Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Κρυφό σχέδιο πώλησης του ΑΔΜΗΕ στο νέο Μνημόνιο


Το ενδεχόμενο πώλησης του 100% του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σε ιδιώτες κρύβει το νέο «συμπληρωματικό» Μνημόνιο. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη, επιβεβαιώνει την αποκάλυψη του «Μνημονίου 3,5» από το TPP τον Απρίλιο, παρά τις επίμονες διαψεύσεις κυβέρνησης και φιλικών ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται για πρώτη φορά επίσημα, εάν οι δανειστές κρίνουν πως υπάρχει «ελλιπής πρόοδος μέσα στο 2016», τότε η κυβέρνηση υποχρεώνεται να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσα στο 2017, κίνηση με σοβαρές συνέπειες για το δημόσιο συμφέρον


Nick Paleologos / SOOC του Θάνου Καμήλαλη  thepressproject 


Ο ΑΔΜΗΕ είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, που δεν χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος ή τη ΔΕΗ και παράγει σταθερά ετήσια έσοδα άνω των 50 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με πηγές με γνώση επί του θέματος, πιθανή ιδιωτικοποίηση του θα προκαλέσει ένα «ντόμινο» εξελίξεων: Το κράτος θα χάσει έναν πυλώνα σταθερών εσόδων, ενώ η πώληση θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, με πιθανότερες συνέπειες την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΔΕΗ (το 17% της οποίας βρίσκεται στο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ).



H επίσημη συμφωνία


 Η διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ υπό τον έλεγχο του Δημοσίου αποτελεί «κόκκινη γραμμή» σύμφωνα με την κυβέρνηση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης έχει επανειλημμένα τονίσει ότι διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει κλείσει και ότι το Δημόσιο θα κρατήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, παρά τις έντονες πιέσεις των δανειστών.
 Η πεποίθηση αυτή ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι, στο πολυνομοσχέδιο μετα προαπαιτούμενα που υπερψηφίστηκε στις αρχές Ιουνίου κατατέθηκε τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ που περιέχει το κυβερνητικό σχέδιο, χωρίς να αναφέρεται η εναλλακτική. Στη Βουλή δεν έχει γίνει η παραμικρή αναφορά στην ύπαρξη διαφορετικού σχεδίου στον τομέα της ενέργειας, ζήτημα που μαζί με την πιθανή ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελούν «ταμπού».

Αυθαίρετα: Τι αλλάζει στις άδειες δόμησης - Πώς θα χτίζουμε χωρίς την έγκριση της υπηρεσίας δόμησης



Πολλά πρέπει να αλλάξουν στις πολεοδομίες (πολυνομία, έξωθεν παρεμβάσεις, υποστελέχωση, διαφθορά) αλλά η εκχώρηση του ελέγχου σε ιδιώτες σίγουρα δεν είναι λύση...

Ριζικές αλλαγές και μεγάλες ανατροπές στον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών ετοιμάζεται να υιοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην προσπάθειά του να μηδενίσει το χρόνο μεταξύ της υποβολής του φακέλου μέχρι την έγκρισή της οικοδομικής άδειας.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς θα περιληφθεί στο νέο νόμο για τα αυθαίρετα που ετοιμάζεται να δώσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο στις 15 Ιουλίου. Με βάσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι πολίτες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τον φάκελο για έγκριση αδείας στις υπηρεσίες δόμησης και θα ξεκινήσουν να χτίζουν πριν ξεκινήσει ο έλεγχος του φακέλου. Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, «η σκέψη είναι η άδεια να βγαίνει κατευθείαν ηλεκτρονικά και αυτόματα με τον αριθμό πρωτοκόλλου να παίρνει και αριθμό αδείας ώστε να ξεκινήσει να χτίζει». Μέχρι σήμερα οι πολεοδομίες παραλάμβαναν τους φακέλους για τις άδειες και τους άφηναν επί μήνες στα συρτάρια τους είτε από αδιαφορία και υποστελέχωση είτε γιατί απαιτούσαν «μπόνους επιτάχυνσης» για να τρέξουν τις διαδικασίες. Συνήθως μάλιστα τους πρωτοκολλούσαν τρεις μέρες πριν την έγκριση του φακέλου.

Στο στάδιο των εκσκαφών, συζητείται να γίνεται έλεγχος από δύο ελεγκτές δόμησης (από ένας που ήταν μέχρι σήμερα) οι οποίοι θα επιφορτιστούν και με τον έλεγχο της οικοδομικής άδειας (θα τσεκάρουν μελέτες, διάγραμμα κάλυψης κ.α) προκειμένου σε αυτό το στάδιο να εντοπίζονται τυχόν παρεκκλίσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας και να επιβάλλονται κυρώσεις ή να διορθώνονται λάθη όπου εντοπίζονται καλόπιστες αποκλίσεις, δρώντας ταυτόχρονα προληπτικά και στην αποφυγή νέας γενιάς αυθαιρέτων.

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Νέο Μνημόνιο και έκθεση συμμόρφωσης από την Κομισιόν

Στη δημοσιότητα δόθηκε το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση. Παρά τις διαψεύσεις του Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση της διαρροής του προσχεδίου της «συμφωνίας» από το ThePressProject (σε συνεργασία με το Forbes), τελικά το μνημόνιο είχε συμφωνηθεί. Για πέντε μεγάλους κινδύνους προειδοποιεί η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης



Το ThePressProject σε συνεργασία με το Forbes δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2016 την διαρροή του προσχέδιου της «συμφωνίας» σε μια ειδική πλατφόρμα που περιλαμβάνει επίσης όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε τεκμηριωμένα ή ατεκμηρίωτα με στόχο να συμβάλει στο άνοιγμα του διαλόγου. Τα περί νέου μνημονίου η κυβέρνηση τα είχε χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών. Ωστόσο...

...το συμπληρωματικό MOU, δημοσιεύθηκε σήμερα:

Αναβλήθηκε η ΓΣ της Attica Bank

Δεν τα έχουν βρει μάλλον στη νέα μοιρασιά...

Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 22 Ιουνίου. Τα μεγάλα μέτωπα για την τράπεζα.

Αναβλήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του βασικού μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ, η ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank και ορίστηκε νέα ημερομηνία διεξαγωγής στις 22 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξουν αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Attica Βank, οι οποίες δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσουν σήμερα, λόγω των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη.

Η διοίκηση της τράπεζας θα πρέπει να διαχειριστεί το κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης του υπολοίπου των κεφαλαιακών αναγκών, οι οποίες σχεδιάζεται να γίνουν με έκδοση ομολογιακού δανείου 70 εκατ. ευρώ από ξένο επενδυτή, ο οποίος ως «αντάλλαγμα» θα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,045 δισ. ευρώ.

Επαναπρόσληψη του συναδέλφου που απολύθηκε από τη startup εταιρεία Goodvidio



Επαναπρόσληψη του συναδέλφου που απολύθηκε από τη startup εταιρεία Goodvidio μετά τη συμμετοχή του στην απεργία της 6-7 Μαΐου

Καταγγέλουμε την άδικη και καταχρηστική απόλυση συναδέλφου, μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, από την startup εταιρεία παροχής υπηρεσιών εφαρμογών Goodvidio, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συμμετοχή του στην 48ωρη απεργία της 6-7 Μαΐου ενάντια στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου Κατρούγκαλου. Ο συνάδελφος εργαζόταν στην εταιρεία από τον Οκτώβριο 2015 με καθεστώς τηλεργασίας από την Αθήνα όπου κατοικεί.

Στις αρχές Απρίλη, ανακοινώθηκε από την εργοδοσία της Goodvidio πως χρηματοδότηση που ανέμενε από επενδυτές τελικά δε θα γινόταν πραγματικότητα και πως θα λάβει μέτρα περικοπής εξόδων, ένα εκ των οποίων αφορούσε μειώσεις μισθών της τάξης του 20%, οι οποίες παρουσιάστηκαν ως προσωρινές. Ο εργαζόμενος διαμαρτυρήθηκε για τις μειώσεις, εξέθεσε τις αντιφάσεις των ισχυρισμών περί προσωρινότητας των μειώσεων και ζήτησε εγγυήσεις για την επαναφορά των αρχικά συμφωνημένων μισθολογικών απολαβών. Η εργοδοσία ανακοίνωσε την επιθυμία της να συνεχίσει να εργάζεται ο υπάλληλος στην εταιρεία και απαίτησε, πάρα τις μειώσεις, να είναι “παρών ψυχή και σώμα” σε μια απόπειρα δέσμευσής του να μην αναζητήσει αλλού εργασία.
Όχι μόνο οι μειώσεις έγιναν πραγματικότητα, αλλά μετά από 1,5 μήνα υπήρξε και επόμενη αρνητική εξέλιξη για τον εργαζόμενο. Όταν ο συνάδελφος ενημέρωσε πως προτίθεται να απεργήσει στις 6 Μάη, αντιμετώπισε την εχθρική στάση του αφεντικού και ειρωνεία. Την αμέσως επόμενη εργάσιμη της 48ωρης απεργίας, ο ένας εκ των εργοδοτών και άμεσος προϊστάμενος του εργαζόμενου του ζήτησε να κάνουν τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία τον επέπληξε καταλογίζοντάς του “μειωμένο ενδιαφέρον”, ότι “φέρνει εις πέρας τις εργασίες που του ανατίθενται αλλά δεν κάνει το κάτι παραπάνω” (!), ότι είναι “αποξενωμένος γιατί κάποιες φορές που γίνεται χαβαλές στο πρόγραμμα ενδοεπικοινωνίας δε συμμετέχει” (!!). Συνέχισε διαμαρτυρόμενος για τη συμμετοχή του στην απεργία, τη στιγμή που η εταιρεία τον χρειαζόταν για να δουλέψει (!!!). Στην απάντηση του εργαζόμενου για το δικαίωμά του να απεργήσει ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που επηρεάζει συνολικά τη ζωή του, του απαντήθηκε πως φυσικά κι έχει “κάθε νομικό δικαίωμα στην απεργία, αλλά αυτή η επιλογή υποδηλώνει πως έχει προτεραιότητες οι οποίες διαφοροποιούνται από εκείνες της εταιρείας και οι προτεραιότητες αυτές ίσως να βρεθούν σε σύγκρουση!
Mία εβδομάδα μετά, ο εργοδότης ζήτησε εκ νέου τηλεδιάσκεψη στην οποία ανακοίνωσε ότι μετά από συζήτηση με τον συνέταιρό του κατέληξαν πως “είναι καλύτερο και για τις 2 πλευρές να λυθεί η συνεργασία”.

Ενημέρωση από την παρέμβασή στο ΕΤΑΑ, την Τετάρτη 15/06/16

Κατά την παρέμβασή μας ο κ. Πλιάκης μας ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε να δοθεί τρίμηνη παράταση για την είσπραξη των εισφορών του α΄ εξαμήνου 2016.

Τοποθετήθηκε αρχικά ο Γιάννης Πάνου, μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ, ενημερώνοντας σχετικά με τη συνάντηση του ΤΕΕ με τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο, στην οποία τέθηκαν τα θέματα των αναδρομικών, του ΟΑΕΔ, της ειδικής προσαύξησης, των ρυθμίσεων οφειλών, κ.λ.π. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόοδο. Για το θέμα του ΟΑΕΔ υπήρξε η ενημέρωση ότι επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση, κάτι που ακούμε πολύ καιρό βέβαια, για το θέμα της ειδικής προσαύξησης απαντήθηκε ότι έγινε κατανοητό και θα το κοιτάξουν, δε φάνηκε να το έχουν υπόψιν τους, και θα συζητηθούν τα υπόλοιπα θέματα, εκτός του θέματος των αναδρομικών, που δε φάνηκε να υπάρχει περιθώριο να λυθεί νομοθετικά.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Πάνου παρουσίασε μια προσωπική του πρόταση, που θα εισηγηθεί στη ΔΕ του ΤΕΕ αύριο, για την ανάγκη επεξεργασίας συγκεκριμένης εισήγησης, νομοτεχνικά τεκμηριωμένης, που να προταθεί ομόφωνα από τους φορείς των μηχανικών και να προτείνει μέτρα προστασίας των μηχανικών. Για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή από εκπροσώπους του ΤΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, του ΕΤΑΑ και πιθανόν και εκπροσώπους των άλλων κλάδων. Στη συνέχεια ζήτησε την άποψη και τη διαθεσιμότητα για συμμετοχή του ΔΣ του ΕΤΑΑ.

Σε αυτή την πρόταση ο κ. Πλιάκης απάντησε με το γνωστό επιχείρημα της περιορισμένης δυνατότητας του ΔΣ να παρέμβει, ως μη συνδικαλιστικός φορέας, επιχείρημα στο οποίο ανταπάντησαν συμμετέχοντες στην ΑΣΜ, αλλά δήλωσε τη διάθεσή του να βοηθήσει με την παροχή στοιχείων και να συζητηθεί το θέμα εφόσον έρθει αντίστοιχη εισήγηση από το ΤΕΕ. Από το υπόλοιπο ΔΣ τοποθετήθηκε μόνο ο κ. Μούζιος, που συμφώνησε με την πρόταση και δήλωσε τη διαθεσιμότητά του για συμμετοχή.

Τοποθετήθηκε και συμμετέχοντας στην ΑΣΜ αναφέροντας, για μία ακόμα φορά, τις απόψεις μας για τα θέματα αυτά και ότι από μόνη της η παράταση δε θεωρούμε ότι είναι λύση στα προβλήματά μας.

Τέλος συζητήσαμε για τις επόμενες μέρες και συμφωνήσαμε ότι θεωρούμε σημαντικό να βρεθούν κάποιοι στη ΔΕ του ΤΕΕ την Πέμπτη 15 Ιουνίου στις 16.30 για να ενημερωθούμε για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό και για τις επόμενες κινήσεις του ΤΕΕ.

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Διακοπή εργασιών - αυθαίρετη η κατασκευή της WATT στη Φυλή

Οι υποψίες ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με τις δραστηριότητες της εταιρείας WATT ΑΕ, στη Φυλή, επιβεβαιώθηκαν. Από το Φλεβάρη του 2016, όταν η ΠΡΩΣΥΝΑΤ έφερε στη δημοσιότητα το θέμα, αλλεπάλληλες επικοινωνίες με τους αρμόδιους φορείς τεκμηρίωσαν ότι:


· Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός της WATT ΑΕ ότι ανακατασκευάζει το παλιό ΚΔΑΥ (κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών), που υπήρχε στην ίδια θέση, μέχρι το καλοκαίρι του 2013 όταν και κάηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του στις 6/11/2014.
· Η οικοδομική άδεια (644/2007) του καμένου ΚΔΑΥ, την οποία επικαλούνταν η WATT ΑΕ, έχει λήξει από το 2009, όταν και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του. Επιπλέον, οι εργασίες που γίνονταν υπερέβαιναν αυτές της οικοδομικής άδειας του 2007, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν αυθαίρετες και να διαταχθεί διακοπή εργασιών από την υπηρεσία δόμησης του δήμου Φυλής, στις 18/4/2016.
· Δεν υπάρχει καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση για νέες δραστηριότητες, τις οποίες η ίδια η WATT ΑΕ παραδέχεται ότι επιδιώκει και οι οποίες, στην ουσία, αφορούν σε επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Βεβαίως, μετά την αποκάλυψη του σχεδίου, η WATT ΑΕ αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας ότι πρόκειται για μελλοντικές δραστηριότητες και ότι, προς το παρόν, αυτό που προωθείται είναι η επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ (κάτι που διαψεύδεται από τα ευρήματα της αυτοψίας της υπηρεσίας δόμησης).


Η σχετική έρευνα της υπόθεσης έφερε στην επιφάνεια και το καθεστώς λειτουργίας της υφιστάμενης δραστηριότητας της WATT ΑΕ, η οποία έχει μετατρέψει τις αποθήκες του καμένου ΚΔΑΥ σε ένα μικρό ΚΔΑΥ. Για τη δραστηριότητα αυτή έχει δοθεί απαλλαγή από την υποχρέωση εφοδιασμού με άδεια λειτουργίας, καθώς παρουσιάζεται σαν δραστηριότητα χαμηλής όχλησης. Πρόσφατη αυτοψία, όμως, των επιθεωρητών περιβάλλοντος έθεσε το ερώτημα αν τηρούνται οι απαραίτητοι όροι για την απαλλαγή αυτή. Στο ερώτημα έχουν κληθεί να απαντήσουν η διεύθυνση ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης.

Το χρονικό των δραστηριοτήτων της WATT ΑΕ (πρώην ΕΠΑΝΑ ΑΕ) στη Φυλή, το οποίο παρατίθεται στη συνέχεια, φέρνει στην επιφάνεια τη διαχρονική προνομιακή μεταχείριση που είχε, τόσο από το δήμο Φυλής, όσο και από το φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής ΕΣΔΚΝΑ (νυν ΕΔΣΝΑ).

Το κυριότερο, όμως, σε αυτήν τη φάση δεν είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα της WATT και της κάθε WATT. Το πιο σημαντικό είναι η στάση της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ, που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης της εγκατάστασης της Φυλής, αλλά και της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής. Ο συνδυασμός της τεράστιας ασάφειας της πρότασης αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ με την εκκωφαντική σιωπή που έχουν επιδείξει στο συγκεκριμένο θέμα, δημιουργεί βάσιμες υπόνοιες ότι η επιδιωκόμενη νέα δραστηριότητα της WATT είναι επιθυμητή και ότι, σαν τετελεσμένο γεγονός, μπορεί να ενταχθεί στο νέο ΠΕΣΔΑ. Συντηρώντας, εκτός των άλλων, το «έκτρωμα» της εγκατάστασης της Φυλής.


Ακολουθεί το αναλυτικό χρονικό των δραστηριοτήτων της WAAT ΑΕ στη Φυλή. Οι σχετικές με το θέμα αναρτήσεις της ΠΡΩΣΥΝΑΤ είναι οι παρακάτω:




Το χρονικό της δραστηριότητας της WATT ΑΕ στην ΟΕΔΑ Φυλής

Εργαστήριο επεξεργασίας εναλλακτικής πρότασης για το Ελληνικό

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ώρες 14:οο-20:οο
2ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού (δίπλα στο Μετρό ΕΛΛΗΝΙΚΟ – 35η Οδός).

Εν όψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης - εκποίησης στον  Όμιλο Λάτση κ.α για 99 χρόνια του χώρου των 6.200 στρ. του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας  του Αγίου Κοσμά, επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία «διαβούλευσης» και δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι παρατηρήσεις των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων επί των προγραμματιζόμενων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων στον προαναφερόμενο χώρο. 
Με αυτά τα δεδομένα, Η «Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό» σας καλεί στο «Εργαστήριο Επεξεργασίας Εναλλακτικής Πρότασης για το Ελληνικό» που θα διεξαχθεί στα πλαίσια της 15ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας «REPORTING FROM THE FRONT».
 Στόχος του «Εργαστηρίου» είναι η άμεση έναρξη μιας δημόσιας συζήτησης επί του σημαντικού αυτού ζητήματος, με σκοπό αφ’ ενός την ενημέρωση των πολιτών και αφ’ ετέρου την διαμόρφωση, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, μιας εναλλακτικής Πολεοδομικής Πρότασης για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, η οποία  θα αντιμετωπίζει τον δημόσιο χώρο ως «Κοινό Αγαθό».

«Ομάδα Αρχιτεκτόνων για το Ελληνικό»
Φερενίκη Βαταβάλη, Μέλπω Δάνου, Αννα Καράπα-Λαβασά,
 Κωσταντίνος Σαββίδης, Πάνος Τότσικας, Νατάσσα Τσιρώνη

Υπογραφές για την επιστροφή εισφορών Ειδικής Προσαύξησης

Αυτό το ψήφισμα αναμένει έγκριση από το Avaaz: Ψηφίσματα Πολιτών
Επιστροφή εισφορών Ειδικής Προσαύξησης

Οι μετά το 1993 διπλωματούχοι μηχανικοί, ασφαλισμένοι υποχρεωτικά μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ, κατ΄ εφαρμογή του Ν. 3518/2006 από την 1-1-2007 έγιναν υπόχρεοι του κλάδου της Ειδικής Προσαύξησης ο οποίος με το Ν.4387/16 καταργήθηκε αναδρομικά από 1/1/2016. 

Δεδομένου ότι με το άρθρο 8 του Ν.3518/06 πρέπει να έχουν διανύσει υπερδεκαετή χρόνο ασφάλισης στον κλάδο που με την κατάργηση του δεν έχει συμπληρωθεί, διεκδικούμε να μας επιστραφούν οι εισφορές που έχουμε ήδη καταβάλλει ως “αχρεωστήτως καταβληθείσες”, μια και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας τους. 
Συμπληρωματικά να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού τους με τυχόν οφειλές ή τυχόν αιτήσεις εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

ΕΔΜΥΔΑΣ Αττικής: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους Τούρκους αγωνιστές της ΑΤΙΚ

atik-tourkoi

Στις 17 Ιούνη 2016 ξεκινά η δίκη των 10 στελεχών και μελών της ΑΤΙΚ (Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη) στο Μόναχο. Πρόκειται για την κορύφωση μιας δικαστικής-αστυνομικής επιχείρησης που άρχισε στις 15 Απρίλη 2015 σε Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα και Γερμανία. Οι συλλήψεις που έγιναν στην Ελλάδα ήταν 4, ενώ έπειτα από πανελλαδική κινητοποίηση αλληλεγγύης, οι 3 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο ένας (ο Deniz Pektaş) παραδόθηκε τελικά στις γερμανικές αρχές.
Το κατηγορητήριο - που στήθηκε με στοιχεία των τουρκικών φασιστικών αρχών - είναι πως οι δέκα αγωνιστές είναι μέλη της παράνομης στην Τουρκία οργάνωσης Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας (μαρξιστικό-λενινιστικό) (TKP/ML). Οι κατηγορίες είναι παντελώς αβάσιμες. Όχι μόνο γιατί το TKP/ML είναι μια πολιτική οργάνωση από το 1973 αλλά διότι για το τούρκικο φασιστικό καθεστώς κάθε πολιτικό κόμμα που αγωνίζεται για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία θεωρείται «τρομοκρατικό». Την ίδια στιγμή, το τούρκικο καθεστώς δολοφονεί καθημερινά Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές, διαπράττει μαζικά εγκλήματα στο τουρκικό Κουρδιστάν, διώκει και φυλακίζει δημοσιογράφους, εκπαιδευτικούς και γενικότερα κάθε φωνή που στηλιτεύει την πολιτική των κυβερνήσεων Ερντογάν. Τελευταία επιδιώκει να θέσει εκτός Κοινοβουλίου και νόμου πολιτικά κόμματα που ψηφίστηκαν από εκατομμύρια εκλογείς και προετοιμάζει διώξεις ενάντια στους βουλευτές τους.
Η δίωξη των γερμανικών δικαστικών αρχών είναι στα πλαίσια της κατάπτυστης συμπαιγνίας με την τούρκικη κυβέρνηση. Συνδέεται με τις στενές σχέσεις και συμφωνίες της Γερμανίας με την Τουρκία αλλά και με την πρόσφατη αντιλαϊκή συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό. Ταυτόχρονα, η δίκη των Τούρκων αγωνιστών είναι τμήμα των αντιδημοκρατικών πολιτικών έκτακτης ανάγκης που υιοθετούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και σε κάθε κράτος-μέλος χωριστά.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Χιλή και την Κούβα στους Αμπελόκηπους




Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων και το τμήμα Κινηματογράφου, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Χιλής, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία, τη New Star και τον κινηματογράφο Αλκυονίδα, διοργανώνει μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση για τη Χιλή, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της. 


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πάρκου ΚΑΠΑΨ, οδός Λάκωνος 9. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρχικά έκθεση φωτογραφίας Χιλιανών φωτογράφων με τίτλο «Φυσικά Τοπία της Χιλής» και στη συνέχεια χαιρετισμούς τους οποίους θα απευθύνουν ο κ. Μαρτίν Δονόσο, Πρόξενος και Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Χιλής και ο κ. Σπύρος Ιατρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας.

Στις 8.30μ.μ. θα γίνει η προβολή της χιλιανής ταινίας «MACHUCA» του σκηνοθέτη Andres Wood, ενώ, τέλος στις 10.30μ.μ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χορευτικό πρόγραμμα με τους Χιλιανούς χορευτές Natalia Soto Canales και Elvis Peña Gómez οι οποίοι θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς, τελετουργικούς και μοντέρνους χορούς από τη Χιλή.

«Αιμορραγία» μηχανικών από το ΤΕΕ




«Τα τελευταία χρόνια πάλευα να συντηρήσω το γραφείο μου. Προσπάθησα να επεκταθώ σε νέα αντικείμενα, σε οποιαδήποτε κατεύθυνση έβλεπα ότι μπορεί να είχε ζήτηση. Οταν όμως δόθηκε η ευκαιρία να εργαστώ στην επέκταση του μετρό της Κοπεγχάγης, το αποφάσισα. Η προσφορά ήταν πολύ καλή, ταυτόχρονα έβλεπα ότι η ελληνική αγορά θα χρειαστεί καιρό να επανέλθει σε μια κανονικότητα και τα γραφεία των 2-3 ανθρώπων να μπορούν να έχουν μέλλον. Ετσι έφυγα».

Ο Γιάννης Βουσβούκης, 37 ετών, πολιτικός μηχανικός, βρίσκεται από το 2013 στη Δανία. Είναι ένας από τους χιλιάδες μηχανικούς που στα χρόνια της κρίσης είδαν τις δουλειές να εξαφανίζονται και πήραν τη «μεγάλη απόφαση». Οπως εξηγεί ο Γιώργος Στασινός, πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από το 2013 οι νέοι μηχανικοί που εγγράφονται στο ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ (υποχρεωτικά, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του μηχανικού) είναι πλέον λιγότεροι από αυτούς που ζητούν τη διαγραφή τους. Πιο συγκεκριμένα, το 2010, οι νέες εγγραφές ήταν 4.296 και οι διαγραφές 840. Το 2011, οι νέες εγγραφές 3.479 και οι διαγραφές 1.275. Το 2012, οι νέες εγγραφές έπεσαν στις 2.301 και οι διαγραφές ανέβηκαν στις 2.273. Το 2013 για πρώτη φορά η αναλογία ανετράπη: οι εγγραφές ήταν 2.063 και οι διαγραφές 2.942. Η κατάσταση χειροτέρεψε το 2014, με 2.972 μηχανικούς να ζητούν τη διαγραφή τους και μόλις 1.807 να εγγράφονται για πρώτη φορά. Το 2015, η διαφορά έφθασε σε σημείο-ρεκόρ: περίπου 4.000 μηχανικοί ζήτησαν τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ, ενώ οι νέες εγγραφές έπεσαν περίπου στις 500.

Η ανάγκη για εργασία δημιουργεί μικρές κοινότητες Ελλήνων μηχανικών σε κάθε μεγάλο έργο, κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. «Μόνο στο Κατάρ πιστεύω ότι έχουμε φθάσει τις 5.000, οι περισσότεροι μηχανικοί αλλά τελευταίως και άλλα επαγγέλματα: για παράδειγμα, σεφ και μετρ σε εστιατόρια», λέει ο κ. Χρήστος Τσατσανίφος, εργαζόμενος το τελευταίο ενάμισι έτος ως σύμβουλος στην Qatar Rail. Ο ίδιος αποτελεί εξαίρεση, καθώς πήρε την απόφαση στα 64 χρόνια του. «Στην Αθήνα εξακολουθώ να διατηρώ τη δική μου εταιρεία, την οποία τώρα “κρατά” η σύζυγος, επίσης μηχανικός, μήπως... μας πληρώσουν αυτά που μας χρωστούν! Ζω στην Ντόχα με την κόρη μου, που βρήκε δουλειά ως δικηγόρος σε μια εταιρεία, ενώ ο γιος μου και η γυναίκα μου είναι στην Αθήνα. Στην ηλικία μου δεν είναι εύκολο να βρεις μια ελκυστική θέση· όσο μεγαλώνεις οι ευκαιρίες περιορίζονται. Γι’ αυτό, όταν μου παρουσιάστηκε η ευκαιρία, δεν δίστασα».

Στρώνουν το έδαφος για τα "επαγγελματικά ταμεία"

1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο της «Ν»: Ανοιχτή πρόσκληση σε διάλογο για τα επαγγελματικά ταμείαΟ υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τοποθετήθηκε θετικά για μερική αναθεώρηση του ασφαλιστικού. Πηγή


Από αριστερά: Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου-Πεχλιβανίδη, Στέλιος Παπαπέτρου, Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, Δημήτρης Γαβαλάκης και Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.

Τους πολιτικούς, οικονομικούς και συνταγματικούς όρους της συμπληρωματικής λειτουργίας του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα της ασφάλισης περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου της «Ν» με θέμα «Ασφαλιστικό, η επόμενη ημέρα». Βασικές θεματικές ενότητες της ημερίδας ήταν η λειτουργία των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (2ος πυλώνας) και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων (3ος πυλώνας).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο το βασικό, τόσο από άποψη ουσίας όσο και από άποψη πολιτικής και συνταγματικής τάξης (δεδομένου ότι το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση προστατεύεται από το Σύνταγμά μας) έγκειται, όπως τόνισε με έμφαση, «στο κατά πόσο οι παροχές του πρώτου πυλώνα, αυτές δηλαδή που εγγυάται το κράτος, οι συντάξεις της δημόσιας κύριας ασφάλισης είναι τέτοιες που να εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση του συνταξιούχου.

Αυτός είναι ο πρώτος ελάχιστος στόχος. Επιπλέον, το εισόδημα που εξασφαλίζει η σύνταξη θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό εγγύτερα στο εισόδημα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της εργασίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, εάν δεν πληρούνται αυτοί οι όροι η συμπληρωματικότητα του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα δεν αρκεί, «γιατί το κράτος έχει προφανώς βρεθεί σε αδυναμία να καλύψει τον δικό του ρόλο».

Ενημέρωση από την παρέμβασή μας στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ, τη Δευτέρα 13/06/2016

Κατά την παρέμβαση μας, ο κ. Μακέδος επέμεινε στην πρόταση του για αναμονή στοιχείων από την υπηρεσία και τη συνάντηση της Διοικούσας του ΤΕΕ με τον κ. Πετρόπουλο την Τετάρτη 15/6 στις 10 π.μ., ώστε να μπορέσει να συντάξει μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση.


Παράλληλα κατέθεσε πρόταση για τρίμηνη παράταση της είσπραξης των εισφορών του α΄ εξαμήνου 2016.

Δύο μέλη της Διοικούσας (Ο κ. Μούζιος και ο κ. Κολοβός) επανέφεραν την πρόταση που είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει και στην ενημέρωση της προηγουμενης εβδομάδας, συντασσόμενοι και αυτοί υπέρ της παράτασης.

Μας ζήτησαν να αποχωρήσουμε από την αίθουσα για να γίνει η ψηφοφορία, το οποίο πράξαμε.

Λίγο μετά ο πρόεδρος της Διοικούσας του ΤΣΜΕΔΕ μας ενημέρωσε πως η πρόταση του υπερψηφίστηκε (3 υπέρ, 2 κατά και μία αποχή) , πως την Τετάρτη στο ΕΤΑΑ θα συζητηθεί το αίτημα της τρίμηνης παράτασης και την Πέμπτη στη Διοικούσα του ΤΕΕ θα υπάρξει ενημέρωση από την συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο.

Βέβαια η πρόταση για την τρίμηνη παράταση για να ισχύσει θα πρέπει να υπερψηφιστεί και από το ΔΣ του ΕΤΑΑ, κάτι που κάνει την παρέμβαση μας την Τετάρτη απαραίτητη.

Οι επόμενες νίκες που θα έρθουν, θα έρθουν μετά από το δικό μας επίμονο αγώνα.

Όλες και όλοι στο ΕΤΑΑ (Μάρνη 22) την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 3:00 το μεσημέρι.

Η μαζική φυσική μας παρουσία επιβάλλεται πλέον από τις συνθήκες.

Απαιτούμε:

την υιοθέτηση και υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Δημιουργική Σαφήνεια: Ελληνικό





Θέμα : Συζήτηση αποδόμησης της προωθούμενης εκποίησης του Ελληνικού στην ιντερνετική τηλεόραση Press Project και την εκπομπή των δημοσιογράφων Αγλαΐας Κυρίτση και Μιχάλη Σιάχου.

Μέρος Α’ : ομιλήτριες Νάντια Βαλαβάνη, Ελένη Πορτάλιου

Μέρος Β’ : ομιλητής / τρια Χρήστος Κορτζίδης, Ελένη Πορτάλιου

Η απεργία των μηχανικών καθυστέρησε τη μετακόμιση της ΝΔ για μήνες


Μα γιατί βρε συνάδελφοι κάνατε τέτοια ζημιά στην αξιωματική αντιπολίτευση, μήπως ήταν δάκτυλος του προέδρου του ΤΕΕ?

Κατακαλόκαιρο -και πιο συγκεκριμένα, τον Αύγουστο- θα μετακομίσει η Νέα Δημοκρατία στα νέα της γραφεία, στην οδό Πειραιώς. 

Ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απεργία των μηχανικών, η οποία έληξε πριν από λίγες μέρες.

Έτσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος της επικείμενης μετακόμισης, με την έκδοση των σχετικών αδειών, ενώ τον Ιούλιο θα ξεκινήσει σιγά-σιγά η δουλειά, έτσι ώστε τον Αύγουστο να είναι όλα έτοιμα.

Τη μετακόμιση των κεντρικών γραφείων της ΝΔ ανακοίνωσε από τον περασμένο Φεβρουάριο και επίσημα ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενεργειακοί επιθεωρητές: έκθεση αποτίμησης της απελευθέρωσης του επαγγέλματος

Πηγή. Μόνοι τους τα λένε για τις "απελευθερώσεις"...


Χωρίς ουσιαστικό αποτύπωμα για την οικονομία, τον αριθμό των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας φαίνεται να διήλθε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την απελευθέρωση μιας μεγάλης σειράς κλειστών επαγγελμάτων, που πραγματοποιήθηκε το 2011 με το ν. 3919/2011 και τις λοιπές νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν.

Όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην οποία καταγράφεται η εξέλιξη 20 «νεοαπελευθερωμένων» επαγγελμάτων, τα οφέλη, σε όλους τους τομείς, είναι ανεπαίσθητα καθώς η πρωτοφανής κρίση εκμηδένισε την όποια δυναμική θα μπορούσαν να προσδώσουν στην οικονομία.


Δείτε παρακάτω την έκθεση του ΚΕΠΕ για τους ενεργειακούς επιθεωρητές:

Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι: Πέντε ιστορίες

Πώς φτιάχτηκαν οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας; Δόθηκαν με διαφανή κριτήρια οι πολύτιμες παραχωρήσεις; Το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα δημόσια έργα ρίχνει φως στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών δρόμων, που έγινε με βαρύ τίμημα.


Στις αρχές του 2001, η Ελλάδα βρίσκεται σε κλίμα οργασμού δημόσιων έργων, με στόχο να κλείσει το κενό στις υποδομές που τη χωρίζει από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πρώτο τμήμα της Αττικής Οδού υπάρχει και χρησιμοποιείται, το αεροδρόμιο πρόκειται να μετακομίσει στα Σπάτα, κατασκευάζεται ήδη η Εγνατία Οδός, δηλαδή ο οδικός άξονας Ανατολής-Δύσης και πέντε νέοι αυτοκινητόδρομοι πρόκειται να αλλάξουν οριστικά την εικόνα της χώρας.
Ένα συμφέρον για όλους deal

Επειδή όμως το κράτος δεν έχει χρήματα για να φτιάξει το ίδιο τους πέντε αυτοκινητοδρόμους, η κυβέρνηση αποφασίζει να τους κάνει με τη μέθοδο BOT (Build, Operate, Transfer). Δηλαδή, αντί για το κράτος, τα χρήματα θα τα βάλουν οι κατασκευαστές. Τα δάνεια στις τράπεζες είναι σε αφθονία, κι εξάλλου ένα μέρος του έργου θα χρηματοδοτηθεί από τα διόδια που θα εισπράττουν οι ανάδοχοι, μάλιστα προτού ακόμα παραδώσουν τους δρόμους, κι ένα άλλο μέρος θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όταν οι λογαριασμοί αυτοί συμφωνούνται το 2007, η κατανομή της χρηματοδότησης είναι κατά μέσο όρο για τους πέντε δρόμους ως εξής:
Κατανομή χρηματοδότησης αυτοκινητοδρόμων κατά μέσο όροΚρατική Χρηματοδότηση,
περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής 25% (2,1 δις)
Έσοδα από διόδια 26% (2,3 δις)
Δάνεια 40% (3,3 δις)
Ίδια κεφάλαια 9% (800 εκ.)
Σύνολο 100% (8,5 δις)

Οι προκηρύξεις, οι αναθέσεις και οι αλλαγές

Στις 8 Ιανουαρίου 2001 το κράτος προκηρύσσει τον αυτοκινητόδρομο (α/δ) Μαλιακός-Κλειδί (μέρος του έργου α/δ Αιγαίου), τον Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα (μέρος του έργου Ολυμπία Οδός) και τον Κεντρικής Ελλάδος Ε65, που ξεκινάει από την Σκάρφεια και καταλήγει στην Παναγιά, τέμνοντας την Εγνατία στο σημείο που συνδέει τα Γρεβενά με τα Γιάννενα.

Τρεις μήνες αργότερα γίνονται νέες προκηρύξεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται εκείνη του α/δ Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα με τη διακλάδωση Λεύκτρο-Σπάρτη (μέρος του έργου Μωρέας) και ο αυτοκινητόδρομος της Ιονίας Οδού. Ο τελευταίος περιλαμβάνει βασικά τον δρόμο από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα, αλλά επειδή κρίνεται ότι θα είναι ασύμφορος για τον ανάδοχο, δίνεται σαν αντίβαρο στην προκήρυξη και ένα κομμάτι της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, από τη Μεταμόρφωση μέχρι τα Σκάρφεια, λίγο πάνω από τα Καμένα Βούρλα. Με τις πέντε αυτές προκηρύξεις το κράτος ολοκληρώνει την περιγραφή του έργου που πρέπει να γίνει στους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Το τέλος του Πανεπιστήμιου. Το κοινό της Γνώσης

Δημήτρης Κωτσάκης 1

ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ

Εδώ στο λεγόμενο «Πανεπιστήμιο» δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ της ακαδημαϊκής τύχης και των ίδιων των ανθρώπων. Κανένας δεν είναι κάτι διαφορετικό από τους ακαδημαϊκούς του τίτλους, τις δημοσιεύσεις του, το χρήμα που φέρνει, τη θέση του, τις ευκαιρίες του. Το ακαδημαϊκό του προσωπείο και ό,τι κρύβεται πίσω του συμπίπτουν στη συνείδηση των «Πανεπιστημιακών» ανθρώπων, ακόμη και αυτού που το φέρει, ως την τελευταία του ρυτίδα. Ο καθένας αξίζει όσες δημοσιεύσεις έχει και ο καθένας έχει όσες δημοσιεύσεις αξίζει. Μαθαίνει τι είναι ο ίδιος μέσα από τις αλλαγές της ακαδημαϊκής του ύπαρξης. Δεν γνωρίζει τον εαυτό του ως κάτι διαφορετικό. Αν η υλιστική κριτική αντέτεινε κάποτε στον ιδεαλισμό ότι δεν ορίζει η συνείδηση το είναι, αλλά το είναι τη συνείδηση, ότι η αλήθεια για το «Πανεπιστήμιο» δεν βρίσκεται στις ιδεαλιστικές του παραστάσεις για τον εαυτό του, αλλά στην ακαδημαϊκή του ζωή, η σύγχρονη συνείδηση έχει αποτινάξει στο μεταξύ αυτό τον ιδεαλισμό. Οι σημερινοί «Πανεπιστημιακοί» άνθρωποι κρίνουν τον εαυτό τους σύμφωνα με την αγοραία τους αξία και μαθαίνουν τι είναι οι ίδιοι μέσα από την ακαδημαϊκή τους κατάσταση στην αγορά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Πόσοι διατηρούν σήμερα την ιστορική μνήμη ότι το πρώτο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε στη Μπολόνια το 1088, αναπτύχθηκε ως ένωση φοιτητών;

Στο Πανεπιστήμιο αυτό, οι φοιτητές όριζαν τις αρχές και τους τρόπους των σπουδών και τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των καθηγητών, ο Rector στον οποίο οι καθηγητές έδιναν όρκο υπακοής ήταν ένα πρεσβύτερο μέλος των φοιτητών. Και οι καθηγητές, επιλεγμένοι και διορισμένοι από τους φοιτητές, δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις, στις οποίες υπήρχαν μόνο ως παρατηρητές. Υπήρξε βέβαια και το σημερινό πρότυπο, του δεύτερου στην ιστορική σειρά Ευρωπαικού Πανεπιστημίου, που ιδρύθηκε στο Παρίσι μερικές δεκαετίες αργότερα. Εδώ, το Πανεπιστήμιο αναπτύχθηκε ως ένωση καθηγητών, όπου οι φοιτητές ήταν υπό την κυριαρχία των καθηγητών. Η ιστορική μνήμη του προτύπου αυτού διατηρείται απ’ όλους μέχρι σήμερα.

Τα δύο συμμετρικά ιστορικά πρότυπα, το φοιτητικό Πανεπιστήμιο και το καθηγητικό Πανεπιστήμιο, τα κατ’ αντίθεση αναπτυσσόμενα πρότυπα της φοιτητικής και καθηγητικής κυριαρχίας στην πανεπιστημιακή κοινότητα φοιτητών-καθηγητών, καθόρισαν τη διαφορετική ανάπτυξη των Πανεπιστημίων του Ευρωπαϊκού Νότου, το πρώτο, και του Ευρωπαϊκού Βορρά, το δεύτερο, από τον 12ο αιώνα μέχρι τους νεότερους χρόνους. Η άνοδος του έθνους-κράτους στους νεότερους χρόνους σφράγισε το τέλος του φοιτητικού ελέγχου. Εθνικό πλέον το Πανεπιστήμιο, διατηρώντας την αυτονομία του ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ήταν υπό τον έλεγχο μια καθηγητικής ιεραρχίας αναδυόμενης στην κορυφή του εθνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος υπό την εποπτεία της Πολιτείας.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι πανεπιστημιακές αρχές οριακά μόνο υπήρξαν καθαρά φοιτητικές ή καθηγητικές. Μιλώντας γενικά, θα ήταν καλύτερα να τις δούμε στην ιστορική τους ανάπτυξη ως μικτές, φοιτητικές-καθηγητικές, με μια ανταγωνιστική διαφοροποίηση Βορρά και Νότου ως προς τον καθοριστικό παράγοντα: φοιτητικό στο Νότο, καθηγητικό στο Βορρά. Αλλά και όταν στο έθνος-κράτος ο ανταγωνισμός αυτός έλαβε θεσμικό τέλος, καθώς επικράτησε ο υπό την κρατική εξουσία καθηγητικός έλεγχος του Πανεπιστημίου, ο καθηγητικός έλεγχος καθορίστηκε ως έλεγχος με στόχο την ακαδημαϊκή ελευθερία ως ελευθερία της γνώσης. Ενώ παράλληλα, ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι φοιτητικές ενώσεις συνέδεαν την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας με τη συμμετοχή των φοιτητών στην επιλογή των καθηγητών και την κατανομή των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ακαδημαϊκών καθηκόντων, καθώς η ελευθερία της γνώσης θεωρήθηκε αδιαίρετα ως ελευθερία σπουδών, διδασκαλίας και έρευνας.

Eπενδύσεις ιδιωτών σε ακίνητα του υπουργείου Άμυνας

Σιγά μην ξέφευγε το Υπουργείο Άμυνας από τη λαίλαπα ξεπουλήματος...

Πώς θα γίνουν οι επενδύσεις ιδιωτών σε ακίνητα του υπουργείου Άμυνας
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου που παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΑ


Από τη νέα ΜΟΜΑ θα κατασκευάζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, οι τουριστικές και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα του υπουργείου τα οποία θα παραχωρούνται για έως και 99 χρόνια σε ιδιώτες. Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Η διαδικασία για την αξιοποίηση των ακινήτων είναι η εξής:

Ο ενδιαφερόμενος καταθέτει μία πρόταση με το μίνιμουμ που προβλέπεται στην ενοικίαση του οικοπέδου, του οικήματος του νησιού, το οποίο είναι 5% σε ετήσια βάση.

Από τη στιγμή που υπάρχει 5% προσφορά για ένα συγκεκριμένο απόλυτα καθαρά περιγραφόμενο οικόπεδο με όλες τις δυνατότητες που έχει το καθένα, τότε αυτό οδηγεί στην υπογραφή ενός MoU μεταξύ του ΤΕΕΘΑ και του ενδιαφερομένου, ότι δηλαδή ενδιαφέρεται να το ενοικιάσει για τα υπόλοιπα 99 ή 50 χρόνια ίσως και λιγότερα ανάλογα το τι θέλει, -μίνιμουμ τα 50 χρόνια – και προσφέρει δεσμευτικά το 5% το χρόνο.

Οπως είπε ο κ. Καμμένος στην ακίνητη περιουσία του υπουργείου περιλαμβάνονται οικόπεδα, νησιά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πεδία βολής, κλπ, που ανήκουν στα τέσσερα ταμεία των στρατιωτικών, αντικειμενικής αξίας άνω 34 δισ. ευρώ. Επανέλαβε πως σήμερα τα ταμεία έχουν ετήσια έσοδα μόλις 1.500.000 ευρώ το χρόνο όταν με την αξιοποίησή τους μπορούν να φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτό οδηγεί σε μία διαδικασία fast track που βγαίνει σε ένα ibid στο διαδίκτυο για επτά ημέρες. Για επτά ημέρες με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες θα μπορεί ο ένας ενδιαφερόμενος να «χτυπάει» τον άλλο ενδιαφερόμενο. Να «χτυπάει» δηλαδή επί του ποσοστού της απόδοσης του συγκεκριμένου οικοπέδου ή κτιρίου, γνωρίζοντας από την άλλη πλευρά την προσφορά που έχει κάνει ο άλλος ενδιαφερόμενος.

Σώστε το Κάβο Σϊδερο



Υποστηρίζουμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έγινε τον Μάϊο του 2016 από κατοίκους της Κρήτης καθώς και περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και άλλες οργανώσεις, για να σωθεί το μοναδικό αρχαιολογικό και φυσικό τοπίο του Κάβο Σίδερο στην Ανατολική Κρήτη (http://oikokriti.blogspot.co.uk/2016/05/blog-post.html
Το προτεινόμενο θέρετρο γκολφ πρόκειται να επηρεάσει μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή NATURA 2000 δύο φορές, και που έχει ανάγκη ειδικής προστασίας. Επίσης, έχει χαρακτηριστεί σαν Γεωπάρκο της UNESCO. Επιπλέον, όπως έχουν δείξει λεπτομερείς και σε βάθος αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές μελέτες (έρευνα μεταξύ 1995 και 2005 από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris 1 Pantheon-Sorbonne σε συνεργασία με την 24η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτωνhttp://webefa.efa.gr/prospection-itanos/ και έρευνες της Jennifer Moody και του εκλιπόντος Oliver Rackham 2006-7), η υπό ανάπτυξη περιοχή είναι ένα εξαιρετικά πλούσιο αρχαιολογικό τοπίο με δεκάδες θέσεις ειδικού ενδιαφέροντος που σπάνια επιβιώνουν σε άλλα μέρη της Κρήτης. Έχει χαρακτηριστεί από το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο σαν μια ‘κάψουλα χρόνου’, λόγω αυτής της μοναδικής διατήρησης. Είναι, επίσης, πλούσια σε σπάνια και ενδημικά φυτά, και είναι μια περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος για πολλά είδη ζώων. Ένα θέρετρο γκολφ σε μια από τις πιο ξηρές περιοχές της Μεσογείου και σε ένα τοπίο τέτοιας σημασίας δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό, πολιτισμικό ή και ακόμα οικονομικό νόημα, και θα έχει τεράστια αρνητική επίδραση στη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Προτρέπουμε εσάς και την κυβέρνησή σας να σκεφτείτε ξανά την απόφαση αυτή.

15 + 56 μέτρα έως τον Σεπτέμβριο 2017 σε «συμπληρωματικό» μνημόνιο

Τι προβλέπει η τελική συμφωνία με τους θεσμούς που επικαιροποιεί εκείνη του καλοκαιριού του 2015


Των Πάνου Κακούρη και Θάνου Τσίρου
Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική». Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναθεωρημένος πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και αναλυτικά μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017. Οριστικοποιήθηκε επίσης το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που επικαιροποιεί τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. 

Από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που όφειλε να εκτελέσει η ελληνική πλευρά για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,5 δις. ευρώ, έχουν απομείνει ορισμένες ουρές, όπως προκύπτει από τα έγγραφα. Η κυριότερη έχει να κάνει με τις μετοχές του ΟΤΕ. Εσωτερικό έγγραφο που περιλαμβάνεται στο «πακέτο» των τελικών κειμένων, αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε (σ.σ στις 7 Ιουνίου) «μνημόνιο κατανόησης» (Memorandum of Understanding-MOU) με τον βασικό μέτοχο του ΟΤΕΟΤΕ-2,55% (Deutsche Telecom) προκειμένου η πώληση των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο (5% από τη συνολική συμμετοχή του 10% καθώς το 4% ανήκει στο ΙΚΑ) να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο. Ανάμεσα στην Deutsche Telekom και το Ελληνικό Δημόσιο, θα υπογραφεί καινούργια συμφωνία μετόχων. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η «ενερμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών» όπως αναφέρεται στο κείμενο (σ.σ πρόκειται για τις αλλαγές που είχαν ζητήσει οι θεσμοί για τους νέους επαγγελματίες, τους κατοίκους περιοχών με κάτω από 2000 άτομα πληθυσμό αλλά και τις εκπτώσεις των μηχανικών, δικηγόρων κλπ). Ως εκκρεμότητα για τον Σεπτέμβριο παρουσιάζεται και το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (το κείμενο αναφέρεται και σε ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση).

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Κάλεσμα σε Ανοιχτή Σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης υποστήριξης της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας)

Προς τα σωματεία, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες των κοινωνικών και εργατικών αγώνων. Προς τις αλληλέγγυες και τους αλληλέγγυους.

Στις 30 Ιουνίου εκπνέει η εξάμηνη αναβολή των πλειστηριασμών που αφορούν το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι από τις 30 Ιουνίου και μετά ξαναμπαίνει μπροστά ο δικαστικός μηχανισμός που έχει στόχο την εκποίηση του οικοπέδου και του εργοστασίου, καθώς και την εκδίωξη των εργαζομένων σε αυτό.

Οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟΜΕ., οι Ρομπέν του ξύλου, μαζί με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, κατεβαίνουν ενωμένοι στην Αθήνα, από τις 30/6 και για όσο χρειαστεί στο Υπουργείο Εργασίας, για τη διεκδίκηση άμεσης λύσης για τα αυτό-διαχειριζόμενα εργοστάσια.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης (Αθήνας) στη ΒΙΟΜΕ καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη για την προετοιμασία αυτής της κινητοποίησης και την πλαισίωσή της από τις μαχόμενες δυνάμεις και τους αγωνιστές του κοινωνικού και εργατικού κινήματος, την Τρίτη 14 Ιούνη, 19:30, στο στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων, Θεμιστοκλέους και Βαλτετσίου (πλατεία Εξαρχείων).

Το κάλεσμα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ:

Κάλεσμα για το καραβάνι

Οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ., οι Ρομπέν του ξύλου και οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, παίρνοντας πρωτοβουλία, παράλληλα με την λήξη της αναστολής των πλειστηριασμών και των άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα εγχειρήματα, αποφασίσαμε την δημιουργία καραβανιού, με σκοπό το κατέβασμα στην Αθήνα και την διεκδίκηση άμεσης λύσης για τα αυτό-διαχειριζόμενα εργοστάσια.
Καλούμε αγώνες σε εξέλιξη, σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις, και μεμονωμένους συναγωνιστές, που στάθηκαν για τόσο μεγάλο διάστημα δίπλα στον αγώνα μας για το δικαίωμα στην δουλειά, την ζωή και την αξιοπρέπεια, να σταθούν για άλλη μια φορά δίπλα μας και να βρεθούμε από τις 30/6 και για όσο χρειαστεί, στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εργασίας – μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του των εγκαταλειμμένων εργοστασίων.

Κάλεσμα ενόψει των εκλογών του ΣΠΜΕ

Κάλεσμα μελών της ΑΕΠ-ΕΜ, της ΣΑΜ και ανεξάρτητων αγωνιστών ενόψει των εκλογών του ΣΠΜΕ
Δευτέρα 13 Ιούνη, 7μμ, γραφεία Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Φωκίωνος 11 και Ερμού, Σύνταγμα, 4oς όροφος)
ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ - ΜΠΛΟΚΑΚΗΔΩΝ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Στα τέσσερα (!) χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, συνεχίστηκε η αντιδραστική κατεύθυνση του συλλόγου. Ο σύλλογος ήταν ηχηρά απών από κάθε διεκδίκηση για τα συμφέροντα μας. Οι συνάδελφοι όχι απλώς δεν περιμένουν κάτι από τον Σύλλογο αλλά έχουν σχεδόν ξεχάσει την ύπαρξη του. 
Ο σύλλογος πολιτικών μηχανικών είναι ένα γραφειοκρατικό όργανο με αντιδημοκρατική λειτουργία, ένας μηχανισμός εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων, ενώ εδώ και δύο χρόνια αδυνατεί να κάνει εκλογές με ευθύνη του προεδρείου του. Οι καθεστωτικές παρατάξεις επέλεξαν το δρόμο της σιωπής, της συνδιαλλαγής και της υποστήριξης της μνημονίων αλλά και των μεγάλων αφεντικών που μας έχουν οδηγήσει στα όρια της επιβίωσης. Στην κρίσιμη βδομάδα του δημοψηφίσματος, με το «Ναι» και το «Όχι» να έχουν σχηματοποιήσει δυο ταξικά στρατόπεδα στην ελληνική κοινωνία, το προεδρείο του συλλόγου τάχτηκε με το ΝΑΙ, με το «Μένουμε Ευρώπη», με τον ΣΕΒ και τους οικονομικούς δολοφόνους της ΕΕ και των δανειστών.
Όμως δεν μπορεί να βελτιωθεί η θέση μας με τη μοιρολατρία ή την αδιαφορία. Οφείλουμε να πάρουμε τη ζωή και τον αγώνα στα χέρια μας, για να αναστραφεί η κατάσταση στον κλάδο και παντού!
Μια νέα ανεξάρτητη αριστερή κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα στους πολιτικούς μηχανικούς είναι αναγκαία
Που θα εκφράσει τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους και ισοπεδώνονται από την αδίστακτη επίθεση της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ:
Μια νέα συλλογικότητα η οποία θα μπορεί να συνενώνει:
Τους μισθωτούς μηχανικούς στον ιδιωτικό τομέα και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», των voucher και των μαθητειών οι οποίοι βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία υπό το φόβο της απόλυσης
Τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, οι οποίοι συμπιέζονται από το καθεστώς υποαπασχόλησης και τα «μεροκάματα» από νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και ενεργειακών πιστοποιητικών
Τους μηχανικούς του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που υφίστανται τις μειώσεις μισθών, την διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, στο όνομα ενός συρρικνωμένου και «λειτουργικού» δημόσιου και της ιδιωτικοποίησης των πάντων.
Τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς και διαρκώς καταρτιζόμενους μηχανικούς
Τους άνεργους συναδέλφους, το πιο πληττόμενο κομμάτι του κλάδου 
Τους νέους μηχανικούς που αποτελούν το πειραματόζωο των νέων εργασιακών συνθηκών γαλέρας, ή αυτών που είναι έτοιμοι να μεταναστεύσουν
Χρειαζόμαστε μια νέα συλλογικότητα για να παλέψουμε:
Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με συλλογικές συμβάσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές που δεν θα εξαρτώνται από τις κατευθυνόμενες και πελατειακές «ενέσεις» των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των αυθαιρέτων, των ενεργειακών επιθεωρητών που όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αποτελούν μέσο συγκάλυψης του και μετατρέπουν τους μηχανικούς σε θεραπαινίδες των συμφερόντων που λυμαίνονται την εφαρμογή των μνημονίων.
Ενάντια στην διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στην επιβολή υπέρογκων εισφορών (38% επί του εισοδήματος τους, τα αναδρομικά κλπ), τις κατασχέσεις, τις συντάξεις - επιδόματα πείνας.
Για πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, στο μητρώο ιδιωτικών έργων που προωθούν, στη διάσπαση των πτυχίων στη βάση ειδικεύσεων, καταρτίσεων, πιστοποιήσεων ή εξετάσεων.
Ενάντια στο νέο στο «υπέρ - ταμείο» και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, τα ΣΔΙΤ και τις fast track επενδύσεις που έχουν ως μόνο στόχο την κερδοφορία του κατασκευαστικού κεφαλαίου καταστρέφοντας το περιβάλλον και την υγεία του λαού.
Για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενάντια στην απόλυτη εξουσία της εργοδοσίας.

Όλοι κ όλες τη Δευτέρα 13/6 στις 15:00 στη ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ (Π.Π.Γερμανού 3-5, πλατεία Κλαυθμώνος) και την Τετάρτη 15/6 στις 15:00 στο ΕΤΑΑ (Μάρνη 22)

Για άλλη μια φορά την εβδομάδα που πέρασε, οι Διοικήσεις του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ μας βρήκαν μπροστά τους.

Με παρεμβάσεις μας στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΕΤΑΑ ζητήσαμε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του ΤΕΕ, ενός θεσμικού οργάνου.

Τους δώσαμε επιχειρήματα για το εύλογο και δίκαιο του αιτήματος μας, τους προτείναμε ως εναλλακτική πρόταση να κατεβάσουν τα ειδοποιητήρια μέχρι τη διευθέτηση του ζητήματος.

Οι πρόεδροι και οι πλειοψηφίες από τις Διοικήσεις, τόσο του ΤΣΜΕΔΕ όσο και του ΕΤΑΑ και αυτή τη φορά θέλησαν να υπεκφύγουν, επικαλούμενες εκ νέου τους ίδιους αστήρικτους λόγους. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Προέβαλαν και ένα νέο προαπαιτούμενο, τη συνάντηση του ΤΕΕ με τον κ. Πετρόπουλο στις 15/6.

Είναι πλέον φανερό ότι η στάση τους αυτή είναι προσχεδιασμένη. Ελπίζουν προφανώς στην κόπωσή μας και στη φθορά της αγωνιστικής μας διάθεσης.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Το έχουμε ξαναπεί. Δεν θα υποχωρήσουμε. Δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δύναμή μας το δίκαιο του αγώνα. Δε θα σταματήσουμε να τους λέμε ότι η πραγματικότητα που βιώνουμε απαιτεί από αυτούς μια ξεκάθαρη απάντηση ή την έντιμη στάση της παραίτησης.

Μέχρι να τη λάβουμε θα εξακολουθήσουμε να υλοποιούμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Για μας αυτό είναι μια πρώτη νίκη. Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν και οι επόμενες.

Καλούμε:

σε νέα μαζική και δυναμική παρέμβαση στη Διοικούσα του ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 13/06 στις 15:00, ώστε να πιέσουμε να εκδοθεί εισήγηση προς το ΕΤΑΑ σύμφωνη με την ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας του ΤΕΕ και

την Τετάρτη 15/6 στις 15:00 στο ΕΤΑΑ όπου θα απαιτήσουμε να αποδεχθούν και να υλοποιήσουν την ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας του ΤΕΕ.

https://synelefsimixanikon.espivblogs.net/