Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Δικαιώνει κατοίκους και φορείς της Ιου που προσέφυγαν κατά της ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα


Κουμπάρα - Διακοφτό, πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής πεντάστερου τουριστικού χωριού ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 12.05.2022, 15:19
Δικαιώνει κατοίκους και φορείς της Ιου που προσέφυγαν κατά της ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα

Φρένο στην εξελισσόμενη περιβαλλοντική καταστροφή της Ιου από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και ένα υψηλό εμπόδιο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης βάζει απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», με την απόφαση 1037/2022 το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει το 2016 κάτοικοι και φορείς της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ιητών, οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της παραλίας Κουμπάρα και συγκεκριμένα για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου (σύνθετο κατάλυμα, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 249 κλινών, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κέντρο αναζωογόνησης spa και συναφή έργα).

Πρόκειται για κρίσιμη απόφαση αφ’ ενός μεν γιατί η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενταχθεί στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων (Ν. 4864/2021), που άφησε στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό των νησιών, και αφ’ ετέρου γιατί ανοίγει τον δρόμο για νέες δικαστικές προσφυγές τόσο στην Ιο (π.χ. στην περιοχή Πικρί Νερό, βλ. «Το πικρό νερό των κερδοσκόπων στρατηγικών επενδυτών στην Ιο», «Εφ.Συν.», 16.4.2022) όσο και σε άλλες νησιωτικές περιοχές επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.


Οπως είχαμε αναδείξει σε σειρά δημοσιευμάτων («Εφ.Συν.», 18.8.2019 «Τα επιχειρηματικά συμφέροντα πολιορκούν τις παραλίες της Iου», 22.4.2019 «Τα κατεχόμενα της Ιου»), στην τοποθεσία Κουμπάρα της Ιου, σε περιοχή αναγνωρισμένου φυσικού κάλλους δίπλα σε μια υπέροχη παραλία, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η ανέγερση ενός ολόκληρου πεντάστερου τουριστικού χωριού από την εταιρεία «105 Α.Ε.» του επιχειρηματία και πρώην χρηματιστή της Wall Street, Αγγελου Μιχαλόπουλου. Διαφορετικές εταιρείες που συνδέονται άμεσα με τον επιχειρηματία έχουν αποκτήσει τα τελευταία 12 χρόνια πάνω από το 30% του νησιού. Η επένδυση-ιδιωτικοποίηση της παραλίας και της χερσονήσου Διακοφτό ευνοήθηκε από νόμους της κυβέρνησης Σαμαρά (Ν.4179/2013) αλλά και από την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για την παραχώρηση του αιγιαλού τον Δεκέμβριο του 2016 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Το 2018 το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-280/18) απορρίπτει τις δικαιολογίες του επιχειρηματία (σ.σ. επικαλέστηκε παραγραφή της υπόθεσης) και υποχρέωσε το Συμβούλιο της Eπικρατείας να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης. Οπως και έγινε. Στην απόφασή του, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναφέρει πως το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς δεν υπάρχει ούτε χωροταξικό σχέδιο ούτε η απαραίτητη μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Σημειώνεται πως η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών έργων για τη συγκεκριμένη περιοχή της Ιου είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών. Επειτα από τις προσφυγές το ΣτΕ είχε αναστείλει τις εργασίες με προσωρινή διαταγή, η οποία στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Πάνω στο νησάκι Διακοφτό χτίστηκε μια βίλα 1.200 τ.μ. με τεράστιες πισίνες, ενώ η αρχική άδεια ήταν για 400 τ.μ. (σ.σ. νομιμοποιήθηκε στη συνέχεια). Επιπλέον πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος διαπίστωσε τουλάχιστον 15 σοβαρές παραβάσεις της εταιρείας στο συγκεκριμένο έργο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Νάξου καταδίκασε σε 16 μήνες φυλάκισης την κοινή εκπρόσωπο και διευθύνουσα σύμβουλο τριών εταιρειών που σχετίζονται με τον Αγγ. Μιχαλόπουλο για περιβαλλοντικές καταστροφές στην περιοχή της Κουμπάρας-Διακοφτό στα ακίνητα της εταιρείας «105 Α.Ε.» (αυθαίρετες εργασίες χωρίς άδεια, αλλοίωση της μορφολογίας του αιγιαλού και της παραλίας, υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής κ.ά.).

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Τα πραγματικά υπερκέρδη και γιατί η κυβέρνηση είναι χαμένη από χέρι





Αυτά παθαίνεις όταν βαδίζεις με γνώμονα την επικοινωνία ή όταν «προτρέχει η γλώττα της διανοίας» που έλεγαν οι παλιοί. Στο τέλος βρίσκεσαι να «τρώς ξύλο» από όλους. Για το κυβερνητικό επιτελείο μιλάω, το οποίο με τις κινήσεις του σχετικά με τη φορολόγηση των συγκυριακών αυξημένων κερδών της ηλεκτροπαραγωγής (ΔΕΗ και ιδιώτες) εξασφάλισε ότι η κυβέρνηση, μονά ζυγά, θα βρεθεί χαμένη. Διαρροή στη διαρροή τα «ουρανοκατέβατα» τις τελευταίες ημέρες ανέβαιναν και έπεφταν, τα «υπερέσοδα» γίνονταν «υπερκέρδη» και τα «υπερκέρδη» «υπερέσοδα», καλλιεργήθηκαν προσδοκίες, αλλά στην ουσία η πραγματικότητα είναι μία. Δεν αλλάζει επειδή την βλέπεις από άλλη οπτική γωνία. Και η πραγματικότητα είναι η εξής:

Τα παραπάνω έσοδα όλων των εταιρειών παραγωγής υπολογίστηκαν από τη ΡΑΕ σε 927,44 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 729,91 εκατ ευρώ είναι της ΔΕΗ και τα 197,53 εκατ. ευρώ είναι των ιδιωτών (δηλαδή Mytilineos, Elpedison, ΗΡΩΝ και μαζί οι ΑΠΕ που συμμετέχουν ελεύθερα στην αγορά). Ήδη η ΡΑΕ αφαιρεί τα 335,99 εκατ ευρώ, που είναι η έκπτωση του 30% που έκανε η ΔΕΗ όταν ξεκίνησε η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Συνεπώς για τη ΔΕΗ απομένουν 393,92 εκατ. ευρώ «επιπλέον κέρδη». Αλλά τόσο οι ιδιώτες, όσο (και κυρίως) η ΔΕΗ, αυτά τα «επιπλέον κέρδη» τα έβαλαν στην τσέπη τους; Αυτό θα φαινόταν καθαρά στις οικονομικές καταστάσεις στις οποίες όπως καταλαβαίνετε δεν γράφουν ό,τι θέλουν. Γιαυτό υπάρχουν τα λογιστικά πρότυπα, οι ορκωτοί ελεγκτές κλπ. Και οι λογιστικές καταστάσεις δείχνουν ότι όλοι οι καθετοποιημένοι γράφουν μεγάλα κέρδη από την παραγωγή και μεγάλες ζημιές από την προμήθεια. Για παράδειγμα, από τα σταθερά τιμολόγια, από την καθυστέρηση στην εφαρμογή των αυξήσεων, από τα χρηματοοικονομικά έξοδα για την κάλυψη των αναγκών σε ρευστότητα κ.λπ.

Η ΔΕΗ, που έχει και τη μερίδα του λέοντος (και τροφοδοτεί με φθηνό ρεύμα και όλη την Υψηλή Τάση ειρρήσθω εν παρόδω), υπολογίζει ότι η ζημιά της από τα σταθερά τιμολόγια για το υπό διερεύνηση διάστημα, είναι πάνω από 400 εκατ ευρώ, καθώς ως γνωστόν δεν άλλαξε τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί στις εποχές της χαμηλής Οριακής Τιμής. Συνεπώς, 393,2 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη, πάνω από 400 εκατ. ευρώ η ζημιά. Τι θα φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης;

Κοντός ψαλμός και θα δούμε... Αλλά όπως σας είπα, ό,τι και να κάνει, υπολογίσιμα έσοδα δεν θα μαζέψει, για τις ίδιες τις εταιρείες, με πρώτη τη ΔΕΗ, η επιβάρυνση θα είναι μεγάλη, ενώ ταυτόχρονα θα δέχεται την εύκολη κριτική ότι «μαγειρεύει» τα υπερκέρδη για να προστατέψει τους «δικούς του». Μεγάλη επιτυχία!

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Το πανελλαδικό Δίκτυο σχολιάζει το νέο νόμο για ΑΠΕ – αποθήκευση ενέργειας


Την Τρίτη 10/5 ολοκληρώθηκε η –fast track- διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του νέου σχεδίου νόμου για τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ενέργειας κ.λπ., που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια κατέθεσε αναλυτικό κείμενο σχολιασμού – παρατηρήσεων πάνω στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, με την κριτική του να συμπυκνώνεται στα εξής:

Με το -υπό διαβούλευση- σχέδιο νόμου, η κυβέρνησηαντί να δει το ζήτημα της ενεργειακής -και όχι μόνο- κρίσης ως μια αφετηρία για ενεργειακό σχεδιασμό προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της χώρας, όπως κάνουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, εντείνει την αδιέξοδη πορεία του νόμου 4001/2011, που ορίζει ότι μακροπρόθεσμος προγραμματισμός είναι «ο προγραμματισμός των επενδυτικών αναγκών όσον αφορά το δυναμικό παραγωγής, μεταφοράς και διανομής σε μακροπρόθεσμη βάση, προκειμένου να καλύπτεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα και να εξασφαλίζεται ο εφοδιασμός των πελατών», με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως τροχονόμος των «επενδυτών», για την εξυπηρέτηση πελατών και όχι πολιτών.

Το νομοσχέδιο προσθέτει στο σύστημα παραγωγής ενέργειας της χώρας,ακόμα περισσότερες μονάδες ΑΠΕ, καθορίζοντας δυνατότητα περικοπών ενέργειας σε σταθμούς ΑΠΕ στη φάση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης προκειμένου να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση περισσότερων σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (άρθρα 5 & 10), μια νέα κατηγορία ενεργειακών έργων, τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, εξομοιώνοντας τους κανόνες χωροθέτησης έργων που δεν είναι έργα ΑΠΕ με αυτούς των έργων ΑΠΕ (άρθρο 4 & 11) και καθορίζοντας εκ των υστέρων τους όρους αδειοδότησης έργων που κατέχουν ήδη άδειες παραγωγής σε θέσεις που έχουν επιλέξει (άρθρα 71, 76, & 78-80), νέες μονάδες φυσικού αερίου, ντίζελ και μαζούτ, αναιρώντας τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ότι τα έργα αποθήκευσης θα τις υποκαταστήσουν.

Αυξάνει έτσι, ακόμα περισσότερο τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κόστη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύοντας τη σπατάλη ενεργειακών πόρων που συντελείται στην «απελευθερωμένη» αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Περισσότερα στοιχεία και το πλήρες κείμενο της παρέμβασης βρίσκονται αναρτημένα εδώ:

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Αγωνιστικής Συσπείρωσης για τις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 24/5/2002

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Αγωνιστικής Συσπείρωσης για τις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στις 24/5/2002


Συνεδρίαση της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων, Τετάρτη 11 Μαϊου ώρα 8:00 μμ στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, εν όψει της Σύγκλισης της Αντιπροσωπείας και των σοβαρών εξελίξεων στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.

Συνεδρίαση της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων, Τετάρτη 11 Μαϊου ώρα 8:00 μμ στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, εν όψει της Σύγκλισης της Αντιπροσωπείας και των σοβαρών εξελίξεων στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.


Αντικείμενο της συνεδρίασης της συσπείρωσης θα είναι η τοποθέτησή μας στην 2η Τακτική Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ που θα πραγματοποιηθεί, τελικά (δυστυχώς και πάλι διαδικτυακά με τηλεδιάσκεψη σύμφωνα με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ στην οποία μειοψηφίσαμε), το Σάββατο 14 Μαϊου 2022 ώρα 10:00 το πρωί.

Επίσης θα συζητήσουμε τις σοβαρές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί στο ΔΣ του Τμήματος Αττικής αυτό το διάστημα. Ακολουθεί σχετική ενημέρωση.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττ. την ΠΕΜΠΤΗ, 12.05.2022, ΩΡΑ 19:00, στα ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Σύμφωνα με το άρθρο 1.5 του Κανονισμού Λειτουργίας του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττ., ζητάμε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη, 12.05.2022, ώρα 7:00 στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, με:

ΘΕΜΑ 1Ο Ανάκληση και επανεκλογή προεδρείου ΔΣ ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττ.

ΘΕΜΑ 2Ο Αντικαταστατικές ενέργειες της προέδρου του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττ.

Οι αιτούντες

Ελένη Βαφειάδου
Μανώλης Βερτζώνης
Αντώνης Μαούνης
Όλγα Μπαλαούρα
Ουρανία Οικονόμου
Γιώργος Παπαγκίκας
Αγγελική Τζαντζόγλου

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ και ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής

Εισηγούμαστε την ανάκληση και επανεκλογή του προεδρείου του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής για τους εξής λόγους:

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Χημικά, ξύλο και βίαιη σύλληψη μέσα στο ΑΠΘ



ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ και ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΠΘ!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ!
Πλατιά συσπείρωση για να μπει οριστικό τέλος στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης
Κλιμακώνοντας το σκηνικό έντασης που έχει στήσει εδώ και εβδομάδες η κυβέρνηση στους πανεπιστημιακούς χώρους του ΑΠΘ με πρόσχημα εργασίες στη σχολή του βιολογικού, η αστυνομία από το πρωί εισέβαλε στο ΑΠΘ επιχειρώντας να ελέγχει τους φοιτητές που πήγαιναν στα μαθήματά τους! Δεν δίστασαν να επιτεθούν άγρια για άλλη μια φορά ξυλοκοπώντας και τραυματίζοντας φοιτητές και φοιτήτριες, προχωρώντας σε συλλήψεις και περνώντας χειροπέδες σε φοιτητές που αντέδρασαν στην αυθαιρεσία της αστυνομίας μέσα στους χώρους του πανεπιστημιακού ασύλου.
Τα έκτροπα αυταρχισμού που προκαλεί η αστυνομία στο ΑΠΘ προεικονίζουν το μέλλον που σχεδιάζει η κυβέρνηση και η Υπουργός Παιδείας για την εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια. Η Πρυτανεία του ΑΠΘ φέρει τεράστιες ευθύνες για τη σύμπραξή της στη μετατροπή του ΑΠΘ σε στρατόπεδο της αστυνομίας και πεδίο βασανισμού φοιτητών σε δημόσια θέα.
Ο δημοκρατικός κόσμος, η νεολαία, ο κόσμος της εκπαίδευσης, δεν πρόκειται να το ανεχθούμε! Το αυταρχικό, αντισυνταγματικό μέτρο της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που παραβιάζει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και στοχεύει στην ευθεία καταστολή της ελευθερίας έκφρασης, την κριτικής και των αγώνων στα πανεπιστήμια, έχει οριστικά απορριφθεί και απονομιμοποιηθεί από τους μαζικούς αγώνες του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος. Δεν πρόκειται να το επιβάλλουν με την τρομοκρατία, όπως πιστεύουν ανακοινώνοντας την νέα προσπάθεια εφαρμογής του στις 17 Μαΐου.
Το Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθεριών καλεί κάθε συλλογικότητα, κάθε άνθρωπο που αγαπά την ελευθερία και διατηρεί ελάχιστο σεβασμό για τους χώρους της εκπαίδευσης, σε ένα πλατύ κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας στο πανεπιστήμιο.
Να αποχωρήσουν τώρα η αστυνομία και η ασφάλεια από το ΑΠΘ
Καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία
Να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες
ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρατηρήσεις επί Νομοσχεδίου ΥΠΕΝ με αλλαγές στο ΝΟΚ και στην προέγκριση Οικοδομικών Αδειών

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 10/5/2022

Αρ. Πρωτ.: 8779

Προς: 1. Υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος κο Σκρέκα

2. Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ταγαρά

3. Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Μπακογιάννη

Κοιν.: 1. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

3. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

Θέμα : Παρατηρήσεις επί Νομοσχεδίου ΥΠΕΝ με αλλαγές στο ΝΟΚ και στην προέγκριση Οικοδομικών Αδειών.



Κύριοι Υπουργοί

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣIΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ -Β’ ΦΑΣΗ, AΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΛΩΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ “ το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση στο opengov.gr/minenv/?p=12340.

Στο εν λόγω Νομοσχέδιο και στα άρθρα 127 – 129 προτείνονται πρόσθετες τροποποιήσεις στο “Νέο Οικοδομικό Κανονισμό” όπου διαπιστώσαμε πως καταργείται η διαδικασία της προέγκρισης για την έκδοση οικοδομικής άδειας στις κατηγορίες 1 και 2, εξομοιώνοντας τις κατ’ ουσίαν με την κατηγορία 3. Πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουμε ως ΕΜΔΥΔΑΣ, δηλαδή την επαναφορά της προέγκρισης και του ελέγχου από τις ΥΔΟΜ για όλες τις κατηγορίες αδειών, σε συνέχεια της επαναλαμβανόμενης νομοθέτησης για αποχώρηση ή και κατάργηση των Δημόσιων Υπηρεσιών από τον έλεγχο. Χωρίς μάλιστα να προηγηθεί οποιοσδήποτε απολογισμός και δειγματοληπτικός έλεγχος για το τι ακριβώς έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στις εκδοθείσες άδειες στην κατηγορία 3 και της ΕΕΜΚ (Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας). Και αυτό γιατί η δικλείδα του ελέγχου του 30% αυτών των αδειών από τις ΥΔΟΜ, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Συνεπώς η Πολιτεία χωρίς να ελέγξει ποτέ το μέγεθος της ενδεχόμενης αυθαίρετης Δόμησης στις κατασκευές αφού δεν έχει προηγηθεί η διαδικασία προέγκρισης, επεκτείνει την αμφίβολη αυτή διαδικασία και στις μεγάλες, αλλά και σε ευαίσθητες περιοχές κατασκευές (αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, οικισμοί με ειδικά διατάγματα, κλπ), οι οποίες με αυτό το νομοσχέδιο θα εκδίδονται αυτόματα και μόνο με έλεγχο Τοπογραφικού!

Συγκέντρωση στο ΣτΕ για την προσφυγή κατά του Νόμου Χατζηδάκη


Όλοι και όλες την Τρίτη 10/5 στο ΣτΕ όπου εκδικάζεται η προσφυγή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ενάντια στο Κρατικό Μητρώο και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων. Συμμετέχουμε στην στάση εργασίας του ΣΜΤ από 9π.μ. έως 12 μ.μ.
Δεν πειθαρχούμε στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη που επιβάλλει τον «ηλεκτρονικό» έλεγχο κράτους και εργοδοσίας στα σωματεία για να περιορίσει τη συλλογική οργάνωση και τον
αγώνα μας
Κανένας αντεργατικός νόμος δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε ένα Σωματείο που αποκτά βάση στους χώρους δουλειάς, γραφεία και εργοτάξια, που οργανώνει με όρους πλατιάς συσπείρωσης Σωματείων – Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων την εργατική αντεπίθεση. Οι εργαζόμενοι στην COSCO, την E–FOOD, τη ΛΑΡΚΟ, τα Πετρέλαια Καβάλας με τα σωματεία τους μπροστά, την ταξική ενότητα και αποφασιστικότητα, την πλατιά αλληλεγγύη, δείχνουν ότι κανένας νόμος δε μπορεί να καταργήσει τις απεργίες, να βάλει στο γύψο τις διαδηλώσεις, το λαϊκό αγώνα
Απαιτούμε την κατάργηση του Ν. Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.




ΑΔΕΔΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κήρυξη διευκολυντικής στάσης εργασίας για την προσφυγή κατά του Νόμου Χατζηδάκη

Τρίτη 10 Μαΐου 2022 ώρα 9.00-12.00

Το Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στη συνεδρίαση τις 28ης του Φλεβάρη 2022, αποφάσισε την κήρυξη διευκολυντικής στάσης εργασίας την Τρίτη 10 Μαΐου 2022, από τις 9.00πμ ως τις 12.00, μέρα που εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή του ΕΚΑ κατά του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21).

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τις ομοσπονδίες-μέλη της και τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου να δώσουν δυναμικό «παρών» στις 9.30 π.μ. στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49), που θα γίνει μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.



Αύριο στις 9.30 έξω από το ΣτΕ (Πανεπιστημίου 47-49) εκδικάζεται η προσφυγή των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ για την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης μέσω ΣΔΙΤ του ΕΥΣ Αθήνας. Η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας:
"Η ομαλή και αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, απειλείται με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να παραχωρήσει σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ τη Διαχείριση, Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας.
Το γεγονός αυτό αποτελεί περαιτέρω τεμαχισμό της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού της Αττικής και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση των υδραγωγείων μεταφοράς νερού, στην υποβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού, στην αύξηση της τιμής του νερού (διεθνής εμπειρία), αυξάνει την επισφάλεια στην ομαλή υδροδότηση και στα υδραγωγεία μεταφοράς νερού και προκαλεί αβεβαιότητα στο εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων που επί σειρά ετών εργάζονται και προσφέρουν για την αδιάλειπτη λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας. Όλα τα έργα υποδομής για την ύδρευση και αποχέτευση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, χρηματοδοτήθηκαν επί δεκαετίες από τον Ελληνικό λαό.
Ζητάμε άμεσα να σταματήσει η διαδικασία Εκποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) σε ιδιωτικά συμφέροντα. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου."
Παράλληλα εκδικάζεται και προσφυγή του ΕΚΑ κατά του νόμου Χατζηδάκη και καλούν επίσης σε παράσταση διαμαρτυρίας με στάση εργασίας 9-12, το ΕΚΑ, το ΣΜΤ, η ΑΔΕΔΥ και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.
Ως ΑΡΑΓΕΣ στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και θα είμαστε εκεί!

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

ΣΜΤ: Παρεμβάσεις ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τοπογράφου από την ΕΛΚΥΣΤΗΣ | Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Μάη

ΣΜΤ: Παρεμβάσεις ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τοπογράφου από την ΕΛΚΥΣΤΗΣ | Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Μάη
8 Μαΐου 2022


ΕΛΚΥΣΤΗΣ ΑΤΕ: ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ || ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΜΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!

Παρεμβάσεις ενάντια στην απόλυση του συναδέλφου:Δευτέρα 09/05 στις 18.00 στα κεντρικά γραφεία της ΕΛΚΥΣΤΗΣ ΑΤΕ (Λεωφ. Μεσογείων 269, Χαλάνδρι, δείτε εδώ)
Τρίτη 10/05 στις 07.30 στο εργοτάξιο Κράτητος και Βιζυηνού, Νέα Σμύρνη (σημείο συνάντησης εδώ)

Καταγγέλλουμε την άδικη απόλυση του συναδέλφου τοπογράφου και μέλους του ΣΜΤ από την εταιρεία!

Στις εταιρείες του κλάδου μας είναι πολύ συχνές οι απολύσεις πριν συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος ώστε να δικαιούται αποζημίωση ο εργαζόμενος, η συνεχής εναλλαγή των αναλώσιμων -συνήθως νέων- μηχανικών & τεχνικών, φυσικά για ψίχουλα. Τι πιο σύνηθες στην εργασιακή ζούγκλα των μελετητικών γραφείων και τεχνικών εταιρειών;

Εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα δεν αποτελεί και η Ελκυστής ΑΤΕ. Εκεί ανακοινώθηκε, την Τετάρτη 27/4, σε συνάδελφο η απόλυση του, χωρίς προειδοποίηση, ύστερα από 7 μήνες εργασίας, με «αιτιολόγηση» πως «δεν ήταν καλός στην εργασία του». Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα διαπίστωση έγινε (τυχαίως;) λίγο καιρό μετά την γενική απεργία της 6ης Απριλίου, στην οποία είχε συμμετάσχει ο συνάδελφος, και δυο μέρες πριν βγει σε πενθήμερη άδεια, την οποία είχε αιτηθεί αρκετούς μήνες πριν και είχε εγκριθεί.

Άλλωστε, στην συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία οι άδειες δίνονται περισσότερο ως χάρη και όχι σαν αυτονόητο νόμιμο δικαίωμα των εργαζόμενων. Είναι άξιο αναφοράς ότι χρεώθηκε (υποχρεωτική) άδεια τη Μεγάλη Παρασκευή όπως και την Καθαρά Δευτέρα (!), ημέρες κατά τις οποίες ούτως ή άλλως η εταιρεία ήταν κλειστή.

Όταν δε ο συνάδελφος, υπέγραψε τα χαρτιά της απόλυσης με την επισήμανση ότι επιφυλάσσεται κάθε νομίμου δικαιώματός του, ο αρχικά φιλικός εργοδότης εξερράγη προειδοποιώντας (;) ότι σε περίπτωση που τον «κυνηγήσει δικαστικά θα τον κυνηγήσει και αυτός», ενώ στην συνέχεια απαγόρευσε στο συνάδελφο να διαγράψει προσωπικά του αρχεία από τον υπολογιστή εργασίας του, καλώντας τον να αποχωρήσει άμεσα από το γραφείο.

Επιβεβαιώνεται λοιπόν ακόμα μια φορά ποιος είναι ο ιδανικός χαρακτήρας ενός εργαζόμενου για έναν εργοδότη: φθηνός, πειθήνιος και υπάκουος, χωρίς διεκδικήσεις ακόμα και για τα αυτονόητα δικαιώματα, όπως οι άδειες, να βγάζει την «λάντζα» χωρίς καμιά επίβλεψη ή βοήθεια και τελικά να απολύεται ως ανεπαρκής ώστε, μέσα από τις συνεχείς και δεκάδες αγγελίες της επιχείρησης στο διαδίκτυο, να πάρει την σειρά ο επόμενος φθηνότερος, ο επόμενος, ο επόμενος… Φυσικά για την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουμε στον κλάδο με την πληθώρα εργασιακών σχέσεων και την κατά το δοκούν αναγνώριση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας από τους εργοδότες, έχουν φροντίσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις βασιζόμενες στις κατευθύνσεις της Ε.Ε., όπως και η σημερινή της ΝΔ μέσω και του ν.Χατζηδάκη..

Ο φαύλος κύκλος αυτός πρέπει όμως να σπάσει. Δεν είμαστε «ανακυκλώσιμοι» ώστε να περιπλανιόμαστε ανά εξάμηνο από γραφείο σε γραφείο ανάλογα με τα κέφια και τους πρόσκαιρους οικονομικούς υπολογισμούς του κάθε εργοδότη. Δεν μας αξίζει να είμαστε απλά οι «επόμενοι» που σύντομα θα είναι «προηγούμενοι» μέχρι να ξαναγίνουν «επόμενοι». Με το σωματείο μας μπροστά, οργανωνόμαστε με τους συναδέλφους μας, απαιτούμε τα αυτονόητα, διεκδικούμε συλλογική σύμβαση εργασίας για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα να είναι κανόνας.

Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες πρακτικές της ΕΛΚΥΣΤΗΣ ΑΤΕ! Να σταματήσει η ανακύκλωση φθηνού εργατικού δυναμικού, η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία!

Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς – τεχνικούς να οργανωθούν στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, όπως και τους υπόλοιπους εργαζόμενους της εταιρείας στα σωματεία του κλάδου (Συνδικάτο Οικοδόμων, Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων κλπ).

Αντιστεκόμαστε στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, βάζουμε τις δικές μας ανάγκες μπροστά! Κανένας εργαζόμενος μόνος του!

Δημοτικές παιδικές «χαρές» Θεσσαλονίκης: άλλη μια ιστορία εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης

Δημοτικές παιδικές «χαρές» Θεσσαλονίκης: άλλη μια ιστορία εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης


Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση του άτυχου παιδιού που κόντεψε να χάσει πριν μερικές μέρες το δάχτυλό του στην τσουλήθρα του Πάρκου του Φωκά στη Νέα Παραλία, και να στείλουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους γονείς του.

Αυτό το πρόσφατο ατύχημα όμως δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των υποδομών του Δήμου συνολικά.

Ειδικότερα δε για τις παιδικές χαρές αναδεικνύει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία, την επάρκεια των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, τη φύλαξη, τον ιδιωτικό τομέα που εμπλέκεται, αλλά και τις συχνές φθορές που προκαλούνται από πολίτες.

Από το 2012 και μετά η νομοθεσία απαιτεί για τις παιδικές χαρές αυστηρές προδιαγραφές με πιστοποιημένα παιχνίδια και χώρους, τα οποία όμως εκτινάσσουν το κόστος κατασκευής και συντήρησης στα ύψη.

Οι 63 παιδικές χαρές του Δήμου πιστοποιούνται για την καταλληλότητά τους και συντηρούνται από ιδιωτική εταιρεία, η οποία πραγματοποιεί και περιοδικές αυτοψίες στους χώρους.

Τα συνεργεία του Δήμου με ελλιπέστατο προσωπικό, δέκα εργάτες και τεχνίτες που ασχολούνται, εκτός από τη συντήρηση των παιδικών χαρών, και με τα κτίρια και τις υποδομές του Δήμου, είναι πρακτικά αδύνατο να κάνουν αυτοψίες σε τακτά χρονικά διαστήματα στις παιδικές χαρές. Και η συμβολή τους όμως στη συντήρηση των παιδικών χαρών είναι μάλλον δευτερεύουσα, αφού αφορά μικρές φθορές, καθώς η αποκατάσταση μεγαλύτερων απαιτεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πιστοποιημένα ανταλλακτικά τα οποία δεν διαθέτουν.

Η υποστελέχωση συνεχίζεται και στο επίπεδο των μηχανικών: για το συγκεκριμένο αντικείμενο υπάρχει μόνο ένας!

Η φύλαξη είναι ένα άλλο πρόβλημα. Πριν τρία χρόνια ο Δήμος διέθετε φύλαξη με προσλήψεις μέσα από προγράμματα ΟΑΕΔ, η οποία όμως σταμάτησε με την πανδημία όταν και έκλεισαν οι παιδικές χαρές.

Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη ανακοίνωσή του είπε ότι θα δοθούν 1.350.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών, μέσω ιδιωτικής εταιρείας φυσικά, εκτός από αυτά που δίνονται κάθε χρόνο για πιστοποιήσεις και συντήρηση.

Μπορεί ίσως αύριο να αποφασίσει την ανάθεση της φύλαξης σε εταιρεία σεκιούριτι ή ακόμη και την ιδιωτικοποίηση των παιδικών χαρών, όπως έχει γίνει με άλλους δημόσιους χώρους.

Όπως σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής, κι εδώ το νεοφιλελεύθερο μοντέλο προτάσσει την ιδιωτικοποίηση, αφού πρώτα έχει φροντίσει με την εγκατάλειψη και την υποχρηματοδότηση να συκοφαντήσει τη δημόσια διαχείριση.

Από τη μεριά μας, προτείνουμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους, προσλήψεις προσωπικού και στελέχωση των υπηρεσιών με το κατάλληλο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων επικοινωνίας με τον Δημότη. Δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης για την πραγματοποίηση έστω περιοδικών ελέγχων στις παιδικές χαρές. Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για τις παιδικές χαρές, όχι βέβαια όσον αφορά τις προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά κυρίως την δομή των κατασκευών, μια και πολλές από αυτές είναι πολύπλοκες, χρησιμοποιούν ακριβά υλικά και είναι απαιτητικές στην συντήρηση.

Τέλος, πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση ότι οι παιδικές χαρές, ένα από τα πιο ευαίσθητα κομμάτια του δημόσιου χώρου, από την έλλειψη του οποίου δυστυχώς υποφέρει τραγικά η πόλη μας, απαιτούν σεβασμό και εγρήγορση για τη διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας τους από όλους μας.

Η Πόλη Ανάποδα

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Η κριτική στον ΝΟΚ/2012 για τα δέκα χρόνια από την ισχύ του



Περιβάλλον: Πέρασαν δέκα χρόνια από την ισχύ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, του ΝΟΚ όπως επικράτησε να λέγεται.

Αρχιτέκτονας: Και τι θέλεις να κάνουμε, να το γιορτάσουμε;

Περιβάλλον: Να συζητήσουμε ήθελα την ποιότητά του μετά από δέκα χρόνια εφαρμογής.

Αρχιτέκτονας: Την ποιότητά του την έχουμε συζητήσει και πριν ψηφιστεί , όταν οι Σηφουνάκης και Παπακωνσταντίνου πανηγύριζαν για τον ΝΟΚ που συνέταξαν, και μετά όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τα «ψηλά» κτίρια στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, και ο Σταθάκης είπε το περιβόητο «θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της οπτικής επαφής». Το περιεχόμενό του είναι γνωστό από το 2012. Αλλοίμονο αν ένας Αρχιτέκτονας δεν βλέπει τον σκοπό που εξυπηρετεί ένας Νόμος, και περιμένει την εφαρμογή του για να το δει.

Περιβάλλον: Ναι αλλά τώρα τελευταία, κάποιοι Αρχιτέκτονες με παρεμβάσεις τους, λένε, ότι το 2012 που ψηφίστηκε ο ΝΟΚ ήταν εποχή της κρίσης και τα νέα κτίρια που κατασκευάζονταν ήταν λιγοστά και δεν ήταν «εμφανές το αποτύπωμά του» στο περιβάλλον. Έχουν αρχίσει όμως εδώ και λίγο καιρό να εμφανίζονται νέα κτίρια, που ανεγείρονται σύμφωνα με τις διατάξεις του, το «αποτύπωμά» του γίνεται πια «εμφανές», και αρχίζουν να φαίνονται τα προβλήματά του. Και δείχνουν και «πρόθυμοι» να τα «συζητήσουν».

Αρχιτέκτονας Όσοι το λένε αυτό, ή δεν διάβασαν τον ΝΟΚ το 2012, όπως ο Χρυσοχοΐδης δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο, ή είναι υποκριτές γιατί ενώ τον διάβασαν και ήξεραν, μείνανε 10χρόνια σιωπηλοί γιατί νομίζανε ότι η αύξηση του Συντελεστή δόμησης που έδινε ο Νόμος θα έφερνε χρήματα στο επαγγελματικό τους γραφείο. Και επειδή σήμερα δεν θέλουν να φανεί ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο, γιατί τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται «εμφανή» στο λαό, καταφεύγουν σε διατυπώσεις τέτοιου είδους. Ένας Αρχιτέκτονας, δεν μπορεί να μην γνωρίζει, η επιστήμη του τον υποχρεώνει να γνωρίζει, πριν δει το «αποτύπωμα επί της γης», πριν γίνει δηλαδή «αποτύπωμα εμφανές», τις επιπτώσεις ενός Νόμου που «καθορίζει τις διατάξεις» με τις οποίες το «αποτύπωμα» θα πραγματοποιηθεί.

Ξέρεις τι μου θυμίζει αυτό; Μου θυμίζει την «προσωρινή σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα», που καθιερώθηκε μετά την ισχύ του ΓΟΚ85, και παραγκωνίστηκε η «οριστική σύνδεση» που προέβλεπε «αυτοψία» από την Πολεοδομία. Η «προσωρινή σύνδεση» διευκόλυνε την «αυθαίρετη δόμηση», ενώ η «οριστική σύνδεση» την παρεμπόδιζε. Και τότε κάποιοι Αρχιτέκτονες ισχυριζόντουσαν ότι η «προσωρινή σύνδεση» θα διευκόλυνε την «ταχύτερη διεκπεραίωση» της σύνδεσης των οικοδομών με τα δίκτυα και όχι την «αυθαίρετη δόμηση». Μη ξεχνάμε ότι η εμπλοκή των Αρχιτεκτόνων στην «αυθαίρετη δόμηση» της τελευταίας 25ετίας (1985-2010) ήταν κάτι παραπάνω από «ενεργή». Οι υποκριτικές «Υπεύθυνες Δηλώσεις του Ν1599/86» που υπέγραφαν ότι η «οικοδομή έχει κτιστεί σύμφωνα με τις Πολεοδομικές διατάξεις και τους όρους Δόμησης που ισχύουν στην περιοχή» δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, ανταποκρίνονταν στην «απαίτηση» που προέβλεπε η «προσωρινή σύνδεση με τα δίκτυα». Γι' αυτό και πολέμησαν τότε την «οριστική σύνδεση». Δηλώνανε πρόθυμοι να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, αλλά στην επαναφορά της «οριστικής σύνδεσης» ήταν κάθετα αντίθετοι. Η «αυθαίρετη δόμηση» έφερνε χρήμα στις τσέπες τους. Τα «σχέδια εφαρμογής» πληρώνονταν αδρά. Και όταν το «αποτύπωμα» της αυθαίρετης δόμησης έγινε όχι μόνο «εμφανές», αλλά «κραυγαλέα εμφανές», κατέφυγαν στον «υποκριτικό ισχυρισμό» ότι αυτό δεν οφείλονταν στην καθιέρωση της «προσωρινής σύνδεσης» αλλά στις «κακές Πολεοδομίες», ξεχνώντας ότι η «προσωρινή σύνδεση» δεν ήταν επιλογή των Πολεοδομιών.

Κάτι ανάλογο προσπαθούν να κάνουν και σήμερα, που το «αποτύπωμα του ΝΟΚ αρχίζει και γίνεται έντονα εμφανές». Για να μην τους ρωτήσει ο λαός, που θα πληρώσει βαριά τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του ΝΟΚ, «καλά εμείς δεν το βλέπαμε γιατί δεν είχαμε τις γνώσεις να το δούμε, εσείς που είχατε τις γνώσεις να το δείτε από το 2012 γιατί δεν το είδατε;» πάλι καταφεύγουν στην υποκρισία. Αλλά αυτή τη φορά η «υποκρισία» πάει «αντάμα» με τον «αυτοξευτελισμό», γιατί η «ευθύνη Μηχανικού» που «θεσμοθετήθηκε» με την ισχύ του ΝΟΚ του 2012, επαναφέροντας νόμο της «χούντας», έκλεισε τον πλούσιο «κατάλογο των ενόχων» που κάλυπτε την «υποκρισία» τους τα προηγούμενα χρόνια.