ό,τι ο κάτοικος της Δραπετσώνας ή της Μάνδρας.

Στην πραγματικότητα σε όλες τις παραπάνω επιλογές, η πολιτική που υιοθετείται είναι :

Κοινωνικά άδικη: Οι φτωχές περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας θα εξακολουθήσουν να δέχονται όλη τη ρύπανση. Οι κάτοικοι των πλουσιότερων περιοχών όχι μόνο δε θα αναλάβουν τη διαχείριση του τμήματος που τους αναλογεί αλλά θα πληρώνουν και λιγότερο όσο περισσότερα σκουπίδια παράγουν.

Φιλο-εργολαβική: Εξασφάλιση συγκεντρωτικής διαχείρισης σκουπιδιών με μεγάλες μονάδες που θα χρυσοπληρωθούν όχι μόνο για να κατασκευαστούν αλλά και για να λειτουργούν. Η διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και όλων των διακριτών ρευμάτων όπως υλικά κατεδαφίσεων – μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές και λαμπτήρες, μπαταρίες, ελαστικά, ακόμη και ρούχα κατευθύνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά συστήματα. Όπως ακόμη και η διαχείριση των πρασίνων ή των βιοαποβλήτων, αφού για πολλούς Δήμους της Αττικής θα είναι συμφερότερο να πληρώσουν ιδιωτικές μονάδες παρά να τα μεταφέρουν στη Φυλή και να τα πληρώνουν εκεί.

Αντιπεριβαλλοντική: Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της ορθής ιεράρχησης που προβλέπουν ακόμη και οι οδηγίες της ΕΕ. Αντί για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση επιλέγεται η διατήρηση υψηλών ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων με κάθε τρόπο: προώθηση μονάδων καύσης και διαχείρισης σύμμεικτων, επέκταση της ΟΕΔΑ Φυλής, τιμολογιακές ελαφρύνσεις σε αυτούς που παράγουν περισσότερα, κοστολόγηση του διαχωρισμού καθαρών υλικών, θεσμικά και χρηματοδοτικά εμπόδια για δημοτικές αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω υπάρχει η πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό έλεγχο, με χαμηλό κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μια πρόταση που αφορά δραστική μείωση των αποβλήτων και προϋποθέτει αντί για εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων, τη δημιουργία μονάδων για την ανακύκλωση των υλικών (χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, συσκευές κλπ). Ιδιαίτερα τώρα που η Κίνα και οι αναπτυσσόμενες χώρες, σταμάτησαν να δέχονται απόβλητα, προκαλώντας έμφραγμα στην ανακύκλωση και αποκαλύπτοντας το αδιέξοδο μοντέλο της μεταφοράς αποβλήτων από τις πλούσιες προς τις φτωχότερες χώρες. Πριν λοιπόν τα κάνουμε όλα στάχτη, ας προσπαθήσουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο!!!

 

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας / Δυτικό Μέτωπο, Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας/ Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης / Οικολογικό Δίκτυο/  Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο) / Περιβαλλοντικό Δίκτυο SUPPORT EARTH/ Π.Α.Ζ (Πρωτοβουλία Αγώνα Ζωγράφου) / Οικολογική Κίνηση Δράμας/ Kίνηση πολιτών για την Πειραϊκή/ Πρωτοβουλία Ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή/ Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης/ Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

 

Εντέλει ο σεισμός έχει ταξικό πρόσημο, αν και όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στην αντισεισμική προστασία

Εντέλει ο σεισμός έχει ταξικό πρόσημο, αν και όλοι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στην αντισεισμική προστασία

Από τον Αναστάσιο Σέξτο, καθηγητής Αντισεισμικής Μηχανικής, University of Bristol, UK και πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής (ΕΤΑΜ)
1 Νοεμβρίου 2020


Μια από τις βασικές αρχές της αντισεισμικής μηχανικής είναι ότι ο σεισμός έχει την ικανότητα να εντοπίσει και να αναδείξει τις αδυναμίες κάθε κατασκευής. Ταυτόχρονα όμως, μας θυμίζει όσα, μέσα στην απαιτητική μας καθημερινότητα, τείνουμε να ξεχάσουμε ως πολίτες και οργανωμένη κοινωνία. Ότι δηλαδή οι φυσικές καταστροφές έχουν συγκεκριμένη πιθανότητα να συμβούν στον χώρο και τον χρόνο η οποία δεν εξαρτάται από τις δικές μας δραστηριότητες και συνθήκες. Για τον λόγο αυτόν σεισμοί, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν κάλλιστα να συμβούν εν μέσω οικονομικής κρίσης, γεωπολιτικής έντασης ή πανδημίας. Τούτο σημαίνει ότι η Πολιτική Προστασία εκ των πραγμάτων πρέπει να καταστρώνει πολλαπλά σενάρια έναντι των οποίων ο κρατικός μηχανισμός να προετοιμάζεται διαρκώς. Ο ισχυρός σεισμός της Παρασκευής στον θαλάσσιο χώρο βορείως της Σάμου κατέδειξε ακριβώς αυτή την ανάγκη. Να αντιληφθούμε την Αντισεισμική Πολιτική της χώρας μας δεδομένων των, μεσο-μακροχρόνιων, σταθερών της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής οι οποίες, δυστυχώς, ήρθαν για να μείνουν.

Το δεύτερο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί σε αυτή την πρώιμη φάση της ανάλυσης του πρόσφατου σεισμού είναι ότι οι καταρρεύσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων ή ακόμα και οι μη-δομικές βλάβες (όπως για παράδειγμα πτώσεις αντικειμένων σε ένα σχολείο) πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας ακριβώς προσοχής σε σχέση με τις δομικές κτιριακές βλάβες των εν λειτουργία κτηρίων για τις οποίες σχεδιάζουμε ως μηχανικοί. Η αδόκητη απώλεια των νέων παιδιών αποτελούν τραγικά ατυχήματα που μπορούν εύκολα να αποφευχθούν αρκεί να γίνουν απλές, συντονισμένες ενέργειες εγκαίρως. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντική η εφαρμογή του πολεοδομικού νόμου περί «Ταυτότητας Κτιρίων».

Τρίτη παρατήρηση είναι ότι τα κτίρια στο νησί της Σάμου άντεξαν μια πολύ ισχυρή σεισμική κίνηση με μικρές σχετικά με την ένταση βλάβες. Τούτο ασφαλώς μπορεί να πιστωθεί σε μεγάλο βαθμό στον σύγχρονο Αντισεισμικό Κανονισμό, την ικανοποιητική εφαρμογή του αλλά και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των Ελλήνων Μηχανικών απότοκο της σοβαρής -παρά τα προβλήματα χρηματοδότησης- πενταετούς εκπαίδευσης στα ελληνικά ΑΕΙ. Αυτή η θετική εικόνα δεν είναι παροδική ούτε τυχαία καθώς έχει επιβεβαιωθεί σε όλους τους πρόσφατους ισχυρούς σεισμούς όπως στη Λευκάδα (2003, μέγεθος 6.4) και την Κεφαλονιά (2014, μέγεθος 5.9 και 6.1).

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

"Είχαμε χρέος να τη φυλάξουμε (την αττική γη) ως κόρη οφθαλμού"




Είχαμε χρέος να τη φυλάξουμε (την αττική γη) ως κόρη οφθαλμού. Τόσο περισσότερο, όσο απ τη φύση της γης τούτης και τ’ ουρανού, από τη σύνταξη τούτη δεν μπορείς να αφαιρέσεις τίποτα χωρίς να καταστρέψεις την Αρμονία των ισορροπημάτων που συνέχει το όλον. Αλλ΄ είναι πλέον αργά. Η λατομία εξακολουθεί το επάρατο έργο της. Εκεί που δεν αφανίζει, κάτι χειρότερο: κολοβώνει τα σχήματα, διαστρέφει το χαρακτήρα των περιγραμμάτων. Και κάνω εδώ τούτη την προειδοποίηση: η ασυστηματοποίητη λατομία της Πεντέλης ανεβαίνει ήδη ως την ακρώρειά της. Σε λίγο θα δούμε ν’ αλλοιώνεται η θεσπέσια γραμμή του αετώματός της. Η γη τούτη κείτεται τώρα ως το πριν όμορφο σώμα ενός θεϊκού πλάσματος όπου κατατρώγει τις σάρκες του η αρρώστια. Κι αν είχε μιλιά – κι έχει, αλλά δεν την ακούμε – θα ‘λεγε:

«Δείλαιοι και αμαθείς και βάρβαροι, τι κάνετε, τι αφανίζετε; Δεν ξέρετε ότι είμαι η μητέρα και η τροφός, το λίκνο, η κοιτίδα, η μήτρα της περασμένης δόξας και της μελλούμενης; Μάταια θαυμάζετε τα μνημεία που έστησαν κάποτε τα παιδιά μου.

Δεν ξέρετε πως είναι σαρξ εκ της σαρκός μου, και πως όταν η Μορφή μου αφανισθεί, η δικιά τους θα χάσει το νόημά της; Τι εκάνατε την Ελευσίνα; Τι εκάνατε τον Ιλισό και τον Κηφισό, τα δυο αγιάσματά μου; Εβάλατε μέσα τους υπονόμους σας, ερίξατε τα νερά των εργοστασίων σας. Δεν βλέπω πια βωμούς των θεών επάνω εις τα όρη μου και τους λόφους, πάρεξ τα γραφεία και τις μηχανές των Εταιρειών σας. Εκείνοι ήταν σημάδι λατρείας, σε σας δεν απόμεινε παρ’ η κατώτερη μορφή της σχέσης με τη Φύση: η εκμετάλλευση.

Έτσι καταστρέψατε την πρώτη, σεπτή κορυφή της Ακρόπολής μου, το Λυκαβηττό, τους έλικες που σχημάτιζε το περίγραμμά μου.

Που είναι ο Κολωνός, τα κράτιστα γας έπαυλα;

Που οι σπηλιές και τα θρονιά του Πανός;

Μα τι τ’ όφελος, η ύβρις μένει. Τίποτα πια δεν μπορεί να την απαλείψει, θα μείνει εις τον αιώνα. Τρισμέγιστη είναι η ενοχή μας. Κι όχι μονάχα απέναντι του εαυτού μας, μα έναντι της μνήμης των περασμένων, έναντι του μέλλοντος και έναντι όλων των λαών της οικουμένης.

Μα οι ανάγκες; Θα μου πείτε. Εκείνοι που βάζουν το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία, αυτή καθεαυτή, η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευθεί αυτή η χρεία.

Δημήτρης Πικιώνης


Δημήτρης Πικιώνης: ο αρχιτέκτονας που με έναν “Περίπατο” έδεσε αριστοτεχνικά την Ακρόπολη με τους περιβάλλοντες λόφους. Πεθαίνει σαν σήμερα το 1968

Η ζωή και το έργο του αρχιτέκτονα που διαμόρφωσε αριστοτεχνικά με τον “Περίπατό” του τον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, με τους λόφους της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών. Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου το 1968, πεθαίνει στην Αθήνα