Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

«Occupy»: Το νέο βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκι

«Το κίνημα Occupy» γράφει ο Νόαμ Τσόμσκι «αποτελεί την πρώτη μεγάλη αντίδραση του κόσμου μετά από τριάντα χρόνια ταξικού πολέμου», ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε χιλιάδες άλλα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο

Αφιερωμένο στους ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα κατά τις δράσεις του κινήματος Occupy (Καταλάβετε ) στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το τελευταίο βιβλίο του αμερικανού στοχαστή της Αριστεράς Νόαμ Τσόμσκι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος στις αρχές Οκτωβρίου με τίτλο «Occupy- Σκέψεις πάνω στην ταξική πάλη, στην επανάσταση και στην αλληλεγγύη» .
Ο καθηγητής γλωσσολογίας και θεωρητικός του κινήματος κατά της τραπεζοκρατίας, ζει σήμερα στο Λέξινγκτον της Μασαχουσέτης και , κόντρα στην ηλικία του, κατεβαίνει σε δρόμους, σε πλατείες και σε αντισυστημικά ραδιόφωνα δίνοντας διαλέξεις κατά της επέλασης του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. 
«Το κίνημα Occupy» λέει ο Νόαμ Τσόμσκι «αποτελεί την πρώτη μεγάλη αντίδραση του κόσμου μετά από τριάντα χρόνια ταξικού πολέμου», ένα μαζικό λαϊκό κίνημα που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου 2011 και γρήγορα εξαπλώθηκε σε χιλιάδες άλλα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρ' όλο που τα μέλη του κινήματος βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και έρχονται αντιμέτωπα με παρενοχλήσεις, μαζικές συλλήψεις και παράνομες επιχειρήσεις,τα διεθνή δίκτυα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Occupy εξακολουθούν να καταστρώνουν σχέδια και να οργανώνουν διαμαρτυρίες εκφράζοντας ελεύθερα το όραμά τους για μια δημοκρατική κοινωνία των πολιτών.

Ποιοι/ές δε θέλουν δεσμευτικό ΠΕΣΔΑ στην Αττική και γιατί;

Από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ


Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, την Πέμπτη 8/10/2015, υπερψηφίστηκε το σχέδιο της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ από την πλειοψηφούσα παράταξη «Δύναμη ζωής», από την παράταξη του κ. Κουμουτσάκου και κάποια μικρότερα περιφερειακά σχήματα. Η παράταξη του κ. Σγουρού ψήφισε λευκό. Καταψήφισαν η «Λαϊκή συσπείρωση», η «Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττική», η «Ελληνική αυγή» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νικολιδάκη, Βασιλάκη και Μαντάς, που διαφοροποιήθηκαν από τη στάση της παράταξης «Δύναμη ζωής».

Η έντονη κριτική που ασκήθηκε στο στάδιο της διαβούλευσης, οι παρεμβάσεις των κινηματικών πρωτοβουλιών στην ίδια τη συνεδρίαση, αλλά και οι ουσιαστικές παρατηρήσεις για τις σοβαρές παραλείψεις του σχεδίου της αναθεώρησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας (περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού), του υπουργείου εσωτερικών και του υπουργείου ενέργειας και περιβάλλοντος έπεσαν στο κενό.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισηγητική παρέμβαση της κ. Δούρου, η οποία αξίζει να διαβαστεί, αφού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιστροφής της πραγματικότητας. Η κ. Δούρου περιέγραψε μια εικονική πραγματικότητα και όχι το εξόχως προβληματικό σχέδιο αναθεώρησης, που όλοι μας διαβάσαμε. Προκειμένου να καλύψει τις ανεπάρκειες του σχεδίου αναθεώρησης, προχώρησε σε μια ωραιοποίηση της διαδικασίας εκπόνησης τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους, που, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό επίπεδο και ταλανίζεται από την απάθεια και την αδιαφορία σημαντικού μέρους αυτοδιοικητικών.

Με διασφαλισμένη την υποστήριξη ή την ανοχή στο σχέδιο της αναθεώρησης των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κ. Δούρου επέλεξε να επιτεθεί σε όσους άσκησαν κριτική από τη σκοπιά της υπεράσπισης του μοντέλου της αποκεντρωμένης διαχείρισης, φωτογραφίζοντας σε πολλές περιπτώσεις την ΠΡΩΣΥΝΑΤ και κάνοντας το άσπρο μαύρο:

Για την καταδικαστική απόφαση κατά 4 εκπαιδευτικών στη Σάμο

Διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις

Σε 20 μέρες φυλάκιση – με αναστολή ενός έτους – καταδίκασε το Πρωτοδικείο Σάμου τους 4 συναδέλφους μας, στη δίκη που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Οκτώβρη του 2015. Με μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας τον προϊστάμενο της ΔΙΔΕ Σάμου, που “δεν θυμόταν” ότι στις 16/9/2013 υπήρχε απεργία διαρκείας (με 98% συμμετοχή), δεν ήξερε πόσοι υπάλληλοι είχαν παρουσιαστεί στην υπηρεσία του εκείνη τη μέρα, που ήξερε όμως ότι η υπηρεσία λειτουργούσε κανονικά και ότι τη λειτουργία αυτή διατάραξαν οι απεργοί καθηγητές. Με δικαστικούς που πίεζαν επί δύο μέρες μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορούμενους να ομολογήσουν ότι παρεμπόδισαν τη λειτουργία μιας υπηρεσίας που δεν λειτουργούσε, που διέκοπταν τις απαντήσεις τους, περιέκοπταν τις απολογίες τους και στο τέλος αποφάσισαν χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο – στηριζόμενοι αποκλειστικά στην κατάθεση του προϊσταμένου – ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι.

Την ίδια στιγμή εκπαιδευτικοί – με την σχεδόν καθολική συμμετοχή τους στις στάσεις εργασίας – εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητές κλπ. έδωσαν ένα δυναμικό “παρών” και τις δύο μέρες της δίκης. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και πλήθος σωματείων και φορέων με ψηφίσματα αλλά και με τη φυσική παρουσία τους στάθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων μας και τις δύο μέρες. Παρά την απόπειρα αποκλιμάκωσης του κλίματος με τη διακοπή της δίκης, η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη και τη δεύτερη μέρα από ένα δυναμικό ακροατήριο, που υποδέχτηκε την απόφαση με συνθήματα και αποδοκιμασίες.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν στοχεύει απλώς τους 4 συνδικαλιστές, στοχεύει συνολικά το σωματείο και τους αγώνες του. Η στόχευση της απόφασης δεν κοιτά το χτες αλλά το σήμερα και το αύριο. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει γενικότερα τους εργαζόμενους και να διοχετεύσει τις διαμαρτυρίες τους σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια. Τέλος δίνει μια πρόγευση για τη δίκη των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου (15/10/2015) σχετικά με την “αιμοδοσία” της Χρυσής Αυγής – μόνο για Έλληνες.

Δεν πτοούμαστε – δεν τρομοκρατούμαστε

Σε μια εποχή που τα σχολειά υπολειτουργούν επειδή δεν έχουν προσωπικό και οι εργαζόμενοι συνολικά έχουν φτωχοποιηθεί, ενώ άμεσα περιμένουμε νέο κύμα μέτρων που δεν θα έχουν σχέση με κανένα προηγούμενο, είναι απαραίτητο να οργανώσουμε τη δράση μας. Μαζί με του άλλους εργαζόμενους να πορευτούμε σε αγώνες ακόμα πιο μαζικούς κι αποφασιστικούς.

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Πρωτοδικείου Σάμου και ζητάμε την αναίρεσή της. Καλούμε την ΟΛΜΕ και τους υπόλοιπους φορείς να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να την καταδικάσουν.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

ΕΛΜΕ Σάμου

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Πορεία στα Οινόφυτα για τον ποταμό Ασωπό Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ώρα 3.00 μ.μ.Το 1969, η ευρύτερη περιοχή των Οινόφυτων ανακηρύχθηκε ως βιομηχανική περιοχή με Προεδρικό Διάταγμα του Ελληνικού κράτους. Οι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν γη σε χαμηλές τιμές για να δημιουργήσουν εργοστάσια, και ειδικότερα βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κυβέρνηση, με το διάταγμα δεν έθεσε κανένα όρο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα, το αποτέλεσμα αυτών των ευνοϊκών ρυθμίσεων, είναι η συγκέντρωση στην περιοχή της Βοιωτίας μερικών από τις μεγαλύτερες ενεργές μονάδες παραγωγής της Ελλάδας. Περισσότερες από 1000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν χτιστεί στη ζώνη Σχηματάρι – Οινόη – Οινόφυτα δίπλα στον Ασωπό ποταμό, παρόλο που ο ακριβής αριθμός δεν είναι γνωστός ούτε από τις τοπικές αρχές ούτε από την πολιτεία.

Οι κύριοι τομείς είναι επεξεργασία μετάλλων, χημικά βαφής, αγροτοχημικά, δημιουργία άλλων χημικών, κατασκευή πλαστικών, κατασκευή καθαριστικών, κατασκευή φαγητού και αναψυκτικών.

10 χρόνια μετά το Διάταγμα του 1969, ανακοινώθηκε από την ελληνική πολιτεία ότι ο Ασωπός ποταμός θα αποκτήσει σύστημα βιομηχανικών υπονόμων από τις τοπικές αρχές της Βοιωτίας και της Αττικής (Κοινή Νομαρχιακή Απόφαση 19649/1979 (ΦΕΚ 1136 Β’) και παρομοίως δεν τέθηκε κανένα περιβαλλοντικό όριο σε αυτήν την απόφαση.

Έτσι, τα εργοστάσια απέθεσαν μεγάλο όγκο βιομηχανικών αποβλήτων κατευθείαν στον ποταμό χωρίς προ-επεξεργασία των βιομηχανικών τους ρύπων.

Ακολούθως, τα επόμενα χρόνια, ανιχνεύθηκαν μετά από χημική ανάλυση, σε εργαστήρια, υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων, χρωμίου και νιτρικών στην επιφάνεια του νερού, στα υπόγεια ύδατα, στη γη και στον αέρα. Οι κύριοι φορείς ρύπανσης στην περίπτωση του Ασωπού είναι τα νιτρικά, ο δισθενής μόλυβδος, τα ιόντα χλωρίου και το εξασθενές χρώμιο το οποίο προκαλείς γενετικές καρκινογενέσεις. Ειδικά αυτό το χημικό πολυμερές, το εξασθενές χρώμιο (Cr(VI)), προκαλεί ζημιά στην περιβαλλοντική ποιότητα της περιοχής και φέρνει και προβλήματα υγείας. Ένα παράδειγμα είναι τα υψηλά ποσοστά του καρκίνου που μετρήθηκαν στον ντόπιο πληθυσμό.

Το 2007, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ανακήρυξε την περιοχή του Ασωπού, μια περίπτωση “Ειδικής Εθνικής Παρέμβασης και το 2010 έβγαλε την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ. Αριθμ. 20488/19-5-2010 «Καθορισμός Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων στον ποταμό Ασωπό και Οριακών Τιμών Εκπομπής υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού» με την οποία τα νομοθετικά δικαιώματα για τη διάθεση των αποβλήτων στον Ασωπό ποταμό από βιομηχανικές εγκαταστάσεις ακυρώθηκαν.

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχουν παρθεί μέτρα που εφαρμόζουν αυτήν την απόφαση. Η παραβίαση των δικαιωμάτων ζώων και ανθρώπων και των περιβαλλοντικών νόμων από την πολιτεία και τη βιομηχανία συνεχίζεται μέχρι σήμερα!

Για αυτό το λόγο απαιτούμε:

Χαράτσι-σοκ σε όσους «μπήκαν» στις 100 δόσεις

Οι εκλογές τελείωσαν, τώρα ξεκινά η πραγματική πολιτική...επιτόκια 5,05% σε όλες τις οφειλές σε ταμεία και εφορία.

Αλλάζουν όλα από τον Νοέμβριο στις δόσεις για χρέη σε Ταμεία και Εφορία, καθώς για όλες ανεξαιρέτως τις ρυθμίσεις ισχύει επιτόκιο 5,05%, και εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες θα πληρώσουν διαφορετικά ποσά για το υπόλοιπο της ρύθμισης που έχουν επιλέξει.


Οι περισσότεροι που είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων επιβαρύνονται με έως και 28,73 ευρώ το μήνα εφόσον ρυθμίζουν χρέη ως 50.000 ευρώ. Οσοι είναι στην πάγια ρύθμιση με τις 12 μόνο δόσεις ωφελούνται με μείωση δόσης από 3 ως 70 ευρώ, ενώ μπαίνει τέλος στις άτοκες δόσεις για όσους ρύθμισαν χρέη ως 5.000 ευρώ. Πλέον, οι εν λόγω οφειλέτες, για να διατηρήσουν την απαλλαγή και να μην επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5,05% από εδώ και πέρα, εφόσον χρωστούν στα Ταμεία, θα πρέπει εντός 7 ημερών (μέχρι 14 Οκτωβρίου), να πάνε στο Ταμείο τους με τα εκκαθαριστικά της εφορίας και να αποδείξουν ότι χρωστούν τα μισά και πλέον από τα εισοδήματα που δήλωσαν και δεν έχουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ.Θα πρέπει δηλαδή ένας οφειλέτης που έχει κύρια οφειλή χωρίς τις προσαυξήσεις ως 5.000 ευρώ, να αποδείξει βάσει εκκαθαριστικού ότι το εισόδημά του είναι μέχρι 9.999,99 ευρώ και τα ακίνητα που έχει δηλώσει στο Ε9 (αν έχει) δεν είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Διαφορετικά οι δόσεις δεν θα είναι άτοκες αλλά έντοκες με 5,05% και με μηνιαία επιβάρυνση ως 11,36 ευρώ.

Λιγότερες δόσεις

Η μεγάλη... βόμβα των αλλαγών θα έρθει τις επόμενες μέρες καθώς αναμένεται η απόφαση βάσει της οποίας τα Ταμεία και οι διευθυντές των εφοριών, θα έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν και μάλιστα αυτεπάγγελτα, τον αριθμό των δόσεων κατεβάζοντας έναν οφειλέτη από τις 100 στις 72 ή και στις 50 δόσεις.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής ομόφωνα καταγγέλλει την ποινική δίωξη συναδέλφων για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργία ενάντια στις διαθεσιμότητες- απολύσεις στα Πανεπιστήμια.

 Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ  
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. : 4190
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής ομόφωνα καταγγέλλει την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 14 συναδέλφων για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργία ενάντια στις διαθεσιμότητες- απολύσεις στα Πανεπιστήμια. Οι 14 συνάδελφοι κατηγορούνται «ως υπαίτιοι του ότι με πρόθεση δεν συμμορφώθηκαν» προς την απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε παράνομη την απεργία για την 25η και την 26η Νοεμβρίου του 2013 και «απείχαν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων συμπαρασύροντας στην αποχή τους αυτή και την πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων, μελών των Συλλόγων τους». Η δίκη έχει οριστεί για τις 12 Οκτωβρίου.
Οι συνάδελφοι που διώκονται είναι στην πλειοψηφία τους μέλη των προεδρείων Γενικών Συνελεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις 22, τις 26 και τις 28 Νοεμβρίου του 2013, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Συλλόγου ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Διώκονται επίσης και τα μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η δίωξη των Προεδρείων των Γενικών Συνελεύσεων, απλών οργάνων διεξαγωγής τους, δείχνει ότι στόχος των διωκτικών αρχών είναι το σύνολο των απεργών. 
Πέραν του αυθαίρετου χαρακτήρα της δίωξης των προεδρείων των Γ.Σ., οι διώξεις είναι απαράδεκτες ως προς τη νομική τους συγκρότηση: η απόφαση του δικαστηρίου που κήρυξε την απεργία παράνομη κοινοποιήθηκε μετά τις 18.00 στις 25 Νοεμβρίου, δηλαδή μετά το τέλος του ωραρίου, ενώ στις 26 Νοεμβρίου οι απεργοί καλύφθηκαν από την ΑΔΕΔΥ που κήρυξε 24ωρη απεργία για αυτόν τον λόγο. Στόχος είναι η τρομοκράτηση και ο παραδειγματισμός των εργαζομένων ώστε να μην εμποδιστεί η εφαρμογή της πολιτικής της απαξίωσης από διαδηλώσεις, απεργίες και άλλες μορφές συλλογικής ταξικής άρνησης. Ο αγώνας ενάντια στις διώξεις των 14 απεργών, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων εργαζομένων και την ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αντίστασης στη συνεχιζόμενη επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας .
· Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μέλη ΕΔΙΠ και σε όλους τους συναδέλφους διοικητικούς που διώκονται.
· Απαιτούμε την παύση κάθε δίωξης των συναδέλφων. Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες σε βάρος τους

Κάλεσμα ενάντια στις συμφωνίες TTIP CETA TiSA


Κάλεσμα Δράσης Σάββατο 10 Οκτωβρίου
Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων όχι των εταιρειών!
Σταματήστε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TPP!

Όχι στην υφαρπαγή επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και των κοινών αγαθών.
Ναι στην προστασία των εργαζομένων και των καταναλωτών.
Ναι στην ελευθερία των σπόρων – ΟΧΙ στους Γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα).
Για μια νέα Ευρώπη της αλληλεγγύης.
TTIP = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. – Η.Π.Α.
CETA = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά
TiSA = Εμπορική Συμφωνία για την Ανταλλαγή Υπηρεσιών
TPP = Διαηπειρωτική Συμφωνία Εμπορίου
Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, αγρότες και απλοί μαχητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουμε την αντίθεση μας στις TTIP, CETA, TiSA και TPP. Αυτές οι Φριχτές Εμπορικές Συμφωνίες απειλούν την Δημοκρατία μας, τον τομέα των Δημοσίων Υπηρεσιών, τα Κοινωνικά & Περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο την μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, και το δικαίωμα και δυνατότητα μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι δικαιούχοι αυτών των συμφωνιών είναι οι μεγάλες εταιρείες που τις έχουν σχεδιάσει και προωθήσει, δεν είναι οι πολίτες.

Στην Ευρώπη, το κίνημα κατά της TTIP και CETA έχει αυξηθεί μαζικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στις 6 Οκτωβρίου, η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στην TTIP και CETA θα ολοκληρώσει το έτος με πάνω από 2.6 εκατομμύρια υπογράφοντες. Για να γιορτάσουμε αυτήν την επιτυχία και για να ενισχύσουμε τα αιτήματά μας, εμείς θα κατέβουμε στους δρόμους στις 10 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες θα διαδηλώσουν απ άκρη σ άκρη σε όλη την Ευρώπη, και θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με σκοπό να μπλοκάρουν τον Οκτώβριο την Ευρωπαϊκή Σύνοδο, και να πουν ΟΧΙ στην λιτότητα, στην φτώχεια και στην TTIP.

Συγκέντρωση Διαμαρτυρία για το Λιμάνι & τα Λιπάσματα, αυτό το Σαββάτο στη Δραπετσώνα


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ!

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας και οι φορείς της πόλης καλούν τους κατοίκους σε γενικό ξεσηκωμό για να διεκδικήσουμε:

• Την ακύρωση του Διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και την απομάκρυνση από κάθε πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

• Την οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου μας: δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

• Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

• Την οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

Αυτή η μάχη δεν είναι απλώς μια στιγμή στις ιστορικές διεκδικήσεις των κατοίκων της πόλης μας που εκκινούν από την διεκδίκηση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στα χρόνια της προσφυγικής εγκατάστασης και φτάνουν στη μάχη της παράγκας, στον αγώνα για την απομάκρυνση της χαβούζας έως και τη σύγχρονη αντιπαράθεση με τις πολιτικές των μνημονίων. Αυτή η μάχη είναι μια ιστορική αναμέτρηση που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία της πόλης μας για τις δεκαετίες που έρχονται, γι’ αυτό και πρέπει να τη κερδίσουμε.

Όλοι μαζί λέμε δυναμικό όχι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και στην εκχώρηση τμημάτων της πόλης μας σε ιδιώτες.

Ημέρα Δράσης


Σάββατο 10 Οκτωβρίου

11 πμ συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας (πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας, Αγ. Πολυτεχνείου &Καραϊσκάκη) 

5 μμ γιορτή τσικουδιάς, Δραπετσώνα Πλ. Βάρναλη (έναντι πρώην Δημαρχείου)

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ο 6ος μνημονιακός προϋπολογισμός

ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥς ΦΤΩΧΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ* από εδώ
«Ακόμη κι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να το εφεύρουμε». Η φράση έχει πολλούς «πατέρες», αλλά επικρατέστερος είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, που έτσι περίπου απάντησε στα ερωτήματα της επιτροπής τουΕυρωπαϊκού Κοινοβουλίου ερευνούσε στις αρχές του 2014 τη νομιμότητα των μνημονίων. Οσονούπω, η ίδια φράση θα γνωρίσει κι άλλους διεκδικητές ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Σε κάθε περίπτωση, ήδη το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή αποτελεί ένα δημοσιονομικό-λογιστικό εγκώμιο στο τρίτο μνημόνιο. Άλλωστε, δεν αποτελεί παρά ακριβή αποτύπωση των βασικών του εντολών, διανθισμένος με μια ατυχέστατη προσπάθεια εξωραϊσμού τους.

Στην εισαγωγή του προσχεδίου που συνυπογράφουν οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, η επιχείρηση εξωραϊσμού του Μνημονίου κινείται στα όρια της γραφικότητας: «Είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα νέο πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία, σε συνδυασμό με τους βασικούς κοινωνικούς στόχους, ώστε να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των κοινωνικών κυρίως ανισορροπιών. Τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, το νέο πρόγραμμα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα. Επιπλέον, είναι πιο δίκαιη η κατανομή του δημοσιονομικού βάρους, μέσω της υιοθέτησης μέτρων όπως η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα, οι φόροι πολυτελείας κ.λπ., ώστε να μη σηκώσουν το βάρος και πάλι οι πιο αδύναμοι», αναφέρουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Στις σελίδες του Προσχεδίου που ακολουθούν την εισαγωγή, αυτές οι σχεδόν διασκεδαστικές διακηρύξεις καταρρέουν σε κάθε επαφή τους με τους αριθμούς του νέου προϋπολογισμού. Οι αριθμοί, βέβαια, δεν λένε πάντα την αλήθεια, και αυτός ο προϋπολογισμός αποκλείεται να αποφύγει την παράδοση της πλήρους αστοχίας. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί της ταξικής, υφεσιακής και αντικοινωνικής λειτουργίας του πρώτου «αριστερού» προϋπολογισμού. Σταχυολογούμε τους πιο χαρακτηριστικούς αριθμούς:

ΑΚΟΜΗ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ

Εκδήλωση-Διαμαρτυρία Άμεση παύση κατασχέσεων και πλειστηριασμών


ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ 

Στην Αθήνα το Σάββατο 10 Οκτώβρη και στις 12.00 μ,μ, διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί-Stop διαμαρτυρία κατά των πλειστηριασμών και των εξώσεων στην οδό Κοραή (Προπύλαια). 

Συμμετέχοντας στην Πανευρωπαϊκή δράση Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς κατοίκους καθώς και στην καμπάνια Καμία έξωση οι συλλογικότητες που έχουμε κινητοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια ενάντια στους πλειστηριασμούς καλούμε όλους και όλες να ενώσουμε την φωνή και τους αγώνες μας για να αντιμετωπίσουμε τις τραγικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην κατοικία των φτωχοποιημένων στρωμάτων και την εξόντωση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στη χώρα μας. 

Είναι δύο μεγάλα ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα καθώς η συνεχιζόμενη λιτότητα και η εκτοξευμένη στα ύψη ανεργία οδηγούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε διαβίωση κάτω από το όριο της φτώχειας. Το σύνολο των καθυστερούμενων δανείων, που έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 100 δισ. ευρώ, και μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη άνω των 90 δισ. ευρώ, όπως και τα αναλόγου ύψους χρέη στην εφορία - από τη φοροληστρική πολιτική - και τα ασφαλιστικά ταμεία, απειλούν την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η πρόσφατες αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, οι μνημονιακές απαιτήσεις για την πώληση των δανείων σε εμπορικά funds, καθώς και οι αυστηρές προϋποθέσεις προστασίας ακόμα και της πρώτης κατοικίας, κάνουν το τοπίο ζοφερό. 

Απάντηση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών είναι ένα μορατόριουμ παύσης των πλειστηριασμών για μια περίοδο ικανή να αποκαταστήσει τις εισοδηματικές και κοινωνικές αδικίες και να εκπονηθεί με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων πρόταση -κοινωνικά δίκαιη-για τη ρύθμιση των οφειλών. 

Άμεσα ζητάμε:

Autotech: Να μπει τέρμα στην εργοδοτική τρομοκρατία

Αύριο Παρασκευή 9 Οκτώβρη εκδικάζεται η υπόθεση του συναδέλφου που είχε απολυθεί από την Auto Tech τον Σεπτέμβρη του 2014. Αναρτούμε σχετικό ψήφισμα
Autotech: Να μπει τέρμα στην εργοδοτική τρομοκρατία 
Οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων δεν ποινικοποιούνται. 

Την Παρασκευή 9 Οκτώβρη εκδικάζεται η υπόθεση εργαζόμενου που είχε απολυθεί από την Auto Tech τον Σεπτέμβρη του 2014.Η  εργοδοσία, αφού τον απέλυσε, προχώρησε σε αγωγή σε βάρος τους, ενώ στου έχει ασκήσει και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Παράλληλα τον απειλεί με νέες μηνύσεις. Ο εργαζόμενος, με αγωγή του, διεκδικεί τα δικαιώματα του. 

Στην Auto Tech, εταιρία ανάπτυξης βιομηχανικών και οικιακών αυτοματισμών υψηλής τεχνολογίας, για πολλά χρόνια πραγματοποιούνταν εργασίες με τη χρήση μόλυβδου (μόλις πριν λίγους μήνες η εργοδοσία τον αντικατέστησε), που έβαζαν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Η χρήση του μόλυβδου για βιομηχανικούς σκοπούς απαιτεί αυξημένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που η εταιρεία δεν τηρούσε. Οι εργαζόμενοι που αναγκάζονταν να κάνουν εργασίες με μόλυβδο αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας. 

Όποιος εργαζόμενος απευθύνονταν στην εργοδοσία για τα προβλήματα υγείας που του προκαλούσε ο μόλυβδος και οι εργασίες με αυτόν, απολύονταν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Με αυτόν το τρόπο εργαζόμενοι έχουν απολυθεί τα τελευταία χρόνια επειδή απέκτησαν προβλήματα υγείας εξαιτίας της χρήσης μολύβδου. Παράλληλα η εταιρεία επιφύλασσε για τους εργαζόμενους μισθούς πείνας, πολύ χαμηλότερους ακόμα και από τους προβλεπόμενους, ενώ προσλάμβανε νέους απόφοιτους που έκαναν την πρακτική άσκηση καθώς και εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, (των γνωστών voucher) που μόνο στόχο έχουν την προσφορά τζάμπα εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες.

Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ: υπάρχει εναλλακτικό ισοδύναμο ;

Στην επικαιρότητα (ξανά) το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) ο οποίος είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς υψηλής τάσεως και 100% θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ.


Ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η ιδιωτικοποίηση αποφεύχθηκε με τη διατύπωση «ισοδύναμου εναλλακτικού σχεδίου» και ότι η διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων είναι δεδομένη.

Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και ο κ. Τσίπρας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ;

Αξίζει να σημειώσουμε τα εξής :

α) Στη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής εκστρατείας, τόσο ο κ. Σκουρλέτης όσο και ο κ. Τσίπρας διατυμπάνιζαν ότι τα πάγια του Συστήματος Μεταφοράς θα παραμείνουν στη ΔΕΗ.

Τώρα που ξαναγίναμε κυβέρνηση, η διατύπωση άλλαξε σε «διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων».

β) Η περίφημη «ισοδύναμη εναλλακτική πρόταση» δεν έχει δημοσιευθεί ή παρουσιαστεί πουθενά. Σύμφωνα με διαρροές στον τύπο, προβλέπει την επανασύσταση του ΔΕΣΗΜΕ (διαχειριστής συστήματος) ο οποίος θα αποκτήσει κυριότητα των υποδομών που σήμερα ανήκουν στον Όμιλο ΔΕΗ οι οποίες σχετίζονται ΜΟΝΟ με τη λειτουργία της αγοράς (ουσιαστικά το Εθνικό Κέντρο Κατανομής Φορτίου, τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα τηλεμέτρησης και ελέγχου, τους μετρητές στους υποσταθμούς).

Τα υπόλοιπα πάγια θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ.

γ) Το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336, ΦΕΚ 14 Αυγούστου 2015) αναφέρει επί λέξει :

«Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές: α) θα λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας, ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την επίτευξη πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ (βασικό παραδοτέο)»

Για να τονίσουμε ακόμα περισσότερο τον όρο «πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη ΔΕΗ» παραθέτουμε το κείμενο της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, στα Αγγλικά, που αναφέρει επί λέξει :

Κατρούγκαλος: Θα ανακληθούν ρυθμίσεις του μίνι ασφαλιστικού Στρατούλη (νόμος για ΚΕΠΑ)


Τα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν απόλυτα τη χθεσινή μας ανάρτηση για τη σαφή πρόβλεψη του 3ου μνημονίου (Ν.4336/15) να καταργηθούν οι ευνοϊκές (αν και σίγουρα όχι όπως διεκδικούσαμε) ρυθμίσεις για τους μηχανικούς και το ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή η δυνατότητα επαναφοράς στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και το διετές "πάγωμα" των ληστρικών αυξήσεων του 3896/11. Χθες ο ίδιος ο Υπουργός της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το δήλωσε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Αναμένουμε με αγωνία να δούμε αν έχει απομείνει η ελάχιστη τσίπα στους μηχανικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το πόρισμα της «επιτροπής των σοφών» για το ασφαλιστικό, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι πριν από το συνολικό νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος το Νοέμβριο, θα κατατεθεί στη Βουλή «ενδιάμεσο» νομοσχέδιο. και σε αυτό το «σημείο», πέταξε τη «βόμβα» προς χιλιάδες ασφαλισμένους και εργαζομένους: είπε πως με το «ενδιάμεσο» νομοσχέδιο θα ανακληθούν διατάξεις από το μίνι ασφαλιστικό Στρατούλη, το νόμου για τα ΚΕΠΑ δηλαδή, διότι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις δεν κατάφερε να το αποτρέψει. Δε διευκρίνισε ποιες διατάξεις, ωστόσο.

«...Ενδιάμεσα θα υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα έχει ρυθμίσεις κοινωνικοασφαλιστικές που δεν είναι αυτό που σας λέω. Αυτό αφορά προαπαιτούμενες δράσεις κυρίως για ανάκληση ρυθμίσεων θετικών του 4331/2015. Αυτό ήταν από τα προαπαιτούμενα που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε και πρέπει να ενημερώσουμε και το σώμα και τον ελληνικό λαό ότι αυτή τη δυσμενή εξέλιξη της ανάκλησης θετικών ρυθμίσεων θα επιδιώξουμε να την εξουδετερώσουμε ακριβώς μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», είπε.

Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε δεσμεύσεις από το μνημόνιο που θα επιδιώξουμε να εξουδετερώσουμε μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αντικατάσταση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που δεν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας (π.χ. ο αντιασφαλιστικός νόμος του 2010, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απομείωση κατώτατων συντάξεων και ΕΚΑΣ) ζητήσαμε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή θα φέρουμε στη Βουλή το Νοέμβριο, ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις – φιλοδωρήματα και οι νυν εργαζόμενοι να πάρουν σύνταξη». Δεσμεύθηκε ακόμη ότι «δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις» και «η αναγκαία αναπροσαρμογή θα γίνει μέσω του νέου συστήματος».

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Η μεγάλη απάτη για τις Τράπεζες

 ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΣΑΝ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ... ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ!


Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ* από εδώ

Ένα από τα ελάχιστα σημεία των προγραμματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα που προκάλεσε χειροκροτήματα των κυβερνητικών βουλευτών ήταν η αναφορά του στις τράπεζες. Ο πρωθυπουργόςχαρακτήρισε την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση- την οποία θα φορτωθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, μέσω της αύξησης του χρέους- ως τελευταία ευκαιρία διάσωσης του τραπεζικού συστήματος. Για να προλάβει τη δικαιολογημένη δυσφορία των φορολογουμένων, υποσχέθηκε ότι αυτή τη φορά, όποιες τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του δημοσίου, θα έχουν το αντίστοιχο management.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές ενθουσιάστηκαν, πιστεύοντας, ενδεχομένως, ότι αυτό ισοδυναμεί με έλεγχο της κυβέρνησης, του δημοσίου, της κοινωνίας πάνω στις εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες τράπεζες. Το μόνο που αποδεικνύει αυτή η ελαφρότητα, είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν καν διαβάσει το τρίτο Μνημόνιο, που με συνοπτικές διαδικασίες ψήφισαν. Γιατί αυτό που δρομολογεί, με άτεγκτη ακρίβεια, το Μνημόνιο είναι μια ανακεφαλαιοποίηση- «εξυγίανση» που θα παραδώσει τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό (κυρίως γαλλογερμανικό) χρηματιστικό κεφάλαιο. Δεδομένου δε ότι οι τράπεζες ελέγχουν τη ροή του χρήματος και των δανείων, ο έλεγχός τους από τους «εταίρους» σημαίνει ότι θα μπορέσουν να βάλουν στο χέρι σειρά στρατηγικής σημασίας ελληνικών επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα από τα τραπεζικά δάνεια για την επιβίωσή τους.

Υπερβολές; Κρίνετε μόνοι σας. Ιδού τι αναφέρει επί λέξει το τρίτο Μνημόνιο, στην ενότητα 3 περί «Διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»:

Το ΤΕΕ κόβει την πρόσβαση στα συστήματα του

Από χθες όλοι οι συνάδελφοι που εισέρχονται στην ηλεκτρονική πύλη του ΤΕΕ βλέπουν το παρακάτω μήνυμα...

"Σύμφωνα με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, θα εφαρμοστούν σταδιακά, μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, περιορισμοί στην χρήση των πληροφοριακών συστημάτων του ΤΕΕ (αμοιβές μηχανικών, διαχείριση αυθαιρέτων) στις περιπτώσεις που οφείλονται συνδρομές Μελών ΤΕΕ ή συνδρομές Τεχνικών Επωνυμιών. Τα Μέλη και οι εγγεγραμμένοι στο βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του ΤΕΕ καλούνται να εξοφλούν εμπρόθεσμα τις οφειλόμενες συνδρομές είτε ηλεκτρονικά (https://portal.tee.gr/tptee/my/pages/) είτε σε ένα από τα ταμεία του ΤΕΕ."...

Το ΤΕΕ δηλαδή κόβει την πρόσβαση στα πληροφοριακά του συστήματα - απαραίτητο εργαλείο και προαπαιτούμενο για πολλές εργασίες μηχανικού (αμοιβές, σύστημα αυθαιρέτων κλπ) σε όσους χρωστάνε τη συνδρομή τους στο ΤΕΕ, αφαιρώντας τους έτσι το δικαίωμα στην εργασία. Όπως πληροφορηθήκαμε μάλιστα, δεν υπάρχει καν τέτοια απόφαση Διοικούσας Επιτροπής. Ντροπή...

Επαναφορά των ληστρικών αυξήσεων εισφορών του Ν.3896/2011 προβλέπει το 3ο Μνημόνιο

Αντιγράφουμε από τις σελίδες 1020-1021 του 3ου Μνημονίου (Ν.4336/2015), σημειώνουμε με έντονα τα σημεία που πρέπει να προσεχθούν και ρωτάμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...

-Θα καταργήσετε τις έστω και λειψές και μερικές ρυθμίσεις του Ν.4331/2015 για επαναφορά των εισφορών στα επίπεδα του 2011? θα επαναφέρετε δηλαδή τις εισφορές στις 6000 € το χρόνο, όπως προβλέπει ο Ν.3896/11?
-Θα μειώσετε και άλλο τις ήδη κομμένες συντάξεις του ΤΣΜΕΔΕ?
-Θα αποτελειώσετε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ μέσω της ενοποίησης Ταμείων?
-Θα συνεχίσουν να πληρώνουν εισφορές συνάδελφοι με μηδενικό ή ελάχιστο εισόδημα?
-Θα στείλετε τις οφειλές εισφορών στην εφορία?

...και και τις διοικήσεις των TEE, ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ?
-κοιμόσαστε όρθιοι?

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
Βιώσιμο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας
Συντάξεις
Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα βελτιώσουν σημαντικά τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του συνολικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, το συνταξιοδοτικό σύστημα παραμένει κατακερματισμένο και δαπανηρό και απαιτεί σημαντικές ετήσιες μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ως εκ τούτου, απαιτούνται πολύ πιο φιλόδοξα μέτρα για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων διαρθρωτικών προκλήσεων, καθώς και των πρόσθετων πιέσεων στο σύστημα λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι εισφορές έχουν μειωθεί λόγω των υψηλών επιπέδων ανεργίας καθ’ ην στιγμήν οι πιέσεις στις δαπάνες κορυφώθηκαν, καθώς πολλοί επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.
Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις, οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν πλήρως τις υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις και επίσης θα προβούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης της τάξης του 1/4 του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ έως το 2016. Μεταξύ άλλων, η δέσμη αποσκοπεί στη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση αυξάνοντας τις κυρώσεις για την πρόωρη συνταξιοδότηση και καταργώντας σταδιακά τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης.
Οι αρχές έχουν ήδη αυξήσει τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων στο 6% για τις κύριες συντάξεις τους και εφάρμοσαν επίσης εισφορές υγείας ύψους 6% για τις επικουρικές συντάξεις από την 1η Ιουλίου 2015· θα υπαγάγουν στην ETEA από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων και θα διασφαλίσουν ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές από την 1η Ιανουαρίου 2015· θα παγώσουν τα μηνιαία εγγυημένα ανταποδοτικά όρια συντάξεων σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021· και εξασφάλισαν ότι όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει την νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης, που είναι σήμερα τα 67 έτη.

Με το σύστημα μελέτη-κατασκευή όλα τα δημόσια έργα

Πηγή: http://www.newmoney.gr. Ή εναλλακτικά με το σύστημα "Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει", όπως εύστοχα χαρακτηριζόταν...


Επιστροφή στο σύστημα μελέτη-κατασκευή για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά έργα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τους ίδιους τους εργολάβους πληγή κατευθυνόμενων και διαπλεκόμενων έργων, μαζί με τον πλήρη έλεγχο της κατασκευαστικής δραστηριότητας όλης της χώρας, είναι το πνεύμα που φέρνει στις συμβάσεις έργων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Οι αρμοδιότητες που επιδιώκει το πρωθυπουργικό περιβάλλον να εκχωρήσει στο υπουργείο Υποδομών καθιστούν τον νέο υπουργό Χρήστο Σπίρτζη ρυθμιστή της αγοράς των κατασκευών αφού στο υπουργείο του θα συσταθεί η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοσίων Υποδομών, η οποία θα εκπονήσει όλο το πρόγραμμα δημοσίων έργων της χώρας σε ορίζοντα 20ετίας.

Η νέα Διεύθυνση θα προικιστεί με ένα πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων που προσδιορίζονται ως εργαλεία διαφάνειας και εξυγίανσης της αγοράς και τα οποία ξεκινούν από την ανάθεση έργων μέχρι τις αδειοδοτήσεις, το κόστος, τις προδιαγραφές αλλά και τη συντήρηση. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα κουμπώσει με τη δημιουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας των έργων, ενός συστήματος παρακολούθησης δημόσιων και ιδιωτικών έργων, με έναν όμως δαιδαλώδη τρόπο του οποίου αμφισβητείται στην πράξη η εφαρμογή, αλλά και με την ανακατανομή της πίτας, με το όριο των αναθέσεων να τοποθετείται με βάση το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων.

Νέος νόμος, αλλά και νέες δουλειές στο ΤΕΕ

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

για τα εκλογικά αποτελέσματα και την πολιτική συγκυρία


1. Στις εκλογές της 20 Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση ενός κύκλου που άνοιξε πριν πέντε χρόνια, με την πιο αρνητική τροπή σε σχέση με κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων πέντε χρόνων. Το εκκρεμές τοποθετήθηκε στην αντίθετη τροχιά από αυτήν που - έστω και με αντιφατικό τρόπο – κινήθηκε από το 2010 μέχρι την 25η Γενάρη του 2015 και την 5η Ιούλη του 2015.

2. Με τα εκλογικά αποτελέσματα και τον τρόπο που εγγράφονται στους κρατικούς μηχανισμούς, παράγοντας μία σχετική συνοχή του κυβερνητικού κέντρου, επήλθε ανατροπή σε πολιτικό επίπεδο των ρήξεων που συνέβησαν τα πέντε χρόνια των μνημονίων, με κορυφαία το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Επιτεύχθηκε ο πολιτικός στόχος του Τσίπρα να νομιμοποιήσει μέσα από τις εκλογές την μνημονιακή αντιδραστική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, την εκκαθάριση της αριστερής αντιπολίτευσης και να επικυρωθεί τυπικά ότι υπάρχει ευρεία πολιτική – χωρίς να οδηγεί σε κοινωνική - συναίνεση στην υλοποίηση των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προς τα δεξιά του για να τροφοδοτηθεί εκλογικά, αλλά και για να επικυρώσει τον μετασχηματισμό του σε ένα σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα. Παράλληλα έδωσε βάρος στην αποδιοργάνωση της αριστερής αντιπολίτευσης και στο να καναλιζάρει την δυσαρέσκεια ενός μεγάλου τμήματος της εκλογικής του βάσης σε πιο ακίνδυνες κατευθύνσεις, όπως η αποχή, ή άλλους αριστερούς σχηματισμούς.

3. Η προσφυγή σε εκλογές έγινε κάτω και από την καθοδήγηση των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ όταν η αστική τάξη πείσθηκε πλήρως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο καταλληλότερος στην παρούσα φάση για να σφραγίσει το ρήγμα που άνοιξε σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο την περίοδο 2010 – 2015, υποβοήθησε την εκλογική του σταθεροποίηση. Ακόμα περισσότερο επένδυσαν στην αποδόμηση της όποιας αντιπολίτευσης από τα αριστερά του Τσίπρα, πλην του ΚΚΕ. Η στάση αυτή των μηχανισμών της αστικής τάξης δεν ήταν μόνο μία αναγκαστική επιλογή, αλλά σχετίζεται και με την ενεργητική θέση που μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία επιβολής του μνημονίου. Παρά την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και την ύπαρξη των capital controls, σε ορισμένους κλάδους αλλά και σε μεμονωμένους επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχει ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Οι καπιταλιστές έχουν την αίσθηση – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμβεί στον ανάλογο βαθμό – ότι η επίλυση του πολιτικού ζητήματος θα αποτελέσει εφαλτήριο οικονομικής ανάκαμψης.

Η ψήφος και η αποχή της 20ης Σεπτέμβρη ως κοινωνικός δείκτης

Γράφει ο Σπύρος Κοντομάρης από εδώ

Η Αριστερά για μια ακόμη φορά δεν έπεισε εκλογικά. Παρότι στήριξε τα Κινήματα της προηγούμενης περιόδου, δεν τα εκπροσωπεί. Παρότι δεν ψήφισε το 3ο Μνημόνιο, αυτό δεν επιβραβεύτηκε στην κάλπη. Θα μου πείτε δεν πειράζει, από αύριο όλοι μαζί στο κίνημα. Θα σας απαντήσω ότι η απάντηση αυτή είναι εκτός θέματος και αντιστοιχεί σε κόμματα που δεν κατεβαίνουν στις εκλογές.

Εκτός θέματος είναι και οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων που αποδίδουν έμμεσα την εκλογική αποτυχία της Αριστεράς στη νοημοσύνη των ψηφοφόρων. Όλων των ψηφοφόρων εκτός από αυτούς μας ψηφίζουν. Αυτοί είναι κατά κανόνα οι μόνοι έξυπνοι.

Σήμα κατατεθέν η φράση «ανάχωμα εγκλωβισμού ενός μέρους της αγανάκτησης σε ανώδυνα κανάλια». Προεξέχοντος του ΚΚΕ [1], που βλέπει όλα τα άλλα κόμματα ως αντι-ΚΚΕ κόμματα, με μόνο στόχο να παρασύρουν το λαό στο στραβό το δρόμο, στα κακόφημα στενά των «εδώ και τώρα» διεκδικήσεων.

Στο υπερήλικο σύνδρομο εκλογικής καταδίωξης του ΚΚΕ προσχώρησε άρον-άρον και το 28ήμερο «βρέφος» της ΛΕ. «Μας πολέμησαν με επιθέσεις κάτω από τη μέση» [2] (ποιες αλήθεια ;), «πανηγυρίζουν οι Ν.Υ. Times» [3] (άρα ενδεχομένως μας έβγαλε εκτός βουλής η Αμερικάνικη Πρεσβεία;), «με το σύνολο σχεδόν των μέσων ενημέρωσης εχθρικά τοποθετημένα απέναντί μας» [4] (υπήρχε πάνελ από το οποίο να λείψατε;). Εξηγήσεις δηλαδή ακόμα πιο πέρα από το ξερό το κεφάλι του ψηφοφόρου, πέρα από το νουάρ, πέρα και από το φίξιον.

Η ψήφος σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται εγκλωβισμός, πολιτική ομηρία, η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτηση, αυταπάτη, η ψήφος στη ΧΑ φασιστική, στο Ποτάμι και το Λεβέντη απολίτικη. Ποιος φταίει λοιπόν που η Αριστερά καταψηφίστηκε και τα μνημονιακά κόμματα κατέλαβαν το 95% των εδρών ; Όλοι εκτός από εμάς, φταίει το εκλογικό σύστημα, φταίει η αποχή, φταίει ο Τσίπρας, φταίνε βεβαίως οι ψηφοφόροι.

Φταίνε ιδιαιτέρως οι αριστεροί ψηφοφόροι, που δεν ψήφισαν ΚΚΕ και βγήκε 3ο κόμμα η ΧΑ, που δεν ψήφισαν ΛΕ και η ΛΕ δεν έφτασε στο 3%. Φταίνε που κρατούν καθηλωμένη την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάτω από το 1%.

Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση κοινού μετώπου επιμέρους κινημάτων εναντίον της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ
Δημιουργήθηκε «Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση κοινού μετώπου επιμέρους κινημάτων εναντίον της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ».

Η Πρω­το­βου­λία έχει σκοπό να φέρει σε επαφή κι­νή­μα­τα που ανα­πτύ­χθη­καν την προη­γού­με­νη πε­ρί­ο­δο ενα­ντί­ον του ΤΑΙ­ΠΕΔ και για την υπε­ρά­σπι­ση της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας, η οποία εκ­ποιεί­ται με σκοπό την απο­πλη­ρω­μή του πα­ρά­νο­μου, αθέ­μι­του, επο­νεί­δι­στου και επι­πλέ­ον μη βιώ­σι­μου δη­μό­σιου χρέ­ους. Τα κι­νή­μα­τα αυτά δρουν ήδη σε δη­μό­σιες επι­χει­ρή­σεις και ακί­νη­τα όπως : ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΣΦΑ, ΤΡΑΙ­ΝΟ­ΣΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Ελ­λη­νι­κό, Ια­μα­τι­κές Πηγές, 14 Πε­ρι­φε­ρεια­κά Αε­ρο­δρό­μια, Λι­μέ­νες και Μα­ρί­νες, η Κασ­σιώ­πη στην Κέρ­κυ­ρα, ο Αστέ­ρας Βου­λιαγ­μέ­νης, κ.λπ. 

Στις άμε­σες μνη­μο­νια­κές απο­φά­σεις πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται η εκ­κα­θά­ρι­ση των ακι­νή­των που εκ­κρε­μούν στο υφι­στά­με­νο ΤΑΙ­ΠΕΔ και η δη­μιουρ­γία κοι­νής επι­τρο­πής κυ­βέρ­νη­σης και δα­νει­στών ώστε να προσ­διο­ρι­στεί ο χα­ρα­κτή­ρας του νέου τα­μεί­ου, στο οποίο θα πε­ριέλ­θουν όλα τα πε­ριου­σια­κά στοι­χεία του ελ­λη­νι­κού κρά­τους.

Εν­δια­φε­ρό­μα­στε για τον ευ­ρύ­τε­ρο δυ­να­τό συ­ντο­νι­σμό πα­νελ­λα­δι­κά ώστε να βοη­θη­θούν οι επι­μέ­ρους αντι­δρά­σεις αλλά και να αντι­με­τω­πι­σθεί - με τη βο­ή­θεια της ομά­δας νο­μι­κής / επι­στη­μο­νι­κής υπο­στή­ρι­ξης - ένα γε­νι­κό­τε­ρο πλαί­σιο αντι­με­τώ­πι­σης του τα­μεί­ου εκ­ποί­η­σης δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας σε σύν­δε­ση με θέ­μα­τα συ­ντάγ­μα­τος, διε­θνούς δι­καί­ου και δη­μό­σιου χρέ­ους της χώρας.

Στην πρώτη συ­νά­ντη­ση, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 27/9, απο­φα­σί­στη­κε να προ­σκλη­θούν στην Πρω­το­βου­λία οι κατά το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ροι φο­ρείς/κι­νή­μα­τα, που έχουν εκ­κρε­μείς υπο­θέ­σεις με το ΤΑΙ­ΠΕΔ και εν εξε­λί­ξει αγώ­νες, όπως και να δη­μιουρ­γη­θούν 3 επι­τρο­πές : ορ­γα­νω­τι­κή/συ­ντο­νι­σμού, τεκ­μη­ρί­ω­σης/πο­λι­τι­κής πα­ρέμ­βα­σης, νο­μι­κής και επι­στη­μο­νι­κής υπο­στή­ρι­ξης.

Η επό­με­νη συ­νά­ντη­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Τε­τάρ­τη 14/10 στο χώρο ΜΑ­ΧΩ­ΜΕ (Αγίου Κων­στα­ντί­νου και Γε­ρα­νί­ου 47, ημιώ­ρο­φος, πολύ κοντά στην Ομό­νοια), ώρα 7.00 μ.μ. 

Η ομάδα νο­μι­κής/ επι­στη­μο­νι­κής υπο­στή­ρι­ξης θα συ­νε­δριά­σει την Τρίτη 6/10, ώρα 6.00 μ.μ, στο Δι­κη­γο­ρι­κό Σύλ­λο­γο Αθή­νας

Σχέδιο νομικού πλαισίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις

Επισημαίνουμε μερικά μόνο σημεία, που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

· Στο άρθρο 1, το γραφείο μελετών μετονομάζεται σε «Οικονομικό φορέα».

· Στο άρθρο 1, η μελέτη διαχωρίζεται σε απλή και σύνθετη με άγνωστο τον φορέα καθορισμού του είδους της μελέτης.

· Στο άρθρο 2, παρ. 3 αναφέρεται ότι μετά από γνώμη του ΤΕΕ «προσδιορίζεται το αντικείμενο κάθε κατηγορίας και αντιστοιχία του με το γνωστικό αντικείμενο των μελετητών που δικαιούνται να εγγραφούν ανά κατηγορία στο μητρώο του άρθρου……39» και με την ίδια απόφαση μπορούν να διαιρούνται ή να ενοποιούνται εν γένει οι παραπάνω κατηγορίες μετά από γνώμη της ΓΕΜ.

· Στο άρθρο 4, παρ. 4 «προστίθεται ποσοστό 20% ως απρόβλεπτη δαπάνη!!!» Τι άραγε να σημαίνει αυτό???

· Στο άρθρο 5, παρ. 5, θεσμοθετείται η Δωρεά Μελετών!!!

· Στο άρθρο 10, παρ. 2, «Οι Αναθέτουσες Αρχές μπορούν να αναθέτουν δημόσιες συμβάσεις μελετών και τεχνικών υπηρεσιών του παρόντος τίτλου προσφεύγοντας σε διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση».

ΤΙΤΛΟΣ 2: ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

ΤΜΗΜΑ I: ΔΙΟΙΚΗΣΗ –ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Άρθρο .... Σύναψη της Σύμβασης [ 3316-αρθ. 23]

1. Η σύμβαση περιλαμβάνει το σύνολο των όρων που προσδιορίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αντισυμβαλλομένων και περιλαμβάνονται στα τεύχη του διαγωνισμού, στην απόφαση έγκρισης του αποτελέσματος και το σχετικό συμφωνητικό.

2. Η σύμβαση συνάπτεται με την κοινοποίηση της απόφασης έγκρισης του αποτελέσματος του διαγωνισμού στον ανάδοχο. Το έγγραφο της σύμβασης έχει αποδεικτικό χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται με το έγγραφο της σύμβασης να τροποποιηθούν ή να συμπληρωθούν οι όροι των τευχών του διαγωνισμού. Επί συμβάσεως που καταρτίζεται ύστερα από διαδικασία με διαπραγμάτευση το έγγραφο της σύμβασης έχει συστατικό χαρακτήρα.

Αναδρομική διαγραφή μηχανικού από το ΤΣΜΕΔΕ [απόφαση]


Από το δικηγορικό γραφείο της κας Ευγενίας Φωτοπούλου μας εστάλη email σχετικό με την απόφαση αναδρομικής διαγραφής μηχανικού από το ΣΜΕΔΕ.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Φωτοπούλου αναφέρει στο email τα εξής:

"Σας αποστέλλω συνημμένη την απόφαση 407 του ΤΣΜΕΔΕ, που εκδόθηκε κατόπιν χειρισμού του γραφείου μας, αναφορικά με αναδρομική διαγραφή μηχανικού από το 1992, λόγω μη άσκησης του επαγγέλματος από τότε. Προηγήθηκε απόφαση αναδρομικής διαγραφής από το ΤΕΕ, αλλά παρ' όλα αυτά η διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ δεν ήταν αυτονόητη καθώς συνεπάγεται διαγραφή μεγάλου ποσού οφειλών και γι' αυτό θα δείτε και στην απόφαση ότι έγινε τελικά δεκτή η αίτησή μας, παρά την αρνητική εισήγηση από την υπηρεσία.

Επειδή βλέπω πως η ιστοσελίδα σας ενημερώνει μηχανικούς σχετικά με ζητήματα του ΤΣΜΕΔΕ, σας στέλνω τη συνημμένη απόφαση, σε περίπτωση που θελήσετε να ενημερώσετε τους αναγνώστες σας.

Παραμένω στη διάθεσή σας για όποια διευκρίνιση,

Ευγενία Φωτοπούλου

Ακολουθεί το κείμενο της σχετικής απόφασης:
ΘΕΜΑ 7°
ΑΠΟΦ.ΑΡΙΘΜ.407

ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ... ... ΤΟΥ ... ΓΙΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΟΜΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ Ε.Δ.Ε.

Ο Διευθυντής Συντάξεων και Ασφάλισης Ε.Τ.Α.Α Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε κ. Κων/νος Καραγιαννάκης θέτει υπόψη της Δ.Ε. την πιο κάτω γραπτή εισήγηση που έχει ως εξής:

«Ο ... ... του ... ασφαλίστηκε στο ΕΤΑΑ-Τομείς Μηχανικών και ΕΔΕ ως Χημικός Μηχανικός, με Αριθμό Δύναμης ... στις 19.03.1992.

Με την υπ' αριθμ.πρωτ. .../30.04.2015 αίτησή του ζητά αναδρομική διαγραφή από το ΕΤΑΑ - Τομείς Μηχανικών και ΕΔΕ από 12-5-1992 ημερομηνία διαγραφής από το Μητρώο τακτικών μελών του Τ.Ε.Ε.

Στην αίτησή του αναφέρει ότι ασφαλίζεται στο ΙΚΑ από 26-08-1981 λόγω παροχής εξαρτημένης εργασίας, άσχετης προς την ιδιότητα του μηχανικού, ουδέποτε άσκησε στο παρελθόν μέχρι και σήμερα το επάγγελμα του μηχανικού, καθώς εργάζεται αδιάλειπτα στη Φαρμακευτική Βιομηχανία ... Α.Ε. από 18-05-1992 με σχέση εξαρτημένης εργασίας (μισθωτός) αορίστου χρόνου και καθεστώς πλήρους απασχόλησης, υπό τις εξής ειδικότητες:

α) ως Ιατρικός Επισκέπτης κατά το διάστημα 1992-1999 και β) ως Προϊστάμενος Ιατρικής Επίσκεψης από το 1999 έως σήμερα και ουδεμία συνάφεια υπάρχει μεταξύ του επαγγέλματος του χημικού μηχανικού και του επαγγέλματος που ασκεί από το 1992 έως σήμερα.

Προσκομίζει επίσης : 
Το με αρ.πρωτ. 22609/61360 (ΣΧΕΤ:28440,32337/2014)-16/04/2015 έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από το οποίο προκύπτει ότι με την Α89/Σ6/2015 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., από 12/5/1992 διεγράφη από το Μητρώο Τακτικών Μελών του Τ.Ε.Ε. 
Το με αρ.πρωτ. 172667-04/09/2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής από το οποίο προκύπτει ότι στις 04/09/2014 δήλωσε παύση άσκησης του επαγγέλματος του ως Χημικού Μηχανικού από 12/05/1992 
Την από 27-08-2014 βεβαίωση της ... Α.Ε. σύμφωνα με την οποία εργάζεται στην εταιρεία από 18/05/1992 με σχέση εξαρτημένης εργασίας (μισθωτός) αορίστου χρόνου και καθεστώς πλήρους απασχόλησης, υπό τις εξής ειδικότητες α) ως Ιατρικός Επισκέπτης κατά το διάστημα 1992 - 1999 και β) ως Προϊστάμενος Ιατρικής Επίσκεψης από το 1999 έως και σήμερα. 

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Ρέθυμνο: Η εκδίωξη των ΒΑΠΕ

Μια σημαντική νίκη στον πόλεμο κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ πέτυχαν οι κάτοικοι του νότιου Ρεθύμνου αποτρέποντας την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση τριών νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή τους. Το πρωί του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015, οι κάτοικοι στο Σπήλι και στα γύρω ορεινά του Ρεθύμνου αντιλήφθηκαν τα μηχανήματα της “ΔΕΗ Ανανεώσιμες” να ανεβαίνουν στο χωριό Άρδαχτος για να ξεκινήσουν την εγκατάσταση τριών νέων ανεμογεννητριών, σε απόσταση 200 μέτρων από την κατοικημένη περιοχή.


Σε ελάχιστο χρόνο μαζεύτηκαν αλληλέγγυοι από τα γύρω χωριά αλλά και από το Ρέθυμνο και ανέκοψαν την πορεία των μηχανημάτων. Πολύ γρήγορα οι οδηγοί των πέντε οχημάτων βρέθηκαν μπροστά σε εκατοντάδες αποφασισμένους κατοίκους, οι οποίοι είχαν στήσει μπλόκα διαμαρτυρίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και έκαναν απόλυτα σαφή την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν την έναρξη των εργασιών.

Τα βαριά φορτηγά δεν ήταν από την Κρήτη. Ανήκουν σε συνεργαζόμενο με τη "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" εργολάβο από την Καρδίτσα. Οι πολίτες του Ρεθύμνου απαίτησαν όχι μόνο να φύγουν από το χωριό τους αλλά και από την Κρήτη και τους ακολούθησαν σε κομβόι μέχρι το λιμάνι του Ηρακλείου όπου και τελικά τα πέντε τεράστια οχήματα φορτώθηκαν στο πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Το κλίμα μετά τη φόρτωση ήταν πανηγυρικό. Το μήνυμα που εστάλη από την Κρήτη ήταν σαφές, τόσο προς τις εταιρίες ΑΠΕ όσο και στους εργολάβους που αναλαμβάνουν επιμέρους εργασίες (Πηγή)

Εκθεση βόμβα της Επιτροπής Αλήθειας κρίνει παράνομο το τρίτο μνημόνιο

Πηγή


Για παράνομα εξαναγκαστικά μέτρα, ακύρωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας κάνει λόγο η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους σε νέα έκθεσή της. Στο κείμενο καταγράφονται ενδεικτικά αλλά και λεπτομερώς οι συνέπειες από την εφαρμογή του μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τον ελληνικό πληθυσμό αλλά και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Η έκθεση αναρτήθηκε το πρωί της Κυριακής στη διεύθυνση debt-truth.gr όπου μπορείτε να βρείτε όλο το υλικό των εργασιών της επιτροπής

Συγκριτικά Οικονομικά Στοιχεία ΤΣΜΕΔΕ

   Πάνω από 10.000 διαγραφές μηχανικών (πλην των συνταξιοδοτήσεων) από ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ τα τελευταία 5 χρόνια

ΠΙΝΑΚΕΣ
  Συγκριτικά Οικονομικά Στοιχεία ΤΣΜΕΔΕ
          από Ιαν. 2012   (προ PSI ) μέχρι Φεβ. 2014


Ημερομηνία
Ιανουάριος 2012
Δεκέμβριος 2012
Αύγουστος 2013
Φεβρουάριος 2014
Λογαριασμός    Ταμιακής   Διαχείρισης


413.828.535

336.788.286

232.165.269

291.005.495
Διαθέσιμα
Τράπεζας
Ελλάδας


3.259.142.485

1.369.791.082

1.507.737.992

1.744.183.575
Ακίνητα


28.509.176


28.509.176

28.509.176

28.509.176
Μετοχές


66.843.107


85.919.387

126.830.960

160.016.381
Αμοιβαία
Κεφάλαια


5.038.719

6.393.414

6.623.944

8.965.734
Λοιπές
Επενδύσεις
(ΟΕΔ)


157.542.186

43.003.488

136.154.260

95.393.023
Σύνολο
Περιουσίας


3.930.904.208

1.870.404.833

2.038.021.601

2.328.073.384


ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ  ΚΙΝΗΤΗΣ  &  ΑΚΙΝΗΤΗΣ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ  ΤΟΜΕΩΝ  ΕΤΑΑ

ΚΑΤΑ  ΤΗΝ  31/12/2012  (χωρίς τους Κλάδους Υγείας).ΤΟΜΕΑΣ


ΣΥΝΟΛΟ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ
ΤΣΜΕΔΕ

1.866.413.138,77
65,17  %
ΤΣΑΥ

397.527.377,44
13,88  %
ΤΑΝ

410.569.732,84
14,34  %
ΤΠΕΔΕ

64.772.429,79
2,26  %
ΤΕΑΔ

68.698.251,72
2,40  %
ΤΠΔΑ

4.898.896,26
0,38  %
ΤΠΔΕ

1.052.995,56
0,25  %
ΤΑΣ

6.708.516,32
1,33  %

ΣΥΝΟΛΟ


2.864.015.710,23

100  %


 Το κούρεμα των αποθεματικών των φορέων  κοινωνικής ασφάλισης  (τα ποσά σε €)

Διαθέσιμα
Ομόλογα

προ PSI
μετά PSI
Απώλειες
προ PSI
μετά PSI
Απώλειες
ΙΚΑ ΕΤΑΜ
103.994.281
80.874.582
23.119.699
1.408.548.271
1.138.546.046
270.002.226
ΟΓΑ Κ.Κ.Α.
164.828.167
94.256.422
70.571.745
905.092.000
285.103.980
619.988.020
ΟΓΑ Κ.Α.224.819.000
79.783.846
145.035.154
ΟΑΕΕ
160.627.693
91.854.390
68.773.303
162.259.114
83.361.500
78.897.614
ΕΤΑΑ
5.558.580.197
3.180.146.840
2.378.433.357
823.710.715
622.010.639
201.700.076
ΕΤΑΠ ΜΜΕ
1.665.556.367
533.063.504
1.132.492.863
382.810.000
178.006.590
204.803.410
ΕΤΕΑΜ
79.459
40.723
38.736
18.414.000
15.257.964
3.156.036
ΤΕΑΔΥ
1.798.902.879
1.028.696.383
770.206.496
1.537.518.000
818.260.787
719.257.213
ΤΑΥΤΕΚΩ
1.015.788.309
580.875.599
434.912.709
216.626.811
98.895.605
117.731.206
ΤΕΑΙΤ
2.347.249.115
1.203.031.759
1.144.217.356
709.766.670
351.553.510
358.213.160
ΤΕΑΠΑΣΑ
519.718.654
266.355.802
253.362.852
16.600.000
13.205.584
3.394.416
ΤΑΠΙΤ
1.210.978.822
692.494.047
518.484.775
12.950.000
6.021.750
6.928.250
ΤΠΔΥ
351.547.242
201.031.073
150.516.169
28.000.000
13.020.000
14.980.000
ΕΤΑΤ
508.542.661
260.628.106
247.914.556


0
ΟΠΑΔ
686.303.648
351.730.609
334.573.039
66.400.000
32.698.800
33.701.200
ΜΤΠΥ
201.176.953
112.715.619
88.461.334
70.320.000
32.698.800
37.621.200
ΝΑΤ
47.814.993
36.253.369
11.561.624ΤΑΠΕΤ
3.945.730
2.022.187
1.923.544ΑΚΑΓΕ
2.190.304.518
1.122.531.031
1.067.773.487ΟΑΕΔ
7.734.549
3.596.565
4.137.984ΟΕΕ
232.000.000
107.880.000
124.120.000ΟΕΚ
365.000.000
187.000.000
178.000.000ΣΥΝΟΛΟ
19.140.674.238
10.137.078.612
9.003.595.627
6.583.834.582
3.768.425.399
2.815.409.182

H δραματική επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων -συνταξιούχων, παραμέτρου κρίσιμης για τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Ενδεικτικά κατά την περίοδο της ενοποίησης η σχέση αυτή ήταν:
            1. ΤΣΜΕΔΕ           7,2: 1,    το 2015 η σχέση είναι περίπου      4 : 1
            2. ΤΣΑΥ                   5 : 1,   το 2015 η σχέση είναι περίπου    3,5 : 1
            3. Ταμείο Νομικών  3 : 1,   το 2015 η σχέση είναι περίπου    2,5 : 1


ΕΙΣΠΡΑΞΙΜΟΤΗΤΑ – ΟΦΕΙΛΕΣ  ΕΕ  ΤΣΜΕΔΕ
ΕΞΑΜΗΝΟ
ΕΚΔΟΘΕΝΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ
ΠΟΣΟ
ΕΞΟΦΛΗΘΕΝΤΑ
ΠΟΣΟ
Α2010
65359
104.124.951,69
47516
75.528.490,69
Β2010
66109
105.753.419,51
48684
77.721.731,00
Α2011
68039
108.528.141,79
45689
72.502.436,30
Β2011
68489
109.678.545,07
46167
73.566.431,45
Α2012
69361
111.822.309,32
43119
69.198.500,00
Β2012
69818
113.189.750,98
41890
67.638.966,28
Α2013
69982
135.547.036,89
43018
78.731.134,00
Β2013
70002
118.745.352,00
41021
69.698.693,72
Α2014
67794
133.356.579,26
35543
65.221.297,00
Β2014
67791
134.538.642,22
32450
65.022.991,91

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΣΜΕΔΕ 
ΕΤΟΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
2010
4296
840
2011
3479
1275
2012
2301
2273
2013
2063
2942
2014
1807
2972

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΣΑΥ
ΕΤΟΣ
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
30/4/13
566
30/4/14
865
30/4/15
1049

ΠΙΝΑΚΑΣ Τ. ΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΤΟΣ
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
2010
1895
262
2011
1714
351
2012
1561
554
2013
1879
1204
2014
1764
1034