Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές ΤΕΕ: Μπορούμε να τους ανατρέψουμε

Αναρτούμε άρθρο του Αντώνη Μαούνη από τη χθεσινή ΕφΣυν

Την Κυριακή 24 Νοέμβρη διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ, που αποκτούν εξαιρετική σημασία. Μοιάζουν με χορό μεταμφιεσμένων. Με πιλοτική εφαρμογή ευρύτερων «ιδεών» να νεκραναστηθεί η «Κεντροαριστερά», ο παραταξιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ παριστάνει ότι παρθενογεννιέται από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ. Ο παραταξιακός χώρος της Ν.Δ. εκπέμπει μήνυμα «ενότητας», συγκολλώντας πρόχειρα τα θρύψαλά του, στα οποία μόλις χθες εκτινάχτηκε υπό το βάρος μνημονιακών ευθυνών και διαπλοκών. Η πρώην Συνεργασία ΣΥΝ και ΔΗΜΑΡ διαλύθηκε υπό το βάρος της συνεχούς συμμετοχής της, σε συμμαχία με τους προηγούμενους, επί δεκαετίες αλλά ακόμα και στην τριετία του μνημόνιου, στη διοίκηση του ΤΕΕ, από κορυφαίες θέσεις (του προέδρου ή του γενικού γραμματέα).

Μια μαζική συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές αποτελεί εφιάλτη για την πλειοψηφία της απερχόμενης διοίκησης του ΤΕΕ και τη μνημονιακή κυβέρνηση. Αυτή η πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια της θητείας της, συνεργάστηκε για την εφαρμογή του μνημονίου στους μηχανικούς και την κοινωνία. Εκανε τα πάντα για να νιώσουμε αηδιασμένοι, απογοητευμένοι, παραιτημένοι, να μη συμμετάσχουμε στις εκλογές, να συμμετάσχουν μόνο οι μηχανισμοί, να συνεχίσουν να συνεργούν στη μνημονιακή καταστροφή.

Δεν επιτρέπεται να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των μηχανικών, όσοι συνέργησαν στην καταστροφή του επαγγέλματος και του ταμείου μας. Το ΤΕΕ πρέπει επιτέλους να στηρίξει και να στηριχτεί στην πληττόμενη πλειοψηφία των μηχανικών. Με διαφάνεια και δημοκρατία, να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας που αντιστέκεται. Ψηφίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες που έρχονται, για να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές, την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της στο ΤΕΕ.

Ημνημονιακή καταστροφή εφαρμόζεται πολύπλευρα στους μηχανικούς. Η συντριπτική μας πλειοψηφία έχουμε δεχτεί απανωτά πλήγματα στα επαγγελματικά μας δικαιώματα (ως μηχανικοί πολλών ταχυτήτων, φοροεισπάχτορες της τρόικας), στα εργασιακά (χωρίς ελάχιστες αμοιβές, συλλογικές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών και χιλιάδες απολύσεις) όσο και στα ασφαλιστικά (υπέρογκες εισφορές, ληστεία αποθεματικών, οφειλές στο Ταμείο που μετατρέπονται σε απειλές κατασχέσεων, δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, ανασφάλιστοι μηχανικοί).

Υπό αυτές τις συνθήκες ο χώρος των παρατάξεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να εγκαταλείψει την παθογένεια των κομματικών χρισμάτων και της καθαρότητας, που την πάει πολλές δεκαετίες πίσω: παθογένεια που όπως αποδεικνύεται, δεν αρκεί η καπιταλιστική κρίση, ούτε η μνημονιακή επίθεση για να τη θεραπεύσει. Εμείς πρέπει να αναζητήσουμε την ουσιαστική ενότητα, που θα σέβεται χωρίς να κρύβει τη διαφορετικότητά μας, ενότητα που θα στοχεύει και θα κρίνεται από την εξυπηρέτηση της κοινωνίας που αγωνίζεται.


Αποτελέσματα εκλογών ΤΕΕ 2010

Στο χέρι μας είναι να μην επαναληφθούν αύριο τα ίδια...



ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ41217

ΑΚΥΡΑ1015

ΛΕΥΚΑ923


2010
1ΠΑΣΚ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ1160629.55%
2ΔΚΜ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 806420.53%
3ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΕΜ)33868.62%
4ΕλΕΜ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ) 25446.48%
5ΔΚΜη - ΔΑΠ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ 24726.29%
6ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 22525.73%
7ΔΗ.ΠΑ.Μ (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ)17154.37%
8ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ12743.24%
9ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ 11392.90%
10ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ επί τω έργω 11372.89%
11ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 7131.82%
12ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΚΜΗ) 4661.19%
13ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ & ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΝΕΟΙ (Α.Μ.Α.Ν.) 4111.05%
14ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ 3540.90%
15ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (Α.Μ.Α.Κ.) 3160.80%
16Α2 ΕΛ.Ε.Μ. 2850.73%
17ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΣΑΡΙΔΗΣ 2540.65%
18ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΤΣΜΕΔΕ 2260.58%
19ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ1680.43%
20ΔΡΑΚΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 1590.40%
21ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ1090.28%
22ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Α.Σ.Ε.Μ. 940.24%
23ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ για μια ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 770.20%
24ΤΖΑΝΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 320.08%
25ΛΟΜΒΑΡΔΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛ 260.07%


39279

Ανακοίνωση του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων για τις εκλογές του ΤΕΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΤΗΝ 24Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Το Νέο κίνημα Αρχιτεκτόνων δεν συμμετέχει με ψηφοδέλτιό του στις επικείμενες εκλογές του ΤΕΕ. Ηδη από το 2009 κάλεσε σε συμπόρευση τους μηχανικούς που ζουν απο τη δουλειά τους και τις παραταξεις που διακυρήσσουν ότι τους εκπροσωπούν, προσπαθώντας με διάφορους τρόπους να προωθήσει μια μετωπική δράση στο χώρο των αρχιτεκτόνων και γενικότερα των μηχανικών. Επιτεύχθηκε γύρω από διάφορα σοβαρά θέματα διατύπωση κοινών θέσεων, σύγκληση απόψεων σε άλλα, πραγματοποιήθηκαν επίσης κοινές δράσεις γύρω από σοβαρά προβλήματα με την ΑΚΕΑ και τη Συσπείρωση. Η πορεία αυτή έμεινε μέχρι σήμερα  ανολοκλήρωτη και δεν ωρίμασε μέχρι το επίπεδο της διατύπωσης μιας κοινά αποδεκτής διακήρυξης αρχών και βασικών στόχων που θα ενοποιούσε μονιμότερα την κοινή  δράση και θα επέτρεπε ακόμα και τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου στις παρούσες εκλογές του ΤΕΕ.

            Το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων στην 23χρονη πορεία του έχει ρίξει το βάρος του στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και σε αυτοτελή δραστηριότητα γύρω από κοινωνικά ζητήματα της πόλης και της αρχιτεκτονικής. Δεν έχει ουσιαστικά αναπτύξει δράση στα πλαίσια του ΤΕΕ. Η υποβολή ψηφοδελτίου από το ΝΚΑ για την Αντιπροσωπεία ενώ ήταν ενδεχόμενο να οδηγήσει σε εκλογή αντιπροσώπου σε αυτή αποκλείστηκε, όπως και στο παρελθόν, διότι η υποβολή αρχιτεκτονικού ψηφοδελτίου σε ένα διακλαδικό όργανο σαν την Αντιπροσωπεία θα δημιουργούσε σύγχυση συσχετίζοντας το Νέο κίνημα με παρατάξεις κλαδικού η ομοιοεπαγγελματικού τύπου (π.χ.: “ελεύθεροι” επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί κ.λπ.). Για λόγους αρχής το ΝΚΑ σε καμμιά περίπτωση δεν θέτει σε προτεραιότητα αυτού του είδους τις αντιθέσεις που απολιτικοποιούν τους φορείς και πληρώθηκαν πολύ ακριβά από τους μηχανικούς που ζούν από τη δουλειά τους, ενώ βόλεψαν πολύ καλά τα συμφέροντα των εργολάβων των έργων και των μελετών.

            Η υποβολή ψηφοδελτίου για την πενταμελή Επιστημονική Επιτροπή  Ειδικοτήτων, με δεδομένη την μακροχρόνια αποστασιοποίηση του ΝΚΑ από τις διεργασίες της και τις δραστηριότητές της, οι οποίες άλλωστε είναι γενικότερα άγνωστες, θα είχε πρακτικά μηδενικές πιθανότητες εκλογής. Μετά την απαράδεκτη κατάργηση του Ενημερωτικού  Δελτίου του ΤΕΕ η υποβολή ψηφοδελτίου δεν αποτελεί  καν μια ευκαιρία ευρείας  δημοσιοποίησης κάποιων θέσεων του ΝΚΑ σε σχέση με το ΤΕΕ. Με αυτούς τους όρους η υποβολή από μέρους μας ενός ακόμα ψηφοδελτίου της αριστεράς στην Επιστημονική Επιτροπή των Αρχιτεκτόνων θα μπορούσε να παρεξηγηθεί σαν μια τυπική διαδικασία καταγραφής παραταξιακής επιρροής. Λόγω του έντονα πολιτικού χαρακτήρα των εκλογών του ΤΕΕ δεν επιτρέπεται σ' εμάς τέτοια στάση. Τα μέλη του  Νέου Κινήματος, το οποίο όπως είναι γνωστό δεν αποτελεί κομματική αλλά μετωπική παράταξη,  είναι αυτονόητο ότι θα τοποθετηθούν σε σχέση με τις εκλογές αυτές το καθένα με βάση τις προσωπικές πεποιθήσεις του.

            Το ΝΚΑ θα συνεχίσει την προσπάθειά του για την ωρίμανση της συμπόρευσης, που κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο επιτακτική ανάγκη.

Εκλογές στο ΤΕΕ: «τι έχεις Γιάννη ; τι είχα πάντα !»

Αναρτούμε επιστολή που λάβαμε από το συνάδελφο Φανουράκη Σήφη

Εκλογές   στο  ΤΕΕ
 «τι έχεις Γιάννη ; τι είχα πάντα !» 
(λαϊκή παροιμία)

Το  γράμμα….
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
1.Στις 24 Νοεμβρίου θα γίνουν σε όλη τη χώρα οι εκλογές του ΤΕΕ. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των ψηφοδελτίων είναι η 15η Οκτωβρίου.
2.Στηρίζουμε την παράταξη «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών».
3.Με ευθύνη των Γραμματέων των Νομαρχιακών να ενημερωθούν άμεσα οι σ. μηχανικοί (απόφοιτοι Πολυτεχνικών Σχολών όλων των ειδικοτήτων) για την παράταξη και όπου είναι δυνατόν να γίνουν ανοιχτές συσκέψεις μηχανικών.
4.Επαφή με: Πχχχ Πχχχχ 69χχχχχχχχ χχχχχχχχ@yahoo.gr , Πχχχχχχχχ Κχχχχχ 69χχχχχχχχ χχχχχχ@otenet.gr
5. Στις παραπάνω διευθύνσεις να αποσταλούν και τα στοιχεία των σ. μηχανικών (ονοματεπώνυμο, τηλ., email).
6. Ο ιστοχώρος της παράταξης είναι: http://rizoengineers.wordpress.com/

                                                                          Δημήτρης Βίτσας
                                                                     Γραμματέας Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ   

Οι πρακτικές…
Φαίνεται όμως, ότι αυτές οι «παλιές» πρακτικές  αποτελούν  πάλι «κυρίαρχες» επιλογές στο νέο κόμμα ( ΣΥΡΙΖΑ ). Αυτό το γράμμα του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προς τις οργανώσεις, προσθέτει νέα στοιχεία και  προαναγγέλει, τι θα δουν τα μάτια μας τον επόμενο καιρό σε άλλους μαζικούς χώρους αλλά και στις δημοτικές εκλογές.
Το πρώτο που καταγράφει αυτό το γράμμα είναι : ότι ένα  μονομελές όργανο ( ο γραμματέας του Κόμματος) είναι αυτός  που αποφασίζει για το ποιά θα είναι η συνδικαλιστική πρακτική του νέου κόμματος στον χώρο του ΤΕΕ!...
Μεγάλοι οι κίνδυνοι,  δημιουργούνται από  μια τέτοια  πολιτική πρακτική του νέου κόμματος που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στους μαζικούς χώρους.
Από την άλλη , η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ανακοίνωσε :  …η πρότασή μας για κοινή προεκλογική διακήρυξη δεν έγινε αποδεκτή από την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ως  «μη άρτια-ημιτελής».
Tο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτό διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από το 1ο  Συνέδριο  (άρθρο 24 σελ. 45 και 46) ορίζει :
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση διαλόγου με τα κοινωνικά κινήματα, ενσωματώνει στοιχεία από την προβληματική τους και εμπλουτίζει τις επεξεργασίες του από τη δράση τους. Η αυτονομία των κοινωνικών κινημάτων από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τα κόμματα, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποκαταστήσει τα κινήματα των πολιτών, αποτελούν απαράβατες αρχές της πολιτικής του…»
Τα συμπεράσματα δικά σας !, αλλα…και  η επιλογή δική σας  : Αρνηθείτε αυτές τις πρακτικές  με την ΨΗΦΟ ΣΑΣ  !  Θα πρέπει να αποφασίσετε !  Δεν αρκεί πια η «αγανάκτηση»!  Μόνο «απόφαση» χρειάζεται !

                                                                 Σήφης  Φανουράκης
                                                                       Αρχιτέκτονας

Απάντηση της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών στο κάλεσμα μηχανικών του ΚΑΠΕ

Απάντηση της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών στο κάλεσμα μηχανικών του ΚΑΠΕ

Η συσπείρωση στηρίζει τον αγώνα των μηχανικών και γενικότερα όλων των εργαζομένων του ΚΑΠΕ που στην παρούσα συγκυρία δέχεται μια αήθη και στοχευμένη επίθεση από μερίδα των κυρίαρχων ΜΜΕ που εκπορεύεται από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τις μνημονιακές πολιτικές που αυτό υπηρετεί.

Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας και υποστήριξη ενός ορθολογικού ενεργειακού σχεδιασμού στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας μπορεί να επιτευχθεί από ανεξάρτητους και υγιείς επιστημονικούς φορείς που λειτουργούν στη βάση του δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικά στην περίπτωση του ΚΑΠΕ η εξελισσόμενη επίθεση από την πολιτική ηγεσία έχει ως εκκίνηση την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που θα λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος» με τελικό σκοπό τη συγχώνευση, πιθανόν κατάργηση και εν τέλει την γενικότερη απαξίωση του Κέντρου (όπως έχει ήδη γίνει με δεκάδες φορείς).

Σε συντονισμό με τις απαντήσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΚΑΠΕ που δηλώνουν κατηγορηματικά και εμπεριστατωμένα ότι:

  • Το ΚΑΠΕ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια
  • Η μισθοδοσία του δεν εξυπηρετείται ούτε κατά 1 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Οι μισθοί των εργαζομένων προέρχονται από ευρωπαϊκά και ανταγωνιστικά προγράμματα και ήδη έχουν υποστεί 2 σημαντικότατες μειώσεις με τους νόμους 3832/2010 και 3845/2010
  • Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα επιφέρει πλήθος ανυπέρβλητων οργανωτικών και οικονομικών προβλημάτων (π.χ. επιστροφές πόρων, διακοπή προγραμμάτων), χωρίς κανένα όφελος για τα δημόσια έσοδα

Δηλώνουμε ότι:

  • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των μηχανικών και γενικότερα του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του ΚΑΠΕ απέναντι στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι υπάλληλοι της τρόικας. Είναι φανερό ότι αποτελεί προέκταση της συνολικότερης επίθεσης που δέχεται η κοινωνία από την εφαρμογή των βάρβαρων μνημονιακών απαιτήσεων.
  • Δε δεχόμαστε την απαξίωση επιτυχημένων επιστημονικών φορέων που εν μία νυκτί υφίστανται τη διαδικασία ξαφνικού θανάτου και παραδίδονται βορά στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων
  • Θα αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού για την ανατροπή του εφιαλτικού σκηνικού που εντατικά στήνουν οι θιασώτες της μνημονιακής πολιτικής
  • Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για ένα ΤΕΕ που θα αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της κοινωνίας και των κινημάτων, που θα συμβάλλει στην οργάνωση και το σχεδιασμό της παραγωγικής και βιομηχανικής δομής της χώρας και τη χειραφέτηση του τεχνικού δυναμικού με γνώμονα την ικανοποίηση των βασικών κοινωνικών αναγκών, την προστασία του περιβάλλοντος και όχι των κερδοσκοπικών συμφερόντων.
23/11/2013
συσπείρωση αριστερών μηχανικών

Κάλεσμα Στήριξης προς τις παρατάξεις του ΤΕΕ από τους μηχανικούς του ΚΑΠΕ

Η Εποχή για τη συσπείρωση

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Εποχή

Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών:
Δεν ξεμπερδεύουν μαζί μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε

Οι φετινές εκλογές στο ΤΕΕ γίνονται σε συνθήκες πρωτοφανούς φραγής ενημέρωσης (μετά το κλείσιμο του Ενημερωτικού Δελτίου του ΤΕΕ). Η πλειοψηφία της απερχόμενης Διοίκησης, αυτοπροβάλλεται έτσι ως ευαίσθητη και επιτυχής. Με απίστευτο θράσος προσπαθεί να οικειοποιηθεί αποτελέσματα μαζικών αγώνων, κρύβει την απροκάλυπτη συνεργασία της με τις κυβερνήσεις του μνημόνιου. Κρύβει ότι εκπρόσωποί της ψήφισαν την επιβολή καταστροφικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές μας εισφορές, ότι εκχώρησαν τα αποθεματικά του Ταμείου μας, όχι για να στηριχτούν οι ασφαλισμένοι αλλά μια τράπεζα πτώμα, η Τράπεζα Αττικής.

Το ΤΕΕ, γέννημα της νεωτερικότητας, θεσμός προορισμένος να οργανώνει το αυτοδιοίκητο του επαγγέλματος, με καταστατικά αντικείμενα να το ανυψώνει και να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, σε συνθήκες μνημονιακής καταστροφής και των δύο αντικειμένων, καταρρέει. Στρέφει προκλητικά την πλάτη στους μηχανικούς, μετατρέπεται μεθοδικά σε παράρτημα της Εκτελεστικής Εξουσίας. Νομιμοποιεί αυθαίρετα, πιστοποιεί ελεγκτές και επιθεωρητές, ορίζει συμβούλους, «επιμορφώνει», πάντα με το αζημίωτο, επικροτεί τη δημιουργία μηχανικών πολλών ταχυτήτων, συμβάλλει άριστα στην επιβολή του μνημονιακού μεσαίωνα.
Το τελευταίο σόου των κ. Σπίρτζη - Καμίνη με προσκεκλημένο τον κ. Μπουτάρη, που με υπερηφάνεια αναγγέλλουν τη μετατροπή του ΤΕΕ σε εξάρτημα πολεοδομικών υπηρεσιών, αποτελεί ασφαλώς αθέμιτη στήριξη του δημάρχου στον απερχόμενο πρόεδρο. Όσο ανυπόστατη και αν είναι από τεχνική άποψη η εξαγγελία τους, το θλιβερό όραμα της απορρόφησης του ΤΕΕ από την Εκτελεστική Εξουσία, παραμένει ως μοναδική τους πρόταση για την προοπτική του.
Ο κ. Καμίνης προηγήθηκε του κ. Σπίρτζη, ως εκφραστής της  «ιδέας» να νεκραναστηθεί η «κεντροαριστερά». Σε πιλοτική εφαρμογή αυτής της «ιδέας», για πρώτη φορά στο ΤΕΕ, ο παραταξιακός χώρος του ΠΑΣΟΚ «παρθενογεννιέται» από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ. Από την άλλη, ο παραταξιακός χώρος της ΝΔ εκπέμπει μήνυμα «ενότητας», συγκολλώντας πρόχειρα τα θρύψαλά του, στα οποία μόλις χθες εκτινάχτηκε υπό το βάρος μνημονιακών ευθυνών και διαπλοκών.
Το όλον θυμίζει χορό μεταμφιεσμένων.
Τέλος, η πρώην Συνεργασία ΣΥΝ και ΔΗΜΑΡ, υπό το βάρος της συνεχούς συμμαχίας με τους προηγούμενους στη διοίκηση του ΤΕΕ επί δεκαετίες, ακόμα και στην τριετία του μνημόνιου,  διαλύθηκε.
Μια μαζική συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές αποτελεί εφιάλτη για την πλειοψηφία της  απερχόμενης διοίκησης του ΤΕΕ και την μνημονιακή κυβέρνηση Γιατί έτσι θα πάψουν να εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των μηχανικών, όσοι συνέργησαν στην καταστροφή του επαγγέλματος και του ταμείου τους ως εντολοδόχοι της κυβέρνησης και της τρόικα.
Ο μόνος κλάδος που δεν έχουν ως σήμερα εφαρμοστεί οι ψηφισμένες με τον 3986/2011 εξοντωτικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών είναι οι μηχανικοί. Είναι μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη. Για να επιτευχθεί, προηγήθηκαν αναρίθμητες μαζικές πρωτοβουλίες και δυναμικές δράσεις. Στο τέλος, η ηγεσία του ΤΕΕ και λοιπών επιστημονικών συλλόγων των μηχανικών, αναγκάστηκαν να συρθούν στις κινητοποιήσεις, οι εκπρόσωποι άλλων φορέων στη διοίκηση του ΕΤΑΑ (Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος κλπ) αναγκάστηκαν να μεταβάλουν τη στάση τους και τελικά αποδέχτηκαν αυτό το αίτημα των κινητοποιημένων μηχανικών.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΕ Ηπείρου: Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ)

Αριστερή Κίνηση Μηχανικών Ηπείρου (ΑΚΜΗ)
Πριν από 3,5 χρόνια περίπου στο ιδρυτικό μας κείμενο τότε απευθύναμε αγωνιστικό μήνυμα – προσκλητήριο προς τον άνεργο, το μισθωτό μηχανικό του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τον  υποαπασχολούμενο, τον μικροεπαγγελματία, τον μηχανικό της βιοπάλης, τον προοδευτικό μηχανικό. Το μήνυμα αυτό είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ στο σήμερα λόγω της τραγικής κατάστασης που συνεχίζουν να βιώνουν ολοένα και περισσότερο χιλιάδες εργαζόμενοι μηχανικοί.Από τις προηγούμενες εκλογές του Τ.Ε.Ε. (Απρίλιος 2010) τα πράγματα γύρω μας έχουν χειροτερέψει σε όλα τα επίπεδα. Βρισκόμαστε αισίως στο ήδη ψηφισμένο «μνημόνιο 3» και καθημερινά όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα εργασιακά δικαιώματά τους. Πολλοί συνάδελφοι μηχανικοί έχουν υποστεί ουσιαστικά επαγγελματική εξόντωση εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. Ουσιαστικά η κάρτα μέλους του Τ.Ε.Ε. για την πλειοψηφία των συναδέλφων μηχανικών (ιδιαίτερα των νέων) ισοδυναμεί με κάρτα ανεργίας και μάλιστα χωρίς επίδομα. Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η μείωση των αποδοχών αποτελούν την καθημερινότητα πολλών συναδέλφων μηχανικών, ενώ έντονο είναι και το φαινόμενο της νέας μετανάστευσης.
Στον αντίποδα κάποια ιδιωτικά - επιχειρηματικά συμφέροντα, που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς, συνεχίζουν να αποκομίζουν κέρδη επωφελούμενα της κατακόρυφης μείωσης του εργατικού κόστους, της στρατιάς ανέργων και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Γι’ αυτό και αναφέρουμε ακόμη μια φορά ότι είναι παραμύθι για μας η άποψη ότι υπάρχει «ενιαίο στρώμα των μηχανικών». Ο κόσμος των επιχειρηματιών, των μεγαλοεργολάβων και μεγαλομελετητών μηχανικών, των πάσης φύσεως managers, δεν έχει τίποτα κοινό με την πλειοψηφία των μηχανικών που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης, μια εξαιρετικά άθλια και καταθλιπτική καθημερινότητα, αυτή που οδηγεί στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική περιθωριοποίηση.
Όλο το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΕ παρά τις υποκριτικές και ανέξοδες αντιμνημονιακές κορώνες παρέμεινε σταθερό στις βασικές επιλογές του κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Ουσιαστικά εφαρμόζει την μνημονιακή πολιτική. Ας μην ξεχνάμε ότι από κοινού οι διοικήσεις του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ συναίνεσαν στη ληστρική αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ και στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με χρήματα των ασφαλισμένων του, καθώς και στη συρρίκνωση των προνοιακών παροχών μέσα από την ένταξη του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ. Τεράστια ευθύνη της διοίκησης του ΤΕΕ και στα ζητήματα του «κουρέματος» των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ, των καταργήσεων των ΣΣΕ (Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας) και των ελαχίστων αμοιβών. Επομένως, το ΤΕΕ δεν είναι όλων των μηχανικών. Το ΤΕΕ Ν.Π.Δ.Δ., θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει στους κόλπους του μηχανικούς διαφορετικών και συγκρουόμενων ταξικών συμφερόντων, δηλαδή αφενός μεν τους μεγαλοεργοδότες - επιχειρηματίες και αφετέρου δε τους μικροεπαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τους άνεργους, πάντα ήταν στην υπηρεσία των πρώτων.

ΤΕΕ Κ. Θεσσαλίας - Αριστερή Συμπαράταξη Ανατροπής

Η Αριστερή Συμπαράταξη Ανατροπής για τις εκλογές στο ΤΕΕ

Η Αριστερή Συμπαράταξη Ανατροπής για τις εκλογές στο ΤΕΕ
Στις 24 Νοέμβρη 2013, οι Μηχανικοί καλούνται να ψηφίσουν για νέα διοίκηση στο ΤΕΕ. Μπροστά στις κάλπες θα βρεθούμε:
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες με ανεξόφλητες και τοκογλυφικά προσαυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, που δεν μπορούν να νοσηλευτούν και να αγοράσουν φάρμακα για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
  • Μισθωτοί του Ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα έρμαια της κατάργησης κάθε εργασιακού δικαιώματος, με την απειλή της απόλυσης ή της μνημονιακής δήθεν «κινητικότητας».
  • Χιλιάδες μηχανικοί που αναγκάζονται σε διακοπή του επαγγέλματος αδυνατώντας να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
  • Η πλειοψηφία των νέων μηχανικών με λαμπρές σπουδές που δεν έχουν γευτεί τη χαρά του μεροκάματου στο επιστημονικό τους αντικείμενο  και μεταναστεύουν, θυμίζοντας μαύρες εποχές της πρόσφατής μας ιστορίας.
Το προηγούμενο διάστημα το ΤΕΕ, αποκομμένο από τις ανάγκες της πλειοψηφίας των μελών του, τα άφησε απροστάτευτα και τις περισσότερες φορές κινήθηκε σαν ξένο σώμα ενάντια σ’ αυτά, συναινώντας σε κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο, μετατρέποντας το ΤΣΜΕΔΕ σε τραπεζίτη με κατασπατάληση των αποθεματικών του, υποστηρίζοντας μέσω των αντιπροσώπων του την αύξηση των εισφορών ιδιαίτερα για τους νέους συναδέλφους, παζαρεύοντας την «απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» με αντάλλαγμα ενεργό ρόλο στην διαδικασία πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων, υποβαθμίζοντας τα πολυτεχνικά πτυχία με την προώθηση συνεχών εξετάσεων «εξειδίκευσης» μετά από σεμινάρια επί πληρωμή, συναινώντας στην κατάργηση των πολεοδομικών γραφείων με σκοπό τη μελλοντική τους εκχώρηση στους ιδιώτες κλπ.
Οι Διοικήσεις του ΤΕΕ, κεντρικά και τοπικά, δέσμιοι του προσωποκεντρικού γραφειοκρατικού συστήματος διοίκησης με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πέρα από τις αντιμνημονιακές κορώνες, επί της ουσίας συμπαρατάχθηκαν με τις επίσημες πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η στάση τους απλά καταρρίπτει το μύθο ότι το ΤΕΕ εκπροσωπεί «όλους» τους μηχανικούς και τα δήθεν ενιαία συμφέροντά τους. Και όμως δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε όλοι τα ίδια συμφέροντα.
Είμαστε ΕΜΕΙΣ, o κόσμος της πλειοψηφίας που αγωνίζεται για να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά του. Μερικοί από τους χιλιάδες άνεργους ή υποαπασχολούμενους μηχανικούς, τους ευέλικτα απασχολήσιμους με μπλοκάκι, τους ελεύθερους επαγγελματίες με μικρομεσαία γραφεία χωρίς δουλειές και με τεράστια χρέη, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα χωρίς συμβάσεις εργασίας, τους μηχανικούς του δημοσίου με τους πετσοκομμένους μισθούς και την απαξίωση του ρόλου τους, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης που ζουν την απαξίωση του σημερινού σχολείου-πανεπιστήμιου και της εργασίας τους. Οι νέοι μηχανικοί που αποφοιτούμε από τα πολυτεχνεία για να βουτήξουμε στην ατελείωτη θάλασσα της ανεργίας και της μετανάστευσης. Οι μηχανικοί επιστήμονες που βλέπουμε τη γνώση και το αντικείμενό μας να απαξιώνονται. Οι αυριανοί συνταξιούχοι με αβέβαιες συντάξεις που καταρρέουν.
Και είναι ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ο κόσμος των διαπλεκόμενων μεγαλοεργολάβων, των επιχειρηματιών, των manager και όσων διαχειρίζονται τις κυβερνητικές πολιτικές προς όφελος τους.
Ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους τα συμφέροντα είναι αντίθετα και ανταγωνιστικά.

ΤΕΕ Πελοποννήσου - Ανατροπή





Ποιοί είμαστε



    Εργαζόμενοι μηχανικοί που συναντηθήκαμε στους αγώνες και τις κινηματικές διεργασίες των τελευταίων χρόνων για τα κοινά προβλήματα, και ιδιαίτερα στον μεγάλο αγώνα για το ασφαλιστικό. Συναντηθήκαμε στις μεγάλες ανοιχτές συνεδριάσεις των Επιτροπών Αγώνα για το ασφαλιστικό, στις διαδηλώσεις και στη μαζική παρουσία στην Αθήνα, στις καταλήψεις στην Τράπεζα Ελλάδος, στις περιφρουρήσεις των δημοπρασιών.

 Στους αγώνες αυτούς, αναπτύξαμε αγωνιστικούς δεσμούς, καταλάβαμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Διαπιστώσαμε ότι η επίθεση που δεχόμαστε απαιτεί μια νέα αγωνιστική ενότητα που θα υπερβαίνει παραταξιακές διαιρέσεις του παρελθόντος. Ταυτόχρονα διαπιστώσαμε ότι το ΤΕΕ, όχι απλά δεν στάθηκε στο ύψος του οργανώνοντας τους αγώνες, αλλά πιστό στο θεσμικό του ρόλο του ¨συμβούλου¨ του κράτους (και των μνημονιακών κυβερνήσεων), ήταν απέναντί μας.

Επίσης καταλάβαμε ότι η επίθεση στους μηχανικούς, τμήμα της γενικότερης επίθεσης στα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν ανατρέπεται από έναν μόνο κλάδο όσο σκληρούς αγώνες και να διεξαγάγει.

 Συμπεράναμε ότι για να αποκρούσουμε τα μέτρα απαιτείται συνολική ΑΝΑΤΡΟΠΗ της πολιτικής όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, της τρόικας και της Ε.Ε. και γι’ αυτό θα αγωνιστούμε μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία για την ανατροπή τους.

Αφήσαμε στην άκρη τις διαφορές μας και από ¨μηδενική βάση¨, με ανοιχτές διαδικασίες βάσης και άμεσης δημοκρατίας, συγκροτήσαμε την ΑΝΑΤΡΟΠΗ με στόχο να συμβάλει στην παραπάνω επιτακτική αναγκαιότητα.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ δεν είναι μια συνεργασία παρατάξεων ή μια ¨εν κρυπτώ¨ και χωρίς αρχές συνεργασία κομμάτων, παραγόντων, συμφερόντων. Είναι η συμπαράταξη των ¨αγωνιστικών πτερύγων¨ όλων των παρατάξεων και κυρίως της μεγαλύτερης μέχρι τώρα παράταξης: της συνειδητής αποχής.

 Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ δεν είναι κομματική παράταξη – χωράει και έχει αγωνιστές μηχανικούς από όλους τους χώρους – είναι όμως αιχμηρή πολιτικά. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Καταδικάζει με ονοματεπώνυμο τους υπεύθυνους της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων, της άγριας λιτότητας, της περικοπής του ΠΔΕ, της ανεργίας, της ιδιωτικοποίησης των πάντων, της εξευτελιστικής υποβάθμισης του ρόλου και του επαγγέλματος του μηχανικού: Μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Τρόικα, ΕΕ, Τραπεζίτες, μεγάλοι επιχειρηματικοί πολυεθνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι.


 Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ είναι η αντιμνημονιακή, αντικυβερνητική, αντιΤΕΕ παράταξη, που ¨πάνω από όλα¨ βάζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων μηχανικών και πιστεύει ότι η μόνη ελπίδα και λύση είναι οι ενωτικοί αγώνες των μηχανικών και της κοινωνίας.




Από τον «μύθο» της ευημερίας, στο ολέθριο «κούρεμα» δικαιωμάτων και κατακτήσεων

ΤΕΕ Μαγνησίας - Συμπαράταξη Ανατροπής

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ



Στις 24 Νοέμβρη 2013 οι Έλληνες Μηχανικοί, πολλοί απ’ τους οποίους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης,  καλούνται να ψηφίσουν.




Μπροστά στις κάλπες θα βρεθούν:


  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα, που δεν μπορούν να νοσηλευτούν ούτε να αγοράσουν φάρμακα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, επειδή έχουν ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές, υπέρογκα προσαυξημένες, αλλά και χιλιάδες μηχανικοί που αναγκάζονται σε διακοπή του επαγγέλματος αδυνατώντας να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
  •  Μισθωτοί του Ιδιωτικού Τομέα που βιώνουν την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος και ζουν καθημερινά με την απειλή της απόλυσης για κάθε τους διεκδίκηση.
  •  Μισθωτοί του Δημόσιου Τομέα που ζουν στην ανασφάλεια της μνημονιακής  «κινητικότητας», της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.
  •  Νέοι μηχανικοί που παρά τις σπουδές τους δεν μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας στο επιστημονικό τους αντικείμενο  και είτε μεταναστεύουν, είτε ετεροαπασχολούνται σε άσχετη εργασία υπό απαράδεκτες συνθήκες, είτε οδηγούνται στο περιθώριο.


Εδώ και τρία χρόνια βιώνουμε μια χωρίς προηγούμενο συρρίκνωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών, που για πολλούς συναδέλφους τείνει να αποκτήσει χαρακτήρα επαγγελματικής εξόντωσης.  Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε το φάσμα της γενικευμένης ανεργίας, ενώ το κοινωνικό κράτος καταρρέει συμπαρασύροντας το πάλαι ποτέ υγιές ΤΣΜΕΔΕ στον καιάδα των εξοντωτικών εισφορών και των όλο και πιο περιορισμένων παροχών για σύνταξη, υγεία, πρόνοια.  Κανένας δεν έχει μείνει αλώβητος από τις συνέπειες των μνημονιακών επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.