Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

«Θα μείνουμε όλοι!» - Rote Flora, Αμβούργο

Αναδημοσίευση από το RedNotebook του Φλόριαν Βίλντε (ιστορικός και συνεργάτης του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ). Διαμαρτυρίες προσφύγων και αγώνες για το δικαίωμα στην πόλη στην πόλη του Αμβούργου

Ήταν περίπου 300 πρόσφυγες από τη Δυτική Αφρική που στις αρχές του 2013 έφτασαν μέσω Λιβυής στο Αμβούργο. Έπειτα από μια ριψοκίνδυνη διαδρομή στη θάλασσα, βρέθηκαν πρώτα στη Λαμπεντούζα, από όπου και πήρε το όνομά της η ομάδα προσφύγων του Αμβούργου.

Κατά την άφιξή τους στο Αμβούργο, οι αρχές –επικαλούμενες τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς μετανάστευσης– αρνήθηκαν να τους παραχωρήσουν άδεια παραμονής και προσπάθησαν να τους διώξουν αμέσως από την πόλη. Όμως οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να φύγουν. Έτσι κι αλλιώς πού θα πήγαιναν; Αποφάσισαν λοιπόν να μείνουν, να δώσουν δημοσιότητα στο θέμα και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους. Σε αυτή την προσπάθεια βρήκαν στήριγμα σε ένα αυθόρμητο κύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης που εξέφρασαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Εκκλησίες και τζαμιά άνοιξαν τις πύλες τους, όπως επίσης και εναλλακτικά κέντρα της Αριστεράς, καθώς και καταλήψεις στέγης. 80 περίπου μετανάστες βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία του Σανκτ Πάουλι, που βρίσκεται δίπλα στα πρώην κατελημμένα σπίτια της Χάφενστρασε, αλλά και στο Park Fiction, ένα αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο που αντιστέκεται στα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών, και που το καλοκαίρι του 2013, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης, μετονομάστηκε σε Gezi Park Fiction. Εκεί οι κάτοικοι οργάνωσαν διάφορα συσίτια για τους πρόσφυγες. Τρόφιμα και κούβερτες κατέφθαναν κάθε μέρα στις εκκλησίας προς υποστήριξή τους. Η ποδοσφαιρική ομάδα Σανκτ Πάουλι πρόσφερε ποτά και ρουχισμό, καθώς και δωρεάν εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς αγώνες. Στο οίκημα των συνδικάτων, οι συντεχνίες των υπηρεσιών ver.di και των εκπαιδευτικών GEW διοργάνωσαν πάρτυ υποδοχής. Οι πρόσφυγες γράφτηκαν μαζικά στην ver.di, αποκτώντας έτσι σημαντικά συνδικαλιστικά δικαιώματα νομικά κατοχυρωμένα. Ένας γνωστός θυρωρός νυχτερινού κέντρου προθυμοποιήθηκε να προσέχει την εκκλησία όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες επί εβδομάδες, έπειτα από ρατσιστικά επεισόδια εναντίον τους. Στη μεγαλειώδη διαδήλωση της 28ης Οκτωβρίου ενάντια στα υψηλά ενοίκια, οι πρόσφυγες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

Ενώ όμως διάφορες αριστερές οργανώσεις, συνδικάτα καθώς και πολύς απλός κόσμος αντιμετώπισε τους πρόσφυγες με αισθήματα αλληλεγγύης, η σοσιαλδημοκρατική γερουσία του Αμβούργου επέμεινε στην σκληρή της στάση: Η παρούσια των προσφύγων ήταν σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες μετανάστευσης και οι ίδιοι έπρεπε να εγκατελείψουν την πόλη. Όταν όμως η τραγωδία της Λαμπεντούζας στις αρχές του Οκτώβρη κόστισε τον πνιγμό 270 μεταναστών, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους κατοίκους του Αμβούργου είχε δυναμώσει. Η σκληρή στάση της γερουσίας, ωστόσο, δεν είχε όμως αλλάξει. Αντίθετα, η ίδια έθεσε τελεσίγραφο στους πρόσφυγες να καταγράψουν τα στοιχεία τους και να τα παραδώσουν στις αρχές μέχρι τις 11 του Νοέμβρη.

Με τη λήξη της προθεσμίας ξεκίνησαν μαζικοί ρατσιστικοί αστυνομικοί ελέγχοι που αποσκοπούσαν στη σύλληψη των προσφύγων και την απέλασή τους. Ένα αυθόρμητο κύμα διαμαρτυρίας ξεσηκώθηκε ενάντια σε αυτό. Το ίδιο μόλις βράδυ, 1000 περίπου εξοργισμένοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της συνοικίας Άλτονα, πράγμα που επαναλήφθηκε την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα.

Στην Rote Flora, το κατειλημμένο αυτόνομο κέντρο στη συνοικία Σάντσενφιερτελ, συγκλήθηκε μια επείγουσα γενική συνέλευση για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα ενάντια στην κλιμάκωση της καταστολής. Μετά το τέλος της συνέλευσης, περίπου 500 άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους της συνοικίας για μια αυθόρμητη διαδήλωση. Η συνέλευση αποφάσισε την αποστολή δικού της τελεσιγράφου προς τη γερουσία της πόλης: Έαν δεν σταματούσε η καταστολή ενάντια στους πρόσφυγες, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα κλιμακώνονταν: «Δεν θα περιοριστούμε σε νόμιμες μορφές διαμαρτυρίας εφόσον καθημερινά πνίγονται στη Μεσόγειο πρόσφυγες, γεγονός που χρησιμοποισεί η γερουσία σαν αφορμή για την κλιμάκωση της καταστολής ενάντια στους πρόσφυγες».

Μπέρτολτ Μπρεχτ: Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια

Το 2020 θα έχουμε ΑΠΕ, αλλά, το βράδυ, ΔΕΝ θα έχουμε ρεύμα

Αναδημοσίευση από εδώ. Η μελέτη επάρκειας είναι δημοσιευμένη εδώ 

http://www.admie.gr/fileadmin/groups/EDAS_DSS/Meleti_eparkeias_final.pdf
Μέσα στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, δημοσιεύτηκε η μελέτη του για την επάρκεια ισχύος στο Ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα στην περίοδο 2013-2020.
Ρίξαμε μια ματιά και τι βρήκαμε; 
Πλήρης επιβεβαίωση αυτού που λέμε : το μοναδικό αξιόπιστο καύσιμο για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι ο λιγνίτης, όχι το φυσικό αέριο, ούτε βέβαια οι ΑΠΕ. Ο ΑΔΜΗΕ τα λέει, δεν τα λέει αυτό το ιστολόγιο. Ο ΑΔΜΗΕ, που είναι δημόσια επιχείρηση κι όχι φαιδρή ΜΚΟ, που είναι υποχρεωμένος να ...
εξετάσει την υφιστάμενη κατάσταση με σοβαρότητα κι όχι επικοινωνιακούς όρους, γιατί, πολύ απλά, αυτός έχει και την ευθύνη απέναντι στην πολιτεία.
Πάμε λοιπόν στη σελίδα 30:  "Για τον υπολογισμό της Μη Διαθέσιμης Ισχύος είναι απαραίτητο να γίνουν υποθέσεις για τη συνολική μείωση της Καθαρής Ισχύος των μονάδων λόγω περιορισμών στην αποδιδόμενη ισχύ των μονάδων". Στο κάτω μέρος διαβάζουμε : "Σε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους"! Δηλαδή, βάζουμε 100 για να πάρουμε 10; Πόσο είπαμε κοστίζει τελικά αυτό το 10;
Πάμε στη σελίδα 40 και διαβά-ζουμε: "Παρά τη μεγάλη αναμενόμενη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020, λόγω του στοχαστικού χαρακτήρα της παραγωγής τους, η συμβολή των μονάδων ΑΠΕ στην επάρκεια του συστήματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Για τους σκοπούς αυτής της ανάλυσης έχει θεωρηθεί ένα δυσμενές σενάριο συμβολής των ΑΠΕ, ώστε τα συμπεράσματα να είναι από την ασφαλή πλευρά. Ειδικότερα, το σενάριο συμβολής των μονάδων ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Δ.Τ. 14/1/14 για την έγκριση της ΜΠΕ του ηλιοθερμικού Σταθμού στα Φουρνιά Σητείας


14 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τελευταίο επεισόδιο στo σωρό των αδειοδοτήσεων βιομηχανικών ΑΠΕ στην οποία προχώρησε το ΥΠΕΚΑ το τελευταίο διάστημα, για 23 συνολικά αιολικούς σταθμούς σε τρία «πακέτα» στην ηπειρωτική χώρα και τις Κυκλάδες, αποτελεί η έγκριση της ΜΠΕ του ηλιοθερμικού σταθμού στα Φουρνιά, ένα πανέμορφο υψίπεδο της Σητείας, νοτιοδυτικά του Παλαίκαστρου.

Οι αδειοδοτήσεις  αυτές δίνονται στην Ελλάδα της ύφεσης,  της ανεργίας και της φτώχειας και ενώ το ΥΠΕΚΑ -μπροστά στο αδιέξοδο που  έχει δημιουργηθεί από τη διόγκωση του ελλείμματος στο λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ λόγω των επιδοτήσεων στην  «πράσινη ενέργεια»- έχει εξαγγείλει νέο ενεργειακό μείγμα για το 2014.

Δίνονται, σε συνθήκες αποβιομηχάνισης, μείωσης του πρωτογενή τομέα και ποσοτικής μεγέθυνσης του τουρισμού, που όμως αφήνει λιγότερα έσοδα! Σε συνθήκες όπου όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας κάθε τεχνολογίας υπολειτουργούν, εξαιτίας της κάθετης πτώσης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, με συνέπεια να είναι ο τελευταίος τομέας που θα χρειαζόταν σήμερα να χρηματοδοτηθεί.

Ειδικά για την Κρήτη, η έγκριση του έργου του ηλιοθερμικού σταθμού που υπόσχεται αποθήκευση ενέργειας, δίνεται τη στιγμή που επαγγέλλεται σε όλους τους τόνους η διασύνδεση (ή διασυνδέσεις;) με την ηπειρωτική χώρα, θέμα για το οποίο έχουμε ήδη τοποθετηθεί με προηγούμενο δελτίο τύπου μας.

Ειδικά αυτό το έργο, όπως και όλα τα έργα τέτοια τεχνολογίας, προωθείται και επιδοτείται ως ΑΠΕ ενώ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα συμβατικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής και είναι ακόμα πιο επικίνδυνο απ’ αυτά, αφού χρησιμοποιεί τόσο επικίνδυνα υλικά (διαθερμικό έλαιο, δεξαμενές τηγμένου άλατος) ώστε να υπάγεται στην Οδηγία ΣΕΒΕΖΟ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες, με την οποία η χώρα μας έχει εναρμονιστεί με την ΚΥΑ 12044/613/ 2007 (ΦΕΚ 376 Β/ 19-3-2007). Όπως ομολογείται εξάλλου, τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση των τοξικών διαρροών είναι ανεπαρκή λόγω υψηλού κόστους. Εκτός αυτού το έργο θα έχει επιπτώσεις στους υδροφορείς και θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το έδαφος μιας περιοχής που ήδη κινδυνεύει από την ερημοποίηση.

Έργο όμοιας τεχνολογίας είναι το ηλιοθερμικό έργο στη θέση Χώνος, δυτικά των Φουρνιών, ισχύος 60 MW, για το ποίο έχει ήδη δοθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΚΑ και για το οποίο έχει υποβληθεί προσφυγή στο ΣτΕ, τόσο από από τοπικούς φορείς, όσο και από την Περιφέρεια Κρήτης.

Το έργο του ηλιοθερμικού σταθμού στα Φουρνιά είχε υπαχθεί στη διαδικασία φαστ τρακ τον Ιούνιο του 2012, μαζί με τα «πακέτα» 33 και 36 αιολικών σταθμών με υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης της Κρήτης. Για όλα αυτά τα έργα το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ είχε συντονίσει την πολυπληθέστερη προσφυγή που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Το θέμα συζητήθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ την 1η Μαρτίου του 2013, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί η απόφαση.

ΚΕΑΟ: αρχίζει το κυνήγι εργοδοτών (ΙΚΑ) και ασφαλισμένων (ΟΑΕΕ) που χρωστούν στα Ταμεία

Ποιοι κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και κατασχέσεις. Αναδημοσίευση από ΕφΣυν

Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την είσπραξη όσων οφείλονται από εργοδότες (στην περίπτωση του ΙΚΑ) και από ασφαλισμένους (στην περίπτωση του ΟΑΕΕ) στα ασφαλιστικά ταμεία. Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει ήδη κατατάξει τις οφειλές ανάλογα με την εισπραξιμότητά τους και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν δώσει προτεραιότητα στις οφειλές που χαρακτηρίζονται άμεσα εισπράξιμες, και προχωρούν στην ενημέρωση του οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής, εντός προθεσμίας 5 εργάσιμων ημερών. Ο οφειλέτης ενημερώνεται από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ για το σύνολο της οφειλής του ως εξής: i) Μέσω τηλεφωνικού κέντρου (call center). ii) Μέσω μηνύματος κινητής τηλεφωνίας (sms). iii) Μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email). iv) Μέσω του διαδικτυακού ηλεκτρονικού λογαριασμού του ΚΕΑΟ, κατόπιν πιστοποίησης. v) Μέσω γραπτής ειδοποίησης που αποστέλλεται στην επαγγελματική του διεύθυνση ή στη διεύθυνση κατοικίας του. Ο οφειλέτης καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο της οφειλής του άμεσα, εντός προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών από τη λήψη της ειδοποίησης, με την υπενθύμιση ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του θα ακολουθήσει η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι οφειλέτες που δεν ανταποκριθούν στις ειδοποιήσεις του ΚΕΑΟ θα αντιμετωπίζουν κατασχέσεις των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους, ενώ όσοι εργοδότες οφείλουν ακόμη και αν προβούν σε μερική εξόφληση της οφειλής χωρίς να υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης δεν θα γλιτώνουν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Αυτές που έχουν λάβει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος είναι οι οφειλές που έχουν κριθεί επισφαλείς. Για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το ΚΕΑΟ, «επισφαλής κρίνεται η απαίτηση, για την οποία, από διάφορα πραγματικά περιστατικά, προκύπτει αβεβαιότητα για τη μερική ή ολική εκπλήρωση των υποχρεώσεων του οφειλέτη». Από την άλλη για να επέμβει στην περιουσία των οφειλετών το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα πρέπει να είναι βεβαιωμένες αυτές οι οφειλές.

Για να κριθεί επισφαλής μία οφειλή θα πρέπει να υπάρχει μία εκ των κάτωθι περιπτώσεων:

Διώξεις Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Αθήνα, 17-1-2014
Αρ. Πρωτ.: 6671
Προς : Τον Δήμαρχο Καλαμαριάς
κ. Θεοδόση Μπακογλίδη
(fax : 231-3-314188)
Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ
2. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

Θέμα : Διώξεις Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου.

Αισθανόμαστε " πικρή " δικαίωση για όσα με το έγγραφό μας (Αρ. Πρωτ.: 6518, 14-1-2013) είχαμε επισημάνει προς την πολιτική ηγεσία, για τις διατάξεις της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012, με την οποία αυξάνονταν και διευρύνονταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες τίθενται υπάλληλοι σε αυτοδίκαιη αργία.
Εκτός από την αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας που επιφέρουν οι συγκεκριμένες διατάξεις, είχαμε επισημάνει ότι θα πλήξουν όχι πρόσωπα που αποδεδειγμένα έχουν υποπέσει σε έκνομες πράξεις, συναλλαγή, διαφθορά, κλπ. αλλά έντιμους και ικανούς υπαλλήλους που με συνέπεια και τήρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον, δημιουργώντας έτσι προσωπικά και οικογενειακά δράματα αφενός, αφετέρου δε διαμορφώνοντας στις Τεχνικές Υπηρεσίες καθεστώς τρομοκρατίας και ομηρίας με αποτελέσματα εντελώς αντίθετα από αυτά που διακηρύσσονταν για τις συγκεκριμένες διατάξεις.
Κύριε Δήμαρχε,
Μετά το σύντομο ιστορικό, απευθυνόμαστε σ΄ εσάς αφού τα δύο νέα θύματα είναι εργαζόμενοι στο Δήμο σας. Πρόκειται για τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης και τον Ελεγκτή Τοπογράφο Μηχανικό, ο οποίος μάλιστα είναι ενεργός συνδικαλιστής της ΕΜΔΥΔΑΣ κατέχοντας τη θέση του Προέδρου της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι συνάδελφοί μας αυτοί καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή (εκκρεμεί η δικαστική διαδικασία σε δεύτερο βαθμό), γιατί εφάρμοσαν την πολεοδομική νομοθεσία, προστάτευσαν το Δημόσιο Συμφέρον και δεν υπέκυψαν σε πιέσεις εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Υπήρξαν δηλ. θύματα της παραπάνω νομοθεσίας και ενός διαμορφωμένου μιντιακού περιβάλλοντος που συκοφαντεί και σπιλώνει συλλήβδην κάθε Δημόσιο Υπάλληλο.
Από εσάς ζητάμε, να προστατεύσετε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους του Δήμου σας, να μην κινήσετε διαδικασίες που θα οδηγήσουν τους συναδέλφους μας σε αυτοδίκαιη αργία, προσθέτοντας και από μέρους σας στην απαράδεκτη νομοθεσία και την άδικη δικαστική απόφαση, μια ακόμη αδικία με σοβαρότατες συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σας.

Δικαστική δικαίωση εργαζόμενης μέλους του ΣΤΥΕ για εκ περιτροπής εργασία

Ανακοίνωση ΣΤΥΕ
Ο ΣΤΥΕ χαιρετίζει την απόφαση 69/2013 του Μονομελούς Εφετείου Ευβοίας, με την οποία αναγνωρίσθηκε ότι η μονομερής επιβολή εκ περιτροπής εργασίας μιας ημέρας σε μεμονωμένο εργαζόμενο με αξιοποίηση των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων των ν. 3846/2010 και 3899/2010, συνιστά παράνομη μονομερή επέμβαση στο περιεχόμενο της σύμβασης εργασίας και θεωρείται ως απόλυση, για την οποία οφείλεται η προβλεπόμενη αποζημίωση με βάση την προϋπηρεσία του εργαζόμενου.
Με πλήρως αιτιολογημένο σκεπτικό το Δικαστήριο, αποκαλύπτει την εργοδοτική αξιοποίηση των αντεργατικών διατάξεων μονομερούς επιβολής ελαστικών όρων εργασίας, με σκοπό τη μεθόδευση της εξώθησης των εργαζομένων σε παραίτηση χωρίς αποζημίωση και της απώλειας των δικαιωμάτων τους. Αναγνωρίζει μάλιστα, ότι εφόσον ο εργαζόμενος, κατά την μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του, επιφυλαχθεί για τα δικαιώματά του, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλείψει την εργασία του και να αναλάβει τους κινδύνους ενός δικαστικού αγώνα, αλλά μπορεί να συνεχίσει την εργασία του με τους νέους όρους και στη συνέχεια να διεξαγάγει το δικαστικό αγώνα για τον παράνομο χαρακτήρα της μεταβολής.
Ο ΣΤΥΕ θεωρεί ότι στο πρόσωπο της προσφεύγουσας εργαζόμενης συναδέλφου μας, μονογονεϊκής μάλιστα οικογένειας, δικαιώνονται όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποκλείονται από την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.
Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο Σύλλογό μας για την αντιμετώπιση, ή οποιαδήποτε δυνατή και επιθυμητή από τους ίδιους συμβολή μας σε ανάλογες περιπτώσεις.
Καλούμε τους εργοδότες του τεχνικού κλάδου αλλά και το σύνολο της εργοδοσίας να σταματήσουν ίδιες ή και παρεμφερείς πρακτικές ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.
Στη σκληρή αυτή πραγματικότητα, η αγωνία των εργαζομένων όλης της χώρας βρίσκεται στην κορύφωσή της, εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της Αίτησης που έχει καταθέσει η Γ.Σ.Ε.Ε. για την ακύρωση των διατάξεων του ν. 4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ, που κατέλυσαν κάθε έννοια συλλογικής εργατικής προστασίας, θυσίασαν και μετέτρεψαν την εργατική νομοθεσία σε αναποτελεσματικό εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αγνοώντας επιδεικτικά τα ολέθρια αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Για την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Ευβοίας, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η ΓΣΕΕ.

Μαζικές εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο με όχημα την "αξιολόγηση"

Αναδημοσίευση από Ίσκρα. Το σχέδιο νόμου που καταργεί φορείς (μεταξύ αυτών τους Οργανισμούς Ρυθμιστικού Σχεδίου) και προετοιμάζει απολύσεις μέσω "αξιολόγησης:

Η αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε το νομοσχέδιο
 
diathesimotita-1
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟΥΣ «ΑΡΙΣΤΟΥΣ», ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Την εισαγωγή "νόρμας" για την άμεση κατηγοριοποίηση της απόδοσης των εργαζομένων σε 3 βαθμίδες (υψηλή, μέτρια και χαμηλή) προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς την Τετάρτη (15/1) αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι η ανανέωση με άλλη μορφή των πελατειακών σχέσεων και να δώσει ένα επίχρισμα "αξιοκρατίας" στην πολιτική των απολύσεων, καθώς η κατηγοριοποίηση των εργαζομένων, σύμφωνα με τα όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας τύπου αξιολόγησης.
Αν και τα κριτήρια της διαδικασίας αυτής είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, ωστόσο, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες έχει γίνει σαφές ότι η "αξιολόγηση" των εργαζομένων δεν θα γίνει για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης αλλά για την υπαγωγή μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα υπάγονται στις 3 προαναφερθείσες κατηγορίες θα ακολουθεί την εξής κατανομή:
- "Άριστοι". Μόνο το 25% των υπαλλήλων κάθε Γενικής Διεύθυνσης θα μπορεί να συγκεντρώσει τη μέγιστη βαθμολογία.
- "Μέτριοι". Ενδιάμεση βαθμολογία που θα μπορεί να λάβει έως και το 60% του προσωπικού.
- "Υποψήφιοι για διαθεσιμότητα". Σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθεί το 15% του προσωπικού.
Το έργο της κατάταξης των υπαλλήλων σε βαθμίδες θα αναλάβουν οι προϊστάμενοι τμημάτων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο σε τμήματα με μικρό αριθμό υπαλλήλων, αλλά με κρίσιμες αρμοδιότητες, μπορεί να επιτραπεί μεγαλύτερο ποσοστό υπαλλήλων με υψηλότερη βαθμολογία (άνω του 25%), θα ισχύει, όμως, και το αντίστροφο.
“Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα υποχρεώσουμε τους αξιολογητές να ιεραρχήσουν τους υπαλλήλους τους, όπως οφείλουν. Δεν γίνεται να παίρνουν όλοι άριστοι”, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, πρόκειται για ένα μεταβατικό καθεστώς, καθώς στόχος είναι να θεσπιστεί, το προσεχές διάστημα, η οριστική διαδικασία αξιολόγησης, όπου για τις θέσεις ευθύνης θα βαρύνουν περισσότερο τα τυπικά προσόντα (όπως πτυχίο, μεταπτυχιακό κλπ), παρά η προϋπηρεσία.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ο χάρτης του success story


Όχι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

Κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση νόμος για την πώληση του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.). Στον ίδιο νόμο περιλαμβάνεται και η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή του 30% των σταθμών παραγωγής της ΔΕΗ. Σε συνέχεια προηγούμενων μας αναρτήσεων δημοσιεύουμε το απόλυτα τεκμηριωμένο Υπόμνημα των εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ προς τη Βουλή. Δείτε επίσης τι λένε οι φορείς για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ


Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ/ΛΑΓΗΕ (πρώην ΔΕΣΜΗΕ)

Υπόμνημα σχετικά με το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.» προς :
τη Βουλή των Ελλήνων
τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Κυρίες και κύριοι

Σας υποβάλουμε τις τεκμηριωμένες απόψεις του Συλλόγου μας για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς είναι μια πρόταση εσφαλμένη, δεν βασίζεται σε κανένα ορθολογικό επιχείρημα, δεν τεκμηριώνεται από τη διεθνή πραγματικότητα και θα έχει βλαπτικά αποτελέσματα στο σύνολο της Ελληνικής βιομηχανίας ηλεκτροπαραγωγής αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ δεν βοηθά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ούτε θα διευκολύνει την εισαγωγή κεφαλαίων στο χώρο της ενέργειας. Η χρηματοδότηση μεγάλων έργων (Κυκλάδες, Κρήτη) από κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ) και τράπεζες (ΕΤΕπ), έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό εξασφαλιστεί.
Η πώληση του ΑΔΜΗΕ περιορίζει την Εθνική Κυριαρχία και είναι επικίνδυνη για την Εθνική Ασφάλεια.

Καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές να μην ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο.


1. Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72 ΕΚ και η λειτουργία του ΑΔΜΗΕ
Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) συστάθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2012 σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72/ΕΚ που επέβαλε το νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων Μεταφοράς και Διανομής καθετοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕ), όπως ήταν η ΔΕΗ. Η λειτουργία του διέπεται από το Νόμο 4001/2011.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/72/ΕΚ αναφέρει στο άρθρο 9 ότι :
(9) Χωρίς τον αποτελεσματικό διαχωρισμό των δικτύων από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ("αποτελεσματικός διαχωρισμός"), υφίσταται ο κίνδυνος διακρίσεων στην εκμετάλλευση των δικτύων, αλλά και στην παροχή κινήτρων στις κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση των ενδεδειγμένων επενδύσεων στα δίκτυά τους.
Στο άρθρο 16, αναγνωρίζει το δικαίωμα στις καθετοποιημένες επιχειρήσεις να διατηρούν την κυριότητα των παγίων:
(16) Η καθιέρωση διαχειριστών συστημάτων ή μεταφοράς ανεξάρτητων από συμφέροντα προμήθειας και παραγωγής θα πρέπει να παρέχει στις κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διατηρούν την ιδιοκτησία των πάγιων στοιχείων του δικτύου, διασφαλίζοντας παράλληλα τον αποτελεσματικό διαχωρισμό συμφερόντων, υπό τον όρο ότι ο ανεξάρτητος διαχειριστής συστήματος ή ο ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς ασκεί όλες τις δραστηριότητες του διαχειριστή συστήματος και ότι έχουν θεσπισθεί λεπτομερής κανονιστική ρύθμιση και εκτενείς μηχανισμοί ρυθμιστικού ελέγχου.
Η επιλογή του μοντέλου Διαχειριστή, αφήνεται στις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες μπορούν να επιλέξουν είτε το μοντέλο ISO (Independent System OperatorISO), όπως ίσχυε στη χώρα μας με τον ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. είτε το μοντέλο ITO (Independent Transmission OperatorITO), όπως ισχύει σήμερα με τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. είτε τέλος με την δημιουργία μιας πλήρως ανεξάρτητης εταιρίας (Ownership Unbundling - OU).
Το μόνο που επιβάλει η Οδηγία είναι ο όποιος διαχειριστής να είναι πιστοποιημένος για την ανεξαρτησία του από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας, άρθρο 24:
(24) … Προκειμένου να διασφαλισθεί ότι οι δραστηριότητες δικτύου και οι δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής σε ολόκληρη την Κοινότητα παραμένουν ανεξάρτητες μεταξύ τους, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν την εξουσία να αρνούνται την πιστοποίηση διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς που δεν τηρούν τους κανόνες διαχωρισμού. Για να εξασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή των κανόνων αυτών σε ολόκληρη την Κοινότητα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη στο έπακρο τη γνώμη της Επιτροπής όταν αυτή λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την πιστοποίηση.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει πιστοποιηθεί για την οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία και τη διαφάνεια της λειτουργίας του από τη ΡΑΕ (Αποφάσεις 672/2012 και 962Α/2012) ενώ έχει λάβει θετική γνωμοδότηση για τα παραπάνω και από την Επιτροπή Ενέργειας της ΕΕ (Γνωμοδότηση C (2012) 7068 05-10-2012).
Συμπέρασμα:

Eπομενες δράσεις- πρόγραμμα ανοικτής συνέλευσης μηχανικών



Παρασκευή 17/1, ώρα 18.30
Συνέλευση στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ ώστε να καταλήξουμε σε ότι αφορά στα θέματα που τέθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή:
  • Αποτίμηση κατάστασης εν όψει λήξης της προθεσμίας αναστολής της αποστολής στοιχείων στο ΚΕΑΟ.
  • Παρεμβάσεις σε ΤΕΕ – ΤΣΜΕΔΕ
  • Οργάνωση νέας κινητοποίησης στο ΕΤΑΑ – σχεδιασμός μελλοντικών κινητοποιήσεων
  • Επικοινωνία – συντονισμός με άλλους κλάδους
  • Διεκδίκηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για το 2014
  • Μείωση εισφορών ΤΣΜΕΔΕ
Δευτέρα 20/1, ώρα: 15.00
Παρέμβαση στο ΤΣΜΕΔΕ με κύριο αντικείμενο την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, την αλλαγή του απαράδεκτου τρόπου διακανονισμού οφειλών, την αναγνώριση των ανέργων-υποαπασχολούμενων συναδέλφων, αλλά και την στάση του ΤΣΜΕΔΕ σχετικά με την αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ. 

Πέμπτη 23/1, ώρα 15.00
Κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ ώστε να αποτρέψουμε την αποστολή στοιχείων στο ΚΕΑΟ

Οι νέες διαττάξεις για το ΤΕΕ και ο κλάδος των τεχνικών

Χθες υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με 145 ψήφους υπέρ, 117 κατά και 12 "παρών", η διάταξη που προβλέπει αυξημένες αρμοδιότητες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αντίθεση του να παραχωρηθούν αρμοδιότητες και εξουσίες που είχε μέχρι σήμερα το δημόσιο." Αναρτούμε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Home Ένα νομοσχέδιο που αφορά και το ΤΕΕ και την πιστοποίηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων ψηφίστηκε από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες μέρες από την Βουλή. Πρόκειται για τα άρθρα 24,25 και 26 του πολυνομοσχεδίου με τίτλο «Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων και άλλες διατάξεις», για τα οποία θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία στις 15.01
Σύμφωνα με αυτά προβλέπεται η συμμετοχή του ΤΕΕ σε ανώνυμες εταιρείες ή σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τη διατήρηση μητρώου, με σκοπό την πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων, τη μελέτη και αδειοδότηση τεχνικών έργων, την εκτέλεση μελετών και την τιμολόγηση δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Το ΤΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου πανηγυρίζουν γι αυτή την εξέλιξη.
Η μετατροπή του ΤΕΕ σε φορέα πιστοποίησης όλων των τεχνικών επαγγελμάτων, σημαίνει ότι μέσα από τη διεξαγωγή σεμιναρίων και απόδοση πιστοποιητικών, το ΤΕΕ θα ελέγχει και θα «πιστοποιεί» τα επαγγελματικά δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της «απελευθέρωσης», που εδώ και χρόνια προωθεί η ΕΕ και η λογική της Μπολόνια για την πλήρη αποσύνδεση των σπουδών από τα επαγγελματικά δικαιώματα. Με βάση αυτή την πολιτική όλοι οι τεχνικοί (ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ) θα πρέπει να εξετάζονται και να πιστοποιούνται για να αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στη δουλειά, όχι σε συνολικά επαγγελματικά δικαιώματα αλλά σε τεμαχισμένες και εξειδικευμένες δραστηριότητες. Όλα αυτά οδηγούν στην κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το πτυχίο μας, επιπλέον εξετάσεις, ατομικό κόστος της δια βίου μάθησης & πιστοποίησης, αέναη περιπλάνηση για συλλογή ατομικά πιστοποιημένων προσόντων και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής μας δύναμης. Η πολιτική αυτή ήδη εφαρμόζεται με την πολυδιάσπαση του επαγγέλματος όπως για παράδειγμα με τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές & τους ελεγκτές δόμησης, στην οποία πρωτοστατεί το ΤΕΕ. Σημειώνουμε, δε, ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05, επαγγελματικά «δικαιώματα», δηλαδή δυνατότητα «πρόσβασης» στο επάγγελμα, έχουν και οι απόφοιτοι των τριετών κολεγίων.
Παράλληλα το ΤΕΕ μετατρέπεται σε φορέα διαμόρφωσης τιμολογίων και τιμών τεχνικών έργων και μαζί με άλλους ιδιωτικούς φορείς και ανώνυμες εταιρείες (που μπορεί να ιδρύει το ΤΕΕ), αποκτά αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα είχε το δημόσιο όπως η εποπτεία και ο έλεγχος της κατασκευαστικής δραστηριότητας κλπ. Το γεγονός αυτό θα σημάνει την πλήρη υπαγωγή των τεχνικών έργων στον έλεγχο από τους μεγαλοκαρχαρίες του κατασκευαστικού κλάδου. Παράλληλα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην επιβολή διοδίων στην Εγνατία Οδό προς άγραν των κατασκευαστικών ομίλων, των δανειστών και της τρόικα.

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η κυρία Μέρκελ και τα «συμβόλαιά» της

Του Ζακ Σαπίρ από το Δρόμο
SAPIRΕίναι χαρακτηριστική μια δήλωση που έκανε στις 19 του περασμένου Δεκέμβρη η κ. Μέρκελ (καγκελάριος και επικεφαλής πλέον μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία), χωρίς παραδόξως να προκαλέσει σκάνδαλο στον Τύπο, που ασχολείται με το ευρώ: «Αργά ή γρήγορα, χωρίς την απαραίτητη συνοχή, το νόμισμα θα καταρρεύσει»1.
Εκ πρώτης όψεως αυτή η δήλωση είναι απόλυτα σωστή. Χωρίς «συνοχή», δηλαδή χωρίς ένα αξιόπιστο ενιαίο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το ευρώ δεν είναι βιώσιμο. Το γνωρίζουμε αυτό, και πολλοί οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει με ακρίβεια το κόστος αυτού του ομοσπονδιακού συστήματος. Από τη μεριά μου, έχω υπολογίσει πως η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει το 8-10% του ΑΕΠ της σε αυτό το σύστημα2. Είναι ξεκάθαρο ότι η Γερμανία δεν μπορεί να το κάνει δίχως να καταστρέψει το οικονομικό της «μοντέλο» – και, από αυτή την άποψη, το να έχουμε την απαίτηση να επιδείξει «αλληλεγγύη» προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου με ποσά της τάξης των 220-232 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο (σε τιμές του 2010) είναι σαν να της ζητούμε να αυτοκτονήσει3.
Όμως, το πραγματικά ενδιαφέρον συνίσταται στη συνέχεια αυτής της δήλωσης. Η κ. Μέρκελ, συνειδητοποιώντας πλήρως πως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν κι άλλα κομμάτια της κυριαρχίας τους, τους προτείνει να συνάψουν «συμβόλαια» με τη Γερμανία. Στην πράξη, αυτό θα συντελούσε στην οικοδόμηση ενός άλλου θεσμικού πλαισίου, παράλληλα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς θεσμούς, με συμφωνίες που θα έχουν ισχύ νόμου για τους Γερμανούς, ενώ οι άλλες χώρες θα είναι αναγκαστικά προσδεδεμένες στη Γερμανία.
Είναι απόλυτα κατανοητοί οι ιδιοτελείς στόχοι που κρύβονται πίσω από μια τέτοια φόρμουλα. Η κ. Μέρκελ δεν έχει καμία ψευδαίσθηση για την υποτιθέμενη ύπαρξη ενός «ευρωπαϊκού λαού». Αντιλαμβάνεται πολύ καλά αυτό που σκέφτεται το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, που εξέδωσε επ’ αυτού του θέματος μια πολύ σαφή γνωμοδότηση στις 30 Ιουνίου 20094. Είναι βασικό να κατανοήσουμε πως, για το Δικαστήριο της Καρλσρούης, η Ε.Ε. παραμένει ένας υπερεθνικός οργανισμός του οποίου το δίκαιο εκπορεύεται από τα κράτη μέλη, που παραμένουν κύριοι των συνθηκών5. Από αυτή την άποψη, είναι σαφές πως η Γερμανία δεν συμμερίζεται, ούτε πρόκειται να το κάνει στο προσεχές μέλλον, τη θολή ιδέα ενός ευρωπαϊκού «φεντεραλισμού». Για τους Γερμανούς ιθύνοντες, ελλείψει ενός «ευρωπαϊκού λαού», κάτι απόλυτα κατανοητό με δεδομένη τη γερμανική αντίληψη περί του τι είναι ένας «λαός», δεν είναι δυνατή η ύπαρξη ενός υπερεθνικού κράτους. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν μια εξουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Αλλά έτσι, και η ίδια η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο. Αυτό είναι το νόημα των «συμβολαίων» που προτείνει η κ. Μέρκελ στους εταίρους της: με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της κυριαρχίας σας –αφού θα έχετε αποδεχτεί «ελεύθερα» αυτά τα «συμβόλαια»– δεσμευόσαστε να σεβαστείτε ορισμένους κανόνες μέσα σε ένα πλέγμα συμφωνιών που σας προσδένει στη Γερμανία.

Γενική Συνέλευση Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ, 16/1 στις 6μμ στο ΤΕΕ

Παρουσιάζουμε την πρόταση τριών αριστερών παρατάξεων προς τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων καθώς και την εισήγηση του ΔΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16/1/2014
Η εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ από τις διαδοχικές μνημονιακές κυβερνήσεις, έχει ήδη οδηγήσει στην προσχεδιασμένη φτωχοποίηση ευρύτατων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας και στην εξαθλίωση των πιο αδύναμων. Ειδικότερα στον κλάδο των μηχανικών/τεχνικών έχει οδηγήσει στην υποαπασχόληση, την ανεργία και τη μετανάστευση ένα ευρύτατο και αυξανόμενο ποσοστό συναδέλφων. Εξαιτίας της παραπάνω πολιτικής, χιλιάδες είναι αυτοί που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των υφιστάμενων ασφαλιστικών εισφορών και εξωθούνται εκτός επαγγέλματος, κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επιπλέον, όπως είναι γνωστό, ήδη από τον Ιούνιο του 2011 έχουν ψηφιστεί ληστρικές αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν εφαρμοστεί λόγω της πολύμορφης αντίστασης την οποία έχουν συναντήσει. Η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί με την εφαρμογή από το 2014 της φοροληστείας στα μικρά και μεσαία εισοδήματα (φόρος 26% από το 1ο ευρώ, κατάργηση απαλλαγών, διατήρηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» και του τέλους επιτηδεύματος) που συνοδεύεται από το τρομοκρατικό μέτρο της ηλεκτρονικής κατάσχεσης, χωρίς ειδοποίηση, μισθών, καταθέσεων, κλπ, για όσους αδυνατούν να καταβάλουν έστω και μία δόση στην εφορία.
Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οδηγεί με την πολιτική της χιλιάδες συναδέλφους σε αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, μας απειλεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμα και πρώτης κατοικίας, για να εισπράξει ό,τι μπορεί, επικαλούμενη την εξυπηρέτηση ενός δημόσιου χρέους που δεν το δημιούργησαν όσοι προσπαθούν να ζήσουν από τη δουλειά τους και τώρα καλούνται να το πληρώσουν. Έτσι, χιλιάδες συνάδελφοι θα βρεθούν προσεχώς αντιμέτωποι με κατασχέσεις, απειλούμενοι από αυτούς που καταλήστεψαν διαχρονικά και πρόσφατα στο πλαίσιο του PSI τα ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ν.4172/2012 (Α’167), από 1/1/2014, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000€ στο ΤΣΜΕΔΕ προβλέπεται να διαβιβάζονται στο νεοϊδρυθέν «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» (ΚΕΑΟ), το οποίο θα αναλαμβάνει να τις εισπράξει, προχωρώντας σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων, ακόμα και της πρώτης κατοικίας! Παράλληλα, για ενδεχόμενο διακανονισμό των χρωστούμενων, ζητείται από τους οφειλέτες να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους όρους της ρύθμισης, καθώς και ληστρικό επιτόκιο για τις οφειλές (ν.4152/2013 – Α’107).
Γενικότερα, δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε όλη τη χώρα απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το κόστος των ενοικίων που παρά την πτώση των τιμών είναι για πολλούς δυσβάστακτο στις σημερινές συνθήκες, οι φόροι στα ακίνητα από το πρώτο τ.μ. - ακόμη και της μοναδικής κατοικίας μέχρι και τον χέρσο αγρό - που οδηγούν σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας για τη συγκέντρωσή της σε κερδοσκοπικά funds, παράλληλα με τις αυξήσεις στα κοινωνικά αγαθά που καθιστούν επαρκή τη στέγαση (θέρμανση, ηλεκτροδότηση, κ.λπ.), επιτίθενται και στο δικαίωμα της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην κατοικία. Η επί της ουσίας άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για «κόκκινα δάνεια» προς τις τράπεζες, αφού οι όροι προστασίας ελαχιστοποιήθηκαν ενώ οι προϋποθέσεις σκλήρυναν, θα πολλαπλασιάσει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ταυτόχρονα οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται τη στιγμή που υπάρχει μεγάλο κενό κτιριακό απόθεμα.
Οι αρχιτέκτονες αναδεικνύουμε το ζήτημα της κατοικίας σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις των συλλογικοτήτων στις γειτονιές. Αγωνιζόμαστε μαζί με τον κάθε συνάδελφο που απειλείται σήμερα ή θα απειληθεί στο άμεσο μέλλον με κατάσχεση για χρέη προς το ΤΣΜΕΔΕ, την εφορία ή τις τράπεζες.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Απειλή κατασχέσεων για 270.000 οφειλέτες

TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ από την Ημερησία
Απειλή κατασχέσεων για 270.000 οφειλέτες  Τον υποχρεωτικό συμψηφισμό των επιστροφών φόρου (ή ΦΠΑ) με τις βεβαιωμένες και αρρύθμιστες οφειλές από εισφορές που έχουν οι επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθιερώνει, με νομοθετική ρύθμιση, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επιχειρώντας να ενισχύσει τα έσοδα των Ταμείων. «Καμία επιστροφή φόρου δεν θα γίνεται αν υπάρχουν οφειλές στα Ταμεία», προαναγγέλλει στην «Η» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση -που στόχο έχει να «κλείσει» και το τελευταίο «παράθυρο» αποφυγής καταβολής των εισφορών- θα προωθηθεί, υπό τη μορφή τροπολογίας, για ψήφιση μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Η νομοθετική ρύθμιση εντάσσεται στο πλαίσιο μέτρων που ήδη λαμβάνονται για την αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών, τόσο των τρεχουσών (κυρίως μέσω διασταυρώσεων) όσο και των ληξιπρόθεσμων.
Σε αυτή τη βάση και σε εφαρμογή του νόμου που δημιούργησε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ως «ενιαία αρχή» είσπραξης των συσσωρευμένων οφειλών άνω των 10 δισ. ευρώ προς τα Ταμεία, μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ οφειλές περίπου 5 δισ. ευρώ που έχουν περίπου 270.000 ελεύθεροι επαγγελματίες - ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ.
ΡΥΘΜΙΣΗ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ
Οι οφειλές που μεταφέρθηκαν στο ΚΕΑΟ είναι οι άνω των 5.000 ευρώ ανά οφειλέτη και αφορούν χρέη και πρόσθετα τέλη που είχαν βεβαιωθεί στον ΟΑΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2013 (δεν περιλαμβάνεται το τελευταίο δίμηνο καθώς οι σχετικές εισφορές πληρώνονται έως τις 31 Ιανουαρίου).
Στους οφειλέτες εστάλη ηλεκτρονικά, μέσω e-mail, ενημερωτικό σημείωμα ότι πλέον ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΚΕΑΟ και θα πρέπει αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες στο διαδίκτυο μέσα από την ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) και αποκτήσουν αριθμό μητρώου οφειλέτη, να ενημερωθούν για την εικόνα της οφειλής τους από τον πίνακα χρεών και να προχωρήσουν σε ρύθμιση.
Προσεχώς θα δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση και ηλεκτρονικά (προς το παρόν αποφασίζει η περιφερειακή υπηρεσία ΚΕΑΟ ή η ταμειακή υπηρεσία του υποκαταστήματος ΙΚΑ όπου εντάχθηκε ο ασφαλισμένος-οφειλέτης βάσει του περιφερειακού τμήματος του ΟΑΕΕ στο οποίο ανήκει), ενώ η καταβολή των δόσεων θα γίνεται στις τράπεζες, με εξαίρεση την πρώτη δόση που θα πρέπει να καταβάλλεται είτε στην περιφερειακή υπηρεσία ΚΕΑΟ είτε στην ταμειακή υπηρεσία του ΙΚΑ.
Να σημειωθεί ότι στο ΚΕΑΟ θα μεταφερθούν φέτος και οι «μη ρυθμισμένες» οφειλές στον ΟΓΑ και στο ΕΤΑΑ.
Ποιοι χρωστούν και πόσα στον ΟΑΕΕ
  • Το 35% των «ενεργών» ασφαλισμένων χρωστά εισφορές έως 5.000 ευρώ
  • Το 17,83% χρωστά από 5.001 - 10.000 ευρώ
  • Το 41% από 10.001 - 50.000 ευρώ
  • Το 5,2% από 50.001 - 100.000 ευρώ
  • Μόνο το 0,87% οφείλει εισφορές πάνω από 100.000 ευρώ

Ενημέρωση σχετικά με την απαράδεκτη διαδιακασία διακανονισμού οφειλών στο ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε μήνυμα από συνάδελφο σχετικά με την απαράδεκτη διαδιακασία διακανονισμού οφειλών στο ΤΣΜΕΔΕ. Τη Δευτέρα 20/1 στις 3μμ η ανοικτή συνέλευση μηχανικών θα πραγματοποιήση κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ και για αυτό το θέμα.

Γεια σας, θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου με τον διακανονισμό. Χρωστούσα από 1/1/2013 εως 31/12/2013 (τα δύο εξάμηνα του 2013 δηλαδή) και πήγα στο ΤΣΜΕΔΕ για να κάνω διακανονισμό στις  3/1/2014. Για να μπορεί να γίνει ο διακανονισμός, μου είπαν να πληρώσω τις εισφορές μου για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2013 (Οκτ, Νοεμβ, Δεκ) και έδωσα 880 ευρώ, αλλά δε μου θεώρησαν βιβλιάρια, και μου είπε η υπάλληλος  ότι πρέπει να πληρώσω την πρώτη δόση μετά την 8/1/2014 και μέχρι την 15/1/2014 στην τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ ή Εθνική και να φτιάξω πάγια εντολή πληρωμής από το  λογαριασμό μου  και να έρθω μετά  στο ΤΣΜΕΔΕ να μου θεωρήσουν πράγματι για έναν μήνα το βιβλιάριο υγείας. Ενώ θα τραβάνε τα λεφτά  αυτόματα, την θεώρηση βιβλιαρίου πρέπει να την κάνουμε  κάθε μήνα για 12 μήνες στην  ουρά του  ΤΣΜΕΔΕ.

Γενικά όποιος δεν ξέρει και πάει για διακανονισμό:
τον Ιανουάριο πρέπει να πληρώσει εφάπαξ τούς 3 τελευταίου μήνες του 2013 για να γίνει ο διακανονισμός για τα υπόλοιπα.
το Φεβρουάριο πρέπει να πληρώσει εφάπαξ τούς 2 -//-
το Μάρτιο πρέπει να πληρώσει εφάπαξ τον 1 -//-

Μετά απο αυτήν την πληρωμή όπως ανέφερα, δε θεωρούν τα βιβλιάρια αλλά μόνο όταν πληρώσεις την πρώτη δόση και μετά για κάθε δόση ξεχωριστά.

Είναι απαράδεκτο ότι την ημέρα που πας για τον διακανονισμό τούς πληρώνεις ένα κάρο λεφτά αλλά τα βιβλιάρια δεν σου τα θεωρουνε και μετά καθε μήνα πρέπει να τρέχεις να το κάνεις στο  ΤΣΜΕΔΕ. 

Σχετικά με τη φασαρία της εισφοράς αλληλεγγύης

Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με τον Ν. 3986/2011, άρθρο 29, και τα δεκάδες ερωτήματα που δεχθήκαμε τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από δημοσιεύματα τα οποία ελέγχονται, όσον αφορά το χρονικό διάστημα που έλαβαν χώρα αλλά και την σκοπιμότητα τους, η Ομοσπονδία μας σταχυολογώντας την ενημέρωση που υπήρξε γι αυτό το θέμα θεωρεί ως άξια αναφοράς τα εξής:
1)  Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώνεται σε 1% στα καθαρά εισοδήματα από 12.001 € έως 20.000 € και σε 2% στα εισοδήματα από 20.001 € έως και 50.000 €.
2)  Δημοσιεύματα και μόνον, αναφέρουν ότι έχει εκδοθεί απόφαση του Άρειου Πάγου η οποία κρίνει αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης. Ως υπενθύμιση σας γνωρίζουμε ότι ο Άρειος Πάγος εκδίδει αποφάσεις που αφορούν υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου. Για τους Μόνιμους Δημοσίους Υπαλλήλους αρμόδιο όργανο στο οποίο υποχρεωτικά προσφεύγουν, είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως γνωστόν, έως και σήμερα, εκδόθηκαν από το ΣτΕ μόνον αρνητικές αποφάσεις, για όλες τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από τους Μνημονιακούς νόμους καθώς και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στα οποία είχε εξαρχής προσφύγει η ΑΔΕΔΥ. Σε περίπτωση διχογνωμίας μεταξύ των δυο τριτοβάθμιων δικαστηρίων (Άρειος Πάγος – ΣτΕ), η υπόθεση παραπέμπεται στο ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ προς τελική κρίση.
3)  Η υποβολή αιτήσεων και της επιστροφής του ποσού προς τις εφορίες, αφορούν το έτος 2011 και έχουν νόημα την παραγραφή του δικαιώματος και μόνον. Η οποιαδήποτε διεκδίκηση επιστροφής των εισφορών μπορεί να γίνει μόνον Δικαστικά.
Τέλος, θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση να ληφθεί υπόψη μας η ήδη αρνητική αντιμετώπιση από το ΣτΕ, όλων των περιπτώσεων οικονομικών διεκδικήσεων των εργαζομένων στο δημόσιο.
Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ σε συνεργασία με τους νομικούς συμβούλους, εφόσον αξιολογηθεί περαιτέρω, το ενδιαφέρον αλλά και η προοπτική για την τύχη η οποία θα μπορούσε να είχε μια τέτοια προσφυγή, θα επανέλθει άμεσα διεκδικώντας το αυτονόητο.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Οι αγώνες δεν ποινοκοποιούνται

Στις 8 του Γενάρη η Κυβέρνηση με συνέλαβε γιατί παρανόμησα. Με κατηγορεί ότι παρανόμησα γιατί θέλησα να διαδηλώσω την αντίθεση μου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους μηχανισμούς της και την πολιτική της. Κάτι που για τον Πρωθυπουργό μας αποτελεί ενέργεια στα όρια της τρομοκρατίας. Με συνέλαβε γιατί θέλησα να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου στον Τύπο για την απόφαση της να καταπατήσει το Σύνταγμα και να μου αφαιρέσει τη δυνατότητα να συνέρχομαι και να διαδηλώνω ειρηνικά την αντίθεση μου στην πολιτική της. Με συνέλαβε πριν καν προλάβω να παρανομήσω. Προέβλεψε ότι θα παρανομήσω. Αν και πήρε όλα τα μέτρα να μη μπορέσω να παρανομήσω. Κινητοποίησε όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό της και απέκλεισε τη δυνατότητα να πλησιάσει κανείς στον τόπο της παρανομίας. Εμένα με συνέλαβε προληπτικά. Για να μη παρανομήσω. Γιατί δεν σκέφτηκε να βγάλει κι απαγορευτικό για τις συνεντεύξεις Τύπου.

Με συνέλαβε γιατί, όπως με κατηγορεί, αντιστάθηκα στις αρχές! Η μοναδική επαφή μου με τις αρχές ήταν το χέρι του γνωστού διοικητή των ΜΑΤ, Δαρείου, που με συνέλαβε και με παρέδωσε να μου φορέσουν χειροπέδες. Μπορεί να μη προλάβαμε να ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη Τύπου, αλλά προλάβαμε να τραβήξουμε Video που δείχνει όλη τη διαδρομή μας και τα γεγονότα. Ήμουν απαράδεκτα ήρεμος παρά το ότι τα ΜΑΤ με πήγαιναν καροτσάκι. Εκτός κι αν θεωρείται αντίσταση κατά των αρχών το ότι κράτησα την ισορροπία μου και δεν ξάπλωσα στον δρόμο.

Καταλαβαίνω την Κυβέρνηση. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες της. Καταλαβαίνω και τις υποχρεώσεις της. Υλοποιεί μια πολιτική που τσακίζει την τεράστια πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, το σύνολο των εργαζομένων. Με τα εκατομμύρια τους ανέργους. Με τις χιλιάδες λιμοκτονούντων. Καταργεί όλες τις κρατικές δομές που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Την Υγεία, την Παιδεία, την ασφάλιση, τις δημόσιες λαϊκές συγκοινωνίες. Φτωχοποιεί το λαό. Μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση των εργαζομένων, οδηγεί στην αυτοκτονία τα πιο ευάλωτα άτομα που δεν έχουν βιώσει την συλλογική αντίσταση και πάλη. Μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι κυβερνώντες συνδιαμορφώνουν αυτή την πολιτική. Έχουν πλέον εξαντλήσει τα περιθώρια να αποκτήσουν οπαδούς σε αυτή την πορεία τους. Το μόνο που τους μένει είναι η καταστολή. Η απροκάλυπτη, στυγνή καταστολή, που φτάνει και κάποιες φορές στα όρια της εκτροπής.

Γιατί συνέλαβαν εμένα; Γιατί με στοχοποίησαν; Πιστεύω ότι υπάρχουν δυο βασικοί λόγοι. Ο πρώτος είναι η στοχοποίηση μου από τον ακροδεξιό χώρο μέσα από μια μακρόχρονη αντιπαράθεση με στελέχη αυτού του χώρου. Η στοχοποίηση μου έδεσε μέσα από τη συνεργασία Κυβέρνησης – Κράτους και ακροδεξιάς που το τελευταίο διάστημα μορφοποιείται όλο και περισσότερο. Ο διοικητής των ΜΑΤ που με συνέλαβε, μου είπε: “εσύ, συλλαμβάνεσαι”. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είμαι συνδικαλιστής στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Το είπα στον Δαρείο όταν με συνελάμβανε. “Το ξέρω” μου απάντησε. Τα Συνδικάτα, ακόμη κι αυτά που για χρόνια τα έλεγχαν, πλέον τους είναι βαρίδια. Ραγδαία αλλάζουν οι συσχετισμοί. Φοβούνται ότι πολύ γρήγορα θα χάσουν τον έλεγχο. Και οι εργατικές συλλογικότητες είναι ο βασικός εχθρός τους. Όταν μάλιστα αυτές διαμορφώνονται σε ταξική βάση. Θέλουν να φοβίσουν, να τρομοκρατήσουν. Γι’ αυτό χτύπησαν και τον Αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, τον Γρηγόρη Καλομοίρη. Θέλουν να στείλουν σαφές μήνυμα. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ! Ταξικό πόλεμο!

Οι ταξικές δυνάμεις, αυτός ο κόσμος που αντιλαμβάνεται τον χαρακτήρα και το βάθος της επίθεσης, πρέπει να συσπειρωθεί, να συντονίσει τη δράση του. Σεβόμενοι τις διαφορές μας. Τώρα, αναδεικνύονται σε πρωτεύοντα τα ζητήματα Δημοκρατίας. Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη συγκέντρωση, στη διαδήλωση. Το δικαίωμα στην αντιπαράθεση. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα συνδικάτα μας, να τα ενισχύσουμε, να τα αλλάξουμε. Είναι τα όπλα μας. Και να κάνουμε πράξη το “’όλοι για έναν, ένας για όλους”. Κανείς μόνος του στην επίθεση που δεχόμαστε. Δεν συνθηκολογούμε. Δεν υποτασσόμαστε. Αντιστεκόμαστε, περνάμε στην επίθεση. Θα νικήσουμε. Οργανωμένος λαός, λαός νικητής.

Αντωνόπουλος Παύλος
Καθηγητής Βιολογίας
Μέλος των Παρεμβάσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ – Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Παγώνει και πάλι, έπειτα από δικαίωση της WWF, η εκτροπή του Αχελώου

Περιβάλλον Για μια ακόμα φορά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προχωρά στο πάγωμα των έργων εκτροπής του Αχελώου με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Κατά του έργου είχαν προσφύγει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, και οι δήμοι Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.

Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του Αχελώου, καθώς και η εκτέλεση των σχετικών έργων (φράγμα, ταμιευτήρας υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ, Μεσοχώρας, σήραγγα εκτροπής του ρου, κ.λπ.).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι, προκειμένου να επιτραπεί το έργο, ήταν αναγκαίο να εκτιμηθούν πρώτα οι επιπτώσεις στις προστατευόμενες περιοχές, όπως είναι περιοχές Natura 2000, οι τόποι κοινοτικής σημασίας, οι ζώνες ειδικής προστασίας κ.λπ.

Με τον τρόπο που έγινε η εκτροπή του Αχελώου, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, η οποία συμπλέει με το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ σημειώνει, ότι τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που από τα έργα αυτά επέρχεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Τέλος, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλήγει:

«Το επίδικο έργο, κατά τα προκύπτοντα από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τους κανόνες της κοινής πείρας συναγόμενους με βάση τα στοιχεία αυτά, συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή σε ευαίσθητη από περιβαλλοντική άποψη περιοχή, υπαγόμενη σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας. Η επιβαλλόμενη δε από την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτροπή ή μετριασμός και επανόρθωση της βλάβης αυτής, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πλείστοι από τους οποίους έχουν παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα εκτίθενται σε προηγούμενες σκέψεις. Με τα δεδομένα αυτά, το επίδικο έργο εκτροπής ποσότητας 600 εκατομμυρίων κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, όπως έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί με την προσβαλλόμενη απόφαση, αντίκειται προδήλως στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης».

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 23 χρόνια. Η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991 και το θέμα εξετάστηκε εκ νέου τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011.

Τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.