Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας

Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Αθήνας
Κάλεσμα αγώνα στους εργαζόμενους και τη νεολαία της χώρας



Νέοι και νέες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες έλληνες και ξένοι.

Το πιο βαθύ σκοτάδι καλύπτει ολόκληρη την κοινωνία. Μια πρωτοφανής επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις εκατοντάδων χρόνων, στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, σε όλα τα δημόσια αγαθά, ένας νέος μεσαίωνας επιβάλλεται από την σιδερένια μπότα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τις διεθνείς μαφίες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και τους συμμάχους τους ΝΔ και ΛΑΟΣ.

Τα αδέρφια μας στα σχολεία όλης της χώρας- όσα η κυβέρνηση δεν έκλεισε με τις συγχωνεύσεις μέσα στο καλοκαίρι-ξεκινούν την χρονιά χωρίς βιβλία με τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές.

Οι γονείς μας ζουν καθημερινά με τον φόβο της απόλυσης τόσο στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, μετά τις τρομαχτικές μειώσεις στους μισθούς και τα συνεχή χαράτσια αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις,  με τα χρέη στις τράπεζες να αυξάνονται δραματικά.

Οι φίλοι μας  μένουν στην ανεργία για χρόνια ενώ οι πιο τυχεροί βρίσκουν περιστασιακές δουλειές με 400 και 500 ευρώ το μήνα. Τη νεολαία και ολόκληρη την εργατική τάξη θέλουν να την κάνουν να δουλεύει περιστασιακά για 492 ευρώ, ανασφάλιστη και ελαστική. Θέλουν κάθε οικογένεια με έναν εργαζόμενο.

Νέοι και νέες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες έλληνες και ξένοι

Εδω και τρεις βδομάδες φοιτητές και σπουδαστές μέσα απο  Γενικές Συνελέυσεις έχουμε προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο της Διαμαντοπούλου και την πολιτική της κυβέρνησης. Πάνω απο 300 σχολές βρίσκονται σε κατάληψη, χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν στους δρόμους, ενώ παράλληλα τόσο οι  εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια όσο και οι καθηγητές προχωρούν σε απεργίες.

Η σφικτή δημοσιονομική λιτότητα του μνημονίου και η πολιτική κατεδάφισης των κοινωνικών παροχών δε θα μπορούσε να αφήσει  ανεπηρέαστο το πανεπιστήμιο. Το νέο πανεπιστήμιο της αγοράς και του μνημονίου θα είναι ένα πανεπιστήμιο χωρίς φοιτητικές παροχές, με ριζικά μειωμένη χρηματοδότηση, αυταρχικό πολύ πιο άμαζο και με έντονη την παρουσία της ιδιωτικής -επιχειρηματικής λειτουργίας μέσα σε αυτό. Για  να χτυπήσει τους αγώνες μας αλλά κυρίως για να τρομοκρατήσει ολόκληρη την κοινωνία καταργεί την κατάκτηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου όταν ακόμα και η Χούντα για να εισβάλλει στο Πολυτεχνείο το 1974 ζήτησε την άδεια του Πρύτανη και της Συγκλήτου οι οποίοι αρνήθηκαν και παραιτήθηκαν!!

Η χώρα ξεπουλά αντί πινακίου φακής τους θησαυρούς της ελληνικής γης

Αναδημοσίευση από το "Ποντίκι",  και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική γη κρύβει στα σπλάχνα της ορυκτό πλούτο που εκτιμάται σε πάνω από 40 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι από αυτόν τον θησαυρό το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει να παίρνει... ούτε ένα ευρώ!
Η εξήγηση είναι απλή. Σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων (roylties) στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση του!
Αυτή τη μικρή... λεπτομέρεια κάνουν ότι ξεχνούν κυβερνητικά στελέχη και καθ' ύλην αρμόδιοι υπουργοί, που ποντάροντας μόνο σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα βγαίνουν δεξιά και αριστερά και διαλαλούν μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων, από τις οποίες η χώρα δεν έχει να παίρνει τίποτε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και τη Θράκη ανέρχεται σε πάνω από 30 δισ. ευρώ. Και ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση τους. Αυτό που δεν λένε είναι, όμως, ότι η χώρα σκανδαλωδώς δωρίζει χρυσό, χαλκό, άργυρο και άλλα πολύτιμα ορυκτά ξεπουλώντας έναντι πινακίου φακής τον θησαυρό της ελληνικής γης.

Χρυσό ξεπούλημα

Το «τυράκι» που πλασάρουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Μόνο που κρύβουν τη φάκα και την αλήθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, για τις τρεις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επενδύσεις σε Μακεδονία και Θράκη προβλέπεται η εξασφάλιση, μόλις, 1.500 θέσεων εργασίας, όταν η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων που έχει παραχωρηθεί στους ιδιώτες ανέρχεται σε 33,2 δισ. ευρώ!

Σε εποχές κρίσης, βέβαια, οι 1.500 θέσεις εργασίας είναι καλοδεχούμενες, με τη διαφορά ότι είναι κυριολεκτικά χρυσοπληρωμένες.
Για την ακρίβεια το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει την κάθε μια από τις 1.500 θέσεις εργασίας προς 187.000 ευρώ! Και επιπλέον έχει δωρίσει στις εταιρείες στις οποίες παραχωρήθηκε ο ορυκτός πλούτος αμύθητη περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ιδού αναλυτικά το ξεπούλημα:

1. Μεταλλεία  Κασσάνδρας Χαλκιδικής: μικτά θειούχα.
* Επενδυτής: European Goldfields (Καναδάς) 95%, Ελλάκτωρ 5%.
*    Μεταλλευτικά      αποθέματα (reserves): χρυσός 350 τόνοι (11,3 εκατ. ουγγιές), άργυρος 2.500 τόνοι, χαλκός 1 εκατ. τόνοι, μόλυβδος 1,5 εκατ. τόνοι, ψευδάργυρος 1,5 εκατ. τόνοι.
*    Συνολικές   θέσεις   εργασίας: 1.200.

2. Μεταλλεία Περάματος Έβρου και Σαπών Ροδόπης: χρυσός.
*    Επενδυτές: Eldorado Gold (Καναδάς) 100% και Gape Lambert Resources (Αυστραλία) 100% αντίστοιχα.
*    Μεταλλευτικά αποθέματα: 100 + 50 τόνοι χρυσού (5,7 εκατ. ουγγιές).
* Συνολικές θέσεις εργασίας: 300.

Είναι χαρακτηριστική της αποικιοκρατικής λογικής η ιστορία των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, της μεγαλύτερης επένδυσης χρυσού στη χώρα.
Η τιμή πώλησης τους στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός το 2003 έγινε έναντι αντιτίμου μόλις 11 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο, όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ύστερα από έρευνα που κράτησε τρία χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξία πώλησης ήταν κατώτερη της πραγματικής αξίας και θεωρήθηκε έμμεση επιδότηση κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ύψος της έμμεσης αυτής επιδότησης υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μάλιστα, το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Για να το κάνουμε πιο λιανά:

*    Το 2003 το Δημόσιο πούλησε τα μεταλλεία χρυσού έναντι 11 εκατ. ευρώ για να κερδίσει 1.200 θέσεις εργασίας.
*    Η Κομισιόν θεωρεί κατώτερο της πραγματικής αξίας το ποσό και θεωρεί ότι επί της ουσίας η εταιρεία επιδοτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο.
*   Η εταιρεία εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα σε ορυκτό πλούτο δεκάδων δισ. ευρώ, χωρίς, μάλιστα, να έχει την υποχρέωση να αποδίδει μέρος των εσόδων της στο ελληνικό κράτος...

Όπως υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, από τα κοιτάσματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, του Περάματος και των δυο μικρών κοιτασμάτων Οχιά και Άγιος Δημήτριος των Σαπών το Δημόσιο έχει να λαμβάνει μόνο μισθώματα από το μικρό μεταλλείο της Οχιάς. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, «το Δημόσιο εισπράττει μόνο μισθώματα 1% επί του εξορυσσομένου προϊόντος και μόνο από τα δημόσια μεταλλεία και ορυχεία. Από τα ιδιωτικά μεταλλεία και ορυχεία το Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα.

Υπάρχει μόνον η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών, που πρόσφατα μειώθηκε στο 20%, μόνο που τα κέρδη θα πρέπει να τα βρει για να φορολογήσει. Εδώ η δημιουργική λογιστική πάει σύννεφο και συχνά οι "επενδυτές" καταφέρνουν να έχουν και επιστροφή φόρου»!

Αλλαγές εκ των υστέρων

Οι επιταγές του Μεταλλευτικού Κώδικα είναι ασφαλώς σε γνώση των καθ' ύλην αρμοδίων υπουργών, οι οποίοι, αφού μας έχουν φλομώσει στις εξαγγελίες και αφού προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο πετώντας στον αέρα ανύπαρκτα δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων φόρων, υπόσχονται αλλαγή της νομοθεσίας κατόπιν εορτής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τώρα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τα ιδιωτικά μεταλλεία στην καταβολή αντιτίμου προς το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι εάν απλώς θα επιβάλει το μίσθωμα 1% και στα ιδιωτικά μεταλλεία ή θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση και των δικαιωμάτων (royalties), τα οποία δεν συνιστούν μίσθωμα, αλλά αποζημίωση που πρέπει να λαμβάνει ο ιδιοκτήτης του φυσικού πόρου - το ελληνικό κράτος στην προκειμένη περίπτωση - για την εξάντληση του ορυκτού του πλούτου.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του χρόνου και αφού, εννοείται, τα χρυσοφόρα μεταλλεία έχουν παραχωρηθεί χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να παίρνει ούτε ένα ευρώ από τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο που διαθέτει η χώρα. Άλλωστε τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, μακράν η μεγαλύτερη επένδυση για την εξόρυξη χρυσού, έχουν ήδη παραχωρηθεί με τη μέθοδο "χωρίς κέρδος κέρατα"

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΝ Πληρώνω

Όπως έχουμε ήδη γράψει υπάρχει ήδη σοβαρή διάθεση άρνησης πληρωμής από τοπικές κινήσεις, σωματεία κλπ. Η άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς οδηγεί σε μηνιαία επιβάρυνση 1% επί του ωφειλόμενου ποσού, γεγονός που κάνει μικρή σχετικά την επίπτωση από την άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος, που ήδη οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν.

Μπροστά στα τελευταία φοροεισπρακτικά μέτρα της Κυβέρνησης η μόνη ριζική λύση είναι η στάση πληρωμών. Αν δεν πληρώσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού τους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι προφανές ότι την άλλη μέρα αυτή η κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Όμως κάποιοι καταναλωτές της ΔΕΗ είναι επιφυλακτικοί σε μια τέτοια προοπτική γιατί φοβόνται ή έχουν σοβαρούς λόγους που δεν επιθυμούν να διακινδυνεύσουν την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι ή την επιχείρησή τους. Όμως υπάρχει και γι' αυτούς λύση: στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Το κράτος έχει επιβάλει είσπραξη φόρων (εισφορά για την ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κλπ) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Αναλυτικά στοιχεία στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ εδώ: τι περιλαμβάνει ο λογαρισμός της ΔΕΗ

Είναι άλλο ζήτημα η επιβολή ενός φόρου και άλλο ζήτημα ο μηχανισμός είσπραξής του. Ας, αφήσουμε στην άκρη κατά πόσο είναι δίκαιη η επιβολή φόρου της ΕΡΤ, των δημοτικών τελών ή του πρόσφατου τέλους της για την ακίνητη περιουσία και ας εξετάσουμε το θέμα της είσπραξης τους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η σύμβαση ενός πολίτη με την ΔΕΗ είναι για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Επειδή δεν υπάρχει άλλος πάροχος είναι αναγκαστική γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Αν υπήρχε άλλος πάροχος, τότε είναι προφανές κάποιος πολίτης που ήθελε να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα θα είχε επιλογή και θα διάλεγε εκείνον που δεν κάνει αυτές τις κρατήσεις. Η είσπραξη φόρων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ μπορεί να εφαρμοστεί εφόσον την αποδέχεται και ο Πολίτης/πελάτης της ΔΕΗ.

Αν ο Πολίτης/Πελάτης της ΔΕΗ δεν αποδέχεται την είσπραξη των πρόσθετων φόρων και τελών που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό της ΔΕΗ τότε θα πρέπει να πληρώσει μόνον τον λογαριασμό του ηλεκρικού ρεύματος που προβλέπει η σύμβασή του για την παροχή ηλεκρικού ρεύματος. Αν πληρώσει αυτό το ποσό, η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να του διακόψει το ρεύμα, διότι έχει τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

Για να γίνει αυτό λοιπόν πηγαίνει ο Πολίτης/Πελάτης της ΔΕΗ και ζητάει να μην πληρώσει τον πρόσθετο φόρο για τα ακίνητα ή όλους τους φόρους που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό. Αν ο υπάλληλος της ΔΕΗ δεν δεχτεί να εισπράξει αυτά που του ζήτησε ο πελάτης, τότε πηγαίνει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ μόνο το ΠΟΣΟ της υπηρεσίας που αποδεχόμαστε (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο.

Για μεγαλύτερη σιγουριά, το γραμμάτιο κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπορεί να επιδοθεί στον πιστωτή (ΔΕΗ) με δικαστικό επιμελητή. Με τον τρόπο αυτό ο πιστωτής (ΔΕΗ) δεν θα έχει πλέον δικαίωμα να μας κόψει το ρεύμα. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί η ΔΕΗ να το διεκδικήσει δικαστικά. Ας κάνει λοιπόν αγωγή και να δούμε αν θα την κερδίσει. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

ΟΧΙ στη Δικτατορία των Αγορών

: http://amesi-dimokratia.org/el/anakoinwseis/item/766-keimeno-kalesma-17sep
Sintagma_2011Συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Συντάγματος το μεσημέρι στις 12:00
Τους τελευταίους μήνες από τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική ως την Ευρώπη εκατομμύρια ανθρώπων απαιτούμε στις πλατείες και τους δρόμους να δοθεί ένα τέλος στο σάπιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, στην φανερή πλέον παγκόσμια δικτατορία των αγορών.
Βιώνουμε την κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας, προκειμένου να διαλυθεί και να ξεπουληθεί το σύνολο της κοινωνίας. Κάθε δόση του δανείου σημαίνει θυσίες μισθών, συντάξεων, θέσεων ανεργίας, δημόσιου πλούτου, δημοκρατικών και ατομικών ελευθεριών. Για κάθε νέο μέτρο που παίρνουν, εντείνουν την καταστολή εναντίον του λαού με χημικά, ξυλοδαρμούς και άδικες συλλήψεις. Κι όλα αυτά τα επιβάλουν οι παγκόσμιες κερδοσκοπικές εταιρίες, που ληστεύουν τα χρήματα των καταναλωτών.

Ζητήσανε να συλληφθούν πάραυτα όλοι οι φοροκλέφτες. Γιατί δεν συλλαμβάνουν τον Σόρος και τους παγκόσμιους τραπεζίτες, που δεν πληρώνουν φόρους, παρά μόνο ψίχουλα δήθεν;

Ο μισθωτός στην Ελλάδα προπληρώνει μέχρι και 48% φόρο στα ακαθάριστα έσοδα, χωρίς να αφαιρέσει τα έξοδα.

Οι τράπεζες επίσημα πληρώνουν το 10%, από αυτά που μένουν αν αφαιρέσουν τα έξοδα, δηλαδή κάτω του 1% των ακαθάριστων εσόδων!


ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ
Παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στη δικτατορία των αγορών
Χρόνια τώρα τραπεζίτες και πολυεθνικές κερδίζουν σε βάρος μας. Μια οικονομική δικτατορία χτίζεται βήμα βήμα από τις αγορές και τους υπαλλήλους τους. Οι πολιτική εξουσία εφαρμόζει τα σχέδια όλων αυτών εξαθλιώνοντας χώρες και καταπατώντας τα δικαιώματά των λαών τους με σκοπό κι άλλο κέρδος, κι άλλο ματωμένο χρήμα. Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει δανειστεί με επαχθείς όρους πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τα οποία πάνω από 100 δισεκατομμύρια έχουν πάει στις τράπεζες ενώ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν αυτό σύστημα με λεφτά που παίρνουν απ’ την τσέπη μας.
Η πηγή του κακού είναι το χρήμα και αυτοί που το διαχειρίζονται. Ιδιωτικά ιδρύματα, τράπεζες και πολυεθνικές παίζουν μονόπολη στις πλάτες μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αρνούμαστε να αφήσουμε τη δικτατορία των αγορών και τη μαφία των τραπεζιτών να καταστρέφει τις ζωές μας, λεηλατώντας τους μισθούς και τις συντάξεις μας και κλέβοντας τα σπίτια μας για να σώσουν τις τράπεζές τους.
Συσπειρωνόμαστε και αντιδρούμε χωρίς χρώματα και κόμματα, μια που όλοι αυτοί εξυπηρετούν το ίδιο σύστημα. Θέλουμε να τερματίσουμε την οικονομική κατοχή και να γκρεμίσουμε τη δικτατορία των αγορών γκρεμίζοντας το σύστημα που βάζει τα λεφτά πάνω από τους ανθρώπους. Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τα σύμβολα της παγκόσμιας οικονομικής μαφίας δημιουργώντας μια κοινωνία, που δεν θα κυβερνάει το χρήμα.
Για αυτό συγκεντρωνόμαστε όλοι το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Συντάγματος στις 12:00 από όπου με πορεία θα φτάσουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Γιατί οι άνθρωποι είναι πάνω από τα λεφτά.


Ισότητα – Δικαιοσύνη – Αξιοπρέπεια
Άμεση Δημοκρατία τώρα!


Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2011 13:11


Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος.

Κλοπή μισθών, κλοπή αποθεματικών, κλοπή με χαράτσια

Σε συνέχεια της χτεσινής μας ανάρτησης για την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ενημερώνουμε για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ.
Καταρχάς το προεδρείο ενημέρωσε για την απογοητευτική παρουσία της Ένωσης στη διαδήλωση της ΔΕΘ (ειδικά των "ντόπιων" θεσαλλονικιών) στις 10/9, χωρίς βέβαια να δούμε τι φταίει για την κατάσταση αυτή. Η γνώμη μας είναι ότι το κίνημα των πλατειών αναδυκνείει ακριβώς τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και τα όρια στα οποία έχει αυτό φτάσει (κομματισμός, έλλειψη δημοκρατίας, συντεχνιασμός) και θα έπρεπε όλοι να δυδαχτούμε από αυτό.
Στη συνέχεια υπήρχε ενημέρωση για τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕΔΙ και την εξαφάνιση του ειδικού επιδόματος αντιστάθμισης (πρώην 7 τοις χιλίοις). Για το υπόλοιπο του έτους 2011 πρέπει να καταβληθούν 36 εκατ. € (μαζί με το επίδομα 2% του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) από τα οποία υπάρχουν μονάχα τα 10. Άρα 7 τοις χιλίοις υπάρχει μόνο για ένα μήνα ακόμα (Σεπτέμβρη) και μετά τέλος. Ούτως ή άλλως όπως έχουμε ξαναγράψει λόγω "ενιαίου" - "νέου" μισθολογίου πάει για κατάργηση από 1/10 (βλέπε Πίνακα).
Υπήρξε τέλος πληροφόρηση ότι υπάρχει τροπολογία για τη διατήρηση ως προσωπικής διαφοράς του επιδόματος 2% για τους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ και των περιφερειών που μετατάσσονται προς αιρετές περιφέρειες. Σπουδαία εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά πάνε ούτως ή άλλως για κατάργηση.
Τέλος επιβεβαιώθηκαν όσα είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση για το τεράστια κυβερνητική κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ λόγω κουρέματος ομολόγων. Η απώλεια αυτή φτάνει τα 550 εκατ. € και αν συνυπολογίσει κανείς τα 500 εκατ. € που το κράτος χρωστά στο Ταμείο πρακτικά τινάζουν στον αέρα τα αποθεματικά του. Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ έχει τεράστιες ευθύνες και αν ισχύει ότι συναίνεσε στο κούρεμα αυτό πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.
Κατά τα λοιπά η πρόταση μας για άμεση εκκίνηση αποχών από επιτροπές απορρίφθηκε (από το σύνολο των παρατάξεων ακόμα και της Αγωνιστικής Συνεργασίας και της Δημοσιουπαλλικής Ενότητας).  Κουβέντα δεν ειπώθηκε για την κλοπή των συβεχών κεφαλικών φόρων παρά την πρόταση μας για συλλογική άρνηση πληρωμής. Αποφασίστηκε μια 24ωρη απεργία στις αρχές Οκτώβρη (με πιθανή ημερομηνία 4/10), συνελεύσεις στα Πρωτοβάθμια, Γενικό Συμβούλιο στις 30/9 και διερεύνηση της δυνατότητας αποχής. Απορρίφθηκε (με 2 μόνο ψήφους υπέρ) επίσης η πρόταση μας για πρόταξη του ζητήματος της ανατροπής κυβέρνησης - ΕΕ- ΔΝΤ και ακύρωσης όλων των νόμων και συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για μια ακόμη φορά έδειξε ότι, ούτε θέλει ούτε μπορεί, να τα βάλει με την κυβέρνηση της καταστροφής και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ακόμα και την ύστατη αυτή στιγμή. Η ευθύνη πλεόν περνά στους συναδέλφους οι οποίοι οφείλουν να έρθουν στις τοπικές γενικές συνελεύσεις, να προτείνουν και να στηρίξουν πραγματικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πρώτο ραντεβού η Γενική Συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής τη Δευτέρα 26/9 στο Υπουργείο Μεταφορών.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησε να τρέχει ο διεθνής διαγωνισμός για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της συναδέλφου Γ. Ασημακοπούλου από το μπλογκ Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση ΕΣΔΚΝΑ.
(Η μουδιασμένη - από την συνεχή υποβάθμιση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών - συνείδηση θα έλεγε ότι, δεν είναι ώρα για τέτοια - όμως,  η ώρα τα φέρνει ... Ο λύκος δημιουργεί και χαίρεται την αναμπουμπούλα).

Στις 8/9/2011 ανακοινώθηκε η δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης για την ανάδειξη αναδόχου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχετικά τεχνικά κείμενα προκειμένου όπως δηλώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξεκινήσει η Δημόσια Διαβούλευση.
Σε μια περίοδο που ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται και ποια πρέπει να είναι η στάση μας και επειδή η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως το έχουμε ξαναπεί, είναι θέμα εθνικής εμβέλειας είναι χρήσιμο να δούμε από κοντά και την περίπτωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
   Ας θυμηθούμε ότι στις 25 Αυγούστου, λίγες μέρες μετά την δημοσίευση από μέρους της Περιφέρειας Αττικής της Προκαταρκτικής Προκήρυξης για την επεξεργασία των απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωνε ότι, η Αττική και η Αχαϊα ακουλουθούν τον δρόμο που έχει χαράξει.
 Οι συνάδελφοι που θέλουν να ενημερωθούν μπορούν να ακολουθήσουν τους σχετικούς συνδέσμους που δίνονται στη συνέχεια.
Σημειώνω μερικές γρήγορες  παρατηρήσεις, που  έχουν ειδικότερο ενδιαφέρον για εμάς ως εργαζόμενους του ΕΣΔΚΝΑ, ιδιαίτερα τη στιγμή που παρουσιάζεται ως διαδικασία Οδηγός, για την Αττική
1. Για να προχωρήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στη δημοσίευση της Προκαταρκτικής Προκήρυξης προηγήθηκε η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΜΠΕ) και Αναθεώρηση -Επικαιροποίηση Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αυτό δεν έχει γίνει μεχρι σήμερα στην περίπτωση της Αττικής .

2. Η Περιφέρεια Πελοπονήσσου όπως και η Περιφέρεια Αττικής παραπλανούν τους κοινωνικούς εταίρους όταν χαρακτηρίζουν δημόσια διαβούλευση μία εκδήλωση πρόθεσης επιλογής αναδόχου από την οποία περιμένουν να υποβληθούν προτάσεις από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Όσοι πιστοί προσέλθετε, λοιπόν, πείτε μου τις ιδέες σας και ότι μου αρέσει το κρατάω. Αυτό δεν είναι δημόσια διαβούλευση, αυτό  είναι  ανοικτός διαγωνισμός ανάθεσης μελέτης -κατασκευής έργων με την διαδικασία Προεπιλογής.
Πρόκειται για κλασσική περίπτωση καταστρατήγησης του νομικού πλαισίου (ευρωπαικού και ελληνικού) με την καλογερίστικη τακτική να βαπτίζουν το κρέας ψάρι. Πώς μπορεί να γίνει δημόσια διαβούλευση, δηλαδή να εκφραστούν γνώμες επί ενός συγκεκριμένου προτεινόμενου σχεδίου, χωρίς να υπάρχει(και αναζητείται) το προτεινόμενο σχέδιο -αντικείμενο της διαβούλευσης;

Δεν θα συμμετάσχω στη συγκρότηση της 5μελούς επιτροπής

Αναρτούμε τη δήλωση του Αντιπρύτανη του ΕΜΠ, και υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το μεσημέρι (12 μμ συγκέντρωση, 2μμ πορεία) οι φοιτητές των κατελλημένων σχολών της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια.


Μ. Σπαθής: «Δεν θα συμμετάσχω στη συγκρότηση της 5μελούς επιτροπής»

 

Κύριε Πρύτανη, αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά την ψήφιση του πρόσφατου νόµου για την τριτοβάθµια εκπαίδευση, σύµφωνα µε το άρθρο 76, παραγ. β των µεταβατικών διατάξεων που αναφέρεται στην εκλογή οργάνων των ΑΕΙ, η έναρξη των διαδικασιών εκλογής των οργάνων διοίκησης γίνεται µε τη συγκρότηση 5µελούς επιτροπής. Η επιτροπή αυτή προβλέπεται να απαρτίζεται από τους δύο προηγούµενους Πρυτάνεις του ΑΕΙ και τρεις Αντιπρυτάνεις κατά σειρά της πλέον πρόσφατης υπηρεσίας τους στην Πρυτανεία. Από την ανάγνωση του άρθρου αυτού προκύπτει και η δική µου συµµετοχή, λόγω του ότι διετέλεσα Αντιπρύτανης στην προηγούµενη Πρυτανεία του ΕΜΠ.
Με την επιστολή µου αυτή θα ήθελα να καταστήσω σαφή την απόφασή µου να µην συµµετάσχω στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής για τους κάτωθι λόγους:
1. Έχω κατ’ επανάληψιν εκφράσει δηµοσίως, γραπτώς και προφορικώς την αντίθεσή µου στο νέο νόµο πλαίσιο για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ, µε τη βαθιά πεποίθηση ότι ο νόµος αυτός θα έχει τραυματικές συνέπειες στο περιεχόμενο και την ουσία των πανεπιστημιακών σπουδών, των χορηγούμενων πτυχίων, και στο μέλλον της νέας γενιάς. Θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στις δημοκρατικές κατακτήσεις που διαπερνούν την πανεπιστημιακή λειτουργία µε την επαναφορά ενός ολιγαρχικού, αυταρχικού συστήματος διοίκησης, που θα στηρίζεται στην άσκηση ανεξέλεγκτης εξουσίας µονοπρόσωπων οργάνων και μηχανισμών πειθάρχησης των διδασκόντων και των φοιτητών.
2. Δεν δέχομαι να συμμετάσχω στην υλοποίηση αντισυνταγµατικών διατάξεων όπως είναι, για παράδειγμα, η κατάργηση εκλεγμένων οργάνων διοίκησης και ιδιαίτερα του κορυφαίου θεσμού του Πρύτανη.
Με την επιστολή µου αυτή, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση και στους συναδέλφους Καθηγητές της πρώτης βαθµίδας του ΕΜΠ, που θα κληθούν να συμπληρώσουν την εν λόγω επιτροπή, σε περίπτωση µη αποδοχής µου ως ο νόμος κατ αρχήν ορίζει, να μην αποδεχτούν και τη δίκη τους συμμετοχή. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις έτσι ώστε ο Πρύτανης του ΕΜΠ να µην προβεί στην διαπιστωτική πράξη ορισμού της επιτροπής.
Το επιχείρηµα της υποχρέωσης για συμμόρφωση στους ψηφισμένους νόμους της Πολιτείας δεν ευσταθεί όταν παραβιάζεται το Σύνταγµα της χώρας, το οποίο στο ακροτελεύτιο άρθρο του ορίζει «ως θεµελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων το σεβασμό στο Σύνταγμα και στους νόμους που συμφωνούν µε αυτό».
Με αυτή την επιλογή µου φιλοδοξώ να επισπεύσουµε συλλογικά την κρίση για την αντισυνταγµατικότητα του νόµου, όπως αυτή έχει αναδειχθεί από την Πανεπιστηµιακή Κοινότητα και όχι µόνο.
Κύριε Πρύτανη, αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ακράδαντα πέρα από την ιδιαίτερη ιδεολογική, πολιτική, ηθική ή άλλου είδους αξιακή ταυτότητα που καθορίζει τον καθένα µας, η ευθύνη απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, αποτελεί το υπέρτατο καθήκον που επιτάσσει να ακολουθούµε το νόµο της δικής µας συνείδησης και τις αρχές του ορθού λόγου εντός του οποίου αυτή έχει συγκροτηθεί. Απαλλαγµένοι έτσι από κάθε επιταγή οποιασδήποτε εξουσίας, πορευόµαστε µε ήσυχη τη συνείδησή µας ως ελεύθεροι ακαδηµαϊκοί δάσκαλοι.

Με εκτίµηση
Γεράσιµος Σπαθής,
καθηγητής ΕΜΠ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Δεν πάει άλλο - Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους

Αναρτούμε κείμενο της Λαϊκής Συνέλευσης Πατησίων το οποίο καλεί σε συλλογική άρνηση πληρωμής των έκτακτων εισφορών. Δείτε επίσης άρθρα σχετικό με τη συνταγματικότητα των μέτρων αυτών από το Βήμα και τη Σεισάχθεια. Σε κάθε περίπτωση χιλιάδες συμπολίτες μας δε μπορούν να σηκώσουν και αυτό το δυσβάσταχτο βάρος και θα αρνηθούν σε κάθε περίπτωση την καταβολή του.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ
Να αρνηθούμε τον κεφαλικό φόρο της Έκτακτης Εισφοράς

Η κυβέρνηση και η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) με όχημα τους τα «μνημόνια» & τα «μεσοπρόθεσμα» καταργούν κεκτημένα πολλών δεκαετιών, γυρίζουν την κοινωνία μας πολλά χρόνια πίσω και διαλύουν συστηματικά κάθε οικονομική δραστηριότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους (τραπεζίτες, χρηματιστές & μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο) δε διστάζουν να ξεπουλήσουν κάθε τι δημόσιο που μπορεί να πουληθεί και δεν έχουν ενδοιασμούς στο να ξηλώσουν το όποιο κοινωνικό κράτος.
Μέσω της έκτακτης εισφοράς παραβιάζουν για άλλη μια φορά το Σύνταγμα (το οποίο προβλέπει ρητά στο άρθρο 4 παρ. 5 : «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους») και επιτίθενται στο ήδη πενιχρό εισόδημα μας.
Ο επί της ουσίας κεφαλικός αυτός φόρος αποτελείται από:
  • έκτακτη εισφορά για όλους τους φορολογούμενους πολίτες με δηλωθέν εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω, αναδρομικά από το 2010 και για κάθε χρόνο,
  • τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες εργαζόμενους (ακόμη και αυτούς με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως εισοδήματος ακόμα και αυτούς με μηδενικό),
  • έκτακτη εισφορά σε όλα τα ακίνητα, η οποία με ισοπεδωτικό και άδικο τρόπο (μέσω ΔΕΗ) θα επιβαρύνει ακόμα παραπάνω τη λαϊκή κατοικία.
Πρόκειται για άδικα, αντισυνταγματικά και ανήθικα χαράτσια, στην κατεύθυνση της φυσικής εξόντωσης του λαού μας (ελλήνων & μεταναστών, εργαζόμενων & συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και άνεργων) που ήδη έχει δρομολογηθεί.
Επειδή το θέμα μας αφορά όλους ανεξαιρέτως, πρέπει όλοι μαζί οργανωμένα και στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης να αντιταχθούμε σε αυτά έμπρακτα και δυναμικά
Καλούμε όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς, τα σωματεία και τους συλλόγους επαγγελματιών, εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, επιστημόνων σε συντονισμό για έγκαιρη ενημέρωση όλων των μελών τους σε μια κατεύθυνση συλλογικής άρνησης πληρωμής και μαζικών προσφυγών στη δικαιοσύνη.
Η Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων, όπως και οι λαϊκές συνελεύσεις σε άλλες πόλεις και γειτονιές, οργανώνει τρόπους μαζικής αντίδρασης και συλλογικής δράσης, και καλεί τον καθένα να συμμετάσχει και να συμβάλλει στις δράσεις αυτές.

Δεν φεύγουμε από δρόμους και πλατείες αν δεν φύγουν κυβέρνηση –ΕΕ - ΔΝΤ
Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση.
Να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας
Το χρέος δεν το δημιουργήσαμε εμείς.
Δεν τα φάγαμε μαζί,
δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε.

Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων
Κάθε Δευτέρα, 19:30 στην Αγ. Βαρβάρα (σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων)

15/9: Γενική Συνέλευση Αρχιτεκτόνων Αττικής

Αναδημοσιεύουμε από το Blog της συσπειρωσης αριστερων αρχιτεκτονων.
 Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη.

Γιατί:

Μέσα στους τελευταίους μήνες με ένα μπαράζ νόμων και υπό διαμόρφωση νομοσχεδίων, ανατρέπεται όλο το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα και της αρχιτεκτονικής στη χώρα. 

Το επάγγελμα κλείνει στο όνομα του "ανοίγματος των επαγγελμάτων"

Το σύστημα των αμοιβών βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάρρευση με απόλυτη συνυπευθυνότητα των διοικήσεων του ΤΕΕ αλλά και του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Το αντικείμενο των μελετών και των έργων έχει συρρικνωθεί δραματικά σαν αποτέλεσμα των καταστροφικών για τη χώρα ασκούμενων πολιτικών, σπρώχνοντας στην ανεργία όλο και μεγαλύτερα τμήματα συναδέλφων παλιών και νέων.

Οι αρχιτέκτονες βάλλονται και από την ίδια την διοίκησή τους (Το προεδρείο και την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) οταν με πρωτοβουλία της διοίκησης και με υπόγεια διαβούλευση περιορίζουν - με την τελευταία επαίσχυντη απόφαση του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ προς τον υπουργό Σηφουνάκη - μονομερώς το πάγιο αίτημα Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ μόνο στις μελέτες για τις οποίες απαιτείται έγκριση από ΕΠΑΕ ή ΣΧΟΠ!

Το αρχιτεκτονικό έργο εξευτελίζεται μέσα από την γελοιότητα του αγοραίου "τσελεμεντέ" των "μορφολογικών κανόνων" που ετοιμάζει ο Σηφουνάκης στο όνομα πάντα "της προστασίας της αρχιτεκτονικής" ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ  για να τον αποδώσει στη συνέχεια στους πάσης φύσεως "μελετητές" της "αρχιτεκτονικής δια του copy paste"!

Οι αρχιτέκτονες μετατρέπονται από την κυβέρνηση της τρόικας σε συνενόχους και εκμαυλισμένους υπηρέτες της κάθε είδους παράνομης, αντισυνταγματικής και καταστροφικής για τη χώρα νομιμοποίησης αυθαιρεσιών και αυθαιρέτων, πράξεις που (πάντα στο όνομα της "σωτηρίας της χώρας" της οποίας και νομιμοποιούν την καταστροφή) σαν μόνο στόχο έχουν την με κάθε πρόσχημα συγκέντρωση χρήματος για τους κερδοσκόπους επενδυτές "δανειστές" της χώρας.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε;

Μπορούμε!

συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων 13/9/2011

Πρόταση της συσπείρωσης στο ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Το κάλεσμα του Συντονισμού ΠρωτοβάθμιωνΣωματείων για τις διαδηλώσεις της ΔΕΘ, αποτελεί ένα επαρκές πολιτικό πλαίσιο, για το λόγο αυτό και το καταθέτω στο ΔΣ της Ομοσπονδίας για συζήτηση και ψήφιση. Να συμπληρώσω επίσης τα εξής:
  1. Όλα πλέον δείχνουν ότι μοναδικός στόχος των μέχρι τώρα μέτρων είναι η διάσωση του τραπεζικού συστήματος και του ευρώ, σε βάρος των εργαζομένων αλλά και του συνόλου του λαού μας, ο οποίος οδεύει ταχύτατα στην φτωχοποίηση - κινεζοποίηση.
  2. Η απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό (που κυρίως ευθύνεται για την κρίση) με ακόμα περισσότερο νεοφιλελευθερισμό εκτός του ότι εξοντώνει την κοινωνία, οδηγεί σε βάθεμα της κρίσης μέσω του φαύλου κύκλου, μέτρα-μείωση εισοδήματος – ύφεση - μείωση εσόδων του κράτους - νέα μέτρα κοκ. Επί της ουσίας έχουμε μπροστά μας τη χρεοκοπία, είτε στην «επιλεκτική» είτε ακόμα και στην ανεξέλεγκτη της μορφή που όσο πάει και πλησιάζει. Πρέπει να προετοιμάζουμε τους συναδέλφους για αυτά που έρχονται και όχι να καθησυχάζουμε. Οι δανειστές πιθανά θα πληρώσουν δόσεις μόνο για ομόλογα αλλά όχι για μισθούς και συντάξεις (εσωτερική στάση πληρωμών). Καταρρέουν παταγωδώς όλα τα ψέματα της κυβέρνησης και οι εργαζόμενοι πρέπει να πρωτοστατήσουν στην αποκάλυψη τους.
  3. Η πρόσφατη επίθεση Λοβέρδου καθόλου τυχαία δεν είναι. Το μίσος και η σπέκουλα σε δημοσίους υπαλλήλους, Σύνταγμα και αριστερά, δείχνει για το που το πάνε. Ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα όλων των κρατικών λειτουργιών, στοχοποίηση των ΔΥ και εξόντωση τους, απολύσεις συμβασιούχων και εφεδρεία, αναθεώρηση Συντάγματος με άρση μονιμότητας, μισθολογική ισοπέδωση σε πρωτόγνωρα επίπεδα, διαμόρφωση ενός προφίλ πειθήνιου, ευέλικτου και υπάκουου προς την πολιτική εξουσία ΔΥ μέσω της «αξιολόγησης» και του «κρατικού» υπαλλήλου. Ανοικτό ενδεχόμενο ακόμα και για περαιτέρω συνταγματικές εκτροπές (ήδη έχουν κάνει αρκετές με την υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης και τα συνεχή εισπρακτικά μέτρα) στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
  4. Η ανάγκη κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ για συνεχές ξεζούμισμα του λαού μας δε θα σταματήσει από μόνη της, όπως δε θα «ορθοποδήσει» και η οικονομία. Το βαρέλι δεν έχει πάτο αν τους αφήσουμε. Η μόνη λύση είναι η ανατροπή κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ και η ακύρωση όλων των μνημονίων – μεσοπρόθεσμων – συμβάσεων - νόμων που έχουν νομοθετήσει την τελευταία διετία. Πολιτικό μέτωπο στην κυβέρνηση και στα στηρίγματα της και όχι παρακάλια για τον δήθεν "περιούσιο λαό" των μηχανικών.
  5. Οι περικοπές στους ΔΥ μηχανικούς (οι οποίοι στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν 2 επιδόματα, το 7%0 και κάποιο χωρικό) θα είναι τεράστιες και αβάστακτες. Επιπλέον όλη η πολιτική λογική της κυβέρνησης δείχνει ότι δε μας χρειάζονται πλέον. Κατάργηση Πολεοδομιών, ιδιώτες ελεγκτές σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, “fast track” επενδύσεις. Δεν πρόκειται να κάνουμε τους πρωτοκολλητές του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης του δημοσίου, του εξευτελισμού των εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα για την ΕΜΔΥΔΑΣ προτείνω τα εξής :
  • Ξεκινάμε άμεσα επ’ αόριστον αποχή από κάθε είδους επιτροπές (δημοπρατήσεις έργων, ΕΠΑΕ, ΣΧΟΠ), από κάθε πράξη εφαρμοστική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου («τακτοποιήσεις» ημιυπαιθρίων, αυθαιρέτων κλπ), από τις διαδικασίες υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ (σύνταξη τεχνικών δελτίων, προμελετών κλπ). Καλούμε τους συναδέλφους (και σε συντονισμό με τοπικά σωματεία) να μη δώσουν λίστες προτεινόμενων προς εφεδρεία.
  • Οργανώνουμε κλαδική πανελλαδική κινητοποίηση (με 24ωρη απεργία) και κάθοδο των πρωτοβαθμίων στην Αθήνα και αμέσως μετά Γενικό Συμβούλιο.
  • Άμεση συνεννόηση και πρόσκληση προς τις Ομοσπονδίες του Δημοσίου (ΟΛΜΕ,ΔΟΕ,ΠΟΕ ΟΤΑ, ΟΕΝΓΕ κλπ) για ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που να συντείνουν στη διαμόρφωση κοινού απεργιακού μπλοκ (με χαρακτηριστικά διαρκείας). Κανένας κλάδος δε θα τη γλιτώσει μόνος του. Στόχος είναι σύντομα να απεργήσει όλο το δημόσιο.
  • Στήριξη των σωματείων και των συναδέλφων σε ΑΕ του δημοσίου που καταργούνται-συγχωνεύονται. Κοινή αγωνιστική δράση ενάντια στις απολύσεις-εφεδρεία, ειδικά με τους φορείς που απασχολούν μηχναικούς (ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ κλπ)
  • Πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων μέχρι τις 15 Οκτώβρη σε όλα τα Πρωτοβάθμια με πρόταση της Ομοσπονδίας για εκκίνηση διαρκών απεργιακών κινητοποιήσεων σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους κλάδους του δημοσίου (πχ από 15/10)
  • Κατάθεση μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμηση στο Λοβέρδο και κάλεσμα ανυπακοής στους συναδέλφους να μην πληρώσουν τα έκτακτα χαράτσια – κεφαλικοί φόροι.
13/9/2011
εκ μέρους της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών
Π. Δ.

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι απολύσεις - Θα τους αφήσουμε?

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία, καθώς και την ίδια την εγκύκλιο της ντροπής για "εφεδρεία". Θα το ανεχθούμε και αυτό? Συνάδελφοι θα προγράφουν συναδέλφους προτεινόμενους για απόλυση?
Με διαδικασίες-εξπρές και έξι κριτήρια θα γίνει η επιλογή των περίπου 30.000 εργαζομένων που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία, ξεκινώντας από 151 φορείς του Δημοσίου.
ΦΟΡΕΙΣ ΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΑ
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 30.000 υπάλληλοι θα περάσουν στην εργασιακή εφεδρεία και θα αμείβονται μόλις με το 60% του βασικού τους μισθού για 12 μήνες και πριν οδηγηθούν σε απόλυση, αν τελικά δεν τους επανεντάξουν.

Φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας στο Ελληνικό

EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Στα πλαίσια του «Φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας στο Ελληνικό»,

14 Σεπτεμβρίου: Παράσταση Καραγκιόζη.

την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 8μ.μ., διοργανώνουμε παράσταση καραγκιόζη με το συμπολίτη μας Σωτήρη Βύνιο.

Η παράσταση που επιμελήθηκε και θα παρουσιάσει ο καλλιτέχνης έχει τον τίτλο «Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη και η υπεράσπιση του Μητροπολιτικού Πάρκου».

Ο λαϊκός μας ήρωας πρόκειται να δώσει και αυτός τη δική του μάχη για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του πρ. αεροδρομίου, ενάντια στη θέληση του Πασά, για πώληση του χώρου!

15 Σεπτεμβρίου: Προβολή της ταινίας «Φόρος τιμής στην Καταλωνία ΙΙ».

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στις 8μ.μ., προβολή της ταινίας «Φόρος τιμής στην Καταλωνία ΙΙ».

Θα ακολουθήσει παρουσίαση ερευνητικής εργασίας από την Ειρήνη Σωτηροπούλου και συζήτηση περί τοπικών πρωτοβουλιών αλληλέγγυας οικονομίας, με αφορμή το ελληνικό εγχείρημα δικτύωσης αντίστοιχων πρωτοβουλιών «Ένας άλλος κόσμος».

Συντονισμός: Ηλιόσποροι - δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του κτιρίου Ξιφασκίας, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Πρόσβαση από την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, στάση τραμ 2η Αγ.Κοσμά (πεζογέφυρα). 

16 Σεπτεμβρίου: συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Το Φεστιβάλ Αντίστασης και Δημιουργίας προγραμματίζει για την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου μεγάλη εκδήλωση με κεντρικό ομιλιτή το Μίκη Θεοδωράκη στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου Ξιφασκίας. Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης.  
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η συναυλία με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τους ερμηνευτές : Δημήτρη Μπάση, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτη Πετράκη, Κατερίνα Παπουτσάκη.

Πρόταση για ορισμένα βασικά σημεία συναντίληψης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

Αναδημοσιεύουμε μια Πρόταση για ορισμένα βασικά σημεία συναντίληψης στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Πρωτοβουλία Συννενόησης για τα απορρίματα

Το γενικό πλαίσιο
Η ποσότητα, η ποιότητα, η σύνθεση των παραγόμενων απορριμμάτων και ο τρόπος της διαχείρισής τους είναι στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο τρόπο οικονομικής ανάπτυξης και οργάνωσης της κοινωνίας μας. Στον παράγοντα αυτόν ανήκει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κρίση. Το πρόβλημα επιτείνεται από κρατικές πολιτικές προσανατολισμένες στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, από την αδιαφορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και από κακές ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές. Μια σειρά από σοβαρές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια και, ιδιαίτερα, τη φετινή χρονιά (2011) επιβεβαιώνουν ότι διανύουμε μια περίοδο οριστικής διαμόρφωσης του χάρτη της διαχείρισης των απορριμμάτων για τα επόμενα 20-30 χρόνια.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών
  • η υποβάθμιση, στην πράξη, των πολιτικών της πρόληψης, της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, της ανάκτησης και της ανακύκλωσης (συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης). Αυτό εκφράζεται, στην πράξη, με την υπερδιαστασιολόγηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας, που σχεδιάζονται έτσι ώστε να υποδέχονται το σύνολο, σχεδόν, των σύμμεικτων απορριμμάτων, αντί ενός συνεχώς μειούμενου ποσοστού, που αποτελεί το “σφάλμα” του συστήματος.
  • η επιλογή της λύσης των μεγάλης κλίμακας σύνθετων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • η εμφανής πριμοδότηση τεχνολογιών, που συνδέονται με την ενεργειακή αξιοποίηση, μέσω, κυρίως, της θερμικής επεξεργασίας, όπως η καύση δευτερογενών προϊόντων της επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (RDF και SRF) ή και η απευθείας καύσης των σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • η εκτεταμένη εμπλοκή της διαχείρισης των απορριμμάτων με την ηλεκτροπαραγωγή, μέσω της καύσης, ακόμη και σύμμεικτων απορριμμάτων, και μάλιστα (επιδοτούμενης) με το μανδύα των ΑΠΕ.
  • η δυναμική εισβολή και επικυριαρχία του ιδιωτικού κεφαλαίου, με βλέψεις και στο επίπεδο των δήμων, ακόμη και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
  • η προοπτική της εκτόξευσης του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων, με άμεσο αντίκτυπο στα τέλη που θα κληθεί να καταβάλλει ο πολίτης.
  • ο εξοβελισμός και της παραμικρής μορφής κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας από όλο το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων
Η αντίδραση της κοινωνίας

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Η μεταβατική περίοδος της κρίσης: Η εποχή των ταραχών

Αναρτούμε μέρος του κειμένου "Η μεταβατική περίοδος της κρίσης: Η εποχή των ταραχών" το οποίο και αναδημοσιεύουμε από το Blaumachen όπου και μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο.

Με το κείμενο αυτό αναλύουμε τη συγκυρία όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι την άνοιξη του 2011 (πριν το ξέσπασμα του κινήματος στην Ισπανία). Εισάγουμε τον όρο «εποχή των ταραχών», ο οποίος οριοθετεί τη μεταβατική περίοδο της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 (στην πραγματικότητα το 2007) και την κρίση αυτής της μεταβατικής περιόδου, ως εξής: «Οι πρόσφατοι αγώνες εκφράζουν ακόμη πιο έντονα τις δύο βασικές όψεις της διαδικασίας που παράγει την επανάσταση της σύγχρονης περιόδου: την απονομιμοποίηση της διεκδίκησης, δηλαδή τη μετατροπή της σε συστατικό της αναπαραγωγής των τάξεων που τείνει να περιθωριοποιείται και να καταστέλλεται, και την εσωτερική απόσταση [απόκλιση] που παράγεται ανάμεσα στις προλεταριακές πρακτικές κατά την κίνηση του ταξικού αγώνα. Η εξέλιξη αυτή παράγεται πλέον σε όλες τις ζώνες του κεφαλαίου με την τροπικότητα που επιβάλλει η αντικειμενικότητα του κεφαλαίου, η οικονομία, σε κάθε μία από αυτές. Μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη ότι μπαίνουμε σε μια εποχή ταραχών, μεταβατική αλλά εξαιρετικά βίαιη, η οποία θα οριοθετήσει την κρίση αναπαραγωγής του προλεταριάτου, άρα και του καπιταλισμού ως σημαντικό διαρθρωτικό στοιχείο της επόμενης περιόδου. Με την έννοια ταραχές εννοούμε κινηματικές διεκδικητικές ή μη διαδικασίες με ιδιαίτερα βίαιη μορφή που μετατρέπουν τα αστικά περιβάλλοντα σε πεδία ταραχών χαμηλής ή μεγαλύτερης έντασης (οι ταραχές δεν είναι επανάσταση, ακόμη και οι εξεγέρσεις δεν είναι επανάσταση, παρότι μπορούν να αποτελέσουν το ξεκίνημα μιας επανάστασης). Η εσωτερική απόσταση ανάμεσα στις προλεταριακές πρακτικές εντείνει όλες τις κοινωνικές αντιφάσεις και δημιουργεί μια αυτοτροφοδοτούμενη διαδικασία εντεινόμενων συγκρούσεων οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες κατηγορίες της εργατικής τάξης, και αύξηση της καταστολής. Η ιδιαιτερότητα αυτής της «εποχής» έγκειται στο ότι η δυναμική των αγώνων δεν μπορεί να παραγάγει σχετικά ευσταθή αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, οι αγώνες των προλετάριων ως τάξης που διεκδικεί μια αξιοπρεπέστερη ύπαρξη, αναπόφευκτα αναπαράγουν την αντίπαλη τάξη και τη δική τους ταξική ύπαρξη σαν τάξης των προλετάριων. Το όριο των αγώνων, σήμερα πια, είναι ακριβώς το γεγονός ότι είναι ταξικοί αγώνες. Από την άλλη πλευρά, η δραστηριότητα από την οποία παράγεται η ταξική φύση των αγώνων σαν όριο δεν παύει να είναι ταξική δραστηριότητα, στην αρχική της τουλάχιστον φάση. Το όριο των αγώνων είναι ακριβώς το γεγονός ότι παραμένουν ταξικοί αγώνες, ενώ η μόνη εγγύηση της υπέρβασής τους είναι η έμπρακτη επίθεση στο κεφάλαιο, η οποία ταυτόσημα είναι επίθεση στην ίδια την ταξική ύπαρξη των προλετάριων» (blaumachen 5, Η εποχή των ταραχών).

Κοινή ανακοίνωση σωματείων VODAFON και WIND

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ VODAFONE
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ WIND


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ, Τρίτη 13/9

·          ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
·          ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας VODAFONE και WIND ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να συγχωνευτούν. Με βάση τις πληροφορίες που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, τα Σωματεία μας εκτιμούν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, αν δεν έχουν κιόλας ολοκληρωθεί.

Δημιουργείται τεράστιος κίνδυνος για μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και από τις δύο εταιρείες, για εκατοντάδες ή και χιλιάδες απολύσεις, με όλες τις μορφές μείωσης του προσωπικού που χρησιμοποιούν οι διοικήσεις: απολύσεις, εκβιαστικές δήθεν «οικειοθελείς παραιτήσεις» κλπ. Κορυφαία στελέχη, σε «ενημερώσεις» των εργαζομένων, λένε με κάθε κυνισμό ότι είτε η συγχώνευση ολοκληρωθεί είτε όχι θα υπάρξουν ριζικές αλλαγές και στις δύο εταιρείες – επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτούς τους φόβους.


Τα Σωματεία μας σε VODAFONE και WIND:


  • Καταγγέλλουμε τις διοικήσεις και τους μετόχους των δύο εταιριών, γιατί διεξάγουν τις διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους και τα σωματεία στο περιθώριο, καλλιεργώντας συστηματικά καθεστώς ανασφάλειας. Με στόχο να πετύχουν τη μαζική μείωση των θέσεων εργασίας με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. 
  • Χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου για τη μαζική απώλεια θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλους ανέργους, σε μια εποχή που η ανεργία θερίζει, που ακόμα και μια θέση εργασίας λιγότερη σημαίνει φτώχεια και εξαθλίωση.
  • Αρνούμαστε την ηττοπάθεια που καλλιεργούν οι διοικήσεις ότι «δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα». Τον κάλπικο ανταγωνισμό όπου προσπαθούν να μας εγκλωβίσουν, στρέφοντας τους εργαζόμενους της μιας εταιρείας απέναντι σ’ αυτούς της άλλης, ότι δήθεν «οι πιο άξιοι» θα επιβιώσουν.
  • Απαιτούμε τη ρητή, έγγραφη διαβεβαίωση για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, όποια και αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους συναδέλφους, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, σε όλη την κοινωνία:

Οι εταιρίες της κινητής τηλεφωνίας θησαύρισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με την εκμετάλλευση της δικής μας εργασίας και βγάζοντας τεράστια κέρδη από τους καταναλωτές. Τα μπόνους των «χρυσών» στελεχών ξεπέρασαν κάθε όριο, δεκάδες φορές πάνω από τους συνολικούς μισθούς όλων των εργαζομένων. Αντίθετα, εμείς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμες διαρκώς απολύσεις, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών, υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και μειώσεις μισθών με κάθε τρόπο. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη τους, δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους!

Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απαιτούν να χάσουμε τις δουλειές μας. Μας λένε ότι «δεν γίνεται αλλιώς», ότι έτσι είναι «η αγορά και το σύστημα». Τους απαντάμε ότι οι δουλειές μας, το μέλλον το δικό μας και των οικογενειών μας είναι πιο πάνω από κάθε «επιχειρηματικό πλάνο» και «απαίτηση της αγοράς», από τα εξωφρενικά δικά τους προνόμια.


Οι συνάδελφοι και τα Σωματεία και στις δύο εταιρίες οργανώνουμε από κοινού τον αγώνα μας, ζητώντας την υποστήριξη κάθε σωματείου, κάθε εργαζόμενου και νέου, των καταναλωτών, όλης της κοινωνίας, για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.


ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, 12:00 το μεσημέρι, Σίνα 16, αίθουσα ΟΤΟΕ
Αθήνα, 8.9.2011

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Καλή σχολική χρονιά σε όλους

Μία μοναδική εμπειρία θα ζήσουν φέτος οι 1,5 εκατ. μαθητές. Την ημέρα του αγιασμού δεν θα χρειαστεί να πάρουν μαζί τους τις σάκες τους, για να κουβαλήσουν τα βιβλία, γιατί δεν θα έχουν φτάσει. Και μάλλον θα κάνουν πολύ καιρό να τα δουν, αφού οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμη και για Χριστούγεννα. Μέχρι τότε θα πρέπει να διαβάζουν από το ίντερνετ, τα dvd και τις φωτοτυπίες. Τώρα, εάν δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή στο σπίτι ή το σχολείο δεν έχει λεφτά για φωτοτυπίες, δεν πειράζει, κάποια λύση θα βρεθεί».
Εφημερίδα «Μακεδονία»

Ότι τα σχολεία ξεκινούν αύριο χωρίς βιβλία δεν είναι γραφειοκρατικό λάθος.
Το είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην περσινή του ομιλία στη ΔΕΘ. Διαβάζουμε επί λέξει στο κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού από την περσινή ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη του 2010 όπως είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα των εκπαιδευτικών www.alfavita.gr
http://www.alfavita.gr/artro.php?id=9239
[Το 2011 πρέπει, μπορεί και θα είναι η χρονιά των αλλαγών στην παιδεία. Στους δείκτες σχολείων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση στις κατατάξεις 30 χωρών του ΟΟΣΑ, σε επίπεδα μαθηματικών και ανάγνωσης, δηλαδή τρίτη από το τέλος. Πάνω από 25% των παιδιών μας έχουν το χαμηλότερο επίπεδο επάρκειας. Χρειάζεται να φύγουμε από τη σημερινή αντίληψη, τις σημερινές δομές του σχολείου μας, να φύγουμε από την παπαγαλία και να πάμε στην κριτική σκέψη. Μια αλλαγή, που ξεκινά από την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σκέπτεται και μαθαίνει η νέα γενιά.
Να απελευθερώσουμε και τον καθηγητή και τον μαθητή από την ανούσια απόκτηση πληροφορίας και να τους κάνουμε δημιουργούς στην τάξη και στο πανεπιστήμιο.

Πρώτο βήμα: η Ελλάδα να πρωτοστατήσει, να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο, που θα έχει όλο το διδακτικό υλικό στο διαδίκτυο - διδακτικά βιβλία, εγχειρίδια, μαθήματα, σημειώσεις, διαλέξεις. Και μετά, αυτή η πρώτη ύλη, η πληροφορία, ο πηλός, θα μπορεί να είναι η κοινοκτημοσύνη όλων - του καθηγητή, του μαθητή και πολλών άλλων. Σήμερα, είδα Τμήμα του ΑΠΘ να έχει ακόμα και πειράματα, τα οποία μπορεί να κάνει ο φοιτητής από το σπίτι του, συνδεόμενος διαδικτυακά με το πανεπιστήμιο. Έχω ήδη μιλήσει με την Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, όπως και με διεθνείς εταιρείες, για να γίνει η Ελλάδα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Όχι μόνο θα δώσουμε πρόσβαση σε ποιοτική γνώση σε απομακρυσμένες περιοχές, ή στην Διασπορά, ή σε άτομα με αναπηρία, ή δεύτερες ευκαιρίες για τόσους ανθρώπους, να αποκτήσουν ελληνικό απολυτήριο Λυκείου ή πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά θα υπάρχει πολύτιμη γνώση δια βίου για όλους.
Θα δώσουμε σταδιακά στον μαθητή και στο σχολείο, αλλά και στον φοιτητή, τη δυνατότητα να ακολουθούν τον δικό τους ιδιαίτερο δρόμο προς την γνώση, χωρίς βαριά αναλυτικά προγράμματα που κουράζουν, αλλά με στόχους μάθησης ανά έτος και βαθμίδα. Ο δάσκαλος, αλλά και ο γονιός, θα ξέρουν τι πρέπει να ξέρει ο μαθητής στο τέλος της χρονιάς - και όχι αν βγήκε απλώς η διδακτέα ύλη. Δεύτερο βήμα: το άνοιγμα του σχολείου και του πανεπιστημίου στην κοινωνία και τον πολιτισμό.]
Το είχε εξαγγείλει λοιπόν ο ανεκδιήγητος πρωθυπουργός από το Σεπτέμβρη του 2010 και ύπουλα το προώθησε με κάθε δόλιο μέσο η δειλή και αδίστακτη υπουργός παιδείας ανακατώνοντας τους πάντες για να θολώσει τα νερά αλλά να δημιουργήσει έτσι τετελεσμένο.

Αυθαίρετες Πολιτείες

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Νίκου Τσεμάνη, Πολιτικού Μηχανικού από την iskra η οποία δημοσιεύει το παρόν άρθρο, -χωρίς να συμμερίζεται απαραίτητα το σύνολο των θέσεων και κυρίως προτάσεων του κειμένου, όπως και εμείς- στο οποίο παρουσιάζονται μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις γύρω από το ζήτημα των αυθαιρέτων.
 
Πριν από χρόνια ταξίδευα στις Κυκλάδες σε ένα από αυτά τα αργά πλοία που σταματούσαν σε κάθε νησί και υπήρχαν άφθονες ώρες για κουβέντα μέχρι να φθάσεις στον προορισμό σου.
Εκείνη την εποχή γινόταν άλλη μία νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Στο μπαρ του πλοίου είχε μαζευτεί μια παρέα δικηγόροι, μηχανικοί, ξενοδόχοι, και διάφοροι νησιώτες, που συζητούσαν για τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα. Στην αρχή ο καθένας χωρίς ενδοιασμούς πια, εξηγούσε με καμάρι πως κατάφερε να χτίσει την παρανομία του. Άλλος εξηγούσε πως το υπόγειο ξεμπαζώνεται και γίνεται ισόγειο, άλλος πως χτίζεις τεράστιες ισόγειες δεξαμενές και μετά τις μετατρέπεις σε καταστήματα, άλλος πως με μαϊμού χρησικτησίες καταπατάς δημόσιες εκτάσεις, άλλος πως αυξάνεις κατά 40% την δόμηση του οικοπέδου σου με δήθεν ημιυπαίθριους χώρους και πολλά άλλα. Ένας εύσωμος έως χοντρός άνδρας – γυναίκες δεν υπήρχαν στην παρέα- σηκώθηκε όρθιος και είπε . Ρε παιδιά μην είσαστε μικρομεσαίοι και ασχολείστε με λεπτομέρειες, υπάρχει μια λύση, μια και έξω, χτίζετε νόμιμα όπου θέλετε ένα δήθεν εκτός σχεδίου εμπορικό κέντρο- κτίριο γραφείο και καταστημάτων με τριπλάσια δόμηση από τα προβλεπόμενα για κατοικία και μετά, με τρία εκατομμύρια δραχμές λάδωμα (είχαμε το εθνικό μας νόμισμα τότε) του αλλάζεις χρήση και το κάνεις ξενοδοχείο, δωμάτια ή ότι άλλο θέλεις . Μερικοί μάλιστα εξηγούσαν πως σχεδίασαν στα χαρτιά ανύπαρκτα αυθαίρετα για να υπαχθούν στη ρύθμιση και τα χτίσουν μετά. Η συζήτηση είχε εξελιχθεί σε φροντιστήριο παρανομίας.
Ένας κουλτουριάρης με μισή αλογοουρά και γυαλάκια από το διπλανό τραπέζι τόλμησε κάτι να πει για νομιμότητα, Συμβούλια Επικρατείας , προστασία του περιβάλλοντος και διαφορετικές πρακτικές δόμησης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά αντιμετωπίστηκε από την παρέα με περιφρόνηση, σαν ξένο σώμα, αφελής και κοινωνικά απροσάρμοστος.

Η ανατροπή του νόμου ξεκίνησε

Αναδημοσιεύουμε από τη Λέσχη και το Πριν, άρθρο του Λάζαρου Απέκη, πρώην προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ και μέλους του Δικτύου Πανεπιστημιακών
Η ανατροπή του νόμου ξεκίνησε
Τα κόμματα που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο και διεθνές, και ενεργούν σύμφωνα με τις επιταγές των επιτελείων του –ΕΕ, ΔΝΤ– ψήφισαν στη Βουλή το νόμο που κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Για να νομιμοποιήσουν αυτή την επίθεση, αυτά τα κόμματα, τα βυθισμένα στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και την προκλητική συγκάλυψή τους, με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ, δημιούργησαν ένα κλίμα άκρως πολεμικό και δυσφημιστικό κατά των δημόσιων πανεπιστημίων και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Παρουσίασαν τα πανεπιστήμια σαν εστίες βίας, άνδρα ανομίας και διαπλοκής και τα μέλη τους να κυριαρχούνται από συντεχνίες ανάξιων διαπλεκόμενων, που αρνούνται οποιονδήποτε έλεγχο, σαν ιδρύματα που δεν παρέχουν κατάλληλα εφόδια στους φοιτητές τους και χορηγούν πτυχία χωρίς αντίκρισμα, που οδηγούν έτσι τους αποφοίτους στην ανεργία. Λίγες ώρες μετά το οριστικό κουκούλωμα του σκανδάλου Ζίμενς, πανηγύρισαν προκλητικά, μέσα σε κλίμα εμφυλιοπολεμικό, τη σύμπνοιά τους για την πλήρη παράδοση των πανεπιστημίων στην πολιτική και οικονομική εξουσία και ιδιαίτερα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που αναδείχθηκε σε στρατηγικό στόχο της συμμαχίας.
Καταργούν το πανεπιστημιακό άσυλο για να συντρίψουν την αμφισβήτηση, την κριτική σκέψη και στάση, τις αντιστάσεις πανεπιστημιακών και εργαζομένων και κυρίως το φοιτητικό κίνημα, αλλά και για να αποκόψουν τα πανεπιστήμια από τις μαχόμενες δυνάμεις της κοινωνίας. Θέλουν να προχωρήσουν και το δηλώνουν θριαμβολογώντας, με τη βία, την καταστολή και τις πειθαρχικές διώξεις, στην «εκκαθάριση» των πανεπιστημίων από την «ιδεολογία και τη δράση της Aριστεράς». Χρόνια τώρα η ΝΔ, η άκρα Δεξιά, οι διάφοροι «εκσυγχρονιστές» και όλα τα επιτελεία που τους στηρίζουν κραυγάζουν για την κατάργηση αυτής της μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης. Σήμερα όμως ιδιαίτερα, που η οργή των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, του λαού, ξεχειλίζει, φοβούνται ότι το εκπαιδευτικό κίνημα, με βασική συνιστώσα το φοιτητικό, μπορεί να πυροδοτήσει την έκρηξη αυτής της οργής.
Για να ελέγξουν τα πανεπιστήμια, χωρίς σοβαρές αντιστάσεις, καταργούν την αυτοδιοίκηση και επιβάλλουν μια ολιγομελή αυταρχική και ανεξέλεγκτη διοίκηση. Για το «άνοιγμά» τους στην κοινωνία, σχεδίασαν να επιβάλουν στη διοίκηση των πανεπιστημίων «προσωπικότητες» από το χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής: εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, τραπεζίτες, χρηματιστές, βιομηχάνους, πολιτευτές.