Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Η βόμβα του ΤΤ κορυφή του παγόβουνου για το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος

Αναδημοσίευση από Ίσκρα. Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωπικής Σταθερότητας ανά τράπεζα είναι :
Εθνική Τράπεζα 84,35%
Τράπεζα Πειραιώς 81,01%
Alpha Bank 83,71%
Eurobank* 93,55%
* Το ΤΤ συγχωνεύτηκε με την Eurobank
Κατά συνέπεια, το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, αποτελεί τον βασικό μέτοχο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.  ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Η ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΤΤ
Σε βόμβα για όλο το σάπιο τραπεζικό σύστημα εξελίσσεται η υπόθεση των δικαστικών διώξεων στο ΤΤ, οι οποίες αφορούν πάρα πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και της σημερινής Διευθύνουσας Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασ. Σακελλαρίου (βλ. όλο το δικαστικό πόρισμα παρακάτω).
Έγκυροι κύκλοι στον τραπεζικό χώρο υπογράμμιζαν ότι η υπόθεση του ΤΤ,ανεξάρτητα από επιμέρους σκοπιμότητες που την έφεραν στο φως, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
  Το πρόβλημα στον τραπεζικό χώρο δεν περιορίζεται μόνο στο ΤΤ,στο οποίο είναι και σχετικά μικρότερο. Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και αφορά πρώτα απ'όλα και κυρίως τις λεγόμενες "συστημικές τράπεζες", οι οποίες μένουν προς το παρόν στο απυρόβλητο.
Η κακοδιαχείριση,τα θαλασσοδάνεια και οι χαριστικές - πελατειακές εξυπηρετήσεις συνιστούν μέγα θέμα στο χώρο των αυθαιρέτως λεγόμενων "συστημικών τραπεζών".
Αυτήν την ώρα πρέπει άμεσα να ανακοπεί το σχέδιο "ιδιωτικοποίησης" των τραπεζών και μάλιστα με σκανδαλώδεις όρους, που η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει άμεσα στη Βουλή.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται καθιστά πολύ πιο επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν η Αγροτική Τράπεζα και το ΤΤ στον πλήρη δημόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα να προχωρήσει η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση όλων των τραπεζών με στόχο την ανασυγκρότησή τους και τη λειτουργία τους με νέα αναπτυξιακά,παραγωγικά,επενδυτικά και κοινωνικά κριτήρια για την διασφάλιση ισχυρής και ευνοϊκής ρευστότητας στην οικονομία.
Αυτήν την κατεύθυνση αδυνατεί να τη φέρει σε πέρας η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να επαναδιαμορφώσει ένα νέο εθνικοποιημένο-κοινωνικοποιημένο τραπεζικό σύστημα που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και στόχο την προοδευτική διέξοδο από την κρίση.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΤ: ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις, με τη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για στελέχη της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες, δεν κάνουν κανέναν εργαζόμενο και κανέναν πολίτη να πέσει απ’ τα σύννεφα. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στα πλαίσια των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, λειτουργούσε και λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και υπέρ «ημετέρων» και κολλητών. Είναι πλέον καθολική η απαίτηση εργαζομένων και κοινωνίας, όχι μόνο να διαλευκανθούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά η έρευνα να φτάσει σε βάθος, έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους εκείνους που καταχράστηκαν χρήματα του ελληνικού λαού.

Βέβαια, το μεγάλο σκάνδαλο σε σχέση με το Τ.Τ., είναι ότι η πλειοψηφία των ίδιων προσώπων, που διορίστηκαν και εκτελούσαν εντολές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και σήμερα διώκονται από τη Δικαιοσύνη, οδήγησαν με τις ενέργειες και τις υπογραφές τους το Τ.Τ. στη Eurobank. Η απαξίωση του Τ.Τ ξεκίνησε το 2002 με την μετατροπή του, από δημόσια υπηρεσία σε Ανώνυμη Εταιρεία, στη συνέχεια με την εισαγωγή του στο Χ.Α και την σταδιακή ιδιωτικοποίησή του.

Το Τ.Τ. βρισκόταν στην καλύτερη θέση σε ότι αφορά τις επισφάλειες δανείων, σε σχέση με τις υπόλοιπες καθαρά ιδιωτικές τράπεζες (13,9%). Έτσι λοιπόν, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή του χαρίσματος του Τ.Τ. σε μία τράπεζα που εμφανίζει διπλάσιες επισφάλειες στα χορηγούμενα δάνειά της (26,4%). Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος που επελέγη για τη δημοσιοποίηση των διώξεων. Γιατί όχι νωρίτερα και γιατί όχι αργότερα;

Φανταζόμαστε ότι καμία σχέση δεν έχει με την πρεμούρα κυβέρνησης και τραπεζιτών για την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φανταζόμαστε επίσης, ότι οι ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν τα θαλασσοδάνεια όλων των “συστημικών” τραπεζών που εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερες επισφάλειες απ’ το Τ.Τ., πριν φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Εκτός κι αν ο επικοινωνιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι θα πρέπει να εμφανιστούν ως “σαπάκια” οι πρώην κρατικές τράπεζες, έτσι ώστε να δικαιολογηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζιτών, τις οποίες θα κληθεί να καλύψει εκ νέου ο ελληνικός λαός…

Τέλος, φανταζόμαστε ότι το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί και ο “εποπτικός” ρόλος της ΤτΕ, η οποία από τη μία έκανε τόσο καιρό τα στραβά μάτια για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ από την άλλη φρόντιζε να απαξιώνει σε κάθε ευκαιρία το Τ.Τ. (ΑΣΠΙΔΑ, CDS, κούρεμα ομολόγων, σπάσιμο τράπεζας), προς ικανοποίηση των θιασωτών των μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μια φορά τη νύφη είναι οι απλοί εργαζόμενοι του Τ.Τ. και η ελληνική κοινωνία.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ


ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ Π.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΤ
Καταιγιστικές εξελίξεις για πρόσωπα που είχαν βρεθεί στην πυραμίδα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες σηματοδοτεί το πόρισμα -καταπέλτης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για την άσκηση κακουργηματικών ποινικών διώξεων και την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος επτά ατόμων.
Όπως προκύπτει από το πόρισμα, η εισαγγελέας καταλογίζει στους κατηγορουμένους ότι έδωσαν το πράσινο φως για υπέρογκα δάνεια σε επιχειρηματίες χωρίς εγγυήσεις, τα οποία εκείνοι με τη σειρά τους χρησιμοποίησαν για τη δημιουργία προσωπικού πλουτισμού και όχι για την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Συνολικά, επτά εντάλματα σύλληψης και 25 κατηγορούμενοι για πέντε κακουργήματα είναι ο απολογισμός της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για τα «κόκκινα δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μια υπόθεση που προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστοί επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κατηγορουμένων και στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, που επί μήνες ερεύνησαν διεξοδικά τις ύποπτες δανειακές συμβάσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

(Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου