Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Η Πορτογαλία ζει τις δικές της "πλατείες"

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Λισσαβόνα έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου πραγματοποιούνταν η σύνοδος του Συμβουλίου του Κράτους προκειμένου να αναλυθούν τα νέα μέτρα λιτότητας, που έχουν προκαλέσει ένα κοινωνικό ορυμαγδό.

«Κλέφτες, κλέφτες…» διατράνωναν οι διαδηλωτές, κρατώντας επιγραφές με την φωτογραφία του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου, ο οποίος προκάλεσε τη μήνη των συμπατριωτών του μετά την αναγγελία των αυξήσεων, από τον επόμενο χρόνο, των κρατήσεων για το κοινωνικό κράτος, γεγονός που μεταφράζεται σε περισσότερη μείωση των απολαβών τους.

«Ο λαός έχει κουραστεί να τον κλέβουν και να τον ταπεινώνουν», τόνιζαν στα συνθήματά τους οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μη πολιτικοποιημένων κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονταν ήδη πίσω από τις κινητοποιήσεις που το περασμένο Σάββατο έβγαλαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε περίπου 30 πόλεις.

Πάνω από 11.500 άνθρωποι ανακοίνωσαν στο Facebook την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν στην κινητοποίηση, εκφράζοντας την «αμέριστη βούλησή τους για αλλαγή».

«Αξιώνουμε την παραίτηση όλης της κυβέρνησης», τόνισε στα τηλεοπτικά δίκτυα ένας σπουδαστής, απηχώντας ένα από τα κύρια συνθήματα της διαδήλωσης, ενώ ένας συνταξιούχος υπερθεμάτισε λέγοντας πως «θέλω να διαμαρτυρηθώ ενάντια στα καθάρματα, τους αγράμματους, εκείνους τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτε από τη ζωή».

Μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονταν αναπτυγμένες δυνάμεις των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων, που έφραζαν την είσοδό του.

Απέναντι στο εύρος των αντιδράσεων, ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα, του οποίου καίτοι ο ρόλος είναι συμβολικός, ωστόσο χαίρει μεγάλου ηθικού κύρους στη χώρα, συγκάλεσε το Συμβούλιο του Κράτους - ένα συμβουλευτικό όργανο, που συγκροτείται από πρώην προέδρους και άλλες προσωπικότητες - για να αναλύσουν τα νέα μέτρα λιτότητας, στα πλαίσια του σχεδίου δανεισμού των 78 δισεκ. ευρώ που συμφώνησε η Πορτογαλία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Μολαταύτα, παρά τις βαθιές μεταρρυθμίσεις, η χώρα διέρχεται μία σοβαρή δημοσιονομική κρίση και η ανεργία έχει φθάσει στο απόγειό της.

Πώς έσωσε τις ξένες τράπεζες ο Γ. Παπανδρέου

Αναρτούμε άρθρο  του Γιώργου Δελαστίκ, από το Έθνος.


Απαρατήρητα σχεδόν πέρασαν, κατά παράδοξο τρόπο, τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τα μέσα ενημέρωσης, τα όντως συγκλονιστικά επί της ουσίας στοιχεία που κατατέθηκαν από το υπ. Οικονομιών στη Βουλή και αφορούν στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που είχαν στην κατοχή τους οι ξένες τράπεζες.
 
Στοιχεία που αποδεικνύουν με αδιαφιλονίκητο τρόπο ότι το ολέθριο Μνημόνιο, στο καθεστώς του οποίου υπήγαγε την Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου, έσωσε όχι την πατρίδα μας αλλά τις... ξένες τράπεζες! Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 οι ξένες τράπεζες (σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκές) κατείχαν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 141,5 δισ. ευρώ. Σε συνθήκες κρίσης, θα συνιστούσε εφιάλτη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχόμενη στάση πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα υφίστατο σοβαρότατο πλήγμα από ελληνική αδυναμία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και γι' αυτό οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών ήταν υποχρεωμένες να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της προκειμένου να προφυλάξουν τις δικές τους τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι ο Παπανδρέου εκλέγεται θριαμβευτικά πρωθυπουργός στις 4 Οκτωβρίου 2009. Αμέσως αρχίζουν οι ανεκδιήγητες δηλώσεις τόσο του ίδιου όσο και του υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου περί «ελληνικής οικονομίας στην εντατική», περί «ελληνικής οικονομίας... Τιτανικού» και πάει λέγοντας. Εκ των υστέρων είμαστε πλέον πεισμένοι ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν εσκεμμένες και εντάσσονταν στο πλαίσιο υπόσκαψης κάθε ίχνους διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μας ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την υπαγωγή της σε καθεστώς Μνημονίου. Οντως, τις πρώτες μέρες του Μαΐου του 2010, ο Γ. Παπανδρέου υπογράφει την παράδοση της χώρας στις επικυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αρχίζει ο υπέρμετρος δανεισμός της Ελλάδας μέσω Μνημονίου.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2010, η κατάσταση αναφορικά με τις ξένες τράπεζες και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχει αλλάξει εκπληκτικά. Τα στοιχεία αφήνουν εμβρόντητο όποιον τα κοιτάζει:

Από 141,5 δισ. ευρώ που είχαν προ ενός μόλις έτους, τώρα οι ξένες τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας μόλις... 45,9 δισ.! Μέσω του Μνημονίου οι ξένες τράπεζες ξεφορτώθηκαν μέσα σε λιγότερους από οκτώ μήνες ελληνικά ομόλογα του τρομερού ύψους των... 100 δισ.!!! Ουσιαστικά όλα τα λεφτά των δανείων του Μνημονίου πήγαν στα θησαυροφυλάκια των ξένων τραπεζών και έτσι αντί η Ελλάδα να χρωστάει σε ιδιωτικές ξένες τράπεζες βρέθηκε μέσω Μνημονίου να χρωστάει περισσότερα λεφτά σε ξένα κράτη! Πρόκειται για κόλπο τρομακτικών διαστάσεων που έσωσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω της υποθήκευσης της χώρας μας! Από το σημείο αυτό και έπειτα οποιαδήποτε ελληνική στάση πληρωμών ήταν απολύτως διαχειρίσιμη από τους Ευρωπαίους - πόσω μάλλον που τα 46 δισ. ευρώ του τέλους του 2010 μειώθηκαν ακόμη περισσότερο σε 35 δισ. στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Παπανδρέου (όπως και η διάδοχός της κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου) φόρτωνε μέσω των εγκάθετων διοικήσεων ελληνικά ομόλογα που η ίδια τα είχε καταντήσει «σκουπίδια» στις ελληνικές τράπεζες και στα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Από 56,9 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που κατείχε ο εγχώριος τομέας στις 31 Δεκεμβρίου του 2009, η αξία των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας είχε εκτιναχθεί στα 86,16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011. Με το «κούρεμα» που έκαναν φέτος Βενιζέλος και Σαμαράς, ρήμαξαν το τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας μας! Τα χρεοκόπησαν εν ψυχρώ και υπολογισμένα.

22-23 Σεπτέμβρη: Διήμερο συνάντησης συλλογικοτήτων στο Πάρκο Ναυαρίνου- Διεκδικούμε τη γη,ριζώνουμε αντιστάσεις


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 22-23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
Ξεκινώντας από έναν ελεύθερο, κατειλημμένο, αυτοδιαχειριζόμενο  χώρο, το Πάρκο Ναυαρίνου, θέλουμε να συμβάλλουμε στη συζήτηση μεταξύ παρόμοιων εγχειρημάτων, με σκοπό τη συμπόρευση, τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τελικά την διεύρυνση αυτών των προσπαθειών.
Είναι μια δύσκολη συγκυρία, αφού η επίθεση των από πάνω σε όλους εμάς τους από κάτω φτάνει μέχρι τη φυσική μας εξόντωση, χωρίς καν να κρύβει τις προθέσεις της. Μια συγκυρία όπου φασιστικά τάγματα εφόδου περιπολούν ανενόχλητα και με την προστασία του κράτους στους δρόμους, εξοντώνουν τους αδύναμους που δεν χωράνε στα κυρίαρχα μοντέλα «ανάπτυξής».  Που ισχυρά οικονομικά συμφέροντα λεηλατούν το δημόσιο χώρο και τη φύση, στο όνομα της ‘’ανταγωνιστικότητας’’,  της ‘’αξιοποίησης’’ και των ‘’επενδύσεων’’. Που  ο εσμός  θεσμικών  παραγόντων και αστικών ΜΜΕ  συστηματικά  απαξιώνει και στοχοποιεί τους ελεύθερους  χώρους συνάντησης και αλληλεπίδρασης όπου γεννιούνται συλλογικές αμφισβητήσεις, προπαγανδίζοντας  την  ιδιώτευση στο σπίτι και  την  εκτόνωση  αποξενωμένων  πελατών σε  περιφραγμένα, αποστειρωμένα διασκεδαστήρια.
Σε αυτήν ακριβώς τη δύσκολη εποχή,  πιστεύουμε ότι ο χώρος που μας περιβάλλει αποτελεί το πρώτο πεδίο μάχης για το οποίο πρέπει με ανυποχώρητο πείσμα να παλέψουμε και να το διεκδικήσουμε. Κάθε χώρος απελευθερωμένος από τα δεσμά του κράτους, του κέρδους και της ιδιοκτησίας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο στο οποίο θα συναντιόμαστε, θα μιλάμε, θα πειραματιζόμαστε, θα ξεκινάμε να οργανώνουμε ποικίλες μορφές αντίστασης στην επίθεση που δεχόμαστε. Μορφές αντίστασης που αποτελούν πρώτα απ΄ όλα την άμυνά μας στην επίθεση αυτή, προτάσσοντας τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη, ενάντια στον ατομισμό. Την κοινοκτημοσύνη και την κοινοχρησία, αντί της ατομικής ιδιοκτησίας και του κέρδους. Την ενεργητική ενασχόληση όλων μας με τις κοινές υποθέσεις, αντί της παθητικής ανάθεσης της ζωής μας  σε ηγέτες, αντιπροσώπους, «ειδικούς» ή και «φιλάνθρωπους».
Συγχρόνως, οι ελεύθεροι χώροι και οι αντιστάσεις που ξεκινούν από εκεί, αποτελούν και την αντεπίθεσή μας στο σύστημα που μας εξοντώνει,  όντας ζωντανά παραδείγματα ενός διαφορετικού τρόπου συλλογικής ύπαρξης και δράσης, σε πείσμα όλων όσων παπαγαλίζουν διαρκώς ψέμματα ότι  δήθεν «τίποτα διαφορετικό δεν μπορεί να γίνει»,  ότι η καπιταλιστική επέλαση πάνω από τις ζωές μας και η παντοδυναμία του νεοφιλελευθερισμού και του κέρδους αποτελούν δήθεν μονόδρομο.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής στις τράπεζες και τους εργολάβους

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Αττική, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» δημοσιοποίησε τη θέση της, επαναλαμβάνοντας τη βασική εκτίμησή της ότι: «ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εξωφρενική επιλογή, που συνιστά τεχνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο».
Ταυτόχρονα, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των πολιτών, για τη συνεργασία και το συντονισμό συλλογικοτήτων, για τη δημιουργία του πιο πλατιού κοινωνικού μετώπου αντίστασης και για την περαιτέρω τεκμηρίωση της εναλλακτικής πρότασης της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων» εκφράζει την πεποίθησή της ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες και η κοινωνία θα βρουν τους τρόπους να εκφράσουν τη ριζική αντίθεσή τους στα όσα σχεδιάζονται, (ξανα)ζωντανεύοντας τις καλύτερες στιγμές από τους πολλούς αγώνες, που έχουν δοθεί για το ζήτημα αυτό στην Αττική, και όχι μόνο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
2012_09_12_ανακοίνωση

Στο μηδέν το αφορολόγητο για το ΔΠΥ, αυξάνονται στο 30% οι φόροι για τους επαγγελματίες

Αναδημοσίευση από το Newsit. Φορολογική βαρβαρότητα πλήττει τους πλέον αδύναμους, τους συναδέλφους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Αν συνυπολογίσει κανείς τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών, το "τέλος επιτηδεύματο" και τα τεκμήρια, χιλιάδες συναδέλφων με μηδενικό εισόδημα θα κληθούν να πληρώσουν 8-10.000 € ατησίως. Κοινή φορολογική αντιμετώπιση της πολυεθνικής εταιρίας και του αυτοαπασχολούμενου με Δελτίο.

- Αύξηση ως και στις 7.000 για μισθωτούς συνταξιούχους
- Στο μηδέν το αφορολόγητο για μπλοκάκια και εταιρείες
- Από φέτος αυξάνονται στο 30% οι φόροι για τους επαγγελματίες
- Επιπλέον φόροι για όσους έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας
- Καταργείται ή μειώνεται το αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά

Το μεγάλο στοίχημα με τη φοροδιαφυγή θέλει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο και έτσι βάζει πρώτους στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι έρχεται και το πρώτο μέτρο... στην ιστορία υπέρ χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με την αύξηση του αφορολόγητού τους
Στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής λοιπόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δουν από φέτος, για τα εισοδήματα του 2012 δηλαδή να καταργείται το αφορολόγητο των 5.000 και να φορολογείται το εισόδημά τους από το πρώτο ευρώ.

Για την ακρίβεια από φέτος το σενάριο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των εταιρειών λέει τα εξής:

Κατάργηση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με παράλληλη αύξηση του φόρου παροχής υπηρεσιών από το 20% στο 30%.
Είτε θα συνεχίσει να παρακρατείται το 20% και το 10% θα κρατείται με την εκκαθάριση της δήλωσης, είτε θα υπάρξει αυτοτελής φορολόγηση 30% για όλους.

Τι θα σημάνει αυτό;
Επιπλέον φόρο σε σχέση με πέρυσι 1.00 ευρώ εάν ο φόρος μείνει στο 20% ή 1.500 ευρώ εάν ανέβει στο 30%.
Δηλαδή για έναν ελεύθερο επαγγελματία που δηλώνει 20.000 ευρώ ο φόρος από 2.420 ευρώ σήμερα θα πάει με συντελεστή 20% και χωρίς αφορολόγητο στα 4.000 ευρώ και στα 6.000 ευρώ εάν ο συντελεστής ανέβει στο 30%.

Για τους οικογενειάρχες που θα χάσουν και το επιπλέον αφορολόγητο λόγω τέκνων η επιβάρυνση φυσικά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με την “Ημερησία” για έναν φορολογούμενο με 2 παιδιά και ατομική εμπορική επιχείρηση, η οποία έχει ετήσια καθαρά κέρδη 16.000 ευρώ, ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 1.020 ευρώ. Εάν ισχύσει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 20% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος ο φόρος θα ανέλθει στα 3.200 ευρώ και θα αυξηθεί κατά 213,72%! Εάν ισχύσει συντελεστής 30% ο φόρος θα φθάσει στο απίστευτο ύψος των 4.800 ευρώ σημειώνοντας αύξηση-σοκ 370,58%!

Γενική Συνέλευση του ΣΜΤ Μακεδονίας

Κάλεσμα στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας
Παρασκευή 21/9 στις 19:00 στο Ε.Κ.Θ.
Συνάδελφοι,
Η καλοκαιρινή απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί κλιμάκωση  της επίθεσης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, με τις ασφαλιστικές εισφορές να εκτινάσσονται στα 423 ευρώ το μήνα για τους ασφαλισμένους 5ετίας και να φθάνουν μέχρι τα 650 ευρώ το μήνα για τους ασφαλισμένους 15ετίας, οδηγώντας μας σε αδυναμία αποπληρωμής τους,  πρακτικά σε κατάργηση της ασφαλιστικής μας κάλυψης.
Η απόφαση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά αποτελεί  φυσική συνέχεια της πολιτικής της ανταποδοτικότητας στην κοινωνική ασφάλιση δηλαδή της μεταφοράς των ασφαλιστικών βαρών  από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζόμενων με μια σειρά νόμους, με αποκορύφωμα για το ΤΣΜΕΔΕ τον 3518/2006. Είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχονται τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, κορωνίδα της οποίας είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραστικά οι εργοδοτικές εισφορές αποκαλύπτοντας πως μοναδικός ωφελημένος είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι τμήμα της συνολικής επίθεσης στα εργασιακά, μισθολογικά δικαιώματά μας που κλιμακώνεται από τις κυβερνήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την  ΕΕ.
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η δράση μας να μην αποπροσανατολίζει με τουφεκιές στον αέρα. Σήμερα είναι περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ να βάλουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική ΕΕ-άρχουσας τάξης που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση και θυσιάζει τα δικαιώματά μας στο βωμό της κερδοφορίας των ομίλων.
Ο αγώνας για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων μηχανικών, όλων αυτών που τσακίζονται απ’ την πολιτική αυτή. Προμετωπίδα του αγώνα δεν μπορεί να είναι το ΤΕΕ όπου έχει καταλυτική επίδραση το μεγάλο κεφάλαιο, που αντικειμενικά ωφελείται απ’ την πολιτική αυτή ποικιλότροπα. Ο αγώνας πρέπει να δοθεί με προμετωπίδα το  σωματείο μας και σε συντονισμό με άλλα σωματεία του κλάδου. 
Απαιτείται η άμεση κλιμάκωση του αγώνα, ξεκινώντας με τη σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης  με πρώτο αγωνιστικό βήμα την συμμετοχή στην απεργία της 26 Σεπτέμβρη.
Με αφετηρία την ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ για τις τελευταίες αυξήσεις  ξεδιπλώνουμε την αντεπίθεσή μας εναντίον ολόκληρης της αντιασφαλιστικής επίθεσης παλεύοντας για :
§ Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας.
§ Άμεση, δραστική μείωση των εισφορών μας  με ταυτόχρονη αύξηση των ερδογοτικών.
§ Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία – πρόνοια. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ ανεξάρτητα από  χρέη προς το ταμείο.
§ Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες - Αύξηση των συντάξεων. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων μηχανικών-επίδομα ανεργίας 1120€ ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής  (μισθός – ΔΠΥ).
§ Κάτω τα χέρια απ’ τα αποθεματικά – έξω το ταμείο από Τράπεζα Αττικής-χρηματιστήριο-ομόλογα. Πλήρη κάλυψη απ’ το κράτος των απωλειών του αποθεματικού.
§ Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τερατόικα: Η επιστροφή (Περί συντάξεων)

Του Νίκου Κουνενή

  Μεταξύ των πάμπολλων μέτρων που απαιτεί το Τομσενμορσμαζούχ, το τερατοικοειδές τρικέφαλο τέρας (εξωτερικού), τα οποία και υιοθετούνται αναντιρρήτως από το επίσης τρικέφαλο και διαρκώς σκυφτό- λόγω παρατεταμένης οσφυοκαμψίας-  τρωκτικό του εσωτερικού (το φέρον το εντυπωσιακό όνομα Σαμαρμπενκουβέλ), περιλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα εξήντα πέντε στα εξήντα εφτά χρόνια. Πρόκειται για μια από τις σοφότερες ανωκατωδιαρθρωτικές ρυθμίσεις της έκτης, κατά σειράν, σωτηρίας της χώρας, η  αποτελεσματικότητά της οποίας στη μείωση των κρατικών δαπανών θεωρείται εκ των προτέρων απολύτως βέβαιη, για τους εξής λόγους:

   Πρώτον, είναι γνωστό πως το προσδόκιμο επιβίωσης στις χώρες που βίωσαν μεγάλες περιόδους κρίσης και ύφεσης (π.χ. Ρωσία της δεκαετίας του ‘90, Αργεντινή των αρχών του αιώνα μας κ.ά.) μειώνεται κατά δέκα περίπου χρόνια. Οπότε, ένας άνδρας που στην Ελλάδα αναμενόταν να ζήσει κατά μέσο όρο εβδομήντα έξι χρόνια, θα ζει εξήντα έξι, μη προλαβαίνοντας να κόψει επιτυχώς το νήμα του εργάσιμου βίου του, ώστε να κερδίσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αντιστοίχως, μια γυναίκα η οποία ευελπιστούσε στατιστικώς να φτάσει στα ογδόντα και κάτι χρόνια θα αποχωρεί από τον μάταιο τούτο κόσμο γύρω στα εβδομήντα, δικαιούμενη να λάβει τις συντάξεις τριών και μόνον ετών, τουτέστιν τριάντα έξι μηνών.

   Δεύτερον, ακόμη και αν ο άνδρας καταφέρει να υπερβεί ανεπαισθήτως το προσδόκιμο και να ζήσει, ας πούμε, μέχρι τα εξήντα οκτώ, το κράτος δεν θα επιβαρυνθεί με τις συντάξεις των ελάχιστων μηνών που μεσολάβησαν από τη συνταξιοδότηση μέχρι και την τελετουργική καταβύθισή του στο σκωληκοκοκρατούμενο υπέδαφος, καθώς το διάστημα ανάμεσα στην αίτηση για συνταξιοδότηση και την έναρξη των πληρωμών από το ασφαλιστικό ταμείο υπερβαίνει συνήθως το ένα έτος -στο ΙΚΑ, λόγου χάριν, έχει φτάσει ήδη τους δεκαέξι μήνες και η περαιτέρω «επιμήκυνση» θεωρείται σίγουρη. Οπότε ο δικαιούχος θα έχει ήδη απαγκιστρωθεί (όπως θα το διατύπωνε και ο κομιλφό πολιτικός ηγέτης κύριος Φώτης Κουβελτζαφέρης) από τον μάταιο τούτο κόσμο, τέσσερις μόλις μήνες προτού λάβει την πολυπόθητη πρώτη (και ελαφρότατη από την άποψη της περιεκτικότητας σε νευρώνια και νευρωλεπτά) επιταγή.

   Τρίτον, ακόμη και αν κάποιος ή κάποια έχει την τύχη να ξεπεράσει κατά πολύ το προσδόκιμο επιβίωσης, ενδέχεται να μην πάρει ποτέ σύνταξη, καθώς, λόγω ανεξέλεγκτης διόγκωσης της ανεργίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμπληρώσει τα 20 χρόνια εργασίας που προβλέπονται από την απαίτηση της τερατόικας (έναντι 15 που απαιτούνται σήμερα), όχι μόνο στα απαιτούμενα εξήντα εφτά αλλά ακόμη και στα εβδομήντα εφτά του χρόνια (τα οποία, με βάση το νέο προσδόκιμο θα τον καθιστούν οιονεί αιωνόβιο).

   Οπότε, τα ελάχιστα εναπομείναντα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορέσουν επιτέλους να κινηθούν προς πλέον υπεύθυνους και αναγκαίους προσανατολισμούς, όπως αυτός της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων και της συμφέρουσας επανεπένδυσης σε δομημένα, κουρεμένα και ξυρισμένα κρατικά ομόλογα.

Υ.Γ. 1 Το γεγονός ότι ο προαναφερθείς στατιστικός μέσος όρος, ο αναφερόμενος στο πόσο, περίπου, αναμένεται να ζήσουμε, χαρακτηρίζεται προσδόκιμο «επιβίωσης» και όχι «ζωής», αποδεικνύεται, εν τέλει, απολύτως σοφόν και εξόχως σαφές.

Υ.Γ. 2 Για την αντιμετώπιση των αναπόφευκτων εξαιρέσεων στο προσδόκιμο, μια άκρως συμφέρουσα για τη δημοσιονομική εξυγίανση λύση θα ήταν η επιβάρυνση του απροσδοκήτως επιβιώνοντος φυσικού προσώπου με ειδικό τέλος υπερημερίας, ίσο με το 80% του συνολικού ποσού της σύνταξης.

Επιστολή των εργαζομένων σε ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ & ΤΡΑΜ προς τους επιβάτες


Φίλε Επιβάτη, Άνεργε, Συνταξιούχε, Εργαζόμενε, φοιτητή.

Όλοι βιώνουμε τις συνέπειες από την πρωτοφανή φοροεπιδρομή, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και η τρόϊκα, τις καταιγιστικές αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών διαβίωσης και τις διαρκείς μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ η επίσημη ανεργία καλπάζει στο 27% με την πραγματική να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, κάποιοι νοσηροί εγκέφαλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κατά 25% από τις αρχές του 2013, λεηλατώντας για μια ακόμα φορά το οικογενειακό εισόδημα.

Για να δικαιολογήσουν τις επερχόμενες  αυξήσεις, ενοχοποιούν για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποκρύπτοντας την αλήθεια, ότι μετά το μεγάλο ψαλίδι  η μηνιαία μισθοδοσία του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ Α.Ε έχει μειωθεί κατά 48%.  Τα ίδια θα κάνουν αύριο στο νερό, στο ρεύμα, στην υγεία, στη παιδεία κ.λ.π. Αγαθά τα οποία μαζί με τις συγκοινωνίες θέλουν να ξεπουλήσουν όσο- όσο σε ιδιώτες.  

Στην πραγματικότητα με τις επερχόμενες αυξήσεις σου ζητάνε να πληρώσεις εσύ το μάρμαρο για τα χαλασμένα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στους σταθμούς, τα κλειστά εκδοτήρια και τον ανύπαρκτο έλεγχο εισιτηρίων, λόγω των μετατάξεων και των απολύσεων των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ – ΜΕΤΡΟ & ΤΡΑΜ.

Φαινόμενα τα οποία εκτρέφουν την εισιτηριοδιαφυγή προκαλώντας τεράστια μείωση εσόδων στην Εταιρία. Αν αντιμετωπιστούν δεν απαιτείται  καμία αύξηση, αλλά μείωση  της τιμής των εισιτηρίων.     

Φίλε Επιβάτη,

Εμείς οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ,  ΗΣΑΠ & ΤΡΑΜ σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές   παλεύουμε μαζί σου  για να μην περάσει το νέο χαράτσι στην τιμή του εισιτηρίου. Υπερασπιζόμαστε το Δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των Αστικών Συγκοινωνιών για ποιοτική και ασφαλή μετακίνηση και διεκδικούμε:

1. Μείωση του εισιτηρίου στο 1€, στα επίπεδα του 2009.
2. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους, τους φοιτητές και τους χαμηλοσυνταξιούχους
 
Οι εργαζόμενοι στις ΣΤΑθερές ΣΥγκοινωνίες αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ενάντια στην εξαθλίωση που επιχειρείται σε βάρος ολόκληρου του Λαού.

Heliosres: Μειώσεις μισθών και εκδικητικές απολύσεις

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΠΙΣΩ Η ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλει την εκδικητική απόλυση του συνάδελφου Δημήτρη Χαραλαμπάκη, μέλους του Σωματείου Μισθωτών  Τεχνικών, από την εταιρεία HELIOSRES και απαιτεί την άμεση ανάκλησή της ως παράνομης και καταχρηστικής.
Η διοίκηση της HELIOSRES ύστερα από συνάντηση που συγκάλεσε με τους εργαζομένους, ανακοίνωσε αποφάσεις για μειώσεις μισθών 10-20%, ενώ ζητήθηκε από μερίδα εργαζομένων να υπογράψουν την παραίτησή τους από τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας (ΙΚΑ) και να συνεχίσουν να εργάζονται επισφαλώς με μπλοκάκι (αυτασφάλιση – ΟΑΕΕ). Σε συνάντηση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε τέθηκε ανοιχτά η συνεννόηση με το σωματείο και η συλλογική απάντηση στην επίθεση στους μισθούς και τις συμβάσεις από την εργοδοσία.
Για το ζήτημα των μειώσεων και των συλλογικών συμβάσεων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6/9 επίσκεψη εκπροσώπων του ΣΜΤ στους εργαζόμενους της εν λόγω εταιρείας. Αμέσως μετά την επίσκεψη στη HELIOSRES, η εργοδοσία κάλεσε τον συνάδελφο Δημήτρη Χαραλαμπάκη και του ανακοίνωσε την απόλυσή του, αν και βρίσκονταν ακόμα σε διαδικασία διαπραγματεύσεων μαζί του και είχε δοθεί περιθώριο κάποιων ημερών ακόμα. Το σωματείο απάντησε δυναμικά την επόμενη της απόλυσης του συναδέλφου και ήρθε σε συνάντηση με τη διοίκηση με αίτημα την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου και την υπεράσπιση όλων των εργαζόμενων στη HELIOSRES που πιέζονταν να υπογράψουν εξευτελιστικά τη χειροτέρευση των όρων εργασίας τους και των αμοιβών τους. Την Παρασκευή 7/9 η διοίκηση ανακοινώνει στο συνάδελφο ότι ανακαλείται η απόλυσή του και τον καλεί να προσέλθει τη Δευτέρα στην εργασία του κανονικά.
Παρ’ όλα αυτά, την Τρίτη 11/9 η εργοδοσία θυροκολλεί στην κατοικία του Δημήτρη Χαραλαμπάκη την καταγγελία της σύμβασής του και τον ενημερώνει προφορικά για την απόλυσή του ενώ βρισκόταν στην εργασία του. Την προηγούμενη του ζητούσαν να υπογράψει πενθήμερο/οκτάωρο με μισθό 650 ευρώ, κάτι που δεν δέχθηκε.
Ο εμπαιγμός είναι φανερός, η εκδικητική φύση της απόλυσης για συνδικαλιστική δράση επίσης. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών σε νέα δυναμική κινητοποίηση την Τετάρτη 12/9 γνωστοποίησε στην εργοδοσία την φύση του πολέμου που θα ακολουθήσει. Την Τρίτη 18/09 το σωματείο προχώρησε σε νέα κινητοποίηση και θα συνεχίσει μέχρι την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖOΝΤΑΙ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΑΜΕΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, http://www.somt.gr,  τηλ. Επικοινωνίας  6936760879 ,  6977806266

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Αντιμνημονιακές Δυνάμεις να προετοιμαστούν για έξοδο από το €

Αναρτούμε συνέντευξη του Στ. Κουβελάκη από το Ίσκρα
 
1. Πού βαδίζει πλέον η οικονομία της χώρας; Θα παραμείνει στην ευρωζώνη; 
Η απάντηση στην πρώτη ερώτησή σας είναι απόλυτα προφανής: στον όλεθρο. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι χωρίς προηγούμενο για οποιαδήποτε δυτικοευρωπαϊκή χώρα εκτός συνθηκών πολεμικής σύρραξης εδώ και πάνω από αιώνα. Θυμίζω ότι στη μεγάλη κρίση του Μεσοπόλεμου μόλις δύο χώρες, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, είχαν συρρίκνωση άνω του 20% της οικονομίας τους, η Ελλάδα το έχει ήδη ξεπεράσει και δεν έχει πιάσει πάτο αν δεν ανατραπούν σύντομα οι ακολουθούμενες πολιτικές. Το νέο πακέτο περικοπών σε μια στιγμή που η ύφεση τρέχει με ρυθμούς 7% το χρόνο είναι καθαρή τρέλλα.
Η απάντηση στη δεύτερη ερώτησή σας είναι πιο σύνθετη: όχι σε ότι αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κατά τη γνώμη μου αυτό έχει ήδη κριθεί, η έξοδος είναι απλά θέμα χρόνου, αλλά σε ότι αφορά συνολικότερα τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στις άλλες χώρες: η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι ήδη στο μονοπάτι των Μνημονίων, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ακολουθεί η Ισπανία, η 4η οικονομία της Ευρώπης, και κατόπιν η Ιταλία. Συνολικά η οικονομία της ευρωζώνης είναι σε υποχώρηση, μόνο η Γερμανία και κάποιες μικρότερες χώρες του Βορρά έχουν μια περιορισμένη ανάπτυξη. Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι απλό: η δομή της ευρωζώνης δημιουργεί εντεινόμενη πολώση μεταξύ των χωρών του κέντρου και των χωρών της περιφέρειας λόγω αποκλίσεων σε ανταγωνιστότητα. Για τις χώρες της περιφέρειας το ευρώ ήδη λειτουργεί εδώ και χρόνια ως ξένο νόμισμα, δηλαδή ως νόμισμα προφανώς υπερτιμημένο και χωρίς δυνατότητα αλλαγής της ισοτιμίας του σε εθνικό επίπεδο. Αυτός είναι ο βαθύτερος λόγος που δημιουργεί την υπερχρέωση της περιφέρειας και τις φυγόκεντρες τάσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο σπάσιμο της ευρωζώνης όπως υφίσταται σήμερα. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν η έξοδος της Ελλάδας θα αποτελέσει και τον απαρχή ενός ντόμινο που θα σημάνει και το τέλος του ευρώ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο, παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς, κανείς δεν έχει αποφασίσει την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ όσο βέβαια θα εξακολουθούν να τηρούνται οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

2. Γιατί όμως εκτιμάτε πως η έξοδος συγκεκριμένα της Ελλάδας έχει ήδη κριθεί;

Γιατί το δόγμα του σοκ που εφαρμόζεται στην Ελλάδα εδώ και πάνω από δύο χρόνια έχει αποτελειώσει τον ασθενή, κάτι που ήταν ευθύς εξ'αρχής απόλυτα προβλέψιμο. Κάθε νέο πακέτο βάρβαρων μέτρων βυθίζει ακόμη περισσότερο την οικονομία στην ύφεση και διαλύει κράτος και κοινωνία απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο κάθε προοπτική ανάκαμψης. Η αναχρηματοδότηση του χρέους που προβλέπουν τα Μνημόνια καθίσταται ανεπαρκής και οδηγεί κάθε τόσο σε νέα πακέτα υποτιθέμενης «βοήθειας» και σε νέα Μνημόνια. Κάποια στιγμή αυτός το εφιαλτικό σπιράλ θα σπάσει, είτε γιατί κάποιο μέτρο δεν θα περάσει ακόμη και από μια μνημονιακή κυβέρνηση όπως η σημερινή είτε γιατί ο λαός θα φέρει στην εξουσία αριστερή κυβέρνηση με κορμό τον Σύριζα, που θα ακυρώσει συνολικά τα Μνημόνια. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα οδηγείται σε στάση πληρωμών. Ολοι ξέρουν εξ'άλλου ότι το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να αποπληρωθεί.
3. Τότε όμως γιατί παρατείνεται αυτό το μαρτύριο;

Προσοχή - Προσοχή Ληστεία !

Δελτίο Τύπου της 16/09/2012

Προσοχή-Προσοχή Ληστεία !

Οι ντόπιοι και ξένοι μεγαλοεργολάβοι, με τη στήριξη και συνενοχή των "καλών" μας πολιτικών ηγεσιών, παρότι έχουν σταματήσει τα έργα στους εθνικούς δρόμους εδώ κι ενάμιση χρόνο, παρότι δεν έχουν τηρηθεί ούτε καν όσα προβλέπουν οι ίδιες τους οι συμβάσεις, συνεχίζουν να εισπράττουν διόδια.

Κι όμως, δεν χορταίνουν με τίποτα...

Έχουν στήσει φάμπρικα αποστολής ειδοποιητηρίων και διαταγών πληρωμής για το 20πλάσιο ποσό, για εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ, απειλώντας με "εξόντωση" εκατοντάδες οικογένειες.
Επιπλέον, έχουν τη συμπαράσταση του σάπιου πολιτικού συστήματος, από την αρχή που ξεκίνησε η "δουλειά":
ο σαρακατσάνος υπουργός, καλός φίλος των μεγάλων τζακιών που εξουσιάζουν τη χώρα, που πρώτος παρέδωσε το δημόσιο αγαθό των δρόμων στα ξένα συμφέροντα· ο άλλος, ο "εκσυγχρονιστής" λοχαγός, καλολαδωμένο γρανάζι της πλιατσικομηχανής· ο τρίτος, υπουργός με το τσεκούρι, αγαπημένος των καναλιών και των εργολάβων και ο καινούργιος, ειδικευμένος στα μεγάλα deal του ξεπουλήματος της χώρας.
Έχουν τη συνδρομή μεγάλων δικηγορικών γραφείων, καθηγητάδων, εξεχόντων νομικών, που έχουν "αναλάβει" τις εισπράξεις ως "κυνηγοί κεφαλών", λυσσασμένοι για κέρδη.

Βιάζονται να προλάβουν μην τυχόν και χρεοκοπήσουμε ως λαός και για να γεμίσουν τις τσέπες τους δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα:
Στέλνουν σωρηδόν ειδοποιητήρια και διαταγές πληρωμής, χωρίς καν τα αποδεικτικά στοιχεία που ορίζει και η ίδια τους η σύμβαση, σε πολλές περιπτώσεις και για διελεύσεις που έχουν πληρωθεί παλαιότερα. Καταγράφουν ψευδείς διπλές διελεύσεις για το ίδιο όχημα, με διαφορά 1 λεπτού, ή στέλνουν διαταγές πληρωμής ακόμα και για ειδοποιητήρια που έχουν πληρωθεί!
Έχουν "ξεφύγει"...

Μόνη λύση ο ξεσηκωμός και η ανατροπή.

Αντιστεκόμαστε με όλους τους τρόπους, στους δρόμους, στους εργασιακούς χώρους, στις αίθουσες των δικαστηρίων, μέχρι να φύγουν μνημόνια, διόδια και όλοι όσοι μας οδήγησαν εδώ.

Το ΤΣΜΕΔΕ χαρατσώνει τους μηχανικούς και χαρίζει εκατομύρια στα έργα ΑΠΕ

Το ΤΣΜΕΔΕ χαρατσώνει τους ασφαλισμένους μηχανικούς (υλοποιώντας τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών), την ίδια στιγμή που χαρίζει πολλές χιλιάδες ευρώ από τα έργα ΑΠΕ (συγκεκριμένα το ένα τοις χιλίοις επί του προϋπολογισμού κάθε έργου και έως 2934,7 € ανά έργο). Αν υπολογίσει κανείς πόσες χιλιάδες τέτοια έργα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μπορεί να συλλάβει κανείς το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής. Η επιστολή της συναδέλφου που ακολουθεί, επτά μήνες μετά δεν έχει ακόμα απαντηθεί.


Αθήνα 15-2-2012
Προς : Τον Πρόεδρο του Ε.Τ.Α.Α.
Τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του Ε.Τ.Α.Α.


ΘΕΜΑ: “Απώλειες εσόδων ΤΜΕΔΕ από την εφαρμογή του άρθρου 8 της Υπουργικής Απόφασης Δ6/Φ1/οικ. 13310/10-7-2007 (ΦΕΚ 1153/Β) σε συνδυασμό με το Ν. 1889/1951 (ΦΕΚ 211/Α).”

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 – δ – i του άρθ. 8 της Υπουργικής Απόφασης Δ6/Φ1/οικ. 13310/18-6-2007 (ΦΕΚ 1153/Β) για την έκδοση άδειας εγκατάστασης σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ των δικαιολογητικών που υποβάλλονται, στην αρμόδια για την έκδοσή της Αρχή, είναι και παραστατικό πληρωμής κρατήσεων 1‰ επί του προϋπολογισμού του έργου υπερ του Ταμείου Συντάξεως Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) και 0,5‰ υπέρ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου (ΕΜΠ) σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2326/1940 (ΦΕΚ Α' 145) με ανώτατο όριο των παραπάνω ποσών ευρώ 2,93 και ευρώ 1,47 αντίστοιχα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου μόνου του Ν. 1889/1951 (ΦΕΚ Α' 211) και τους ισχύοντες κανόνες μετατροπής και στρογγυλοποίησης των δραχμών σε ευρώ”.

Στην παρ. 2 του άρθρου Μόνον του Ν. 1889/1951 (ΦΕΚ Α' 211) αναφέρεται “Τα υπέρ του Ταμείου Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών ως και υπέρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου .......δεν δύνανται να υπερβώσιν εις εκατέραν των περιπτώσεων τούτων, το ποσόν του 1.000.000 δραχμών για το Ταμείον Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών και το ποσόν των 500.000 δραχμών για το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.”

Από τα ανωτέρω αναφερόμενα προκύπτει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε και στο με αριθμό πρωτ. Υ.Α.Π.Ε./Φ1/21847/11-11-2011 έγγραφο της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Πολιτών για Έργα Α.Π.Ε. της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (επισυνάπτεται), “ότι εκ παραδρομής στην υπουργική απόφαση υπήρξε λογιστικό σφάλμα κατά την μετατροπή των δραχμών σε ευρώ, το οποίο είχε ως συνέπεια να καταβάλλονται υπέρ Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και Ε.Μ.Π. ως ανώτατα ποσά 2,93 € και 1,47 € αντί των 2.934,70 € και 1.467,35 € αντιστοίχως”.

Επιπλέον στο εν λόγω έγγραφο επισημαίνεται “ότι το προαναφερθέν λογιστικό σφάλμα έχει γίνει και στην προϊσχύουσα απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Δ6/Φ1/2000/06-02-2002 (Β' 158) και ειδικότερα στο σχετικό άρθρο στο οποίο προβλέπονταν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης” και αναφέρουν ότι “προτίθενται να διορθώσουν το εν λόγω λογιστικό σφάλμα στο νέο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.) και συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης από Α.Π.Ε.» στο σχετικό άρθρο στο οποίο προβλέπονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υποβολή αίτησης για την έκδοση άδειας εγκατάστασης”.

Βάσει των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο νόμος υπερυσχύει της υπουργικής απόφασης παρακαλώ να με ενημερώσετε εγγράφως για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου το ΤΜΕΔΕ (Ε.Τ.Α.Α.) να εισπράξει τα προβλεπόμενα εκ του νόμου ποσά για τις περιπτώσεις των έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχουν ήδη λάβει άδεια εγκατάστασης ή θα λάβουν μέχρι την υπογραφή της νέας Υ.Α. και για τα οποία έχουν παρακρατηθεί ως ανώτατο ποσό 2,93 € αντί των 2.934,70 € που είναι τα προβλεπόμενα εκ του νόμου.


Θ. Κ.
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Ασφαλισμένη ΤΣΜΕΔΕ

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Για τη μάζωξη του μίσους στο Μελιγαλά

Aναδημοσίευση από το Jungle Report. Εμείς απλά θυμίζουμε τον ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΗ : "ΟΡΚΙΖΟΜΑΙ εις τον Θεόν τον Άγιον τούτον όρκον ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανώτατου αρχηγού του Γερμανικού Στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Ανατεθησόμενός μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς δια μίαν εναντίον των υποχρεώσεων μου, τας οποίας δια του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των Γερμανικών Στρατιωτικών Αρχών." Σ'αυτούς απέδωσαν τιμή οι Χρυσαυγίτες........  
 
Ο βόθρος άνοιξε για τα καλά. Από τα δυσώδη έγκατά του δεν ξεπήδησαν μόνο τα θρασύδειλα κρατικοδίαιτα «λεβεντόπαιδα» με τους σουγιάδες και τα στυλιάρια, αλλά και οι παππούδες τους, αυτά τα θλιβερά φαντάσματα του παρελθόντος που όλοι νόμιζαν ότι είχαν εξαφανιστεί.

Όλοι μαζί τώρα λυσσομανούν για μια καθολική «ρεβάνς», που θα τους επιτρέψει να επαναφέρουν την προ του 1974 κυριαρχία τους την οποία πριν τέσσερις περίπου δεκαετίες έχασαν μέσα από τα χέρια τους, όταν η ιστορία και η κοινωνία τους έθεσε στο περιθώριο.Και ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για αυτή τη ρεβάνς, αν όχι ο βιασμός της ιστορίας; Καιρός λοιπόν να επανέλθει στα σχολικά βιβλία το ιδεολόγημα του «κόκκινου τρόμου» και η αποκατάσταση των γερμανοτσολιάδων ως «αντιστασιακών κατά του ερυθρού φασισμού». Ένα ιδεολόγημα που άλλωστε βρίσκει σύμφωνη την αστική τάξη της χώρας, η οποία, για χάρη της μακροημέρευσής της στην εξουσία, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τη φασιστική πανούκλα ως κυματοθραύστη των δυνάμεων της αντίστασης, με την ανιστόρητη θεωρία περί «άκρων».

Επειδή όμως η ιστορία δεν κόβεται και ράβεται στα μέτρα του κάθε νοσταλγού του τρίτου ράιχ, ας θυμηθούμε τι συνέβη στον Μελιγαλά. Εκεί όπου οι βρικόλακες συναθροίζονται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες για να ανανεώσουν τον γεμάτο μίσος όρκο τους για έναν νέο εμφύλιο.

Μια μέρα λοιπόν σαν τη σημερινή αναδημοσιεύουμε μέρος ενός παλιότερου αφιερώματος του «Ιού» για τη μάχη του Μελιγαλά. Ένα ιστορικό κείμενο που αποδομεί τα τερατώδη αναχρονιστικά μυθεύματα τόσο των «εκατοντάδων γυναικόπαιδων» που σφαγιάστηκαν με κονσερβοκούτια, όσο και των «αθώων Ελλήνων πατριωτών, των σφαγιασθέντων υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών».


Ευχαριστήρια απάντηση των Χίτλερ και Χίμλερ προς τον συνταγματάρχη Παπαδόγκωνα.
Ο τελευταίος είχε στείλει στον Χίτλερ συγχαρητήρια επιστολή για τη διάσωσή του από την 
απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στις 20 Ιουλίου 1944. Η επιστολή έγραφε μεταξύ άλλων:
«Από της ιεράς γης της αρχαίας Σπάρτης, εκ της οποίας προήλθεν η δραξ των ηρώων του Λεωνίδου,
η οποία έσωσε τον ευρωπαϊκόν πολιτισμόν, υψούται η προσευχή μας: ''Κύριε, διαφύλασσε τον Φύρερ!"».
(Καθημερινή 27.7.44)

Συλλαλητήριο του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων σήμερα στα Προπύλαια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συντριπτικό πακέτο μέτρων κοινωνικού ολοκαυτώματος προωθεί η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις επιταγές της τρόικα, και του ελληνικού κεφαλαίου. Η κυβέρνηση προχωρά σε εγκληματική λεηλασία όσων έχουν απομείνει από τα εργατικά-λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα, με στόχο δήθεν την αποφυγή της χρεοκοπίας, ενώ οδηγεί ολοταχώς στη χρεοκοπία του λαού.
Η επαναδιαπραγμάτευση που είχαν “υποσχεθεί” τα κόμματα που συγκυβερνούν αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός.
Αυτό που έμεινε είναι τα 11,7 δις ευρώ (που θα ξεπεράσουν τα 20 δις τελικά) και τα κροκοδείλια δάκρυα της Μέρκελ, πριν καταπιεί το θύμα της. Και μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας να δηλώνει ότι το «βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού έχει πέσει αλλά όχι δραματικά». Όμως ο λαός ξέρει ότι δεν πάει άλλο.
Η κυβέρνηση, με το νέο πακέτο σφαγιαστικών περικοπών των 11,7 δις ευρώ προωθεί:
  • Νέα τεράστια μείωση μισθών και συντάξεων.
  • Μείωση ή κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (ΕΚΑΣ, οικογενειακά, αναπηρικά, πολυτεκνικά κλπ).
  • Κατάργηση ή συγχώνευση εκατοντάδων δημοσίων οργανισμών.
  • Εφεδρεία και απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 150.000 αποχωρήσεων μέχρι το 2015.
  • Συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών.
  • Αναστολή νέων προσλήψεων.
  • Περιορισμό των δημοσίων δαπανών για παιδεία, υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη.
Ταυτόχρονα οι πρόσφατες κυβερνητικές «διαρροές» περί νέων απαιτήσεων της τρόικας στον ιδιωτικό τομεά, δηλώνουν ότι έρχονται κατ’ απαίτηση των εργοδοτών νέα αντεργατικά μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία να προσλαμβάνουν, να απολύουν, να απασχολούν τους εργαζόμενους όπως και όποτε τους βολεύει, που αυξάνουν στο έπακρο την εκμετάλλευση: διεύρυνση της ελαστικής εργασίας με κατάργηση του πενθήμερου και του οχτάωρου, γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας με δραστική μείωση των μισθών, κατάργηση της αποζημίωσης για τις απολύσεις.

Να γιατί «δεν έχει» το κράτος τους

Αναρτούμε άρθρο του Ν. Μπογιόπουλου από το Ριζοσπάστη. "τότε και πάλι η κυβερνητική προπαγάνδα δεν εξηγεί γιατί τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης, που με βάση το συγκεκριμένο πίνακα ανέρχονται στα 89,6 δισ. ευρώ, «δεν φτάνουν», όταν οι πρωτογενείς δαπάνες (στον ίδιο πίνακα) είναι 87,4 δισ. ευρώ."," ο ελληνικός λαός υποχρεούται να καταβάλει σε τόκους και σε χρεολύσια .. ένα ποσό που ξεπερνά τα 87 δισ. ευρώ!".
O κ. Σίμος Κεδίκογλου στο κυβερνητικό σχήμα που συνέστησαν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέχει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν κατέχει τη θέση του... ψευταράκου.
Αλλωστε, απ' όσο γνωρίζουμε, θέση «ψευταράκου», επισήμως και θεσμικώς τουλάχιστον, δεν προβλέπεται ούτε στο παρόν, ούτε στα προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα.
*
Ως εκ της θέσεώς του, λοιπόν, ο Κεδίκογλου θα έπρεπε να είναι σοβαρός, ακριβής και ενημερωμένος σωστά.
Εκτός, φυσικά, αν είναι ανίκανος, άχρηστος και αδαής, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε στοιχεία.
*
Σε κάθε περίπτωση ο Κεδίκογλου - και ο κάθε Κεδίκογλου - θα πρέπει να κάνει με συνέπεια τη δουλειά του.
Και δουλειά ενός κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να μη λέει μπαρούφες, να ενημερώνει με ειλικρίνεια για τις θέσεις της κυβέρνησης και να μην ασκείται σε φτηνή προπαγάνδα επιδιδόμενος σε καλπιές και σε παραποίηση της αλήθειας.
Εκτός, πάλι, αν η δουλειά ενός κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να κάνει τα ακριβώς αντίθετα...
*
Ας δούμε τώρα τι έκανε προχτές ο Κεδίκογλου.
Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το λαό (σ.σ.: εδώ γελάνε) για το πόσο «αναπόφευκτες» (σ.σ.: εδώ οργίζονται) είναι οι νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, ο εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά (του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη) άρχισε να αραδιάζει «στοιχεία» και αριθμούς, θέλοντας να αποδείξει πόσο «πολύ κοστίζουν» στο κράτος οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, και πόσο «αναγκασμένο» είναι το έρμο το κράτος (και η έρμη η κυβέρνηση) να πάρει και νέα μέτρα κατά του λαού για να λειτουργήσει (το έρμο το κράτος)...
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Από τα 88 δισ. των πρωτογενών δαπανών του ελληνικού κράτους, τα 60 δισ. πάνε σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα (...) Μένουν μόνο 28 δισ. για όλη τη λειτουργία του ελληνικού κράτους (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, οργανισμοί), τα πάντα πρέπει να λειτουργήσουν με ένα ποσό που είναι μικρότερο και μόνο από το ποσό που διατίθεται για τις συντάξεις».
*
Καταρχάς, θα πρέπει να ενημερώσει κάποιος τον Κεδίκογλου ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει ένας νόμος που λέγεται «Προϋπολογισμός».
Εκεί καταγράφονται τα οικονομικά δεδομένα ώστε να μην μπορεί ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του.
Με βάση, λοιπόν, τον «Προϋπολογισμό», σε αντίθεση με όσα λέει ο Κεδίκογλου, ισχύουν τα εξής:
*
Πρώτον: Οταν μιλάμε για λειτουργία του «κράτους» τότε μιλάμε για τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού όπως αυτά καταγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό και όχι για τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης.
*
Δεύτερον: Σύμφωνα με αυτόν, με τον Τακτικό Προϋπολογισμό (Κρατικός Προϋπολογισμός 2012, Εισηγητική Εκθεση, Κεφάλαιο 3, σελίδα 57, πίνακας 3.9 Δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού ανά κατηγορία), οι πρωτογενείς δαπάνες για το 2012 δεν είναι 88 δισ., όπως λέει ο Κεδίκογλου, αλλά 49,085 δισ. ευρώ.
*
Τρίτον: Σύμφωνα με τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το σύνολο των μισθών και των συντάξεων όχι μόνο δεν είναι 60 δισ. ευρώ, όπως λέει ο Κεδίκογλου, αλλά μόλις και μετά βίας φτάνουν στα 19,415 δισ. ευρώ.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

«ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία

Tου Ιάσονα Χανδρινού από την Εφημερίδα Δρόμος, τεύχος 81, Σεπτέμβριος 2011
«ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία Τα εβδομηκοστά γενέθλια του «Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)», στη συγκυρία μιας παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, μας καλούν να στοχαστούμε πάνω στην αγωνία μιας προβληματισμένης (και προβληματικής;) κοινωνίας να βρίσκεται σε επαφή με  το ηρωικό παρελθόν της θέτοντας ακατάπαυστα ερωτήματα πάνω σε αυτό. Το ΕΑΜ παρέμενε σταθερά σημείο αναφοράς τόσο στην συνθηματολογία της Αριστεράς όσο και στο κυνήγι μαγισσών της δεξιάς που στη δεκαετία του ’60 έβλεπε ακόμα και πίσω από τα πρώτα μνημόσυνα εκτελεσμένων αντιστασιακών, πιθανή «επανάληψη των δεκεμβριανών σφαγών».
Είναι προφανές πως τα βίαια «σκισίματα» στο ιστορικό συνεχές, όπως οι πόλεμοι (και ιδίως οι εμφύλιοι) και οι επαναστάσεις, ανάγονται αυτόματα σε μύθους με ισόβια αντοχή στη συλλογική μνήμη. Όπως θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε και παρακάτω, πίσω από αυτή την αντοχή κρύβεται ένα είδος συλλογικού ανικανοποίητου, αφού «για εκείνους που γεννήθηκαν αργότερα, το παρόν μοιάζει σαν περίοδος πτώσης στην ανία μιας μετα-ηρωικής εποχής, σα μια παρατεταμένη κατάσταση κρίσης, σαν προσμονή –επιδιωκόμενη ή απευχόμενη– μιας νέας έκρηξης»1.

Η αυθόρμητη γέννηση ενός εμβληματικού συνειρμού
Ο πρώτος εορτασμός του Πολυτεχνείου το 1974 γέννησε έναν ολόκληρο προβληματισμό σχετικά με τις πολιτικές και κοινωνικές συντεταγμένες της εξέγερσης. Η «αναζήτηση ταυτότητας» ενός γεγονότος που ήταν εξαιρετικά νωπό για να μη συγκινεί ή να μη διχάζει δεν ήταν αυτονόητη διαδικασία. Επιδιώκοντας να μεταφέρουν αυτούσιο το πολιτικό φορτίο της αντιδικτατορικής πάλης στο εξομαλυμένο σκηνικό της Μεταπολίτευσης, οι μοναδικοί εχέγγυοι φορείς του εορτασμού –οι φοιτητές–, αναζητούσαν, όπως και στην περίοδο της Χούντας, μέσα από ιστορικά παράλληλα και συνάφειες τον χρονικό εντοπισμό της έναρξης ενός αυτοδύναμου, υπερκομματικού, αριστερού κινήματος, ένα είδος δικαιωτικού μύθου και συνάμα έναν εναλλακτικό τρόπο μνημόνευσης. Στις θυελλώδεις συζητήσεις γύρω από τον προσφορότερο τρόπο εορτασμού της επετείου, οι αριστεριστές αμφισβήτησαν έντονα την διαλλακτική θέση της ΚΝΕ για μεταφορά του εορτασμού μια βδομάδα μετά, όπως είχε ορίσει η κυβέρνηση Καραμανλή σύμφωνα με το σχεδιασμό της για εκλογές ανήμερα (17 Νοεμβρίου 1974): «Εμείς λέγαμε ότι θα κάνουμε την Παρασκευή στις 15 του μήνα την επέτειο του Πολυτεχνείου διότι δεν είναι «κινητή γιορτή»…Γίνεται λοιπόν ένας τεράστιος καυγάς για το πριν ή το μετά…Είχαμε έδρα μας το Πολυτεχνείο, το κτίριο της Αρχιτεκτονικής. Νομίζω ότι εκεί τα δώσαμε όλα…Θεωρούσαμε ότι κλέβουνε τους νεκρούς […] Αποφασίσαμε η πορεία, για να συνδεθεί το Πολυτεχνείο με την Αντίσταση, να καταλήξει στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Την Παρασκευή στις 15 ήταν η τελευταία προεκλογική ομιλία του Καραμανλή στο Σύνταγμα κι εμείς ανεβαίναμε την Αλεξάνδρας και νομίζαμε ότι θα ήμασταν χίλιοι άνθρωποι. Θυμάμαι, καθόμουνα στο διάζωμα της Αλεξάνδρας για να κοιτάω από κάτω –ήτανε κι ανηφορίτσα– και ήτανε μεγάλη η χαρά μου γιατί μ’ όλο αυτό τον πόλεμο, ήμασταν καμιά εικοσαριά χιλιάδες –ήμασταν πολλοί. Και καταλήγουμε στο σκοπευτήριο. Ο Δημήτρης ο Καμπερίδης, με κείνη την ωραία του βαθιά φωνή, είπε τους νεκρούς. Και ξαφνικά (δεν ξέρω πώς τα ερμηνεύει η ιστορία, εγώ πίστευα πάντα στο αυθόρμητο των πραγμάτων) βγήκε αυτό το σύνθημα. Μπορώ να σου εγγυηθώ ότι δεν ήταν γραμμή κανενός… Λες και οι ψυχές ολωνών το βγάλανε. Κι άρχισε να φωνάζει από κάτω ο κόσμος –και θυμάμαι εγώ ήμουνα δίπλα στο Δημήτρη πάνω εκεί που διάβαζε τους νεκρούς– και βγήκε το σύνθημα ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο. Εντελώς, εντελώς μόνο του! Τι να σου πω τώρα…Το υπέβαλε ο τόπος; το υπέβαλε η ώρα;…Δεν ξέρω…»2.  Το σύνθημα «έπιασε». Το ίδιο και τα αντάρτικα που ήδη είχαν γίνει «must» στις φοιτητοπαρέες. Δεν ήταν απλώς ζήτημα αυτοπροσδιορισμού. Με τρεις λέξεις, η γενιά του Πολυτεχνείου μιλούσε (και) εξ ονόματος της γενιάς της Κατοχής –τότε θαμμένης κάτω από μια τριαντάχρονη επιβεβλημένη σιωπή– αναλαμβάνοντας με τη γενναιοδωρία και το νεανικό της «θράσος» να διεκδικήσει διαχρονικά την αποκατάσταση όλων όσων είχαν παλέψει για την δημοκρατία σε αυτό τον βασανισμένο τόπο.

Στα 145 δισ. οι κρατικές ενισχύσεις στις τράπεζες

Από την Καθημερινή του Λεωνίδα Στεργιου. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και αυτά που αναμένεται να λάβουν λόγω PSI (40-60 δις). H "δική μας" Τράπεζα Αττικής - όπως μαθαίνουμε - ετοιμάζεται για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αποτελειώσει όσα αποθεματικά απέμειναν στο ταμείο.

Από την αρχή της κρίσης (2008) μέχρι σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις ύψους 145 δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια, τα ποσά αυτά αφορούν κυρίως τις μεγάλες τράπεζες, καθώς οι μικρότερες προτίμησαν την ανεξαρτησία τους. Φυσικά, τη δυνατότητα αυτή την έδωσε το μικρό τους μέγεθος και τα λίγα κεφάλαια που έπρεπε να καλύψουν.
Οι μεγάλες τράπεζες δέχθηκαν κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες όμως σε ποσοστό περίπου 90% αφορούσαν εγγυήσεις. Την ίδια περίοδο επέστρεφαν στο Δημόσιο περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο μόνο σε προμήθειες για τις συναλλαγές που αφορούσαν τις «ενέσεις ρευστότητας».
Οι τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Τ.Τ., Marfin Egnatia, Αττικής, Proton Bank και Πανελλήνια Τράπεζα δέχθηκαν σταδιακά μέχρι το 2010 άμεση κρατική ενίσχυση ύψους 5 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου. Από το ποσό αυτό, τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούσαν τις πέντε μεγάλες τράπεζες: Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Αγροτική.
Στη συνέχεια οι μεγάλες τράπεζες έλαβαν επιπλέον 8 δισ. ευρώ με τη μορφή ειδικών ομολόγων και άλλα 15 δισ. ευρώ σε μορφή κρατικών εγγυήσεων. Ακολούθησαν άλλα τρία πακέτα εγγυήσεων συνολικού ύψους 70 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το τρίτο (30 δισ. ευρώ) δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί πλήρως. Τέλος, το Δημόσιο έδωσε εγγυήσεις 46,4 δισ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA.
Οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τις εγγυήσεις αυτές και τίτλους που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους (σύνολο 200 δισ.) για να δανειστούν μέσω ΕΚΤ και ELA (ΤτΕ). Ο δανεισμός ήταν μέρος των εγγυήσεων που προσέφεραν και έτσι η τελική ένεση ρευστότητας από όλο το παραπάνω πακέτο έχει ανέλθει μέχρι σήμερα σε 125 δισ. συνολικά. Με τα χρήματα αυτά κάλυψαν τις εκροές καταθέσεων ύψους 75-80 δισ. και τις αγορές ομολόγων, καθώς και τις αποπληρωμές δανείων προς το εξωτερικό.
Οι υπόλοιπες; Η Αγροτική Τράπεζα, πριν διασπαστεί σε καλή και κακή και το υγιές κομμάτι περάσει στην Πειραιώς, είχε επιστρέψει στο κράτος το πρώτο πακέτο ενίσχυσης μέσω προνομιούχων μετοχών, ύψους 675 εκατ. ευρώ.
Οι υπόλοιπες μικρές τράπεζες επέλεξαν τη μοναχική πορεία της αύξησης κεφαλαίων από τους μετόχους τους. Η Probank αυτή την περίοδο πραγματοποιεί τη δεύτερη φάση αύξησης κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης υψηλότοκου (επιτόκιο 12%) ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.
Εκτός από την Pro Bank, κρατική ενίσχυση με προνομιούχες μετοχές δεν έχουν λάβει οι Εμπορική, Millennium, Geniki, T Bank (πρώην Ασπίς).