Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Το τσιμέντωμα δεν είναι λύση για τον Ποδονίφτη




Ο Ποδονίφτης είναι τοπόσημο και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Φιλαδέλφειας. Όταν ήρθαν οι πρόσφυγες και συγκροτήθηκε ο συνοικισμός, το σημερινό κέντρο της πόλης, πριν η περιοχή ονομαστεί Φιλαδέλφεια λεγόταν συνοικία του Ποδονίφτη. Ο Ποδονίφτης, που σύμφωνα με κάποιους βρωμάει (επιχείρημα που προτάσσουν για να καταλήξουν με ένα αυθαίρετο λογικό άλμα ότι η λύση είναι να τσιμεντωθεί), δυο χιλιόμετρα πιο πάνω, στο ύψος της Φιλοθέης, είναι ακάλυπτος και περιλαμβάνεται στα ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και μέγιστης οικολογικής αξίας ρέματα που χαρακτηρίστηκαν με την απόφαση 9173/1642/3.3.1993 του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ (ΦΕΚ 281/Δ/1993).

Αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοίτης του είναι καλυμμένο, το όφελος της πόλης από το ανοιχτό τμήμα του Ποδονίφτη είναι η βελτίωση του μικροκλίματος, κάτι το οποίο θα χαθεί. Οι δρόμοι του νερού, ειδικά αυτοί που έχουν προσανατολισμό Βορρά – Νότου όπως ο Ποδονίφτης, λειτουργούν σαν οδοί δροσισμού και αερισμού. Μπορεί να μην είναι πολλοί βαθμοί διαφορά αλλά και οι 2 βαθμοί το καλοκαίρι είναι σημαντικοί.

Αν πάνω από τον Ποδονίφτη μπει ένα καπάκι, μια πλάκα μπετόν που λογικά θα έχει πάχος τουλάχιστον 20 εκατοστά, αυτό εκτός ότι καταργεί τη δροσιά του ρέματος προσθέτει και ένα στοιχείο υψηλής θερμοχωρητικότητας. Ουσιαστικά δηλαδή αυτή η πλάκα θα θερμαίνεται, θα αποθηκεύει θερμοκρασία και θα την αποδίδει στο περιβάλλον ακόμα και όταν δεν έχει ήλιο.

Επιπλέον, αν ο Ποδονίφτης καταλήξει να γίνει δρόμος, όπως μοιάζει να είναι ένα σενάριο, το πράγμα γίνεται ακόμα χειρότερο… Κοινώς δεν είναι απλά περιβαλλοντική η υποβάθμιση, είναι υποβάθμιση της συνθήκης κατοίκησης και όχι μόνο πέριξ του Ποδονίφτη.

Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι, και μάλιστα κάποιοι τους επέλεξαν για να ηγηθούν της πόλης, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να κουβεντιάζουν ανοιχτά για την πρόθεσή τους να τον τσιμεντώσουν, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε για το περιβάλλον και την ιστορία της πόλης αλλά ούτε για την ίδια τους την υστεροφημία…

Λίγο καιρό πριν η απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για προσφυγή στο ΣτΕ ήταν ομόφωνη, τώρα κάποιοι θέλουν την αναιρέσουν… Ο Ποδονίφτης αν είναι πηγή δυσοσμίας είναι σε μεγάλο βαθμό επειδή σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του, από τη Φιλοθέη μέχρι τη γέφυρα του Περισσού, είναι καλυμμένος. Αυτό δεν επιτρέπει τον αερισμό του με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένες οσμές χιλιομέτρων καλυμμένης ροής να εξέρχονται σημειακά από τα στόμια, εκεί που το υπόγειο ποτάμι αποκαλύπτεται.

Η λύση δεν είναι να καλύψουμε και το υπόλοιπο. Καθαρό ποτάμι είναι το ανοιχτό ποτάμι, γιατί έτσι μπορεί να ελέγχεται… Τα ποτάμια βρωμίζουν επειδή τα κλείνουμε και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε αυτούς που αποχετεύονται παράνομα. Γι’αυτό και σήμερα εθνική στρατηγική είναι το άνοιγμα των κλειστών ρεμάτων και όχι το κλείσιμο των τελευταίων ανοιχτών.

Χάρης Χεϊζάνογλου

Αρχιτέκτων Μηχανικός



Σκέψεις για τον Ποδονίφτη που χάνεται… που κινδυνεύει με αφανισμό από ανθρώπους που δε σέβονται την ιστορία και τη σημασία όχι μόνο του ποταμού αλλά και του τόπου.

Τα ποτάμια είναι υδάτινοι δρόμοι. Αποτελούν υδάτινες διαδρομές, γεωφυσικές, ιστορικές και αναμφίβολα κοινωνικές. Είναι στοιχεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Ορίζουν την πόλη. Είναι το σημείο αναφοράς και ταυτότητας των κατοίκων της. Είναι οι παιδικές και εφηβικές μνήμες που μας ορίζουν και μας καθορίζουν.

Ο Ποδονίφτης δεν είναι ένας αύλακας τσιμεντένιος με νερό. Δεν ήταν ποτέ. Όταν κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1927 ως προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Φιλαδέλφειας ανάμεσα στους ποταμούς Κηφισό, Ποδονίφτη και Γιαμπουρλά, ήταν εκείνος που τάισε και ανέθρεψε την πόλη.

Από το ρέμα πήρε αρχικά την ονομασία Ποδονίφτης η ευρύτερη περιοχή, που εθεωρείτο εξοχή και τόπος εκδρομής για τους παλιούς Αθηναίους. Στις όχθες του υπήρχε πυκνή βλάστηση, στην οποία έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες πουλιά. Ήταν καθαρός με πόσιμο νερό μέχρι το 1928, ενώ οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα τους μέχρι το 1944. Είναι συνυφασμένος με την ιστορία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας –Ν. Χαλκηδόνας. Έχει υμνηθεί μέσα από τα τραγούδια της προσφυγιάς.

Δεν του φερθήκαμε πάντα καλά. Είναι αλήθεια. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη και να τον φροντίσουμε, να τον προστατέψουμε.

Κυλάνε τα ποτάμια

Ψάχνουν με υπομονή

Το δρόμο τους

Γυρίζουν σαν τα φίδια

Κρέμονται στους γκρεμούς

Γίνονται καταρράκτες

Κυλάνε τα ποτάμια

Χτυπιόνται στα βράχια

Αφρίζουν στα απότομα

φαράγγια

Μπαίνουν σε σπηλιές

υπόγειες

Γίνονται νύμφες

Ξανασαίνουν στους κάμπους

κάτω από τις ιτιές

και τα πλατάνια

Πριν επιστρέψουν ήρεμα

στην αλμυρή τους μήτρα (…)

(Γ. Ποταμιάνος, ποιητής).

Να το θυμάστε. Κανένα ποτάμι δεν χάνει τον δρόμο του. Κι αυτό δεν είναι μύθος…

Χριστίνα Φίλιππα

Πρόεδρος Συλλόγου «Ροή, Πολίτες υπέρ των ρεμάτων».





Κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ημέρα που εκδικάζονται οι προσφυγές κατά του έργου εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη, απευθύνει η Δύναμη Πολιτών:

Ο Ποδονίφτης όαση αναψυχής
ΟΧΙ στο σχέδιο τσιμεντοποίησης

Στις 2 Οκτωβρίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι τρείς προσφυγές που έχουν κατατεθεί από τον Δήμο μας, τον Δήμο Αθηναίων και τον Σύλλογο Ροή – Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, κατά του σχεδίου εγκιβωτισμού – τσιμεντοποίησης των τελευταίων 780 μέτρων του Ποδονίφτη που διατηρεί ακόμα τη φυσική του μορφή.

Ένας ζωντανός βιότοπος, μια όαση πρασίνου που διατρέχει την ανατολική πλευρά της πόλης μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε τσιμεντένιο οχετό.

Ο Δήμος μας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. απόφασης 305/20-12-2017) έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτό το οικολογικό έγκλημα.

Ζητάμε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή να υπερασπιστεί αυτή την ομόφωνη απόφαση που εκφράζει τη θέληση όλων των κατοίκων της περιοχής.

Σας καλούμε την επόμενη Τετάρτη 2/10 στις 9:30 πμ έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47) να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον του Ποδονίφτη και να βάλουμε οριστικό τέλος στα σχέδια τσιμεντώματος.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ένταξη Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων στη ρύθμιση των 120 δόσεων (Ν.4611/19)

Υπουργείο Εργασίας: Κατοχυρώνουν το δικαίωμα ρύθμισης οφειλών όσοι ολοκληρώσουν το πρώτο στάδιο της αίτησης


Ένταξη Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων στη ρύθμιση των 120 δόσεων (Ν.4611/19)

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο ΕΦΚΑ ανταποκρινόμενοι στα προβλήματα της χρόνιας έλλειψης και ποιότητας δεδομένων που εμποδίζουν τον ορθό προσδιορισμό –επανυπολογισμό των οφειλών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, προχώρησαν στο διαχωρισμό των σταδίων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η διαδικασία περιλαμβάνει τρία διακριτά βήματα ως εξής:
BΗΜΑ 1: είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή , επαλήθευση των στοιχείων του ασφαλισμένου /συνταξιούχου και υποβολή αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών .

ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΕΩΣ 30/9/2019 ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
ΒΗΜΑ 2: Προσδιορισμός /επανυπολογισμός των οφειλών .

Στην ηλεκτρονική εφαρμογή απεικονίζονται οι οφειλές πριν και μετά τον επανυπολογισμό.
ΒΗΜΑ 3 : Οριστικοποίηση της ρύθμισης

Ο ασφαλισμένος /συνταξιούχος επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών που επιθυμεί και αποδέχεται την προώθησή τους στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση


Με την εισαγωγή των ανωτέρω διακριτών βημάτων οι ασφαλισμένοι /συνταξιούχοι αρκεί να ολοκληρώσουν το πρώτο εισαγωγικό βήμα μέχρι 30/9/2019 για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ρύθμισης και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν τα 2 επόμενα βήματα μόλις εμφανιστούν στην εφαρμογή οι ορθές οφειλές τους και έως την 31/12/2019

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Ψηφοδέλτια ΑΡΑΓΕΣ & Συνεργαζόμενων για τις εκλογές ΤΕΕ 3/11/2019

Τα ψηφοδέλτια της Αριστερής ΑΓωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης & Συνεργαζόμενων Δυνάμεων για την
Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ, το Πειθαρχικό καθώς και τα ενωτικά ψηφοδέλτια που στηρίζουμε στις
Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικοτήτων


Συνδυασμός: ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 72-72
1 ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
2 ΒΑΛΩΜΕΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
3 ΒΑΡΕΛΙΔΟΥ ΕΛΣΑ
4 ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
5 ΒΑΤΣΕΛΛΑΣ ΧΡΟΝΗΣ (ΤΟΝΥ)
6 ΒΕΛΕΓΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
7 ΓΑΪΤΑΝΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
8 ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
9 ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΓΙΑΝΝΟΣ)
10 ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
11 ΓΚΕΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
12 ΓΚΟΥΜΑ ΒΑΪΑ
13 ΓΟΥΔΕΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
14 ΓΡΕΒΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
15 ΔΡΑΤΣΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
16 ΖΑΡΚΑΔΟΥΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΑΚΗΣ)
17 ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΟΥΛΗ)
18 ΘΕΡΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
19 ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ)
20 ΚΑΒΑΛΛΑ ΦΑΝΗ
21 ΚΑΚΟΥΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
22 ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
23 ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
24 ΚΑΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
25 ΚΑΝΑΒΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
26 ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
27 ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
28 ΚΕΦΑΛΑΣ ΗΛΙΑΣ
29 ΚΕΧΑΪΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΚΙΚΗ)
30 ΚΟΛΟΒΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
31 ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΜΑΡΙΟΣ
32 ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
33 ΛΑΓΟΠΑΤΗ ΕΛΕΝΗ
34 ΛΕΡΙΑΣ ΘΩΜΑΣ
35 ΛΟΥΪΖΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
36 ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
37 ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
38 ΜΑΝΩΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
39 ΜΕΓΑΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
40 ΜΕΘΥΜΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
41 ΜΠΑΛΑΤΣΑ ΙΩΑΝΝΑ
42 ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
43 ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
44 ΜΠΑΡΤΣΩΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
45 ΜΠΕΝΕΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
46 ΜΠΕΤΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
47 ΜΠΟΥΚΗ ΕΛΕΝΗ
48 ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
49 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
50 ΞΥΠΟΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ
51 ΠΑΝΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
52 ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
53 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ
54 ΠΑΠΑΤΖΑΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΕΥΑ)
55 ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
56 ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
57 ΠΙΤΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
58 ΡΕΒΙΣΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
59 ΣΕΠΕΤΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ
60 ΣΚΑΜΠΑ ΑΘΗΝΑ
61 ΣΜΠΑΡΟΥΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
62 ΣΟΥΜΠΑΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
63 ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
64 ΣΥΛΑΪΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
65 ΤΡΟΜΒΟΥΚΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣ
66 ΤΣΑΚΑΛΟΜΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
67 ΤΣΑΠΟΓΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΤΣΑ)
68 ΧΟΝΔΡΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
69 ΧΟΥΔΑΛΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΑΝΤΩΝΙΑ
70 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
71 ΨΑΛΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
72 ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΔΑΝΙΗΛ (ΔΑΝΗΣ)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 24-24

Ανακοίνωση ΔΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για το Κληροδότημα Αξελού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ για το Κληροδότημα Αξελού

Το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων στη συνεδρίασή του την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2019, αφού ενημερώθηκε για τις θέσεις, τις προτάσεις και τον προγραμματισμό των Συλλόγων των συναδέλφων συνταξιούχων ΕΣΤΑΜΕΔΕ και ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ, σχετικά με το πρόβλημα του Κληροδοτήματος Αξελού, δηλώνει ομόφωνα την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη και προσπάθεια πώλησης ή άλλου είδους ιδιωτικής «εκμετάλλευσης» του Κληροδοτήματος, διαφορετική από αυτή που ορίζει η διαθήκη.

Ο ΕΦΚΑ οφείλει να προβεί στην άμεση κατασκευή, στο ίδρυμα Αξελού, του γηροκομείου –θεραπευτηρίου για Μηχανικούς και ΕΔΕ με βάση την εκτίμηση-έκθεση των Μηχανικών κ.κ. Γρηγοριάδη & Τελειώνη.

Αποφασίζουμε να συμμετέχουμε στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο ίδιο το κτήμα στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

Είμαστε στη διάθεση των εκτελεστών της διαθήκης για να συνδράμουμε με τις δυνατότητές μας στην επίλυση αρχιτεκτονικών θεμάτων, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σκοπός της διαθήκης και στα πλαίσια της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργίας ενός λειτουργικού γηροκομείου-θεραπευτηρίου.

Καλούμε τους υπόλοιπους Συλλόγους και συνδικαλιστικούς φορείς των Μηχανικών να συμβάλλουν με τις αποφάσεις τους έμπρακτα στην υλοποίηση του Κληροδοτήματος, όπως άλλωστε έπραξε και δεσμεύτηκε ήδη με σχετική απόφασή του το ΤΕΕ, με την οποία είμαστε σύμφωνοι.



Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Δελτίο Τύπου για τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων


Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Δελτίο Τύπου

Η εκχώρηση του 1/3 της θαλάσσιας και χερσαίας επικράτειας σε πετρελαϊκές εταιρείες για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, διαμορφώνει μια εκ βάθρων αλλαγή για την οποία ο δημόσιος διάλογος είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτος. Εμπλέκει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία παίρνοντας υπόψη ότι: 

Η ανθρωπότητα και τα φυσικά οικοσυστήματα βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, εξ αιτίας της αλόγιστης χρήσης φυσικών πόρων και της ρύπανσης. Φαινόμενα που συνδέονται τόσο με την επιδίωξη διαρκούς οικονομικής μεγέθυνσης, όσο και με την αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής ενέργειας. 
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων συνεπάγεται τοξικά αέρια και απόβλητα, ρύπανση των νερών και της θάλασσας, αποψίλωση δασών, αλλοίωση τοπίων, αύξηση της σεισμικότητας, καθιζήσεις, καταστροφή γεωργικής γης, υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, ακόμη και στην υποθετική περίπτωση της «κανονικής» λειτουργίας των έργων εξόρυξης. Σε περίπτωση ατυχήματος – οι πιθανότητες του οποίου αυξάνονται εκθετικά στη σεισμογενή Ελλάδα και στα μεγάλα θαλάσσια βάθη- οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή, στην αλιεία θα είναι ανυπολόγιστες. 
Οι πολύχρονες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, η απειλή της επέκτασής τους, οι ανθρωπιστικές κρίσεις, οι μετακινήσεις πληθυσμών κ.ά. είναι φαινόμενα άμεσα συνδεδεμένα με την προσπάθεια εξασφάλισης του ελέγχου των ενεργειακών πηγών (υφιστάμενων και μελλοντικών) της ευρύτερης περιοχής. Η αύξηση των εξοπλισμών, έχει ήδη ξεκινήσει για τη χώρα μας παράλληλα με την αύξηση των εντάσεων με την Τουρκία με αφορμή τις εξορύξεις στην Αν. Μεσόγειο. 
Η διεθνής εμπειρία έχει υποδείξει ότι χώρες και περιοχές που βάσισαν την οικονομία τους στις εξορύξεις, έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες πολιτικών ελευθεριών και δημοκρατίας, υγείας, ποιότητας περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και τους υψηλότερους σε διαφθορά, ανεργία, φτώχεια, ανισότητες, βία και συγκρούσεις. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, πολλές περιοχές εξόρυξης -αμέσως μετά την πρώτη περίοδο κατασκευής των έργων-βρίσκονται αντιμέτωπες με τον οικονομικό μαρασμό, ασθένειες που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απώλεια θέσεων εργασίας και τεράστιο κύμα μετανάστευσης.
Τα οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο από μισθώματα και φόρους, ανάλογα με τα κέρδη που θα δηλώνονται, είναι όχι μόνο περιορισμένα αλλά και αμφίβολα (η εξόρυξη του Πρίνου έχει μηδαμινή συνεισφορά μετά από σχεδόν 4 δεκαετίες λειτουργίας). Αναμφίβολα, δεν θα αντισταθμίσουν τα κόστη των δημόσιων υποδομών που συνδέονται με τις εξορύξεις, τα κόστη των επιπτώσεων στην υγεία, στο περιβάλλον, στις παραγωγικές δραστηριότητες και του εξοπλιστικού «πυρετού», που ξεκίνησε. 

Παρά την καθολική σιωπή γύρω από τις επιπτώσεις και την αποδοχή των εξορύξεων ως «εθνικού στόχου» από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των ΜΜΕ, τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών έχουν ξεκινήσει η μία μετά την άλλη να διοργανώνουν δράσεις ενάντια στις εξορύξεις. 
Με δεδομένο το μέγεθος και τη φύση αυτών των σχεδιασμών έχουμε αντιληφθεί ότι το έργο της αποτροπής τους είναι τιτάνιο και η συνεργασία ανάμεσα σε όσους αντιδρούν και αντιστέκονται είναι αυτονόητα επιβεβλημένη. 


Το Σάββατο 28/9, θα πραγματοποιηθεί η 2η πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβουλιών ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με σκοπό την ενημέρωση, συζήτηση και το συντονισμό των δράσεών τους.

H συνάντηση εργασίας θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι. Ο χώρος της συνάντησης θα είναι το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής Αθήνας, με είσοδο από το πεζόδρομο μεταξύ των οδών Σόλωνος και Ακαδημίας. 

Στον ίδιο χώρο, το βράδυ της ίδιας μέρας στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί αντιεξορυκτική συναυλία με τους:

Αλέξανδρο Κτιστάκη
Bandallusia
Rebeltes
Lasha & Mariam Rukhadze
Jammaroots (mic) – Kaleya (dj set)


Συμμετέχουν οι παρακάτω πρωτοβουλίες και κινήσεις πολιτών:

Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου
Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς – Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων
SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Πρωτοβουλία Άρτας ενάντια στις εξορύξεις
Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις
Πρωτοβουλία πολιτών Πρέβεζας κατά των εξορύξεων
Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων
Πρωτοβουλία Ζακύνθου για ένα Ιόνιο Ελεύθερο
Πρωτοβουλία Ηλείας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Καθαρός Καλαμάς
Fossil Free Corfu
Βρυσούλες
Πρωτοβουλία Πολιτών Πάργας κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων

Αντισυνταγματικός ο «νόμος Κατρούγκαλου» – Απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου



Στην απόφαση-βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθ. 930/2019 απόφαση -Τμήμα ΙΙ του ΕλΣυν), με την οποία «για πρώτη φορά κρίνεται αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) στα βασικά του σημεία, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, με την υπ’αριθ. 930/2019 ομόφωνη απόφαση του ΙΙ Τμήματος, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι:

α) Είναι αντισυνταγματική η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, αφού δεν έπρεπε σ’αυτόν να υπαχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι κλάδοι των ένστολων,

β) Είναι αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων και κυρίως οι υπ’αριθ. 2287-2290/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων που είχαν επιβάλλει οι μνημονιακοί νόμοι 4051/2012 και 4093/2012.

Η υπόθεση θα κριθεί στην Ολομέλεια τις προσεχείς ημέρες! 

γ) Είναι αντισυνταγματική η επιβολή-διατήρηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις «παλαιές» και νέες συντάξεις, όπως άλλωστε είχε κριθεί και με τις υπ’αριθ. 244/2017 και 32/2018 αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η δικαστική αυτή εξέλιξη είναι η πιο σημαντική των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, καθόσον: 
  • είναι η πρώτη απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις βασικότερες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), 
  • φρενάρει τις όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αφού πλέον δεν μπορεί να προβεί σε επανυπολογισμό των «παλαιών» συντάξεων ούτε στην κοινοποίηση των εκκαθαριστικών προσωπικής διαφοράς πριν η υπόθεση κριθεί αμετάκλητα στην Ολομέλεια, και 
  • δίνει βάσιμη ελπίδα σε όλους τους παλιούς και νέους συνταξιούχους ανατρέποντας τα σχέδια δανειστών και κυβέρνησης ΝΔ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις. 
Η εξέλιξη αυτή από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο είναι σημαντική ενόψει και του γεγονότος ότι επίκειται η δημοσίευση αντίστοιχης κρίσης από το Συμβούλιο Επικρατείας για τα ίδια ακριβώς νομικά ζητήματα.

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Όλος ο πλανήτης στους δρόμους! Αλλάξτε το σύστημα – όχι το κλίμα!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 20/9/2019
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Όλος ο πλανήτης στους δρόμους! Αλλάξτε το σύστημα – όχι το κλίμα!


Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, σε 170 χώρες σε όλον τον πλανήτη, βγήκαν στους δρόμους στις 20 Σεπτέμβρη στην παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή! Αυστραλία, Φιλιππίνες, Χονγκ Κόνγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη, Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Τουρκία, Κύπρος, Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Ν. Αφρική, Σουηδία, Νορβηγία, Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία, Ιρλανδία, Ισπανικό κράτος, Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία, Βολιβία, Ανταρκτική… Ο κατάλογος των χωρών και των πόλεων στις οποίες οργανώθηκαν 5.500 περίπου κινητοποιήσεις είναι εντυπωσιακός. Ήταν μια συγκλονιστική μέρα που επιβεβαίωσε την δύναμη και την αποφασιστικότητα των απλών ανθρώπων, ενός νέου παγκόσμιου κινήματος που διεκδικεί «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα».
Στην Ελλάδα η μέρα ξεκίνησε με την κινητοποίηση των μαθητών το πρωί της Παρασκευής στο Σύνταγμα. Με κεντρικά συνθήματα «θέλουμε αλλαγή» και «η γη πεθαίνει, όλοι ενωμένοι» και εκατοντάδες αυτοσχέδια πλακάτ, μαθητές και μαθήτριες βάδισαν στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξαν σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.
Την σκυτάλη πήραν το απόγευμα εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα. Πλήθος κόσμου με αυτοσχέδια πλακάτ και ζωηρά συνθήματα έδιναν τον τόνο. Ήταν εκεί με τα πανό τους: η Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντικές κινήσεις για τη διάσωση των ρεμάτων, ο κοινοτικός συνδυασμός του Πειραιά Ενεργοί Πολίτες Α’ κοινότητας – Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή, το ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από τις μάχες για την υπεράσπιση του Ελληνικού ανάμεσα τους και ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, για το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο Γουδή, την Ακαδημίας Πλάτωνος και τον Κεραμικό, μέλη του Περιβαλλοντικού Δικτύου, του Περιβαλλοντικού και Φυσιολατρικού Συλλόγου Περιστερίου, οι Φίλοι της Φύσης, κλπ. Τα σωματεία των νοσοκομείων Άγιος Σάββας και Γεννηματάς, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, εργαζόμενοι από τον Δήμο Αθήνας, αντιπροσωπεία από την Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, την ΑΡΕΝ εκπαιδευτικών κλπ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι των Μεταλλειολόγων και της ΣΤΕΦ Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι μαθητές Anticapitalista και το Extinction Rebellion Youth. Δημοτικά και περιφερειακά σχήματα (Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανυπόταχτη Αττική, Ανταρσία στο λιμάνι, Ανταρσία στην Κοκκινιά, Ανοιχτή Πόλη). Οργανώσεις της αριστεράς όπως το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Συνάντηση για μια αντικαπιταλιστική διεθνιστική αριστερά, η ΣΣΠ –Μαθητική Αντεπίθεση, φεμινιστικές συλλογικότητες (Το Μωβ), η Οικολογική Συμμαχία, οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΜΕΡΑ25.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στο Σύνταγμα με μουσική και χαιρετισμούς. Από το βήμα χαιρέτισαν η Εμμανουέλα Τερζοπούλου, από το Κίνημα Υπεράσπισης των Ρεμάτων και την Πρωτοβουλία για το λιμάνι της Ραφήνας, ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ που είχε πάρει απόφαση στήριξης της διαδήλωσης, η Ελένη Πορτάλιου, από την Ευρεία Επιτροπή για τη διάσωση του Ελληνικού, η Δήμητρα Βήνη από την Κίνηση «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ, ο Γιάννης Σηφακάκης από την συντονιστική επιτροπή της «Πρωτοβουλίας ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή» καθώς και ομάδα μαθητών και νεολαίων από το Extinction Rebellion Youth. Όλες/οι κατήγγειλαν το σύστημα του κέρδους που καταστρέφει τον πλανήτη και απαίτησαν άμεσα μέτρα για την προστασία του, εκφράζοντας την ανάγκη για κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στις περιβαλλοντικές επιθέσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, την οποία συνόδεψαν μουσικοί και ακτιβιστές με ένα άρμα που απεικόνιζε την κηδεία του καπιταλισμού. Την πορεία έκλειναν οι Quilombo με τα κρουστά τους.
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον: Στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή εργαζομένων, φοιτητών, αγωνιστών από το οικολογικό κίνημα, την κίνηση πολιτών Κορδελιού – Εύοσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα», την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στο Βόλο εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας και της Επιτροπής Πολιτών Βόλου απαιτώντας να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Στα Γιάννενα με συμμετοχή κόσμου από το κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων. Πικετοφορίες και εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν επιπλέον στα Χανιά, το Ηράκλειο, την Πάτρα και την Ξάνθη.
Με την έμπνευση της 20ης Σεπτέμβρη συνεχίζουμε!


Η πρώτη απεργία με κυβέρνηση ΝΔ και χωρίς τη ΓΣΕΕ






Ανακοίνωση – Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία Τρίτη 24.9.2019

Συναδέλφισσα,Συνάδελφε,

Σε καλούμε να δώσεις το «παρών» στη Γενική Απεργία που αποφασίσαμε, μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, να πραγματοποιήσουμε την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Σε καλούμε με τη συμμετοχή σου στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις να δηλώσεις ότι δεν ανέχεσαι νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος σου, να κόψεις το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το δικαίωμα της απεργίας αποτελεί το ύστατο όπλο των εργαζομένων και οφείλουμε να το υπερασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το δικαίωμα όλων στη δημόσια ασφάλιση είναι αναφαίρετο και αγωνιζόμαστε για να μην φέρει η κυβέρνηση, στη Βουλή για ψήφιση, νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» με το οποίο, πέρα από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Οι ιδιώτες «έκαψαν» τη ΔΕΗ



Η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του 2019 (εδώ), επιβεβαιώνουν τα δραματικά αποτελέσματα που είχαν για την εταιρεία τα πειράματα ήπιας έστω ιδιωτικοποίησης της εταιρείας που εφαρμόστηκαν από το 2015 μέχρι πρόσφατα. Ήταν μια περίοδος που ναι μεν μπήκαν στο συρτάρι και πάγωσαν προσωρινά σχέδια βίαιος ξεπουλήματος, όπως ήταν το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», οι λύσεις ωστόσο που δρομολογήθηκαν και εφαρμόστηκαν με κορυφαία τις δημοπρασίες αποδείχτηκαν οικονομικά καταστροφικές καθώς επιδείνωσαν τη θέση της ΔΕΗ κι έφεραν έτσι πιο κοντά τις συζητούμενες «θεραπείες σοκ».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Προς επίρρωση, αρκεί μια ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για να φανεί ότι η αιτία των οικονομικών δεινών της ΔΕΗ βρίσκεται στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίησή της κι ευρύτερα στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση κι όχι στον περιβόητο «κρατισμό». Ο «κρατισμός» πιθανά να οφείλεται στο βαθμό που, αντίθετα με ό,τι του καταλογίζεται, έγινε μέσο επιβολής μέτρων και πολιτικών προς όφελος της αγοράς. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 η επιχείρηση εμφάνισε καθαρές ζημιές (προ φόρων) ύψους 233,5 εκ. ευρώ όταν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους είχε εμφανίσει οριακές ζημιές μόλις 18,7 εκ. ευρώ. Αξίζει ωστόσο να δούμε πώς διαμορφώθηκε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα.

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι η δαπάνη μισθοδοσίας και λοιπών ελεγχόμενων δαπανών μειώθηκε κατά 5,7 εκ. ευρώ ή 2,1%. Κατά συνέπεια, οι λύσεις που υποδεικνύονται για μαζικά προγράμματα εθελούσιας εξόδου μπορεί να μειώσουν παραπέρα το σχετικό κονδύλι, απέχουν ωστόσο από την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών των οικονομικών ζημιών της ΔΕΗ.

Οι πραγματικές αιτίες εντοπίζονται πρώτο, στις αυξημένες δαπάνες αγοράς φυσικού αερίου, λόγω τόσο της αυξημένης τιμής του κατά 32,5% όσο και λόγω της ανάγκης εισαγωγής αυξημένων ποσοτήτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Πρόκειται για επιβάρυνση που φέρνει ξανά στην επικαιρότητα την πολύ σοβαρή ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, η οποία ανέρχεται στο 73,6%, όταν η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ των 19 ανέρχεται σε 61,9% και της ΕΕ των 28 σε 53,6%. Παρόλα αυτά από τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας απουσιάζουν μέτρα που έστω θα αντιμετωπίσουν αυτή την δομική αδυναμία.

Δεύτερο, στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος κατά 33,6% (ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης ενέργειας κατά 4,2% στις 14.897 GWh έναντι 14.291 GWh το πρώτο τρίμηνο του 2018 που αναγκάζει τους διαχειριστές να ρίχνουν στην παραγωγή και ακριβές μονάδες) και κατ’ επέκταση στην υψηλότερη δαπάνη για αγορά ενέργειας.

Τσιμέντο να μη γίνει ο ποταμός Ποδονίφτης




Ο Ποδονίφτης είναι το τελευταίο ανοικτό ποτάμι στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Πρόκειται για το τελευταίο ανοικτό ποτάμι στα όρια του Δήμου Αθηναίων, αλλά για μία ακόμα φορά η επιλογή της διοίκησης είναι η τσιμεντοποίησή του στο όνομα της «αντιπλημμυρικής προστασίας»! Και αυτό παρότι σε πολλές πόλεις της Ευρώπης σπάνε τα τεχνητά τοιχώματα και αναδεικνύουν τις φυσικές κοίτες. Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί το τελευταίο κομμάτι με φυσική κοίτη του ποταμού Ποδονίφτη, που εκτείνεται μεταξύ των δήμων Νέας Φιλαδέλφειας και Αθηναίων. Παρά την αρνητική τοποθέτηση και των δύο δημοτικών συμβουλίων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιχείρησε να προχωρήσει στην υλοποίησή του, ύστερα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Αττικής.

Την απόφαση αυτή προσέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας ζητώντας την αναίρεσή της, καθώς με αυτή «προβλέπεται η πλήρης καταστροφή του τελευταίου φυσικού τμήματος του ποταμού Ποδονίφτη». Το συγκεκριμένο έργο έχει απορριφθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο «αντιπρότεινε εναλλακτικές λύσεις διευθέτησης με κριτήριο την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού ποτάμιου οικοσυστήματος και όχι τη μετατροπή του ποταμού σε ανοικτό τσιμεντένιο οχετό», σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος από το 1993. Στην αίτηση αναίρεσης ο δήμος επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος, την ευρωπαϊκή οδηγία για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας και τη νομοθεσία για την οριοθέτηση των υδατορεμάτων. Επίσης τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Υδάτων, Δασών, Περιβάλλοντος).

Το συγκεκριμένο τμήμα του Ποδονίφτη αποκτά ιδιαίτερη οικολογική αξία, καθώς είναι το τελευταίο ενδιαίτημα για μεγάλο αριθμό ειδών υδρόβιας πανίδας και χλωρίδας, αλλά και αποδημητικών και άλλων πτηνών. «Ο Ποδονίφτης, μαζί με τον παραπόταμό του Γιαμπουρλά και το Αλσος, αποτελεί ένα συνεχή πνεύμονα πρασίνου, μια ενότητα που πρέπει να διαφυλαχθεί. Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία τόσο για την τροφοδοσία των υπόγειων υδάτων σε μια πόλη που το έδαφος έχει σχεδόν πλήρως καλυφθεί όσο και για το μικροκλίμα της περιοχής και τη συγκράτηση της αέριας ρύπανσης», σημειώνει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι δύο δήμοι διαπίστωσαν ότι, παρά τις αρνητικές τους γνωμοδοτήσεις το έργο αδειοδοτήθηκε, οπότε και αποφάσισαν να προσφύγουν παράλληλα ζητώντας από το Συμβούλιο της Επικρατείας να αναιρέσει την απόφαση που θα επιφέρει τη μη αντιστρεπτή καταστροφή του ποταμού Ποδονίφτη.

Κάλεσμα ΑΡΑΓΕΣ ενόψει εκλογών ΤΕΕ


Στις 3 Νοεμβρίου οι μηχανικοί θα κληθούμε να ψηφίσουμε ξανά για να εκλέξουμε τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Μια διαδικασία που φαίνεται να ενδιαφέρει ολοένα και λιγότερους συναδέλφους, και ειδικά τους νεότερους. Γεγονός όχι περίεργο μια και η δράση του ΤΕΕ εδώ και πολλά χρόνια αντί να υπερασπίζεται έστω και μερικά τα δικαιώματα των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους, στρέφεται ανοικτά εναντίον τους.

Με ευθύνη του ΤΕΕ, αλλά και των μνημονιακών κυβερνήσεων οι μηχανικοί σε πολύ μεγάλο βαθμό βρέθηκαν να υλοποιούν ως διεκπεραιωτές τις αποφασισμένες πολιτικές, που εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εισπρακτικής λογικής, με μηδενική μέριμνα για την επιστημονική διάσταση των ζητημάτων, και τον κοινωνικό τους ρόλο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα «αυθαίρετα», τις τακτοποιήσεις, τα «εξοικονομώ» κοκ.

Όλες οι κατηγορίες συναδέλφων συμπιέστηκαν και υποτιμήθηκαν από την κρίση και τη διαχείριση της. Αναδουλειά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αυθαιρεσία και απολύσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, υποστελέχωση, ποινικές ευθύνες και μείωση αποδοχών στους δημόσιους, καθυστερήσεις και μειώσεις συντάξεων στους συνταξιούχους, φοροεπιδρομή και ασφαλιστικά χαράτσια για όλους.

Και από κοντά η κατάργηση του επαγγέλματος με τις πιστοποιήσεις, το ΠΔ99, τα φίλτρα, τις ανεξέλεγκτες «πανεπιστημιοποιήσεις», τα Μητρώα ελεγχόμενης πρόσβασης που δυσκολεύουν την άσκηση επαγγέλματος και προετοιμάζουν την εκχώρηση του αποκλειστικά σε εταιρίες.
Αν το ΤΕΕ συνέβαλε στα παραπάνω, αυτό οφείλεται στο ότι η αποχή μας και η στήριξη καθεστωτικών δυνάμεων που συνέβαλαν σε αυτές τις κατευθύνσεις την επέτρεψε. Δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Όσοι ζούμε από τη δουλειά μας και μόνο και όχι από τα γνωστά κυκλώματα που λυμαίνονται τον τόπο και τον κλάδο μας, πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα. Να αντισταθούμε στη γενικευμένη απαξίωση και να αγωνιστούμε «εντός, εκτός και εναντίον του ΤΕΕ». Μας ξέρετε από τη συνεχή μας παρουσία σε όλα τα μέτωπα. Στα σωματεία μηχανικών, στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, στις κινήσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος, στους μεγάλους αντιμνημονιακούς αγώνες, στα όργανα του ΤΕΕ. Πάντα μαζί και δίπλα στους συναδέλφους.

Επιδιώξαμε ευρύτερες συναντήσεις που δε βρήκαν ανταπόκριση, αλλά επιμένουμε στο δρόμο της ενότητας και του αγώνα. Σε μια δύσκολη συγκυρία, με την ηγεσία του ΤΕΕ να βρίσκεται πλέον σε σύμπλευση με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, και με τους περισσότερους συναδέλφους – όσους έχουν μείνει στην Ελλάδα – να ασχολούνται κυρίως με το άγχος του βιοπορισμού, πρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Γιατί έχουμε αποδείξει ότι έχει σημασία να υπάρχει η διαφορετική φωνή μας στο μνημονιακό συνεχές του ΤΕΕ. Καλούμε τους συναδέλφους που ζουν από τη δουλεία τους, πανελλαδικά να συμμετάσχουν, να στηρίξουν και να προβάλλουν τα ψηφοδέλτια μας.
ΑΡιστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Κάλεσμα ΠΡ.ΕΣ.Α. για την παρέμβασή στην Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών

Κάλεσμα ΠΡ.ΕΣ.Α. για την παρέμβασή μας στην Επιστημονική Επιτροπή Πολιτικών Μηχανικών

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 οι μηχανικοί καλούμαστε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας στα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Παράλληλα με την εκλογή των 155 μελών της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ με γεωγραφική κατανομή, διεξάγεται και η εκλογή των δεκατριών 5μελών Επιστημονικών Επιτροπών Ειδικοτήτων, με την Ε.Ε. Πολιτικών Μηχανικών να έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή ως η πολυπληθέστερη ειδικότητα μηχανικών (ψηφίσαντες 2016: 12.296 πολιτικοί μηχανικοί). 

Ενώ η συμμετοχή των πολιτικών μηχανικών στις εκλογές του ΤΕΕ κρίνεται αρκετά υψηλή, ειδικά εάν αυτή συσχετιστεί με τις εκλογές του ΣΠΜΕ (ψηφίσαντες 2016: 4.296 πολιτικοί μηχανικοί) χαρακτηριστικό είναι το πολύ μεγάλο ποσοστό της ψήφου αποδοκιμασίας (1.587 άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια). Η ψήφος αυτή θεωρούμε πως σχετίζεται και με την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους της κοινότητας των πολιτικών μηχανικών στις διαχρονικές διοικήσεις του ΣΠΜΕ (ΔΚΜ-ΔΗΣΥΜ και δορυφόροι αυτών) οι οποίες είναι και πλειοψηφούσες στην Ε.Ε. και μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΠΜΕ (Β.Μπαρδάκης, ΔΚΜ) είναι και πρόεδρος της ΕΕ πολιτικών μηχανικών. 

Τον Ιούλιο του 2016 πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας συμμετοχή με το νέο μας σχήμα ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς (ΠΡ.Ε.Σ.Α.) Πολιτικών Μηχανικών στις εκλογικές διαδικασίες του ΣΠΜΕ λαμβάνοντας μια έδρα στο ΔΣ του συλλόγου. Στην ΠΡ.Ε.ΣΑ. συμμετέχουμε συναδέλφισσες και συνάδελφοι πολιτικοί μηχανικοί που έχουμε διαχρονικά συναντηθεί σε μια σειρά από κινητοποιήσεις στον χώρο των μηχανικών με ποιο χαρακτηριστικά τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και τα επαγγελματικά ζητήματα αλλά και ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες. Στο σχήμα μας συμμετέχουν συναγωνιστές από διάφορους χώρους της αριστεράς αλλά και ανένταχτοι μηχανικοί διατηρώντας την αυτονομία μας ως συλλογικότητα με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα λειτουργίας. Η φιλοδοξία μας είναι αυτή η ενωτική συσπειρωσιακή πρωτοβουλία, να διευρύνεται συνεχώς με σκοπό τη μέγιστη παρέμβαση μας σε ζητήματα που αφορούν τόσο τον επιστημονικό μας κλάδο αλλά και γενικότερα.