Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Απάντηση της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών στο κάλεσμα μηχανικών του ΚΑΠΕ

Απάντηση της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών στο κάλεσμα μηχανικών του ΚΑΠΕ

Η συσπείρωση στηρίζει τον αγώνα των μηχανικών και γενικότερα όλων των εργαζομένων του ΚΑΠΕ που στην παρούσα συγκυρία δέχεται μια αήθη και στοχευμένη επίθεση από μερίδα των κυρίαρχων ΜΜΕ που εκπορεύεται από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και τις μνημονιακές πολιτικές που αυτό υπηρετεί.

Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ, η εξοικονόμηση ενέργειας και υποστήριξη ενός ορθολογικού ενεργειακού σχεδιασμού στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνίας μπορεί να επιτευχθεί από ανεξάρτητους και υγιείς επιστημονικούς φορείς που λειτουργούν στη βάση του δημοσίου συμφέροντος.

Ειδικά στην περίπτωση του ΚΑΠΕ η εξελισσόμενη επίθεση από την πολιτική ηγεσία έχει ως εκκίνηση την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου που θα λειτουργήσει ως «Δούρειος Ίππος» με τελικό σκοπό τη συγχώνευση, πιθανόν κατάργηση και εν τέλει την γενικότερη απαξίωση του Κέντρου (όπως έχει ήδη γίνει με δεκάδες φορείς).

Σε συντονισμό με τις απαντήσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΚΑΠΕ που δηλώνουν κατηγορηματικά και εμπεριστατωμένα ότι:

  • Το ΚΑΠΕ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια
  • Η μισθοδοσία του δεν εξυπηρετείται ούτε κατά 1 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Οι μισθοί των εργαζομένων προέρχονται από ευρωπαϊκά και ανταγωνιστικά προγράμματα και ήδη έχουν υποστεί 2 σημαντικότατες μειώσεις με τους νόμους 3832/2010 και 3845/2010
  • Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα επιφέρει πλήθος ανυπέρβλητων οργανωτικών και οικονομικών προβλημάτων (π.χ. επιστροφές πόρων, διακοπή προγραμμάτων), χωρίς κανένα όφελος για τα δημόσια έσοδα

Δηλώνουμε ότι:

  • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των μηχανικών και γενικότερα του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του ΚΑΠΕ απέναντι στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι υπάλληλοι της τρόικας. Είναι φανερό ότι αποτελεί προέκταση της συνολικότερης επίθεσης που δέχεται η κοινωνία από την εφαρμογή των βάρβαρων μνημονιακών απαιτήσεων.
  • Δε δεχόμαστε την απαξίωση επιτυχημένων επιστημονικών φορέων που εν μία νυκτί υφίστανται τη διαδικασία ξαφνικού θανάτου και παραδίδονται βορά στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων
  • Θα αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού για την ανατροπή του εφιαλτικού σκηνικού που εντατικά στήνουν οι θιασώτες της μνημονιακής πολιτικής
  • Παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για ένα ΤΕΕ που θα αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της κοινωνίας και των κινημάτων, που θα συμβάλλει στην οργάνωση και το σχεδιασμό της παραγωγικής και βιομηχανικής δομής της χώρας και τη χειραφέτηση του τεχνικού δυναμικού με γνώμονα την ικανοποίηση των βασικών κοινωνικών αναγκών, την προστασία του περιβάλλοντος και όχι των κερδοσκοπικών συμφερόντων.
23/11/2013
συσπείρωση αριστερών μηχανικών

Κάλεσμα Στήριξης προς τις παρατάξεις του ΤΕΕ από τους μηχανικούς του ΚΑΠΕ
Τις τελευταίες ημέρες το ΚΑΠΕ δέχεται μια ενορχηστρωμένη επίθεση από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Την Τετάρτη 13‐11‐2013 εκδόθηκε από το υπουργείο δελτίο τύπου όπου ανακοίνωνε την παύση του ατύπως διορισμένου προέδρου του Κέντρου κ. Κωνσταντίνου Θεοφύλακτου. Ατύπως διότι από την επίσημη λήξη της θητείας του στις 18‐08‐2013 το ΚΑΠΕ βρίσκεται χωρίς επίσημη διοίκηση με αποκλειστική ευθύνη του υπουργού. Η επίσημη δικαιολογία ήταν η μη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο κέντρο.
Με σημείο εκκίνησης, το εν λόγω δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ, ξεκίνησε ένας συντονισμένος και μεθοδευμένος πόλεμος λάσπης από την πλευρά των παντός είδους «δημοσιογράφων» και «κύκλων» του υπουργείου ενάντια στο κέντρο και τους εργαζόμενους. Η προσπάθεια του σωματείου να βγάλει στην δημοσιότητα την φωνή των εργαζομένων συνάντησε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) τον τοίχο της «αντικειμενικότητας» των ΜΜΕ. Στόχος αυτής της επίθεσης είναι προφανής. Είναι η απαξίωση του κέντρου, (όπως έχει συμβεί και μια σειρά άλλους οργανισμούς), και η απαξίωση των δικαιωμάτων και της δουλειάς των εργαζομένων.
Απαντώντας στα ψεύδη που συντονισμένα το ΥΠΕΚΑ διασπείρει δηλώνουμε τα εξής:
 Οι μισθοί των εργαζομένων του κέντρου δεν φτάνουν τις 5000€ όπως ψευδά διαρρέει το ΥΠΕΚΑ. Οι μισθοί του προσωπικού του ΚΑΠΕ παρ’ όλο που διέπονται από τους κανόνες του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, και προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους, υπολείπονται κατά πολύ από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο
αμοιβών (έχουμε ήδη υποστεί δύο σημαντικότατες μειώσεις στις αμοιβές μας: νόμοι 3832/2010 και 3845/2010), και αντανακλούν το επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας του προσωπικού.
 Το ΚΑΠΕ δεν χρηματοδοτείται με το ποσό των 476.407€.μηνιαίως για  μισθολογικές δαπάνες. Το ΚΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια χρηματοδοτούταν από τον κρατικό προϋπολογισμό με 10% επί του προϋπολογισμού του, ποσό το οποίο εκτός του γεγονότος ότι είναι πολύ μικρό, πλέον δεν καταβάλλεται κιόλας. Τα κύρια έσοδα του κέντρου προκύπτουν από έργα (ιδιωτικά, ευρωπαϊκά, ανταγωνιστικά). Ειδικότερα για κάποια από αυτά τα έργα που προβλέπεται κρατική συμμετοχή, το ΥΠΕΚΑ χρωστά στο ΚΑΠΕ τα αντίστοιχα δεδουλευμένα.
 Η μείωση των μισθών και η συρρίκνωση του ΚΑΠΕ δεν εξοικονομούν κρατικούς πόρους. Χωρίς να σταθούμε στον τρόπο αξιοποίησης των «εξοικονομούμενων» πόρων που προέρχονται από θυσίες των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, δηλώνουμε ότι με βάση τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου η μείωση του μισθολογικού κόστους απλά θα οδηγήσει σε μείωση του τζίρου και του προϋπολογισμού των έργων που αναλαμβάνει το ΚΑΠΕ τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το ΥΠΕΚΑ. Μια τέτοια κατάσταση θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα στην λειτουργία του κέντρου. Η μοναδική επίπτωση που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη θα είναι η μείωση των εισροών του κράτους από το ΚΑΠΕ (ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.)
Πέραν όμως της επιχειρηματολογίας του υπουργείου, εμείς οι μηχανικοί του ΚΑΠΕ δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα προασπίσουμε την 26ετή πορεία του Κέντρου, τους κόπους της καθημερινής μας δουλειάς και των ερευνητικών μας προσπαθειών. Σαν μηχανικοί στο χώρο της ενέργειας αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη στρατηγική που έχει επιλέξει για το Κέντρο ο σημερινός υπουργός Γιάννης Μανιάτης. Αν η σοβαρότητα με την οποία διαπραγματεύεται τα νευραλγικά ζητήματα της ενέργειας είναι εφάμιλλη της υπόθεσης του ΚΑΠΕ τότε έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε και άλλους τόσους ώστε να στείλουμε σήμα κινδύνου στο σύνολο της κοινωνίας. Η πολιτική της μεθοδευμένης υποβάθμισης και απαξίωσης του επιστημονικού έργου, του ίδιου του κέντρου και των εργαζομένων σε αυτό δεν πρόκειται να περάσουν. Γνωρίζουμε ότι τελικός στόχος αυτής της επίθεσης δεν είναι μονάχα η μείωση των μισθών, αλλά οι συγχωνεύσεις και οι διαθεσιμότητες.
Εμείς οι μηχανικοί του ΚΑΠΕ γνωρίζουμε ότι παρόμοια δημοσιεύματα με κατασκευασμένους μισθολογικούς διαχωρισμούς στοχεύουν στην καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού ανάμεσα σε εργαζόμενους με κοινή εργασιακή μοίρα. Είμαστε και θα είμαστε υποστηρικτές της τεκμηριωμένης συζήτησης, της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και της συλλογικής διεκδίκησης. Δε ζούμε εκτός κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε είναι απότοκο της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται εδώ και τρεισήμισι χρόνια στην ελληνική κοινωνία, ότι δύναμη των εργαζομένων είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η συλλογική αντίσταση. Και αυτό πράττουμε και σήμερα τη στιγμή που θίγονται με βάναυσο τρόπο η εργασία και το έργο μας.
Ζητάμε την ευρύτερη αλληλεγγύη και συμπαράσταση από το σύνολο του κλάδου των μηχανικών, ζητάμε τη συμπαράσταση της διοίκησης του ΤΕΕ και τη στήριξη των παρατάξεων που κατεβαίνουν στην προσεχή εκλογική διαδικασία πριν και  κυρίως μετά τις εκλογές.
 
Οι υπογράφοντες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου