Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΑΓΕΣ: Για τις εκλογές στο ΤΕΕ

arages_pano
Η ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡΑΓΕΣ απευθύνει μήνυμα αγώνα σε όλες και όλους τους συναδέλφους που στήριξαν τα ψηφοδέλτιά της στις εκλογές του ΤΕΕ της 20ης Νοεμβρίου 2016.
Οι πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκαν σε ένα πλαίσιο συνολικότερης απαξίωσης του ΤΕΕ από χιλιάδες συναδέλφους, απαξίωση που αποτελεί μια αυθόρμητη απάντηση των συναδέλφων στην απαξίωση που έχουν οι ίδιοι βιώσει τα τελευταία χρόνια από τη διοίκηση του ΤΕΕ, η οποία και οδήγησε ακόμη μια φορά σε αποστροφή και τελικά σε αποχή από τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των αντιπροσώπων των μηχανικών στα όργανα διοίκησης, κυρίως της νέας γενιάς μηχανικών αλλά και των επισφαλώς εργαζομένων, των ανέργων κλπ. Η αποχή ήταν για μια ακόμα φορά ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 20ης Νοεμβρίου.
Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι συνολικά αρνητικό, μιας και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών, για ακόμη μια φορά, δεν εκπροσωπούνται, και αυτό παρά τη συγκράτηση των δυνάμεων της κινηματικής αριστεράς, του ΑΡΑΓέΣ και άλλων.
Οι εκλογικοί μηχανισμοί των κυρίαρχων παρατάξεων του «συστήματος τεε» με πολιτικές αναφορές στα κόμματα εξουσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, σε άριστη συνεργασία με τα συμφέροντα εργοδοτικών ενώσεων και του κεφαλαίου στο κλάδο των μηχανικών κυριάρχησαν στην εκλογική μάχη.
Όλες αυτές οι δυνάμεις θα μας βρουν απέναντί τους όχι μόνο εντός ΤΕΕ στα όργανα διοίκησης αλλά και πολύ περισσότερο εκτός ΤΕΕ σε όλες τις κινηματικές μάχες που έχουμε να δώσουμε -μαζί με τους συναδέλfους που ζουν από τη δουλειά τους- το επόμενο διάστημα.

Σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία, το ΤΕΕ απαξιώνεται, όλες οι αριστερές συλλογικότητες υφίστανται δυσφήμηση λόγω της μνημονιακής πολιτικής του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται εκλογική υποχώρηση του συνόλου των αριστερών – αντιμνημονιακών – αντικυβερνητικών δυνάμεων, εκτιμούμε ως σημαντικό, για ένα αριστερό ενωτικό εγχείρημα που παρεμβαίνει στο ΤΕΕ, το εκλογικό ντεμπούτο του ΑΡΑΓΕΣ με μια επίδοση κοντά στο 5%.
Πιστεύουμε ότι η εκλογική αυτή δύναμη δεν απηχεί ωστόσο  σε καμία περίπτωση τη δυναμική που μπορούν να έχουν στο χώρο των μηχανικών οι δυνάμεις που συγκροτούν την ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡΑΓΕΣ, πόσο δε μάλλον τα πληττόμενα στρώματα των μηχανικών τα οποία υπερασπιζόμαστε. Αυτή η αναντιστοιχία μας προβληματίζει ιδιαίτερα και οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας στις κινήσεις μας το επόμενο διάστημα. Μέσα από τη δράση μας καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «μία από τα ίδια», να εμπνεύσουμε την ενεργό συμμετοχή των εργαζόμενων μηχανικών, να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα μας από το «σύστημα τεε».
Βασικό μας μέλημα για την επόμενη περίοδο αποτελεί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των συναδέλφων (των ανέργων, των υπό διαγραφή, των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων) μέσα από τους καθημερινούς αγώνες που πρέπει να ενταθούν και να μαζικοποιηθούν το επόμενο διάστημα μιας και αποτελούν την αποκλειστική πλέον οδό ανάσχεσης της μνημονιακής επίθεσης και της υπεράσπισης της ζωής και της αξιοπρέπειας των μηχανικών.
Η ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡΑΓΕΣ θα συνεχίσει και την επόμενη των εκλογών του ΤΕΕ να υπερασπίζεται την ΕΝΟΤΗΤΑ των αριστερών ριζοσπαστικών δυνάμεων στο χώρο των μηχανικών (παρά τις ανοίκειες προεκλογικές επιθέσεις που δεχτήκαμε), τη συσπείρωση όλου του ευρύτερου δυναμικού στους ΑΓΩΝΕΣ που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα σε όλα τα κρίσιμα για το κλάδο ζητήματα (επερχόμενη εφαρμογή ασφαλιστικού Κατρούγκαλου από τον Ιανουάριο, νέα λογική για τα μητρώα που ρευστοποιεί τα επαγγελματικά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις) και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ όλων των πληττόμενων μηχανικών εντός ΤΕΕ ενάντια στο μαύρο και αντιδραστικό μέτωπο που διαφαίνεται ότι θα αναλάβει τη διοίκηση (αν κρίνουμε και από τις πρόσφατες συμμαχίες για το προεδρείο του ΣΠΜΕ) και εκτός ΤΕΕ μαζί με όλες τις κοινωνικές ομάδες που δέχονται τη συνολικότερη επίθεση από τις μνημονιακές & κυβερνητικές πολιτικές, της ΕΕ και ΔΝΤ.

http://www.arages.gr

1 σχόλιο:

  1. Η ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος βρίσκεται κυρίως στην ταξική και κοινωνιολογική ανάλυση του εκλογικού σώματος. Έχετε κάνει πιο πάνω μια εξαιρετική αναδημοσίευση μελέτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2016/12/blog-post_50.html)Σωστό είναι οτι η διακυβέρνηση του "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ δυσφήμησε την αριστερά, ιδιαίτερα όσους δεν κράτησαν έγκαιρα καθαρές αποστάσεις από αυτόν, όμως αυτός ο παράγοντας είναι ελάχιστος, δεν ερμηνεύει για παράδειγμα την πάντα μεγάλη αποχή/αδιαφορία για τις συλλογικές διαδικασίες ούτε τη διαχρονική εναλλαγή στις πρώτες θέσεις των παρατάξεων των ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ αναλόγως της δυσαρέσκειας από την κεντρική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Στους εργασιακούς χώρους του δημοσίου για παράδειγμα η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες είναι πολύ μεγαλύτερη ενώ στους μηχανικούς που κυρίως είναι ελευθεροεπαγγελματίες παρότι με μπλοκάκια, όχι. Αυτό κυρίως εξαιτίας πελατειακών σχέσεων που είναι ορατές στο δημόσιο αλλά και ένα εργασιακό πεδίο που είναι παραδοσιακά συνδικαλιστικά οργανωμένο, άρα υπάρχει μια ελάχιστη αντίληψη κοινού συμφέροντος. Οι ελευθεροεπαγγελματίες όμως, έστω και μπλοκάκιδες ή άνεργοι, παραμένουν ελεύθεροι σκοπευτές, δεν υπάρχει μια εμπεδωμένη σε βάθος χρόνου συνείδηση κοινής μοίρας. Ταξικά οι μηχανικοί είναι ετερόκλητοι, μπορεί να ανήκουν στη μεσαία ή τη μικρομεσαία αστική τάξη ή και νόθες τάξεις, όπως η νέα μικροαστική τάξη ή ένα είδος εργατικής τάξης του πνεύματος, όχι μόνο ανάλογα με το καθεστώς και το είδος της εργασίας αλλά και την οικογενειακή προέλευση, μιλώντας πρόχειρα βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή