Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο στην Πλατεία Συντάγματος - Όργιο κρατικής βίας (videos)

Το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο στην Πλατεία Συντάγματος - Όργιο κρατικής βίας (videos)

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ πήραν εντολή να καταστείλουν την πορεία και αυτό έκαναν, βγάζοντας όλο τους το μίσος στην συγκέντρωση για την ικανοποίηση των αιτημάτων του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο μόνιμης βλάβης και ζωής. Σήμερα ξημερώνει η 68η ημέρα απεργίας πείνας και το κράτος δείχνει το αληθινό του πρόσωπο. Οι ελευθερίες του συναθροίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ησύχως και η ελευθερία του Τύπου πήγαν περίπατο.
Το Σύνταγμα έγινε κουρελόχαρτο στην Πλατεία Συντάγματος - Όργιο κρατικής βίας (videos)























ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
29.07.2022 - 02:11

Σίγουρα με εντολή Θεοδωρικάκου και πιθανώς με εντολή Μητσοτάκη, μιας και πρόκειται για κορυφαίο ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κυβέρνηση κατάφερε να οδηγήσει τον Γιάννη Μιχαηλίδη μια μέρα πιο κοντά σε κίνδυνο ζωής και να βασανίσει αναίτια δεκάδες διαδηλωτές. Δεν αρκέστηκαν στο να ρίχνουν δακρυγόνα ανάμεσα στους τουρίστες δυσφημίζοντας την χώρα από άκρη σε άκρη, δεν αρκέστηκαν στο να ψεκάζουν με φυσούνες τους δημοσιογράφους, αλλά αυτό που ήθελαν κυρίως είναι να κακοποιήσουν βάναυσα τους διαδηλωτές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Του δικαιώματος στην ισονομία το οποίο στερούν από τον αναρχικό Γιάννη Μιχαηλίδη και το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία των διαδηλωτών που κατέκλυσαν την Πλατεία Συντάγματος. Στην πορεία προς την Σαουδαραβοποίηση της χώρας, οι άνδρες των ΜΑΤ δεν δίστασαν να επιτεθούν στον βουλευτή Κλέωνα Γρηγοριάδη και σε δεκάδες μέλη του Μέρα25, ενώ ξυλοκοπήθηκε και ο συντονιστής του κόμματος Κωνσταντίνος Ντάσκας.

Αναλυτικά το βίντεο με την ομιλία του Κλέωνα Γρηγοριάδη, που με κάθε τρόπο αποτελεί στόχο του καθεστώτος Μητσοτάκη:
Στο πιο σοκαριστικό βίντεο της ημέρας που ανάρτησε στο τουίτερ ο δημοσιογράφος Αλέξης Νταλούμης από τον λογαριασμό του στο twitter (@AlexisDaloumis), «άνδρας» των ΜΑΤ με διακριτικά από διμοιρία με κίτρινο κάθετο ορθογώνιο, χτυπάει με backfist άνδρα με χειροπέδες που δεν μπορεί να αντιδράσει και του σπάει τα δόντια. Τα διακριτικά της διμοιρίας είναι εμφανή και πρέπει να αποταχθούν άμεσα ο διοικητής της διμοιρίας και ο επίορκος αστυνομικός. Οτιδήποτε διαφορετικό, συνιστά ακόμα μια παραβίαση πέραν του βασανιστηρίου ατόμου που τελεί υπό σύλληψη.
Σε επόμενο βίντεο πάλι από το twitter, από τον λογαριασμό της ρεπόρτερ Ευτέρπης Μουζακίτη, βλέπουμε ένα κοπάδι των ΜΑΤ να επιτίθεται σε έναν ειρηνικό διαδηλωτή, που προκύπτει πως είναι Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλανδρίου. Αν είναι ο ίδιος που εντέλει προσήχθη, είναι ο Σωτήρης Λιαπέρης που φωτογράφισε και ο Γιάννης Κέμμος.
Από τον χρήστη @idiotypos έχουμε το βίντεο ενός πάνοπλου άνανδρου των ΜΑΤ να κλωτσά επανειλημμένα διαδηλωτή σε ακόμα μια απρόκλητη επίθεση με εντολή Θεοδωρικάκου και Μητσοτάκη. Όπως σε πολλά σημεία της συγκέντρωσης, γίνεται χρήση των κανονιού νερού της Αύρας. Τουλάχιστον η Κυβέρνηση έχει αγοράσει μηχανήματα που ρίχνουν νερό και μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.
Βίντεο πάλι από τον @idiotypos που δείχνει πόσο «προκλήθηκαν» τα μέλη της έννομης τάξης.
Το βίντεο του @ideafabrika δείχνει μια από τις πρώτες επιθέσεις όταν τα ΜΑΤ πήραν εντολή να «σπάσουν» την συγκέντρωση και να αρχίσουν το όργιο καταστολής.
Επίθεση σε εργαζόμενους φωτορεπόρτερ. Το βίντεο κατέγραψε η συνάδελφός τους Γεωργία Νικολέτου.


Σε κάθε περίπτωση και με κάθε αφορμή, αυτή η Κυβέρνηση με την συμβολή της Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει πως είναι έτοιμη να πάει σε κάθε πιθανή σκέψη και κίνηση υπέρ καταδικασμένων βιαστών, παρά αναρχικών που καταδικάστηκαν με υψηλότερες ποινές λόγω της ιδεολογίας τους και αρνούνται να τους αποφυλακίσουν. Στην πορεία καταπατούν και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των διαδηλωτών.

Από καρδιάς ευχαριστούμε όσους -επαγγελματίες και μη- τράβηξαν βίντεο και φωτογραφίες από αυτά τα γεγονότα και τα δημοσίευσαν άμεσα και δημόσια. Σπάσατε το καρτέλ της ενημέρωσης.



* Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Νίκος Χριστοφάκης

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Αναίτια επίθεση της αστυνομίας και συλλήψεις στο σωρό



Έπειτα από αναίτια επίθεση της αστυνομίας με χημικά, ξυλοδαρμούς και παρουσία αύρας στη σημερινή μαζική διαδήλωση, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή συναντήθηκε με την πορεία αλληλεγγύης στον φυλακισμένο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, συνελήφθη και κρατείται ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη και μέλος της παράταξης μας Σωτήρης Λαπιέρης.
Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις της αστυνομίας επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής προσπαθώντας να διαλύσουν την πορεία και κάνοντας συλλήψεις στο σωρό. Είναι εμφανές ότι απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την καταστολή και τον αυταρχισμό προκειμένου να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, με θύματα το περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο της χώρας, το λαό και τη νεολαία.
Ως Χαλάνδρι ΕνΑντιΑ καταγγέλουμε την αναίτια σύλληψη και την αστυνομική καταστολή, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο σύντροφό μας Σωτήρη Λαπιέρη και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του μαζί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες.
Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται διαδηλωτές έξω από τη ΓΑΔΑ για να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.
Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

ΜΕΤΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σωτήρη Λαπιέρη και στους άλλους συλληφθέντες | Σήμερα (28/7), στα Δικαστήρια Ευελπίδων, ώρα 10πμ.
29 Ιουλίου 2022


Έπειτα από την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ με χημικά, ξυλοδαρμούς και παρουσία αύρας στη μαζική διαδήλωση, χθες, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή συναντήθηκε με την πορεία αλληλεγγύης στο φυλακισμένο απεργό πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές στο σωρό, ορισμένες εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μεταξύ αυτών και ο σύντροφος Σωτήρης Λαπιέρης, μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Συνήγορου του Πολίτη, καθώς και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια». Στις 10πμ., θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, μαζί με άλλους τρεις συλληφθέντες, με πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες (βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.λπ.).

Είναι εμφανές ότι απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την καταστολή και τον αυταρχισμό προκειμένου να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, με θύματα το περιβάλλον, το φυσικό πλούτο της χώρας, τους εργαζομένους, το λαό και τη νεολαία.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Στο ίδιο έργο θεατές ή αλλιώς φταίει η «κακιά η ώρα»

 ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Στο ίδιο έργο θεατές ή αλλιώς φταίει η «κακιά η ώρα»

Την άνοιξη του ’22 όλοι οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι διαβεβαίωναν εντός βουλής και στα ΜΜΕ, πώς «είμαστε καθόλα έτοιμοι κι έχουν ληφθεί τ’ αναγκαία μέτρα αντιπυρικής προστασίας». Η διάψευσή τους, δυστυχώς, προήλθε από την ίδια την πραγματικότητα με τις πυρκαγιές στα νησιά, στη Δαδιά, στην Πεντέλη, στη Δυτική Αττική κλπ. Και, βέβαια πάλι «έφταιξαν»:

  • Η κλιματική αλλαγή, δηλαδή αλλιώς τα μελτέμια!

  • Οι εμπρηστές

  • Η έλλειψη πρόσβασης στα δάση

  • Η έλλειψη αντιπυρικής προστασίας για το κάθε σπίτι ξεχωριστά

ΔΕΝ «έφταιξαν» οι ελλείψεις:

  • 1500 υπαλλήλων από τα Δασαρχεία

  • 3500 πυροσβεστών

  • 20 εναέριων μέσων

  • ειδικού πυροσβεστικού στόλου για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών

Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού δίνεται για την προστασία των δασών, άρα είναι σαφές πως δεν βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης η πυροπροστασία και η λήψη μέτρων για την πρόληψή της.

Επίσης χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Πρωθυπουργού σχετικά με τον «σεβασμό της ανθρώπινης ζωής», μιας και τελικά το μόνο μέτρο πρόληψης που υφίσταται, είναι η αποστολή sms για άμεση εκκένωση πυρόπληκτων περιοχών. Πόσο ειρωνική ήταν αυτή η δήλωση, αν λάβουμε υπόψη μας τα 30.000 θύματα του κορονοϊού.

Είναι αδιανόητο οι εκπρόσωποι της Πολιτείας να εγκαλούν τους πολίτες με τη λογική της «ατομικής ευθύνης» τόσο για τον κορονοϊό, όσο καιο για την αντιπυρική θωράκιση! Είναι απαράδεκτο να μας «κουνάνε το δάκτυλο» πώς φταίμε για όλα τα δεινά, όσοι έχουν την ευθύνη διοίκησης, ώστε να αποσείσουν τις δικές ολιγωρίες.

Και όλα αυτά τη στιγμή που συζητείται στη Βουλή άλλον ένα Πολυνομοσχέδιο που αφορά δυσμενέστατες ρυθμίσεις για το περιβάλλον. Το εν λόγω ν/σ συνδυάζει την πλήρη εξουδετέρωση των ήδη ανεπαρκών περιορισμών για τη διαφύλαξη των περιοχών απόλυτης προστασίας της φύσης, Natura, ζωνών διαχείρισης ειδών και οικοτόπων κ.λπ., με την απαξίωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Οι διατάξεις του έρχονται να ολοκληρώσουν την εκθεμελίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που επιχειρείται αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια. Μετά τη χωροταξία και την πολεοδομία, τα δάση, τις ακτές και τη θάλασσα, παραδίδεται άνευ και ο ίδιος ο πυρήνας του ελάχιστου εναπομείναντος φυσικού κεφαλαίου της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο συνονθύλευμα των χρήσεων που επιτρέπονται εφεξής στις κατ’ ευφημισμόν μόνο προστατευτέες περιοχές δεσπόζουν οι Α.Π.Ε., οι εξορυκτικές δραστηριότητες (μεταλλεία, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων κ.λπ.), τα έργα οδοποιίας και οι τουριστικές εγκαταστάσεις χωρίς όρους και περιορισμούς.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η κρίσιμη αρμοδιότητα αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων και δραστηριοτήτων αφαιρείται κατ’ ουσίαν από τη Δημόσια Διοίκηση, αφού μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες αξιολογητές τους οποίους επιλέγουν και αμείβουν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι.

Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας που θα συνδράμουν, για άλλη μια φορά με αυταπάρνηση, στην καταγραφή των ζημιών και στα έργα αποκατάστασης των πληγέντων.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εξαιρέσεις και προβλήματα από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας



Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών κο Βορίδη Μ.

Κοιν.: 1. Γεν. Γραμ. κα Χαραλαμπογιάννη Π.

2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα : Εξαιρέσεις και προβλήματα από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας

Κύριε Υπουργέ

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με τις εξαιρέσεις κατηγοριών Υπαλλήλων που εξαιρούνται από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Εξαιρέσεις οι οποίες πληθαίνουν και δημιουργούν εύλογη δυσαρέσκεια στους συναδέλφους μας οι οποίοι αντιμετωπίζονται διακριτά σε σχέση με τους υπολοίπους.

Η γενική πρόβλεψη του ποσοστού κάλυψης θέσεων του κλάδου, στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος (65%) στις περιπτώσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών - για τη συντριπτική πλειονότητα των Υπηρεσιών –αποκλείει όλους τους εμπλεκόμενους από τη διαδικασία.

Η πρόσθετη σύμφωνη γνώμη αρμόδιου οργάνου (για μετάταξη υπαλλήλου τεχνικών υπηρεσιών ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και Υπηρεσιών Δόμησης ΟΤΑ α’ βαθμού), οδηγεί στην επί της ουσίας εξαίρεση των Μηχανικών των ΟΤΑ από το ΕΣΚ.

Η πρόσφατη συμπερίληψη με το άρθρο 68 του Ν.4954/2022 και των Υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Αρχών στην πρόβλεψη παροχής σύμφωνης γνώμη αρμόδιου οργάνου επιτείνει το αίσθημα ανισότητας και αποκλεισμού Υπαλλήλων από τις διαδικασίες Κινητικότητας.

Όλα τα παραπάνω έχουν το αποτέλεσμα να καταστήσουν πρακτικά ανενεργό το μηχανισμό της Κινητικότητας, ειδικά για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Το γεγονός αυτό το έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία :

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/24.11.2021_kinitikotita_2021_B_8644.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/1.2.2021_kinitikotita_8402.pdf

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τους προηγούμενους κύκλους;

Ότι η κινητικότητα δε μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν ειδικά σε Μηχανικούς, απλά ανακυκλώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Οι μισθολογικές διαφορές που διαρκώς αναπαράγονται και συντηρούνται οδηγεί σε συσσώρευση αιτήσεων σε φορείς και γιγάντωση ελλείψεων σε άλλους.

Η γήρανση του διαθέσιμου προσωπικού ειδικά Τεχνικών αντικειμένων έχει ήδη τραγικές συνέπειες.

Ο μόνος τρόπος λειτουργίας των Τεχνικών Υπηρεσιών την επόμενη περίοδο είναι οι προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Ακόμα και όλες οι θέσεις που εντάχθηκαν στο ΕΣΚ να καλυφθούν με μετατάξεις και αποσπάσεις, οι ίδιες ακριβώς θέσεις θα λείψουν από τους φορείς προέλευσης, δείχνοντας το μάταιο μιας διαδικασίας ανακύκλωσης των ελλείψεων, όπως η Κινητικότητα.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει και να άρει τις υφιστάμενες εξαιρέσεις από το ΕΣΚ – όπως έγινε και για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις - καθώς και να μας δώσει στοιχεία για:

α. το πλήθος των αιτήσεων που κατατέθηκαν ειδικά Διπλωματούχων Μηχανικών

β. το πλήθος των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και την αιτιολογία της απόρριψης

γ. το πλήθος των θέσεων που καλύφθηκαν από προηγούμενους κύκλους κινητικότητας και αυτών που παρέμειναν κενές.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

4,5 φορές επάνω η χρέωση ενέργειας, 8 φορές επάνω το πάγιο



Σοκ και δέος προκαλούν οι νέες τιμές στη ΔΕΗ που θα τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο, καθώς οι αυξήσεις είναι τεράστιες.

Έτσι, η τιμή ανά κιλοβατώρα που θα περιλαμβάνει πλέον τη ρήτρα αναπροσαρμογής που «αναστέλλεται» προσεγγίζει τα 50 λεπτά (από περίπου 35 λεπτά σήμερα), ενώ το πάγιο οκταπλασιάζεται και θα φτάνει τα 14 ευρώ το τετράμηνο.

Μάλιστα το «χαράτσι» στο πάγιο δεν πρόκειται να επιδοτηθεί από την κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως θα επιβαρύνει εξολοκλήρου τα νοικοκυριά


Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου, η τιμή της κιλοβατώρας στο Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 ανέρχεται σε 0,11058 για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες. Η τιμή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε περίπου τα 35 λεπτά/KWh ενώ στη συνέχεια υπήρχαν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης.
Τιμοκατάλογος ΔΕΗ

Από 1 Αυγούστου έως 31 Αυγούστου η χρέωση ανά κιλοβατώρα θα είναι 0,4860 ευρώ, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι με τις επιδοτήσεις οι τελικές τιμές θα ανέρχονται γύρω στα 16 λεπτά/KWh.


Η πραγματική ψυχρολουσία έρχεται στο πάγιο της ΔΕΗ το οποίο μέχρι σήμερα για το Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 ήταν 1,69 ευρώ το τετράμηνο για μονοφασικές παροχές. Από 1 Αυγούστου και μέχρι 31 Αυγούστου, η τιμή εκτοξεύεται σε 14 ευρώ το τετράμηνο.
Τιμοκατάλογος ΔΕΗ τον Αύγουστο

Δηλαδή, ένα μέσο νοικοκυριό θα πληρώνει 42 ευρώ πάγιο τον χρόνο στη ΔΕΗ, από 5 ευρώ που έδινε σήμερα.

Από ΑΥΓΗ

Διαδηλώνουμε για το Περιβάλλον, Πέμπτη 28/7, Σύνταγμα 7μμ




Ν' ανατρέψουμε την κυβέρνηση και το σύστημα των εμπρηστών!
Πεντέλη, Ρέθυμνο, Μέγαρα, Σουφλί, Ηλεία, Μεσσηνία, Λέσβος, Γρεβενά κι είμαστε μόλις στα μέσα της επίσημης «αντιπυρικής περιόδου»…
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπεύθυνη για αυτήν την καταστροφή! Μια κυβέρνηση εμπρηστών, όχι μόνο του πολέμου που απειλεί να απλωθεί από την Ουκρανία μέχρι τη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και των δασών και του περιβάλλοντος με την εγκληματική πολιτική της που έκανε στάχτη πέρυσι τη Βόρεια Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη και συνεχίζει.
- Στη Δασική Υπηρεσία (που από το 1988 της έχουν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες δασοπροστασίας περνώντας στην ευθύνη της Πυροσβεστικής), τα τελευταία 20 χρόνια το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 50% και οι απαραίτητοι πόροι κατά 80%. Σήμερα υπάρχουν 3.600 οργανικά κενά και προσωπικό εξουθενωμένο χωρίς ρεπό και άδειες.
- Στην Πυροσβεστική, 5.000 εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι εποχικοί διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους και επιπλέον προσλήψεις προσωπικού. Πέρυσι το Νοέμβρη είχαν να αντιμετωπίσουν τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις έξω από το Υπουργείο. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζόμενων είναι τα 47 χρόνια. Ο εξοπλισμός που διαθέτουν είναι ανεπαρκής και παλιός, μόλις ένα 10-15% είναι ηλικίας μέχρι 10 ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα αντί να καλύψει αυτές τις ανάγκες, καταλήγει στις μισθώσεις για ακριβά ενοικιαζόμενα εναέρια μέσα πυρόσβεσης από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.
- Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης - Σουφλίου στον Έβρο, ήταν ένας από τους επτά Φορείς Διαχείρισης Περιοχών Natura που καταργήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2021 (ακολούθησαν άλλοι 16 φέτος την άνοιξη). Επτά μήνες μετά καίγεται, εν μέσω καταγγελιών ότι δεν είχαν επισκευαστεί οι διαρροές από ένα φράγμα στην περιοχή που θα έπαιζε ρόλο στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φωτιάς. Για 800 χιλιάδες στρέμματα υπήρχαν μόλις 4 δασοφύλακες!
- Στην Πεντέλη δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες καθαρισμού λόγω καθυστέρησης εκταμίευσης των απαραίτητων κονδυλίων με αποτέλεσμα να υπάρχει έτοιμο προσάναμμα από ξερά χόρτα και κλαδιά. Στη φωτιά επιχείρησαν περισσότεροι αστυνομικοί (626) από πυροσβέστες (486)!
- Μέσα στη βδομάδα έρχεται να ψηφιστεί το νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που θα αποτελειώσει το έργο του νόμου Χατζηδάκη του 2020. Κατάργηση κάθε φραγμού για αποχαρακτηρισμό περιοχών «Natura» στις οποίες πλέον επιτρέπεται η ανάπτυξη οδικών δικτύων, εγκατάστασης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εξορυκτικές δραστηριότητες, τουριστικές εγκαταστήσεις, έργα βιομηχανικών τύπου ΑΠΕ κλπ
Επιπλέον στο νομοσχέδιο προβλέπεται η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ουσιαστικά ένα πεδίο εμπορευματοποίησης της ενέργειας και της θάλασσας, με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων να αναλαμβάνουν και τις λεγόμενες «ΑΠΕ». Και με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του άξονα Κύπρου- Ισραήλ - Αιγύπτου να οξύνεται ο αντιδραστικός ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ και να απειλείται η ειρήνη στην περιοχή.
Η επίκληση από την κυβέρνηση στην κλιματική αλλαγή και τους «δυνατούς ανέμους», είναι δικαιολογία και πρόκληση. Η απειλή από την άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας κυρίως της καύσης ορυκτών καυσίμων είναι άμεση. Όμως όλες οι διακηρύξεις του ΟΗΕ και των κυβερνήσεων για «πράσινη μετάβαση», ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες πολέμου και σκληρού ανταγωνισμού για εξασφάλιση πηγών ενέργειας, στην πράξη σημαίνουν στροφή για ακόμα περισσότερο πετρέλαιο, ορυκτό «φυσικό» αέριο, άνθρακα. Μέχρι και «πράσινη» πυρηνική ενέργεια.
Για να σώσουμε τον πλανήτη από την κλιματική κρίση πρέπει να ξεφορτωθούμε το ίδιο το σύστημα που βάζει τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από το περιβάλλον και τις ζωές μας. Που βλέπει το δάσος «σαν ευκαιρία», όπως δήλωσε χωρίς ντροπή ο Μακρόν μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Γαλλία. Οι επιστήμονες προειδοποιούν για συχνότερους και ισχυρότερους καύσωνες. Ήδη στις 27 χώρες της ΕΕ, οι καταστροφικές πυρκαγιές τους πρώτους επτά μήνες του 2022 έχουν καταστρέψει περισσότερα στρέμματα από όλο το προηγούμενο έτος. Μονάχα στο ισπανικό κράτος κάηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα την περασμένη βδομάδα! Κι όμως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την πυρόσβεση εξακολουθεί να είναι καθηλωμένο στο 0,5%, εδώ και 21 χρόνια (από το 2001)!
Χρειάζεται να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που σπαταλάει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς και μπάτσους και όχι για δασοπροστασία, νοσοκομεία και κοινωνικές υπηρεσίες. Που σκορπάει φτώχεια στους πολλούς και κάνει πλάτες στα αρπακτικά της ενέργειας που κερδοσκοπούν ασύστολα με τις τιμές του ρεύματος. Να επιβάλλουμε με την δύναμη της εργατικής τάξης και των αγώνων των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών και όλων περιβαλλοντικών κινημάτων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για δασοπροστασία, κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη, stop στις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία χώρων και φύσης, να γυρίσουν ξανά στο δημόσιο με εργατικό έλεγχο η ΔΕΗ και όλη η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές.
Να τελειώνουμε με την κυβέρνηση και το σύστημα της καταστροφής!
Δείτε λιγότερα

Την Πέμπτη 28/07/2022 στις 7:00 μ.μ. συγκεντρωνόμαστε και διαδηλώνουμε στο Σύνταγμα
Η κυβέρνηση επιχειρεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (άρθρα 119 και 120) με τροπολογία - όνειδος για την Δημοκρατία και την Δικαιοσύνη να παρακάμψει τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190, 191/2022), με τις οποίες κρίθηκε ως αντίθετη με το Σύνταγμα της Χώρας η μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και επιτάσσει την επιστροφή τους στο Δημόσιο.
Η πράξη είναι έκφραση προκλητικής αδιαφορίας απέναντι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τον Ελληνικό Λαό που απαιτεί τη δημόσια διαχείριση του φυσικού αγαθού του νερού, και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Το περιβάλλον απειλείται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Σαν να μην έφταναν οι φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, συνέχεια των περσινών, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο περιέχει την καταστροφή των περιοχών NATURA.
Καλούμε όλες τις πρωτοβουλίες και περιβαλλοντικές οργανώσεις να σταθούμε μαζί στο Σύνταγμα και απέναντι στις πολιτικές επιλογές που απειλούν και το περιβάλλον και τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισής του νερού.
Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού

“Κόκκινα” 38 δισ. στον ΕΦΚΑ- 4 στους 10 χάνουν τις ρυθμίσεις


Η αδυναμία εξόφλησης του ασφαλιστικού χρέους γενικεύεται. Αδιαφορούν για τους μεγαλοοφειλέτες, κυνηγάνε τους αυτοαπασχολούμενους...

“Κόκκινα” 38 δισ. στον ΕΦΚΑ- 4 στους 10 χάνουν τις ρυθμίσεις
25-07-2022 - Πηγή: sofokleousin.gr

Εκτός ρυθμίσεων βρίσκονται χρέη προς τον ΕΦΚΑ ύψους 38,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει τις δυσκολίες είσπραξης των εκκρεμών χρεών που ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, αλλά και αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι έχοντες τα μεγάλα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, δεν τα ρυθμίζουν και φυσικά δεν τα αποπληρώνουν.

Το γεγονός αυτό, αναγκάζει την κυβέρνηση, να αυξήσει τις δόσεις αποπληρωμής, της πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 24 μηνιαίες, όπως άλλωστε ισχύει και για τα χρέη προς την Εφορία.

Όπως έχει αποκαλύψει το Σin, λόγω της αύξησης των χρεών προς το ΚΕΑΟ, προωθείται ο διπλασιασμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, ώστε να «τρέξουν» ταχύτερα οι ρυθμίσεις, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων που χάνονται στην πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, στο τέλος Μαρτίου 2022, οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 456.973 και το ρυθμισμένο ποσό 4.730.176.772 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 406.060 για οφειλές στο ΚΕΑΟ ύψους 1.888.275.008 ευρώ.

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, το συνολικό ύψος των χρεών προς τον ΕΦΚΑ ήταν 42,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι εκτός ρυθμίσεων παραμένουν χρέη ύψους 38,1 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα, όπως ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία, πως, οι περισσότερες οφειλές είναι «μεγάλης ηλικίας» άνω των 10 ετών, ενώ τα περισσότερα προέρχονται από λίγους οφειλέτες οι οποίοι χρωστάνε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. Και όσο πιο παλαιό και όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος τόσο δυσκολότερα αποπληρώνεται.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Πως πήρε φωτιά το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου


Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου επλήγη από πυρκαγιά που φέρεται να ξέσπασε από εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο πεδίο βολής Λευκίμης.


Αυτά αναφέρει το WWF Ελλάς και η τοπική ομάδα του οποίου συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης, εκφράζοντας την οργή του για μία καταστροφή την οποία η επίσημη πολιτεία όχι απλώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να προκάλεσε, σημειώνοντας ότι η ελλιπής εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας είχε ως αποτέλεσμα να καεί μέρος του Εθνικού Πάρκου σε ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς με τα ως τώρα δεδομένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στο πεδίο βολής Λευκίμης Έβρου και εξαπλώθηκε λόγω του νοτίου ανέμου και της τοπογραφίας της περιοχής προς την καρδιά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Παρά το γεγονός ότι χθες η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή ήταν μέση (κατηγορία 2), η φωτιά πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κινητοποίησε από τη στιγμή της ενημέρωσής του σημαντικές δυνάμεις και έδωσε ολονύχτια μάχη με σημαντικό αριθμό πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας, του Δήμου Σουφλίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Στρατού Ξηράς. Η τοπική ομάδα του WWF Ελλάς συνέβαλε από τις πρώτες ώρες με δύο οχήματα για να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί, πάντα υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού - Στα 466 ευρώ τη Δευτέρα

Νέο ιστορικό ρεκόρ για την τιμή χονδρικής του ηλεκτρισμού - Στα 466 ευρώ τη Δευτέρα
24 07 2022 | 15:03

Μεγάλο άλμα στα 466 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημείωσε η τιμή χονδρικής στην αγορά επόμενης ημέρας για τη Δευτέρα, από 426 ευρώ την Παρασκευή.

Η μέγιστη τιμή ανέρχεται στα δυσθεώρητα ύψη των 686 ευρώ και η ελάχιστη στα 261, με τη ζήτηση κοντά στις 202 γιγαβατώρες.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, 43,1% έχει το αέριο, 23% οι ΑΠΕ, 13% ο λιγνίτης, 9,5% τα υδροηλεκτρικά και 8% οι εισαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή στη Βουλγαρία βρίσκεται στα 460 ευρώ και στην Ιταλία στα 527 ευρώ.

Στα επίπεδα των 50 λεπτών η κιλοβατώρα τα τιμολόγια που ανακοινώνουν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος - Μεγάλο στοίχημα το ύψος της επιδότησης
25 07 2022 | 07:34

Τιμές ρεύματος για το μήνα Αύγουστο που στην περίπτωση της ΔΕΗ, θα κινούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για προφανείς συμβολικούς λόγους, ελάχιστα κάτω των 50 λεπτών η κιλοβατώρα, με την υπόλοιπη αγορά να είναι πάνω από αυτά τα επίπεδα, αναρτούν σήμερα μετά τις 11 το πρωί οι πάροχοι στις ιστοσελίδες τους.

Η ονομαστική χρέωση της ΔΕΗ, η οποία δίνει και τον τόνο στην αγορά, αφού βάσει αυτής διαμορφώνουν τα τιμολόγιά τους οι προμηθευτές, λέγεται πως θα γράφει μπροστά το νούμερο…4. Ολοι οι πάροχοι θα κινούνται άνω των 50 λεπτών, κάποιοι θα ανακοινώσουν 55 λεπτά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εταιρείες με χρεώσεις πάνω από 60 λεπτά η κιλοβατώρα.