Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Αναίτια επίθεση της αστυνομίας και συλλήψεις στο σωρό



Έπειτα από αναίτια επίθεση της αστυνομίας με χημικά, ξυλοδαρμούς και παρουσία αύρας στη σημερινή μαζική διαδήλωση, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή συναντήθηκε με την πορεία αλληλεγγύης στον φυλακισμένο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, συνελήφθη και κρατείται ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων στον Συνήγορο του Πολίτη και μέλος της παράταξης μας Σωτήρης Λαπιέρης.
Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις της αστυνομίας επιδόθηκαν σε ένα όργιο καταστολής προσπαθώντας να διαλύσουν την πορεία και κάνοντας συλλήψεις στο σωρό. Είναι εμφανές ότι απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την καταστολή και τον αυταρχισμό προκειμένου να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, με θύματα το περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο της χώρας, το λαό και τη νεολαία.
Ως Χαλάνδρι ΕνΑντιΑ καταγγέλουμε την αναίτια σύλληψη και την αστυνομική καταστολή, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο σύντροφό μας Σωτήρη Λαπιέρη και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή του μαζί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες.
Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνονται διαδηλωτές έξω από τη ΓΑΔΑ για να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.
Η κρατική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

ΜΕΤΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Σωτήρη Λαπιέρη και στους άλλους συλληφθέντες | Σήμερα (28/7), στα Δικαστήρια Ευελπίδων, ώρα 10πμ.
29 Ιουλίου 2022


Έπειτα από την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ με χημικά, ξυλοδαρμούς και παρουσία αύρας στη μαζική διαδήλωση, χθες, όπου το κίνημα διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή συναντήθηκε με την πορεία αλληλεγγύης στο φυλακισμένο απεργό πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη, η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές στο σωρό, ορισμένες εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Μεταξύ αυτών και ο σύντροφος Σωτήρης Λαπιέρης, μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ και του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Συνήγορου του Πολίτη, καθώς και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια». Στις 10πμ., θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα, μαζί με άλλους τρεις συλληφθέντες, με πλημμεληματικού τύπου κατηγορίες (βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.λπ.).

Είναι εμφανές ότι απέναντι στην κοινωνική δυσαρέσκεια η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει την καταστολή και τον αυταρχισμό προκειμένου να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, με θύματα το περιβάλλον, το φυσικό πλούτο της χώρας, τους εργαζομένους, το λαό και τη νεολαία.

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει τις αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις και καταδικάζει το όργιο αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που αποτελεί τη συνέχεια της ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής, της έντασης του κυβερνητικού αυταρχισμού απέναντι στα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά και της απανθρωπιάς της δικαιοσύνης, που οδηγούν έναν άνθρωπο, τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, στο θάνατο. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων, χωρίς καμία κατηγορία, και να ικανοποιηθεί το δίκαιο, νόμιμο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, για την υφ’ όρον απόλυσή του

Το ΜΕΤΑ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στο σύντροφο, Σωτήρη Λαπιέρη, και τους υπόλοιπους συλληφθέντες και απαιτεί την απόσυρση των χαλκευμένων κατηγοριών και την άμεση απελευθέρωση όλων.

Καλεί, δε, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης για το Σωτήρη Λαπιέρη και τους τρεις συλληφθέντες αγωνιστές, που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, Παρασκευή 28 Ιούλη, και ώρα 10πμ., στα Δικαστήρια Ευελπίδων

Η κρατική τρομοκρατία δε θα περάσει.

Αναστασία Σταυροπούλου: «Μου επιτέθηκαν πέντε φορές με κλομπ ειδικά όταν έμαθαν πως είμαι δικηγόρος»

ΜέΡΑ25: Καταγγέλλουμε την αγριότητα της ΕΛ.ΑΣ. που με ωμή βία διέλυσε τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας
29 Ιουλίου 2022

Η αστυνομία διαλύει την πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη , 28 Ιουλίου , 2022 - Dimitris Kapantais/SOOC

Με ξύλο, χημικά και αύρα, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην κινητοποίηση υπέρ του δίκαιου αιτήματος του απεργού πείνας, Γιάννη Μιχαηλίδη, αλλά και σε αυτήν για το περιβάλλον και ενάντια στην κρατική αδράνεια στις πυρκαγιές. Άγρια επίθεση υπέστη η δικηγόρος Αναστασία Σταυροπούλου ενώ προσπαθούσε να ζητήσει εξηγήσεις για την προσαγωγή του δημοτικού συμβούλου Χαλανδρίου, Σωτήρη Λαπιέρη. «Μου επιτέθηκαν περί των πέντε φορών με κλοmπ, ξυλοκοπώντας με μανία, ιδιαίτερα, όπως είπα όταν έμαθαν πως είμαι δικηγόρος» δήλωσε αμέσως μετά στο ΤΡΡ η ίδια. Έγιναν τουλάχιστον εννέα προσαγωγές. Στο σημείο της επίθεσης στη δικηγόρο επίσης ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, με τα ΜΑΤ -όταν δήλωνε την ιδιότητά του- να απαντούν με σπρωξιές με τις ασπίδες τους. «Καλούμε να μαζέψουν αυτούς που έχουν αμολήσει να δέρνουν στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς κανέναν λόγο, γιατί η νεολαία δεν θα θρηνήσει θύματα για τα καπρίτσια του κ. Μητσοτάκη» δήλωσε στο ΤΡΡ αμέσως μετά.

Βία και άγρια καταστολή από τη μεριά της αστυνομίας προς την πορεία αλληλεγγύης στον κρατούμενο απεργό πείνας Μιχαηλίδη που διεκδικεί, βάζοντας μπροστά το σώμα του επί σχεδόν 70 ημέρες, το δικαίωμά του, αλλά και την κινητοποίηση για την κρατική αδράνεια στις πυρκαγιές.

Ρεπορτάζ από το σημείο: Θάνος Καμήλαλης
για το ThePressProject

Άγριο ξυλοδαρμό υπέστη η δικηγόρος και μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή, Αναστασία Σταυροπούλου. Έγιναν τουλάχιστον 9 προσαγωγές. Η μία είναι δημοτικού συμβούλου Χαλανδρίου, του Σωτήρη Λαπιέρη.

Στην πορεία και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης που επιμόνως, όπως και η δικηγόρος, επιδείκνυαν τις επαγγελματικές τους ταυτότητες με τα ΜΑΤ να του απαντούν με σπρωξιές με τις ασπίδες. Στο ΤΡΡ μίλησαν ο Μ. Κριθαρίδης και η Αν. Σταυροπούλου.


Η Αναστασία Σταυροπούλου, δικηγόρος και μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορικής Ανατροπής, που δέχτηκε ξυλοδαρμό ενώ επιμόνως δήλωνε την ιδιότητά της, είπε στο ΤΡΡ: «Κατά τη σημερινή διαδήλωση έγινε απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας με ακραία βία, ξυλοδαρμούς διαδηλωτών, διάλυση της πορείας, χρήση της αύρας και χημικά, ενώ μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για δύο προσαγωγές. Όταν διαμαρτυρηθήκαμε με άλλους διαδηλωτές και ειδικά όταν δήλωσα τη δικηγορική μου ιδιότητα και ζήτησα το λόγο που προσάγονται τα άτομα και ξυλοκοπούνται διαδηλωτές, μου επιτέθηκαν περί των πέντε φορών με γκλοπ, ξυλοκοπώντας με μανια, ιδιαίτερα, όπως είπα όταν έμαθαν πως είμαι δικηγόρος. Η πορεία διαλύθηκε λόγω της αστυνομικής βίας χωρίς να έχει συμβεί τίποτα. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση αστυνομοκρατίας και καταστολής, τόσο απέναντι στην υπόθεση των πυρκαγιών, όσο και της υπόθεσης του απεργού πείνας Μιχαηλίδη, του οποίου το αίτημα απορρίφθηκε. Υπάρχει ανάγκη μαζικής καταγγελίας αυτής της αυθαιρεσίας, η οποία απειλεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».

Απ’ τη μεριά του ο Μ. Κριθαρίδης είπε στο ΤΡΡ: «Οι αστυνομικές δυνάμεις μετά την απόφαση για την έφεση του Γ. Μιχαηλίδη, χτύπησαν τόσο τις πορείες για την έφεση, όσο και για το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, με πληθώρα χημικών, κρότου λάμψης και αύρες να βρέχουν τον κόσμο κατα μεσής του κέντρου της Αθήνας και όλα αυτά χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Θεοδωρικάκος και η κυβέρνηση Μητσοτάκης ΑΕ είναι υπαίτιοι για το φαύλο κύκλο της βίας, που η ίδια ανοίγει διαρκώς δέρνοντας τους νέους/ες, όταν δεν τους εξοντώνει στις φυλακές και τα κελιά. Καλούμε να μαζέψουν αυτούς που έχουν αμολήσει να δέρνουν στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς κανέναν λόγο, γιατί η νεολαία δεν θα θρηνήσει θύματα για τα καπρίτσια του κ. Μητσοτάκη. Είδαμε ματατζήδες να σπρώχνουν τη συνήγορο Αναστασία Σταυροπούλου και να την ρίχνουν κάτω -γιατί τόσο φαίνεται πρεσβεύει η κυβέρνηση τα περί metoo, τη στιγμή που προσπαθούσε να κάνει τη δουλειά της και δει τι είχε συμβεί σε έναν συλληφθέντα. Επίσης, είδαμε να βαράνε μέχρι και βουλευτές του ΜέΡΑ25 και μια σειρά κόσμο που ήταν στη πορεία, χωρίς καμία διακριτική μεταχείριση. Αυτή τη στιγμή στη Βουλή, ο κοιν. εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 θα αναφέρει όλα αυτά τα τραγικά περιστατικά που είδαμε να λαμβάνουν χώρα και βέβαια θα πάμε στη ΓΑΔΑ να δούμε τι γίνεται με τους προσαχθέντες».

ΜέΡΑ25: Καταγγέλλουμε την αγριότητα της ΕΛ.ΑΣ. που με ωμή βία διέλυσε τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Η Μητσοτάκης Α.Ε. εξαπόλυσε σήμερα άγρια επίθεση καταστολής σε βάρος ειρηνικότατων και μαζικότατων πορειών διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για την απόφαση περί μη αποφυλάκισης του αναρχικού απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, αλλά και ενάντια στον περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης.

Σε αμφότερες τις πορείες συμμετείχαν μπλόκ του ΜέΡΑ25 που χτυπήθηκαν κι αυτά όπως και η υπόλοιπη πορεία με πρωτοφανή ωμότητα και βιαιότητα, στα οποία συμμετείχαν πλήθος μελών και στελεχών του κόμματος και της νεολαίας, αλλά και την παρουσία των βουλευτών Κλέωνα Γρηγοριάδη, Κρίτωνα Αρσένη και Μαρίας Απατζίδη.

Τους αναίτιους ξυλοδαρμούς, τα χημικά, το ανθρωποκυνηγητό, τις αύρες και τους γενικότερους χουλιγκανισμούς των ματατζήδων, ακολούθησαν αναίτιες, βίαιες και παράνομες προσαγωγές με παράλληλη παρεμπόδιση δια της βίας δικηγόρων και φωτορεπόρτερ να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο ένας μάλιστα εκ των προσαχθέντων είναι σοβαρά τραυματισμένος με αποτέλεσμα να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Καταγγέλλουμε τις δολοφονικές επιθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. και του χουλιγκανισμούς των ΜΑΤ κατά άοπλων και ειρηνικών διαδηλωτών.

Καταγγέλλουμε το αυταρχικό, κατασταλτικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. και τον Υπουργό δήθεν Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο για την απόφαση τους να θρηνήσουμε νεκρούς κι άλλους νέους ανθρώπων σε αυτή τη χώρα.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων.

1 σχόλιο:

  1. Όποιος θέλει να ψάξει ακόμα ένα έγκλημα πολέμου των Ρώσων. Οι Ρώσοι περηφανεύονται κιόλας στα σχόλια οπότε δεν είναι ψεύτικο από Ουκρανική πλευρά. Εγώ δεν άντεξα να το δω.όλο.
    Συνεχίστε να σφυράτε αδιάφοροι εσείς μιας και δεν έχουμε εδώ το "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".
    https://twitter.com/bigSAC10/status/1552704442335649793?s=20&t=czidtyvAuQJebvu0j0DxpQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή