Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Συνέλευση εργατικής αντίστασης


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 Δεκέμβρη,10πμ ΕΣΗΕΑ(Ακαδημίας 20)

Ο συντονισμός ενάντια στα μνημόνια, προχωράει σε πανελλαδική συνέλευση την Κυριακή 4 Δεκέμβρη στις 10πμ στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Βάζουμε μπροστά να φέρουμε μαζί όλες τις αντιστάσεις που έχουν ξεδιπλωθεί ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις νέες συγκρούσεις που ανοίγονται μπροστά μας. Από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα σχολεία και τους δήμους, μέχρι τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου, και από τους εργάτες των λιμανιών των συγκοινωνιών, του νερού και της ΔΕΗ, μέχρι τους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Όλοι μαζί θα συζητήσουμε και θα οργανώσουμε τη δράση μας την επόμενη περίοδο για να μην αφήσουμε να περάσουν οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και συνεχίζουν την καταστροφή εργατικών δικαιωμάτων.
  • Τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, ρημάζουν από την έλλειψη προσωπικού. Το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσαν στη βουλή, λεηλατεί τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές υπηρεσίες στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της αποπληρωμής του χρέους και είναι μεγάλη μάχη για να μην περάσει
  • Το καλοκαίρι η κυβέρνηση, ξεπούλησε τον ΟΛΠ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό. Τώρα προχωράει στην ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ, και των Κρατικών Ακίνητων, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε το καλοκαίρι με τις συγκοινωνίες της Αθήνας και τα ΕΛΤΑ. Είναι μια σύγκρουση που είναι ανοιχτή μπροστά μας. Ακόμη περισσότερο, είναι μάχη η διεκδίκηση να κρατικοποιηθούν ο ΟΑΣΘ και μια σειρά από επιχειρήσεις που βρίσκονται τα χέρια ιδιωτών.
  • Το πόρισμα της «επιτροπής των σοφών» δείχνει ότι για τις ομαδικές απολύσεις, τον κατώτατο μισθό, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη συνδικαλιστική δράση- οι προθέσεις κυβέρνησης και δανειστών είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των αφεντικών.
  • Χέρι με χέρι με τη σύγκρουση με τα μνημόνια είναι και ο αγώνας ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο, για ανοιχτά σύνορα, χωρίς φράκτες και Φρόντεξ, για πόλεις σχολεία και νοσοκομεία ανοιχτά στους πρόσφυγες. Για να καταδικαστούν οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Aρκετά κύριε Βαλασόπουλε…

Aρκετά κύριε Βαλασόπουλε…

Ένας δήμαρχος που αγνοεί την ιστορία της Ηλιούπολης…
Ένας δήμαρχος που αγνοεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τον σφετερισμό δημόσιας δασικής γης στον Υμηττό…
Ένας δήμαρχος που θεωρεί ως ιδιοκτήτες κάποιους καταπατητές…
Ένας δήμαρχος που δεν υπερασπίζεται την δημόσια περιουσία στις παρυφές του Υμηττού…
Ένας δήμαρχος που αρκετά χρόνια πρωτοστατούσε για την κατασκευή μιας νέας περιφερειακής λεωφόρου στον δασικό χώρο του Υμηττού…
Ένας δήμαρχος που δεν έχει το ανάστημα να παραδεχτεί αυτή την λαθεμένη επιλογή του και που σήμερα εμφανίζει ως δική του την πρόταση μας για υπόγεια σύνδεση της Λ. Καρέα με την Λ. Βουλιαγμένης…
Ένας δήμαρχος που οργανώνει μυστικές συσκέψεις με τους δημάρχους των όμορων δήμων για το ζήτημα της Σήραγγας...
Ένας δήμαρχος που μιλάει για «έξυπνη πόλη»  αλλά αγνοεί και δεν ενημερώνει τους πολίτες…
Ένας δήμαρχος που καταγγέλλει  τους Εθελοντές δασοπυροσβέστες επειδή τόλμησαν να εκφράσουν την άποψή τους για το βουνό, το οποίο  προστατεύουν με σθένος εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν  ό ίδιος αναρριχηθεί στην δημοτική αρχή…
Ένας δήμαρχος που απειλεί με δικαστήρια όσα ΜΜΕ δημοσιεύουν απόψεις που δεν του αρέσουν…
Ένας δήμαρχος που βρίσκεται «κατά τύχη» επικεφαλής του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (ΣΠΑΥ)…
 Ένας  δήμαρχος ανεπαρκής, αυταρχικός, αυθαίρετος, επικίνδυνος…
…δεν είναι δικός μας δήμαρχος.
….ΑΡΚΕΤΑ ΚΥΡΙΕ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΕ…
                                                                              Πάνος Τότσικας
                                                                      Αρχιτέκτονας- πολεοδόμος
                                    Μέλος της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού»
                                                                        (έτος ιδρύσεως 1989)

Αποτελέσματα Συνεδρίου ΑΔΕΔΥ

Η συνεργασία Παρεμβάσεων - Συσπειρώσεων και ΜΕΤΑ θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και την πρώτη θέση...

36ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ (2016)

Ψήφοι
Έδρες
Σύνολο
633
85
Έγκυρα
631

Άκυρα
2

ΔΑΚΕ – Δ.Υ.
136 (21,55%)
18
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ)
112 (17,7%)
15
ΔΗ.ΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ)
107 (16,95%)
14
Ενωτ. Αγ. Κιν. (ΣΥΡΙΖΑ)
93 (14,7%)
13
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις- Συσπειρώσεις – Κινήσεις
70 (11,1%)
10
ΜΕΤΑ
57 (9,03%)
8
Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (Μπαλασόπουλος)
40 (6,34%)
5
Αγώνας – Αντίσταση - Ανατροπή
13 (2,06%)
2
ΕΡΓ.Α.Σ. (Μ-Λ)
3 (0,47%)
0

35ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ (2013)

Ψήφοι
Έδρες
Σύνολο
694
85
Έγκυρα
693

Άκυρα
1

ΠΑΣΚ – Α.Δ.Κ. –Δ.Υ.
174 (25,1%)
22
ΔΑΚΕ – Δ.Υ.
154 (22,2%)
19
Αυτόνομη Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ)
114 (16,4%)
14
ΔΑΣ (ΠΑΜΕ)
91 (13,13%)
11
Αγωνιστικές Παρεμβάσεις- Συσπειρώσεις – Κινήσεις
68 (9,81%)
8
Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή (Μπαλασόπουλος)
63 (9,1%)
8
Δίκτυο Εργαζομένων
10 (1,44%)
1
Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-Κίνηση Δημοσίων Υπαλλήλων
8 (1,15%)
1
ΕΡΓ.Α.Σ.-Ταξική Πορεία
8 (1,15%)
1
Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση
2 (0,28%)
0
Ενωτική Πρωτοβουλία
1 (0,14%)
0

Συνελήφθη ΔΑΚίτης λαθροψηφοφόρος στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΑΓΕΣ: Για τις εκλογές στο ΤΕΕ

arages_pano
Η ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡΑΓΕΣ απευθύνει μήνυμα αγώνα σε όλες και όλους τους συναδέλφους που στήριξαν τα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές του ΤΕΕ της 20ης Νοεμβρίου 2016.
Οι πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκαν σε ένα πλαίσιο συνολικότερης απαξίωσης του ΤΕΕ από χιλιάδες συναδέλφους, απαξίωση που αποτελεί μια αυθόρμητη απάντηση των συναδέλφων στην απαξίωση που έχουν οι ίδιοι βιώσει τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση του ΤΕΕ, η οποία και οδήγησε ακόμη μια φορά σε αποστροφή και τελικά σε αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των αντιπροσώπων των μηχανικών στα όργανα διοίκησης, κυρίως της νέας γενιάς μηχανικών αλλά και των επισφαλώς εργαζομένων, των ανέργων κλπ. Η αποχή ήταν για μια ακόμα φορά ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 20ης Νοεμβρίου.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι συνολικά αρνητικό, μιας και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, για ακόμη μια φορά, δεν εκπροσωπούνται, και αυτό παρά τη συγκράτηση των δυνάμεων της κινηματικής αριστεράς, του ΑΡΑΓέΣ και άλλων.
Οι εκλογικοί μηχανισμοί των κυρίαρχων παρατάξεων του «συστήματος τεε» με πολιτικές αναφορές στα κόμματα εξουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, σε άριστη συνεργασία με τα συμφέροντα εργοδοτικών ενώσεων και του κεφαλαίου στο κλάδο των μηχανικών κυριάρχησαν στην εκλογική μάχη.
Όλες αυτές οι δυνάμεις θα μας βρουν απέναντί τους όχι μόνο εντός ΤΕΕ στα όργανα διοίκησης αλλά και πολύ περισσότερο εκτός ΤΕΕ σε όλες τις κινηματικές μάχες που έχουμε να δώσουμε -μαζί με τους συναδέλfους που ζουν από τη δουλειά τους- το επόμενο διάστημα.

Κι επίσημα -από την Κομισιόν- η αντιστοίχιση ελληνικών τίτλων σπουδών με ευρωπαϊκούς

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αναμένεται να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί με πρόταση του υπουργού Παιδείας, ύστερα από εισήγηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..Στο επίπεδο 6 τα Πολυτεχνεία μαζί με τα ΤΕΙ...


Επισημοποιήθηκε σήμερα η αντιστοίχιση ελληνικών τίτλων σπουδών με ευρωπαϊκούς, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το προχθεσινό ρεπορτάζ του esos (Διαβάστε εδώ).

Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων αναμένεται να θεσμοθετηθεί με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα εκδοθεί με πρόταση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από εισήγηση του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του υπ. Παιδείας οι ελληνικοί τίτλοι σπουδών για τις τρεις βαθμίδες της τυπικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας), που αντιστοιχούν με τους ευρωπαϊκούς θα αναρτηθούν σήμερα από την Κομισιόν και κατανέμονται στα εξής οκτώ επίπεδα: 

1 Απολυτήριο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

2 Απολυτήριο ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

3 Πτυχίο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3 (ΣΕΚ) 3 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 1 – ΙΕΚ (προσόντα αυτού του τύπου δεν χορηγούνται πλέον) 4 Πτυχίο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ (ΕΠΑ.Σ.)

4 Απολυτήριο ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 4 Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.)

4 Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας – ΕΠΑ.Λ.

5 Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Επιπέδου

5 (ΕΠΑ.Λ.-Τάξη Μαθητείας) 5 Δίπλωμα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ, ΕΠΙΠΕΔΟΥ 5 – Ι.Ε.Κ. 5 Δίπλωμα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΕΤΑΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – Ι.Ε.Κ. (προσόντα αυτού του τύπου δεν χορηγούνται πλέον) 5 Δίπλωμα / Πτυχίο ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

6 Πτυχίο / Δίπλωμα ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

7 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

8 Διδακτορικό Δίπλωμα

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Η σεισάχθεια ως πλιάτσικοΑν αληθεύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει τη δυνατότητα διαγραφής κάθε είδους φορολογικής οφειλής των επιχειρήσεων προς το κράτος, εξαιρώντας μόνο το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Αυτό θα γί­νε­ται, από ό,τι φαί­νε­ται, μέσω ενός «εξω­δι­κα­στι­κού μη­χα­νι­σμού», που θα διευ­θε­τή­σει τις λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές των επι­χει­ρή­σε­ων σε Δη­μό­σιο, ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, τρά­πε­ζες και προ­μη­θευ­τές. Αυτό δεν θα αφορά το σύ­νο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων, αλλά όσες υπερ­βαί­νουν ένα ελά­χι­στο μέ­γε­θος (πι­θα­νόν 50 χι­λιά­δες ευρώ τζί­ρος) και είναι βιώ­σι­μες, που ση­μαί­νει ότι είναι ικα­νές να πα­ρά­γουν ικα­νο­ποι­η­τι­κή μάζα κερ­δών, τόκων και προ­σό­δων (να έχουν δη­λα­δή κερ­δο­φο­ρία την οποία μπο­ρούν να κρί­νουν ως ικα­νο­ποι­η­τι­κή οι κά­το­χοι κε­φα­λαί­ου στην τρέ­χου­σα συ­γκυ­ρία). Επι­πλέ­ον, η δια­γρα­φή οφει­λών δεν αφορά ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τί­ες που δεν ασκούν εμπο­ρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα.

Η ρύθ­μι­ση αυτή εκ των πραγ­μά­των θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί εις βάρος του Δη­μο­σί­ου, άρα των δη­μο­σί­ων εσό­δων. Το Δη­μό­σιο, όμως, δεν πα­ρά­γει αυτό το ίδιο αξία για να αφαι­ρε­θεί από αυτήν η ζημιά, και τα έσοδά του προ­έρ­χο­νται σε τε­λευ­ταία ανά­λυ­ση από δύο μόνο άλλες πηγές: από τα ει­σο­δή­μα­τα της ερ­γα­σί­ας και τα ει­σο­δή­μα­τα της ιδιο­κτη­σί­ας. Η επι­λε­κτι­κή «σει­σά­χθεια» υπέρ των ει­σο­δη­μά­των της ιδιο­κτη­σί­ας, όποια μορφή και αν πάρει, απο­τε­λεί ανα­δια­νο­μή ει­σο­δή­μα­τος σε βάρος των κυ­ριαρ­χού­με­νων τά­ξε­ων, διότι «στο τέλος της ημέ­ρας» τα έσοδα του Δη­μο­σί­ου οφεί­λουν να έχουν το ίδιο ύψος όπως πριν, αυτό που έχει προ­κα­θο­ρι­στεί από την οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή και τα μνη­μό­νια. Έτσι, όταν δια­γρά­φε­ται η φο­ρο­λο­γι­κή οφει­λή της μιας πλευ­ράς, αντί­στοι­χα επι­βα­ρύ­νε­ται η άλλη, όχι ανα­γκα­στι­κά αμέ­σως, αλλά σί­γου­ρα σε βάθος χρό­νου. Αυτό βε­βαί­ως ισχύ­ει και για τα ασφα­λι­στι­κά τα­μεία, διότι η μεί­ω­ση των οφει­λών θα αντι­σταθ­μι­στεί, κά­ποια στιγ­μή, από μεί­ω­ση του ύψους των συ­ντά­ξε­ων ή αύ­ξη­ση των ει­σφο­ρών. Με δυο λόγια, κάθε επι­λε­κτι­κή δια­γρα­φή οφει­λής του κε­φα­λαί­ου αυ­ξά­νει το δι­καί­ω­μα της κυ­ρί­αρ­χης τάξης, της αστι­κής τάξης, επί της μελ­λο­ντι­κής ερ­γα­σί­ας των κυ­ριαρ­χού­με­νων τά­ξε­ων.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση στην Attica Bank στις 14 Δεκεμβρίου 2016 για τα NPLsΣτο επίκεντρο της συνέλευσης θα βρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) της Attica Bank, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών
Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση καλούνται οι μέτοχοι της Attica Bank την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, με επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας.
Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην αίθουσα Βικέλα του ισογείου επί της οδού Ακαδημίας 54, κτηρίου της τράπεζας.
Στο επίκεντρο της συνέλευσης θα βρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) της Attica Bank, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών.
Πιο συγκεκριμένα, ως θέματα ημερήσιας διάταξης ορίζονται:
1. Λήψη απόφασης αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.
2. Διάφορες ανακοινώσεις.
Σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης εκ του νόμου απαρτίας για το σύνολο ή ορισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης, οι κ.κ. μέτοχοι κάτοχοι κοινών μετοχών καλούνται σε:
• Α' Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 30/12/2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:00, στην Αθήνα, στην αίθουσα Βικέλα του ισογείου του επί της οδού Ακαδημίας 54 κτηρίου της τράπεζας.

Αναλυτικά η πρόσκληση των μετόχων στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Γιατί πρέπει να χαριστούν προμήθειες τέτοιας κλίμακας σε ένα επενδυτή που θα καλύψει ένα ομολογιακό;

Μπλοκάκια: Ποιοι και πόσα θα πληρώσουν από το 2017

Αλαλούμ με τις διευκρινίσεις
misthotos-mplokaki-2
Αναπάντητα ερωτήματα και μεγάλη αγωνία επικρατεί σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό και «μπλοκάκι». Ενας μήνας έχει μείνει από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος με τις ασφαλιστικές εισφορές και «αγνοούνται» οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για το τι τελικά θα ισχύσει, ποιους θα αφορά, αν θα υπάρξουν εξαιρέσεις και ποια θα είναι η επιβάρυνση για εργαζόμενους και εργοδότες.
Οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν πότε το υπουργείο Εργασίας θα δώσει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που υπάρχουν, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγές που θα γίνουν στο παραπέντε.
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, για τους πρώτους έξι μήνες του 2017, οι εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό του 2016. Αυτό θα συνεχιζόταν και το 2017 μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του εισοδήματος του 2016. Αν προέκυπταν διαφορές, τα ποσά δε θα επιστρέφονταν αλλά θα συμψηφίζονταν.
Αυτή η πολύπλοκη διαδικασία όμως εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει πως τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Είναι σύνηθες φαινόμενο ένας ελεύθερος επαγγελματίας να είχε δηλώσει μεγάλο εισόδημα το 2015 αλλά το 2016 ο τζίρος του να έχει δραματική συρρίκνωση.
Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας δήλωσε καθαρό φορολογητέο εισόδημα για το 2015 30.000 ευρώ. Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσε για το 2016 ανέρχεται σε 9.000 ευρώ. Αυτό συνέβη είτε γιατί ο τζίρος του μειώθηκε δραματικά είτε γιατί προτίμησε να φορο-εισφοροδιαφύγει για να αποφύγει την επιβάρυνση.

Με διαδικασία fast track η έγκριση του ΠΕΣΔΑ Αττικής


Στην επόμενη
συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, την Τρίτη 6/12/2016, στις 15.30, θα συζητηθεί η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας θα «σημαδέψει» τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής για πολλά χρόνια. 

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι έχει επιλεγεί μια fast track διαδικασία, εντελώς αναντίστοιχη με τη σημασία της απόφασης που θα ληφθεί: χωρίς να έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ και μαζί με άλλα 12 θέματα και μια επερώτηση για τη λειτουργία του «Ελ. Βενιζέλος» και για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. 

Είτε πρόκειται για μαγειρέματα της τελευταίας στιγμής, είτε για τακτική διαχείρισης της «τραυματισμένης» συνοχής της πλειοψηφούσας παράταξης, το γεγονός αφήνει έκθετο και τον ΕΔΣΝΑ και την περιφερειακή αρχή. Προφανώς και δεν πρόκειται να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών, που προετοιμάζονται για μια ακόμη πιο μαζική παρουσία, από αυτή που είχαν στη συζήτηση της ΣΜΠΕ του ΠΕΣΔΑ, πριν από λίγες μέρες. 

«Κλειστά χαρτιά» για τη μονάδα της WATT

Στο μεταξύ, στις 6/12/2016 λήγει η δημόσια διαβούλευση για τη ΜΠΕ της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων της WATT ΑΕ στη Φυλή και δεν έχει προγραμματιστεί η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για τη σχετική γνωμοδότηση. Όσο περνούν οι μέρες, τόσο μεγαλώνει η πιθανότατα να έχουμε (αν έχουμε) εκπρόθεσμη γνωμοδότηση.

Πάντως, την Παρασκευή 2/12/2016, συζητά το ίδιο θέμα η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, χωρίς να έχει, προς το παρόν, δημοσιοποιηθεί η υπηρεσιακή εισήγηση.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Αποχαιρετώντας τον Κομαντάτε Φιντέλ Κάστρο


Σε όλα τα μέρη του κόσμου εκατομμύρια άνθρωποι αποχαιρετούν τον κομαντάντε Φιντέλ Κάστρο. Το αστέρι του, που λάμπει στο στερέωμα των κολασμένων της γης, θα θυμίζει πάντα ότι η επανάσταση είναι ο δικός τους δρόμος για την ελευθερία.

Η « Ωδή στο Γεώργιο Καραϊσκάκη » του Διονύση Σαββόπουλου, γραμμένο το 1969 - τόσο κοντά χρονικά στην Κουβανέζικη επανάσταση αλλά και τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα - θα μπορούσε να είναι ο χαιρετισμός από τα χρόνια της νιότης μας στον κομαντάντε.

Ελένη Πορτάλιου

Η οθόνη βουλιάζει σαλεύει το πλήθος
εικόνες ξεχύνονται με μιας
πού πας παλληκάρι ωραίο σαν μύθος
κι ολόισια στο θάνατο κολυμπάς

Και όλες οι αντένες μιας γης χτυπημένης
μεγάφωνα και ασύρματοι από παντού
γλυκά σε νανουρίζουν κι εσύ ανεβαίνεις
ψηλά στους βασιλιάδες τ’ ουρανού

Ποιος στ’ αλήθεια είμαι εγώ και πού πάω
με χίλιες δυο εικόνες στο μυαλό
προβολείς με στραβώνουν και πάω
και γονατίζω και το αίμα σου φιλώ

Πού πας παλληκάρι πομπές ξεκινούνε
κι οι σκλάβες σου ουρλιάζουν στο βωμό
ουρλιάζουν τα πλήθη καμπάνες ηχούνε
κι ο ύμνος σου τραντάζει το ναό

Ποιος στ’ αλήθεια είμαι εγώ και πού πάω
με χίλιες δυο εικόνες στο μυαλό
οι προβολείς με στραβώνουν και πάω

και γονατίζω και το αίμα σου φιλώ

Το 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και η ανάγκη για ενωτική ταξική παρέμβαση των δυνάμεων της ταξικής ανεξαρτησίας,
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Παρεμβάσεις πρέπει να τολμήσουν να εκφράσουν την ανάγκη για μια νέα υπέρβαση, αγωνιστική, ταξική, ενωτική, που θα βάλει φρένο και θα εμποδίσει την παλινόρθωση των δυνάμεων του παλιού δικομματισμού και του νέου κυβερνητισμού στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στο βαθμό που θα διαμορφώνουμε όρους για κοινή δράση και ταξική συμπόρευση.

Το 36o συνέδριο της ΑΔΕΔΥ γίνεται σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, για όλα τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας. Συντελέστηκαν και συνεχίζονται ανατροπές στρατηγικού χαρακτήρα, προκειμένου το κεφάλαιο να εξυπηρετήσει την κεντρική στρατηγική επιδίωξη, δηλ.την περαιτέρω απαξίωση της εργατικής δύναμης με την ισοπέδωση και των τελευταίον κατακτήσεων της εργατικής τάξης.

Τίποτα δεν είναι όπως χθες, στην εργασία, στην πρόνοια, την υγεία, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, στα μικρά και μεσαία στρώματα με χιλιάδες επιχειρήσεις και καταστήματα να έχουν κλείσει, ενώ η ανεργία είναι σε πρωτοφανή ύψη και έχει γίνει ο εφιάλτης για κάθε λαϊκή οικογένεια.

Τα νέα παιδιά όταν βρίσκουν εργασία - πράγμα δύσκολο- βρίσκουν τις περισσότερες φορές με όρους γαλέρας, με μεροκάματα εξαθλίωσης, πολλές φορές χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να ασφαλίζονται.

Διαμορφώνεται ένα καθεστώς με εργαζόμενους δίχως δικαιώματα, με κράτος και εργοδότες δίχως υποχρεώσεις.

Οι κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί αγώνες της μνημονιακής περιόδου, οι “πλατείες” και η λαϊκή δυσαρέσκεια οδήγησαν κυρίαρχα επί δεκαετίες κόμματα σε ποσοστά του 5-6%, έπεσαν κυβερνήσεις, δημιουργήθηκαν συγκυβερνήσεις και εξανάγκασαν το πολιτικό σύστημα να κάνει πολλές αναπροσαρμογές.

Το αστικό μπλοκ εξουσίας έκανε πολλούς ελιγμούς και ένωσε τις δυνάμεις του για να επιβάλει την ταξική βάρβαρη πολιτική του και να κρατήσει τη χώρα στην Ε. Ένωση και το ευρώ.

Γρίφος ο νέος υπολογισμός των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες

Προσωρινός τρόπος υπολογισμού «κλειδώνει» για τις εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται ένα νέο σύστημα που θα προσεγγίζει πιστά -καθώς λέγεται- το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων για το 2016, ώστε όταν θα γίνει η εκκαθάριση των φετινών εισοδημάτων τον Ιούνιο να μην προκύπτουν μεγάλα ποσά συμψηφισμού.
Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί μια βάση υπολογισμού, η οποία θα αποτρέπει τον κίνδυνο να καλείται κάποιος να πληρώσει επί υψηλών εισοδημάτων που τυχόν είχε πραγματοποιήσει το 2015, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σημερινές δυνατότητές του να εισφέρει. Επί αυτής της βάσης θα επιβληθούν οι νέες εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για Υγεία, 7% για επικούρηση, 4% για εφάπαξ). «Είμαστε κοντά στο να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο» σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Ο γρίφος είναι δύσκολος, δεδομένου ότι οι νέες εισφορές πρέπει να επιβληθούν επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους, όπως αναφέρει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος. Το εισόδημα όμως του 2016 θα εκκαθαριστεί προς τα μέσα του 2017, οπότε τους πρώτους μήνες πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη βάση υπολογισμού. Ως μόνη λύση φαίνεται στον ορίζοντα η επιβολή «έναντι» εισφορών βάσει του εισοδήματος του 2015, που θα είναι το μόνο εκκαθαρισμένο.
Αυτό ωστόσο εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η διετής απόσταση δεν εξασφαλίζει πως τα εισοδήματα του 2015 επαναλήφθηκαν το 2016. Αυτόν τον γρίφο λύνουν τώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, συνθέτοντας το μωσαϊκό μιας νέας βάσης υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. 
Δεδομένου μάλιστα ότι πάει πίσω η σύνδεση της συνείσπραξης εισφορών και φόρων, τα αρμόδια στελέχη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. 
Ο μηχανισμός διαλειτουργικότητας των συστημάτων της ΓΓΔΕ και του ΕΦΚΑ απασχόλησε και τις συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος και το επιτελείο του με τους επικεφαλής των δανειστών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Η επίλυση των τεχνικών δυσκολιών που αφορούν στον τρόπο είσπραξης εισφορών είναι στην ατζέντα των δανειστών, αναφορικά με την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Η αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος είναι άλλωστε το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. 
Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος για τις εισφορές είναι από τις «δύσκολες», καθώς θα περιλαμβάνει και τεχνικές λεπτομέρειες για τη διαδικασία διασύνδεσης με τη ΓΓΔΕ, ώστε να συνδεθεί η εισφορά με το ασφαλιστέο εισόδημα. 

Το τελικό, ψηφισθέν κείμενο για τη ρύθμιση επαγγέλματος μηχανικού

Άρθρο 29
Ρύθµιση επαγγέλµατος µηχανικού

Α. Ο τίτλος και οι παράγραφοι 1 και 2 της υποπαραγράφου ΙΓ.12 του ν. 4254/2014 (Α΄ 85): «Ρυθµίσεις για το επάγγελµα του πολιτικού µηχανικού, αρχιτέκτονος και τοπογράφου» αντικαθίστανται ως εξής:

«ΥΠΟΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΙΓ.12: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

1. Η ελεύθερη άσκηση του επαγγέλµατος του Διπλωµατούχου Μηχανικού, κατά ειδικότητα, επιτρέπεται µόνο:

α. στους κατόχους διπλώµατος Μηχανικού αντιστοίχου της ειδικότητάς τους, των πολυτεχνικών σχολών ή τµηµάτων πολυτεχνικών σχολών πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων ανώτατης εκπαίδευσης της ηµεδαπής ή ισοτίµων σχολών της αλλοδαπής,

β. σε όσους έχει αναγνωριστεί το δικαίωµα ασκήσεως του επαγγέλµατος του Διπλωµατούχου Μηχανικού, σύµφωνα µε τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (Α΄ 78), «Προσαρµογή της Ελληνικής νοµοθεσίας στην Οδηγία 2006/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Σεπτεµβρίου 2005», όπως ισχύει.

2. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου εφαρµόζονται οι ακόλουθοι ορισµοί:

α. ως «δραστηριότητες Μηχανικής» νοούνται οι εργασίες που σχετίζονται µε τη δραστηριότητα της Μηχανικής στις διάφορες επιµέρους πτυχές της και ιδίως οι εργασίες εκπόνησης µελετών, επίβλεψης εκτέλεσης µελετών, υλοποίησης έργου ή εγκατάστασης, επίβλεψης και ελέγχου καλής λειτουργίας έργου ή εγκατάστασης, επιτήρησης, επισκευής και συντήρησης, χειρισµού εξοπλισµού έργου ή εγκατάστασης, παροχής τεχνικών υπηρεσιών και πραγµατοποίησης πραγµατογνωµοσυνών·

β. ως «επιστηµονική περιοχή» νοείται το πεδίο γνώσεων κάθε ειδικότητας Διπλωµατούχου Μηχανικού, όπως αυτό προσδιορίζεται από το οικείο νοµοθετικό πλαίσιο ή/και το κανονιστικό πλαίσιο της αντίστοιχης σχολής ή τµήµατος Πανεπιστηµιακού Ιδρύµατος Ανώτατης Εκπαίδευσης της ηµεδαπής. Για την περίπτωση ισότιµης σχολής της αλλοδαπής ως γνωστικό αντικείµενο νοείται το πεδίο γνώσεων κάθε ειδικότητας Διπλωµατούχου Μηχανικού, όπως αυτό προκύπτει από το πρόγραµµα σπουδών της·

γ. ως «επαγγελµατικό περίγραµµα» νοείται το σύνολο των βασικών και επιµέρους επαγγελµατικών λειτουργιών ή δραστηριοτήτων, που συνθέτουν το αντικείµενο εργασίας της ειδικότητας του Μηχανικού, καθώς και οι αντίστοιχες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, που απαιτούνται για την ανταπόκριση στις δραστηριότητες αυτές. Με το επαγγελµατικό περίγραµµα συστηµατοποιείται αναλυτικά και καταγράφεται το περιεχόµενο της ειδικότητας του Μηχανικού και των τρόπων απόκτησης των απαιτούµενων για την άσκηση του επαγγέλµατος προσόντων και ικανοτήτων·

δ. ως «επαγγελµατικό δικαίωµα» νοείται η αντιστοίχιση των ειδικοτήτων µε πρόσβαση σε δραστηριότητες Μηχανικής.

3. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 2 του π. δ. της 27ης Νοεµβρίου /14ης Δεκεµβρίου 1926, όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 2 του ν. 1486/1984 (Α΄ 161), αντικαθίσταται ως εξής:

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Kυριακή 29 Nοεμβρίου 1964 Μαζική δολοφονία στον Γοργοπόταμο


Πρωτοσέλιδο της «Aυγής» στις 30/11/1964
Σκοτώνουν τα κράτη τους υπηκόους τους; Στήνουν οι μυστικές υπηρεσίες αιματηρές προβοκάτσιες με σκοπό να προωθήσουν τα σχέδιά τους; Συμβαίνει οι μυστηριώδεις τρομοκράτες να είναι το αντίθετο απ’ αυτό που φαίνεται;
Tέτοιου είδους ερωτήματα μπορεί να γίνονται δραματικά επίκαιρα και στις μέρες μας.... Aλλά το κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στο παρελθόν. Kαι μάλιστα το ελληνικό παρελθόν. 
Mια υπόθεση μαζικής δολοφονίας που κουκουλώθηκε και τελικά ξεχάστηκε, στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, στα ταραγμένα χρόνια όπου τα ντόπια αφεντικά με την βοήθεια των μηχανισμών και των συμμάχων τους προετοίμαζαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του ‘67.
Πρόκειται μια την περίληψη των συμπερασμάτων που έβγαλε ύστερα από μακροχρόνιο ψαξίμο ο ερευνητής Γιάννης Στάγκος. Aντιγράψαμε το κείμενο αυτούσιο από την ιστοσελίδα freelancers.gr, με ημερομηνία 25/11/2003. 
Oι φωτογραφίες και οι λεζάντες είναι επιλογή της σύνταξης του monitor.
H NAPKH ΣTON ΓOPΓOΠOTAMO
EΓKΛHMA XΩPIΣ TIMΩPIA
Στις 1.22 το μεσημέρι της Kυριακής 29 Nοεμβρίου 1964, η περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γοργοποτάμου "γεμίζει" με τρόμο. H έκρηξη μιας νάρκης σκορπίζει τη φρίκη. Δεκατρείς άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 80 τραυματίζονται, τη στιγμή που τιμάται - για πρώτη φορά επισήμως - η Eθνική Aντίσταση.
Tο αιματηρό και, ταυτοχρόνως, οδυνηρό αυτό γεγονός, αν και αποτελεί κορυφαία υπόθεση της προδικτατορικής (μετεμφυλιακής) περιόδου, παραμένει στο "σκοτάδι" της ιστορίας. Mια επίμονη διάζευξη τροφοδοτεί ένα ιστορικοπολιτικό "θρίλερ": η έκρηξη οφειλόταν σε τυχαίο συμβάν ή αποτελούσε προμελετημένη εγκληματική πράξη με πολιτκούς στόχους;
H Kυριακή 29 Nοεμβρίου 1964 ήταν μια σχετικώς ηλιόλουστη μέρα, παρά το γεγονός πως ο χειμώνας είχε μπει από καιρό. Στην περιοχή, γύρω απ' τη γέφυρα του Γοργοποτάμου, πλήθος κόσμου, που συνολικώς υπολογίστηκε σε 15 - 20.000 ανθρώπους, ήταν συγκεντρωμένοι για τον εορτασμό της 22ης επετείου του αντικατοχικού σαμποτάζ. Ήταν η πρώτη φορά που ο εορτασμός αυτός είχε επίσημο χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση της Ένωσης Kέντρου την είχε υιοθετήσει και το υπουργείο Eσωτερικών είχε διαμορφώσει το σχετικό πρόγραμμα. Όμως, δεν είχε προβλεφτεί η επίσημη παράσταση και η κατάθεση στεφάνων από την πλευρά των αντιστασιακών οργανώσεων, γεγονός που είχε προκαλέσει εντάσεις πριν από την έναρξη, αλλά και κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, λόγω των διαμαρτυριών των αντιστασιακών. Για να μην οξυνθούν περαιτέρω τα πνεύματα, αποφασίστηκε η σύντμηση του χρόνου της εκδήλωσης και η περικοπή του προγράμματος.

Προαπαιτούμενα: Για να σας το «γνωστοποιήσουμε» κι εμείς, αυτό λέγεται πλιάτσικο


Από τη Βάσω Αμπελογιάννη, μηχανικό, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝ Άρτας, μέλος της διοίκησης ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού του ΜΕΤΑ
Λίγα λίγα και με τη μέθοδο του «σιγανού βρασμού του βατράχου», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα να «περνάει» τα προαπαιτούμενα σε μια σειρά νομοσχεδίων. Ήδη, δύο έχουν γίνει νόμοι, αυτό της περίφημης «κινητικότητας» υπό τον τίτλο «Αξιολόγηση των Δομών και της Κινητικότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων» και ένα ακόμη για τα «εναλλακτικά καύσιμα» που ελάχιστα λέει για αυτό το θέμα. Τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα ακόμη -υποτίθεται- για την απλούστευση των διαδικασιών στο άνοιγμα των επιχειρήσεων.
Σε αυτά τα νομοσχέδια και τους νόμους, η κυβέρνηση, με χαρακτηριστική προσήλωση κι άνεση και σαν έτοιμη από παλιά, «περνάει» τα προαπαιτούμενα της β΄αξιολόγησης, κι ούτε λόγος δε γίνεται!
«ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Ο συγκεκριμένος νόμος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, περί επιτελικού κράτους, που ξεκίνησαν επί κυβερνήσεων Σημίτη, εφαρμόζονται με θρησκευτική ευλάβεια απ’ όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και στοχεύουν σε ένα κράτος που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, με δημόσιους υπαλλήλους – τροχονόμους των ιδιωτικών συμφερόντων και ελαστικές σχέσεις εργασίας.Ο νόμος –πια- για την περίφημη «κινητικότητα», που υποτίθεται θα λύσει «χρόνιες παθογένειες» του Δημοσίου κι αποτελεί τομή, μόνο αυτό δεν είναι. Με το συγκεκριμένο νόμο, ουσιαστικά προωθούνται: η αξιολόγηση δομών και νέοι οργανισμοί που θα κινούνται προς πρόσθετες συγχωνεύσεις – /συνενώσεις – καταργήσεις υπηρεσιών, στο παλιό πλαίσιο του «κουρέματος» των κενών οργανικών του 2011, διατηρώντας σε ισχύ ακόμη τη ρήτρα της «αυτοδίκαιης κατάργησης» οργανικών θέσεων που κενώνονται με οποιονδήποτε τρόπο, καθώς και τον κανόνα 1:5 για τις προσλήψεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 η τότε κυβέρνηση κατάργησε σχεδόν όλες τις κενές οργανικές θέσειςκαι δρομολόγησε την αξιολόγηση των δομών, των υπηρεσιών και του προσωπικού του Δημοσίου με στόχο τη συγχώνευσή τους και την απόλυση εργαζομένων, πράγμα που δεν ολοκληρώθηκε λόγω της αντίστασης των εργαζομένων και παρέμεινε ως μνημονιακή υποχρέωση που ανέλαβε να ολοκληρώσει με το 3ο μνημόνιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την καθιέρωση ενός «μόνιμουμηχανισμού κινητικότητας».
Σε ποιες κενές οργανικές θέσεις θα εφαρμοστεί το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας (ΕΣΚ); Σε αυτές που δεν υπάρχουν ή το ΕΣΚ θα χρησιμοποιηθεί ως το «περιτύλιγμα» για την ολοκλήρωση της μνημονιακής αξιολόγησης και ως εργαλείο άλλου τύπου εξυπηρετήσεων;
Την αξιολόγηση και την επιλογή των προς μετακίνηση υποψηφίων θα την κάνει μια τριμελής επιτροπή που θα αποτελείται από δύο διευθυντικά στελέχη συν τον διευθυντή – προϊστάμενο του εκάστοτε τμήματος στο οποίο ανήκει η θέση αυτή. Το δε υπηρεσιακό συμβούλιο, τόσο του φορέα προέλευσης όσο και του φορέα υποδοχής, δεν θα έχει κανένα ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Επιτελικό το κράτος, «επιτελικός» κι ο τρόπος! Αυτή φαίνεται να είναι η επιλογή!

Προϋπολογισμός 2017 υπερφορολόγησης και ξεπουλήματοςΠροϋπολογισμός ντροπής είναι αυτός που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πρόκειται να ψηφιστεί στις 10 Δεκεμβρίου στη Βουλή.

Είναι ένας προϋπολογισμός αυξημένων φόρων (και ξέρουμε μάλιστα ότι θα αυξηθούν κι άλλο), μειωμένων δαπανών (και ξέρουμε επίσης ότι θα μειωθούν κι άλλο) και αλλεπάλληλων ιδιωτικοποιήσεων. Τέτοιο πάρτι επί της δημόσιας περιουσίας θα το ζήλευαν κι οι νεοφιλελεύθεροι! Θα υλοποιηθεί όμως με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που στην προμετωπίδα του είχε το αίτημα ακύρωσης όλων των ιδιωτικοποιήσεων.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 έχουν ενσωματωθεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2016 προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος. Πρόκειται για έναν καταιγισμό νέων φόρων που θα πλήξουν κάθε οικογένεια, ακόμη και τις ποιο φτωχές. Τσιγάρα, πετρέλαιο και αέριο κίνησης, κινητή τηλεφωνία, ηλεκτρονικά τσιγάρα και καλωδιακή τηλεόραση θα αυξηθούν μόνο και μόνο για να εμφανιστεί το πλεόνασμα και να μπορούν οι δανειστές να κοιμούνται ήσυχοι ξέροντας ότι το χρέος θα αποπληρωθεί ακέραιο και στην ώρα του.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα ανέλθει στα 46,86 δισ. ευρώ, θα αυξηθεί δηλαδή κατά 2,1 δισ. σε σχέση με όσα προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 (44,77 δισ. ευρώ). Η μεγαλύτερη αύξηση θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους που πλέον θα αποτελούν το 56,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Ποτέ άλλοτε από το 2012 οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν δυσανάλογα τα λαϊκά στρώματα (και θα άπρεπε να καταργηθούν ώστε η φορολογία να είναι συνάρτηση του εισοδήματος και μόνον) δεν αποτελούσαν ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της φορολογίας!

Σημαντικά μειωμένες είναι και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, προς διάψευση των κατηγοριών της ΝΔ ότι δεν περιορίζονται τα έξοδα του κράτους. Στα 49,54 δισ. θα φτάσουν οι δαπάνες όταν στον προϋπολογισμό του 2016 έφταναν τα 50,43 δισ. Σχεδόν 2% δηλαδή θα μειωθούν μέσα σε ένα έτος, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επίτευξη του δημοσιονομικού πλεονάσματος, που αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα 1,907 δισ. ευρώ ή 1,09% του ΑΕΠ, αυξημένο έναντι του στόχου κατά 1,032 δισ. ευρώ ή 0,59% του ΑΕΠ.

Με άλλα λόγια ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεπέρασαν ακόμη και τους εαυτούς τους σε νεοφιλελευθερισμό, για πολλοστή φορά. Η κυβέρνηση μάλιστα είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει ακόμη και τα κολπάκια που χρησιμοποίησε ο Σαμαράς το 2014 με το περίφημο «κοινωνικό μέρισμα» για να καταφέρει να κάνει πιο φιλική προς το λαό την πολιτική της.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγητική έκθεση: «Λόγω της υπέρβασης του στόχου, θα εξεταστεί άμεσα η δυνατότητα εφάπαξ διάθεσης μέρους της υπέρβασης σε δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασίας». Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για εξαπάτηση καθώς μόνο για τους επιπλέον φόρους το 2017 (αφήνοντας δηλαδή εκτός υπολογισμών τους επιπλέον φόρους που πληρώσαμε το 2016 και το 2015 με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ) ο κάθε πολίτης θα καταβάλλει πάνω από 200 ευρώ. Εφ’ όσον το μπαξισάκι του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μικρότερο, είναι εμφανές πως μοναδικός του στόχος είναι η διαχείριση της συντριβής της δημοσκοπικής ήττας της κυβέρνησης. Επικοινωνιακά κολπάκια, με άλλα λόγια…

Ρεκόρ θα καταγράψουν το 2016 και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, που αναμένεται να φθάσουν τα 2,03 δισ. ευρώ. Για ρεκόρ πάει η «κοινωνικά ευαίσθητη» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υποτίθεται δεν θέλει, αλλά είναι αναγκασμένη, να ξεπουλήσει ό,τι πουλιέται. Αρκεί μια μικρή αναφορά στα ετήσια έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ώστε να φανεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο φιλική κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές και την αστική τάξη και γιατί Μέρκελ και ΣΕΒ δεν αλλάζουν με τίποτε τον Τσίπρα. 2011: 1.166 εκ. ευρώ, 2012: 5,2 εκ. 2013: 1.040 εκ, 2014: 394 εκ. 2015: 261 εκ. 2016: 500 εκ. ευρώ. Πρέπει να προσπαθήσει πολύ ο Κ. Μητσοτάκης για να πάρει το δαχτυλίδι…

Παρότι όμως οι ΣΥΡΙΖΑίοι θα πουλήσουν τα πάντα το 2017 θα καταφέρουν να αυξήσουν το δημόσιο χρέος. Ενώ το 2017 θα δοθούν 5,55 δισ. ευρώ για τόκους (όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης έφθαναν τα 4,78 δισ. ευρώ!) την ίδια ώρα το χρέος από 311,67 δισ. το 2015 και 315,4 δισ. το 2016 τον επόμενο χρόνο θα φτάσει τα 319,2 δισ. ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς θα αυξηθεί. Η μείωση που θα εμφανιστεί αφορά στην έκφρασή του ως ποσοστό και θα προέλθει από την πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,7%. Μια πρόβλεψη που είναι παντελώς αυθαίρετη, καθώς η κατανάλωση κι άλλα κρίσιμα μεγέθη θα μειωθούν!

Συνολικά είναι ένας αντιλαϊκός προϋπολογισμός, που με αγώνες πρέπει να ανατραπεί!

Συζητούν υπολογισμό εισφορών με βάση τον τζίρο!

Νέα βόμβα της τρόικας
- Προτείνει οι ασφαλιστικές εισφορές ναυπολογίζονται βάσει του εισοδήματος επί του τζίρου και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος, μετά την αφαίρεση δαπανών!

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Συναγερμός έχει «σημάνει» για εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίεςκαι αυτοαπασχολούμενους. Οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μετά τις εξοντωτικές αυξήσεις στις ασφαλιστικές τους εισφορές, τώρα ζητούν και άλλο... αίμα! Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, έρχεται ανατροπή στο παρά πέντε, παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει συγκεκριμένο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους, όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Για άλλη μία φορά, «εκτός τόπου και χρόνου» και χωρίς κανένα έλεος το κουαρτέτο των δανειστών. Ο φάκελος του Ασφαλιστικού δεν έκλεισε (όπως ισχυρίζονταν η κυβέρνηση) με το Νόμο του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ή καλύτερα, έκλεισε τότε, αφήνοντας ανοιχτά μερικά σημαντικά θέματα, που θα «επέλυαν» κυβέρνηση και Θεσμοί, σε αυτή την αξιολόγηση. Και όσο και αν θέλει το Υπουργείο Εργασίας να διαψεύδει ότι θα γίνουν αλλαγές-σοκ στο Ασφαλιστικό, για άλλη μία φορά το μέλλον θα κρίνουν τα λεγόμενά τους... 

Είναι γεγονός ότι περισσότερες από 20 εγκύκλιοι δεν είναι ακόμη έτοιμες, και ως εκ τούτου δεν έχουν υπογραφεί. Στον «αέρα» είναι και η εγκύκλιος που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν στη διαδικασία διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να «συνδεθεί» η εισφορά με το ασφαλιστέο εισόδημα. Εν αναμονή λοιπόν των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων, οι Θεσμοί ρίχνουν στο τραπέζι του διαλόγου νέες... ιδέες!

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Πέντε ιστορίες του Εντουάρντο Γκαλεάνο για την Κούβα, τον Φιντέλ και τον Τσε


Γεννιέται η Κούβα

Επανάσταση και αποκάλυψη: οι μαύροι είχαν τώρα πρόσβαση στις παραλίες, εκείνες τις παραλίες που τους ήταν απαγορευμένες γιατί ξέβαφε το δέρμα τους και τις λέρωνε, και ξαφνικά βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι Κούβες που έκρυβε η Κούβα.

Στα βουνά, στο εσωτερικό του νησιού, παιδιά που δεν είχαν δει ποτέ τους κινηματογράφο αγάπησαν τον Τσάρλι Τσάπλιν, και οι δάσκαλοι έφεραν το αλφάβητο στις πιο απόμερες περιοχές, εκεί όπου τέτοια σπάνια πράγματα δεν έφταναν ποτέ.

Σε μια κρίση τροπικής τρέλας, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα άρχισε να περιοδεύει σύσσωμη, με Μπετόβεν κι απ' όλα, σε χωριά χαμένα από το χάρτη, και οι ντόπιοι έφτιαχναν με κέφι ταμπέλες προσκαλώντας τον κόσμο: "Ελάτε να χορέψουμε και να γλεντήσουμε με την Συμφωνική Ορχήστρα!".

Βρισκόμουνα στα ανατολικά του νησιού, εκεί όπου τα μικρά χρωματιστά σαλιγκάρια πέφτουν βροχή από τα δέντρα, και τα γαλάζια βουνά της Αϊτής διαγράφονται στον ορίζοντα.

Σε ένα χωματόδρομο διασταυρώθηκα με ένα ζευγάρι.

Εκείνη πήγαινε καβάλα στο γαϊδούρι, κάτω από την ομπρέλα, για να προφυλαχτεί από τον ήλιο.

Εκείνος, με τα πόδια.

Ήταν και οι δυο ντυμένοι γιορτινά, μια βασίλισσα και ένας βασιλιάς, άτρωτοι από το χρόνο και τη λάσπη: ούτε μια τσάκιση, ούτε ένας λεκές στα κατάλευκα ρούχα τους, που ποιος ξέρει πόσα χρόνια περίμεναν, πόσους αιώνες, από την ημέρα του γάμου τους, καταχωνιασμένα στο ντουλάπι.

Τους ρώτησα πού πήγαιναν. Μου απάντησε εκείνος:

"Πάμε στην Αβάνα. Στο καμπαρέ Τροπικάνα. Έχουν εισιτήρια για το Σάββατο".

Και χάιδεψε την τσέπη του για να σιγουρευτεί.

Εγώ μπορώ

Οι Ινδιάνοι Σιου αντιστέκονται ακόμα


Η εξέγερση των Ινδιάνων στον Όρθιο Βράχο της Ντακότα είναι μια εξέγερση για όλο τον πλανήτη
Το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου του μακρινού 1862, 38 Ινδιάνοι Σιου της Ντακότα εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού, σε δημόσια εκτέλεση μπροστά σε 4.000 πολίτες. Τα σώματα τους έμειναν σε κοινή θέα για τριάντα λεπτά και ύστερα πετάχτηκαν σε έναν μεγάλο λάκκο.
Είχε προηγηθεί η εξέγερση των Σιου (Sioux) για την ελευθερία των εδαφών τους και ακολούθησε η μαζικότερη εκτέλεση κρατούμενων με απαγχονισμό στην αμερικανική ιστορία.
Οι Ινδιάνοι της Ντακότα είχαν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μινεσότα πολύ πριν η Μινεσότα γίνει πολιτεία των ΗΠΑ. Όταν η Μινεσότα προσαρτήθηκε στις ΗΠΑ το 1858, είχαν προηγηθεί δύο συνθηκολογήσεις μεταξύ των Ινδιάνων και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1851, με την Συνθήκη της Μεντότα, οι Ινδιάνοι παραχωρούσαν μεγάλο μέρος των εδαφών τους στις Πολιτείες της Αμερικής με αντάλλαγμα χρυσό αξίας 1.665.000 δολαρίων ετησίως για τα επόμενα 50 χρόνια και δεσμεύτηκαν να μετακινηθούν στην γη κατά μήκος του ποταμού Μινεσότα (Σαιντ Πωλ), προς τα δυτικά.

Η διαρκής εξαπάτηση των Ινδιάνων

Οι Αμερικανοί άποικοι είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν τη γη των Σιου από τη δεκαετία του 1840. Όπως είπαμε, οι Σιου επιχείρησαν να διαπραγματευτούν, ωστόσο οι Αμερικανοί παρέλειψαν κατά το 1860 να καταβάλλουν την ετήσια αποζημίωση, κάτι που σε συνδυασμό με την αποστέρηση τροφίμων, οδήγησε και στον ξεσηκωμό εναντίον των αποικιοκρατών.
Μεταξύ του 1862-1890 καταγράφονται η εξέγερση των Σαντέ το 1862, ο πόλεμος που διεξήγαγε ο αρχηγός Makhpiya-luta (Κόκκινο Σύννεφο) μεταξύ των ετών 1865-67 που ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπογράψουν τη συνθήκη του οχυρού Laramie (1868), και τέλος η μεγάλη εξέγερση που διηύθυναν οι αρχηγοί Tatanka Yotanka (Καθιστός Ταύρος) και Tashunca-Uitco (Τρελό Άλογο), που τερματίστηκε με αιματηρό τρόπο το 1890 (σφαγή στην περιοχή Wounded Knee).
Οι Σιου μετακινήθηκαν αναγκαστικά από τα Βόρεια στα Νότια, στην περιοχή της Ντακότα, όπου κατοικούν και σήμερα εκτρέφοντας βούβαλους. Κατοικούν επίσης στις περιοχές της Μινεσότα και Νεμπράσκα στις ΗΠΑ και στις περιοχές Αλμπέρτα, Σασκατσουάν και Μανιτόμπα στον Καναδά. Σήμερα αριθμούν πάνω από 150.000 άτομα και εν έτει 2016, αναγκάζονται να δώσουν νέους αγώνες για τη γη στην οποία έχουν καταφύγει παρά τη θέληση τους πολλά χρόνια πριν.
Πριν λίγο καιρό η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει έναν αγωγό που θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο από τη Βόρεια Ντακότα στο Ιλινόις και θα αναπτύσσεται ξυστά από τον καταυλισμό των Ινδιάνων Σιου που βρίσκονται στην περιοχή του Standing Rock (Όρθιος Βράχος).

Σχετικά με τα μειλ του ΤΕΕ

Αναρτούμε ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο, ο οποίος θέτει καίρια ερωτήματα προς τη διοίκηση του ΤΕΕ, σχετικά με την κατάργηση της δωρεάν παροχής λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και την αντικατάσταση της από υπηρεσία επί πληρωμή. "Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει κανείς τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια, είναι η πληρωμή αυτής της «υπηρεσίας» στη τιμή που το ΤΕΕ καθορίζει."

Πριν από 20 χρόνια περίπου το ΤΕΕ άρχισε να παρέχει υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο. Οι υπηρεσίες αυτές, όπως συμβαίνει με όλους τους πάροχους αυτών των υπηρεσιών, περιελάμβαναν και ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το 2014 η διοίκηση του ΤΕΕ, ύστερα από λανθασμένες εισηγήσεις, και χωρίς καμιά εξήγηση σταμάτησε την παροχή αυτών των υπηρεσιών. Επρόκειτο για μια αδικαιολόγητη απόφαση, που μόνο τους υπόλοιπους πάροχους συνέφερε, οι οποίοι αντιμετωπίζουν από τότε μικρότερο ανταγωνισμό, γιατί, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις αυτές (Αποφ.Α14/Σ19/2013 ΔΕ ΤΕΕ), οι υπηρεσίες αυτές δεν ήταν ζημιογόνες, αλλά άφηναν θετικό υπόλοιπο στα οικονομικά του ΤΕΕ.
Στη θέση των υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο δημιούργησε μια «υπηρεσία» επί πληρωμή παροχής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει κανείς τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια, είναι η πληρωμή αυτής της «υπηρεσίας» στη τιμή που το ΤΕΕ καθορίζει. Αυτό συμβαίνει και με τα μέλη του ΤΕΕ, τα οποία δικαιούνται ένα λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ΤΕΕ, γιατί η διοίκηση του ΤΕΕ αρνείται η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να είναι η ίδια με αυτήν που χρησιμοποιούσαν, εκτός αν πληρώσουν για την «υπηρεσία».
Σήμερα υπάρχουν χιλιάδες δωρεάν πάροχοι ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσφερόμενες υπηρεσίες και αξιοπιστία, στις περισσότερες περιπτώσεις, ανώτερη της ΤΠ του ΤΕΕ. Είναι φανερό λοιπόν ότι η «υπηρεσία» αυτή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απευθύνεται αποκλειστικά στους πρώην πελάτες του ΤΕΕ, που θα έχουν κόστος αν αλλάξουν διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την οποία είναι γνωστοί. Το κόστος είναι πιθανώς και άμεσα χρηματικό στην περίπτωση που χρησιμοποιούσαν τη διεύθυνση αυτή για επαγγελματικές ή εμπορικές συναλλαγές.