Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ενημέρωση για το νέο Ασφαλιστικό

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 10-03-2020
Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις
(για ενημέρωση των μελών)
Θέμα: Ενημέρωση για το νέο Ασφαλιστικό


Αγαπητοί συνάδελφοι/σες
Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων αλλά και συνάντησης που είχαμε με το Διοικητή του ΕΦΚΑ ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
Α. Υπήρξε δέσμευση ότι το λογισμικό υπολογισμού της προσαύξησης σύνταξης παραδίδεται από τον ανάδοχο στο τέλος του μήνα θα είναι λειτουργικό μέχρι το Πάσχα, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η έκδοση οριστικών συντάξεων.
Β. Θα υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού του ΤΣΜΕΔΕ που εκδίδει πράξεις συνταξιοδότησης με υπαλλήλους της Περιφέρειας (Θεσσαλονίκη) ώστε να προχωρά ταχύτερα η έκδοση τους.
Γ. Δεν υπήρξε αποδοχή του αιτήματος μας να χορηγείται δεύτερη προσωρινή σύνταξη λόγω αυτών των καθυστερήσεων. Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή των παραπάνω δεσμεύσεων γιατί ανάλογες είχαν υπάρξει και στο παρελθόν.
Δ. Μέσα στο Μάρτη ξεκινάει η λειτουργία υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) από τις Δημόσιες Υπηρεσίες προς τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων. Με τον τρόπο αυτό υποτίθεται ότι θα επιλυθούν τα πολλαπλά προβλήματα που έχουμε επισημάνει με τις εισφορές μας (λάθος ειδοποιητήρια - εκκαθαρίσεις, μη επιστροφή αναδρομικών ποσών, λανθασμένες κρατήσεις κλπ). Μένει να αποδειχθεί μέσα από τη λειτουργία του.
Ε. Όσοι τυχόν έχουν παράλληλη απασχόληση με άδεια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο πρέπει να το δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα μέχρι τις 13/3/2020. Δείτε και τη σχετική Εγκύκλιο: https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2020-03/%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%9F%CE%A3%203-2020.pdf
ΣΤ. Όσον αφορά τις εισφορές των Μισθωτών Μηχανικών δεν έχουμε εντοπίσει αλλαγές σε σχέση με τα ισχύοντα.
Ζ. Όσον αφορά το Εφάπαξ του πρώην ΤΣΜΕΔΕ προσωρινά κατατασσόμαστε όλοι στην 1η ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του Νόμου 4670/20:
Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων αυτοτελώς απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών και όλων των πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων, έμμισθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του πρώην Ε.Τ.Α.Α.
Για την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, οι ανωτέρω ασφαλισμένοι του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., κατατάσσονται από την 1.1.2020 σε τρείς (3) ασφαλιστικές κατηγορίες, στις οποίες αντιστοιχεί το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς, όπως εμφαίνεται στον κατωτέρω πίνακα:
Ασφαλιστικές Κατηγορίες
Ποσά εισφορών εφάπαξ παροχής σε ευρώ
1η κατηγορία
26
2η κατηγορία
31
3η κατηγορία
37

γα. Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία (1) από τις τρεις (3) ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία (1) από τις τρεις (3) είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη.
γβ. Ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτησή του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη. H αίτηση επιλογής δύναται να υποβάλεται και ηλεκτρονικά.
Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση, όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.
«Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται υποχρεωτικά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν από την 1.7.2020.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου