Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο


Δημοσιεύτηκαν δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες, με συντριπτική πλειοψηφία, κρίνεται αντισυνταγματική η μεταφορά των πλειοψηφικών πακέτων των μετοχών της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, όπως συνέβη με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπό την πίεση της τρόικας, το 2016. Οι αποφάσεις δικαιώνουν απόλυτα τα Σωματεία εργαζομένων, που τονίζουν στο ΤPP πως πρόκειται για «τεράστια νίκη για το κίνημα του δημόσιου νερού και των κοινών αγαθών στην Ελλάδα». Μία νίκη που στέλνει το μήνυμα πως κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση του νερού εναντιώνεται στις προβλέψεις του Συντάγματος την ώρα που οι μεθοδεύσεις συνεχίζονται, δια της πλαγίας οδού.

Alexandros Michailidis / SOOC

του Θάνου Καμήλαλη

Σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις (μία για ΕΥΔΑΠ, μία για ΕΥΑΘ), που δημοσιεύτηκαν σήμερα, Παρασκευή, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνει πως η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ύδρευσης της χώρας, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, με νόμο του 2016, είναι αντισυνταγματική, καθώς το δημόσιο χάνει τον έλεγχο σε εταιρείες που παράχουν «υπηρεσίες κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας». Βασικός λόγος είναι, σύμφωνα με το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, πως το Υπερταμείο, η αλλιώς «Ελληνική Εταιρεια Συμμετοχών και Περιουσίας» όπως λέγεται επίσημα, δεν ελέγχεται από το Δημόσιο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει πως η Ολομέλεια καταλήγει σε αυτά τα συμπεράσματα σχεδόν ομόφωνα, με μόνο ένα ή δύο μέλη της να μειοψηφούν, αναλόγως του επιμέρους ζητήματος.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων το ΣτΕ αποφασίζει πως:

«Η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, της μετόχου εφεξής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου».

«Επιπροσθέτως δε» συνεχίζει το ΣτΕ, «η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών»

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ο κρυμμένος θησαυρός των 20 δισ.

Μύρισαν ζεστό χρήμα και ετοιμάζονται να προελάσουν


Εκτίναξη του αριθμού των Ταμείων και των κεφαλαίων τους στην 5ετία. «Κρυμμένος θησαυρός» 20 δισ. ευρώ για την κεφαλαιαγορά. Έκθεση ΙΟΒΕ για τα οφέλη από την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ποιες νομοθετικές αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση.


Στις δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) προς όφελος των πολιτών, της οικονομίας, αλλά και της εγχώριας κεφαλαιαγοράς αναφέρεται η μελέτη του ΙΟΒΕ, στην οποία ωστόσο εμπεριέχονται και προτάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η προαναφερόμενη διαδικασία.

Ενδεικτική είναι η εκτίμηση ότι στον βαθμό που ο θεσμός αναπτυχθεί και προσεγγίσει τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, σε περίπου είκοσι χρόνια, τα ΤΕΑ θα διαχειρίζονται κεφάλαια 20 δισ. ευρώ (από 1,85 δισ. ευρώ σήμερα), συμβάλλοντας με δύο δισ. ευρώ ετησίως στο ελληνικό ΑΕΠ. Μια τέτοια διαδικασία επίσης θα έδινε τη δυνατότητα ανάπτυξης τόσο της εγχώριας κεφαλαιαγοράς (βλέπε μεγάλες τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και λοιπά επενδυτικά προϊόντα), όσο και χρηματοδότησης σημαντικών επενδυτικών έργων προς όφελος της απασχόλησης.

Τα κυριότερα ωστόσο οφέλη από την ανάπτυξη των ΤΕΑ αφορούν τους ίδιους τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να εξασφαλίσουν επιπλέον απολαβές κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής τους (είτε με τη μορφή εφάπαξ είτε με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης), οι οποίες θα προέρχονται όχι μόνο από τις δικές τους εισφορές, αλλά επιπλέον από φορολογικές απαλλαγές, από τη συνεισφορά των εργοδοτών τους, αλλά και τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων των ΤΕΑ σε βάθος χρόνου.

Συμμετοχή στην πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις αυξήσεις και την ακρίβεια, Σάββατο 5 Φλεβάρη

ΜΕΤΑ: Συμμετοχή στην πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στις αυξήσεις και την ακρίβεια, Σάββατο 5 Φλεβάρη


Το ΜΕΤΑ μετέχει, και καλεί σε συμμετοχή Σωματεία και εργαζομένους, στην Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στις αυξήσεις ρεύματος – θέρμανσης για την ακρίβεια, το Σάββατο 5 του Φλεβάρη, που διοργανώνουν Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, τοπικές και κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες από όλη την χώρα, έχοντας ήδη αναπτύξει δράσεις ενάντια στις αδικαιολόγητες και εξοντωτικές για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος και θέρμανσης και την εντεινόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα και τα βασικά κοινωνικά αγαθά και θεωρώντας απόλυτα αναγκαία τη συνέχιση και ένταση της δράσης μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να μετουσιώσει τη λαϊκή οργή σε δράση για την ανατροπή αυτής της νέας επίθεσης κυβέρνησης-Ε.Ε.-κεφαλαίου στο λαϊκό εισόδημα,

Συγκεντρωνόμαστε
στην Αθήνα, 12μ., στην Ομόνοια,
στη Θεσσαλονίκη, 12μ., στο άγαλμα Βενιζέλου,
καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας

Αγωνιζόμαστε για:

– Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και επιπλέον χορήγηση ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής), σε περιόδους, όπως η σημερινή, εκτίναξης της ακρίβειας

– Μέτρα ελέγχου των τιμών και πάταξης της αισχροκέρδειας με την ενεργοποίηση και ισχυροποίηση των αρμόδιων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

– Επιβολή διατίμησης, δηλαδή καθορισμού ανώτατων τιμών, σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και τη διατροφή των λαϊκών στρωμάτων.

– Δραστική μείωση των ληστρικών έμμεσων φόρων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μηδενισμός ΦΠΑ στα είδη διατροφής και κάλυψης βασικών λαϊκών αναγκών, θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης με αξιοπρεπείς μισθούς, αύξηση των δημοσίων κοινωνικών δαπανών για παιδεία, υγεία, πρόνοια.

– Επιβολή ενοικιοστασίου. Σταμάτημα κατασχέσεων, πλειστηριασμών, εξώσεων σε λαϊκές κατοικίες. Προώθηση δημόσιων πολιτικών κάλυψης στεγαστικών αναγκών χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων, και νέων ζευγαριών.

– Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%. Δωρεάν χορήγηση 1200 κιλοβατώρων το τετράμηνο για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σταμάτημα αποκοπών συνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και internet σε φτωχά υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και επανασύνδεσή τους. Ενίσχυση των δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και πύκνωση των δρομολογίων τους.

– Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση ΦΠΑ στο φυσικό αέριο, αγροτικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και βενζίνη. Επέκταση χορήγησης επιδομάτων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω ψυχρότερου και μακρύτερου χειμώνα. Επιδότηση και όσων επιλέγουν να ζεσταθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η γεωθερμία.

– Ενέργεια, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Επομένως, ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τους γιατί μόνο ένας ισχυρός δημόσιος τομέας ενέργειας μπορεί να παρέχει στο λαό φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

ΟΧΙ νέες ΒΑΠΕ στους δήμους Καντάνου–Σελίνου και Πλατανιά0

ΟΧΙ νέες ΒΑΠΕ στους δήμους Καντάνου–Σελίνου και Πλατανιά0

Του Μανώλη Ντουντουνάκη *

Από τη νομοθεσία, που ισχύει,προβλέπεται,η υλοποίηση στο νησί φαραωνικών μεγάληςκλίμακαςέργων ΒΑΠΕ, πολλαπλάσιαςισχύος από τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού. Παρά ταύτα, θα παραμείνουν σε λειτουργία και αρκετοί συμβατικοί ρυπογόνοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.Με τη διπλήηλεκτρικήδιασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπηΕλλάδα, που υλοποιείται,δρομολογείται ηυλοποίηση των παραπάνω μεγάλωνέργων ΒΑΠΕ, με στόχο τη μεταφοράενέργειας από την Κρήτη στην υπόλοιπηΕλλάδα και πιθανά στο εξωτερικό. Καθίσταται δηλαδή η Κρήτη, μεγάλος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, αλλοιώνοντας το παραγωγικό μοντέλο του νησιού.

Δεν υπάρχειβέβαια ουσιαστικά χωροθέτηση για τις ΒΑΠΕ, με ζώνεςαποκλεισμού κλπ.Η πρόσφατη εμπειρία μας, στο νησί αλλά κα στην επικράτεια,έχειδείξει ότι ούτε η ανεπαρκέστατηπεριβαλλοντικήνομοθεσία,εφαρμόζεται στηνπράξη.Μετά,μάλιστατην αδειοδότηση των ΒΑΠΕ, ακολουθεί η ασυδοσία κα η ατιμωρησία.Με, το πέρας της παραγωγικής ζωής τωνΒΑΠΕ, δεν λαμβάνεται, καμιά πρόνοια στις μελέτες για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ανακύκλωση υλικών κλπ. Για μια αμφισβητούμενη επένδυση διάρκειας ζωής περίπου 20 χρόνων, προκαλούνται βαθύτατες αλλοιώσεις στο περιβάλλον για πάντα.Οι ΒΑΠΕ προκαλούν αλλοίωση του περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής υποδοχής. Όλοι, αναγνωρίζουμε σήμερα, ότι, η χωρίς όρια αδειοδότηση των ΒΑΠΕ στη δεκαετία του 2010, οδήγησε σε περιβαλλοντολογικά εγκλήματα. Οφείλουμε ως κοινωνία να μην επαναληφθεί.Πρέπει, να έχουναποφασιστικό λόγο τα Δημοτικά και Τοπικάσυμβούλιατων εμπλεκόμενων περιοχών. Βάση του κρατικού σχεδιασμού, πρέπει, να αποτελούν οι ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ, το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, τα ΓΠΣ & ΕΠΣ, ώστε να είναι συμβατά με την κοινότητα. Αυτά όμως σήμερα δεν υπάρχουν.

"Sponsored links"


Πιστεύουμεότι:
Η υλοποίηση του υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου, Υβριδικός Σταθμός παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 21 MWΑιολικό & 12 MW Συσσωρευτές ,στη θέση Λαύριο των ΔήμωνΚαντάνου –Σελίνου & Πλατανιά,αλλά και όλων τα συνοδών του έργων (οδοί πρόσβασης, σύνδεση με υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο, κλπ), θα προκαλέσεισωρρευτικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχή, δημιουργώντας μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.
Το υφιστάμενο ασφαλτοστρωμένο δημοτικό δίκτυο δρόμων, δεν επαρκεί για τη μεταφορά τόσο μεγάλων σε διαστάσεις Α/Γ. Θα απαιτηθεί, γιγάντωση του υφιστάμενου ασφαλτοστρωμένου δημοτικού δικτύου δρόμων, καθώς κα η δημιουργία νέου οδικού δικτύου, μέχρι τα σημεία τοποθέτησης των Α/Γ.
Με την υλοποίηση του προτεινόμενου νέου έργου, λαμβάνοντας υπόψη καιόσων έχουν αδειοδοτηθεί ήδη από τη ΡΑΕ, υπάρχει αθρόα συνάθροιση αντίστοιχων μονάδων παραγωγής ενέργειας στην ίδια περιοχή, προκαλώντας σωρρευτικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες δραστηριότητες της περιοχής και δημιουργώντας μία βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας.

Αγωνιζόμαστε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης για ελεύθερα βουνά από μεγάλης-βιομηχανικής κλίμακας κατασκευής ΑΠΕ (ΒΑΠΕ). Λέμε, ΟΧΙ στην εγκατάσταση ΒΑΠΕ, ΟΧΙ στην αλλοίωση των βουνοκορφών μας, ΟΧΙ στο ξεκλήρισμα από τον όμορφο τόπο μας.

* M.Sc. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό
Εργαστήριο Αυτοματισμού
Σχολή Η.Μ.Μ.Υ.
Πολυτεχνείο Κρήτης

ΣΑΔΑΣ – ΤΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ : Ψήφισμα για την εξαγγελλόμενη δημιουργία ενός «κυβερνητικού πάρκου» στο βιομηχανικό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ

ΣΑΔΑΣ – ΤΜ. ΑΤΤΙΚΗΣ : Ψήφισμα
1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Α.Π. 3751

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Η εξαγγελλόμενη δημιουργία ενός «κυβερνητικού πάρκου» στο βιομηχανικό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Δάφνης-Υμηττού, με τη μεταφορά εκεί των κεντρικών κτιρίων εννιά υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας, είναι πολυεπίπεδα προβληματική.

Το σχέδιο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από το πάγιο αίτημα και επιτακτική ανάγκη των κατοίκων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα του πυκνοδομημένου λεκανοπεδίου, για μετατροπή του χώρου σε ανοικτή και ελεύθερη έκταση πρασίνου. Οι κτιριακές ανάγκες για τις υπηρεσίες εννέα υπουργείων, που εξαγγέλλεται ότι θα μεταφερθούν εκεί, είναι οφθαλμοφανώς μεγάλης έντασης. Έρχονται μάλιστα σε αντίθεση με την κλίμακα των κτιρίων της περιοχής, αλλά και τις κυκλοφοριακές-συγκοινωνιακές δυνατότητες του τοπικού αστικού ιστού, ο οποίος θα επιβαρυνθεί υπερβολικά. Χωρίς μελέτη ή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που να περιγράφει την αστική ανάπλαση, παραχωρούν μια έκταση φιλέτο 155 στρεμμάτων προς τον επενδυτή. Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις κτηριακών εγκαταστάσεων με «πράσινες ταράτσες» και κατάφυτων εκτάσεων, αποτελούν το «πράσινο» περιτύλιγμα για να κερδίσουν κοινωνική αποδοχή οι πανάκριβες για το λαό «πράσινες» επενδύσεις με το επιχείρημα της «μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος», ενώ οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση στη μισή σχεδόν έκταση.

Παράλληλα, η σχεδιαζόμενη ανέγερση νέων κτιρίων για αυτού του μεγέθους χρήσεις, δεν είναι παρά ακόμα ένα από τα πολλά κρούσματα της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για τη στήριξη του κεφαλαίου. Αν ισχύσει η χρηματοδότηση του ιδιώτη που θα πάρει τη δουλειά με ΣΔΙΤ, τα χρήματα θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή δανεικά κεφάλαια με σκληρούς όρους εν είδει μνημονίων, που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός είτε μέσω της περικοπής κοινωνικών δαπανών είτε μέσω της φοροληστείας. Αυτή η συνθήκη αποκαλύπτει ότι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι κυβερνήσεις για τους επενδυτές παίρνει διαστάσεις διαρκούς σκανδάλου σε βάρος των κοινωνικών αναγκών. Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε τις μεγάλες χωρικές ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου αλλά και τη δυσμενή υγειονομική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία που βιώνουμε.

Σαφώς, το συγκεκριμένο σχέδιο σημαίνει και την άμεση επιβάρυνση των εργαζόμενων σε τμήματα της βιομηχανίας που συνεχίζουν να λειτουργούν στον χώρο, καθότι προωθεί τη βίαιη μεταφορά τους, εν μια νυκτί, πολλά χιλιόμετρα μακριά, στο Λαύριο. Το γεγονός όμως ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός μετεγκατάστασης ενισχύει το σενάριο απλά να κλείσει το εργοστάσιο και να βρεθούν οι εργαζόμενοί του στον δρόμο. Υπονομεύονται εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες με την αμυντική βιομηχανία να οδηγείται στο κλείσιμο γιατί αυτό εξυπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στα πλαίσια των σχεδιασμών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ,

Η συγκεκριμένη πρόταση θα είναι καταστροφική και για την περιοχή από την οποία θα εκδιωχθούν οι δημόσιες υπηρεσίες των υπουργείων, το κέντρο της Αθήνας. Η πρόθεση είναι η μετατροπή των κτιρίων που θα εκκενωθούν σε εγκαταστάσεις τουριστικής κυρίως αλλά και άλλων εμπορικών χρήσεων, όπως μεγάλης κλίμακας ξενοδοχεία, σε εμπόριο, επισιτισμό, ακίνητα. Πρόκειται λοιπόν για ακόμα ένα καίριο βήμα (ακολουθώντας αντίστοιχες παρεμβάσεις όπως ο «Μεγάλος Περίπατος») προς την απόλυτη τουριστικοποίηση του κέντρου της πρωτεύουσας, την εκδίωξη των χρήσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των κατοίκων και εργαζόμενων σε αυτό και μετατροπή του σε ένα εξευγενισμένο θέρετρο-θεματικό πάρκο. Η φύση του κλάδου του τουρισμού και η αυξημένη ευαισθησία του στις διακυμάνσεις της αγοράς, καθώς και η δυσκολία της επιστροφής χρήσεων κατοικίας κάπου απ’ όπου έχουν εκδιωχθεί, καθιστούν αυτή τη λογική εν δυνάμει μακροχρόνια καταστροφική.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει και μια βαθύτατα αντιδραστική πολιτική διάσταση. Η μεταφορά των υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στον δήμο Δάφνης-Υμηττού ουσιαστικά σημαίνει την αύξηση της απόστασης μεταξύ των κρατικών κέντρων λήψης αποφάσεων και των πολιτών που αυτές αφορούν. Πρόκειται για ακόμα μια απόπειρα θωράκισης της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων, κρατώντας μακριά τον «εχθρό λαό» που θα διαδηλώνει ώστε να μην ακούγεται καν η «ενοχλητική» του φωνή στα Υπουργεία. Παράλληλα, η κυρίαρχη τάση αυξανόμενης επιτήρησης, καταστολής και αστυνομοκρατίας, δίνει μια ξεκάθαρη αίσθηση για το κατά πόσο η νέα διαμόρφωση θα πάρει τον χαρακτήρα ελεύθερου ανοιχτού χώρου και όχι πάνοπλα φυλασσόμενου «κυβερνητικού πάρκου»-στρατοπέδου.

Η πραγματοποίηση της ανάπλασης ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελεί μορφή ιδιωτικοποίησης ακόμα και των πιο βασικών κρατικών λειτουργιών, όπως αυτές της κατασκευής των κεντρικών κτιρίων υπουργείων. Επίσης οι ΣΔΙΤ, όπως έχει αποδειχθεί, κοστίζουν πολύ ακριβά στο δημόσιο. Η «εξοικονόμηση πόρων» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν ίσχυσε για δεκάδες κρατικά κτήρια που πουλήθηκαν (μέσω του προγράμματος του ΕΤΑΔ) σε επενδυτές προκειμένου να μισθωθούν στη συνέχεια απ’ το κράτος με τη μέθοδο “lease–back”, ενώ κάποια από αυτά «απελευθερώνονται» σήμερα με τη μεταφορά των υπουργείων. Η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιεύσει το ποσό που θα καταβληθεί στον ιδιώτη από το κράτος για όλο το χρονικό διάστημα της σύμβασης, για να υπάρξει πραγματική σύγκριση με τα ποσά που επικαλούνται ότι θα κερδηθούν. Παράλληλα η ταχύτητα, με την οποία εξαγγέλλεται ένα τέτοιο έργο μεγάλης κλίμακας, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες για την τήρηση ακόμα και των τυπικών και νόμιμων διαδικασιών που απαιτούνται. Αυτή η ανησυχία εντείνεται από τα πρόσφατα απανωτά κρούσματα καταστρατήγησης διαδικασιών προκειμένου να προωθηθούν τα συμφέροντα των χορηγών –επενδυτών (π.χ. η ανάπλαση της Ομόνοιας, ο «Μεγάλος Περίπατος», το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, Λόφος Στρέφη, Βοτανικός, Ακαδημία Πλάτωνα κ.λπ.).

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς απαιτούμε και παλεύουμε για:
Να μετατραπεί το συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ σε πραγματικό δημόσιο, ανοιχτό, ελεύθερο πάρκο με ποιοτικό σχεδιασμό και επαρκή συντήρηση, με αποκλειστικά κρατικές δαπάνες δωρεάν άθληση, ψυχαγωγία και πολιτιστική δραστηριότητα. Να μην κατασκευαστούν νέα κτίρια μεγάλης κλίμακας στο χώρο για λόγους πέραν των πραγματικών αναγκών της περιοχής (π.χ. νοσοκομείο-κέντρο υγείας). Διαφύλαξη της πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς
Καμία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ. Μέριμνα για μεταφορά των τμημάτων του εργοστασίου σε κατάλληλο χώρο. Για την όποια μετεγκατάσταση να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Να δοθεί τέλος στην τουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας. Διατήρηση στο κέντρο της πόλης των χρήσεων που εξυπηρετούν τους κατοίκους, ευρύτερα τους εργαζόμενους
Όχι στις αστικές αναπλάσεις για τη στήριξη των μεγάλων επενδυτών, με φαραωνικές παρεμβάσεις βιτρίνας. Αγωνιζόμαστε για ένα άλλο σύστημα παραγωγής έργων όπου χωρικός σχεδιασμός και κατασκευές θα προγραμματίζονται προς όφελος των αναγκών των εργαζόμενων, στους χώρους που πραγματικά ζουν και εργάζονται
Καμία μεταφορά των βασικών σημείων λήψης αποφάσεων από το κέντρο της πόλης, επιστροφή αυτών που έχουν ήδη εκδιωχθεί. Να περάσουν στο κράτος όλες οι σχετικές αναγκαίες εγκαταστάσεις και υποδομές
Να δοθεί τέρμα στην αστυνομοκρατία, στην κρατική καταστολή και στη διαρκή επιτήρηση του δημόσιου χώρου
Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου των δημόσιων έργων και μελετών που επιταχύνουν τη συγκέντρωση μελετών και έργων στα χέρια των κατασκευαστικών ομίλων (ΣΔΙΤ, Συμβάσεων Παραχώρησης, ΝΟΚ, αυθαίρετα, οικοδομικές άδειες κ.λπ.). Να σταματήσουν οι ΣΔΙΤ και η εμπορευματοποίηση των έργων και υποδομών που καλύπτουν τις κοινωνικές ανάγκες».



ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΣΑΛΙΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Επερώτηση σχετικά με την προετοιμασία και τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής για την κακοκαιρία «Ελπίδα»



| January 27, 2022 | Αυτοδιοίκηση | No Comments
Τις τελευταίες μέρες, εκτός από την τραγωδία και το χάος που βιώνουν οι πολίτες της Αττικής από την πλήρη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να διαχειριστεί μια μέρα χιονόπτωσης, γινόμαστε μάρτυρες μίας διαρκούς μετάθεσης ευθυνών μεταξύ Περιφέρειας και κυβέρνησης για τις ευθύνες της ανύπαρκτης διαχείρισης των επιπτώσεων της κακοκαιρίας. Παρότι, σε τελευταία ανάλυση, η ευθύνη ανάγεται στις πολιτικές επιλογές δεκαετιών που συνεχίζει και εμβαθύνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και η ο Περιφερειάρχης Αττικής, έχοντας διαλύσει τελείως τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας και επενδύοντας είτε στην επικοινωνιακή διαχείριση, στην περίπτωση της Περιφέρειας, είτε στις δαπάνες μόνο για την καταστολή, την αστυνομία και τα ΜΜΕ, στην περίπτωση της κυβέρνησης, οι πράξεις και οι παραλείψεις των αρμόδιων φορέων πρέπει να αποκαλυφθούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ανυπότακτη Αττική κατέθεσε επερώτηση για την διαχείριση της κακοκαιρίας και των επιπτώσεών της. Ελπίζουμε ο Περιφερειάρχης να απαντήσει άμεσα, γιατί τα ερωτήματα δεν είναι μόνο δικά μας, αλλά συνολικά του λαού της Αττικής.


Η κακοκαιρία «Ελπίδα» προκάλεσε πρωτοφανές χάος και έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες της Αττικής, οι οποίοι αποκλείστηκαν στο κεντρικό οδικό δίκτυο της περιφέρειας, το οποίο βρίσκεται υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής. 
Παρά τα μεγάλα λόγια περί επιχειρησιακής ετοιμότητας του μηχανισμού της Περιφέρειας, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά, ότι το κέντρο του ενδιαφέροντος της διοίκησης περιορίζεται στην επικοινωνία και στη δημοσίευση φωτογραφικών στιγμιοτύπων, που δεν έχουν καμία αξία σε σχέση με τις ανάγκες, την προστασία και την αρωγή των πολιτών της Αττικής. Το Περιφερειακό Συμβούλιο τις τελευταίες μέρες, όπως και όλοι οι πολίτες της Αττικής, γίνεται μάρτυρας μίας διαρκούς ανταλλαγής και μετάθεσης ευθυνών σε σχέση με την παταγώδη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού με μια μόνο μέρα χιονόπτωσης, ενώ δεν λείπει και η προσπάθεια ενεργοποίησης της «ατομικής ευθύνης», κατηγορώντας τους πολίτες ότι ευθύνονται που εγκλωβίστηκαν σε κεντρικούς δρόμους, επειδή δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες. 
Παρότι είναι προφανές ότι οι ευθύνες για την απίστευτη ταλαιπωρία και τους κινδύνους των κατοίκων της Αττικής ανάγονται σε συγκεκριμένες πολιτικές, στις οποίες συναινεί και συμμετέχει η διοίκηση της Περιφέρειας, που αποτελείωσαν τον ήδη απαξιωμένο μηχανισμό πολιτικής προστασίας, είναι αναγκαίο να γίνει ειδική συζήτηση για τις πράξεις και τις παραλείψεις της Διοίκησης που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό, αλλά και για τα μέτρα που σκοπεύει να πάρει για την άμεση αποζημίωση των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν ή εκτέθηκαν σε κίνδυνο, αλλά και για την θωράκιση της Περιφέρειας από αντίστοιχα φαινόμενα. 
Ερωτάται ο Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες: 
1. Τι εξοπλισμό και μέσα είχε στη διάθεσή της η Περιφέρεια Αττικής για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας (οχήματα, αλάτι, εκχιονιστικά μέσα κ.λπ., σε είδος και αριθμό); Πόσα εξ αυτών ήταν μισθωμένα, για ποιο χρονικό διάστημα και με τι ύψος μισθώματος; 
2. Σε ποια σημεία και ποιες ημέρες και ώρες επιχείρησαν τα παραπάνω μέσα και με τι αποτελέσματα; 
3. Ποιοι δήμοι ζήτησαν αρωγή και τι είδους υλική αρωγή παρείχε η Περιφέρεια (αν παρείχε) στους 66 Δήμους, με τι εξοπλισμό και μέσα; 
4. Ποιοι και πόσοι οδικοί άξονες αρμοδιότητας της Περιφέρειας αποκλείστηκαν και για ποιο χρονικό διάστημα; Πότε ολοκληρώθηκε ο εκχιονισμός των οδικών αξόνων αυτών και πότε παραδόθηκαν ξανά σε λειτουργία χωρίς εμπόδια; 
5. Σε ποιες ενέργειες προέβησαν τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, πότε ξεκίνησαν να συνεδριάζουν και με ποιους συναρμόδιους φορείς; 
6. Υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και των δήμων, ποιο ήταν αυτό και πότε ενεργοποιήθηκε; 
7. Θα αναλάβει η Περιφέρεια πρωτοβουλία καταγραφής και αποζημίωσης των πολιτών που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι στο οδικό δίκτυο ευθύνης της και, αν ναι, σε ποιο χρόνο, με ποιο τρόπο και ποια διαδικασία; 
Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους πολίτες της Αττικής, ζητούμε από τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες να φέρουν άμεσα προς συζήτηση την ανωτέρω επερώτηση, αλλά και συνολικότερα το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να γνωστοποιήσουν στους Περιφερειακούς Συμβούλους όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα». Η επικεφαλής της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» ΜΑΡΙΑΝΑ ΤΣΙΧΛΗ

Αιφνίδια σπουδή για την ΠΥΡΚΑΛ

Αιφνίδια σπουδή για την ΠΥΡΚΑΛ

Είκοσι πέντε μήνες μετά την αναπομπή στο ΚΣΝΜ πρότερης απόφασης της τέως πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και ελάχιστα 24ωρα πριν από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένη, η υπουργός Πολιτισμού εξέδωσε την απόφαση με την οποία αποχαρακτηρίζεται το πρώην βιομηχανικό σύνολο και δεν θεωρείται πλέον Ιστορικός Τόπος



Από το βήμα της Βουλής θα κληθεί να απαντήσει σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, στην επίκαιρη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή του ΜέΡΑ25.

Αν και πέρασαν 25 μήνες από τότε που η ίδια έφερε με αναπομπή το θέμα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση της Μυρσίνης Ζορμπά με την οποία είχε κηρυχθεί σε Ιστορικό Τόπο), δεν είχε προχωρήσει στην έκδοση απόφασης.

Ωστόσο, τρεις ημέρες μετά την ερώτηση που κατέθεσε (11.1.22) ο βουλευτής, η υπουργός εξέδωσε την αναμενόμενη (καταστροφική) υπουργική απόφαση (14.1.2022) του μη χαρακτηρισμού του συγκροτήματος σε Ιστορικό Τόπο και τη δεύτερη, με την οποία χαρακτηρίζονται Νεώτερα Μνημεία 12 κτίρια με τον εξοπλισμό τους in situ και μια καμινάδα.


Ο κ. Αρσένης ρωτάει την υπουργό Πολιτισμού για ποιο λόγο παρέκαμψε την πρώτη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) αλλά και τη νεότερη που η ίδια «παρήγγειλε», ερχόμενη μάλιστα «[...] σε ευθεία αντίθεση με όλες τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προς το ΚΣΝΜ αφήνοντας παντελώς απροστάτευτο τον Ιστορικό Τόπο».

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου «να προστατεύσει τον τόπο όπου δούλεψαν, κινδύνευσαν και μάτωσαν μέσα στα κτίριά του για περίπου 80 χρόνια άνδρες και γυναίκες της Ελευσίνας και πέριξ, στον βωμό της “αμυντικής θωράκισης της χώρας”».

Το όχι τόσο μακρινό φθινόπωρο του 2019, τέσσερις μήνες μετά την αλλαγή της κυβέρνησης και τη διαδοχή της νέας πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΠΟΑ, η υπουργός Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις προθέσεις της για το ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, είχε απαντήσει ότι το θέμα «θα επανέλθει γρήγορα στο ΚΣΝΜ, διότι [...] θα ήθελα να έχω μια νέα γνωμοδότηση και όχι την παλιά».

Να σημειώσουμε ότι η σύνθεση του Συμβουλίου είχε αλλάξει και είχαν διοριστεί τα νέα μέλη από την υπουργό Πολιτισμού. Με την αναπομπή η κ. Μενδώνη απαξίωνε την τεκμηριωμένη γνωμοδότηση των προηγούμενων μελών (τέσσερις μήνες είχαν περάσει, Ιούλιος-Νοέμβριος) και έστελνε σαφές μήνυμα, περί «νέας γνωμοδότησης». Η δήλωσή της ξεσήκωσε πλείστες αντιδράσεις.

Η τ. υπουργός Πολιτισμού κ. Ζορμπά, η τοπική κοινωνία, περιβαλλοντικές και αρχιτεκτονικές οργανώσεις, φορείς για τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, ομοσπονδίες σχολίασαν την πολιτική απόφαση της κ. Μενδώνη η οποία κατ ουσία «... εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα των ΕΛΠΕ», όπως έγραφε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ).

Ολοι θορυβήθηκαν εκτός από τη δημοτική αρχή, τον δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου, ο οποίος μάλιστα ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου (Νοέμβριος 2019) αλλά υιοθέτησε εξ αρχής το σκεπτικό της Κ. Μενδώνη, ότι η υπουργική απόφαση δεν είχε υπογραφεί.

Γεγονός που δεν ίσχυε και το γνώριζε, όπως και ότι η κήρυξη ευνοούσε τους κατοίκους και την πολύπαθη Ελευσίνα των διυλιστηρίων, των βιομηχανιών, των ναυαγίων και των επιβλαβών πλοίων που μολύνουν τον κόλπο της καθώς πλήττεται από ξηράς και θαλάσσης. Γι' αυτό η απόφαση Ζορμπά είχε χαρακτηριστεί «μοναδική», εδώ και χρόνια, «ευμενής» για την πόλη.

Το πρώην βιομηχανικό σύνολο, που βρίσκεται στο 26ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, μπορούσε να εξελιχθεί σε πολυχώρο πολιτισμού, οικολογικό πάρκο, μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας, αρκεί να υπάρχει όραμα. Αποτελεί μοναδικό δείγμα τέτοιου τύπου βιομηχανίας που διατηρεί ταυτόχρονα ένα τμήμα του ιστορικού τοπίου της Ελευσίνας.


«Οταν μάλιστα ουδόλως θίγεται από τον χαρακτηρισμό ο δηλωμένος σκοπός για τον οποίο περιήλθε -χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες- το ακίνητο στα ΕΛΠΕ από τα ΕΑΣ: η δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας (SEVESO III) μεταξύ του διυλιστηρίου και της πόλης της Ελευσίνας, που το έτος 2023 θα φιλοξενήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», όπως λέει ο Χρήστος Χρηστάκης, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών ΕCOLELEUSIS.

Οταν τον Ιούλιο 2019 το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε (ύστερα από αυτοψία) υπέρ του χαρακτηρισμού σε Ιστορικό Τόπο της έκτασης των 452 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου ΠΥΡΚΑΛ και των 12 κτισμάτων ως Νεωτέρων Μνημείων, το σκεπτικό των μελών ανέφερε ότι το σύνολό τους «αποτελεί σημαντικό τεκμήριο της βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας των αρχών του 20ού αιώνα και σημείο αναφοράς για την πόλη της Ελευσίνας».

Η κ. Ζορμπά είχε υπογράψει την απόφαση με ημερομηνία 5/7/19 και μάλιστα είχε σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο (Κωδικός Δημοσιεύματος 35274/2019). Με τις εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης, επειδή έπαψε να είναι υπουργός, η απόφαση επεστράφη στο ΥΠΠΟΑ για να ξανασταλεί με τις υπογραφές της νέας πολιτικής ηγεσίας. Κάτι που τελικά δεν έγινε ποτέ.

Την απόφαση της αναπομπής είχαν στηλιτεύσει και οι πέντε φορείς (MONUMENTA, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα ΙCOMOS κ.ά.) που το 2018 είχαν καταθέσει το αίτημα για τη διάσωση του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ το οποίο αγοράστηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια, αφότου έκλεισε το 2017.

Εκείνες τις ημέρες πάντως, η κ. Μενδώνη είχε μιλήσει στον Αρη Πορτοσάλτε («Σκάι» 22/11/19). Για πρώτη φορά είχε παραδεχτεί ότι η απόφαση είχε υπογραφεί από την τ. υπουργό Μυρσίνη Ζορμπά, αλλά δεν είχε πρόλαβε να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.

«...Επομένως, ο χαρακτηρισμός δεν ισχύει», είχε πει για να προσθέσει: «Τα Ελληνικά Πετρέλαια και ορισμένοι άλλοι κατέθεσαν ενστάσεις στο ΥΠΠΟΑ, θεωρώντας ότι κακώς έγινε ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός. Αυτό το οποίο επιβάλλει, αν θέλετε, ο νόμος στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού είναι να ζητήσει τη γνώμη του αρμοδίου οργάνου και αυτό είναι το ΚΣΝΜ... Δεν μίλησα ούτε για διαφορετικό χαρακτηρισμό,ούτε φυσικά μπορώ να υπαγορεύσω στο ΚΣΝΜ τι θα κάνει, αν θα γνωμοδοτήσει με τον άλφα ή με τον βήτα τρόπο...».

Τελικά το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε τον μη χαρακτηρισμό της ΠΥΡΚΑΛ σε Ιστορικό Τόπο.

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος : Τι 'χες Γιάννη’μ, τι είχα πάντα !

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος : Τι 'χες Γιάννη’μ, τι είχα πάντα !


Επιστολή προς τους Έλληνες Βουλευτές ενόψει της ψήφισης του «Νέου Αναπτυξιακού Νόμου»

Αθήνα, 01.02.2022

Σήμερα-αύριο ψηφίζεται στη Βουλή ο περίφημος «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος», που κατά τους συντάκτες του, στοχεύει στην «προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους, στη τεχνολογική αναβάθμιση, στην διαμόρφωση μιας νέας εξωστρεφούς εθνικής ταυτότητας (branding), στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, στην μετακίνηση στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας για την παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων, στην προσφορά καλύτερων υπηρεσιών και εν τέλει η εξασφάλιση καλύτερης θέσης της χώρας στο Διεθνή Καταμερισμό Εργασίας».

Είναι όμως έτσι ; Μπορεί να είναι έτσι όταν ο νέος «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος» είναι έντεχνα συνδεδεμένος με τον περιώνυμο Νόμο περί «Στρατηγικών επενδύσεων» - Ν. 4864/ΦΕΚ Α237 10-12-21, άρθρα 40,42,31 κ.α. - και όταν αυτός ο τελευταίος καλύπτει - σε πρώτη φάση - τη μοιρασιά 1.8 δις σε 14 «Στρατηγικές Επενδύσεις» η πλειοψηφία των οποίων έχει χαρακτηριστικά τραγικά αναντίστοιχα με στους στόχους του Νέου Νόμου ; https://www.athensvoice.gr/economy/684117_oi-143-stratigikes-ependyseis-stin-ellada-oli-i-lista. Έπειτα πως διασφαλίζεται η «προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους» όταν συγκαταλέγονται μεταξύ των «Στρατηγικών επενδύσεων» οι επενδύσεις επενδυτών που βαρύνονται με σοβαρότατη διαχρονική υποβάθμιση του περιβάλλοντος που έχουν προκαλέσει την γενική κατακραυγή και οι οποίες σύρονται εδώ και χρόνια στα δικαστήρια της χώρας ; Και πως μπορεί να εγγυάται η «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας» όταν χρηματοδοτούνται 2 και 3 και 4 διαφορετικές «επενδύσεις» - με αντικείμενο πέρα και έξω από τους στόχους του ίδιου του Νέου Νόμου - στους αυτούς «επενδυτές» που παρουσιάζονται με διαφορετικά εταιρικά πρόσωπα ;

Όπως φαίνεται, ο «Νέος Αναπτυξιακός Νόμος» είναι ένας από τους πολλούς των τελευταίων ετών που δεν οδήγησαν την χώρα μας στην «ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους» αλλά στην προγραμματική χρεοκοπία στο πεδίο της σοβαρής υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ένας από τους πολλούς νόμους που, απλά, χρησίμευσαν ως εργαλείο πλουτισμού ορισμένων επιτήδειων με τα χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κινητοποίηση και σύσκεψη για ΥΔΟΜ

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/1.22022_emdydas_ydom_8695.pdf



Αρ. Πρωτ. : 8695

Αθήνα, 26/1/2022

Προς: A΄ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση όλων των Υπαλλήλων των ΥΔΟΜ)



Θέμα: Κινητοποίηση και Διαδικτυακή Σύσκεψη με συναδέλφους που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Δόμησης σχετικά με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν




Συνάδελφοι/σες

Σε συνέχεια σχετικής συζήτησης στο ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αλλά και:

(α) της πολύ επιτυχημένης διαδικτυακής σύσκεψης που οργανώσαμε στις 13/12/2022 με τη συμμετοχή πάνω από 100 συναδέλφων μας πανελλαδικά (100 ενεργές συνδέσεις με πάνω από 1 μετέχοντα ανά σύνδεση).

(β) της παρέμβασης της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στις 18/12/2021 με θέμα: «Οργάνωση και λειτουργία των πολεοδομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών δόμησης (ΥΔΟΜ)» και της ευρύτερης αποδοχής που συνάντησαν οι θέσεις μας, αλλά και στις παρεμβάσεις συναδέλφων μας, όπως μπορείτε να δείτε και στα επισυναπτόμενα πρακτικά της Συνεδρίασης.

(γ) της - ακόμη μίας - παράτασης προθεσμίας για τη Διοικητική υποστήριξη μέχρι 1/3/2022 από το ΥΠΕΝ, χωρίς να δίνονται λύσεις στα προβλήματα.

(δ) της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ για δειγματολογικό έλεγχο 30% στην κατηγορία 3 που θα διενεργούν oι μηχανικοί των ΥΔΟΜ. Υπενθυμίζουμε ότι με το Άρθρο 38 του Ν.4495/17, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 120 παρ. 2 του Ν.4819/21 (με ισχύ από 23/7/2021) γίνεται υποχρεωτικός δειγματοληπτικός έλεγχος στο 30% των Αδειών Κατηγορίας 3, που εκδόθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο.

(ε) τα σημαντικά και αποτυπωμένα στοιχεία για τη Λειτουργία Τμήματος Οικοδομικών Αδειών ΥΔΟΜ Δ. Χανίων - Έκθεση Πεπραγμένων από 1/1/21 έως 31/12/21

(στ) την πρόθεση Δήμων να αναθέσουν τη λειτουργία Υπηρεσίας Δόμησης σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς,

Προτείνουμε την διοργάνωση εβδομάδας δράσης για τις Υπηρεσίες Δόμησης στα τέλη Φλεβάρη (ενδεικτικά 21-25 Φεβρουαρίου ή 28/2 – 4/3) με τη μορφή της Απεργίας – Αποχής από συγκεκριμένες εργασίες του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωσης όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητέος, έλεγχος προστίμων, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών ή κι οτιδήποτε άλλο μας προτείνουν οι συνάδελφοι) για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας με σκοπό να αναδείξουμε τα τεράστια προβλήματα στη στελέχωση και στη λειτουργία τους.

Για την υλοποίηση του στόχου αυτού:

Οι Πρωτοβάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ στην περιοχή ευθύνης τους να διοργανώσουν περιοδείες και συσκέψεις σε τοπικό επίπεδο με τις κατά τόπους ΥΔΟΜ και τους υπηρετούντες σε αυτές συναδέλφους μας.

Επαναλαμβάνουμε την Διαδικτυακή πανελλαδική σύσκεψη συναδέλφων μας που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Δόμησης, ώστε να συζητηθούν τα παραπάνω. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7/2/2021 στις 10πμ για την Βόρεια Ελλάδα (από Κεντρική Θεσσαλία και πάνω) και τη τη Δευτέρα 7/2/2021 στις 12μμ για την Νότια Ελλάδα (από Στερεά Ελλάδα και κάτω) στον παρακάτω σύνδεσμο: https://meet.jit.si/gen_sym_po_emdydas .

Μπροστά στην λήξη μίας ακόμη προθεσμίας για τη Διοικητική υποστήριξη, σε ένα ακόμα κύμα φυγής με συνταξιοδότηση, κινητικότητα κοκ υπαλλήλων και σε σοβαρές ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των συναδέλφων μας πρέπει να ακουστεί και η δική μας φωνή. Των μηχανικών που κρατάνε όρθιες τις Υπηρεσίες Δόμησης στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Διεκδικούμε:

Στελέχωση των ΥΔΟΜ με προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών και όλου του απαιτούμενου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Εξοπλισμός των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την κρίσιμη δουλειά τους. Υπολογιστές, Εκτυπωτές, Σαρωτές, Οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, απαιτούμενο λογισμικό και ότι άλλο απαιτείται.

Επανεξέταση των Επιπέδων της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.

Κωδικοποίηση και απλοποίηση της πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.

Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ από εξειδικευμένους Νομικούς καθώς και Νομική Κάλυψη των Υπαλλήλων για τις Υπηρεσιακές διώξεις που υφίστανται.

Όχι στις προσωρινές και επίφοβες λύσεις ανάθεσης καθηκόντων Δημόσιας Αρχής σε Συμβασιούχους Έργου, ή στην ΕΕΤΑΑ ή στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες Διοικητικές Πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κλπ).

Απαλλαγή από τις αποκλειστικές προθεσμίες ολίγων ημερών, που προβλέπει κατά περίπτωση ο νέος πολεοδομικός νόμος 4759/2020, οι οποίες είναι ανεφάρμοστες και ανεδαφικές, μέχρι να συγκροτηθούν και να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες

Επαναφορά της προέγκρισης άδειας και στην Κατηγορία 3 από την αρμόδια ΥΔΟΜ

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «ενοχλούν και πρέπει να πάψουν να ενοχλούν»

 Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «ενοχλούν και πρέπει να πάψουν να ενοχλούν»

 Όχι στην κατάργηση-υπονόμευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών 



Με το ψήφισμα αυτό καταδικάζουμε την κατάργηση των 10 πρώτων (καθώς θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι) Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΠΔΔ) του δικτύου Natura 2000 και της απορρόφησής τους στον ΥΟΦΥΠΕΚΑ. Πρόκειται για την λιγοστή, πολύτιμη ομορφιά της χώρας, τους Φορείς Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Δέλτα Έβρου, Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς, Βόρειας Πίνδου, Τζουμέρκων, Κορώνειας – Βόλβης, Κερκίνης και Θερμαϊκού Κόλπου. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, λίγο πριν το τέλος του 2021, προχώρησε σε εφαρμογή του αντιπεριβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020), καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης και μεταφέροντας τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με διορισμένη διοίκηση και με έδρα την Αθήνα (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Ταυτόχρονα, η κατάργηση αυτή βάζει σε ομηρία και αγωνία για το μέλλον πάνω από τριακόσιους πενήντα (350) εργαζόμενους στους παραπάνω Φορείς Διαχείρισης. Στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. συστήνονται 24 οργανικές Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) (τώρα υπάρχουν 36 Φορείς Διαχείρισης), οι οποίες υπάγονται στις Διευθύνσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Τομέας Α και Τομέας Β). Ο ΟΦΥΠΕΚΑ εξέδωσε το οργανόγραμμα λειτουργίας του (ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/72683/2709/11.10.2021 (B΄ 4768), με πολύ περιορισμένες θέσεις για τις νέες Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (πρώην Φορείς Διαχείρισης) οι οποίες αντιστοιχούν φαινομενικά στους έως τώρα εργαζομένους, με πρωτοφανή προχειρότητα και βιασύνη. Σε ένα οργανόγραμμα λειτουργίας νεοσύστατου οργανισμού, δεν προβλέπεται καν η ενίσχυση των Μονάδων διαχείρισης με προσωπικό (δεν μιλάμε για προσλήψεις, δεν είναι καν στο σχεδιασμό η ενίσχυση των Φορέων, σε επίπεδο αρχικής οργάνωσης, ούτε έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος της εργασιακής σχέσης των υφιστάμενων υπαλλήλων από εδώ και στο εξής, εκτός από την αμφίβολη χρονικά και ουσιαστικά πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ.). 

Η πράξη αυτή υπογραμμίζει την στόχευση της κυβέρνησης, λίγο μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αντικοινωνικό, αντιπεριβαλλοντικό, αποξενωτικό για τις κοινωνικές ανάγκες, φιλικό μόνο στις ανάγκες του κεφαλαίου και των “επενδυτών”: 

Ο Δ. Πετρόπουλος «στη Δουλειά και στον Αγώνα» για το μπάχαλο στην «Αττική οδό» και την ιδιωτικοποίηση υποδομών και υπηρεσιών


Ο Δ. Πετρόπουλος «στη Δουλειά και στον Αγώνα» για το μπάχαλο στην «Αττική οδό» και την ιδιωτικοποίηση υποδομών και υπηρεσιών
30 Ιανουαρίου 2022

Ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, Δημήτρης Πετρόπουλος, μιλά στο Γιώργη Χρήστου και στην εκπομπή «στη Δουλειά και στον Αγώνα» (29-01-22), για το κυβερνητικό φιάσκο και το επιτελικό μπάχαλο στην «Αττική οδό» αλλά και στα άλλα οδικά δίκτυα και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσω του οποίου υπερκερδοφορούν οι ιδιώτες εις βάρος του λαού, και ζητά την επιστροφή των υποδομών και μεταφορών στον κρατικό έλεγχο. Επισημαίνει τη σκόπιμη απαξίωση και των υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως οι Τεχνικές Υπηρεσίες, από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες τις προηγούμενες, προκειμένου να παραδοθούν στους ιδιώτες αντί πινακίου φακής και ζητά την αθρόα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν και να διεκπεραιώσουν οι δημόσιες υπηρεσίες την αποστολή τους: την εξυπηρέτηση των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον.



H εκπομπή στη «Δουλειά & στον αγώνα», μια εκπομπή για τον κόσμο της εργασίας, τους απόμαχους της δουλειάς και τα κινήματα της κοινωνίας, μεταδίδεται από το ΡΑΔΙΟMέΡΑ, 1μ.-2μμ., κάθε Σάββατο. Ολόκληρη η εκπομπή #7 στο Sportify.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία – 1/2/2022



Θέμα : Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για την Υγεία – 1/2/2022




Συνάδελφοι/σες

Σε συνέχεια της από 12/1/2022 ανακοίνωσης μας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την Πανδημία και της Ανακοίνωσης της ΑΔΕΔΥ για τη διοργάνωση Πανελλαδικής ημέρας Δράσης για την Υγεία στις 26 Ιανουαρίου, δηλώνουμε τη στήριξη και της συμμετοχή μας. Συγκεκριμένα συμμετέχουμε στη Στάση Εργασίας σε όλο το Δημόσιο, την Τρίτη,1η Φλεβάρη του 2022, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου. Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00, στο Υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Διεκδικούμε:

• Δωρεάν PCR τεστ σε όλες και όλους. Διανομή μασκών FFP2/KN95. Επαρκής χρόνος καραντίνας, πληρωμένης αδείας για την περίοδο της νοσηλείας/ανάρρωσης/αναμονής αποτελεσμάτων

• Μέτρα προστασίας στα σχολεία και χώρους εργασίας. Ενίσχυση των ΜΜΜ, αύξηση δρομολογίων. Αποτελεσματικό σύστημα ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ

• Στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του εξοπλισμού και υποδομών. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και του μαζικού εμβολιασμού. Επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή. Άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία.

• Όχι στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Ποιος φταίει για την ενεργειακή ακρίβεια στην Ελλάδα;


Κυβέρνηση και ενεργειακοί όμιλοι αποδίδουν την αύξηση των τιμών του ρεύματος στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι οι τιμές στην Ελλάδα αυξάνονται περισσότερο και για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι στην Ευρώπη. Και οι αιτίες γι’ αυτό είναι η ξαφνική πρωτοκαθεδρία του φυσικού αερίου, οι στρεβλώσεις του εγχώριου ανταγωνισμού, τα κερδοσκοπικά επεισόδια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά και ο χαρακτήρας του target model, δηλαδή της νέας αγοράς ενέργειας.

27 Ιανουαρίου 2022


Περιεχόμενα

Το Manifold είναι μια ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα, με μέλη στην Aθήνα, τη Λευκωσία και το Λονδίνο. Τα μέλη της ομάδας είναι οι Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Αυγουστίνος Ζενάκος, Αχιλλέας Ζαβαλλής, Γιάννης Μπαμπούλιας, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου και Ελίζα Τριανταφύλλου. Τον Απρίλιο του 2020 δημιούργησε την ιστοσελίδα The Manifold Files, σχεδιασμένη για να φιλοξενεί μακρόπνοες δημοσιογραφικές έρευνες.

Οπτικοποίηση δεδομένων: Κωνσταντίνα Μαλτεπιώτη

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2021, οι τιμές στη λεγόμενη «προ-ημερήσια» χονδρική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος έσπασαν το φράγμα των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην Ευρώπη, ύστερα από μια μακρά ανοδική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου, σηματοδοτώντας την κορύφωση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης του 2021. Από τον Νοέμβριο, οι καταναλωτές στην Ελλάδα είχαν δει πλέον τις επιπτώσεις να καταγράφονται στους λογαριασμούς τους σημειώνοντας αυξήσεις της τάξης του 96% για τα νοικοκυριά -και πολλαπλάσιες για τις επιχειρήσεις- σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις κατέλαβε τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης, πυροδοτώντας μια σειρά συζητήσεων για την αγορά ενέργειας και τους όρους της σταδιακής απαγκίστρωσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Το φταίξιμο αποδόθηκε ευρέως στη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Γηραιάς Ηπείρου. Η δε εικόνα της αγοράς, όπως αποτυπώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, έδειχνε ότι όλη η ήπειρος μαστίζεται από τις αυξήσεις στην προ-ημερήσια αγορά, μια θέση την οποία έχει τονίσει επανειλημμένα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κάνοντας λόγο για ένα «κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα» που καλούσε σε «κοινά αποδεκτές αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ».

Όλα είναι (δημόσιος) δρόμος


28/01/2018

Τι κάνεις όταν ο πατέρας των ιδιωτικοποιήσεων, Μίλτον Φρίντμαν, σου λέει ότι οι αυτοκινητόδρομοι πρέπει να μένουν πάντα υπό δημόσιο έλεγχο; Στις παραδοσιακές μητροπόλεις του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, τον υπάκουσαν. Σε κάποιες οικονομικές αποικίες τον αποκάλεσαν «σοσιαλιστή των δρόμων».

Πλησιάζει μισός αιώνας από την εποχή που το γερμανικό συγκρότημα Kraftwerk παρουσίασε το θρυλικό άλμπουμ Autobahn, εμπνευσμένο σύμφωνα με αρκετούς μουσικοκριτικούς από τον περίφημο αυτοκινητόδρομο Α555.


Σήμερα αρκετοί Γερμανοί θυμούνται τον Α555, που κατασκευάστηκε το 1929 όταν ήταν δήμαρχος της Κολονίας ο Κόνραντ Αντενάουερ, γιατί καταρρίπτει έναν μεταπολεμικό μύθο: ότι το περίφημο δίκτυο γερμανικών αυτοκινητόδρομων Autobahn κατασκευάστηκε από τους ναζί («ναι, αλλά έφτιαξαν δρόμους»).

Στην πραγματικότητα, το μετέπειτα καμάρι της Γερμανίας οφείλει την ύπαρξή του στον δημόσιο τομέα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο Χίτλερ μάλιστα προώθησε, χωρίς επιτυχία, την πρώτη ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) που άκουγε στο όνομα HaFraBa και θα έδινε σε ιδιώτες εργολάβους ένα κομμάτι της πίτας των μεγάλων έργων.

Εξίσου αποτυχημένη ήταν και η προσπάθεια του Σόιμπλε, σχεδόν οκτώ δεκαετίες αργότερα, να προσφέρει στον ιδιωτικό τομέα το 49,9% της κατασκευής και διαχείρισης των Autobahn. Το κύμα οργής, ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα, ήταν τόσο μεγάλο ώστε ο πρώην υπουργός συνέχισε να μοιράζεται σχετικές ιδέες μόνο με τους ομολόγους του σε οικονομικές «αποικίες» της Γερμανίας και ποτέ με τους ομοεθνείς του.

Ο αγγλοσαξονικός καπιταλισμός έμεινε επίσης πιστός στον δημόσιο χαρακτήρα των αυτοκινητόδρομων. Οταν ακόμη και ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού, Μίλτον Φρίντμαν, κήρυσσε την ανάγκη διατήρησης των οδικών δικτύων υπό τον έλεγχο του κράτους, μόνο ελάχιστοι γραφικοί τολμούσαν να επιχειρηματολογούν για το αντίθετο.

Την τελευταία δεκαετία βέβαια ορισμένοι κυβερνήτες αμερικανικών Πολιτειών αμφισβήτησαν το κατά Φρίντμαν Ευαγγέλιο και… το πλήρωσαν ακριβά. Στην Ιντιάνα, η κατάσταση έλαβε κωμικοτραγικές διαστάσεις καθώς ένα κονσόρτσιουμ ισπανικών και αυστραλιανών εταιρειών, που ανέλαβε τον έλεγχο των διοδίων για 75 χρόνια, άλλαζε την τιμή κατά το δοκούν ανάλογα με το αν το Κογκρέσο ενέκρινε ή όχι μια επιπρόσθετη επιδότηση που θα το κρατούσε στη ζωή.


Τη μια μέρα οι οδηγοί μπορεί να πλήρωναν 4,5 δολάρια και την επόμενη η τιμή να ξεπερνούσε τα 10 δολάρια. Χρησιμοποιώντας σύνθετα χρηματοπιστωτικά εργαλεία για την αναδιάρθρωση των χρεών του (τα οποία θύμιζαν επικίνδυνα τη «φούσκα» στην αγορά κατοικίας) το κονσόρτσιουμ κατάφερε τελικά να… χρεοκοπήσει.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη τρεις ΣΔΙΤ εθνικών οδών χρεοκόπησαν στην Αλαμπάμα, στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να στηρίξει στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα την πολιτική του για την ενίσχυση των υποδομών στους αυτοκινητόδρομους. Το γεγονός άλλωστε ότι τοποθέτησε στη θέση του αντιπροέδρου τον πρώην κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, που επόπτευσε μια από τις πιο αποτυχημένες ΣΔΙΤ στην αμερικανική ιστορία, λέει πολλά για το μέλλον.

Παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης, όμως, οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα στους αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους δεν ξεπερνούν ακόμη το 1% του δικτύου, αποδεικνύοντας ότι το ξεπούλημα των δρόμων είναι ένα πικρό φάρμακο που η λεγόμενη συναίνεση της Ουάσινγκτον εφάρμοσε στις οικονομικές αποικίες της αλλά όχι στον εαυτό της.

Σχεδόν όλες οι χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν να διηγηθούν μια τρομακτική ιστορία αποτυχίας από την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση εθνικών οδών. Το Μεξικό, ύστερα από μια δεκαετία ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, έφτασε να έχει από τα υψηλότερα διόδια στον κόσμο. Μια απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της Πόλης του Μεξικού κόστιζε έξι δολάρια, δηλαδή το διπλάσιο από το μέσο ημερομίσθιο.

Οι εργολάβοι άρχιζαν να χτίζουν φαραωνικούς αυτοκινητόδρομους στη μέση του μεξικανικού πουθενά κερδοσκοπώντας με τις επιδοτήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έχτιζαν αυτοκινητόδρομους απλώς για να αυξήσουν την αξία απομακρυσμένων οικοπέδων που ανήκαν στους πολιτικούς που τους ανέθεταν τις εργολαβίες.




Ακόμη και στις πιο εμφανείς αποτυχίες όμως οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων συνέχιζαν να επαναλαμβάνουν μονότονα τους τρεις λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι ένα δημόσιο δίκτυο αυτοκινητόδρομων μπορεί να περάσει στον ιδιωτικό τομέα: ανάγκη επενδύσεων, αναζήτηση τεχνογνωσίας, έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Αν όμως αυτοί είναι οι χρυσοί κανόνες μιας παραχώρησης, δημιουργείται το ερώτημα «γιατί η ελληνική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να πουλήσουν την Εγνατία οδό, δηλαδή μια επιχείρηση του Δημοσίου που δεν χρειάζεται επενδύσεις για να ολοκληρωθεί, εξάγει τεχνογνωσία και σε γειτονικές χώρες και αποτελεί μια από τις πιο σταθερές πηγές εσόδων του ελληνικού Δημοσίου με έσοδα που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου;».

Αυτό ακριβώς το ερώτημα, στο οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχουν πάρει απάντηση, θέτουν οι εργαζόμενοι στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.», στο μίνι ντοκιμαντέρ που παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα με τη συνεργασία της Infowar productions – δηλαδή και του γράφοντος που σας ιστορεί.


INFO
Δείτε:
Το μίνι ντοκιμαντέρ του συλλόγου εργαζομένων στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης παραχώρησης σε ιδιώτες

Διαβάστε:
Why public-private partnerships don’t work
Δεκαπενταετής έρευνα σε εκατοντάδες ΣΔΙΤ σε όλο τον κόσμο απέδειξε ότι… δεν δουλεύουν

Άρης Χατζηστεφάνου

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Τα "κακά" μας τα παιδιά

 

ΧΟΛΑΡΓΟΣ Γενάρης 2022


Τα "κακά" μας τα παιδιά πάλι "ξαναχτύπησαν" και για ακόμη μία φορά, με υπαιτιότητά τους προκλήθηκαν ζημιές και ληστείες στο σχολείο τους, όταν αυτό τελούσε υπό κατάληψη που αυτά τα "κακά" παιδιά είχαν αποφασίσει.

Μα, πώς τολμούν και ψηφίζουν υπέρ μιας κατάληψης; Πώς τολμούν και φέρνουν σε τόσο δύσκολη θέση τους καθηγητές τους, τους γονείς τους και το δήμαρχο τους, που σεργιανίζει σε όλα τα ΜΜΕ και προασπίζεται το "δημόσιο χρήμα", που αυτά τα "κακά" τα παιδιά, τα κακομαθημένα δεν σέβονται;

Αυτά τα "κακά" παιδιά μας λοιπόν, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη στο σχολείο τους διότι διεκδίκησαν και ζήτησαν αυτά που σε άλλες εποχές και σε άλλες κοινωνίες είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ! Δηλαδή, λιγότερα παιδιά σε κάθε τάξη, καθηγητές, μάσκες, δωρεάν διαγνωστικά τεστ, ενισχυτική διδασκαλία, κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ και της τράπεζας θεμάτων, κλπ.

Όμως, δυστυχώς προκλήθηκαν φθορές και ληστείες μετά το πέρας της κατάληψης και πρέπει να τα κατηγορήσουμε, γιατί "φταίνε" που δεν μπόρεσαν να φυλάξουν το σχολείο τους. Πρέπει να ζητήσουμε από τα 15χρονα, τα 16χρονα και τα 17χρονα αποζημίωση για τις υλικές ζημιές ή να τους εξαναγκάσουμε να γίνουν καταδότες! Γιατί τα "κακά" παιδιά ξέρουν.... και δε λένε.... και πρέπει να τα τιμωρήσουμε αναλόγως! Διότι, αυτό ζητάει ο δήμαρχος μας, οι "υπεύθυνοι" να πληρώσουν!

Και, οι υπεύθυνοι για όλα τα παραπάνω που διεκδικούν οι μαθητές; Όχι, αυτά δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δημάρχου και, άρα ΔΕΝ μπορεί να κάνει τίποτα! Ούτε καν να παρέμβει, έτσι για τα μάτια του κόσμου, με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς την Υπουργό Παιδείας βρε αδερφέ! Μα, να τα "βάλλει" με τους κυβερνητικούς υποστηρικτές του, μη τυχόν και τον "μαλώσουν"; Ο ίδιος όμως πρέπει να δώσει ένα καλό μάθημα σε αυτά τα "κακά" τα παιδιά. Πρέπει να τους δείξει πως όποιος τολμάει να διαμαρτύρεται και ν' αντιστέκεται θα το πληρώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δηλαδή, πρέπει να τους μάθει από τώρα να είναι, "καλά", ήσυχα, πειθήνια παιδιά, ώστε αργότερα να μπορούν να σκύβουν πιο εύκολα το κεφάλι στις επιταγές της εκάστοτε κυρίαρχης τάξης και των εργοδοτών τους.

Όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί το εξής κύριε δήμαρχε, αφού δεν το ξέρατε: ΔΕΝ υπάρχουν "κακά" παιδιά. "Κακοί" γονείς, "κακοί" καθηγητές και "κακοί" δήμαρχοι υπάρχουν. Εμείς είμαστε ΟΛΟΙ συνυπεύθυνοι για την διαπαιδαγώγηση τους, την εκπαίδευσή τους και την καλλιέργειά τους. Και, το καλύτερο μάθημα, είναι το μάθημα ζωής που τους δώσατε τώρα.

Τα παιδιά μας λοιπόν θα κρίνουν από τα τεκταινόμενα υμών των ενηλίκων και θα πορευτούν αναλόγως στη ζωή τους: Να σηκώνουν το κεφάλι και ν' αντιστέκονται όταν τα αδικούν ή να υποτάσσονται;


ΦΑΝΗ ΚΑΒΑΛΛΑ

Γονέας μαθήτριας του 1ου Λυκείου Χολαργού