Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Κεμάλ


Από την εμφάνιση του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Σπόρτινγκ στην αντιφασιστική συναυλία αλληλεγγύης το Φθινόπωρο του 2012. 
«νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί»

Για το μέτωπο και την κυβέρνηση της αριστεράς


Αναδημοσιεύουμε συνδέσμους από διάφορα ενδιαφέροντα άρθρα που κυκλοφορούν ενόψει της 2ης συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (σήμερα και αύριο) - κυρίως γύρω από το ζήτημα των μετώπων, της "κυβέρνησης της αριστεράς", της πολιτικής κατεύθυνσης και των συμμαχιών. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τόσο στους "μεγάλους" κοινοβουλευτικούς χώρους της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), όσο και στους μικρότερους, υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από αυτά τα ζητήματα (δυστυχώς με το γνωστό αποτέλεσμα συνήθως, να οικοδομεί ο καθένας μέτωπο γύρω από τον εαυτό του). Θα επανέλθουμε ...

Γιώργος Ρούσης: Σχετικά με την κυβέρνηση υλοποίησης του μεταβατικού προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ονειρευόμαστε, για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που χρειαζόμαστε
των Γ.Βλάχου, Δ.Σαραφιανού

Απαιτούνται τολμηρές υπερβάσεις
Νίκος Γουρλάς - Γιάννης Καραχάλιος - Πέτρος Παπακωνσταντίνου - Δημήτρης Τσίτκανος

Κείμενο συμβολής στη Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
των Θερμογιάννη Λ., Μαυρουδέα Στ., Ραχιώτη Γ. και Ρούση Γ.

Συμβολή στο διάλογο για τη Β’ Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
του Γιώργου Βασσάλου


Ρόδα και αγκάθια στο δρόμο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ [του Κώστα Παπαδάκη]


ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗ 2η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ
 
 
Τοποθετήσεις οργανώσεων για τη 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

#occupygezi: Η Τουρκία εκρήγνυται…Αναδημοσίευση από http://communisation.espivblogs.net
Δείτε φωτογραφίες εδώ.

BLnPvL-CMAIBB2W

Η Τουρκία, η χώρα πρότυπο του ΔΝΤ, με μισθό κάτω από 300 ευρώ (παρά το επίσημο 400), με χιλιάδες γυναίκες να δολοφονούνται για “λόγους τιμής” (αύξηση 1400% τα τελευταία δέκα χρόνια, αυτός είναι ο “εκσυγχρονισμός”), με την ασύλληπτη ακόμη για τα ελληνικά δεδομένα καταστολή ενάντια σε κάθε είδους αριστερά και γενικότερα πολιτική αντίδραση, επιτέλους ξεσπάει… Το γεγονός ότι η διαμαρτυρία ξεκίνησε από τη διεκδίκηση ελεύθερου δημόσιου χώρου δεν είναι τυχαίο. Συνδέεται με την ολοένα και μεγαλύτερη ταύτιση της κοινωνικής αναπαραγωγής με την καταστολή, με την αδυναμία διεκδίκησης μέσα στους χώρους εργασίας κτλ (όπως έγραψε κάποια στο twitter: Δεν πρόκειται μόνο για το πάρκο, είμαστε στο δρόμο για το νόμο για τις εκτρώσεις, για την απαγόρευση του ποτού, για τη φτώχεια και για τη σκατά-ζωή που ζούμε…). Ο κοινωνικό-πολιτικός χαρακτήρας του ξεσπάσματος είναι αντίστοιχος με αυτόν των κινημάτων Αγανακτισμένων, το (μη-)αίτημα για περισσότερη δημοκρατία και “ελευθερία” είναι αυτό που εκφράζει τα πλήθη που συρρέουν:
“Μετά από μια σειρά ειρηνικών διαδηλώσεων για την υπεράσπιση ενός δημόσιου χώρου αναψυχής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης που έχει αποφασιστεί να κατεδαφιστεί με σκοπό την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου, η Τουρκική αστυνομία επιτέθηκε βίαια τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και αντλίες νερού σημαδεύοντας απευθείας στα πρόσωπα και τα σώματα των διαδηλωτών. Δεκάδες διαδηλωτές διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και η πρόσβαση στο πάρκο αποκλείστηκε χωρίς καμία νομική βάση. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται άμεσα από την κυβέρνηση ή έχουν επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς με αυτή, να αρνούνται να καλύψουν τα περιστατικά αυτά. Πρακτορεία τύπου μπλοκάρουν τη ροή πληροφοριών. Παρακαλώ μοιραστείτε αυτό το μήνυμα ώστε ο κόσμος να μάθει για το αστυνομικό κράτος καταστολής που δημιουργήθηκε από το AKP του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο συχνά θεωρείται ως πρότυπο για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Τουρκική δημοκρατία και ο λαός της αναμένει τη βοήθειά σας. Σας ευχαριστούμε!”
Αυτά τα κινήματα βρίσκονται πλέον σε μια διαλεκτική σχέση με τα κινήματα ταραχών που συμβαίνουν παράλληλα αλλά επίσης οι ταραχές εισβάλλουν αναγκαστικά στα ίδια αυτά κινήματα γιατί το κράτος δεν τους δίνει κανένα περιθώριο “ειρηνικής ύπαρξης” (για μια ανάλυση σχετικά με αυτή τη διαλεκτική δες: Η μεταβατική περίοδος της κρίσης, η εποχή των ταραχών: Update Σεπτέμβριος 2011)
Αρκετές χιλιάδες ανθρώπων βρίσκονται στους δρόμους και τις πλατείες στα κέντρα των πόλεων καθώς πέρα από την Κωνσταντινούπολη συγκεντρώσεις γίνονται και στην Άγκυρα (όπου έγιναν και συγκρούσεις), την Ιζμίρ, τα Άδανα την Μπούρσα…
Η καταστολή είναι αντίστοιχη της φήμης του τουρκικού κράτους, όπως άλλωστε αντίστοιχη είναι και αυτή του ελληνικού κράτους το οποίο συνεργάστηκε εχθές άψογα με το τουρκικό για την απαγωγή του Μπουλούτ Γιαιλά:

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στην τρόικα

Ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην τρόικα και τις πολιτικές λιτότητας κήρυξαν την 1η Ιουνίου κινήματα πολιτών που συναντήθηκαν στη Λισαβόνα και ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη δράση «Λαοί ενωμένοι ενάντια στην τρόικα», σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην Αθήνα, το ραντεβού είναι για τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Συντάγματος.
 Η διεθνής αφίσα της διαμαρτυρίας Οι διοργανωτές διευκρινίζουν ότι "η οργάνωση στηρίζεται από τα κάτω και στην αυθόρμητη πρωτοβουλία όλων μας", και καλούν "όλους τους πολίτες, με ή χωρίς κόμμα, με ή χωρίς δουλειά, με ή χωρίς ελπίδα, όλες τις συλλογικότητες, τις πολιτικές οργανώσεις, τα κοινωνικά κινήματα, συνδικάτα, κόμματα, συλλογικότητες, άτυπες ομάδες να ενωθούν μαζί μας., όλους τους καλλιτέχνες να μας στηρίξουν με την παρουσία τους στην πλατεία".
PEOPLE UNITED AGAINST THE TROIKA | 1ST OF JUNE 2013
Το κάλεσμα που ξεκίνησε για μια αποκεντρωμένη διεθνή διαμαρτυρία έχει κυκλοφορήσει μέσα από δεκάδες κινήματα στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Αγγλία, την Σκωτία, την Γερμανία και τη Σλοβενία. Αρκετοί διεθνείς ακτιβιστές, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν παρόντες στη συνάντηση που έγινε στις 26 Απριλίου, στην Λισαβόνα, όπου και συζητήθηκε η διεθνής αυτή πρόταση.
 
"Στο τέλος καταλήξαμε -αναφέρουν- σε μια συμφωνία για να ξεκινήσει μια διεθνής διαμαρτυρία για την επόμενη 1η Ιούνη, με το σύνθημα «Λαοί Ενωμένοι Ενάντια στην Τρόικα. Αυτή είναι η αρχή μιας αποκεντρωμένης και συμμετοχικής διαδικασίας. Όλοι μας θέλουμε να χτιστεί συλλογικά, ενώνοντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.Στο εξής, η ημερομηνία 1η Ιουνίου θα εξαπλωθεί σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, και καλούμε όλους εσάς να συμμετάσχετε σε αυτήν την διεθνή διαμαρτυρία κατά της τρόικας και της λιτότητας ... για τους λαούς , για όλους τους ανθρώπους οι οποίοι πρέπει επιτέλους να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους".
 
Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος, θα πραγματοποιηθούν μουσικά, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ θα υπάρχουν κοινωνικές κουζίνες, παιδικό εργαστήρι και υλικό από ομάδες Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας. 
 
Τα βασικά χάσταγκ που θα χρησμοποιηθούν στα κοινωνικά δίκτυα είναι το #1j (διεθνές) και το #1jgr (για την Ελλάδα).
 
 
Η λίστα των διεθνών δράσεων στο Facebook:

Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες και αμείβονται λιγότερο

Αναδημοσίευση άρθρου του Σωτηρη Νικα από http://news.kathimerini.gr/

Τρίτη από το τέλος έρχεται η Ελλάδα μεταξύ 36 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε ό,τι αφορά στο πόσο «ικανοποιημένοι» είναι οι Ελληνες από τη ζωή τους.

Η αρνητική αυτή κατάταξη δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι Ελληνες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πληρώνονται λιγότερο, ενώ γενικότερα στους περισσότερους σχετικούς δείκτες η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε χειρότερη θέση από τους Ελληνες βρίσκονται οι Πορτογάλοι και οι Ούγγροι, ενώ στην κορυφή βρίσκονται οι Ελβετοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση του Οργανισμού με θέμα «Δείκτης Καλύτερης Ζωής», το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 20.440 δολάρια ετησίως.

Ποσό που είναι χαμηλότερο τόσο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια τον χρόνο), όσο και από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσό στη Γερμανία είναι 28.799 δολάρια, στη Γαλλία 28.310 δολάρια, στην Ιρλανδία 24.104 δολάρια, στην Ισπανία 22.847 δολάρια, ενώ κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία με 19.366 δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι Ελληνες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, με τον μέσο όρο μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ να είναι 1.776 ώρες. Αντιστοίχως, οι Γερμανοί απασχολούνται 1.413 ώρες τον χρόνο, οι Γάλλοι 1.476 ώρες, οι Ιρλανδοί 1.543 ώρες, οι Ισπανοί 1.690 ώρες και οι Πορτογάλοι 1.711 ώρες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική διαφορά μεταξύ του 20% του πλουσιότερου πληθυσμού και του 20% του φτωχότερου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το πλουσιότερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού κερδίζει έξι φορές περισσότερα απ’ ό,τι το 20% του φτωχότερου πληθυσμού της Ελλάδας.

Οσον αφορά την απασχόληση, το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχουν σχέση αμειβόμενης εργασίας, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για την απασχόληση του 66%. Το 66% των ανδρών είναι σε αμειβόμενη εργασία, σε σύγκριση με το 45% των γυναικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξισορρόπηση καριέρας - οικογένειας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επίπεδα εκπαίδευσης, στην Ελλάδα το 65% των ενηλίκων ηλικίας 25-64 ετών έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 74%. Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου) και είναι ένα έτος παραπάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια).

Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτική ασφάλιση

Αναδημοσίευση από Ίσκρα

ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ (ΤτΕ) ΠΟΥ ΕΠΙΧΑΙΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ!

ΤτΕ: ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΜΕ ΥΦΕΣΗ ΕΦΙΑΛΤΗ & ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ!

Οι συντάξεις που θα χορηγούν από εδώ και πέρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε αυτοί που θα τις λαμβάνουν θα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό ομολογεί με απροκάλυπτο κυνισμό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, με την Ετήσια Εκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε χτες, Τετάρτη (29/5),vπεριγράφει στα εκατομμύρια των χρεοκοπημένων νοικοκυριών ότι το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχει ήδη καταργηθεί.

Αναφερόμενος στην «ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ο Γ. Προβόπουλος αναφέρει συγκεκριμένα: «Η μεταρρύθμιση του 2010 ενίσχυσε σημαντικά τη μακροχρόνια σταθερότητα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος. Εν τούτοις, σε συνδυασμό με πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, το ύψος των συντάξεων που παρέχει ο πρώτος πυλώνας έχει περιοριστεί σημαντικά, εγείροντας θέμα επάρκειας, καθώς το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης θα οδηγήσει κάτω από το όριο της φτώχειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν εισοδήματα κάτω του μέσου όρου».

H λεγόμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» του 2010, στην οποία αναφέρεται ο Διοικητής της ΤτΕ έχει οδηγήσει στο να περιοριστεί το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης σε 48,5%, την περίοδο 2020 - 2060, έναντι 95,7% που ήταν το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι οι συντάξεις που θα χορηγούνται  στα επόμενα χρόνια θα είναι στην ουσία «επιδόματα πείνας» που θα κυμαίνονται περί τα 360 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της παραπέρα μείωσης των συντάξεων που ήδη χορηγούνται, με δεδομένο, μάλιστα, ότι από διοικητές οργανισμών έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι η μειωμένη χρηματοδότηση που αποφασίστηκε για φέτος ενδέχεται να τους προκαλέσει προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων

Σε αυτό το πενιχρό επίδομα, μπορεί να προστίθενται κατα περίπτωση, όπως είπε και ο Γ. Προβόπουλος, ποσά από επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και την ιδιωτική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας).

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή της καταστροφής που έχουν ετοιμάσει για τους εργαζόμενους, με την ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των συντάξεων, ο διοικητής προσθέτει ότι «η αξιοποίηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει αντισταθμιστικά...». Θέμα το οποίο αναπτύσσει αναλυτικά σε ειδικό πλαίσιο.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Να καταργηθεί οριστικά η επιστράτευση

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΛΜΕ-ΠΝΟ-ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 7μμ, ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Όθωνος & Αμαλίας.

Ο Συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των επιστρατευμένων εργαζομένων για να αρθεί το απαράδεκτο καθεστώς της επιστράτευσης και να καταργηθεί οριστικά ως μέσο χειραγώγησης των εργαζομένων και καταπάτησης των δικαιωμάτων τους.

Αγωνιζόμαστε για να παρθεί πίσω η επιστράτευση που επέβαλε αυταρχικά και αντισυνταγματικά στους καθηγητές, τους ναυτεργάτες και τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ. Η τρικομματική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει το γνωστό αντιδημοκρατικό της κατήφορο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», της τρομοκράτησης και της καταστολής, όταν οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να παλέψουν ενάντια στην καταστροφική πολιτική της.

Καλούμε όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την έμπρακτη υποστήριξη τους και να βρεθούμε μαζί τους στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή, αλλά και το δικαίωμα στον αγώνα και την απεργία. 

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ


ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ,

 ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ,

ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Aβάδιστα» ο Βωβός στον Βοτανικό

Εκδόθηκε Π.Δ. για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των κτισμάτων, διασφαλίζοντας την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, του γηπέδου του ΠΑΟ και των δημοτικών αθλητικών υποδομών από τυχόν προσφυγές στο ΣτΕ

Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν
get087File
Σε πλήρη θωράκιση των έργων της διπλής ανάπλασης στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και τον Βοτανικό από ενδεχόμενες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, με την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προβλεπόμενων κατασκευών. Στην ουσία πρόκειται για διασφάλιση των επενδυτών στο νέο εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, αφού οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΑΟ δεν αναμένεται να ξεκινήσουν στο ορατό μέλλον.

Προβλέπεται πάντως η απομάκρυνση -με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων- του οικισμού Ρομά που υπάρχει στον Βοτανικό, καθώς και η δημιουργία πενταμελούς επιτροπής που θα εγκρίνει τα κτιριακά έργα.

Ο όροι δόμησης

Με το νέο διάταγμα, που αφορά κυρίως την έκταση των 248 στρεμμάτων στο Βοτανικό, επιβεβαιώνεται:

Τι αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο: Μετατροπή του ΤΕΕ σε ΝΠΙΔ

Αναδημοσίευση από http://www.e-typos.com/

Σαρωτικές αλλαγές σε ολόκληρο το χάρτη του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα εξετάζει η κυβέρνηση, με στόχο να γεμίσουν οι «δεξαμενές» των 4.000 απολύσεων και των 25.000 διαθεσιμοτήτων που προβλέπονται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Στο στόχαστρο μπαίνουν εργαζόμενοι σε 384 δημοτικές επιχειρήσεις, 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που εξετάζεται να αλλάξουν καθεστώς και να μετατραπούν σε Ιδιωτικού Δικαίου, 62 επιμελητήρια, επτά κοινωφελή ιδρύματα, ακόμα και δώδεκα εθνικά αθλητικά κέντρα.
Η μεταβολή του νομικού καθεστώτος στα νομικά πρόσωπα υπό τη γενική κυβέρνηση, μέσω της μετατροπής τους από Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού Δικαίου, εφόσον τελικώς τα ερευνώμενα υλοποιηθούν, μπορεί να σημάνει ακόμα και αλλαγές στην εργασιακή σχέση των απασχολουμένων καθώς επί του παρόντος οι απασχολούμενοι σε ΝΠΙΔ μπορούν να απολυθούν άμεσα με την καταβολή αποζημίωσης. Ειδικότερα, εφόσον κάποιος εργάζεται σε ΝΠΔΔ που θα μετατραπεί σε Ιδιωτικού Δικαίου, και είναι μόνιμος υπάλληλος, τότε υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η εργασιακή του σχέση και να μετατραπεί από Δημοσίου σε Ιδιωτικού Δικαίου.
Οπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί όπως ο ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ, φορείς υπό τους ΟΤΑ, Νομικά Πρόσωπα του τομέα της Ερευνας, Εμπορικά Επιμελητήρια (όπως το ΤΕΕ και το Οικονομικό), Κοινωφελή Ιδρύματα Πρόνοιας, Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, ακόμα και Εθνικά Αθλητικά Κέντρα. Συνολικά τα παραπάνω ΝΠΔΔ και οι φορείς απασχολούν 38.139 υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον τελικώς υιοθετηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο, είτε θα οδηγηθούν «εκτός» Δημοσίου είτε θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται για να μειωθεί περαιτέρω το Δημόσιο όσον αφορά το απασχολούμενο προσωπικό είναι τα εξής:
1. Η μετατροπή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί προβλέπεται η μετατροπή 66 ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Στα 66 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απασχολούνται σήμερα 16.241 υπάλληλοι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (4.479 άτομα) και του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (6.567 άτομα). Ενδεχόμενη μετατροπή του νομικού καθεστώτος των νομικών προσώπων θα σημάνει τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων, ενώ θα υπάρχει και αξιολόγηση του απασχολούμενου προσωπικού, προκειμένου όσοι περάσουν κάτω από τη βάση είτε να απολυθούν είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να περάσουν για ένα χρόνο σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.
2. Για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων της χώρας (πρόκειται για 384 φορείς, που απασχολούν 16.225 εργαζομένους και έχουν ως αντικείμενο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την πρόνοια και τις κοινωνικές υπηρεσίες) εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο είναι, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αρμοδιότητές τους να μεταφερθούν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των δήμων. Οσον αφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ, όσοι απασχολούνται σε απαραίτητες δομές (όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί) θα μετατάσσονται στους δήμους, ενώ οι υπόλοιποι θα περνούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και αξιολόγησης. Το δεύτερο και πιο ήπιο σε σύγκριση με το πρώτο σενάριο προβλέπει τη μετατροπή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Ιδιωτικού Δικαίου. Παράλληλα, θα υπάρχει νέος καθορισμός του αριθμού, του αντικειμένου και του οργανογράμματος των φορέων που θα μπορούν να διαθέτουν οι δήμοι, με τους υπαλλήλους που θα περισσεύουν να περνούν σε διαθεσιμότητα για δώδεκα μήνες.
Περαιτέρω, στα πιθανά σενάρια δράσης της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

Η "Ολυμπία Οδός" έχει εισπράξει το 50% της δαπάνης για ένα έργο που είναι ακόμη στα χαρτιά! - Πληρώνουμε 6,2 εκ. ευρώ διόδια τον μήνα


Η «Ολυμπία Οδός» έχει εισπράξει πάνω από το 50% των χρημάτων που αναλογούν στον προϋπολογισμό του έργου ωστόσο η πρόοδος των εργασιών είναι δραματικά αργή και δυσανάλογα μικρή των εισπραχθέντων ποσών, όπως διαπιστώνουν καθημερινά χιλιάδες χρήστες του δρόμου που εξακολουθούν να επιβαρύνονται με διόδια.
 
Από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2011 η Κοινοπραξία έβαλε στα ταμεία της συνολικά 462 εκατομμύρια ευρώ από κρατικές χρηματοδοτήσεις (Ευρωπαϊκή Ένωση και ελληνικό δημόσιο) και διόδια και άλλα 539 εκατομμύρια από ιδιωτική χρηματοδότηση (κυρίως από τις Τράπεζες).

Εν ολίγοις, ποσό που ξεπερνά το ένα δις ευρώ έχει ήδη καταβληθεί για ένα έργο με προϋπολογισμό 2.177 εκατομμύρια ευρώ και φυσικό αντικείμενο 366 χιλιομέτρων, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, τον Πύργο μια ως την Τσακώνα Μεσσηνίας. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει δαπανήσει για κατασκευές 801 εκατομμύρια ευρώ (κυρίως βελτιώσεις στο κομμάτι από Ελευσίνα έως Κόρινθο και προκαταρκτικές εργασίες σε τμήματα ως την Πάτρα), 190 εκατομμύρια ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες και 12 εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ για το ίδιο διάστημα (Αύγουστος 2008- Ιούνιος 2011).

Σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις από τα διόδια μέσα σε 35 μήνες η εταιρεία έβαλε στα ταμεία της 219 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή παραπάνω από 6,2 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα. Τα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της «Ολυμπίας Οδού» και δείχνουν ότι η έως τώρα ροή χρηματοδότησης δεν συμπλέει με την πρόοδο του έργου.

Πέραν αυτών, εγείρεται και ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που έχει επισημανθεί από τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Πατρέων Δημήτρη Αϊβαλή. Ο προϋπολογισμός του έργου και η ροή χρηματοδοτήσεων αφορούν σε φυσικό αντικείμενο 366 χιλιομέτρων όταν γίνονται συζητήσεις το έργο να σταματήσει στην Πάτρα και ν’ αναζητηθεί άλλο χρηματοδοτικό μοντέλο για την ολοκλήρωση του (αν γίνει και όποτε γίνει…) ως την Τσακώνα.

Παράλληλα, καταγγελίες που έχουν γίνει στο thebest, κάνουν λόγο για άγνωστες ποσότητες αδρανών υλικών που έχουν αφαιρεθεί από την εταιρεία και για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή σε ποτάμια και βουνά πλάι από τον δρόμο, χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις για το που και πως χρησιμοποιήθηκε όλο αυτό το υλικό το οποίο αν αγοραζόταν θα κόστιζε πολλά εκατομμύρια…
 

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Παρασκευή 31 Μαΐου: Συλλαλητήριο ενάντια στην επιστράτευση


Συλλαλητήριο εναντίον της επιστράτευσης έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στην Πλατεία Συντάγματος
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν: ΟΛΜΕ, ΠΝΟ και Σωματεία Ερργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ.

Η φόρμουλα της Mohawk Valley του 1936: Ένα διαχρονικό εργοδοτικό σχέδιο απεργοσπασίας

Αναδημοσίευση από left.gr. Με αμέτρητες εφαρμογές από την τρικομματική και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα του 2013Η φόρμουλα της Mohawk Valley είναι ένα σχέδιο απεργοσπασίας, που φημολογείται ότι έχει γραφτεί από τον πρόεδρο της εταιρίας Remington Rand, τον James Rand Jr, την εποχή που διαδραματιζόταν απεργία των εργαζομένων στην εταιρία, στο Ίλιον, πολιτεία της Νέας Υόρκης, μεταξύ 1936 και 1937.

Το σχέδιο περιλάμβανε την απαξίωση των συνδικαλιστών, τον εκφοβισμό του κοινού υπό την απειλή της βίας, την αξιοποίηση της τοπικής αστυνομίας και ομάδων αυτόκλητων φρουρών της "τάξης" προκειμένου να τρομάξουν οι απεργοί, τη δημιουργία εργοδοτικών σωματίων "μαριονέτες" με τη συμμετοχή πιστών στο αφεντικό εργαζομένων με σκοπό τον επηρεασμό της δημόσιας κουβέντας, την οχύρωση των χώρων εργασίας, την επιστράτευση αντικαταστατών εργατών στη θέση των απεργών και τέλος την απειλή του κλεισίματος του εργοστασίου σε περίπτωση που συνεχιζόταν η απεργία.

Η αυθεντικότητα του γραπτού σχεδίου ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως. Αν και φημολογείται ότι δημοσιεύθηκε στο δελτίο εργασιακών σχέσεων της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών, δεν έχει βρεθεί αυθεντικό αντίτυπο, ούτε περιλαμβάνεται στη λίστα φυλλαδίων εκείνης της περιόδου της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών. Σε κομμάτια του σχεδίου εκφράζεται συμπάθεια προς τους επιστάτες των εργατών. Όντως, η εταιρία Remington Rand κατέστειλε βίαια τις απεργίες, όπως έχει καταγραφεί σε επίσημη τεκμηρίωση του Εθνικού Συμβουλίου Εργασιακών Σχέσεων και το σχέδιο έγινε αποδεκτό σαν οδηγός για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Τουλάχιστον μία πηγή ονοματίζει τον απεργοσπάστη Pearl Bergoff και την αποκαλούμενη "τεχνική Bergoff" ως καταγωγή της φόρμουλας. Οι Rand και Bergoff παραπέμφθηκαν από το ίδιο ομοσπονδιακό ορκωτό δικαστήριο για το ρόλο που έπαιξαν στην απεργία της Remington Rand. Αξίζει να σημειωθεί ότι με μια ιστορική απόφαση, το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων είχε χαρακτηρίσει τη φόρμουλα της Mohawk Valley ως "σχέδιο μάχης διεξαγωγής βιομηχανικού πολέμου".

Στον αέρα πέντε προγράμματα του ΙΓΜΕ

Αναδημοσίευση από ΕφΣυν. Βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα ο εντοπισμός ενεργειακών πόρων λόγω της συρρίκνωσης του ινστιτούτου

Ενώ η κυβέρνηση υπογραμμίζει την ανάγκη αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου, η συρρίκνωση, ελέω λιτότητας, του Ινστιτούτου Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) απειλεί να «τινάξει» στον αέρα 5 ερευνητικά προγράμματα, αφήνοντας τον εντοπισμό ενεργειακών πόρων βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, η μείωση του προσωπικού, «του δυνατότερου σημείου του ΙΓΜΕ», σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου, Χρήστο Σμυρνιώτη, είναι σε ποσοστό 57% από το 2007. Από τους 649 εργαζόμενους τότε, το ΙΓΜΕ λειτουργεί πλέον με 278, εκ των οποίων οι 100 (κυρίως προσωπικό τεχνικής και διοικητικής υποστήριξης) βρίσκονται σε εφεδρεία και διατηρούν τη θέση τους στο ΕΚΒΑΑ (Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης), στο οποίο έχει ενταχθεί το ΙΓΜΕ με δικαστικές αποφάσεις.

Ως αποτέλεσμα, 5 προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατ. €, τα οποία αφορούν γεωθερμικές έρευνες, αξιολογήσεις ορυκτών πρώτων υλών, υδρογεωλογικές έρευνες, καθώς και την επικαιροποίηση γεωλογικών και υποθαλάσσιων χαρτογραφήσεων, κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν, καθώς απαιτούνται 25 προσλήψεις επιστημόνων.

«Στο πλαίσιο της “αμφισβήτησης” του ΙΓΜΕ, μεταφέρονται όλες οι περιοχές γεωθερμικού ενδιαφέροντος σε ιδιώτες», σημείωσε ο κ. Σμυρνιώτης, αναφέροντας πως μέσω ΤΑΙΠΕΔ επιχειρούνται να αποκρατικοποιηθούν αντίστοιχου ενδιαφέροντος περιοχές στη Β. Ελλάδα. «Είναι πολιτικοί οι λόγοι υποβάθμισης. Ο ρόλος του ΙΓΜΕ ενοχλεί, καθώς αντιτάσσεται στα ιδιωτικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

«Το ΙΓΜΕ δεν μπορεί να αποτελέσει “πείραμα λιτότητας”. Για μας αυτό έχει χαρακτήρα αποεπένδυσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης, προσθέτοντας πως η υποβάθμισή του δείχνει αδιαφορία για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Η συμπεριφορά των κυβερνώντων απέναντι στο ΙΓΜΕ εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Αποδομείται ένα ινστιτούτο το οποίο προστατεύει το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.

Καθώς σήμερα συζητείται στο Κοινοβούλιο η τροπολογία για τη ρύθμιση των εφεδρειών, οι εργαζόμενοι του ινστιτούτου προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 στη Βουλή και το πρωί της Τετάρτης, 29 Μαΐου, θα βρεθούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου εξετάζεται η απόφαση του Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ να θέσει τους συναδέλφους τους σε εφεδρεία.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα - ιστορική ανασκόπηση

Αναδημοσίευση από http://news.radiobubble.gr/2013/05/blog-post_28.html

Όταν ο Peter Bradeck, πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμφιάλωσης νερού του κόσμου, της Nestle, ομολόγησε μπροστά στην κάμερα ότι το νερό δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, η παγκόσμια συζήτηση για τι αποτελεί πλέον κοινωνικό αγαθό και τι υπόκειται σε ιδιωτική εκμετάλλευση τέθηκε στις βάσεις που της αρμόζει.

Η ιδιωτικοποίηση της παροχής νερού στην Ελλάδα συνυπήρξε σχεδόν πάντοτε με καταστάσεις τεράστιας οικονομικής κρίσης, άδειων δημοσίων ταμείων και άμεσης ανάγκης εύρεσης γρήγορου χρήματος από ιδιώτες.

Ιστορική ανασκόπηση
Η Αθήνα των τελών του 19ου αιώνα είχε αρχίσει να γνωρίζει μία σημαντική πληθυσμιακή αύξηση, με τις απαιτήσεις της τροφοδοσίας κατοίκων της με νερό να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Το ρωμαϊκό Αδριάνειο υδραγωγείο του 150 μ.Χ. ήταν η μόνη σταθερή εγκατάστασης ύδρευσης της πρωτεύουσας μιας χώρας με τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που οι ανακατασκευές του μετά την ανεξαρτητοποίηση της από την Οθωμανική αυτοκρατορία στηρίχθηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε εράνους και δωρεές.

Το 1892 εγκρίνεται ο σχεδιασμός της τεχνητής λίμνης στον Μαραθώνα, μία καταπράσινη περιοχή 44 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κέντρου της Αθήνας. Όμως, η επίσημη χρεοκοπία της χώρας το 1893 μετά την περίφημη ανακοίνωση του τότε πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη «δυστυχώς επτωχεύσαμε», καθυστέρησε για πάνω από δύο δεκαετίες τα σχέδια υλοποίησης της λίμνης. Από το 1889 η Ελλάδα βρίσκεται υπό πλήρη οικονομικό έλεγχο από τους δανειστές της και τα κρατικά ταμεία είναι εντελώς άδεια.

Η Αθήνα και κυρίως τα περίχωρα, βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με μία τεράστια κρίση έλλειψης νερού. Οι απαρχαιωμένες υποδομές του Αδριάνειου υδραγωγείου και η πρωτοφανής οικονομική ανέχεια που ακολούθησε τη χρεοκοπία της χώρας, οδήγησε το ελληνικό δημόσιο στην αναζήτηση μίας βιώσιμης λύσης για την αποκατάσταση του συστήματος ύδρευσης όντας σε διαρκή συνεννόηση με τους πιστωτές του ελληνικού κράτους.

Οι όροι της ελληνικής χρεοκοπίας διαπραγματεύονται αργά από ασταθείς κυβερνήσεις μέχρις ότου η εδραίωση του Ελευθέριου Βενιζέλου στα πολιτικά πράγματα της χώρας δώσει το 1925 τη λύση που τα ξένα κεφάλαια αναζητούσαν. Την ιδιωτικοποίηση του συστήματος ύδρευσης της Αθήνας.
Είχε προηγηθεί η αιματηρή Μικρασιατική καταστροφή του 1922, μετά την ήττα της ελληνικής εκστρατείας από τους Νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ στην έως τότε ελληνική επικράτεια των σημερινών ανατολικών παραλίων της Τουρκίας, και πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες πρόσφυγες της Σμύρνης βρέθηκαν εξαθλιωμένοι να αναζητούν στην ελληνική πρωτεύουσα μία νέα αρχή. Οι συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη ήταν απερίγραπτες και η ανάγκη για άμεση απάντηση στο πρόβλημα ύδρευσης και αποχέτευσης τεράστιες. Από το 1924 η κυβέρνηση Βενιζέλου προχωρά σε εκτεταμένο εξωτερικό δανεισμό που ξεπέρασε τα 900 εκατ. χρυσά φράγκα, με την ετήσια επιβάρυνση του κάθε Έλληνα να φτάνει σχεδόν ολόκληρο το κατά κεφαλήν εισόδημα του.

Το 1925 το ελληνικό κράτος υπογράφει αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με την αμερικανική εταιρία ULEN και την Τράπεζα Αθηνών για την κατασκευή έργων ύδρευσης στην πρωτεύουσα. Η συμφωνία προέβλεπε την ίδρυση της «Ανωνύμου Ελληνικής Εταιρίας Υδάτων των πόλεων Αθήνας – Πειραιά και Περιχώρων» με μετόχους την ULEN (50%) και την Τράπεζα Αθηνών (50%).

Μεταξύ άλλων, η σύμβαση αυτή οριοθετούσε ότι το τιμολόγιο του νερού θα καθοριζόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζει εισπράξεις και προσόδους επαρκείς για την πληρωμή των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης των υδραυλικών έργων. Αν αυτό δεν επιτυγχανόταν σε διάστημα ενός έτους, η κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να αυξήσει το τιμολόγια άμεσα, ώστε να συμπληρωθεί το αναγκαίο ποσό¹.

Λαϊκό Γλέντι στο κτήμα Δρακόπουλου

παρασκευή 31/5 στις 8:30μμ
στο κτήμα Δρακόπουλου

Αξιολόγηση : ένα όπλο καταστροφής

Αναδημοσίευση από Monde Diplomatique. Μια μέθοδος μάνατζμεντ που επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα

Αξιολόγηση : μια ποσοτική μέθοδος αξιολόγησης που ξεκίνησε από τις επιχειρήσεις και μιλά για « βέλτιστες πρακτικές » και « ποιότητα », αλλά οδηγεί σε μια άνευ νοήματος κούρσα ανταγωνισμού και σε πτώση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, εφαρμόζεται και στο γαλλικό Δημόσιο. Και τα αποτελέσματά της δεν είναι τα αναμενόμενα από εκείνους που την επέβαλαν, το αντίθετο μάλιστα.

« Η συγκριτική προτυποποίηση [1] είναι υγεία ! », διατυμπάνιζε, το 2008, η κυρία Λοράνς Παριζό, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα του συνεδρίου του Κινήματος Επιχειρήσεων της Γαλλίας (MEDEF), που εκείνη τη χρονιά είχε λάβει χώρα στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για όποιον αγνοούσε την έννοια benchmarking, η αγόρευσή της –που συνιστούσε την εφαρμογή της διαδικασίας στα προϊόντα, στις υπηρεσίες, στις ιδέες, στους μισθωτούς, στις χώρες κ.ο.κ.– προκαλούσε μια κάποια αμηχανία.
Περί τίνος επρόκειτο ; Περί του εγκωμίου των πλεονεκτημάτων μιας τεχνικής μάνατζμεντ που συνίσταται « στην αξιολόγηση μέσα από μια ανταγωνιστική οπτική, με στόχο τη βελτίωση ». Για την κυρία Παριζό, η « συγκριτική προτυποποίηση » μιας χώρας σήμαινε « να τη συγκρίνεις με άλλες », προκειμένου να προσδιορίσεις « τις βέλτιστες πολιτικές » –εννοώντας « το πιο επωφελές σύστημα φορολόγησης », « τη λιγότερο επιβαρυντική δημόσια διοίκηση », « το πιο αξιόλογο πανεπιστήμιο » [2]…– και να εμπνέεσαι μεριμνώντας για την ανταγωνιστικότητα [3]. Μια απλή συνταγή, που από τη δεκαετία του 1990 τα αφεντικά των μεγάλων επιχειρήσεων επιδιώκουν να διαδώσουν στους ηγέτες όλου του κόσμου. Έτσι, το 1996, η Στρογγυλή Τράπεζα των Ευρωπαίων Βιομηχάνων (European Round Τable, ERT) συνδιοργάνωσε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σεμινάριο προκειμένου να προωθήσει την άσκησή της στους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων, ώστε « να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να δικαιολογούν τις αναπόφευκτες δύσκολες επιλογές » [4]. Δύσκολες για ποιους ; Το σημείο αυτό δεν διευκρινιζόταν.
Το benchmarking παράγει benchmarks (πρότυπα σύγκρισης/κριτήρια), δηλαδή στόχους που πρέπει να επιτευχθούν και οι οποίοι δεν καθορίζονται σε απόλυτα μεγέθη σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός εργοδότη, αλλά σε σχέση με εκείνο που υποτίθεται ότι έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Άρα, η ισχύς του benchmark δεν έχει να κάνει τόσο με την πυγμή ενός επιχειρηματικού ηγέτη ή την επιστημονικότητα ενός ποσοστού, όσο με την αντικειμενικοποίηση μιας επίδοσης. Στους επιφυλακτικούς, αντιτάσσεται το τεκμήριο ενός καλύτερου αποτελέσματος που καταγράφηκε κάπου αλλού. Έτσι, εν ονόματι της ανταγωνιστικής πραγματικότητας, γίνεται πιο εύκολη η αποδοχή των αναδιαρθρώσεων, των απολύσεων, του « εξορθολογισμού » των προϋπολογισμών και η επιβολή σιωπής σε όσους προτάσσουν « μη ρεαλιστικές » αντιρρήσεις.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συγκριτική προτυποποίηση αναπτύχθηκε στον ιδιωτικό τομέα από επιχειρήσεις όπως η Xerox και έγινε διαβόητη στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Έχοντας παρουσιαστεί ως το όπλο για την ανάκτηση κομματιών της αγοράς που είχαν χαθεί κάτω από την ορμή του « ιαπωνικού κύματος », συστήθηκε από τους οικονομολόγους του αναγνωρισμένου κύρους Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), προκειμένου να ανασχέσει την πτώση των βιομηχανικών επιδόσεων της χώρας [5]. Καθιερώθηκε επίσης ως ένα από τα κριτήρια για την απονομή του βραβείου Μπάλντριτζ, θεσμοθετημένου από την κυβέρνηση Ρέιγκαν για να επιβραβεύει τους οργανισμούς που επιδιώκουν με τον μεγαλύτερο ζήλο την « ολική ποιότητα », είτε στους τομείς παραγωγής αγαθών και παροχής υπηρεσιών, είτε στους τομείς της υγείας και της παιδείας, είτε σε δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

« Στράτευση των μισθωτών δυνάμεων »

Η συγκριτική προτυποποίηση οδηγεί τους εμπλεκόμενους συντελεστές να επιθυμούν να βελτιώνουν ακατάπαυστα τις επιδόσεις τους, να βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση των « βέλτιστων πρακτικών », να θέτουν πάντοτε καινούργιους στόχους, να τίθενται όσο περισσότερο μπορούν στην υπηρεσία ενός σχετικού ιδεώδους, της « ποιότητας ». Η στράτευση όλων σε μια προσπάθεια καθοδηγούμενη από την ανταγωνιστικότητα, ιδανικά δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, ούτε φυσικό ούτε νομικό. Τρέφεται από την καλή θέληση των συμμετεχόντων. Είτε είσαι πρόθυμος, « ενεργητικός » και αποδεικνύεις την « ολική απόδοσή » σου [6], είτε αποκλείεσαι από το παιχνίδι : αυτή είναι η « καταραμένη εναλλακτική » [7]. Εδώ κρύβεται ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος διαχείρισης των μελών μιας ομάδας.
Εφόσον απουσιάζουν τα μέσα εξαναγκασμού, τι τους κάνει να τρέχουν ; Τα μέσα αυτού του τρόπου διοίκησης δεν εξαντλούνται στα πριμ και στις ανταμοιβές, καθώς λειτουργεί με την πρωτοβουλία, την αυτοαξιολόγηση, την προσωπική δέσμευση, την ανάληψη ευθυνών, τη βουλησιαρχία. Κάποιοι μιλούν για « έλεγχο της υποκειμενικής δέσμευσης » [8] ή για « στράτευση των μισθωτών δυνάμεων » [9]. Οι συνταγές αυτές προβάλλουν ανάγλυφα τον αμφίσημο λόγο μιας κυριαρχικής δομής που τρέφεται από την ελευθερία, τη δημιουργικότητα και την υποκειμενικότητα των κυριαρχούμενων.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κορυσχάδες 1944 : Στα βουνά της Λεύτερης Ελλάδας!Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" φέρνει σήμερα στο φως ένα ακόμη σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο από τις ηρωικές αντιστασιακές μνήμες του λαού μας. Το ρολόι του χρόνου γυρνά πολλές δεκαετίες πριν στις ελεύθερες από το ναζιστικό ζυγό Κορυσχάδες της ανταρτογέννας Ευρυτανίας (βλ. εδώ), όπου από τις 14 έως τις 27 Μαΐου 1944 πραγματοποιήθηκε η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης των Βουνών δηλαδή της βουλής της αθάνατης Εαμοελασίτικης Αντίστασης! Τότε που ο περήφανος επαναστατημένος λαός μας πάλευε και θεσμοθετούσε τη νέα Ελλάδα της Λευτεριάς και της Λαοκρατίας.

Η εφημερίδα ντοκουμέντο της εποχής -από την οποία παραθέτουμε τα παρακάτω κείμενα- αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πολύτιμου υλικού που δώρισε στον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" το φιλικό blog "Αγρίνιο γλυκές μνήμες" το οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου.
 
Ας αφήσουμε όμως «να μιλήσουν» τα ίδια τα γραφόμενα των πρωταγωνιστών εκείνης της εποποιίας, άλλωστε είναι τόσο εύγλωττα...


 
Εφημερίδα «ΡΟΥΜΕΛΗ»
ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φύλλο 15 ΚΑΠΟΥ 4 ΙΟΥΝΗ 1944

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944 ΖΗΤΩ Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
ΕΚΑΤΟΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΘΝΟΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΝΗΛΕΗΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΧΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΘΥΣΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ.


Ο λαός στο πλευρό της ΠΕΕΑ για τη λευτεριά και τη λαοκρατία

 
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ 

Αποτελέσματα εκλογών ΠΣΔΑΤΜ

ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ 2013 2011 ΔΙΑΦΟΡΑ

ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
ΠΑΣΚ & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΤΜ 771 43,56% 5 1001 47,85% 5 -230 -4,29% 0
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΚΜ - ΔΑΠ 495 27,97% 3 550 26,29% 3 -55 1,68% 0
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ 173 9,77% 1 165 7,89% 1 8 1,89% 0
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ 139 7,85% 1 134 6,41% 1 5 1,45% 0
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 100 5,65% 1 127 6,07% 1 -27 -0,42% 0
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΤΜ 92 5,20% 0 115 5,50% 0 -23 -0,30% 0
ΕΓΚΥΡΑ 1770

2092

-322

ΛΕΥΚΑ 19

21

-2

ΑΚΥΡΑ 4

20

-16

ΣΥΝΟΛΟ ΨΗΦΙΣΑΝΤΩΝ 1793 100,00%
2133 100,00% 11 -340 -16% 0