Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Ινδία: Νέα... «φαραωνικών» διαστάσεων απεργία!

Νεκρώνουν τα πάντα στην χώρα από την απεργία 150 εκατομμυρίων εργατών

Σε μια ακόμη μεγάλη απεργία κατεβαίνει σήμερα η εργατική τάξη της Ινδίας, ανταποκρινόμενη αγωνιστικά στο κάλεσμα των συνδικάτων για πάλη ενάντια στην νεοφιλελεύθερη, βαθειά αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μόντι. Κρίνοντας από την αντίστοιχη περσινή κινητοποίηση, αλλά και τις πολλές άλλες μικρότερης κλίμακας που ακολούθησαν τον τελευταίο χρόνο, τα συνδικάτα, αλλά και ο Τύπος, εκτιμούν ότι θα απεργήσουν τουλάχιστον 150 εκατομμύρια εργάτες και άλλοι μισθωτοί σε όλους τους κλάδους, μεταξύ άλλων σε Μεταφορές, Τράπεζες, Μέταλλο, Κατασκευές.
Το ινδικό κεφάλαιο εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετικό το τελευταίο διάστημα, διεκδικώντας με αξιώσεις αναβάθμιση της θέσης του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τόσο στην Ασία, αλλά και στην Αφρική. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με περσινά στοιχεία, συμμετέχει κατά 29% στην εξόρυξη, 15,8% στις κατασκευές, 13,9 στο χρηματοπιστωτικό τομέα, 9% στο εμπόριο, 3,2% στην έρευνα και την τεχνολογία και 3,1 στην αγροτική παραγωγή της Αφρικής, με την Νιγηρία να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στην Ινδία, μετά τη Σαουδική Αραβία. Γι’ αυτό χρειάζεται να «ξεκαθαρίσει» την επιβολή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλο το φάσμα και την «γκάμα» των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε να μειώσει κι άλλο το κόστος αναπαραγωγής του και να κυνηγήσει νέα κέρδη στις διεθνείς αγορές.

Για το Ιδιωτικό χρέος

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Αλλάζουν όλα στα αυθαίρετα - Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση

Τακτοποιήσεων συνέχεια...

Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov ετέθη το μεσημέρι της Πέμπτης ο νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ένα πολυνομοσχέδιο που περιέχει και τις νέες ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του: 
"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σ/ν: «Νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος». Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, καλεί όλους τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου, στο http://www.opengov.gr/minenv/?p=7778, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 22η Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 09.00, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση του εν λόγω νόμου.
Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης απασχολεί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες και είναι στενά συνυφασμένο με τον τρόπο που αυτό το κράτος συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε. Το προτεινόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχέδιο νόμου επιδιώκει να καθορίσει ένα νέο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης."
Τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης προβλέπουν:
- την εξόφληση των προστίμων σε έως 80 δόσεις
- σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση (είκοσι) 20% επί του συνολικού ποσού του προστίμου
- σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μηνός της ημερομηνίας υπαγωγής παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου
- Το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται (περαιτέρω):

Τι θα γίνει με τον επανυπολογισμός των ειδοποιητηρίων του Α εξαμήνου 2016?

Όπως ενημερωθήκαμε στη συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ (29/8/2016), συζητήθηκε και το θέμα "Επανυπολογισμός των ειδοποιητηρίων του Α εξαμήνου 2016". Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα υπήρχε άρνηση από ΤΣΜΕΔΕ  και ΕΤΑΑ, να κατέβουν από την ιστοσελίδα του ΤΣΜΕΔΕ τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του Α εξαμήνου 2016, παρά το ότι αυτά είχαν ενσωματωμένες τόσο τις αυξήσεις του Ν.3986/11, όσο και τα αναδρομικά -υπέρ ανύπαρκτου- ΟΑΕΔ (για το 2011 και το 2012. Σχετική συζήτηση είχε πραγματοποιηθεί και στις 11/7 χωρίς όμως να υπάρχει κάποια απόφαση.

Η απόφαση όπως μαθαίνουμε περιλαμβάνει επανυπολογισμό εισφορών:
β) σε όσους είχαν καταθέσει αίτηση υπαγωγής σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και την έχασαν λόγω μεταγενέστερης υπαγωγής στην Ειδική Προσαύξηση.

Θετικό βήμα μια και ανακουφίζει για το 2016 κάποιους συναδέλφους παραπάνω, αλλά  επί της ουσίας ημίμετρο μια και υπενθυμίζουμε ότι :
α) παραμένουν στο ακέραιο τα αναδρομικά του ΟΑΕΔ (240 €) για όλους τους συναδέλφους τη στιγμή που κανείς μηχανικός δε δικαιούται επίδομα ανεργίας
β) την πληρώνουν η πλειονότητα των νέων (μετά το 1993) συνάδελφων με αρρύθμιστες οφειλές που δε μπόρεσαν να ενταχθούν ή έχασαν τη ρύθμιση Στρατούλη (Ν.4331/15) και οι οποίοι θα παραμείνουν με τις ληστρικές αυξήσεις (έως 3000 € το εξάμηνο) που είναι αδύνατο να πληρωθούν...

Ακόμα και αυτό το ημίμετρο όμως δε βλέπουμε να γίνεται πράξη μια και καμία αλλαγή δεν έχει εμφανισθεί στα αναρτημένα ειδοποιητήρια, ούτε κάποια σχετική ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στο site του ΤΣΜΕΔΕ.

Το λιγότερο που έχουν να κάνουν ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ είναι να υλοποιήσουν την απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ "να μην εφαρμοστούν για το σύνολο των συναδέλφων οι αυξημένες και αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές του Ν. 3986/2011"

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την κατάργηση τόσο του Ν3986/11, όσο και του πρόσφατου Ν.4387/16...

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Αεροδρομιόσημο 13 ευρώ από τη FraportΑεροδρομιόσημο 13 ευρώ στα αεροπορικά εισιτήρια, θα καλούνται να πληρώνουν από τις αρχές του 2017 οι επιβάτες που θα μετακινούνται από και προς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία λειτουργεί η γερμανική Fraport


Σύμφωνα με τα Νέα, αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσκαλώτου, η οποία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και καθορίζει τη διαδικασία χρέωσης, είσπραξης, διαχείρισης, ελέγχου-παρακολούθησης και ρύθμισης όλων των τεχνικών θεμάτων για τα νέα τέλη των αεροδρομίων.
Πρόκειται για απόφαση που προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Θα φτάσει τα 18 ευρώ

Το τέλος των 13 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη θα μπορεί να διατηρηθεί στο συγκεκριμένο ύψος για διάστημα περίπου τεσσάρων χρόνων, κατά το οποίο η κοινοπραξία της Fraport καλείται να υλοποιήσει συνολικές επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ και στα 14 αεροδρόμια.
Στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, το αεροδρομιόσημο των περιφερειακών αεροδρομίων προβλέπεται να φτάσει ακόμα και τα 18 ευρώ.

To SGW για τη διαβούλευση του ΥΠΕ περί «ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος κάθε χρήσης»


Διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων διέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να τοποθετηθούν όχι δημόσια αλλά σε κάποια email υπαλλήλων του Υπουργείου οι ενδιαφερόμενοι πολίτες επί του σχεδίου Απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων με θέμα: «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του». Πριν εισέλθει κανείς στην ουσία αξίζει να παρατηρήσει ότι η διαδικασία  που επιλέχθηκε δεν έχει καμιά ιδιότητα ισηγορίας και διαφάνειας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε «δημόσια διαβούλευση» όπως πράττει το Υπουργείο. Αποφασίσαμε ωστόσο, να κοινοποιήσουμε την θέση μας για το κείμενο που αναρτήθηκε στις 17 Αυγούστου (!) 2016, όχι μόνον στα εν λόγω email αλλά και με δελτίο τύπου προς όλους τους πολίτες καθώς αυτό το κείμενο ΥΑ που παρουσιάσθηκε εν μέσω καλοκαιριού από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, αλλάζοντας άρδην τον τρόπο που τιμολογείται το νερό κάθε χρήσεως το μετατρέπει κατ’ ουσίαν από κοινό αγαθό και απαραίτητο για τη ζωή πόρο, σε ένα εμπορευματοποιημένο προϊόν, με σκοπό το κέρδος.
diaboyleysi
Δυστυχώς για την ποιότητα του κράτους Δικαίου στην χώρα μας, η διάταξη που προωθείται ύστερα από την αποτυχημένη και επίμονη προσπάθεια κέντρων συμφερόντων εντός και εκτός χώρας για την άμεση και πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης φέρνει «από το παράθυρο» παρόμοιες συνέπειες στους οικιακούς (αλλά όχι μόνο) καταναλωτές αφού καλούνται να πληρώσουν άρτι εφευρεμένα «κόστη» που αποδεικνύουν αμέσως ότι μέσω αυτού του σχεδίου μιλούμε πλέον για πλήρη εμπορευματοποίηση όχι μόνον των υπηρεσιών ύδρευσης αλλά και του ίδιου του νερού της χώρας μας.

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Πάρτι μελετών στις περιοχές Natura

Περιοχές NATURA

Το πρώτο πεντάμηνο του 2016 οι Φορείς Διαχείρισης λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο για τις λειτουργικές τους ανάγκες, πλην αυτών της μισθοδοσίας | EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ-ΨΑΡΑΛΙΚΕΣ)
Θολό εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.), καθώς και εκείνο του προσωπικού που εργάζεται σε αυτούς, τη στιγμή που σπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και ενώ η κυβέρνηση τηρεί διττή στάση σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα καθορίσει τη λειτουργία τους.
Δεδομένου ότι απομένουν μόνο 5 μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθεί το περσινό σκηνικό, όπου η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους Φ.Δ. πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του έτους.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως το πρώτο πεντάμηνο του 2016 οι Φορείς Διαχείρισης λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο για τις λειτουργικές τους ανάγκες, πλην αυτών της μισθοδοσίας.

Δεσμεύσεις...

Τι κι αν οι δημόσιες δεσμεύσεις για την υιοθέτηση του ομόφωνου πορίσματος του εθνικού διαλόγου, τόσο μέσω των επίσημων θέσεων του αρμόδιου υπουργείου (βλ. «Διασφάλιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αθήνα», 27/8/2015) όσο και από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. «Το σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ», 15/9/2015), έδιναν την ελπίδα ότι μπορεί να δοθεί κάποια λύση;

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2014 ο Εθνικός Διάλογος για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών που διενήργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κατέληξε σε ομόφωνο πόρισμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τους Φ.Δ., στο οποίο τονιζόταν η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσής τους, καθώς και στην παραμονή του υφιστάμενου προσωπικού τους ως τακτικό.

Iστορίες από τη σχέση του Τσμεδε με την Άττικα Bank

Η εκδίκηση του Σημίτη (και του Βενιζέλου) μέσω του ΣΥΡΙΖΑ !

Γράφει ο Γιώργος Θ. Κανελλάκης.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκατίας του 90 όταν ένας -τότε- υπουργός, ο Αναστάσιος Πεπονής, εμπνέεται και θεσπίζει τον Νόμο 2190/94, ο οποίος έμελε να μένει γνωστός ως "νόμος Πεπονή". Αυτός ο νόμος δεν ήταν άλλος από εκείνον που θέσπιζε τον τρόπο εισαγωγής στο Δημόσιο μα και στις επιχειρήσεις του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα.

Ο νόμος εκείνος (0 Νόμος Πεπονή) παρά τις όποιες του ατέλειες -μαζί με τις όποιες μεταγενέστερες τροποποιήσεις όπως ο 3812/2009 ή/και ο 4389/2016, ασχέτως αν ήταν κάτω από τις επιταγές της επονείδιστης ΤΡΟΪΚΑ, -ουσιαστικά- ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΑΨΕ να δίνει το
περιθώριο στην εκάστοτε κυβέρνηση να προσλαμβάνει εξειδικευμένο προσωπικό για θέσεις ευθύνης ιδιαζούσης σημασίας και εξειδίκευσης. 

Στο σημείο αυτό και πριν συνεχιστεί η καταγραφή, θα πρέπει να τονισθεί πως, ο Αναστάσης Πεπονής ανέκαθεν ήταν σε ρήξη με τον Κώστα Σημίτη, όπως εξιστορεί και ο Γ. Λακόπουλος στα ΝΕΑ, ασχέτως αν στο τέλος τον στήριξε.
Ανατρέχοντας λίγο στα έργα και τις ημέρες του ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΡΑ ΣΗΜΙΤΗ, θα διαπιστώσουμε πως, η ρίζες με τις οποίες τέθηκαν οι βάσεις για να μετατραπεί το ΤΣΜΕΔΕ, στο σημερινό ΕΤΑΑ, που αποτελεί θνησιγενές υβρίδιο ... Ταμείο, σε Ταμείο μεν και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αλλά κάτω από το σκεπτικό του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) πέρασε από το στάδιο - Νόμο N. 3029/2002 με βάση τον οποίο, φτάσαμε στο παράδοξο όπου, ενώ το Ταμείο, εμφανώς έχει το αυτοδιοίκητο, να χάνει 2,2 δισεκατομμύρια euro, τον Μάρτη του 2012, από το PSI του Βενιζέλου, κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (;;;). Διεξοδικά επ' αυτού το θέματος ΕΔΩ

ΟΣΥΑΠΕ: «Γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο η κατάργηση αδειοδοτήσεων και ελέγχωνcapitalism-is-crisis-603Την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο νόμου για το «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας», δηλαδή σε νομοθετικές ρυθμίσεις που καταργούν τις αδειοδοτήσεις και τους ελέγχους επιχειρήσεων, που τις οδηγούν σε καθεστώς πλήρους «απελευθέρωσης», εκφράζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).
Σε επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία. επισημαίνει ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση αδειών και ελέγχων με τη σφραγίδα του ΣΕΒ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ. Χαρακτηρίζει προειλημμένες τις αποφάσεις και προσχηματική τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, το οποίο εντάσσεται στις προαπαιτούμενες δράσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου και αποτελεί εναρμόνιση με τις «ελευθερίες» της ΕΕ.
Επισημαίνει επίσης ανάμεσα σε άλλα ότι:
  1. Η κυβέρνηση, στο όνομα της προώθησης της ανάπτυξης και του ελεύθερου ανταγωνισμού δίνει «γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταργώντας ότι «άφησαν όρθιο» ανάλογοι νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπως ο ν. 4262/2014, ο 4276/2014, ο ν. 3526/2007. Συνεχίζει την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Περιφέρειες.
  2. Καταργεί την αρχή της προφύλαξης στον ευαίσθητο τομέα των τροφίμων, της πυροπροστασίας και του περιβάλλοντος. Απεμπολεί την ευθύνη του κράτους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την αφήνει στα «χέρια» των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεωρώντας ότι ο ανταγωνισμός θα εξαλείψει και τους κινδύνους, που δημιουργούνται. Η λογική που διαπνέει όλο το σχέδιο νόμου είναι: δεν προσφέρουν τίποτα οι προληπτικοί έλεγχοι στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, αποτελούν «βάρος», βάζουν εμπόδια στις επενδύσεις… άρα δεν χρειάζονται!

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Η κοινωνική μήτρα του επίσημου συνδικαλισμού
Η συμμετοχή ενός τμήματος της «Αριστεράς» στο επίσημο πολιτικό σκηνικό, ως μια πολιτική δύναμη που προασπίζει την αστική δημοκρατία και το αστικό κράτος, δεν είναι μια υπόθεση καινούρια. Κυρίως δεν είναι μια υπόθεση προδοσίας και παρασκηνίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται εξελισσόμενο από την περίοδο της γέννησης του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, μοτίβο που εξελίσσεται πάντα πάνω στον ίδιο κοινωνικό άξονα: την εγγραφή συγκεκριμένων κοινωνικών συμφερόντων μέσα στο ανομολόγητο συμβόλαιο που ένα τμήμα της αυτοαποκαλούμενης «Αριστεράς» συνάπτει με το κεφάλαιο κάτω από την πολιτική του εξουσία. Με συνηθέστερη μορφή την παραίτηση από την επαναστατική επιδίωξη και τον περιορισμό στους ενδιάμεσους πολιτικούς στόχους.
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια προσέγγιση στις κοινωνικές ρίζες του «επίσημου συνδικαλισμού»1, ως μιας κραταιάς εκδοχής κοινωνικής εκπροσώπησης των εργαζομένων με εξαρτημένη σχέση εργασίας στην Ελλάδα και, σε αυτή τη συγκυρία, βασικού παράγοντα διευκόλυνσης της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.

Η επικαιρότητα του ζητήματος

Τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες μιας κοινωνικής διαμαρτυρίας από επαγγελματικούς κλάδους που σπάνια αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική και ακόμα σπανιότερα μεταχειρίζονται μέσα όπως η διαδήλωση. Ιδίως οι δικηγόροι, που ανεμίζοντας τις γραβάτες τους ηγήθηκαν του ομώνυμου κινήματος νομικών, υγειονομικών και μηχανικών, είναι από τους λίγους κλάδους που σε ολόκληρη τη μνημονιακή περίοδο όχι μόνο δεν κατέβηκαν στο πεζοδρόμιο, αλλά μέσω των επίσημων ηγεσιών τους (ΔΣΑ, ΤΕΕ) υπερασπίστηκαν την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και τα μνημόνια, τη μόνη στιγμή που ίσως αυτό διακυβευόταν.
Με αντίστοιχο κοινωνικό πρόσημο, αλλά και σε αντίστοιχο ετεροχρονισμό με την κοινωνική αφύπνιση της περιόδου 2010-2012, και οι αγρότες επέλεξαν να εναντιωθούν στη μνημονιακή πολιτική, διατηρώντας και αυτοί ως κυρίαρχο το αίτημα της «εξαίρεσης» του κλάδου τους. Ο σπασμωδικός και προσχηματικός χαρακτήρας των «κινητοποιήσεων» των διαταξικών επαγγελματικών οργανώσεων, αποτελεί επιμέρους δείγμα μιας ευρύτερης δομικής αναποτελεσματικότητας υπεράσπισης κοινωνικών συμφερόντων που θίγονται μέσα στο μνημόνιο.
Κομβική σε αυτό το ζήτημα είναι η στάση της ΓΣΕΕ, ως κύρια μορφή εκπροσώπησης της μισθωτής εργασίας και ως θεσμού με ευρύτερη κοινωνική επιρροή. Η 4η Φεβρουαρίου 2016 ήταν η πολλοστή φορά από το 2010 που μια απεργία της ΓΣΕΕ, αν και προέκυπτε μέσα σε συνθήκες κυβερνητικής φθοράς, διαμόρφωνε όρους πολιτικής σταθερότητας για τη συνέχεια.

Αυγή: πώς να σκαπουλάρουμε τον ΕΝΦΙΑ

Την παλιά καλή αντιμνημονιακή περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, που ο ΕΝΦΙΑ ήταν παράνομος, αθέμιτος και επονείδιστος, μπορούσες να βρει κανείς ποικίλα μαργαριτάρια. Μέχρι και στοιχειοθετημένες νομικά οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να σκαπουλάρει το “πικρό χαράτσιον τούτο” χωρίς να μπορεί κανείς να του την πει. Σκάψαμε, λοιπόν, και φέραμε ξανά στην επιφάνεια το εξώδικο που πρότεινε η Αυγή σε όσους ανγνώστες της δε θέλανε να πληρώσουν το “κυβερνητικό χαράτσι”, μιας και μπορεί να χρειαστεί ξανά (λολ). Πάμε, λοιπόν, να δούμε 4 επιχειρήματα Συριζαίων για το πώς θα τυλίξτε κυβερνητικούς σε μια κόλλα χαρτί. (ινσέψιο)
1) Ο προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας των δεν είναι νόμιμος
Τι θέλει να πει ο ποιητής: οι τιμές των ακινήτων που αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό του χαρατσιού πρέπει να συμβαδίζουν με τις τιμές των ακινήτων στην αγορά. Οι οποίες, προφανώς, στον καιρό της μνημονιακής ευλογίας έχουν κατακρημνιστεί. Οι αρχικές, ωστόσο, τιμές ποτέ δεν άλλαξαν εδώ και τρία χρόνια κι, έτσι, ο μαλάκας φορολογούμενος καλείται να πληρώσει τα 3πλάσια, 4πλάσια, ν-πλάσιακερατιάτικα. Χο χο χο, πώς σου φάνηκε, Τσακαλώτε;
Ο σκοπός του νόμου είναι οι αξίες που αποτελούν τη βάση φορολόγησης να συμβαδίζουν προς τις αγοραίες. Επομένως, η πάροδος απράκτου της διετίας χωρίς αναπροσαρμογή των τιμών συνιστά παράνομη παράλειψη έκδοσης κανονιστικής πράξης εκ μέρους της διοίκησης. Την παράνομη αυτή παράλειψη του υπουργού δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε η φορολογική διοίκηση ούτε τα Διοικητικά Δικαστήρια, κρίνοντας κατά περίπτωση για την αξία ενός εκάστου ακινήτου, ύστερα από προσφυγή του φορολογουμένου.

Η Άττικα δίνει εγγυητικές επιστολές και για την αδειοδότηση των καναλιών

Άλλη μια σημαντική επιτυχία της Τράπεζας μας. Επιτέλους τα αποθεματικά μας πιάνουν τόπο...θα αλλάξουν και το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο μέσω Καλογρίτσα φυσικά...


Μία από τις οκτώ υποψηφιότητες που θα λάβουν μέρος στη "δημοπρασία για τη χορήγηση τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας" σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας 

είναι: ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)

Σύμφωνα με διάφορα σημερινά δημοσιεύματα, ενδεικτικά:η εγγυητική επιστολή 3.000.000euro της συγκεκριμένης εταιρείας προέρχεται από την ATTICA BANK !!!

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Δήλωση Χ. Καφαντάρη: «Η εποχή που κάποιος είχε μαγαζί και ήταν αφεντικό του εαυτού του έχει τελειώσει!»Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη, βρέθηκε χθες αργά το βράδυ σε εκπομπή του Κontra Channel, όπου προκαλώντας αντιδράσεις δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η εποχή του ''εγώ είμαι το αφεντικό του εαυτού μου'' έχει τελειώσει και ίσως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», ακυρώνοντας έτσι με λίγα λόγια την όποια μορφή επιχειρηματικότητας.

Όπως είπε πρέπει να πάμε σε καινούργιες μορφές, όπως οι συνεταιριστικές μορφές, σε μια κοινωνική οικονομία με καινούργια υγιή βάση.

«Πρέπει να βρούμε νέες μορφές συνεργατικότητας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ίδια, «οι μικρομεσαίοι πρέπει να συνεταιρισθούν, να κάνουν μια επιχείρηση από κοινού».
«Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αρχίσει να καλλιεργείται», σημείωσε.
Ερωτηθείσα για το πώς θα λειτουργήσει εξήγησε ότι «θα το δείτε όταν θα έρθει το νέο νομοσχέδιο που θα αφορά την κοινωνική οικονομία».Γιατί φωνάζετε όλοι για την Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι πρέπει να σταματήσει η μικρή ιδιοκτησία (μαγαζάκια, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ο.κ.) και να γίνουν όλοι υπάλληλοι μεγάλων εταιριών; Δεν τα έχετε ξανακούσει αυτά; Τα λέει τόσα χρόνια ο Αρίστος Δοξιάδης, ο Φώτης Γεωργελές, ο Πάσχος Μανδραβέλης, ο Θάνος ο Τζήμερος, το Ποτάμι και όλο το φιλελευθεριστάν/μεταρρυθμιστάν...

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στις Καταλήψεις Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών ΔΕΥΤΕΡΑ, 29/08, στις 6:00μ.μ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ στις Καταλήψεις Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών ΔΕΥΤΕΡΑ, 29/08, στις 6:00μ.μ - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
Ανακοίνωση της Κατάληψης Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26 για την Επίθεση της 24ης Αυγούστου

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 3:45π.μ, η Κατάληψη Στέγης Προσφύγων και Μεταναστριών/-στών Νοταρά 26 δέχθηκε εμπρηστική επίθεση. Ο τρόπος δράσης των εμπρηστών θεωρείται από εμάς μία ξεκάθαρη δολοφονική ενέργεια, σχεδιασμένη με σκοπό να προκαλέσει – πέραν των σοβαρών υλικών ζημιών – και ανθρώπινες απώλειες. Η θρασύδειλη αυτή ενέργεια επελέχθη χρονικά την περίοδο του Αυγούστου, όπου οι εμπρηστές θεώρησαν ότι τα αντανακλαστικά του κινήματος αλληλεγγύης θα ήταν υποτονικά. Μάταια όμως....

Μετά την επίθεση με μολότοφ και τα γκαζάκια που ακολούθησαν, η περιφρούρηση των μεταναστών και η συνδρομή των αλληλέγγυων έδρασε άμεσα, κάνοντας χρήση των πυροσβεστήρων της κατάληψης. Οι άνω των 130 ζωών που κινδύνευσαν σοβαρά, σώθηκαν αποκλειστικά και μόνο από την άμεση αντίδραση του συνόλου των διαμενόντων, των αλληλέγγυων και των γειτόνων της κατάληψης, καθώς και με τη συμμετοχή της πυροσβεστικής – παρ’ ότι η ίδια στο δελτίο τύπου της χαρακτήρισε μειονεκτικά την κατάληψη της Νοταρά 26 ως αποθήκη, υπονοώντας ότι στο σημείο δεν διέμεναν άνθρωποι.

Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί έναν κρίκο στην μακρά αλυσίδα των επιθέσεων εναντίον των καταλήψεων των μεταναστριών/-στών, των προσφύγων και των ελεύθερων κοινωνικών χώρων, η οποία αποτελεί τη σύμπραξη του κράτους και του παρακράτους – όπου το μεν πρώτο δρα με τη χρήση του νόμου (Ορφανοτροφείο, Νίκης, Hurriya) και το δεύτερο με τις συνήθεις μαφιόζικες πρακτικές (Vancouver, Αυτόνομο Στέκι, Ζαΐμη, Ανάληψη, Κάνιγγος) – στοχοποιώντας το κίνημα της αλληλεγγύης.

Μετά τους πρώτους μήνες των φιλανθρωπικών αναφορών στα μίντια για το δράμα των προσφύγων και των μεταναστριών/-στών, η αναδυόμενη αντίδραση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού άλλαξε άρδην τη στάση των κυρίαρχων Μ.Μ.Ε και του κράτους, από αυτήν της «φιλικής» προσέγγισης του ζητήματος σε αυτήν της φοβικής αντιμετώπισης των αλληλέγγυων υποκειμένων και της ξεκάθαρης στοχοποίησής τους.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στους πρόσφυγες


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
5 ‐ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού
Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς, ισόγειο
η διεύθυνση στο χάρτη της google με κλικ εδώ: [ Δεκελείας 152, Ν. Φιλαδέλφεια ]

1. ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ, 5 ‐ 23 Σεπτεμβρίου 2016 

Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. ‐ 3.00 μ.μ.
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 6.00 μ.μ. ‐ 9.00 μ.μ
Κυριακή 10.00 π.μ. ‐ 3.00 μ.μ.

Η έκθεση παραπέμπει στο ταξίδι των προσφύγων και τις αέναες μετακινήσεις των ανθρώπων όταν εξορίζονται από αγαπημένες πατρίδες. Εστιάζει στο αντικείμενο της αποσκευής‐βαλίτσας. Τι περικλείει μια βαλίτσα; Ποιά βαλίτσα κρατάει ο ταξιδιώτης; o μετανάστης; o πρόσφυγας; Ποιά είναι η βαλίτσα του καλλιτέχνη;

2. ΣΥΝΑΥΛΙΑ, 23 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 8.00 μ.μ.
«Τραγούδια των κοινών κόσμων»
Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου, Γιώργος Τοσικιάν


Είσοδος Δωρεάν με είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες (βρεφικό γάλα, γάλα μακράς διαρκείας, μπισκότα, μαρμελάδες, φρυγανιές, όσπρια, ρύζι , μακαρόνια, κ.λπ.)

Μετάβαση:
Λεωφορείο Β9 : Χαλκοκονδύλη ‐ Μεταμόρφωση ‐ Νέα Κηφισιά 
αφετηρία : Χαλκοκονδύλη κ 3ης Σεπτεμβρίου 
Στάση : Άλσος ή Τροχονόμος 
Τρόλεϊ 3 : Ν. Φιλαδέλφεια ‐ Άνω Πατήσια ‐ Ν. Ψυχικό 
Τρόλεϊ 6 : Ιπποκράτους ‐ Κ. Αιτωλός ‐ Ν. Φιλαδέλφεια 
αφετηρία : Πλατεία Λαυρίου

Για την επιτυχία των εκδηλώσεων χρειάζεται η ενεργοποίηση πολύπερισσότερων προσώπων πέραν της αρχικής ομάδας ώστε να γίνουν γνωστές και να υπάρξει μαζική συμμετοχή σ’ αυτές. Επίσης, θα χρειαστεί βοήθεια στο στήσιμο και τη λειτουργία της έκθεσης.

Για τη συμβολή αυτή επικοινωνείτε με 

Βέρα Σιατερλή (6977285589, verasiaterli@gmail.com) και 
Ελένη Πορτάλιου (2107512560, portel@central.ntua.gr).

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Η ζωή και ο θάνατος της Κόκκινης Ρόζα

Η Κόκκινη Ρόζα της Kate Evans


Μια εξαιρετική βιογραφία της Ρόζα Λούξεμπουργκ σε κόμικς

Με τις αμέτρητες διασπάσεις της, τις λεπτές ιδεολογικές διαφοροποιήσεις της και τις ατέλειωτες εκφάνσεις της πολιτικής της έκφρασης και εκπροσώπησης, η Αριστερά διαχρονικά και παγκοσμίως ακροβατεί πάντα στο τεντωμένο σκοινί μιας υποκειμενικά ιδεατής καθαρότητας που να βασίζεται στις προσεχτικά επιλεχθείσες «ιερές» γραφές και τις ερμηνείες τους.
Λίγα ιστορικά πρόσωπα της Αριστεράς και κυρίως post mortem, απολαμβάνουν τον σεβασμό της πλειονότητας των μελών και των φίλων της.
Ενα από αυτά, ίσως στο ίδιο επίπεδο με τον πιο «πρόσφατο» Τσε, είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ (1871-1919).
Η Κόκκινη Ρόζα της Kate Evans κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Verso, έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως εκδοτικούς οίκους με εξειδίκευση σε βιβλία Ιστορίας, θεωρίας και κριτικής με επίκεντρο την Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα
Η Κόκκινη Ρόζα της Kate Evans κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Verso, έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως εκδοτικούς οίκους με εξειδίκευση σε βιβλία Ιστορίας, θεωρίας και κριτικής με επίκεντρο την Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα |