Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

ΣΜΤ: Να ανασταλεί η λειτουργία των εργοταξίων

ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΤΑΞΙΩΝ


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των εργοταξίων συντρέχουν κίνδυνοι που απειλούν την δημόσια υγεία, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην αρχή η Νέα Δημοκρατία, με την συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ, με την ΠΝΠ της 12/03 έριξε το σύνθημα στην εργοδοσία με την απαλλαγή της από την υποχρέωση να καταχωρεί αλλαγές του ωραρίου και την υπερεργασία, στο όνομα πάντα της πιο ευέλικτης εργασίας «για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός». Το μήνυμα αμέσως έφτασε και η εργοδοσία το μετέφρασε σε εντατικούς (και συχνά αδήλωτους) ρυθμούς δουλειάς! Στη συνέχεια η ΝΔ, ενώ νομοθετεί «εκτάκτως» ακόμα και την απαγόρευση κυκλοφορίας, ξεχνάει να εξαγγείλει οποιοδήποτε έκτακτο μέτρο υγιεινής και ασφάλειας για τα εργοτάξια. Το δεύτερο σύνθημα έχει δοθεί στους εργοδότες, οπότε δεν πληρώνουν για οποιοδήποτε προστασίας των εργαζομένων στα εργοτάξια τους. Οι συνθήκες στα εργοτάξια κουρδίζουν μια υγειονομική βόμβα: περισσότερη δουλειά, χωρίς μέτρα προστασίας, εν μέσω πανδημίας. Η εργοδοσία, για άλλη μια φορά, ακόμα και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεν «βάζει πλάτη για να νικηθεί η πανδημία», αλλά βάζει τα κέρδη της πάνω από την υγεία τόσο των εργαζομένων, όσο και των κοντινών τους προσώπων και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Είναι εγκληματικό δε το γεγονός ότι σε πολλούς χώρους εργοταξίων δεν τηρούνται τα στοιχειώδη μέτρα υγείας και ασφάλειας, ατομικής προφύλαξης και κανόνων υγιεινής. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όχι απλώς δεν παρέχονται σε όλους, αλλά παρουσιάζονται και ελλείψεις, καθώς οι μάσκες και τα γάντια, απαραίτητα στα εργοτάξια, έχουν γίνει δυσεύρετα. Ακόμα και οι στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας για χώρους αποχωρητηρίων, πόσιμου νερού, σαπουνιού, αποδυτηρίων και ιατρικών εξετάσεων δεν τηρούνται. Πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς, στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης και να καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας.

Οι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες είναι όμως ούτως ή άλλως τέτοιες, που οι “παγίδες” είναι πολλές για να μπορέσουν τα ΜΑΠ να προστατεύσουν απέναντι στην πανδημία. Υπάρχουν δραστηριότητες σε περιορισμένους χώρους, με συνάθροιση εργαζομένων εντατικής εργασίας. Ούτε αρκεί, ούτε τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων, ανάμεσα σε οικοδόμους, τεχνίτες, εργοδηγούς, μηχανικούς. Στα εργοτάξια υπάρχουν όλοι οι όροι γρήγορης εξάπλωσης ενός κρούσματος, καθώς είναι συνεχής η επαφή με εργαζομένους, υλικά και εργαλεία. Στα πλαίσια αυτά είναι ανησυχητικές οι καταγγελίες εργαζομένων για κρούσματα σε σειρά εργοταξίων! Γεγονός είναι ότι επιδιώκεται οι εργαζόμενοι στην κατασκευή να είναι δέσμιοι της «ατομικής ευθύνης» των εργοδοτών: Οι εργοδότες δεν παρέχουν ΜΑΠ, κατάλληλους όρους εργασίας, εκπαίδευση για τη νέα κατάσταση, ώστε να εργοτάξια να είναι ασφαλή! Ανησυχητικό επίσης είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από και προς τα εργοτάξια με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Είναι σκέτη υποκρισία η κυβέρνηση της ΝΔ να απαγορεύει την κυκλοφορία ενώ τα εργοτάξια και άλλοι τέτοιοι χώροι να παραμένουν σε λειτουργία και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Την ώρα που η κυβέρνηση απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση των σωματείων, επιτρέπει σε μεγάλους κλάδους της καπιταλιστικής μηχανής να λειτουργούν απρόσκοπτα για να περισώσει με κάθε τρόπο τα κέρδη. Ενώ η ΝΔ δίνει λεφτά για να πετάει ελικόπτερο της αστυνομίας πάνω από την Αθήνα, δεν μπορεί να στείλει έναν υπάλληλο του ΣΕΠΕ στα εργοτάξια!

Είναι σαφές ότι η αναστολή λειτουργίας των εργοταξίων και των χώρων συγκέντρωσης δραστηριοτήτων δε μπορεί να επαφίεται στην «ατομική ευθύνη» των μηχανικών. Οφείλει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών, εφόσον δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προστασίας, να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αναστολή λειτουργίας, τόσο των εργοταξίων όσο και άλλων χώρων που συγκεντρώνεται πλήθος εργαζομένων και είναι επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Να εξασφαλίσει ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος (μηχανικοί, οικοδόμοι και λοιποί εργαζόμενοι), απαγορεύοντας τις απολύσεις, και αναδρομικά από όταν ξεκίνησαν τα μέτρα περιορισμού για τον κορωνοϊό. Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι κανονικά για όλο το διάστημα τους μισθούς και τα μεροκάματα με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Απέναντι στην κατάρρευση των μύθων: ο ιός της αλληλεγγύης



Απέναντι στην κατάρρευση των μύθων: ο ιός της αλληλεγγύης 

Σταύρος Σταυρίδης* 

Είδαμε τις σκοτεινές αυτές μέρες πολλούς μύθους να καταρρέουν κάτω από το βάρος μιας αμείλικτης πραγματικότητας:

Ο μύθος ότι τις επιδημίες τις μεταφέρουν οι φτωχοί και οι παρίες των πόλεων: ο ιός όμως ταξίδεψε στον κόσμο και στην πρώτη θέση και δεν λυπήθηκε ακόμα και εκείνους, μέλη της ελίτ, που νομίζουν πως τίποτε δεν τους απειλεί.

Ο μύθος ότι τις επιδημίες τις γεννά η «υπανάπτυξη»: ο ιός αναπτύσσεται με ταχύτητα στις πιο αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη και δοκιμάζει σκληρά τους πληθυσμούς των μεγαλουπόλεων.

Ο μύθος ότι η πίστη και η προσευχή κάνει τους ανθρώπους άτρωτους. Ο ιός όμως δεν σεβάστηκε καμιά θρησκεία και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι τους (όπου διαθέτουν σωφροσύνη) το αποδέχτηκαν συναινώντας στην κατάργηση των θρησκευτικών συγκεντρώσεων.

Ο μύθος της πανίσχυρης επιστήμης, διαδεδομένος ιδιαίτερα στον βιομηχανικό κόσμο με μια παράλληλη παράβλεψη της τρομακτικής εξάρτησης της έρευνας από το μεγάλο κεφάλαιο των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο μύθος της ελεύθερης αγοράς που με το αόρατο χέρι των μηχανισμών της θα δώσει λύσεις σε κάθε κρίση της κοινωνίας ρυθμίζοντας δήθεν προς το συμφέρον των «άξιων» εργασιακές σχέσεις, παραγωγικές προτεραιότητες και χρηματιστηριακές ισορροπίες. Είναι φανερό ότι η πανδημία απορρύθμισε τα χρηματιστήρια ενώ βίαια αποδιαρθρώνει εργασιακές δομές και παραγωγικές συνθήκες. Εύκολα βέβαια κανείς διακρίνει το απολύτως ορατό χέρι των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων (σαν τη δική μας) καθώς επιχειρεί να ρυθμίσει τα εργασιακά προς όφελος των εργοδοτών, ενώ επικαλείται έκτακτες συνθήκες που προοιωνίζονται τη θέσπιση μέτρων που κάθε άλλο παρά έκτακτα μοιάζουν.

Αντιαναπτυξιακές – Αναπτυξιακές σε ρόλο… ΟΤΑ

Αντιαναπτυξιακές – Αναπτυξιακές σε ρόλο… ΟΤΑ





της Δέσποινας Χαραλαμπίδου*

Ψηφίστηκε στις 5 και 6 Μαρτίου στη Βουλή ο νόμος του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των ΟΤΑ, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις». Αιφνιδιαστικά και δίχως κανέναν διάλογο, ή έστω κάποια στοιχειώδη διαβούλευση την οποία οφείλει να έχει με τους εκπροσώπους της κοινωνίας, τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αλλά και στο δημόσιο, δίχως να έχουν τοποθετηθεί σχετικά τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια όλης της χώρας.

Ο νόμος ουσιαστικά είναι ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα, με αιτιολογική έκθεση 752 (!) σελίδων, που επιχειρεί να ρυθμίσει διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά κ.ά. θέματα και παρά το γεγονός ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση των ρυθμίσεων των νόμων «Καποδίστρια», «Καλλικράτη», και του «Κλεισθένη», καταργεί, αναστέλλει, ακυρώνει, και τροποποιεί πλήθος διατάξεων του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη», ακόμη και του «Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», που αποτελούσαν σε έναν βαθμό, κάποιες, ελάχιστες, δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των ΟΤΑ.


Με το πολυνομοσχέδιο συνεχίζονται οι προγραμματικές συμβάσεις, οι απευθείας αναθέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων και επιχειρείται να περάσουν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημαντικά κομμάτια αρμοδιοτήτων και υποδομών στους ιδιώτες όπως π.χ. οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, η διαχείριση απορριμμάτων, οι ΑΠΕ, το μεταφορικό έργο, ο τουρισμός, οι ιαματικές πηγές, οι αλλαγές στις χρήσεις γης κ.ά. μέσω της δυνατότητας για τη δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών Τ.Α. και μια σειρά από δυσμενείς διατάξεις για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το ΚΑΣ άναψε το «πράσινο φως» για το Ελληνικό

Εν μέσω πανδημίας οι business όχι απλά συνεχίζονται κανονικά αλλά επιταχύνονται κιόλας ελλείψει αντιδράσεων


Ομόφωνα θετική γνωμοδότηση στο αίτημα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. που αφορά στην κατεδάφιση κτισμάτων, εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, απέστειλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά την τηλεδιάσκεψή του χθες το απόγευμα, στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.


Ομόφωνα θετική γνωμοδότηση στο αίτημα της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. που αφορά στην κατεδάφιση κτισμάτων, εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, απέστειλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μετά την τηλεδιάσκεψή του χθες το απόγευμα, στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Η περιοχή του Μητροπολιτικού Πόλου χωροθετείται ανάμεσα στον Υμηττό και στον Σαρωνικό κόλπο και στην έκταση αυτή έχουν καταγραφεί 958 κτιριακοί όγκοι, που συγκροτούν 450 κτήρια, εγκαταστάσεις, συνοδές υποστηρικτικές υποδομές, καθώς και κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο τους.
Στη συγκεκριμένη έκταση περιλαμβάνεται, στα ΒΑ ένα τμήμα του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, όπως και ο κηρυγμένος και οριοθετημένος αρχαιολογικός χώρος Αγίου Κοσμά, στο ΒΔ τμήμα. Στο ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά έχει ανασκαφεί προϊστορικός οικισμός και νεκροταφεία. Επίσης βρίσκεται ο μεταβυζαντινός Ι.Ν. των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού ενώ σε απόσταση 500 μ., στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας, ΒΑ της χερσονήσου του Αγίου Κοσμά, βρίσκεται αρχαίο οικοδόμημα και τμήμα αρχαίου δρόμου.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

#ΜετάΘαΛογαριαστούμε



Η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού έδειξε περίτρανα τη γύμνια ενός συστήματος που υπέρτατη αξία του είναι το κέρδος και οι αγορές και όχι ο άνθρωπος. 
Γιατί τα κέρδη απαιτούν τη συρρίκνωση των κοινωνικών αγαθών, την απαξίωση και την αδιαφορία για κάθε ανθρώπινη αξία –πρώτα απ’ όλα της υγείας και της ίδιας της ζωής. 
Γιατί για να μην διαταραχθούν οι αγορές ο δυτικός κόσμος συνέχισε να λειτουργεί όπως πριν, αδιαφορώντας και υποτιμώντας την πανδημία μέχρι τις πρόσφατες εκατόμβες θυμάτων στην καρδιά του «πολιτισμένου κόσμου». 
Γιατί η παγκοσμιοποίηση απαιτεί και επιβάλλει ελευθερία κυκλοφορίας εμπορευμάτων, κεφαλαίων, ανθρώπων για να υπάρχουν κέρδη, ανεξαρτήτως απωλειών. 
Γιατί εδώ και χρόνια,όσοισήμερα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα για τη δημόσια υγεία, υπηρέτησαν την ιδιωτικοποίησή της, την υποβάθμιση και απαξίωσή της. 
Γιατί όσοι σήμερα επικαλούνταιυποκριτικά την ατομική ευθύνη, τσαλαπάτησαν τη μέγιστη κρατική ευθύνη να διασφαλίζουν στους πολίτες αξιοπρεπή επιβίωση και υγεία. Και ψάχνουν βολικό άλλοθι για τις βαριές τους ευθύνες στις ατομικές συμπεριφορές. 
Η μόνη δυνατή άμυνα απέναντι σε έναν τόσο φονικό ιό θα ήταν ένα άρτια οργανωμένο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Τέτοιο σύστημα όμως δεν υπάρχει στον κόσμο των αγορών και του κέρδους. Τέτοιο σύστημα δεν υπάρχει, πολύ περισσότερο, στη χώρα μας, όπου τα μνημόνιααποτέλειωσαν ό,τι έστεκε ακόμα όρθιο. 
Το ήδη ταλαιπωρημένο πριν την κρίση Εθνικό Σύστημα Υγείας, το διέλυσαν ακόμα περισσότερο όσοι υπηρέτησαν τα μνημόνια. Δεκάδες εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν απαιτούσαν να γίνει η Δημόσια Υγεία τροφή για τις αγορές και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεκάδες προσταγές των δανειστών τα τελευταία χρόνια ζητούσαν απολύσεις γιατρών και κλείσιμο νοσοκομείων.

Τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας κερδοσκοπούν ανενόχλητα ακόμα και τώρα



Οι «κροίσοι» της υγείας δεν αρκούνται σε αυτά: έτσι συμφώνησαν με τον ΕΟΠΥΥ να χρησιμοποιηθούν με το αζημίωτο οι ιδιωτικές ΜΕΘ για περιστατικά που μεταφέρονται λόγω πανδημίας από Δημόσιες ΜΕΘ (όχι βεβαίως περιστατικά κοροναϊού)


Μπορεί από αρκετές πλευρές να διατυπώνεται το αίτημα για επίταξη των εργαστηρίων και των αντιδραστηρίων των ιδιωτικών μονάδων υγείας για την πραγματοποίηση των τεστ για κοροναϊό, όμως, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει διαφορετική γνώμη.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, δίνεται έκτακτη επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, ύψους 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τα διαθέσει στον ιδιωτικό τομέα υγείας για την πραγματοποίηση τεστ για κοροναϊό (σχετική απόφαση: Ανάληψη και δέσμευση πίστωσης 30.000.000,00 Ευρώ από το Λογαριασμό Εξόδων 2310505001 του Ειδικού Φορέα 1015-202 οικονομικού έτους 2020, ως έκτακτη επιχορήγηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), για την αντιμετώπιση δαπανών αποζημίωσης ιδιωτικών θεραπευτηρίων-κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου, στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση, αντί να αναπτύξει Δημόσια Εργαστήρια για την πραγματοποίηση αυτών των εξετάσεων, «φροντίζει» εν μέσω αυτής της μεγάλης υγειονομική κρίσης να δώσει ένα ακόμα «δωράκι» στο μεγάλο κεφάλαιο, τους «κροίσους» που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας.

Όμως οι «κροίσοι» της υγείας δεν αρκούνται σε αυτά: έτσι συμφώνησαν με τον ΕΟΠΥΥ να χρησιμοποιηθούν με το αζημίωτο οι ιδιωτικές ΜΕΘ για περιστατικά που μεταφέρονται λόγω πανδημίας από Δημόσιες ΜΕΘ (όχι βεβαίως περιστατικά κοροναϊού).

Η κυβέρνηση, ακόμα και μέσα σε αυτή την υγειονομική κρίση, δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει ρούπι από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και την προσπάθεια περαιτέρω εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας. Συνεχίζει την πολιτική που περιορίζει το ανθρώπινο δυναμικό, αρνούμενη να κάνει μόνιμες προσλήψεις, ενώ την ίδια ώρα κάνει «δωράκια» στον μεγάλο ιδιωτικό τομέα υγείας.

Οι «κροίσοι» το γνωρίζουν αυτό καλά και κάνουν ότι μπορούν για να επωφεληθούν ακόμα και από αυτή την επικίνδυνη για το λαό υγειονομική κρίση., όπως πολλές φορές έχει καταγγείλει και πριν αλλά και τώρα στην πανδημία του κοροναϊού το ΜΕΤΑ και το ergasianet.gr.


Η λογική εξήγηση πίσω από τους παράλογους θανάτους της Λομβαρδίας

Η λογική εξήγηση πίσω από τους παράλογους θανάτους της Λομβαρδίας



Όλος ο πλανήτης αναρωτιέται γιατί. Γιατί στην Ιταλία και συγκεκριμένα γιατί στη Λομβαρδία τα θύματα του κορονοϊού είναι τόσα πολλά. Και φαίνεται πως υπάρχει, τελικά, μια λογική εξήγηση, όπως καταγγέλλει ο ίδιος ο δήμαρχος της Μπρέσια!

Όλος ο κόσμος παρακολουθεί παγωμένος την ανείπωτη τραγωδία στην Ιταλία.

Σήμερα, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 6.000 και τίποτα, δυστυχώς, δεν δείχνει ότι η κατάσταση θα καλυτερεύσει σύντομα.

Και το εύλογο ερώτημα, που συνεχίζει να απασχολεί, είναι «τι συνέβη στη Λομβαρδία και ξέφυγε τόσο η κατάσταση, γιατί εκεί;»; Τη στιγμή, μάλιστα, που η Κίνα, από την οποία εξαπλώθηκε ο κορονοϊός, έχει πια αρκετά λιγότερους νεκρούς.

Έχουν ακουστεί διάφορα πράγματα, πολλά περισσότερα, ωστόσο, θα γίνουν γνωστά όταν περάσει ο εφιάλτης.

Μία λογική εξήγηση, όμως -και ας μην είναι η μόνη- είναι αυτή που προκύπτει μέσα από την καταγγελία, ουσιαστικά, του ίδιου του δημάρχου της Μπρέσια, Εμίλιο ντελ Μπόνο.

Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, ο δήμαρχος της πόλης του ιταλικού βορρά, η οποία συγκαταλέγεται, φυσικά, στη λίστα με τις πληγείσες πόλεις της Λομβαρδίας, με εκατόμβες νεκρών να ανακοινώνονται καθημερινά, αποκάλυψε λίγο πολύ στο giornaledibrescia.it πως ο λόγος που ξέφυγε το πράγμα στην περιοχή είναι τα αφεντικά των βιομηχανιών!

Ισχυρίζεται, συγκεκριμένα, ότι είχε ζητήσει να κλείσει οποιαδήποτε μη βασική παραγωγική δραστηριότητα από τις 7 Μαρτίου, αλλά το αίτημά του, μαζί με άλλων συναδέλφων του της Λομβαρδίας, η κυβέρνηση το απέρριψε! Και το συμβούλιο της Περιφέρειας, δε, ούτε αυτό έκανε τίποτα διαφορετικό.

Γιατί έχει σημασία όλο αυτό;

Το αποτυπώνει εξαιρετικά ο Ιταλός δημοσιογράφος Giorgio Cremaschi, στο άρθρο του με τίτλο «Η βρώμικη συνείδηση των αφεντικών», που δημοσιεύτηκε στο contropiano.org.

Διαβάστε το αναλυτικά και βγάλτε μόνοι σας συμπεράσματα:

«Οι δύο επαρχίες του Μπέργκαμο και της Μπρέσια συγκεντρώνουν από μόνες τους το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων και σχεδόν το 30% των θανάτων σε ολόκληρη την Ιταλία.

Και η εξήγηση είναι απλή: Αμφότερες είναι οι δύο πιο βιομηχανοποιημένες επαρχίες στη χώρα. Άρα, το να ζητείται να παραμείνει ο κόσμος στο σπίτι και να αφήνουν τα εργοστάσια ανοικτά σημαίνει στην πραγματικότητα ότι δεν κλείνει τίποτα, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώνονται να βρίσκονται μαζί σε κλειστούς χώρους για ώρες.

Τα εργοστάσια στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια ήταν, επομένως, η κύρια πηγή της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της μετάδοσης της νόσου και της βίαιης και ξαφνικής πίεσης στις δομές υγείας, που σχεδόν κατέρρευσαν.

Ο δήμαρχος ντελ Μπόνο, λοιπόν, καταγγέλλει πως αυτή η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ή τουλάχιστον να είχε περιοριστεί, αν όλα είχαν σταματήσει νωρίτερα.

Ισχυρίζεται πως είχε ήδη ζητήσει να κλείσει οποιαδήποτε μη βασική παραγωγική δραστηριότητα από τις 7 Μαρτίου, αλλά το αίτημά του, όπως και άλλων δημάρχων της Λομβαρδίας, η κυβέρνηση το απέρριψε. Και το συμβούλιο της Περιφέρειας το ίδιο...

Τώρα, όλα σχεδόν τα εργοστάσια στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια σταματούν τη δραστηριότητά τους. Και έκλεισαν ή κλείνουν επειδή οι εργάτες επαναστάτησαν ή απήργησαν εκεί που είχαν τη δύναμη ή, πολύ απλά, δηλώνοντας ασθένεια. Κάποια έκλεισαν επειδή ορισμένοι βιομήχανοι φάνηκε ότι είχαν μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασης. Και τελικά. έκλεισαν επειδή τα κρούσματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται στα ίδια τα εργοστάσια. 

Η περίπτωση της Λομβαρδίας είναι μία από τις πιο σοβαρές παγκοσμίως και σίγουρα δεν βρισκόμαστε στο τέλος.

Αν το κλείσιμό των εργοστασίων είχε αποφασιστεί πριν από δέκα ημέρες, όταν η κατάσταση ήταν ήδη σοβαρή, θα είχαμε, πιθανότατα, λιγότερα κρούσματα και νεκρούς και το σύστημα υγείας θα άντεχε περισσότερο στην επιδημία. 

Όταν όλα τελειώσουν, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου τα αφεντικά της βιομηχανίας να πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα για το κακό που προκάλεσαν οι βρώμικες συνειδήσεις τους».

Εκκενώστε άμεσα τα κέντρα υποδοχής – Νοικιάστε άδεια καταλύματα για τους πρόσφυγες!

Δείτε και το δημοσίευμα ότι η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται τη μεταφορά των προσφύγων από τα hot spots παρά τον κίνδυνο της πανδημίας. Είναι μια εγκληματική πρακτική που βάζει σε ανυπολόγιστο κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των εγκλωβισμένων αλλά και των νησιωτών. Δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε τι θα γίνει αν η διάδοση του ιού ξεκινήσει στα hot spots, πανικόβλητοι άνθρωποι θέλουν να φύγουν και προσπαθούν να τους εμποδίσουν.

Athens,
Ελλάδα

Δημιουργός ψηφίσματος: 
Δέσποινα .
Παραλήπτες: 
Ελληνική Κυβέρνηση

For EN, DE, SP, FR scroll down (pls sign with full name)
(παρακαλούμε υπογράψτε με ονοματεπώνυμό)

Προς : Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας 

Σε συνθήκες πανδημίας είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής !

Την ώρα που στην Ελλάδα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό και τον έλεγχο της πανδημίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, παραμένουν στοιβαγμένοι στα κέντρα υποδοχής των νησιών. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και των μέτρων προστασίας καθίσταται αδύνατη.

Είναι επιτακτική ανάγκη τα κέντρα να αδειάσουν άμεσα πριν έρθουμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση «εσωτερικής» πανδημίας. Αν η διάδοση ξεκινήσει, θα είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν οι άνθρωποι. Η πρόβλεψη για νοσηλεία μέσα στα κέντρα και η απαγόρευση εξόδου από αυτά, είναι μια αδιανόητη πρακτική που θα έχει ολέθρια αποτελέσματα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινότητες. Τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές δομές των νησιών είναι αδύνατο να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας ενδεχόμενης διάδοσης. Ο εγκλωβισμός στα κέντρα μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις, βία, πόνο, θάνατο.

Υπάρχει άμεση λύση! Η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαθέσει 700 εκατομμύρια της ενίσχυσης από την Ε.Ε., για τη διαμονή τους σε διαμερίσματα, τουριστικά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία με όσο το δυνατό την καλύτερη κατανομή σε όλη τη χώρα. Με αυτό τον τρόπο η διαμονή των προσφύγων μπορεί να καλύψει έστω και ένα μικρό τμήμα του πλήγματος στον τουρισμό σε μέρη που εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από αυτόν καθώς και να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Σήμερα, μέσα σε έκτακτες συνθήκες οφείλουμε όλες και όλοι να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και να υπερασπιστούμε τις ζωές ανυπεράσπιστων και κατατρεγμένων ανθρώπων, τις ζωές των συμπατριωτών μας κατοίκων των νησιών και τη δημόσια υγεία.

Εκκενώστε άμεσα τα κέντρα υποδοχής – νοικιάστε άδεια τουριστικά καταλύματα και σπίτια για τους πρόσφυγες 

---------------------------------------------------------------------------------------

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Κλείστε εργοστάσια και εργοτάξια

Σοβαρές καταγγελίες από εργοστάσια, όπως αυτό της BIC, στα εργοτάξια και τα τηλεφωνικά κέντρα εξακολουθούν να συνωστίζονται δεκάδες εργαζόμενοι και στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος απολύουν τηλεφωνικά. Η πανδημία εκτός της υγείας πλήττει και τα δικαιώματα των εργαζομένων.


«Στο έλεος της πανδημίας αφήνει εργάτες η BIC για σωθούν τα κέρδη της»

ID 5896812 © Olga Uygunoglu | Dreamstime.com24.03.2020, 16:17
«Στο έλεος της πανδημίας αφήνει εργάτες η BIC για σωθούν τα κέρδη της»
efsyn.gr

Εγκληματική αδιαφορία από την εργοδοσία της BIC καταγγέλλει εργαζόμενος του εργοστασίου στην Άνοιξη προειδοποιώντας ότι θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη γιατί θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων του, καθώς δεν έχει πάρει μέτρα για τον Covid-19.

«Δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καν τα πιο στοιχειώδη (μάσκες, γάντια κ.λπ.), βάζοντας τον εαυτό μας και την οικογένειά μας σε υψηλό κίνδυνο» τονίζει στην επιστολή του ο εργαζόμενος, που αναφέρει ότι αντίθετα, η διοίκηση βρίσκεται κλεισμένη στο γραφείο της, απαγορεύοντας στους υπαλλήλους να μπουν μέσα, και κυρίως δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες πολλοί εργαζόμενοι είναι άρρωστοι.

Στο κείμενο σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο απασχολούνται 1.200 άτομα, ενώ πολλοί από τους εργάτες είναι 60 χρόνων ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το μόνο «μέτρο» όμως που ελήφθη είναι να διατεθούν τρία αντισηπτικά που αντιστοιχούν περίπου διακόσιους εργάτες.

Εγκληματική η αδιαφορία της εργοδοσίας της Bic!
Αφήνει τους εργάτες στο έλεος της πανδημίας για σωθούν τα κέρδη της!

Ακολουθεί όλη η επιστολή

Η κατάσταση στο εργοστάσιο της Bic έχει φτάσει στο απροχώρητο· στο σημείο να κινδυνεύει σοβαρά η υγεία μας. Με τη στάση της, η εργοδοσία αποκαλύπτει με τον πιο βάρβαρο τρόπο ότι δεν την ενδιαφέρει τίποτε άλλο από τα κέρδη της και δεν διστάζει να θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή γι’ αυτό.

Εξαιρούνται πάλι οι μηχανικοί από την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ?

Αν και οι ΚΑΔ με τους οποίους απασχολούνται οι μηχανικοί εντάχθηκαν στη σχετική λίστα το Δελτίο Τύπου του Εργασίας τους διαφοροποιεί και δίνει άλλες ασήμαντες διευκολύνσεις αλλά όχι τα 800 €. Η πονηρή διατύπωση είναι σαφής: 
"Στις ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές),προβλέπονται:
(α) Για τους επαγγελματίες και εργοδότες ότι και για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά, με πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα.
(β) Για τους εργαζόμενους αυτών ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ." Το Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ πάλι πανηγυρίζει για τη μεγάλη επιτυχία... 

Και το Βήμα επιβεβαιώνει:
ΣΥΝΟΨΗ:
Άρα αυτοί που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ πλήττονται (εκτός από τις προαναφερόμενες ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων) και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικιοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Αυτοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι των 800 ευρώ - Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες



Στην εξειδίκευση των μέτρων που προβλέπονται και που έρχονται προχώρησε το οικονομικό επιτελείο. Ποιοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι των 800 ευρώ


Έκπτωση 25% παρέχεται σε όσους επαγγελματίες, επιχειρηματίες – εργοδότες επιλέξουν να πληρώσουν στα τέλη Μαρτίου τις φορολογικές ή και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις αν και δικαιούνται αναστολή. Η έκπτωση 25% δεν αφορά τον ΦΠΑ. Για όλους τους υπόλοιπους εργοδότες και επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορονοϊού (κλειστές με εντολή κράτους ή στις ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών), οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 (που θα πληρώνονταν τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου) παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν έως 30 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Επίσης παρέχεται 3μηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Δηλαδή «παγώνουν» οι ρυθμίσεις προς τα Ταμεία με προοπτική να ξεπαγώσουν από 1η Ιουνίου για όλους όσοι πλήττονται.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης εξειδίκευσε πριν από λίγο τα μέτρα ανά κατηγορία ωφελούμενων, δηλαδή για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Ειδική δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει και θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών (κλάδοι που πλήττονται από την επέλαση του κορωνοιού).

Ειδικότερα προβλέπεται πως και οι εν λόγω επαγγελματίες και εργοδότες θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Για τους εργαζόμενούς τους ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ επειδή πλήττονται (δικαιούνται τα 800 ευρώ εφόσον ανασταλεί η σύμβασή τους, διαφορετικά πληρώνονται από τον εργοδότη).

Μέτρα προβλέπονται και σε ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), οι οποίοι όμως εξαιρούνται από την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Γι αυτή την κατηγορία προβλέπονται άλλα μέτρα όπως πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών ισχύει αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων, αλλά και το κίνητρο της μείωσης κατά 25% των τρεχουσών εισφορών εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία παρά το δικαίωμα αναστολής.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Μένουμε ενεργοί – Παρόντες – Αγωνιζόμενοι



Εδώ και μέρες κατακλυζόμαστε από ειδήσεις με τριπλό τόνο: δραματική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, διαρκής ένταση των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα την απαγόρευση κυκλοφορίας και την καταγραφή των κινήσεων των πολιτών, συνεχείς εγκλήσεις απέναντι στους πολίτες για ανευθυνότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά από την κυβέρνηση και τους εντεταλμένους της.

Όμως, μπορεί κανείς με σοβαρότητα να ισχυριστεί ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης για τον έλεγχο και τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού είναι επιτυχημένοι;

Στην πραγματικότητα, η έκρηξη της πανδημίας αποκάλυψε τις τεράστιες παθογένειες των εφαρμοζόμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ανεπαρκή συστήματα υγείας, ιδιωτικοποιημένες δομές, περιορισμός των κοινωνικών υπηρεσιών και των κρατικών και αυτοδιοικητικών δικτύων υποστήριξης. Η ανάθεση στο «αόρατο χέρι» της αγοράς, που αναπαραγόταν ως θέσφατο ακόμα και πριν λίγες μέρες από τον Άδωνι Γεωργιάδη, έχει οδηγήσει να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά στις αναπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, αναδεικνύεται η καμένη γη που άφησαν πίσω τα μνημόνια, τα θηριώδη πλεονάσματα και η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης με το βάρος να πέφτει στους εργαζόμενους, το δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές δομές.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ Ή ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ;

Μέχρι στιγμής, η επιστημονική έρευνα, οι κατευθύνσεις του ΠΟΥ και τα δεδομένα σχετικά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε διαφορετικές χώρες φτάνουν σε ένα συμπέρασμα: ο βαθμός διασποράς του ιού, αλλά και ο δείκτης θνησιμότητας επί των κρουσμάτων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εύρος εργαστηριακής επιβεβαίωσης και την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας. Όπου πάρθηκαν άμεσα μέτρα καταγραφής και εργαστηριακής επιβεβαίωσης, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες ενίσχυσης και στήριξης των συστημάτων υγείας, η πανδημία τέθηκε ευκολότερα υπό έλεγχο.

Στην Κίνα, παρότι ήταν το πρώτο επίκεντρο της επιδημίας, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ξεκίνησε να φθίνει σημαντικά από την 12η περίπου μέρα, ενώ από την 20η μέρα και μετά, η μεταβολή των κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή. Ίδια είναι η εικόνα, με πιο έγκαιρη σταθεροποίηση, στην Νότια Κορέα. Αντίθετα, στην Ιταλία, μετά την 20ή μέρα, η αύξηση των κρουσμάτων εξακολούθησε με αμείωτο ρυθμό, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, με εξαίρεση τη Σουηδία. Το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ. Αντίστοιχη είναι η εξέλιξη της πυκνότητας των θανατηφόρων κρουσμάτων. Στην αρχή της επιδημίας, η θνησιμότητα με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της Κίνας ήταν 17,3%, ενώ στην Γουχάν 20%. Με την εξαίρεση της επαρχίας Χουμπέι, σε όλη την υπόλοιπη χώρα ο ρυθμός έφθινε, με αποτέλεσμα από την 1η Φεβρουαρίου να διαμορφωθεί στο 0,7% για το σύνολο της χώρας και στο 5,8% για την Γουχάν. Στην Νότια Κορέα, με δεδομένα αντληθέντα στις 17 Μαρτίου, η θνησιμότητα με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχεται στο 0,99% και είναι φθίνουσα.

Νέος ΧΥΤΑ στη Φυλή, στα «μουλωχτά» και με συνοπτικές διαδικασίες

Παράνομη και καταχρηστική η κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή

Τη Δευτέρα 23/3/2020, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ απευθύνθηκε με επιστολή του στον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ κ. Κόκκαλη, με αντικείμενο την παράνομη και καταχρηστική κατασκευή νέων ΧΥΤΑ στη Φυλή και το αίτημα για την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων και διαδικασιών. Προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών και του αιτήματός του, συνόδευσε την επιστολή με συμπληρωματικό αναλυτικό κείμενο με τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του.

Ίσως, σε κάποιους/ες, να φαίνεται παράταιρη η ανακίνηση ζητημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, την ώρα που όλοι μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια υγειονομική κρίση, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, αντίθετα, πιστεύει πως (και) αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να τεθούν σε δημόσιο διάλογο μια σειρά ζητημάτων, που άπτονται θεμάτων της δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας - Αττικής, που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής.

Οι πρόσφατες εφιαλτικές αποκαλύψεις για τη χρόνια ρύπανση και τις βλάβες στη υγεία, που προκαλεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους φόβους που δημιουργεί η επιλογή να κατασκευαστούν νέοι ΧΥΤΑ στη Φυλή. Με τη νέα παρέμβαση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, εκτός από τις αναμενόμενες συνέπειες, αναδεικνύεται και ο παράνομος και καταχρηστικός χαρακτήρας της συγκεκριμένης επιλογής. Στο κείμενο που συνοδεύει την επιστολή, παρατίθενται επτά σοβαροί λόγοι, που τεκμηριώνουν αυτόν τον ισχυρισμό και τεκμηριώνουν βάσιμα την απαίτηση:

ΣΜΤ: Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι τώρα!

Μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι τώρα!


Είμαστε υπάλληλοι και όχι «συνεργάτες»

Τις τελευταίες μέρες νομοθετούνται με ΠΝΠ μέτρα για τον κορωνοϊό. Τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν ξεκάθαρα ταξικό πρόσημο. Στοχεύουν στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από τα «σπασμένα» της επιδημίας (αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, δόσεων στην εφορία, ασφαλιστικών εισφορών κ.ά Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα το μέτρο των 800 ευρω για ενάμιση μήνα αντιστοιχεί σε απολαβές με βάση των κατώτατο μισθό που δε φτάνει ούτε για τα στοιχειώδη. Για τους εργαζόμενους του κλάδου με μπλοκάκι ούτε κουβέντα! Όπως και την περίοδο της οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν στις πλάτες τους τις συνέπειες της επιδημίας.

Υπάρχουν ήδη καταγγελίες για εργοδότες που απειλούν τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γονείς να μην κάνουν χρήση της γονεϊκής άδειας ειδικού σκοπού, ή να κάνουν ψευδή δήλωση και να συνεχίσουν να εργάζονται, ή συνάδελφοι που υποχρεώθηκαν σε υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών. Καλούμε τους και τις συναδέλφους να απευθύνονται στο Σωματείο για οποιοδήποτε αντίστοιχο ζήτημα αντιμετωπίζουν.

Ακόμα μεγαλύτερο ζήτημα αποτελεί όμως, το ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς τα μέτρα, τόσο τα τρέχοντα, όσο και τα επόμενα, θα εφαρμοστούν στους επισφαλώς εργαζόμενους, τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (το γνωστό «μπλοκάκι»), τους αδήλωτους εργαζομένους. Οι εργοδότες θα επιχειρήσουν να τους συμπεριφερθούν, και σε αυτή την κρίσιμη φάση, ως εάν να μην υπάρχουν, ή να είναι «συνεργάτες» ή «αυταπασχολούμενοι». Μόλις την προηγούμενη Τρίτη, 10/3/2020, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Σωματείου με το «Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων» του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου, οι εκπρόσωποι του ομίλου επαναλάμβαναν ότι κατά την άποψή τους, οι εργαζόμενες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, ακόμα και αν έχουν δηλωθεί στη διάταξη του άρθρου 39/9 των νόμων Βρούτση – Κατρούγκαλου, «δεν είναι μισθωτοί» και άρα δεν δικαιούνται αυτόματα τα δικαιώματα που σχετίζονται με τη μητρότητα. Είναι εύκολο να καταλάβουμε τι γραμμή θα ακολουθήσουν και τώρα.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

COVID19: Κανένας Μόνος / Καμία μόνη

Κανένας Μόνος / Καμία μόνη #AntiviruSolidarityGr


Ζούμε μέρες που λίγο καιρό πριν δεν θα περιμέναμε ποτέ ότι θα ζήσουμε. Τα μέτρα καραντίνας, οι έρημοι δρόμοι, η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και υπηρεσιών διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη συνθήκη για τον καθένα και την κάθε μια.
H εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 έχει προκαλέσει μια μεγάλη υγειονομική κρίση διεθνώς και στην Ελλάδα. Η εξάπλωση απειλεί την υγεία χιλιάδων συμπολιτών μας, κυρίως ηλικιωμένων, πιο αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος και με υποκείμενα νοσήματα. Και φανερώνει μια σειρά από ανεπάρκειες, ελλείψεις και εγκληματικές πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα κυβερνητικών πολιτικών στη δημόσια υγεία, την εργασία και τις κοινωνικές παροχές.
Τόσο χρόνια, οι πολιτικές που εφαρμόζουν η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα απανωτά μνημόνια και οι επιταγές της ΕΕ δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Θυσίασαν ακόμη και τη δημόσια υγεία για το χρέος και τα πλεονάσματα της λιτότητας.
Τώρα είναι καλό το Εθνικό Σύστημα Υγείας ( ; )
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) σήμερα γίνεται, με την αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού, η ασπίδα ενός ολόκληρου λαού απέναντι σε μια επιθετική πανδημία. Μόλις «χθες» λοιδορούταν ως «κατεδαφιστέο» και υποβαθμιζόταν με συνεχή υποστελέχωση και ανεπαρκείς υποδομές. Ακόμα και σήμερα δίνει την μάχη αυτή χωρίς τα απαραίτητα εφόδια, με ελλείψεις σε γιατρούς και αναλώσιμα, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης πολλών ασθενών για τον Covid-19 λόγω σοβαρής έλλειψης των σχετικών τεστ.
Δεν είναι δυνατόν το κράτος να μην μπορεί να εξετάσει τους ασθενείς και να υπολογίσει τον αριθμό των κρουσμάτων. Εδώ και 3 βδομάδες η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί τον επαρκή αριθμό διαγνωστικών τεστ που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της διάδοσης του ιού.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη αποκλειστικά στην ατομική στάση των πολιτών, ανακοινώνοντας με κυνισμό την παντελή έλλειψη ΜΕΘ κι ενώ γιατροί και νοσηλευτές περιθάλπουν ασθενείς χωρίς μάσκες και γάντια. Δεν αρκούν τα μέτρα περιορισμού των πολιτών. Χρειάζεται άμεσα αποφασιστική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, επέκταση των ΜΕΘ και υγειονομικό υλικό.
Ποιος θα επωμιστεί το βάρος; Το κράτος ή ο εργαζόμενος κόσμος;
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση. Οι απολύσεις τον τελευταίο μήνα άγγιξαν τις 40.000. Όσες και όσοι εργάζονται σε τομείς που λειτουργούν ακόμα (π.χ, σουπερ μαρκετ, delivery κ.α.) αντιμετωπίζουν εξοντωτική υπερεργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Για τους υπόλοιπους τα μέτρα στήριξης είναι σαφώς ανεπαρκή μέχρι στιγμής, αφού οι κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Τα κόστη ζωής τρέχουν σε μια περίοδο που όλη σχεδόν η οικονομική δραστηριότητα και τα εισοδήματα έχουν παγώσει. Μας καλούν να «μείνουμε σπίτι», αλλά καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει ακόμα για το κόστος στέγασης και ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς για το επόμενο διάστημα, για τα ενοίκια και τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου. Κόστος το οποίο δεν καλύπτεται από τα εξαγγελθέντα επιδόματα. Παράλληλα, γάντια, μάσκες και αντισηπτικά έχουν εξαντληθεί ή συναντώνται σε τιμές αισχροκέρδειας.
Κανένας μόνος και καμία μόνη στην κρίση αυτή
Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή μπορεί να μένουμε σπίτι, αλλά κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος και μόνη. Είναι σημαντικό να κινηθούμε με αίσθημα συλλογικής ευθύνης, κυρίως προς τις ευπαθείς ομάδες.
Να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες, να βοηθήσουμε όσες και όσους το έχουν ανάγκη, να σταθούμε δίπλα στον συνάδελφο μας στην δουλειά, στον ηλικιωμένο γείτονα, στους πρόσφυγες, να βάλουμε φρένο στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Δεν πρέπει να υπάρχουν «αόρατοι» στην κρίση αυτή. Χρειάζεται ειδική πρόνοια για τους κρατούμενους/ες σε φυλακές και αντιμετώπιση των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης των προσφύγων.
Παράλληλα, είναι κρίσιμο να απαιτήσουμε από το κράτος να αναλάβει την δική του ευθύνη, με:
- Άμεση ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ: άμεση και πλήρη κάλυψη σε αναλώσιμα, μαζική πρόσληψη ιατρών, να ανοίξουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ, να επιταχθούν οι κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, να προμηθευτούμε τον απαραίτητο αριθμό τεστ για τον Covid-19.
- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, στήριξη χαμηλότερων εισοδημάτων: καθολική απαγόρευση απολύσεων και δυσμενούς μεταβολής εργασιακών συνθηκών, επίδομα βασικού μισθού σε κάθε εργαζόμενο/η, αυτοαπασχολούμενο/η και επαγγελματία σε αναστολή λειτουργίας επιχείρησης/υπηρεσίας ή που αποδεδειγμένα μηδενίστηκε ή συρρικνώθηκε ο μισθός/τζίρος του και το εισόδημα του για τους επόμενους μήνες.
- Μέτρα για την Υγεία, όχι Καραντίνα στην Δημοκρατία: τα διάφορα έκτακτα περιοριστικά μέτρα δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως αφορμή για την κατάπνιξη της φωνής της κοινωνίας και καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κανένα κρίσιμο νομοσχέδιο δεν μπορεί να τεθεί προς ψήφιση από την κυβέρνηση όσο ο λαός δεν μπορεί να εκφράσει την αντίθεση και διαμαρτυρία του.
Η υγειονομική κρίση αναδεικνύει τα αδιέξοδα της πολιτικής που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από την υγεία και την ζωή των πολλών.
Mε αλληλεγγύη και διεκδίκηση για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ιού σήμερα και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής την επόμενη μέρα, η ζωή θα νικήσει και τον κορωνοϊό και τις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας υγείας.
Με την καμπάνια «Κανένας Μόνος / Καμία Μόνη AntiviruSolidarityGR» επιχειρούμε να δυναμώσουμε την φωνή μας στην ανάδειξη των παραπάνω ζητημάτων, διεκδικήσεων και αιτημάτων, να συμβάλλουμε στην αλληλεγγύη που αυθόρμητα δείχνει ήδη πολύς κόσμος, να ενισχύσουμε παρόμοιες κινήσεις και πρωτοβουλίες.

ΣΜΤ: Εργοδοτική αυθαιρεσία και τηλε-απολύσεις από την εργοδοσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

ΣΜΤ: Εργοδοτική αυθαιρεσία και τηλε-απολύσεις από την εργοδοσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Καταγγελία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
21 Μαρτίου 2020


Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην αιχμή της αντεργατικής επίθεσης: μαζικές «τηλε-απολύσεις» εργαζόμενων, απληρωσιές, επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και ανύπαρκτα μέτρα κατά του κορωνοϊού στα εργοτάξια.

Η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αδίστακτα και με πρωτοφανή προκλητικότητα, ενώ εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού, προχώρησε – μεταξύ 16 και 18 Μάρτη – σε δώδεκα (12) νέες απολύσεις από τους συνολικά 55 εργαζόμενους στα εργοτάξια σιδηροδρομικών έργων και τις εγκαταστάσεις γραφείων και συνεργείων του Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)! Αντί να προστατεύει με έκτακτα μέτρα η διοίκηση τους εργαζόμενους στα εργοτάξια από πιθανά κρούσματα κορωνοϊού τους απολύει!

Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΣΚΑ απουσιάζει, εργαζόμενη με καθεστώς τηλεργασίας, στην οποία άλλωστε τους «έθεσε» η εργοδοσία με εσωτερικό της σημείωμα από 13/3/20, λόγω κορωνοϊού. Τους απέλυσε «εξ’ αποστάσεως», μέσω τηλεφώνου, προκειμένου «σαν τον κλέφτη» να ολοκληρώσει μια ακόμα αντεργατική έφοδο, με δεδομένη την αντικειμενική αδυναμία των εργαζόμενων να προβάλουν άμεση αντίσταση στη νέα αυτή επίθεση. Μάλιστα, η εργοδοσία με πρωτοφανή προκλητικότητα αρνήθηκε ακόμα και να συναντήσει αντιπροσωπεία του ΣΜΤ προφασιζόμενη τον κορωνοϊό.

Οι απολύσεις αυτές συνιστούν την αιχμή του δόρατος μιας συνολικής επίθεσης που εξελίσσεται ραγδαία στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ: αυτή χαρακτηρίζεται από μαζικές απολύσεις (675 έφθασαν οι απολύσεις από τον Ιούνιο του 2018), σημαντική καθυστέρηση πληρωμών στους εργαζόμενους, «χαριστικές» άδειες μητρότητας 25 ημερών, απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, επίθεση στα πολιτικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα (με ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας «καταγγελιών»!), ανύπαρκτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων έναντι του κορωνοϊού στα εργοτάξια, ανεπαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας στα έργα! Ακόμα υπάρχει πολύμηνη απληρωσιά για τους συναδέλφους εργαζομένους των υπεργολάβων στα έργα του ομίλου.

Η Χαρά Τζαναβάρα έφυγε μέσα στην τρομακτική σιωπή αυτής της τραγικής συγκυρίας


Η Χαρά Τζαναβάρα έφυγε μέσα στην τρομακτική σιωπή αυτής της τραγικής συγκυρίας. Πάντα είχε να γράψει κάτι θετικό για τη Συσπείρωση στα άρθρα της για το ΤΕΕ. Είχε μάλιστα παραιτηθεί όταν λογόκριναν δημοσίευση μας το 2002


Α.Ψ.

Μια αληθινή επαγγελματίας δημοσιογράφος ακούραστη και συνεπής στις αρχές της με ότι έχει απομείνει πλέον σαν περιεχόμενο αυτής της λέξης. Αυτή ήταν η ξεχωριστή συνάδελφος και συνεταιρίστρια Χαρά Τζαναβάρα. Πώς να μιλήσεις και πώς να γράψεις για τον άνθρωπο που είχες, που είχαμε απέναντι μας όλες τις ώρες, όλες τις μέρες από εκείνη την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η «Εφ.Συν».


Μαζί μας στην Ελευθεροτυπία μαζί μας και τώρα. Ήταν από τους πρώτους εμψυχωτές, από τα πρώτα στελέχη της «Εφημερίδας των Συντακτών» και ήταν εκείνη που κατάφερε να μετατρέψει και με την ιδιότητα της, ως απόφοιτος του ΕΜΠ, ένα μικρό σχετικά χώρο σε μια λειτουργική εφημερίδα των 140 ανθρώπων. Μελέτησε, σχεδίασε και συμμετείχε η ίδια ακόμα και στις επισκευές, στη διαρρύθμιση, στην οικονομική επίπλωση, σε όλα. Με απίστευτο ζήλο και με τη βοήθεια των αγαπημένων της ανιψιών που φοιτούσαν τότε στο ΕΜΠ κυριολεκτικά τα έδωσε όλα.

Η Χαρά Τζαναβάρα με τα ρεπορτάζ της στα υπουργεία ενέργειας, χωροταξίας, περιβάλλοντος, συγκοινωνιών και όπως κατά καιρούς ονομάστηκαν όλα αυτά τα υπουργεία δεν άφηνε τίποτα να πέσει χάμω. Με ένα γραπτό -κατά κανόνα- ήπιο αναδείκνυε τα δύσκολα θέματα τις υπερβάσεις τις παρανομίες τα σκάνδαλα αλλά και τα καλά, τα θετικά, τα ουσιώδη.

Η Χαρά ήταν ένας δύσκολος άνθρωπος όμως όπως όλοι μας είχε κι εκείνη τα «κουμπιά» της. Ήταν όμως παράλληλα και ένας σταθερός άνθρωπος που από τα νεανικά της φοιτητικά χρόνια στη χούντα και στη μεταπολίτευση επέλεξε την αριστερά παραμένοντας εκεί σταθερά και αταλάντευτα μέχρι σήμερα που δεν είναι πια μαζί μας.

Σε ένα τόσο βαρύ αποχαιρετισμό είναι δύσκολο να περιλάβει κανείς τις λεπτομέρειες μιας ολόκληρης ζωής ενός ανθρώπου που χάθηκε τόσο ξαφνικά και τόσο πρόωρα. Ακόμα δεν ξέρουμε, ακόμα είναι στα αυτιά μας τα τελευταία τηλεφωνήματα μαζί της από την ημέρα που αρρώστησε. Ακόμα δεν ξέρουμε ποιο πρόβλημα υγείας ήταν εκείνο που καθόρισε το τέλος. Ακόμα δεν μπορουμε να πιστέψουμε ότι αποκλεισμένοι όλοι στα σπίτια μας πρέπει να κλάψουμε μόνος του ο καθένας μία συνάδελφο τόσο πολύτιμη και τόσο σύμφυτη με την «Εφ. Συν.». Απόδειξη τα χιλιάδες φύλλα που πάντα και κάθε ημέρα είχαν μέσα το δικό της, τα δικά της κείμενα και ρεπορτάζ. Πολλές φορές δύο και τρία μαζεμένα και πολλές φορές κύρια θέματα και πρωτοσέλιδα.

Ήταν χαρούμενη λίγο πριν αρρωστήσει γυρίζοντας από ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες. Είχε πάει εκεί σαν εκπρόσωπος της εφημερίδας σε μια εκδήλωση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετική με τις παρεμβάσεις τις κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πριν φύγει έλεγε πόσο πολύ έχει κουραστεί από όλα όσα συμβαίνουν και πόσο χρειαζόταν λιγάκι να ξεφύγει.

Λίγο πριν αρρωστήσει έγραφε για το Ελληνικό και τις δήθεν μπουλντόζες, για τα δεκαόροφα που χτίζονται γύρω από την Ακρόπολη, για τη σκανδαλώδη νέα ρύθμιση στα αυθαίρετα που παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, για τις συγκοινωνίες και την τραγική κατάσταση των εργαζόμενων, για τα σκόπιμα ψέμματα γύρω από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, για τα υπέροχα παλιά κτίρια της Αθήνας, για όλα εκείνα τα πολλά που είχε πάρει στους ώμους της βγάζοντας πάντα την εφημερίδα ασπροπρόσωπη στη σωστή και στην έγκυρη ενημέρωση.

Η Χαρά αγαπούσε το διάλογο, της άρεσε να την ρωτούν για εκείνα που ήξερε καλά, της άρεσε να μιλάει για τα θέματά της που τα αντιμετώπιζε σαν κομμάτι του εαυτού της. Ερχόταν νωρίς στην εφημερίδα όταν δεν είχε κάποια συνέντευξη τύπου ή ενημέρωση. Της άρεσε που το μεσημέρι είχε ησυχία και μπορούσε να δουλεύει απερίσπαστη. Θύμωνε όπως όλοι μας, είχε παράπονα, είχε συχνά αντιρρήσεις αλλά όλα αυτά έμπαιναν πάντα στην άκρη όταν ξεκινούσε να γράφει και να παραδίδει νωρίτερα από όλους τα ρεπορτάζ της. Την ΕφΣυν την υπερασπιζόταν, την εμπλούτιζε, την φρόντιζε, την αγαπούσε.


Κι είναι από σήμερα άδεια η θέση της η γεμάτη χαρτιά μέχρι πάνω μια και προτιμούσε πάντα το χαρτί και το διάβασμα μέσα από αυτό. Κι είμαστε από σήμερα άδειοι κι εμείς σαν άδεια τσουβάλια κλαίγοντας για έναν ακόμα συνάδελφο που δεν προλάβαμε να αποχαιρετήσουμε που ίσως δεν προλάβαμε να του δείξουμε με κάθε τρόπο πόσο πολύτιμος ήταν.

Εκτός του άρθρου της ΕφΣυν δείτε και τη σοβαρή καταγγελία του Κρίτων Αρσένη

Kriton ArsenisΜου αρέσει η Σελίδα!
1 ώρα · https://www.facebook.com/#

Αποκρύπτουν θανάτους από Κορονοϊό; Η απώλεια της δημοσιογράφου Χαράς Τζαναβάρα κρύβει μια τρομακτική ιστορία. Της είχαν δώσει οδηγία να μην πάει σε νοσοκομείο, λόγω προβλήματος στην καρδιά της. Της πήγαιναν συγγενείς φαγητό με προφυλάξεις. Συνέχιζε να μην επανέρχεται, οι γιατροί του ταμείου της έλεγαν όλα καλά, να παρακολουθεί τον πυρετό. Ζήτησε να πάει κάποιος γιατρός να την δει στο σπίτι, αφού δεν της επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο. Της είπαν δεν χρειάζεται. Πήρε τους γιατρούς ΣΟΣ, που έρχονται σπίτι, της είπαν χρειάζονται άδεια από τον ΕΟΔΥ. Πήρε τον ΕΟΔΥ για να δώσει άδεια στους γιατρούς ΣΟΣ, της είπαν θα το εξετάσουν. Τους ξαναπήρε την επόμενη μέρα, το εξετάζουν ακόμη μάλλον. Επίσης ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει καν να γίνει νεκροψία σε ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Τελικά η Χαρά θεωρείται θύμα του Κορονοϊού; Όχι βέβαια, αφού κανονικά δεν δέχονται καν να κάνουν νεκροψίες. Ζητούσε να της κάνουν τεστ και δεν της έκαναν. Άτομο υψηλού κινδύνου παίρνει οδηγία να μείνει σπίτι, να μην πάει στο δημόσιο νοσοκομείο, να μην της δοθεί η άδεια να την δει ιδιώτης γιατρός, χωρίς να της δίνεται καν η δυνατότητα για ένα τεστ, και εν τέλει χωρίς καν νεκροψία.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Κοροναϊός: Πώς θα είναι οι επόμενοι 18 μήνες αν κερδίσουμε τώρα Χρόνο


Ο πρωτότυπος τίτλος “«Το σφυροκόπημα και ο Χορός” (“The hammer and the Dance”) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις δύο φάσεις αντίδρασης ενάντια στον κοροναϊό



Σχόλια μεταφραστών:
Επιλέγουμε να μεταφράσουμε και το δεύτερο άρθρο του Tomas Pueyo γιατί δίνει μια συνολική προοπτική στη μάχη της ανθρωπότητας με τον Κοροναϊό.
Η αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού πρέπει να γίνει πάσει θυσία αλλά είναι το ΠΡΩΤΟ βήμα.
Για εμάς τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών και η τήρησή τους από τους πολίτες είναι η ΑΝΑΓΚΑΙΑ συνθήκη για αυτή τη μάχη, αλλά η ΙΚΑΝΗ συνθήκη περνάει μέσα από τους υγειονομικούς, την επιστημονική κοινότητα και ΚΥΡΙΩΣ από τα κράτη και τις κυβερνήσεις.
Οι υγειονομικοί έχουν δώσει ήδη τα διαπιστευτήριά τους, η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να συνεργάζεται σε διεθνές επίπεδο, να βρίσκει νέους τρόπους επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου και να πλησιάζει στην εφαρμογή πιστοποιημένης αντι — ιικής θεραπείας και εμβολίου.
Τα Κράτη και οι κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση. Δεν προετοιμάστηκαν για την αναχαίτιση της επιδημίας, δεν διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, συνεχίζουν να μην αντιμετωπίζουν ενιαία την πανδημία. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να αλλάξουν στάση ιεραρχώντας την υγεία και τις ανάγκες των πολιτών.
Δυστυχώς, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας είναι πολύ χειρότερη από όσο αφήνεται να εννοηθεί στα περισσότερα ΜΜΕ. Στο Σωτηρία (όπου νοσηλεύονται τα 2/3 των περιστατικών της χώρας) υπάρχουν καταγγελίες για πλήρη έλλειψη μασκών στις 20/3. Πάνω από 300 υγειονομικοί είναι σε καραντίνα λόγω μόλυνσης από τον ιό. Παρόμοια, στο νοσοκομείο της Βούλας οι γιατροί ανακοινώνουν πως χρειάζονται ΑΜΕΣΑ προσλήψεις και μέσα προστασίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να συναντήσει αντιπροσωπεία υγειονομικών γιατρών. Είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός και στήριξη προς τους υγειονομικούς σε τέτοιες στιγμές, στις οποίες θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη η ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Το άρθρο ακολουθεί το Κοροναϊός: Γιατί πρέπει να δράσουμε τώρα, μετάφραση του άρθρου του Thomas Pueyo, ένα άρθρο με πάνω από 40 εκατομμύρια views και μεταφρασμένο σε πάνω από 20 γλώσσες, το οποίο περιγράφει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του Κοροναϊού.

Περίληψη του άρθρου: Τα σκληρά μέτρα ενάντια στον κοροναϊό σήμερα χρειάζεται να διαρκέσουν μόνο μερικές εβδομάδες, δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει μια κορύφωση των λοιμώξεων από τον ιό μετά, και αυτό μπορεί να γίνει με λογικό κόστος για την κοινωνία, σώζοντας εκατομμύρια ζωές στην πορεία. Εάν δεν πάρουμε αυτά τα μέτρα, δεκάδες εκατομμύρια θα μολυνθούν από τον ιό , πολλοί θα πεθάνουν, μαζί με οποιονδήποτε άλλο θα χρειαστεί εντατική θεραπεία, επειδή το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα έχει καταρρεύσει.

Στιγμές από μια βάρδια, στην οποία από τύχη δεν πέθανε κανείς



Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί μια γενικότερη προπαγάνδα περί της αρτιότητας του Γερμανικού συστήματος υγείας, με τις 28.000 κλίνες ΜΕΘ και τα δεκάδες χιλιάδες μηχανήματα. Η πραγματική εικόνα είναι όμως λιγάκι διαφορετική: υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξαντλημένο προσωπικό, βάρδιες που δεν βγαίνουν, φοιτητές και συνταξιούχοι γιατροί που ρίχνονται στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.
Το ιατρικό θαύμα της Γερμανίας είναι απλώς μια τεράστια φούσκα. Το 2003 επιβλήθηκε στη χώρα το DRG (Diagnosis Related Group), μια νομοθεσία που προβλέπει τον υπολογισμό του κόστους της κάθε θεραπείας με βάση την αρχική διάγνωση και καλύπτει κάθε ασθενή με ένα σταθερό ποσό για τη θεραπεία του, ανεξάρτητα από το πόσο αυτή στην πραγματικότητα κοστίζει.
Ο νόμος αυτός είχε δύο βασικές επιπτώσεις. Η πρώτη, ήταν η βαθιά υποχρηματοδότηση της υγείας. Τα νοσοκομεία, πάντα χαμένα ουσιαστικά, προσπαθούν να ρίξουν το πραγματικό κόστος της κάθε θεραπείας με τον περιορισμό και την εκμετάλλευση του ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού. Όπως και όλος ο δημόσιος τομέας στην πραγματικότητα, λειτουργούν εδώ και περίπου 20 χρόνια στη λογική της παρατεταμένης λιτότητας και του λιγότερου δυνατού προσωπικού.
Το 2018 με ειδική νομοθεσία, θεωρητικά για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία, ορίστηκε ένα κατώτατο προσωπικό που επιτρέπεται να έχει η κάθε κλινική. Το παράδοξο: η νομοθεσία δεν αφορά το σύνολο του τομέα της υγείας. Η δεύτερη επίπτωση ήταν η “υπερθεραπεία” – ασθενείς να υποβάλλονται σε άχρηστες, υπερβολικές θεραπείες, κοστοβόρες εγχειρήσεις και άκοπες, πανάκριβες εξετάσεις – αλλά και η “υποθεραπεία” – ασθενείς που στέλνονται σπίτι νωρίτερα από το προβλεπόμενο για να μειωθεί το κόστος νοσηλείας ή ελαφριές περιπτώσεις που δεν αναλαμβάνονται επειδή δεν αποδίδουν κέρδος.
Στην εικόνα της κατάστασης του γερμανικού συστήματος υγείας πρέπει να προστεθεί και η μαζική ιδιωτικοποίηση της δημόσια υγείας, το κλείσιμο νοσοκομείων και εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Αυτό ήταν λοιπόν το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην υγεία πανευρωπαϊκά, η μετατροπή του νοσοκομείου σε εταιρεία με σκοπό το κέρδος.
Και αυτός είναι και ο λόγος που στην πραγματικότητα το σύστημα υγείας της Γερμανίας μπορεί σε τελική ανάλυση να μην βγει αλώβητο από αυτήν την κρίση: καλά τα μηχανήματα και τα κρεβάτια, χρειάζονται όμως και χέρια, κυρίως χέρια, χέρια εργαζομένων, γιατρών, νοσοκόμων, βοηθών, τραπεζοκόμων. Και αυτά δεν υπάρχουν…