Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Ασκήσεις εξουσίας επί ιερού βράχου

Aριστερά: Η διαδρομή της Παναθηναϊκής οδού στον βράχο της Ακροπόλεως, απελευθερωμένη από μάρμαρα, για τη διάστρωση του οδοστρώματος από το συνεργείο του Γιάννη Τραυλού, το 1977. Άποψη από τα Προπύλαια.
Δεξιά: Η διαδρομή της Παναθηναϊκής οδού λίγο πριν την ολοκλήρωσή της διάστρωσης από το συνεργείο του Τραυλού.
Άποψη από τα Προπύλαια (φωτογραφίες: Τ. Τανούλας).

Κυριάκος Κατζουράκης |
14 Μαρτίου, 2021

Η φιλοσοφία της φράσης «Τα εν οίκω μη εν δήμω» είναι κλειδί για την κατανόηση πολλών κακών που διαφεντεύουν το παρόν. Η φράση αυτή ήταν κανόνας και ερμηνευόταν ως μέτρο της δύναμης του Δήμου, ως ένα όριο που δεν πρέπει να παραβιάζεται. Αλλά τότε οι συνελεύσεις του Δήμου ήταν ανοιχτές, η κριτική και η συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις ήταν η ασφαλιστική δικλείδα. Όλα ήταν στο φως, εκτεθειμένα σε δημόσιο διάλογο. Η ρήση «τα εν οίκω μη εν δήμω» εξασφαλίζει τον σεβασμό του «άλλου» και μεταθέτει την έννοια και την εφαρμογή του δικαίου στους θεσμούς.

Αναφέρομαι στα του οίκου της Ακρόπολης. Είναι απόλυτη ανάγκη, σήμερα ειδικά, τώρα που σχεδόν δημόσια δηλώνει ο ανώτατος άρχων: «Η πολιτεία είμαι εγώ κι όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου», τα εν οίκω του μέλλοντος της Ακρόπολης να είναι δημόσια, στο φως όλα. Είναι επείγον κάθε μικρή ή μεγάλη παρέμβαση στο μνημείο να είναι προϊόν δημόσιας διαβούλευσης. Είναι καλύτερο για το ίδιο το μνημείο να γίνονται μικρά αλλά προσεκτικά βήματα, επιτρέποντας στις επερχόμενες γενιές να συνεχίζουν τα έργα, χωρίς να βλάπτουν το μνημείο στη συνολική του φόρμα.

Όταν προτάθηκα από την προηγούμενη κυβέρνηση για τη θέση του μέλους του ΔΣ στο μουσείο της Ακρόπολης, δέχτηκα την τιμή και ποτέ δεν μετάνιωσα. Για την ακρίβεια ένοιωσα μεγάλη χαρά που μαζί μου διορίστηκε και ο Μανώλης Κορρές. Ήμασταν τα δυο νέα μέλη του ΔΣ και από το μυαλό μου περνούσαν ιδέες και σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ στις δημιουργικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Κάποια στιγμή πληροφορήθηκα για τα έργα στο βράχο της Ακροπόλεως από ένα άρθρο του Τάσου Τανούλα. Διαπιστώνοντας το μάταιο της επιθυμίας μου να αλλάξουν ή να σταματήσουν τα έργα πάνω στην Ακρόπολη, αποφάσισα να παραιτηθώ.

Έτσι τον Δεκέμβριο του 2020 έστειλα την επιστολή παραίτησης μου με τον τίτλο «Ως πολίτης»:

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Το “δυτικό ημισφαίριο” της Αττικής ξεσηκώνεται

Το “δυτικό ημισφαίριο” της Αττικής ξεσηκώνεται
Γράφει: tetartopress.gr


Συλλογικότητες και πολίτες βρέθηκαν την Τετάρτη 17 Μαρτίου στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής και του ΣΜΑ Σχιστού, δίνοντας υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την ακύρωση των σχεδίων για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας στη Φυλή και το Σχιστό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φορέων:

Οι δεκάδες συλλογικότητες και οι πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στην είσοδο του ΧΥΤΑ Φυλής και του ΣΜΑ Σχιστού, έδωσαν υπόσχεση να συνεχίσουν τον αγώνα για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και την ακύρωση των σχεδίων του κ. Πατούλη και της Κυβέρνησης για την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας στη Φυλή και το Σχιστό.

Στην συγκέντρωση στο ΧΥΤΑ Φυλής παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων Καματερού κ. Τσίρμπας, ο Αντιδήμαρχος Πετρούπολης κ. Χριστόπουλος , ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 κ. Αρσένης και εκπρόσωποι φορέων από τη δυτική Αθήνα και περιβαλλοντικές οργανώσεις της Αττικής.

Μετά την συγκέντρωση στο ΧΥΤΑ Φυλής σχηματίστηκε αυτοκινητοπομπή που κατέληξε στο Σχιστό και συναντήθηκε με τους συγκεντρωμένους στο ΣΜΑ Σχιστού και με επικεφαλής τον δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Βρεττάκο, πραγματοποιήθηκε αυτοκινητοπορεία στου δρόμους της πόλης .

Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που συλλογικότητες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από το δυτικό ημισφαίριο της Αττικής ένωσαν τις φωνές και τα βήματά τους για να πάψει η δυτική Αττική να είναι ο εσαεί σκουπιδότοπος όλης της Αττικής .

Οι συλλογικότητες που συνδιοργάνωσαν την τις σημερινές κινητοποιήσεις στη Φυλή και το Σχιστό προγραμματίζουν ήδη τα επόμενα βήματα τους και καλούν τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της δυτικής Αθήνας και του δυτικού Πειραιά αλλά και τις συλλογικότητες και τους πολίτες να συντονίσουμε τα βήματά μας .

Το μίσος για τη δημοκρατία

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 17.03.2021, 04:00
Το μίσος για τη δημοκρατία
Σταύρος Σταυρίδης*

Υπήρξε μια εποχή που η φιλελεύθερη στάση (και όχι απαραίτητα η φιλελεύθερη ιδεολογία) υπερασπίζονταν όχι μόνο ένα πολίτευμα αλλά μια ηθική. Υποτίθεται πως αυτή η ηθική ήταν εξισωτική, ασυμβίβαστα υπέρ της ελευθερίας του ατόμου και προσανατολισμένη στην ανθρώπινη αδελφότητα, αν πιστέψουμε στο γνωστό σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης.

Ζούμε σε μια εποχή που αυτού του είδους η στάση δεν αναδεικνύεται ούτε καν για να διακοσμήσει τον λόγο των κρατούντων. Οταν ρώτησαν τον Γκάντι τη γνώμη του για τον δυτικό πολιτισμό, απάντησε: Δεν είναι άσχημη ιδέα! Αν ρωτήσουμε κάποιον σήμερα τι γνώμη έχει για τη δημοκρατία μας, δεν θα είχε άδικο να απαντήσει το ίδιο.

Το μίσος για τη δημοκρατία έχει γίνει το δηλητήριο που εκκρίνεται από πολλούς πόρους των κυρίαρχων μηχανισμών. Αναβλύζει στον λόγο πολλών τηλε-σχολιαστών και δημοσιογράφων, ξεχύνεται από το στόμα κάποιων με θεσμικό ρόλο (κατά μαρτυρίες από όργανα της τάξης έως επώνυμους βουλευτές και υπουργούς) και σταλάζει σε κάποιους και κάποιες που κυριεύουν ο φόβος και η γενικευμένη απελπισία.

Το μίσος για τη δημοκρατία στοχοποιεί. Ονοματίζει εχθρούς της δημοκρατίας εκείνους και εκείνες που αντίθετα την υπερασπίζονται. Το μίσος για τη δημοκρατία κατηγορεί ως ανεύθυνους τους νέους και περιχαρακώνει ως περίπου αναλώσιμους τους πρόσφυγες.

Το μίσος για τη δημοκρατία βαφτίζει την πανδημία ως πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, όμως στοχοποιεί ως υπαίτιους για τη διάδοσή της εκείνους που ασφυκτιούν στην πολιτική των υγειονομικά αναποτελεσματικών περιορισμών. Είναι αυτό το μίσος που βλέπει μόνο την καταστολή και την τρομοκράτηση του πληθυσμού σαν τον τρόπο η πανδημία να έχει τα λιγότερο καταστροφικά αποτελέσματα στην αναπαραγωγή αυτής της κοινωνίας.

Δημοκρατία όμως σημαίνει πάνω απ’ όλα προστασία των αδύναμων, προστασία του δικαιώματος να υπάρχουν και του δικαιώματος να αρθρώσουν τον αντίλογό τους απέναντι στους ισχυρούς. Προστασία των μέσων που έχουν οι αδύναμοι να αντιδρούν (οι εργαζόμενοι να απεργούν απέναντι σε πανίσχυρους εργοδότες, οι φοιτητές να αγωνίζονται απέναντι στην κατεδάφιση και χειραγώγηση της δημόσιας παιδείας, οι νεόπτωχοι και οι χρεωμένοι να παλεύουν με πανίσχυρους πιστωτές, οι φυλακισμένοι για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους κ.λπ.).

Δημοκρατία σημαίνει προστασία των μειοψηφιών και όχι απλά επιβράβευση των πλειοψηφιών. Οι αγώνες των πλατειών του 2011 ανέδειξαν την προοπτική και την πράξη μιας στάσης απέναντι στη δημοκρατία που στηρίζει την ισότητα, την πολυμορφία και την επεξεργασία της κοινής δράσης στη θεμελιώδη συνθήκη της ισοτιμίας.

Θυμάμαι στα φοιτητικά μου χρόνια η λέξη δημοκρατία μύριζε συμβιβασμό, κενή αστική ρητορική. Και δικαίως δεν την προτιμούσαμε δίνοντας τη θέση της στην αυτοδιαχείριση, την αυτοθέσμιση, τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, ακόμη και στο δίκαιο της πρωτοπορίας. Ισως σήμερα να πρέπει να ξαναμιλήσουμε για τη δημοκρατία, χρωματίζοντάς τη με όλη την εμπειρία των αγώνων και των διαψεύσεων που συνοδεύουν αυτήν την κριτική.

Και να μιλήσουμε ξανά για τον κρίσιμο όρο που αποτελεί προϋπόθεση των άλλων δύο στο σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: «αδελφότητα». Ή μήπως να ξανασκεφτούμε τη συγκλονιστική διατύπωση του Συντάγματος της Αϊτής μετά την εξέγερση των σκλάβων τον 19ο αιώνα: «Ολοι οι άνθρωποι είναι μαύροι ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους»…

* Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Συνταξιοδοτικό ασφαλισμένων ΙΚΑ και Μισθωτών Μηχανικών

Βίντεο από τη διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε το ΜΕΤΑ, την Κυριακή 14 Μαρτίου 2021, με θέμα: «Το ασφαλιστικό και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και των Μισθωτών Μηχανικών». 

Ομιλητές: Βαγγέλης Κουμαριανός, δόκτωρ Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, 
Δημήτρης Πετρόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

Συντονίζει ο Νίκος Μποσινάκος, μέλος της συλλογικότητας «Αντί-Λογος» στο υπουργείο Εργασίας.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Τα κυριότερα σημεία της αποικιακής σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός»

 

Ένα σύντομο βίντεο με τα κυριότερα σημεία της νέας αποικιακού χαρακτήρα σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου με την «Ελληνικός Χρυσός» (ιδιοκτησίας της καναδικής Eldorado Gold), από την πρωτοβουλία «Save Skouries».

Παραχώρηση γης χωρίς αντίτιμο, παραίτηση του Δημοσίου από διεκδικήσεις προς την εταιρεία, πλήρης ελευθερία της εταιρείας για την επιλογή μεταλλουργικών μεθόδων και έλεγχος των περιβαλλοντικών καταγγελιών από ιδιώτες ελεγκτές που θα προσλαμβάνονται από την ίδια, είναι κάποια από τα σημεία της ντροπιαστικής σύμβασης.

Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

Eπίσημη ενημέρωση και όχι διακίνηση «πηγών» ζητά η SOS Tροχαία Εγκλήματα
efsyn.gr

Παραμένουν τα ερωτήματα για τους χειρισμούς των αρχών μετά το τραγικό τροχαίο που την περασμένη Παρασκευή άφησε κλινικά νεκρό τον 23χρονο Ιάσονα, με υπαίτιο τον οδηγό του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της Ντόρας Μπακογιάννη.

Ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Tροχαία Εγκλήματα σε νέα ανακοίνωσή του για το περιστατικό ζητά πλήρη διαφάνεια και μια επίσημη απάντηση, όχι διακίνηση πληροφοριών από «πηγές» του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων όπως συνέβη προκαλώντας ερωτηματικά.

«Ρωτάμε όχι τις «πηγές» ή αυτούς που ακούνε πηγές που μιλάνε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αλλά αυτούς πού κάνουν την προανάκριση και τον εισαγγελέα που εποπτεύει και θα συντάξει το κατηγορητήριο:

Ο οδηγός αποσπασμένος αστυνομικός για προστασία της κας Μπακογιάννη: Ποια βοήθεια προσέφερε, και από ποιά απόσταση δεδομένου ότι οι πάντες αναφέρουν ότι μετά τη σύγκρουση εισήλθε με το αυτοκίνητο και παρέμεινε στο προαύλιο της Βουλής. Να σημειώσουμε πως προφανώς για να καταλάβει αυτή την θέση (συνοδός ασφαλείας) σίγουρα γνωρίζει και παροχή Πρώτων Βοηθειών για κάθε πιθανή περίπτωση που ήθελε προκύψει
Ειδοποίησε ο ίδιος την Αστυνομική Αρχή για το συμβάν που προκάλεσε;
Μετακίνησε χωρίς λόγο (ή μάλλον για προφανή λόγο) το αυτοκίνητο του από τον τόπο του συμβάντος αφού ο δρόμος είχε κλείσει έτσι κι αλλιώς από τη μηχανή και το σώμα του αναβάτη της μεταβάλλοντας τα στοιχεία στη σκηνή του ατυχήματος; Οι πάντες εκτός των «πηγών» αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο αμέσως μετά τη σύγκρουση εισήλθε στο προαύλιο της Βουλής.

Υπάρχουν πηγές στην Κατεχάκη;

Όλη ανακοίνωση

Στις 14 Μαρτίου 2021 η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής δημοσιοποίησε το παρακάτω ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021 και ώρα 12.25΄, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της εισόδου της Βουλής, υπηρεσιακό όχημα της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα με Ι.Χ. δίκυκλη μοτοσυκλέτα, με αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του οδηγού της.

Η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, που διενεργεί την προανάκριση, προέβη στις προβλεπόμενες προανακριτικές ενέργειες (παραγγελία για πραγματογνωμοσύνη, αιμοληψία, λήψη καταθέσεων, αυτοψία του χώρου, σχεδιάγραμμα κ.ο.κ.). Επίσης, ενημερώθηκε ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών στον οποίο μετά το πέρας της προανάκρισης θα διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία. Σημειώνεται ότι ο εμπλεκόμενος αστυνομικός, με απόφαση της Υπηρεσίας του, τέθηκε προσωρινά εκτός υπηρεσίας οδηγού, ενώ παράλληλα έχει διαταχθεί διοικητική έρευνα»

Συμπληρωματικά στην χθεσινή μας ανακοίνωση για τον θανάσιμο τραυματισμό του 23χρονου Ιάσονα στην είσοδο της Βουλής (ΕΔΩ) μερικά ερωτήματα μήπως ΑΠΕ- ΜΠΕ και «πηγές του Αρχηγείου» σταματήσουν να προκαλούν την νοημοσύνη μας και το κοινό αίσθημα.

Το δελτίο φυσικά διανεμήθηκε από το ΑΜΕ – ΜΠΕ. Την ίδια ημέρα λίγες ώρες αργότερα το ίδιο πρακτορείο διένειμε ένα δεύτερο δελτίο για το θέμα, αυτή την φορά όμως όχι από κάποια υπηρεσία της ΕΛΑΣ αλλά από… «πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ». Το γεγονός είναι απίστευτο δεδομένου ότι η έρευνα και όλες οι σχετικές πράξεις διερεύνησης σε σχέση με τα θανατηφόρο τροχαίο μπροστά στη Βουλή με δράστη αστυνομικό πραγματοποιείται από την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Mη κατονομαζόμενες «πηγές» και μάλιστα του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, την ίδια ώρα διανέμουν δηλώσεις…. μια υπόμνηση δηλαδή προς πάσα κατεύθυνση, ότι υπάρχουν και κάποιοι πιο πάνω που έχουν λόγο…

Είναι προφανές πως αν το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ήθελε να εκδώσει δικιά του ανακοίνωση μπορούσε να το κάνει και το ΑΜΕ-ΜΠΕ να την διακινήσει. Όμως η διακίνηση πληροφοριών από «πηγές» μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων προκαλεί μεγάλα ερωτήματα. Η ΕΛΑΣ δεν είναι κόμμα για νάχει «κύκλους», «πηγές» και non paper που διακινούν πληροφορίες και ενημερώνουν. Έχει θεσμοθετημένα όργανα και επώνυμους αξιωματικούς που συμμετέχουν σ αυτά που αν ήθελαν μπορούσαν επίσης επωνύμως να κάνουν δήλωση. Τι λέει λοιπόν η «δήλωση των πηγών του Αρχηγείου» που γνώρισε πλατιά δημοσιότητα υπό τον τίτλο:

«Γιατί δεν συνελήφθη ο οδηγός του τροχαίου που συνέβη έξω από τη Βουλή»

«Απάντηση για την μη σύλληψη του οδηγού υπηρεσιακού αυτοκινήτου που ενεπλάκη στο τροχαίο με μοτοσυκλέτα έξω από τη Βουλή δίνουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Όπως επισημαίνεται ο οδηγός δεν συνελήφθη επειδή το τροχαίο δεν ήταν θανατηφόρο, καθώς επίσης επειδή βάσει του άρθρου 43 παρ. 5 του ΚΟΚ παρέμεινε στο σημείο του ατυχήματος και δεν ήταν ύποπτος φυγής».

Μάλιστα. Άς δούμε λοιπόν τη λέει για την εγκατάλειψη το άρθρο 43 του ΚΟΚ (κατάπτυστο ως προς τις ποινές):

Η αναφερόμενη από της «πηγές» παρ. 5 του άρθρου 43 ορίζει: «Σε περίπτωση σωματικής βλάβης, η οποία προκαλείται από όχημα, αν ο οδηγός αυτού συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου αυτού, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις για κράτηση του άρθρου 419 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.»

Ενώ η παρ.2. που σύμφωνα με τις «πηγές» συμμορφώθηκε μ αυτήν ορίζει: «Αν από το οδικό τροχαίο επήλθε θάνατος ή σωματική βλάβη, κάθε οδηγός ή άλλος που χρησιμοποιεί την οδό, ο οποίος ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο ατύχημα, υποχρεούται επιπλέον: α) Να δώσει την αναγκαία βοή8εια και συμπαράσταση στους παθόντες. β) Να ειδοποιήσει την πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή και να παραμείνει στον τόπο του ατυχήματος μέχρι την άφιξή της, εκτός αν είναι αναγκαία η απομάκρυνσή του για την ειδοποίηση της Αστυνομίας ή για την περίθαλψή των τραυματιών ή του ίδιου. Και στην περίπτωση αυτήν ο οδηγός υποχρεούται να αναγγείλει το ατύχημα στην Αστυνομική Αρχή το ταχύτερο δυνατόν. γ) Να αποτρέψει οποιαδήποτε μεταβολή στον τόπο του ατυχήματος η οποία θα μπορούσε να δυσκολέψει το έργο της Αστυνομίας με εξαίρεση τις ενέργειές του εκείνες οι οποίες αποβλέπουν στην αποκατάσταση της τυχόν διακοπείσας κυκλοφορίας.

Ρωτάμε όχι τις «πηγές» ή αυτούς που ακούνε πηγές που μιλάνε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αλλά αυτούς πού κάνουν την προανάκριση και τον εισαγγελέα που εποπτεύει και θα συντάξει το κατηγορητήριο:
Ο οδηγός αποσπασμένος αστυνομικός για προστασία της κας Μπακογιάννη: Ποια βοήθεια προσέφερε, και από ποιά απόσταση δεδομένου ότι οι πάντες αναφέρουν ότι μετά τη σύγκρουση εισήλθε με το αυτοκίνητο και παρέμεινε στο προαύλιο της Βουλής. Να σημειώσουμε πως προφανώς για να καταλάβει αυτή την θέση (συνοδός ασφαλείας) σίγουρα γνωρίζει και παροχή Πρώτων Βοηθειών για κάθε πιθανή περίπτωση που ήθελε προκύψει. Στο σημείο λοιπόν και μέχρι νάρθεί το ΕΚΑΒ αποτελούσε τον καλύτερο γνώστη του πως το θύμα να βοηθηθεί. Ποια βοήθεια προσέφερε στον Ιάσονα μέχρι να ρθεί το ασθενοφόρο;
Ειδοποίησε ο ίδιος την Αστυνομική Αρχή για το συμβάν που προκάλεσε;
Μετακίνησε χωρίς λόγο (ή μάλλον για προφανή λόγο) το αυτοκίνητο του από τον τόπο του συμβάντος αφού ο δρόμος είχε κλείσει έτσι κι αλλιώς από τη μηχανή και το σώμα του αναβάτη της μεταβάλλοντας τα στοιχεία στη σκηνή του ατυχήματος; Οι πάντες εκτός των «πηγών» αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο αμέσως μετά τη σύγκρουση εισήλθε στο προαύλιο της Βουλής.
Μια απάντηση είναι αναγκαία, όχι από «πηγές», αλλά από υπεύθυνους, καλύτερα από τον αρμόδιο εισαγγελέα, που ελπίζουμε να επιβλέπει την έρευνα παριστάμενος και όχι τηλεφωνικώς όπως στην συντριπτική πλειοψηφία των θανατηφόρων τροχαίων «ατυχημάτων» συμβαίνει.

Το γεγονός ότι ο δράστης ήταν γνωστός (στο χώρο που εισήλθε) και το ότι δεν απομακρύνθηκε πολύ μακριά δεν σημαίνει ότι εφάρμοσε αυτά που ο νόμος ορίζει και που εκ του επαγγέλματος του σαφώς πρέπει να γνωρίζει πολύ καλύτερα απ οποιονδήποτε μέσο πολίτη.

Αγνοούμε που υπάρχουν «πηγές» στην Κατεχάκη. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι όσο αυτές αναβλύζουν τόσο θα ανθεί η καχυποψία και θα υποσκάπτεται η απόδοση Δικαιοσύνης.

Είναι προφανές ότι στην υπόθεση πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και οι όποιες κατηγορίες να βασιστούν σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε απόψεις «πηγών».

Κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός!

Ελληνικό: μια ιδιωτική πόλη περιφραγμένη



Για όσες και όσους δεν θέλουν να διαβάσουν όλο το κείμενο για τις εξελίξεις στο Ελληνικό, τα πράγματα είναι απλά: Ότι φαίνεται στον επίσημο χάρτη του σχεδίου νόμου και είναι ροζ περνάει στους ιδιώτες περιφραγμένο για 99 χρόνια, ότι είναι μπλε περνάει στους ιδιώτες για πάντα και ότι είναι πορτοκαλί μένει ως κοινόχρηστο δημόσιου χαρακτήρα. Είναι η εικόνα του διαγράμματος διανομής που συνοδεύει το σχέδιο νόμου για το διαβόητο πλέον μεγαλύτερο κατά τους διαφημιστές του project της Ευρώπης.
Το Ελληνικό είναι ένα εικονικό και όχι πραγματικό έργο. Ξεκίνησε το 2007 με το επιχείρημα να συμπληρωθούν εμπορικές χρήσεις γιατί το μητροπολιτικό πάρκο είχε μεγάλο κόστος. Περιελήφθη στις υποχρεωτικές δεσμεύσεις του Μνημονίου το 2014 ως έργο εσόδων 5δις ευρώ και φτάσαμε τελικά σε ένα έργο 900 εκ σε βάθος πολλών δεκαετιών. Είναι μία εκσυγχρονισμένη μορφή αθηναϊκής αντιπαροχής ακριβώς όπως συνέβαινε το 1960, όπως κτίστηκε το Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, η Κυψέλη, του Ζωγράφου. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο αρχικός ιδιοκτήτης στην αντιπαροχή έπαιρνε το 40% ή και το 50% των νέων κατασκευών. Εδώ ο αρχικός ιδιοκτήτης, το Ελληνικό Δημόσιο τα χάνει όλα. Ο οικοπεδούχος δίνει τη γη στον «επιφανειούχο», αυτός τεμαχίζει σε μικρότερα οικόπεδα, πουλάει σε τρίτους, οι τρίτοι σε τέταρτους. Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα αποτελούν αναγκαίο κακό που πρέπει να γίνει, αλλά καλό για τον επιφανειούχο είναι να περιορίζονται στο ελάχιστο και να μην σπαταλάται χώρος που θα αποφέρει εμπορικό κέρδος. Αυτό βλέπουμε στον χάρτη. Όπως θα έκανε και ένας οικοπεδοφάγος άλλοτε στις νέες συνοικίες της Αθήνας. Ακόμη καλύτερα, στην περίπτωση μας μπορεί να τις κλείσει με πόρτες και περιφράξεις.

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Καταγγελία για βασανιστήρια από την ΕΛΑΣ



Διαβάστε περισσότερα: https://omniatv.com/853463492​ 
Συνέντευξη του Άρη Παπαζαχαρουδάκη στο omniatv για τους βασανισμούς στη ΓΑΔΑ και τον παραλογισμό των προφυλακίσεων για την διαδήλωση της Νέας Σμύρνης.

Διαβάστε αναλυτικά: https://thepressproject.gr/epivevaion...​ 

Ο Άρης Παπαζαχαρουδάκης «συνελήφθη» από την αστυνομία, αν συνιστά σύλληψη αυτό που περιγράφει ως απαγωγή από κουκουλοφόρους χωρίς στολές και διακριτικά, που δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και δεν του εξηγούν πού πάει και για τι κατηγορείται. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤhePressProject, περιγράφει, με λεπτομέρεια, κάτι που δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε με κάποια άλλη λέξη εκτός από βασανιστήρια, ενώ απαντά και στην ιδιαίτερα επιθετική προσπάθεια διάψευσης των καταγγελιών του από την ΕΛ.ΑΣ σε απάντησή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Ψεύδεται ακόμα και για το όνομά μου. Εγώ επιβεβαιώνω το δελτίο τους, ότι δεν βασανίστηκε κάποιος Δημήτρης. Βασανίστηκα εγώ, ο Άρης».


Αρης Παπαζαχαρουδάκης, συλληφθείς μία μέρα μετά τη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 16.03.2021, 12:53
«Μου είπαν “θα βιάσουμε μέχρι και το κουτάβι σου”»
Γιώτα Τέσση, Ελένη Ευσταθίου*

Στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση το 81% των μηχανικών

Γιατί επιλέγουν όλοι σχεδόν την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία; Πόση σύνταξη θα δώσει μετά από 40 έτη εισφορών η κατηγορία αυτή;

Στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση το 90% των επαγγελματιών

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Την κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν εννιά στους δέκα μη μισθωτούς για το 2021. Αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως πάνω από 1,157 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες επί συνόλου 1,287 εκατ. επέλεξαν να ενταχθούν στην 1η (επί συνόλου 7 ασφαλιστικών κατηγοριών, λαμβάνοντας υπόψη και την ειδική κατηγορία των νέων επαγγελματιών).

Πιο συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο το 90% των επαγγελματιών (ασφαλισμένοι τέως ΟΑΕΕ και τέως ΕΤΑΑ, συμπεριλαμβανομένων και των νέων ασφαλισμένων που εντάσσονται προαιρετικά σε ειδική κατηγορία) και των αγροτών (ασφαλισμένοι τέως ΟΓΑ) επέλεξε να καταβάλλει έως 220 ευρώ/μήνα και 123 ευρώ/μήνα (υπέρ της κύριας ασφάλισης, υγείας και ανεργίας) αντίστοιχα για όλο το τρέχον έτος.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ΣΜΤ: Καλέσματα για το συλλαλητήριο | Σύνταγμα, Τετάρτη 17/3, ώρα 6.30μμ.

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 16/3/2021



Αρ. Πρωτ.: 8443

Προς: Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Στήριξη και συμμετοχή σε κινητοποιήσεις Σωματείων για το δικαίωμα στην Υγεία και απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό




Συνάδελφοι/σες

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας της 9/3/2021 αλλά και άλλων προγενέστερων καλούμε και εμείς μαζί με άλλα σωματεία εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 17/3/2021 στην Αθήνα (Προπύλαια 6μμ, Σύνταγμα 6:30μμ) και άλλες περιοχές .

Απέναντι στην παντελώς αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς και με το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, το μοναδικό καταφύγιο για τη φροντίδα της υγείας του λαού να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Όπου αντί για πραγματικά μέτρα προστασίας ειδικά στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς λαμβάνονται αντιφατικά μέτρα «ατομικής ευθύνης» και περιορισμών. Απέναντι στην συνεχιζόμενη νομοθέτηση μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, όταν ταυτόχρονα απαγορεύουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Κόντρα στο γενικευμένο κρατικό αυταρχισμό που ξεσπά ενάντια σε οποιαδήποτε κινητοποίηση, ακόμα και στις πλατείες.

Στεκόμαστε στο πλάι διωκόμενων συνδικαλιστών όπως ο γιατρός Κ. Καταραχιάς του Νοσ. “Άγιου Σάββα” που για εκδικητικούς λόγους δεν ανανεώνεται η σύμβαση του. Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή και διεκδικούμε, δε σωπαίνουμε.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΨΩΜΙ – ΥΓΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

«Θα είμαστε ξανά στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων»

«Θα είμαστε ξανά στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων»
Κάλεσμα σε «πλατιά μαζική λαϊκή κινητοποίηση την Τετάρτη 17/3/2021 στο Σύνταγμα στις 18:30» απευθύνει η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, τονίζοντας ότι στις προσφατες μαζικές κινητοποιήσεις δόθηκε το πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα ότι «η κοινωνία δεν πρόκειται να επιτρέψει την αντιδημοκρατική εκτροπή, την περαιτέρω κατάλυση των δικαιωμάτων του λαού από την κυβέρνηση και τη διάβρωση συνταγματικών και κατακτημένων δημοκρατικών ελευθεριών».


Ολόκληρο το κάλεσμα:

Ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος και δίκαιος αγώνας 65 ημερών απεργίας πείνας (και για μικρότερο διάστημα δίψας) του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα. Από τον αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά και του μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής να το αποτρέψουν, αναδείχθηκε ότι η κυβέρνηση με διαρκείς μεθοδεύσεις, όχι μόνο στέρησε απ’ το Δημήτρη Κουφοντίνα τα νόμιμα δικαιώματά του και παραβίασε τον ίδιο το φωτογραφικό, δυσμενή για αυτόν, νόμο που η ίδια ψήφισε, αλλά συνέχισε να τον εμπαίζει, αποδεικνύοντας όχι απλά ότι τη βρίσκει αδιάφορη το ενδεχόμενο του θανάτου του, αλλά ότι τον επεδίωξε. Με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, την προσχηματική όπως αποδείχθηκε επίκληση της δυνατότητας προσφυγής σε αναρμόδια φόρα της δικαιοσύνης μόνο και μόνο για να συνεδριάσει στο έσχατο χρονικό σημείο η ΚΕΜ με προαποφασισμένο αποτέλεσμα, φάνηκε, και στον πιο δύσπιστο ακόμη, ότι σκοπός της κυβέρνησης ήταν να εξωθήσει τον κρατούμενο στο θάνατο.

Από τον αγώνα του απεργού πείνας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που συντάχθηκαν με την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών ενός κράτους δικαίου, αναδείχθηκε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης: αυτό του κυνισμού, της αδιαλλαξίας, της εκδικητικότητας. Αποκαλύφθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία ότι πρόκειται για μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν δίστασε εν χορώ με τα αργυρώνυτα ΜΜΕ να στοχοποιήσει και να συκοφαντήσει όλον τον προοδευτικό κόσμο που συντάχθηκε με το δίκαιο αίτημα του απεργού, αλλά και που δεν σέβεται ούτε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο του Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Γι’ αυτό και ο αγώνας αυτός πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Την στράτευση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας σε έναν διαρκή αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών εγγυήσεων σε μια κοινωνία δίκαιη και ανθρώπινη.

Δικηγόροι και νομικοί βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και βρήκαμε στο διάβα μας τη συγκινητική ανταπόκριση κλάδων, πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων, δημοσιογράφων, συνδικαλιστών, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών, φοιτητών. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι, βρέθηκαν στο δρόμο καθημερινά, υπέγραψαν κείμενα, για να στηρίξουν το δίκαιο και νόμιμο αίτημα του απεργού, αλλά και να καταγγείλουν την στρατηγική της έντασης και της κυνικής αδιαλλαξίας της κυβέρνησης.

Η απεργία πείνας πέτυχε να αποκαλύψει την δολοφονική μανία της κυβέρνησης και το γεγονός ότι η πολιτική αυταρχισμού δοκιμάζεται πρώτα σε έναν, για να επεκταθεί στα δικαιώματα όλων. Αυτό το κίνημα τροφοδότησε συνολικότερες εξελίξεις ενός μεγάλου αγώνα που δίνει σήμερα η κοινωνία ενάντια στον αυταρχισμό και το δόγμα της «πυγμής» και της καταστολής. Η υπεύθυνη στάση του απεργού, παρά τους διαρκείς εμπαιγμούς στο πρόσωπό του ενόσω βρίσκεται σε απεργία πείνας έπαιξε καίριο ρόλο.

Σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται απόλυτα απομονωμένη και απονομιμοποιημένη με μόνο σύμμαχο την ακροδεξιά στον δρόμο της κλιμάκωσης του αυταρχισμού, της καταστολής και της βίας. Οι προθέσεις της και η κυνική πολιτική της έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Με την απόφαση του απεργού να ολοκληρώσει την απεργία πείνας νίκησε σήμερα και η ζωή και δεν επέτρεψε στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει έναν προαναγγελθέντα θάνατο σε δημόσια θέα, για να θρέψει ένα ακροδεξιό ακροατήριο και να καλλιεργήσει τα κατώτερα ένστικτα απανθρωπιάς.

Αυτός ο αγώνας έχει συνέχεια, μέσα από τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται κάθε ημέρα και πιο αποφασιστικά στους δρόμους και στις γειτονιές για τα δημοκρατικά δικαιώματα, το σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων, για την κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Το κίνημα που ξεκίνησε για την καταγγελία της εξοντωτικής μανίας της κυβέρνησης απέναντι στον απεργό πείνας και τροφοδοτήθηκε από τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης που αποκάλυψαν την απροκάλυπτη βία και καταστολή που επιχειρείται να παγιωθούν σε επίπεδο καθημερινότητας, γέμισε το Σύνταγμα και δεκάδες πόλεις τις Ελλάδας για εβδομάδες και τις γειτονιές στις 13-14 Μάρτη με το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα: Ότι η κοινωνία δεν πρόκειται να επιτρέψει την αντιδημοκρατική εκτροπή, την περαιτέρω κατάλυση των δικαιωμάτων του λαού από την κυβέρνηση και τη διάβρωση συνταγματικών και κατακτημένων δημοκρατικών ελευθεριών.

Εμείς η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών που στηρίξαμε με όσες δυνάμεις είχαμε τον αγώνα του απεργού πείνας, χαιρετίζουμε την απόφασή του που αποδεικνύει περίτρανα ότι από την αρχή επρόκειτο για έναν αγώνα για τη ζωή.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων που σήμερα απειλούνται και θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή με την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων ελευθεριών, του δικαιώματος στη διαδήλωση, ενάντια στην αστυνομική βία, την κοινωνική και πολιτική φίμωση.

Καλούμε σε πλατιά μαζική λαϊκή κινητοποίηση την Τετάρτη 17/3/2021 στο Σύνταγμα στις 18:30, με σκοπό να πορευτούμε και να συναντήσουμε τους αγωνιζόμενους γιατρούς της ΟΕΝΓΕ για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, τα συνδικάτα, τα σωματεία και τις ομοσπονδίες και κλάδους που κινητοποιούνται και αυτοί ενάντια στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, με αίτημα τη γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ και την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στην καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στον αυταρχισμό και την κλιμακούμενη αστυνομική βία.

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών

Την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, ζητά η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Mόλις 40.00 επιστήμονες θα πάρουν την ενίσχυση των 400 ευρώ (που έχουμε πληρώσει πολλαπλάσια με τις εισφορές μας) ... Οι δικηγόροι αντιδρούν, τα κυβερνητικά φερέφωνα του ΤΕΕ αναζητούνται ακόμη. .. Μάλλον θα είναι σε τηλεδιάσκεψη με τον κολλητό του τον Άδωνη για να πάρει γραμμή.

Την παραίτηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, ζητά η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Εκδόθηκε από
13/03/2021 16:20


Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 12.3.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις:

"Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας , τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά στις ουσιώδεις λειτουργίες τους , οι πολίτες δεν τυγχάνουν της δέουσας δικαστικής προστασίας και οι δικηγόροι βρίσκονται σε επαγγελματική και οικονομική απόγνωση, χωρίς να υπάρχει στις γνωστές «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου» προηγούμενη ad hoc γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής covid 19.

Η Κυβέρνηση παραμένει θεατής στα προβλήματα των δικηγόρων, η στήριξή της σε αυτούς είναι ανεπαρκής και υπολείπεται σημαντικά της στήριξης που έλαβαν λοιποί πληττόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι. Ακόμη και σήμερα, στην τρίτη φάση της πανδημίας, που οι αρνητικές της συνέπειες επιδρούν πολλαπλασιαστικά, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε μέτρα στήριξης των δικηγόρων, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες και η επέκταση του ορίου υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ από 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ, η αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, παρότι οι δικηγόροι έχουν αναστείλει, εν τοις πράγμασι, την επαγγελματική τους δραστηριότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης.

Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ, που συνδέεται άμεσα με την πρόσβαση των πολιτών, και δη των οικονομικά ευάλωτων, στη Δικαιοσύνη και που υπάρχει και ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας για συμμόρφωση, θέτουμε προ των ευθυνών τους έναντι του κλάδου τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας για την μη επίλυσή του. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακόμη και στην καταβολή του χορηγήματος 400 ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που έχει σχηματιστεί από τις ετήσιες εισφορές των δικηγόρων και των λοιπών επιστημόνων, οι μεθοδεύσεις του Υπουργού Κ. Χατζηδάκη οδήγησαν το χορήγημα να το λάβει τελικά μόνο ένας μικρός αριθμός επιστημόνων (44.248 σε σύνολο 180.000) και το διατιθέμενο ποσό να είναι μόλις 17,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 130 εκατομμυρίων , που είναι το αποθεματικό.

H Κυβέρνηση όφειλε να καταβάλει το χορήγημα σε όλους τους δικαιούχους, όπως είχε δεσμευτεί.

Η συμπεριφορά της Κυβέρνησης είναι εξόχως προσβλητική προς το δικηγορικό σώμα.

Τραυμάτισε την αξιοπρέπειά μας, μας απαξίωσε. Και όχι μόνο σε θέματα οικονομικής στήριξης αλλά και σε θεσμικής φύσεως ζητήματα, που προωθούνται χωρίς την προηγούμενη διαβούλευση με το δικηγορικό σώμα και χωρίς συμμετοχή εκπροσώπων του σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Η Κυβέρνηση στα μάτια των δικηγόρων κατέστη αναξιόπιστη. Το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια ανοχής.

Η Ολομέλεια διατρανώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη. Οσοι επιχειρούν να την πλήξουν, με οποιονδήποτε τρόπο, θα αντιμετωπίσουν την σθεναρή και συντεταγμένη στάση όλου του δικηγορικού σώματος και σε κάθε επίπεδο. Οι μέχρι σήμερα αγώνες και οι παραδόσεις του δικηγορικού σώματος αποτελούν την παρακαταθήκη μας για τους νέους αγώνες. Στα πλαίσια αυτά, η Ολομέλεια αποφάσισε τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τις ακόλουθες ΔΡΑΣΕΙΣ:

1. Να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, λόγω της αναξιόπιστης και προσβλητικής συμπεριφοράς του έναντι του δικηγορικού σώματος, για το ζήτημα των τρεχουσών ασφαλιστικών υποχρεώσεων, τους χειρισμούς του για το χορήγημα ΟΑΕΔ και την παράλειψη επιστροφής από τον ΕΦΚΑ προπαρακρατηθεισών ασφαλιστικών εισφορών στην πηγή, μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικών αμοιβών έτους 2020.

2. Να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας να οργανώσουν «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων», με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στην Περιφέρεια στο χώρο των Δικαστηρίων και στην Αθήνα στα αρμόδια Υπουργεία, , σε ημέρες, που θα καθορίσει η Συντονιστική Επιτροπή, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων πρόληψης και προστασίας.

3. Να ζητήσει την ποινική διερεύνηση για τα αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011.

4. Να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας δικηγόρων σε πανελλαδικό επίπεδο.

5. Να ενταθεί η καμπάνια στο διαδίκτυο για την ανάδειξη των κυβερνητικών ανακολουθιών και τη συνολική στάση της έναντι των δικηγόρων.

Παναττική κινητοποίηση και συγκεντρώσεις | Τετάρτη 17 Μάρτη, σε ΧΥΤΑ Φυλής (8.30πμ.) και Σχιστό (11πμ.)

Παναττική κινητοποίηση και συγκεντρώσεις | Τετάρτη 17 Μάρτη, σε ΧΥΤΑ Φυλής (8.30πμ.) και Σχιστό (11πμ.)


Οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αθήνα, στη Δυτική Αττική και στους δήμους του Δυτικού Πειραιά ενώνουν τις δυνάμεις τους και διοργανώνουν παναττική κινητοποίηση στη Φυλή και το Σχιστό την Τετάρτη 17/3/21 προκειμένου να μπει τέρμα στο βαριά «άρρωστο», κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών.

Η κυβέρνηση, η περιφέρεια Αττικής και η ΕΕ του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές της δυτικής Αθήνας και του δυτικού Πειραιά σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής.

Η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής και του θηριώδους ΕΜΑΚ και η δημιουργία 2 νέων νέων μονάδων επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό , σε συνδυασμό με την απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, συντηρούν και μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν».

Αυτές οι επιλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων του Δυτικού Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας – Αττικής.

Η συγκέντρωση των συλλογικοτήτων θα γίνει το πρωί της Τετάρτης 17/3 στις 8:30 το πρωί στο ΧΥΤΑ Φυλής και θα ακολουθήσει αυτοκινητοπορεία που θα περάσει από τους δήμους της Δυτικής Αθήνας και θα καταλήξει στο Σχιστό όπου θα συναντηθεί με τις συλλογικότητες του Δυτικού Πειραιά.

Την Τρίτη 16 Μαρτίου και την Τετάρτη 17 Μαρτίου συλλογικότητες του δήμου Κερατσινίου και του δυτικού Πειραιά κλείνουν το ΣΜΑ στο Σχιστό και καλούν όλες τις δημοτικές παρατάξεις των Δήμων του Πειραιά σε κοινή δράση.


ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Ελλάδα, περιβάλλον & άγρια φύση εκπέμπουν SOS

11.03.2021, 14:05
Ελλάδα, περιβάλλον & άγρια φύση εκπέμπουν SOS

Μέσα σε δέκα μήνες ένα νομοσχέδιο και μια νομοθετική διάταξη αποδόμησαν σχεδόν στο σύνολό τους ό,τι μέτρα προστασίας είχαν θεσπιστεί και νομοθετηθεί για το περιβάλλον τα τελευταία 30 χρόνια!!!

Μέτρα για τα οποία το ελληνικό δημόσιο, μετα την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δαπάνησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να οριοθετήσει, σε όλη τη χώρα, περιοχές Νatura, Ζώνες Ειδικής Προστασίας, Εθνικούς Δρυμούς, Εθνικά και Θαλάσσια Πάρκα.

Ο σκοπός είναι προφανής: Να παραδοθεί με συνοπτικές διαδικασίες ο φυσικός πλούτος της χώρας στα χέρια των ολίγων, των εταιρειών και των κάθε μορφής «επενδυτών» που αντί για φύση και περιβάλλον, βλέπουν μόνο χρήμα και ευκαιρίες για πλουτισμό.
Στη ψήφιση αυτών των νόμων - ο νέος νομός για το περιβάλλον ψηφίστηκε το Μάιο του 2020 και το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2021- η αντίδραση του συνόλου των οικολογικών οργανώσεων της χώρας και πλήθος συλλογικοτήτων, ήταν σύσσωμη.

Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ...

 

Πατήσια 14/3

Πειραιάς 14/3

Πατήσια 14/3


Πλ. Πρωτομαγιάς 14/3

Νέα Σμύρνη 14/3

Περιστέρι

Αιγάλεω

Ελληνικό

Εξάρχεια

Νέα Ιωνία 13/3

Αγία Παρασκευή 13/3

Αμπελόκηποι 13/3

Πετρούπολη 13/3

Θεσσαλονίκη 13/3

Δράμα 13/3



Λονδίνο 14/3


Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Η συγκέντρωση του πλούτου προς όφελος του 1%

 

Η συγκέντρωση του πλούτου προς όφελος του 1%

Η συγκέντρωση του πλούτου

προς όφελος του 1%

Το ΑΒ του Κεφαλαίου στον 21ο αιώνα του Τομά Πικετί

Πρώτο μέρος

του Eric Toussaint

Το βιβλίο “Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα” (1) είναι απαραίτητο σε όλες και όλους εκείνους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την άνιση αναδιανομή του πλούτου στους κόλπους της κοινωνίας. Διαβάζοντας αυτό το τεράστιο έργο (950 σελίδες, στις οποίες προστίθεται μεγάλη ποσότητα στατιστικών δεδομένων και πινάκων προσβάσιμων μέσω του διαδικτύου (2), μας έρχεται στο νου ένα πρώτο συμπέρασμα: το κίνημα Occupy Wall Street και άλλα που το ακολούθησαν είχαν απόλυτα δίκιο να στοχοποιήσουν το πιο πλούσιο 1%.

Πράγματι, στη Γαλλία, το 2013, το πλουσιότερο 1% κατέχει το 25% της συνολικής περιουσίας της χώρας (3). Στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), κατέχει το 30%. Στη Σουηδία, το 20%. Στις ΗΠΑ, το 32% (4). Αν συμπεριλάβουμε το τμήμα τηε περιουσίας που έχει αποκρυβεί στους φορολογικούς παραδείσους ή με άλλες μορφές, το ποσοστό θα αυξανόταν τουλάχιστον κατά 2 ή 3 τοις εκατό. Με απλά λόγια, το 1% του πληθυσμού, είναι χοντρικά η καπιταλιστική τάξη και συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό μέρος της περιουσίας (5).

Αν διευρύνουμε τη μελέτη στο 10% των πιο πλούσιων, φτάνουμε το 2013 στα εξής ποσοστά: στη Γαλλία, το 10% των πιο πλούσιων κατέχουν το 60% της περιουσίας. Στο Η.Β. το 70%, στη Σουηδία, το 60%, στις ΗΠΑ, το 70%. Χοντρικά, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το 9% που προστέθηκαν αντιπροσωπεύουν το περιβάλλον ή τους συμμάχους με την ευρεία έννοια της καπιταλιστικής τάξης.

Αυτή η συγκέντρωση του πλούτου επιδεινώθηκε παραπέρα από τότε που εκδόθηκε το βιβλίο του Πικετί.

Το λαϊκό κίνημα θα έπρεπε να προβάλει συγκεκριμένες διεκδικήσεις όσον αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το 1% των πιο πλούσιων και το 9% εκείνων που έπονται. Η μάζα των κινητών και ακίνητων αγαθών που κατέχουν αυτοί του 10% αποκαλύπτει σε ποιο βαθμό κατανέμεται άνισα ο πλούτος και δείχνει ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να βρει πόρους σε πολύ μεγάλη ποσότητα για να κάνει ταυτόχρονα δυο πράγματα: Να εφαρμόσει πολιτική που βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης της πλειοψηφίας του πληθυσμού, και να πραγματοποιήσει βαθειές δομικές αλλαγές με τρόπο ώστε να ξεκινήσει την έξοδο από τον παραγωγικίστικο καπιταλισμό και να αντιμετωπίσει την οικολογική κρίση.

Ο Τομά Πικετί συνοψίζει σε ένα εντυπωσιακό πίνακα τα μερίδια πλούτου που κατέχουν οι 10% πλουσιότεροι, το 40% εκείνων που έπονται και το 50% των από κάτω.

Πίνακας 1. Η ανισότητα της κατοχής κεφαλαίου (6)

Καταστολή με χιούμορ