Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εξαιρέσεις και προβλήματα από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας



Προς: 1. Υπουργό Εσωτερικών κο Βορίδη Μ.

Κοιν.: 1. Γεν. Γραμ. κα Χαραλαμπογιάννη Π.

2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα : Εξαιρέσεις και προβλήματα από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας

Κύριε Υπουργέ

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με τις εξαιρέσεις κατηγοριών Υπαλλήλων που εξαιρούνται από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας. Εξαιρέσεις οι οποίες πληθαίνουν και δημιουργούν εύλογη δυσαρέσκεια στους συναδέλφους μας οι οποίοι αντιμετωπίζονται διακριτά σε σχέση με τους υπολοίπους.

Η γενική πρόβλεψη του ποσοστού κάλυψης θέσεων του κλάδου, στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος (65%) στις περιπτώσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών - για τη συντριπτική πλειονότητα των Υπηρεσιών –αποκλείει όλους τους εμπλεκόμενους από τη διαδικασία.

Η πρόσθετη σύμφωνη γνώμη αρμόδιου οργάνου (για μετάταξη υπαλλήλου τεχνικών υπηρεσιών ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και Υπηρεσιών Δόμησης ΟΤΑ α’ βαθμού), οδηγεί στην επί της ουσίας εξαίρεση των Μηχανικών των ΟΤΑ από το ΕΣΚ.

Η πρόσφατη συμπερίληψη με το άρθρο 68 του Ν.4954/2022 και των Υπαλλήλων των Ανεξάρτητων Αρχών στην πρόβλεψη παροχής σύμφωνης γνώμη αρμόδιου οργάνου επιτείνει το αίσθημα ανισότητας και αποκλεισμού Υπαλλήλων από τις διαδικασίες Κινητικότητας.

Όλα τα παραπάνω έχουν το αποτέλεσμα να καταστήσουν πρακτικά ανενεργό το μηχανισμό της Κινητικότητας, ειδικά για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Το γεγονός αυτό το έχουμε αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία :

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/24.11.2021_kinitikotita_2021_B_8644.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/1.2.2021_kinitikotita_8402.pdf

Τι δείχνουν τα στοιχεία από τους προηγούμενους κύκλους;

Ότι η κινητικότητα δε μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν ειδικά σε Μηχανικούς, απλά ανακυκλώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

Οι μισθολογικές διαφορές που διαρκώς αναπαράγονται και συντηρούνται οδηγεί σε συσσώρευση αιτήσεων σε φορείς και γιγάντωση ελλείψεων σε άλλους.

Η γήρανση του διαθέσιμου προσωπικού ειδικά Τεχνικών αντικειμένων έχει ήδη τραγικές συνέπειες.

Ο μόνος τρόπος λειτουργίας των Τεχνικών Υπηρεσιών την επόμενη περίοδο είναι οι προσλήψεις προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Ακόμα και όλες οι θέσεις που εντάχθηκαν στο ΕΣΚ να καλυφθούν με μετατάξεις και αποσπάσεις, οι ίδιες ακριβώς θέσεις θα λείψουν από τους φορείς προέλευσης, δείχνοντας το μάταιο μιας διαδικασίας ανακύκλωσης των ελλείψεων, όπως η Κινητικότητα.

Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών να επανεξετάσει και να άρει τις υφιστάμενες εξαιρέσεις από το ΕΣΚ – όπως έγινε και για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις - καθώς και να μας δώσει στοιχεία για:

α. το πλήθος των αιτήσεων που κατατέθηκαν ειδικά Διπλωματούχων Μηχανικών

β. το πλήθος των αιτήσεων που απορρίφθηκαν και την αιτιολογία της απόρριψης

γ. το πλήθος των θέσεων που καλύφθηκαν από προηγούμενους κύκλους κινητικότητας και αυτών που παρέμειναν κενές.

Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου