Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Πόρισμα-φωτιά για το μεγάλο φαγοπότι

Η κίνηση τραπεζικών λογαριασμών των κατηγορουμένων του «T.T.-γκέιτ» αποδεικνύει -σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα- ότι οι ενέργειες του Αγγελου Φιλιππίδη ως προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχαν έναν και μόνο στόχο: να κάνουν πλουσιότερο τον ίδιο και ορισμένους φίλους επιχειρηματίες. Επί της ουσίας, στο πόρισμά της η Πόπη Παπανδρέου δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον Αγγ. Φιλιππίδη να χαρακτηριστεί απλά ανίκανος ή ανεπαρκής για τη θέση που κατείχε, αφού εκτιμά ότι συνειδητά παραπλάνησε το Δ.Σ. της τράπεζας ή απέκρυψε στοιχεία και «χάρισε» εκατομμύρια από την περιουσία της τράπεζας σε ημετέρους. Για τον λόγο αυτό όχι μόνο τον θεωρεί ύποπτο φυγής αλλά και «ύποπτο τέλεσης νέων εγκλημάτων» και αναφέρεται και στις υψηλές διασυνδέσεις του με επιχειρηματίες και λοιπούς παράγοντες της χώρας, τις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να συσκοτίσει τις έρευνες.

Των Κατερίνας Κατή, Αρτέμιδος Σπηλιώτη από την ΕφΣυν
 

Φωτιά είναι το πολυσέλιδο πόρισμα της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου για τους εμπλεκόμενους στο μεγάλο σκάνδαλο του Ταχ. Ταμιευτηρίου και κυρίως για τον τότε πρόεδρο Αγγελο Φιλιππίδη, τον οποίο μάλιστα θεωρεί «ύποπτο φυγής», και «ύποπτο τέλεσης νέων εγκλημάτων ή παρέμβασης αλλοίωσης της πραγματικής κατάστασης». Στο πόρισμα, το οποίο έχει ολόκληρο στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» αναφέρεται επί λέξει για τον Αγγελο Φιλιππίδη:

«Επί των ημερών του εκταμιεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας προς επιχειρήσεις μέσω ομολογιακών δανείων, χωρίς η τράπεζα να έχει εκ των προτέρων θεσμοθετήσει κανονισμό πιστοδοτήσεων που να καθορίζει τα όρια ανάληψης κινδύνων, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων για την αξιολόγηση, μέτρηση και παρακολούθησή τους και χωρίς να διατίθενται οι δέουσες υποδομές για την κατάλληλη διαχείριση τους. Παρά ταύτα διενεργήθηκαν κατ’ εξακολούθηση χρηματοδοτήσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ κατά παρέκκλιση των εσωτερικών διαδικασιών, κατά παράβαση των εγγύων πράξεων διοικητή Τράπεζας της Ελλάδας και χωρίς την τήρηση βασικών αρχών τραπεζικής πρακτικής όπως αναλύθηκε σε 3 περιπτώσεις ιδιαίτερα υψηλών δανειοδοτήσεων -Ομιλος Γριβέας, Alapis (του Λ. Λαυρεντιάδη) και όμιλος ΔΕΜΚΟ (του Δ. Κοντομηνά)-, με αποτέλεσμα τη ζημιά της περιουσίας της τράπεζας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εισαγγελέως, «η συνολική ζημιά της περιουσίας της τράπεζας ανέρχεται στο συνολικό ποσόν των 346.904.467 ευρώ τουλάχιστον και 138.750.467 ευρώ από την υπόθεση της Bestline – HPC».

Οι εργολάβοι «κάνουν παιχνίδι» με το «έτσι θέλω»!

Αναδημοσίευση από http://www.axiaplus.gr

Την ώρα που το υπ. Ανάπτυξης υποτίθεται ότι δείχνει τα δόντια του στα πάσης φύσεως καρτέλ που έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στην ελληνική αγορά, ένα συγκεκριμένο τραστ εταιρειών φαίνεται ότι «ζει και βασιλεύει», με τη λογική και την τακτική τού «έτσι θέλω», έκανε και κάνει… παιχνίδι σε όλο το φάσμα των έργων και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων!
Υπό την ανοχή δε των αρμόδιων φορέων και λειτουργών του Δημοσίου, καρπώνεται οφέλη μέσα από συμβάσεις, διαγωνισμούς, δάνεια, διόδια, συμπληρωματικές συμφωνίες, μπόνους και πλήθος άλλων ενεργειών, διεργασιών και μεθοδεύσεων, όπως οι προσυμφωνίες, οι κοινές συμμετοχές σε διαγωνισμούς, αλλά και συνήθως οι χαμηλότατες προσφορές, εις βάρος του Δημοσίου και προς όφελος των ταμείων τους.
Ο λόγος, για όσους δεν το κατάλαβαν, για το περίφημο «εργοληπτικό καρτέλ» στο οποίο συμμετέχουν οι 3-4 εναπομείναντες επί της ουσίας ενεργοί όμιλοι, οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Άβαξ και Intrakat. Οι οποίοι γιγαντώθηκαν περαιτέρω τα τελευταία χρόνια, αφού στρίμωξαν στη γωνία τούς μικρότερους ομίλους και επί της ουσίας (μαζί με την οικονομική κρίση, την έλλειψη αντικείμενου, τη σφιχτή έως αρνητική πολιτική των τραπεζών και την αδιαφορία του κράτους) τους οδήγησαν στον αφανισμό, στην πτώχευση με τις τακτικές προσυνεννόησης, «μοιρασιάς» και νόθευσης του ανταγωνισμού που χρησιμοποίησαν στην πλειονότητα των διαγωνισμών. Στους οποίους είτε κατέβαιναν ως ένα ενιαίο ισχυρό γκρουπ, είτε αίφνης τα έβρισκαν μετά τη διαδικασία, πάντα δίνοντας προσφορές και εκπτώσεις χαμηλότατες σε σχέση με τα μέχρι τότε δεδομένα.
Σε σημείο που επενέβη η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά και ενεπλάκη η Δικαιοσύνη, είτε αποδίδοντας σε κάποιους διαγωνισμούς κατηγορίες (π.χ. της ΕΡΓΟΣΕ), είτε ξεψαχνίζοντας συμβάσεις και έργα που έφτασαν σε αυτήν ύστερα από καταγγελίες ότι αποπνέουν οσμή «μοιρασιάς», διαφθοράς, διαπλοκής και σκανδάλου.
Οι 3+1 αυτοί όμιλοι έφτιαξαν ένα καρτέλ, έγιναν πανίσχυροι, σάρωσαν όλα τα projects (οδικά έργα, λιμενικά, ΕΡΓΟΣΕ κ.λ.π.), εξασφάλισαν και εξασφαλίζουν για τους ίδιους τις οδικές συμβάσεις παραχώρησης, μοιράζοντας μάλιστα κατά το δοκούν διαγωνισμούς, ποσοστά και μερίδια, είτε εκ των προτέρων είτε εκ των υστερών, εισπράττουν διόδια, έλαβαν παχυλές αποζημιώσεις και μπόνους δίχως να δουλεύουν οι μπουλντόζες τους ή δίχως καν να γίνουν τα έργα (π.χ. Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης).
Και τώρα, ασκώντας πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας θεσμικές ή εξωθεσμικές επαφές, απειλώντας με καταγγελίες και ρήτρες, αισθανόμενοι προφανώς παντοδύναμοι, έρχονται και πάλι να σαρώσουν τα πάντα, καθώς βρήκαν… μπόσικο το Δημόσιο, που έσπευσε να τους δώσει δισεκατομμύρια ευρώ μέσω διοδίων, δανείων, χρηματοδοτήσεων, να θέλουν αυξήσεις και νέους σταθμούς, ακόμα και μέσα στην Αθήνα κ.λ.π.
Και όλα αυτά δίχως να βάλουν πολλά ίδια κεφάλαια, δίχως να αναλάβουν το ρίσκο που υποτίθεται ότι προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης, δίχως οι ίδιοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι να αναλάβουν τις επαφές με τις χρηματοδότριες τράπεζες και τους όποιους κινδύνους απορρέουν από τέτοιου είδους συμβάσεις, με το Δημόσιο να βάζει πλάτη, κεφάλαια, να εγγυάται τα δάνεια από τις τράπεζες και την ΕΤΕπ, και μάλιστα να παραχωρεί και τα έσοδά του για τα επόμενα χρόνια.

Μάζεμα της συσπείρωσης στη Θεσ/νίκη

Κυριακή 12/01/2014 ώρα 19:30 στο Στέκι της Παρέμβασης στην οδό Καρμπολά (ρωμαϊκή αγορά), θα πραγματοποιήσουμε το πρώτο μάζεμα της ΣΑΜ για το 2014.

Για να κουβεντιάσουμε για τα αποτελέσματα των εκλογών και τις εκπροσωπήσεις μας στο ΤΕΕ, για τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά (ασφαλιστικό, επαγγελματικά), και για αυτά που ανοίγουν ( αλλαγή ρόλου του ΤΕΕ),αλλά και αυτά που πιστεύουμε οτι πρέπει να ανοίξουν: την επαναδιοργάνωση των παντεχνικών συνελεύσεων με πρωτοβουλία των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε συλλόγους και ΣΜΤ

Θα ακολουθήσει κοπή πίτας (μπουγάτσα με φλουρί) και ποτό-κρασί ή ότι άλλο θέλει ο καθένας εκτός από κοκα κόλα!

Έλεγχος Σπόρων = Έλεγχος ΤροφήςΗ νέα χρονιά μας βρίσκει μπροστά σε μια σημαντική εκδήλωση-ανοικτή συζήτηση, που αφορά τους σπόρους και τον έλεγχο της τροφής μας.
Με τη συμμετοχή των: Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό, Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης, Πελίτι, Δρυάδες, Ο Κήπος της Αφθονίας, ΒΙΟ.ΖΩ, Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής και του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής διοργανώνεται ανοικτή συζήτηση με τίτλο: 


«Αντίσταση στην Παγκόσμια Βιομηχανία Σπόρων - Έλεγχος Σπόρων = Έλεγχος Τροφής»

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (πρ. Αμερικάνικη Βάση, σταθμός Μετρό «Ελληνικό»), το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στις 18.00. 
Την εκδήλωση υποστηρίζουν ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και οι συλλογικότητες: «Υπόστεγο», «Βλαστός» και «Λαγούμι».
Στο πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα περιλαμβάνονται 8 εισηγήσεις σχετικές με το θέμα των σπόρων, ενώ θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Εν αρχή ην ο σπόρος».
 Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

·       Έναρξη Προβολή Ντοκιμαντέρ  «Εν αρχή ην ο Σπόρος» , του Christophe Guyon, για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων
·       ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΑΓΡΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ  «Η αξία του παραδοσιακού σπόρου»

·       ΠΕΛΙΤΙ «Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και Σπόροι»

·       ΒΙΟ.ΖΩ «Οι φυσικοί σπόροι – Δύναμη για τον καταναλωτή»

·       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Βιοκαλλιέργεια και παραδοσιακοί σπόροι»

·       ΔΡΥΑΔΕΣ «Το δίκτυο ‘Δρυάδες’ και η δράση του»
·       ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ «Από τον σπόρο στην οικολογική συνείδηση. Η περιβαλλοντική δράση του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας»
·       ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – Ομάδα ‘Γυάλινο’: «Τέσσερα χρόνια δράσης, ευαισθητοποίησης και διάδοσης των παραδοσιακών σπόρων ‘από τα κάτω’»
·       Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ «Σπουδαία τα λάχανα…;! Μια ματιά στον συμπονετικό και αυτορρυθμιστικό κόσμο των φυτών»

Κλείσιμο: Μοίρασμα Παραδοσιακών Σπόρων Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Υπογραφές Μηχανικών σε Ψήφισμα αλληλεγγύης στον Π. Αντωνόπουλο και ενάντια στις απαγορεύσεις διαδηλώσεων

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΘΑ ΚΑΜΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Καταγγέλλουμε την απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, πρώτη ημέρα ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του εκπαιδευτικού Παύλου Αντωνόπουλου, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ. Ο συνάδελφος συνελήφθη κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνέντευξης τύπου των συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων που διοργάνωναν τη διαδήλωση ενάντια σε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση. Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου ο συνάδελφος περνάει από εισαγγελέα με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομη συγκέντρωση και της αντίστασης κατά της αρχής.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ απαγορεύοντας διαδηλώσεις και στέλνοντας στην Ασφάλεια τους δασκάλους. Αποκαλύπτεται έτσι το πραγματικό αντιλαϊκό και αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε οι απαγορεύσεις, ούτε οι συλλήψεις, ούτε η καταστολή μπορούν να κάμψουν τους λαϊκούς αγώνες.

Καλούμε σε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παύλο Αντωνόπουλο την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, στις 11.30 στα δικαστήρια Ευελπίδων (κτίριο 16) και ζητούμε την άμεση απελευθέρωση και απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες.

Σημείωση: Η δίκη αναβλήθηκε και σήμερα και μεταφέρθηκε για τις 23/1

Υπογραφές (με τυχαία σειρά)

Ανδρέας Σουρούνης Πολιτικός Μηχανικός Γενικός Γραμματέας Π. Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ
Γαλάνης Νίκος, Μηχανολόγος Μηχανικός
Πικιώνης Δημήτρης, Αντιπρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Δωδεκανήσου

Κλεφτοδήμος Δημήτρης, Αρχιτέκτονας, Γραμματέας ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
Βαϊδάνης Μιχάλης, Μηχανικός Μεταλλείων -Μεταλλουργός Μηχανικός. Μέλος ΔΣ ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Νίκος Σακαρέλλος , Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Παρασκευοπούλου Λουκία, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικης & Δυτικής Θεσσαλίας
Θανάσης Κολότσιος, Πρόεδρος ΣΜΗΒΕ 
Μαρία Ίσαρη, Μηχανικός Μεταλλείων -Μεταλλουργός Μηχανικός. Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων ΜΜΜ
Κανελλής Δημήτρης, Μηχανικός Η/Υ, μέλος αντιπροσωπείας ΤΕΕ Μαγνησίας

Τάσος Γουδέλης, Μηχανολόγος - Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βύρωνα 

Βασίλης Συλαϊδής,  Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχ., μέλος ΔΣ Σωματείου εργαζομένων ομίλου INTRACOM 

Κώστας Γαργάλας Πολ.Μηχ Δ.Π.Θ. Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Μαγνησίας - Μέλος Δ.Σ. Ένωσης Γονέων Βόλου

Ιωάννης Ε.Β. Λουκάς, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μέλος της Αντιπροσωπείας Τ.Ε.Ε. Β.Α. Αιγαίου, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτ. Χίου

Η ομιλία της Θεανώ Φωτίου στη Βουλή για το Ν/Σ του ΤΕΕ

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο την εξαιρετική παρέμβαση της συναδέλφου Θ. Φωτίου στην προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή σχετικά με τα άρθρα που τροποποιούν το ρόλο του ΤΕΕ προς το χειρότερο.
 

Δείτε επίσης:

Το πάρτι του ΤΤ, ο Γριβέας, ο Αντρίκος και οι γαλαντόμες διοικήσεις

Της Βασιλικής Σιούτη από εδώ. Δεν ξεχνάμε ότι το ΤΤ μαζί με το ΤΣΜΕΔΕ ήταν από κοινού μέτοχοι της Attica, για να δούμε θα ψάξει κανείς και σε αυτή την κατεύθυνση?
aimagesΜείζον πολιτικό θέμα έχει προκύψει από το πόρισμα της «Αρχής κατά της Νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματική δραστηριότητα» για το πάρτι που γινόταν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα δάνεια εκατομμυρίων, που δόθηκαν στον Κυριάκο Γριβέα, συνεργάτη του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και στελεχών της Ν.Δ. Καμία αντίδραση ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, καθώς όλοι συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει θέμα.
Τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν το 2009 προς επιχειρήσεις του Κυριάκου Γριβέα με χαριστικούς όρους και επισφαλείς συμβάσεις, όπως αναφέρουν οι δικαστικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση, «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως» .
Το πόρισμα που αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα «Έθνος», ανέφερε ότι το συνολικό ύψος της ζημιάς υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, καθώς εκτός από τα 17 εκατομμύρια, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε και με νέα δάνεια τις επιχειρήσεις του Κ. Γριβέα στη συνέχεια, ύψους 2.385.000 ευρώ .
Την περίοδο εκείνη ο κ. Γριβέας διατηρούσε υψηλές διασυνδέσεις στη Ν.Δ, στον πολιτικό χώρο της οποίας φέρονταν να ανήκε, ενώ συνεργαζόταν στενά με τον αδερφό του Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκο, με τον οποίο συνδιοργάνωναν πανάκριβα «πράσινα συνέδρια» με χορηγίες (κυρίως) του δημοσίου. Κι όλα αυτά ενώ η χώρα είχε μπει ήδη στην περιπέτεια της κρίσης.
αρχείο λήψης Τα συνέδρια (Athens Summit -Mediterranean Sustai-nable Energy Summit) που είχαν ως θέμα την ενέργεια και το περιβάλλον. Τα διοργάνωνε η ΜΚΟ του Αντρίκου Παπανδρέου «Ι4cense» (Institute for Climate and Energy Security) με συνδιοργανωτή τον Κυρ. Γριβέα και την εταιρεία του (που έπαιρνε τα δάνεια σύμφωνα με το πόρισμα) C&C International Group of Companies (η οποία ειδικευόταν στο σπόνσορινγκ και τις δημόσιες σχέσεις -κυρίως φαρμακευτικών εταιρειών κι επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας). Ως κεντρικός ομιλητής των συνεδρίων εμφανιζόταν ο τότε πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, που ξεδίπλωνε τα σχέδιά του για την «πράσινη ανάπτυξη», η οποία αποτελούσε περίπου μόνιμη αναφορά κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του.
Μέχρι τότε, ο Κ. Γριβέας ήταν γνωστός ως επιχειρηματίας φίλα προσκείμενος στη Ν.Δ., με φιλίες στην προηγούμενη κυβέρνηση και στενή σχέση με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη. Στον Κ. Γριβέα είχε πιστωθεί και η επιτυχία του προηγούμενου συνεδρίου του Αντρίκου, επί Ν.Δ, στο οποίο είχαν δώσει το παρόν πολλά κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ.

Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ: Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απάντηση στην κυβέρνηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΔΜΗΕ: ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή με το οποίο παραχωρείται το 66% του ΑΔΜΗΕ  σε ιδιώτες επενδυτές ενώ το κράτος κρατά το 34%.


1.  Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί  μετά τον ΑΔΜΗΕ, ακολουθεί η δημιουργία νέας εταιρίας (Μικρή ΔΕΗ) στην οποία θα δοθεί το 30% της σημερινής παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ και θα παραδοθεί στα μονοπώλια της ενέργειας. Δηλαδή εργοστάσια παραγωγής, (Λιγνιτικά, Υδροηλεκτρικά , Φ-Α) και κομμάτι της εμπορίας. Στην νέα εταιρία θα μεταφερθεί ο αντίστοιχος αριθμός εργαζόμενων.

 2. Μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχει παραχωρηθεί σε στρατηγικό επενδυτή το 17% της ΔΕΗ που ήδη έχει παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά από αυτά την ίδια μοίρα θα ακολουθήσει και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ΗΛ. Ενέργειας και της ΔΕΗ.

Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ και η μετεξέλιξη τους ΕΑΜΕ, ΕΠΑΔ) δεν είχαν βάλει πλάτη να προωθηθεί η απελευθέρωση, η είσοδος ιδιωτών  στην παραγωγή, η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ο διαχωρισμός της ΔΕΗ και η δημιουργία θυγατρικών, το ξεπούλημα του ασφαλιστικού και η εκχώρηση της περιουσίας του.

Σήμερα η αντίσταση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να στηριχθεί στις ίδιες πλειοψηφίες, στα ίδια εργαλεία  Το κίνημα θα μπορέσει να εμποδίσει και να ανατρέψει αυτή την πολιτική αν αντιπαρατεθεί στην στρατηγική αυτή δηλ.  της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας , της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική, να παλέψουν για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτή την προοπτική μπορούν να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και της κοινωνίας.

Σήμερα δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Η μάχη θα είναι δύσκολη και μακρόχρονη, πρέπει να έχει διάρκεια, συνέχεια και κλιμάκωση που να εξασφαλίζει άνοδο της μαζικότητας, σωστό προσανατολισμό ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο και μακριά από το κλίμα αναμονής μιας τάχα δικαστικής δικαίωσης.  Πρέπει να εξασφαλίζει κοινωνικές συμμαχίες (μπλόκο στις διακοπές ηλεκτροδότησης, επανασύνδεση σε «κομμένα» λαϊκά νοικοκυριά), συντονισμό με  την πάλη για το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό,  παιδεία, υγεία κλπ. Για την άμεση απάντηση χρειάζεται οργάνωση  και ενότητα.

Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσει η δημιουργία ενός σωματείου στον ΑΔΜΗΕ  που ΘΑ ΕΝΩΣΕΙ τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στην πάλη σε αυτή την κατεύθυνση

Στο διοικητικό συμβούλιο  της ΓΕΝΟΠ μετά τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις και ορισμού ημερομηνίας έκτακτου συνέδριου δήλωσαν παραίτηση ο εκτελών χρέη προέδρου (β΄ Αντ/δρος) και αμέσως μετά σύσσωμη η ΔΑΚΕ από την εκτελεστική επιτροπή. Στην ουσία ακυρώνουν οποιαδήποτε παρέμβαση με βάση έστω τις αποφάσεις που πήραν λίγη ώρα πριν. Αυτή η άσχημη, εκφυλιστική και επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζόμενων κατάσταση κανέναν δεν πρέπει να ξαφνιάζει, είναι αποτέλεσμα που ακολουθούν χρόνια τώρα, σήμερα εξυπηρετεί απόλυτα τις κυβερνητικές επιδιώξεις.  Η ΔΑΚΕ παρά το γεγονός ότι είναι πρώτη δύναμη (13 στου 31), την μια διεκδικεί τον πρόεδρο, και την άλλη αρνείται να αναλάβει τη θέση αν δεν γίνει συνέδριο ¨αδιαφορώντας¨ για τις εξελίξεις . Το ΕΑΜΕ αντίστροφα παίζει το δικό του παιγνίδι. Ταυτόχρονα και οι 2 συμφωνούν και φτιάχνουν από κοινού προεδρείο στην ΕΤΕ, αποφασίζουν από κοινού την ημερομηνία συνέδριου στην ΓΕΝΟΠ. Τα σωματεία που πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ, το ΕΑΜΕ και η ΠΑΣΚΕ δεν αποδίδουν τα χρήματα που εισπράττουν από τα μέλη τους σαν συνδρομή στην ΓΕΝΟΠ οδηγώντας την σε οικονομική ασφυξία.
Σήμερα χρειάζεται γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, της Ε.Ε αλά και με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που την υπηρετεί ακόμα και όταν βγάζει αγωνιστικές κορόνες.

Τώρα πρέπει να τους σταματήσουμε ,να τους ανατρέψουμε ,να τους χαλάσουμε τα σχέδια με αγώνα και ενότητα ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη στη Βουλή για το ΤΕΕ

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε την κριτική της ΕΜΔΥΔΑΣ, από τους ελάχιστους φορείς μηχανικών που στάθηκαν απέναντι σε αυτή την αθλιότητα που ισοπεδώνει επαγγελματικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί τις λειτουργίες του ΤΕΕ, υποκαθιστά τις Δημόσιες Υπηρεσίες, "Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν πρέπει, ούτε μπορεί, να υποκαταστήσει τις Υπηρεσίες - πολύ περισσότερο με τη χρήση ιδιωτικοποιημένων σχημάτων που περιγράφει το νομοσχέδιο – ώστε να αφαιρεθούν από το δημόσιο έλεγχο και εποπτεία οι παραπάνω αρμοδιότητες". Η απερχόμενη διοίκηση του ΤΕΕ, έχει τεράστιες ευθύνες.
 
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου για την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων. Παράλληλα, προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η ονομαστική ψηφοφορία για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος στην παραχώρηση δημόσιας εξουσίας και αρμοδιοτήτων, που μέχρι σήμερα είχε το κράτος, χωρίς να διασφαλίζονται ούτε καν τα απόρρητα δεδομένα.
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος αντέτεινε ότι «το ΤΕΕ χρειάζεται να είναι αξιόπιστο όργανο, που θα χωρά όλους τους μηχανικούς, και αυτούς που είναι ΠΕ και αυτούς που είναι ΤΕ».
«Πρέπει να εγγραφούν όλοι στο ΤΕΕ και να λήξει έτσι η εκκρεμότητα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτές οι διατάξεις είναι ένα ξεκίνημα για να καταφέρουμε ώστε όλοι οι μηχανικοί, που είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του κλάδου, να συνυπάρξουν ο καθένας με το ρόλο του σε ένα όργανο που είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τη χώρα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
«Οι διατάξεις για το ΤΕΕ ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για να ενωθεί ο τεχνικός κόσμος της χώρας και δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επανέλαβε τις επιφυλάξεις και ενστάσεις του, τονίζοντας ότι δεν πρέπει το «ΤΕΕ να γίνει διαμεσολαβητής συμφερόντων».
Επιφυλάξεις εξέφρασε και η ΔΗΜΑΡ, στη διάταξη που δίνει την δυνατότητα στο ΤΕΕ να έχει τη διαχείριση βάσης δεδομένων, τονίζοντας την ανάγκη να διέπεται από ορισμένους κανόνες ασφαλείας.
Κριτική δέχθηκαν και οι διατάξεις για τα διόδια, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ένα ακόμα «φορομπηχτικό μέτρο», τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ για να πληρώνεται το δημόσιο χρέος, και να ζητά να μην εφαρμοστεί στις κάθετους οδούς της Εγνατίας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι και η δική του πρόταση ήταν η χωροθέτηση διοδίων να είναι πλησίον των συνόρων και όχι πλησίον των κόμβων με την Εγνατία Οδό.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Διαδήλωση ενάντια στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, 11/01/2014, πλατεία Αμερικής


Από τον έβρο ως τα πατήσια και την κυψέλη και από τα αστυνομικά τμήματα ως την αμυγδαλέζα και τη μανωλάδα: σύνορα εθνικά, σύνορα εμφανή ή αόρατα στο χάρτη, που εκτείνονται μέχρι το κέντρο των πόλεων. Σύνορα που αποτυπώνουν τη γεωγραφία ενός καθημερινού πολέμου ενάντια στους μετανάστες και τις μετανάστριες.
Φιλοξενία και δικαιοσύνη, “ξένιος ζευς” και “θέτις”, κυνικές ονομασίες για τη στρατιωτική διαχείριση μεταναστών, τοξικοεξαρτημένων, οροθετικών, άστεγων.
Φασιστικά πογκρόμ αποκλεισμού, εγκλεισμού, πειθάρχησης. Διαρκείς αστυνομικοί έλεγχοι που φυλακίζουν τους μετανάστες είτε μέσα στα ίδια τους τα σπίτια είτε σε κέντρα κράτησης.
Αντιμετωπίζουμε εχθρικά όσους και όσες εκμεταλλεύονται και καταπιέζουν ‘ντόπιους’ και μετανάστες, αναπαράγουν την ξενοφοβία, ανέχονται ή επικροτούν τη ρατσιστική βία. Είμαστε στο πλευρό των μεταναστών και μεταναστριών με τους οποίους και τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες γειτονιές, τις ίδιες πλατείες. Έχουμε απέναντί μας τους ίδιους μπάτσους, τους ίδιους φασίστες, το ίδιο καθεστώς εκτάκτου ανάγκης που χρόνια τώρα οργανώνει την υποτίμηση της ζωής και της εργασίας όλων μας. Μέσα από κοινότητες αγώνα κι αλληλεγγύης αντιμετωπίζουμε τη βαρβαρότητα που εξαπλώνεται.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ ΤΟΥ ΞΕΝΙΟΥ ΔΙΑ

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

από τις γειτονιές αγ. νικόλας, κυψέλη, πατήσια
αντιφασίστες/τριες από τις γειτονιές του κέντρου της αθήνας
συνέλευση no lager
αντιφασιστική δράση κυψέλης πατησίων

Νομικά κατά παντός υπευθύνου θα κινηθεί ο ΙΣΑ για την «κατάντια του ΤΣΑΥ»

Αναδημοσίευση από  tvxs.gr/node/146449. Ευθύνες για την «κατάντια» του ΤΣΑΥ θα αναζητήσει ο Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών, που επισημαίνει πως θα προχωρήσει με νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου προς αυτό το σκοπό.
«Δε θα επιτρέψουμε να χάσουν οι γιατροί μας τα χρήματά τους, τα δικαιώματά τους και τον κόπο μιας ζωής που κατέθεσαν στο ασφαλιστικό μας ταμείο» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

«Μέσα από μία σειρά διεκδικήσεων και ενεργειών, ο ΙΣΑ αγωνίστηκε το 2013 για να κατοχυρώσει τα στοιχειώδη δικαιώματα των γιατρών μελών του απέναντι στο ΤΣΑΥ και υπόσχεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με τις δέουσες νομικές ενέργειες και στο άμεσο μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται αναλυτικότερα:

«1) Δημιουργήσαμε Ειδική Επιτροπή για το ΤΣΑΥ που κατέγραφε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του ταμείου, με το συνταξιοδοτικό καθεστώς και τις ιδιαιτερότητες που διέπουν την εφαρμογή των ακρωτηριαστικών νομοθετημάτων στις συντάξεις.

2) Πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων με τους Υπουργούς Εργασίας και Υγείας, καθώς και με τη διοίκηση του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ και ζητήσαμε αφενός να ενημερωθούμε για τα οικονομικά στοιχεία του ταμείου, αφετέρου να διεξαχθεί άμεσα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ στο ΤΣΑΥ και προτείναμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε οι τομείς Συνταξιοδότησης, Υγείας και Πρόνοιας να επιβιώσουν οικονομικά και να βελτιωθούν ποιοτικά. Απευθύναμε το αίτημα αυτό με την από 1-8-2012 επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας, ενώ σχετική ήταν και η επιστολή μας (Αρ.πρωτ.39703/23-4-2013) προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Επειδή δε λάβαμε τις απαιτούμενες απαντήσεις, αποτανθήκαμε στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να διενεργήσει ενδελεχή διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο στο ΤΣΑΥ.
Σήμερα, ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη διαδικασία μηνυτήριας αναφοράς και προσφυγής στον Εισαγγελέα για τους εμπλεκομένους στο ΤΣΑΥ, εφόσον υπάρξουν υπόνοιες τυχόν ποινικών ευθυνών.

3)Θέσαμε στη διάθεση του ΤΣΑΥ προσωπικό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, προκειμένου να επιταχύνουμε την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να διευκολύνουμε τη γρηγορότερη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών μελών μας από το ΤΣΑΥ

4) Προτεραιότητά μας ήταν η πίεση για την άμεση απόδοση των συντάξεων στους συνταξιούχους, και κυρίως στους μονοσυνταξιούχους.

5) Καταγγείλαμε τη μνημονιακή απαγόρευση της συμμετοχής του ΤΣΑΥ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών των οποίων διαθέτει μετοχές, προειδοποιώντας ότι η απώλεια της όποιας περιουσία απέμεινε ακόμη στο ταμείο, θα σημάνει ότι οι γιατροί που χρόνια πλήρωναν αυτό το ταμείο θα μείνουν στο δρόμο χωρίς συντάξεις και περίθαλψη.

Ψήφισμα συμπαράστασης της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τα μέλη του ΓΣ της ΠΟΕ ΟΤΑ και για το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Π. Αντωνόπουλο

Έκτακτη ενημέρωση: Ο συναγωνιστής αφέθηκε ελεύθερος και η δίκη του μεταφέρεται για αύριο Παρασκευή 10/1 στις 9πμ

                                                                               Αθήνα,    9-1-2014          
Αρ. Πρωτ.: 6669            
                                                                     
Ψήφισμα συμπαράστασης για τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και για το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ  Π. Αντωνόπουλο.


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει την αναίτια σύλληψη από την αστυνομία του Παύλου Αντωνόπουλου, εκπαιδευτικού, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στα προπύλαια χθες 8/1/14, με τη δικαιολογία ότι «συμμετείχε σε απαγορευμένη διαδήλωση». Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει συγκέντρωση, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την ΕΕ, με αφορμή τις φιέστες ανάληψης της ελληνικής προεδρίας και επισημαίνουμε τον κίνδυνο να καταργηθούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα που ο λαός μας κατέκτησε με αγώνες και αίμα.

Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. τα οποία παραπέμπονται σε δίκη για απεργιακές κινητοποιήσεις του 2011 στο ίδιο πλαίσιο της τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικής δίωξης των εκπροσώπων τους, που αντιστέκονται ενωτικά στα μνημόνια και αγωνίζονται για την ανατροπή της πολιτική εξόντωσης του Ελληνικού λαού που επιβάλλει η συγκυβέρνηση.

Η χρονική συγκυρία των διώξεων εργαζόμενων συνδικαλιστών, με αστείες κατηγορίες δεν είναι επίσης τυχαία. Γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο που η μνημονιακή συγκυβέρνηση προετοιμάζει τη χαριστική βολή στο Δημόσιο βγάζοντας σε διαθεσιμότητα-απόλυση ακόμη χιλιάδες εργαζόμενους, διαλύοντας δομές και υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος, προωθώντας το στρατηγικό της στόχο που είναι η πλήρης παράδοση τους στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο αγώνας όλων των εργαζομένων δε θα λυγίσει από τις αντιδημοκρατικές αυτές πρακτικές.

Καλούμε σε συγκεντρώσεις συμπαράστασης για τον Π. Αντωνόπουλο την Πέμπτη 9/1/14, 11 π.μ. στα δικαστήρια (Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 16) και για τους συναδέλφους από την ΠΟΕ ΟΤΑ την Παρασκευή 10/1/14 στις 12.00 το μεσημέρι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, (κτίριο 2-Αίθουσα 4), όπου θα γίνεται η δίκη του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Όχι στον αυταρχισμό και τον αντιδημοκρατικό κατήφορο.
Να σταματήσουν οι διώξεις των συναδέλφων.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 10/1/14, 6.30μμ στο ΤΕΕ

Συνέλευση Παρασκευή 10/1/14, 6.30μμ στο ΤΕΕ, με θέματα:
  • Αποτίμηση κατάστασης εν όψει λήξης της προθεσμίας αναστολής της αποστολής στοιχείων στο ΚΕΑΟ
  • Παρεμβάσεις σε ΤΕΕ – ΤΣΜΕΔΕ
  • Οργάνωση νέας κινητοποίησης στο ΕΤΑΑ – σχεδιασμός μελλοντικών κινητοποιήσεων
  • Επικοινωνία – συντονισμός με άλλους κλάδους
  • Διεκδίκηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για το 2014
  • Μείωση εισφορών ΤΣΜΕΔΕ
Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων - Συγκέντρωση Υπογραφών για την Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών


Να μειωθούν άμεσα οι εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ τουλάχιστον 30%


Ανακοίνωση της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών

Καταγγελία για την αναίτια σύλληψη του Παύλου Αντωνόπουλου εκπαιδευτικού, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ

Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης

Καταγγελία για την αναίτια σύλληψη του Παύλου Αντωνόπουλου εκπαιδευτικού, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την αναίτια σύλληψη από την αστυνομία του Παύλου Αντωνόπουλου, εκπαιδευτικού, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στα προπύλαια σήμερα 8/1/14, με τη δικαιολογία  ότι «συμμετείχε σε απαγορευμένη διαδήλωση».
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε ήδη καταγγείλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη συγκέντρωση που καλούσαν για σήμερα Τετάρτη οργανώσεις και κινήσεις ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ με αφορμή τις φιέστες ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.
Καταγγέλλουμε για ακόμη φορά κυβέρνηση και ΕΕ, που φτάνουν στο σημείο να καταργούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα που ο λαός μας κατέκτησε με αγώνες και αίμα και να συλλαμβάνουν αγωνιστές προσπαθώντας να λυγίσουν το λαό στον αγώνα του ενάντια στην βάρβαρη αυτή η πολιτική.
Καλούμε στη συγκέντρωση συμπαράστασης αύριο Πέμπτη 9/1/14, 11 π.μ. στα δικαστήρια (Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 16).
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
08/01/2014

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων - Συγκέντρωση Υπογραφών για την Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών

http://docs.google.com/forms/d/1JzMQJ-mrCU3mQN66_Wxmkw_VFVwi34ep8xNHngxv1Y4/viewform

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα, οι συνάδελφοι δικηγόροι γράφουν τα παρακάτω πολύ κοντά και στα δικά μας αιτήματα:

"(4) Να εξεταστεί η δυνατότητα αντικατάστασης του υπάρχοντος συστήματος υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων του Ε.Τ.Α.Α. από ένα νέο δικαιότερο σύστημα, στο οποίο οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται αναλογικά με βάση το φορολογητέο εισόδημα του ασφαλισμένου, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης [Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Κύπρος και Λουξεμβούργο (πηγή: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=858&langId=el)]. Παράδειγμα τέτοιου συστήματος (σύνδεσης της εισφοροδοτικής ικανότητας με το φορολογητέο εισόδημα) έχουμε στη Χώρα μας, με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 1 του ν. 3050/2002, στην περίπτωση των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Οι ως άνω ασφαλισμένοι, όταν έχουν φορολογητέο εισόδημα κάτω των 13.216 ευρώ (400άσιο του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη) δικαίως απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Ο.Α.Ε.Ε. και υπάγονται στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία του Ο.Γ.Α., η οποία προϋποθέτει την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μόλις 600 ευρώ ετησίως, τόσο για τον τομέα συνταξιοδότησης όσο και για τον τομέα της υγείας. Ένα δεύτερο παράδειγμα αναλογικού προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα θεσπίστηκε πρόσφατα, με τις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.6, περ. 1 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, για τις εισφορές των «παλαιών» ασφαλισμένων (προ του 1993) στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. και συγκεκριμένα για όσους εξ αυτών αμείβονται με μισθό μεγαλύτερο των 2.432,25 ευρώ τον μήνα (97,29 ευρώ επί 25 ημέρες ασφάλισης). Για τους ασφαλισμένους αυτούς προβλέφθηκε η αναλογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους με βάση το μισθό τους (βλ. και Εγκ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 13/1.3.2013).
(5) Να αναγνωριστεί νομικά η ιδιότητα του «μη δυναμένου να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές», με τη θέσπιση ενός ανεισφορολόγητου ποσού για δικηγόρους με μηδενικά φορολογητέα εισοδήματα ή με ένα ελάχιστο πραγματικό φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση του λειτουργήματός τους (π.χ. κάτω των 3.000 ευρώ)."
 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ (Π.Ε.Δ.) - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

Διαδήλωση σήμερα στις 6μμ ενάντια την προεδρία της ΕΕ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ, ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΜ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση της η ΓΑΔΑ, ανακοίνωσε την απαγόρευση της διαδήλωσης που έχουν εξαγγείλει για σήμερα Τετάρτη οργανώσεις και κινήσεις της Αριστεράς, ενάντια σε κυβέρνηση, ΕΕ με αφορμή τις φιέστες ανάληψης της ελληνικής προεδρίας.
Η ΓΑΔΑ απαγορεύει την διαδήλωση κρίνοντας ότι τίθεται «ενάντια στον σκοπό» των  εκδηλώσεων ανάληψης της ελληνικής προεδρίας, διότι «είναι δυνατόν να δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια!»,  διότι «σύμφωνα με τις εξαγγελίες των διοργανωτών και τις πληροφορίες των υπηρεσιών επιδιώκουν να  εκφράσουν την αντίθεσή τους» στην ελληνική προεδρία! και τέλος διότι ο «κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς, λόγω της εκτιμώμενης συμμετοχής μεγάλου αριθμού πολιτών σε αυτές»!!.
Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν να απαγορεύσουν την αντίθεση, τη διαμαρτυρία και τον αγώνα ενάντια στην βάρβαρη αυτή πολιτική, επιδιώκουν να καταργήσουν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα που ο λαός μας κατέκτησε με αγώνες και αίμα. Δεν θα τους περάσει.
 Ας είμαστε όλοι στη συγκέντρωση ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ, σήμερα Τετάρτη το απόγευμα στις 6.00 μμ στα Προπύλαια.Δημόσιο: απολυμένο το νέο έτος

Ο κυβερνητικός στόχος για το 2014 είναι να απολυθούν 11.000 υπάλληλοι και να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι 12.500

Του Στέργιου Ζιαμπάκα από την Εφημερίδα των Συντακτών

Ετος «αποκάλυψης» για τον δημόσιο τομέα θα είναι το 2014, το οποίο θα κυλήσει συνοδεία… απολύσεων. Εχοντας ήδη σπάσει το «ταμπού» της μόνιμης εργασίας στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση αναζητεί έναν τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων προς συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων, έως το τέλος του 2014, και την ένταξη 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Το «κλείσιμο του διακόπτη» στην ΕΡΤ και ο εντοπισμός ενός πενταψήφιου αριθμού «διαθέσιμων» εργαζομένων σε διάστημα μόλις δύο μηνών, με οριζόντιες -μεταξύ άλλων- επιλογές, έχουν καταστήσει σαφές πως η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με κάθε τρόπο στις σχετικές «μνημονιακές υποχρεώσεις».

Με την επαναφορά του Κοινοβουλίου στους συνήθεις ρυθμούς, αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της οποίας θα καταργηθούν δώδεκα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ). Ενας από τους παραπάνω οργανισμούς θα είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), η κατάργηση του οποίου συνδέεται με την απομάκρυνση 126 εργαζομένων.

Tα πρώτα «λουκέτα»

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε ποιους οργανισμούς θα βάλει άμεσα «λουκέτο». Εκτιμάται πως οι υπόλοιποι φορείς θα είναι μικρότερου μεγέθους και υπολογίζεται να σημάνουν την απόλυση έως 80 υπαλλήλων. Δεδομένη είναι η κατάργηση οργανισμών που καταγράφονταν σε λίστες τύπου «Πάγκαλου» ή «Σταμάτη», όπως το Εθνικό Ιδρυμα Μελετών «Θ. Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά», φορέας που δεν απασχολεί υπαλλήλους, και ο «Οργανισμός Κωπαΐδας», του οποίου ο μονοψήφιος αριθμός υπαλλήλων θα οδηγηθεί στη διαθεσιμότητα. Πρόκειται για «συμβολικού χαρακτήρα» καταργήσεις φορέων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί, αφενός μεν, να ενισχύσει την άποψη ότι απομακρύνει από τον δημόσιο τομέα οργανισμούς που δεν έχουν ουσιαστικό έργο, αφετέρου δε, να κατευνάσει την κοινή γνώμη, ενόψει και του νέου «κύματος» απολύσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πρόκειται να επαναληφθεί η πρακτική του «ξαφνικού θανάτου», όπως άστοχα, σύμφωνα με στελέχη του, έχει γραφτεί. Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες θα προκύψουν μέσω της διαδικασίας «αξιολόγησης» των δομών του Δημοσίου, στη λογική της συρρίκνωσης (downsizing).

Περίπου τριπλάσιες σε σχέση με το περασμένο έτος θα είναι οι απολύσεις το 2014. Ο κυβερνητικός στόχος για το 2013 αφορούσε τις 4.000 απολύσεις (έφτασαν περίπου στις 3.000 με τους εργαζομένους της ΕΡΤ και όσους απομακρύνθηκαν για πειθαρχικούς ή ιατρικούς λόγους) και ο αντίστοιχος του 2014 είναι 11.000.

Το μεγαλύτερο βάρος των μελλοντικών απομακρύνσεων αναμένεται να κληθούν να σηκώσουν ΔΕΚΟ και φορείς του υπουργείου Υποδομών, καθώς και ΝΠΙΔ της «περιφέρειας» του Δημοσίου. Πληροφορίες και διαρροές έχουν τοποθετήσει στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης νομικά πρόσωπα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Οι εξαιρέσεις

Υπενθυμίζεται πως εξαιρούνται από την «αξιολόγηση» όσες δημόσιες επιχειρήσεις είναι εισηγμένες ή συνδέονται με εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και όσες εταιρείες ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ ή είναι φορείς που έχουν συγχωνευθεί. Από το μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή σε όλους τους υπουργούς να εντοπίσουν το ταχύτερο τους φορείς από όπου μπορούν να προκύψουν «πλεονάζουσες» θέσεις.