Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Φαραωνικά κτήρια κατά τις υποδείξεις των "μεγάλων"

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα στο νέο ΓΟΚ, με σχετικό άρθρο της Σταυρογιάννη Λ. από την Αυγή της 01/03/2012. Φαραωνικά κτήρια και πολύ τσιμέντο, με στόχο να δοθούν "κίνητρα" για την αναθέρμανση της οικονομίας και με αποδέκτες πολυεθνικές κατασκευαστικές εταιρείες, Έλληνες μεγαλοκατασκευαστές, αλλά και μεγαλοϊδιοκτήτες, είναι η συνταγή που προβλέπει ο νέος ΓΟΚ που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή. Το περιβάλλον, αστικό και περιαστικό, οι ακτές, αλλά και δασικές εκτάσεις παραδίδονται στην τσιμεντοποίηση. Ανάλογα σχέδια στην Ισπανία με πολυώροφες πολυκατοικίες στις ακτές γκρεμίστηκαν με την κρίση. Όπως αποδεικνύεται άλλη μια φορά, το Μνημόνιο και η τρόικα δεν ήρθαν για να βάλουν τάξη ή να κινήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός...
Στην πάνω σειρά η τρισδιάστατη απεικόνηση της υπάρχουσας δομής κτιρίων σε οικοδομικό τετράγωνο. Στην κάτω η πρόταση του ΥΠΕΚΑ για τον Νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.

Φαραωνικά κτήρια, εκτός ανθρώπινης κλίμακας, κατά τις υποδείξεις των μεγάλων της κτηματαγοράς, τοποθετεί ο νέος Γενικός Κτηριοδομικός Κανονισμός στις πόλεις με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων σε όλη την ηπειρωτική χώρα, αλλά και σε Εύβοια και Κρήτη, όπως και σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Αυξάνεται η εκμετάλλευση της γης και η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με υπέρμετρη αύξηση των συντελεστών δόμησης, αφού πλέον δεν προσμετρώνται σε αυτόν πατάρια, σοφίτες, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, κλιμακοστάσια κ.λπ.
Ταυτόχρονα αυξάνεται η εκμετάλλευση της γης και η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με υπέρμετρη αύξηση των συντελεστών δόμησης, αφού πλέον δεν προσμετρώνται σε αυτόν πατάρια, σοφίτες, υπόγειοι χώροι στάθμευσης, κλιμακοστάσια κ.λπ.
Επιπλέον επαναφέρει διατάξεις του ισχύοντος ΓΟΚ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ για κατ' εξαίρεση δόμηση των οικοπέδων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αρτιότητας, ενώ κάθε υπουργός, με απόφασή του, κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα, σε εκτός σχεδίου περιοχές μπορεί να χωροθετήσει κτήρια, κτηριακές υποδομές και εγκαταστάσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκης επεχείρησε να εμφανίσει τους ουρανοξύστες που προβλέπουν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ως εφαρμογή της αρχής της βιωσιμότητας συνοδεία εικόνων γενικώς από ακατονόμαστες... ευρωπαϊκές πόλεις.
Σύμφωνα με το άρθρο 10, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές", σε οικόπεδα τουλάχιστον διπλάσιας έκτασης της ισχύουσας αρτιότητας κάθε περιοχής, ο επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης του οικοπέδου αυξάνεται από 10% έως 15%, όπως και το επιτρεπόμενο ύψος των κτηρίων επί του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους του κτηρίου.
Αυτό ορίζεται σε συνάρτηση με τον επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης της περιοχής, όπως περιγράφεται στο άρθρο 15, π.χ. για συντελεστή έως 0,4 ύψος 10,75, για συντελεστή δόμησης 2 - ύψος 22,75, για συντελεστή δόμησης έως 2,4 ύψος 26 μέτρα, για συντελεστή δόμησης 2,4 και άνω το δεκαπλάσιο του επιτρεπόμενου συντελεστή, με μέγιστο ύψος 32 μέτρα.
Σε περιπτώσεις φυτεμένων δωμάτων σε νέα κτήρια προστίθεται ύψος ενός ακόμη μέτρου. Αν κατεδαφιστεί κτήριο τουλάχιστον 100 τετραγωνικών αυξάνεται ο συντελεστή δόμησης κατά 20%, όπως και το ύψος, με την προϋπόθεση μείωσης του ποσοστού κάλυψης κατά 20%. Για οικόπεδα άνω των 2.000 τ.μ αυξάνεται η επιτρεπόμενη δόμηση κατά 35%, με προσθήκη καθ' ύψος μέχρι 30% επιπλέον του επιτρεπόμενου της περιοχής εφόσον αποδοθεί το σύνολο του ακάλυπτου χώρου σε κοινή δημόσια χρήση.
Για ιδιοκτησίες του Δημοσίου ή του Δήμου και προκειμένου να δημιουργηθεί "μητροπολιτικός πόλος πολλαπλών λειτουργιών ή και να εφαρμόζονται πρότυπα προγράμματα αστικής ανάπτυξης ή ανασυγκρότησης" θεσπίζεται κατά παρέκκλιση συντελεστής δόμησης με προσαύξηση 30% από τον ισχύοντα. Το ποσοστό κάλυψης του οικοπέδου προσδιορίζεται γενικά στο 60% του οικοπέδου, έναντι 70% του ισχύοντος ΓΟΚ.
Με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ για τα ειδικά κτήρια, πλην των γραφείων, στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 1,2 επιτρέπονται κι άλλες παρεκκλίσεις ως προς το ύψος και τον συντελεστή όγκου, π.χ. για συντελεστή 1,2 το ύψος φτάνει τα 21 μέτρα. Ο κατάλογος των τμημάτων του κτηρίου που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης, ατέλειωτος.
Ενδεικτικά: Οι επιφάνειες των εξωστών και των στεγασμένων ημιυπαίθριων χώρων, όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο, οι ημιυπαίθριοι χώροι των κτηρίων με ύψος 2 ή περισσότερων ορόφων, η επιφάνεια των κοινόχρηστων κλιμακοστασίων, οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης ανεξαρτήτως χρήσης κτηρίων "τόσοι όσοι απαιτούνται για την εξασφάλιση των υποχρεωτικών θέσεων στάθμευσης του κτηρίου για την εξυπηρέτηση της χρήσης του", πατάρια, εξώστες, οι ημιυπαίθριοι σε κτήρια με πυλωτή, το 50% της επιφάνειας των υπόσκαφων κτηρίων ή τμήματος κτηρίων για χρήση κατοικίας.
Με άλλες διατάξεις καταργείται ακόμη και η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την πολεοδομία για πισίνα μέχρι 40 τ.μ., η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών κ.ά.
Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα καθορίζουν τους όρους και τη διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων ή εγκαταστάσεων, όπως και έργων στα πολιτικά αεροδρόμια και στα λιμάνια.
Ο αναπληρωτής υπουργός, ερωτηθείς, απέκλεισε την πιθανότητα να προχωρήσουν προς θεσμοθέτηση τα ρυθμιστικά σχέδια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ισχυριζόμενος ότι δεν φτάνει ο χρόνος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου