Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Όλα τα video του συνεδρίου "ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ"

Όλα τα video του συνεδρίου "ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ" καθώς και οι προσυνεδριακές ημερίδες και οι συναυλίες έχουν αναρτηθεί στο κανάλι του συνεδρίου στο youtube με τίτλο:

Και μπορείτε να τα δείτε σε playlist κατά ημέρα και αίθουσα στη διεύθυνση:




Η επεξεργασία συνεχίζεται ώστε η κατανομή με τα video των εισηγήσεων στις τρείς ημέρες του συνεδρίου να είναι ακόμα περισσότερο προσιτή και εύκολη στην ανεύρεση.

Έφυγε ο σ. Νίκος Κακουλάκης

Η προχθεσινή απώλεια του συντρόφου Νίκου Κακουλάκη είναι μεγάλη γιατί ''Μεγάλος'' ήταν και ο Νίκος σε όλη του τη ζωή. Πάντα ευαίσθητος, χαιρόμασταν τις συζητήσεις μαζί του, πάλεψε για τις ιδέες του, ανήσυχος για την πολιτική κατάσταση και την αριστερά, αδέκαστος και με συγκρούσεις στην υπηρεσία του δείχνοντας στην πράξη πως πρέπει να στέκεται ένας δημόσιος υπάλληλος απέναντι σε πιέσεις - συκοφαντίες κλπ της πολιτικής ηγεσίας, πάντα παρών στους αγώνες της ΕΜΔΥΔΑΣ και στους πολιτικούς αγώνες. Ακόμη και την τελευταία φορά που τον είδα (αν και καταβεβλημένος) είχε τις ανησυχίες του και η κουβέντα κύλησε ''ξεχνώντας'' προς στιγμή το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Τον τελευταίο χαιρετισμό στον σ. Νίκο θα τον δώσουμε στη πολιτική κηδεία του στο νεκροταφείο Παπάγου την ΔΕΥΤΕΡΑ 6/11, ώρα 14:30μμ.

Δ. Κλεφτοδήμος

Η απώλεια του συντρόφου Νίκου Κακουλάκη στις 2/11 είναι μεγάλη γιατί ''Μεγάλος'' ήταν και ο Νίκος σε όλη του τη ζωή.Πάντα ευαίσθητος , χαιρόμασταν τις συζητήσεις μαζί του, πάλεψε για τις ιδέες του , ανήσυχος πάντα για την πολιτική κατάσταση και την αριστερά μέχρι που έφυγε. 

Ο Νίκος αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 1962. Εργάστηκε αρχικά ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός και στη συνέχεια στο Δημόσιο,παρότι ήταν μια περίοδος που η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο ζενίθ και θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί. Όμως είχε τις ιδεολογικές-ταξικές του ανησυχίες και γιαυτό επέλεξε το Δημόσιο. Πήρε μέρος στους αγώνες των μηχανικών μέσα από την ενεργοποίησή του στη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών.Ως μηχανικός του Δημοσίου,αδέκαστος και με συγκρούσεις στην υπηρεσία του απέναντι σε πιέσεις -συκοφαντίες κλπ της πολιτικής ηγεσίας, έδειχνε στην πράξη πως πρέπει να στέκεται ένας δημόσιος υπάλληλος .Ήταν πάντα παρών στους αγώνες της ΕΜΔΥΔΑΣ και στους λαϊκούς-κοινωνικούς αγώνες.
Πήρε ενεργά μέρος στους λαϊκούς αγώνες μέσα από τις γραμμές του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, στις συνοικίες όπου μεγάλωσε (Ελληνορώσσων,Ν.Φιλοθέη-Αμπελόκηποι).
Ηταν ενεργό μέλος του Προοδευτικού Συλλόγου Ελληνορώσσων-Ψυχικου-Φιλοθέης τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης .
Επίσης ήταν Ιδρυτικό μέλος του Παραγωγικού Συνεταιρισμού ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και μαζί με την συντρόφισσά του Ρούλα στήριξε τις κρατούμενες και αποφυλακισμένες γυναίκες των Γυναικείων Φυκακών Κορυδαλλού (προωθώντας τόσο τα καλλιτεχνικά έργα που δημιουργούσαν οι έγκλειστες αλλά και στο καλλιτεχνικό εργαστήρι οι αποφυλακισμένες, κλπ)
'Ηταν ενεργό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων ,παίρνοντας μέρος στις διεκδικήσεις των κατοίκων της γειτονιάς για τους ελεύθερους χώρους( για τη δημιουργία του Πάρκου ΚΑΠΑΨ, τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο ΓΟΥΔΗ, για το οικόπεδο της ΔΕΗ πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών κλπ).
Μετά τη συνταξιοδότησή του και την παραμονή του για αρκετούς μήνες κάθε χρόνο στην Κρήτη (Κουτσουνάρι Ιεράπετρας) δεν θα μπορούσε να ήταν απών από τα δρώμενα.Ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αλληλεγγύης ΚΑΕΡΕΤΙ στην περιοχή της Ιεράπετρας.Όταν επέστρεφε στην Αθήνα έπαιρνε μέρος σε δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων αλλά και σε μαζώξεις της αριστεράς. Ασυμβίβαστος και πάντα ανήσυχος συζητούσε σε συναντήσεις με παλιούς συντρόφους για την πολιτική κατάσταση και την κομμουνιστική αριστερά.
Όπως επεσήμανε ένας παλιός σύντροφος ''Γλυκός άνθρωπος λαϊκός και πάντα με αναζητήσεις....τιμούσε την ταυτότητα του ως αριστερός....θάλεγα παλιάς κοπής κομμουνιστης από αυτούς που λείπουν σημερα''

Τον τελευταίο χαιρετισμό στον σ.Νίκο θα τον δώσουμε στη πολιτική κηδεία του στο νεκροταφείο Παπάγου την ΔΕΥΤΕΡΑ 6/11 , ώρα 14:30μμ.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Υπερασπιζόμαστε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ανακοίνωση - Πρόσκληση
Υπερασπιζόμαστε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017
Ώρα 11:00
Σημείο συνάντησης: Σταθμός ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΕΧΑΚΗ
Στο πλαίσιο των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων για την προάσπιση ενός σπουδαίου
κοινωνικού αγαθού, το οποίο απειλείται από διεκδικήσεις Δημόσιων και Ιδιωτικών φορέων, καθώς και από εξαγγελίες για χωροθέτηση γηπέδου ποδοσφαίρου, σας καλούμε να συμμετάσχετε στην περιήγηση – ενημέρωση στο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή στην οποία, με τη συνδρομή αρμοδίων, θα έχουμε την ευκαιρία να λάβουμε ενημέρωση για τη σπουδαιότητα του χώρου από περιβαλλοντική, πολεοδομική, αρχιτεκτονική, ιστορική και αισθητική άποψη.
Θα καταφανεί η μεγάλη αξία και σημασία του Μητροπολιτικού Πάρκου για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου και ως εκ τούτου η ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ διασφάλισής του.
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώνει την ισχύ ​το​υ​ Π.Δ. 187/Δ/2011, στις περιοχές των δήμων που προσέφυγαν εναντίον του. Με το δεδομένο αυτό έχει δημιουργηθεί μια ιδιόμορφη κατάσταση, η οποία μπορεί να ​αρθεί οριστικά μόνο με την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης ενός νέου Π.Δ., το οποίο θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τα προστατευτικά μέτρα του Π.Δ. 187/Δ/2011. Προς αυτήν την κατεύθυνση, επιβάλλεται να δρομολογηθεί, άμεσα, ​μία σειρά ενεργειών που κρίνονται απόλυτα αναγκαίες και άμεσης υλοποίησης και είναι:
  • Ολοκλήρωση, Δημοσίευση και Κύρωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του νέου Π.Δ. προστασίας του Υμηττού.
  • Σύσταση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
  • Απαγόρευση κάθε διαμπερούς κίνησης και παράνομης στάθμευσης οχημάτων στον πυρήνα του πάρκου.
  • Απομάκρυνση του BADMINTON (σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ με αρ. 1970/2012) και της Ε.Π.Ο.
  • Έγκριση και εφαρμογή του Σχεδίου Γενικής Διάταξης.

Ζητούμε από τους όμορους Δήμους ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΖΩΓΡΑΦΟΥ και ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ καθώς και από την Περιφέρεια Αττικής, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνδράμουν τις προσπάθειές μας.
Ιδιαίτερα, ζητούμε από το Δήμο Αθηναίων να εφαρμόσει επιτέλους την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αρ. 522/6.3.2014, που επικαιροποιήθηκε με τη νεότερη απόφαση αρ. 686/25.6.2015.

Η περιήγηση και γνωριμία με τη φύση, τη χλωρίδα, τα κτίρια και την ιστορία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, θα οδηγήσει στην κατάδειξη των πολλαπλών ωφελειών που θα αντλούν από αυτό οι πολίτες και η κοινωνία του Λεκανοπεδίου, θα δίνουν ώθηση και θα αποτελούν το φάρο στις ενέργειές μας και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας μέχρι την τελική νίκη.

Μ. Κρητικός: Ανοιχτή επιστολή προς το υπ. Εργασίας

Η διαφθορά κάθε κυβέρνησης αρχίζει σχεδόν | πάντα με την διαφθορά των αρχών της («Το Πνεύμα των Νόμων», Montesque)


Λίγο απέχω από το να χρωστάω ευγνωμοσύνη στον Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας που με τα λόγια και τις πράξεις του, έγινε η αιτία να συνταχθεί αυτή η επιστολή και να γίνουν γνωστές μερικές αλήθειες για τον ΟΕΚ.

Ο ΟΕΚ ιδρύθηκε το 1954 και υπήρξε για σχεδόν 60 χρόνια ο δημόσιος φορέας στεγαστικής πολιτικής υπέρ των λαικών στρωμάτων. Καταργήθηκε το 2012 και τα αποθεματικά του λεηλατήθηκαν από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ήταν ένας Δημόσιος Οργανισμός , που ως τέτοιος , εμφάνιζε σε πολλαπλάσιο βαθμό τις παθογένειες της Ελληνικής Διοίκησης. Όπως παντού οι πελατειακές σχέσεις και οι τοποθετήσεις κομματικών φίλων σε καίρια πόστα ήταν καθεστώς. Οι Διοικήσεις του δε διαχειρίστηκαν πάντα με διαφάνεια τις εισφορές των εργαζομένων ενώ στην πορεία των τελευταίων 25 χρόνων – και όχι μόνο – πάρθηκαν αποφάσεις που δεν διαπνέονταν από ορθολογικό σχεδιασμό, παράλληλα εντοπίζονται και επιλήψιμες επιλογές . Υπήρξαν προβλήματα ποιότητας κατασκευών και υπέρβασης των πρυπολογισμών έργων . Τέλος η ανάληψη κατασκευής, εκ μέρους του, του Ολυμπιακού Χωριού αποπροσανατόλισε τον στόχο του , στέρησε την οποιαδήποτε δυναμική ανάπτυξής του και έγινε η αιτία της δραματικής μείωσης των αποθεματικών του.

ΑΛΛΑ ΩΣ ΕΔΩ.

Ο ΟΕΚ κατασκεύασε περίπου 580 Οικισμούς με 65000 σπίτια που διέθεσε με χαμηλό τίμημα σε δικαιούχους εργαζόμενους. Οι κληρώσεις των σπιτιών ήταν αφορμή για λαικό πανηγύρι αλλά και για προεκλογικές φιέστες. Δημιούργησε , ιδιαίτερα στα μεταπολεμικά χρόνια , πολεοδομικές ενότητες που σήμερα έχουν ενταχθεί αρμονικά στα κέντρα των πόλεων. Προσέφερε κατοικία με χαμηλό κόστος σε περιοχές με μεγάλη φτώχεια ενώ η εθνική απογραφή ,έτους 1984 , των στεγαστικών αναγκών μάλλον είναι η μοναδική που έχει διενεργήσει Δημόσιος Φορέας. Στο αρχείο του υπάρχουν σχέδια κατοικιών σπουδαίων ελλήνων αρχιτεκτόνων και αρκετοί οικισμοί του είναι «χάρμα οφθαλμών».Αγόρασε και παρέδωσε σε δικαιούχους του χιλιάδες έτοιμες κατοικίες καλύπτοντας στεγαστικές ανάγκες σε περιοχές όπου δεν υπήρχε κατασκευαστικό πρόγραμμα αναθερμαίνοντας παράλληλα , σε κρίσιμες περιόδους , την οικονομία.

Χορήγησε πάνω από 500.000 δάνεια με χαμηλά επιτόκια εξόφλησης ενώ με το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου , σε 100.000 οικογένειες το χρόνο , στήριζε τα φτωχά λαικά νοικοκυριά.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών: Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς - Σάββατο 4/11


Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς - Σάββατο 4/11

Παρά της περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, η κατασκευή τεχνητών χρεών εργαζόμενων, άνεργων και χαμηλοσυνταξιούχων όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και βαίνει προς την προαναγγελθείσα κατάληξη της: την κατάσχεση ζωτικών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ των οποίων και η "πολυ-προστατευμένη" πρώτη κατοικία (για όσους διατηρούν επιφυλάξεις στο ότι η "προστασία" της εναπόκειται στην κοινωνική-λαϊκή κινητοποίηση και όχι στις καθεστωτικές αφηγήσεις, παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ). Αποδέκτες της "λείας" είναι όπως πάντα τράπεζες, funds και το εκχωρημένο σε αυτά "Δημόσιο".
Κατά τα άλλα, την ίδια στιγμή που οι κρατούντες και οι Ευρωπαίοι προϊστάμενοί τους θρασύτατα χρεώνουν στα θύματά τους ελλιπή "κουλτούρα πληρωμών", τα εντεταλμένα ΜΜΕ συκοφαντούν, στοχοποιούν και λοιδορούν συντονισμένα το κίνημα κατά των πλειστηριασμών ως λίκνο κακοποιών, εκκολαπτόμενων τρομοκρατών και αρωγών των πλούσιων ιδιοκτητών.
Ο κλάδος μας βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος, καθώς:
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε όλους τους συναδέλφους να αναλάβουν δράση κατά των πλειστηριασμών και να συμμετάσχουν ενεργά σε κάθε σχετική κίνηση.

Για αρχή:

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στο ΤΑΙΠΕΔ – Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7189 Αθήνα, 31-10-2017

Θέμα: «Όχι στο ΤΑΙΠΕΔ – Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων».

Το καλοκαίρι του 2014 η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εντάσσει μαζικά στο ΤΑΙΠΕΔ την δημόσια περιουσία. Στον κατάλογο του ξεπουλήματος την τιμητική της έχει και η περιοχή της Αργολίδας με ακίνητα ανυπολόγιστης αξίας (ιστορικής-αρχαιολογικής, οικολογικής, ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος). Πωλητήριο για παράδειγμα μπαίνει σε όλη την παραλία της Καραθώνας και στο Κονδύλι, σε έκταση εντός του ιστορικού-αρχαιολογικού χώρου της Ακροναυπλίας και σε έκταση εντός του υγροβιοτόπου στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου.
Η επιθετική αυτή κίνηση της μνημονιακής κυβέρνησης της ΝΔ κινητοποίησε μια σειρά από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της Αργολίδας όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Με το πέρας των κινητοποιήσεων όμως ήρθε η στοχοποίηση έξι αγωνιστών πολιτών του Ναυπλίου οι οποίοι δικάζονται στις 10 Νοέμβρη στο Ναύπλιο για την συμμετοχή τους στο μαζικό κίνημα με στημένες κατηγορίες που προκαλούν τη θυμηδία.
Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στο κίνημα και με κατηγορίες «καθ’ υπόδειξη» από τις αστυνομικές αρχές. Το γεγονός αυτό παραπέμπει στις εποχές του φακελώματος από την Ασφάλεια των «ανήσυχων πολιτών» και οποιαδήποτε ενοχοποίηση των έξι εκθέτει και την ίδια την σημερινή κυβέρνηση.
Δεν ξεχνάμε τις ψεύτικες υποσχέσεις και δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού από την ίδια την πόλη του Ναυπλίου προεκλογικά περί κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ ούτε και την συμμετοχή στις ίδιες τις κινητοποιήσεις, για τις οποίες διώκονται οι έξι, του σημερινού κυβερνητικού βουλευτή Αργολίδας!
Ο αγώνας ενάντια στο μνημόνιο και το ξεπούλημα του ΤΑΙΠΕΔ δεν τρομοκρατείται!
Θα συνεχιστεί και θα νικήσει! Οι διώξεις δεν μας σταματούν!

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/11, 9:00 πμ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


ΑΔΕΔΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμπαράσταση στους 6 διωκόμενους στο Ναύπλιο για τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Κοινωνική προσαρμογή δεν σημαίνει και κοινωνική συναίνεση

Οι εκτιμήσεις για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (2009-2017) και η σημασία τους για την κυβερνητική σταθερότητα

| ΑΝΑΛΥΣΗ

Του Γιάννη Μαυρή 

Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο Οκτωβρίου της Public Issue, 8 στους 10 πολίτες, 78%, πιστεύουν σήμερα, ότι η κρίση στην Ελλάδα θα κρατήσει τουλάχιστον 5 χρόνια ακόμη (Διάγραμμα 1). Μάλιστα, το 47%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι η κρίση θα διαρκέσει ακόμη πάνω από μια δεκαετία! Είναι, επομένως, ευρύτατα αποδεκτό κοινωνικά, ότι για το ορατό μέλλον, η κρίση θα αποτελεί, de facto, παγιωμένη και μόνιμη κατάσταση.

Το εντυπωσιακό αυτό εμπειρικό εύρημα συνιστά μια ισχυρή ένδειξη για το γεγονός, ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, που δημιούργησε η οικονομική και κοινωνική κρίση των τελευταίων επτά ετών. Έχει, δηλαδή, αποδεχθεί τη μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών της ζωής του, που επέφερε το μνημονιακό πρόγραμμα, μέσω της ανεργίας που προκάλεσε, της συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, της απομύζησης των εισοδημάτων και της υφαρπαγής των ατομικών περιουσιών. 

Εκτιμήσεις για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, 2009-2017

Οι υποκειμενικές κοινωνικές εκτιμήσεις για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μετρήθηκαν, για πρώτη φορά από την Public Issue, τον Δεκέμβριο του 2009 και τότε, μόλις 22% των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι η κρίση θα κρατήσει «περισσότερο από 5 χρόνια» (Διάγραμμα 1). Η πλειοψηφία των πολιτών (53%) νόμιζε ότι η διάρκειά της θα κυμανθεί, από ένα χρόνο (13%), δύο (26%) ή έστω τρία χρόνια (14%).[1]

Πίστευε, επομένως, εσφαλμένα όπως απέδειξε η πραγματικότητα, ότι η κρίση θα είναι σχετικά βραχύβια. Στη συνέχεια όμως και όσο οι επώδυνες επιπτώσεις της κρίσης γίνονταν όλο και περισσότερο αισθητές, οι κοινωνικές παραστάσεις για τις προοπτικές της ανατράπηκαν άρδην. Καθώς η κρίση βάθαινε, το κοινωνικό σώμα συνειδητοποιούσε σταδιακά ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι προσωρινή. Τον Ιανουάριο του 2013, σχεδόν ένα χρόνο μετά το 2ο Μνημόνιο (Φεβρουάριος 2012), το ποσοστό εκείνων που πίστευαν ότι η κρίση θα διαρκέσει πολύ είχε εκτιναχθεί στο 52% ενώ, λίγο πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τον Οκτώβριο του 2014, είχε σταθεροποιηθεί στο 53% (Διάγραμμα 1).

Η πολιτική σημασία της διαπίστωσης, σχετικά με τη μεταβολή των στάσεων της κοινής γνώμης απέναντι στην κρίση είναι προφανής: η κυβερνητική ρητορική περί «τέλους της κρίσης» και ελληνικού «come-back» δεν φαίνεται να πείθει. Η κοινωνική της απήχηση αφορά ένα απελπιστικά μικρό τμήμα του εκλογικού σώματος, λιγότερο από 10%. Πράγματι, μόλις 1% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η «ανάπτυξη» θα ξεκινήσει μέσα στο προσεχές εξάμηνο, 4% μετά από ένα χρόνο και 5% μετά από δύο χρόνια (Διάγραμμα 2). Όπως προκύπτει από την ανάλυση των εκτιμήσεων για τη διάρκεια της κρίσης, κατά κόμμα, το κυβερνητικό αφήγημα βρίσκει απήχηση και μάλιστα περιορισμένη, μόνον μεταξύ των σημερινών δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 1 στους 5 (19%) πιστεύει ότι η κρίση θα τερματιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο, 1 στους 4 (24%) στα επόμενα 2-3 χρόνια και 1 στους 8 (16%) στα επόμενα 4-5 χρόνια. Πάνω από το 1/3 (36%) ασπάζεται και αυτό τη γενική πεποίθηση ότι η έξοδος αργεί (Διάγραμμα 2).

Μήπως όμως πείθονται περισσότερο οι ψηφοφόροι, που στις έρευνες κοινής γνώμης καταγράφονται ως «αναποφάσιστοι» ή οι ψηφοφόροι εκείνοι που έχουν στρέψει τα νώτα τους στις εκλογές, οδεύοντας προς την αποχή και την έξοδο από το εκλογικό σώμα; Κάθε άλλο. Η συντριπτική πλειοψηφία και αυτών των εκλογικά κρίσιμων κατηγοριών ψηφοφόρων, σε ποσοστά 76% και 64% αντίστοιχα (Διάγραμμα 2) δεν βλέπουν την «ανάπτυξη που έρχεται».

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής της οικοδομικής άδειας για το γήπεδο Μελισσανίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1-11-2017
Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής
της οικοδομικής άδειας για το γήπεδο Μελισσανίδη

Πενήντα έξι πολίτες υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας (έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης) του γηπέδου Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνεχίζοντας και στο νομικό επίπεδο τον αγώνα για την αποτροπή ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος, με τεράστιες, διαρκείς και ανεπίστρεπτες κοινωνικές επιπτώσεις.

Έναν αγώνα που κρατάει χρόνια τώρα (από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν απετράπη το σχέδιο Γρανίτσα) και ο οποίος τα τελευταία χρόνια –εκτός των άλλων- βρέθηκε αντιμέτωπος με τη βία και την τρομοκρατία των «αγανακτισμένων οπαδών» του «ιδιωτικού στρατού του προέδρου», με επιθέσεις σε πολίτες, σε εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε κοινωνικούς χώρους κτλ..

Κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, κάτοικοι γειτονικών περιοχών και πολίτες απ’ όλη την Αττική -ανάμεσά τους επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, πολίτες με μακρά ενασχόληση με την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων, εκλεγμένοι σε διοικήσεις συνδικαλιστικών οργάνων και επιστημονικών σωματείων (ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΟΤΑ, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων κτλ.), αιρετοί στο χώρο της αυτοδιοίκησης (μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής και δημοτικών συμβουλίων)- υπογράφουν την αίτηση ακύρωσης και την αίτηση αναστολής.

Ως νομικό τους παραστάτη έχουν ορίσει τον κ. Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος στο παρελθόν είχε εκπροσωπήσει -με επιτυχία- την πλευρά των πολιτών που αγωνίζονταν για την ακύρωση του «σχεδίου Βωβού» στον Ελαιώνα.

Η αίτηση ακύρωσης επικαλείται το γεγονός ότι εκδόθηκε οικοδομική άδεια σε ακίνητο εκτός συναλλαγής, με συγκύριο του έργου μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρία (τη συμφερόντων Μελισσανίδη «Δικέφαλος 1924» - Κατασκευαστική Α.Ε.), γεγονός που συνεπάγεται εκτροπή από τον αρχικό σκοπό της παραχώρησης του οικοπέδου από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΑΕΚ και παραβίαση του δημόσιου συμφέροντος, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη νομιμοποίησης στα πρόσωπα εκείνων που εμφανίζονται ως κύριοι και δικαιούχοι του έργου.

Η γραμμή παραγωγής κόλλας της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. πήρε μπρος !! !

Η γραμμή παραγωγής κόλλας της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. πήρε μπρος !! !

Προχωρήσαμε στην 1η παραγωγή κόλλας μετά από 6 χρόνια! Αφού συγκεντρώθηκαν οι πόροι γιατις πρώτες ύλες, μετά από τη συντήρηση των μηχανημάτων, μετά από εργαστηριακές δοκιμές καιδοκιμαστικές παραγωγές η παραγωγή 3+1 διαφορετικών ειδών κόλλας είναι γεγονός (Sand, Sandacrylic, Super acrylic ήρθαν να προσθέτουν μαζί με την Praxis που παράγεται από πέρσι στηνγκάμα των προϊόντων της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ.).

Οι συγκεκριμένες κόλλες είναι άριστης ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών, με σήμα την ποιότητατους.

Στο επισυναπτόμενο αρχείο υπάρχουν όλα τα προϊόντα αναλυτικά, καθώς και κόστος

Στηρίξτε, Διαδώστε στο χώρο των Μηχανικών - Τεχνικών


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7188 Αθήνα, 31-10-2017

Θέμα: «Συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς».

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί τις Α’ Βάθμιες Ενώσεις και τα μέλη της να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και ειδικότερα στην Πανελλαδική Κινητοποίηση στις 4 Νοέμβρη στις 12:30μμ στα Προπύλαια.
Μετά από τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, την εκτίναξη της ανεργίας, το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και το χτύπημα των βασικών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ, τράπεζες και funds ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τους και τη λαϊκή περιουσία. Μέσα στους επόμενους μήνες σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τα λαϊκά στρώματα στο κεφάλαιο μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών.
Για τα “κόκκινα δάνεια” δεν ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες που δανείστηκαν για τη δουλειά τους. Ευθύνονται οι (πολλαπλά ανακεφαλαιοποιημένες) τράπεζες με την τοκογλυφική πολιτική τους και τα μνημόνια διαρκείας που επιβάλλουν κυβερνήσεις – ΕΕ – ΔΝΤ για χάρη ντόπιων και ξένων συμφερόντων. Δεν ξεχνάμε την ξαφνική κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας παρά την πολύχρονη συνεισφορά του, δείγμα για το πώς υποβαθμίζεται τόσο το δικαίωμα στη στέγη, όσο και οι εργαζόμενοι Δημόσιοι Υπάλληλοι Μηχναικοί.
Όλοι όσοι ζούμε σε αυτήν τη χώρα έχουμε δικαίωμα στη στέγη, το νερό, την ενέργεια, τα κοινωνικά αγαθά. Συμπαρατασσόμαστε με το κίνημα που έχει αναπτυχθεί για την προστασία της λαϊκής κατοικίας μαζί με σωματεία, κινήσεις γειτονιάς και πρωτοβουλίες κατά των πλειστηριασμών και διεκδικούμε την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τη θεσμοθέτηση πραγματικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και την άμεση παύση κάθε δίωξης των αγωνιστών του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς. Η στέγη είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.

ΑΔΕΔΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή: Κάτω τα χέρια των ναζιστών από τους αγωνιστές

Διαβάστε σχετικά:
https://www.thepressproject.gr/article/119044/Epithesi-melon-tis-Xrusis-Augis-se-dikigoro-tis-Politikis-Agogis και 
http://www.cnn.gr/news/ellada/story/103914/epithesi-se-dikigoro-apo-meli-tis-xrysis-aygis-pics

καθώς και την ανακοίνωση της συναγωνιστικής μας παράταξης στο ΔΣΑ, μέλος της οποίας ήταν και το θύμα της ναζιστικής επίθεσης

Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή



Κάτω τα χέρια των ναζιστών από τους αγωνιστές 

1/11/2017
Σήμερα το πρωί, έξω από το Εφετείο Αθηνών όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, μέλη της ναζιστικής συμμορίας επιτέθηκαν σε δικηγόρους και άλλους πολίτες, αγωνιστές και αγωνίστριες του αντιφασιστικού κινήματος, έξω από το χώρο του δικαστηρίου. Δε δίστασαν να επιτεθούν σε δύο γυναίκες την ώρα που αποβιβάζονταν από το τρόλεϊ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας χτυπώντας και τις δύο στο πρόσωπο. Η μία εκ των δύο γυναικών είναι η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και αγωνίστρια του κοινωνικού κινήματος, υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές του ΔΣΑ με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή- Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο».

Πρόκειται για άλλη μια επίθεση που σκοπό έχει να διασπείρει το φόβο και την τρομοκρατία τόσο στους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής όσο και κατ' επέκταση στους μάρτυρες αλλά και σε όσους αντιστέκονται στο φασισμό. Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν τους φοβόμαστε. Δεν μας τρομοκρατούν ούτε η ναζιστική συμμορία τους ούτε και τα συμφέροντα που αυτή εξυπηρετεί, θέτοντας πρόθυμα τις «υπηρεσίες» της στη στοχοποίηση αγωνιστών και στην καταστολή των αγώνων ενάντια στα μνημόνια και την κοινωνική εξαθλίωση, ενάντια στο ρατσισμό και την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Βρίσκονται οι ίδιοι σε τρόμο καθώς όλη η κοινωνία πλέον γνωρίζει ότι πρόκειται για μια δολοφονική ναζιστική συμμορία. Οι κοινωνικοί αγώνες θα τσακίσουν το φασισμό και τα ναζιστικά υποκείμενα της χρυσής αυγής. 
Καλούμε το ΔΣΑ να καταδικάσει την επίθεση υπερασπιζόμενος τα μέλη του από τις φασιστικές επιθέσεις.



ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Θα ψηφίζατε ποτέ για πρωθυπουργό κάποιον, που ποζάρει μπροστά στον Apple Macintosh του, στον οποίο τρέχει Windows?


Θα ψηφίζατε ποτέ για πρωθυπουργό κάποιον, που ποζάρει μπροστά στον Apple Macintosh του, στον οποίο τρέχει Windows?

Κάποιοι πάντως όχι...




ΕΦΚΑ: Μέχρι 31-01-18 η προθεσμία καταβολής εισφορών έτους 2016 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ και τ. ΟΓΑ



Όσες παρατάσεις και να δώσουν, τα αναδρομικά των ληστρικών αυξήσεων δεν πρέπει να τα πάρουν και δε θα τα πάρουν...

Ο ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι η προθεσμία καταβολής εισφορών:

– του έτους 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΑΑΝ,

– του Β΄εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και του τ. ΕΤΑΑ- ΤΣΑΥ,

– του Β΄ εξαμήνου 2016 για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών)

παρατάθηκε έως την 31-1-2018.

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (π.χ. ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα, παροχές αγροτικής εστίας).

Εδώ η σχετική απόφαση του ΔΣ ΕΦΚΑ.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Οκτώβρης 1917- 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση

Οκτώβρης 1917- 100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση
4-5 Νοέμβρη, Νομική (Σόλωνος 57)
Ένα διήμερο με συζητήσεις, εκθέσεις βιβλίου, αφίσας και καλλιτεχνικά δρώμενα

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τα εκατόχρονα από την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα, την κατάληψη της εξουσίας από τα Σοβιέτ των εργατών, των αγροτών και των φαντάρων, τη νίκη της εργατικής επανάστασης που σημάδεψε το ψηλότερο σημείο στην πορεία της εργατικής τάξης προς την απελευθέρωσή της.



Κανένα άλλο ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνον τον Κόκκινο Οκτώβρη που πυροδότησε το μεγαλύτερο διεθνές κύμα επαναστάσεων και έδειξε στην πράξη γιατί η εργατική επανάσταση είναι κυριολεκτικά το πανηγύρι των καταπιεσμένων.

Η εγκαθίδρυση μιας εργατικής δημοκρατίας σήμανε πρωτοφανέρωτες ανατροπές όχι μόνο στους χώρους δουλειάς και στην οικονομία, αλλά σε κάθε τομέα από την απελευθέρωση των γυναικών μέχρι την καλλιτεχνική δημιουργία.


Για την Αριστερά σήμερα που αναζητάει εναλλακτική απέναντι στη χειρότερη κρίση του καπιταλισμού εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει σπουδαιότερη πηγή έμπνευσης από εκείνη την "έφοδο της εργατικής τάξης προς τους ουρανούς".



Πρώτα απ' όλα γιατί έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες της εργατικής τάξης να ανταποκριθεί στο ρόλο του "ιστορικού νεκροθάφτη" του καπιταλισμού, ακόμη και τότε που ήταν μειοψηφική μέσα στους λαούς της ρωσικής αυτοκρατορίας- πολύ περισσότερο σήμερα που αποτελεί την κοινωνική πλειοψηφία σχεδόν παντού.



Έπειτα γιατί οι στρατηγικές επιλογές των Μπολσεβίκων, της επαναστατικής αριστεράς του Λένιν και του Τρότσκι, παραμένουν μια αξεπέραστη κληρονομιά για το πώς οργανώνεται η εργατική πρωτοπορία για να οδηγήσει ολόκληρη την τάξη και τους συμμάχους της στη νίκη.



Και τέλος γιατί, ακόμη και στην τελευταία μάχη της πριν υποκύψει στην πολιορκία του καπιταλισμού και τη σταλινική αντεπανάσταση, έδειξε ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να οικοδομηθεί παρά μόνο "από τα κάτω", μέσα από τον εργατικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Ποιες γυναίκες γλιτώνουν σύνταξη πριν από τα 67 σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

Από την αναζήτηση που έχουμε κάνει δεν προκύπτει σαφώς ότι επεκτείνονται και για το πρώην ΤΣΜΕΔΕ οι διατάξεις περί συνταξιοδότησης με ανήλικο που αναφέρονται στα παρακάτω δημοσιεύματα:
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2017/10/30000.html
πλην ίσως των περιπτώσεων όπου κάποια είχε διακόψει το ΤΣΜΕΔΕ και ασφαλίσθηκε στη συνέχεια ως μισθωτή (ΙΚΑ).
Θα επανέλθουμε στο ζήτημα μια και αφορά πολλές συναδέλφισσες και όπως όλα δείχνουν η αδικία σε βάρος των γυναικών μηχανικών συνεχίζεται...

http://www.eleftherostypos.gr/oikonomia/asfalisi-syntaxeis/82521-poies-gynaikes-glitonoyn-syntaxi-prin-apo-ta-67-se-oaee-kai-etaa/

Σύνταξη κατά 5 ως 12 έτη πριν από τα 67 κλειδώνουν οι γυναίκες ασφαλισμένες σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.



Τα όρια ηλικίας καθορίζονται με 6 διατάξεις ανάλογα με το Ταμείο, το χρόνο ασφάλισης και το καθεστώς των μητέρων (Ταμείο Νομικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων).

Τα απαιτούμενα χρόνια για σύνταξη πριν από τα 67 θα πρέπει να τα έχουν ως το 2012 και είναι από 21,6 ως 35 έτη.
Με διατάξεις μητέρων βγαίνουν μόνον οι ασφαλισμένες.

Πότε βγαίνουν στη σύνταξη οι ασφαλισμένες στο ΕΤΑΑ

1. Με 35ετία ως το 2012, σύνταξη από τα 58,6 ή από τα 59,5 εφόσον συμπληρώνουν το 58ο έτος ή το 59ο έτος από 19/8/20156 και μετά. Η 35ετία συμπληρώνεται με 4 και 5 πλασματικά έτη για το 2011 και το 2012 αντίστοιχα. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη στο Ταμείο μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με 35 έτη το 2011, κλείνει τα 58 το 2017 και θα αποχωρήσει σε ηλικία 59 ετών και 6 μήνες. Αν έχει 35 έτη το 2012 και κλείνει τα 59 το 2019, θα αποχωρήσει σε ηλικία 60 ετών και 11 μήνες.

2. Οι ασφαλισμένες που συμπλήρωσαν μέχρι 31/12/2010 τα 25 έτη ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ ή τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών και 21,6 έτη ασφάλισης στο ΤΣΑΥ, βγαίνουν στη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν γίνουν 60 ετών. Αν συμπληρώνεται τέλος του 2015, η έξοδος είναι στα 60,11 ετών. Για το 2016 είναι 61,9 μήνες κ.ο.κ Για παράδειγμα, ασφαλισμένη στο ΤΣΑΥ με 25 έτη το 2010, κλείνει τα 60 το 2018 και θα πάρει σύνταξη στα 63 και 6 μήνες. Δεν χορηγείται μειωμένη. Οσες συμπληρώνουν τα 21,6 ως 25 έτη το 2011 και το 2012 απαιτείται να έχουν συμπληρωμένο στα έτη αυτά και το 60ό έτος της ηλικίας τους για να αποχωρήσουν στα 61 και τα 62. Αν έχουν τα έτη που απαιτούνται το 2011 και το 2012, αλλά το 60ό έτος συμπληρωθεί μετά το 2013, βγαίνουν στα 67.

3. Οι μητέρες ασφαλισμένες στο Ταμείο Νομικών που είχαν 21,6 ως 22,6 έτη ασφάλισης ως το 2012 κατοχυρώνουν την έξοδο με ηλικίες 50, 55 και 58. Αν οι ηλικίες των 50, 55 και 58 ετών συμπληρώνονται από 19/8/2015 και μετά, τότε θα ακολουθήσουν τα νέα όρια ηλικίας. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη που είχε ανήλικο το 2011, με 22 έτη, αλλά κλείνει τα 55 το 2016, θα συνταξιοδοτηθεί στα 58. Ασφαλισμένη που είχε 22,5 έτη το 2012 και ανήλικο αλλά κλείνει τα 58 το 2019, θα συνταξιοδοτηθεί στα 62,6.

Η σύνταξη γυναικών από ΟΑΕΕ με 15ετία, 25ετία, 35ετία

Δεν μειώνουν τις εισφορές των επαγγελματιών, παρά τις υποσχέσεις τους

Δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό από τους πρόθυμους....

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Με άδεια, σχεδόν, χέρια έφυγε η κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη γ’ αξιολόγηση σε σχέση με το "καυτό" πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών.

Αυτό αισθάνονται εκπρόσωποι των αυταπασχολουμένων και των εργοδοτών με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr μετά την αποχώρηση των ανωτάτων κλιμακίων από την Αθήνα.

Και αυτό, γιατί κανένα από τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία συμμετείχαν στις επαφές με τους θεσμούς δεν μίλησε, εξερχόμενο από αυτές τις συναντήσεις, για κάποια συμφωνία μαζί τους αναφορικά με μια ενδεχόμενη ελάφρυνση των ασφαλιστικών κρατήσεων για τους επαγγελματίες, όπως αυτή που έχει υποσχεθεί η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου, ή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος. Η συμφωνία των θεσμών για τη ρύθμιση των 120 δόσεων αφορά μόνο όσους επαγγελματίες έχουν οφειλές προς τα Ταμεία και όχι εκείνους που καταφέρνουν μέχρι σήμερα να είναι ασφαλιστικά συνεπείς.

Αντίθετα, η κυβέρνηση φαίνεται πως πέτυχε τους στόχους που έθεσε με ιδιαίτερη επιμονή όσον αναφορά τις συντάξεις, δεδομένου ότι οι θεσμοί δέχθηκαν την ελάχιστη σύνταξη χηρείας των 345-384 ευρώ.

Παράλληλα -όπως όλα δείχνουν- έγιναν επίσης δεκτές οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη των στόχων εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις και εφάπαξ.

Στον αντίποδα αυτών, καμία άλλη πρωτοβουλία την οποία έχει κατά καιρούς διακηρύξει η πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας αναφορικά με τις εισφορές των επαγγελματιών, των μπλοκάκηδων και των εργοδοτών δεν φάνηκε να έχει την αντίστοιχη με τις συντάξεις επιμονή από μεριάς τους.

Έτσι, σύμφωνα με όσα τουλάχιστον διέρρευσαν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη μετά τις συναντήσεις τους με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, καμία πρόοδος δεν φάνηκε σ’ ό,τι αφορά τις υποσχέσεις της ηγεσίας του αρμοδίου υπουργείου για:

-Παρεμβάσεις στις εισφορές, εφόσον διατηρηθούν τα πλεονάσματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το 2018.

Την τοποθέτηση αυτή είχε κάνει η ίδια η υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στις 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε από κάνενα κυβερνητικό στέλεχος μετά το πέρας των επαφών με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών.

-Ελάφρυνση για τους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Την περασμένη Κυριακή, δηλαδή μία μέρα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετροπουλος, είχε διατυπώσει αυτήν την πρόθεση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να συμφωνήθηκε με τους θεσμούς.

-Ενιαία ρύθμιση για αναδρομικές εισφορές στα μπλοκάκια

Με δήλωσή του στις 19/10, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε, αναφερόμενος στους δημοσιογράφους που εργάζονται με μπλοκάκι πως "πρέπει να νομοθετήσουμε απαλλαγή από τις υποχρεώσεις, στο πλαίσιο μιας ενιαίας ρύθμισης". Καμία αναφορά, όμως, δεν έγινε επ' αυτού μετά τις συναντήσεις με τους θεσμούς.

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Attica Bank: Τα οικονομικά αποτελέσματα και οι στόχοι του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας

Να μην ξεχάσουμε το έγκλημα της Άττικα, την ασύλληπτη κλοπή των εισφορών μας...αλλά και και τα καινούρια της κατορθώματα όπως την τιτλοποίηοη μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,33 δισ. ευρώ με μόλις 70 εκατ. € σε funds.

Attica Bank: Τα οικονομικά αποτελέσματα και οι στόχοι του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας



«H Attica Bank, κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης κατόρθωσε να θωρακίσει την κεφαλαιακή της επάρκεια μέσω της τιτλοποίηοης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων 1,33 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ταυτοχρόνως μέσω της συναλλαγής αυτής και το υπολειπόμενο ποσό των 70 εκατ. ευρώ της αύξησης του 2015», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων εξαμήνου. «Ταυτόχρονα η τράπεζα συνεχίζει τις κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσής της με στόχο την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από το φθινόπωρο του 2016. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η τράπεζα, σε σχέση με τις συστάσεις που είχαν επισημανθεί από τον έλεγχο της ΤτΕ και του SSM, έχει μέχρι σήμερα καλύψει ποσοστό 89% εντός του Α’ εξαμήνου και θα τις καλύψει στο σύνολό τους στο τέλος του Γ’ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, επισημαίνεται το γεγονός της μείωσης των λειτουργικών εξόδων προ προβλέψεων για λειτουργικούς κινδύνους κατά 14% – τάση η οποία εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά το Β’ εξάμηνο. Για τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του 2017 της Attica Bank, η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι: «Τα αποτελέσματα και τα μεγέθη του Α’ εξαμήνου 2017 της Attica Bank, αντικατοπτρίζουν την συνέχεια των κινήσεων εσωτερικής αναδιοργάνωσης και, σε συνάρτηση με την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την εφαρμογή αρχών σύγχρονου management, σηματοδοτούν ευοίωνες προοπτικές για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού της τράπεζας, που θα επιβεβαιωθούν οριστικά στα μεγέθη τέλους χρήσης. Οι προοπτικές αυτές ενδυναμώνονται περαιτέρω με δεδομένη τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε προκύπτει και από τη βελτίωση μιας σειράς βασικών μακρο-οικονομικών και δημοσιονομικών δεικτών. Το σημαντικότερο γεγονός που δρομολογήθηκε εντός του εξαμήνου και υλοποιήθηκε την 07/08/2017, ήταν η μεταβίβαση μέσω τιτλοποίησης χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ποσού 1.331,2 εκ. ευρώ. Από την παραπάνω συναλλαγή, η τράπεζα πραγματοποίησε κέρδη 70 εκ. ευρώ καλύπτοντας πλήρως το ποσό που υπολειπόταν για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης κεφαλαιακών αναγκών του 2015. Ταυτόχρονα μείωσε σημαντικά το μη εξυπηρετούμενο άνοιγμά της και βελτίωσε τους αντίστοιχους δείκτες της. Εντός του οικονομικού περιβάλλοντος αυτού και κατά το α’ εξάμηνο του 2017 η Τράπεζα ακολούθησε το στρατηγικό σχεδιασμό της συνεχίζοντας τις διοικητικές και οργανωτικές αλλαγές που άρχισαν να εφαρμόζονται εντός του 2016. Σε σχέση δε με τις συστάσεις που είχαν επισημανθεί για την τράπεζα μετά από τον έλεγχο της ΤτΕ/SSM, αυτές έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 89% και αναμένεται να καλυφθούν στο σύνολό τους με το πέρας του τρίτου τριμήνου του 2017. Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, ενώ ο δείκτης Κεφαλαίου κοινών μετοχών (CET 1) παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται σε 14,3%. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο δείκτης CET 1 (pro-forma) αγγίζει τα επίπεδα του 15%. Ο Όμιλος της Attica Bank, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πλήρη ανακεφαλαιοποίησή του, την ολοκλήρωση των διαθρωτικών ενεργειών και την ενίσχυση της κεφαλαιακής του βάσης, θα ανταποκριθεί άμεσα και με συνέπεια στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σημειώνει η διοίκηση της τράπεζας.

Πρώτα οι Τράπεζες τελευταίοι οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι"



Της Νένας Μαλλιάρα

Σε πλήρη θωράκιση των τραπεζών έναντι των οφειλετών τους οδηγούν οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν με τους "θεσμούς" στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και θα ισχύσουν από 1/1/2018.

Με τις αλλαγές που επίκεινται οι τράπεζες θα ικανοποιούνται στο 100% για τις απαιτήσεις τους ως ενυπόθηκοι δανειστές, από 65% που ισχύει σήμερα, αφού προηγουμένως έχουν εξοφληθεί από την επιχείρηση οι εργαζόμενοι και ο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η κάλυψη των εργαζομένων θα αφορά χρονικά τις απαιτήσεις τους του τελευταίου εξαμήνου, ενώ αστερίσκος μπαίνει στους εργαζόμενους με μπλοκάκι. Οι τελευταίοι μπαίνουν στην ίδια σειρά κατάταξης με τους προμηθευτές της επιχείρησης και θα μπορούν να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους για μισθούς δικαστικά εφόσον αποδείξουν ότι είχαν σταθερή σχέση εργασίας στην επιχείρηση.

Το θέμα της μεγαλύτερης προστασίας και κάλυψης των ελληνικών τραπεζών ως ενυπόθηκων πιστωτών για τα δάνεια που θα χορηγήσουν από 1/1/2018 είχε αποκαλύψει το Capital.gr. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, οι "θεσμοί" θα έβαζαν το θέμα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ζητώντας να αυξηθεί το ποσοστό ικανοποίησης των τραπεζών από το αποτέλεσμα πλειστηριασμών, προκειμένου έτσι οι τράπεζες να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη για τα νέα δάνεια που θα χορηγήσουν, και άρα μικρότερο ρίσκο έναντι πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Πέρα από τη μεγιστοποίηση των ενεχύρων (εξασφαλίσεων) για τις τράπεζες, το σκεπτικό των "θεσμών" ήταν να δοθεί κίνητρο στις τράπεζες να χορηγήσουν νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο, ελαχιστοποιώντας τον πιστωτικό κίνδυνο που αφενός κρατά κλειστές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης και αφετέρου υψηλό το κόστος του δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

Όπως αποφασίστηκε κατά τις επαφές αυτής της εβδομάδας μεταξύ κυβέρνησης και "θεσμών", με την τροποποίηση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από 1/1/2018 πρώτα θα εξοφλούνται οι εργαζόμενοι και ο ΕΝΦΙΑ, μετά οι τράπεζες που έχουν υποθήκη, το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και μετά όλοι οι υπόλοιποι πιστωτές (π.χ. προμηθευτές, τράπεζες χωρίς υποθήκη, κ.λπ.).

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Επαναφορά της προσωπικής διαφοράς στο σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που είχε διακοπεί

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 25-10-2017
Αρ. Πρωτ. : 7183

Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη

Κοιν.: 1. Υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα Ολ. Γεροβασίλη
2. Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη
3. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ
4. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Επαναφορά της προσωπικής διαφοράς στο σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που είχε διακοπεί.
Κύριε Υπουργέ,

Στον πρόσφατο Νόμο 4483/2017 και στο άρθρο 99 αυτού, επαναχορηγείται αναδρομικά η προσωπική διαφορά σε κατηγορίες υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και σε όσους Μηχανικούς μετατάχθηκαν με τη διαδικασία της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας του άρθ. 30 του ν. 4223/2013. 

Αφορά τους συναδέλφους που έκαναν χρήση της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας του άρθρου 30 του ν. 4223/2013 (Α΄287), καθώς και των νόμων 4093/2012 (Α΄ 222), 4172/2013 (Α΄ 167), 4199/2013 (Α΄216), 4316/2014 (Α΄270) και 4257/2014 (Α΄ 93),. Επίσης εφαρμόζεται και σε μετατάξεις ή μεταφορές υπαλλήλων που διενεργήθηκαν σε Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού, σύμφωνα με τα άρθρα 74, 78, 181 και 182 του ν. 3584/2007 (Α΄ 143) και 246 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), εκτός αυτών περί ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας και διορθώνει την αδικία που υπήρχε σε βάρος τους. 

Παρατηρούμε όμως ότι παρά τη σαφή πρόβλεψη του Νόμου οι Υπηρεσίες που καλούνται να τον υλοποιήσουν, αρνούνται επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες. Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στην άμεση ενημέρωση τους για εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Επανερχόμαστε επίσης γιατί κρίνουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η καθολική ρύθμιση του θέματος για το σύνολο των υπαλλήλων που μετακινήθηκαν (πχ από και προς Υπουργεία, ΝΠΔΔ). Η έλλειψη πρόβλεψης για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπαλλήλων δημιουργεί ανισότητα και απόλυτα δικαιολογημένη αίσθηση αδικίας, μια και παραμένουν οι μοναδικοί μηχανικοί που δε θα τους επαναχορηγηθεί (και αναδρομικά) η προσωπική διαφορά. Επιπρόσθετα το Ι Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την με αριθμό 122/2015 πράξη του, έκρινε ότι είναι παράνομη η περικοπή της υπερβάλλουσας μείωσης στους μεταταχθέντες υπαλλήλους και ότι συνεπώς και το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των δικαιούμενων αποδοχών των εν λόγω υπαλλήλων. Η αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας κατά τις μετακινήσεις προσωπικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει οποιοδήποτε σύστημα κινητικότητας.