Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ξανασκέψου - Αυτή τη φορά πρέπει να κερδίσει ο λαός

 
Περιβάλλον: Στην προηγούμενη συζήτησή μας μου είπες ότι: «Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του Κράτους  η βασιλεία ανέθεσε τον σχεδιασμό τότε της πόλης  με το εντυπωσιακό  «το σχέδιον πρέπει να είναι εφάμιλλον της αρχαίας δόξης και  λαμπρότητος της πόλεως ταύτης, και άξιον του αιώνος εις τον οποίον ζώμεν». Και τελικά το σχέδιο έγινε εφάμιλλον της αντιδραστικής πολιτικής σε βάρος του λαού, της αποπροσανατολιστικής πολιτικής προπαγάνδας για να μην ξυπνήσει ο λαός, και η άρχουσα τάξη εξασφάλισε με λαμπρότητα να διατηρηθεί στην εξουσία, παραπλανώντας τον λαό καλλιεργώντας του ψεύτικα παραπλανητικά ιδανικά». Μπορείς να μου το εξηγήσεις; Θέλω δηλαδή να μιλήσουμε για την «Νεοκλασική Πολεοδομία» που εφαρμόστηκε τότε στο σχέδιο της Αθήνας.
 Αρχιτέκτονας : Μιλάμε δηλαδή  για την κοινωνικό-πολιτική-οικονομική ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης η οποία στην Πολεοδομία εκφράζεται με τον όρο «Νεοκλασική Πολεοδομία». Η Πολεοδομία έχει κοινωνικό-πολιτικό-οικονομικό περιεχόμενο. Η δομή της πόλης (πολεοδομία) εκφράζει την κοινωνική-πολιτική-οικονομική ιδεολογία της τάξης που κυβερνά.  Ας ξεκινήσουμε με το τι εννοούμε όταν λέμε «Νεοκλασική Πολεοδομία».
Η «Νεοκλασική πολεοδομία» εκφράζει την κοινωνική-πολιτική-οικονομική ιδεολογία της αστικής τάξης στη δομή της πόλης. Η αστική τάξη οραματίζεται και σχεδιάζει την πόλη που η ίδια σαν κυρίαρχη τάξη θα χρησιμοποιήσει.
Ας δούμε σε συντομία τι μας λέει η σχετική βιβλιογραφία:
«Ο νεοκλασικισμός στην περίοδο 1740-1780 θριαμβεύει σε όλη την Ευρώπη, και γίνεται η κυρίαρχη έκφραση της αρχιτεκτονικής της διευθύνουσας τάξης….. από τα 1805 και μετά  μπαίνει στην υπηρεσία της κυρίαρχης πολιτικής τάξης[1]».
  «Μετά το 1850 ξεκινούν τα μεγάλα έργα μεταμόρφωσης των πόλεων. Παρ’ όλο που οι υπάρχουσες συνθήκες χώρου και οργάνωσης των πόλεων, γίνονται αποδεκτές σαν μια  πραγματικότητα που πρέπει να τακτοποιηθεί με ορθολογικό τρόπο, ο σχεδιασμός των πόλεων περιορίζεται στους χώρους όπου η κυρίαρχη τάξη που έχει την εξουσία στα χέρια της, λειτουργεί και κατοικεί, ενώ οι βιομηχανικές περιοχές και οι περιοχές όπου κατοικεί η εργατική τάξη είτε αυτές βρίσκονται εντός του παλιού ιστορικού κέντρου  είτε στην περιφέρεια, αποκλείονται από τον οργανωμένο σχεδιασμό της πόλης. Στην περίοδο αυτή πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες επεμβάσεις του αιώνα, Βρυξέλλες (1867-1871), Λονδίνο (1848-65),  στο Ring της Βιέννης (1859-1872), η επέκταση της Βαρκελώνης  ( από το 1859 ), της Στουτγάρδης (από το 1866) , του Βερολίνου (από το 1862), της Φλωρεντίας (από το 1862). Οι παραπάνω αναφερόμενες επεμβάσεις, παρ’ όλο που ακολουθούν την ίδια λογική, παρουσιάζονται σαν να έχουν δήθεν ειδικά χαρακτηριστικά, και εμφανίζονται να σχετίζονται, είτε με την μορφή των προϋφιστάμενων τμημάτων της πόλης, είτε με τις κοινωνικό-οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, είτε με τη μορφή  και το βαθμό που το φαινόμενο της  εκβιομηχάνισης και η αντίστοιχη μαζική αστικοποίηση προσδιορίζει[2]».
Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ιδεολογία του νεοκλασικισμού στην πολεοδομία περιορίζεται στην οργάνωση και σχεδίαση του χώρου της πόλης όπου η κυρίαρχη τάξη λειτουργεί και κατοικεί, η σύνδεσή της με τα προβλήματα των κατώτερων τάξεων που λειτουργούν και κατοικούν στην πόλη, φαίνεται ότι  γίνεται για λόγους καθαρά  προπαγανδιστικού πολιτικού αποπροσανατολισμού των τάξεων αυτών.
Ας δούμε πρώτα μερικά ιστορικά στοιχεία. Οι ξένες Δυνάμεις – οι προστάτιδες  –  ιδρύουν στην χώρα μας το 1832  μια απόλυτη μοναρχία με  Βασιλιά  τον Όθωνα. Στο νεοϊδρυμένο βασίλειο παίρνει την εξουσία  στα χέρια της η ντόπια και ξένη φεουδαρχική ολιγαρχία. Η  αστική τάξη εκείνης της εποχής, και ιδιαίτερα το ανώτερο στρώμα της, για να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της, συμβιβάζεται με τα ντόπια και ξένα φεουδαρχικά στοιχεία, γίνεται συντηρητική και ανασταλτική στην πρόοδο. Οι ξένες δυνάμεις λειτουργούν σαν αποικιοκρατικές δυνάμεις στην χώρα μας, η δε ντόπια φεουδαρχία και η ανώτερη αστική τάξη με δουλοπρέπεια υποταγμένη στις ξένες δυνάμεις, τις εξυπηρετεί τυφλά προκειμένου να ισχυροποιηθεί στην εξουσία της χώρας. Κάθε προοδευτική φωνή, που στηρίζει την πρόοδο της χώρας και του λαού, συκοφαντείται και διώκεται.
Η  συντηρητική κυρίαρχη τάξη λοιπόν αναθέτει τον σχεδιασμό της «πόλης των Αθηνών»  με την υπόδειξη ότι «πρέπει να είναι εφάμιλλον της αρχαίας δόξας και της αρχαίας λαμπρότητας της πόλης». Στην έρημη  Αθήνα εκείνης της εποχής (ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τις 12.000 )  δεν υπάρχει καμιά οικονομική δραστηριότητα πόλης, ούτε εμπορική, ούτε πόσο μάλλον βιομηχανική. Και ούτε προβλέπεται, και αυτό διότι οι ξένες δυνάμεις ενδιαφέρονται μόνο για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας με αποικιοκρατικές συνθήκες, οι δε ντόπιες για την  ισχυροποίησή τους  στην διαχείριση της κρατικής  εξουσίας. Μοναδικός  προσανατολισμός της κυρίαρχης ντόπιας και ξένης πολιτικής τάξης, η εκμετάλλευση του λαού.
Η Αθήνα της εποχής εκείνης δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά των Ευρωπαϊκών πόλεων, που αναφέρονται παραπάνω. Η εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη, που προκαλεί μαζική αστικοποίηση, είναι μηδενική. Η συντηρητική κυρίαρχη τάξη λοιπόν παρουσιάζεται να θέλει να σχεδιάσει μια νέα πόλη που  θα εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες  διαβίωσης «σ’ όλους» εκείνους που θα θελήσουν να εγκατασταθούν στην πόλη. Αλλά αυτό είναι το «πρόσωπο» που θέλει να εμφανίσει.

"Ποντικοπαγίδα" χωρίς πυρασφάλεια το κτήριο της Marfin

Αναδημοσίευση από http://www.avgi.gr/ της Λαζαρίδου Ε. 

"Δεν αναιρώ τη σημασία της εγκληματικής ενέργειας, αλλά αν υπήρχε έξοδος κινδύνου, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το γεγονός κι όχι να χάσουν τη ζωή τους σ' αυτήν την ποντικοπαγίδα".
Με την ψυχραιμία που της δίνει πλέον η χρονική απόσταση, αλλά και τη σαφήνεια που της υπαγορεύει η επαγγελματική της ιδιότητα ως δικηγόρος, η αδελφή της αδικοχαμένης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, που έχασε τη ζωή της στον εμπρησμό της Marfin τον Μάιο του 2010, έδωσε χθες το περίγραμμα της τραγικής ιστορίας που στοίχισε τη ζωή συνολικά σε τρεις ανθρώπους.
Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, ο υπεύθυνος ασφαλείας του κτηρίου Εμμανουήλ Βελονάκης, η διευθύντρια του καταστήματος Άννα Βακαλοπούλου και η υποδιευθύντρια, Αναστασία Κούκου. Οι τέσσερις κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκληματικές βλάβες.
Η Αναστασία Παπαθανασοπούλου στην κατάθεσή της ήταν κατηγορηματική: "Αν υπήρχε έξοδος κινδύνου, η αδελφή μου θα ήταν τώρα ζωντανή. Έτσι όπως ήταν διαμορφωμένο το κτίριο ήταν ποντικοπαγίδα". Κι όταν ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης σημείωσε ότι δεν μπορούσαν να γίνουν αλλαγές στο κτήριο της Marfin γιατί το κτίριο ήταν νεοκλασικό κι είχε κριθεί διατηρητέο, η απάντησης της μάρτυρος ήταν αποστομωτική: "Να μη λειτουργούσε σαν τράπεζα αν δεν υπήρχε η δυνατότητα!". Στις προσπάθειες δε των συνηγόρων να συνδέσουν τους θανάτους αποκλειστικά με τον εμπρησμό, η μάρτυρας ήταν καταπέλτης: "Η εγκληματική ενέργεια από μόνη της προκάλεσε την πυρκαγιά. Μέχρις εκεί. Δεν μπορούσε από μόνη της να επιφέρει το τραγικό αποτέλεσμα"...
Ούτε μία συγνώμη, ούτε ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης
Νωρίτερα, είχε καταθέσει η μητέρα της άτυχης Αγγελικής, που όταν βρήκε φριχτό θάνατο ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί. Η Παναγιώτα Παπαθανασοπούλου τόνισε ότι, "παρ' όλο που ζήτησαν να φύγουν νωρίτερα τη μέρα εκείνη, έζησαν την αγωνία που μετατράπηκε σε εφιάλτη για τη ζωή τους" και πρόσθεσε: "Το κτήριο δεν διέθετε πυρασφάλεια και μετατράπηκε γρήγορα σε θάλαμο αερίων. Ούτε μια συγγνώμη δεν ακούσαμε από αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε ένα τηλεφώνημα συμπαράστασης δεν μας έκαναν".
Ακολούθησε ο πατέρας της, που έκανε λόγο για "εγκληματική αδιαφορία" των υπευθύνων της τράπεζας και απουσία οποιουδήποτε μέτρου προστασίας για τους 27 εργαζόμενους. "Έπρεπε να είχαν θωρακίσει το κατάστημα με τζάμια ασφαλείας, αφού και στο παρελθόν η τράπεζα είχε δεχτεί επιθέσεις". Αναφέρθηκε επίσης σε δύο προηγούμενες φωτιές που είχαν ξεσπάσει στην τράπεζα, τις οποίες, όπως είπε, έσβησαν οι εργαζόμενοι με ίδια μέσα. "Δεν μπορώ να το αποδείξω, αλλά μπορεί να τους είπαν να παραμείνουν στην τράπεζα για να σβήσουν πάλι τη φωτιά", είπε ο τραγικός πατέρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνήγορος μίας εκ των κατηγορουμένων, στη δήλωσή του κατά την έναρξη της διαδικασίας, είπε ότι η εντολέας του, μόλις ξέσπασαν οι ταραχές, τηλεφώνησε στους ανωτέρους της για οδηγίες και η απάντηση που της έδωσαν ήταν: "Συνεχίστε τη δουλειά, κάντε ταμείο και κλείστε στις τρεις...".
Εκτός από την Αγγελική Παπαθανασοπούλου, στον εμπρησμό της Marfin επίσης είχαν χάσει τη ζωή τους η Παρασκευή Ζούλια και ο Νώντας Τσακάλης.
Η δίκη διακόπηκε και θα επαναληφθεί στις 29 Απριλίου.

Ενεργειακές εξελίξεις - part 4: "Πράσινη ενέργεια" και αγορά ρύπων

Αναδημοσίευση από ciaoant1
Είχαμε αναφερθεί πριν λίγες μέρες στη "φούσκα" της "πράσινης ενέργειας", λέγοντας τα εξής:

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η "πράσινη ενέργεια" διαφημίστηκε -και επιδοτήθηκε- σε τεράστιο βαθμό, ως μια "διέξοδος από την κρίση". Άλλωστε, ο καπιταλισμός βασίζεται στη "δημιουργική καταστροφή", δηλαδή από τη μία θα βγει από την κρίση του καταστρέφοντας ό,τι δεν αποδίδει τα επιθυμητά κέρδη, αλλά από την άλλη πρέπει και να δημιουργήσει και κάτι, να βρει δηλαδή κάποιους κλάδους της παραγωγής ώστε να επενδυθούν εκεί κεφάλαια και να αποδώσουν κέρδος, ώστε να "κινηθεί η αγορά". Ο #1 κλάδος που προωθήθηκε ήταν η "πράσινη ενέργεια" (αιολικά, ηλιακά, κτλ).
Μόνο που η αποδοτικότητα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας είναι τόσο χαμηλή σε σχέση με τα λεφτά που απαιτούνται για την επένδυση, που τελικά καταντά...οικονομικά ασύμφορη. Δηλαδή όποιος επενδύσει σε αυτό τον κλάδο θα έχει χασούρα. Άσε που πλέον αποδεικνύεται και στην πράξη (όχι μόνο σε θεωρητικές μελέτες) ότι το ρεύμα που παράγεται δεν είναι σταθερό, δεν μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα/φτηνά, κτλ.
Οπότε ο κλάδος της "πράσινης ενέργειας" δεν αποδίδει - στην πραγματικότητα, ποτέ δεν απέδιδε, απλά ήταν -και είναι- κερδοφόρος για τους "αεριτζήδες" που πουλάνε "πράσινη ενέργεια" μόνο και μόνο επειδή είναι επιδοτούμενοι. 

Με λίγα λόγια, ΟΛΑ τα αιολικά και ηλιακά πάρκα θα είχαν χρεωκοπήσει αν δεν τσέπωναν ένα σωρό επιδοτήσεις, και αν οι κυβερνήσεις δεν φρόντιζαν παράλληλα να...ποινικοποιήσουν τη χρήση των "συμβατικών" πηγών ενέργειας (από το κάρβουνο μέχρι τον άνθρακα και το λιγνίτη). Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει την "αγορά ρύπων", οπότε αν κάποιος θέλει να αποφύγει την πράσινη ενέργεια και να χρησιμοποιεί μόνο πετρέλαιο...πληρώνει πρόστιμο! Δηλαδή όχι μόνο τα κράτη δίνουν ένα σωρό λεφτά στην "πράσινη ενέργεια", αλλά...βάζουν και πρόστιμα αν δεν την υιοθετήσεις (πρόσφατο παράδειγμα η Κύπρος, που μέσα σε όλα τα άλλα έφαγε πρόστιμο αυτές τις μέρες γιατί δεν έχει επενδύσει επαρκώς σε αιολικά και ηλιακά πάρκα).
Όσο για τις επιδοτήσεις, στην Ελλάδα τις ξέρουμε όλοι νομίζω, μιας και το κράτος πληρώνει ένα σωρό λεφτά σε όσους παράγουν "πράσινη ενέργεια", και πολλοί αγρότες (και μη) έχουν φτάσει στο σημείο να "φυτεύουν φωτοβολταϊκά" και να τσεπώνουν τις επιδοτήσεις αυτές. Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάση νόμου να αγοράζει το ρεύμα που παράγουν (ενώ παράλληλα η ΕΕ πιέζει για κατάργηση πχ του λιγνίτη), και επειδή το ρεύμα της "πράσινης ενέργειας" είναι ακριβό λόγω των επιδοτήσεων, η ΔΕΗ ακριβαίνει διαρκώς τις τιμές, ώστε να μετακυλίσει στους πελάτες της (δηλαδή σε εμάς) το αυξημένο αυτό κόστος. Έτσι, ο έτσι και αλλιώς φτωχοποιημένος κόσμος δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να τα φέρει βόλτα, ενώ και η βιομηχανία στενάζει, μιας και το αυξημένο ενεργειακό κόστος είναι πρόβλημα και για τις επιχειρήσεις.
Σήμερα λοιπόν ήρθε μια νέα εξέλιξη να "ταράξει τα νερά", δίνοντας ένα μεγάλο χτύπημα στην "αγορά ρύπων" που είχαμε αναφέρει. Προφανώς η Γερμανία και γενικά οι βιομήχανοι της Ευρώπης δεν αντέχουν άλλο τις διαρκείς αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος προκειμένου να επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, και τώρα βλέπουμε την αντεπίθεση τους:

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

21 Απρίλη 2013: Δουλειά-Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ στις 5.00 μ.μ. ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ) ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
46 χρόνια μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, ο αγώνας για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό είναι επίκαιρος και επιτακτικός. Είναι μάλιστα πιο αναγκαίος παρά ποτέ αφού μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται μια άγρια εργατική γενοκτονία με 1,5 εκατ. ανέργους και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς περίθαλψη, συχνά απλήρωτους και με μισθούς πείνας.
Σήμερα στην περίοδο που άνοιξε το πρώτο μνημόνιο, ζούμε μια πρωτοφανή επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες. Ο κοινωνικός Αρμαγεδώνας που έχουν εξαπολύσει κυβερνήσεις, ΕΕ, ΔΝΤ, κεφάλαιο, σέρνει μαζί του έναν πρωτοφανή αυταρχικό ολοκληρωτισμό. Η χώρα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο καθεστώς. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει ένα μόνιμο καθεστώς επιτροπείας για την Ελλάδα και όλες τις χώρες. Έτσι υποβαθμίζονται ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού αντιμετωπίζονται με τυφλή καταστολή και όταν δεν φτάνει αυτό, με ποινικές διώξεις.
Η πανταχού παρούσα «κρυφή» βία ασκείται στην κοινωνική πλειοψηφία με τη μαζική, μόνιμη ανεργία και φτώχεια, ως συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Στους χώρους δουλειάς έχει εκτραχυνθεί ο εργοδοτικός δεσποτισμός και η αυθαιρεσία, έχει επιβληθεί ουσιαστικά η απαγόρευση της απεργίας και του εργατικού αγώνα, υπό την απειλή της απόλυσης και την τρομοκρατία της ανεργίας.
Οι απεργίες κηρύσσονται σωρηδόν παράνομες και καταχρηστικές, οι διαδικασίες των σωματείων τίθενται υπό παρακολούθηση, το μέτρο της επιστράτευσης επιβάλλεται για την καθυπόταξη των εργαζομένων, οι πρωτοφανείς καταδίκες συνδικαλιστών πολλαπλασιάζονται και επιχειρείται να ποινικοποιηθούν οι αγώνες των εργαζομένων, ανοίγοντας το δρόμο σε μια «βιομηχανία» καταδικαστικών αποφάσεων αγωνιστών του εργατικού και λαϊκού κινήματος.


Προετοιμάζονται νόμοι που θα καταργούν ουσιαστικά το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία και θα επαναφέρουν το λοκ άουτ, δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη να κλείνει την επιχείρηση χωρίς να πληρώνει μισθούς για να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να δεχθούν τους όρους του. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοφανής καταδίκη των 3 συνδικαλιστών των ΟΤΑ σε 6-μηνη φυλάκιση, καθώς και οι συνεχείς διώξεις του πρόεδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών. Η κατάργηση του κατοχυρωμένου «τεκμήριου της αθωότητας» και οι αργίες – απολύσεις αγωνιστών και συνδικαλιστών μας γυρίζει πίσω στις πιο μαύρες ημέρες του μετεμφυλιακού κράτους.

Eτοιμάζουν τριπλό έγκλημα στο Ελληνικό

Τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές συνέπειες της εκποίησης καταγγέλλουν δήμαρχοι και επιστήμονες

Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν

Το Ελληνικό δεν πωλείται, χαρίζεται. Και επιπλέον το Δημόσιο θα επωμιστεί το ιδιαίτερα υψηλό κόστος των έργων υποδομής και μετεγκατάστασης υπηρεσιών που λειτουργούν σήμερα στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Ηταν η κοινή καταγγελία που έγινε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τους δημάρχους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, αλλά και από όλους τους επιστημονικούς φορείς που θα συμμετέχουν στην ημερίδα για το μέλλον του «φιλέτου» των 6.240 στρεμμάτων, η οποία θα γίνει το Σάββατο στις 4 μ.μ. στο ολυμπιακό γήπεδο μπάσκετ (είσοδος πρώην δυτικού αερολιμένα). Ολοι συμφώνησαν ότι η απόφαση της κυβέρνησης για εκποίηση αποτελεί οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολεοδομικό έγκλημα.

Το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο ανήκει πλέον το ακίνητο, έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό και αναμένει την υποβολή προσφορών τον Αύγουστο, χωρίς όμως να έχει υπολογίσει την αξία του. Στα τέλη του 2009, ο τότε υπουργός Χ. Παμπούκης είχε κάνει λόγο για 5 δισ. ευρώ. Αργότερα η τιμή μειώθηκε στα 2 δισ. και πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (2/2/2013) αποκάλυψε ότι τα αναμενόμενα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 300-500 εκατ. ευρώ και με «προίκα 2-2,5 δισ. ευρώ» από την πλευρά του Δημοσίου. «Με αυτήν την τιμή μιλάμε για… χάρισμα, αφού αντιστοιχεί σε δύο δόσεις αποπληρωμής του δανείου της χώρας», επισήμανε ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό. «Είναι τα έσοδα που αντιστοιχούν σε πώληση 100-300 καλών κατοικιών στη Γλυφάδα, ενώ τα συνοδά έργα που αναλαμβάνει το Δημόσιο θα πλησιάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ», αποκάλυψε ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας, υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου που επεξεργάστηκε τη μελέτη για το πάρκο Ελληνικού.

Πρόκειται για τη «βύθιση» τμήματος της λεωφόρου Ποσειδώνος και τη μεταφορά των φορέων που στεγάζονται σε κτίρια του παλιού αεροδρομίου. Υπολογίζεται επίσης ότι για τη μετεγκατάσταση του FIR Αθηνών θα χρειαστούν άλλα 2 δισ. ευρώ. Επικαλέστηκε την περίπτωση των Ντόκλαντς στο Λονδίνο, όπου το Δημόσιο αναγκάστηκε να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επενδύσεις όταν αποδείχθηκε ότι το εγχείρημα δεν ήταν αποδοτικό.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Ο Νίκος Μπελαβίλας αναφέρθηκε στο παιχνίδι εντυπώσεων που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης για τις θέσεις εργασίας που προβλέπεται να δημιουργηθούν. «Μετά την Chinatown του λιμανιού ετοιμάζουν το Katarcity», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι αρχικά μιλούσαν για 45.000 νέες θέσεις, που μειώθηκαν στις 15.000 και σήμερα γίνεται λόγος για 10.000.

Το Athens Indymedia και οι Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης βρίσκονται υπό καταστολή

Από το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Απρίλη, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Σίμος Σιμόπουλος, πήρε την πολιτική απόφαση της καταστολής των μέσων αντιπληροφόρησης, athens.indymedia.org και του αυτοοργανομένου ραδιόφωνου Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης 98FM. Ανέλαβε έτσι την πολιτική ευθύνη να επιβάλλει λογοκρισία και να καταστείλει την έκφραση και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, αυτών που αντιστέκονται στον σύγχρονο εκφασισμό και την κοινωνική εξαθλίωση. Αποφάσισε να δράσει αυτός (ο 2ος πρύτανης καταστολής, μετά τον Μαρκάτο πριν 18 χρόνια), αντί της κρατικής εξουσίας, και να ενδυθεί το ρόλο του φερέφωνου διευκολύνοντας έτσι τον υπουργό καταστολής Δένδια, τους μπάτσους και τους ναζιστές.
Ο πρύτανης, αντιμέτωπος με τις παρεμβάσεις των αλληλέγγυων, ανάμεσά τους πάρα πολλοί φοιτητές, κυριολεκτικά κρύφτηκε, αφήνοντας με εντολή του, την αντιπρύτανη να συνεχίσει το κατασταλτικό του έργο, η οποία και τελικά αρνήθηκε. Ο Σιμόπουλος, αυτός που παρέδωσε αμαχητί την ακαδημαϊκή-εκπαιδευτική γνώση, βορά στα κέρδη των εταιριών και των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο της εκπαίδευσης, αυτός ο ίδιος πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τα ψηφίσματα των φοιτητικών συλλόγων που απαιτούν την ελεύθερη πρόσβαση στην αντιπληροφόρηση μέσα από τους χώρους των σχολών τους! Η πρυτανεία του ΕΜΠ, με ένα νομικίστικο τέχνασμα άλλαξε τον κανονισμό δικτύου απαιτώντας ονόματα για κάθε πριζάκι σύνδεσης στο internet. Τα δύο εγχειρήματα αντιπληροφόρησης αρνήθηκαν να παραδώσουν ονόματα ατόμων, αντιβαίνοντας σε μια λογική νομικών αντιπροσώπων. Ο πρύτανης αγνόησε επιδεικτικά τα ψηφίσματα και τις υπογραφές των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ που κατοχύρωναν τις IP σε συμφωνία με τον νέο κανονισμό δικτύου.
Την Δευτέρα 15 Απρίλη, οι δράσεις αλληλεγγύης κινήθηκαν προς μια συμβολική κατάληψη της πρυτανείας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ραδιοσταθμός 98FM εξέπεμψε για λίγο, και πριν προλάβει να ανέβει και το athens.indymedia, οι ίδιοι αυτοί κατασταλτικοί μηχανισμοί διέκοψαν την παροχή internet σε ολόκληρο το Πολυτεχνείο! Αυτή, η δεύτερη επιχείρηση φίμωσης του Athens Indymedia και των ραδιοσταθμών αντιπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της συμβολικής κατάληψης, αποτυπώνει ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστολής και την καθημερινά ολοένα και πιο απροκάλυπτα επιχείρηση λογοκρισίας από την πλευρά του κράτους. Μια λογοκρισία που τροφοδοτήθηκε εδώ και χρόνια εκτός των άλλων, από τους αλαλαγμούς των ναζί βουλευτών, από μηνύσεις μεγαλοεκδοτών (Αλαφούζος), και από αίτημα προς το Πολυτεχνείο μεγαλοκαθηγητή που συνεργάζεται απροκάλυπτα με την εταιρία εξόρυξης χρυσού El Dorado, δημοσιεύοντας “μελέτες” υπέρ της λεηλασίας των φυσικών πόρων και της φύσης στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Το Αthens Indymedia γεννήθηκε από το λαϊκό παγκόσμιο κίνημα μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στη Γένοβα το 2001. Αποτελεί μέρος του κινήματος και βήμα έκφρασής του. Έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάδοση της πληροφορίας «από τα κάτω», στο συντονισμό των αγώνων που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια το λαϊκό κίνημα. Παρών στις πορείες, στις διεκδικήσεις, στις καταγγελίες της αυθαιρεσίας της κρατικής εξουσίας. Έδωσε τροφή για προβληματισμό, σκέψη, ανταλλαγή απόψεων. Εξέθρεψε την κριτική σκέψη, την πολιτική ζύμωση και την άλλη άποψη, αυτή που συστηματικά αποκρύπτεται από τα κρατικά κι εμπορικά ΜΜΕ. Το κυριότερο όλων όμως ήταν ότι ανέδειξε γεγονότα της πολιτικής ζωής που θα έμεναν θαμμένα για πάντα. Ούτε για τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες των μεταναστών, ούτε για την αστυνομική αυθαιρεσία, πόσο μάλλον για την απρόκλητη αστυνομική βία και τη δολοφονία που ενίοτε χρησιμοποιεί η κρατική εξουσία όπως στην περίπτωση Κορκονέα, δε θα μίλαγαν ποτέ τα καθεστωτικά μέσα της κρατικής προπαγάνδας. Τα μέσα αυτά, στα οποία τους χαρίστηκαν οι δημόσιοι πόροι για να μπορούν να “υπνωτίζουν” μια ολόκληρη κοινωνία με την προπαγάνδα, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση. Για να μπορούν να φτιάξουν την κοινωνία των υποτακτικών τους! Δε θα μίλαγαν ποτέ για όλα αυτά, εκείνοι που σχετίζονται και πλήττονται άμεσα από τους κοινωνικούς αγώνες (Μπόμπολας-Αλαφούζος και Σια…) Όλος αυτός ο συρφετός που όχι μόνο στηρίζει, αλλά τις περισσότερες φορές δημιουργεί, συνυπογράφει και εξασφαλίζει τυπικά και άτυπα, τις συνθήκες εξαθλίωσης των ανθρώπων χέρι-χέρι με το κράτος της ακροδεξιάς!
Άλλωστε, πάγιο αίτημα της ακροδεξιάς ήταν το κλείσιμό του. Σήμερα 46 χρόνια μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών, μια νέα δικτατορία, αυτή των τροικανών (εγχώριων και εξωτερικών) επανέρχεται και σταδιακά εναγκαλίζεται και υιοθετεί όλα τα μέσα και τους τρόπους επιβολής της εξουσίας της, με πρώτο και κύριο τη φίμωση της άλλης άποψης, την καταστρατήγηση της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και της ελευθερίας του λόγου εκείνου που αρνείται να συμβιβαστεί με την διαιώνιση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και της δια βίου συνέχισης της κοινωνικής ανισότητας. Η φίμωση των μέσων αντιπληροφόρησης, η φυλάκιση των αγωνιστών που υπερασπίζονται τον τόπο τους, στις Σκουριές (Χαλκιδική) ενάντια στα αδηφάγα συμφέροντα της εταιρείας χρυσού μας δείχνουν ξεκάθαρα ποια είναι η πολιτική και οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να διατηρείται στην εξουσία.
Έτσι, εύκολα τα δολοφονικά μνημόνια (4.000 αυτοκτονίες μέχρι σήμερα, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, ανεργία στο 30% περίπου με τους νέους άνεργους να φτάνουν το 60%, απόλυτη διάλυση του συστήματος υγείας και εκπαίδευσης και παράδοση των πανεπιστημίων στις πολυεθνικές) που θα εντείνουν την εξαθλίωση της κοινωνίας θα ονομάζονται “μεταρρυθμίσεις”, εύκολα και χωρίς αντίλογο, οι τοπικοί αγώνες ενάντια στην λεηλασία της φύσης, της γης και της ζωής γενικότερα θα ονομάζονται “τρομοκρατία”, ενώ η ίδια αυτή καταστροφή της ζωής και της φύσης θα αποκαλείται “ανάπτυξη”! Εύκολα θα επιβάλλουν τον επικοινωνιακό σκοταδισμό για να διατηρήσουν μια ολόκληρη κοινωνία σε ύπνωση, μέχρι να την εξολοθρεύσουν και να την λεηλατήσουν πλήρως!
Αυτό είναι το έμβλημά τους και όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε ότι ζούμε σε καθεστώς απροκάλυπτης δικτατορίας, τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουμε να τους ανακόψουμε.
Η ελευθερία του λόγου είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου που μόνο σε φασιστικά-ολοκληρωτικά καθεστώτα καταστέλλεται. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν όμως είναι ότι στην εποχή της τεχνολογίας η πληροφορία δεν περιορίζεται, η ζωή μας δεν ελέγχεται ακόμα και αν επίμονα γίνεται προσπάθεια να κατασταλεί.
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΠΟΛΛΑ INDYMEDIA θα γεννηθούν και θα νικήσουν!!!
Το ποτάμι δεν γυρνάει πίσω! Όσο και να το θέλουν και να το προσπαθούν δε θα επιτρέψουμε το ’67 να επιστρέψει!
Διαχειριστική ομάδα του athens.indymedia.org

Ενημέρωση από τη χθεσινή (18/4) κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ

Τελικά η χθεσινή κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ, έβγαλε κάποιες εξελίξεις. Η κινητοποίηση είχε δυστυχώς λιγότερο κόσμο από τις προηγούμενες (περίπου 100 συναδέλφους) και σε αυτήν είχαν έρθει για πρώτη φορά τα διορισμένα νέα μέλη του ΔΣ κι η κυβερνητική επίτροπος. Ύστερα από 3 ώρες έντασης και κατάληψης του χώρου κι ενώ αντιμετωπίσαμε το απίστευτο θράσος του προέδρου Σελλιανάκη ο οποίος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ταλιμπάν της κυβέρνησης, η έκπληξη ήρθε από... την κυβερνητική επίτροπο. Ζήτησε σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ (λογικά γίνεται αυτή τη στιγμή) και υποσχέθηκε οτι εφόσον εκρεμεί προσφυγή μας στο ΣτΕ, θα ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ακύρωση των αυξήσεων μέχρι να δικαστεί η υπόθεση μας. Αυτό σημαίνει οτι την επόμενη Πέμπτη 25/4 , το ΔΣ του ΕΤΑΑ θα ακούσει την εισήγηση αυτή της επιτρόπου και θα ξαναψηφίσει για την αναστολή εφαρμογής των αυξήσεων. Προφανώς αυτή η εισήγηση -αν γίνει- θα αδειάσει πολιτικά και νομικά τόσο τον Σελλιανάκη όσο και τους "πρόθυμους" που τόσο καιρό μας έλεγαν οτι δεν γίνεται να παραβούν τον νόμο και να αναστείλουν τις αυξήσεις. ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΣ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ!!! Χωρίς πολιτική κάλυψη, χωρίς νομικό έρεισμα και με χιλιάδες μηχανικούς απέξω, κάθε ψήφος μέλους του ΔΣ υπέρ των αυξήσεων μας θα είναι ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ και θα αντιμετωπιστεί ανάλογα!
Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι σήμερα Παρασκευή 19/4 στις 6:30μμ στο ΤΕΕ συνεδριάζει η ανοικτή συνέλευση μηχανικών.

Fast track «σκούπα» σε Μεταξουργείο-Κεραμεικό

Του Βασίλη Γεώργα από την ΕφΣυν

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων ανοίγει το δρόμο σε ιδιωτική επένδυση προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει κατατεθεί, 30 ακίνητα θα μετατραπούν σε «πρότυπες φοιτητικές κατοικίες», εμπορικά καταστήματα, εργαστήρια, γραφεία για εταιρείες «υψηλής τεχνολογίας» κ.ά., τα οποία θα ενοικιάζονται ή θα πουληθούν

 Επιχείρηση-σκούπα στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων για να… «καθαρίσει» την περιοχή από μετανάστες, οίκους ανοχής και εμπόριο ναρκωτικών και να ανοίξει τον δρόμο σε μια ιδιωτική επένδυση για τη fast track αξιοποίηση 30 ακινήτων, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση και ο επενδυτής Ιάσονας Τσάκωνας, που ελέγχει την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Oliaros, βιάζονται για να προλάβουν τις προθεσμίες ένταξης της επένδυσης σε ειδικό νόμο που προβλέπει φοροαπαλλαγές και γι’ αυτό δεν αποκλείεται πολύ σύντομα οι γειτονιές από την Ομόνοια μέχρι τις παρυφές της Ακαδημίας Πλάτωνος να αποτελέσουν θέατρο ανθρωποκυνηγητού ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και… παράνομους ή κατατρεγμένους που κατοικοεδρεύουν στην περιοχή.

Η συμβολή της αστυνομίας στις υπηρεσίες του ιδιώτη θα είναι καταλυτική για την «προετοιμασία» της επένδυσης, όπως επιβεβαιώθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Νότη Μηταράκη, του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην ίδια σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι της εταιρείας Oliaros, των υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, καθώς και της Εθνικής Τράπεζας, που θα χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ μέσω του προγράμματος Jessica.

«Τέθηκαν αναλυτικά τα θέματα ασφάλειας της περιοχής σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Εχουν δημιουργηθεί συνθήκες “γκετοποίησης” στην περιοχή και ο ρόλος της αστυνομίας θα είναι σημαντικός» δήλωσαν χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, προαναγγέλλοντας στην ουσία ένα ακόμη πογκρόμ κατά των παράνομων πορνείων και των μεταναστών.

Η επένδυση που προωθεί ο 39χρονος επιχειρηματίας Ι. Τσάκωνας στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα τρέξει με διαδικασίες fast track.

Πρότυπες κατοικίες

Αφορά τη μετασκευή 30 κτιρίων της περιοχής (σ.σ. η εταιρεία του έχει αγοράσει πάνω από 65 ακίνητα, διατηρητέα και οικόπεδα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη), τα οποία, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταθέσει, θα μετατραπούν σε «πρότυπες φοιτητικές κατοικίες», εμπορικά καταστήματα, εργαστήρια, γραφεία για εταιρείες «υψηλής τεχνολογίας» κ.ά., τα οποία θα ενοικιάζονται ή θα πουληθούν. Εξ ου και οι επίμονες πιέσεις των επενδυτών να «καθαρίσει» η περιοχή κυρίως από τα περίπου 70-80 πορνεία που κατά την εκτίμησή τους λειτουργούν παράνομα και έχουν δημιουργήσει συνθήκες «γκέτο».

Στόχος είναι οι σχετικές αδειοδοτήσεις και η υπογραφή των συμβάσεων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013 και το έργο να τελειώσει το 2015, ώστε ο επενδυτής να απολαύσει όλες τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται για την αποκατάσταση οικημάτων της περιοχής. Αλλιώς, έχει δηλώσει ότι θα τα παρατήσει και θα φύγει…

Η εταιρεία Oliaros (σ.σ. από την αρχαία ονομασία της Αντιπάρου Ωλίαρος»), που «τρέχει» ο Ι. Τσάκωνας, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα fund που διαχειρίζεται κεφάλαια και άλλων μετόχων. Εχει ήδη επενδύσει από το 2004-2005 σε ένα μεγάλο οικιστικό σχέδιο ανάπτυξης 25 πολυτελών κατοικιών σε έκταση 550 στρεμμάτων στην Αντίπαρο, ενώ από το 2006 έχει αρχίσει να «δουλεύει» το σχέδιο αξιοποίησης στον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο.

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ενεργειακές εξελίξεις - part 3: Τι είναι το fracking;

Αναδημοσίευση από ciaoant1

Αυτή η -ελαφρώς ακατανόητη- εικόνα απεικονίζει πως λειτουργεί το Fracking, μια νέα μέθοδος εξόορυξης πετρελαίου, που υποτίθεται ότι "θα φέρει τα πάνω κάτω" σε ότι αφορά την παγκόσμια ενέργεια.
Δε θα σας κουράσω με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες (άλλωστε δεν είμαι και ειδικός επί του θέματος).
Περιληπτικά λοιπόν, αυτό που γίνεται είναι το εξής:
Υπάρχουν στη φύση πολλά πετρώματα τα οποία περιέχουν μέσα τους πετρέλαιο, που έως τώρα δε μπορούσαμε να το αποσπάσουμε.
Τώρα όμως, χάρη στο fracking, μπορούμε να "βομβαρδίσουμε" το έδαφος με κάποιες χημικές ουσίες, που προκαλούν χημική αντίδραση και διασπούν τα πετρώματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε το πετρέλαιο που "κρυβόταν" μέσα τους.
Αυτή η διαδικασία ήδη χρησιμοποιείται στην Αμερική, και σιγά-σιγά αρχίζει να εφαρμόζεται και αλλού. Υπάρχουν πολλά τέτοια κοιτάσματα που μπορούν να μας δώσουν shale gas (shale gas είναι το πετρέλαιο που προκύπτει από το fracking), και ήδη πολλοί μιλούν για μια "ενεργειακή επανάσταση" που θα κάνει το μονοπώλιο του ΟΠΕΚ να φαίνεται ξεπερασμένο,  ή ακόμα και ότι...θα μετατρέψει τις ΗΠΑ σε "Σαουδική Αραβία του Shale gas!", χαρίζοντας στην Αμερική ενεργειακή αυτάρκεια, και διάφορα άλλα τέτοια ενθουσιώδη.
Αυτά όμως είναι υπερβολές, που χαιδεύουν τα αυτιά του δυτικού κόσμου, ειδικά των Αμερικάνων. Βέβαια, σε αντίθεση πχ με την πράσινη ενέργεια που όπως είδαμε στο πρώτο μέρος του αφιερωματός μας είναι φούσκα, είναι δηλαδή οικονομικά ασύμφορη, το shale gas είναι πραγματική ενέργεια και άρα θα βοηθήσει και τους Αμερικάνους και όποιους άλλους το αξιοποιήσουν, αλλάζοντας αρκετά τα δεδομένα στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα. 
Απλά τα κοιτάσματα δεν είναι και τόοοσα πολλά όσο κάποιοι διαφημίζουν, ενώ παράλληλα υπάρχουν και κάποιοι ακόμα οικονομικοί παράγοντες που δε μπορούν να αγνοηθούν:
Καταρχήν, το fracking δεν είναι και τόσο νέα τεχνολογία όσο παρουσιάζεται, απλά σήμερα τελειοποιήθηκε, και παράλληλα έγινε και πιο οικονομικά προσιτή και συμφέρουσα, λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του πετρελαίου.
Για να το πω με ένα απλό παράδειγμα, έστω ότι το κόστος του fracking είναι 80$/βαρέλι (το νούμερο είναι προφανώς τυχαίο, πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του fracking δεν είναι μικρό, διότι δεν είναι εύκολο να "διασπάσουμε" τα πετρώματα, ούτε να ξεχωρίσουμε το πατρέλαιο, ούτε να το αποθηκεύσουμε, άσε που πρέπει διαρκώς να ανοίγουμε ένα σωρό γεωτρήσεις για να "βομβαρδίσουμε" όλο το έδαφος, αντί να αντλήσουμε όλο το πετρέλαιο με μόνο μία μεγάλη γεώτρηση, όπως κάνουμε με τα "παραδοσιακά" κοιτάσματα).

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι Τούρκοι Πολιτικοί Πρόσφυγες

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



Καταγγέλουμε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι Ελληνικές αρχές, που ως τώρα με δισταγμό προέβαιναν στην ενεργοποίηση διεθνών ενταλμάτων έκδοσης σε βάρος Τούρκων προσφύγων που βρίσκονταν στην Ελλάδα, έχουν πλέον επιδοθεί σε πραγματικό κυνήγι όλων των εκζητούμενων για την πολιτική τους δράση στην Τουρκία.

Ήδη, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης, οι ελληνικές αρχές προέβησαν μέχρι σήμερα στη σύλληψη κάποιων προσφύγων, προκειμένου τελικά να εκδοθούν στην Τουρκία. Όλοι οι συλληφθέντες πρόσφυγες διώκονται στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους και είναι πιστοποιημένα θύματα βασανιστηρίων.

Όλοι έχουν ζητήσει άσυλο από τις ελληνικές αρχές και τα αιτήματα κάποιων από αυτούς εκκρεμούν προς έκδοση απόφασης πέραν της δεκαετίας (!), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στο πρόσωπό τους θετικές γνωμοδοτήσεις των Επιτροπών για χορήγηση ασύλου εδώ και 10 χρόνια. Σε περίπτωση έκδοσής τους στην Τουρκία, οι πέντε συλληφθέντες κινδυνεύουν να φυλακιστούν και να βασανιστούν εξαιτίας της πολιτικής τους δράσης, μετά από άδικες δίκες.

Θυμίζουμε ότι τα άτομα που διώκονται συστηματικά στη σημερινή Τουρκία λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, φοιτητές και δικηγόροι, είναι χιλιάδες.

Στις 26.3.13 το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, που εξέτασε τα αιτήματα έκδοσης δύο εξ αυτών, των Zeki Gurbuz και Bulent Aytunc Comert, ομόφωνα αποφάσισε την μη έκδοσή τους στην Τουρκία, αναγνωρίζοντας το διάτρητο κατηγορητήριο και τους πολιτικούς λόγους δίωξής τους. Παρά όμως την πρωτόδικη απόφαση και προφανώς στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων και των τουρκικών πιέσεων, ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Πατρών και η υπόθεση εκδικάζεται σε τελευταίο βαθμό από τον Άρειο Πάγο στις 19.4.2013 (9.30 π.μ.).

Όπως υπενθυμίζει η Ομάδα Δικηγόρων που τους υπερασπίζεται, «η έκδοση ατόμων που διώκονται στην χώρα καταγωγής τους για λόγους πολιτικούς και κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή άλλη μορφή κακομεταχείρισης σε περίπτωση επιστροφής τους και που κινδυνεύουν να εκδικαστούν μετά από μια άδικη δίκη, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος και της ελληνικής νομοθεσίας καθώς και της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 (άρθρο 33), του Χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 18 και 19) και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 3 και 6)".

Ζητάμε :

  • να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι Τούρκοι Πολιτικοί Πρόσφυγες Zeki Gurbuz και Bulent Aytunc Comert.
  • να σταματήσουν οι διώξεις των Τούρκων και Κούρδων αγωνιστών
  • όλοι και όλες στον Άρειο Πάγο την Παρασκευή 19-4-2013 και ώρα 09.30. Εκδηλώνουμε έμπρακτα την συμπαράστασή μας ώστε να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης. 

Διαμαρτυρία των μηχανικών ενάντια στην αύξηση των εισφορών (φωτο)

Αναδημοσίευση από Left.gr

Ημερομηνία: 18/04/2013 14:24
Στο ΕΤΑΑ (οδός Μάρνη) πραγματοποιούν διαμαρτυρία οι μηχανικοί
Φωτογραφίες - πληροφορίες: @Δρομογράφος

 16:15 Μόνο 4 μέλη έχουν μείνει και ο πρόεδρος με σταυρωμένα χέρια συνεχίζει την ειρωνεία



  16:00 Δύο μέλη τους συμβουλίου ήδη αποχώρησαν και οι μηχανικοί φωνάζουν ρυθμικά «κι άλλος κι άλλος»
 
15:40  Γιουχάρονται ο πρόεδρος και η διορισμένη από την κυβέρνηση εκπρόσωπος
 


 15:20 Ένταση στο συμβούλιο του ΕΤΑΑ. Οι μηχανικοί καταγγέλουν το διορισμένο από τον Βρούτση πρόεδρο
 


«Ομάδα Αλήθειας» Νέας Δημοκρατίας, Χαλκείο με Πρωθυπουργική Σφραγίδα

Της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου και του Αυγουστίνου Ζενάκου από το Unfollow που κυκλοφορεί
 
Παρά τα ψεύδη ότι αποτελεί απλώς «ομάδα φίλων» που κάνουν «πολιτική ανάλυση», η «Ομάδα Αλήθειας» είναι ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός που έχει συγκροτηθεί από στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, με στόχο την απαξίωση, ακόμα και με συκοφαντικό τρόπο ή με χάλκευση στοιχείων, των αντιπάλων της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ομάδα Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας έκανε την εμφάνισή της πριν τις εκλογές του 2012. Επίσημη αποστολή της η «πολιτική ανάλυση». Ανεπίσημη και πραγματική, η προπαγάνδα του μηνύματος της Νέας Δημοκρατίας και η απαξίωση, ακόμη και με συκοφαντικό τρόπο ή με χάλκευση στοιχείων, των αντιπάλων της.
Μολονότι έγινε και γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ομάδα φίλα προσκείμενων στη Νέα Δημοκρατία, δίχως επίσημη σχέση, πρόκειται για ψεύδος: Εδρεύει στα γραφεία του κόμματος και έχει συγκροτηθεί από στενότατους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, πρώτος μεταξύ των οποίων ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης.
Ο υπασπιστής κ. Μουρούτης
Όταν ο Αντώνης Σαμαράς ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη τον Ιούνιο του 1993, κοντά σε άλλους που τον ακολούθησαν από τη Νέα Δημοκρατία και την ΟΝΝΕΔ, εμφανίστηκε κι ένας άγνωστος ΟΝΝΕΔίτης με το όνομα Γιώργος Μουρούτης. Και άγνωστος παρέμεινε.
«Μη νομίζετε ότι ήταν κανένα στέλεχος» μας λέει ένας συνομιλητής, ενεργός τότε στην ΟΝΝΕΔ. «Τίποτα δεν έκανε. Κανένας δεν τον είχε προσέξει κι όσοι τον ήξεραν, τον θεωρούσαν ανάξιο λόγου. Της προσκολλήσεως ήταν».
Και στην Πολιτική Άνοιξη την ίδια εικόνα έδινε. Χρειάστηκε να εκμετρήσει τον –βραχύ, ομολογουμένως– πολιτικό βίο του το κόμμα για να βρει ο Γιώργος Μουρούτης την αποστολή του στη ζωή. Στις εκλογές του 1996, η Πολιτική Άνοιξη αποτυγχάνει να μπει στη Βουλή και, μολονότι τυπικά θα συνεχίσει να υπάρχει ως το 2004, εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη – μαζί με τον ηγέτη της.
«Είχαν τότε ένα γραφείο στην Πατησίων, κοντά στο κτήριο της ΓΣΕΕ» μάς λέει άλλος συνομιλητής, παλαιός του σαμαρικού περιβάλλοντος. «Όλοι οι άλλοι φύγαμε. Ο μόνος που έμεινε ήταν ο Μουρούτης».
«Με ποιο σκοπό;» ρωτήσαμε. «Τι έκαναν;»
«Ξέρω γω;» μας απαντά. «Ψυχολογικό μασάζ ο ένας στον άλλο. Δεν υπήρχε πολιτική δραστηριότητα, δεν υπήρχε τίποτα. Έλεγαν ο ένας στον άλλον ότι θα ξανάρθουν στα πράγματα. Αυτό».
Mε όποιον κι αν μιλήσει κανείς που γνωρίζει το περιβάλλον Σαμαρά –δεν ήταν ποτέ και ιδιαίτερα μεγάλο–, έχει την ίδια ιστορία να αφηγηθεί: Όλοι έφυγαν και ο μόνος που έμεινε ήταν ο Γιώργος Μουρούτης. Όλο το διάστημα ανάμεσα στην αποτυχία της Πολιτικής Άνοιξης και στην επάνοδο του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία, το 2004, ο Γ. Μουρούτης είναι στο πλευρό του, έστω και χωρίς αντικείμενο.
Κοντά στην ιδιότητα του «ψυχολογικού μασέρ», ο Γ. Μουρούτης αποκτά και άλλες μετά το 2004. Από τότε ως το 2007 είναι εκπρόσωπος Τύπου του ευρωβουλευτή Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια εμφανίζεται να προσλαμβάνεται στο υπουργείο Πολιτισμού το 2009, όταν ο Σαμαράς είναι υπουργός. Άνθρωποι που τον έζησαν στο υπουργείο παίρνουν μια πρώτη γεύση του τρόπου με τον οποίον αντιλαμβάνεται τη θέση του: «Ήταν αδύνατον να φτάσει μια πληροφορία στον υπουργό, αν δεν ήθελε ο Μουρούτης» μας λένε.

Oι επίορκοι - Προσοχή στη λακκούβα

 της Τασίας Σταματοπούλου από το Μέτωπο
Ο όρος ''κοινωνικός αυτοματισμός'' βρίσκει αυτή την περίοδο την πιο πετυχημένη εφαρμογή του. Με τη βοήθεια των προθύμων μεγάλο ΜΜΕ, η κυβέρνηση επιδιώκει και φαίνεται πως ,ως ένα βαθμό, πετυχαίνει , να στρέφει τους υπηκόους ,κατά περίπτωση, τον έναν εναντίον του άλλου.
Πρόκειται για παλιά δοκιμασμένη μέθοδο που ακουμπά την ψυχολογία το ''όχλου''. Αφού δεν έχω εγώ, να μην έχεις κι εσύ. Όχι να έχουμε και οι δύο. Να μην έχεις κι εσύ...Αν αυτό επικρατήσει , όλη η κοινωνία θα πέσε στη λακκούβα που σκάβει για αυτήν η κυβέρνηση.
Αφού πέρασε σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το ενοχικό σύνδρομο ''μαζί τα φάγαμε'' , το οποίο και αδρανοποίησε τον κόσμο,άρχισε η σαλαμοποίηση του κοινωνικού σώματος.
Μεθοδικά στοχοποιήθηκαν και στοχοποιούνται κοινωνικές ομάδες έτσι ώστε ο βασανιζόμενος πολίτης να βρίσκει μια εύκολη και ετοιμοπαράδοτη αιτία για την κατάστασή του. Με την πλύση εγκεφάλου από την τηλεόραση[ που σημειωτέον είναι η παντοδύναμη και για πάρα πολλούς η μοναδική πηγή ''ενημέρωσης'', βρίσκονται αμέσως οι ένοχοι ΄΄ για το δράμα του λαού και της χώρας.] Όχι πως δεν υπάρχουν κακώς κείμενα που πρέπει να αλλάξουν, ο στόχος όμως της κυβέρνησης δεν είναι αυτός...
Ύπουλα προβλήθηκε πως γα την έλλειψη ανταγωνισμού στον ιδιωτικό τομέα φταίει το κόστος εργασίας με έμφαση στους μισθούς και τα μεροκάματα. Ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων και αντιδηλώσεων για το αν πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο βασικός μισθός. Και μειώθηκε .
Με μεγαλοστομίες και πολλά ψέματα ο δημόσιος τομέας εμφανίστηκε να αριθμεί ...1.500.000 εργαζόμενους. Βομβαρδίστηκε ο άνεργος και ο υποαπασχολούμενος με νούμερα για υπέρογκους μισθούς κα ανύπαρκτα επιδόματα και βρήκε ένα νέο στόχο ,όχι την κυβέρνηση και την τρόικα, αλλά το διπλανό του δημόσιο υπάλληλο. ΄Εγινε καθημερινό σίριαλ στην τηλεόραση το ''επίδομα έγκαιρης προσέλευσης'' κοκ.
Αν ειναι να κατηγορηθεί και να τιμωρηθεί κάποιος για στρεβλώσεις ,αναποτελεσματικότητα, κακοδαιμονία του δημόσιου τομέα είναι οι καθ’ύλην αρμόδιοι υπουργοί των τελευταίων ετών και αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Αλλά ο εύκολος στόχος είναι ο εργαζόμενος, και τα επιτελεία της κυβέρνησης διαστρέφουν την αλήθεια και χειραγωγούν .
What-Is-Ethical-DilemmasΤο ίδιο εγινε με τους συνταξιούχους-μαιμού.Βρέθηκαν πχ 50 που εισέπρατταν σύνταξη θανόντος συγγενούς, έγιναν από την κυβέρνηση 50.ΟΟΟ για να ογκωθεί η δυσαρέσκεια και να βρεθεί ένας άλλος στόχος: οι συνταξιούχοι μαϊμού. Το ίδιο σενάριο με τους τυφλούς, άτομα και ειδικές ανάγκες. Την ίδια περίοδο επιβάλλονται άγριες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, μπαίνουν χαράτσια, και η κοινωνική αντίδραση δεν εκδηλώνεται. Επικρατεί σε όσους έχουν μια δουλίτσα των 300-400 ευρώ, το ‘’καλά που έχουμε και αυτά'' , και, ‘’καλά κάνουν και κόβουν συντάξεις των 1000 ευρώ''...
Δεκαπέντε χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται τώρα με το κεφάλι στη γκιλοτίνα και την κατηγορία του ''επίορκου''. Πόσοι από αυτούς είναι όντως επίορκοι και πώς στοιχειοθετείται η κατηγορία; Μήπως, ευκαιρίας δοθείσης γίνεται πογκρόμ εναντίον κοινωνικά ενεργών δημοσίων υπαλλήλων και συνδικαλιστών ας αναρωτηθεί ο καθένας , αυτή η συγκεκριμένη κυβέρνηση, πιστός υπηρέτης και θιασώτης της τρόικας θέλει να εξυγιάνει το δημόσιο τομέα;
Ο δημόσιος τομέας προφανώς και χρήζει αλλαγών και μεταρρυθμίσεων όχι όμως με ανθρωποθυσίες και φασιστικού τύπου μεθόδους.
Το τυράκι το βλέπουμε, τη φάκα;

Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών 2013

Αναρτούμε από 3 ιστοσελίδες αποτελέσματα των χθεσινών φοιτητικών εκλογών με άνοδο των παρατάξεων της αριστεράς. Τα πρώτα από τον χώρο των ΕΑΑΚ http://nka.gr/ekloges, τα επόμενα από το χώρο του ΜΑΣ (ΚΚΕ) http://ekloges.spoudastes.gr/sygkentrwtikaAEI.html και τρίτα από το χώρο της νεολαίας Συν http://neolaiasyn.gr/fe/aeiSum.php Για ξεκίνημα τα αποτελέσματα του ΕΜΠ.


ΙΔΡΥΜΑ: ΕΜΠ Σε: 9 από 9 σχολές
20132012Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ 4307 - % 4472 - % -165 0%
ΕΓΚΥΡΑ 4115 - % 4274 - % -159 0%
ΑΚΥΡΑ 192 - % 198 - % -6 0%
ΛΕΥΚΑ 161 3.91% 137 3.21% 24 0.7%
ΠΚΣ 688 16.72% 601 14.06% 87 2.66%
ΔΑΠ 1249 30.35% 1281 29.97% -32 0.38%
ΠΑΣΠ 570 13.85% 658 15.40% -88 -1.55%
ΕΑΑΚ 1049 25.49% 1021 23.89% 28 1.6%
ΑΡ.ΕΝ. 398 9.67% 454 10.62% -56 -0.95%
ΛΟΙΠΑ 0 0.00% 122 2.85% -122 -2.85%

Συγκεντρωτικά (2013) (http://nka.gr/ekloges)

ΨήφισανΕγκυραΆκυρα
2013:52144500762068
2012:73281708252456

20132012Μεταβολή
ΠαράταξηΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστό
ΔΑΠ1814536,23%2619736,99%-8052-0.75%
ΠΚΣ847716,93%972013,72%-1243+3.20%
ΠΑΣΠ810416,18%1586422,40%-7760-6.22%
Ε.Α.Α.Κ.777915,53%851512,02%-736+3.51%
Αριστερή Ενότητα35577,10%51597,28%-1602-0.18%
ΔΙΑΦΟΡΟΙ14332,86%17412,46%-308+0.40%
Λευκά11642,32%13111,85%-147+0.47%
ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ5461,09%9311,31%-385-0.22%
ΑΛΛΑ ΔΕΞΙΑ5261,05%8801,24%-354-0.19%
Αγ. Κινήσεις3450,69%5070,72%-162-0.03%
Σε: 192 από 198 συλλόγους (http://ekloges.spoudastes.gr/sygkentrwtikaAEI.html)
 20132012Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ 67845 - % 70863 - % -3018 0%
ΕΓΚΥΡΑ 65221 - % 68362 - % -3141 0%
ΑΚΥΡΑ 2624 - % 2487 - % 137 0%
ΛΕΥΚΑ 1439 2.21% 1222 1.79% 217 0.42%
ΠΚΣ 10514 16.12% 9759 14.28% 755 1.84%
ΔΑΠ 24840 38.09% 26465 38.71% -1625 -0.62%
ΠΑΣΠ 11673 17.90% 14137 20.68% -2464 -2.78%
ΕΑΑΚ 8068 12.37% 7389 10.81% 679 1.56%
ΑΡ.ΕΝ. 4067 6.24% 4606 6.74% -539 -0.5%
ΛΟΙΠΑ 4624 7.09% 4784 7.00% -160 0.09%

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα Α.Ε.Ι. 2013 (http://neolaiasyn.gr/fe/aeiSum.php)


Σε 82 συλλόγους.



2013
Ψήφοι Ποσοστό
Ψήφισαν 26.053 (+533)
Έγκυρα 25.008 (+451)
Άκυρα 1.045 (+82)
Λευκά 635 (+150)
ΔΑΠ 8.555 (+67) 34,2% (-0,4%)
ΠΚΣ 4.625 (+419) 18,5% (+1,4%)
ΕΑΑΚ 3.980 (+401) 15,9% (+1,3%)
ΠΑΣΠ 3.814 (-528) 15,3% (-2,4%)
Αριστερή Ενότητα 2.170 (+172) 8,7% (+0,5%)
Αγ. Κινήσεις 161 (-44) 0,6% (-0,2%)
Διάφορα 1.059 (-195) 4,2% (-0,9%)