Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Η στατιστική στην υπηρεσία της λιτότητας και της ταπείνωσης

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Λεωνίδα Βατικιώτη από τα Επίκαιρα 2/3/2012

«Τρεις ήταν οι πρώτες κινήσεις των Γερμανών εισβολέων στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1941. Αρχικά να πάρουν τον ελληνικό χρυσό από τα θησαυροφυλάκια του ελληνικού κράτους. Το δεύτερο ήταν να επιχειρήσουν να κλέψουν ότι αρχαίο θησαυρό υπήρχε. Εμπόδιο όμως στάθηκε η πρωτοβουλία πολλών φυλάκων τότε να καταχωνιάσουν τα αρχαία στη γη και να τα καλύψουν με πέτρες. Η τρίτη τους κίνηση ήταν να επιχειρήσουν να πάρουν στα χέρια τους τα στοιχεία της απογραφής πληθυσμού της τότε στατιστικής υπηρεσίας που στεγαζόταν στο κτίριο του υπουργείου Εμπορίου στην πλατεία Κάνιγγος. Και ξέρετε τι έκαναν οι υπάλληλοι της για να μην πέσουν ποτέ στα χέρια τους αυτά τα πολύτιμα στοιχεία; Τους έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να υπάρχει μια τρύπα στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας για εκείνη την περίοδο. Συγκρίνετε την στάση τους τότε με την στάση τους σήμερα»...

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η συζήτησή μας με την Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος από τις 29 Ιουνίου 2010 του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη βουλή που (υποτίθεται πως) θα κληθεί να ρίξει φως στις καταγγελίες για τεχνητό φούσκωμα των στατιστικών στοιχείων ώστε να εμφανιστεί αναγκαία η προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης ΕΕ – ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να κουκουλώσει την υπόθεση και να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες που υπάρχουν!Γι' αυτό άλλωστε έδειξαν και τέτοια ζέση πρωτεργάτες της επιχείρησης φαλκίδευσης των στατιστικών στοιχείων όπως ο υπουργός Οικονομικών την επίμαχη περίοδο, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για να συσταθεί τώρα η εξεταστική επιτροπή και όχι μετά τις εκλογές. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχοντας το ΠΑΣΟΚ την πλειοψηφία στην σημερινή Βουλή καμιά ευθύνη δεν πρόκειται να αποδοθεί. Τη δική της αρωγή σε αυτή την υπόθεση έχουν οι «διαδικασίες εξπρές» που καθόλου τυχαία επιλέγηκαν καθώς το πόρισμα θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι τις 23 Μαρτίου. Μέσα σε 15 εργάσιμες μέρες δηλαδή θα πρέπει να εξετασθούν δεκάδες μάρτυρες και να διαβαστούν χιλιάδες σελίδες κρίσιμου υλικού που απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις... Δεν είναι τυχαίο που η ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν αυτή την κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Οι μόνοι οι οποίοι δέχτηκαν να συνδράμουν το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να δοθεί συγχωροχάρτι για τα εγκλήματα που οδήγησαν στη σημερινή εξαθλίωση ήταν το ΛΑΟΣ και η ΔΗΜΑΡ...

ΕΥΘΥΝΕΣ EUROSTAT ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

Marx reloaded: a film. Screening sunday 11/3 @Embros Theatre


Κυριακή 11 /3 στις 9μμ, στο Θέατρο Εμπρός, παρουσία του σκηνοθέτη. Ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση.


Το " Marx Reloaded" είναι ένα πολιτιστικό ντοκυμαντέρ που εξετάζει τις σχέσεις των ιδεών του Γερμανού σοσιαλιστή και φιλόσοφου Καρλ Μαρξ με την κατανόηση της παγκόσμιας οικονομικής, χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09.


Η κρίση προκάλεσε τη βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 70 χρόνων και υποχρέωσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ξοδέψει περισσότερα από ένα τρις δολλάρια προκειμένου να σώσει το τραπεζιτικό σύστημα από κατάρρευση. Σήμερα οι συνολικές επιπτώσεις της κρίσης στην Ευρώπη καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο παραμένουν ακόμα ασαφείς. Παρ΄όλα αυτά, θα έπρεπε να δεχτούμε την κρίση σαν μια ατυχή παρενέργεια της ελεύθερης αγοράς; Ή υπάρχει μια άλλη ερμηνεία για το τι συνέβει και τις πιθανές συνέπειες του στην κοινωνία μας, την οικονομία μας και τον συνολικό τρόπο ζωής μας;


Σήμερα μια νέα γενιά φιλοσόφων, καλλιτεχνών και πολιτικών ακτιβιστών επιστρέφουν στις ιδέες του Μαρξ, προκειμένου να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την κρίση και να εξετάσουν αν ένας κόσμος χωρίς ή πέρα από τον καπιταλισμό είναι πιθανός. Συνιστά η δριμύτητα, της σε εξέλιξη ύφεσης, ένα σημάδι πως οι μέρες του καπιταλιστικού συστήματος είναι μετρημένες; Μοιάζει ειρωνικό, πως 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μπορεί ο κομμουνισμός να αποτελεί την απάντηση στις ολοένα μεγαλύτερες οικονομικές και περιβαντολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης;


Σενάριο και σκηνοθεσία: Jason Barker


Συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων ειδικών, με τους: Norbert Bolz, Micha Brumlik, John Gray, Michael Hardt, Antonio Negri, Nina Power, Jacques Rancière, Peter Sloterdijk, Alberto Toscano, Slavoj Zizek

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Πειραιά


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Yπάρχει εργατική τάξη; κι αν "ναι" τι κάνει;

Αναδημοσιεύουμε από το Sarajevo το τέταρτο τετράδιο για εργατική χρήση. Τα τρία προηγούμενα υπάρχουν στην ίδια σελίδα και τα είχαμε προτείνει παλαιότερα μέσα από το Blog μας.

Πολλοί από εμάς πνιγόμαστε. Τα κτυπήματα είναι απανωτά. Μερικά τα καταλαβαίνουμε, άλλα δεν προλαβαίνουμε - όλα πονάνε. Μειώσεις μισθών· απολύσεις· το “δεν πληρώνω” των εργοδοτών... Κι έχουν περάσει έτσι σχεδόν δυο χρόνια. Απελπισία, αβεβαιότητα, θυμός που δεν μπορεί να φτιάξει ελπιδοφόρο πέρασμα, μιζέρια, φόβος - φόβος - φόβος. ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ -  κάτι κακό συμβαίνει μ’ εμάς, τους άντρες και τις γυναίκες που ζουν δουλεύοντας, ζουν από τον μισθό και το μεροκάματο, και δεν έχουν άλλα “έσοδα”. ΚΑΤΙ ΣΟΒΑΡΟ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ.
Ναι. Κάτι σοβαρό μας λείπει. Μας λείπει εκείνο το “πράγμα” που θα μας κρατούσε τον έναν δίπλα στον άλλο, που θα έκανε τα μυαλά μας να δουλεύουν μαζί, τις καρδιές μας να κτυπάνε μαζί, τον θυμό μας να οργανώνεται μεθοδικά. Και αποτελεσματικά! Λείπει αυτό που λέγεται εργατική συνείδηση· η αδιαπραγμάτευτη πεποίθηση του καθενός μας ότι ανήκει σε ένα πολύ μεγάλο σύνολο, την τάξη μας. Λείπει η εμπιστοσύνη στις συλλογικές μας δυνατότητες. Την πουλήσαμε αυτή την συνείδηση κι αυτή την εμπιστοσύνη, στους “καλούς καιρούς” (έτσι νομίζαμε ότι ήταν...), για χάντρες και καθρεφτάκια. Και τώρα πρέπει να την εφεύρουμε πάλι. Όσο κόπο κι αν χρειαστεί να κάνουμε.
Αυτά που λέμε παρακάτω είναι ένα μικρό μέρος του δικού μας κόπου.

υπάρχει εργατική τάξη;
κι αν "ναι" τι κάνει;

Η λέξη εργάτης έχει γίνει καταραμένη. Κάτι σαν βλαστήμια. Και παρότι στο λεξιλόγιο της αριστεράς οι λέξεις “εργατική τάξη” εμφανίζονται που και που, είναι μάλλον η δύναμη της ιδεολογικής συνήθειας που ευθύνεται, παρά η αληθινή κατανόηση της πραγματικότητας. Στο κάτω κάτω, αν κανένας στην ελλάδα δεν “παραδέχεται” ότι είναι εργάτης ή/και εργάτρια (επειδή το θεωρεί υποτιμητικό για τον εαυτό του / της) τα περί “εργατικής τάξης” είναι κούφια λόγια.
Για να μιλήσουμε λοιπόν για τους εργάτες στην ελλάδα, και μάλιστα για να μιλήσουμε σαν εργάτες (εμείς όχι μόνο δεν ντρεπόμαστε που είμαστε εργάτες αλλά, αντίθετα, νοιώθουμε εξαιρετικά υπερήφανοι γι’ αυτό, και θα το εξηγήσουμε πιο κάτω) πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε μερικές αιρετικές (ή εύλογες, ανάλογα με την θέση του καθενός) ερωτήσεις:
- Τι είναι εκείνο που παράγει τον πλούτο, όχι μόνο τον ατομικό αλλά και τον συλλογικό / κοινωνικό; Το χρήμα, “από μόνο του”, οι εργοδότες “από μόνοι τους”, ή η εργασία;
- Αν κανένας (ή, εν πάσει περιπτώσει, ελάχιστοι) δεν φωνάζει δυνατά “είμαι εργάτης...” και αντίθετα η κατάσταση αυτή πρέπει να “κρύβεται”, πώς φτάσαμε σε τέτοιο σημείο;
- Έχουμε στην ελλάδα (και στην ευρώπη, και στον κόσμο) καπιταλισμό, που σημαίνει σκληρή εκμετάλλευση της εργασίας, δηλαδή των εργατών και εργατριών, ή μήπως μετά την “εξαφάνιση” των τελευταίων έχει εξαφανιστεί και ο καπιταλισμός, κι απλά δεν το έχουμε καταλάβει;
- Εν τέλει, αυτό που ονομάζεται “κρίση” έχει ειδική σχέση (και ειδική στόχευση) την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης της εργασίας ή πρόκειται για “εθνικό πρόβλημα” το οποίο πρέπει “να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί”, εργοδότες και μισθωτοί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - αρκεί να υπάρχει μια “σωστή” κυβέρνηση;

Κοινή δήλωση των κινημάτων της Κρήτης

Κοινή δήλωση των πρωτοβουλιών, φορέων και κινήσεων πολιτών της Κρήτης, όπως προέκυψε από την παγκρήτια συνάντηση κινημάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στις 4 Μαρτίου.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του διημέρου διαλόγου που διοργάνωσαν οι Πολίτες κατά του Χρέους, με τίτλο “Η υπόθεση του Μετώπου, υπόθεση του Λαού”.
Στις εργασίες της συνάντησης τοποθετήθηκαν συνολικά 30 φορείς
Ακολουθεί η κοινή δήλωση των κινημάτων από όλη την Κρήτη και ο κατάλογος των συμμετεχόντων:
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
Στις 3 και 4 Μαρτίου 2012 βρεθήκαμε κινήματα απ’ όλη την Κρήτη. Κοινή διαπίστωση και αίτημα όλων μας είναι η ανάγκη για συντονισμό και κοινή δράση. Η ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε μπορεί να απαντηθεί μόνο με ολομέτωπη αντίσταση.
Απέναντί τους βρίσκονται τα κινήματα που δρουν σε ολόκληρο το νησί. Τα κινήματα αυτά παλεύουν ενάντια στη διάλυση της κοινωνίας, ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και την ανεργία, ενάντια στο ξεπούλημα της γης και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών. Παλεύουν ενάντια στη διάλυση της παιδείας και της υγείας και με στόχο την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα τους. Τα κινήματα στήνουν δομές και δίκτυα αλληλεγγύης για να μη μείνεις κανείς μόνος και αβοήθητος μέσα στην κρίση.
Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα για τον συντονισμό. Συνεχίζουμε με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της ισότιμης συμμετοχής. Το κάθε κίνημα, φορέας και σύλλογος διατηρεί την αυτονομία του και συνεχίζει τη δράση του. Απώτερος σκοπός μας είναι όλα τα ρυάκια να γίνουν ένα ποτάμι και να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Τα προβλήματά μας, αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε, δεν θα λυθούν αν δεν ακυρώσουμε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, αν δε διώξουμε το ειδικό καθεστώς που τα εκπροσωπεί.
- Δεν ξεκινάμε για τις εκλογές, δεν σταματάμε μετά τις εκλογές.
- Δεσμευόμαστε για επόμενη παγκρήτια συνάντηση και συνέλευση των Κινημάτων. Προτείνουμε την τακτική συνάντηση όχι μόνο των 30 φορέων και κινημάτων που βρεθήκαμε και συντάξαμε αυτή τη δήλωση αλλά και τη λογική της συνεχούς διεύρυνσης όλων των κινημάτων, φορέων, συλλόγων που αγωνίζονται στο νησί. Έχουμε ως αρχή μας την ανακλητότητα των αντιπροσώπων.
- Καλούμε τα κινήματα, τις πρωτοβουλίες και συνελεύσεις πολιτών, όλο τον λαό της Κρήτης, να δώσει δυναμικό παρόν διαμαρτυρίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Φορείς και κινήσεις που τοποθετήθηκαν στην παγκρήτια συνάντηση κινημάτων:
1. Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον
2. Πρωτοβουλία για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας
3. Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον Χερσονήσου
4. Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
5. Δίκτυο Οικοκρήτη
6. Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών Σητείας
7. Επιτροπή Ρεθύμνου για τα Χαράτσια
8. Συνέλευση Κατοίκων Ακρωτηρίου
9. Ομάδα Αντίστασης Σελίνου (ΟΜ.Α.Σ)
10. Κοινωνική Κουζίνα Χανίων
11. Κίνηση Πολιτών Ενάντια στα Χαράτσια – Χανιά
12. Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμπέλλου
13. Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων Ηρακλείου
14. Λαϊκή Συνέλευση Βαρυπέτρου
15. Δίκτυο Ανταλλαγών Χανίων
16. Καερέτι – Δίκτυο Εναλλακτικής Οικονομίας – Ιεράπετρα
17. Δίκτυο Ανταλλαγών Ηρακλείου
18. Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
19. Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου
20. Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ρεθύμνου
21. Μαθήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου
22. Συνέλευση Πολιτών Μασταμπά – Ατσαλένιου – Θερίσου
23. Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών
24. Πολίτες εν Δράσει Ιεράπετρας
25. Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
26. Τηλεόραση από τους Πολίτες – Δημοσιογράφοι, τεχνικοί ΜΜΕ
27. Κίνημα πολιτών Ηρακλείου για την ενότητα των αντιμνημονιακών δυνάμεων
28. Αγροτικός Σύλλογος «Κοκκινόχωμα»
29. Νέοι και Ειδικευόμενοι Γιατροί Ηρακλείου
30. Πολίτες κατά του Χρέους – Ηράκλειο

Νέος ΓΟΚ: Κομμένος και ραμμένος για το μεγάλο κεφάλαιο

Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στο νέο ΓΟΚ με σχετικό άρθρο του Ριζοσπάστη.

ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Κομμένος και ραμμένος για το μεγάλο κεφάλαιο
Κομμένος και ραμμένος για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και των κατασκευαστών είναι ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και από χτες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι ευνοεί τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, ενώ παράλληλα δίνει διάφορα «μπόνους» σε τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης υπό τον όρο ότι θα δημιουργούνται μεγάλα οικοδομικά σύνολα αφήνοντας, εντός του οικοπέδου, αδόμητο τουλάχιστον το 40% της έκτασης.
Ο νέος ΓΟΚ προβλέπει διάφορες προσαυξήσεις στο συντελεστή δόμησης (10% και 15%) και στο ύψος των κτιρίων εντός σχεδίου όταν γίνονται συνενώσεις οικοπέδων και ακόμη μεγαλύτερες προσαυξήσεις όταν σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων γίνονται αποσύρσεις και κατεδαφίσεις υπαρχόντων κτιρίων. Ουσιαστικά παρέχονται και πρόσθετα πολεοδομικά κίνητρα (πέρα από τα φορολογικά που δόθηκαν με άλλο νόμο) στους μεγάλους επιχειρηματίες που αγόρασαν κοψοχρονιάς διάφορα κτίρια σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και τώρα θα κτίσουν εκεί πολυτελείς κατοικίες. Αύξηση έως 35% στο συντελεστή δόμησης και 30% σε ύψος παρέχεται σε ιδιοκτήτες μεγάλων οικοπέδων (άνω των 2.000 τ.μ.), αρκεί ο ακάλυπτος χώρος να παραδοθεί σε δημόσια χρήση.
Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο συντελεστή δόμησης παρέχεται με άλλες διατάξεις, όπως: Αυξάνονται από 20% σε 40% οι ημιυπαίθριοι χώροι που δεν θα μετρούν στο συντελεστή. Παράλληλα αυξάνονται τα τετραγωνικά που μπορούν να καταλαμβάνουν τα κλιμακοστάσια (έως 25 τ.μ. ανά όροφο), που και αυτά δεν μετρούν στο συντελεστή.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

«Ήλιος» και «Ελληνικό»

Αναδημοσίευση από την ΕΛΕ.
Διαβάζοντας κανείς το Σ/Ν του ΥΠΕΚΑ που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα σε διαβούλευση και σήμερα κιόλας συζητείται στη Βουλή, δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή εδώ η κρίση που ζούμε δε θα αφήσει αλώβητη καμιά πλευρά της οικονομίας και της ζωής του έλληνα πολίτη.

Αφορά κυρίως το σχέδιο ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα “Ηλιος” για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών.

Με την εγκαινίαση του “Ελ. Βενιζέλος” η απελευθέρωση του χώρου του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, έδωσε την ευκαιρία για την πραγματοποίηση ενός μητροπολιτικού πάρκου για την πρωτεύουσα κι ενός πράσινου πνεύμονα για το λεκανοπέδιο.
Αυτά μέχρι χθες, αφού το υπό συζήτηση νομοσχέδιο παραδίδει στο βωμό της κρίσης το σύνολο σχεδόν της έκτασης. Πάνω από 5000 στρέμματα, μαζί με τον αιγιαλό, παραδίδονται με διαδικασίες fast track προς οικοδόμηση σε υποψήφιους επενδυτές ενώ το σύνολο των εσόδων δεσμεύονται για την εξόφληση μέρους του δημοσίου χρέους της χώρας.

Την ίδια στρατηγική επιλογή ακολουθεί και η προτεινόμενη στο β΄μέρος του νομοσχεδίου  παραγωγή ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών. Η πρόταση αφορά ένα φαραωνικό επενδυτικό πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα εξάγεται στη Γερμανία και τα αναμενόμενα έσοδα θα διατίθενται επίσης εξολοκλήρου στην εξόφληση του χρέους.

Με λίγα λόγια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποθηκεύει τον πνεύμονα της Αθήνας για πάντα και το ηλιακό δυναμικό της χώρας για  τουλάχιστον  25 χρόνια προς εξυπηρέτηση δανειστών και κερδοσκόπων.

Φαραωνικά κτήρια κατά τις υποδείξεις των "μεγάλων"

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο νέο ΓΟΚ, με σχετικό άρθρο της Σταυρογιάννη Λ. από την Αυγή της 01/03/2012. Φαραωνικά κτήρια και πολύ τσιμέντο, με στόχο να δοθούν "κίνητρα" για την αναθέρμανση της οικονομίας και με αποδέκτες πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες, Έλληνες μεγαλοκατασκευαστές, αλλά και μεγαλοϊδιοκτήτες, είναι η συνταγή που προβλέπει ο νέος ΓΟΚ που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή. Το περιβάλλον, αστικό και περιαστικό, οι ακτές, αλλά και δασικές εκτάσεις παραδίδονται στην τσιμεντοποίηση. Ανάλογα σχέδια στην Ισπανία με πολυώροφες πολυκατοικίες στις ακτές γκρεμίστηκαν με την κρίση. Όπως αποδεικνύεται άλλη μια φορά, το Μνημόνιο και η τρόικα δεν ήρθαν για να βάλουν τάξη ή να κινήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός...
Στην πάνω σειρά η τρισδιάστατη απεικόνηση της υπάρχουσας δομής κτιρίων σε οικοδομικό τετράγωνο. Στην κάτω η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για τον Νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Φαραωνικά κτήρια, εκτός ανθρώπινης κλίμακας, κατά τις υποδείξεις των μεγάλων της κτηματαγοράς, τοποθετεί ο νέος Γενικός Κτηριοδομικός Κανονισμός στις πόλεις με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων σε όλη την ηπειρωτική χώρα, αλλά και σε Εύβοια και Κρήτη, όπως και σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Αυξάνεται η εκμετάλλευση της γης και η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με υπέρμετρη αύξηση των συντελεστών δόμησης, αφού πλέον δεν προσμετρώνται σε αυτόν πατάρια, σοφίτες, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, κλιμακοστάσια κ.λπ.
Ταυτόχρονα αυξάνεται η εκμετάλλευση της γης και η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με υπέρμετρη αύξηση των συντελεστών δόμησης, αφού πλέον δεν προσμετρώνται σε αυτόν πατάρια, σοφίτες, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, κλιμακοστάσια κ.λπ.
Επιπλέον επαναφέρει διατάξεις του ισχύοντος ΓΟΚ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ για κατ' εξαίρεση δόμηση των οικοπέδων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αρτιότητας, ενώ κάθε υπουργός, με απόφασή του, κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα, σε εκτός σχεδίου περιοχές μπορεί να χωροθετήσει κτήρια, κτηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης επεχείρησε να εμφανίσει τους ουρανοξύστες που προβλέπουν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ως εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας συνοδεία εικόνων γενικώς από ακατονόμαστες... ευρωπαϊκές πόλεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 10, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές", σε οικόπεδα τουλάχιστον διπλάσιας έκτασης της ισχύουσας αρτιότητας κάθε περιοχής, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης του οικοπέδου αυξάνεται από 10% έως 15%, όπως και το επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων επί του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους του κτηρίου.
Αυτό ορίζεται σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής, όπως περιγράφεται στο άρθρο 15, π.χ. για συντελεστή έως 0,4 ύψος 10,75, για συντελεστή δόμησης 2 - ύψος 22,75, για συντελεστή δόμησης έως 2,4 ύψος 26 μέτρα, για συντελεστή δόμησης 2,4 και άνω το δεκαπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή, με μέγιστο ύψος 32 μέτρα.

Ο λαός επιθυμεί. Η Αριστερά;

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Θ.Σκαμνάκη στο "πριν" της περασμένης Κυριακής. Το εξαιρετικό άρθρο το αφιερώνουμε στους συναγωνιστές μας στο χώρο των μηχανικών. Ο απλός κόσμος που βλέπει τη ζωή του να γκρεμίζεται  και δεν ανήκει σε κάποια οργάνωση αλλά και όσοι δεν έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα και βρίσκονται στις οργανώσεις της Αριστεράς κοινοβουλευτικής και μη οφείλουν να πιέζουν για την ενότητα στη δράση με ελάχιστο κοινό παρανομαστή  το αυτονόητο:τη σωτηρία του λαού.

Αν επιθυμείς πολύ…

Τα όσα μας συμβαίνουν, και τα όσα συμβαίνουν γενικώς, συνιστούν ασφαλώς μια νέα κατάσταση από όλες τις απόψεις. Ο κόσμος βγήκε πάλι στους δρόμους σε μεγέθη που δεν έχουμε ξαναδεί, ούτε στις εποχές των καλύτερων νεανικών μας σχεδίων. Τα μέτρα περνούν σε μεγέθη που δεν είχε φανταστεί ούτε ο πλέον διεστραμμένος εχθρός του δημοκρατισμού της μεταδικτατορικής περιόδου. Και η ζωή συνεχίζεται. Εκείνοι που την Κυριακή είναι επί ώρες στους δρόμους σε αναμέτρηση με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, τη Δευτέρα ξαναμαζεύονται στο σπίτι, συνεχίζουν να βρίζουν με την ίδια ή και περισσότερη ένταση και περιμένουν πότε θα τους ξανακαλέσουν και θα ξαναβγούν στο δρόμο. Ένα κάποιο αίσθημα ματαιότητας κυριαρχεί, ακόμα και σε εκείνους που δηλώνουν διαθέσιμοι να κάνουν κάτι. Τι είναι αυτό το κάτι; Δεν ξέρουν. Στρέφονται στην Αριστερά και ρωτούν, ζητούν όσα σκέφτονται, μπορεί και θαύματα, δίνουν στην ενότητα μεταφυσικές διαστάσεις, σαν που θα κάνει το θαύμα, και περιμένουν!

Η άλλη μπάντα, η Αριστερά. Παρατηρεί, καταγράφει, αναλύει, κάνει δηλώσεις και σχέδια. Καλύτερα ή χειρότερα. Και παραμένει αδύναμη να πιάσει και να ξετυλίξει το νήμα της μεγάλης επιθυμίας και δυνατότητας. Ακούγονται καλές προθέσεις, συγκινητικές, από πολλές, αν όχι από όλες, τις πλευρές της πάσχουσας και πασχίζουσας Αριστεράς.

Σε όλα τα πράγματα της ζωής το κύριο είναι από που κοιτάς και τι επιθυμείς βαθειά μέσα σου να κάνεις.
Όπως όταν έχεις ξένους σπίτι κι έχει πάει η ώρα αργά, ακούς που λένε «πέρασε η ώρα να πηγαίνουμε κι εμείς», κι αν δεν τους θέλεις πια λες ένα ουδέτερο, «καθίστε λίγο ακόμη, δεν πειράζει» και σηκώνεσαι λίγο δήθεν για να πας τουαλέτα ή στην κουζίνα ή κάπου, που θέλει να δείξει πως όντως πέρασε η ώρα. Αν τους θέλεις να μείνουν ανοίγεις κι άλλο κρασί, φωνάζεις ωχ ρε αδελφέ, τι σημασία έχει η ώρα; κλπ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον έρωτα, και μ’ όλα τα άλλα των ποικίλων αισθημάτων και διαθέσεων. Το ίδιο και με τις υποθέσεις της Αριστεράς. Δεν είμαι συστηματικός και εμβριθής αναγνώστης των ανακοινώσεων της Αριστεράς των πολλών αποχρώσεων. Ίσως και γι’ αυτό, επειδή δεν βουλιάζω στις περιπλοκές των νοημάτων, εισπράττω περισσότερο το αίσθημα που υπάρχει σ’ αυτές. Ας πούμε, για το επίμαχο θέμα της ενότητας. Αλλιώς φέρεσαι, μιλάς και πράττεις άμα επιθυμείς βαθειά να πραγματοποιηθεί κι αλλιώς αν απλώς για να διεκπεραιώσεις μια ακόμη πολιτική υποχρέωση, κι αισθάνομαι πως ακόμα κυριαρχεί το δεύτερο.

Η ενότητα, ξέρουμε, δεν είναι το φάρμακο για όλες τις παθήσεις της Αριστεράς. Είναι όμως ένας κρίσιμος τρόπος θεραπείας. Και πρέπει να την αναζητήσουμε με σφοδρή επιθυμία, με την ορθή δόση και την αποτελεσματική χορήγηση. Αν εννοούμεθα.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

3.000 προσαχθέντες και 1.300 συλληφθέντες τα δύο τελευταία χρόνια

Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia, αντίστοιχο άρθρο είχαμε διαβάσει και στην απεργιακή Ελευθεροτυπία. Πέρα από τα συγκλονιστικά νούμερα των συλλήψεων και προσαγωγών έχει μεγάλο ενδιαφέρον η κοινωνική σύνθεση αυτού του πλήθους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί ο καθένας από εμάς να βρεθεί σε αυτή τη θέση (ήδη έχουν βρεθεί και αρκετοί μηχανικοί καθώς και μέλη της συσπείρωσης).

Ανάμεσα στους 171 πρόσφατα συλληφθέντες ή προσαχθέντες βλέπουμε : Δημοτικούς Αστυνομικούς, Καθηγητές, Αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού, Δημοτικούς υπαλλήλους, Μηχανικούς, Δικηγόρους, Οπλίτες, Δημοσιογράφους, Εμπόρους, Ψυχολόγους, Σκηνοθέτες, Ελεύθερους επαγγελματίες κτλ.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους 3.000 προσαχθέντες και 1.300 συλληφθέντες των δύο τελευταίων ετών.
Να υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί κατηγορούνται δίκαια και ότι αυτοί τελικά είναι οι ”κουκουλοφόροι”, ”αναρχικοί”, ”τρομοκράτες”, ”μπαχαλάκηδες”;
Μήπως κάτι δεν πηγαίνει καλά στο βασίλειο της Δανημαρκίας και εμείς απλά αρνούμαστε να το παραδεχθούμε;
Δηλαδή αυτοί οι περιβόητοι ”γνωστοί – άγνωστοι”, που ψάχνουμε να εντοπίσουμε αγωνιωδώς τόσα χρόνια, είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι λειτουργοί, καθηγητές, έμποροι, ακόμα και οι ίδιοι οι εργοδότες μας ;
Δεν είναι λοιπόν μια χούφτα ”άπλυτων”, κακομαθημένων και καλοζοισμένων πιτσιρικάδων υπό την επίρρεια διαφόρων ουσιών, όπως προσπαθεί να μας πείσει η προπαγάνδα που επί δεκαετίες έχει εξαπολυθεί και μας παραπληροφορεί εσκεμμένα;
Με μια πιο ψύχραιμη ανάγνωση θα καταλήξουμε σε τέσσερα αυτονόητα και λογικά συμπεράσματα :
  • 1ον : Εκατοντάδες ή και χιλιάδες καθόλα νόμιμων και φιλήσυχων συμπολιτών μας έχουν συλληφθεί ή απλά προσαχθεί, μόνο και μόνο επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι (με ποιά κριτήρια άραγε;), γιατί είχαν την ατυχία να βρίσκονται ή να διέρχονται κοντά από μιά διαδήλωση. Έχει εξαπολυθεί από τoύς κρατικούς μηχανισμούς, μια βιομηχανία κατασκευής ενόχων, με σκοπό την τρομοκράτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης και την καταστολή των όποιων αντιδράσεων σε κάθε νέο αντιλαικό (απολύσεις, αύξηση φόρων, χαράτσια, περικοπές μισθών, συνταξιοδοτικό κτλ) η προδοτικό μέτρο (εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας κτλ). Έτσι γίνεται σε κάθε απολυταρχική κοινωνία που προσπαθεί να φιμώσει και να καταστείλει κάθε προσπάθεια αντίστασης και κάθε φιλελεύθερη αντίδραση. Κρατική καταστολή (Ματ, δακρυγόνα κτλ), ποινικοποίηση και συκοφάντηση των κοινωνικών αγώνων και των αντιδράσεων και άθλια ψευδής προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου, μέσα από τον τύπο και τα μ.μ.ε είναι το τελευταίο στήριγμα για την Κυβέρνηση του Μνημονίου και της Τρόικας.
  • 2ον :
    • Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας μέσα από φτώχεια, ανέχεια, ανεργία, χρέη οδηγούνται σε απελπισία και απόγνωση, και έχουν περάσει σε βίαιο και συγκρουσιακό επίπεδο περιστασιακά ή και μονιμότερα, αντιδρούν βίαια (άλλες φορές αμυντικά ή στοχευμένα, άλλες φορές με τυφλή και άσκοπη βία), απέναντι σ’ενα σύστημα που απειλεί να κονιορτοποιήσει και να καταπιεί τους περισσότερους από εμάς.
    • Άλλοι (λιγότεροι ίσως) αποφασίζουν πολιτική ρήξη με το καθεστώς ή η αποφασιστικότητα τους για αγώνα, τους οδηγεί να υπερβούν τα εσκαμμένα όρια της ”νομιμότητας” και να ακολουθήσουν μη ειρηνική αντίσταση πλέον.
  • 3ον : Σίγουρα ανάμεσα στους τόσους συμμετέχοντες στα επεισόδια υπάρχουν και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, (πού καμμία σχέση δέν έχουν με κοινωνικούς αγώνες) και απλά επωφελούνται από την αναταραχή για να προβούν σε σωρεία εγκληματικών πράξεων : κλοπές, εμπρησμούς, λεηλασίες. 
  • 4ον : Τέλος υπάρχουν ακόμα και κάποιοι που απλά εκτελούν διατεταγμένες εντολές σκοτεινών κέντρων (αν και συνήθως αυτοί μένουν ασύλληπτοι και ατιμώρητοι). Αυτοί είναι ή απλά εντεταλμένα όργανα  του ”κράτους” ή των μυστικών υπηρεσιών του ή ακόμα και έμμισθοι, πληρωμένοι προβοκάτορες, ”ελληνικών” ή και ξένων κέντρων ή υπηρεσιών.
Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων είναι απλός κόσμος, κάθε ηλικίας, επαγγέλματος, κοινωνικής τάξης ή μόρφωσης, που βλέποντας την κατάσταση να οδηγείται στο απροχώρητο, κατεβαίνει στους δρόμους, διαμαρτύρεται, διαδηλώνει, διεκδικεί και ένα μέρος από αυτούς, φτάνει στο τέλος και να συγκρούεται ή να βιαιοπραγεί…

Ο ΣΑΔΑΣ για το νέο ΓΟΚ

Αποχαιρετώντας την Θεανώ Γιαλύρη

Αναρτούμε άρθρο της Ελένη Πορτάλιου από την Εποχή για το χαμό της συντρόφισσας Θεανώ Γιαλύρη.
Η Θεανώ Γιαλύρη άφησε προχτές την Πέμπτη για πάντα την πόλη της, την Αθήνα. Συντρόφισσά μας και φίλη πολλών από εμάς από την περίοδο ακόμη της δικτατορίας και των πρώτων δύσκολων χρόνων του ΚΚΕ εσωτερικού μετά το 1974. Υπήρξε μέλος του Γραφείου της Αθήνας, γραμματέας της Α΄ Αθήνας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος και μαζί με τον Παναγιώτη Γκάζγκα και τον Τάσο Αθανίτη αποτέλεσαν την πολύ δραστήρια δημοτική ομάδα του ΚΚΕ Εσωτερικού. Τα χρόνια κύλησαν, ήρθαν διαφοροποιήσεις, όμως οι σχέσεις έμειναν πάντοτε ισχυρές. Στην ΕΠΟΧΗ έγραψε αρκετές φορές για τα ζητήματα, ιδίως, της πόλης έχοντας όχι μόνο την πολιτική αλλά και επιστημονική επάρκεια να τα προσεγγίζει. Οι συγγενείς, σύντροφοι και στενοί φίλοι συνόδευσαν τη Θέα, όπως την αποκαλούσαν, στο νεκροταφείο του Παπάγου. Θα τη θυμόμαστε. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο σύντροφό της Γιάννη και τα παιδιά της Ειρήνη και Ιάσονα.
 
Η Θεανώ των κοινών αγώνων
 
Η αγαπημένη μας Θεανώ Γιαλύρη πέθανε απροσδόκητα στο νοσοκομείο Σωτηρία από μια σοβαρή λοίμωξη, στη διάρκεια της μετεγχειρητικής θεραπείας της για τον καρκίνο του πνεύμονος που αντιμετώπισε έγκαιρα και θετικά. Η αμετάκλητη απώλειά της είναι συνθλιπτική για την οικογένειά της, τους φίλους και τους συντρόφους της, που τη γνώρισαν και την αγάπησαν από την εποχή του αντιδικτατορικού αγώνα μέχρι σήμερα. Η Θεανώ, πνεύμα οξύ και ασυμβίβαστο, εντάχθηκε στην Κομμουνιστική Οργάνωση Σπουδαστών και τον Ρήγα Φεραίο και στη μεταπολίτευση στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Για μικρό διάστημα, μετά τη μετεξέλιξη του κόμματος, προσέγγισε το ΚΚΕ, για να παραμείνει τελικά ανένταχτη στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Εξαιρετική επιστήμων, πολεοδόμος-χωροτάκτης, ενέτασσε πάντα τα μικρά συμβάντα στις ευρύτερες χωρικές τους διαστάσεις στον ελληνικό, τον ευρωπαϊκό και τον παγκόσμιο χώρο, ανέλυε τις καταστάσεις με τη δημιουργική και πρωτότυπη σκέψη ενός πολυδιάστατου ανθρώπου. Εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και εκπόνησε δεκάδες μελέτες σε συνεργασία με ιδιωτικά γραφεία. Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά με τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών και στάθηκε στο πλευρό των κοινωνικών κινημάτων της πόλης, προσφέροντας απλόχερα τη γνώση και την εμπειρία της. Ασχολήθηκε συστηματικά με την πόλη της – τον δήμο Παπάγου.
Θεανώ, αγαπημένη μου φίλη. Σχεδόν σαράντα χρόνια δεν χωρίσαμε ποτέ. Ήσουν η αναφορά μου, με στήριζες στα δύσκολα και με συμβούλευες με επιμονή και τρυφερότητα. Προσηλωμένη εξίσου στα σπουδαία και στα καθημερινά, υπόδειγμα ηθικής ακεραιότητας και ευθύνης, άφησες ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κόσμο και στην καρδιά μας. Είμαστε τυχεροί όσοι σε γνωρίσαμε.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το δόγμα του ΓΟΚ

Τις μέρες αυτές θα αναδημοσιεύοσουμε μια σειρά άρθρων κριτικής στο "νέο" ΓΟΚ, από αριστερές & οικολογικές εφημερίδες και συλλογικότητες. Ξεκινάμε με προχθεσινό άρθρο της Εποχής. Ο νέος οικοδομικός κανονισμός σε συνδυασμό μέ άλλα νομοθετήματα -του καθόλου τυχαίου- Παπακωνσταντίνου πρόκειται να χρησιμοποιηθεί την επόμενη περίοδο σε μια κατεύθυνση εντατικής δόμησης, προς όφελος μεγάλων real estate συμφερόντων, κυρίως γύρω απο τον τουρισμό.

Το δόγμα του ΓΟΚ
 
Το ΥΠΕΚΑ κάλεσε σε μια παρωδία διαβούλευσης, εντός έξι ημερών, για να προχωρήσει στην εσπευσμένη ψήφιση ενός νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού. Το δόγμα του σοκ εφαρμόζεται σε βάθος, εισέρχεται στα κελύφη της ανθρώπινης συμβίωσης. Ανατρέπονται κερδοσκοπικοί φραγμοί στην οικοδομή, περιφρονείται ο πολεοδομικός και αστικός σχεδιασμός, με πρόσχημα ανυπόστατες περιβαλλοντικές διακηρύξεις.
 
Οι δύο βασικές επιλογές του νέου ΓΟΚ
 
Πρώτη επιλογή, η αύξηση των Συντελεστών Δόμησης (του αθροίσματος των κατοικήσιμων επιφανειών που επιτρέπονται σε επιφάνειες αστικής ή εκτός σχεδίου επιφάνειες γης). Ανάμεσα σε άλλα:
- Με διατάξεις που παύουν να προσμετρούν στις κτισμένες επιφάνειες των κτιρίων, τα κατοικήσιμα πατάρια, τις σοφίτες τα κλιμακοστάσια κ.λπ.
- Με θηριώδεις αυξήσεις συντελεστών στη εκτός σχεδίου δόμηση.
- Με πριμοδότηση συντελεστών σε περίπτωση απόσυρσης παλιών κτιρίων, σε συνδυασμό με τη συνένωση οικοπέδων σε γιγάντιες μονάδες.
Το φάσμα της κερδοσκοπίας από real estate μεγαλοεπενδυτές γίνεται εύκολα αντιληπτό: Ιδίως στις συνθήκες της σημερινής ανέχειας και του οριζόντιου χαρατσώματος, χωρίς ίχνος κοινωνικού κριτήριου, των μικροϊδιοκτητών. Προφανείς και οι βαριές επιπτώσεις στις πολεοδομικές πυκνότητες των υπερκορεσμένων οικιστικών κέντρων, όσο και την κατασπατάληση της ήδη κατακερματισμένης υπαίθρου, από την εκτός σχεδίου δόμηση.
Δεύτερη επιλογή, που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την άποψη του αστικού σχεδιασμού (στην κλίμακα της γειτονιάς), η κατασκευή ψηλών κτιρίων: Με προσαυξήσεις των επιτρεπόμενων υψών και όγκων, με κατά συρροή αποσύρσεις κτιρίων και με πολλαπλές συνενώσεις οικοπέδων σε τεράστιες ιδιοκτησίες, με πριμοδότηση τέτοιων ιδιοκτησιών με πρόσθετο συντελεστή.
 
Επιχείρηση ψηλά κτίρια
 
Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διεθνώς παραδεκτές απαιτήσεις για συμμετοχική, δημοκρατική, ενσυνείδητη μελέτη, τόσο για τα υφιστάμενα οικιστικά κοινωνικά προβλήματα στις συνθήκες της σημερινής κρίσης, όσο και για τις εφικτές λύσεις, ο αστικός σχεδιασμός ανατίθεται στα τυφλά, στην επιχειρηματική πρωτοβουλία. Η ανάθεση αυτή έχει όνομα. Λέγεται «επιχείρηση ψηλά κτίρια».
Με υποκινητές τους μεγαλοεπιχειρηματίες του real estate όσο και της κατασκευής (εργολάβους, εταιρείες παραγωγής και εμπόρους υλικών), με ενορχηστρωτή, εξαρχής της θητείας του, το ΥΠΕΚΑ και συνεργάτες πολλαπλά διαπλεκόμενους και πρόθυμους θεσμικούς παράγοντες, η «επιχείρηση ψηλά κτίρια» έρχεται να τους παραδώσει βορά τον αστικό σχεδιασμό, όπως, κατά την προηγούμενη εικοσαετία, παραδόθηκε ο πολεοδομικός σχεδιασμός, βορρά στους εργολάβους της οδοποιίας.
Οι δυο αυτοί στόχοι του ΓΟΚ (αυξήσεις συντελεστών και ψηλά κτίρια) δεν έρχονται βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία. Ως νομοθετική πρωτοβουλία, χωρίς ενημέρωση της κοινωνίας, χωρίς διάλογο, με αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς κ.λπ. φορείς, επιδιώκει ασφαλώς τον αιφνιδιασμό. Έχει, όμως, προηγηθεί μια διετής ζύμωση από παπαγαλάκια των real estate οραμάτων, που είχαν και το χρόνο και τους χορηγούς, για να προβάλουν με όλα τα μέσα (ενεργοποίηση «προσωπικοτήτων», επιστημονικά» περιοδικά και ιστοσελίδες, ομιλίες, ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις σε μουσεία κ.λπ.) τους κοινωνικούς τους «οραματισμούς»: Τη συντριβή της ανθρώπινης κλίμακας, την καταγγελία του κοινωνικού ιστού και του οικιστικού πολιτιστικού πλούτου ως παρωχημένου, την εξάλειψη ακόμα και του οικιστικού ίχνους των θυμάτων της σημερινής κρίσης, δηλαδή των μικρών και μεσαίων οικονομικών δραστηριοτήτων, αυτών που διαμόρφωσαν οικιστικά τις ελληνικές πόλεις. 
Πάνω σε τέτοια συντρίμμια σχεδιάζουν να στεγάσουν «περαστικούς» στη θέση των κατοίκων, «πλήθη» στη θέση των λαών.
Δεν πρόκειται βέβαια για αλλαγές που θα συμβούν σε μια μέρα. Όμως το σχέδιο του νέου ΓΟΚ προσφέρει στην καταστροφή των μνημονίων, την άμεση καπιταλιστική τους διέξοδο: Τις real estate φούσκες του μέλλοντός τους.

Αλλάζει η διαδικασία πληρωμής των δαπανών νοσηλίων του ΤΣΜΕΔΕ

Αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του ΤΣΜΕΔΕ για την αλλαγή της διαδικασίας πληρωμής δαπανών νοσηλείων από 5/3. Ελπίζουμε οι αλλαγές αυτές να μη χρησιμοποιηθούν σε βάρος των ασφαλισμένων, όπως συνήθως συμβαίνει.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η διαδικασία πληρωμής των δαπανών νοσηλίων ΑΛΛΑΖΕΙ Από τις 5 Μαρτίου 2012 η είσπραξη των δαπανών νοσηλίων στο Κεντρικό θα γίνεται ΜΟΝΟ μέσω Τραπέζης.

(Το Νέο Σύστημα Λειτουργεί ΉΔΗ σε ΌΛΑ τα Υποκαταστήματα του Νομού Αττικής) (Ν.3863/2010). 

Περιγραφή νέων Διαδικασιών

1. Σύμφωνα με την Νέα Διαδικασία ο Ασφαλισμένος θα καταθέτει στα γκισέ τα παραστατικά Νοσηλίων, θα παραλαμβάνει «αποδεικτικό κατάθεσης» με αριθμό Πρωτοκόλλου και θα αποχωρεί.
2. Το αργότερο σε 10 ημέρες (εκτός ειδικών περιπτώσεων προβλήματος) θα γίνεται η κατάθεση του Εγκριθέντος Ποσού στον Τραπεζικό του Λογαριασμό.
3. Η ενημέρωση για την καταβολή των χρημάτων θα γίνεται «αυτόματα» μέσω e-mail που θα αποστέλλεται από το Νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Νοσηλίων

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΗΛΙΩΝ
  •  Για την κατάθεση των Παραστατικών Νοσηλίων θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ να έχει δηλωθεί από τους Ασφαλισμένους ο Αριθμός IBAN του λογαριασμού Τραπέζης τους.
  •  Σε περίπτωση «μη δηλωθέντος IBAN» δεν θα μπορεί να γίνει η κατάθεση των παραστατικών.
  •  Η καταχώρηση του IBAN και των άλλων στοιχείων όπως Τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, … δεν θα γίνεται από τα γκισέ κατάθεσης Νοσηλίων αλλά με αίτηση στο πρωτόκολλο ή από το Internet (με ενεργοποίηση την επόμενη ημέρα).
Για ΌΛΑ τα ανωτέρω:

Όχι στο κούρεμα των ομολόγων των ταμείων

Η υλοποίηση του PSI μέσα στη βδομάδα, οδηγεί στο άμεσο κούρεμα των ομολόγων που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στην κατοχή τους κατά 53,5 %. Συνολικά τα Ταμεία καλούνται να αποφασίσουν έως την Τετάρτη το «κούρεμα»,  ομολόγων ονομαστικής αξίας 7,5 δισ. ευρώ που κατέχουν προσδοκώντας την κάλυψη των απωλειών (σωθήκαμε τώρα...). Στο «κουρείο» θα μπουν και επιπλέον 14 δισ. ευρώ καταθέσεις ταμείων (ΕΤΑΑ, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ κ.ά.) που μετατράπηκαν με αποφάσεις της ΤτΕ σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Συνολικά οι απώλειες από το «κούρεμα» που μένει να αποκατασταθούν θα φτάσουν τα 11 - 12 δισ. ευρώ. Τα ταμεία οφείλουν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στη ληστεία αυτή, μια και αποτελούν δημόσιους και όχι ιδιωτικούς φορείς (όλα σχεδόν είναι νπδδ) και διαχειρίζονται ασφαλιστικές εισφορές (δηλαδή το μόχθο του κόσμου της εργασίας) και όχι κερδοσκοπικά κεφάλαια. Επιπλέον αποτελεί πρόκληση η χρηματοδότηση και στήριξη των τραπεζών με 50 δις € καθώς και η εξαίρεση των ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Εμείς λέμε να διαγραφεί το σύνολο του χρέους, εκτός του μέρους που αντιστοιχεί στα ασφαλιστικά ταμεία, η κυβέρνηση των τραπεζιτών και η τρόικα κάνουν ακριβώς το αντίστροφο. Οι διοικήσεις των ταμείων (και του ΤΣΜΕΔΕ) έχουν το βάρος της ευθύνης να αρνηθούν την κλοπή αυτή, τόσο για τα ομόλογα απου απευθείας κατέχουν, όσο και για το μέρος που η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίζεται και έχει μετατρέψει ερήμην των Ταμείων σε ελληνικά ομόλογα. Αναρτούμε δελτίο τύπου της αδεδυ για το θέμα (νωρίς το θυμήθηκαν κι αυτοί, μην ξεχνάμε και την εποχή που συναινούσαν στα δομημένα).
υγ1. Πληροφορηθήκαμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε χθες ομόφωνα τη μη συμμετοχή του στο "κούρεμα" (για τα 157 εκατ. € που έχει απευθείας σε ομόλογα, απόφαση η οποία όμως δε σημαίνει τίποτα αν δεν υπάρχει αντίστοιχη και του ΕΤΑΑ). Σήμερα (6/3) που συνεδριάζει το ΕΤΑΑ (Μάρνης 22) για το θέμα θα υπάρχει κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ εκεί στις 15:00.
υγ2. Αλλά η ζημιά δεν έχει τέλος: για όσα ασφαλιστικά ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου ως εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας, έγινε γνωστό χτες σε σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΛΗΣΤΕΙΑ
ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Αποτελέσματα εκλογών ΣΤΕΒ

Αναρτούμε τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του ΣΤΕΒ. Μειώθηκε αρκετά η συμμετοχή, η Αριστερή Πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν και συνάδελφοι της συσπείρωσης διπλασίασε τη δύναμη της (4 από 2 έδρες στο ΔΣ).

Ψηφίσαντες: 149
Άκυρα: 2
Έγκυρα: 147
Αριστερή Πρωτοβουλία: 50 (33%) - 4 Έδρες 
Ενωμένος ΣΤΕΒ: 97 (66%) - 7 Έδρες

Νέα μέτρα ετοιμάζουν τον Ιούνη

Αναδημοσιεύουμε από το Ίσκρα.

ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ ΕΦΑΠΑΞ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!

Ολοταχώς για νέο τσεκούρι σε μισθούς στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα πάει η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, αν τελικά επιβεβαιωθούν τα λογικά σενάρια περί εκλογών εντός του επόμενου διμήνου. Τα νέα μέτρα έρχονται κατ' εντολή της τρόικας, η οποία πλέον έχει σαφώς τον πρώτο και τελευταίο λόγο, αφήνοντας την κυβέρνηση σε ρόλο άλλοτε χειροκροτητή και αλλοτε πρόθυμου εκτελεστικού οργάνου!
Τα επερχόμενα μέτρα, τα οποία είχαν προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ετοιμάζονται σε ένα πακέτο - βόμβα για τα εργασιακά δικαίωματα, αρχικά προορίζονταν για τον Ιούνιο, ως συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη μπει σε εφαρμογή (μείωση κατώτατου μισθού, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, απολύσεις στο Δημόσιο, κατάργηση ή ιδιωτικοποίηση δημόσιων φορέων, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κτλ). Ωστόσο, η πλήρης αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών, όπως αποτυπώνονται στον νέο εκτροχιασμό του προϋπολογισμού για το 2012 φέρνει ακόμα πιο κοντά τα συμπληρωματικά μέτρα, που θα αποτελέσουν τη "μαχαιριά στην πλάτη" των ήδη εξαθλιωμένων εργαζόμενων.
Συγκεκριμένα, έρχονται επώδυνες περικοπές, ακόμη και κατάργηση του εφάπαξ στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και των αποζημιώσεων για απόλυση ή συνταξιοδότηση! Η μείωση στο εφάπαξ θα είναι κατά μέσον όρο της τάξης των 13.500, δεδομένου ότι το μέσο εφάπαξ, που σήμερα είναι περίπου 45.000 ευρώ για το μεγαλύτερο τμήμα των ασφαλισμένων, θα πέσει αυτομάτως στις 31.500 ευρώ! Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες σε όσους παίρνουν εφάπαξ από Ταμεία των ΔΕΚΟ (π.χ. της ΔΕΗ), στα οποία το εφάπαξ μπορεί να φτάνει κατά μέσον όρο τα 80.000 ευρώ.

Πρώτη νίκη του κινήματος: Αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος

Αναδημοσιεύουμε από το Αριστερή Αντεπίθεση.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Μια πολύ σημαντική νίκη πέτυχε το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ! Το βράδυ της Παρασκευής, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων.
Πρόκειται αναμφίβολα για μια σπουδαία κατάκτηση εκ μέρους του κινήματος που μαζικοποιήθηκε πολύ γρήγορα και έκανε συντονισμένο πολιτικό αγώνα άρνησης πληρωμής του τέλους ακινήτων. Έτσι, χάρις στις πρωτοβουλίες πολιτικών και κοινωνικών φορέων και με τεράστια συμμετοχή πολιτών, μέχρι σήμερα (και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ), πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση και ακόμα περισσότερα δεν θα πληρώσουν τη δεύτερη. Σαν αποτέλεσμα, η προθεσμία καταβολής του τέλους μέχρι την διακοπή ηλεκτροδότησης είχε μετατεθεί από τις αρχικά  40 ημέρες (κατά σειρά) στις 80, στις 120 και εν τέλει στις 180 ημέρες!

Η άκρως εκβιαστική απειλή εκ μέρους της κυβέρνησης περί διακοπής του ρεύματος απειλούσε να αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία βυθίζονται καθημερινά, ολοένα και περισσότερο, στην εξαθλίωση και την ανεργία. Ειδικά μάλιστα εν μέσω ενός βαρύτατου χειμώνα (όπως ο φετινός) και με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα ύψη, πιθανή διακοπή ρεύματος θα ήταν τουλάχιστον εγκληματική! Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του ΣτΕ "ξεμπροστιάζει", όχι μόνο τον ρόλο "τρομοκράτη" του λαού που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εδώ και καιρό, αλλά και την ευκολία με την οποία αψηφά διαρκώς το Σύνταγμα της Ελλάδας!
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, αργά ο βράδυ της Παρασκευής, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.
Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος, δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά, αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.
Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

W. Benjamin - Κείμενα

Κάλεσμα σε μεγάλη ανοιχτή Συνέλευση, 4 Μάρτη, Πολυτεχνείο

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ στις 4 Μάρτη στις 11.00 π.μ. στο Πολυτεχνείο


Η ληστεία της τρόικας συνεχίζεται με τη δανειακή σύμβαση και η συγκυβέρνηση των δανειστών τρέχει με απίστευτες ταχύτητες να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του νέου μνημονίου, της νέας ληστρικής επιδρομής.


Οι μισθοί κάτω από 400 ευρώ και η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων οδηγούν τους εργαζόμενους σε συνθήκες που είχε να ζήσει η χώρα από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις σε ΔΕΚΟ και δημόσιο υλοποιούν το «ένας εργαζόμενος ανά οικογένεια» του Παπανδρέου. Το λεγόμενο κούρεμα θα δώσει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία τη στιγμή που οι συντάξεις τσεκουρώνονται, ενώ μέσω του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά καταργείται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οδηγούμαστε σε ανθρωπιστική καταστροφή.


Αυτό το βάρβαρο καθεστώς, η κυβέρνηση του δοτού τραπεζίτη δεσμεύτηκε να το κατοχυρώσει συνταγματικά κάνοντας την πληρωμή των τόκων σκοπό της ζωής μας. Με το πέρασμα του καθεστώτος του χρέους στο αγγλικό δίκαιο ουσιαστικά υποθηκεύεται η χώρα στους δανειστές της. Το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο φανερό το νέο μνημόνιο οδηγεί σε μεθοδευόμενη χρεοκοπία, ότι οι δημόσιες υποδομές, το περιβάλλον και οι πλουτοπαραγωγικές πήγες χαρίζονται στο κεφάλαιο και τους τοκογλύφους. Είναι ενδεικτική η σχεδιαζόμενη τσιμεντοποίηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό που προορίζεται να γίνει μια ντισνεϊλαντ για εργολάβους.


Την εικόνα ολοκληρώνει ο περίφημος ειδικός λογαριασμός που θα δεσμεύει τα δημόσια έσοδα για να τα αρπάζουν οι τοκογλύφοι, τα 50 δισ. (από τα 130 δισ.) που θα δοθούν στις τράπεζες.


Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Είναι ξεκάθαρο πως ολόκληρη η Ελλάδα γίνεται μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, σαν κι αυτές της ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, με φτηνό εργατικό δυναμικό, όπου ό,τι αποδίδει πουλιέται, αλλιώς κλείνει. Στις 12 Φλεβάρη, για άλλη μια φορά, φάνηκε τι φοβάται η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τα μνημονιακά εξαπτέρυγα: το λαό, την κοινωνική πλειοψηφία και τη μαχητικότητά της. Φάνηκε από το κατασταλτικό όργιο ότι θεωρεί όση δημοκρατία απέμεινε εμπόδιο και βάζει στο στόχαστρο τη διαδήλωση, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.


Την ίδια στιγμή ο κόσμος της δουλειάς μετράει έναν ακόμη αντίπαλο, τις υποταγμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην υπηρεσία της κυβέρνησης, συναινούν στην ουσία της πολιτικής κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ από θέση κοινωνικού εταίρου..


Είναι ώρα να μπει τέλος στην εποχή των διαπιστώσεων και της διαμαρτυρίας. Είναι τώρα οι στιγμές που θα ντύσουμε τα λόγια με πράξεις, ζητώντας από την αρχή δουλειά, μισθό για να ζούμε, ασφάλιση-γιατρό-φάρμακα, απελευθέρωση από το εργοδοτικό κόστος. Δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, δωρεάν και ποιοτικές. Απελευθέρωση των δημόσιων χώρων και του περιβάλλοντος από το κέρδος. Να κλιμακώνουμε τους αγώνες μας για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου», να απαλλαγούμε από τη φυλακή του χρέους και της τρόικας. Να συνεχίσουμε με καταλήψεις, διαδηλώσεις, απεργίες και αγώνες διάρκειας. Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους αγωνίζονται και να συντονίσουμε τους αγώνες μας.


Καλούμε τα σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα και τη νεολαία. Να συζητήσουμε και να δράσουμε συλλογικά. Να αγωνιστούμε όχι συμβολικά, αλλά αποφασιστικά, με φιλοδοξία νίκης.