Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Σύλλογος Υπαλλήλων τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας: Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη

Σε Παναττική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στις 12.30 μ.μ. καλεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας




Ολόκληρη η ανακοίνωση
Τον Φεβρουάριο του 2012, η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφάσισε την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας σε εφαρμογή της μνημονιακής υπόδειξης, στερώντας από τον Ελληνικό λαό το μοναδικό φορέα στεγαστικής πολιτικής της χώρας. Ο ΟΑΕΔ, ορίστηκε καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ, εντελώς προσχηματικά. Στην πραγματικότητα κανένα νέο πρόγραμμα του ΟΕΚ δεν έχει εκπονηθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Συνεχίζεται μόνο η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων, όπως η ολοκλήρωση των τελευταίων - κατασκευασμένων από τον ΟΕΚ - εργατικών κατοικιών. Αλλά ούτε και στον προγραμματισμένο «ανασχεδιασμό» του ΟΑΕΔ, συμπεριλαμβάνεται η μελέτη προγραμμάτων στεγαστικής προστασίας.
Οι εισφορές των εργαζομένων, όμως, παρακρατούνται στο ακέραιο, χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα. Για το έτος 2013 οι εργαζόμενοι πλήρωσαν εισφορές υπέρ ΟΕΚ και Εστίας, 213 εκ. Ευρώ περίπου, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών, νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ή και νέες μορφές στεγαστικής παροχής.
Παράλληλα, η περιουσία του ΟΕΚ, αξίας 11 δις Ευρώ, η οποία έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από τις εισφορές των πολιτών, καταγράφεται με προοπτική να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και να ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Πολλοί φορείς που είχαν δωρίσει οικόπεδα στον ΟΕΚ για να κτιστούν εργατικές κατοικίες, αξιώνουν την επιστροφή τους, εφόσον ο ΟΑΕΔ δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της δωρεάς τους.
84.000 περίπου δάνεια από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ και 97.000 δάνεια με επιδότηση του επιτοκίου παραμένουν χωρίς καμιά δυνατότητα ρύθμισης ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί προτεραιότητα στην διευθέτηση τους, καθώς αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας.
Υπενθυμίζουμε το άρθρο 21 του Συντάγματος: ''H απόκτηση κατoικίας από αυτoύς πoυ τη στερoύνται ή πoυ στεγάζoνται ανεπαρκώς απoτελεί αντικείμενo ειδικής φρoντίδας τoυ Kράτoυς.'' Ο «ανασχεδιασμός» του ΟΑΕΔ, όμως, δε συμπεριλαμβάνει προγράμματα στεγαστικής προστασίας, παρά το γεγονός ότι έχει χριστεί διάδοχος του ΟΕΚ, με αποτέλεσμα  αφενός να αφήνονται χωρίς στεγαστική συνδρομή οι πολίτες της χώρας και αφετέρου να χάνεται η δυνατότητα ενδυνάμωσης του ρόλου του ΟΑΕΔ στην κοινωνία.
Απεναντίας, τα τελευταία δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΟΑΕΔ και πιθανή μείωση του προσωπικού του, ενώ οι διαψεύσεις που ακολούθησαν δε μπορούν να πείσουν παρά ελάχιστους κομματικά προσκείμενους στην κυβέρνηση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  1. Κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών
  2. Άμεση ρύθμιση των δανείων από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ
  3. Άμεση ρύθμιση των δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τις τράπεζες
  4. Άμεση έναρξη προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου και επιτοκίου
  5. Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας του ΟΕΚ- είναι περιουσία των εργαζομένων
  6. Όχι στη συρρίκνωση του ρόλου του ΟΑΕΔ και στην αλλοίωση του δημόσιου χαρακτήρα του
  7. Καμιά απόλυση εργαζομένου στον ΟΑΕΔ
  8. Άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας
Για τους παραπάνω λόγους το Δ.Σ του Συλλόγου, στη Συνεδρίασή του την Τετάρτη 03.09.14, αποφάσισε ομόφωνα την:
ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ 2014
από τις 12:00μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,
ΣΤΑΔΙΟΥ 29, στις 12:30μ.μ. της ίδιας ημέρας.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, όλα τα πρωτοβάθμια εργατικά Σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τις ενώσεις δανειοληπτών, όλους τους Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες πολυτέκνων, ατόμων με αναπηρίες, ατόμων με άλλα ειδικά προβλήματα, όλους όσους τόσα χρόνια μπόρεσαν να στεγασθούν μέσα από τα προγράμματα του ΟΕΚ και εκείνους που επί χρόνια πλήρωναν και εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορές υπέρ ΟΕΚ ελπίζοντας στη συνδρομή του για να αποκτήσουν μια στέγη ανάλογη των αναγκών τους, να δώσουν δυναμικό παρών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου