Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ο «κρυφός υπουργός Δημοσίων Εργων» πηγαίνει... Βουλή για έλεγχο


Προκαλεί σάλο στην κοινωνία και καταιγιστικές αντιδράσεις σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο η αποκάλυψη της «Κ.Ε.», την περασμένη Κυριακή 7 Απριλίου 2013, για τον «κρυφό υπουργό των Δημοσίων Εργων», ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος κοινοβουλευτικού ελέγχου και δικαστικής διερεύνησης του θέματος.
Το ρεπορτάζ έφερε στο φως με αναλυτικά στοιχεία και ακλόνητα ντοκουμέντα την υπόθεση του ιδιώτη συμβούλου ο οποίος την τελευταία τουλάχιστον 15ετία υπογράφει συμβάσεις διαδοχικά με υπουργούς όλων των κυβερνήσεων, με υπεραρμοδιότητες και χρυσές αμοιβές (της τάξης των 6.150 έως 8.960 ευρώ μηνιαίως), για να διαχειρίζεται υποθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος έργων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Στ. Καλογιάννης, απάντησε ότι «η πρόσληψη του συγκεκριμένου συμβούλου είναι νόμιμη» και ότι «έγινε με γνώμονα τη μεγάλη εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης έργων», εμφανιζόμενος να τον εκθειάζει χωρίς να τον κατονομάζει! Κατονομάζει τον σύμβουλο όμως και κατακεραυνώνει την πρακτική που ακολουθείται στη διαχείριση των έργων η βουλευτής Ευγενία Ουζουνίδου, του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ο Βασίλης Καπερνάρος, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, χωρίς περιστροφές μιλάει για τους «δεσμούς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τη διαπλοκή» και ζητεί έλεγχο «σε όλες τις συμβάσεις που ο συγκεκριμένος "σύμβουλος" έχει βάλει την υπογραφή του».
Κατονομάζει επίσης τον σύμβουλο και συνδέει την παρουσία του τόσο στο υπουργείο Δημοσίων Εργων όσο και στο ΤΕΟ Α.Ε. με εργολαβικά συμφέροντα ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος κατέθεσε ήδη σχετική ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, κοινοποιώντας παράλληλα την υπόθεση προς τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη και τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Σε υψηλούς τόνους και η αντίδραση του Παναγιώτη Μούζιου, προέδρου της Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ). Αναλυτικά οι σχετικές δηλώσεις έχουν ως εξής:

ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
«Νόμιμη η πρόσληψη, απαραίτητος ο σύμβουλος»
«Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ του συγκεκριμένου Συμβούλου έγινε με γνώμονα τη μεγάλη εμπειρία του σε θέματα διαχείρισης έργων, συμβάσεων παραχώρησης και για τις αναγκαίες συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με την αποτελεσματικότητα και ακεραιότητα που έχει επιδείξει στο παρελθόν, θα συμβάλει στο έργο επανεκκίνησης των εργασιών και στην επαναχρηματοδότηση του αυτοκινητοδρόμου από τις δανείστριες τράπεζες».
Αυτά αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Στ. Καλογιάννης, σε απαντητική επιστολή του προς την εφημερίδας μας. Ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι «η πρόσληψη του υπόψη εμπειρογνώμονα ως Τεχνικού Συμβούλου βασίζεται στις διατάξεις του Ν. 3669/-2008 (άρθρο 41 παρ. 1).
Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα ανάθεσης, εκ μέρους του Υπουργού, για πολύ μεγάλα έργα προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ, καθηκόντων Συμβούλου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για να παράσχουν τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την υλοποίησή τους. Επί της ουσίας επισημαίνεται ότι η πρόσληψη Συμβούλου κρίθηκε αναγκαία στο πλαίσιο της μεταφοράς της Σύμβασης Παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Ράχες- Κλειδί από την "Εγνατία Οδό" Α.Ε. στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου, εξαιτίας της πολυπλοκότητας των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν και λόγω της παράλληλης διαπραγμάτευσης που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες για την πλήρη επανεκκίνηση του έργου, με τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και με συντονιστή τον Ευθ. Βιδάλη».
Συνεχίζοντας ο κ. Καλογιάννης σημειώνει ότι «η αναφορά του δημοσιεύματος σε υπεραρμοδιότητες του Συμβούλου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο Σύμβουλος παρέχει απλώς τις υπηρεσίες που περιλαμβάνει η σύμβασή του, υπό τις εντολές της αρμόδιας Υπηρεσίας του υπουργείου».
Ο ίδιος καταλήγει αναφέροντας ότι «η αμοιβή του Συμβούλου περιλαμβάνει την πλήρη αποζημίωσή του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες» και ότι «επιβαρύνεται με όλες τις νόμιμες κρατήσεις και φόρους».
ΕΥΓΕΝΙΑ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Αποδεικνύονται «σύμβουλοι ειδικών σκοπιμοτήτων και αποστολών»
Η ΕΥΓΕΝΙΑ Ουζουνίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, από το τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του κόμματός της, εμμέσως πλην σαφώς θέτει θέμα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έχει υποχρέωση να ελέγχει εξονυχιστικά τις δαπάνες του Δημοσίου, για τις υψηλές αμοιβές του ιδιώτη συμβούλου. Συσχετίζοντας την απόφαση του αν. υπουργού Ανάπτυξης, Σταύρου Καλογιάννη, με αριθμό πρωτοκόλλου ΕΠΠ/ΜΚ/Φ21/-2/-28-2-2013, που αποκάλυψε η «Κ.Ε.», αναφέρει ότι ανατίθενται «καθήκοντα Τεχνικού Συμβούλου στον Σαράντη Παντελιά, Μεταλλειολόγο Μηχανικό ΕΜΠ», τονίζοντας ότι:
«Η διαχρονική παρουσία του συγκεκριμένου ιδιώτη στο υπουργείο πρώην ΠΕΧΩΔΕ από το 1997, υπό την ιδιότητα του συμβούλου, του εκπροσώπου της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, αλλά και του μέλους του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας Εκμετάλλευσης και Διαχείρισης Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων, τη ΤΕΟ Α.Ε., θέτει επιτακτικά ερωτήματα για τη θεσμική δυνατότητα ενός ιδιώτη να ασκεί καθήκοντα δημόσιου λειτουργού (έστω και αφανούς) επί περίπου μια εικοσαετία. Αραγε το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κάποια άποψη ή απόφαση για τέτοιες συμβάσεις;».
Η κ. Ουζουνίδου επισημαίνει ότι ο ιδιώτης προσελήφθη για να υποβοηθήσει στο έργο «Μαλιακός-Κλειδί», ερωτώντας: «Αραγε αυτή την υποβοήθηση δεν μπορούσε να συνεχίσει να την παρέχει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., εταιρεία δημοσίου συμφέροντος, η οποία άλλωστε είχε εξ αρχής της Σύμβασης Παραχώρησης και μέχρι πρότινος την αρμοδιότητα εποπτείας;».
Η ίδια αναφέρει ότι η αμοιβή του ιδιώτη Τεχνικού Συμβούλου είναι μεγαλύτερη από αυτήν του ίδιου του αναπληρωτή υπουργού και περίπου διπλάσια από το κόστος των ανώτατων κρατικών λειτουργών του υπουργείου αυτού (των γενικών διευθυντών), σχολιάζοντας ότι «προφανώς λεφτά υπάρχουν για τα κατάλληλα πρόσωπα».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμη ότι «αν ένα πολλοστημόριο του ποσού που συνολικά έχει διατεθεί στους ποικιλώνυμους συμβούλους, από τότε που ξεκίνησε αυτή η "φάμπρικα", είχε χρησιμοποιηθεί για την επιμόρφωση και εξειδίκευση επίλεκτων στελεχών του Δημοσίου, το όφελος για το Δημόσιο θα ήταν πολλαπλάσιο».
Η ίδια καταλήγει τονίζοντας ότι η πολύχρονη εμπειρία δείχνει ότι διάφοροι σύμβουλοι «ειδικής εμπειρίας και γνώσεων» αποδεικνύονται τελικά ως σύμβουλοι «ειδικών σκοπιμοτήτων και αποστολών».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΖΙΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ
«Ξεπερνά τους μηνιαίους μισθούς δέκα μηχανικών»!
«ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ το δημοσίευμα της "Κ.Ε." διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται με προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο η τακτική πρόσληψης συμβούλων και μάλιστα αμειβόμενων με τεράστια ποσά, την ίδια στιγμή που οι μισθοί των μηχανικών του Δημοσίου έχουν πλήρως ευτελιστεί», τονίζει σε δήλωσή του ο Π. Μούζιος, ηλεκτρολόγος-μηχανικός, πρόεδρος της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ.
Ο ίδιος αναφέρεται «στην τριετή μνημονιακή περίοδο που η Δημόσια Διοίκηση και οι Τεχνικές Υπηρεσίες συρρικνώνονται δραματικά, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι μηχανικοί σπιλώνονται και περιθωριοποιούνται, οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα, με δραματικές συνέπειες κυρίως για την κοινωνία» και υπογραμμίζει ότι: «Αυτή συνεπώς την περίοδο που οι διπλωματούχοι μηχανικοί απειλούνται ακόμα και με απολύσεις, το αντικείμενο της δουλειάς μας σχεδόν μηδενίζεται, το ΠΔΕ μειώνεται δραματικά, η συνεχιζόμενη πρόσληψη συμβούλου μηχανικού στο ΥΠΥΜΕΔΙ (με μηνιαίο μισθό μάλιστα που ξεπερνά τους μηνιαίους μισθούς δέκα υπηρετούντων μηχανικών), τη στιγμή που το υπάρχον αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου παραμένει αναξιοποίητο, η υπάρχουσα τεχνογνωσία χάνεται σταδιακά, με σοβαρότατες συνέπειες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον των Τεχνικών Υπηρεσιών της χώρας, όχι μόνο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, αλλά αποτελεί πρόκληση».
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Ερώτηση στη Βουλή και υπόμνημα στους οικονομικούς εισαγγελείς
Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος συνδέει το διορισμό του συγκεκριμένου συμβούλου τον Νοέμβριο του 2011, με απόφαση των τότε υπουργών Οικονομικών, Ε. Βενιζέλου, και Υποδομών, Γ. Ραγκούση, στη διοίκηση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ Α.Ε.) με το πόρισμα ελέγχου του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ρακιντζή, που διαπιστώνει υπερβάσεις εκατομμυρίων ευρώ προς ιδιωτικές εταιρείες που εγκαταστάθηκαν με απευθείας αναθέσεις στη διαχείριση των συστημάτων διοδίων.
Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει ότι «ο "Σύμβουλος" όλων των υπουργών και "κρυφός" υπουργός των δημοσίων έργων» είναι ο μεταλλειολόγος μηχανικός, Σαράντης Παντελιάς. Και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν όλα τα έγγραφα και να απαντήσουν στη Βουλή:
1) Ποια είναι η δύναμη που καταφέρνει επί τόσα χρόνια να ανατίθενται στον κ. Παντελιά από τόσους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων, από το 1998 που παραιτήθηκε από υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ, τέτοιες σκανδαλώδεις συμβάσεις; Να κατατεθούν όλες οι συμβάσεις που ανατέθηκαν από της παραιτήσεώς του στον κ. Παντελιά, μαζί με τις αντίστοιχες αποφάσεις.
2) Πώς συμβαίνει ο κ. Παντελιάς να βρίσκεται την κατάλληλη ώρα στο κατάλληλο πόστο σε συμβάσεις ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των «εθνικών εργολάβων»; Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τις στενές σχέσεις του κ. Παντελιά με μεγαλομέτοχο και μεγαλοστέλεχος των «εθνικών εργολάβων»;
3) Πώς είναι δυνατό, μετά τα παραπάνω, να ανατίθενται στον κ. Παντελιά καθήκοντα «παροχής στοιχείων και υποστήριξης προς τον ορισθέντα, με απόφαση του πρωθυπουργού, συντονιστή των διαπραγματεύσεων για την επανεκκίνηση των οδικών έργων παραχώρησης, κ. Ευθύμιο Βιδάλη»; Με εισηγήσεις του κ. Παντελιά θα λύσουν το πρόβλημα της επανεκκίνησης των έργων των αυτοκινητόδρομων;
4) Ποιος είναι ο ρόλος του κ. Παντελιά όσον αφορά τις συμβάσεις της ΤΕΟ Α.Ε. με τις εταιρείες ΒΕΕ TECH Α.Ε. και Q-FREE INTERNATIONAL HELLAS S.Α. τόσο στη σύναψη των συμβάσεων, όσο και στην ανανέωσή τους, καθώς και στην παραπάνω πληρωμή ποσών εκτός συμβάσεων, που αναφέρεται στην «Εκθεση Ελέγχου» του κ. Ρακιντζή;
5) Εχουν προβεί σε ενέργειες για να σταματήσει το πάρτι της κακοδιαχείρισης στην ΤΕΟ Α.Ε. ή έχουν ασκήσει πειθαρχικούς ελέγχους; Εχουν παραπέμψει την «Εκθεση Ελέγχου» του κ. Ρακιντζή στη Δικαιοσύνη ή τους οικονομικούς εισαγγελείς; Αν όχι, γιατί; Να κατατεθεί κάθε σχετικό στοιχείο ή έγγραφο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΠΕΡΝΑΡΟΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
«Να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις με την υπογραφή του»
«ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ επιβεβαιώνει το μακροχρόνιο δεσμό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε στη σημερινή συγκατοίκησή τους στην κυβέρνηση», τονίζει σε δήλωσή του ο Βασίλης Καπερνάρος, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά και έχουν να κάνουν, κυρίως, με τη διαπλοκή. Την ώρα που κουνάνε επιδεικτικά το δάκτυλο στο λαό, συνεχίζουν την τακτική της ρεμούλας που οι ίδιοι καθιέρωσαν στην Ελλάδα και είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν ως σωτήρες, για να μας σώσουν από τις λαμογιές τους. Θεωρώ ότι θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι αποφάσεις στις οποίες ο συγκεκριμένος "σύμβουλος" έχει βάλει την υπογραφή του»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου