Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με την παρουσία των Μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στις πληγείσες περιοχές

 

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                            

Αρ. Πρωτ.:                                                                                   Αθήνα,  25/9/2020       

  Προς:  1. Υπ. Υποδομών και Μεταφ. κο Καραμανλή Κων/νο.

                2. Γεν. Γραμ Υποδομών κο Καραγιάννη

     Κοιν:  1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

                    2. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Σχετικά με την παρουσία των Μηχανικών του Υπουργείου στις πληγείσες περιοχές

 

Κε Υπουργέ

       




Όπως θα γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή δεκάδες συνάδελφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί, αλλά και άλλοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών βρέθηκαν επιτόπου στις πληγείσες περιοχές και καταγράφουν την ανυπολόγιστη καταστροφή στις υποδομές και συνδράμουν τους πολίτες.

Οι συνάδελφοι μας, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, δίνουν με αυτοθυσία τη μάχη για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών και τη στήριξη των πληγέντων, στις περισσότερες περιπτώσεις με ελάχιστα μέσα και στοιχειώδη σχεδιασμό και οργάνωση. Δουλεύουν με αυταπάρνηση συνεχώς επί ημέρες, ώστε να ολοκληρωθούν τάχιστα οι αυτοψίες και να εξυπηρετηθούν οι πληγέντες κάτοικοι και τους αξίζει κάθε στήριξη γιατί είναι πάντα μπροστά σε κάθε φυσική καταστροφή. Είναι γνωστό ότι έχουν αντιμετωπίσει δυστυχώς πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και είναι δεδομένο ότι διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις καλύτερα και γρηγορότερα από κάθε ιδιώτη. 

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι συνεχίζεται από πλευράς Υπουργείου η ελλειπής μέριμνα για την προστασία και την εργασία τους. Ενδεικτικά το Υπουργείο Υποδομών δε διαθέτει επαρκή οχήματα για τη μεταφορά των συναδέλφων επί τόπου, ενώ δεν υπάρχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας για την ασφαλή εργασία σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή. Ειδικά το ζήτημα της παροχής Μέσων Ατομικής Προστασίας το είχαμε επισημάνει έντονα τόσο στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία με αφορμή το Μάτι, όσο και σε εσάς και είχαμε διαβεβαιώσεις ότι θα λυθεί. Οι συνάδελφοι μας μετακινούνται χωρίς εντολές μετακίνησης και χωρίς προκαταβολές αναγκαζόμενοι να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους τη μεταφορά, τη διαμονή και τη σίτιση τους για όλες αυτές τις ημέρες με αβεβαιότητα το αν και πότε θα εξοφληθούν. 

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να συνδράμει ώστε να επιλυθούν τάχιστα τα παραπάνω ζητήματα, ώστε οι συνάδελφοι μας να συνεχίσουν απερίσπαστοι το σοβαρό τους έργο. Να στελεχωθούν τα κλιμάκια αυτοψιών που συγκροτήθηκαν και με συναδέλφους από άλλες Υπηρεσίες. Αλλά και να υπάρξουν επιτέλους προσλήψεις μηχανικών με μόνιμες σχέσεις και άλλου προσωπικού για την πολιτική προστασία, την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, τη διαμόρφωση σοβαρού πολεοδομικού σχεδιασμού, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, την προστασία του περιβάλλοντος, τον αντισεισμικό, αντιπυρικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό και τα αντίστοιχα απαιτούμενα έργα ζωτικής σημασίας. 

Όπως δυστυχώς γράφαμε και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οφείλουμε ακριβώς για να μη θρηνούμε αλλεπάλληλες καταστροφές και θύματα, να σκύψουμε συλλογικά πάνω στις αιτίες που δημιουργούν τις καταστροφές αυτές ή τις επιτείνουν λόγω ελλιπούς αντιμετώπισης (διαχείριση ρεμάτων, συντήρηση υποδομών και περιοδικοί έλεγοι, έργα αντιπλυμμηρικής και αντισεισμικής προστασίας).

Φτάνει πια με την υποκρισία

Φτάνει πια με την υποκρισία. Μέχρι 9 άτομα στις πλατείες, αλλά εκατοντάδες στοιβαγμένοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθημερινά. Μάσκες και αποστάσεις παντού αλλά 25 παιδιά στα σχολικά τμήματα. Κρούσματα σε μαζικούς χώρους εργασίας αλλά καμία διαδικασία ιχνηλάτησης και προστασίας των εργαζομένων... Όλη την ευθύνη εμείς, η κυβέρνηση καμία




Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ: Έκκληση για ενέργειες παράτασης της διαδικασίας υπαγωγής αυθαιρέτων κατασκευών

 Επιστολή προς τον Πρόεδρο Τ.Ε.Ε. Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Πανελλαδική Στάσης Εργασίας για την Πέμπτη 1η Οκτώβρη


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ


Προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας για την Πέμπτη 1η Οκτώβρη από την Έναρξη του ωραρίου έως τις 12μμ


ΠΡΟΣ

  1. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων (κοινοποιούμενη και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ).


**************


ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ και στους παρακάτω Υπουργούς καθώς και στα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ευθύνης τους.


Υπουργό Εσωτερικών (κοινοποιούμενη και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και στο σύνολο των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού. )

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών (κοινοποιούμενη και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και Οργανισμούς ).

...


Λαμβάνοντας υπόψη (α) την απόφαση του 18
ου Τακτικού μας Συνεδρίου που θέτει το σύνολο των αιτημάτων του Κλάδου (οικονομικά – θεσμικά - ασφαλιστικά) και (β) την απόφαση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 4/9/2020, διαμαρτυρόμαστε για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Οι ασφαλισμένοι με παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση δεν έχουν λάβει ακόμη την οριστική σύνταξη τους λόγω “έλλειψης λογισμικού” εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια και τέσσερις μήνες. Εκτός της παράλληλης ασφάλισης υπάρχει, πέρα από κάθε λογική, καθυστέρηση και στην απονομή των συντάξεων από ένα μόνο Ταμείο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω περιπτώσεις:

Οι συντάξεις του Δημοσίου χορηγούνται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με καθυστέρηση 2,5 έως 3 ετών (βρίσκονται εδώ και μήνες παγωμένες στο Φθινόπωρο του 2017)

Οι συντάξεις του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (μονοασφαλισμένοι μηχανικοί), παρά την πρόσφατη (λόγω πανδημίας) επιτάχυνση, βρίσκονται στην αρχή του 2018

Το Τμήμα του ΕΦΚΑ για τα ΝΠΔΔ (Γερανίου) είναι επίσης κολλημένο στο 2017 με τριετή καθυστέρηση στην απονομή τους.

Οι συνάδελφοι μας σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αναγκάζονται να φτάσουν στα όρια της επιβίωσης, ζώντας τις οικογένειες τους με τις πενιχρές αποδοχές των προσωρινών συντάξεων, ενώ πλήρωναν αδιαλείπτως διπλές εισφορές επί 40 έτη. Οι εξαγγελίες που έγιναν για τις «ψηφιακές» συντάξεις αφορούν μόνο σε συντάξεις χηρείας και σε συντάξεις με χρόνο ασφάλισης αποκλειστικά στον ΟΓΑ. Το ύψος των προσωρινών συντάξεων για τους εργαζόμενους του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 40% περίπου των εν ενεργεία αποδοχών τους. Επιπρόσθετα η αναδρομική ανάκληση νομίμως εκδοθέντων εγκυκλίων συμπαρασύρει θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών μας, εντάσσοντάς τους σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας.

Διεκδικούμε:


  1. Καταβολή άμεσα όλων των χιλιάδων συντάξεων υπό εκκρεμότητα.

  2. Πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και στη Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

  3. Να επανέλθουν σε ισχύ οι ανακαλούμενες Εγκύκλιοι να μη χαθεί κανένας ασφαλιστικός χρόνος για τους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση.

  4. Αύξηση της πενιχρής προσωρινής σύνταξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης.

  5. Δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην ιδιωτικοποίηση και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων

Και αποφασίζουμε:


Την Προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας για την Πέμπτη 1η Οκτώβρη από την Έναρξη του ωραρίου έως τις 12μμ και συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων (Σταδίου) στις 9πμ. Με αυστηρή τήρηση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία (τήρηση αποστάσεων, χρήση μασκών κλπ).


Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες και να αντιγράψει αυτή στην έκθεση επίδοσης.


Αθήνα, 23/ 09 /2020

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στο ΧΥΤΑ Φυλής



Αναλογιζόμαστε με τρόμο το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί, αν ο μεσογειακός τυφώνας έπληττε την Αττική, με τη σφοδρότητα που έπληξε άλλες περιοχές της χώρας τις τελευταίες μέρες. Ο λόγος που μας αναγκάζει να κάνουμε τέτοιες σκέψεις είναι ο τραγικός τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής, που σε ποσοστό πάνω από 90% οδηγείται για θάψιμο στο ΧΥΤΑ της Φυλής.

Έχουν περάσει, σχεδόν, δύο χρόνια από τη στιγμή που εξαντλήθηκε η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής. Το γεγονός αυτό αντί να ενεργοποιήσει πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και εκτεταμένης ανακύκλωσης υλικών -με προδιαλογή στην πηγή- και αναζήτησης νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης των υπολειμμάτων, για το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα, έχει οδηγήσει τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) και την περιφέρεια Αττικής στη χειρότερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν: στη διόγκωση και στη συνέχιση της λειτουργίας -για τις επόμενες 2-3 δεκαετίες, των υφιστάμενων ΧΥΤΑ στη Φυλή!!!

Κάθε σπιθαμή εδάφους στην εγκατάσταση της Φυλής χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν νέα κύτταρα - λεκάνες ταφής. Σκουπίδια θάβονται πάνω στα σκουπίδια, δημιουργώντας τα λεγόμενα «πανωσηκώματα», κάτι σαν πυραμίδες με πολλούς ορόφους και με πολύ μεγάλες κλίσεις. Μία από αυτές έχει ξεπεράσει σε ύψος τον παρακείμενο φυσικό λόφο, κινδυνεύοντας να καταρρεύσει με την πρώτη ισχυρή βροχόπτωση, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι γίνεται η αναγκαία συμπίεση και επικάλυψη των σκουπιδιών. Κατασκευάζουν νέο προσωρινό ΧΥΤΑ, στην εγκατάσταση (ΟΕΔΑ) των Α. Λιοσίων, που έχει σταματήσει να δέχεται σκουπίδια για ταφή από το 2005. Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διαγωνισμός, με τον παραπλανητικό τίτλο «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων», με βασικό αντικείμενο την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, προκειμένου να δεχτούν άλλα 4.000.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών τα επόμενα χρόνια.

Πόσο κόστισε η "προσομοίωση" του Μεγάλου Περιπάτου που θα ξηλωθεί

Χωρίς καμία μελέτη, χωρίς καμία απολύτως αδειοδοτική διαδικασία παρακάμπτοντας κάθε σχετική νόμιμη διαδικασία με πρόφαση την πανδημία πετάχθηκαν 2 εκατ. € για αυτό το φιάσκο. Συνυπεύθυνες και οι Δημοτικές παρατάξεις που το υπερψήφισαν. Α

Πόσο κόστισε η "προσομοίωση" του Μεγάλου Περιπάτου που θα ξηλωθείΕργασίες στην Πανεπιστημίου για την απόδοση μιας επιπλέον λώριδας κυκλοφορίας στην Οδό Πανεπιστημίου, Σάββατο 1 Αυγούστου 2020 EUROKINISSI

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, επιβεβαίωσε την Τρίτη πως τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, δόθηκαν για την "πιλοτική εφαρμογή" και συνεπώς η οδός Πανεπιστημίου θα ξηλωθεί εντός των επόμενων μηνών

Μεγάλος Περίπατος βγήκε και δεν βγήκε. Αυτή είναι η ειλικρινής απάντηση. Αλλά αυτή ήταν και η λογική του έργου. Ήταν να 'τρέξεις' μια προσαρμογή, μια προσομοίωση". Αυτή ήταν η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, χθες, Τρίτη, σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αναφορικά με το έργο που προκάλεσε την μεγαλύτερη ως τώρα συζήτηση στην θητεία του.
ADVERTISING

Η αλήθεια είναι πως από την ημέρα που ξεκινούσαν οι αλλαγές στο κέντρο της Αθήνας, είχε πει πως η εφαρμογή είναι πιλοτική. Ωστόσο, πλέον, είναι επίσημο το γεγονός πως τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν, δόθηκαν για μια "προσομοίωση" που "βγήκε και δεν βγήκε" και υλοποιήθηκε με την ψήφο της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Όπως τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης μάλιστα, επίκειται ξήλωμα όλης της Πανεπιστημίου, συνεπώς και των υλικών που τοποθετήθηκαν εκεί, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του "Θα γίνει μια νέα διαμόρφωση ολόκληρης της Πανεπιστημίου. Καινούργια πεζοδρόμια, καινούργια όλα! Ξεχάστε την Πανεπιστημίου που ξέρετε".

Δύο εκατομμύρια ευρώ για την προσομοίωση

Η "προσομοίωση" λοιπόν, ή αλλιώς "πιλοτική εφαρμογή" του Μεγάλου Περιπάτου, κόστισε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ. Έγιναν δύο συμβάσεις, η μια που αφορούσε τα χρώματα και την σήμανση των δρόμων που υπέστησαν την δοκιμαστική ανάπλαση και η άλλη που αφορούσε τις ζαρντινιέρες, τα παγκάκια και τον λοιπό αστικό εξοπλισμό.

Πιο αναλυτικά, στη σύμβαση που αφορά τα χρώματα και τη σήμανση, το κόστος ανήλθε (μαζί με το ΦΠΑ) στα 849.514,70 ευρώ και το έργο ανέλαβε η "MAYCON Ανώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία". Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε τα χρώματα του οδοστρώματος, (κίτρινο και πράσινο για τις λωρίδες του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου) το οποίο μόλις τρεις μήνες μετά έχει αλλοιωθεί. Επίσης, περιελάμβανε προκατασκευασμένα θερμοπλαστικά σήματα ΚΟΚ, βέλη κατεύθυνσης, πλευρικές πληροφοριακές πινακίδες οδικής σήμανσης, στύλους πινακίδων, το κόστος της χειρονακτικής εργασίας κ.α.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το Ν/Σ «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας»

 

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                            

Αρ. Πρωτ.:  8301                                                  Αθήνα,  22-9-2020                         

Προς:  Υπoυργό Υποδομών και Μεταφορών κο Καραμανλή Κων/νο

Κοιν.: 1. Υφυπουργό Μεταφορών κο Κεφαλογιάννη Ιωάννη

                                2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

                                3. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ         

                           

Θέμα: Σχετικά με το Ν/Σ «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας»


        Κύριε Υπουργέ,   

απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο «Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας». Ως ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συντασσόμαστε και στηρίζουμε τις θέσεις των συναδέλφων μας του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τις οποίες και επισυνάπτουμε.

Ειδικότερα διαφωνούμε με τη μετατροπή της Υπηρεσίας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου διότι δημιουργεί επισφάλειες στη λειτουργία της και προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων της. Όπως αναφέρουν και συνάδελφοι μας στη διαβούλευση η εκπροσώπηση της χώρας στον ICAO και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, η χάραξη πολιτικής και ο έλεγχος - πιστοποίησης οφείλει να οφείλει να ανήκει μόνο στο Κράτος. Η Εθνική Στρατηγική των Αερομεταφορών, οι Διεθνείς και Διακρατικές συμφωνίες, τα Ζητήματα Ασφαλείας Αεροδρομίων και Εναέριου Χώρου δεν μπορεί επ’ ουδενί να ‘επαφίονται’ σε αποφάσεις 5μελών συμβούλιων ανεξάρτητων αρχών ή νομικών προσώπων. Το ίδιο και οι κρίσιμες λειτουργίες που ασκεί σήμερα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΥΠΑ (εποπτεία και παρακολούθηση Συμβάσεων, Έλεγχος και Πιστοποίηση Αεροδρομίων, Πολεοδομική αρχή για την έκδοση αδειών) και οι οποίες απουσιάζουν από το Α’ μέρος του εν λόγω Ν/Σ.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιος καταναλώνει πράσινο ρεύμα;

Ποιος καταναλώνει πράσινο ρεύμα;
- 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Είναι γνωστό ότι το καπιταλιστικό σύστημα αξιοποιεί στο έπακρο την παραπλάνηση, και το ενεργειακό είναι ένα από τα πεδία όπου το παιχνίδι της παραπλάνησης και των εντυπώσεων ασκείται κατά κόρον. Τι γίνεται όμως όταν η παραπλάνηση αποκτά θεσμική υπόσταση, χαρακτηρίζεται ως μέτρο στήριξης των ΑΠΕ και τιτλοποιείται έτσι ώστε να αποτελεί εμπορεύσιμο είδος; Τότε προκύπτουν τα «πράσινα πιστοποιητικά»!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Όσοι βρεθήκαμε πριν από μερικά χρόνια σε κάποιο ενεργειακό συνέδριο (1) και δεχθήκαμε ενθουσιώδεις πιέσεις από υποστηρικτές και μετόχους ενεργειακών συνεταιρισμών της Γερμανίας και της Ισπανίας, να δημιουργήσουμε αντίστοιχα σχήματα στην Ελλάδα για να καταναλώνουμε «πράσινο ρεύμα», αναρωτιόμαστε αν μας κορόιδευαν ή αν όντως πίστευαν ότι γίνεται κάτι τέτοιο. Αποδείχθηκε ότι δεν διαθέταμε φαντασία ικανή να συλλάβει μια τέτοιου μεγέθους εικονική πραγματικότητα, που από τότε λειτουργούσε σε χώρες τις Ε.Ε., επεξεργασμένη από τα επιτελεία της πράσινης ανάπτυξης. Μια σύλληψη που κάποια χρόνια πριν θα προκαλούσε πόλεμο για αθέμιτο ανταγωνισμό, αν όχι για καθαρή απάτη.

Είναι γνωστό σε όλους ότι στη χώρα μας, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., υπάρχει ένα κεντρικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που στη συνέχεια διακλαδώνεται στο σύστημα διανομής. Πάνω σ’ αυτό το δίκτυο είναι συνδεδεμένες όλες οι μονάδες παραγωγής ενέργειας, συμβατικές και κάθε είδους ΑΠΕ. Επομένως αυτό που όλοι καταναλώνουμε είναι ένα μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε συστηματικά, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να διαφημίζονται ότι παρέχουν στους καταναλωτές «πράσινο ρεύμα» και μεγάλες εμπορικές εταιρείες να ισχυρίζονται ότι μόνο τέτοιο καταναλώνουν!

ΣΜΤ: Καταγγελία για την εργοδοτική αυθαιρεσία και την απόλυση εργαζόμενης από την CIVINETCY-EL

Αναδημοσιεύουμε καταγγελία του ΣΜΤ. Επειδή πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει αντίλογος θα αναδημοσιεύσουμε κάθε σχετική άποψη για το ζήτημα.



Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την παράνομη απόλυση συναδέλφισσας από την εταιρεία CIVINETCY-EL. Συγκεκριμένα η εργαζόμενη απολύθηκε παράνομα και καταχρηστικά και μάλιστα χωρίς να της καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση, επειδή δεν έδωσε συγκατάθεση να μετατραπεί η μισθωτή της σχέση σε μπλοκάκι όπως της ζητήθηκε. Ταυτόχρονα η Εταιρεία αρνείται και την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών καθώς και ασφαλιστικών εισφορών.

Η εταιρεία απέλυσε εκ νέου την εργαζόμενη όταν αντελήφθη ότι την είχε καταστήσει σε υπερημερία. Παράλληλα ο εργοδότης προσέλαβε νέες εργαζόμενες.

Εκτός από την παράνομη απόλυση της συναδέλφισσας, μετά και την άρνησή της για μετατροπή της σύμβασής της από μισθωτή σε μπλοκάκι, έχουν ακολουθήσει συνεχείς πιέσεις και προς τους υπόλοιπους/ες εργαζόμενους/ες για εφαρμογή δυσμενέστερων σχέσεων εργασίας.

Σε αυτές τις συνθήκες, το ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζόμενων. Κανένας συνάδελφος και καμία συναδέλφισσα δεν είναι μόνος ή μόνη. Καταγγέλλουμε στο Σωματείο κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Δε συναινούμε σε καμία απόλυση ή χειροτέρευση των όρων εργασίας στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Οργανωνόμαστε τώρα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Οι εργαζόμενοι/ες δεν είναι αναλώσιμοι/ες και δεν πρέπει να αναλαμβάνουν το ρίσκο των εταιρειών.

Η κρίση αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία. Δεν θα την πληρώσουν και αυτή οι εργαζόμενοι!

Διεκδικούμε να καταβληθούν στη συναδέλφισσα που απολύθηκε τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις που προβλέπει ο νόμος, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και των ασφαλιστικών εισφορών. Απαιτούμε την άμεση και πλήρη ηθική και οικονομική αποκατάσταση της συναδέλφου!

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αντιασφαλιστικές ανατροπές στις διατάξεις της διαδοχικής και της παράλληλης ασφάλισης

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: 8300                  Αθήνα, 21-9-2020

Προς: Υπoυργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κο Βρούτση Ιωάννη

Κοιν.: 1. Γεν. Γραμματέα Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κα Καρασιώτου Π.

2. Διοικητή e- ΕΦΚΑ

3. Συμβ. Επιτρ. Επιστ. ΕΦΚΑ

4. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

5. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Αντιασφαλιστικές ανατροπές στις διατάξεις της διαδοχικής και της παράλληλης ασφάλισης


Κύριε Υπουργέ 

Επικοινωνούμε μαζί σας -σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας- σχετικά με πλήθος ερωτημάτων που προκύπτουν από την πρόσφατη Εγκύκλιο Φ.1500/19412/716/16-09-2020 (ΑΔΑ:ΩΝΔΩ46ΜΤΛΚ-Α3Ε) «Εφαρμογή συνδυασμού διατάξεων των άρθρων 36Α και 19 του ν. 4387/2016 στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με διαδοχική, παράλληλη ασφάλιση και παράλληλη απασχόληση». 

Πέραν των ενστάσεών μας ως προς τη νομική ορθότητα της ως άνω πρόσφατης εγκυκλίου σας (δεδομένου μάλιστα ότι το εφαρμοστέο εν προκειμένω νομοθετικό πλαίσιο ουδόλως έχει τροποποιηθεί από ενάρξεως ισχύος του ν. 4387/2016) της οποίας οι προβλέψεις θίγουν παράνομα ακόμα και γεγενημένα – θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, η αιφνίδια και παντελώς παράνομη ανάκληση τριών (3) υφιστάμενων και νόμιμων Εγκυκλίων μέσω της νέας και μετά από 3 ολόκληρα έτη, μόνο αγανάκτηση και διαμαρτυρία μπορεί να επιφέρει. Είναι γεγονός ότι παρά τις έντονες αντιδράσεις μας έως και σήμερα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα με ευθύνη και δική σας – παρά τις υποσχέσεις και της προηγούμενης ηγεσίας αλλά και τις δικές σας εδώ και 15 μήνες που έχετε την ευθύνη υλοποίησης- η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος υποστήριξης των αλλαγών που επέφερε στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ο ν. 4387/2016 για τους ασφαλισμένους με χρόνο παράλληλο, στους οποίους συγκαταλέγονται και πλήθος μελών μας, παλαιών ασφαλισμένων. Ωστόσο είναι απολύτως ανακριβές να επιχειρείτε να υποστηρίξετε την αναδρομική ανάκληση νομίμως εκδοθέντων εγκυκλίων με την αιτιολογία ότι δήθεν δεν έχουν υλοποιηθεί. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι ήδη σημαντικός αριθμός μελών μας έχει ήδη προβεί σε λύση της υπαλληλικής του σχέσης και σε υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης στη βάση των παλαιών εγκυκλίων οι οποίες τώρα ανακαλούνται αναδρομικά συμπαρασύροντας έτσι και τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών μας, εντάσσοντάς τους σε καθεστώς πλήρους αβεβαιότητας. 

Όσον αφορά τις απόψεις μας σχετικά με τη διαδοχική ασφάλιση του μη παράλληλου χρόνου και το άρθρο 36Α αυτές παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο από 22/6/2020 Υπόμνημα μας και δια ζώσης στη Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου σας. Δυστυχώς – και παρότι προσωπικά μας είχατε διαβεβαιώσει ότι δεν θα θιγούν τα σχετικά δικαιώματά μας - δεν ελήφθησαν υπόψη με αποτέλεσμα να επιχειρείται για πρώτη φορά να καταλυθεί ο βασικός κανόνας του νομοθετικού πλαισίου του ν. 4387/2016, νομοθετικό πλαίσιο που όχι μόνο έμεινε αμετάβλητο με το ν. 4670/2020, αλλά που επιπλέον επιδίωξε να βελτιώσει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, ήτοι ο κανόνας ότι κάθε χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στην ασφάλιση λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της δικαιούμενης σύνταξης. 

Επειδή η νέα αυτή ερμηνεία των κρίσιμων εν προκειμένω νομοθετικών ρυθμίσεων θίγει γεγενημένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των μελών μας που έχουν ήδη αιτηθεί σύνταξης από τον ΕΦΚΑ βάσει των προβλεπόμενων στο νόμο και στις έως τώρα εκδοθείσες εγκυκλίους και επηρεάζει τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων μελών μας, θίγοντας τον χρόνο άσκησης του δικαιώματός τους. 

Επειδή καμία νομοθετική αλλαγή (πέραν της θετικής για τα μέλη μας αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης) δεν έχει επέλθει με το ν. 4670/2020 στον τρόπο και τους όρους θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και υπολογισμού της σύνταξης. 

Ζητάμε να επανέλθουν σε ισχύ οι ανακαλούμενες Εγκύκλιοι και ότι δεν θα χαθεί κανένας ασφαλιστικός χρόνος για τα μέλη μας. Θα επανέλθουμε με πιο συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί της Εγκυκλίου και σας καλούμε να σεβαστείτε την υπόσχεση σας ότι ουδεμία αρνητική μεταβολή θα υπάρξει στους ασφαλισμένους με το Ν.4670/20. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Ζητούν αποζημιώσεις 83,41 εκατ. λόγω μειωμένων εσόδων από διόδια

Ζητούν αποζημιώσεις 83,41 εκατ. λόγω μειωμένων εσόδων από διόδια

Συμβάσεις Παραχώρησης. Τις πληρώνουμε και με τα υπέρογκα διόδια και με τις συνεχείς αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους εθνικούς εργολάβους...

Φωτ. INTIME NEWS
Γιώργος Λιάλιος21.09.2020 • 07:55





Στον χορό των αποζημιώσεων μπαίνει για πολλοστή φορά το Δημόσιο από τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων. Οι επτά παραχωρησιούχοι ζητούν να τους καταβάλει το κράτος συνολικά 83,41 εκατ. ευρώ για τις απώλειες εσόδων που είχαν στα διόδια λόγω κορωνοϊού. 


Το Δημόσιο αναγνωρίζει μέρος της ευθύνης, σημειώνει όμως ότι οι περισσότεροι από τους παραχωρησιούχους δεν αφαίρεσαν από τις διεκδικήσεις τους την εξοικονόμηση που εξασφάλισαν εντασσόμενοι στις «πληττόμενες επιχειρήσεις». Τέλος, απορρίπτει τα αιτήματα της Αττικής Οδού και του Μορέα, υποστηρίζοντας ότι είναι ασφαλισμένοι και για απώλεια εσόδων λόγω πανδημίας.

Έγγραφα που «καίνε» τα σχέδια ξενοδοχοποίησης του κτιρίου της Rosa Nera και τον πρώην Πρύτανη – «ξενοδόχο»

Έγγραφα που «καίνε» τα σχέδια ξενοδοχοποίησης του κτιρίου της Rosa Nera και τον πρώην Πρύτανη – «ξενοδόχο»

Σειρά εγγράφων που εκθέτουν το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη Σύγκλητο και τον άλλοτε Πρύτανη, σημερινό υφυπουργό Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες στα «Χανιώτικα Νέα», αποκαλύπτοντας τις σκοτεινές μεθοδεύσεις για την ξενοδοχοποίηση του κτιρίου στο οποίο μέχρι πρότινος στεγαζόταν η κατάληψη της Rosa Nera. Αφενός, το παλιό κτίριο της 5ης Μεραρχίας στα Χανιά ουδέποτε αγοράστηκε από το Πολυτεχνείο αλλά του παραχωρήθηκε αποκλειστικά για τις στεγαστικές του ανάγκες, και αφετέρου, στη σχετική σύμβαση του 1979 ξεκαθαρίζεται πως απαγορεύεται ρητά η παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου από οποιοδήποτε άλλο, ενώ για κάθε παρέμβαση σε αυτό, είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.


Τέσσερα έγγραφα που βάζουν φωτιά στα σχέδια για την ξενοδοχοποίηση του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν η 5η Μεραρχία στα Χανιά, και στο οποίο στεγαζόταν επί 16 συναπτά έτη η κατάληψη της Rosa Nera που εκκενώθηκε πρόσφατα από την αστυνομία, δημοσίευσαν τις τελευταίες ημέρες τα Χανιώτικα Νέα. Τα έγγραφα εκθέτουν τη σημερινή Σύγκλητο του Πολυτεχνείου Κρήτης που προχωράει κανονικά την εκποίηση των κτιρίων, την προηγούμενη διοίκηση του πρώην Πρύτανη και σημερινού υφυπουργού Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, και συνολικά την κυβέρνηση που έχει ρίξει βάρος στην υπόθεση της εκχώρησης του κτιρίου στο λόφο Καστέλι για την κατασκευή ξενοδοχείου από την εταιρεία Belvedere.

Συγκεκριμένα, δύο έγγραφα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τα τέλη του 1984 και αρχές του 1985 που δημοσίευσε η εφημερίδα την περασμένη Πέμπτη, αποκαλύπτουν πως το ιστορικό κτίριο ουδέποτε αγοράστηκε από το Πολυτεχνείο, αλλά παραχωρήθηκε από το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Παιδείας, με μία απλή μεταφορά πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις την περασμένη εβδομάδα, απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για την εκχώρηση του κτιρίου στην ισραηλινή εταιρεία για να κατασκευαστεί ξενοδοχείο, υποστήριξε πως «το κτίριο της πρώην Μεραρχίας δεν παραχωρήθηκε αλλά αγοράστηκε από το Πολυτεχνείο».

Αντιθέτως, τα δύο έγγραφα της περασμένης Πέμπτης αποκαλύπτουν πως η «αγοροπωλησία» ήταν απλώς μια συναλλαγή μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Παιδείας, που αποτυπώθηκε στην αυξομείωση των τακτικών προϋπολογισμών εκείνης της εποχής των δύο Υπουργείων.

Να δοθεί παράταση στον Ν​.​4495/17 - Συγκέντρωση μηχανικών στο Υ​Π​​ΕΝ την Παρασκευή 25/9




Μηχανικοί σε καραντίνα started this petition to ΥΠΕΝ and 1 other

Το ΥΠΕΝ με Δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλη παράταση πέραν της 30/9 στην δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων που εμπίπτουν στην Κατηγορία 5 αλλά και στις εκπτώσεις που ισχύουν για τις υπόλοιπες κατηγορίες του Ν. 4495/2017.

Κάθε φορά που πρόκειται να λήξει μία προθεσμία βλέπουμε το ίδιο έργο:

Η πολιτεία προσβλέποντας στην γρήγορη εισροή χρημάτων στα δημόσια ταμεία «εκβιάζει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων δημιουργώντας ασφυκτικό κλίμα στον τεχνικό κόσμο. Οι μηχανικοί αναγκάζονται να παρατήσουν όλες τις υπόλοιπες δουλειές τους και να «παλεύουν» βράδια και Κυριακές με το σύστημα των αυθαιρέτων.

Ταυτόχρονα το νομικό πλαίσιο αλλάζει διαρκώς. Ο πρώτος Νόμος αυθαιρέτων (Ν. 4014/2011) κρίθηκε αντισυνταγματικός και από τότε έχουν εκδοθεί και ψηφιστεί άλλοι δύο Νόμοι που συνοδεύονται από εκατοντάδες εγκυκλίους και τροποποιήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να εκδίδονται ακόμα και λίγες ημέρες πριν την εκπνοή των προθεσμιών.

Σα να μην έφταναν αυτά, το ΥΠΕΝ μας υπογράμμισε ότι η υπαγωγή στο ηλεκτρονικό σύστημα «είναι μια απλή διαδικασία που δεν κρατάει περισσότερα από 2 λεπτά"!. Δυστυχώς αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρμόδιοι υποβαθμίζουν τη δουλειά μας.

Στην πραγματικότητα γνωρίζουν πολύ καλά ότι η τακτοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών είναι μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί έρευνα σε δημόσιες υπηρεσίες και αεροφωτογραφίες, εκπόνηση μελετών και σχεδίων αλλά και πολλές εργατοώρες για την όσο το δυνατόν πιο σωστή ερμηνεία της πολύπλοκης Νομοθεσίας. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στο πλαίσιο λειτουργίας που επιβάλλει η υγειονομική κρίση, όπου οι Δημόσιες Υπηρεσίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

Εμείς οι Μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες 
έχουμε χάσει την προσωπική μας ζωή και μας έχουν χάσει οι οικογένειές μας,
δουλεύουμε πάνω από 12 ώρες την ημέρα για ελάχιστα χρήματα,
προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε/τακτοποιήσουμε τις αυθαιρεσίες και την ανικανότητα δεκαετιών του κρατικού μηχανισμού

Για αυτό λέμε ΟΧΙ!!

Απαιτούμε από το ΥΠΕΝ.:
Να σεβαστεί τον επιστημονικό τεχνικό κόσμο και να αφήσει τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων ανοιχτή μέχρι μέχρι να λειτουργήσουν οι επιτροπές του Νόμου 4495/17, να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου και σίγουρα να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση της Πανδημίας,
Να εκδώσει άμεσα την Υπουργική απόφαση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου,
Να δώσει πρόσβαση στους Μηχανικούς στα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους χωρίς να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες και να απειλούνται με υπέρογκα πρόστιμα και κυρώσεις, όπως:
Ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο των Πολεοδομιών όλης της χώρας,
Ενιαίο ψηφιακό χάρτη γεωχωρικών και πολεοδομικών δεδομένων,
Ανάρτηση των αεροφωτογραφιών του 2011 (για την οποία το Υπουργείο είχε υποχρέωση από την έκδοση του Ν.4014/2011),
ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΤΕΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ.

Εμείς οι μηχανικοί έχουμε μάθει να μελετούμε, να σχεδιάζουμε και μετά να εφαρμόζουμε.

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να υπογράψουμε όλοι μαζί το παρόν ψήφισμα.

Καλούμε, τέλος, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μηχανικών την Παρασκευή 25/09 στις 11:00 πμ έξω από το ΥΠ.ΕΝ. (Μεσογείων 119) για να παραδώσουμε το ψήφισμα με τις υπογραφές των συναδέλφων στον Υπουργό Κ. Χατζηδάκη.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Κατάρρευση του Κέντρου Υγείας Μουζακίου Καρδίτσας. Τι ή ποιος έφταιξε;


Κατάρρευση του Κέντρου Υγείας Μουζακίου Καρδίτσας. Τι ή ποιος έφταιξε;


Εισαγωγή

Στο παρόν μας άρθρο θα εξετάσουμε την κατάρρευση του Κέντρου Υγείας του Μουζακίου, με την γνωστή μας προσέγγιση, τις ιστορικές αεροφωτογραφίες της περιοχής, προσπαθώντας να απαντήσουμε και σε αυτή την πλημμύρα στο ερώτημα: Τι ή ποιος έφταιξε; Γιατί όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η αλήθεια πιο κοντά.

Το γεγονός

Ένα έντονο καιρικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα, το οποίο καλείται Ιανός. Ήδη έχει πλήξει την κεντρική Ελλάδα και αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Κρήτη. Ωστόσο η κατάρρευση του Κέντρου Υγείας του Μουζακίου, το ξημέρωμα του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου, απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα, δεδομένου ότι μιλάμε και για μια κρίσιμη εγκατάσταση δημοσίου συμφέροντος.


Στην άνω εικόνα, απόσπασμα από πτήση drone, του Πέτρου Ζιώγα, 
φαίνεται το κέντρο υγείας, στα δεξιά, που έχει ήδη καταρρεύσει. 

Αυτοψία από ψηλά

Κατευθυνθήκαμε λοιπόν, όπως κάνουμε συνήθως, νοερά (ψηφιακά δηλαδή) στην θέση της πληγείσας περιοχής και είδαμε αφενός τις σύγχρονες αεροφωτογραφήσεις περιόδου 2015-2016 και αφετέρου τις παλαιές αεροφωτογραφήσεις περιόδου 1945-1960. Θα μπορούσαμε να τις αφήσουμε ασχολίαστες (όπως και στην Εύβοια), καθότι μιλούν από μόνες τους για τις έντονες περιπτώσεις επεμβάσεων στον χώρο του ποταμού που ξεχείλισε.

Ξεκινάμε λοιπόν με μια γενική άποψη της περιοχής από τις αεροφωτογραφήσεις περιόδου 1945-1960:



Οι κίτρινες γραμμές που φαίνονται είναι η ψηφιακή γραμμή της όχθης η οποία αλλάζοντας το υπόβαθρο μας (αεροφωτογραφήσεις περιόδου 2015-2016) βλέπουμε που έπρεπε να είναι σήμερα: