Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΑΠΕ: «Νομιμοποίηση» κατόπιν εορτής!

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ
15 Απριλίου 2013
ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΑΠΕ: «Νομιμοποίηση» κατόπιν εορτής!

Ακριβώς δυο χρόνια μετά από την ημέρα όπου συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές που είχαν υποβληθεί -από το 2008-, για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση που κρίνει ότι το Πλαίσιο είναι νόμιμο και ότι μπορεί (και βάση αυτού) να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταστροφή ό,τι σημαντικού έχει απομείνει σ΄αυτή τη χώρα και θα ‘πρεπε να προστατεύεται!
Η απόφαση αυτή έρχεται, καθόλου τυχαία, σε μια μοναδική συγκυρία, την στιγμή ακριβώς που αναδεικνύεται και αποδεικνύεται, πως το Ειδικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, συνέβαλε τα μέγιστα στη δημιουργία μιας «αγοράς» που στενάζει από τις αντιθέσεις της και μιας κοινωνίας που δεν μπορεί ν’ αντέξει τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.
Έρχεται σε μια στιγμή όπου:
ü      ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ ΑΕ) δεν πληρώνει τις υπέρμετρες εγγυημένες τιμές του ρεύματος που παράγεται ούτε από ΑΠΕ, ούτε από βΑΠΕ
ü      οι μικροεπενδυτές των φωτοβολταϊκών μάχονται για να μην τους τα πάρουν όλα οι τράπεζες
ü      ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ ΑΕ), ξεκαθαρίζει ότι το δίκτυο δεν είναι “λάστιχο” για να μπορεί να φιλοξενεί ότι θέλει καθένας, όπου θέλει και όποτε το θέλει και ότι χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις για να ανακατασκευαστεί στην ουσία ολόκληρο το Σύστημα της χώρας με νέα δίκτυα και υποστηρικτικά εργοστάσια φυσικού αερίου, που φυσικά θα πληρώσουμε εμείς οι πολίτες,
ü      έρχεται η «πλήρης απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας το καλοκαίρι, για να εκτινάξει όλες τις χρεώσεις του ρεύματος,
ü      η κατανάλωση έχει πέσει στο ναδίρ λόγω κρίσης, τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει πέσει λόγω εξοικονόμησης!
Έρχεται σε μια στιγμή όπου η Τρόικα ζητάει να νομιμοποιηθούν ακόμα και αυθαίρετα σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις[1] με οικονομικό αντάλλαγμα και μάλιστα υποδεικνύει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος σε αυτήν την κατεύθυνση! Προτείνεται να οργανωθεί η παράκαμψη των δασικών υπηρεσιών, να οριστεί ένας τρόπος υπολογισμού αποζημίωσης για τις περιπτώσεις που οι αποφάσεις των δασικών υπηρεσιών έρχονται σε σύγκρουση με αποφάσεις άλλων δημοσίων αρχών και να αναδιοργανωθεί συνολικά η διαδικασία χαρτογράφησης των δασών!
Το Ειδικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, αποτελεί μόνο μια πράξη του δράματος -εγκλήματος- για τη χωροθέτηση «βΑΠΕ παντού», συμπεριλαμβανομένων των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι η τροποποίηση του Δασικού Ν. ν. 998/1979, έτσι ώστε έργα ιδιωτικού (κερδοσκοπικού) ενδιαφέροντος να εξομοιώνονται με έργα δημοσίου ενδιαφέροντος, έγινε από το 2001 με το Ν.2941/2001 και επιβεβαιώθηκε με αλλεπάλληλα νομοθετήματα -συμπεριλαμβανομένου του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ- που κάθε φορά «επιτάχυναν» τα έργα βΑΠΕ, παρά τις πολύ μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά για την εγκατάστασή τους πάνω σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Τέτοια θέση, δηλαδή αποκλεισμό εγκατάστασης βΑΠΕ σε δάση και δασικές εκτάσεις είχε πάρει και αυτή η ίδια η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πλαισίου, πράγμα που τελικά έγραψαν στα “παλιά τους τα παπούτσια” αυτοί που το ενέκριναν!
Αυτά τα νομοθετήματα, έκαναν εντονότερο όλο και περισσότερο το άλλοθι της «δημόσιας ωφέλειας», μέχρι την ανάδειξή του -από το Ν. 3851/2010- «σε περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα».
Έτσι, οι υπηρεσίες προφανώς δεν περίμεναν την απόφαση του ΣτΕ και αδειοδοτούσαν και αδειοδοτούν βΑΠΕ πάνω σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ το καλοκαίρι του 2012 το ΣτΕ είχε ήδη αποφασίσει ότι μπορούν να αδειοδοτούνται και πάνω σε αναδασωτέες εκτάσεις, με βάση το επιχείρημα του λόμπι των βΑΠΕ «τι δασικές τι αναδασωτέες!», προεξοφλώντας και την τωρινή απόφασή του!
Όλα αυτά απέχουν πολύ από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το Ειδικό Πλαίσιο των ΑΠΕ, που κατά τ’ άλλα ενώ έχει εγκριθεί ως «κατευθυντήριο» με βάση το χωροταξικό νόμο, προσπαθεί να εμφανιστεί ως κανονιστική νομοθεσία που ρυθμίζει χρήσεις γης, ακριβώς για να δημιουργείται σύγχυση και να προωθούνται άκριτα οι βΑΠΕ, όχι με βάση τη νομοθεσία αλλά με βάση τις πολιτικές επιταγές των κυβερνώντων.
Περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσουμε την απόφαση για να δούμε πως το ΣτΕ αιτιολογεί τη συμβατότητα όλων αυτών των εγκλημάτων με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά τώρα μάλιστα που η πραγματικότητα μας επιβεβαιώνει, ότι είναι αναγκαίο:
·         Να ακυρωθούν όλες οι άδειες που έχουν δοθεί για βΑΠΕ.
·         Να καταργηθεί όλη η νομοθεσία για την ανάπτυξη των βΑΠΕ και να συζητηθεί από μηδενική βάση ένας εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός», που θα ωφελεί τη χώρα και την κοινωνία, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα προάγει τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου