Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Νέος ΓΟΚ: Κομμένος και ραμμένος για το μεγάλο κεφάλαιο

Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμα στο νέο ΓΟΚ με σχετικό άρθρο του Ριζοσπάστη.

ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Κομμένος και ραμμένος για το μεγάλο κεφάλαιο
Κομμένος και ραμμένος για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου και των κατασκευαστών είναι ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και από χτες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι ευνοεί τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, ενώ παράλληλα δίνει διάφορα «μπόνους» σε τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου και αυξήσεις στο συντελεστή δόμησης υπό τον όρο ότι θα δημιουργούνται μεγάλα οικοδομικά σύνολα αφήνοντας, εντός του οικοπέδου, αδόμητο τουλάχιστον το 40% της έκτασης.
Ο νέος ΓΟΚ προβλέπει διάφορες προσαυξήσεις στο συντελεστή δόμησης (10% και 15%) και στο ύψος των κτιρίων εντός σχεδίου όταν γίνονται συνενώσεις οικοπέδων και ακόμη μεγαλύτερες προσαυξήσεις όταν σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων γίνονται αποσύρσεις και κατεδαφίσεις υπαρχόντων κτιρίων. Ουσιαστικά παρέχονται και πρόσθετα πολεοδομικά κίνητρα (πέρα από τα φορολογικά που δόθηκαν με άλλο νόμο) στους μεγάλους επιχειρηματίες που αγόρασαν κοψοχρονιάς διάφορα κτίρια σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και τώρα θα κτίσουν εκεί πολυτελείς κατοικίες. Αύξηση έως 35% στο συντελεστή δόμησης και 30% σε ύψος παρέχεται σε ιδιοκτήτες μεγάλων οικοπέδων (άνω των 2.000 τ.μ.), αρκεί ο ακάλυπτος χώρος να παραδοθεί σε δημόσια χρήση.
Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο συντελεστή δόμησης παρέχεται με άλλες διατάξεις, όπως: Αυξάνονται από 20% σε 40% οι ημιυπαίθριοι χώροι που δεν θα μετρούν στο συντελεστή. Παράλληλα αυξάνονται τα τετραγωνικά που μπορούν να καταλαμβάνουν τα κλιμακοστάσια (έως 25 τ.μ. ανά όροφο), που και αυτά δεν μετρούν στο συντελεστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου