Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Το όραμα του Δημήτρη Μπάτση και η σύγχρονη παραχάραξή του #skouries

Της Μαρίας Καδόγλου / Δρόμος της Αριστεράς



Ο Δημήτρης Μπάτσης, νομικός και οικονομολόγος, αριστερός αστικής καταγωγής, εκτελέστηκε στις 30 Μαρτίου 1952 δίπλα στον Νίκο Μπελογιάννη. Το 1947, στο έργο του Η βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα ανέπτυξε το όραμα μιας ελεύθερης Ελλάδας που θα χρησιμοποιούσε τους δικούς της ορυκτούς της πόρους για να σταθεί στα πόδια της, αναπτύσσοντας καθετοποιημένη βαριά βιομηχανία. Από το λαό και για το λαό.

Όμως, το 1947 που η Ελλάδα έβγαινε από τα συντρίμμια των πολέμων, όλες οι δυνατότητες φαίνονταν ακόμα να είναι ανοιχτές. Εβδομήντα χρόνια αργότερα και αφού έχουμε ακολουθήσει όπως και σχεδόν όλος ο κόσμος το δρόμο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού, αυτό που ονομάζουμε «αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου», δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που οραματίστηκε ο Δημήτρης Μπάτσης.

Τα μέταλλα είναι πρώτες ύλες «υψηλής προστιθέμενης αξίας», με την αξία να προστίθεται και να εισπράττεται κατά τα διάφορα στάδια της επεξεργασίας τους μέχρι το τελικό προϊόν. Το μεγαλύτερο μέρος της προστιθέμενης αξίας ενσωματώνεται στο τελικό προϊόν, π.χ. στο πολυτελές γερμανικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε με μέταλλα από κάποια χώρα της Αφρικής.

Η εξόρυξη και ο εμπλουτισμός μεταλλευμάτων -που προωθείται στην Ελλάδα ως «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου»- είναι βαριές και επιβαρυντικές δραστηριότητες που παράγουν χαμηλής αξίας ενδιάμεσα προϊόντα. Παγκοσμίως, οι χώρες παραγωγοί των ορυκτών πρώτων υλών κάνουν αγώνα για να κρατήσουν στη χώρα μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους, π.χ. μέσω της αύξησης της φορολογίας ή της απαγόρευσης εξαγωγών ανεπεξέργαστων συμπυκνωμάτων. Όμως, υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τον προστατευτισμό και διαφυλάσσουν τα κέρδη των μεταλλευτικών πολυεθνικών. Κάθε τέτοια προσπάθεια στιγματίζεται ως «εθνικισμός των πρώτων υλών» (resource nationalism) και θεωρείται απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, η τεράστιας κλίμακας φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή με τα εργαλεία που δίνει το διεθνές νομικό πλαίσιο -και χρησιμοποιεί και η Eldorado Gold που εκμεταλλεύεται τη Χαλκιδική- στερεί αυτές τις χώρες από έσοδα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων κάθε χρόνο.

Η αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της νήσου Ίου αλλοιώνεται δραματικά από παράνομες εγκρίσεις κατασκευών



Προς: Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ)
Προς: ΤΕΕ
Κοινοποίηση: Υπουργό Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Υπουργό Τουρισμού, Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Δήμαρχο Ίου, Πολεοδομία Δήμου Θήρας, ΕΜΠ, Αρχιτέκτονες μέλη ΣΑΔΑΣ
Αγαπητοί φίλοι αρχιτέκτονες ,
Η αιγαιοπελαγίτικη φυσιογνωμία της νήσου Ίου αλλοιώνεται δραματικά από παράνομες εγκρίσεις κατασκευών που παρακάμπτουν προκλητικά τα προεδρικά διατάγματα προστασίας των παραδοσιακών οικισμών της Ίου ( 587Δ/81) και άλλες πολεοδομικές ρυθμίσεις που προστατεύουν το περιβάλλον και την ακτογραμμή των νησιών του Αιγαίου. Η τουριστική εκμετάλλευση της Ίου περνάει στα χέρια πλούσιων ΄επενδυτών΄ που επιδοτούνται για τις σύνθετες κερδοσκοπικές επιχειρήσεις τους με χρήματα του φορολογούμενου έλληνα αξίας πλέον των 25εκ Ευρώ. Δώδεκα παραλίες της Ίου έχουν αγορασθεί προς εκμετάλλευση από ανώνυμα κεφάλαια στην Ίο και σε απευθείας πρόκληση προς κάθε νομιμότητα κανένας νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος δεν ισχύει για τους χρήματα έχοντες. Η προκλητική παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας Κουμπάρας στην Ίο με κοινή υπουργική απόφαση του τότε οικολόγου υπουργού Γιάννη Τσιρώνη για σύνθετη τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής στην εταιρεία 105 ΑΕ παράλληλα με την έγκριση κατασκευής γέφυρας στην δημόσια αυτή παραλία λουομένων για την εξυπηρέτηση του ιδιοκτήτη της εταιρείας επιχειρηματία πυροδότησε πολλές αντιδράσεις συλλογικών οργάνων και ελλήνων πολιτών.
Ο Σύνδεσμος Ιητών , Σύλλογος εν ενεργεία από το 1936 που εκδίδει την μοναδική εφημερίδα της Ίου ¨ΙΟΣ¨ και ιδιοκτήτες κατοικιών στην Ίο έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας (Ε’ Τμήμα) με αίτημα την ακύρωση των δύο υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες εγκρίθηκε το Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα στην Κουμπάρα της Ίου και παραχωρήθηκε ο αιγιαλός στην εταιρεία 105 ΑΕ. Κατά την αρχική δικάσιμο που έλαβε χώρα στις 5-10-2016, η 5μελής σύνθεση του ΣΤΕ αποφάσισε να κριθεί το νομικό μέρος της υπόθεσης από την 7μελή σύνθεση του ΣΤΕ και η νέα δικάσιμος έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο του 2017. Εν τω μεταξύ το ΣΤΕ έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή διακοπής εργασιών στο χώρο έγκρισης του Σύνθετου αυτού τουριστικού καταλύματος. Όμως, παρά την απαγόρευση αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Ιητών, στον Αστυνομικό διευθυντή και το Λιμενάρχη Ίου, οι εργασίες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή της γέφυρας, το παραθαλάσσιο bar εστιατόριο EREGO στο χώρο του σύνθετου καταλύματος και πάρα πολλές κατασκευές στον αιγιαλό της βραχονησίδας. Σε καταγγελίες και μηνύσεις που κατατέθηκαν για την παράνομη αυτή ενέργεια ,ουδέν αποτέλεσμα υπήρξε και κανένα όργανο της Διοίκησης δεν σεβάστηκε, ούτε τήρησε την προσωρινή διαταγή παύσης εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Συμπληρωματικό υπόμνημα για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου

Αναρτούμε ενημέρωση που λάβαμε σχετικά με την κατάθεση του Ν. Στεφανή για την υπόθεση κατολίσθησης στο Ορυχείο Αμύνταιου

Συμπληρωματικό υπόμνημα για την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου κατέθεσε ο πρώην (συνταξιούχος) Επιθεωρητής της ΔΕΗ, Νικόλαος Στεφανής, την Δευτέρα 4 Αυγούστου, στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης κατόπιν εντολής του εισαγγελέα Πρωτοδικών Φλώρινας, στον οποίο διαβιβάστηκε η μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα,ζητώντας τη διερεύνηση των αιτίων της κατολίσθησης στο Ορυχείο και την απόδοση τυχόν ευθυνών για παραλείψεις, που όπως υποστηρίζει, οδήγησαν σε μία από τις μεγαλύτερες –σε φυσικό μέγεθος και οικονομική ζημία- καταστροφές που έχουν συμβεί στην ιστορία των ελληνικών και ευρωπαΐκων λιγνιτωρυχείων (Δείτε ΕΔΩ).

Συμπληρωματικό Υπόμνημα του (Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ)

Προς

Εισαγγελέα Πρωτοδικείου Φλώρινας (μέσω Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης )

Συμπληρωματικό Υπόμνημα (Ν.Δ.ΣΤΕΦΑΝΗΣ)
Είναι δεδομένο ότι, ως συνταξιούχος επιθεωρητής ορυχείων της ΔΕΗ, έχω γίνει μάρτυρας απειράριθμων περιπτώσεων όπου πρανή εξόρυξης έχουν εμφανίσει προβλήματα ευστάθειας.
Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι συνάδελφοί μου και εγώ καταφέραμε, μέσω κατάλληλων ενεργειών, να αποτρέψουμε την κατολίσθηση μέσω της έγκαιρης πρόγνωσης και της πείρας μας.
Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις όπου, εξαιτίας των αντικειμενικών τεχνικών συνθηκών ή εξαιτίας λανθασμένων ανθρώπινων εκτιμήσεων και ενεργειών , η κατολίσθηση πρανούς δεν έγινε εφικτό να αποφευχθεί.
Κάθε τέτοια κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική ζημία της ΔΕΗ λόγω της αχρήστευσης καύσιμου υλικού (ύστερα από την ανάμιξη του με υπερκείμενα χώματα)αλλά και εξαιτίας της καταστροφής της παρακείμενου εξοπλισμού (εφ όσον δεν είχε προβλεφθεί η απομάκρυνσή του).
Ταυτόχρονα, κάθε τέτοια κατολίσθηση είχε ως αποτέλεσμα των εμπλουτισμό της εμπειρίας των (αρμόδιων για τα ορυχεία) εργαζομένων της ΔΕΗ σχετικά με τα πρόδρομα φαινόμενα μιάς κατολίσθησης και των δράσεων που θα έπρεπε να αναληφθούν προκειμένου αυτή να αποτραπεί ή, έστω, να περιοριστούν, κατά το δυνατόν, τα δυσμενή αποτελέσματα.
Όπως είναι προφανές, η συσσώρευση της καθημερινής αυτής εμπειρίας από την συμπεριφορά των λιγνιτοφόρων πρανών χάνεται στην πορεία, καθώς οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και αντικαθιστώνται από νέους οι οποίοι θα κτίσουν την εμπειρία τους μέσω νέων ανάλογων καταστροφών που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει.… Ωστόσο, οι επιστημονικές αναλύσεις και καταγραφές των προηγούμενων κατολισθήσεων εξακολουθούν, θεωρητικά, να παραμένουν περιουσία του προσωπικού της ΔΕΗ και να διαχέονται στις επόμενες γενεές εργαζομένων μέσω σεμιναρίων και επιστημονικών δημοσιεύσεων. (Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα σεμινάρια και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του συνταξιούχου συναδέλφου Μάριου Λεονάρδου, ο οποίος έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την επερχόμενη κατάρρευση του Ορυχείου Αμυνταίου, χωρίς να εισακουστεί…)

Tο μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων έχει η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostast

Αυτό εξηγεί και τη μεγάλη σπουδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εγχώριων κυβερνήσεων να τους εξοντώσουν μέσω της φοροασφαλιστικής επιδρομής ...
Περίπου 30,6 εκατ. άτομα, ηλικίας 15 έως 64 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήταν αυτοαπασχολούμενοι το 2016. Ο αριθμός αυτός αποτελούσε το 14% της συνολικής απασχόλησης.

Ποια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά τους;

Δύο στους τρεις ήταν άνδρες (67%), πάνω από το ήμισυ (55%) ήταν ηλικίας 45 ετών και άνω, περίπου το ένα τρίτο (35%) είχε τριτοβάθμια εκπαίδευση και 7 στους 10 (71%) δεν είχαν εργαζόμενους.

Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι εργαζόταν στους ακόλουθους τομείς το 2016: «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο · επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» (4,8 εκατομμύρια άτομα ή το 16% όλων των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕ), «Γεωργία (4,4 εκατ., 14%), «Κατασκευές» (3,9 εκατ., 13%) και «Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες» (3,7 εκατ., 12%).

Ποσοστό αυτοαπασχολούμενων στην Ελλάδα και την Ιταλία

Σχεδόν το ένα στα τρία άτομα που απασχολούνταν στην Ελλάδα ήταν αυτοαπασχολούμενοι το 2016 (29%) και περίπου ένας στους πέντε στην Ιταλία (21%) και στην Πολωνία (18%).

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι αυτοαπασχολούμενοι αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 10% της συνολικής απασχόλησης στη Δανία (8%), τη Γερμανία, την Εσθονία, το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία (όλες 9%).

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Ασέλγεια σε βάρος του περιβάλλοντος στο Δήμο της Ηλιούπολης

ΑΣΕΛΓΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Στην Ελλάδα της κρίσης, η Περιφέρεια Αττικής για λογαριασμό του Δήμου Ηλιούπολης και σε σύμπραξη μαζί του το έτος 2014 αποφάσισε να δαπανήσει το εξωφρενικό ποσό των 11.000.000 ευρώ !!! για δήθεν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου – Αυγούστου 1998!!!

Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1998 και ενώ το δάσος του Υμηττού είχε πλήρως αναγεννηθεί επιτελώντας πλήρως τη φυσική του λειτουργία διατήρησης της ισορροπίας του μικροκλίματος και των υδάτων, ο Δήμος της Ηλιούπολης που είχε ανέκαθεν φυσική θωράκιση από πλημμύρες λόγω ακριβώς της επικλινούς θέσης του, εφηύρε ότι πλημμυρίζει από νεροποντές, ότι δήθεν κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, κι αυτό εξαιτίας των πυρκαγιών του 1998 !!

Μεθόδευσε λοιπόν (άραγε με τι αντάλλαγμα) να δαπανηθεί ζεστό χρήμα, με σκοπό ο ίδιος να σβήσει από το χάρτη το Ρέμα της Πικροδάφνης, το τρίτο μεγαλύτερο ποτάμι του Λεκανοπεδίου που έχει απομείνει ακόμα ανοιχτό και είναι προστατευμένο οικοσύστημα . ‘Αρχισε να κατασκευάζει θηριώδεις τσιμεντένιους υπόγειους αγωγούς για να συλλέγουν όμβρια ύδατα από ευρύτερη περιοχή της Ηλιούπολης και να τα διοχετεύουν στο Ρέμα της Πικροδάφνης και τούτο με κόστος 11.000.000 ευρώ.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Ηλιούπολης άρχισε σταδιακά το 2014 την υλοτομία και τον αφανισμό αιωνόβιων δέντρων παραπλεύρως του Ρέματος, κατέστρεψε χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών στη περιοχή όπου μέχρι και σήμερα, τρία χρόνια μετά, είναι πλήρως αποψιλωμένοι, για να θυμίζουν, ότι εκεί που άλλοτε υπήρχε δάσος, τώρα φυτρώνουν μόνον υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων και εργοταξιακά σκουπίδια!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο ίδιος Δήμος σκοπεύει να παροχετεύσει στο Ρέμα Πικροδάφνης χωρίς οιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όμβρια ύδατα τα οποία δημιουργούν σοβαρούς πλημμυρικούς κινδύνους στις χαμηλότερες περιοχές και ειδικά σε αυτές των εκβολών .

Παραλειπόμενα από τη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ (5-9-2017)



Στις 2.30 τo βράδυ διακόπηκε τελικά η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την έγκριση ή μη των σχεδίων του Λάτση για το Ελληνικό και θα συνεχιστεί άγνωστο πότε. Το ότι η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ακόμη και με όρους, θα αποτελούσαν ευθεία παραβίαση του άρθρου 12 του Αρχαιολογικού Νόμου (που λέει ότι πριν από οποιονδήποτε χωρικό σχεδιασμό προηγείται υποχρεωτικά κήρυξη ή έστω προσωρινή οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων), δεν μπόρεσαν να το παρακάμψουν οι νομικές αλχημείες των κύκλων του ΤΑΙΠΕΔ –κι αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό. 1-0 ημίχρονο, δηλαδή. Εν αναμονή του δεύτερου ημιχρόνου θα σχολιάσουμε κάποια παραλειπόμενα του πρώτου…
Συγνώμη κύριε, ποιος είστε;

Με μεγάλη ένταση υποδέχτηκε χθες τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο ΥΠΠΟΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι Αττικής κλπ) η πρόεδρος του ΚΑΣ και Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μ. Βλαζάκη, όταν αυτοί μπήκαν στην αίθουσα του Συμβουλίου ζητώντας να συζητηθεί πριν από οποιοδήποτε άλλο θέμα, το αίτημα της απόσυρσης του θέματος για την «έγκριση ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγ. Κοσμά», που είχε θέσει ο ΣΕΑ (για την ουσία της υπόθεσης θα επανέλθουμε με άλλο κείμενο). Η Γενική Γραμματέας επαναλάμβανε μονότονα «βγείτε έξω, δεν επιτρέπεται να είστε στην αίθουσα του Συμβουλίου», θυμίζοντας ότι θα είναι άκυρη η συνεδρίαση αν υπάρχουν στην αίθουσα πρόσωπα ξένα προς το Συμβούλιο, ενώ έλεγε συνεχώς ότι «δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό».

Μόνο που, λίγες ώρες αργότερα, δεν επέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά: μόλις ξεκίνησε να συζητιέται το θέμα του Ελληνικού, η αίθουσα του ΚΑΣ έγινε ολίγον… κέντρο διερχομένων. Κι όχι όποιων κι όποιων διερχομένων! Στην αίθουσα μπαινόβγαινε η νομική σύμβουλος του Γραφείου Υπουργού και μαζί της άγνωστος άνδρας. Χρειάστηκε η έντονη διαμαρτυρία όσων ήμασταν έξω από την αίθουσα του ΚΑΣ για να απομακρυνθούν από την αίθουσα όσοι δεν είχαν δικαίωμα να παρευρίσκονται. Και χρειάστηκαν και οι γερές γνώσεις των διαδηλωτών στο… google για να μάθουμε ότι ο άγνωστος άντρας που αρνιόταν πεισματικά να μας απαντήσει ποιος είναι και τι δουλειά έχει στο ΚΑΣ, ο οποίος εκδιώχθηκε κακήν κακώς από τους διαδηλωτές (για να γυρίσει λίγο αργότερα και να πάρει το ασανσέρ για τον 5ο όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο της υπουργού…), ήταν ο Διευθυντής του Γραφείου του Α. Φλαμπουράρη, ο Στ. Αποστόλου!

Εκβιαστική τροπολογία για την «αξιολόγηση»


Με μια εκβιαστική τροπολογία, η κυβέρνηση προσπαθεί να «απαντήσει» στην καθολική συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή των εργαζομένων στο Δημόσιο, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από την μνημονιακή υποχρέωση για «αξιολόγηση». Με την τροπολογία αυτή, απ’ τη μια μεριά τάζει, ενώ την ίδια ώρα απειλεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους και όλους όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποκρύψει την ήττα της και το «ναυάγιο» που υπέστη στο θέμα αυτό και να δώσει ένα μήνυμα ότι έτσι μπορεί πάρει την ρεβάνς. Είχε προηγηθεί η εγκύκλιος για την κινητικότητα, με την οποία η κυβέρνηση οπισθοχώρησε και αποσύνδεσε την κινητικότητα από την «αξιολόγηση».

Χτύπησε όμως λάθος πόρτα. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν είναι ούτε υπάλληλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, ούτε υποτελείς της. Δεν μπορεί, λοιπόν, η κυρία Γεροβασίλη να «αποφασίζει και να διατάζει»! Δεν μπορεί προκειμένου να «σπάσει» μια απεργία, να νομοθετεί ποινές για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτή, να τροποποιεί διοικητικές διαδικασίες, να αλλάζει ημερομηνίες προκειμένου να μπορέσει αυτή η ίδια να «απολογηθεί» στην τρόικα, στους θεσμούς, στην ΕΕ και στο ΔΝΤ! Αυτή είναι η «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζονται στην κυβέρνηση; Η «αξιοκρατία», η «ικανότητα» και η «ανασυγκρότηση» έγκειται στο να μην απεργείς;

Τόσο η απαράδεκτη τροπολογία όσο και η υποχώρηση στο θέμα της κινητικότητας δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την «πλάτη στον τοίχο», αφού οι εργαζόμενοι πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τα μνημονιακά φύλα αξιολόγησης.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Μηχανισμός παρακολούθησης πολιτών που αντιδρούν στη ρύπανση από τα Ελληνικά Πετρέλαια




Μια απίστευτη είδηση, είδε το «φως» της δημοσιότητας. Η είδηση αυτή έχει να κάνει με παρακρατικό μηχανισμό παρακολούθησης από τα Ελληνικά Πετρέλαια όσων αντιδρούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα σε αυτό τον μηχανισμό υπάρχει και συνεργασία διαφημιστικής -συμβουλευτικής εταιρίας.

Συγκεκριμένα το θέμα αναδεικνύει στην προσωπική του σελίδα ο Κλεάνθης Χαϊδευτός στην προσωπική του σελίδα στο facebook

«Παρακρατικό μηχανισμό παρακολούθησης, έστησαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε συνεργασία με μια διαφημιστική-συμβουλευτική εταιρεία, όσων αντιδρούν για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός της εταιρείας, για τον επηρεασμό των δημοτικών αρχών και των βουλευτών της περιοχής καθώς και ο σχεδιασμός για την δημιουργία ολόκληρου «στρατού» κρυφών ή φανερών υποστηρικτών της εταιρίας.

Ακόμη για πρώτη φορά δημοσιοποιείται άγνωστη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με ειδικό πρόγραμμα που χρησιμοποιεί η αμερικάνικη κυβέρνησης (Hysplit) για την μεταφορά σε μεγάλη απόσταση ρύπων από βιομηχανικές μονάδες, η οποία μελέτη ενοχοποιεί τα ΕΛΠΕ ως ρυπαντή στη Δυτική Θεσσαλονίκη όταν πνέουν δυτικοί άνεμοι.

Καταγραφές τηλεφώνων, φωτογραφιών απλών πολιτών, παρακολούθηση κάθε σχετικής ανάρτησης στο facebook στο διαδίκτυο και σε κάθε μέσο ενημέρωσης αλλά και φυσική παρακολούθηση αποτελούν τα στοιχεία του παρακρατικού μηχανισμού.
Στο συγκριμένο έγγραφο η παρακολούθηση χαρακτηρίζεται ως «χαρτογράφηση».

Στους «χαρτογραφημένους» περιλαμβάνονται απλοί πολίτες, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, κινήσεις πολιτών, επιχειρηματίες της περιοχής που αντιδρούν στις «σκανδαλώδες χάρες» υπέρ των ΕΛΠΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο μέλη του «Δικτύου 50» διότι έχουν προβεί στο «έγκλημα» να κατηγορήσουν ανοιχτά τα ΕΛΠΕ ως κύριους ρυπαντές στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Για ένα από τα μέλη μάλιστα του «Δικτύου 50» υπάρχουν έξι διαφορετικές αναφορές.

Τροποποίηση των όρων και προϋποθέσεων για επίδομα ανεργίας στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ



Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 29/08/2017 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», τροποποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ.

Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του νόμου, όπως ισχύει σήμερα, κωδικοποιημένο με όλες τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του παραπάνω νομοσχεδίου.

«Άρθρο 44 του Νόμου 3986/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 50 του Νόμου 4144 /2013, το άρθρο 20 του Νόμου 4255 /2014 και το άρθρο 52 του παραπάνω νομοσχεδίου.

Άρθρο 44

Λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις

2. α) Συνιστάται στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, ο οποίος αποτελείται από δυο κλάδους, που λειτουργούν με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ο πρώτος κλάδος καλύπτει ασφαλισμένους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στον τέως ΟΑΕΕ και στο τέως ΕΤΑΠ−ΜΜΕ και ο δεύτερος ασφαλισμένους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ.

Σκοπός του λογαριασμού είναι η χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, καθώς και η ενίσχυση της απασχόλησης των προσώπων που καλύπτονται από τους ανωτέρω κλάδους.

Για τους ασφαλισμένους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ., ως διακοπή επαγγέλματος θεωρείται και το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το 60% του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, αναγόμενο σε ετήσια βάση, κατά το προηγούμενο της υποβολής της αίτησης έτος, υπό τον πρόσθετο όρο ότι το τελευταίο 6μηνο προ της υποβολής της αίτησης δεν έχουν ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα (περίοδος αναμονής).

β) Από 1.8.2011 θεσπίζεται μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10,00) ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους που υπάγονται στον Ε.Φ.Κ.Α. και για τους οποίους, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31.12.2016 προέκυπτε υποχρέωση υπαγωγής στον τέως ΟΑΕΕ, στο τέως ΕΤΑΠ−ΜΜΕ και στο τέως ΕΤΑΑ,υπέρ του αντίστοιχου κλάδου. Η εισφορά βεβαιώνεται και εισπράττεται από τον Ε.Φ.Κ.Α. μαζί με τις λοιπές εισφορές και αποδίδεται στον Ο.Α.Ε.Δ. μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από το μήνα που καταβάλλεται. Οι εισφορές που αναλογούν στο χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 31.7.2011 κατανέμονται ισόποσα και συνεισπράττονται με τις εισφορές των επόμενων μηνών του έτους 2011.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την απόκτηση της ιδιότητας του δικαιούχου, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος και ο τρόπος χορήγησης του βοηθήματος, το ύψος αυτού, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του βοηθήματος, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή του, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναστολή ή της διακοπή της παροχής και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ., καταρτίζονται προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των προσώπων που καλύπτονται από τους κλάδους της περ. α’, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την ενίσχυση, η διαδικασία, ο χρόνος, ο τόπος, και ο τρόπος της ενίσχυσης, το ύψος αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την απόδειξη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την καταβολή της, οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την αναστολή ή τη διακοπή της και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων των παρ. 2 και 4 έως 8 του άρθρου 29 του ν. 1262/1982 (Α’ 70). Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες μεταφοράς των διαθέσιμων πόρων των δύο κλάδων της περ. α, καθώς και το ποσοστό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα».

Οι βασικές αλλαγές σε σχέση με τον υφιστάμενο μέχρι σήμερα νόμο, σχετικά με τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, είναι οι εξής: 

Το ποσόν που θεωρείται ως διακοπή επαγγέλματος ήταν πριν το εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ½ της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή 693,35€*12*0,5 =4.160,10€. Με το νέο νομοσχέδιο διαμορφώνεται στο 60% του ποσού που αντιστοιχεί στο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 0,60*7.033,00€ = 4.219,80€. 

Η περίοδος αναμονής μειώνεται από 8 μήνες σε 6 μήνες. 

Σημειώνουμε επίσης ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονταν στο νόμο 4144/2013 δεν εκδόθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα ο νόμος αυτός να είναι ανενεργός από το 2013 μέχρι και σήμερα. Μένει να δούμε τι θα γίνει με τις νέες αποφάσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

Οι πολιτικές ευθύνες πίσω από τον τυφώνα Χάρβεϊ,




Με το άχαρο έργο της ανεύρεσης των νεκρών, το οποίο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη λίστα των απωλειών που μέχρι στιγμή ανέρχονται στους 33, είναι επιφορτισμένα τα συνεργεία διάσωσης στο Χιούστον όσο η στάθμη των νερών αρχίζει να υποχωρεί.

Ο κατάλογος ωστόσο με τις ζημιές τώρα αρχίζει να συγκροτείται και μέρα με την ημέρα μεγαλώνει καθώς πέρα από το Χιούστον, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, καταιγίδες και πλημμύρες έχουν ήδη πλήξει κι αναμένεται να πλήξουν περαιτέρω πολλές γύρω περιοχές. Μεταξύ αυτών και το Τέξας, όπου χτυπάει η καρδιά της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας και βρέθηκε αντιμέτωπο με τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων 50 ετών.

Ενδεικτικά, η διακοπή της δραστηριότητας των 15 διυλιστηρίων της περιοχής, που αντιπροσωπεύουν το 21%, της συνολικής δραστηριότητας διύλισης στις ΗΠΑ, θεωρείται σίγουρο ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις τιμές των καυσίμων.

Έφτασε ωστόσο και η ώρα της απόδοσης ευθυνών, η στιγμή που ένα τουλάχιστον χέρι, θέλει – δε θέλει, πρέπει να απλωθεί για να πάρει το λογαριασμό. Στην περίπτωσή μας αυτοί που πρέπει να πληρώσουν είναι …τρεις!

Άνοδος της θερμοκρασίας.

Η ασφάλιση ιδιότητας φεύγει αλλά τα χρέη μένουν


Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 29/08/2017 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις», αποσυνδέεται η ασφάλιση από την ιδιότητα για μηχανικούς και δικηγόρους. Πιο συγκεκριμένα, όσοι μηχανικοί και δικηγόροι έχουν κάνει διακοπή της δραστηριότητας τους στη ΔΟΥ δεν θα υποχρεούνται πλέον σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για όλο το διάστημα της διακοπής.

Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του νομοσχεδίου σχετικά με το παραπάνω θέμα:

«Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις

Άρθρο 22

Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα 

Οι αυτοαπασχολούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του ΕΤΑΑ, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης τον επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ. 

Οι δικηγόροι που είναι εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν στους οικείους δικηγορικούς συλλόγους και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις του πρώην Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ) του ΕΤΑΑ, από την ημερομηνία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια ΔΟΥ και μέχρι τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας και τη διαγραφή από τη ΔΟΥ. 

Η ισχύς των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου αρχίζει την 1.1.2017.Ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί και αφορούν σε περίοδο ασφάλισης από 1.1.2017 έως την ισχύ της ρύθμισης συμψηφίζονται ή επιστρέφονται, πλην των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη. 

Τα πρόσωπα των παρ. 1 και 2 που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου και για τα οποία προκύπτει, κατ’ εφαρμογή της παρούσας ρύθμισης, διακοπή της ασφάλισής τους στον ΕΦΚΑ, μπορούν προαιρετικά να συνεχίσουν την ασφάλισή τους για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους υπάγονταν μέχρι τη διακοπή της υποχρεωτικής τους ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται με βάση το κατώτατο όριο μηνιαίου εισοδήματος για τους ασφαλισμένους άνω 5ετίας του άρθρου 39 του ν. 4387/2016. 

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

Παράσταση στο ΚΑΣ για το Ελληνικό



ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ, ΤΡΙΤΗ 5/9, ΩΡΑ 1.00 Μ.Μ.,
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Την Τρίτη 5/9 , στο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού (οδός Μπουμπουλίνας , πολύ κοντά στην Τοσίτσα), συζητείται στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβούλιου και Συμβουλίου Μουσείων το θέμα των αρχαιοτήτων του Ελληνικού.
Έχει υπογραφεί το Γενικό Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στις 24 Αυγούστου μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικό ΑΕ, χωρίς να προηγηθεί γνωμοδότηση του ΚΑΣ, όπως προβλέπεται στο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων. Το μνημόνιο δεν προστατεύει τις αρχαιότητες καθώς δεν δεσμεύει τη Lamda Development στην οποία θα μεταβιβαστεί το ακίνητο.

Το θέμα που διακυβεύεται στη συνεδρίαση του ΚΑΣ-ΣΜ είναι εξαιρετικά σημαντικό και αφορά, από την πλευρά μας, στην κήρυξη του Ελληνικού ως Αρχαιολογικού Χώρου, που σημαίνει παρουσία και ευθύνη του ΥΠΠΟΑ τόσο κατά τη διάρκεια των ανασκαφών όσο και για την προσαρμογή των σχεδίων στις απαιτήσεις προστασίας και ανάδειξης των μνημείων.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων θα παραστούν εκπρόσωποι για να παρουσιάσουν τις θέσεις μας στη διάρκεια της διαδικασίας.

Η μαζική παρουσία είναι επιβεβλημένη για να επισημάνει ότι η παρέμβασή μας είναι προέκταση ενός κινήματος ενεργών πολιτών. 

ΕΠΙΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 




Ερμού 136, 10553 Αθήνα. Τηλ-Fax.: 2103252214, 6937075765, E-mail:archaeol@otenet.gr, www.sea.org.gr

Αθήνα, 4/9/2017

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μα τι θέλουν, τελικά, αυτοί οι αρχαιολόγοι από το Ελληνικό;

(ή αλλιώς: ποιοι φοβούνται την κήρυξη των αρχαιοτήτων και γιατί)

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια προσπάθεια να παρακαμφθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος και η συνταγματική επιταγή της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος), δηλαδή της κοινής περιουσίας όλων μας, προς όφελος της ιδιωτικής εταιρίας Lamda Development και των σχεδίων που έχει παρουσιάσει για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ταυτόχρονα, εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για να πειστεί το κοινό ότι οι αρχαιότητες στο Ελληνικό είναι ένα «ανέκδοτο» και ότι «οι αρχαιολόγοι εμποδίζουν την ανάπτυξη». Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει με αυτή την υπόθεση και για ποιο λόγο μας αφορά όλους και όλες, και όχι μόνο εμάς τους αρχαιολόγους.

Ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης για μηχανικούς

Εξαιρετική ανάλυση από την Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
Η περίφημη και πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των χρεών των μηχανικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, περνά τελικά μέσω του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, Ν. 4469/2017, ΦΕΚ Α 62 – 03/-5/2017 και των αποφάσεων που προβλέπονται από αυτό το νόμο.

Στο παρόν κείμενο δεν θα αναφερθούμε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό γενικά για όλους τους επαγγελματίες, αλλά θα επικεντρωθούμε στις προβλέψεις του σε σχέση με τους μηχανικούς και τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Θα περιοριστούμε επίσης μόνο σε ότι αφορά φυσικά πρόσωπα και όχι επιχειρήσεις.

Ο νόμος 4469/2017 εξαιρεί από την υπαγωγή σε αυτόν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, όπως είναι οι μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες. Επίσης εξαιρεί την υπαγωγή οφειλών κάτω από 20.000€. Παρ’ όλα αυτά, με βάση το άρθρο 15, παράγραφος 21 μπορούν να ενταχθούν και φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα, αλλά μόνο προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύστερα από αίτηση των οφειλετών, και πάντα με την τήρηση όλων των λοιπών όρων που προβλέπονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Επίσης με βάση το άρθρο 15, παράγραφος 6 επιτρέπεται να υπαχθούν και χρέη μέχρι 20.000€ μόνο προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, τηρώντας πάλι όλους τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οι αιτήσεις επιτρέπεται να γίνουν μέχρι και την 31/12/2018.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

1.1) Θα πρέπει να έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης (δηλαδή τουλάχιστον μία κερδοφόρα χρήση κατά τα τρία τελευταία έτη).

1.2) Θα πρέπει να μην έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, εκτός εάν υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών. (Άρα οι μηχανικοί με κλειστά βιβλία δεν μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία).

1.3) Περιλαμβάνονται οι οφειλές προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που είναι ήδη βεβαιωμένες, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016, με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ

Αποκάλυψη: Το Μνημόνιο-έκτρωμα για τις αρχαιότητες στο Ελληνικό και τα ψέματα της Λ. Κονιόρδου

Την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, στις 1.30, συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (στο κτίριο της Μπουμπουλίνας πίσω από το Μουσείο) προκειμένου να συζητηθεί το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η Ελληνικό ΑΕ (εταιρεία του Δημοσίου) με το ΥΠΠΟ και τα συναφή θέματα. 

Είναι μια κρίσιμη συνεδρίαση (σχετικά το κατατοπιστικό άρθρο της Π. Κρημνιώτη http://www.avgi.gr/article/10964/8373998/ypegraphe-to-mnemonio-synergasias-gia-to-elleniko). Ας σημειωθεί ότι οι "επενδυτές" Lamda κλπ δεν δεσμεύονται ούτε καν στο μνημόνιο. 

Καλούνται όσοι και όσες μπορούν να δώσουν το παρόν στην συγκέντρωση έξω από το χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να εκφραστεί μια δυναμική αντίσταση απέναντι σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο.

Αποκάλυψη: Το Μνημόνιο-έκτρωμα για τις αρχαιότητες στο Ελληνικό και τα ψέματα της Λ. Κονιόρδου


Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα άλλη μια πτυχή των άθλιων μεθοδεύσεων για το Ελληνικό. Πρόκειται για το –άγνωστο στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, παρότι τα περιεχόμενά του (και μόνο αυτά!) είχαν περιληφθεί σε ΦΕΚ πριν καν υπογραφεί το ίδιο το Μνημόνιο– «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε.». Η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου υπέγραψε ένα Μνημόνιο το οποίο παρακάμπτει ευθέως τον Αρχαιολογικό Νόμο! Υπέγραψε ένα Μνημόνιο που σκοπό έχει να προστατεύσει τον «επενδυτή» από τις αρχαιότητες και όχι τις αρχαιότητες από τις μπουλντόζες. Θυμίζουμε ότι η κήρυξη αρχαιοτήτων που έχει προτείνει η αρμόδια ΕΦΑ με συγκεκριμένα στοιχεία, δεν βρήκε ακόμη το δρόμο για το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Παραθέτουμε όλο το κείμενο του (ανυπόστατου και άνευ ισχύος) Μνημονίου, μαζί με ένα μικρό ιστορικό για το τι συμβαίνει με την υπόθεση αυτή, προκειμένου να κρίνουν όλοι οι συνάδελφοι ότι το θέμα δεν αφορά απλώς το Ελληνικό και τις αρχαιότητες που βρίσκονται εκεί: Πρόκειται για μια προσπάθεια να καταστρατηγηθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος και να παρακαμφθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, τέτοια που δεν είχε καταφέρει μέχρι στιγμής καμία άλλη κυβέρνηση, αν και το προσπάθησαν!


Τα ψέματα της Υπουργού

«Προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η διάσωση, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του χώρου της επένδυσης (ενν. στο Ελληνικό) […]. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται στην διαδικασία τελικού ελέγχου και οριοθέτησης της περιοχής της επένδυσης, η οποία βάσει των έως σήμερα ενδείξεων πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μεταχείρισης και προσοχής κατά την εκτέλεση των έργων»

Λ. Κονιόρδου, 21/3/2017