Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Στραβά μάτια για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ στα Ταμεία;

Σε «σιωπηρό πάγωμα» στις κατασχέσεις για χρέη μέχρι 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αναμένοντας προς το τέλος Σεπτεμβρίου την οριστικοποίηση από την τρόικα της πρότασης που θα προκριθεί και θα αφορά την ελάφρυνση των οφειλετών σε κοινές δόσεις με τις Εφορίες.
Συνολικά, εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά 400.000 οφειλέτες Συνολικά, εκτιμάται ότι η ρύθμιση αφορά 400.000 οφειλέτες Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται μετά τις εξαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια αφ' ενός να φανεί «γενναιόδωρη», αφ' ετέρου, δε να δείξει στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματά τους.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας έχουν καταθέσει τρεις προτάσεις για την ελάφρυνση των δόσεων:
120 δόσεις που θεωρούνται και οι καταλληλότερες από την κυβέρνηση, σενάριο το οποίο απομακρύνεται.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει 72 δόσεις και το τρίτο, στην ακραία περίπτωση, 48 δόσεις.
Και τα τρία σενάρια συνοδεύονται από αυστηρά κριτήρια μη τήρησης και αφού προηγουμένως έχει διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης των οφειλετών σε κάποιο απ' αυτά.
Μέχρι σήμερα πάντως πάνω από 150.000 ειδοποιητήρια που απειλούν με κατασχέσεις έχουν αποσταλεί σε οφειλέτες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μόνο για τις οφειλές προς το Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ), το οποίο έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΕ εμφανίζονται μειωμένα κατά 46% μόνο για τον μήνα Αύγουστο (54 εκατ. ―) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 (103 εκατ. ―). Μάλιστα, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, με δεδομένο ότι ο ΟΑΕΕ ήδη μέχρι 31-8-2014 θα απορρόφησε το 64,5% της κρατικής χρηματοδότησης, ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος για την καταβολή των συντάξεων τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, (ΚΕΑΟ) χρέη από 5.000 έως 20.000 ευρώ έχουν 139.359 οφειλέτες (65,9% των οφειλετών), με συνολικές οφειλές 1,4 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, δε, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων δεν έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ.
Συνολικά, εκτιμάται ότι πρόκειται για 400.000 οφειλέτες, για τους οποίους, βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, δεν θα υπάρχουν πολύπλοκες διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής, ενώ βασική προϋπόθεση θα παραμείνει η υποχρέωση για καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Η ελάχιστη δόση που θα μπορεί να καταβάλει κανείς θα οριστεί στα 50 ευρώ τον μήνα.
Για τους οφειλέτες με χρέη από 300.000 ευρώ και πάνω, εφόσον δεν έχουν χρέη προς τις τράπεζες και δεν περιληφθούν στη ρύθμιση - «πακέτο» του υπουργείου Ανάπτυξης, η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας αφορούσε στη δυνατότητα ειδικού διακανονισμού, αλά καρτ, έπειτα από διαπραγμάτευση του οφειλέτη με την αρμόδια διεύθυνση του ΚΕΑΟ.
Με δέλεαρ
Δέλεαρ για την προσέλκυση οφειλετών θεωρείται η πρόβλεψη για σημαντικό «κούρεμα» των προσαυξήσεων στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, ενώ μετ' επιτάσεως τίθεται το θέμα της δραστικής μείωσης του επιτοκίου, από 8,15% σε περίπου 4%. Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι εισηγήσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών οργανισμών, που πιέζουν για μείωση του επιτοκίου, σε ένα «λογικό κόστος χρήματος», εκτιμώντας ότι πρόκειται για ισχυρότερο κίνητρο από την αύξηση των δόσεων.
Πάντως τόσο το ΙΚΑ όσο και ο ΟΑΕΕ προσάρμοσαν από τις 10 Σεπτεμβρίου τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης πλην ΝΑΤ, με ετήσιο επιτόκιο που ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (δηλαδή 8%) υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση και με αναδρομική εφαρμογή από 1ης/1/2013.
Δεδομένου ότι με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανακαθορίστηκε το ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε 0,05% (αντί του 0,15%), με ημερομηνία έναρξης ισχύος τη 10η/9/2014, ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές από 1ης/1/2013 επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,15% έως 9/9/2014 και 8,05% από 10/9/2014 και εφεξής.
Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μόλις το 17,04% από τα συνολικά 10,9 δισ. ευρώ που έχουν περάσει στο ΚΕΑΟ δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά. Το 82,96%, ήτοι 9,06 δισ. ευρώ, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2009 και πίσω και απλώς συνεχίζουν να αυξάνονται μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου