Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Ιπποκράτειος Πολιτεία: Το δάσος με τα σπίτια στην καρδιά της Πάρνηθας


Ιπποκράτειος Πολιτεία: Το δάσος με τα σπίτια στην καρδιά της Πάρνηθας

by dasarxeio on 09/08/2021 • ( 0 )


«Τῶν δὲ πημονῶν μάλιστα λυποῦσ’ αἳ φανῶσ’ αὐθαίρετοι»
(Μας θλίβουν πιο πολύ τα πάθη που τα προξένησαν επιλογές συνειδητές)
Σοφοκλή, Αντιγόνη, 1230
(φωτ: antinews.gr)

Σοφία Ε. Παυλάκη,
Δικηγόρος

Η Ιπποκράτειος Πολιτεία αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση οικισμού της χώρας ο οποίος ρυμοτομήθηκε εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, του εμβληματικότερου βουνού του λεκανοπεδίου της Αθήνας και του πλέον σημαντικού ορεινού οικοσυστήματος της Αττικής. Η ιστορία της ταυτίζεται με ολόκληρη την περίοδο της μεταπολίτευσης αλλ’ έλκει τα νομοθετικά της ερείσματα από την εποχή της χούντας, οπότε με το νομοθετικό διάταγμα 886/1971, περί οικοδομικών συνεταιρισμών, επετράπη η απεριόριστη οικιστική εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας. Τις ολέθριες για το τοπίο και το περιβάλλον (φυσικό και οικιστικό) συνέπειες εκείνης της πολιτικής τις βιώνουμε έως και σήμερα, με αποκορύφωμα, στην περίπτωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας, την καταστροφική πυρκαγιά της 6ης Αυγούστου 2021 που αποτέφρωσε το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού και μετέτρεψε, μέσα σε λίγες ώρες, σε στάχτη τον άλλοτε ειδυλλιακό οικισμό στην καρδιά της Πάρνηθας.

Παρ’ όλο που έχουν παρέλθει 40 χρόνια από τότε που η νομοθεσία, βάσει της οποίας δημιουργήθηκε η Ιπποκράτειος Πολιτεία, κρίθηκε αντισυνταγματική, καμία κυβέρνηση της δημοκρατικής πλέον Ελλάδος δεν προέβη στην αλλαγή του καθεστώτος, που έχει διαμορφωθεί, με την οικιστική εκμετάλλευση του τμήματος αυτού του ορεινού όγκου της Πάρνηθας. Παρομοίως, και οι δικαστικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν για την Ιπποκράτειο Πολιτεία, θεωρούν στο σύνολό τους ως a priori νόμιμη τη ρυμοτόμηση του οικισμού αυτού εντός του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, προκρίνουν την αποχή από οποιαδήποτε δικαστική, διοικητική ή νομοθετική διαδικασία και επιλογή, η οποία θα μπορούσε να διασαλεύσει το ήδη διαμορφωθέν οικιστικό και δομικό καθεστώς στην περιοχή, και απορρίπτουν κάθε απόπειρα καταργήσεως του υφισταμένου καθεστώτος της Ιπποκρατείου Πολιτείας, για λόγους που ανάγονται στην τυπική κυρίως νομιμότητα των εκάστοτε υπό κρίση διοικητικών πράξεων, αποφεύγοντας οποιαδήποτε -επί της ουσίας- εξέταση της συνταγματικότητας του ρυμοτομικού και οικιστικού της καθεστώτος.

Εύβοια: Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ελλάδας



Εύβοια: Η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Ελλάδας
12-08-2021 - Πηγή: real.gr

Περίπου 465.820 στρέμματα είναι η καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια από τις πυρκαγιές.

Ο υπολογισμός έγινε ύστερα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 (λήψη εικόνων στις 11/8) από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Περίπου 465.820 στρέμματα είναι η καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια από τις πυρκαγιές.

Ο υπολογισμός έγινε ύστερα από επεξεργασία τεσσάρων δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-2 (λήψη εικόνων στις 11/8) από την επιχειρησιακή μονάδα BEYOND του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αιολικά: Μύθοι και αλήθειες


Αιολικά: Μύθοι και αλήθειες
Ανέβηκε: 10/08/2021
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2021

Δικαίως ή αδίκως η καταστροφή από τις πυρκαγιές συσχετίζεται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την υπόθεση της προώθησης της αιολικής ενέργειας.

Σε μια συγκυρία όπου η καταστροφή μεγάλου τμήματος της χώρας από τις πυρκαγιές συσχετίζεται, δικαίως ή αδίκως, με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και ολοένα και περισσότερες υποψίες περιβάλλουν πλέον μεταξύ των απλών ανθρώπων την υπόθεση της προώθησης της αιολικής ενέργειας, το “Κοσμοδρόμιο” κρίνει αναγκαίο να επαναφέρει την εξαντλητική ανάλυση του θέματος από την Καλλιόπη Λιβανού, την οποία είχε δημοσιεύσει στις πρώτες εβδομάδες της ύπαρξής του.

Τα τελευταία χρόνια ολόκληρος ο πλανήτης ζει υπό το κράτος του φόβου της “Κλιματικής Αλλαγής”. Διεθνείς οργανισμοί διοργανώνουν συνέδρια, επιστήμονες προειδοποιούν για την καταβύθιση ολόκληρων παράκτιων περιοχών και νησιών και το τέλος της ζωής όπως την ξέραμε, τα ΜΜΕ παρουσιάζουν συλλήβδην πυρκαγιές, τυφώνες, καταιγίδες, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς ως “ακραία φαινόμενα” και, άρα, συνέπειες της περίφημης “Κλιματικής Αλλαγής”.

Η “απάντηση” που δίνεται στην “Κλιματική Αλλαγή” είναι η προσπάθεια της Ανθρωπότητας να στραφεί για τις ενεργειακές της ανάγκες στη λεγόμενη “Πράσινη Ανάπτυξη”: την απεξάρτηση, δηλαδή, από τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, λιθάνθρακα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και τη στροφή προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική, ηλιακή, γεωθερμία, βιομάζα, βιοαέριο, υδροηλεκτρική ενέργεια).

Θα ήταν ίσως ειδυλλιακό εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι ούτε η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων σταματά (στη χώρα μας, μάλιστα, δίνονται σωρηδόν σε ενεργειακούς κολοσσούς σε τιμή ευκαιρίας θαλάσσια και χερσαία “οικόπεδα” για τυχόν εξεύρεση και εξόρυξη πετρελαίου, παρά τις παράλληλες διακηρύξεις περί “Πράσινης Ανάπτυξης”), ούτε οι γεωστρατηγικές διενέξεις γι’ αυτά (βλ. Μ. Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος).

Ο λόγος; Απλούστατα, διότι οι λεγόμενες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν μπορούν να στηρίξουν τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη, καθότι η παραγωγή ρεύματος από αυτές είναι ασταθής, τυχαία, απρόβλεπτη και μεταβλητή. Και, άρα, παρά τα ευχολόγια και τις διακηρύξεις, για να μπορεί ο πλανήτης να συνεχίζει να “γυρίζει”, θα πρέπει να στηρίζεται σε σταθερές και συνεχείς πηγές ενέργειας. Που, επί του παρόντος συνίστανται στην πυρηνική ενέργεια, και την ενέργεια την παραγόμενη από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη, τον λιθάνθρακα και το φυσικό αέριο (αν και το τελευταίο θεωρείται πιο “πράσινο” και υπεύθυνο για λιγότερους ρύπους).

…Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γερμανία. Μετά το κλείσιμο 10 από τα 17 πυρηνικών της εργοστασίων μετά το 2011 και τη Φουκουσίμα, υπήρξε μια κάθετη αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πιο “βρόμικη” πηγή, τον λιγνίτη. Έτσι, το 2013 η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990. Το 2018 η συνεισφορά των λιγνίτη και λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας άγγιζε το 40% . Το -εισαγόμενο- φυσικό αέριο καλύπτει σήμερα, σχεδόν το ένα τέταρτο της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας στην Γερμανία. Μόλις στο 25,8% συμβάλλουν στο ενεργειακό μείγμα οι ΑΠΕ το 2013 (το 8,6% του μείγματος προήλθε από την αιολική ενέργεια, το 8% από τη βιομάζα, το 5,8% από την ηλιακή ενέργεια και το 3,4% από υδροηλεκτρικά). Προκειμένου δεν να πιαστούν οι στόχοι, σημειώνει η περίφημη γερμανική “Επιτροπή Άνθρακα”, θα πρέπει να επιταχυνθεί η έκδοση αδειών σε πιο φιλικά προς το περιβάλλον εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με βάση το φυσικό αέριο.
Ελλάδα

Πολύ συχνά στα ΜΜΕ της χώρας παρουσιάζονται εκπομπές, ρεπορτάζ, διαφημίσεις, μέσω των οποίων πλασάρεται το εξής αφήγημα: “Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να την αποτρέψουμε μέσω της ΄πράσινης ανάπτυξης΄”. Κι αμέσως μετά, εμφανίζονται τα πτερύγια γιγάντιων ανεμογεννητριών, συνήθως μέσω ειδυλλιακών πλάνων από drones. “Ειδικοί”, συνήθως μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), επιχειρηματολογούν επί ώρες, υποστηρίζοντας ότι “αυτή” είναι η απάντηση: η εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών παντού, ώστε να αλλάξει το περίφημο “ενεργειακό μείγμα” και να μην εξαρτώμεθα πλέον από τον “βρώμικο” λιγνίτη. Αντιθέτως, σπανίως βρίσκει τον δρόμο προς τα ΜΜΕ της χώρας μας η αντίθετη επιχειρηματολογία: αυτή των επιστημόνων, συλλόγων, φορέων, Δήμων, που αντιτίθενται στην εγκατάσταση των αιολικών. Και τις ελαχιστότατες φορές που αυτό γίνεται, γίνεται με έναν τρόπο ώστε τα επιχειρήματα των αντιδρώντων να εμφανίζονται από “απλοϊκά” έως στα όρια της γραφικότητας. Για παράδειγμα, ο τρόπος που παρουσιάστηκαν οι κινητοποιήσεις στα Άγραφα το 2018, από την εκπομπή “Άλλη Διάσταση” με τον -ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον- Κώστα Αρβανίτη: ο χρόνος που δόθηκε προκειμένου να μιλήσουν οι συγκεντρωθέντες κατά τον αιολικών στα Άγραφα ήταν ελάχιστος και το μοναδικό επιχείρημα που δόθηκε η δυνατότητα να ακουστεί ήταν “οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν τα βοσκοτόπια μας”. Αντιθέτως, στο studio της εκπομπής ήταν καλεσμένο στέλεχος της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο οποίος είχε άπλετο χρόνο να επιχειρηματολογήσει υπέρ των αιολικών, συνεπικουρούμενος και από τον παρουσιαστή της εκπομπής, που κάτι ψέλλισε μόνον περί “προσοχής που χρειάζεται” στη χωροθέτηση των αιολικών.

Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο κτήριο της Μεσογείων 119 και την κατάσταση των υποδομών στα κτήρια του ΥΠΕΝ


Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο κτήριο της Μεσογείων 119 και την κατάσταση των υποδομών στα κτήρια του ΥΠΕΝ

Ανακοίνωση Συλλόγου Υπαλλήλων τ. ΥΠΑΝ (τομείς βιομηχανίας & ενέργειας)
12 Αυγούστου 2021



Όπως αντιληφθήκαμε όλοι οι υπάλληλοι στη Μεσογείων 119, από τις 30 Ιουλίου έπαψε να λειτουργεί ο κλιματισμός στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου. Η βλάβη του κλιματισμού είχε σαν αποτέλεσμα η εργασία μας να πραγματοποιείται υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας μέσα σε ένα κτίριο του οποίου ο φυσικός αερισμός και κλιματισμός πάσχει και του οποίου τα δάπεδα είναι καλυμμένα με μοκέτα.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής εβδομάδας των τελευταίων δεκαετιών, με τις πυρκαγιές εντός και πέριξ της Αττικής να δημιουργούν επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να δείχνουν ότι η επισκευή του κλιματισμού ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη ή και αργότερα.

Ποιος όμως ευθύνεται για τη βλάβη; Ευθύνεται η εταιρεία διαχείρισης του κτιρίου; Ευθύνεται η περικοπή του προϋπολογισμού για τις σχετικές δαπάνες τακτικού ελέγχου και συντήρησης των υποδομών των κτιρίων του ΥΠΕΝ; Και αν δεν ευθύνεται κανείς, το προσωπικό της Διεύθυνσης Προμηθειών επαρκεί για να διαχειρίζεται τη συντήρηση των κτιρίων και τις προμήθειες υλικών και υπηρεσιών;

Πριν ένα μήνα παρουσιάστηκε βλάβη στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) και στο δίκτυο του Υπουργείου, τώρα έχει πρόβλημα οκλιματισμός, αύριο που; Στους ανελκυστήρες; Στην αποχέτευση και την ύδρευση; Στην πυρόσβεση;

Επειδή ως υπαλλήλους μας ενδιαφέρει η υγεία και η ασφάλειά μας, καθώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε και όχι να κατηγορούμε τον οποιονδήποτε, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να πράξει το αυτονόητο, ήτοι να μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση της βλάβης στο κτίριο της Μεσογείων 119 και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τρόπο ώστε να μην επιβαρυνόμαστε από τη θερμική καταπόνηση (πχ με βάρδιες χωρίς να καταστρατηγείται το ωράριο ή με πρόωση αποχώρηση). Τέλος, καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να μεριμνήσει για τον έλεγχο, τη συντήρηση και την αναβάθμιση όλων των υποδομών των κτιρίων, αλλά και την ενίσχυση της Διεύθυνσης Προμηθειών με επιπλέον προσωπικό.

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Οι πρωταθλητές των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια - Ποιά είναι τα σχέδια των εισηγμένων εταιρειών για ΑΠΕ

Είναι πολλά τα λεφτά...και πάντα πράσινα

Οι πρωταθλητές των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια - Ποιά είναι τα σχέδια των εισηγμένων εταιρειών για ΑΠΕ

12 08 2021 | 07:48

Η αγορά των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας αναµένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόµενα χρόνια στις επενδύσεις, προσελκύοντας τεράστια κεφάλαια, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την πράσινη µετάβαση του ενεργειακού συστήµατος.

Μόνο οι µεγάλοι εισηγµένοι ελληνικοί όµιλοι έχουν δροµολογήσει για την επόµενη 10ετία σηµαντικές επενδύσεις που ξεπερνούν σε εγκατεστηµένη ισχύ τα 16 GW και σε αξία τα 16 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν πρωτίστως τις ώριµες τεχνολογίες ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, ενώ σταδιακά, µόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, υπάρχουν έτοιµα επενδυτικά πλάνα τόσο για την αποθήκευση ενέργειας όσο και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που επίσης κινούν το ενδιαφέρον των παικτών.

Οι µεγάλοι παίκτες της ενεργειακής αγοράς, και όχι µόνο, δροµολογούν σηµαντικές επενδύσεις, ενώ στην αγορά εισέρχονται και άλλοι παίκτες, όπως τα διυλιστήρια. Το momentum είναι εξαιρετικά θετικό, ενώ υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε χρηµατοδότηση για τις πράσινες επενδύσεις. Το Capital.gr παρουσιάζει τα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο των ΑΠΕ από τις µεγαλύτερες εισηγµένες εταιρείες του κλάδου.

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Γέφυρες αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους



Είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους συγκεντρώνονται σε πολλούς δήμους της χώρας, ενώ η ΕΛΤΑ Courier ανακοίνωσε ότι θα είναι δωρεάν η αποστολή τους
Γέφυρες αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους

Η Ελλάδα στις φλόγες: Δεκάδες πρωτοβουλίες από δήμους, σωματεία, οργανισμούς, εταιρείες για στήριξη των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους, με αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και συγκέντρωση χρημάτων.

Σ’αυτά τα χρόνια τα σακάτικα, με την οικονομική κρίση και τις εγκληματικές πολιτικές λιτότητας, την αστυνομική βία και την καταστολή, απέναντι σε μεγάλες καταστροφές, αλλά και δίπλα στο ποτάμι των προσφύγων, πολλές φορές χρειάστηκε να θυμηθούμε όλοι τον στίχο του Λειβαδίτη -«κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον είμαστε κιόλας νεκροί».

Ετσι, λοιπόν, κι αυτές τις ώρες του θρήνου, πάλι απλώνουμε τα χέρια ο ένας στον άλλον, χτίζοντας γέφυρες αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας που έμειναν αβοήθητοι και είδαν το βιός και τις ζωές τους να γίνονται στάχτες. Δημοσιεύουμε και σήμερα -και για όσο χρειαστεί- πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ώστε να στηρίξουμε όλοι, όπως μπορούμε, από όποια γωνιά της χώρας. Παρακαλούμε να μας ενημερώνετε στο contact@efsyn.gr.

Πως εξελίχθηκε η εκμετάλλευση των ΑΠΕ στην Ελλάδα


Όταν η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, άρχισε να γίνεται μια ορατή προοπτική, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ήταν πολλές. Αφορούσαν όχι μόνο την χρήση μιας ατελείωτης, ανανεώσιμης και καθαρής μορφής ενέργειας, αλλά και τον μετασχηματισμό του ενεργειακού/κοινωνικού μοντέλου. Οι ανανεώσιμες πηγές ο ήλιος, ο αέρας, το νερό που ρέει, είναι διαθέσιμες παντού, όχι μόνο σε κάθε κράτος αλλά και σε κάθε τόπο. Δημοκρατία, αποκέντρωση, καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας ήταν πλεονεκτήματα που ανέφεραν όλες οι οικολογικές μπροσούρες της εποχής. Η πρόσβαση τοπικών κοινωνιών, Αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμών, ομάδων καταναλωτών, ακόμη και αυτοπαραγωγών στις ΑΠΕ, θα έδινε τη δυνατότητα σε μικρότερα κοινωνικά υποσύνολα να αποκτήσουν δημοκρατικό έλεγχο, ανεξαρτησία ή ακόμη και ενεργειακή αυτονομία.

Από εκείνη την αισιόδοξη εποχή –λιγότερο από τρεις δεκαετίες πριν για την αναπτυγμένη Ευρώπη και δύο για τη χώρα μας - μέχρι σήμερα, η εικόνα έχει πλήρως αντιστραφεί.

Σήμερα, η ανάπτυξη έργων εκμετάλλευσης ΑΠΕ είναι καταιγιστική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), αιτήσεις και άδειες για έργα ΑΠΕ ανέρχονται σε 120 GW που ισοδυναμεί με έξι φορές τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από όλες τις πηγές ενέργειας και δέκα φορές την απαιτούμενη ισχύ σε αιχμή κατανάλωσης.

Ο γεωπληροφοριακός χάρτης της ΡΑΕ, είναι σαν εικόνα από την Αποκάλυψη. Όλες οι βουνοκορφές καταλαμβάνονται από γιγάντιες ανεμογεννήτριες, όλες οι πεδιάδες από εκατομμύρια φωτοβολταϊκές γεννήτριες. Οι επιπτώσεις στα τοπία και στη φύση, είναι ήδη εξαιρετικά σοβαρές, αλλά αν δεν υπάρξει αντιστροφή των σχεδιασμών σε λίγο θα αντιμετωπίζουμε μια χωρίς προηγούμενο παρέμβαση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, αφού τίποτε δεν εξαιρείται στην πραγματικότητα. Αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές προστασίας της φύσης, καταφύγια άγριας ζωής, οι πιο απάτητες κορυφογραμμές, παραδοσιακοί οικισμοί, ακτές και παραλίες, ακόμη και το αρχιπέλαγος του Αιγαίου[1]. Το λιτό, πλαστικό τοπίο των Κυκλάδων[2], τα αρχοντικά Δωδεκάνησα, η ήρεμη τοπιογραφία της Λήμνου, τα μεσαιωνικά Κύθηρα, ακόμη και νησίδες του Αιγαίου, συχνά ακατοίκητες και αδιατάρακτες από τους ανθρώπους και γιαυτό βιότοποι μοναδικής αξίας για τα άλλα είδη, μετατρέπονται σε εργοτάξια παραγωγής αιολικής κυρίως ενέργειας. Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού φαίνονται απρόθυμα να προστατέψουν το άγριο τοπίο και τα πυργόσπιτα της Μάνης, την κοιλάδα των Μουσών στον Ελικώνα, την Ορεινή Ναυπακτία, τα παρθένα Άγραφα, το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Δημόσιες χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις, παραδοσιακοί βοσκότοποι και μελισσότοποι, ολόκληρες παράκτιες περιοχές εκχερσώνονται και παραχωρούνται κατά εκατοντάδες και χιλιάδες στρέμματα σε ιδιωτικές εταιρείες για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Κάθε μικρό ή μεγάλο ρέμα που κατεβαίνει από το βουνό για να συναντήσει ένα ποτάμι, έχει δεχτεί πολλαπλές αιτήσεις για υδροηλεκτρικά φράγματα κατά μήκος του. Ανεμογεννήτριες στις κορυφές, υδροηλεκτρικά στα ρέματα, φωτοβολταϊκά στα οροπέδια, στους πρόποδες και τους κάμπους. Έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες μοιάζει να συμπιέζονται ασφυκτικά ανάμεσα σε έργα ΑΠΕ.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Πολιτική προστασία ή πολιτική κοροϊδία!

Πρίν 3 χρόνια ακριβώς,  με αφορμή το Μάτι, τα εξηγούσε ορθά ο συνάδελφος μας Κανιώρης Σπύρος. 

Πολιτική προστασία ή πολιτική κοροϊδία! (του Σπύρου Κανιώρη)


Γραφει ο Σπύρος Κανιώρης

“…Στάζει δ' ἀνθ' ὕπνου πρὸ καρδίας
μνησιπήμων* πόνος·
καὶ παρ' ἄκοντας ἦλθε σωφρονεῖν»

Ο χρόνιος πόλεμος μεταξύ της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής για το ποιος έχει την κυριαρχία στην δασοπυρόσβεση, έληξε το 1998 με καθολική νίκη των πυροσβεστών του Φούρλα εναντίον των δασολόγων, εναντίον της επιστήμης δηλαδή και των ανθρώπων του δάσους. Διαχωρίστηκε η δασοπυρόσβεση από την πρόληψη, η πρώτη πήγε στους πυροσβέστες και η δεύτερη έμεινε στους δασολόγους μπλέκοντας στο τέλος και την …Αυτοδιοίκηση! Μπορείς όμως να κάνεις δασοπυρόσβεση χωρίς να σχεδιάζεις πρόληψη ή να κάνεις πρόληψη χωρίς να έχεις το πρώτο λόγο στην δασοπυρόσβεση;

Οι πυροσβέστες πλέον εισηγούνται τα έκτακτα μέτρα προστασίας και εκτελούν την δασοπυρόσβεση, το συντονιστικό (Περιφερειάρχης ή δήμαρχος ανάλογα) αποφασίζει σχετικά, η δασική υπηρεσία συμμετέχει και συμβουλεύει! Με αναβαθμισμένο το Πυροσβεστικό Σώμα και την «μπαγκέτα» στην Αυτοδιοίκηση, το νέο μοντέλο ήταν έτοιμο για την κατάσβεση και συντριβή των πυρκαγιών!

Δυστυχώς δεν έγινε έτσι και η πυρόσβεση ξέμεινε στον δρόμο, αφού στην πράξη είχε πεθάνει η πρόληψη! Οι δασολόγοι και οι δασικές υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν και απαξιώθηκαν πλήρως, κρατώντας ελάχιστο προσωπικό για γραφειοκρατικές δράσεις (αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, εκδόσεις βεβαιώσεων κλπ). Δεν υπάρχουν πλέον οι άνθρωποι του δάσους στα δάση, οι οποίοι παρά τις αδυναμίες και τα «κουσούρια» του κλάδου τους ήταν οι ειδικοί του δάσους, έμπειροι στα έργα προστασίας, στην συμπεριφορά της φωτιάς, αλλά κυρίως στην πρόληψη. Πρόληψη όμως χωρίς χρήματα και προσωπικό δεν «υπάρχει»! Οι στρατηγοί ως «καραβανάδες του δάσους» ηρωικά θα «καίγονται» κάθε φορά, γιατί το δάσος τους ξεπερνά ως προς την γνώση και την λογική τους! Η νέα τεχνολογία έρχεται(;) ασθμαίνουσα, οι ειδικοί επιστήμονες είναι εκτός σχεδιασμού, ενώ οι πολιτικοί ακολουθούν την μοίρα των προηγουμένων, βλέπουν το δένδρο, χάνουν το δάσος και δείχνουν πάντα τους «άλλους»!

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Αγώνας τώρα ενάντια στην εγκληματική πολιτική που παρέδωσε όλη τη χώρα στις φλόγες |

 ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ



Καλούμε στη Συγκέντρωση για τις πύρινες καταστροφές στο Σύνταγμα, Δευτέρα 9/8, 8μμ & στις πόλεις που θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες κινητοποιήσεις

Ως γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι, ούτε ουδέτεροι μπροστά στην καταστροφή που συντελείται ολόκληρο το καλοκαίρι φέτος και με ιδιαίτερη σφοδρότητα την τελευταία εβδομάδα, από τις αναμενόμενες πυρκαγιές, τις οποίες η κυβέρνηση ούτε ήθελε, ούτε κατάφερε να αντιμετωπίσει, έστω και στοιχειωδώς! 

Εδώ και πέντε ημέρες όλη σχεδόν η Ελλάδα φλέγεται. Από την Αττική, την Εύβοια, την Μεσσηνία, την Ηλεία, τα Γρεβενά, τη Φωκίδα, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Κω, τη Ρόδο, τη Λακωνία, έως την Κρήτη, πρόκειται για μια ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή, η οποία  βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ ήδη θρηνούμε μια ανθρώπινη ζωή και έχουν καεί ολοσχερώς εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και γεωργικές εκτάσεις. Και πρέπει να συνυπολογίσουμε την Αχαΐα, που λίγο πριν είχε επίσης καεί, τα Γεράνια, που και αυτά καήκαν στην αρχή του καλοκαιριού, αλλά κι άλλες φωτιές, που μικρότερες μεν, κατέστρεψαν φυσικό περιβάλλον, δε.

Δάση, άνθρωποι, μικρές περιουσίες, αλλά και καλλιεργήσιμη έκταση, παραδόθηκαν στις φλόγες, με το κράτος άφαντο και ανήμπορο να παρέμβει, λόγω των κεντρικών πολιτικών και οικονομικών επιλογών που έχουν γίνει όλα τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία ο νεοφιλελευθερισμός και η θεοποίηση των κερδών των αγορών βασιλεύουν και γίνονται θέσφατα μη αμφισβητήσιμα από όλες τις συστημικές πολιτικές δυνάμεις. 

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Τι θα γίνει µε τα 200.000 στρέµµατα των 550 οικοδοµικών συνεταιρισµών


Παρακάτω μπορείτε να διαβάσατε άρθρο προ 7μήνου σε έγκριτη εφημερίδα του συγκροτήματος που παραθέτει τις απόψεις των "οικοδομικών συνεταιρισμών" και τις υποσχέσεις της "κυβέρνησης" για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Δεν στενοχωριόμαστε όλοι όταν καίγονται τα δάση

Τι θα γίνει µε τα 200.000 στρέµµατα των 550 οικοδοµικών συνεταιρισµών

Aρχίζει η καταγραφή των εκτάσεων, των διεκδικήσεων και των προβλημάτων - Μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων η πολεοδόμηση των «καθαρών» περιοχών στα 200.000 στρέμματα των 550 συνεταιρισμών της χώρας
Τράτσα Μάχη
17 Δεκεμβρίου 2020 | 14:33


Για να επιλυθεί ένα πρόβλημα θα πρέπει κατ’ αρχάς να είναι γνωστές όλες οι παράμετροι που το δημιούργησαν. Και στην περίπτωση των οικοδομικών συνεταιρισμών (ΟΣ), τα δεδομένα που έχει στα χέρια της η Διοίκηση είναι ελάχιστα, παρότι ακανθώδη ιδιοκτησιακά, δασικά και άλλα ζητήματα μπλοκάρουν, εδώ και μισό αιώνα, την αξιοποίηση περίπου 200.000 στρεμμάτων.

Γι’ αυτό, το αμέσως επόμενο διάστημα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τους συνεταιρισμούς προκειμένου να αποκτήσει καθαρή εικόνα για το καθεστώς τους και τις διεκδικήσεις τους.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» η πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών Ελλάδας κυρία Γεωργία Ρωμαίου, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί βρίσκονται κάτω από μια κοινή ομπρέλα, αλλά με διαφορετικά προβλήματα ο καθένας.

Αλλοι βρίσκονται σε δάση, σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις, ή ένα τμήμα τους είναι δασικό, άλλοι σε περιοχές που διεκδικούνται από το Δημόσιο, ορισμένοι περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα, κάποιοι καταλαμβάνουν ζώνες περιαστικού πρασίνου, ή εντοπίζονται σε γη υψηλής παραγωγικότητας κ.τ.λ.


Λύση μέσω Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

«Δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια λύση. Κατ’ αρχάς διότι τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν ολοκληρωθεί το έργο των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου, ώστε να γνωρίζουμε πού είναι δάσος και την περιουσία του κράτους. Δεύτερον, διότι ο κάθε οικοδομικός συνεταιρισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό πρόβλημα. Και τρίτον διότι πρέπει να προηγηθεί ολοκληρωμένη απογραφή τους. Αφού γίνουν όλα αυτά, η πολεοδόμησή τους θα μπορέσει να ξεκαθαρίσει μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ)» εξηγεί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που παρακολουθεί στενά το θέμα από την ισχύ του νόμου 4280/14 για την ιδιωτική πολεοδόμηση έως σήμερα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης: Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 8.00 στο Σύνταγμα.



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης: Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 8.00 στο Σύνταγμα.

▶ Ενώ συνεχίζονται οι δράσεις αλληλεγγύης και στήριξης στις πυρόπληκτες περιοχές, ήρθε η ώρα να κατέβουμε και στον δρόμο, διεκδικώντας:

📍Άμεση ενίσχυση σε προσωπικό και πόρους σε έναν ενιαίο φορέα προστασίας των δασών.

📍Καμία αλλαγή χρήσης και προσθήκη δραστηριοτήτων στις καμένες εκτάσεις.

📍Άμεση και διαφανή στήριξη των πληγέντων. 

✊Δεν θα αφήσουμε τις ζωές μας στις φλόγες...

#πυρκαγίες

#ΚανέναςΜόνος

#ΚαμίαΜόνη

Αγώνας τώρα ενάντια στην εγκληματική πολιτική που παρέδωσε όλη τη χώρα στις φλόγες

ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

 

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες όλη σχεδόν η Ελλάδα φλέγεται. Από την Αττική, την Εύβοια, την Μεσσηνία, την Ηλεία, τα Γρεβενά, τη Φωκίδα, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Κω, τη Ρόδο, τη Λακωνία, έως την Κρήτη, πρόκειται για μια ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή, η οποία  βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ ήδη θρηνούμε μια ανθρώπινη ζωή και έχουν καεί ολοσχερώς εκατοντάδες σπίτια, επιχειρήσεις και γεωργικές εκτάσεις.

Με άκρατο κυνισμό, η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φυσικό φαινόμενο, οι συνέπειες του οποίου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, τόσο η αδηφάγα «ανάπτυξη» που προωθεί, σε βάρος μέχρι και της τελευταίας σπιθαμής ελεύθερου χώρου, για την εξυπηρέτηση των κάθε λογής επενδυτών (ενέργεια, εξορύξεις, τουρισμός), αλλά και η εγκατάλειψη της δασοπυρόσβεσης και της δασοπροστασίας δεν αποτελούν φυσικό φαινόμενο. Είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που δαπανά εκατοντάδες εκατομμύρια για την αστυνομία, την καταστολή και τους πολεμικούς εξοπλισμούς, την ίδια στιγμή που ο φυσικός πλούτος όλης της χώρας εσκεμμένα αφήνεται απροστάτευτος, με τεράστιες ελλείψεις στην πυροσβεστική και την πολιτική προστασία και εγκληματική εγκατάλειψη σε ότι αφορά στον εξοπλισμό και στα εναέρια μέσα. Είναι η ίδια πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες και τώρα προσπαθούν επικοινωνιακά να αποσείσουν τις διαχρονικές τους ευθύνες.

Αλλά ούτε η κλιματική αλλαγή, που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως δικαιολογία για την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής της, αποτελεί κεραυνό αν αιθρία. Είναι η ίδια πολιτική στρατηγική της ολοσχερούς εκμετάλλευσης των φυσικών και ζωικών πόρων του πλανήτη που οδηγεί στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση που διαρκώς οξύνεται. Η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας, οι ακραίοι καύσωνες και οι μακρές περίοδοι ξηρασίας έχουν οδηγήσει στην εκθετική αύξηση των καταστροφικών πυρκαγιών σε όλο τον πλανήτη, ενώ την ίδια στιγμή οι κυρίαρχες πολιτικές τροφοδοτούν τη διαρκή επέκταση της κερδοφορίας σε βάρος του περιβάλλοντος.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Απαιτούμε:

  • Την άμεση ενίσχυση των μηχανισμών πυρόσβεσης και πυροπροστασίας με τον αναγκαίο εξοπλισμό και εναέρια μέσα, αλλά και με προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού
  • Την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης των δασικών πυρκαγιών
  • Την άμεση κήρυξη των πληγεισών περιοχών αναδασωτέων και την πλήρη απαγόρευση κάθε «επενδυτικής» αξιοποίησης πάνω στα αποκαΐδια
  • Την άμεση λήψη μέτρων στήριξης του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές και την πλήρη αποζημίωση των κατοίκων για τις περιουσίες που χάθηκαν
  • Την απαραίτητη και επαρκή χρηματοδότηση των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού για δράσεις Πολιτικής Προστασίας και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των τμημάτων Πολιτικής Προστασίας στους ΟΤΑ.

Καλούμε σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 9/8 στις 20.00 στο Σύνταγμα

Ανυπότακτη Αττική

«Ανατροπή στην Πόλη», Νέα Σμύρνη

Ανυπόταχτες Γειτονιές Δάφνης-Υμηττού

Ασυμβίβαστο Ίλιον

Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Χαϊδαρίου

Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας «Μια Πόλη στο Δρόμο»

Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη

Κίνηση Πολιτών Νίκαιας – Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα»

Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα

Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης – ΡΑΚ

Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα

Ριζοσπαστική Προοδευτική Δημοτική Κίνηση “Ανυπότακτος Κορυδαλλός”

 Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου

Χαλάνδρι ΕΝΑΝΤΙΑ

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Πόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητη είναι η ΠτΔ;


Δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε αναδασωτέα έκταση, Απόφαση ΣτΕ, εισηγήτρια η ΠτΔ ..

https://nomosphysis.org.gr/14813/ste-ol-24992012-anaptyksi-aspie-entos-anadasoteon-ektaseon/

Πόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητη είναι η ΠτΔ;
Ανέβηκε: 05/08/2021
Τελευταία ενημέρωση: 05/08/2021

Πως η «περιβαλλοντικά ευαίσθητη» ΠτΔ έχει φροντίσει για την υπονόμευση της αναδάσωσης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με το Άρθρο 117 του ελληνικού Συντάγματος ορίζεται ότι «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά […] κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.»

Ωστόσο, με την απόφαση 2499/2012 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με εισηγητή την σημερινή Πρόεδρο της Επικρατείας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, έκρινε ότι το Σύνταγμα δύναται να καταστρατηγηθεί εάν πρόκειται να δημιουργούν αιολικοί σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε μια ειρωνεία της τύχης, η Wikipedia αναφέρει για την κ. Σακελλαροπούλου πως είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, και διαμένει σε πρότυπο συγκρότημα κατοικιών με βιοκλιματικούς πράσινους χώρους».

Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η κυρία Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και με την στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κινήματος Αλλαγής.