Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Η Ακρόπολη και πάλι απροστάτευτη

Η Ακρόπολη και πάλι απροστάτευτη


Η ΕΛΛΕΤ ζητά την άμεση απόφαση του ΥΠΕΝ για παράταση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και τέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Ακρόπολη. Μας ενημερώνει η Βασιλική Γραμματικόγιαννη στο ATHENSVOICE.GR

Ακρόπολη - Μακρυγιάννη: Όχι άλλα ψηλά κτίρια ζητούν οι κάτοικοι.

Ήταν στις αρχές του 2019 όταν οι κάτοικοι της περιοχής Μακρυγιάννη, με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο πλευρό τους, ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την επανεξέταση αδειών των δεκαόροφων ξενοδοχείων που άρχισαν να ξεφυτρώνουν κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Οι κάτοικοι τότε πέτυχαν την αναστολή των οικοδομικών αδειών για ένα χρόνο. Ο χρόνος πέρασε και σε λίγες μέρες η Ακρόπολη θα μείνει και πάλι απροστάτευτη από τις αλαζονικές επιχειρηματικές διαθέσεις που καθρεφτίζονται στα υπερμεγέθη υπό ανέγερση κτίρια τους που προσβάλλουν και αλλάζουν ανεπανόρθωτα το εμβληματικό ιστορικό τοπίο της Αθήνας.

Μετά από την πίεση των κατοίκων και πολλά δημοσιεύματα από τον εγχώριο και διεθνή τύπο, τον Φεβρουάριο του 2019 συστήθηκε κοινή επιτροπή εμπειρογνώμων από ΥΠΕΝ, ΥΠΠΟΑ και το Δήμο Αθηναίων, για να επανεξετάσει τους ισχύοντες όρους δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή νοτίως της Ακρόπολης. Έναν μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2019, δημοσιεύτηκε από το ΥΠΕΝ η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ για ένα έτος της έκδοσης οικοδομικών αδειών και της τέλεσης οικοδομικών εργασιών για την ανέγερση νέων κτιρίων ύψους πάνω από 17,5 μ. στην περιοχή Μακρυγιάννη, η οποία σημειωτέον είναι κηρυγμένη αρχαιολογικός χώρος από το 2004.
Στη συνέχεια η Ελληνική Εταιρεία απέστειλε στους φορείς το κείμενο με τις θέσεις της για τους όρους δόμησης και χρήσεων γης που συνέταξε η επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων μελών της, ενώ παράλληλα έκανε και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη - Κουκάκι - Φιλοπάππου.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO για την καύση των σκουπιδιών!





Αυτό είναι το ντοκιμαντέρ κόλαφος της OCCRP- έναν μη-κερδοσκοπικό διεθνή δημοσιογραφικό οργανισμό- για την καύση σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία στην Ρουμανία και τις πρακτικές των "LafargeHolcim" & "HeidelbergCement", που δείχνει πόσο επικίνδυνη και εγκληματική πρακτική είναι η καύση σκουπιδιών, ειδικά σε χώρες με τόσο διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, όπως η Ρουμανία και η Ελλάδα.


Και αν αυτή είναι η διεθνής πρακτική (ακόμα και στην "προηγμένη" Γερμανία) για την καύση στην τσιμεντοβιομηχανία , είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί με τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων που προωθούν ο κ. Πατούλης και η κυβέρνηση στη Φυλή και το Σχιστό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας .

ΑΡΑΓΕΣ: Διαδικασία τσίρκο στην τελευταία Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό

Διαδικασία τσίρκο στην τελευταία Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό

Νέα μεγάλη επιτυχία του ΤΕΕ

Καταδίκασε το Νόμο Κατρούγκαλου, ενώ ψηφιζόταν ο Νόμος Βρούτση

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (ΑΤΕΕ) συνεδρίασε το Σάββατο 22/2, έχοντας ευρεία θεματολογία, για την οποία θα αναρτήσουμε πλήρη ενημέρωση. Κεντρικό σημείο στην θεματολογία ήταν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Είχε διαφανεί τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΤΕΕ, Γ. Στασινού, όσο και από τις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής (ΔΕ/ΤΕΕ) ότι δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρξει πραγματική εναντίωση της πλειοψηφίας του ΤΕΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στο οποίο θεωρούσαν θετικό το στοιχείο της αποδέσμευσης των εισφορών από το ύψος του εισοδήματος, και θα καταβάλλονται πλέον «με επιλογή». Για το γεγονός ότι για την συντριπτική πλειονότητα των αυταπασχολούμενων, ο νέος νόμος αυξάνει τις εισφορές, ψέλλιζαν ότι «πρέπει να γίνουν βελτιώσεις». Οι ίδιοι που έσκιζαν τα ιμάτιά τους κατά του νόμου Κατρούγκαλου, έδωσαν “πράσινο φως” στον νόμο Βρούτση, ο οποίος, αν εξαιρεθεί η επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, είναι copy-paste ο νόμος Κατρούγκαλου.

Φτάσαμε λοιπόν στην ημέρα της διαδικασίας, με την πλειοψηφία της ΔΕ/ΤΕΕ να μην έχει καταθέσει εισήγηση για το ασφαλιστικό, και να υπάρχουν ουσιαστικά 2 εισηγήσεις, μία από την HYPERLINK “https://www.arages.gr/κοινωνική-ασφάλιση/όλοι-και-όλες-στην-απεργία-και-στις-κιν/”ΑΡΑΓέΣ, και μία από την Πανεπιστημονική, η οποία εισηγητικά έθετε την πρόσφατη απόφαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για το θέμα (η οποία δεν είχε όμως ιδιαίτερα αναλυτικά στοιχεία για τους αυταπασχολούμενους και τους μηχανικούς) .

Όταν το θέμα μπήκε σε ψηφοφορία, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας της Α/ΤΕΕ, πρότειναν να επανεπιβεβαιωθεί HYPERLINK “https://antiprosopeia.tee.gr/wp-content/uploads/ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ-ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ-ΘΕΜΑ-10.pdf”η προηγούμενη απόφαση της Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό, η οποία είχε προκύψει από εισήγηση της ΑΡΑΓέΣ, επειδή απλώς οι κυρίαρχες παρατάξεις, δεν είχαν αξιωθεί επί 3 χρόνια να γράψουν μια εισήγηση για το ασφαλιστικό. Υπήρχε μια σημαντική λεπτομέρεια: Επειδή η προηγούμενη απόφαση ήταν μήνες πριν, δεν υπήρξε λέξη για το νομοσχέδιο Βρούτση, το οποίο τότε δεν υπήρχε και αναφερόταν μόνο στο νόμο Κατρούγκαλου, τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και τις συνέπειές τους.

Και ενώ καταδείξαμε έντονα το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί να αποτελεί βάση συζήτησης μία απόφαση (παρότι τότε την είχαμε εισηγηθεί εμείς) που πλέον δεν ανταποκρινόταν στη συγκυρία, συνέχισαν κανονικά. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να μην φανεί ότι η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ έχει την παραμικρή διαφωνία με το νομοσχέδιο Βρούτση. Ούτε καν αυτά που ψέλλιζαν στις διαδικασίες της ΔΕ/ΤΕΕ για το ύψος της κατώτατης εισφοράς. Έτσι προχώρησαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, ψηφίζοντας πλειοψηφικά ένα ανεπίκαιρο κείμενο, ενώ η απόφαση του ΣΜΤ υπερψηφίστηκε από την Πανεπιστημονική, εμάς και το block-TEE, και η δική μας πρόταση υπερψηφίστηκε μόνο από εμάς, το block-TEE και μεμονωμένους συναδέλφους.

Τραγικές φιγούρες στην όλη διαδικασία τα μέλη της «Συμμαχίας για ένα προοδευτικό ΤΕΕ» (ΣΥΡΙΖΑ), που κατέθεσαν 8 τροπολογίες στο πλειοψηφούν κείμενο, ξεχνώντας όμως να αναφερθούν ονομαστικά στο νομοσχέδιο Βρούτση, και έτσι υπερψήφισαν ένα κείμενο που δεν είχε την παραμικρή αναφορά. Όταν ζήτησαν, εκ των υστέρων, να καταθέσουν και 9η τροπολογία, ήταν πλέον εκτός διαδικασίας. Δύσκολο πράγμα ο κομματικός συνδικαλισμός…

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας από τον κορονοιό

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 12/3/2020

Προς: 1. Υπουργό Υγείας κο Κικίλια
2. Υπουργό Εσωτερικών κο Θεοδωρικάκο
Θέµα: «Λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας από τον κορονοιό»

Κύριοι Υπουργοί
`
Σε συνέχεια των οδηγιών του ΕΟΔΥ και την απόφασή σας να κλείσουν όλες οι σχολικές μονάδες, τα πανεπιστήμια και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων, επιθυμούμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα ώστε να εκδοθούν αντίστοιχες οδηγίες από εσάς:
  • Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα στη μετακίνηση όλων των εργαζομένων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ώστε να πάνε στην εργασία τους. Για αποφυγή του συνωστισμού απαιτείται πύκνωση των δρομολογίων και διασπορά των χρόνων αιχμής με ευελιξία στα ωράρια εργασίας.
  • Θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας στις δημόσιες υπηρεσίες που δέχονται κοινό ή να δοθεί παράταση – αναστολή στην έκδοση σειράς διοικητικών πράξεων που δεν έχουν επείγον χαρακτήρα.
  • Θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέρες άδειας με αποδοχές για τους εργαζόμενους γονείς που θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να φροντίζουν τα παιδιά που δεν πηγαίνουν στο σχολείο ή για να φροντίσουν κάποιον οικείο τους που νοσεί, για όλο το διάστημα που θα χρειαστεί. Αντίστοιχες άδειες πρέπει να δοθούν και σε εργαζόμενους σε ανοσοκαταστολή καθώς και να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για μονογονεϊκές οικογένειες.
  • Θα πρέπει άμεσα να στελεχωθούν όλες οι νοσοκομειακές μονάδες και τα κέντρα υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τους απαραίτητους για τη λειτουργία των Μονάδων Υγείας Μηχανικούς. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας είναι το μόνο που μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις και χρειάζεται ενίσχυση σε όλα τα επίπεδα.
  • Θα πρέπει, εφόσον παραμένουν σε λειτουργία, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να προμηθευτούν με τα αναγκαία απολυμαντικά χώρων και χεριών, μάσκες και γάντια μιας χρήσης για όλους τους εργαζόμενους.
Στις έκτακτες καταστάσεις η συλλογική προσπάθεια και ο κεντρικός σχεδιασμός μπορούν να δώσουν λύσεις. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός: Γιατί θα Πρέπει να Δράσουμε ΤΩΡΑ

Κοροναϊός: Γιατί θα Πρέπει να Δράσουμε ΤΩΡΑ

Disclaimer: Το παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση αυτού εδώ, το οποίο έχει γράψει ο κύριος Tomas Pueyo, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ πολύ εάν είστε εξοικειωμένοι με τα αγγλικά, ίσως σας βολεύει καλύτερα το original.

Είναι προϊόν συνεργασίας του αγαπητού φίλου Γιάννη και εμού.

Disclaimer: This is an almost exact translation of this article of Tomas Pueyo, after he allowed translations on twitter. We definitely believe that his analysis is of crucial value and has a lot to offer to the public. Thus, we took the decision to translate it to Greek, in order for it to reach a broader audience. So, thank you Tomas!

Τελευταία ενημέρωση: 11/3/2020

Με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον Κοροναϊό, μάλλον είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε σήμερα. Είναι σωστό να αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες; Να δράσουμε άμεσα; Πώς όμως;

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα παρακάτω ζητήματα, με πολλά διαγράμματα, δεδομένα, μοντέλα και πλήθος πηγών:
Πόσα κρούσματα κοροναϊού προβλέπεται ότι θα υπάρξουν σε μια περιοχή;
Τι θα συμβεί εάν αυτή η πρόβλεψη για τα κρούσματα γίνει πραγματικότητα;
Τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
Πότε ακριβώς πρέπει να δράσουμε;

Τα συμπεράσματα που βγάλετε διαβάζοντας αυτό το άρθρο πιθανότητα θα είναι τα εξής:

Ο κοροναϊός έρχεται σε όλους μας.

Έρχεται με εκθετικό ρυθμό: Σταδιακά στην αρχή, και μετά ξαφνικά αυξάνεται πολύ γρήγορα.

Είναι ζήτημα ημερών. Ίσως μόνο μιας εβδομάδας ή δύο.

Όταν έρθει, το σύστημα υγείας θα υπερφορτωθεί.

Οι συμπολίτες μας θα νοσηλεύονται στους διαδρόμους.

Οι εργαζόμενοι του τομέα υγείας θα εξαντληθούν, ή θα πάθουν υπερκόπωση. Μερικοί ίσως πεθάνουν.

Θα πρέπει να αποφασίσουν ποιός ασθενής θα λάβει οξυγόνο και ποιός θα πεθάνει.

Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί αυτό το σενάριο είναι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών (ο αγγλικός όρος είναι social distancing) σήμερα. Όχι αύριο. Σήμερα.

Το τελευταίο σημαίνει κάθε άνθρωπος να παραμένει σπίτι του όσο περισσότερο μπορεί, ξεκινώντας από τώρα.

Κάθε πολιτικός, δημοτικός σύμβουλος, ή επιχειρηματίας, έχει την δύναμη αλλά και την ευθύνη να το αποτρέψει.

Μπορεί σήμερα να υπάρχει φόβος: Τι θα συμβεί αν αντιδράσω υπερβολικά; Θα με κοροϊδέψουν; Θα θυμώσουν μαζί μου; Θα φαίνομαι ηλίθιος; Δεν είναι καλύτερο να περιμένω πρώτα τους υπόλοιπους να δράσουν; Θα πλήξω την οικονομία τόσο πολύ;

Αλλά σε 2–4 εβδομάδες, όταν όλος ο πλανήτης θα είναι σε καραντίνα, όταν οι λίγες ημέρες “κοινωνικής απομόνωσης” θα έχουν σώσει ζωές, κανείς δεν θα επικρίνει αυτήν την επιλογή: Αντιθέτως θα υπάρχει ευγνωμοσύνη που πάρθηκε η σωστή απόφαση.

Οκ, ας ξεκινήσουμε.
1. Πόσα κρούσματα Κοροναϊού θα υπάρξουν σε μια περιοχή;
Ποια είναι η εικόνα παγκοσμίως αυτή τη στιγμή;’

Μια κραυγή απόγνωσης — και ηρωισμού

Μια κραυγή απόγνωσης — και ηρωισμού 




Αντί άλλου κειμένου σήμερα, διαβάστε —και, παρακαλώ, κοινοποιήστε— το συνταρακτικό αυτό κείμενο του εντατικολόγου του Μπέργκαμο, Ντανιέλε Ματσίνι. Τη μετέφρασε στα αγγλικά ηεπίσης γιατρός Σύλβια Στριντζίνι, επιδημιολόγος, και την ανέβασε στο Twitter της. Καθώς διακινήθηκε πολύ, έφτασε και στα δικά μας αυτιά. Η καλή συνάδελφος Χρύσα Φραγκιαδάκη πήρε την πρωτοβουλία να τη μεταφράσει, σημειώνοντας μάλιστα στην ανάρτησή της: «Το μεταφράζω επιτόπου χωρίς καμιά αξίωση γλωσσικής καλλιέπειας, για να διευκολύνω όσους φίλους ενδιαφερθούν αλλά τους είναι κουραστικό ή δύσκολο το αγγλικό κείμενο». Ζήτησα την άδεια της συναδέλφου, η οποία σημείωνε επίσης προλογικά: 

«Εύχομαι να διαδοθεί όσο πιο πολύ γίνεται, μήπως και φτάσει στα (μη ακούοντα) ώτα των αδούλωτων Ελληναράδων συμπατριωτών μας που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους συμπολίτες τους και το σκάνε από την καραντίνα για να πάνε στις καφετέριες, και μήπως το ξανασκεφτούν οι εγκληματικά χειραγωγούμενοι από ανόητα συμφέροντα υπεύθυνοι και το πάρουν απόφαση να απαγορεύσουν ΟΛΕΣ τις συναθροίσεις (πρωτίστως ΟΛΑ τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, ΟΛΑ τα φροντιστήρια, εκκλησίες, θεάματα κλπ.) μέχρι τέλος του μήνα για να το μαζέψουμε σε διαχειρίσιμα επίπεδα το πράγμα — αν προλαβαίνουμε, γιατί, αν αυτά συμβαίνουν στην Ιταλία, δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι θα συμβεί στα καθ’ ημάς έτσι και σκάσει η βόμβα που δεν έχει σκάσει ακόμα». 

Λέει η Σύλβια Στριντζίνι: «Πρέπει να πολεμήσουμε την αίσθηση ασφάλειας που υπάρχει έξω από τα επίκεντρα εκδήλωσης του κοροναϊού. Τα μίντια στην Ευρώπη είναι καθησυχαστικά, όπως και οι πολιτικοί, αλλά ελάχιστα πράγματα υπάρχουν για να μας καθησυχάζουν». 

Ιδού το κείμενο του γιατρού Ντανιέλε Ματσίνι: 

* * * 

«Ύστερα από πολλή σκέψη για το αν πρέπει και τι πρέπει να γράψω σχετικά με το τι συμβαίνει σε εμάς εδώ, αισθάνθηκα ότι η σιωπή δεν συνιστά υπεύθυνη στάση. Έτσι, θα προσπαθήσω να μεταφέρω στον κόσμο που ζει μακριά από τη δική μας πραγματικότητα όσα ζούμε στο Μπέργκαμο αυτές της μέρες της πανδημίας του Covid-19. Καταλαβαίνω την ανάγκη να μη δημιουργηθεί πανικός, αλλά όταν το μήνυμα της επικινδυνότητας αυτού που συμβαίνει δεν αρκεί, κάτι πρέπει να κάνει κανείς. 

Ομολογώ ότι και εγώ ο ίδιος παρακολούθησα με κάποια έκπληξη την πλήρη αναδιάρθρωση ολόκληρου του νοσοκομείου την περασμένη εβδομάδα, όταν ο νέος εχθρός μας ήταν ακόμα κρυμμένος στη σκιά: οι θάλαμοι σιγά-σιγά άδειαζαν, προαιρετικές δραστηριότητες διακόπτονταν, και οι ΜΕΘ ελευθερώνονταν για να διατεθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός κλινών. Αυτός ο ταχύς μετασχηματισμός δημιούργησε μια ατμόσφαιρα σιωπής και εξωπραγματικού κενού στους διαδρόμους του νοσοκομείου, πράγματα που δεν ήμασταν σε θέση να τα καταλάβουμε σε όλη τους την έκταση εκείνη τη στιγμή. Σαν να περιμέναμε έναν πόλεμο που επρόκειτο να κηρυχτεί όπου να ’ναι, μα που πολλοί (κι εγώ ανάμεσά τους) δεν πιστεύαμε στ’ αλήθεια ότι θα ξεσπούσε με τέτοια αγριότητα. […]

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση για το νέο Ασφαλιστικό

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 10-03-2020
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις
(για ενημέρωση των μελών)
Θέμα: Ενημέρωση για το νέο Ασφαλιστικό


Αγαπητοί συνάδελφοι/σες
Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων αλλά και συνάντησης που είχαμε με το Διοικητή του ΕΦΚΑ ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
Α. Υπήρξε δέσμευση ότι το λογισμικό υπολογισμού της προσαύξησης σύνταξης παραδίδεται από τον ανάδοχο στο τέλος του μήνα θα είναι λειτουργικό μέχρι το Πάσχα, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η έκδοση οριστικών συντάξεων.
Β. Θα υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού του ΤΣΜΕΔΕ που εκδίδει πράξεις συνταξιοδότησης με υπαλλήλους της Περιφέρειας (Θεσσαλονίκη) ώστε να προχωρά ταχύτερα η έκδοση τους.
Γ. Δεν υπήρξε αποδοχή του αιτήματος μας να χορηγείται δεύτερη προσωρινή σύνταξη λόγω αυτών των καθυστερήσεων. Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή των παραπάνω δεσμεύσεων γιατί ανάλογες είχαν υπάρξει και στο παρελθόν.
Δ. Μέσα στο Μάρτη ξεκινάει η λειτουργία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) από τις Δημόσιες Υπηρεσίες προς τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό υποτίθεται ότι θα επιλυθούν τα πολλαπλά προβλήματα που έχουμε επισημάνει με τις εισφορές μας (λάθος ειδοποιητήρια - εκκαθαρίσεις, μη επιστροφή αναδρομικών ποσών, λανθασμένες κρατήσεις κλπ). Μένει να αποδειχθεί μέσα από τη λειτουργία του.
Ε. Όσοι τυχόν έχουν παράλληλη απασχόληση με άδεια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο πρέπει να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα μέχρι τις 13/3/2020. Δείτε και τη σχετική Εγκύκλιο: https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2020-03/%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A3%203-2020.pdf
ΣΤ. Όσον αφορά τις εισφορές των Μισθωτών Μηχανικών δεν έχουμε εντοπίσει αλλαγές σε σχέση με τα ισχύοντα.
Ζ. Όσον αφορά το Εφάπαξ του πρώην ΤΣΜΕΔΕ προσωρινά κατατασσόμαστε όλοι στην 1η ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του Νόμου 4670/20:
Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων αυτοτελώς απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και όλων των πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων, έμμισθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του πρώην Ε.Τ.Α.Α.
Για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, οι ανωτέρω ασφαλισμένοι του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., κατατάσσονται από την 1.1.2020 σε τρείς (3) ασφαλιστικές κατηγορίες, στις οποίες αντιστοιχεί το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, όπως εμφαίνεται στον κατωτέρω πίνακα:
Ασφαλιστικές Κατηγορίες
Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής σε ευρώ
1η κατηγορία
26
2η κατηγορία
31
3η κατηγορία
37

γα. Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία (1) από τις τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία (1) από τις τρεις (3) είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη.
γβ. Ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτησή του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη. H αίτηση επιλογής δύναται να υποβάλεται και ηλεκτρονικά.
Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση, όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.
«Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν από την 1.7.2020.»

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Η απόσυρση σπιτιών από την αγορά και η Golden Visa

Αυξάνονται τα κενά διαμερίσματα και μαζί τα προβλήματα για τους γείτονες


Παρότι τα ενοίκια είναι στα ύψη, ειδικά σε περιοχές-φιλέτα όπως το Κουκάκι, όπου ενοικιαστές και επενδυτές αναζητούν μανιωδώς ακίνητα προς μίσθωση ή εκμετάλλευση, πολλά σπίτια τελευταία φαίνεται να έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Τι κάνει κάποιος αν πάθει ζημιά στο δικό του σπίτι λόγω προβλήματος στο γειτονικό κλειστό διαμέρισμα;

Τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων [Πηγή: http://modmov.ellet.gr/maps]
Τρίτη 03 Μαρτίου 2020
Κείμενο


«Ξυπνάω ένα πρωί πέρυσι τον Ιανουάριο και είχε πλημμυρίσει το χωλ μου. Τα νερά ήταν από το διπλανό διαμέρισμα το οποίο είναι ακατοίκητο και δεν μπορούσαμε να βρούμε άκρη» λέει στο inside story ο Ζαχαρίας, ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια νοικιάζει (παραδόξως σε λογικό ενοίκιο) ένα τριάρι δεύτερου ορόφου σε έναν ήσυχο γραφικό δρόμο, στο κατάμεστο από τουρίστες και βραχυχρόνιες μισθώσεις Κουκάκι. Το διπλανό, μικρότερο διαμέρισμα από το δικό του, εμβαδού 60 τ.μ., είχε πωληθεί έναντι €110.000-120.000 τέσσερις μήνες πριν από το συμβάν, τον Οκτώβριο του 2018. Το ζευγάρι που το νοίκιαζε επί δύο χρόνια αναγκάστηκε να φύγει γιατί ο νέος ιδιοκτήτης «τους ζήτησε τρελά λεφτά» και τελικά μετακόμισαν στην Αγία Παρασκευή. Έκτοτε το σπίτι που άφησαν πίσω έχει μείνει ανεκμετάλλευτο.

Όπως αφηγείται ο Ζαχαρίας, παρά την επιμονή του, χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν έναν χρόνο και να γεμίσει το σπίτι του άλλη μία φορά με νερά από δίπλα, μέχρι να εντοπίσει τον νέο ιδιοκτήτη και αυτός να του επισκευάσει εν τέλει τη ζημιά στη μεσοτοιχία, που λόγω της διαρροής είχε γεμίσει υγρασία και ήθελε βάψιμο.

«Βρήκαμε από συγγενή της που μένει στην πολυκατοικία το τηλέφωνο της προηγούμενης ιδιοκτήτριας και μας έδωσε το τηλέφωνο του ατόμου που είχε μεσολαβήσει για την πώληση του σπιτιού και αυτός με τη σειρά του μας έδωσε το τηλέφωνο της εταιρείας που το αγόρασε». Πρόκειται για μία εταιρεία διαχείρισης ακινήτων κινεζικών συμφερόντων, η οποία μεταξύ των καταστατικών της σκοπών έχει και την παροχή διευκόλυνσης προς υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι επιθυμούν να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, με απώτερο στόχο να αποκτήσουν την ελληνική «χρυσή βίζα» (σ.σ.: πενταετής άδεια διαμονής για τους ίδιους και τους συγγενείς α’ βαθμού).

Το ΑΣΕΠ «αδειάζει» τον νόμο Κεραμέως


Το ΑΣΕΠ «αδειάζει» τον νόμο Κεραμέως

Η Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής με καθαρή πλειοψηφία 14-5 απέρριψε το να ληφθούν αναδρομικά υπόψη οι τίτλοι των κολεγίων ως επαγγελματικά προσόντα αποδεκτά στο Δημόσιο, ακυρώνοντας έτσι αιτήσεις πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων για τους διαγωνισμούς που «τρέχουν».

Ηχηρό ράπισμα στον «νόμο Κεραμέως» που εξισώνει τα πτυχία των κολεγίων με αυτά των δημόσιων Πανεπιστημίων έδωσε χθες απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ. Με καθαρή πλειοψηφία 14-5 τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής απέρριψαν τυχόν αναδρομική εφαρμογή του νόμου σε εν εξελίξει διαγωνισμούς προσλήψεων στο Δημόσιο.

Απορρίπτονται επομένως αιτήσεις πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων για τους διαγωνισμούς που «τρέχουν» -και αφορούν χιλιάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών- και πιο συγκεκριμένα αιτήσεις υποψηφίων που δεν έχουν αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή ισοτιμία από τον αρμόδιο φορέα, τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Χωρίς ΔΟΑΤΑΠ

Ουσιαστικά ο «νόμος Κεραμέως» (ειδικότερα το άρθρο 50 του νόμου 4653/2020) άνοιξε την πόρτα για προσλήψεις στο Δημόσιο και για όσους έχουν πτυχίο κολεγίου χωρίς να έχουν περάσει από ΔΟΑΤΑΠ. Ο ισχυρισμός της υπουργού Παιδείας ήταν ότι «κοινοτικές υποχρεώσεις» έκαναν επιτακτική την άμεση αναγνώριση των παραπάνω τίτλων. Ενώ, λοιπόν, βρίσκονταν εν εξελίξει διαγωνισμοί για προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και για τη Γενική Εκπαίδευση και έβγαιναν τα αποτελέσματά τους, υπήρξαν υποψήφιοι που κατέθεταν ενστάσεις επικαλούμενοι τον «νόμο Κεραμέως».

Ως εκ τούτου η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ κλήθηκε να αποφανθεί για το εάν θα ληφθούν αναδρομικά υπόψη οι τίτλοι των κολεγίων ως επαγγελματικά προσόντα. Η απόφαση ήταν αρνητική. Κατά της αναδρομικότητας ψήφισαν 14 μέλη της Ολομέλειας και υπέρ μόλις 5.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μόνο οριακό δεν μπορεί να θεωρηθεί. Μάλιστα οι συσχετισμοί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και προσκείμενα στην κυβέρνηση μέλη του ΑΣΕΠ υποστήριξαν ότι ο «νόμος Κεραμέως» δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Διαφορετική απόφαση εκτιμάται ότι αφενός θα δημιουργούσε «τετελεσμένο», αφετέρου θα παραμέριζε τον «νόμο Γαβρόγλου» -βάσει του οποίου συντάχτηκαν οι εν εξελίξει προκηρύξεις- στην έκδοση των αποτελεσμάτων, προκαλώντας πραγματικό αλαλούμ στα αποτελέσματα των υποψηφίων.

Ουσιαστικά με άλλους όρους θα προκηρύσσονταν οι διαγωνισμοί και με άλλους θα κρίνονταν οι διοριστέοι. Να σημειωθεί ότι οι «τρέχοντες» διαγωνισμοί έχουν συγκεντρώσει τεράστιο ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά ο διαγωνισμός 1ΓΕ/2019 που αφορά τη γενική εκπαίδευση συγκέντρωσε 37.927 αιτήσεις, ενώ ο 2ΓΕ/2019 συγκέντρωσε τον αριθμό-μαμούθ των 116.251 αιτήσεων. Μια ανατροπή στους όρους του διαγωνισμού είναι προφανές το τι μεγέθους αντιδράσεις θα προκαλούσε…
Συνεδρίαση

Αν και η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι ο «νόμος Γαβρόγλου» αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ στη χθεσινή της συνεδρίαση απέρριψε κάθε τέτοιον ισχυρισμό.

Τα πρώτα σχόλια που ακολούθησαν λίγες στιγμές αφότου έγινε γνωστή η απόφαση της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής τόνιζαν ότι το ΑΣΕΠ όχι μόνο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ουσιαστικά «φύλαξε Θερμοπύλες». Για «μια μικρή μεν, αλλά ιδιαίτερα σημαντική νίκη» έκανε λόγο ο τέως υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

«Το ΑΣΕΠ ακυρώνει το δώρο της κ. Κεραμέως στα ιδιωτικά κολέγια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας ότι «μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας παιδείας».

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης αναγνωρίζοντας ότι «η απόφαση αυτή περιφρουρεί το κύρος του ΑΣΕΠ και είναι σύμφωνη με την πάγια πρακτική του να μη διαταράσσονται οι όροι εν εξελίξει διαγωνισμού», τόνισε ταυτόχρονα ότι η χθεσινή απόφαση «συνιστά το πρώτο βήμα για την ακύρωση του άρθρου 50 για τα κολέγια, που είναι αντισυνταγματικό και έχει προκαλέσει ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει μαζί με το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας τον αγώνα για την ακύρωση του άρθρου 50 και δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα το καταργήσει» κατέληξε.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 10-03-2020
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις
(για ενημέρωση των μελών)
Θέμα: Ενημέρωση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών


Αγαπητοί συνάδελφοι/σες

Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 5/3 το βράδυ υπερψηφίστηκε (από τους Βουλευτές της ΝΔ μόνο), το Νομοσχέδιο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθµιση ζητηµάτων αρµοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις» και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση του σε ΦΕΚ. Το τελικό ψηφισθέν κείμενο είναι ανηρτημένο εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bcc26661-143b-4f2d-8916-0e0e66ba4c50/stratigiki-ota-pap-apospasma-olo.pdf

Δυστυχώς δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις μας, ειδικά στα κρίσιμα ζητήματα των Αναπτυξιακών Οργανισμών και της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά σχήματα. Η μόνη παρέμβαση μας που έγινε εν μέρει αποδεκτή (με παρέμβαση του Βουλευτή Β. Σπανάκη και άλλων Βουλευτών) είναι η αύξηση της μοριοδότησης των integrated master από τα 100 στα 150 μόρια

Επίσης μπήκαν πρόσθετες διατάξεις στο παρόν νομοσχέδιο για τη λειτουργία συλλογικών οργάνων και συγκεκριμένα στο άρθρο 108 για τη νόμιμη συγκρότηση των ΣΥΠΟΘΑ (επιτροπής που εκδικάζει θέματα πολεοδομικής φύσεως), χωρίς την συµµετοχή εκπροσώπου του δικηγορικού συλλόγου, παρόλο που όλοι οι προηγούμενοι νόμοι (ν.4030/11,ν.4178/13, ν.4495/17, ν.4643/19) προέβλεπαν ως πρόεδρο του ΣΥΠΟΘΑ τον Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σε περίπτωση αδυναμίας αυτού την παρουσία δικηγόρου στο Συμβούλιο. Δηλαδή, σε αντίθεση με το παρόν νομοσχέδιο, σε όλους τους προηγηθέντες νόμους ο νομοθέτης έκρινε επιτακτική την ανάγκη παρουσίας νομικού και μάλιστα πρωτίστως του νομικού συμβούλου του κράτους, προκειμένου να διαφυλάξει το κύρος των ληφθέντων αποφάσεων του ΣΥΠΟΘΑ. Οι οποίες άλλωστε είναι οι τελικές εκτελεστές Διοικητικές πράξεις και προσβάλλονται μόνο στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ενέργειες νομοθετικές όπως η συγκεκριμένη που θέτουν σε αμφισβήτηση το κύρος των οργάνων και των δομών της δημόσιας διοίκησης αναδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπιζει ο νομοθέτης την επίλυση σημαντικών ζητημάτων της καθημερινότητας του πολιτή.

Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από ΜηΜΕΔ και Επιτροπές μέχρι τις 20/3, όπως αναφέρει και το Εξώδικό μας. Με απόφαση του ΔΣ εξαιρούμε από την αποχή τις Επιτροπές Διαγωνισμών – Προμηθειών που αφορούν στην Υγεία και στην αντιμετώπιση του κορωναϊού.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Να αποσυρθεί το αυταρχικό Νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 9-3-2020
Αρ. Πρωτ.: 8119

Να αποσυρθεί το αυταρχικό Νομοσχέδιο απαγόρευσης των διαδηλώσεων

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ περί «Δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων» επαναφέρει διατάξεις του χουντικού ψευτοσυντάγματος και του θεσμικού πλαισίου της δικτατορίας που στην ουσία καταργούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι.
Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης και η απεριόριστη εξουσία της αστυνομίας να απαγορεύει και να διαλύει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά το δοκούν ισοδυναμούν με την θέσπιση αστυνομικής προέγκρισης για την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρέωση συγκεκριμένου προσώπου – οργανωτή να φέρει προσωπικά την υποχρέωση οργάνωσης συναθροίσεων όντας αστικά υπεύθυνος σε αποζημιώσεις για οποιεσδήποτε πράξεις αόριστου αριθμού τρίτων προσώπων!
Οι διατάξεις αυτές αποσκοπούν στην αποτροπή και τελικά την πλήρη κατάλυση του δικαιώματος των πολιτών στη συνάθροιση εισάγοντας απαγορευτικές ποινικές επιπτώσεις της άσκησης της θεμελιώδους αυτής συνταγματικής ελευθερίας.
Το απόλυτα αυταρχικό αυτό νομοσχέδιο αποτελεί θεσμικό πραξικόπημα, είναι αντίθετο σε συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και αποτελεί casus belli για κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.
Όπως και με τις απεργίες, η κυβέρνηση προσπαθεί να «τελειώνει» με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας βγάζοντας εκ των προτέρων εκτός νόμου το δικαίωμα της κοινωνικής διεκδίκησης, που θα εξαρτάται από την άδεια της αστυνομίας!
Αυτής της αστυνομίας που στο πλαίσιο του δόγματος του «νόμου και της τάξης» εδώ και μήνες έχει δείξει το πιο σκληρό πρόσωπο της καταστολής, υπέρμετρης βίας, παραβίασης δικαιωμάτων και αυθαιρεσίας σε βάρος πολιτών, φοιτητών, των κατοίκων των νησιών μας.
Χρειάζεται παλλαϊκός δημοκρατικός ξεσηκωμός και μαζικός αγώνας να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα !
Δεν θα υπακούσουμε ούτε θα συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις!
Με μαζικούς αγώνες θα διασφαλίσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, να διεκδικούν, να διαδηλώνουν.

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη με την εξάπλωση του Κορωνοϊού


Δείτε τον διαδραστικό χάρτη με την εξάπλωση του Κορωνοϊού

You can see the number of deaths and cases attributed to the 2019-nCoV outbreak on this interactive map by Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering (CSSE). Click here for mobile users.
Operations Dashboard for ArcGIS