Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Μύθοι και πραγματικότητες για την Airbnb βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Δημήτρης Μπαλαμπανίδης/Εύα Παπατζανή/Δημήτρης Πέττας


Η ευρέως πια διαδεδομένη και γνωστή πρακτική του Airbnb έχει σχολιαστεί εκτενώς στον ημερήσιο Τύπο ενώ προσελκύει όλο και περισσότερο και το επιστημονικό ενδιαφέρον. Με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα να είναι ταχύτατες και με δεδομένη, προς το παρόν, την έλλειψη συστηματικών σχετικών επιστημονικών μελετών, πολλά από αυτά που έχουν γραφτεί μοιάζουν ήδη «ξεπερασμένα», παρουσιάζουν ανακρίβειες και, συχνά, επιμένουν σε ορισμένες μόνο όψεις του φαινομένου Airbnb, αποκρύπτοντας, αφελώς ή εσκεμμένα, κάποιες άλλες.

Ξεκινώντας από τον ορισμό της Airbnb βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, η ιδέα γεννήθηκε το 2007 από δύο νεαρούς συγκατοίκους που δυσκολεύονταν να πληρώσουν το ενοίκιο του μικρού και ακριβού διαμερίσματός τους στο Σαν Φρανσίσκο. Η λύση δόθηκε μισθώνοντας για λίγες μέρες τον μήνα ένα φουσκωτό στρώμα ύπνου στο πάτωμα του υπνοδωματίου τους και προσφέροντας στους φιλοξενούμενους ένα πρόχειρο σπιτικό πρωινό, από όπου και η ετυμολογία του ακρωνυμίου Airbnb: Air, Bed and Breakfast. Στην αρχική αυτή εκδοχή της, η πρακτική που εισήγαγαν οι δύο νεαροί δικαίως θεωρήθηκε ως μέρος της λεγόμενης «οικονομίας διαμοιρασμού» (sharing economy), δηλαδή μιας διαφορετικής οικονομίας μεταξύ χρηστών που μοιράζονται αγαθά και υπηρεσίες μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες και χωρίς μεσάζοντες. Γρήγορα, όμως, η ιδέα της πρόχειρης μίσθωσης ενός στρώματος ύπνου στο δωμάτιο όπου διαμένει και ο ίδιος ο εκμισθωτής εξελίχθηκε σε πρακτική μίσθωσης μέχρι και ολόκληρου του ακινήτου έτσι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα, με μόνη ουσιαστική διαφορά τη σύντομη διάρκεια της μίσθωσης στη θέση ενός μακροχρόνιου συμβολαίου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, κατά συντριπτική πλειονότητα, τα καταχωρημένα ακίνητα στην επίσημη πλατφόρμα της Airbnb μισθώνονται ολόκληρα, ενώ λίγες είναι οι μισθώσεις αυτόνομου δωματίου σε διαμέρισμα και ακόμα λιγότερες οι μισθώσεις κοινόχρηστου δωματίου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ανάλυσης των Airbnb δεδομένων «Inside Airbnb», στον Δήμο Αθηναίων και για το έτος 2017, το 83,2% των Airbnb μισθώσεων αφορούσε ολόκληρο σπίτι ή διαμέρισμα, ενώ μόνο το 15,8% και μόλις το 1% αφορούσαν αυτόνομο και κοινόχρηστο δωμάτιο αντίστοιχα. Το πιο κρίσιμο βέβαια εδώ δεν είναι το γεγονός ότι η πρακτική της Airbnb μίσθωσης ακινήτων έχει χάσει τα αρχικά χαρακτηριστικά της ως μιας μορφής «οικονομίας διαμοιρασμού». Η Airbnb μίσθωση ολόκληρων πια ακινήτων σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός διαμερισμάτων αποσύρεται από τη συμβατική αγορά μακροχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται διαφορετικά η σχέση προσφοράς και ζήτησης. Πολύ απλά, με τα ακίνητα που διατίθενται προς μακροχρόνια μίσθωση να μειώνονται σημαντικά (ενώ η ζήτηση παραμένει σταθερή ή, ακόμα χειρότερα, αυξάνεται), οι τιμές ενοικίων ωθούνται όλο και ψηλότερα και η εύρεση ακινήτου για μακροχρόνια μίσθωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους μόνιμους κατοίκους.

38.648 νέοι οφειλέτες στο ΚΕΑΟ στο τρίτο τρίμηνο



Κοινοποιήθηκε η τρίτη τριμηνιαία έκθεση προόδου του ΚΕΑΟ για το 2018.

Οι συνολικές εισπράξεις του Κ.Ε.Α.Ο. εντός του τριμήνου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018) ανέρχονται σε 356.196.188 ευρώ. Από την έναρξη της λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. έχουν εισπραχθεί συνολικά 3.853.452.952 ευρώ.

Εντός του τρίτου τριμήνου του 2018 στο Κ.Ε.Α.Ο. εντάχθηκαν 25.375 οφειλέτες από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 2.156 οφειλέτες από τον τ.ΟΑΕΕ, 11.028 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΑ, 15 οφειλέτες από το τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και 74 οφειλέτες από Φορείς εκτός ΕΦΚΑ. Συνολικά στο τρίτο τρίμηνο του 2018 εντάχθηκαν 38.648 οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 192.079.589 ευρώ.

Από την αρχή λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. μέχρι 30/9/2018 έχουν ενταχθεί συνολικά 665.159 οφειλέτες του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, 583.759 οφειλέτες του τ. ΟΑΕΕ, 356.673 οφειλέτες του τ. ΟΓΑ, 17.634 οφειλέτες του τ. ΕΤΑΑ, 191 οφειλέτες του τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και 433 οφειλέτες από Φορείς εκτός ΕΦΚΑ.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ένταξης οφειλετών στο Κ.Ε.Α.Ο. ανά Φορέα και κατά χρονολογική σειρά δίνονται στους πίνακες που ακολουθούν:


Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η ζωή που απειλείται από τις εξορύξεις πετρελαίου σε 90 προστατευόμενες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου


Δραματική έκκληση για τουλάχιστον 90 προστατευόμενες περιοχές που γειτνιάζουν με οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη απευθύνει το ελληνικό τμήμα της WWF. Μεταξύ αυτών, τέσσερα εθνικά πάρκα, δύο εθνικοί δρυμοί, εικοσιένα καταφύγια άγριας ζωής και εξηντα-τρεις περιοχές του δικτύου Natura.

«Η ελληνική κυβέρνηση με το ένα χέρι θεσμοθετεί προστατευόμενες περιοχές και με το άλλο τις παραχωρεί σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για το αντίθετο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία που έχει διαμορφώσει είναι διάτρητη από ρυθμίσεις που ευνοούν τη βιομηχανία πετρελαίου και της επιτρέπουν να δράσει ανενόχλητη εις βάρος της περιβαλλοντικής ασφάλειας και συνεπώς, της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει μέση λύση όταν μιλάμε για θάλασσες και εξορύξεις υδρογονανθράκων: πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε γαλάζιο και μαύρο», τονίζει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος θαλάσσιου προγράμματος του WWF Ελλάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κατάσταση.

Όπως αναφέρει η WWF, ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις σεισμικές έρευνες, η αύξηση των διελεύσεων πλοίων κατά τη διαδικασία της εξόρυξης, καθώς και η ρύπανση (είτε επιχειρησιακή, είτε ρύπανση που προκαλείται από ατύχημα) «δεν γνωρίζει σύνορα, ιδιαίτερα όταν οι εργασίες αυτές υλοποιούνται μέσα στη θάλασσα. Συνεπώς, το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει σχεδιαστεί για να υλοποιηθεί στη χώρα μας, απειλεί μια τεράστιας έκτασης θαλάσσια περιοχή (περίπου 60.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων) που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους και της Κρήτης και η οποία φιλοξενεί παγκοσμίως σπάνια είδη, θέτοντας παράλληλα, σε άμεσο κίνδυνο τις παράκτιες κοινότητες και την τουριστική οικονομία».


Η WWF υπογραμμίζει πως «ζώνη ασφαλείας» πλάτους μόλις 1χλμ. που διατηρείται, βάσει της υπουργικής απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), γύρω από τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 που βρίσκονται εντός ή κοντά στις παραχωρημένες εκτάσεις του Ιονίου, δεν έχει κανένα νόημα, καθώς δεν διασφαλίζει την ουσιαστική προστασία σημαντικών περιοχών και οικοτόπων από τις επιβλαβείς εργασίες έρευνας και εξορύξεων.

Η ανάγκη προστασίας

Διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών έως 31/12/2016 λόγω εύλογης αμφιβολίας

Διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών έως 31/12/2016 λόγω εύλογης αμφιβολίας - Άνοιξε η υποβολή αιτήσεων στον ΕΦΚΑ



Τέθηκε σε λειτουργία η δυνατότητα υποβολής αίτησης για αμφισβήτηση της οφειλής σύμφωνα με το ν. 4554/2018.

Με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.4554/2018 παρέχεται η δυνατότητα διαγραφής ασφαλιστικών οφειλών έως 31/12/2016, λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υπαγωγή στην ασφάλιση.

Η δυνατότητα παρέχεται σε:

1 Ασφαλισμένους στο π. ΟΓΑ λόγω δραστηριοποίησης σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια και παράλληλα ασφαλισμένους στον π. ΟΑΕΕ για την ίδια δραστηριότητα.
2 Δημοσιογράφους παλαιούς ασφαλισμένους στο π. ΤΣΠΕΑΘ και παράλληλα ασφαλισμένους στον π. ΟΑΕΕ με την ίδια ιδιότητα.
3 Νέους ασφαλισμένους Ν.2084/1992 (μετά την 1/1/1993) με παράλληλη ασφάλιση σε δύο (2) φορείς.

Προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος είναι:

- η ύπαρξη πλήρους ασφάλισης σε ένα ασφαλιστικό φορέα
- η παράλληλη υπαγωγή στην ασφάλιση και δεύτερου φορέα 
- η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα - ιδιότητα (στις περιπτώσεις 1 & 2)
- να υπάρχουν οφειλές σε έναν εκ των δύο φορέων.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/st/42992.html

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Υπολογισμός Συντάξεων με πλασματικά χρόνια ασφάλισης

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 29-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7602

Προς: Πίνακα Αποδεκτών

Θέμα : Υπολογισμός Συντάξεων με πλασματικά χρόνια ασφάλισης.



Κε Υπουργέ , κα Γεν. Γραμματέα, κε Διοικητά

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως γνωρίζετε, αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια της προηγούμενων επιστολών μας σχετικά με την προσμέτρηση των ετών εξαγοράς στον ασφαλιστέο μισθό της ανταποδοτικής σύνταξης και της προσαύξησης αυτής.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4387/2016 για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ως μέσος μισθός θεωρείται «το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αποδοχών του ασφαλισμένου (προσαυξημένες με τον ΔτΚ) δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του, από το έτους 2002 και έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης». Για όσους έχουν και πλασματικούς χρόνους, ο ΕΦΚΑ κατά την διαμόρφωση του μέσου μισθού συνυπολογίζει και τον χρόνο αυτό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο διαιρέτης, με αναντίστοιχη αύξηση του αριθμητή (μια και η εξαγορά συνήθως γίνεται με κατώτερο ασφαλιστέο μισθό) να μειώνεται ο μέσος μισθός και το τελικό ποσό της σύνταξης.

Σύμφωνα με το άρθρο 28, ο χρόνος και οι αποδοχές που καθορίζουν τον μέσο μισθό είναι μεταξύ του έτους 2002 και της υποβολής της αίτησης και ως εκ τούτο οποιοσδήποτε χρόνος πέραν αυτού γίνεται απαγορευτικός. Επιπροσθέτως, οι πλασματικοί χρόνοι αποτελούν χρόνους κατά βάση πριν το έτος 2002, οι οποίοι έτσι και αλλιώς δεν υπολογίζονται και δεύτερον, ο χρόνος που καθορίζει τον διαιρέτη είναι συγκεκριμένος, δηλαδή από το έτος 2002 έως της υποβολής της αίτησης, συνεπώς, μεγαλύτερος χρόνος πέραν του διαστήματος αυτού δεν χωρεί.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 28, που αναφέρεται στην διαμόρφωση του μέσου μισθού, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Σύμφωνα όμως με τη παρ. 3, προστίθεται μεταβατική διάταξη που ορίζει ότι λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές από το έτος 2002 και έως της υποβολής της αίτησης. Κατά τον νομοθέτη (σε βάθος χρόνου) και οι πλασματικοί χρόνοι δύναται να συνυπολογιστούν υπό την προϋπόθεση όμως να έχουν εκπνεύσει όλοι οι χρόνοι ασφάλισης πριν το έτος 2002. Δηλαδή, να έχει εξαντληθεί η μεταβατική περίοδο (έτους 2002) όπως τίθεται από το άρθρο αυτό και που οι ασφαλισμένοι εφεξής, θα έχουν συνολικό χρόνο ασφάλισης (πραγματικό ή πλασματικό) μετά το έτος αυτό.

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Αναδρομικά...

Παράταση καταβολής για τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018

Ολοκλήρωση εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών 2017 Μη Μισθωτών - Παράταση καταβολής για τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018



Η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 ασφαλισμένων Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελεύθερων Επαγγελματικών:

- με παράλληλη άσκηση μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας

- υπαγόμενων στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ.39 Ν.4387/2016 (ΔΠΥ)

πρόκειται να αναρτηθεί στον Ατομικό τους Λογαριασμό στον ιστότοπο ΕΦΚΑ, το διήμερο Παρασκευή – Σάββατο 30/11-1/12/2018.

Τις ίδιες ημερομηνίες θα αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια Οκτωβρίου 2018 για τα οποία η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την Παρασκευή 7/12/2018.

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).

Από τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε χώρους εργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 27-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7597

Προς: Γραφείο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
κ. Χατζημάρκο Γ.

Kοιν: 1. Αρχή Προστασίας Δεδομένων
2. Υπουργείο Εσωτερικών
3. ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου

Θέμα : Τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε χώρους εργασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Κύριε Περιφερειάρχη, 


Ενημερωθήκαμε από συναδέλφους μας Μηχανικούς ότι το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας στους χώρους εργασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και για την απάντηση σας σε σχετικό έγγραφο της ΕΜΔΥΔΑΣ Δωδεκανήσου. 

Σύμφωνα με την απάντηση σας έχετε ενημερώσει σχετικά την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και οι κάμερες καταγράφουν μόνο «ώρες και ημέρες εκτός ωραρίου εργασίας των Υπαλλήλων». 

Παρόλα αυτά, από την απάντηση σας δε διευκρινίζεται αν έχουν τοποθετηθεί «μόνο σε χώρους εισόδου και εξόδου κτιρίων και όχι σε αίθουσες γραφείων και διαδρόμους.» όπως με σαφήνεια η Οδηγία 1/2011 που έχει εκδώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ορίζει: «η αρχή της αναλογικότητας απαγορεύει την τοποθέτηση καμερών για τον έλεγχο- επιτήρηση- παρακολούθηση των εργαζομένων την ώρα της εργασίας τους και επιτρέπει την τοποθέτηση αυτών μόνο σε χώρους εισόδου και εξόδου κτιρίων και όχι σε αίθουσες γραφείων και διαδρόμους.» 

Επιπρόσθετα όπως θα γνωρίζετε είναι σύνηθες φαινόμενο η παραμονή των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πέρα του προβλεπόμενου ωραρίου της εργασάις, όταν το επιβάλλον Υπηρεσιακοί λόγοι. 

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε να απομακρύνεται τις κάμερες που βρίσκονται σε διαδρόμους του κτιρίου και να περιοριστούν αυτές μόνο σε χώρους εισόδου και εξόδου του κτιρίου. 

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

ΟΛΟΙ οι μαθητές κόντρα στο φασισμό-εθνικισμό | Πέμπτη 29 Νοέμβρη

Και ώρα 12μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών || Πρωτοβουλία μαθητών ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις


Δεκάδες σχολεία της χώρας συντονίζονται ενάντια στις εθνικιστικές καταλήψεις, που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες. Η Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό έχει προβεί σε συλλογή υπογραφών και καλεί σε άμεση αντιφαστιστική δράση με ανακοίνωσή της.

Ολόκληρο το κείμενο της Πρωτοβουλίας:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντεταγμένη προσπάθεια φασιστικών ομάδων μέσα στα σχολεία. Συγκεκριμένα, είδαμε καταλήψεις σχολείων με εθνικιστικά και φασιστικά συνθήματα, πορείες μαθητών σε πόλεις της Β. Ελλάδας, ακόμα και στοχοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών από φασίστες. Σα να μην έφτανε αυτό τις επόμενες μέρες έχει κυκλοφορήσει στα social media κάλεσμα για πανελλαδική μέρα καταλήψεων με ανάλογο περιεχόμενο. Καταγγέλλουμε και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε τέτοια προσπάθεια που σπέρνει το δηλητήριο του φασισμού και του ναζισμού στα σχολεία μας.

Η μέθοδος με την οποία διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες (μεταξύ των οποίων και η Χρυσή Αυγή) καλούν στις εθνικιστικές καταλήψεις στις 29/11 είναι η κλασική μέθοδος του παρακράτους, δηλαδή ανώνυμα και στα μουλωχτά, χωρίς ανάληψη ευθύνης. Να μη μιλήσουμε φυσικά για δημοκρατικές διαδικασίες και συλλογικές αποφάσεις. Θα ήταν αστείο…

Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν αγνοί πατριώτες που νοιάζονται για το καλό μας και το καλό της χώρας . Προσπαθούν να παρουσιαστούν ως αντισυστημικοί ταυτίζοντας τους αγωνιστές και το κίνημα με την ξεπουλημένη συστημική κυβέρνηση Σύριζα. Να μην χάψουμε τα ψέματα τους πίσω από το αγνό »πατριωτισμό βρίσκεται ο επικίνδυνος εθνικισμός, το μίσος και ο φασισμός . Ο εχθρός μας είναι οι το σύστημα, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, ο πόλεμος, ο φασισμός όχι οι γειτονικοί λαοί . Ο εχθρός μας βρίσκεται στις κυβερνήσεις, στις τράπεζες, στην Ε.Ε και όχι στους γειτονικούς λαούς . Την ίδια στιγμή που μας λένε για εθνικά θέματα εννοούν να ετοιμαστούμε να πολεμήσουμε για τα κέρδη των αφεντικών τους αντί να παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Οι αγωνιστές μαθητές που συμμετείχαν στις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις της περασμένης περιόδου θυμούνται πως αυτοί που τώρα καλούν σε μαθητικές φασιστικές καταλήψεις και οξύνουν την εθνικιστική-φασιστική ρητορεία στα σχολεία ήταν οι ίδιοι που όταν οι μαθητές κατέβαιναν στον δρόμο για να προτάξουν το σχολείο των αναγκών τους, αδιαφορούσαν και πολλές φορές κατέστειλαν τους αγώνες μας.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ

Πως θα πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα «καμένοι» επαγγελματίες

Την χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας σε άνεργους, πρώην ελεύθερους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τις εισφορές, με στόχο την πρόσβαση των ενδιαφερόμενων σε προγράμματα «δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας».

Παράλληλα, καθορίζεται και για τους έμμισθους δικηγόρους η ελάχιστη εισφορά των 117,2 ευρώ το μήνα για κύρια ασφάλιση, ενώ καταργείται αναδρομικά από 1/7/2011 η ειδική εισφορά 1% υπέρ του Ο.Α.Ε.Δ. που είχε επιβληθεί στους εργαζόμενους στις τράπεζες.

Αναλυτικά, με τροπολογία προβλέπεται η δυνατότητα σε άνεργους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν σε προγράμματα επανένταξης,χορηγώντας τους ενημερότητα παρά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές.

Συγκεκριμένα, προβλέπει πως οι άνεργοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, που εντάσσονται σε προγράμματα έναρξης ή επανέναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ΟΑΕΔ θα αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα και θα παραμένουν ενήμεροι καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος των προγραμμάτων,εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, ακόμη και αν οφείλουν εισφορές και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Από την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ παρακρατείται ποσοστό 25% που αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους.

Η ανάγκη ύπαρξης ασφαλιστικής ενημερότητας προέκυψε από το γεγονός ότι αυτοί οι άνεργοι – πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού εντάσσονται σε τέτοια προγράμματα του ΟΑΕΔ, οφείλουν να κάνουν έναρξη / επανέναρξη επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ. Με τον τρόπο αυτό, δεν κινδυνεύουν να αποκλειστούν από προγράμματα, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν και τα έσοδα του ΕΦΚΑ, καθώς θα ξεκινήσει η εξόφληση των οφειλόμενων.

Με άλλη τροπολογία, από 1/1/2019 ορίζεται νέα βάση υπολογισμού του ποσού της μηνιαίας εισφοράς για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς. Η εισφορά θα υπολογίζεται όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους επί του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Καθορισμός ωραρίου εργασίας Κυριακές και αργίες στον ΕΦΕΤ και σε Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 26-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7595

Προς: 1) Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
2) Υπ. Διοικ. Ανασυγκρότησης κα Μ. Ξενογιαννακοπούλου
Κοιν.: Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα : Καθορισμός ωραρίου εργασίας Κυριακές και αργίες στον ΕΦΕΤ και σε Διευθύνσεις του ΥΠΑΑΤ.

Κοι Υπουργοί
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς με αφορμή την έκδοση απόφασης (ΦΕΚ 5128/Β/15-11-2018) με την οποία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων να καθορίσει το ωράριο των Υπηρεσιών των Γενικών Διευθύνσεων Τροφίμων και Αποκεντρωμένων Δομών αλλά και του ΕΦΕΤ και κατά τις Κυριακές και τις αργίες. Η Ομοσπονδία μας καταδικάζει τις οποιεσδήποτε σκέψεις στρατικοποίησης των Υπηρεσιών αυτών με την καθιέρωση λειτουργίας σε βάρδιες. Η Ομοσπονδία αντιλαμβανόμενη τον σπουδαίο ρόλο που καλούνται να ασκήσουν οι Μηχανικοί και οι Γεωτεχνικοί των Υπηρεσιών αυτών σε όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου:
  1. Σας καλεί ως πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. να αντλήσετε οικονομικούς πόρους για την υπερωριακή απασχόληση των στελεχών των Υπηρεσιών αυτών καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και για την με επιπλέον αμοιβή απασχόλησης κατά τα Σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες.
  2. Σας καλεί να προχωρήσετε σε προσλήψεις Μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με σημαντικό ελεγκτικό κομμάτι.
Τονίζουμε ότι το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών από κοινού με άλλες ειδικότητες εργαζομένων δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης των εργασιακών δεδομένων μας. Το Υπ.Α.Α.Τ. να καλύψει τις ελεγκτικές και όποιες άλλες Υπηρεσιακές ανάγκες των παραπάνω Υπηρεσιών καταβάλλοντας τις νόμιμες επιπλέον αμοιβές στους Συναδέλφους που επιθυμούν και μπορούν να συμμετέχουν. Καμία υποχώρηση από την θέση αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει, οποιαδήποτε δε προσπάθεια εκμετάλλευσης των Συναδέλφων θα μας βρει απέναντι.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί των θεμάτων αυτών.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Στις 21 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του ΣΕΑ για τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr


Αθήνα, 26/11/2018
Αρ. Πρωτ.:306

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Στις 21 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του ΣΕΑ για τη μεταβίβαση μνημείων στο Υπερταμείο

Δυόμιση περίπου μήνες μετά την πρώτη ταυτοποίηση ακινήτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Τσακαλώτου - Υπερταμείου με τα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ ΑΕ, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει γίνει από το Υπουργείο Οικονομικών ή το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξαίρεση από τη μεταβίβαση μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, ακινήτων απαλλοτριωμένων για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτηρίων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ. 
Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ στις 22/11/2018, η οποία ενημερώνει ότι «έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των 10.119 ακινήτων που αναφέρονται στην υπ’ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και ήδη έχει διαβιβαστεί στον Υπουργό Οικονομικών ο σχετικός κατάλογος των υπαγόμενων στις εξαιρέσεις του άρ. 196 του Ν. 4389/2016», χωρίς ωστόσο να δίνει στη δημοσιότητα ούτε καν τον αριθμό των ακινήτων που ταυτοποιήθηκαν (που σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε περίπου 2.300 ακίνητα!), ουδόλως μας καθησυχάζει για τη θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων, τουλάχιστον μέχρι την απάντηση που αναμένεται από τον Υπουργό Οικονομικών. 
Δυστυχώς, μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος στις 13/11/2018, απαντώντας στην από 10/10/2018 ερώτηση βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, απέφυγε να δεσμευτεί για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαίρεση, παραπέμποντας την όποια διαδικασία στις «ελληνικές καλένδες». Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται σε έναν, εκ των υστέρων, «ενδελεχή έλεγχο του γεωφυσικού και νομικού προφίλ των ακινήτων» της λίστας, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από αυτά είναι κατάλληλα προς μεταβίβαση, σημειώνοντας πως πρόκειται «για μια στοχευμένη έρευνα ευρείας κλίμακας που διεξάγεται σε βάθος και απαιτεί χρόνο». Δεν απαντά, βέβαια, στο γιατί αυτή η διαδικασία δεν προηγήθηκε, όπως θα ήταν το λογικό, της επίμαχης απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ (86/18.6.2018 - ΦΕΚ 2317/Τ. Β΄/19.6.2018) και της έκδοσης της ΥΑ 0004586 ΕΞ2018/19.6.2018 (ΦΕΚ 2320/Τ. Β΄/19.6.2018).

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Για το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του ΤΕΕ

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 26-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7596

Προς: 1) Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ.
2) Σύλλογο Εργαζομένων ΤΕΕ.

Θέμα : Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του ΤΕΕ.


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συμπαραστέκεται στις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων ΤΕΕ σε σχέση με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του ΤΕΕ. Το οργανόγραμμα που αποφασίστηκε καταργεί τις δομές του ΤΕΕ στην Περιφέρεια και ακυρώνει τον Πανελλαδικό χαρακτήρα του. Το σύνολο σχεδόν των Περιφερειακών υποβαθμίζεται σε Γραφεία χωρίς καμιά αξιολόγηση του έργου τους ή της σημασίας τους ορισμένες φορές σαν υπηρεσίες που αφορούν ακριτικές περιοχές τις χώρας. Ο κανόνας που εμφανίζεται σαν «προϋπόθεση» και αφορά τη στελέχωσή τους με 5 υπαλλήλους για να χαρακτηριστούν Τμήματα είναι παρελκυστικός καθώς ο αριθμός των υπαλλήλων που το στελεχώνουν πρέπει να αναφέρεται ακριβώς στο Οργανόγραμμα και όχι να αποτελεί τυχαία «προϋπόθεση». Εξάλλου ακόμα και το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει εγκρίνει Οργανισμούς Φορέων με τμήματα λιγότερων υπαλλήλων. 

Ταυτόχρονα, στο Κεντρικό ΤΕΕ καταργούνται κρίσιμα Τμήματα και υπηρεσίες που διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία ενός Επιστημονικού φορέα όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης μετατρέπεται σε ένα Τμήμα Βιβλιοθήκης και σε αυτό συγχωνεύονται λειτουργίες άλλων Τμημάτων που καταργούνται (πχ Επιστημονικών Εκδόσεων του ΤΕΕ). Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης όμως και η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ έχει κεντρικό ρόλο στο συντονισμό των υπόλοιπων βιβλιοθηκών του ΤΕΕ στην Περιφέρεια και ήδη αναπτύσσει σοβαρές επιστημονικές πρωτοβουλίες σε ερευνητική κατεύθυνση σε συνεργασία με τον ΟΒΙ και ερευνητικές ομάδες του Πολυτεχνείου. 

Η κατάργηση του Τμήματος Επιστημονικών Επιτροπών, του Τμήματος Επιστημονικών Εκδόσεων του ΤΕΕ δίνει επίσης τον τόνο για τις αλλαγές που επιφέρει το Οργανόγραμμα στη φυσιογνωμία του Επιμελητηρίου. Στην ίδια κατεύθυνση η βιβλιοθήκη του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας «εξαφανίζεται» αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στο δεύτερο μεγαλύτερο Περιφερειακό της Χώρας. 

Αναρωτιόμαστε τι είδους αξιολόγηση των δομών του ΤΕΕ είναι αυτή που κλείνει Περιφερειακά αντί να τα στελεχώσει με το προσωπικό που αντιστοιχεί στον σύνθετο κοινωνικό ρόλο του ΤΕΕ, κλείνει το Τμήμα Επιστημονικών Εκδόσεων, το Τμήμα Επιστημονικών Επιτροπών, τις βιβλιοθήκες και δημιουργεί περιττές δομές Εσωτερικού Ελέγχου και ένα καθόλα περιττό Τμήμα;

ΣΜΤ : 28 Νοέμβρη, απεργούμε με τη σημαία των αναγκών μας


Απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο 11.00 π.μ.





Η «δίκαιη» ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο διαρκείας!

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επικοινωνιακή επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στη λαϊκή συνείδηση, επιχειρεί να πείσει ότι με τη λήξη του προγράμματος ξεκινάει να μοιράζει «ελαφρύνσεις», ότι κάθε κοινωνική κατηγορία έχει κάτι να περιμένει από τη «δίκαιη ανάπτυξη» των μεταμνημονιακών μνημονίων διαρκείας…

Ο μεταμνημονιακός «παράδεισος» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και η εναλλακτική των αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, απαιτεί όχι απλά την παγίωση όλων των αντεργατικών μέτρων που προηγήθηκαν, αλλά την παραπέρα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, το διαρκές χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων και διατήρησης θετικών ρυθμών στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, με στόχο τη διατήρηση των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέπει για μία ακόμα φορά γονάτισμα του λαού και παράλληλα σημαντική μείωση των φόρων για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή είναι η πραγματική έννοια της «κανονικότητας» και της «ανάπτυξης» που αναφέρει η κυβέρνηση. Τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση ελέω προεκλογικής περιόδου, δεν αλλάζουν τη ζωή της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από το διαρκές χτύπημα στο λαϊκό εισόδημα και τους φόρους. Κανένας από τους 700 περίπου μνημονιακούς νόμους δεν πρόκειται να καταργηθεί, καθώς έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επιτήρηση και δημοσιονομικά μέτρα έως το 2060!

Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης!

Με τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τη νύχτα μέρα! Διαλαλεί πως θα αυξήσει τον κατώτερο μισθό, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), καταψήφισαν για μια ακόμα φορά την πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751€ και την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου των Μνημονίων!

Στην ουσία εφαρμόζουν τον Νόμο Βρούτση του 2ου μνημονίου, που πλέον μετονομάζεται σε Νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση. Είναι ο Νόμος που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αποκαλούσε Νόμο-δολοφόνο και υπόσχονταν πως θα τον καταργούσε άμεσα. Είναι ο νόμος που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ η κυβέρνηση με τον εκάστοτε Υπουργό θα καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με κριτήρια την «παραγωγικότητα», την «ανταγωνιστικότητα», την «απασχόληση» και την «ανεργία», δηλαδή όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που τσάκισε και τσακίζει τους μισθούς. Την ίδια στιγμή πανηγυρικά αναφέρονται στην τάχα επεκτασιμότητα των ελάχιστων κλαδικών ΣΣΕ που έχουν υπογραφεί ως σήμερα και αφορούν ελάχιστους εργαζόμενους. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, συζητούν τάχα για επεκτασιμότητα των συμβάσεων όταν οι 9 στους 10 κλάδους δεν έχουν καν σύμβαση! Και δεν έχουν, διότι αυτά προβλέπουν οι νόμοι των μνημονίων που διατηρεί ανέπαφους η κυβέρνηση.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Στάση Εργασίας 28/11

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ : 7593 Αθήνα, 26-11-2018

Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Τετάρτη 28/11/2018
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ!

Σε εφαρμογή των αποφάσεων μας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 12/10, καλούμε τα μέλη μας σε Πανελλαδική Στάση Εργασίας την Τετάρτη 28/11, από τις 11πμ έως τη λήξη του ωραρίου. Παλεύουμε ενάντια στη συνεχιζόμενη Υποβάθμιση – Υποστελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, στην ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση του Δημόσιου Ελέγχου, στην εντεινόμενη απαξίωση των Διπλωματούχων Μηχανικών. Διεκδικούμε αγωνιστικά τα ιδιαίτερα κλαδικά μας αιτήματα:
  • Προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν.
  • Πλήρη Νομική Κάλυψη σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει.
  • Μισθολογική Αναγνώριση των Intergrated Master και της προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Διυπουργικό Κλάδο, Κλαδικό Μισθολόγιο των Διπλωματούχων Μηχανικών και επαναφορά των Ειδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Απόδοση του αποθεματικού του κατηργημένου πόρου του άρθρου 27, παρ.34 του Ν. 2166/93 στους δικαιούχους μηχανικούς.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων. Απόδοση των Συντάξεων στους υπό συνταξιοδότηση συναδέλφους που περιμένουν 2,5 χρόνια.
Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους διεκδικούμε άμεσες λύσεις, δεν εφησυχάζουμε, δεν τρέφουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε πως μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ενωτικού αγώνα δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Παλεύουμε από κοινού με τους εργαζόμενους Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για: 
  • Αυξήσεις στις αποδοχές μας και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. 
  • Πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και του κατώτατου μισθού στα 751 €. 
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και της φοροληστείας. Όχι στη μείωση του αφορολόγητου, επαναφορά του στις 12.000 €. 
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Στη μνήμη του Bernardo Bertolucci

Στη μνήμη του Bernardo Bertolucci 

La Lega (Το συνδικάτο) που μιλάει για τον εργατικό αγώνα των γυναικών στους ιταλικούς ορυζώνες της Εμίλια-Ρομάνα. Απόσπασμα από το φιλμ "1900" (Novecento) του Bernardo Bertolucci 1977 και μίξη με το ίδιο τραγούδι "La Lega" των Encardia από το cd "Agapi Mou Fidella" 
Ελληνική μετάφραση 
Αν και είμαστε γυναίκες 
δε φοβόμαστε 
για την αγάπη των παιδιών μας 
για την αγάπη των παιδιών μας 
αν και είμαστε γυναίκες 
δε φοβόμαστε 
για την αγάπη των παιδιών μας 
είμαστε στην ένωση 
o li o li o la... 
και η ένωση θα μεγαλώνει 
και εμείς οι υπόλοιποι σοσιαλιστές 
και εμείς οι υπόλοιποι σοσιαλιστές 
o li o li o la... 
και η ένωση θα μεγαλώνει 
και εμείς οι υπόλοιποι σοσιαλιστές 
θέλουμε τη λευτεριά
 και η λευτεριά δεν έρχεται 
γιατί δεν υπάρχει ενότητα 
απεργοσπάστες και αφεντικά 
απεργοσπάστες και αφεντικά 
και η λευτεριά δεν έρχεται 
γιατί δεν υπάρχει ενότητα 
απεργοσπάστες και αφεντικά 
είναι όλοι για σκότωμα 
o li o li o la... 

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εκκρεμότητες σχετικά με ασφαλιστικά ζητήματα των Διπλωματούχων Μηχανικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 23-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7589

Προς: Πίνακα Αποδεκτών

Θέμα : Εκκρεμότητες σχετικά με ασφαλιστικά ζητήματα των Διπλωματούχων Μηχανικών


Κε Υπουργέ , κα Γεν. Γραμματέα, κε Διοικητά, κοι Διευθυντές


Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως γνωρίζετε, αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια της από 2/11/2018 επιστολής μας σχετικά με σειρά ασφαλιστικών θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας.

Α) Παρά την παρέλευση 2,5 ετών από την ψήφιση του Ν.4387/16 και 1 έτους από την Υπ. Αριθμ. Πρωτ.: Φ.1500/οικ.1681/119/2017 Εγκύκλιο «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του ν. 4387/2016 για πρόσωπα με διαδοχικό χρόνο ασφάλισης», οι διατάξεις για δυνατότητα διαδοχικής ασφάλισης των πρώην διπλοσυνταξιούχων Μηχανικών παραμένουν ανενεργές. Οι συνάδελφοι μας ακόμα δε μπορούν να κάνουν χρήση της διαδοχικής ασφάλισης για το μη παράλληλο χρόνο που έχουν διανύσει στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυτό μπορεί να γίνει σε όλα τα υπόλοιπα Ταμεία και παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει σχετικές δεσμεύσεις. 

Β) Επίσης έχει ανακύψει πρόσθετο θέμα σχετικά τους Δημοσίους Υπάλληλους Μηχανικούς που ήταν υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και οι οποίοι είχαν προσληφθεί στο Δημόσιο κατά την περίοδο 1983 έως και 1992 με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ ή ΙΔΟΧ) και στην συνέχεια μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο (έχοντας δηλαδή διπλή ασφάλεια Δημοσίου & ΤΣΜΕΔΕ). Με τις πράξεις μονιμοποίησης τους τα έτη αυτά αναφέρονται στα πιστοποιητικά Υπηρεσιακών Μεταβολών ως έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο, και έχουν αναγνωρισθεί μισθολογικά και Υπηρεσιακά. Όταν εκδόθηκαν οι πράξεις μονιμοποίησης δεν τέθηκε θέμα αναγνώρισης υπέρ Κυρίας Σύνταξης Δημοσίου γιατί μέχρι 1-1-1993 δεν υπήρχε καμία κράτηση υπέρ Κυρίας Σύνταξης. Πριν την εφαρμογή του Ν.4387/16 ο χρόνος υπηρεσίας στο Δημόσιο (με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου) που είχε αναγνωρισθεί ως Δημόσια Υπηρεσία συνυπολογιζόταν κανονικά ως συντάξιμος για το Δημόσιο. Δεδομένου ότι οι Υπηρεσίες του πρώην Γ.Λ.Κ. δεν απαντούν σε σχετικά ερωτήματα και στις εφαρμοστέες εγκυκλίους δεν αναφέρεται κάτι σχετικό, παρακαλούμε όπως επιλυθεί το θέμα και ο χρόνος αυτός που είναι αναγνωρισμένη Δημόσια Υπηρεσία να συνυπολογίζεται ως συντάξιμη στο Δημόσιο όπως ίσχυε μέχρι την εφαρμογή του ν. 4387/2016.