Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Έκθεση φωτιά για τα Τέμπη: «Αλλοιώθηκε» και «μολύνθηκε» ο χώρος του δυστυχήματος


AP Photo/Giannis Papanikos
Κατατέθηκε στις ανακριτικές αρχές της Λάρισας το τελικό πόρισμα του Τεχνικού Συμβούλου του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων
Έκθεση φωτιά για τα Τέμπη: «Αλλοιώθηκε» και «μολύνθηκε» ο χώρος του δυστυχήματος UPD
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ23.02.24 15:48efsyn.gr

Ο ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, Βασίλειος Κοκοτσάκης, εστιάζει στο «τι έγινε» και κυρίως στο «τι δεν έγινε» στη διερεύνηση της τραγωδίας

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της τελικής έκθεσης που συνέταξε ο ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών, Βασίλειος Κοκοτσάκης, τεχνικός σύμβουλος του Συλλόγου Οικογενειών Θυμάτων Δυστυχήματος Τεμπών, που παραδόθηκε την Πέμπτη στις ανακριτικές αρχές της Λάρισας, προκειμένου να αξιοποιηθεί, αλλά και να ενσωματωθεί στη σχετική δικογραφία.

Ο κ. Κοκοτσάκης ασχολήθηκε αποκλειστικά με το θέμα της έκρηξης και της πυρκαγιάς που ακολούθησε στα δύο τρένα, από τις οποίες, οι 28 από τους 57 επισήμως νεκρούς, έφεραν σοβαρά εγκαύματα έως απανθράκωση από την εκδηλωθείσα φωτιά, το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνει η «Νέα Κρήτη», που δημοσιεύει την έκθεση, «το τεχνικό πόρισμα συντάχθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες συλλογής στοιχείων, με την επιμονή και μόνο των οικογενειών των θυμάτων και μάλιστα με στοιχεία, δικογραφίες και υλικά, που κατόρθωσαν να συλλέξουν, στην καλύτερη περίπτωση, δύο μήνες μετά την τραγωδία έως 11 μήνες μετά από αυτήν»!.

Εξόχως αποκαλυπτική για το «τι έγινε» και κυρίως το «τι δεν έγινε» στη διερεύνηση της τραγωδίας είναι άλλωστε η έκθεση του έμπειρου, άλλοτε αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, σε θέματα πυρκαγιών, εμπρησμών και ανακρίσεων τέτοιων δικογραφιών, που είναι και δικαστικός πραγματογνώμονας, αναφορικά με την έκρηξη και την πυρκαγιά κατά την σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο ίδιος ο τεχνικός σύμβουλος:

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Barricada: Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση! Συμμετέχουμε στις εκλογές του ΣωματείουΗ καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση!




Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση! Παλεύουμε για να μπλοκάρουμε τις απολύσεις.

Για να βάλουμε φρένο στην εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας!

Διεκδικούμε υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς & συνθήκες εργασίας!

Συμμετέχουμε στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών 25|26|27 Φλεβάρη




Στηρίζουμε Barri/cad/a!

Που ψηφίζουμε:

Αθήνα: στα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ, Νίκης 4, Σύνταγμα

Κυριακή 25/02: 10.00-21.00
Δευτέρα 26/02: 15.00-21.00
Τρίτη 27/02: 15.00-21.00



Πάτρα (οι ακριβείς ώρες και τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθούν σύντομα)

Κυριακή 25/02



Λάρισα (οι ακριβείς ώρες και τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθούν σύντομα)

Κυριακή 25/02



Χανιά: Εργατικό Κέντρο Χανίων, Μ. Μπότσαρη 68

Κυριακή 25/02: 12.00-19.00



Ηράκλειο (οι ακριβείς ώρες και τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθούν σύντομα)

Κυριακή 25/02

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Απεργία 28/2/2024 – Πραγματικές Αυξήσεις Αποδοχών – Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – Δικαιοσύνη για το Έγκλημα των Τεμπών

 


Απεργία 28/2/2024 – Πραγματικές Αυξήσεις Αποδοχών – Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις – Δικαιοσύνη για το Έγκλημα των Τεμπών

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 28 του Φλεβάρη του 2024 από το έγκλημα των Τεμπών. Ένας χρόνος κι ακόμα οι υπεύθυνοι της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει για τις εγκληματικές τους ενέργειες που οδήγησαν 57 συμπολίτες μας – στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά – στο θάνατο και βύθισαν τις οικογένειές τους στο πένθος. Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, να επανέλθουν υπό Δημόσιο έλεγχο, όλες οι κρίσιμες Υποδομές της χώρας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με τις αυξήσεις – κοροϊδία που έδωσε από 1-1-24 δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά το μήνα. Εν μέσω μιας πρωτοφανούς ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων, 14 χρόνια μετά τα μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 50%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Τους νέους συναδέλφους μας στις παραιτήσεις και στην αποστροφή προς το Δημόσιο. Με εξευτελιστικές αποδοχές, οι οποίες βρίσκονται στο 40% των αντίστοιχων αποδοχών στην Ευρώπη, με διαλυμένες Υπηρεσίες, με δυσβάσταχτο κόστος ζωής και με τεράστιες ευθύνες που συχνά καταλήγουν σε διώξεις και δικαστήρια.

Χρήματα όμως υπάρχουν για τους Εργολάβους, τους παραχωρησιούχους, τους Διοικητές Οργανισμών, τις εταιρίες που κερδοσκοπούν στην ενέργεια, στο Περιβάλλον, στη Στέγη, στο Εμπόριο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε όλοι μαζί ΕΝΩΤΙΚΑ και δυνατά! Ξεκινήσαμε με την Κλαδική μας Απεργία-Αποχή στις 13-17 Νοεμβρίου και συνεχίζουμε. Στις 28 του Φλεβάρη απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα (πλήθος εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών του Ιδιωτικού Τομέα πήραν αποφάσεις για απεργία την ίδια μέρα) με ένα κεντρικό σύνθημα:

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός.
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 17
Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
Επέκταση και αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.
Να αποσυρθεί το Ν/Σ για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Όλοι και όλες στις κατά τόπους συγκεντρώσεις. Για την Αττική στις 11πμ στην έξοδο του μετρό Πανεπιστημίου στην πλατεία Κοραή.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το Ν/Σ: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις»

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το Ν/Σ:  «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις»

 


Κύριε Υπουργέ,

 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας, σχετικά με το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του  Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  με τίτλο: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» http://www.opengov.gr/minfin/?p=12317.

Μετά από ενδελεχή μελέτη,  σας αναφέρουμε ότι στο σύνολο του το προτεινόμενο Ν/Σ είναι δυσνόητο, πολύπλοκο και σε κάποια άρθρα, ειδικά στα 17,18,19, είναι δύσκολο έως αδύνατο να εφαρμοστεί. Κατατίθεται  για να προλάβει τα φαινόμενα της προηγούμενης θερινής περιόδου, εισάγοντας πολλές ανεφάρμοστες διατάξεις. Οι προβληματισμοί, παρατηρήσεις και προτάσεις που έχουμε να κάνουμε είναι οι εξής:

 

Άρθρο 5 Οριοθέτηση αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού

παράγραφος 6:«Η καταγραφή του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού γίνεται σε ορθοφωτογραφικά υπόβαθρα που τηρούνται στο ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Σύμφωνα με τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, μπορεί ο καθορισμός να γίνει και σε ορθοφωτογραφία (κατόπιν ειδικής επεξεργασίας) κατόπιν φωτοληψίας από ειδική συσκευή (drone ή άλλο). Επίσης αποδεκτό θα πρέπει να είναι και το λεπτομερές τοπογραφικό διάγραμμα άνευ ορθοεικόνας με προδιαγραφές που υπάρχουν ήδη σε εγκύκλιο. Τα υπόβαθρα της Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι ήδη παρωχημένα, εκτός εάν γίνεται φωτοληψία κάθε δύο το πολύ έτη.

 

Άρθρο 6 Κοινόχρηστος χαρακτήρας και ιδιοκτησιακό καθεστώς αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού και παλαιάς όχθης των μεγάλων λιμνών και των πλεύσιμων ποταμών

παράγραφος 1: «Ο αιγιαλός και η παραλία ανήκουν στη δημόσια κτήση και είναι κοινόχρηστα πράγματα, τα οποία προστατεύει και διαχειρίζεται η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ειδικά τους αιγιαλούς που έχουν χαρακτηρισθεί ως δημόσια τουριστικά κτήματα με διατάγματα του άρθρου 12α του ν.δ. 180/1946 (Α΄ 324) ή σύμφωνα με την παρ. 10 του άρθρου 39 του ν. 3105/2003 (Α΄ 29) ή άλλες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας διοικεί και διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ    

Οι περιορισμοί (όχι υπέρβαση κατάληψης, όχι αυθαίρετα έργα) που προβλέπονται  στον αιγιαλό (και τυχόν κοινόχρηστη παραλία) να αναφέρεται ρητά ότι ισχύουν και στις κοινόχρηστες ζώνες αιγιαλού-παραλίας -τουριστικά δημόσια κτήματα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, η οποία θα πρέπει να ενημερώσει την Κτηματική για λήψη μέτρων προστασίας, εάν διαπιστώσει υπέρβαση κατάληψης ή κατασκευή αυθαίρετων έργων. Εάν ενημερωθεί η Κτηματική για υπερβάσεις-αυθαίρετα έργα από καταγγελία, τότε θα πρέπει να πάρει την έγγραφη έγκριση της ΕΤΑΔ για τη λήψη μέτρων προστασίας, κατά αναλογία υπάρχοντος άρθρου για τις χερσαίες ζώνες λιμένα μετά την τροποποίηση του νόμου το 2019.

 

Άρθρο 8 Γενικοί όροι και περιορισμοί στην παραχώρηση απλής χρήσης

παράγραφος 2: «Στις περιπτώσεις παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, ο παραχωρησιούχος διασφαλίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία, τη διατήρηση του παραχωρούμενου χώρου καθαρού και σε καλή κατάσταση, την ύπαρξη και συντήρηση εγκαταστάσεων χρήσιμων για τους λουόμενους και την ενημέρωση του κοινού για την οριοθέτηση της παραχώρησης, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

«….και συντήρηση εγκαταστάσεων χρήσιμων για τους λουόμενους» : τι εννοεί, εντός αιγιαλού; χωρίς άδεια;

 

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Ημερίδα: Το Μητροπολιτικό πάρκο Γουδή ως Δημόσιος χώρος

 





ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

Τηλ. Επικοιν : 696048790, 6944914529, 6948080518, 6974888323, 6944335215

Email: ep.ag.goudi@gmail.com

Αθήνα, 3.2.2024



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχουν περάσει 47 χρόνια από τη στιγμή που, με το νόμο 732/1977, παραχωρήθηκαν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου 965 στρέμματα στην περιοχή Γουδή με σκοπό τη δημιουργία χώρου πρασίνου (άλσους).

Στη συνέχεια με το Ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας (1985), το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο (2014) και το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 (ΦΕΚ Δ’187) τεκμηριώνεται η πρόθεση, αλλά και η υποχρέωση της Πολιτείας να δημιουργήσει στο Γουδή Μητροπολιτικό Πάρκο.

Ωστόσο μέχρι σήμερα η Πολιτεία, η Περιφέρεια και ο Δήμος Αθηναίων δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση των Νόμων και των Αποφάσεών τους και συχνά πράττουν αντίθετα σε αυτά.

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (ΕΑΜΠΓ), για τρείς δεκαετίες αγωνίζεται για την επίτευξη του στόχου, κινούμενη με κάθε νόμιμο τρόπο προς τους εκπροσώπους των αρχών, όλων των βαθμίδων, αλλά και ενημερώνοντας συνεχώς τους πολίτες με έκδοση ανακοινώσεων, διοργάνωση ημερίδων και αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Στα πλαίσια αυτά σας προσκαλούμε στην ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα,

Το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ ως ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

την ΤΕΤΑΡΤΗ 28.2.2024 στις 6 μ.μ.

στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων

Λάκωνος 9 (Πάρκο ΚΑΠΑΨ, στάση Μετρό Πανόρμου)



Οι ενότητες του θέματος και οι ομιλητές:

1. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

· Εμπορευματοποίηση/ασύμβατες χρήσεις,

· Θέσεις ΕΑΜΠ ΓΟΥΔΗ , Δράσεις (αγώνες)

· Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις

Ομιλητής: Δημήτρης Κλεφτοδήμος, Αρχιτέκτων Μηχανικός– μέλος της Γραμματείας ΕΑΜΠΓ



2. Δημόσιος Χώρος – Σχεδιασμός και κοινωνικές πρακτικές

· Διάκριση Νόμων με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις

· Ο ρόλος του Πανεπιστημίου στο Δημόσιο Σχεδιασμό σύμφωνα με τις ανάγκες της

Κοινωνίας και όχι της Αγοράς.

· Ο σχεδιασμός του ΜΠΓ στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΑΜΠΓ και των απόψεων

αντίστοιχων ομάδων και επιτροπών πολιτών.

Ομιλητής: Σταύρος Σοφιανόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός - Μέλος της Ερευνητικής Ομάδας

του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ για το ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ



3. Η συμβολή των αστικών πάρκων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

· Αστικά, περιαστικά, μητροπολιτικά πάρκα στην Αττική

· Κλιματικά στοιχεία

· Χώροι πράσινου (έδαφος, βλάστηση, γεωλογικό υπόβαθρο)

· Μορφές χρήσης του χώρου.

Ομιλητής: Ιωσήφ Σινιγάλιας, Μηχανολόγος-Μηχανικός- μέλος της Γραμματείας ΕΑΜΠΓ



4. ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ – Επιθυμίες και πραγματικότητα σήμερα

Παρουσίαση του πάρκου της πόλης μας με τη ματιά των νέων ανθρώπων

από την: Περιβαλλοντική Ομάδα Μαθητών του 56ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ



Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ