Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτική ασφάλιση

Αναδημοσίευση από Ίσκρα

ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ (ΤτΕ) ΠΟΥ ΕΠΙΧΑΙΡΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ!

ΤτΕ: ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΜΕ ΥΦΕΣΗ ΕΦΙΑΛΤΗ & ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΥΨΗ!

Οι συντάξεις που θα χορηγούν από εδώ και πέρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι τόσο χαμηλές, ώστε αυτοί που θα τις λαμβάνουν θα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτό ομολογεί με απροκάλυπτο κυνισμό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος, με την Ετήσια Εκθεσή του, που δημοσιοποιήθηκε χτες, Τετάρτη (29/5),vπεριγράφει στα εκατομμύρια των χρεοκοπημένων νοικοκυριών ότι το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, έχει ήδη καταργηθεί.

Αναφερόμενος στην «ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», ο Γ. Προβόπουλος αναφέρει συγκεκριμένα: «Η μεταρρύθμιση του 2010 ενίσχυσε σημαντικά τη μακροχρόνια σταθερότητα του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος. Εν τούτοις, σε συνδυασμό με πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις, το ύψος των συντάξεων που παρέχει ο πρώτος πυλώνας έχει περιοριστεί σημαντικά, εγείροντας θέμα επάρκειας, καθώς το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης θα οδηγήσει κάτω από το όριο της φτώχειας όσους κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου λάμβαναν εισοδήματα κάτω του μέσου όρου».

H λεγόμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» του 2010, στην οποία αναφέρεται ο Διοικητής της ΤτΕ έχει οδηγήσει στο να περιοριστεί το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης σε 48,5%, την περίοδο 2020 - 2060, έναντι 95,7% που ήταν το 2010, γεγονός που σημαίνει ότι οι συντάξεις που θα χορηγούνται  στα επόμενα χρόνια θα είναι στην ουσία «επιδόματα πείνας» που θα κυμαίνονται περί τα 360 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει και το θέμα της παραπέρα μείωσης των συντάξεων που ήδη χορηγούνται, με δεδομένο, μάλιστα, ότι από διοικητές οργανισμών έχει εκφραστεί η εκτίμηση ότι η μειωμένη χρηματοδότηση που αποφασίστηκε για φέτος ενδέχεται να τους προκαλέσει προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων

Σε αυτό το πενιχρό επίδομα, μπορεί να προστίθενται κατα περίπτωση, όπως είπε και ο Γ. Προβόπουλος, ποσά από επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και την ιδιωτική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας).

Ολοκληρώνοντας την περιγραφή της καταστροφής που έχουν ετοιμάσει για τους εργαζόμενους, με την ακύρωση του κοινωνικού χαρακτήρα των συντάξεων, ο διοικητής προσθέτει ότι «η αξιοποίηση της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει αντισταθμιστικά...». Θέμα το οποίο αναπτύσσει αναλυτικά σε ειδικό πλαίσιο.


Οι κυβερνώντες, πάντως, εμφανίζονται και επικριτές των εργαζομένων, επειδή, λέει, υπάρχει «απροθυμία» να στραφούν προς την επαγγελματική και ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που αποδίδεται στην - άκουσον, άκουσον - ...«γενναιοδωρία του πρώτου πυλώνα»! Ομολογούν, δηλαδή, έμμεσα ότι μπορεί να μειώσουν ακόμα και τη «σύνταξη» των 360 ευρώ, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικοί οι δύο άλλοι πυλώνες της ασφάλισης.

Αφού στη συνέχεια επισημαίνεται ότι η διάλυση του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος «δημιουργεί προϋποθέσεις ενίσχυσης της μέχρι σήμερα περιορισμένης ζήτησης ιδιωτικών προγραμμάτων», προτείνονται φορολογικά και άλλα κίνητρα, ώστε να ενθαρρυνθούν οι εργοδότες να στραφούν στην επαγγελματική ασφάλιση.

Το κερασάκι της τούρτας το αφήνει για το τέλος με παραπομπή στη διεθνή εμπειρία και δη στις χώρες του ΟΟΣΑ. Εκεί, επισημαίνει, η επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης είναι α) εθελοντική, η οποία συνοδεύεται με φορολογικά κίνητρα για αποταμίευση ή και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και β) υποχρεωτική ή αυτόματη εγγραφή.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤτΕ: ΝΕΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ 4,6% ΚΑΙ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 28% ΤΟ 2013

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και θα φτάσει στο 4,6% εφέτος, σύμφωνα με την έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ που κατέθεσε την Τετάρτη (29/5) στον πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Με την έκθεσή του, ο διοικητής της ΤτΕ επιχειρεί να ενισχύσει την  κυβερνητική προπαγάνδα τεχνητής αισιοδοξίας, παρουσιάζοντας ως θετικές τις εξελίξεις που υπάρχουν στην οικονομία το τελευταίο διάστημα.

Πανηγυρίζοντας πάνω στα ερείπια των εργατικών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο Γ. Προβόπουλος προβλέπει νέα επιδείνωση της ανεργίας, η οποία θα φτάσει το 28% το 2014, ενώ η όποια αποκλιμάκωση θα είναι ασταθής και θα βασίζεται στην περαιτέρω σύνθληψη μισθών και εργατικών δικαιωμάτων.

Το σκοτεινό μέλλον που ετοιμάζει η τρικομματική κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα στον κόσμο της εργασίας πρέπει να λάβει μαχητική απάντηση:  Μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός ανυπακοής για να αποτραπεί η κατεδάφηση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με μεγάλες θυσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου