Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Ούτε στη Φυλή, ούτε στο Σχιστό ! Πάρτε τα σκουπίδια σας και φύγετε από δω !

Ούτε στη Φυλή, ούτε στο Σχιστό ! Πάρτε τα σκουπίδια σας και φύγετε από δω !

Οκτ 29, 2021


Ούτε στη Φυλή, ούτε στο Σχιστό ! Πάρτε τα σκουπίδια σας και φύγετε από δω !

Το δυτικό ημισφαίριο της Αττικής δεν είναι ο σκουπιδοτενεκές ολόκληρης της Αττικής!

Για 40 χρόνια (1950 -1990) στο Σχιστό ήταν η μοναδική χωματερή της Αττικής . Τα επόμενα 30 χρόνια (1990-2021) στη Φυλή λειτουργεί η μοναδική χωματερή της Αττικής. Τα τελευταία 60 χρόνια όλες οι μεγάλες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής κατασκευάστηκαν στο Σχιστό και στη Φυλή.

Στο Δυτικό Πειραιά (Σχιστό) η παλιά χωματερή και ο μοναδικός ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) που εξυπηρετεί τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Πειραιά και όχι μόνο. Στη Δυτική Αττική και Αθήνα ( Άνω Λιόσια – Φυλή ) οι δυο χωματερές , το ΕΜΑΚ και ο μοναδικός στην Ελλάδα Αποτεφρωτήρας Επικίνδυνων Νοσοκομειακών Αποβλήτων.

Η λειτουργία των χωματερών στο Σχιστό και στη Φυλή άλλαξαν την φυσιογνωμία της δυτικής πλευράς της Αττικής και υποβάθμισαν δραματικά και εγκληματικά το φυσικό της περιβάλλον και τη ζωή των κατοίκων της.

Κατέστρεψαν τα πανέμορφα βουνά της και μετέτρεψαν το Θριάσιο πεδίο σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο με τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, εκατοντάδες παράνομες χωματερές, κέντρα διαλογής σκουπιδιών, διαλυτήρια και χυτήρια. Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι και άγρια μέντα, σήμερα δεν μπορείς να αναπνεύσεις και τα υπόγεια ύδατα είναι τόσο μολυσμένα που δεν μπορούν πλέον να εξυγιανθούν.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών, που κατοικοεδρεύει στον ΕΔΣΝΑ, κάνει νέες χωματερές στη Φυλή και διαγωνισμούς για θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας πάλι στο Σχιστό και στη Φυλή. Ο κ. Πατούλης φέρνει ένα ΠΕΣΔΑ πραγματική καρμανιόλα για όλη τη δυτική πλευρά της Αττικής με ψευδεπίγραφα «πάρκα κυκλικής οικονομίας» που θα φιλοξενούν νέους ΧΥΤΑ και θηριώδη εργοστάσια κατασκευασμένα με ΣΔΙΤ και με συμβάσεις 30 χρόνων.

Ο κ. Πατούλης και οι συν αυτώ (δήμαρχος Φυλής, Άδωνης Γεωργιάδης κλπ) κάνουν φιέστες και κοροϊδεύουν τους κατοίκους της Δ. Αττικής και Δ. Αθήνας πως τάχα κλείνουν τη χωματερή της Φυλής, ενώ στην πραγματικότητα σχεδιάζουν την περεταίρω γιγάντωση της εγκατάστασης με δυο νέους ΧΥΤΑ και με την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας επεξεργασίας σκουπιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που δεν πιάνει το δούλεμα και κοροϊδία, στέλνουν τα ΜΑΤ και προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το δήμαρχο της πόλης κ. Βρεττάκο για να σταματήσει τον αποκλεισμό του ΣΜΑ Σχιστού που γίνεται ως απάντηση στην απόφαση του κ. Πατούλη να κατασκευάσει στο Σχιστό νέα μονάδα επεξεργασίας.

Η τρομοκρατία της Κυβέρνησης και του κ. Πατούλη δεν θα περάσει!!!

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τους πολίτες του δυτικού ημισφαιρίου και όχι μόνο να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και στη συγκέντρωση της Δευτέρας, 1η Νοέμβρη, στο ΣΜΑ Σχιστού.

Καλούμε τους πολίτες από όλη την Αττική, τα δημοτικά συμβούλια και τα συνδικάτα των εργαζομένων να μην επιτρέψουν να περάσει το ΠΕΣΔΑ καρμανιόλα του κ. Πατούλη. Όπως και όποτε συζητηθεί το νέο ΠΕΣΔΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής , θα είμαστε εκεί για να ακυρώσουμε τα σχέδια του κυκλώματος των σκουπιδιών!

28/10/2021

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Τι έδειξε η «ακτινογραφία» σε δημόσιες συμβάσεις 13,5 δισ. ευρώ

Τι έδειξε η «ακτινογραφία» σε δημόσιες συμβάσεις 13,5 δισ. ευρώ
Παρασκευή, 29 Οκτ 2021 06:53UPD: 08:51


Του Σταμάτη Ζησίμου

Ποσό 13,5 δισ. ευρώ «έριξε» το Δημόσιο στην αγορά κατά τη διάρκεια του 18μήνου Ιανουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021, μέσω των δημόσιων συμβάσεων που συνήψε για την αγορά υπηρεσιών, προμηθειών, την κατασκευή έργων και την εκπόνηση μελετών.

Η διάθεση αυτού του ποσού είναι το υψηλότερο από το 2010 και αφορά μια περίοδο που σημαδεύτηκε από τα περιοριστικά μέτρα στην οικονομία λόγω της πανδημίας. Για αυτό και αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο μέγεθος για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας εν γένει, που υποχώρησε δραματικά εξαιτίας των lockdowns.

Πάντως, μελανό σημείο κατά το εξεταζόμενο διάστημα αποτελεί ο πολύ μεγάλος αριθμός των απευθείας αναθέσεων, που αντιστοιχούν σε ποσοστό στο 65% του συνόλου των συμβάσεων.

Ευτυχώς, όμως, το ποσό που διατέθηκε για τη συγκεκριμένη μέθοδο ανάθεσης περιορίζεται στο περίπου 16% των 13,5 δισ. ευρώ.

305.656 συμβάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 επικυρώθηκαν -από τις περίπου 3.500 αναθέτουσες αρχές που λειτουργούν στη χώρα και έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν δημόσιες συμβάσεις- συνολικά 305.656 δημόσιες συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 13,55 δισ. ευρώ.

Ανά κατηγορία συμβάσεων, οι περισσότερες ως προς τον αριθμό αφορούν τις προμήθειες, ωστόσο ως προς το ύψος, παρότι αρκετά λιγότερες, τα «σκήπτρα» κρατά η κατηγορία «έργα».

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Σοκάρουν νέα βίντεο αστυνομικής βαρβαρότητας (video)

 Σοκάρουν νέα βίντεο αστυνομικής βαρβαρότητας (video) ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

Σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο ύψος της Οδού Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας, η χρήση αστυνομικής βίας, όπως φαίνεται στα βίντεο που κυκλοφόρησαν, ήταν κτηνώδης.

Η επίθεση των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε σε συγκέντρωση που γινόταν στα Προπύλαια ενάντια στην υποχρεωτική λήψη DNA.

Οι εικόνες αστυνομικής βαρβαρότητας είναι πραγματικά σοκαριστικές ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν τα τζάμια ενός καταστήματος φωτοτυπικών, το οποίο είχε μέσα κόσμο. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες υπάρχουν τραυματίες.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Δημήτρης Πετρόπουλος|Σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Σπόρτιγκ

Η Εύβοια ως παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής

SΖ: Η Εύβοια ως παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής
23.10.2021


Στην κλιματική αλλαγή αναφέρεται η SZ μέσα από ένα οδοιπορικό στην Εύβοια ενώ το δίκτυο RND στην ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην αλλαγή του μεσογειακού κλίματος παίρνοντας ως παράδειγμα την Εύβοια και γράφει πως «ένα ταξίδι στην Εύβοια δείχνει τι μπορούν να κάνουν οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες αφού η γη θερμαίνεται ολοένα και πιο πολύ». Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις εμπειρίες των κατοίκων από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και τις πλημμύρες το φθινόπωρο και επισημαίνει πως: «Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει επιστημονική συναίνεση στο ότι η περιοχή της Μεσογείου σε μια παγκόσμια σύγκριση θερμαίνεται πάνω από τον μέσο όρο. ‘Είμαστε ήδη γύρω στους δύο βαθμούς’, λέει ο Χρήστος Γιαννακόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιµης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «...’Τις πιο δροσερές εποχές έχουμε περίπου έναν βαθμό περισσότερο από ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, το καλοκαίρι είναι τρεις βαθμοί’».

Οι πυρκαγιές στην Εύβοια τον Αύγουστο του 2021

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Παίρνει από την τσάντα του ένα σημείωμα με πληροφορίες και γραφικά. Σε διάφορους χάρτες της Ελλάδας τονίζει με χρώμα σε ποια σημεία ανά έτος αυξάνεται ο αριθμός των ημερών με ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς και πόσο. Σε ένα ακραίο σενάριο, εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται παγκοσμίως όπως πριν, θα είναι έως και 45 επιπλέον ημέρες ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα. Αλλά ακόμη και σε ένα «ήπιο» σενάριο, εάν η αύξηση επιβραδυνθεί, θα φθάσει τις 25. Η αύξηση του κινδύνου δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρη τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα αυξηθεί κατακόρυφα, ειδικά στη δυτική Ελλάδα όπου αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμη ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός δασών. Επίσης το βόρειο τμήμα της Εύβοιας, το οποίο οι φωτιές και οι πλημμύρες που ακολούθησαν έπληξαν τόσο βίαια αυτό το καλοκαίρι, είναι σε βαθύ κόκκινο σε όλα τα σενάρια στον αντίστοιχο χάρτη».

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες

Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου, αντί να φέρει προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την πρόταση της διεύρυνσης των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, όπως ζητάει η ΕΦΑ Ευβοίας και προηγείται κατά τον νόμο, φέρνει αύριο πρώτη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δημιουργία πέντε αιολικών πάρκων. Πρώτα δηλαδή θα αδειοδοτηθεί το έργο και μετά θα κηρυχθεί ο χώρος αρχαιολογικός;

Η βαριά πληττόμενη, από τις πυρκαγιές, Εύβοια συνεχίζει να δέχεται «χτυπήματα» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αποφάσεις εγκληματικού χαρακτήρα που αφορούν το περιβάλλον και συμπαρασύρουν αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία. Στο νότιο τμήμα του νησιού επιχειρείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων, χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης μέριμνα για το περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τις τοπικές κοινωνίες. Στην ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας λειτουργούν ήδη 413 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης άλλες 434! Ανάμεσά τους είναι οι 14 που πρόκειται να καταλάβουν τον λόφο του Νημποριού, κυριαρχώντας στο φυσικό τοπίο εις βάρος και των μοναδικών ρωμαϊκών αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί.

Στις ορέξεις της κυβέρνησης εναντιώνονται πολίτες, σύλλογοι, συλλογικότητες, επιστήμονες οι οποίοι ζητούν την προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών ευρημάτων που αφορούν λατομικές δραστηριότητες και αποδεικνύουν τη συνεχή κατοίκηση με συγκεκριμένη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, από τους αρχαϊκούς χρόνους έως τους υστεροβυζαντινούς. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, που με έγγραφό της (3/9/2021) έχει ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού την αναοριοθέτηση-διεύρυνση των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Δρακόσπιτο-Πύργος Νημποριού Στυρέων Ευβοίας.

Το εύρος των καταλοίπων αποκαλύφθηκε πλήρως μετά την πυρκαγιά της 10ης Ιουλίου του φετινού καλοκαιριού. Ανεξέλεγκτη κατέκαψε δασική έκταση ανάμεσα σε Νέα Στύρα, Στύρα και κινήθηκε προς το Νημποριό το οποίο εκκενώθηκε. Ορισμένα από τα αρχαία ευρήματα στον λόφο του ήταν γνωστά στην ΕΦΑ Ευβοίας, σε αρχαιολόγους και σε μόνιμους κατοίκους που γνώριζαν για τα κατάλοιπα των λατομείων, μέσα και από αναφορές της ελληνικής και γαλλικής βιβλιογραφία του 1980

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Διαδικτυακό Σεμινάριο "Διαδικασίες και Προϋποθέσεις Συνταξιοδότησης Μηχανικών"

 

Εργαζόμενοι ΚΤΥΠ: Όχι στις συγχωνεύσεις. Ναι στην κατασκευή νέων σχολείων

Εργαζόμενοι ΚΤΥΠ: Όχι στις συγχωνεύσεις. Ναι στην κατασκευή νέων σχολείων


Οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές εκφράζουν τη στήριξή τους στις δίκαιες διεκδικήσεις του μαθητικού, εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, ενάντια στο νέο κύκλο συγχωνεύσεων εκατοντάδων σχολικών τμημάτων που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!

Τονίζουν την ανάγκη θεσμοθέτησης και γενναία ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, της κρατικής χρηματοδότησης, του τεχνικού προσωπικού και της λειτουργίας των Κτιριακών Υποδομών, ώστε να μπορούν να αποτελέσουν με επάρκεια τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο τεχνικό κατασκευαστικό δημόσιο φορέα του κράτους για παροχή σύγχρονων και ασφαλών δημόσιων σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες που έχουν προκύψει και προκύπτουν από έκτακτες καταστάσεις (πανδημία, σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες).

Απαιτούν να διαμορφωθεί άμεσα ένα 5ετές πρόγραμμα κατασκευής εκατοντάδων σχολείων, υπολογίζοντας τόσο τις σημαντικές τρέχουσες ανάγκες, όσο και την καθοριστική πλέον ανάγκη αντικατάστασης εκατοντάδων παλιών σχολείων που έχουν κατασκευαστεί με παλιούς ή καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς και επιπλέον έχουν καταπονηθεί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα κατά την πάροδο των χρόνων. Ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να δοθεί στην κατασκευή εκατοντάδων νηπιαγωγείων που θα αντικαταστήσουν το συντομότερο τα ΠΡΟΚΑΤ με τα οποία κυβέρνηση και δημοτικές αρχές γεμίζουν όλη τη χώρα για να αντιμετωπίσουν τις στεγαστικές ανάγκες της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Παράλληλα θα πρέπει να διαμορφωθεί με ευθύνη των Κτ.Υπ. σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τα Πολυτεχνεία, ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης των Προσεισμικών ελέγχων, αλλά και ένα αξιόπιστο σχέδιο ελέγχων και παρεμβάσεων μετά από φυσικές καταστροφές.

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Ο δημοκρατικός κόσμος δεν θα επιτρέψει την επαναφορά της θανατικής ποινής μέσα από μια ανεξέλεγκτη αστυνομία.



Ο δημοκρατικός κόσμος δεν θα επιτρέψει την επαναφορά της θανατικής ποινής μέσα από μια ανεξέλεγκτη αστυνομία.

Η χθεσινή εκτέλεση νεαρού Ρομ στο Πέραμα κατά την διάρκεια καταδίωξης από την ελληνική αστυνομία φέρνει στο νου εικόνες από την αμερικανική πραγματικότητά.

Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να καλύψει μια εκτέλεση χωρίς δίκη, κάνοντας αναφορές σε τραυματίες αστυνομικούς η πραγματικότητα φαίνεται να τη διαψεύδει:

Στο βίντεο που έχει δοθεί στην δημοσιότητα ακούγονται ξεκάθαρα οι διαβιβάσεις των αστυνομικών που ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι "δεν υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί".

Αντίθετα με την πάγια πρακτική της άμεσης έκδοσης ιατρικών ανακοινωθέντων σε περιπτώσεις τραυματισμών αστυνομικών, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν.

Ακόμη όμως και η αφήγηση που επιχείρησε να διαρρεύσει η αστυνομία, σε καμία περίπτωση δεν θα δικαιολογούσε την εκτέλεση καταδιωκόμενου προσώπου από την αστυνομία ως τιμωρητική αντίδραση ένοπλου κρατικού σώματος. Πρόκειται για επικίνδυνη εκτροπή που δείχνει το βαθμό διάβρωσης της ΕΛΑΣ από το δόγμα της μηδενικής ανοχής και της ακραίας καταστολής που εφαρμόζεται με επίταση από την κυβέρνηση, αλλά και από τη διαχρονική ατιμωρησία της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχει καταστεί συστημικό πρόβλημα.

Η συγκεκριμένη εκτέλεση άνευ δίκης έρχεται άλλωστε μετά από μια σειρά περιστατικών όπου αστυνομικοί χρησιμοποιούν τα όπλα τους χωρίς να υφίσταται απέναντι τους αντίστοιχη απειλή.
Είναι το πιο ακραίο μέχρι στιγμής παράδειγμα όπου η ελληνική αστυνομία κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων προβαίνει σε χρήση δυσανάλογης βίας, η οποία αυτήν την φορά είχε δυστυχώς θανάσιμα αποτελέσματα.

Οι συλλογικοί φορείς που συντάσσονται με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, οι θεσμικοί φορείς που έχουν ως καθήκον την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών απέναντι στην κρατική και την αστυνομική αυθαιρεσία, κάθε δημοκρατικός πολίτης οφείλουν:

Να καταγγείλουν την εκτέλεση πολίτη από την ΕΛΑΣ

Να μην επιτρέψουν στο ρατσιστικό δηλητήριο που θα χυθεί στο πρόσωπο του νεκρού Ρομ, να λειτουργήσει ως "δικαιολογία" της εκτέλεσης.

Να απαιτήσουν την διεξαγωγή εις βάθος και αμερόληπτης έρευνας για το περιστατικό, με τις κατάλληλες εγγυήσεις θεσμικής ανεξαρτησίας, ώστε να αναδειχθούν οι καταφανείς ευθύνες όσων χρησιμοποίησαν θανάσιμη βία

Να υψώσουν μαζικά και ενωτικά φραγμό απέναντι στο κλίμα αστυνομικής αυθαιρεσίας που καλλιεργείται, τόσο με την διαρκή συγκάλυψη της δράσης των οργάνων, όσο και με την δημόσια υποστήριξη πράξεων καταφανώς παράνομων και αυθαίρετων, εκ μέρους της ελληνικής αστυνομίας.

Χθες βράδυ ο νεκρός ήταν ένας 20χρονος που εκτελέστηκε κατά την διάρκεια φερόμενης τέλεσης πλημμελήματος.

Αύριο δεν ξέρουμε ποιος θα είναι στη θέση του όσο συνεχίζεται η διαρκώς εντεινόμενη αστυνομική αυθαιρεσία και όσο η κυβέρνηση και η πολιτεία της παρέχουν την αμέριστη πολιτική στήριξη τους και την συγκαλύπτουν.

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθερίων