Λίγες ώρες πριν τη-σχεδόν βέβαιη-ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, πολλοί θεωρούν ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν έχει διάθεση να υλοποιήσει το ''σχέδιο Μελισσανίδη'' για το γήπεδο της ΑΕΚ.
Όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να πιστεύουν ότι το ''σχέδιο Μελισσανίδη'' δεν αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ, αντίθετα, ότι το γήπεδο αποτελεί ένα περιφερειακό έργο που χρησιμοποιεί την ΑΕΚ για προσωπικές business και πολιτική εκμετάλλευση των συμμάχων του.
Πώς γίνεται αυτό; Για να εκμεταλλευτεί το Άλσος η οικονομική και πολιτική διαπλοκή της χώρας, χρειαζόταν το γήπεδο. Αλλά όχι οποιοδήποτε γήπεδο. Για να βάλει χέρι στο Άλσος, χρειαζόταν ένα γήπεδο που να μην χωράει στο παραχωρητήριο. Δεν είναι οι προδιαγραφές των γηπέδων ELITE της UEFA* που υποδεικνύουν την άρση του δασικού χαρακτήρα. Είναι η άρση του δασικού χαρακτήρα που με το πρόσχημα της αναγκαίας καταπάτησης για το γήπεδο θα ωφελήσει τις οικονομικές και τοπικές ελίτ.
Αν τα πάρουμε από την αρχή, από το Μάϊο του 2013, οπότε η παρέα Μελισσανίδη ανέλαβε τη διοίκηση της ΑΕΚ αποφάσισε ότι εχθροί της ήταν η αριστερά με επίκεντρο (όχι αποκλειστικά) το ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο. Οι ''απειλές''  του μεγαλοεπιχειρηματία ότι, αν βγει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα φύγει από τη χώρα, και η συντονισμένη επίθεση κατά της υποψήφιας τότε περιφερειάρχη Αττικής, έδωσαν ένα πρώτο δείγμα της υποτιθέμενης «μη ανάμιξης» στις πολιτικές εξελίξεις. Η προοπτική του γηπέδου εξελίχθηκε με τον τρόπο αυτό σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο εκδούλευσης στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Πέρα από τον ίδιο, στενοί συνεργάτες του κ. Μελισσανίδη είχαν συναντήσεις σε κομματικά γραφεία για το σχεδιασμό της επιχειρηματικής ανάμιξης σε Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ιωνία και φυσικά στα όρια με το Δημο Αθηναίων όπου βρίσκεται ο χώρος της Columbia. Όταν, όμως, χρειάστηκε να μπούν πολεοδομικές και οικολογικές παράμετροι στη διαβούλευση με το ΣΥΡΙΖΑ, οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ δεν ανέλαβαν καμία ουσιαστική δέσμευση για την αποδοχή των τροπολογιών που προτάθηκαν.
Ακόμα και όταν με άκομψο τρόπο αποπειράθηκε να επιδείξει συναινετική και μετριοπαθή διάθεση στη σχετική συνέντευξη τύπου, ο Μελισσανίδης και οι πολιτικοί του σύμμαχοι είχαν συστηματικά κλειστά τα χαρτιά τους. Ποτέ δεν αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις τους, ποτέ δε μίλησαν ανοιχτά στον κόσμο που υπιτίθεται ότι απευθύνονται.
Σε δημοτικό επίπεδο, η αγαστή συνεργασία του με το Χάρη Τομπούλογλου και τους διαδόχους του, συνεχίστηκε με οπαδική πριμοδότηση αρκετών συνδυασμών. Παραπληροφορώντας την τοπική κοινωνία, τραμπούκισαν όσους είχαν επιφυλάξεις, οι οποίες μετέπειτα επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο τρόπο. Η μετεκλογική αποτυχία της παρέμβασης του Μελισσανίδη κατέληξε σε σειρά αντισυγκεντρώσεων και κλίμα τρομοκρατίας στη Νέα Φιλαδέλφεια με φανερή τη βοήθεια του ακροδεξιού χώρου. Η ωμή παρέμβαση επηρεασμού του εκλογικού αποτελέσματος ακολουθήθηκε από την ωμότερη παρέμβαση στη δημοκρατική λειτουργία της πόλης με εκφοβισμούς, βιαιοπραγίες και επίθεση σε αυτοδιαχειριζόμενο στέκι.