Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη δικαιοσύνη

 09.2014

Συγγραφεας 
Δημήτρης Ψαρράς



Έπειτα από πολλά χρόνια αιματηρής δράσης στο πεζοδρόμιο, η ηγεσία και στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της διεύθυνσης και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Δεν χρειάστηκε ούτε ειδική νομοθεσία ούτε πολιτική παρέμβαση. Αρκούσε η απόφαση της πολιτείας να επιτρέψει την εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα και τη συσχέτιση των δεκάδων δικογραφιών που αναφέρονταν στη δράση των Ταγμάτων Εφόδου. Οι εκπρόσωποι της ναζιστικής οργάνωσης μιλούν για «σκευωρία», για «πολιτική δίωξη» και αρνούνται κάθε σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό, ενώ διαψεύδουν και τη σχέση της με όσα μέλη της συλλαμβάνονται να διαπράττουν κακουργήματα και πλημμελήματα. Έτοιμοι να της συμπαρασταθούν είναι οι συνήθεις καιροσκόποι, εκείνοι που θεωρούν ότι μπορεί να βγάλουν πολιτικό κέρδος αν κλείσουν τα μάτια στον ρατσισμό, τη βία και το έγκλημα. Μόνο που τα στοιχεία εις βάρος της οργάνωσης είναι συντριπτικά. Και κανείς δεν μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι «δεν γνώριζε».  
Το μικρό αυτό βιβλιαράκι εξετάζει τους λόγους για τους οποίους καθυστέρησε τόσο πολύ η δικαιοσύνη να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, τη δράση της οργάνωσης μετά τις εκλογές του 2012 στη Βουλή και το πεζοδρόμιο, καθώς και την υπερασπιστική της γραμμή μετά την άσκηση των διώξεων. 
Το βιβλιαράκι, όπως και όλες οι εκδόσεις του Ιδρύματος, διατίθεται δωρεάν. Για αντίτυπα, ελάτε σε επαφή με το Παράρτημα Ελλάδας.

Ας μείνουν οι σάπιοι να αλληλοεξοντωθούν!

Από εδώ

Αγαπημένε Πιτσιρίκο, διαβάζω συχνά άρθρα, συνεντεύξεις διαφόρων και mail αναγνωστών σου, τα οποία αναφέρονται κατά καιρούς στην φυγή των νέων και των επιστημόνων στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα διαβάζω σχεδόν πάντα τις φράσεις «φυγή των νέων», «οι νέοι φεύγουν», «οι νέοι εγκαταλείπουν». Κι αναρωτιέμαι αν είμαι η μόνη που παίρνει ανάποδες! Αν είμαι η μόνη που πίσω απ’ αυτές τις φράσεις διακρίνει κατάκριση κι ενοχοποίηση των νέο-μεταναστών. Αν είμαι η μόνη που θέλει να φωνάξει: Όχι ρε πούστη! Δε φεύγουν έτσι! Δεν εγκαταλείπουν! Τους διώχνουν! Τους «κλωτσάνε»! Τους εξορίζουν!
Ποιοι; Πρώτοι και κύριοι αυτοί που τους κατηγορούν ότι δεν έμειναν να παλέψουν κι ότι φυγοπονούν.
Αυτοί που με την ανοχή τους, την εξαγορασμένη σιωπή τους ή τη συνενοχή τους, συντηρούν ή επιλέγουν εδώ και δεκαετίες πολιτικά λαμόγια, γραφειοκράτες, παπάδες και σάπια δικαστική εξουσία.
Αυτοί που επιτρέπουν στους αντιπροσώπους τους να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό: Η ζεις σ’ αυτή την κατάσταση και σαπίζεις μαζί μας ή πάρε δρόμο.
Εγώ τουλάχιστον έτσι ζω από τότε που άρχισα να εργάζομαι σαν ελεύθερη επαγγελματίας – επιστήμονας. Ζω κάτω από μια μόνιμη απειλή. Ένα μόνιμο «σκάσε, μη μιλάς, λάδωσε, βούτα κι απ’ το μέλι, παίξε το παιχνίδι, αλλιώς δεν επιβιώνεις».
Όταν αυτό δεν λεγόταν απειλή λεγόταν «συμβουλή για το καλό μου». Σχεδόν απ’ όλους. Αριστερούς δεξιούς και αριστεροδέξιους. Ακόμα κι από δικούς μου ανθρώπους.
Κι όταν έγραψα τις απειλές σ’ αυτά που δεν έχω, αυτές έγιναν πραγματικότητα. Δεν έπαιξα το παιχνίδι και δεν «επιβίωσα».
Μετά ήρθε κι ένα κράτος-βιαστής να με αποτελειώσει με φοροεπιδρομές, και χωρίς να έχω τίποτα στην ιδιοκτησία μου, θα ήμουν στο δρόμο, αν δεν υπήρχαν οι γονείς μου, με τη μόνιμη απειλή των χρεών στο δημόσιο!
Κι εμφανίστηκαν ξαφνικά όλοι οι μάγκες που δεν διανοήθηκαν ποτέ να αντιδράσουν στο παραμικρό να μιλάνε για εγκατάλειψη και για φυγή.
Ο κάθε γλείφτης, παραδόπιστος, βολεψάκιας, και καλά απολιτίκ, ωχαδερφιστής, να γκρινιάζει για τους «φυγάδες». Να γκρινιάζει και να ‘χει απαιτήσεις!
Και να θεωρεί εαυτόν πατριώτη που μένει πίσω και παλεύει! Αυτός που δεν έκανε τίποτα να κατηγορεί για φυγά, αυτόν που δεν έκανε τα πάντα!
Γιατί ο «φυγάς» δεν κάθεται εδώ να γίνει ο σωτήρας μας κι εμείς να του φορτώσουμε την ευθύνη μας;
Γιατί να φύγει και να μην μπορούμε να τον χειριστούμε όπως θέλουμε;
Και για να τελειώνω, γράφω μανιφέστο: Δε φεύγω γιατί με διώχνουν απλά. Φεύγω γιατί με «κλοτσάνε» και απειλούν την επιβίωση μου.
Δεν είμαι υπεύθυνη για κανένα, δε θα σώσω κανένα, δε θα παλέψω για κανένα.
Θα παλέψω μόνο δίπλα σ’ αυτούς που αναλαμβάνουν την ευθύνη τους κι αντιστέκονται προσωπικά. Και απαιτώ αυτοί να είναι η πλειοψηφία!
Δε θα μάθω σε κανένα τι είναι προσωπική αντίσταση κι ατομική ευθύνη. Δε θα μάθω σε κανένα τι σημαίνει συλλογική αντίσταση. Είναι ευθύνη του να μάθει!
Όποιος κρέμεται από μένα για να σωθεί έχασε!
Όποιος κρέμεται από μένα για να με πετάξει κάτω έχασε! Αν, όπως λένε πολλοί, φύγουν οι καλοί και μείνουν οι σάπιοι χέστηκα!
Ας μείνουν οι σάπιοι να αλληλοεξοντωθούν!
Μόνο τότε μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο και υγιές.
Σε φιλώ!
Α.Δ.
ΥΓ. Ξέρω ότι δε θα βάλεις μπιπ στις κακές μου λέξεις. Όποιος σοκαριστεί κόσκινο, κι όποιος θιχτεί ξύδι! Δεν έχω μάθει να θυμώνω ευγενικά! |

Διαδραστικός χάρτης με τις θέσεις των κρατικών περιουσιών που πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παρέχει τον διαδραστικό χάρτη με τις ψηφιοποιημένες θέσεις των κρατικών περιουσιών που παραθέτει το ΤΑΙΠΕΔ στην ιστοσελίδα του, με σκοπό την κατανόηση και εκτίμηση των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν οι ιδωτικοποιήσεις αυτές στο φυσικό περιβάλλον.
Έχει γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη προσπάθεια για την ακριβή ψηφιοποίηση της γεωγραφικής πληροφορίας από τις εικόνες που παρέχει στην ιστοσελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ παρόλο που ως εταιρεία του δημοσίου είναι υποχρεωμένη να διαθέτει ελεύθερα και με πλήρη προσβασιμότητα τα γεωγραφικά δεδομένα που έχει στη διάθεση της σύμφωνα με την οδηγία INSPIRE .
Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε το σύνολο των εκτάσεων των προς πώληση κρατικών περιουσιών που έχει αναρτήσει το ΤΑΙΠΕΔ, που αφορούν μέχρι στιγμής 412 εκμεταλλεύσεις, από πολύ περισσότερες που έχουν μεταβιβαστεί ως τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ.




Έκταση γης (στρ.)
Έκταση κτισμάτων (στρ.)
Όλες οι περιουσίες που έχουν αναρτηθεί (412)
102.616
516
Περιουσίες που φαίνονται στον χάρτη (195)
88.000
10

Από τα περιουσιακά στοιχεία που παρουσιάζονται στο χάρτη (195), εντός περιοχών NATURA βρίσκονται τα 47 ενώ άλλα 41 βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 1000m απο περιοχές NATURA.
Διαβάστε εδώ την περιβαλλοντική κριτική της Ορνιθολογικής για την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή δεδομένων: http://geodata.gov.gr, http://www.hradf.com/el/portfolio/properties



Η χαρτογράφηση αφορά στις περιουσίες αυτές που η Ορνιθολογική θεωρεί πως η ιδιωτικοποίηση τους πιθανόν να έχει άμεσο αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον.
Η αποτύπωση αυτή παρουσιάζεται στον διαδραστικό χάρτη με την ονομασία Παρατηρητήριο ΤΑΙΠΕΔ, όπου μπορεί κανείς να διαπιστώσει το μέγεθος των μελλοντικών αλλαγών και επιπτώσεων στον φυσικό πλούτο της χώρας, καθώς και την ευθεία σύγκρουση με τις περιβαλλοντικές αξίες του τόπου μας.
Συνολικά, στον διαδραστικό χάρτη της Ορνιθολογικής, απεικονίζονται 195 περιουσίες που είναι προς πώληση και αναφέρονται στο φυσικό περιβάλλον, από τις 412 που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής.
Για κάθε ένα σημείο των προς εκποίηση περιουσιών παρέχονται πληροφορίες που αφορούν στα στοιχεία που παρέχει το ΤΑΙΠΕΔ (εκτάσεις, ενδεικτική αξιοποίηση κ.ά.), σε περιβαλλοντική πληροφορία (επικάλυψη με δίκτυο Natura 2000, απόσταση από ακτογραμμή κ.ά.) καθώς και στις δημόσιες αρχές που είναι αρμόδιες για τις συγκεκριμένες περιουσίες (Δασαρχεία, Δήμους κ.ά.). Στον χάρτη προβάλλονται επίσης προστατευόμενες περιοχές όπως Καταφύγια Άγριας Ζωής, περιοχές Natura 2000, Εθνικά Πάρκα καθώς και περιοχές που υπάγονται σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, όπως Εθνικοί Δρυμοί.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Παραστρατιωτικές επιχειρήσεις της CIA στην Ελλάδα - 3

Από εδώ. Τα προηγούμενα μέρη (πρώτο μέρος και δεύτερο μέρος)

Οι παραστρατιωτικές επιχειρήσεις της CIA με επίκεντρο την Ελλάδα, όπως  και κάθε πολεμική επιχείρηση και πράξη δολιοφθοράς, είχαν σκαμπανεβάσματα και ανατροπές,  εξαρτούνταν από απρόβλεπτους παράγοντες και επηρεάζονταν από υποκειμενικές αδυναμίες , ακόμη και  από την τύχη. Αυτό που συνέβη, όπως, στις 27 Οκτωβρίου 1949, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «τυχαίο γεγονός». Την ημέρα αυτή, μία περίπολος του ελληνικού στρατού, συνέλαβε στην περιοχή Πωγωνίου, έξι αλβανούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της χώρας.
Εκ πρώτης όψεως, ήταν μία συνηθισμένη σύλληψη «αποστατών του καθεστώτος του Χότζα». Έτσι, οδηγήθηκαν στα Ιωάννινα, όπου κλειδώθηκαν σ΄ ένα δωμάτιο της Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ένας αξιωματικός άρχισε να τους ανακρίνει. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αποκάλυψαν ότι ήταν σε «διατεταγμένη υπηρεσία» και ότι έπαιρναν μέρος σε μία μυστική επιχείρηση με στόχο την ανατροπή του Χότζα. Σήμανε συναγερμός, μόλις ενημερώθηκε για τη σύλληψη, εκτός των άλλων, και  ο αξιωματικός-σύνδεσμος του ελληνικού στρατού με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
38-vasiki-thumb-large
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο  της CIA, οι συλληφθέντες ήταν οι εξής:
a. Asian Jamal
b. Jafer Ali
c. Balm (σ.σ. έτσι αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο)
d. Aki Gambit
c. Anko Daouti
f. Berdouli Berlesi
Ανδρές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, αν και με μεγάλη δυσκολία, απαίτησαν και παρέλαβαν τους συλληφθέντες, τους οποίους και μετέφεραν σε ένα κρησφύγετο, που διατηρούσαν οι Αμερικάνοι στην Κηφισία, στην Αθήνα, υπό άκρα μυστικότητα. Εκεί, κατά τη δεύτερη ανάκριση, οι συλληφθέντες ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ότι είχαν προσληφθεί πριν από περίπου δύο μήνες στο Μπάρι της Ιταλίας και αφού εκπαιδεύτηκαν από έξι εκπαιδευτές στη Μάλτα, μ΄ επικεφαλής έναν συνταγματάρχη, ρίχθηκαν «στη ζώνη επιχειρήσεων».
document5
Τα μέλη της ομάδας που πιάστηκαν στην πριοχή Πωγωνίου, όπως διαπιστώθηκε, μεταφέρθηκαν στις ακτές της Αλβανίας με το πλοίο «Stormie Seas», το οποίο είχε ως «ορμητήριό» τους Οθωνούς, βόρεια της Κέρκυρας. Από εκεί έφθασαν στην περιοχή του Τεπελενίου και του Ωραιοκάστρου, όπου διαπίστωσαν «μεγάλης κλίμακας επιχείρηση από τις αρχές ασφαλείας της Αλβανίας». Τα μέλη της ομάδας, παρά τις προσπάθειές τους, όπως ισχυρίσθηκαν, δεν μπόρεσαν να στείλουν σήμα με τον ασύρματο , κάτι που αργότερα επιβεβαιώθηκε και από το σταθμό της Κέρκυρας. Όταν ρωτήθηκαν για το σύστημα κρυπτογράφησης είπαν ότι αντικαθίσταται κάθε γράμμα της αλφαβήτου με έναν τριψήφιο αριθμό όπως στην περίπτωση της cryptographice.

Ποιός είναι ο "συνάδελφος" Συναδινός

Σε συνέχεια της προχθεσινής μας ανάρτησης αναρτούμε λίστα δημοσιευμάτων από τον τύπο για να γνωρίσουν οι συνάδελφοι, ποιοί τους εκπροσωπούν στους συλλόγους.

http://www.hoc.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=325&catid=35&Itemid=56&lang=el\

http://www.greekafm.com/afm/094529811

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=475449&publDate=7/10/2000

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.644355638914336.1073741833.633964339953466&type=3


http://www.econews.gr/2009/12/01/greentank-proposals-sustainable-development-greece/

http://citypress-gr.blogspot.com/2012/03/blog-post_326.html

Τα μέλη του Green tank

http://www.dimokratiki.gr/arxeio/to-teped-sti-rodo-os-stignos-kataktitis/


http://www.hradf.com/sites/default/files/attachments/20130215-environmental-study-afantou-rodou-appendix-el1.pdf

Η ΝΕΡΙΤ καταρρέει. Μόνη λύση η επαναλειτουργία της ΕΡΤ

Κουρελιασμένες διακηρύξεις τα περί ανεξάρτητου φορέα

Tου Νίκου Μιχαλίτση από την Εποχή
Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 15 μήνες από το πραξικόπημα του λουκέτου της ΕΡΤ. Μετά το μαύρο που κράτησε μερικούς μήνες, η κυβέρνηση υποκατέστησε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αρχικά με τη ΔΤ και αργότερα με τη ΝΕΡΙΤ. Στην άλλη όχθη, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ που αντιτάχθηκαν στο πραξικόπημα του μαύρου, συνεχίζουν να παράγουν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα και διατηρούν έναν δημοφιλή διαδικτυακό ιστότοπο, με εθελοντική εργασία.
Είναι ενδιαφέρον, 15 μήνες μετά το μαύρο, να εξετάσουμε σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι δύο πλευρές, σε σχέση με τους διακηρυγμένους στόχους τους.

Τα «επιτεύγματα» της ΝΕΡΙΤ...
 Ξεκινώντας από την κυβερνητική πλευρά και τη ΝΕΡΙΤ: Οι αιτίες του λουκέτου της ΕΡΤ και της εγκαθίδρυσης της ΝΕΡΙΤ ήταν η δημιουργία ενός φορέα ανεξάρτητου, που θα ήταν απαλλαγμένος από τον κυβερνητικό εναγκαλισμό, από τις σπατάλες και τη διαφθορά και με προσωπικό που θα προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Τέλος, θα ήταν ένας Οργανισμός που η τηλεθέαση και η ακροαματικότητά του θα αυξανόταν σημαντικά. Όλα αυτά, κατά την κυβέρνηση, δεν μπορούσαν να γίνουν με την ΕΡΤ σε λειτουργία.
Σήμερα, όλες αυτές οι διακηρύξεις έχουν κουρελιαστεί. Ο κυβερνητικός έλεγχος είναι ασφυκτικός. Δεν είναι μόνον το περιεχόμενο των ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών, όπου «οι καθαρίστριες κινήθηκαν κατά των ΜΑΤ», αλλά και το γεγονός ότι είτε οι δικοί τους είτε «φιλικοί» προς αυτούς θεσμικοί παράγοντες καταγγέλλουν το αντίθετο. Η EBU, με επιστολή της στο Σαμαρά, τον κατηγορεί ότι μετέτρεψε τη ΝΕΡΙΤ σε κυβερνητικό μαγαζί, μετά την πρόσφατη τροπολογία, κατά την οποία η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ, διορίζεται ουσιαστικά από τον αρμόδιο υπουργό. Τα ίδια ψέλλισε και ο κ. Καψής, αφού βεβαίως είχε προηγουμένως στρώσει το χαλί για την εξέλιξη αυτή. Το πιο πρόσφατο σχετικό δείγμα ήρθε προχθές με την παραίτηση των κορυφαίων δύο στελεχών της ΝΕΡΙΤ, του προέδρου της, Αντώνη Μακρυδημήτρη, και του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου, Ροδόλφου Μορώνη, οι οποίοι καταγγέλλουν τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο. Όπως αποκάλυψε η «Αυγή», η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η παρέμβαση ενός πανικόβλητου Σαμαρά, ώστε (για πρώτη φορά στα χρονικά) να μην μεταδοθεί  η πολυαναμενόμενη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη από το Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
Είναι επίσης πρόσφατη, η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διερεύνηση των πολυάριθμων καταγγελιών για παρανομίες, ρουσφέτια και πλαστά πιστοποιητικά στη διαδικασία των προσλήψεων της ΝΕΡΙΤ. Πριν από τους Μακρυδημήτρη (ο οποίος επίσης προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα, αφού υπήρξε αντιπρόεδρος ΜΚΟ ελεγχόμενης για απίστευτα σκάνδαλα) και Μορώνη, είχαν παραιτηθεί ή αποπεμφθεί και πάλι τα κορυφαία δύο στελέχη της ΝΕΡΙΤ, ο πρόεδρος κ. Προκοπάκης και η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος κ. Ευαγγελάκου, εν μέσω αμφοτέρωθεν κατηγοριών είτε για ανεπάρκεια είτε για οικογενειοκρατία.

Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014
Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη σημερινή, Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, συνεδρίασή της και μετά την έκδοση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε «παράνομη και καταχρηστική» την Απεργία – Αποχή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε:
  •  Καταγγέλλει την Κυβέρνηση που συνεχίζοντας την αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική της επιστρατεύει τη δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Έναν αγώνα που έχει την καθολική συμμετοχή των υπαλλήλων, έναν αγώνα που υπερασπίζεται τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και παράδοσής τους στο ιδιωτικό κερδοσκοπικό κεφάλαιο.
  •  Διακηρύσσει ότι παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική των απολύσεων, της ανεργίας, της φοροληστείας και των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
  •  Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μας για την ακύρωση στην πράξη του νόμου 4250/2014 με στόχο την κατάργησή του. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει νέα Απεργία – Αποχή από όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού με νέα κριτήρια της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου του Ν. 4250/14, καθώς και τις διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης (ΠΔ 152/13) των εκπαιδευτικών, της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης της σχολικής μονάδας του εκπαιδευτικού έργου.
  •  Καλεί τα Δ.Σ. των Ομοσπονδιών και των Σωματείων μέσα από συλλογικές διαδικασίες (Γενικά Συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις αντίστοιχα) να κηρύξουν Απεργία – Αποχή από όλες τις διαδικασίες που αναφέρονται παραπάνω και να αποφασίσουν το πρόγραμμα δράσης για το χώρο τους.
  •  Την κήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληλικής Απεργίας την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014. Με τη συμμετοχή μας στην Απεργία θα στείλουμε ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων και των σχεδίων πλήρους κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος. Σε αυτή την πολιτική εντάσσεται η δικαστική απόφαση που «απαγορεύει να κηρύξει η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο μέλλον Απεργία με τα ίδια αιτήματα»!!! Θα απαιτήσουμε να επαναπροσληφθούν όλοι-ες οι απολυμένοι-ες εργαζόμενοι στο Δημόσιο και να επαναλειτουργήσουν όλες οι δομές και υπηρεσίες που καταργήθηκαν με την ταυτόχρονη επάνοδο όλων των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν. Τέλος, με την Απεργία μας στις 23/9/2014 και με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων μας, διεκδικούμε λύσεις στα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά μας αιτήματα, όπως αυτά προσδιορίστηκαν στην πρόσφατη απόφαση του Γ.Σ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (21.8.2014).
Καλούμε όλους τους συναδέλφους-ισσες στα απεργιακά συλλαλητήρια την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014.
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτήριο του Αρείου Πάγου (Λεωφ. Αλεξάνδρας 121) την Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 9:30πμ, την ώρα που θα εκδικάζεται η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που δικαιώνει τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, που συνεχίζουν μαζί με όλους τους απολυμένους το δίκαιο μακροχρόνιο αγώνα τους.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Μια πρώτη αποτίμηση των προγραμματικών δηλώσεων του ΣΥΡΙΖΑ



Του Κ. Λαπαβίτσα, από το μπλογκ του


Οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δε συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα. Μας δείχνουν περισσότερο πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν απαιτούν προσεκτική ανάλυση.



Οι προτάσεις έχουν δύο σκέλη.



Το πρώτο είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος και έχει έξι στόχους:



ι) Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους

ιι) Ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο μέρος του

ιιι) Περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση του

ιν) Εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων απο το Σύμφωνο Σταθερότητας

ν) Ευρωπαϊκό Νιού Ντιλ επενδυσεων χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

νι) Ποσοτική Χαλάρωση από τη ΕΚΤ



Αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους στόχους, που είναι τελείως δυσανάλογοι προς την ελληνική διαπραγματευτική ισχύ, οι υπόλοιποι τέσσερις είναι καίριοι, θεμιτοί και, θα προσέθετα, μετριοπαθείς. Θα μπορούσε, φερ’ ειπείν, να ζητηθεί η εξαίρεση και άλλων κατηγοριών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για τη μεταπολεμική Ευρώπη, άρα δικαιολογεί πρωτοφανή μέτρα.



Καλά κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύει στη μείωση του χρέους, κάτι που δεν είναι καθόλου ακραίο, αφού ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μερους του χρέους της. Η διαπραγμάτευση αναγγέλεται «σκληρή», αλλά θα λάβει χώρα μέσα στα «ευρωπαϊκά» πλαίσια, επιδιώκοντας μια «ευρωπαϊκή» λύση. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, το πως θα γίνει η «σκληρή» διαπραγμάτευση και ποια όπλα θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση, πέραν του ενθουσιασμού των εκπροσώπων της. Δυστυχώς το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δε μας λέει τίποτε επ’ αυτού, αναγνωρίζει όμως ότι μπορεί η λύση να καθυστερήσει λόγω των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης.



Έτσι περνάμε στο δεύτερο σκέλος, το οποίο αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει αμέσως τα Μνημόνια, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Και πάλι πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την προσοχή του στην άμεση παρέμβαση στην οικονομία και την κοινωνία που έχουν φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής τους.



Το Σχέδιο έχει τους εξής τέσσερις πυλώνες:



Ι) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα Μνημόνια στη στέγαση, τη διατροφή, την υγεία, την παροχή ρεύματος και τις μετακινήσεις. Προβλεπόμενο κόστος: 1.892 εκ ευρώ.

ΙΙ) Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω:

      1) Φορολογικής ελάφρυνσης, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του αφορολόγητου
      στα 12.000 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 3,5 δις ευρώ.

     2) «Σεισάχθειας», με ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», την οποία θα αναλάβει ειδικός
      δημόσιος φορέας. Προβλεπόμενο κόστος: 2 δις ευρώ.

     3) Παροχής ρευστότητας, κυρίως με την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Προβλεπόμενο
      κόστος: 1δις ευρώ.

     4) Επαναφοράς του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 0.

      Το προβλεπόμενο κόστος του δεύτερου πυλώνα συνολικά, συνεπώς, φτάνει τα 6,5 δις ευρώ.

ΙΙΙ) Πρόγραμμα Δημόσιας Απασχόλησης, που θα δημιουργήσει 300000 θέσεις εργασίας περιορισμένης διάρκειας, με συνολικό κόστος 5 δις ευρώ για δύο χρόνια. Προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο: 3 δις ευρώ.

IV) Μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, με παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.



Άρα το προβλεπόμενο συνολικό κόστος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα φτάσει τα 11,5 δις ευρώ.

Στραβά μάτια για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ στα Ταμεία;

Σε «σιωπηρό πάγωμα» στις κατασχέσεις για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένοντας προς το τέλος Σεπτεμβρίου την οριστικοποίηση από την τρόικα της πρότασης που θα προκριθεί και θα αφορά την ελάφρυνση των οφειλετών σε κοινές δόσεις με τις Εφορίες.
Συνολικά, εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά 400.000 οφειλέτες Συνολικά, εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά 400.000 οφειλέτες Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μετά τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια αφ' ενός να φανεί «γενναιόδωρη», αφ' ετέρου, δε να δείξει στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν καταθέσει τρεις προτάσεις για την ελάφρυνση των δόσεων:
120 δόσεις που θεωρούνται και οι καταλληλότερες από την κυβέρνηση, σενάριο το οποίο απομακρύνεται.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει 72 δόσεις και το τρίτο, στην ακραία περίπτωση, 48 δόσεις.
Και τα τρία σενάρια συνοδεύονται από αυστηρά κριτήρια μη τήρησης και αφού προηγουμένως έχει διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των οφειλετών σε κάποιο απ' αυτά.
Μέχρι σήμερα πάντως πάνω από 150.000 ειδοποιητήρια που απειλούν με κατασχέσεις έχουν αποσταλεί σε οφειλέτες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μόνο για τις οφειλές προς το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ), το οποίο έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΕ εμφανίζονται μειωμένα κατά 46% μόνο για τον μήνα Αύγουστο (54 εκατ. ―) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 (103 εκατ. ―). Μάλιστα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, με δεδομένο ότι ο ΟΑΕΕ ήδη μέχρι 31-8-2014 θα απορρόφησε το 64,5% της κρατικής χρηματοδότησης, ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος για την καταβολή των συντάξεων τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, (ΚΕΑΟ) χρέη από 5.000 έως 20.000 ευρώ έχουν 139.359 οφειλέτες (65,9% των οφειλετών), με συνολικές οφειλές 1,4 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, δε, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων δεν έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ.
Συνολικά, εκτιμάται ότι πρόκειται για 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.
Για τους οφειλέτες με χρέη από 300.000 ευρώ και πάνω, εφόσον δεν έχουν χρέη προς τις τράπεζες και δεν περιληφθούν στη ρύθμιση - «πακέτο» του υπουργείου Ανάπτυξης, η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας αφορούσε στη δυνατότητα ειδικού διακανονισμού, αλά καρτ, έπειτα από διαπραγμάτευση του οφειλέτη με την αρμόδια διεύθυνση του ΚΕΑΟ.
Με δέλεαρ

Η ΕΜΔΥΔΑΣ και το ΣΜΤ καλούν στις συγκεντρώσεις για τον Π. Φύσσα

Πάτρα: Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, στην πλατεία Γεωργίου - Συμμετέχουν Σωματεία, Φορείς και Συλλογικότητες


 Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-8816.583 fax: 210-82.59.410 e-mail:  emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                     Αθήνα, 18-9-2014 
Αρ. Πρωτ. : 6754  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συμμετοχή της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αποτέλεσε την κορύφωση της φασιστικής δράσης της Χρυσής Αυγής που όλα τα προηγούμενα χρόνια αριθμούσε επιθέσεις σε αγωνιστές, αριστερούς, μετανάστες σε κάθε δημοκράτη-αντιφασίστα πολίτη με επιθέσεις ξυλοδαρμούς και κάθε μορφής τραμπούκικων δράσεων.
Την ίδια στιγμή βέβαια το πολιτικό της σκέλος στη Βουλή στήριζε απολύτως νομοσχέδια που αφορούσαν φοροαπαλλαγές εφοπλιστών, ξεπούλημα δημοσίου πλούτου, δημόσιων Τραπεζών κ.λ.π. ευθυγραμμιζόμενη απολύτως με την νεοφιλελεύθερη οικονομική ολιγαρχία.
Το μήνυμα που απαιτείται να στείλουμε ένα χρόνο μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα με τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις είναι, " ποτέ ξανά φασισμός ".
Καλούμε τους Μηχανικούς να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις στην Αθήνα (Κερατσίνι, Παναγή Τσαλδάρη, ώρα 18.00), καθώς και σε όσες έχουν προγραμματιστεί σε πόλεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.



ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΘΡΕΦΕΙ!
Ένα χρόνο πριν, τέτοιες μέρες, δολοφονήθηκε
από τά θρασύδειλα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ο Παύλος Φύσσας στο Κερατσίνι.


ΦΑΣΙΣΜΟΣ + “ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ”
Ποιοι έσπειραν το μίσος και τον φόβο για τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους μετανάστες, τους “διαφορετικούς”, τους απεργούς, τους διαδηλωτές; Μήπως ήταν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και οι μεγαλοδημοσιογράφοι τους...
Ποιοι καλούσαν στις εκπομπές τους και “έφτιαχναν” το προφίλ των νεοναζί;
Ποια έντυπα τους είχαν “πάρει εργολαβία” και τόνιζαν το “θεάρεστο” και “φιλανθρωπικό” τους έργο με στημένα ρεπορτάζ;

ΦΑΣΙΣΜΟΣ + “ΑΝΑΠΤΥΞΗ”

Ανακοίνωση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μηχανικών

  Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΓΕΝ / Γ4, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΠΑΓΟΥ Λεωφ. Μεσογείων 229 ΧΟΛΑΡΓΟΣ

ΤΗΛ. 210 655 1515 - 210 655 3381, Φαξ 210 652 7937, Κιν. 697 774 3816, 695 551 5939



Αρ. Πρωτ.: 132 Αθήνα 11-9-2014



Ανακοίνωση για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο ΥΕΘΑ

Συνάδελφοι

Από την αρχή της νέας διαδικασίας έκδοσης συμπληρωματικής ΚΥΑ για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μετά το Φεβρουάριο 2014, το τμήμα ΥΕΘΑ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής επιδίωξε με τις παρεμβάσεις του το εξής απλό, λογικό και δίκαιο : να μην υπάρχουν περιπτώσεις όπου δυο εργαζόμενοι του υπουργείου, που κάνουν την ίδια δουλειά στον ίδιο ή σε ανάλογο χώρο, να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς το ανθυγιεινό επίδομα, για οποιονδήποτε λόγο και μάλιστα λόγω ένταξης σε διαφορετικό κλάδο, η οποία ανισότιμη αντιμετώπιση προβλέπεται βέβαια στις ισχύουσες ΚΥΑ του 2012.
Από τη διαφαινόμενη κατάληξη και της τρέχουσας διαδικασίας, είναι προφανές ότι αυτό το απλό, λογικό και δίκαιο, πολλοί αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου (υπηρεσιακοί ή/και συνδικαλιστικοί) από την αρχή δεν το θέλησαν, το φοβήθηκαν, το πολέμησαν. Λες και δεν οφείλουν να ενδιαφέρονται το ίδιο για όλους τους εργαζόμενους του υπουργείου. Το γιατί, οφείλουν να το εξηγήσουν οι ίδιοι. Η προβαλλόμενη δικαιολογία περί αντιδράσεων του υπουργείου Οικονομικών ( ΓΛΚ ), είναι αστεία και θα το εξηγήσουμε παρακάτω.
2. Από την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής από την υπηρεσία, το σχέδιο ΚΥΑ που έχει προωθηθεί τελικά από το ΥΕΘΑ προς τα συναρμόδια υπουργεία για υπογραφή συνεχίζει, με διαφορετικό τρόπο, την μη ισότιμη μεταχείριση του κλάδου των ΠΕ Μηχανικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση, το σχέδιο προβλέπει για τους ΠΕ Μηχανικούς διακρίσεις, οι οποίες δεν τίθενται για τους υπαλλήλους ΤΕ Τεχνολογικών Εφαρμογών. Πρώτη διάκριση όσον αφορά την ειδικότητα : στους ΠΕ ορισμένες ειδικότητες εξαιρούνται πλήρως (Αρχιτέκτονες. Πολιτικοί Μηχανικοί), στους ΤΕ περιλαμβάνονται όλες οι ειδικότητες. Δεύτερη διάκριση όσον αφορά τους χώρους εργασίας : οι ΠΕ εξαιρούνται από χώρους στους οποίους οι ΤΕ περιλαμβάνονται (οι μηχανικοί ΠΕ δικαιούνται το επίδομα μόνον εφόσον εργάζονται σε εργοστάσια, νοσοκομεία, ναυστάθμους και αεροδρόμια). Επιπλέον, ως προς την κατηγορία του επιδόματος, οι ΠΕ εντάσσονται στην Β’ κατηγορία (70€), οι ΤΕ στην Α’ (150€).
Αυτή η μη ισότιμη αντιμετώπιση αφορά προσωπικό που εργάζεται στον ίδιο χώρο και κάνει την ίδια δουλειά, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι οι μηχανικοί ΠΕ κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους βαρύνονται με αυξημένες ευθύνες μέχρι και ποινικές.
Το αποτέλεσμα αυτό, εφόσον οριστικοποιηθεί, αποτελεί εμπαιγμό για τους μηχανικούς ΠΕ. Είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο κανείς στο ΥΕΘΑ δεν μπορεί να είναι υπερήφανος, ιδιαίτερα οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και η συνδικαλιστική ηγεσία.

Συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους διωκόμενους των διοδίων

 
 
Την Παρασκευή 19/9 έχει προγραμματιστεί η εξ αναβολής δίκη των 11 μελών του κινήματος της B.A. Αττικής ενάντια στα διόδια.

Οι κατηγορίες είναι πολλές και σοβαρές, όμως άδικες, προσχηματικές και φρονηματικές. Αναφέρονται στις λαϊκές κινητοποιήσεις στους σταθμούς διοδίων και αποτελούν μέρος της βαριάς βιομηχανίας ποινικών και οικονομικών διώξεων ενάντια στο κίνημα των διοδίων, με στόχο να πλήξουν την πανελλαδική απήχησή του, το φρόνημα και τις αντιστάσεις του κόσμου.

Κατά των 11 συντρόφων, συναγωνιστών, εκκρεμεί και αγωγή της εταιρείας "Νέα Οδός AE", όπου επιπλέον μας ζητούν και αποζημίωση 500.000 ευρώ...

Είμαστε όλοι διωκόμενοι σ΄αυτή τη χώρα...
αλληλεγγύη, αγώνας και συμπαράταξη
μέχρι τη νίκη και την απελευθέρωση

Κτίριο 9 , Γ΄ Μονομελές, Ευελπίδων

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014 – 6μ.μ Κερατσίνι (Π.Τσαλδάρη) μεγάλη Αντιφασιστική Πορεία

 
Ο φασισμός δε χωράει στις γειτονιές μας. Αγώνας ενάντια σε φτώχεια ανεργία και μνημόνια. 
· Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2014 – 6μ.μ Κερατσίνι (Π.Τσαλδάρη) μεγάλη Αντιφασιστική Πορεία
· Προσυγκέντρωση Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά στις 5 μ.μ. – Παναγή Τσαλδάρη & Λ.Σαλαμίνος(προέκταση της Πέτρου Ράλλη)
· Κυριακή 21 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ αντιφασιστική συνέλευση, εκδηλώσεις και συναυλία του αντιφασιστικού συντονισμού συλλογικοτήτων με τους The Boogie Traps, Εncardia,Φωτεινή Βελεσιώτου, Φοίβο Δεληβοριά, Νατάσσα Μποφίλιου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο Σελεπίτσαρι (Κερατσίνι) και η συναυλία στο 3οΛύκειο, δίπλα στο πάρκο με ελεύθερη είσοδο.
· Σάββατο 8 Νοέμβρη, το πρώτο Πανευρωπαϊκό ραντεβού αντιφασιστικής δράσης. Με μεγάλη συναυλία το Σάββατο 8 Νοέμβρη με τους Justin Sullivan και Dean White από τουςNew Model Army – Baildsa κ.α. και αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε γειτονιές και πόλεις της χώρας, τις προηγούμενες μέρες.
Ένας χρόνος έχει περάσει από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή. Η δικαστική οδός της «τιμωρίας» που έταξαν οι «αντιφασίστες» Σαμαράς – Βενιζέλος αποδεικνύεται ολοένα και πιο ανεπαρκής μέθοδος για την αντιμετώπιση του φασισμού. Αποθρασυμένα από τον θεσμικό ρατσισμό που αφήνει ελεύθερους τους μπράβους που πυροβολούσαν μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, βάζει στο αρχείο την υπόθεση της δολοφονίας στο Φαρμακονήσι και βαφτίζει «αντιρατσιστικά» νομοσχέδια ποινικοποίησης της «αιρετικής» άποψης, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ξαναβγαίνουν παγανιά και στέλνουν στο νοσοκομείο μετανάστες και ομοφυλόφιλους σε πολλές γειτονιές, ενώ αφήνουν την υπογραφή τους ακόμα και σε επιθέσεις σε χώρους αλληλεγγύης όπως το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών στον Πειραιά. Την ίδια ώρα, αποφυλακίζονται οι μαχαιροβγάλτες Σκορδέλη – Ματθαιόπουλος, ενώ οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα βγάζουν λάδι τη Χρυσή Αυγή. Είναι φανερό πως η μόνη αποτελεσματική αντιμετώπιση των φασιστών είναι η συντονισμένη δράση ενός μαζικού και μαχητικού αντιφασιστικού κινήματος σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο, σχολείο και σχολή που θα απονομιμοποιεί τους νεοναζί, θα ξεσκεπάσει τους συμμάχους τους, θα διαλύσει τους μηχανισμούς που τους στηρίζουν. Και δεν πρόκειται μόνο για ελληνική υπόθεση…

Σχέδια καταστροφής του κατασκευαστικού κλάδου από το ΥΠΥΜΕΔΙ

Ανακοίνωση της ΠΕΔΜΕΔΕ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα 15/9/2014 συνάντηση εργασίας του Προεδρείου της ΠΕΔΜΕΔΕ με Ομάδα Εργασίας του ΥΠΥΜΕΔΙ, με αντικείμενο το Π.Δ. που προβλέπει ο ν.4278/2014 που αφορούσε στα όρια (ανώτατα & κατώτατα) συμμετοχής σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων.
Ο Υπουργός είχε δεσμευθεί ότι 15/9 θα παρέδιδε έστω διάγραμμα Προεδρικού Διατάγματος στις Εργοληπτικές Οργανώσεις για να τοποθετηθούν και να συνδιαμορφώσουν το κείμενο.
Αντί κατάθεσης διαγράμματος, ζητήθηκε από την ΠΕΔΜΕΔΕ να τοποθετηθεί γενικά για το ζήτημα των ορίων και του ΜΕΕΠ.
Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι όπως έχουν ήδη κατατεθεί οι γραπτές θέσεις της ΠΕΔΜΕΔΕ, ζητούμε να παραμείνουν τα Μητρώα (ΜΕΕΠ) και οι κατηγορίες έργων, όπως υφίστανται, και δεν προκύπτει μνημονιακή υποχρέωση αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου παραγωγής των δημοσίων έργων, το οποίο είναι λειτουργικό και πλήρως ρυθμισμένο. Πρόσθεσε ότι εάν η πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι να συζητηθούν τα κριτήρια (οικονομικής/τεχνικής επάρκειας)  κατάταξης στο ΜΕΕΠ, η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι πρόθυμη να ακούσει τις αρχικές θέσεις και απόψεις του Υπουργείου.
Κατέληξε λέγοντας ότι η ΠΕΔΜΕΔΕ με αρωγό την FIEC, θα προσκομίσει τεκμηριωμένη γνωμοδότηση που θα θεμελιώνει το ορθό του αιτήματος της  για νομοθετική ρύθμιση και διατήρηση  του συστήματος των τάξεων του ΜΕΕΠ, για συμμετοχή σε δημοπρασίες, με προϋπολογισμό κάτω των ορίων της κοινοτικής οδηγίας (5.186.000 €) - κοινοτικού κατωφλίου (seuil).
Ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού, κ. Σκουρής αναγνώρισε το εύλογο και δίκαιο του αιτήματος της ΠΕΔΜΕΔΕ για τη δυνατότητα κατ’ εξαίρεση νομοθέτησης συστήματος τάξεων, για τις μικρές και μεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις Α1, Α2, 1η & 2η τάξη, που θα οδηγούν σε έργα προϋπολογισμού κάτω του ορίου της κοινοτικής οδηγίας.
Προς το τέλος της συνάντησης, αιφνιδιαστικά η κα Τρέζου, Σύμβουλος του Υπουργού, μας ενημέρωσε για σκέψεις περί δημιουργίας 46 (!)  κατηγοριών δημοσίων έργων (δηλαδή πέραν των υφιστάμενων 6 γενικών και των 8 εξειδικευμένων κατηγοριών) ως λύση του προβλήματος των ορίων προϋπολογισμού έργων, ως κριτήριο συμμετοχής σε διαγωνισμούς.
Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση του Προεδρείου, που εξήγησε στους παρισταμένους ότι μία τέτοια πολιτική επιλογή είναι καταστροφική για τον κλάδο, περιορίζει αφάνταστα τον ανταγωνισμό, εξαφανίζει την έννοια του γενικού εργολάβου και οδηγεί σε «φωτογραφικές» επιλογές αναδόχων, αφού ως γνωστό την τελευταία πενταετία λίγες σχετικά εργοληπτικές επιχειρήσεις είχαν την «ευκαιρία» να εκτελέσουν δημόσια έργα.
Η Ένωση καταγγέλλει τις προθέσεις – σκέψεις του Υπουργείου για τη διάλυση του κατασκευαστικού ιστού της χώρας, ιδιαιτέρως των ατομικών, μικρών και μεσαίων εργοληπτικών επιχειρήσεων, με μεθοδεύσεις που υποκρύπτουν άγνωστα συμφέροντα.
Ο εργοληπτικός κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να αποτρέψει  τα ως άνω σχέδια, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην διάλυση και ισοπέδωση του κατασκευαστικού κλάδου.
Από πλευράς Υπουργείου παρέστησαν οι κ.κ. Κοτσώνης, Δ/ντής του Υπουργείου, Τρέζου & Σκουρής (Σύμβουλοι του Υπουργού), Κορκολή Δ/ντρια Δ15, Γιαννακούρης Δ/ντής Δ17 και άλλα Στελέχη  & Σύμβουλοι του Υπουργείου.
Από πλευράς ΠΕΔΜΕΔΕ παρέστησαν οι Γεώργιος Ρωμοσιός Πρόεδρος, Μιχαήλ Δακτυλίδης Αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Κασσελάς Γενικός Γραμματέας, Μαρίνος Λαζάρου Μέλος Δ.Ε.  και Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος Νομικός Σύμβουλος.

Η τετραετία των μνημονίων σε 14 πίνακες

Δεκατέσσερις πίνακες που καταγράφουν τις δραματικές επιπτώσεις της μνημονιακής τετραετίας στην ελληνική κοινωνία δημιούργησε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ.

Πρόκειται για «συμπύκνωση» της ογκώδους Έκθεσης του Ινστιτούτου για το 2014, η οποία παρουσιάστηκε πριν μερικές εβδομάδες.

«Θέλοντας να παρουσιάσουμε με απλό και σύντομο τρόπο τα ευρήματα της έκθεσης, δημιουργήσαμε 14 εικόνες που παραθέτουν τα σημαντικότερα μεγέθη στους τομείς της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας», αναφέρει το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ στη σελίδα του στο facebook.

Αίσθηση προκαλεί η «βουτιά» των δεικτών της εγχώριας ζήτησης, της απασχόλησης και του ύψους των μισθών.


Δείτε τους πίνακες:


Περνούν «φιλέτα» της «αθηναϊκής Ριβιέρας» στο Παράκτιο Μέτωπο

Από το Βήμα. Την άνοιξη ο διεθνής πολεοδομικός διαγωνισμός για την αξιοποίηση
Περνούν «φιλέτα» της «αθηναϊκής Ριβιέρας» στο Παράκτιο Μέτωπο
Ο χώρος του ΣΕΦ (στη φωτογραφία αρχείου με τον ανισόπεδο κόμβο), όριο ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΠΑράκτιο Μέτωπο ΑΕ. Το υπουργείο Υποδομών όρισε τεχνικό σύμβουλο για την ωρίμαση των μελετών της ανάπλασης του Φαλήρου [Πηγή: EPA/ATHOC/K.VERGAS]

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη και του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη, η οποία μεταφέρει στην εταιρεία ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ το πρώτο κύμα «φιλέτων» της Αττικής Ριβιέρας με στόχο την αξιοποίησή του μέσα από διεθνή πολεοδομικό διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα μεταφέρονται στην Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ:

- Δημόσιο κτήμα 64 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο

- Η παραλία «Μαύρο Λιθάρι» μήκους 1 χλμ. επί της λεωφόρου Αθηνών - Σουνίου

- Έκταση 90 στρεμμάτων στη Βούλα, μεταξύ οδού και θαλάσσης από το δυτικό όριο του Α' Αλιπέδου Βούλας και μέχρι το νοτιοανατολικό όριο του Β' Αλιπέδου Βούλας (Πηγαδάκια)

- Έκταση 62 στρεμμάτων, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων εμβαδού 2,5 στρεμμάτων, στο Μεγάλο Καβούρι του Δήμου Βούλας

- Εκτός σχεδίου έκταση 146 στρεμμάτων, μετά των κτιριακών της εγκαταστάσεων, στην Ακτή Α' Αλιπέδου Βούλας Αττικής, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις πλαζ, εγκαταστάσεις κάμπινγκ και νυχτερινό κέντρο, συνολικού εμβαδού 3,6 στρεμμάτων

- Τουριστική δημόσια έκταση 7,5 στρεμμάτων στη Βάρκιζα, του Δήμου Βάρης

- Εκτός σχεδίου έκταση, μετά των κτιριακών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού 669 στρεμμάτων, κείμενη στην θέση της καταργηθείσας αλυκής Αναβύσσου Αττικής

- Εκτός σχεδίου διάσπαρτες  εκτάσεις, συνολικής έκτασης 9,2 στρεμμάτων στην Ανάβυσσο

- Έκταση εκτός σχεδίου 8,8 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου

- Εκτός σχεδίου έκταση 258 στρεμμάτων στη Λομβάρδα Κρωπίας

- Το «φιλέτο» των 326 στρεμμάτων στο Λαγονήσι

- Εκτός σχεδίου εκτάσεις, μετά κτισμάτων, εμβαδού 262 στρεμμάτων στην περιοχή Δέλτα Φαλήρου - Φλοίσβου, όπου, μεταξύ άλλων, υπάρχουν το κτίσμα του μουσείου της Πολεμικής Αεροπορίας, τα γήπεδα χάντμπολ και τάε κβον ντο, το Διοικητήριο της Μαρίνας, θερινό σινεμά και αναψυκτήριο.

- 69 στρέμματα στην ακτή του Αλίμου

- 90 στρέμματα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, από τη Μαρίνα του Φλοίσβου ως το κέντρο του

- Έκταση 20 στρεμμάτων στον Άλιμο, από την ακτή του Αλίμου ως τα όρια του Αγίου Κοσμά

- Τμήμα αιγιαλού 2 στρεμμάτων στον Άγιο Κοσμά Γλυφάδας

- Εκτός σχεδίου έκταση 279 στρεμμάτων (εκ των οποίων 30 στρέμματα αποτελεί αιγιαλό με θαλάσσια ζώνη 500) στη Γλυφάδα

- Εκτός σχεδίου έκταση στην Βάρκιζα, επιφανείας 252 στρεμμάτων

- Εκτός σχεδίου έκταση, μη υπολογιζόμενου του αιγιαλού, επιφάνειας 96 στρεμμάτων στο Μικρό Καβούρι.

Έρχονται άλλα δύο κύματα ακινήτων