Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Κοκτέιλ ήλιος

Αναδημοσίευση από τον Techie Chan

Το πασόκ το νεώτερο είχε μερικά μοτίβα για να κυβερνά. Τα οποία συμβάδιζαν με την εποχή του. Μέρος της τεράστιας σημερινής του αδράνειας, οφείλεται σε αυτό το σάστισμα που προκαλεί σε έναν ταχυδακτυλουργό η συνείδηση πως αυτά τα κόλπα πια δεν δουλεύουν. Επειδή όμως δεν ξέρει να κάνει άλλα επιμένει.

Η βασική συνταγή είχε λίγο πολύ ως εξής. Έπαιρνες δύο μεζούρες κοινωνικές συμμαχίες, μία μεζούρα συνενοχή, τρεις μεζούρες νεοφιλελεύθερα κόλπα κατευθείαν από τα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, δυο μεζούρες ντόπια επιχειρηματικά λαμόγια, μια μεζούρα δωράκια για το έσω κόμμα και μισή μεζούρα από τη μόδα της ημέρας.

Με αυτούς τους καταπληκτικούς οιωνούς ξεκίνησε και το πρόγραμμα ήλιος. Μέσα στην καταχνιά της κρίσης το πασόκ έψαχνε διέξοδο. Κάτι που τα φύκια του αστακού ή τα καζίνα του ελληνικού δεν μπορούσαν να προσφέρουν. Γι’ αυτό και έβαλε μπρος το πρόγραμμα ήλιος.

Ας ξεκινήσουμε από τη μόδα της ημέρας. Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας μέσω των φωτοβολταϊκών είναι μια αναμφίβολα πολύ καλή ιδέα, ειδικά για μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια σαν την ελλάδα. Τα φ/β έχουν τρομερά πλεονεκτήματα καθώς παράγουν ήπια καθαρή ενέργεια ακριβώς στον τόπο κατανάλωσης, δεν χρειάζονται συντήρηση και ζουν με άνεση μια εικοσαετία. Είναι μάλιστα εύκολο να κατασκευαστούν εντός της χώρας και έτσι να δημιουργήσουν και μια πηγή εσωτερικής ζήτησης. Προκειμένου λοιπόν διαδοθούν, η κυβέρνηση διέταξε τη ΔΕΗ να αρχίσει να επιδοτεί το ρεύμα που θα παράγονταν από φ/β. Η τιμή ορίστηκε πριν από αρκετά χρόνια στα 45 με 50 λεπτά την kW/h, όταν το κόστος των πιο φθηνών φ/β ήταν περίπου στα 4-5ευρω/Watt.

Τα πρώτα χρόνια κύλησαν ήρεμα και κανείς δεν ασχολούνταν με το σπόρ. Πριν από 5 χρόνια είχα υπολογίσει (με κόστος φ/β 4-5ευρώ/watt) πως μια συνετή επένδυση σε φ/β με προσωπική εργασία, θα μπορούσε να έχει ένα ROI (return on investment) περί του 12-15% το έτος. Αυτό σημαίνει πως σε 8 χρονάκια θα είχες αποσβέσει την αρχική σου επένδυση και θα σου έμεναν κι άλλα τόσα να βγάλεις το κέρδος σου. Μπούρδες δηλαδή για τον ελληνικό καπιταλισμό.

Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση ήρθε και οι τιμές των φ/β κατέρρευσαν. Εδώ και ένα χρόνο μπορείς να βρεις πολύ εύκολα φ/β με κόστος περί το 1 ευρώ/Watt. Και ξαφνικά άναψαν τα λαμπάκια της πασοκικής μηχανής. Με κόστος 1 ευρώ/Watt ένα παρόμοιο συνετό σχέδιο με τις παλιές «ξεχασμένες» τιμές των 45 σεντς μπορούσε να αποσβέσει την επένδυση σε ένα με ενάμιση χρόνο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το σύστριγγλο.

ΜΜΕ και τράπεζες ξεκίνησαν εν χορώ το πουσάρισμα της πράσινης ενέργειας, και οι μηχανικοί του ΤΕΕ έτριβαν τα χεράκια τους. Αλλά σιγά μην άφηναν όλη αυτή την υπεραξία στον κάθε άσχετο που νόμιζε πως θα γίνει πλούσιους. Οι τράπεζες λοιπόν άρχισαν να πουλάνε το εξής πακέτο. Σου έδιναν ένα μεγάλο δάνειο, προκειμένου να αγοράσεις από μια συνεργαζόμενη εταιρεία το δικό σου φ/β σύστημα με το κλειδί στο χέρι. Εσύ δεν χρειαζόταν παρά να βάλεις το πολύ το 1/3 των χρημάτων και κάθε χρόνο τα ραντιέρικα κέρδη θα εισέρρεαν στην τσέπη σου, την ώρα που εσύ θα έβαζες έναν πακιστανό να σκουπίζει τα πάνελ (γιατί δεν είμαστε και ρατσιστές). Όσο για το ROI; Αυτό θα παρέμενε κοντά στο 10-20% στο έτος (από 70-80% αν έκανες τη δουλειά μόνος σου), διότι στην ουσία οι τράπεζες και οι εταιρείες εγκατάστασης έμπαιναν συνέταιροι σε ένα είδους ΣΔΙΤ, όμως το μικρό κορόιδο αυτή τη φορά ήταν ο «επενδυτής» κι όχι το δημόσιο.
Όσο για το μεγάλο κορόιδο, αυτό φυσικά είμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι που πληρώνουμε το ρεύμα των φ/β για χρυσό μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Κι όπως λέει η παροιμία, μάθανε πως πηδιόμασταν πλάκωσε κι ο φιλελεύθερος Ρέσλερ. Καθώς οι γερμανοί είχαν στα χέρια τους καραβιές φ/β που είχαν αγοράσει σε τιμές ψηλότερες της σημερινής, και καθώς η ελλάδα έχει σαφώς περισσότερο ήλιο από τη γερμανία, σκέφτηκαν να μπουν κι αυτοί στο παιχνίδι. Κάπως έτσι γεννήθηκε το πρόγραμμα ήλιος. Στην ουσία γερμανικά φ/β από γερμανικές εταιρίες θα πούλαγαν ρεύμα σε έλληνες καταναλωτές σε τιμές διπλάσιες από αυτές που έπαιρναν στη χώρα τους. Το κέρδος τους δε (ακόμα και μετά τα δωράκια που θα έδιναν στις τράπεζες) θα ήταν πολλαπλάσιο καθώς το ίδιο φ/β μπορεί να παράγει δύο και τρεις φορές παραπάνω ρεύμα στην ελλάδα.

Συλλογή Υπογραφών από συναδέλφους

Ξαναδημοσιεύουμε τη νεότερη έκδοση αίτησης πυυ διακινούν ηλεκτρονικά συνάδελφοι, στο facebook με τίτλο "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ"

Α Ι Τ Η Σ Η
Με την παρούσα αίτηση, και ως άμεση λύση των προαναφερθέντων προβλημάτων που επισυνάπτονται στην επιστολή, σας «προτείνουμε» τα εξής:
«ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΕ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», με ακόλουθες συνέπειες τις εξής παρακάτω:
1. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ/ΠΑΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. Η διακοπή αυτή να μπορεί να διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα ο μηχανικός δεν ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα και επομένως δεν έχει εισοδήματα από αυτήν. Περιληπτικά, και όσον αφορά την προστασία των υπολοίπων εν’ ενεργεία συναδέλφων, προτείνουμε αντίστοιχα να αφαιρούνται τα δικαιώματα πρόσβασης των προσωρινά διαγραφόμενων μηχανικών στα συστήματα του ΤΕΕ (καταθέσεις αμοιβών μελετών & επιβλέψεων, εκδόσεις εντολών πληρωμής, σύστημα βεβαιώσεων, σύστημα αυθαιρέτων κλπ.) που είχαν έως ότου διακόψουν. Έτσι, θα προστατεύονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των υπολοίπων και εν’ ενεργεία διπλωματούχων μηχανικών.
2. ΆΜΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, από έναν διπλωματούχο μηχανικό, ο οποίος είτε δεν έχει προχωρήσει σε έναρξη άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού, είτε αποδεδειγμένα έχει προχωρήσει σε διακοπή/παύση εργασιών παροχής υπηρεσιών διπλωματούχου μηχανικού. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από αιτιολογημένη αίτησή του και υπό την προϋπόθεση ότι δεν αποκτά εισοδήματα από την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού να έχει το δικαίωμα διαγραφής μόνο από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, και όχι απαραιτήτως από το ΤΕΕ. Επίσης, θα είναι θεμιτό, να μην του επιβάλλονται οι ποσοστιαίες -μηνιαίες και τριμηνιαίες- προσαυξήσεις από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για το διάστημα που δεν εργάζεται ως μηχανικός.
Έτσι θα πρέπει να έχει δύο βασικές επιλογές:
1ον. Εφόσον δεν έχει χάσει την άδειά του, να μπορεί να επανέλθει στο επάγγελμα του διπλωματούχου μηχανικού. Στο μεταξύ θα έχει την δυνατότητα να εγγράφεται ως άνεργος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και να ωφελείται του επιδόματος ανεργίας και της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την συμμετοχή του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.
2ον. Εφόσον επιλέξει να δραστηριοποιηθεί σε κάποιο άλλο επάγγελμα, να ασφαλίζεται ο ίδιος και η οικογένειά του στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα αυτού, χωρίς να δεσμεύεται από τις εισφορές του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
3. Η ΔΙΑΚΟΠΗ/ΠΑΥΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΤΕΙ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ-ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΗΝ ΗΔΗ ΑΠΟΚΤΗΘΕΙΣΑ «ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, δηλαδή να μην του αφαιρείται η άδεια. Συμπερασματικά, ο εκάστοτε μηχανικός να έχει την δυνατότητα να επανέλθει στην επαγγελματική δραστηριότητα της επιστήμης της μηχανικής, όποτε ο ίδιος κρίνει πως οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Έτσι, παράλληλα με την επανέναρξη, θα έχει την δυνατότητα να συνεχίσει να καταβάλει τις εισφορές που του αναλογούν στο ταμείο των μηχανικών, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις που αφορούν στο διάστημα που δεν εργαζόταν ως μηχανικός. Το χρονικό διάστημα της διακοπής από το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, δικαίως, δεν θα προσμετράτε στα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα από το συγκεκριμένο ταμείο.
4. ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα χαμηλά εισοδήματα.
5. ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗ -ΣΤΟ ΤΕΕ- ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΔΗ ΔΙΑΓΡΑΦΘΕΝΤΩΝ ΔΙΠΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΝΕΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ «ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ». Δηλαδή, οι διπλωματούχοι μηχανικοί, οι οποίοι την τελευταία τριετία είτε αναγκάστηκαν να διαγραφούν εθελοντικά, είτε έχουν καταθέσει αίτηση διαγραφής που είναι σε εκκρεμότητα, είτε πρόκειται να αιτηθούν άμεσα την διαγραφή τους, εξαιτίας της αδυναμίας τους να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΕΤΑΑ λόγω ανεργίας και υποαπασχόλησης - με απόφαση του ΤΕΕ - να ξαναεγγράφονται στα μητρώα του ΤΕΕ και να τους επαναχορηγείται η «άδεια ασκήσεως» χωρίς νέες εξετάσεις, όταν το αιτηθούν.
Παρακαλούμε, όπως εξετάσετε τα παραπάνω αιτήματά μας και την κατάσταση την οποία βιώνουμε ως ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ. Στο μέρος της ευθύνης που σας αναλογεί, λάβετε σοβαρά υπόψη σας την παρούσα επιστολή, ώστε να επιληφθείτε άμεσα του παρόντος με κατάλληλες ενέργειες. Έτσι θα απαλλαγούμε όλοι μας από τωρινά και μελλοντικά αδιέξοδα.
Με την ελπίδα της άμεσης επίλυσης των ασφαλιστικών μας ζητημάτων και με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

Οριστικά στον ΕΟΠΥΥ γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί από 1η Νοέμβρη

Από το http://www.capital.gr/News.asp?id=1644943

Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εντάσσονται από την 1η Νοεμβρίου, ο Κλάδος Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ, Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και American Express του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

Η ένταξη, που αφορά όλους τους εν ενεργεία ασφαλισμένους των Ταμείων αυτών, τους συνταξιούχους και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, γίνεται με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. 


Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ, στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη. 


Με άλλη τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο, αυξάνονται οι εισφορές των ασφαλισμένων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, ώστε να ενισχυθεί η ανταποδοτική σχέση εισφορών και παροχών. Με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ασφαλισμένοι κατατάσσονται στην κατώτερη κατηγορία, η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανέρχεται σε 14,65 ευρώ το μήνα ή σε 175,80 ευρώ το χρόνο. 


Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, η εισφορά θεωρείται πολύ μικρή σε σχέση, αφενός με τις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας και αφετέρου με την εισφορά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όλων των άλλων ασφαλιστικών οργανισμών. 


Η εισφορά στο εξής θα ανέρχεται σε 25,87 ευρώ το μήνα και το υπουργείο Εργασίας αναμένει ότι θα επιφέρει ετήσια αύξηση της τάξεως των 86.000.000 ευρώ και ταμειακή απόδοση της τάξεως των περίπου 56.000.000 ευρώ. 


Η επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία έχουν ασφαλιστεί θα κυμαίνεται από 19,60% έως και 22,91% ή από 122,88 έως 179,16 ευρώ σε ετήσια βάση. 


Με τροπολογία επίσης, θεσμοθετείται η κατάργηση της εισφοράς υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων (ΤΕΑΠΥΚ) που συνίσταται σε ποσοστό 4,950 τοις χιλίοις επί των ανά λίτρο προ ΦΠΑ τιμών των βενζινών, των πετρελαίων (εκτός πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού) και του υγραερίου. 


Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εισφορά καταργείται στα πλαίσια του πακέτου μέτρων, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και εφόσον εκτιμάται, ότι επηρεάζει τη λιανική τιμή των συγκεκριμένων προϊόντων και τελικά μετακυλίεται στον καταναλωτή. Το ΤΕΑΠΥΚ, έχει ενταχθεί από την 1.8.2008 στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΟΑΕΕ.


Πηγή:www.capital.gr

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Πάνω στο ηφαίστειο

Αναδημοσίευση από την Ίσκρα άρθρου του Στ. Κουβελάκη που δημοσιεύθηκε στο «Δρόμο της Αριστεράς» το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012.
Ο ηγεμόνας ήρθε λοιπόν, και απήλθε. Δεν είδε σχεδόν τίποτε ιδίοις όμμασι, εντός της προστατευμένης από ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό περίμετρου στην οποία κινήθηκε τις λιγοστές ώρες της παραμονής του, ίσως μόνο τη φευγαλέα εικόνα ενός μπουκαλιού που εκτόξευσαν οι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντινάν. Ούτε είπε και τίποτε το συγκεκριμένο. Η παρουσία του όμως βαρυσήμαντη και το μήνυμα σαφές. Το ευρωπαϊκό κέντρο στηρίζει πολιτικά με όλο του το βάρος την σκιώδη μνημονιακή κυβέρνηση υπό έναν απαράβατο όρο: να εκτελεί υπάκουα κα μέχρι τέλους τις εντολές της τρόϊκας. Ταυτόχρονα όμως το γεγονός μιας τέτοιας επίσκεψης, η αναγκαιότητά της για αυτούς που τη σχεδίασαν και την υλοποίησαν, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το επικοινωνιακό κόστος των εικόνων που θα αναμετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ εκείνη την ημέρα, υποδηλώνει και κάτι περισσότερο: την συνειδητοποίηση ότι η ελληνική κατάσταση είναι κρίσιμη, δυνάμει εκρηκτική. Αρα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να παραμείνει υπό έλεγχο.
Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ
Και όμως, αυτή η ξεκάθαρη πολιτική βούληση είναι ανεπαρκής για να λύσει τις οξυνόμενες αντιθέσεις της συγκυρίας. Κατ’αρχήν γιατί οι μνημονιακές πολιτικές έχουν πλήρως αποτύχει στο βασικό τους δεδηλωμένο τους στόχο, την διαχείριση του χρέους. Είναι προφανές ότι, παρά ή μάλλον λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας, το ελληνικό χρέος είναι μη-βιώσιμο, κάτι που θα αναγκάσει το ΔΝΤ να αποσυρθεί, όπως το ορίζουν οι καταστατικές του υποχρεώσεις (αλλά και οι πιέσεις των άλλων οφειλετών), από το πλαίσιο χρηματοδότησης. Ενα νέο κούρεμα είναι αναπόφευκτο αλλά έχει κόστος, και μετά το PSI, τα ομόλογα είναι στα χέρια των επίσημων δανειστών, δηλαδή των ευρωπαϊκών θεσμών και της ΕΚΤ, που θα πρέπει να πληρώσουν τη ζημία. Και η Γερμανία, που θα κληθεί να καταβάλλει το μεγαλύτερο μερίδιο, αντιδρά, και θεωρεί πολιτικά αδύνατο να προβεί σε τέτοια κίνηση πριν τις επερχόμενες εκλογές.
Κατόπιν όλων αυτών η έκθεση της τρόϊκας καθυστερεί, μαζί και η δόση, ενώ εντείνεται το κύμα ύφεσης, η ανεργία και η διάλυση του κράτους, αρχίζοντας από βασικές για την επιβίωση του πληθυσμού υπηρεσίες όπως η υγεία. Χωρίς να αποτελεί συνειδητή επιλογή, το ενδεχόμενο της κατάρρευσης μοιάζει όλο και πιθανότερο, και μαζί μ’αυτό η στάση πληρωμών και η έξοδος από το ευρώ. Πολλώ δε μάλλον όταν η κρίση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπου το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα «ελληνοποιείται» ραγδαία.
Με δυό λόγια, τόσο το εγχώριο μνημονιακό μπλοκ όσο και το ευρωπαϊκό ηγεμονικό κέντρο αδυνατούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση, αρχίζοντας από την οικονομία, παρ’όλο, ή μάλλον αδυνατούν ακριβώς στο βαθμό που καταφέρνουν και υλοποιούν όλα τα μέτρα που έχουν αποφασίσει, διαλύοντας μέσα σε δυόμιση χρόνια τις κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις δεκαετιών. Γι αυτό και η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος θα συνεχιστεί, καθώς και η αποσάθρωση του ίδιου του κράτους, που τροφοδοτεί την αυταρχική φυγή προς τα εμπρός και την παγίωση των όψεων καθεστώτος έκτακτης ανάγκης.
Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Νέα προσπάθεια να σπάσει ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας

Έχοντας ξεκινήσει από την Σουηδία πριν αρκετές εβδομάδες, το Estelle κάνοντας στάσεις στη Νορβηγία, την Γαλλία, την Ισπανία, και την Ιταλία πλέει πλέον νότια της Κρήτης με κατεύθυνση την αποκλεισμένη Γάζα, κουβαλώντας στα αμπάρια του ανθρωπιστική βοήθεια, μα κυρίως την αλληλεγγύη του κόσμου και την απαίτηση να αρθεί ο παράνομος αποκλεισμός.


 Στο πλοίο, που αναμένεται να φτάσει στη Γάζα μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιβαίνουν πολίτες από τον Καναδά, την Φινλανδία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Ανάμεσα τους και 5 ενεργά μέλη  Εθνικών Κοινοβουλίων, δύο εκ των οποίων οι Έλληνες Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας (βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Καστοριάς και Αργολίδας αντίστοιχα), που επιβιβάστηκαν στο Estelle σε μια δράση που έλαβε χώρα νότια της Κρήτης την Τρίτη.

Παρά την προσπάθεια του Ισραήλ, η φετινή αποστολή του Estelle δεν έγινε δυνατό να φυλακιστεί σε ευρωπαϊκό λιμάνι, όπως συνέβη πέρσι το καλοκαίρι όταν ο Ισραηλινός αποκλεισμός έφτασε μέχρι τα Ελληνικά λιμάνια. Έχει όμως λάβει μήνυμα από το Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, με το οποίο ενημερώθηκε πως το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι «σε περίπτωση που το SV Estelle επιδιώξει να σπάσει τον αποκλεισμό στη θάλασσα της Γάζας (20 ναυτικά μίλια), το Ισραήλ θα παρέμβει  με  χρήση βίας. Σε περίπτωση που αυτό πραγματοποιηθεί, η ασφάλεια των ανθρώπων επί του σκάφους μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο».

Το πλήρωμα και οι επιβάτες του Estelle προετοιμάζονται για την πιθανή  επίθεση  του ισραηλινού ναυτικού, όπως συνέβη το 2010 όταν Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν το πλοίο «Mavi Marmara» στο οποίο επέβαιναν πολλοί τούρκοι ακτιβιστές και δολοφόνησαν εννέα άτομα.
Όλοι οι επιβάτες του Estelle έχουν εκπαιδευτεί στη μη βίαια συμπεριφορά και έχουν δεσμευτεί ότι θα ενεργήσουν  ειρηνικά  ακόμα και αν κινδυνεύει η ζωή τους. «Απαιτούμε από το Ισραήλ να μην κάνει χρήση βίας εναντίον ενός  σκάφους που πλησιάζει ειρηνικά. Το Estelle είναι  μέρος μιας δράσης της διεθνούς  κοινωνίας των πολιτών, και πλέει για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ούτε το σκάφος ούτε οι επιβάτες αποτελούν  απειλή εναντίον κανενός. Μια βίαιη επίθεση στο σκάφος  είναι μια επιλογή που μπορεί να κάνει ή μπορεί και να μην κάνει το Ισραήλ.   Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις του κόσμου θα σταθούν στο πλευρό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μη-βίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ένα Καράβι για τη Γάζα - Σουηδίας.

Την πορεία του Estelle μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μέσω της ιστοσελίδας της
Σουηδικής πρωτοβουλίας, του Freedom Flotilla Coalition (FFC), μέλος του οποίου είναι και το Ελληνικό "Ένα Καράβι για τη Γάζα", αλλά και του marinetraffic κάνοντας αναζήτηση για το ESTELLE [FI].
Συνεχής ενημέρωση θα παρέχεται από την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας "Ένα Καράβι για τη Γάζα", καθώς και τους λογαριασμούς της στα social media.
Όλοι μαζί φυσάμε αέρα στα πανιά του Estelle και απαιτούμε να τερματιστεί άμεσα ο αποκλεισμός της Γάζας!

Κάλεσμα του ΣΜΕΔ προς τους εργαζόμενους με μπλοκάκι

«Οργανώσου ή πέθανε από την πείνα»: Πορεία ανέργων στο Λονδίνο, 1930 (Πηγή: Guardian)
Εδώ και πολλά χρόνια έχει θεσμοθετηθεί από το κράτος ένας τύπος εργαζομένου χωρίς κανένα δικαίωμα αλλά με επιτακτικές και συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και τους εργοδότες. Έχει διαμορφωθεί έτσι ένα ευρύ εργατικό στρώμα ειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων, σε διάφορους κλάδους επαγγελμάτων (δημοσιογράφοι, καθαριστές, τεχνικοί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στην ψυχική υγεία, καλλιτέχνες, πωλητές, μεταφραστές, επιμελητές κ.ο.κ.), οι οποίοι αντιμετωπίζονται από το κράτος ως επιχειρηματίες και από τους εργοδότες ως σκλάβοι. Μιλάμε, φυσικά, για όλους εμάς, τους κοινώς αποκαλούμενους «μπλοκάκηδες».

Βασικό χαρακτηριστικό της εργασιακής μας συνθήκης είναι ότι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα έναντι των εργοδοτών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να καταβάλλουμε υπέρογκες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και μεγάλα ποσά για μια σειρά άμεσων και έμμεσων φόρων. Η εποχή των Μνημονίων έβαλε κι εμάς στο στόχαστρο, όπως και όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους, επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων, το τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης και τη μείωση του αφορολόγητου, με αποτέλεσμα την εξώθησή μας στην ανεργία, την ανασφάλεια, τη «μαύρη» εργασία, την αποδοχή κατάπτυστων εργασιακών όρων και συνθηκών, το φέσωμά μας από τους εργοδότες και την υπερδιόγκωση των οφειλών μας στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Η νέα σειρά μέτρων διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος επιδεινώνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Οι φήμες τρομοκρατίας δίνουν και παίρνουν: αύξηση της φορολόγησης ακόμα και στο 35% (ενιαίος συντελεστής) και αύξηση της παρακράτησης φόρου στο 25%, κατάργηση του αφορολόγητου, διατήρηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για όσους δουλεύουν σε έναν μόνο εργοδότη, επιβολή χαρατσιού 1.000 ευρώ για όλους, κλιμακωτή φορολόγηση ανάλογα με το εισόδημα κ.ο.κ. Όποιο κι αν είναι το πόρισμα των εκπροσώπων του κεφαλαίου, ο στόχος είναι ο ίδιος: ακόμα μεγαλύτερη υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, ακόμα μεγαλύτερη πειθάρχηση στις προσταγές εργοδοτών και κράτους, ακόμα μεγαλύτερος κατακερματισμός των εργαζομένων με μπλοκάκι σύμφωνα με τους διαχωρισμούς που το ίδιο το κράτος θα ορίσει.


Η επισφαλής μας θέση (χαμηλοί μισθοί/αμοιβές, υψηλή φορολογία/αυτασφάλιση, αδυναμία απεργίας, κατακερματισμός, κανένα δικαίωμα σε περίπτωση απόλυσης/«παύσης της συνεργασίας» κ.λπ.), σε συνδυασμό με το κοινωνικό γόητρο που υποτίθεται ότι παρέχει η λεγόμενη «αυτοαπασχόληση» (η «καρδιά της μεσαίας τάξης», σύμφωνα με τους «ειδικούς»), έχει καθορίσει μέχρι τώρα την αδυναμία μας να οργανωθούμε και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους εργασίας και, ει δυνατόν, να ακυρώσουμε την ίδια την ύπαρξη του εργαζόμενου («εσωτερικού» ή «εξωτερικού») με μπλοκάκι.


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, τα πράγματα πλέον είναι οριακά. Είναι καιρός να γίνει αισθητή η παρουσία μας και να οργανωθούμε με αξιώσεις απέναντι σε αυτή την πολιτική, έχοντας ως στόχο την ανατροπή της. Το απειλητικό ρεύμα μίσους και φόβου στην κοινωνία, ένα ρεύμα που βάζει την εργατική τάξη και τα πραγματικά υλικά της συμφέροντα στο περιθώριο, δεν πρέπει να γίνει καθεστώς. Οφείλουμε να δούμε την κατάσταση ως έχει και να βάλουμε ένα συγκεκριμένο στόχο, για να επιτύχουμε αυτή τη φορά, και όχι να επιδείξουμε απλώς την ηττοπαθή δυσαρέσκειά μας. Το κοινωνικό κίνημα μέχρι στιγμής δείχνει να είναι ανεπαρκές απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε. Αυτή τη φορά ας έχουμε ένα μετερίζι. Ας αποδείξουμε ότι υπάρχουμε ως κοινωνική κατηγορία με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως τα ορίζουμε εμείς, όχι το κράτος και οι εργοδότες, και ας οργανώσουμε τον αγώνα μας. Η ρήξη και η ανατροπή θα συμβεί πρώτα στην κοινωνία, διαλύοντας το προπέτασμα ότι εργοδότες και εργαζόμενοι είναι «ίσα κι όμοια», προσπαθώντας συντονισμένα, οργανωμένα και με πείσμα να διαμορφώσουμε καλύτερους όρους για την επιβίωσή μας, κόντρα στη γενικευμένη μαυρίλα της μνημονιακής εποχής.
Ας παλέψουμε έχοντας συνείδηση της ταξικής μας θέσης. Αν δεν μας αναγνωρίσουμε εμείς οι ίδιοι και δεν γίνουμε διακριτοί με τους δικούς μας όρους στην κοινωνία, δεν θα αντιληφθούμε ποτέ αυτό που πρέπει να αρνηθούμε. Ας ενωθούμε για να επιτύχουμε έναν απτό στόχο.  Σας καλούμε σε μια πρώτη ανοιχτή διακλαδική συνάντηση

την Παρασκευή 19/10, 8 μ.μ.,
στα γραφεία της οδού Λόντου 6, Εξάρχεια, 2ος όροφος

Το πρόγραμμα του 1ου εναλλακτικού φεστιβάλ αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/10 ΕΝΑΡΞΗ 16.00
ΧΩΡΟΣ Α

17.00-18.30
Τράπεζα Χρόνου
Βιωματικό εργαστήρι

19.00
Κεντρική Συζήτηση:
ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ -ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
εισηγητές:
-Σταύρος Σταυρίδης, Καθηγητής ΕΜΠ
-Μάκης Αναγνώστου, Βιομηχανική Μεταλλευτική
-Γιώργος Παπανικολάου, P2P Foundation
-Χρυσόστομος Γαλανός, Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος
συντονισμός:Εφημερίδα Δράση

22.00
Προβολές

ΧΩΡΟΣ Β

14.00-15.00
Εργαστήριο Φωτογραφίας
από την Ειρήνη Φοσγκεράου & την Παναγιώτα Καντιάνη

16.30-17.30
Οικολογικά Χωριά
Παρουσίαση και συζήτηση για τις Οικοκοινότητες

18.00-19.00
Εναρμόνιον
Οικολογικό και πολιτιστικό εργαστήρι

ΧΩΡΟΣ Γ

17.00-19.00
Danzel
πρόγραμμα από τον Ζογκλέρ, Μάγο, ταχυδακτυλουργό

20.00-22.00
Παιδική παράσταση «Το μαύρο ψαράκι» από την ομάδα Αστροναύτες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

21.00-23.30
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
NALYSSA GREEN
QUILOMBO
ROLLING FELLOWS
ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΑΚΗΣ
ΡΗΓΑΣ
MC YINKA



ΣΑΒΒΑΤΟ 20/10 ΕΝΑΡΞΗ 11.00

Αποτελέσματα εκλογών ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας

Αναρτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας. Άλλη μια επιτυχία των αριστερών παρατάξεων (ΑΣΜΗ 48%, Ενότητα 5%) που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία του σωματείου (αν και όπως φάνηκε και στην ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής είναι δύσκολή η μεταξύ τους συνεργασία σε αυτή τη φάση). Η συσπείρωση συμμετείχε και στήριξε το ψηφοδέλτιο της Αγων. Συνεργασίας Μηχ. (ΑΣΜΗ) μια και δεν έχει αρκετές δυνάμεις για αυτόνομη παρουσία. Σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλα τα σωματεία να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε βάρος των δυνάμεων της συναίνεσης και της υποταγής (ΠΑΣΚ και σήμερα δεν ξέρουμε πως, ΔΚΜ) και σε όφελος των δυνάμεων του αγώνα (με όλες τις υπαρκτές διαφορές που έχουν μεταξύ τους).

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Άμεση πώληση του ΑΔΜΗΕ, πάγωμα στα φωτοβολταϊκά - Ολόκληρο το «νέο μνημόνιο» για την ενέργεια

Αναδημοσίευση από http://www.energypress.gr/news/Amesh-pwlhsh-toy-ADMHE-pagwma-sta-fwtoboltaika-Oloklhro-to-neo-mnhmonio-gia-thn-energeia. Διαβάστε και το ενδιαφέρον άρθρο του Ίσκρα

Τη μεταφορά, εντός του Οκτωβρίου, του 51% τουλάχιστον των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κείμενο του «νέου μνημονίου» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να κλείσει, μαζί με το πακέτο των 13,5 δις. ευρώ, το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που θεωρούνται απαραίτητες για να εκταμιευθεί η δόση των 31,5 δις. ευρώ.
Πρόκειται για ένα καινούργιο κείμενο συμφωνίας ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, το οποίο βασίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον στην επικαιροποίηση και εξειδίκευση του δεύτερου μνημονίου με την κατάρτιση ενός νέου χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των ήδη γνωστών δράσεων. Δεύτερον, σε μια σειρά νέων υποχρεώσεων που τίθενται για πρώτη φορά, στο πνεύμα πάντα των αλλαγών που επιβάλλει το δεύτερο μνημόνιο.
Το «νέο μνημόνιο» έχει ακόμα κενά όσον αφορά τα εργασιακά και τις απολύσεις στο δημόσιο, θέματα για τα οποία υπάρχει εμπλοκή και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο για τα θέματα της ενέργειας το κείμενο έχει οριστικοποιηθεί και το έχουν στα χέρια τους (μάλιστα στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά!) οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας.
Το κείμενο αυτό, το οποίο φέρνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το energypress, περιλαμβάνει τα εξής νέα μέτρα:
  • Τα δίκτυα ηλεκτρισμού βγαίνουν προς πώληση. Η κυβέρνηση οφείλει να ανακοινώσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά τουλάχιστον του 51% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πουληθεί. Ως γνωστόν η πρόβλεψη του δεύτερου μνημονίου περιοριζόταν στον νομικό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
  • Πωλούνται και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ. Στο δεύτερο μνημόνιο υπήρχε πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι δυνατή η πώληση. Τώρα ορίζονται προθεσμίες για τη διατύπωση τελικού πλάνου (Οκτώβριος 2012) και για την πώληση (έως Σεπτέμβριο 2013).
  • Παγώνουν όλες οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά στις στέγες. Ταυτόχρονα επιβάλλεται η ακύρωση, μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, όλων των αδρανών αδειών ΑΠΕ.
  • Θεσπίζεται τέλος για λιγνίτη και υδροηλεκτρικά με προθεσμία έως το α΄ τρίμηνο του 2013.
  • Υποχρεώνεται η κυβέρνηση να υποβάλλει μέχρι το Νοέμβριο του 2012 στην τρόικα, μελέτη που να συγκρίνει τις αμοιβές των υπαλλήλων της ΔΕΗ με αυτές των εργαζομένων σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες. Θα υπάρξει στη συνέχεια αξιολόγηση αμοιβών και προαγωγών.
  • Επιβάλλεται η μηνιαία έκδοση λογαριασμών της ΔΕΗ ή (εναλλακτικά) ο καθορισμός μηνιαίων δόσεων.
  • Ορίζεται η υποχρέωση, έως το Δεκέμβριο του 2012, για κατάρτιση σχεδίου που να ορίζει το χρόνο και το κόστος ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ολόκληρο το κείμενο του «νέου μνημονίου»

Φωτογραφίες από την απεργιακή πορεία της 18/10/2012


Νεκρός από ανακοπή ένας διαδηλωτής - Τέσσερις τραυματίες ένας σοβαρά

Αναδημοσίευση από tvxs.gr/node/108808. Νεότερα στοιχεία από το Left.gr αναφέρουν ότι στις 13.15' ο 65χρονος μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό και στις 13.50΄άφησε την τελευταία του πνοή, λέει ο γιατρός του νοσοκομείου Ηλ.Σιώρας. Ο 67χρονος που συμμετείχε στην πορεία με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και κάποια στιγμή αισθάνθηκε δυσφορία και λιποθύμησε. Μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου παρά τις προσπάθειες, οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή. (επιβεβαιωμένο από Ευαγγελισμό)
 


Ένας άνθρωπος πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν στην πλατεία Συντάγματος την ώρα που ολοκληρωνόταν η μαζική πορεία των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Η ένταση εκδηλώθηκε όταν τα ΜΑΤ επιχείρησαν να αποκλείσουν την οδό Βασ. Γεωργίου και να μην επιτρέψουν στους διαδηλωτές να περάσουν. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες και συμπλοκές. Εκτεταμένη ρίψη χημικών και κρότου λάμψης μέσα στην πλατεία Συντάγματος, ενώ οι διαδηλωτές που παρέμεναν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος άρχισαν να τρέχουν προς τα γύρω στενά για να προφυλαχθούν. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε αρκετές επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» της πλατείας, καθώς οι διαδηλωτές επέμεναν να επιστρέφουν παρά το γεγονός ότι αρκετοί από αυτούς είχαν αποκλειστεί από τα ΜΑΤ στη Μητροπόλεως και την Ερμού. 
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα μεταξύ αστυνομίας και ομάδας αγνώστων μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. 
Από την εκτεταμένη χρήση χημικών, αρκετοί διαδηλωτές οπισθοχώρησαν προς την Πανεπιστημίου, ενώ αλλοι κινήθηκαν προς την Αμαλίας. Η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα είναι αποπνικτική. 
Τραυματίστηκε δημοσιογράφος από χτύπημα με γκλομπ. Η αστυνομία δεν αφήνει το ασθενοφόρο να κάνει τη διακομιδή. twitter.com/Stathisgr
Ομάδα διαδηλωτών που κατέφυγε προς την οδό Μητροπόλεως αποκλείστηκε από αστυνομικές δυνάμεις, που δεν της επέτρεπαν να ανέβει και πάλι προς το Σύνταγμα. Όταν άλλοι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο για να τους βοηθήσουν, ξέσπασαν επεισόδια, με τα ΜΑΤ να τους απωθούν προς τη Μητροπόλεως και να κάνουν χρήση κρότου λάμψης. Αποκλεισμένοι διαδηλωτές υπάρχουν και στην Ερμού, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ έχουν παραταχθεί μπροστά τους.

Το τμήμα του μπλοκ με το πανό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πέρασε και μένει στην πάνω πλευρά της Βασ. Γεωργίου. Το υπόλοιπο τμήμα της έκλεισε πάλι από ΜΑΤ.
Πάντως, γύρω στις 14:15 το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος γέμισε ξανά διαδηλωτές, καθώς έφτασαν στο σημείο τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ από τη Σταδίου. Λίγα λεπτά αργότερα, τα ΜΑΤ προχώρησαν σε νέα επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας κάνοντας και πάλι χρήση χημικών.

Ζωντανή Αναμετάδοση των Απεργιακών Συγκεντρώσεων - #19ogr

Η ΔΕ του ΤΕΕ αποφάσισε να δώσει 400 εκατ. € στη μαύρη τρύπα της Τράπεζας Αττικής

Στην προχθεσινή (16/10) Συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Συνεχίζεται η αναστολή λειτουργιών του ΤΕΕ και η αποχή των εκπροσώπων του ως τις 28.10.12 καθώς και νέα παντεχνική συγκέντρωση για την παρασκευή 2.11.2012 (βλέπε σχετική εισήγηση)

2. Επανα-αποφασίστηκε η κατεύθυνση για προσπάθεια εξαίρεσης του ΚΥΤ από τον ΕΟππΥ μέσω της οδού της ίδρυσης ΝΠΙΔ (βλέπε σχετική γνωμοδότηση) (από τη σκύλα του ΕΟππΥ στη χάρυβδη της ιδιωτικοποίησης και της ανταποδοτικότητας).

3. Για το πολύ σημαντικό θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής (το οποίο πρώτοι αποκαλύψαμε):

- Κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και Προέδρου της Τράπεζας Αττικής, η εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ, Σπίρτζη ήταν ότι αν δεν γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η τράπεζα κλείνει διότι δεν καλύπτει την κεφαλαιακή επάρκεια που της ορίζει η ΤτΕ. Κατά συνέπεια είναι "μονόδρομος" για αυτούς να δώσουν άλλα 400 εκατ. € στην Τράπεζα Αττικής (θυμίζουμε ότι το 2009 είχαν δώσει άλλα 130 εκατ. €). Υπέρ αυτής τοποθετήθηκαν 7 (και οι 5 εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ μεταξύ αυτών και ο λαλίστατος Μπούμης, ο  εκπρόσωπος της ΣΥΝεργασίας Πρωτονοτάριος -τι σχέση έχει με τις αξίες και τους αγώνες της αριστεράς η στάση αυτή- και ο ένας εκπρόσωπος της ΔΚΜ-ΔΑΠ) κατά αυτής 7 (1 ΕΛΕΜ, 3 ΔΚΜ, 1 Πανεπιστημονική, 1 ΔΕΜ, 1 Αριστερός Ενωτικός Συνδιασμός στο οποίο συμμετέχει η συσπείρωση) παρόντες 14. Απουσίαζε ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΜ Φούρκας. Τα σκεπτικά των κατά τοποθετήσεων ήταν διαφορετικά μεταξύ τους.

Σε περίπτωση ψηφοφορίας ΥΠΕΡ-ΚΑΤΑ της εισήγησης Σπίρτζη ο πρόεδρος μπορούσε να κάνει χρήση 2πλης ψήφου, δικαίωμα που του δίνει ο κανονισμός σε περίπτωση ισοψηφίας (ήταν σίγουρο ότι θα την αξιοποιούσε).

Η μόνη δυνατότητα διαδικαστικά για να μπλοκαριστεί η διαδικασία ήταν να ψηφίσουν και οι 7 ενάντιοι στην αύξηση ΛΕΥΚΟ ή να απέχουν όλοι μαζί όμως, οπότε η απόφαση δεν θα πέρναγε λόγω 7 υπέρ εισήγησης και 7 λευκών οπότε η εισήγηση (και μοναδική πρόταση) δε θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων (κανονισμός ΔΕ/τεε, άρθρο 4, παρ.2).*
Δυστυχώς η παράταξη της Πανεπιστημονικής δεν πείστηκε και κατέθεσε & ψήφισε μόνη της τη δική της πρόταση δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην εισήγηση του προέδρου να περάσει με 7 υπέρ, 1 κατά και 6 λευκά.

Υπάρχει πλέον σοβαρό ζήτημα τόσο με τη ηγεσία του ΤΕΕ, όσο και με τη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ και δεν είναι δυνατόν να ηγούνται αυτή τη στιγμή των κινητοποιήσεων των μηχανικών, τη στιγμή που ληστεύουν τους κόπους μιας ζωής χιλιάδων συναδέλφων (όσων μάλιστα γλύτωσαν από το "κούρεμα" των αποθεματικών) για να τους ρίξουν σε αμφίβολα τραπεζικά παιχνίδια. Η παραίτηση τους (και των δύο) είναι μονόδρομος για να αποκτήσει οποιαδήποτε αξιοπιστία το κίνημα των μηχανικών.

υγ. μη χαίρονται οι ηγεσίες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ με αυτή την προσωρινή απόφαση, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα μαζί τους, δε θα ησυχάσουμε αν δεν τους στείλουμε μαζί με τη συγκυβέρνηση τους και την τρόικα από εκεί που ήρθαν. Ή αυτοί...ή εμείς.

(κανονισμός ΔΕ/τεε, άρθρο 4, παρ.2)
2. Πλην των ειδικών περιπτώσεων που ρητά αναφέρονται στον Κανονισμό, πρόταση θεωρείται ότι ψηφίζεται όταν συγκεντρώσει υπέρ αυτής την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Επί ισοψηφίας η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και επί νέας ισοψηφίας δεν λαμβάνεται απόφαση. Πρόταση που έλαβε σε δυο διαδοχικές ψηφοφορίες ίσο αριθμό ψήφων με άλλη, θεωρείται ότι ψηφίζεται, εφ΄όσον υπέρ αυτής ετάχθη ο Προεδρεύων.
 

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ο ΣΤΕΒ για την αυρινή απεργία

ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΡΙΝ
ΕΞΑΘΛΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ
18 ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ- 10.30 πμ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Αύξηση ωραρίου, νέα μείωση στους μισθούς πείνας και στα επιδόματα εξαθλίωσης, αύξηση των ωρών εργασίας, κατάργηση αποζημιώσεων για απολύσεις, τελειωτικό χτύπημα στις συμβάσεις, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, καταλήστευση του εφάπαξ, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, φόροι και χαράτσια μέχρι εξόντωσης, μαζικές απολύσεις…
Τα πάντα μπαίνουν στο αντιλαϊκό σφαγείο που έχει στήσει η τρικομματική κυβέρνηση με τους ξένους συμμάχους της, προκειμένου να δαμάσει τις ορέξεις των δανειστών και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των ντόπιων και ξένων συμφερόντων..
Οι κυβερνητικοί εταίροι συνεχίζουν να παίζουν το θέατρο «κλειδώνουν - δεν κλειδώνουν» τα μέτρα, προκειμένου να κρύψουν, ότι ο γενικευμένος πόλεμος, που διεξάγουν σε βάρος του λαού, γίνεται ολοένα και πιο βάρβαρος όσο βαθαίνει η κρίση. Η άθλια πολιτική τους συμβαδίζει με την τρομοκράτιση του λαού, ακόμα και από τις ειδήσεις των 20.00. Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλούν τον λαό ότι εάν δεν περάσουν τα μέτρα, και δεν πάρουμε την δόση, θα έρθει η καταστροφή. Ο κρατικός και ο εργοδοτικός αυταρχισμός, η αστυνόμευση και η καταστολή παίρνει οργουελικές διαστάσεις και υποθάλπτει ακροδεξιές συμπεριφορές απέναντι σε κάθε «απειλητικό» απεργό/αγωνιζόμενο/άνεργο.
Ωστόσο η πολιτική τους δεν προχώρα απρόσκοπτα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές της 26ης Σεπτέμβρη, ο μαχητικός αγώνας των εργατών του Σκαραμαγκά, οι κινητοποιήσεις σε μια σειρά κλάδους, η μεγαλειώδης λαϊκή «υποδοχή» στη Μέρκελ, δείχνουν τη δυνατότητα να υπάρξει ρωγμή στο σιδερένιο τείχος της επίθεσης, να μην περάσει το νέο πακέτο μέτρων.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ. ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ!
Οι υποταγμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχουν τεράστια ευθύνη για την ψήφιση των μνημονίων. Οι 24ωρες απεργίες χωρίς σχέδιο και κλιμάκωση, είναι δρόμος εκτόνωσης. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της συνέχειας και της κλιμάκωσης των εργατικών-κοινωνικών αγώνων. Απέναντι στο δόγμα σοκ των μέτρων, των μνημονίων, του ΔΝΤ και της ΕΕ, να απαντήσουμε με την μαζική, ενωτική, αγωνιστική συλλογική δράση με αποφασιστικούς αγώνες διάρκειας. Η λαϊκή οργή μπορεί να μετασχηματιστεί σε ορμητικό ποτάμι που θα σαρώσει τους σχεδιασμούς τους.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή. Η κατάθεσή τους είναι ένα ακόμα πιο μεγάλο πραξικόπημα ενάντια στον λαό. Παλεύουμε να μην έρθουν τα μέτρα στην βουλή με την ανάπτυξη απεργιακής καταιγίδας και αγώνα διάρκειας. Να συγκροτήσουμε ένα μαζικό αγωνιστικό μέτωπο αξιοπρέπειας. Έτσι μπορούμε να δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη για να μην περάσει το κανιβαλικό πακέτο.

ΣΤΕΒ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις

Αναρτούμε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΤΕΕ. Nα θυμίσουμε μόνο από πλευράς μας, πως η διοίκηση του ΤΕΕ (από τον ίδια πλευρά του λόφου υποψιαζόμαστε) απέλυσε πρόπερσι πάνω από 100 συμβασιούχους.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στις Παντεχνικές- Πανεπιστημονικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα να αποσυρθεί αμέσως η διάταξη στο κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις αποκρατικοποιήσεις που καταργεί τις εισφορές υπέρ ΤΕΕ, γεγονός που σημαίνει απώλεια 2/3 των εσόδων του.
Αναλυτικά σε ανακοίνωση του Συλλόγου, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Παν. Ρήγας και η γενική γραμματέας Στ. Καπελλάκου αναφέρεται αναλυτικά ότι:
«Η Γενική Συνέλευση εργαζομένων ΤΕΕ στις 11/10/2012 αποφάσισε ενέργειες και δράσεις απέναντι στα μνημόνια και τα συνακόλουθα μέτρα που αποδομούν τη χώρα και διαλύουν το λαό, αλλά και ειδικότερα για τη διάταξη στο κατατεθέν προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις αποκρατικοποιήσεις που καταργεί τις εισφορές υπέρ ΤΕΕ, γεγονός που σημαίνει απώλεια 2/3 των εσόδων του.
1) Άμεση ενημέρωση των εργαζομένων από τη Διοίκηση και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ.
2) Έγγραφο υπόμνημα απόσυρσης της επίμαχης διάταξης ή ισοδύναμη κάλυψη ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Τ.Ε.Ε. μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ή άλλων ανταποδοτικών πόρων, άλλως οδηγείται σε αποδόμηση το Τ.Ε.Ε. και οι εργαζόμενοι σε αδυναμία πληρωμής τους.
3) Το παραπάνω έγγραφο θα δοθεί στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και ειδικώς στα κόμματα που απαρτίζουν την κυβερνητική τρόικα, καθώς και σε επιμέρους βουλευτές με τη συνδρομή Ομοσπονδίας και ΑΔΕΔΥ.
4) Μαύρες σημαίες στο Τ.Ε.Ε. και στα Περιφερειακά Τμήματα.
5) Κοινές δράσεις και παρεμβάσεις με τη Διοίκηση του ΤΕΕ γιατί είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου.
6) 24ωρη Απεργία την Τετάρτη 17/10/2012 και συγκέντρωση των εργαζομένων στην είσοδο του Κεντρικού ΤΕΕ καθώς και στις εισόδους των Περιφερειακών Τμημάτων.
7) Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του ΤΕΕ για το ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ μαζί με τους άλλους επιστημονικούς φορείς.
8) Συγκέντρωση τη Δευτέρα 15/10/2012 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
9) Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου την Τετάρτη 17/10/2012 και ώρα 13:00.
10) Συμμετοχή στην 24ωρη Απεργία των Συνδικάτων την Πέμπτη 18/10/2012 και στο συλλαλητήριο. Όλοι μαζί να ανατρέψουμε τις πολιτικές των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που ακολουθεί η εντολοδόχος της τρόικας- τρικομματική κυβέρνηση.
11) Καμιά ανάληψη δαπάνης που δε θα αφορά μισθοδοσία εργαζομένων ή τρέχοντα λειτουργικά έξοδα.
12) Καμιά έγκριση από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μετατάξεων ή αποσπάσεων προς το ΤΕΕ.
13) Συνεδρίαση ΔΣ τη μεθεπόμενη Δευτέρα 22/10/2012 για απολογισμό και εκτίμηση των εξελίξεων.
Συνάδελφοι,
όλοι να συνδράμουμε στην υλοποίηση των παραπάνω δράσεων με την ουσιαστική παρουσία μας».

Την εκκένωση του ''Εμπρός'' ζητά η εταιρία ''Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ'' - Δεν το εγκαταλείπουμε απαντούν οι συλλογικότητες

Να εκκενώσουν το χώρο πολιτισμού "Εμπρός", προκειμένου να "αξιοποιηθεί" ζητάει η εταιρία 'Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ'. Την πρόθεση τους να παραμείνουν στο χώρο του Εμπρός υπογραμμίζουν με ανακοίνωσή τους οι συλλογικότητες που τον στηρίζουν.

Αξιότιμη κυρία Κόλια,

Απαντούμε παρακάτω στην ηλεκτρονική επιστολή σας (η-μέηλ) που μας κοινοποιήθηκε από την εταιρία 'Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ' στην οποία μας καλείτε να εκκενώσουμε το χώρο του Εμπρός ώστε να προβείτε στην αξιοποίηση και ενοικίασή του.
  
Το Νοέμβριο του 2011 η Κίνηση Μαβίλη, μια αυθόρμητη συσπείρωση καλλιτεχνών, μια ένωση καλλιτεχνικών ομάδων καθαρά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μαζί με πλήθος συνεργατών και υποστηρικτών από όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους (θέατρο, χορός, εικαστικά, φωτογραφία, μουσική) ενεργοποίησε το -για 5 χρόνια εγκαταλελειμμένο- κτήριο του θεάτρου Εμπρός προτείνοντας ένα πρωτότυπο πρόγραμμα πολιτιστικών και κοινωνικών δράσεων πρωτοφανών για τα ελληνικά δεδομένα, με στόχο και προοπτική την δημιουργία ενός πρότυπου δημόσιου κέντρου έρευνας για το θέατρο, τον χορό και τις παραστατικές τέχνες, με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα. Γνωστοποιήθηκε δε αυτή η δράση στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Δήμο Αθηναίων και σε όλες της Αθηναϊκές Εφημερίδες.
  
Σε αυτόν τον ένα χρόνο ενεργοποίησης και λειτουργίας του Εμπρός συμμετείχαν αφιλοκερδώς πάνω από 500 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες πό διαφορετικά πεδία, ακαδημαϊκοί, θεωρητικοί των τεχνών, αρχιτέκτονες κ.α. καθώς και πλήθος κοινού που παρακολούθησε και συμμετείχε σε όλες τις δράσεις χωρίς οποιασδήποτε είδους οικονομική συναλλαγή. Ακόμα, η Κίνηση Κατοίκων Ψυρρή βρήκε στο Εμπρός έναν τόπο συνάντησης σε εβδομαδιαία βάση και οργάνωσης δράσεων συμμετέχοντας έτσι ενεργά στο πρόγραμμα λειτουργίας. Προς ενημέρωση σας επισυνάπτουμε ενδεικτικό κατάλογο δράσεων, προγραμμάτων, καλλιτεχνών και ομάδων που παρουσίασαν έργο στο χώρο τον τελευταίο χρόνο.

Τουριστικά χωριά και επιχειρηματικά "πάρκα" θα ξεφυτρώσουν στη δημόσια περιουσία

Αναδημοσίευση άρθρου της Σταυρογιάννη Λ. απότην http://www.avgi.gr/

Με νέες επιβαρυντικές χρήσεις και υψηλούς συντελεστές δόμησης φορτώνονται τα εκτός σχεδίου ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία έχουν περιέλθει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ ως προίκα στους επίδοξους επενδυτές δίδονται παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές και η εκμετάλλευση αιγιαλού και παραλίας για μια ζωή (99 έτη).
Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνονται, υπό τον τίτλο "άλλες επείγουσες ρυθμίσεις", στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο καλείται η Βουλή να κυρώσει το πωλητήριο, διά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου των ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας. Ουσιαστικά τροποποιείται προς το χειρότερο ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου (Ν. 3986, 1η Ιουλίου 2011).
Έτσι, στα δημόσια ακίνητα, τα οποία προσφέρονται στους ιδιώτες, προστίθεται η χρήση "παραθεριστικό τουριστικό χωριό". Επιτρέπεται η δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, τουριστικών λιμένων (μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών), ξενοδοχείων, εγκαταστάσεων περίθαλψης - αναψυχής - εστίασης, γκολφ, spa, εμπορικών καταστημάτων, εγκαταστάσεων αναψυχής κ.λπ.
Ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων και όχι επί του συνόλου της έκτασης ορίζεται στα 0,4. Η πολεοδόμηση θα εγκρίνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Οικονομικών αντί Προεδρικού Διατάγματος, όπως είναι η συνήθης διοικητική πρακτική που προϋποθέτει και έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ.
Για την έκδοση της ΚΥΑ, τον πρώτο λόγο έχει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Επιπλέον ο επενδυτής απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλλει εισφορά σε γη και χρήμα, όπως ισχύει για τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Αντ' αυτών προβλέπεται να διαθέσει το 50% της συνολικής έκτασης για κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους.
Η προσθήκη των τουριστικών χωριών, όταν στην Ισπανία κατεδαφίζονται μαζικά επειδή έμειναν απούλητα, στην εισηγητική έκθεση με περισσή υποκρισία προβάλλεται ως "εμπόδιο στην αυθαίρετη δόμηση, αλλά και στην εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία έχει οδηγήσει σε πραγματικές, αλλά στερούμενες νομιμότητας καταστάσεις, οι οποίες υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό στη χώρα μας"... Με την ίδια διαδικασία προβλέπεται και η πολεοδόμηση των επιχειρηματικών πάρκων, για τα οποία θεσπίζεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,6 πάλι επί των οικοδομήσιμων χώρων. Νέα χρήση στα προς εκποίηση δημόσια ακίνητα είναι και οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και αποθήκες.
Άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θέλει τα ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων) να μπορούν να καταπατούν την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, καθώς ορίζει ότι δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου (στα όρια του οποίου βρίσκονται) «αν δεν συνάδει με τον προορισμό του ακινήτου». Όσα ακίνητα δεν βρίσκονται στα όρια Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μπορούν να εφαρμόσουν επιλεκτικά από τις διαφορετικές χρήσεις γης και όρους δόμησης των γειτονικών περιοχών εκείνες "που συμφωνούν περισσότερο με την κατά προορισμό χρήση του ακινήτου".
Για την έκδοση των οικοδομικών αδειών οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ μετατρέπονται σε υπηρέτες του επενδυτή, καθώς, μετά από εξουσιοδότησή του, "αναζητούν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες τυχόν έχουν καθυστερήσει να εκδώσουν πέραν του εικοσαημέρου".
Είναι πολλά... τα αυθαίρετα του Δημοσίου
Το νομοσχέδιο περιέχει και άλλη αλλαγή του νόμου 4014/11 για τη "ρύθμιση" των αυθαιρέτων. Η 11η κατά σειρά τροποποίηση του αρχικού νόμου τώρα προβλέπει ότι για τα αυθαίρετα και τις παράνομες αλλαγές χρήσης σε κτήρια του Δημόσιου οι προθεσμίες για την υποβολή των δικαιολογητικών προκειμένου να ενταχθούν στον νόμο δεν ισχύουν. Κατά την αιτιολογική έκθεση, "η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη λόγω, αφενός, του μεγάλου αριθμού δημοσίων ακινήτων τα οποία χρειάζεται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Ν. 4014/2011 και, αφετέρου, του χρόνου που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των προβλεπόμενων ενεργειών από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες".
Με άλλες διατάξεις:

Καλέσματα για την Πανεπιστημονική πορεία διαμαρτυρίας - Τετάρτη 17/10

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2012
Αρ. Πρωτ. :3760
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
ο κλάδος στα πλαίσια των αποφάσεων της Δ.Ε. του ΤΕΕ και του Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ είναι σε για γενικευμένη κινητοποίηση των Διπλωματούχων μηχανικών για το δεκαήμερο 8-18 Οκτωβρίου 2012. Καθημερινά δίνουμε αγώνα αντίστασης και συμμετέχουμε στην προσπάθεια ανατροπής της πολιτικής που βασανίζει τον λαό μας και φέρνει σε εξαθλίωση την κοινωνία μας. Για ακόμη μια φορά εφαρμόζεται μια βάρβαρα ταξική δημοκρατία όπου ψηφίζονται νόμοι που φτιάχτηκαν για να ξεπλένουν προκλητικές ανομίες της άρχουσας τάξης, ενώ οι πολιτικοί ιθύνοντες δεν διστάζουν να βιάσουν το δημόσιο συμφέρον και να εξαθλιώσουν ολόκληρα κοινωνικά στρώματα για να ταΐσουν την απληστία των χορηγών και πατρόνων τους.

Μετά την αποτυχημένη χθεσινή συνάντηση του συντονιστικού επιστημόνων του ΕΤΑΑ με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και την άκαμπτη στάση της Κυβέρνησης, συνεχίζουμε με προκυρήσουμε για αύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012, νέα 3ωρη Παναττική στάσης εργασίας 12:00 έως 15:00 με προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Ακαδημίας 60 στις 13:00.

Ενημερώνουμε επίσης ότι η προσυγκέντρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου - στην ήδη αποφασισμένη Γενική Απεργία την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - θα είναι στις 11:00 στην είσοδο του Ε.Μ.Πολυτεχνείου στην πύλη της οδού Πατησίων. 

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 13.00 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ( ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΙΑΤΡΟΙ, ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ κλπ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ενάντια στα επικείμενα φορολογικά μέτρα και τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Συγκέντρωση στο ΔΣΑ, οδός Ακαδημίας & Ιπποκράτους  στις 13.00
Το ΔΣ του Τμήματος Αττικής- ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

 

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Η απάντηση του Υπουργού "Εγασίας", "Ασφάλισης" κλπ σε ερώτημα για τη ληστρική αύξηση εισφορών

Αναρτούμε την "απάντηση" του υπουργού "εργασίας", "ασφάλισης" & "πρόνοιας" κου Βρούτση στην ερώτηση που υπέβαλαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - κατόπιν επικοινωνίας με τη συσπείρωση αριστερών μηχανικών - σχετικά με τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών που αποφάσισε η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση ΓΑΠ και υλοποιεί η τρικομματική συγκυβέρνηση. Σε μια παράγραφο μας λέει ξεκάθαρα ότι οι εξοντωτικές αυτές αυξήσεις αποτελούν μνημονιακή δέσμευση και έχουν προϋπολογιστεί για το 2012 συγκεκριμένες "αποδόσεις". Κάπου αλλού διαβάσαμε ότι αυτές ανέρχονται σε 65 εκατ. € προφανώς για να πάνε είτε στη μαύρη τρύπα της Τράπεζας της Ελλάδος, είτε να χρηματοδοτήσουν απευθείας την αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους. Για το ζήτημα του ταμείου ανεργίας όπως θα δείτε είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, όπως έχουμε ξαναγράψει ακόμα και αν το θεσμοθετήσουν δε θα αφορά πρακτικά κανέναν. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να κοινοποιήσουν το παρακάτω όπου μπορούν, ώστε όλοι να δουν με ποιούς έχουμε να κάνουμε. Να τους ανατρέψουμε το συντομότερο - δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

#ΕΕΤΗΔΕGATE: Μήπως ο ΣΚΑΪ δεν πλήρωσε ποτέ ούτε ΤΑΠ, ούτε το χαράτσι του 2011;

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης αναδημοσιεύουμε από το ThePressProject

Μετά από την περίεργη επίθεση που δεχτήκαμε μέσω twitter για το δημοσίευμά περί αποφυγής του ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι) από δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, ήρθαν στα χέρια μας σήμερα περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά δημιουργούνται νέα ερωτήματα, όχι μόνο για το αν πλήρωσε η ΕΡΓΩΝ ΑΤΕ το μειωμένο ΕΕΤΗΔΕ του 2012 αλλά και για το αν πλήρωσε το κανονικό του 2011. Όπως φαίνεται και στον λογαριασμό που δημοσιεύσαμε την Παρασκευή, το κτήριο επί της Φαληρέως και Εθνάρχου Μακαρίου φαίνεται να μην πληρώνει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), αφού όλοι οι συντελεστές του υπολογισμού παραμένουν μηδενικοί. Τούτο σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κτίριο έχει πετύχει κάποιου είδους απαλλαγή, κάτι που προβλημάτισε και τη βουλευτή Σοφία Σακοράφα, η οποία είχε αποστείλει επίσημη ερώτηση προς τον Δήμαρχο Πειραιώς, κο Βασίλη Μιχαλολιάκο, από τις 27 Σεπτεμβρίου. Στην επιστολή αυτή η κυρία Σακοράφα ζητάει να ενημερωθεί βάσει ποιας κατηγορίας απαλλαγής το κτήριο με αριθμό παροχής 6 86352547 01 6 δεν επιβαρύνεται με τέλος ακίνητης περιουσίας.

Η επιστολή παρέμεινε αναπάντητη από τον Δήμαρχο Πειραιώς. Αντίθετα, σε ανάλογη επιστολή της κυρίας Σακοράφα
προς τον Δήμαρχο Αμαρουσίου δόθηκαν εξηγήσεις (σύμφωνα με τις οποίες η μείωση των τμ έγινε βάση εγγράφων που κατέθεσε ο ενδιαφερόμενος και για τα οποία έχει διαταχτεί έλεγχος).

Από το λογαριασμό που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι
ο συγκεκριμένος αριθμός παροχής ανήκει στο κτίριο της ΕΡΓΩΝ ΑΤΕ που στεγάζεται ο ΣΚΑΪ και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Επειδή ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ μας πρότεινε να μιλήσουμε με τη ΔΕΗ και να κάνουμε έρευνα, εμείς το κάναμε και μάθαμε ότι
το ΕΕΤΗΔΕ βάσει νόμου υπολογίζεται επί του ΤΑΠ, και άρα εφόσον αυτό είναι μηδενικό, είναι φυσιολογικό να μην επιβάλλεται ΕΕΤΗΔΕ σε κτίρια που δεν έχουν υποχρέωση να το πληρώνουν.

Ο νόμος βάσει του οποίου θα μπορούσε η ΕΡΓΩΝ ΑΤΕ να αποφεύγει την καταβολή ΤΑΠ είναι ο 2130/93. Στο άρθρο 24 στην Παράγραφο 7 μαθαίνουμε ότι απαλλαγή του ΤΑΠ δικαιούται:


1) Το ελληνικό δημόσιο

2) Οι Ναοί και οι Ιερές Μονές
3) Οι χώροι λατρείας αναγνωρισμένων θρησκευμάτων
4) Τα φιλανθρωπικά ιδρύματα δημοσίου χαρακτήρα
5) Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα
6) Τα αθλητικά σωματεία
7) Οι πρεσβείες
8) Τα υπό ανέγερση κτίρια
9) Οι κοινόχρηστοι χώροι
10) Τα νεκροταφεία
11) Οι στάβλοι

Τούτο μπορεί να σημαίνει ότι η ΕΡΓΩΝ ΑΤΕ
δεν έχει πληρώσει ούτε το χαράτσι του 2011, ενώ επίσης εδώ και χρόνια δεν έχει πληρώσει τέλος ακίνητης περιουσίας αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε ένα καταχρεωμένο δήμο, όπως αυτός του Πειραιά.

Επιπλέον δημιουργείται τώρα και το ερώτημα με ποιο τρόπο το κτίριο που στεγάζει το ΣΚΑΪ
έχει απαλλαγεί του ΤΑΠ. Είναι άραγε το κτίσμα ακόμα υπό ανέγερση ή, ακόμα χειρότερα, θεωρείται κτήριο φιλανθρωπικής οργάνωσης;

Θα περιμένουμε τώρα και αυτές τις απαντήσεις.

Μπλοκάρισμα διαγωνισμού στον ΕΔΣΝΑ

Την Παρασκευή 12/10 έγινε κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για ματαίωση πέντε διαγωνισμών αποκατάστασης ΧΑΔΑ στον ΕΣΔΝΑ. Στην κινητοποίηση βρέθηκαν εκτός της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, μέλη του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, εκπρόσωποι του ΤΕΕ (και ο πρόεδρος του που έφτασε με χαρακτηριστική καθυστέρηση), εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ αλλά και συνάδελφοι από την Πρωτοβουλία Συννενόησης για τα απορρίματα. Ήταν μια έμπρακτη απόδειξη πως οι ενωτικοί και αποφασιστικοί αγώνες μπορούν να έχουν αποτελέσματα. Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους του Συνδέσμου, εκτός από τα μισθολογικά, ασφαλιστικά, εργασιακά θέματα των μηχανικών τέθηκαν και από πλευράς των εργαζομένων μηχανικών του Συνδέσμου και διάφορα ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την απαξίωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και των εργαζομένων σε αυτές.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ δεν προτίθεται να χρεώνεται τα θέματα ...κάτω από το χαλί

Τα νέα από την 1η Συνεδρίαση της Ε.Ε. του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, Τρίτη 5 Ιουνίου 2012.

Ενδιαφέρον έχει το θέμα για την «Αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών της Αττικής».Πρόκειται για χρηματοδοτούμενο έργο που «κρατούσε» η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πήγε στην αιρετή Περιφέρεια με τη προηγούμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων λόγω Καλλικράτη και τώρα το παίρνει ο ΕΔΣΝΑ. Εγκρίθηκε να αναλάβει το έργο ο ΕΔΣΝΑ εφόσον γίνουν όλα σωστά (το είπε δύο φορές ο Πρόεδρος). Υιοθετήθηκε η εισήγηση του μέλους Γ. Μαστοράκου να προχωρήσουν 10 ξεχωριστές εργολαβίες.

Από πολύ νωρίς έχουμε επισημάνει ότι η αποκατάσταση χωματερών ήταν και είναι αρμοδιότητα του Συνδέσμου.

Αυτό που δεν συζητήθηκε και καλά θα κάνουν οι υπηρεσιακοί να μην το αφήσουν στην άκρη, είναι ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ για την εκτέλεση των έργων.

Επισημαίνουμε: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ανέθεσε σε Τεχνικό Σύμβουλο υπηρεσίες υποστήριξης της Περιφέρειας στην εκπόνηση μελέτης Αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων ΧΑΔΑ της Αττικής. Επειδή εκτός από εθνικούς εργολάβους έχουμε και εθνικούς μελετητές ΠΡΟΣΟΧΗ!! Οι όποιες μελέτες έχουν συνταχθεί πρέπει να έχουν την υπογραφή των υπηρεσιών της Περιφέρειας και όχι του Συμβούλου που βοήθησε… Οι μελέτες παραδίδονται στον ΕΔΣΝΑ και ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ως έχουν ή με παρατηρήσεις από την αρμόδια Υπηρεσία του ΕΔΣΝΑ (ΔΑΑ) που αναλαμβάνει και την τελική ευθύνη για το περιεχόμενο των μελετών.

http://kinisi-esdkna.blogspot.gr/2012/09/blog-post_4.html §

Ψάχνουν για επικίνδυνα απόβλητα στην παράνομη χωματερή των Μεγάρων

Σχόλιο:
Πρόκειται για το ΧΑΔΑ Μεγάρων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των αποκαταστάσεων που δημοπράτησε πρόσφατα ο ΕΔΣΝΑ.

Η Μελέτη για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και χρησιμοποιείται στο διαγωνισμό του ΕΔΣΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Μεγάρων ζήτησε από τον ΕΔΣΝΑ να ακυρωθεί η προκήρυξη του Διαγωνισμού για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και να επαναληφθεί μετά από διόρθωση της μελέτης. Η συζήτηση του αιτήματος ξεκίνησε στη χθεσινή, 3 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση της Ε.Ε. ΕΔΣΝΑ και θα ολοκληρωθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Προκαλεί εντύπωση ότι αυτός που ζητά την διεξοδική εξέταση των στοιχείων είναι ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ. Ενώ ο αρμόδιος Διευθυντής υπεραμύνεται της "μελέτης" τη στιγμή που θα έπρεπε πρώτος αυτός να θέτει τα ζητήματα. Επίσης, ο νομικός συνεργάτης πολύ αβασάνιστα εισηγείται να απορριφθεί το αίτημα του Δήμου Μεγάρων.

Από το 2010 υπάρχουν δημοσιεύματα για πιθανή διάθεση επικινδύνων αποβλήτων στο ΧΑΔΑ Μεγάρων και παραθέτουμε στη συνέχεια κάποια από αυτά.

Ως Α.ΕΝ.Κ. από τη πρώτη στιγμή είπαμε για τις Αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ και επίσης είπαμε Να αξιοποιηθεί όλο το επιστημονικό προσωπικό του Συνδέσμου και όχι ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΔΑΑ.

Το θέμα τέθηκε και στο ΔΣ, αλλά ο Πρόεδρος του Σωματείου έχει πολύ προχωρημένες απόψεις περί συνεργασιμότητας υπαλλήλων με Διευθυντές….

Δεν θα κάνουμε σεμινάριο για τις αποκαταστάσεις των ΧΑΔΑ μέσα από το blog. Όμως θα πούμε κάτι και ας το ακούσουν όλοι: Αν δεν αλλάξουν τη Διακήρυξη του Διαγωνισμού, τι θα γίνει όταν, την επομένη της εγκατάστασης Αναδόχου, θα μπει ζήτημα διερεύνησης για πιθανά επικίνδυνα απόβλητα στο ΧΑΔΑ; Τι θα γίνει αν τότε απαιτηθούν μέτρα αντιμετώπισής τους; Αυτό θα φέρει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ ΝΕΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ για μελέτες και εργασίες που δεν υπάρχει καμμία πρόβλεψη . ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ; ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΕΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ!

static.diavgeia.gov.gr/doc/4ΑΛΝΟΡ1Κ-Τ