Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ο μεγάλος Δεκέμβρης 1944

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Αναστασίας Σταυροπούλου από εδώ
 

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 1944
ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Την Κυριακή, 3 του Δεκέμβρη 1944, εκατοντάδες χιλιάδες λαού της Αθήνας πλημμυρίζουν το Σύνταγμα και το κέντρο της Αθήνας, μετά από προσκλητήριο του ΕΑΜ σε παλλαϊκό συλλαλητήριο. Είχε προηγηθεί η κρίση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και η παραίτηση των Υπουργών του ΕΑΜ (της ΠΕΕΑ) στις 1 προς 2 Δεκέμβρη, μετά το αδιέξοδο της επίλυσης του στρατιωτικού ζητήματος στο πλαίσιο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και η διαταγή του βρετανού στρατηγού Σκόμπυ και της κυβέρνησης Παπανδρέου για παράδοση των όπλων και κατ' ουσία  διάλυση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής ως τις 10 και 1η Δεκέμβρη αντιστοίχως. Άοπλος ο λαός της Αθήνας δέχτηκε πυρά από την Αστυνομική Διεύθυνση υπό την επίβλεψη των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, με απολογισμό 33 νεκρούς διαδηλωτές και 148 τραυματίες. Την επομένη, στις 4 του Δεκέμβρη, 600.000 λαού (σε πληθυσμό 1.500.000) με την καθοδήγηση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, σπάζοντας την απαγόρευση του στρατιωτικού νόμου που είχε επιβάλλει ο Σκόμπυ, μετέτρεψε την κηδεία των θυμάτων της διαδήλωσης σε παλλαϊκή πολιτική απεργία παραλύοντας την Αθήνα. Κατηφορίζοντας την οδό Πανεπιστημίου, η λαϊκή συγκέντρωση χτυπήθηκε από την ομάδα Χ και στη συνέχεια συντονισμένα από αστυνομικές δυνάμεις και δωσιλογικά στοιχεία που είχαν ήδη αναβαπτισθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας. Ο ΕΛΑΣ περιφρουρώντας το πλήθος λαού, ξεκινά μάχες στα ξενοδοχεία της Ομόνοιας, στην Τροχαία, στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα και στη Γενική Ασφάλεια, ενώ στις συγκρούσεις παρενέβαιναν άμεσα βρετανικά τανκς, αρχικά για τη διάσωση των αστυνομικών και δωσιλογικών ομάδων από τον εξεγερμένο λαό. Είχε αρχίσει η μάχη της Αθήνας.
Ο συσχετισμός της δύναμης φτάνοντας στην Απελευθέρωση.
Η απελευθέρωση στις 12 Οκτώβρη 1944 βρίσκει το ΕΑΜ πολιτικά και κοινωνικά κυρίαρχο στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, απαριθμώντας στις γραμμές των πολύμορφων στρατιωτικών και πολιτικών του οργανώσεων πάνω από 1.500.000 οργανωμένα μέλη. Το ΕΑΜ, υπό την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του ΚΚΕ αποτέλεσε ένα πρωτόγνωρο λαϊκό κίνημα ριζικού μετασχηματισμού του προπολεμικού ταξικού συσχετισμού της δύναμης και της ιδεολογίας των λαϊκών μαζών, έχοντας ήδη επί κατοχής θέσει σε λειτουργία μια γνήσια επαναστατική διαδικασία. Το ΕΑΜ και ο λαϊκός στρατός, ο ΕΛΑΣ, έχοντας απελευθερώσει την Ελλάδα από τη ναζιστική κατοχή, κυριαρχούσαν στρατιωτικά και πολιτικά στην ελληνική ύπαιθρο, όπου ήδη λειτουργούσαν οι θεσμοί της λαϊκής αυτοδιοίκησης. Ο ΕΛΑΣ αποτελεί ένα στρατό λαϊκό, προσανατολισμένο στην επαναστατική διαδικασία ήδη από τη συγκρότηση και δομή του διαπλέκοντας το στρατιωτικό στοιχείο με τη λαϊκή βάση, όπως αυτή συσπειρωνόταν στο πρόσωπο του Καπετάνιου αλλά και υποτάσσοντας τα δύο αυτά στην πολιτική καθοδήγηση του κινήματος, μέσω του πολιτικού επιτρόπου. Γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη, σε αντίθεση με την πλειάδα αποτυχημένων προσπαθειών του αστικού πολιτικού κόσμου να δηλώσει την υποτυπώδη παρουσία της στην αντίσταση, μεταξύ των οποίων μόνη αξιοσημείωτη παρουσία έχουν δευτερευόντως η ΕΚΚΑ και βασικά ο ΕΔΕΣ του στρατηγού Ζέρβα ο οποίος εξαναγκάστηκε αλλά και χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αναπτύξει δυνάμεις με σκοπό την  αποδυνάμωση της δυναμικής του ΕΛΑΣ και είχε αξιόλογη παρουσία κατά βάση στην περιοχή της Ηπείρου. Ο ΕΛΑΣ διατηρεί την Ελεύθερη Ελλάδα ως μια περιοχή πολιτικά αλλά και οικονομικά ανεξάρτητη από την κατοχική κυβέρνηση όπου με τρόπο πρωτόγνωρο ο λαός συμμετέχει ενεργά στην επαναστατική διαδικασία συγκροτώντας εκ νέου  διοικητικούς, πολιτικούς, δικαιϊκούς και πολιτισμικούς θεσμούς, πραγματώνοντας έτσι το μεταπολεμικό πολιτικό όραμα, όπως αυτό συμπυκνωνόταν στο σύνθημα της “Λαοκρατίας”. Όπως σημείωνε για την Ελεύθερη Ελλάδα ο βρετανός αξιωματικός DavidWallace, που στάλθηκε στα βουνά εκ μέρους της IntelligenceServiceπροτού μεταβώ εκεί ο ίδιος, δεν είχα καταλάβει ούτε πόσο εκτεταμένη, ούτε πόσο ελεύθερη είναι. [...] αυτή εκτείνεται αδιάσπαστα από τη Νότια Σερβία προς τα κάτω, μέχρι τα βουνά της Γκιώνας και του Παρνασσού. Στην περιοχή αυτή κυκλοφορείς με απόλυτη ασφάλεια. Μπορείς να ταξιδέψεις από τη Φλώρινα μέχρι τα περίχωρα των Αθηνών απλώς με ένα διαβατήριο του ΕΑΜ”. Παράλληλα στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, το ΕΑΜ οργανώνει το προλεταριάτο και τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας αρχικά τη μάχη της πείνας και στη συνέχεια της αντίστασης, ακυρώνοντας κρίσιμες λειτουργίες του κατοχικού κρατικού μηχανισμού, με κορυφαία την μοναδική στα ιστορικά χρονικά ακύρωση της πολιτικής επιστράτευσης των ελλήνων εργατών από το ναζιστικό κράτος το Φλεβάρη και το Μάρτη του 1943.
Σε γενικές γραμμές οι παράγοντες που καθιστούσαν το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ένα κίνημα όχι απλώς εθνικής απελευθέρωσης, αλλά και ένα κοινωνικά απελευθερωτικό, επαναστατικό κίνημα ήταν οι εξής:

Aυτοκτόνησε μία από τις οροθετικές που διαπομπεύτηκαν, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας.

Οι κρατικές δολοφονίες έχουν πολλές όψεις...

Υπενθυμίζεται ότι τότε, λίγο πριν τις εκλογές, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι διευθύνσεις εκδιδομένων γυναικών οι οποίες στη συνέχεια οδηγήθηκαν στη φυλακή, μέχρι την ημέρα που η δικαιοσύνη τις αθώωσε.
Μια από αυτές η Κατερίνα έδωσε τέλος στη ζωή της, αφήνοντας δίπλα της ένα «αποχαιρετιστήριο» γράμμα.
Το γεγονός κοινοποιήθηκε από τη Χρύσα Μπότση, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές, μέσα από την ηλεκτρονική εφημερίδα-ιστότοπο γυναικείων δικαιωμάτων και γυναικείων θεμάτων, "Το Μωβ":
Γράφει η κ. Μπότση:
"Η Κατερίνα δραπέτευσε. Όσες φυλακές έζησε, όσους παραδείσους κι αν αναζήτησε στα ναρκωτικά ποτέ δεν έφτασαν. Η επιχείρηση δίωξης των οροθετικών χρηστριών πριν τις εκλογές του 2012, μάζεψε μαζί με τις άλλες κοπέλες και την Κατερίνα. Τη γνωρίσαμε κι αυτή στις φυλακές Κορυδαλλού. Ένα κορίτσι γελαστό που του άρεσαν οι αγκαλιές και τα χάδια. Ήταν διαχυτική, πάντα με φιλούσε.
Η Κατερίνα έγινε αργότερα ασθενής μου καθώς το "αδίκημα" της οροθετικότητάς της, την έφερε στην πόρτα της Μονάδας Λοιμώξεων. Γρήγορα ενεργοποιήθηκε. Μάχιμη, πήρε μέρος σε όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τις διωκόμενες οροθετικές: μίλησε σε προβολές, σε πάνελ, σε συγκεντρώσεις για τα αυτονόητα: τα νοσήματα δεν φυλακίζονται, θεραπεύονται. Την αγαπήσαμε για το θάρρος της, την ανθρωπιά της, το ωραίο μυαλό της.
Δυο χρόνια καθαρή, όταν υποτροπίασε. Ζητούσε συγγνώμη γιατί νόμισε ότι μας απογοήτευσε. Οι δικοί μου φόβοι όμως είχαν να κάνουν με κάτι άλλο. Εμείς πόσο σωστά τη στηρίξαμε; Πόσο μπορέσαμε ν’απαλύνουμε τους πόνους της, να την κάνουμε ικανή ν’αντέξει ότι και οι άλλοι και άλλες αντέχουμε;
Η Κατερίνα μπήκε σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Όλα πήγαν "καλά". Σωστή στις υποχρεώσεις της, στα ραντεβού της, όμορφη με τη λεπτή φιγούρα της και μ’εκείνο το χαμόγελο που χάλαγαν τ’ανύπαρκτα μπροστινά της δόντια που είχαμε βάλει στόχο να φτιάξουμε. Μαζί της ο πατέρας της πάντα εκεί, κοντά της.
Κι όμως η Κατερίνα δεν ήταν καλά. Πριν λίγες μέρες αποφάσισε πως η ζωή ήταν πολύ κουραστική γι αυτήν. Δεν την άντεχε. Άφησε ένα γράμμα αποχαιρετιστήριο και πήρε την τελευταία της δόση. Μας άφησε πίσω εμάς που αντέχουμε κι αυτή έφυγε. Η Κατερίνα δραπέτευσε κι η φυγή της πληγώνει . Συγγνώμη για τη φόρτιση…
Χρύσα Μπότση Μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές".

Ζωντανή αναμετάδοση των συγκεντρώσεων - διαδηλώσεων - καταλήψεων για τον #NRomanos

Ενημέρωση από τη θετική εξέλιξη των ενδικαφανών προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ

Σε συνέχεια παλαιότερων αναρτήσεων μας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΤΩΝ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
 
Στο  επισυναπτόμενο κείμενο υπάρχει πλήρης ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος των ενδικοφανών προσφυγών. Προσοχή στο σημείο 2 που αφορά στην περίπτωση η εφορία στην οποία έχει κατατεθεί η ενδικοφανής προσφυγή να την κάνει αποδεκτή.
Εφόσον δεν ισχύει αυτό πολύ σύντομα θα λάβετε σχέδιο προσφυγής στο αρμόδιο κατά τόπο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Η προσφυγή αυτή χρειάζεται υπογραφή δικηγόρου, επειδή, όμως, θα υπάρξει έτοιμη από τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιάννη Βρέλλο και Γιάννη Καρδαρά τα δικηγορικά έξοδα θα είναι ελάχιστα.
Όπως αναφέρεται στο σημείο 3 ο πρώτος λόγος της ενδικοφανούς προσφυγής στις εφορίες  έχει ήδη κριθεί θετικά από το ΣτΕ (αφορά  στην αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών σύμφωνα με τις πραγματικές). Επομένως, η πιθανότητα να κερδηθεί η προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο είναι μεγάλη.
Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες που ακολουθήσαμε αποτελούν μέρος του αγώνα εναντίον του αντικοινωνικού/ταξικού χαρακτήρα του ΕΝΦΙΑ και είναι σημαντικό το ότι έχουν υποβληθεί 80.000 ενδικοφανείς προσφυγές, δημιουργώντας ένα πραγματικό κίνημα αμφισβήτησής του.    
 
Ελένη Πορτάλιου 

ΕΝΦΙΑ-ΣΥΝΕΧΕΙΑ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΩΣ 31/12/2014

1./Σήμερα 1/12/2014 λήγει η προθεσμία για ΑΠΑΝΤΗΣΗ εκ μέρους των εφοριών εάν δέχονται ή όχι τις ενδικοφανής προσφυγές που καταθέσαμε κατά του ΕΝΦΙΑ που στη μεγάλη τους πλειοψηφία κατατέθηκαν την 30/9/2014.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ο Μεγάλος Δεκέμβρης του ’44 (2ο μέρος)

Ο Εργατικός Αγώνας συνεχίζει τη σειρά των ιστορικών δημοσιευμάτων στο Μεγάλο Δεκέμβρη με αφορμή την συμπλήρωση των 70 χρόνων από τότε. Στόχος μας είναι να δώσουμε όσο το δυνατό ολοκληρωμένα το ιστορικό γεγονός αλλά και να απαντήσουμε σε μια σειρά διαστρεβλώσεις της ιστορίας του εργατικού - λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος που δεν εμφανίστηκαν μόνο στο παρελθόν αλλά με διάφορους τρόπους επανέρχονται και σήμερα.
Η υπαγωγή του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής
«Ως προς το ΕΑΜ ο πρώτος μας στόχος είναι να του αποσπάσουμε τον ΕΛΑΣ. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν κατορθώσουμε να υπογραφεί το σύμφωνό μας από τον ΕΛΑΣ αντί του ΕΑΜ… Ο δεύτερος στόχος συνίσταται στην αποκοπή των δημοκρατικών καθώς και της μη κομμουνιστικής μάζας από τους κομμουνιστές ηγέτες της».
                                                                         Ε. Μάγιερς[1]
Η αγγλική παρουσία στην Ελλάδα στα χρόνια της κατοχής αρχίζει με την είσοδο στο ελληνικό αντάρτικο της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής (Β.Σ.Α.) στο πλαίσιο της Επιχείρησης με την κωδική ονομασία "HARLING" που κατέληξε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το Νοέμβρη του 1942. Το επόμενο βήμα ισχυροποίησης της βρετανικής εμπλοκής στις ελληνικές υποθέσεις έγινε το απόγευμα της 5ης Ιουλίου του 1943, όταν υπογράφηκε στην Καστανιά η συμφωνία υπαγωγής του ΕΛΑΣ στο Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής (ΣΜΑ). Εκ μέρους του Σ.Μ.Α. την υπέγραψε ο αρχηγός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην Ελλάδα ταξίαρχος Έντυ Μάγιερς, εκ μέρους του ΕΑΜ ο Βασίλης Σαμαρινιώτης (Ανδρέας Τζήμας) κι εκ μέρους του ΕΛΑΣ οι Στ. Σαράφης και Άρης Βελουχιώτης. Η συμφωνία, εν συντομία, προέβλεπε τη δημιουργία Κοινού Γενικού Στρατηγείου για το συντονισμό της δράσης όλων των ελληνικών ανταρτικών δυνάμεων, χώριζε την Ελλάδα σε αυτοτελείς στρατιωτικές περιφέρειες, ρύθμιζε τις σχέσεις μεταξύ των ανταρτών των διαφόρων ανταρτικών οργανώσεων και σ’ ότι αφορούσε στη στρατιωτική δράση, ως ανώτερη στρατιωτική ηγεσία καθιστούσε το Σ.Μ.Α. το οποίο αναλάμβανε, γενικά και αόριστα, την υποχρέωση να ενισχύει το αντάρτικο κίνημα[2].
Με την υπογραφή τη συμφωνίας ο ταξίαρχος Έντυ Μάγιερς κοινοποίησε στην ΚΕ του ΕΑΜ το παρακάτω τηλεγράφημα που έστειλε σε όλα τα μέλη της Β.Σ.Α. που βρίσκονταν στην Ελλάδα[3]:
«Νέα συμφωνία, όπως έχει κοινοποιηθή εις όλας υποαποστολάς, υπεγράφη τη 5η Ιουλίου μεταξύ ΕΑΜ και ΕΛΑΣ αφενός και Μ. Ανατολής αφετέρου. Πάσαι εθνικαί ομάδες εις το μέλλον αναγνωριζόμεναι παρά Μέσης Ανατολής θέλουσι υπογράψει την ιδίαν συμφωνίαν, κάθε προηγουμένης συμφωνίας ακυρουμένης αυτομάτως. Ζέρβας θα υπογράψει δια σύνολον ΕΔΕΣ. Υπογραφαί δέον αναφερθώσιν αμέσως και πρέπει να ληφθώσι το ταχύτερον».
Στο παράρτημά της συμφωνίας προβλεπόταν ότι οι όροι της «δέον να δημοσιευθούν δια του τύπου, να ραδιοφωνηθούν δια των σταθμών Λονδίνου και Καΐρου και ν’ αναγνωσθούν ενώπιον όλων των ανταρτών». Όμως οι εγγλέζοι δεν μετέδωσαν ραδιοφωνικά το περιεχόμενο της και δικαιολογήθηκαν επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι δεν ήθελαν να την πληροφορηθεί ο εχθρός. Επρόκειτο για σαθρότατη δικαιολογία δεδομένου ότι, όπως σημειώνει και ο Σαράφης[4], ο εχθρός θα μάθαινε για το σύμφωνο «μια που θα γινόταν γνωστό σ’ όλους τους αντάρτες και χωριάτες και θα δημοσιευόταν στον τύπο».
Εν πάση περιπτώσει η συμφωνία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο- και φυσικά στις δυνάμεις κατοχής αφού δημοσιεύτηκε- κι έχει σημασία να δούμε πως την αντιλαμβανόταν τόσο η εαμική όσο και η βρετανική πλευρά
Το σύμφωνο και η ΕΑΜική πλευρά

Για το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων σήμερα

Το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων τους τελευταίους

μήνες της δικτατορίας και στην αρχή της μεταπολίτευσης μέχρι τις πρώτες εκλογές
Της Ελένης Πορτάλιου από εδώ

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ‒ ΣΑΔΑΣ όπως τον γνώρισα προσωπικά ήδη από  τους τελευταίους μήνες της δικτατορίας και σήμερα ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ‒  έχει μακριά ιστορία. Αποτέλεσε και μπορεί ν’ αποτελέσει ένα κοινό πεδίο δράσης των διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων αρχιτεκτόνων, που αντιμετωπίζουν ανάλογες εργασιακές συνθήκες και έχουν κοινή βάση την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία όχι μόνο ως επαγγελματική αλλά και κοινωνική σχέση. Όπως σημειώνει ο Leonardo Benevolo, υπερβαίνοντας άγονες αντιπαραθέσεις μεταξύ αρχιτεκτονικής/πολεοδομίας και αναζητώντας το κοινωνικό τους νόημα : «η μαχητική στάση για να διεκδικηθεί ο σφαιρικός χαρακτήρας της καλλιτεχνικής ευθύνης και η αδυναμία να ξεχωρίσουν οι εκφραστικές επιλογές από τις καθαρά πρακτικές και επιχειρησιακές, όλα αυτά συνδέονται με την πεποίθηση ότι η τέχνη – εννοώντας με αυτό την οργάνωση και την τροποποίηση του αστικού περιβάλλοντος που όλοι ζουν και εργάζονται – είναι μια χαρακτηριστική λειτουργία ολόκληρης της κοινότητας και γίνεται προς όφελος της κοινότητας σαν τίμημα του αναπαλλοτρίωτου δικαιώματος της αυτοκυβέρνησης».

Είναι δύσκολο να στοχαστεί κανείς ριζικά πάνω στα σημερινά ερείπια του επαγγέλματος και στην επιθυμία δημιουργικής ενασχόλησης με την αρχιτεκτονική που διακατέχει χιλιάδες νέες/νέους  αρχιτέκτονες αλλά είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Αν οι σημερινές συνθήκες αποστερούν από τους ανθρώπους το μέλλον, δηλαδή όπως λέει ο Lazzarato «τον χρόνο ως απόφαση, ως επιλογή, ως δυνατότητα», η αποστέρηση του χώρου όπως συμπληρώνει ο Χατζημιχάλης ‒  δημόσιας κυρίως γης αλλά και ιδιωτικής μικρο-ιδιοκτησίας ‒  υποθηκεύει τη δυνατότητα μελλοντικών επιλογών οι οποίες αφορούν στην κοινή χρήση βασικών υλικών προϋποθέσεων για την κοινωνική ανασυγκρότηση. 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων είχε σε καίριες στιγμές της ιστορίας του μια συνολική οπτική ταυτόχρονα για το επάγγελμα και τα κοινωνικά πλαίσια της άσκησής του. Όταν στη χρυσή, από πλευράς αγώνων, δημιουργίας και ελπίδων, 10ετία του 1960 σχεδόν όλοι οι αρχιτέκτονες προστρέχουν στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, θέλουν να στηρίξουν την αρχιτεκτονική και να κατοχυρώσουν θεσμικά τον επαγγελματικό τους ρόλο στη συντελούμενη οικοδομική κοσμογονία με κίνητρα ευγενή  και, πάντως, μέσα από συλλογικές παρεμβάσεις. Είναι η περίοδος της ενότητας και των κοινών στόχων, στην οποία  η αριστερά έβαλε τη σφραγίδα της. Οι αρχιτέκτονες θα διεκδικήσουν την κατοχύρωση της επιστημονικής τους παρουσίας ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων του χώρου, θα συνδεθούν με τα προβλήματα αυτά και θα κάνουν τον σχεδιασμό, την πολεοδομία και τη λαϊκή κατοικία προμετωπίδες των αγώνων τους.
Στη διάρκεια της δικτατορίας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, οι αρχιτέκτονες που συγκεντρώνονται στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων υλοποιούν αυτό που, πάλι ο Benevolo, σημειώνει : «Ο αρχιτέκτονας πρέπει ν’ αφιερώνει στην εργασία του ένα τμήμα, σωστά αναλογισμένο, των δυνάμεών του και να μένει διαθέσιμος, κάθε φορά που υπάρχει η ανάγκη, και για άλλα καθήκοντα πιο σπουδαία και επείγοντα όπως απέδειξε ο Pagano  στα τελευταία χρόνια της ζωής του». Ο Pagano ήταν Ιταλός Αρχιτέκτονας που συνέλαβαν και εκτέλεσαν οι ναζί για την αντιφασιστική δράση του. 

Όλοι στο Σύνταγμα την Κυριακή 7/12 στις 5μμ

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296 e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ. :4130
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2014, η συγκυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην ψήφιση ενός ακόμα αντιλαϊκού προϋπολογισμού που οδηγεί στην παραπέρα εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων και τη διαιώνιση της λιτότητας και της φτώχειας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2015 είναι οι νέες περικοπές σε βασικές κοινωνικές δαπάνες της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Αυτοδιοίκησης και η ενίσχυση της φοροεπιδρομής σε βάρος του κόσμου της εργασίας.

Η Κυβέρνηση, μέσα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δρομολογεί νέα μέτρα, παραδίδοντας στα νύχια των αγορών το ασφαλιστικό, βάζοντας οριστική ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση και στις συντάξεις. Παράλληλα, μέσω των "διαπραγματεύσεων" με ΕΕ και ΔΝΤ ετοιμάζεται να καταργήσει βασικά εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα στην απεργία και την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, αλλά και να επιβάλει νέες περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου (μέσω της κατάργησης της "υπερβάλουσας διαφοράς αλλά και της εξίσωσης προς τα κάτω των μισθών δημόσιου - ιδιωτικού τομέα), νέες μειώσεις συντάξεων αλλά και τη συγχώνευση-κατάργηση του ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να υφαρπάξει όσα αποθεματικά του έχουν απομείνει.

Καλούμε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τους νέους, να συνεχίσουν τον αγώνα τους και στις 7 Δεκέμβρη να ξαναβρεθούν στην πλατεία Συντάγματος, στις 5:00μ.μ. για να απαιτήσουν να μπει τέρμα στις πολιτικές της φτώχειας, των ιδιωτικοποιήσεων και της κοινωνικής καταστροφής.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ και ώρα 5:00μμ

Όχι στην εκδικητική στάση της συγκυβέρνησης για τη μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Ν. Ρωμανό

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296 e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ. :4127
Όχι στην εκδικητική στάση της συγκυβέρνησης για τη μη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Ν. Ρωμανό

Εδώ και 23 ημέρες, ο Νίκος Ρωμανός, συμμαθητής και φίλος του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δίνει μια μάχη για τα αυτονόητα δικαιώματά του: έχει προβεί σε απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές του άδειες για να σπουδάσει, την πρόσβασή του δηλαδή στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» και η κατάστασή του βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η συγκυβέρνηση τον αντιμετωπίζει ως κρατούμενο φυλακών «τύπου Γ», πριν ακόμα αυτές δημιουργηθούν, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία δικαστική απόφαση που να τον έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτη.

Ο εμπαιγμός, η ακραία αυθαιρεσία και η εκδίκηση της συγκυβέρνησης και σε αυτή την περίπτωση είναι εμφανής: από τη μια επιτρέπει στο Ν. Ρωμανό να λάβει μέρος στις εξετάσεις, να πετύχει το ακατόρθωτο να εισαχθεί, δηλαδή, στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να προσκληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τιμηθεί (τιμή που δε δέχθηκε) και από την άλλη, μέσω των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τον εμποδίζει να παρακολουθήσει τα μαθήματά του και δεν του δίνει εκπαιδευτική άδεια.

Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού αποτελεί μάχη ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και αναδεικνύει το δικαίωμα που έχουν όλοι οι κρατούμενοι στην αναβάθμιση των συνθηκών κράτησής τους.

Η αντιδημοκρατική στάση της συγκυβέρνησης έναντι του εντάσσεται στη γενικότερο πλαίσιό των μνημονιακών πολιτικών, που έχουν ως στόχο να πλήξουν εργαζομένους, άνεργους και συνταξιούχους, την ελληνική κοινωνία γενικότερα, κάθε μορφή αντίστασης και πάλης, τη Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής απαιτεί να χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές άδειες στο Νίκο Ρωμανό, όπως και σε όλους τους φυλακισμένους που τη δικαιούνται, καθώς η Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλους και ουδείς δικαιούται να το στερεί από οποιονδήποτε.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να σταθούν από κοινού απέναντι τόσο στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν, όσο και στον κρατικό αυταρχισμό






Εννέα επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑ από 30/6/2015

Τον συντελεστή του δείκτη βιωσιμότητας θα πρέπει να εφαρμόσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εννέα κλάδοι και φορείς επικουρικής ασφάλισης. Από εδώ

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, με την οποία παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή του διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση στα συγκεκριμένα επικουρικά ταμεία αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας.
Στην εγκύκλιο σημειώνεται, επίσης, ότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους συγκεκριμένους φορείς επικουρικής ασφάλισης να μετατραπούν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης, κατόπιν σχετικής απόφασης και σύμφωνης γνώμης των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων τους, το αργότερο μέχρι 30.6.2015, σε διαφορετική περίπτωση από την 1η-7-2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).
Οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο νέο σύστημα είναι: ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΕ, οι Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών (ΤΕΑΑ) και Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) που ανήκουν στον ΟΑΕΕ.
Ακόμη οι κλάδοι επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΑ.
Τέλος, ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου και ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών (ΚΕΑΝ) του ΝΑΤ.
Τα ταμεία αυτά, θα πρέπει να συνδέουν τις παροχές τους με τις επενδύσεις και τις αποδόσεις.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, «τα ταμεία αυτά θα διαμορφώνουν στο εξής, το ποσό της σύνταξης που καταβάλλουν στους ασφαλισμένους με βάση:
α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,
β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής για το ποσό των συσσωρευμένων εισφορών που προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων,
γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και
δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση τη μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Να τηρούν από την 1/1/2014 σε ατομικές μερίδες τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο».

Ακολουθεί ολόκληρη η εγκύκλιος από εδώ

Κατηγορία: Ασφαλιστικά - ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - Λοιπά
Αθήνα, 3/12/2014
Αριθ. Πρωτ.Φ.80020/οικ.43562/Δ15.978

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ετιέν Μπαλιμπάρ: Η Φιλοσοφία του Μαρξ

 Η γενική επιδίωξη αυτού του βιβλίου είναι να κατανοηθεί και να εξηγηθεί γιατί θα συνεχίσουμε να διαβάζουμε τον Μαρξ στον εικοστό πρώτο αιώνα· όχι απλώς ως μνημείο του παρελθόντος, αλλά ως επίκαιρο συγγραφέα, λόγω των ερωτημάτων που θέτει και των εννοιών που προτείνει στη φιλοσοφία.
Προσπαθώντας να μείνω σε ό,τι μου φαίνεται ουσιώδες, θα ήθελα να δείξω στον αναγνώστη έναν τρόπο για να προσανατολιστεί μέσα στα κείμενα του Μαρξ και να εξοικειωθεί με τις συζητήσεις που γεννιούνται από αυτά. Θα ήθελα επίσης να υποστηρίξω μια αρκετά παράδοξη θέση: παρά τα όσα πιστεύαμε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ μαρξιστική φιλοσοφία· απεναντίας, η σημασία του Μαρξ για τη φιλοσοφία είναι τώρα μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Ετιέν Μπαλιμπάρ: Η Φιλοσοφία του Μαρξ

"Όχι άλλα νεκρά παιδιά"

Απάντηση της οικογένειας Ρωμανού στον Υπουργό Δικαιοσύνης

"Όχι άλλα νεκρά παιδιά"




Ο κ. Αθανασίου δήλωσε χθες ότι προσπαθεί μάταια να επικοινωνήσει μαζί μας.
Είναι παράδοξο ότι δεν χρησιμοποίησε το τηλέφωνο επικοινωνίας που είχαμε θέσει στη διάθεσή του όταν, πριν από 7 ημέρες, ζητήσαμε να τον συναντήσουμε.
Είναι θλιβερό να ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι ο Νίκος σιτίζεται με υγρή τροφή. Απαιτούμε να εκδοθεί σήμερα ιατρικό ανακοινωθέν για να φανεί η αλήθεια.

Ο κ. Αθανασίου προτείνει την εξ αποστάσεως μάθηση.
Είναι εξοργιστικό να δείχνει ότι αγνοεί τον λόγο ύπαρξης των αδειών σε κρατούμενους. Οι άδειες βγάζουν τον κρατούμενο από το άβατο της φυλακής για να τον επανασυνδέσουν με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατάνε τη μόρφωση ζωντανή, δεν την αποστειρώνουν, τη συνδέουν με το κοινωνικό περιβάλλον για να τη μετουσιώσουν σε παιδεία.
Είναι ανεπίτρεπτο να προτείνονται εικονικά δικαιώματα όταν η απεργία πείνας του γιου μας είναι πραγματική.

Ο χρόνος πιέζει αμείλικτα. Η απάντηση είναι μία. Αλλιώς, η Ελλάδα σε λίγες μέρες θα θρηνεί τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο από απεργία πείνας.

Δεν είναι δυνατόν να χτιστεί το μέλλον πάνω στον Θάνατο.
Οι γονείς του Νίκου Ρωμανού
Παυλίνα Νάσιουτζικ, Γιώργος Ρωμανός

Με πρόσχημα την επίσκεψη Νταβούτογλου η ΕΛ.ΑΣ κλείνει το κέντρο το Σάββατο

Μέχρι τις 15.00 το απόγευμα - Εκτός αποκλεισμού τα Προπύλαια



Mε Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, ανακοινώθηκε ότι δεν επιτρέπεται, "για λόγουςδημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης", κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία, το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα της Παρασκευής 05 Δεκεμβρίου μέχρι και την 15:00 ώρα του Σαββάτου 06 Δεκεμβρίου, με πρόσχημα την επίσημης επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu.

Αναλυτικά αφορά τους δρόμους:

Επαγγελματικά δικαιώματα και εκπαίδευση των Αρχιτεκτόνων (Δημόσια Πανεπιστήμια Ή Ιδιωτικά Κολέγια)



Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων καταγγέλλει την απόλυτη παραχάραξη της Εκπαίδευσης της Επιστήμης και του Επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα στην Ελλάδα με τη ψήφιση της Ντροπολογίας, που εξισώνει τα Ιδιωτικά Κολλέγια με τα Δημόσια ΑΕΙ της χώρας.


Η μεθοδευμένη τα τελευταία χρόνια εξαθλίωση των Ελλήνων Αρχιτεκτόνων είναι το αποτέλεσμα της προκλητικής μνημονιακής πολιτικής της Κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων της, σε πλήρη συμπόρευση με τις προθέσεις των πλέον συντηρητικών Ευρωπαϊκών πολιτικών.


Στόχο έχουν τη γενική εφαρμογή στις χώρες της Ευρώπης και κυρίως του Νότου, της Σύμβασης της «Μπολόνια» και τη μετατροπή του Επιστημονικού και Επαγγελματικού Έργου των Αρχιτεκτόνων σε λιανικό ή και χονδρικό εμπόρευμα, σύμφωνα με τους όρους της GATT (Παγκόσμια Σύμβαση Εμπορίου).


Στόχο έχουν την υπαγωγή της Εκπαίδευσης της Επιστήμης και της Έρευνας στην εκμετάλλευση των εκάστοτε ιδιωτικών συμφερόντων υποτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον στην απληστία των αγορών και της επιχειρηματικής αισχροκέρδειας και στην απόλυτη εμπορευματοποίηση του Επαγγέλματος του Έλληνα Αρχιτέκτονα, ως προϊόν των Ιδιωτικών Κολεγίων.


Στόχο έχουν την δραματική απομείωση του Επιστημονικού Προσωπικού των ΑΕΙ και την απονέκρωση των Δημοσίων ΑΕΙ, μεθοδεύοντας έτσι σιωπηλά την παραχάραξη των προγραμμάτων σπουδών, μέσω της διαβαθμισμένης Εκπαίδευσης των Ιδιωτικών Κολεγίων. Με τον τρόπο αυτό υφαρπάζουν από τους Αρχιτέκτονες του ενιαίου πενταετούς κύκλου σπουδών τα ήδη κατοχυρωμένα επαγγελματικά τους δικαιώματα.


Στόχο έχουν την ελαχιστοποίηση ή και την κατάργηση των Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων των Αρχιτεκτόνων, αποσυνδέοντας την ασφαλιστική κάλυψη από το επάγγελμα και υπάγοντας το σε εμπορική ασφάλιση υλικών και προϊόντων μιας τεμαχισμένης εκπαίδευσης σε επιμέρους κύκλους σπουδών.


Η Συσπείρωση Αριστερών Αρχιτεκτόνων αγωνίζεται για την ανατροπή του Ν.4254/2014, του Ν.4046/2012 και για την κατάργηση της υποπαραγράφου ΙΓ.12 του πολυνομοσχεδίου, που οδήγησε σε δραματική ανεργία τους Έλληνες Αρχιτέκτονες.


Aγωνιζόμαστε :

Εισφορά με βάση το πραγματικό εισόδημα για αυτοαπασχολούμενους

Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές είναι πολύ κοντά, άρχισαν πάλι οι υποσχέσεις, οι διαρροές, οι λύσεις στα προβλήματα μας. Ο κος Βρούτσης ειδικεύεται σε αυτά εξάλλου.

Τον υπολογισμό των εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους με βάση το πραγματικό εισόδημα προτείνει στην τρόικα η ελληνική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτεται από την επιστολή 43 σελίδων που έφερε στη δημοσιότητα η «Κ». Πρόκειται, για μια θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία όπως περιγράφεται, έχει συμφωνηθεί επί της αρχής, μένουν όμως να εξεταστούν οι λεπτομέρειες προκειμένου το μέτρο να εφαρμοστεί πλήρως, τον Ιούλιο του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα των δανειστών συμφωνεί με την πρόταση και αναμένει από το υπουργείο Εργασίας την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου, που θα οδηγεί σε δομικές αλλαγές, καθώς όπως εξηγούν στην «Κ» ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, η εξατομίκευση των εισφορών μετατρέπει το σύστημα σε ντε φάκτο κεφαλαιοποιητικό.
Γεγονός που αφενός προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στη χρηματοδότηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, αφετέρου οδηγεί σε μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των ασφαλισμένων, τόσο ως προς το ύψος των εισφορών όσο και των παροχών. Παράλληλα, σε ένα τέτοιο πιθανό ενδεχόμενο, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο υγείας, ενώ δεν αποκλείεται - εφόσον προκριθεί μια τέτοια σημαντική αλλαγή, να υπάρξει πρόβλεψη για ένα ελάχιστο ασφάλιστρο, κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί κάποιος να εισφέρει. Στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα, δεν διευκρινίζεται επίσης, εάν το μέτρο θα αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ελεύθερους επαγγελματίες (εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές) ή και τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ (γιατρούς, δικηγόρους και εργολήπτες - μηχανικούς). Στο κείμενο μάλιστα, δεν υπάρχει η πρόταση για ταυτόχρονη μείωση εισφορών και συντάξεων κατά 20%, καθώς κρίθηκε πως θα προκαλούσε μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στον ΟΑΕΕ.

TEE: Αντισυνταγματική ρύθμιση για Κολλέγια


Η ΔΕ ΤΕΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το ΤΕΕ, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες η νέα ρύθμιση για Κολλέγια να ακυρωθεί και να μην εφαρμοστεί στην πράξη.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας και ψηφίστηκε στη Βουλή, ως τροπολογία -προσθήκη στο νόμο για την Έρευνα, προκειμένου να διευρύνει την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων είναι αντισυνταγματική, κατάφωρα άδικη για τους διπλωματούχους μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Παιδεία. Το ΤΕΕ, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες και συντονίζει τη δράση του με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ καταθέτει προσφυγή, ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών καθώς και των Ευρωπαϊκών Διοικητικών Οργάνων, για να ακυρωθεί η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, που εξυπηρετεί φωτογραφικά εγχώρια αλλά και υπερατλαντικά συμφέροντα, εμπορευματοποίησης της Παιδείας.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι με τη νέα νομοθετική ακροβασία του υπουργείου Παιδείας παραβιάζεται ευθέως και κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αναγνωρίζονται στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ακαδημαϊκοί τίτλοι, που δίνονται απευθείας από ιδιωτικά κολλέγια. Συμπεριλαμβάνονται ιδιωτικά κολλέγια, χωρίς καν την ενδιάμεση συμφωνία δικαιόχρησης με ξένα πανεπιστήμια. Αυτά προωθούνται, όταν η Πολιτεία, εμπαίζοντας τους έλληνες διπλωματούχους μηχανικούς δεν αναγνωρίζει το Δίπλωμα των ενιαίων 5-ετών Προγραμμάτων Σπουδών των ελληνικών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, υψηλότατου επιπέδου σπουδών, με διεθνή αναγνώριση και περγαμηνές.
Αντίθετα συνεχίζει την προκλητική πολιτική εύνοιας των ευκαιριακών ιδιωτικών σπουδών και πριμοδότησης της ανυποληψίας τους, με διαρκείς μεθοδεύσεις απαξίωσης και ισοπέδωσης της δημόσιας Παιδείας.
ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΕΕ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Το ΤΕΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ακύρωσης της ρύθμισης για τα Κολλέγια
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας και ψηφίστηκε στη Βουλή, ως τροπολογία -προσθήκη στο Νόμο για την Έρευνα, προκειμένου να διευρύνει την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων είναι αντισυνταγματική, κατάφωρα άδικη για τους διπλωματούχους μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Παιδεία. Το ΤΕΕ, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του, αναλαμβάνει κοινές πρωτοβουλίες και συντονίζει τη δράση του με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ καταθέτει προσφυγή, ενώπιον των αρμοδίων δικαστικών αρχών καθώς και των Ευρωπαϊκών Διοικητικών Οργάνων, για να ακυρωθεί η νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, που εξυπηρετεί φωτογραφικά εγχώρια αλλά και υπερατλαντικά συμφέροντα, εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Ταυτοχρόνως το ΤΕΕ επαναβεβαιώνει την απόφαση της τακτικής συνεδρίασης της ΔΕ ΤΕΕ 25/15-10-2014 για τις βασικές αρχές δραστηριοτήτων και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών και καλεί την Πολιτεία να αναγνωρίσει, μετά από την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, τα αναβαθμισμένα και με πλήρη επάρκεια ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, που αποκτούν οι διπλωματούχοι μηχανικοί, του ΕΜΠ και των άλλων Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών των Πανεπιστημίων. Το υπουργείο Παιδείας, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την οποία διευρύνει την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των κολεγίων αναφέρει ότι: