Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες και αμείβονται λιγότερο

Αναδημοσίευση άρθρου του Σωτηρη Νικα από http://news.kathimerini.gr/

Τρίτη από το τέλος έρχεται η Ελλάδα μεταξύ 36 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε ό,τι αφορά στο πόσο «ικανοποιημένοι» είναι οι Ελληνες από τη ζωή τους.

Η αρνητική αυτή κατάταξη δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι Ελληνες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες απ’ ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, πληρώνονται λιγότερο, ενώ γενικότερα στους περισσότερους σχετικούς δείκτες η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε χειρότερη θέση από τους Ελληνες βρίσκονται οι Πορτογάλοι και οι Ούγγροι, ενώ στην κορυφή βρίσκονται οι Ελβετοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έκθεση του Οργανισμού με θέμα «Δείκτης Καλύτερης Ζωής», το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 20.440 δολάρια ετησίως.

Ποσό που είναι χαμηλότερο τόσο από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια τον χρόνο), όσο και από διάφορες χώρες της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσό στη Γερμανία είναι 28.799 δολάρια, στη Γαλλία 28.310 δολάρια, στην Ιρλανδία 24.104 δολάρια, στην Ισπανία 22.847 δολάρια, ενώ κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται η Πορτογαλία με 19.366 δολάρια.

Την ίδια ώρα, οι Ελληνες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, με τον μέσο όρο μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ να είναι 1.776 ώρες. Αντιστοίχως, οι Γερμανοί απασχολούνται 1.413 ώρες τον χρόνο, οι Γάλλοι 1.476 ώρες, οι Ιρλανδοί 1.543 ώρες, οι Ισπανοί 1.690 ώρες και οι Πορτογάλοι 1.711 ώρες.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα καταγράφεται σημαντική διαφορά μεταξύ του 20% του πλουσιότερου πληθυσμού και του 20% του φτωχότερου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το πλουσιότερο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού κερδίζει έξι φορές περισσότερα απ’ ό,τι το 20% του φτωχότερου πληθυσμού της Ελλάδας.

Οσον αφορά την απασχόληση, το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχουν σχέση αμειβόμενης εργασίας, κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ για την απασχόληση του 66%. Το 66% των ανδρών είναι σε αμειβόμενη εργασία, σε σύγκριση με το 45% των γυναικών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξισορρόπηση καριέρας - οικογένειας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επίπεδα εκπαίδευσης, στην Ελλάδα το 65% των ενηλίκων ηλικίας 25-64 ετών έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 74%. Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου) και είναι ένα έτος παραπάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου